To see the other types of publications on this topic, follow the link: E-Dönüşüm.

Journal articles on the topic 'E-Dönüşüm'

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the top 50 journal articles for your research on the topic 'E-Dönüşüm.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Browse journal articles on a wide variety of disciplines and organise your bibliography correctly.

1

EŞ, Abdulhamit, and Ayşe ATASOY. "EFFECT OF DIGITIZATION ON THE ACCOUNTING PROFESSION: ANKARA CASE STUDY." Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Dergisi 15, no. 2 (2022): 247–79. http://dx.doi.org/10.29067/muvu.974384.

Full text
Abstract:
Teknolojik yeniliklerin etkileşimlerinden olan dijitalleşme kavramı diğer tüm meslekleri doğrudan etkilediği gerçeği ile muhasebe mesleğini de yakından etkilemiştir. Bu çalışmada muhasebe meslek mensuplarının e- dönüşüm bilgi ve uyum düzeylerinin e-dönüşüm hakkında memnuniyet düzeyi ve dijitalleşmeden kaynaklı kaygı düzeyine etkisi incelenmiştir. Çalışmanın verileri Ankara'da faaliyet gösteren 403 muhasebe meslek mensubuna uygulanan anketle elde edilmiştir. Katılımcıların e-dönüşüm bilgi ve uyum düzeyleri, e-dönüşüm hakkında memnuniyet düzeyleri ve dijitalleşmeden kaynaklı kaygı düzeyleri 3 faktör olarak belirli demografik özelliklerine göre t testi ve Anova testi kullanılarak analiz edilmiştir. Ayrıca e-dönüşüm bilgi ve uyum düzeyinin e-dönüşüm hakkında memnuniyet düzeyi ve dijitalleşmeden kaynaklı kaygı düzeyine etkisi regresyon analizi ile analiz edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre; katılımcıların e-dönüşüm bilgi ve uyum düzeylerinin, e-dönüşüm hakkında memnuniyet düzeylerinin ve dijitalleşmeden kaynaklı kaygı düzeylerin demografik özelliklere göre farklılık göstermediği ancak lisansüstü mezunlarının lisans mezunlarına göre kaygı düzeylerinin daha düşük olduğu görülmüştür. Yapılan regresyon analizine göre, e-dönüşüm bilgi ve uyum düzeyinin e-dönüşüm hakkında memnuniyet düzeyine pozitif ve dijitalleşmeden kaynaklı kaygı düzeyine negatif yönde anlamlı etkisi bulunmaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Mehmet, Sarıtürk. "Dijital Dönüşüm ve Paradigmal Değişim Olarak Dijital Yönetişim." International Journal of Social and Humanities Sciences Research 10, no. 100 (2023): 2784–800. https://doi.org/10.5281/zenodo.10042350.

Full text
Abstract:
Bu çalışmanın amacı, dijital dönüşümün etkisiyle yönetişimde meydana gelen paradigmal değişimi açıklamaktır. Yönetişim, özel sektörde geliştirilen ve daha sonra kamu yönetiminde de uygulanan bir karar alma tekniğidir ve paydaşların çıkarlarını maksimum hale getirebilmek için diğer paydaşlarla rekabet etmesi anlayışına dayanmaktadır. Yönetişim, dijital teknolojilerin geliştirilmesinden önce analog ve elektronik teknolojilerin yaygın olarak kullanıldığı dönemde neoliberal yaklaşım aracılığı ile geliştirilmiş ve uygulaması yaygınlaştırılmıştır. Dijital dönüşümün gerçekleşmesi ile dijital dönüşüm öncesi iktisadî yapı, iş örgütlenmeleri, kamu yönetiminin yapısı ve işleyişi ve toplumdaki diğer her kurum ve işleyiş, yeni bir verimlilik ve etkinlik anlayışına uygun olarak yapılandırılmıştır. Dijital dönüşüm, analog yönetişimi dijital hale getirerek köklü bir değişim gerçekleştirmeyi mümkün hale getirmiştir. Çalışmada, Yeni Kamu Yönetimi yaklaşımının aşılarak dijital yönetişim ile yeni bir liberal kamu yönetimi anlayışının oluşturulması değerlendirilmiştir. Bu amaçla, keşfedici nitel araştırma yöntemiyle literatür taraması yapılmıştır. Paradigmal değişim, analog yönetişimin, e-devletin gelişimi ile e-yönetişime dönüşümünü, dijital dönüşümün gerçekleşmesi ile e-yönetişimin de dijital yönetişime dönüşümünü ifade etmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

ÖMÜRBEK, Vesile, Özen AKÇAKANAT, and Zehra KILINÇ. "The Effect of E-Transformation in Accounting Profession on Happiness and Job Satisfaction Levels of Professional Accountants." Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Dergisi 7, no. 1 (2023): 1–23. http://dx.doi.org/10.31200/makuubd.1226881.

Full text
Abstract:
Günümüzde teknolojik gelişme birçok alanda yaşanmakta ve bu gelişmeler sürekli olarak kendini güncellemektedir. Teknolojik ilerleme birçok mesleği etkilediği gibi muhasebe mesleğini de büyük ölçüde etkilemiştir. Dijital ortama entegre edilen muhasebe bilgileri, fiziksel evrakların yanı sıra yeni bilgisayar programları ile işlem görmektedir. Bu durum, bilindik muhasebe mesleğini icra eden meslek mensuplarının da profilini değiştirmiştir. Önceleri elle yapılan birçok iş, dijital ortama aktarıldığı için muhasebe meslek mensupları dijital ortamda işlem yapma konusunda adapte olma süreci yaşamaktadır. Bu çalışmanın amacı ise, muhasebe alanında yaşanan e-dönüşümün, muhasebe meslek mensuplarının mutluluk ve iş tatmini seviyeleri üzerinde nasıl bir etki yarattığını tespit etmektir. Bu doğrultuda, Antalya ilinde mesleklerini icra eden 154 muhasebe meslek mensuplarına anket uygulanmıştır. Analiz sonucunda ise, kullanılan hipotezler desteklenmiş ve e-dönüşüm öncesi muhasebe meslek mensuplarının mutluluk ve iş tatmin düzeyleri e-dönüşüm sonrasına göre anlamlı bir şekilde daha yüksek seviyede gerçekleştiği tespit edilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Doğanlı, Bilge. "Dijital Pazarlama Kampanyalarında Müşteri Davranışlarının Dönüşüm Oranları Üzerindeki Etkisi: Veri Analitiği ve Random Forest Modeli Yaklaşımı." Politik Ekonomik Kuram 9, no. 2 (2025): 596–610. https://doi.org/10.30586/pek.1605496.

Full text
Abstract:
Bu çalışma, e ticaret siteleri aracılığı ile alışverişlerini gerçekleştiren ve bir dijital pazarlama kampanyasına katılan müşterilerin verilerinin analiz edilerek, dönüşüm (conversion) oranlarını etkileyen faktörlerin incelenmesi ile gerçekleştirilmişti. Hesaplanan Keşifsel Veri Analizi (EDA) sonucunda, yaş, gelir, web sitesi etkileşimleri ve reklam harcamaları değişkenlerinin, dönüşüm üzerinde önemli etkiler yarattığı tespit edilmiştir. Modelleme aşamasında, dönüşüm oranlarını tahmin etmek için Random Forest sınıflandırma algoritması kullanılmıştır. Modelin genel doğruluk skoru %88.12 olarak hesaplanmıştır. Ancak, modelin “Dönüşüm Yok” sınıfını tahmin etmede zayıf kaldığı, bunun aksine “Dönüşüm” sınıfında yüksek bir performans sergilediği görülmüştür. Dengesiz veri dağılımından kaynaklanan bu durum, modelin iyileştirilmesi için sınıf dengesi stratejilerinin kullanılabileceğini göstermektedir. Analiz sonuçları, reklam harcamaları, web sitesi ziyaretleri ve tıklama oranlarının dönüşüm üzerinde önemli etkileri olduğunu göstermektedir. Bu bulgular, dijital pazarlama stratejilerinin kişiselleştirilmiş yaklaşımlarla optimize edilmesi gerektiğini vurgulamaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Koçar Uzan, Hatike. "DİJİTAL DÖNÜŞÜM PERSPEKTİFİNDEN E-BELEDİYE BİLGİ SİSTEMİ: EGE BÖLGESİ BÜYÜKŞEHİR BELEDİYELERİ İNCELEMESİ." Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal Ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi 27, no. 48 (2025): 74–93. https://doi.org/10.18493/kmusekad.1481523.

Full text
Abstract:
Günümüzde belediyeler nüfusun büyük çoğunluğunu barındırması sebebiyle vatandaşlara sunduğu hizmetlerin hacmi genişlemiştir. Bu sebeple belediyelerin e-Belediye uygulamaları ile hizmet sunma yöntemleri değişmiştir. E-Belediyecilik uygulamaları belediye hizmetlerinin şehir halkına ulaştırılması noktasında önemli hale gelmiştir. Türkiye’de e-Belediye Bilgi Sistemi(e-BBS), belediyelerdeki dijital dönüşüm süreciyle e-Belediyecilik faaliyetlerini düzenli ve sistemli olarak yönetmek amacıyla oluşturulmuştur. Bu amaçla çalışmada e-Belediye, dijital dönüşüm ve büyükşehir belediyesi kavramları ele alınmış, e-Belediye Bilgi Sistemi hakkında bilgi verildikten sonra Ege Bölgesinde e-Belediye Bilgi Sistemine dahil olan, Aydın, Denizli, Muğla, Manisa büyükşehir belediyelerine ait web sayfalarındaki e-Belediye hizmetleri içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir.2012 yılında büyükşehir belediyesi olan bu dört büyükşehir belediyesinden Denizli Büyükşehir Belediyesinin daha fazla hizmeti dijital ortamda vatandaşlara sunduğu tespit edilmiştir. Bu sebeple Denizli Büyükşehir Belediyesinin Aydın, Manisa ve Muğla Büyükşehir Belediyelerine kıyasla dijital dönüşüm ve alt yapıya daha fazla yatırım yaptığı söylenebilir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Çankaya Kurnaz, Seda. "ÇOK KRİTERLİ KARAR VERME YÖNTEMLERİNDEN TOPSİS İLE AB ÜLKELERİNİN E-DEVLET PERFORMANSLARININ KARŞILAŞTIRILMASI." EKEV Akademi Dergisi, no. 101 (March 6, 2025): 149–73. https://doi.org/10.17753/sosekev.1573330.

Full text
Abstract:
Çağın en önemli dönüşüm süreçlerinden birini getiren dijital teknolojilerin, tüm sektörlerde olduğu gibi kamu yönetimi üzerinde de etkisi gün geçtikçe artmaktadır. Her ülkenin kendi dinamiklerine göre yürüttüğü dijital dönüşüm sürecinde Avrupa Birliği (AB) ülkeleri arasında önemli farklılıklar söz konusudur. Avrupa Komisyonu 2030 yılına kadar dijital dönüşümünün sağlanması konusunda ortaya koyduğu politika ve stratejiler doğrultusunda ülkelerin dijital gelişimini teşvik etmektedir. Bu çalışma, 2016-2022 yılları AB üyesi ülkelerin E-devlet gelişimini belirlenen kriterler çerçevesinde Çok Kriterli Karar Verme (ÇKKV) yöntemlerinden olan TOPSİS ile değerlendirip karşılaştırma yapmak amacı doğrultusunda hazırlanmıştır. Çalışma kapsamında 2016-2022 yılları arasında AB ülkelerinin E-devlet gelişimleri; BM E-devlet Gelişmişlik Endeksi, BM E-Katılım Endeksi, Eurostat bireylerin web siteleri aracılığı ile gerçekleştirdikleri E-devlet faaliyetleri ve Dünya Bankasının bireylerin internet kullanımına ilişkin istatistikleri olmak üzere dört kriter çerçevesinde değerlendirilmiştir. Araştırma sonuçları; Finlandiya, Danimarka ve İsveç gibi Kuzey Avrupa ülkelerinin E-devlet gelişimi açısından en yüksek performansı sergilediğini; Romanya, Bulgaristan ve Polonya gibi bazı ülkelerin ise sıralamalarının oldukça düşük olduğunu göstermiştir. Elde edilen bulgular, dijital dönüşümün kaçınılmaz olduğu ve ülkelerin her geçen gün yeni gelişmeleri yönetimlerine adapte ettiği günümüzde, AB’nin ülkeler arasındaki dijital dengesizlikleri gidermek için dijitalleşme politikalarını yeniden gözden geçirmesi ve düşük performans gösteren ülkelere yönelik destek ve stratejileri artırması gerektiğini açıkça ortaya koymaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

ARSLAN, Halil, Şeyma AKAR, and Özgür ŞAHİN. "YENİ NESİL E-DÖNÜŞÜM SİSTEMLERİ İÇİN ÖLÇEKLENEBİLİR UYGULAMA MİMARİSİ." Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi 9, no. 4 (2021): 1246–52. http://dx.doi.org/10.21923/jesd.860848.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Genç, Emine, and Heves Genç. "E-Ticarette Dijital Dönüşüm: Yapay Zekâ Destekli Lojistik Modellerinin Geleceği." İzmir Yönetim Dergisi 6, no. 1 (2025): 88–107. https://doi.org/10.56203/iyd.1658714.

Full text
Abstract:
E-ticaret sektöründe dijital dönüşüm süreci, lojistik ve tedarik zinciri yönetiminde yapay zekâ ve büyük veri analitiği kullanımını zorunlu hale getirmiştir. Bu çalışma, yapay zekâ destekli lojistik modellerinin e-ticaret sektöründeki uygulamalarını ve sağladığı avantajları literatür taraması ile incelemektedir. Yapılan araştırmada, yapay zekâ teknolojilerinin talep tahminleme, stok yönetimi, rota optimizasyonu, akıllı depo sistemleri, drone ve otonom araçlarla teslimat gibi birçok lojistik süreci optimize ettiği ve maliyetleri düşürdüğü tespit edilmiştir. Ayrıca, müşteri memnuniyetini artırmada akıllı dolaplar gibi alternatif teslimat çözümlerinin etkili olduğu belirlenmiştir. Bununla birlikte, yapay zekâ sistemlerinin yüksek yatırım maliyetleri, veri güvenliği riskleri, yasal regülasyonlar ve işgücü üzerindeki olumsuz etkileri gibi bazı zorluklar da bulunmaktadır. Sonuç olarak, e-ticaret sektöründeki işletmelerin dijital dönüşüm stratejilerini geliştirerek, yapay zekâ teknolojilerini proaktif bir şekilde benimsemesi ve bu süreçte karşılaşabilecekleri zorlukları aşmaya yönelik adımlar atması gerektiği önerilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Nebati, Emine Elif. "Dijital dönüşüm sürecinde blok zincir teknolojisi benimsenmesinin önündeki engellerin değerlendirilmesi." Journal of Innovative Engineering and Natural Science 4, no. 2 (2024): 584–95. http://dx.doi.org/10.61112/jiens.1487634.

Full text
Abstract:
Blok zincir teknolojisi, işletmelerin iş yapma biçimlerini dijital dönüşüm sürecinde köklü şekilde değiştiren yenilikçi yaklaşımlardan biridir. Blok zinciri, verilerin merkezi bir otorite olmaksızın güvenli ve şeffaf bir şekilde kaydedilmesini ve yönetilmesini sağlamaktadır. Blok zincir teknolojisinin hızla yayılmasıyla birlikte, şirketlerin bu teknolojiye uyum sağlaması kaçınılmaz hale gelmiştir. Dijital dönüşüm sürecinde blok zincir teknolojisi, işletmeler için büyük fırsatlar sunmaktadır. Verimlilik artışı, maliyetlerin azaltılması, güvenliğin artırılması ve yeni iş modellerinin oluşturulması, blok zincir teknolojisinin en önemli avantajlarıdır. Ancak, blok zincir uyumunun önünde birtakım engeller de bulunmaktadır. Bu engellerin üstesinden gelmek için, şirketlerin stratejik bir yaklaşım benimsemeleri ve blok zincir teknolojisine uyum sağlamak için kapsamlı bir planlama yapmaları gerekmektedir. Bu çalışma, e-ticaret alanında faaliyet gösteren şirketlerin blok zincir teknolojisine uyum sağlama sürecinde karşılaştığı engelleri küresel bulanık analitik hiyerarşi süreci (AHP) ile değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Çalışma sonucunda, çalışmada en önemli engelin, esneklik sınırlamaları olduğu gözlenirken, diğer kriterler sırasıyla; devlet denetimi, gizlilik eksikliği, gecikme, boyut büyüklüğü ve maliyet olarak ortaya çıkmıştır. Bu teknolojinin dijital dönüşüm sürecinde nasıl bir rol oynadığını anlamak, e-ticaret alanında faaliyet gösteren işletmelerin gelecekteki rekabet avantajlarını belirlemelerine yardımcı olması açısından çalışma önem arz etmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Yılmaz, Bülent. "Türkiye’nin Bilgi Toplumu Politikasında Kütüphane Kurumuna Yaklaşım." Bilgi Dünyası 11, no. 2 (2010): 263–89. http://dx.doi.org/10.15612/bd.2010.238.

Full text
Abstract:
Bu çalışmada, Türkiye’nin Bilgi Toplumu Politikasında kütüphane kurumuna ilişkin yaklaşımın değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu çerçevede, konunun önce kuramsal çerçevesi çizilmiş, daha sonra Türkiye’nin ulusal planlama örgütü olan Devlet Planlama Teşkilatı’nın konu ile ilgili olarak 2003 yılından bu yana yayımladığı “e-Türkiye Girişimi Eylem Planı-2002”; “e-Dönüşüm Türkiye Projesi Kısa Dönem Eylem Planı (2003–2004)”; “e-Dönüşüm Türkiye Projesi 2005 Eylem Planı”; “Bilgi Toplumu Stratejisi (2006-2010)”; “Bilgi Toplumu Stratejisi Eylem Planı (2006-2010)” adlı politika belgeleri irdelenmiştir.
 Araştırma sonucunda, kütüphane kurumunun Türkiye’nin Bilgi Toplumu Politikasında organik bir bileşen olarak görülmediği; sözü edilen politikada bu kurumu toplumsal, kültürel ve eğitimsel bağlamlarda doğru algılayan, bütünsel bir yaklaşım bulunmadığı anlaşılmıştır. Sorunun kütüphaneler açısından çözümü için kütüphanecilerin bu konudaki bilimsel yaklaşımlarını ortaya koymaları ve Türkiye’de Bilgi Toplumu Politikası oluşturma-uygulama süreçlerine etkin ve sürekli olarak katılmaları önerilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
11

ŞANLI, Mustafa, Funda BAKIRCI, Zehra LÜY, Murat ARTSIN, Leila ASSADZADEH, and Demet Hatice SOMUNCUOĞLU ÖZERBAŞ. "Analysis of Theses on E-portfolio in Turkey: A Meta-synthesis Study." MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi 12, no. 4 (2023): 1328–43. http://dx.doi.org/10.33206/mjss.1307232.

Full text
Abstract:
Dijital dönüşüm birçok disiplini etkilediği gibi eğitimi de etkisi altına almaktadır. Bu hızlı dijital dönüşüm sürecinde öğrenme-öğretme faaliyetlerindeki aktivitelerinde çağa ayak uydurması önemlidir. Dijitalleşen öğrenme-öğretme uygulamalarından biri olarak elektronik portfolyo (e-portfolyo) uygulamaları akademik çalışmalarda yer bulmaktadır. Bu doğrultuda bu çalışmada e-portfolyo uygulamaları konusunda Türkiye’de gerçekleştirilen lisansüstü tezlerin meta-sentezi ile sahadaki uygulamaların genel bir çerçevesi ortaya konulmuştur. Çalışma bulgu ve sonuçların görselleştirilebilmesi, karşılaştırılabilmesi, sonuçların birleştirilerek genellemeler yapılabilmesi için nitel araştırma deseni olan meta-sentez araştırma yöntemiyle gerçekleştirilmiştir. Çalışma Yükseköğretim Kurulu Ulusal Tez Merkezi sisteminde bulunan 15 tez ile gerçekleştirilmiştir. Çalışmada e-portfolyo konusunda gerçekleştirilen tez çalışmalarında bilişsel becerilere ve duyuşsal becerilere yönelik bulgular ortaya konulmuştur. Bilişsel becerilere yönelik olarak temel becerilerin ve üstbilişsel becerilerin çalışıldığı tespit edilmiştir. Duyuşsal becerilerde ise duygu/his, değerler, motivasyon/güdü, tutum ve kişilik/kişisel gelişim konularına odaklanılmıştır. Tez çalışmalarında çoğunlukla web tabanlı uygulamaların kullanıldığı ve e-portfolyoya yönelik tez çalışmalarının azalmakta olduğu ortaya çıkmıştır. Dolayısıyla öğrencilerin bilişsel ve duyuşsal becerilerine yönelik çalışmaların gerçekleştirilebilmesi amacıyla daha fazla e-portfolyo konusunda tez çalışmasının gerçekleştirilmesi önemlidir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
12

Güneş, Canan, and Esin Cumhur Yalçın. "Türkiye’de Yeşil Bilişim Teknolojileri: Mobil Telefon Atık Yönetimi Tercihlerini Etkileyen Faktörler." İzmir Sosyal Bilimler Dergisi 7, no. 1 (2025): 32–43. https://doi.org/10.47899/ijss.1691231.

Full text
Abstract:
Türkiye’de mobil telefon atıklarının artan hacmi ve düşük geri dönüşüm oranları dikkate alındığında, bireylerin geri dönüşüm tercihlerini etkileyen etmenlerin anlaşılması hem çevresel hem de ekonomik açıdan önem arz etmektedir. Bu çalışma, bireylerin eski mobil telefonlarını e-atık yönetimi kapsamında değerlendirme davranışlarını etkileyen faktörleri analiz etmeyi amaçlamaktadır. Araştırmada TÜİK’in 2022 yılı Hanehalkı Bilişim Teknolojileri Kullanım Araştırması mikro verileri kullanılmış ve bireylerin eski mobil telefonlarını e-atık yönetimine uygun şekilde değerlendirip değerlendirmedikleri, ikili logit modeli ile analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre, bireylerin cinsiyetleri, yaş grupları, eğitim düzeyleri, gelir durumları, sosyal medya kullanım alışkanlıkları, internetten mal/hizmet satın alma davranışları ve yaşadıkları bölge e-atık yönetimi davranışlarını anlamlı düzeyde etkilemektedir. Genç bireylerin, yüksek eğitimli ve yüksek gelirli grupların, ayrıca Instagram ve TikTok sosyal medya platformlarını kullanan bireylerin eski mobil telefonlarını e-atık yönetimine uygun değerlendirme olasılıkları daha yüksektir. Çalışmanın bulguları, Türkiye’de çevresel sürdürülebilirlik politikalarının güçlendirilmesine, bireylerin bilinç düzeyinin artırılmasına ve döngüsel ekonomi uygulamalarının yaygınlaştırılmasına katkı sağlayacak niteliktedir. Ayrıca araştırma, politika yapıcılara sosyal medya temelli farkındalık kampanyaları ve dijital teşvik sistemlerinin potansiyel etkilerini göz önünde bulundurarak strateji geliştirme konusunda yol gösterici olabilir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
13

GÜVEN, Faruk. "COVID-19’UN YARATTIĞI ZORUNLU DİJİTAL DÖNÜŞÜM VE YENİ NORMALDE PERAKENDECİLİK." Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi SBE Dergisi 12, no. 4 (2022): 1941–61. http://dx.doi.org/10.30783/nevsosbilen.1064939.

Full text
Abstract:
Son yıllarda yaşanan teknolojik gelişmeler birçok sektörde yıkıcı etkiler yaratmaktadır. Üretici ile nihai müşteri arasında yer alan ve ticaret ekosisteminde çok önemli bir rolü olan perakendecilik sektörü de teknolojik gelişmelerden yakından etkilenmiştir. Online pazar yerleri, sosyal medya uygulamaları gibi yeni nesil online satış mecraları coğrafya sınırlaması olmadan dünyanın herhangi bir yerine satış yapma imkânı sağlamaktadır. Bazı üreticilerin online pazar platformları üzerinden doğrudan nihai müşteriyle etkileşime geçmesi, perakendecilerin tedarik zincirindeki aracılık rolünü zayıflatmıştır. Covid-19’dan önce dijital dönüşümünü tamamlayamayan perakendeciler Covid-19’da kapanma ve çeşitli sınırlamalardan kaynaklı olarak satış yapamaz duruma gelmişken, daha önce e-ticaret deneyimi olan perakendeciler salgında büyüyen e-ticaret trendinden olumlu etkilenmişlerdir. Bu çalışmada Covid-19 salgınının ortaya koyduğu zorunlu dijital dönüşüm ile birlikte perakendecilerin yeni dönemdeki pazarlama stratejileri analiz edilmektedir. Çalışmada, perakende sektörü bağlamında dijitalleşme ve dijital dönüşüm ele alınmaktadır. Çalışmanın en temel bulgusu olarak, dijitalleşmenin zorunlu bir yatırım olduğu ama insan sosyal bir varlık olmasından kaynaklı olarak sanal ve fiziksel perakende avantajlarının tüketiciye birlikte sunulması ortaya çıkmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
14

Akyüz, Fatma. "Yeni Tebliğler Kapsamında Muhasebe Meslek Mensuplarının E-Dönüşüm Algılarının İncelenmesi: Uşak İli Örneği." Turk Turizm Arastirmalari Dergisi 3, no. 9 (2020): 680–93. http://dx.doi.org/10.26677/tr1010.2020.536.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
15

Ersevinç, Mine. "Bursa Mustafakemalpaşa Halkevi’nin Örgütlenmesi ve Çalışmalarının Belgelerle Değerlendirilmesi." Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi 15, no. 29 (2025): 135–53. https://doi.org/10.33207/trkede.1503469.

Full text
Abstract:
Bir modernite projesi olan Kemalizm; siyasal, sosyal, ekonomik, kültürel bütün alanlarda dönüşüm sürecini başlatmış ve bu dönüşümün toplumsallaştırılması, politik iletişim ile sosyalleşmede aracılık yapılması zorunluluğu, kurumsallaşma ihtiyacını beraberinde getirmiştir. Bu bağlamda Cumhuriyet Halk Partisi’ne organik bir şekilde bağlı, partinin kültür kolu olarak işlevselliğe sahip olan halkevleri düşüncesi gündeme gelmiştir. Ulusun yaşam biçimini, anlayışını değiştirmek ve geliştirmek için açılan bu kurumlar, 19 Şubat 1932’den 8 Ağustos 1951’e kadar kültürel, toplumsal, siyasal çalışmaları gerçekleştirmişlerdir. Halkevleri, halk eğitimi anlayışla düzenlediği etkinliklerle, araştırmalarla ve konferanslarla devrimin başlattığı değişimi bireylere ulaştırmada önemli bir fonksiyonu yerine getirmişlerdir. 1932 yılında ilk açılan Halkevlerinden birisi olan Bursa Halkevi; Bursa’ya, sosyal, kültürel, ekonomik, kentleşme noktalarında bir değer katmıştır. Bursa merkezinin ardından ilçelerdeki Halkevleri ve kırsaldaki Halkodaları açılışı gerçekleşmiştir. Bunlardan birisi olan Mustafakemalpaşa Halkevi de aynı misyondaki çalışmalarla dönemin kentsel mekânsal değişimine, sosyo-kültürel gelişimine katkı sağlamıştır. Bu çalışmanın amacı bu bağlamda Türkiye bütünsel coğrafyasından farklı olarak yerel bir coğrafya olan Bursa Mustafakemalpaşa ilçesinin bugünkü değerlerinin tarihsel arka planını, inkılâbın yarattığı ilerlemeyi açıklamaktır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
16

Gönen, Seçkin, and Bilal Solak. "Maliye Bakanlığı E-Dönüşüm Sürecinin Muhasebe Meslek Mensupları Açısından Değerlendirilmesine İlişkin Bir Alan Araştırması." Muhasebe ve Finansman Dergisi, no. 76 (October 1, 2017): 63–80. http://dx.doi.org/10.25095/mufad.400219.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
17

AKÇAY, Ebru. "Halkla İlişkilerdeki “Sosyo-Kültürel Dönüşüm”e Kampanyalar Üzerinden Bakmak: #KıyafetimeKarışma Kampanyası Üzerine Bir İnceleme." fe dergi feminist ele 13, no. 2 (2021): 44–59. http://dx.doi.org/10.46655/federgi.936714.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
18

KURTCEBE, Emin, and Mehmet UTKU. "MUHASEBE VE VERGİ UYGULAMALARINDA E-DÖNÜŞÜM: 509 NOLU V.U.K. GENEL TEBLİĞİNİN TİCARİ HAYATA ETKİLERİ." Ekonomi Maliye İşletme Dergisi 3, no. 1 (2020): 75–84. http://dx.doi.org/10.46737/emid.740376.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
19

Olgun, Çağrı. "Hidrotermal hidroliz yönteminde amonyum klorür kullanımının lif levhaların geri dönüşümüne etkisi." Turkish Journal of Forestry | Türkiye Ormancılık Dergisi 26, no. 2 (2025): 175–81. https://doi.org/10.18182/tjf.1584107.

Full text
Abstract:
Lif levhalar, kullanım ömürlerinin sonunda bertaraf edilmelerinde hava kirliliği gibi bazı önemli çevresel sorunlara neden olmaktadır. Bu sorunların çözümünde lif levhaların geri dönüşümü en etkili yöntem olmakla beraber, henüz kendine yaygın bir uygulama alanı bulamamıştır. Literatürde odun esaslı levhalar için çeşitli geri dönüşüm metotları bulunmakla olup, bunlar arasında en çok araştırılanlardan biri de hidrotermal hidroliz yöntemidir. Bu çalışmada, hidrotermal hidroliz yöntemi ile geri dönüştürme işleminde farklı (%0, %2,5, %5, %7,5, %10, %15, %20 ve %25) konsantrasyonlara sahip amonyum klorür çözeltilerinin kullanımının elde edilen lifler üzerine etkisi araştırılmıştır. Geri kazanılan liflerin özelliklerinin tespiti amacıyla elementel analiz (%C, %H, %N), FT-IR analizi, SEM (taramalı elektron mikroskobu) ve SEM EDS (enerji dağılım spektrometresi) analizleri gerçekleştirilmiştir. Elde edilen sonuçlara göre, amonyum klorür miktarındaki artış lif levhanın yapısında bulunan toplam azot (N) oranını %4,198’den %0,268’e kadar azalttığı gözlemlenmiştir. Buna rağmen, amonyum klorür miktarındaki atış ile elde edilen liflerin morfolojilerinde bozulmalar olduğu gözlemlenmiştir. SEM EDS analizi sonuçlarında %20 ve %25 konsantrasyonda amonyum klorür çözeltisi ile muamele edilerek geri kazanılan liflerin yüzeyinde azot elementinin olmadığı ve tüm sonuçlar değerlendirildiğinde, bu iki çözelti optimum işlem konsantrasyonu olarak tespit edilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
20

GÜNGÖR TANÇ, Şükran, and Fatmanur DENİZ. "Muhasebe Meslek Mensuplarının Muhasebe Uygulamalarındaki E-Dönüşüm Sürecine İlişkin Görüş ve Beklentileri: Hatay İli Örneği." Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Dergisi 23, no. 2 (2020): 622–36. http://dx.doi.org/10.29249/selcuksbmyd.804296.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
21

Cercis TANRITANIR, Bülent. "CYNTHIA OZICKIN THE SHAWL VE FRANZ KAFKANIN DÖNÜŞÜM ADLI ESERLERİNDE PSİKOLOJİK SEVİYEDE BİR HİÇ E DÖNÜŞMEK." Journal of Academic Social Sciences 68, no. 68 (2018): 62–68. http://dx.doi.org/10.16992/asos.13605.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
22

Çetinkaya, Emre, and Murat Kara. "Muhasebe Meslek Mensuplarının Endüstri 4.0’a Bakış Açılarının İncelenmesi Üzerine Bir Araştırma: Ankara İli Örneği." Alanya Akademik Bakış 9, no. 2 (2025): 420–36. https://doi.org/10.29023/alanyaakademik.1562088.

Full text
Abstract:
Endüstri 4.0, günümüzde hayatımızın her alanına etki eden bir gelişmedir. Günümüzde artık geleneksel insan gücünden daha çok makineleşmeye geçilmiş olup, bu makineleşme de Endüstri 4.0’ın parçası olan bazı bileşenler ile desteklenerek farklı bir boyuta ulaşmıştır. İşletmeler akıllı üretim sistemlerine geçmiş olup, insan gücünü en aza indirerek tamamen yapay zekâ destekli yazılımlar ile robot üretim sistemine geçilmiştir. Muhasebeciler açısından ise bu etkilerin başında dijitalleşme ve dijital dönüşüm gelmektedir. Dijitalleşme ile birlikte geleneksel muhasebecilik anlayışı değişip dönüşerek yerini bilgisayarlı sistemlere bırakmıştır. Çalışmanın amacı Ankara ilinde Ankara ilinde faaliyet gösteren meslek mensuplarının Endüstri 4.0’a bakış açılarını incelemek olup, faaliyet gösteren 390 muhasebe meslek mensubuna 30 sorudan oluşan iki bölümlük anket formu uygulanmıştır. Elde edilen sonuçlar SPSS programına aktarılmış, normallik testi sonucunda verilerin normal dağılım göstermediği sonucuna varıldığından dolayı Mann-Whitney U ve Kruskal Wallis testleri uygulanmıştır. Muhasebe meslek mensupları muhasebe standartlarının Endüstri 4.0'a uygun hale getirilmesi gerektiğini, bu e-dönüşüm ile birlikte muhasebe uygulamalarının evrim geçireceğini ve meslek mensuplarının çoğunluğunun Endüstri 4.0'ın muhasebe alanında faydalı olacağını ifade etmişlerdir. Ayrıca ankete katılan muhasebe meslek mensuplarının demografik özellikleri açısından Endüstri 4.0’a bakış açılarının değerlendirildiği çalışmada; cinsiyet açısından anlamlı farklılık söz konusu değil iken, katılımcıların yaş, medeni durum, mesleki deneyim ve eğitim durumları arasında anlamlı farklılık olduğu sonucuna varılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
23

Temiz, Merve, and İbrahim Yılmaz. "E-Devlet Kullanımının Güvenilirlik ve Memnuniyet Algısı Üzerine Bir Araştırma." Optimum Ekonomi ve Yönetim Bilimleri Dergisi 12, no. 2 (2025): 487–507. https://doi.org/10.17541/optimum.1676720.

Full text
Abstract:
Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmeler ve internetin yaygınlaşması, devletlerin kamu hizmetlerinin sunumunda dijital dönüşüm süreçlerini başlatmalarına yol açmıştır. Türkiye’de e-Devlet uygulamaları, farklı kamu kurumlarının entegrasyonu ile kapsamını genişletmiş ve vatandaşlara sunulan hizmetlerin sayısı artmıştır. Bu durumla paralel olarak vatandaşların uygulamalara yönelik algılarının ölçülmesi uygulamaların gelişimi açısından dikkate değer bir unsur olarak ön plana çıkmıştır. Bu çalışmanın amacı da üniversite öğrencilerinin e-Devlet uygulamalarına yönelik görüşlerini incelemektir. Bu amaçla, Yalçınkaya (2019) tarafından e-Devlet uygulamalarının güvenilirlik ve memnuniyet algısını ölçmeye yönelik geliştirilen ölçek Samsun Üniversitesi ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi öğrencilerine uygulanmıştır. Bu doğrultuda belirtilen üniversitelerde öğrenim gören 440 öğrenciye anket soruları iletilmiştir. Yöneltilen anket soruları üç faktör altında ele alınmış ve kullanıcıların e-Devlet uygulamalarına dair memnuniyet, güven ve kullanım devamlılığının ne ölçüde olduğu sonucuna ulaşmak amacıyla sorulmuştur. Öğrencilerin ‘hizmet alıcısı’ kimliği altında ifade ettiği e- Devlet uygulamalarına yönelik algıları kapsamında memnuniyet, güven ve kullanım devamlılığı niyetlerinin olumlu ve yüksek düzeyde olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
24

TALAK, Keziban. "Pandemi Koşullarında e-Ticarete Doğru Kurumsal Dönüşüm Sürecinde Kriz Yönetiminin İşlevselliğinin Analizi: Bir Ulusal Zincirde Örgütsel Güçlenme Üzerindeki Yansımalar." AJIT-e Online Academic Journal of Information Technology 12, no. 45 (2021): 124–53. http://dx.doi.org/10.5824/ajite.2021.02.007.x.

Full text
Abstract:
Covid-19, Mart 2020’den bu yana tüm dünyayı en üst düzeyde olumsuz etkileyen ve tüm yaşamı kuşatan, birkaç sektör dışında neredeyse tüm sektörlerde yıkıcı etki yapan büyük ve daha önce görülmemiş bir kriz durumudur. Söz konusu virüs doğrudan doğruya insan sağlığını tehdit ettiğinden, küresel çapta insan yaşamıyla ilgili olarak kurulan bütün sosyal ve ekonomik süreçlerin durmasına ve hem üretim hem de tüketim sistemlerinin çökmesine neden olmuştur. Bu durumun örgütsel sağlığı ve örgütsel performansı etkilememesi mümkün değildir. Bu bağlamda, örgütlerin, ellerindeki çeşitli enstrümanlarla müdahale ve önlemleri söz konusu olmaktadır. İşletmelerin tepe yönetimlerinin sahip olduğu kriz yönetimi anlayışı bu kapsamda yer almaktadır. Tepe yönetimlerinin müdahale ve önlemlerinin en net görülebildiği alanlardan biri de e-ticaret süreçlerine yönelik olarak yapılan örgütsel dönüşüm çabalarıdır. Kriz koşullarının neden olduğu makro değişiklikler bir yandan örgütün yapısında ve diğer yanda da iş yapma biçimlerinde önemli değişiklikler yapılmasını gerektirebilmektedir. Günümüzde ulaşılan teknolojik seviye ile iletişimin artık bir etkileşim olarak farklı bir formata geçiş yaptığı görülmektedir. Sadece örgütlerde değil, aynı zamanda devletler bazında, bireylerde ve dünyadaki tüm süreçlerde internete dayalı dönüşüm yaşanmaktadır. Bu teknolojinin ve yeni anlayışların, yeni yaşam tarzlarının dikkate alınarak örgütsel faaliyetlerin güncellenmesi bir zorunluluktur. Bu bağlamda e-ticaret tüm örgütler için bir yenilik, bir fırsat ve bir güncelleme anlamına gelmektedir. Bununla birlikte, örgütlerin kendi geleneksel süreçlerini terk ederek e-ticarete doğru yoğunlaşmaları ya da geleneksel faaliyetlerin yanına e-ticaret süreçlerini entegre etmeleri örgüt içinde çeşitli problemleri de beraberinde getirme riskini taşımaktadır. Eski ve geleneksel süreçlerin terk edilmesi kıdemli personelde bir tedirginlik ve hoşnutsuzluk kaynağına dönüşebilmektedir. Yeni iş akışlarının ortaya çıkması ile yeni vasıfların gerekliliği gündeme gelmektedir. Bununla birlikte örgüt daha nitelikli personel istihdamına yönelebilmektedir. Eski/kıdemli çalışanlara örgüt içi eğitimler verilse bile söz konusu çalışanların yeni vasıfları elde edememe riski önemli bir risk durumundadır. Bunlara ek olarak bazı departmanların ve pozisyonların kalıcı olarak ortadan kalkma ihtimali örgüt kamuoyu tarafından algılanabilmektedir. Bu çerçevede, örgütün geleneksel faaliyetlerden e-ticarete geçiş yapması, e-ticarete yönelik istekliliği ve yoğunlaşma düzeyi, çalışanlar arasında “yenilik ve belirsizlikten kaynaklı” huzursuzluk yaratma potansiyeli taşımaktadır. Söz konusu huzursuzluğun örgüt boyunca yayılması durumunda ise kurumsal huzursuzluk olgusundan söz etmek mümkün olacaktır. Bu durumda örgütsel bağlılığın azalması, örgütsel yapıya ve kurumsal markaya yönelik muhtemel hasarlar önemli bir risk olarak ortaya çıkmaktadır. Problemli alanlara üst yönetim tarafından yapılacak müdahalelerin etkili olmaması durumunda ise iç faktörler kaynaklı örgüt-içi kriz ortamı oluşması söz konusu olabilecektir. Bu çalışmanın temel amacı, örgütlerin tepe yönetiminin sahip olduğu kriz yönetimi anlayışının örgütsel süreçlerde ve özellikle de bir nihai hedef olan örgütsel güçlenme üzerinde etkili olup olmadığını analiz etmektir. Bu bağlamda, araştırma kapsamındaki başlıca bağımsız değişken olan “tepe yönetimin kriz yönetimi anlayışı” ile bağımlı değişken olarak belirlenen “örgütsel güçlenme” arasındaki ilişkiler incelenmektedir. Bu çalışmada kullanılan veriler bir ulusal zincirde franchise mağazalar olarak yer alan 133 işletmeden anket uygulaması yoluyla sağlanmıştır. Franchise zincirinin Türkiye Merkez ofisi “tepe yönetim” olarak ele alınmış ve franchise mağazalar da örgüt-içi birimler şeklinde düşünülmüştür. Araştırma modeline dayalı olarak çeşitli hipotezler test edilmiştir. Yapılan analizlerin sonucunda, tepe yönetimin kriz yönetimi anlayışının boyutları ile örgütsel güçlenme arasında anlamlı ve pozitif yönlü ilişkiler ortaya çıkmıştır. Diğer bir ifade ile, tepe yönetimin sahip olduğu kriz yönetimi anlayışının uzantısı olan yönetsel düzenlemeler ve uygulamalar örgütsel güçlenme üzerinde belirleyici olmaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
25

Ulubey, Özgür. "1926’dan 2018’e ilkokul/ilköğretim vatandaşlık, demokrasi ve insan hakları eğitimi programlarındaki değişim ve dönüşümler." Pegem Eğitim ve Öğretim Dergisi 11, no. 1 (2021): 401–46. http://dx.doi.org/10.14527/pegegog.2021.011.

Full text
Abstract:
Bu çalışmada, 1926’dan 2018’e kadar geliştirilen vatandaşlık, demokrasi ve insan hakları eğitimi programları derinlemesine incelenmiş, bu süreçte programlarda ortaya çıkan değişim, dönüşüm ve gelişmelerin belirlenmesi amaçlanmıştır. Doküman incelemesine dayalı nitel bir çalışma olan bu araştırma kapsamında 1926 ve 1936 yurt bilgisi programı, 1948 yurttaşlık bilgisi programı, 1968 sosyal bilgiler dersi içinde yer alan yurttaşlık bilgisi programı, 1998 ilköğretim vatandaşlık ve insan hakları eğitimi programı ve 2010 vatandaşlık ve demokrasi eğitimi programı ile 2015 ve 2018 insan hakları yurttaşlık ve demokrasi dersi öğretim programları incelenmiştir. Veriler doküman incelemesi tekniği kullanılarak toplanmış, tümevarımsal içerik analizi ile çözümlenmiştir. Araştırma sonunda, Cumhuriyet’in ilan edildiği ilk yıllarda vatandaşların devlete karşı görev ve sorumluluklarına ağırlık verildiği, vatan ve millet sevgisi üzerinde durulduğu görülmüştür. Bireylerin yeni kurulan devlete uyum sağlamaları ve devletin ilkelerini benimsemeleri hedeflenmiştir. 2000’li yılların başında Avrupa Birliği’ne katılım sürecindeki siyasi şartları yerine getirmek amacıyla demokrasi ile insan hak ve özgürlüklerine ilişkin yapılan düzenlemelerin programlara yansıdığı belirlenmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
26

Arslan, Öznur. "MUHASEBE MESLEK MENSUPLARININ MUHASEBEDE DİJİTALLEŞMEYE GEÇMELERİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN SWARA YÖNTEMİYLE AĞIRLIKLANDIRILARAK ÖNEM SIRASININ BELİRLENMESİ." Dicle Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 14, no. 27 (2024): 209–22. http://dx.doi.org/10.53092/duiibfd.1400029.

Full text
Abstract:
Küreselleşmeyle beraber teknolojik inovasyonlar dünya genelinde ekonomik, siyasi, sosyal ve kültürel olarak insan hayatını doğrudan etkilemektedir. Birçok iş kolu bu değişim ve dönüşümden nasibini alarak uygulamalarında köklü yeniliklere yönelmeye karar vermişlerdir. Söz konusu değişimleri benimseyen ve uygulamalarına yansıtan iş kollarından birisi de muhasebe mesleğidir. Meslek mensupları, bu süreçte çeşitli zorluklar yaşamış ve değişime ayak uydurmaya çalışmıştır. E-dönüşüm sürecinin devlet tarafından başlatılması dijitalleşme sürecine büyük katkı sağlamış, dijitalleşme sürecinde meslek mensuplarını etkileyen pek çok faktör olmuştur. Bu çalışmada, muhasebe meslek mensuplarının dijital muhasebeye geçmelerini etkileyen faktörlerin SWARA yöntemi ile ağırlıklandırılarak kriterlerin önem sırasının belirlenmesi amaç edinilmiştir. SWARA yöntemiyle yapılan hesaplamalar sonucunda, “Bilgi paylaşımında ve kontrolünde kolaylıklar sağlaması”; en önemli kriter olarak, “Zaman tasarrufu sağlaması” ikinci kriter olarak belirlenmiştir. “Kullanım kolaylığı (Zor ve karmaşık işlemlerin daha kolay yapılması)” kriteri ise en az önemli kriter olarak tespit edilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
27

BUDAK, Nazan. "Beşerî Sermaye ve Dijitalin Tematik Dönüşümü: WoS Tabanlı Bir Bibliyometrik Analiz." Akademik Araştırmalar ve Çalışmalar Dergisi (AKAD) 14, no. 27 (2022): 361–80. http://dx.doi.org/10.20990/kilisiibfakademik.1156749.

Full text
Abstract:
Amaç: Bu makale beşerî sermaye ve dijital alanda küresel çapta yapılan çalışmaların literatürünü analiz etmeyi amaçlamaktadır. Tasarım/Yöntem: 1998'ten 2022'e kadar olan çalışmalarda bibliometrik için R-Studio’nun arayüzü uygulama olan “biblioshiny” kullanılmıştır. Bulgular: Araştırmacıların daha fazla ilgi gösterdiği konu alanları dijital, insan, sermaye, ekonomi, dijitalleşme, teknoloji, eğitim gibi alanlarda olmaktadır. Anahtar kelimelerin sıralamasına bakıldığında dijital ekonomi, dijitalleşme, dijital dönüşüm, entelektüel sermaye, dijital bölünme, dijital teknolojiler, inovasyon, eğitim gibi kelimeler yer almaktadır. Kitap, dergi makalesi ve konferans bildirisi gibi alanlarda en fazla yayın üreten ülkenin Rusya olduğu görülmüştür. En çok yayın yapan yazarlar arasında listenin ilk sırasında Kelchevskaya NR. ve Stepan Zemtsov yer almaktadır. En çok atıf alan makale Laar vd., 2017 “The relation between 21st-century skills and digital skills: A systematic literature review” başlıklı makalesidir. Beşerî sermaye ve dijital alanda en çok yayın yapan dergi Sustainability dergisidir. Sınırlılıklar: Bu makale, 1998'ten 2022'e kadar Clarivate Analytics WoS veri tabanında iki anahtar kelime (“human capital” ve “digital”) üzerine analiz yapılmıştır. Özgünlük/Değer: Söz konusu çalışma diğer yapılan çalışmalardan farklı olarak beşerî sermayenin teknolojide yaşanan evrimin içerisinde tutunabilmesi, var olabilmesi ve değişime adaptasyonu için dijital alanla ilişkisini içermektedir. Bu farklılık çalışmayı diğerlerinden ayırarak özgün perspektif kazandırmaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
28

PİRÇEKLİ, Koray. "An İntegrated View on Public Financial Management: Past, Present and Future of Integrated Public Financial Management Information System in Turkey." Fiscaoeconomia 7, no. 2 (2023): 955–85. http://dx.doi.org/10.25295/fsecon.1111430.

Full text
Abstract:
Birçok ülkede, mali yönetimin fonksiyonel süreçleri farklı kurumlarca yönetilen entegrasyon düzeyi yetersiz çeşitli bilişim sistemleri aracılığıyla yürütülmektedir. Ülkemiz mali yönetiminin farklı fonksiyonel süreçlerinde yaşanan entegrasyon sorunları bertaraf etmek üzere BKMYBS Projesi hayata geçirilmiştir. Yerli ve milli kaynaklarla yürütülen projeyle birlikte ülkemizin de içinde bulunduğu e-Dönüşüm sürecine önemli katkı sunulmuş olacaktır. Hazine ve Maliye Bakanlığının koordinasyonunda ve önemli paydaş kamu idarelerinin katkılarıyla yürütülen projenin temel hedeflerinden biri mali süreçlerin elektronik ortamda yürütülmesidir. Bu hedef doğrultusunda proje kapsamındaki kamu idarelerinin kullanımına sunulacak referans uygulamaların yanında, proje kapsamında oluşturulan teknik mimariye uygun olarak belirlenecek entegrasyon kurallarına uygun iş süreçlerini ortaya koyarak, mali iş süreçlerinin daha sağlıklı yürütülmesi amaçlanmaktadır.
 Çalışmada, literatür taramasıyla elde edilen kaynaklar, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile projenin paydaşı diğer kamu idarelerinin katkılarıyla oluşturulan dokümantasyon, kamu idarelerinin tecrübeleri ile projenin çıktılarından faydalanılarak Türkiye’de BKMYBS Projesinin dünü, bugünü ve geleceği hakkında bilgi verilmesi amaçlanmıştır. BKMYBS Projesinin Türkiye uygulaması hakkında daha önce yazılmış kapsamlı bir çalışma bulunmamaktadır. Bu minvalde çalışmanın literatüre önemli bir katkı yapması hedeflenmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
29

BAĞDAT, Aydın, and Aydın ŞENOL. "Muhasebe Meslek Mensuplarının Endüstri 4.0 Teknolojilerine Ve Muhasebenin Dijitalleşmesine Bakışı." Yönetim ve Ekonomi Dergisi 31, no. 1 (2024): 1–26. http://dx.doi.org/10.18657/yonveek.1259336.

Full text
Abstract:
Dünyada son yıllarda bilgi teknolojileri çok hızlı değişime uğramaktadır. Bu süreç birçok meslek dalının iş yapış biçimlerini etkilemektedir. Çalışma, farklı illerde muhasebe faaliyetlerini yürüten meslek mensuplarının muhasebedeki dijitalleşme süreçlerine bakışlarını incelemektedir. Çalışmanın amacı, muhasebe meslek mensuplarının muhasebe mesleğindeki dijitalleşmeye, ortaya çıkan yeni kavramlara, muhasebe eğitimine ve muhasebenin geleceğine bakışlarını ortaya koyarak, değişime uyum konusunda öneriler geliştirilmesine katkı sunmaktır. Çalışmada, 25 meslek mensubuna kartopu örneklemesi yöntemi ile yarı yapılandırılmış yüz yüze mülakat yapılmış ve 16 meslek mensubunun verdiği cevaplar çalışma kapsamında analize tabi tutulmuştur. Mülakat sonuçları “endüstri 4.0 teknolojileri, muhasebede yeni kavramlar, muhasebe eğitimi, e-uygulamaların avantaj ve dezavantajları ile muhasebenin geleceği” boyutları açısından kategorize edilerek analiz yapılmıştır. Çalışmada endüstri 4.0 teknolojilerinin muhasebenin geleceğine yön vereceği ve meslekte yeni kavramların ortaya çıkmasında etkili olacağı, meslek mensuplarına dijital dönüşüm üzerine verilen eğitimlerin yetersiz olduğu ve muhasebenin gelecekte müşavirlik, danışmanlık, bütçeleme yönüne evrileceği sonuçlarına ulaşılmıştır. 
 Anahtar Kelimeler: Dijital Muhasebe, Endüstri 4.0, Muhasebe Mühendisliği, Yapay Zekâ.
 JEL Sınıflandırması: M40, M41, L6
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
30

Ceylan, Mahmut. "TÜRKİYE’DEKİ MAHALLE BİRİMLERİNİN HUKUKİ PERSPEKTİFTEN KRİTİĞİ." Hacettepe Hukuk Fakültesi Dergisi 15, no. 1 (2025): 74–106. https://doi.org/10.32957/hacettepehdf.1623478.

Full text
Abstract:
Mahalleler ekonomik, sosyal ve kültürel ilişkilerin yoğunlaştığı birimlerdir. Kentlerin gelişmesi sonucunda mahalleler farklı yapı ve dinamikler kazanmışlardır. Köy tüzel kişiliğinin büyükşehir belediyesi olan illerde kaldırılması ve bu köylerin mahalleye dönüştürülmesi sonucunda mahalle sayısı artmıştır. Mahalle birimi tıpkı köy idarelerinde olduğu gibi muhtar ve ihtiyar heyetinden müteşekkildir. Türkiye’de muhtarlık köy muhtarlığı ve mahalle muhtarlığı olarak ikiye ayrılır. Mahalleler ise 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu’nda yakın tarihte yapılmış olan değişiklik sonrası kırsal mahalle ve öteki mahalleler şeklinde ayrılabilir. Teknolojinin gelişmesi ve özellikle e-devlet uygulamasına geçişle birlikte mahalle muhtarlıklarının işlevsizleştiği dile getirilmiştir. Makalede varlığı son zamanlarda tartışma hâline gelmiş olan mahalle birimi incelenecektir. Bu kapsamda öncelikli olarak mahalle muhtarlıklarının görevleri ele alınmıştır. Daha sonra yakın tarihte mevzuatta yapılan değişiklik neticesinde büyükşehir belediyesi olan illerde şehir merkezinden uzakta, kırsal alanda bulunan mahalleler için öngörülmüş olan kırsal mahalle müessesesi analiz edilmiştir. Ardından elde edilen bulgular ve mevzuattaki düzenlemeler ışığında mahalle muhtarlıklarının gelecekte varlıklarını koruyup koruyamayacakları ve nasıl bir dönüşüm içine girebileceklerine ilişkin öngörülerde bulunulmuştur.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
31

KAVUT, Sevgi. "Artificial Intelligence Studies As Digital Transformation Tool of Societies: A Research on Artificial Intelligence Use of Türkiye and Organization of Turkic States." Erciyes İletişim Dergisi 11, no. 1 (2024): 325–44. http://dx.doi.org/10.17680/erciyesiletisim.1346576.

Full text
Abstract:
Yapay zekâ teknolojisinin gelişimiyle birlikte algoritmik devlet, bilgi devleti (i-devlet), yapay zekâ devleti, yapay zekâ bakanlığı, yapay zekâ bürokrasisi, akıllı devlet gibi ülkelerin ve toplumların yönetim süreçlerini de kapsayan birçok alanda yeni kavramlar ve uygulamalar ortaya çıkmıştır. Günümüzde yapay zekâ toplumların gelişimi ve dijital dönüşümünde birinci gündem maddesi olarak yer almaktadır. Yeni iletişim teknolojilerinin sağladığı olanaklarla toplumlarda yapay zekâ rekabeti hız kazanmıştır. Bu çalışmanın amacı, Türkiye’nin ve Türk Devletleri Teşkilatı üyesi ülkelerin dijitalleşme süreçlerinde yapay zekâ alanında yapmış oldukları çalışmaları analiz etmektir. Araştırma, 2010 ve 2022 yılları arasında Google Scholar veri tabanında Türk Konseyi ve Türk Devletleri Teşkilatı hakkında yayınlanmış çalışmalar üzerinde içerik analizi yöntemi kullanımıyla yürütülmüştür. Yapay zekâ çalışmalarının hükümeti ve toplumsal kurumları güçlendirdiği bilinmektedir. Ancak yapay zekâ üzerine yapılan çalışmalar incelendiğinde yapay zekâ ile Türk Konseyi ve yeni adıyla Türk Devletleri Teşkilatını bütünleştiren çalışmaların oranı sadece yüzde 1.72 olarak bulunmuştur. Türkiye’nin e-devlet aşamasında olduğu ve yeni yapay zekâ atılımları ile algoritmik ve akıllı devlet olma yolunda ilerlediği görülmüştür. Bu çalışmanın yapay zekâ, yapay zekâ ve toplum, yapay zekâ ve devlet, dijital dönüşüm alanında yapılacak yeni çalışmalara kaynak oluşturması hedeflenmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
32

Karaman, Güven. "DEVLET ÜNİVERSİTELERİNDE SÜREÇ YÖNETİMİNE GEÇİŞ ÇABALARI: ORDU ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ." Ekonomi Maliye İşletme Dergisi 7, no. 2 (2024): 168–81. https://doi.org/10.46737/emid.1521612.

Full text
Abstract:
İktisadi ve toplumsal yaşamı etkileyen, sanayi devrimlerinin gerçekleşmesini sağlayan unsurların başında teknolojik gelişmeler gelmektedir. Teknolojik gelişmelere bağlı üretim, girdi-dönüşüm-çıktı süreciyle gerçekleşmektedir. Teknolojinin yeni imkânları iş faaliyetinin her birinde bilgi akışıyla insanları ve makineleri birbirine bağlamaktadır. Şiddetlenen rekabet ortamı, belirsizlikler vb. hususlar işletmelerin hayatta kalabilmesini zorlaştırmaktadır. Bu durum işletmeleri farklılaşmaya yöneltmektedir. 1980’li yıllardan sonra Türkiye’de izlenen politikalar sonucunda üniversite sayısı 208’e yükselmiştir. Günümüzde her ilde en az bir üniversite bulunmaktadır. Üniversiteler ulusal ve uluslararası alanda rekabet edebilmek üzere bulundukları illerin sosyo-ekonomik yapılarını dikkate alarak farklılaşmaya ve ihtisaslaşmaya çalışmaktadır. Bu kapsamda araştırmanın amacı, üniversitelerin stratejik plan dâhilinde gerçekleştirmek istedikleri amaçlara giden yoldaki işlerin yönetilmesi, tanımlanması, uygulanması, izlenmesi ve geliştirilmesi için yürüttükleri süreç temelli faaliyetleri kalite çalışmaları bağlamında ve Ordu Üniversitesi örneğinde irdelemek, fikir ortaya koymak ve öneriler sunmaktır. Araştırmada, doküman inceleme metodu benimsenmiştir. Araştırma sonucunda; Türkiye’de üniversitelerin sayılarında yaşanan artışlara bağlı olarak farklılaşma ve bir değer ortaya koymaya çabasının giderek önem kazandığı, bu kapsamda liderlik-yönetim-kalite, eğitim-öğretim, araştırma-geliştirme, toplumsal katkı iş faaliyetlerinde stratejik planlama ve süreç yönetiminin işletilmeye çabalandığı, bunun için kalite kültürünün yaygınlaştırılmaya yönelik çalışmalarda önemli bir mesafe alındığı ancak geliştirilmesi gereken yönlerin olduğu belirlenmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
33

ÇAT, Arzu Kalafat, and Gizem YÜCEDAĞ. "MARKALARIN INSTAGRAM İÇERİKLERİNİN İNCELENMESİ: TÜRKİYE’DE ONLİNE YEMEK HİZMETİ SUNAN 5 MARKA ÖRNEĞİ." ASYA STUDIES, August 9, 2022. http://dx.doi.org/10.31455/asya.1146117.

Full text
Abstract:
Bilgi ve iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmeler iş ve iletişim süreçlerinde dönüşümü beraberinde getirmiştir. İnternet teknolojisinin yaygın kullanımı ve web 2.0 teknolojisinin sonucu olarak ortaya çıkan sosyal medya uygulamalarının her geçen gün artan kullanıcı sayılarına ulaşması işletmelerin de bu mecralarda yer almalarını gerektirmiştir. Dijital dönüşüm sosyal yaşama ilişkin pek çok yaşamsal pratiğin dönüşüme uğramasını beraberinde getirirken ekonomik ve ticari faaliyetler de bu alana taşınmıştır. Alışveriş pratiklerinde yaşanan dönüşüm markaları sosyal medya pazarlamasına yönlendirmiştir. Markalar sosyal medya uygulamaları vasıtasıyla müşterileriyle doğrudan, hızlı, etkili ve ekonomik biçimde iletişim kurma imkanı bulmaktadırlar. Yaşanan dijital dönüşüm interaktif pazarlama, çevrimiçi pazarlama, internet pazarlaması, e-pazarlama gibi kavramları gündeme getirmiştir. Bu durum geleneksel ticari faaliyetlerde bulunan tüm süreçlerin dijital ortama taşındığı e-ticaret sitelerinin oluşmasına zemin hazırlamıştır. Bu bağlamda çalışmada Türkiye’de faaliyet gösteren ve online yemek hizmeti sunan beş markanın (YemekSepeti, Getir Yemek, Trendyol Yemek, Tıkla Gelsin, Migros Hemen) resmi Instagram hesapları içerik analizi yöntemi kullanılarak incelenmiştir. Çalışmanın örneklemini oluşturan markaların Instagram paylaşımlarının içerik özelliklerinin incelenmesi bu çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Çalışma sonucunda markaların en fazla paylaşım yaptıkları paylaşım türünün “video” kategorisinde yer aldığı, ürün/hizmet odaklı paylaşımlarda bulundukları, logo ve ikon kullanımına önem verdikleri ancak paylaşımlarında hastag kullanmayı tercih etmedikleri sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca markaların Instagram paylaşımlarında en fazla kullandıkları mesaj çekicilikleri bilgilendirme, tasarruf ve ekonomi kategorilerinde yer aldığı görülmüştür.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
34

Türkmen Küçüksarı, Öznur. "Çok Bantlı ve Çok İşlevli Lineerden Dairesel Polarizasyona Dönüşüm Bandını İyileştiren Metayüzey Polarizasyon Dönüştürücü." Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, September 27, 2023, 161–73. http://dx.doi.org/10.35193/bseufbd.1327199.

Full text
Abstract:
Bu çalışmada, arka yüzeyi metal ile kaplı bir FR4 plaka üzerine iç içe yerleştirilmiş iki yarıklı iki metal halka ve en içe yerleştirilmiş bir yarıklı dairesel yamadan oluşan yansıtıcı çok işlevli bir metamalzeme polarizasyon dönüştürücü tasarlanmıştır. Önerilen polarizörün 2-12 GHz arasında davranışı incelenmiştir. 4.64 GHz önerilen yapının en düşük çalışma frekansıdır. Dört bölgede (5.42-5.44 GHz, 7.28-7.34 GHz, 8.05-8.07 GHz ve 11.57-11.59 GHz) dar bantlı doğrusaldan doğrusala (LTL) neredeyse ideal polarizasyon dönüşümü elde edilmiştir. İki bantta (4.64-4.71 GHz ve 8.7-10.43 GHz) ise doğrusaldan dairesele (LTC) neredeyse ideal polarizasyon dönüşümü elde edilmektedir. Bu polarizasyon dönüştürücü için sayısal benzetimler yaygın olarak kullanılan CST elektromanyetik simulasyon programı ile gerçekleştirilmiştir. LTL bantlarında doğrusal dönüşüm için gerekli olan polarizasyon dönüşüm oranı (PCR)≈1 ve eliptiklik değeri (e)≈0 sağlanmıştır. LTC bantlarında ise dairesel dönüşüm için gerekli olan PCR≈0.5 ve e≈-1 sağlanmıştır. Önerilen ve referans verilen bazı polarizasyon dönüştürücülerin karşılaştırılması yapılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
35

Akman, Cihangir, and Seyhan Çil Koçyiğit. "MUHASEBE UYGULAMALARINDAKİ E-DÖNÜŞÜM SÜRECİNE İLİŞKİN SERBEST MUHASEBECİ MALİ MÜŞAVİRLERİN GÖRÜŞ VE BEKLENTİLERİ: ANKARA İLİ ÖRNEĞİ." Muhasebe ve Denetime Bakış, April 3, 2024. http://dx.doi.org/10.55322/mdbakis.1339592.

Full text
Abstract:
Bu araştırmanın amacı serbest muhasebeci mali müşavirlerin muhasebe uygulamalarındaki elektronik dönüşüme ilişkin görüş ve beklentilerinin belirlenmesi ve bu görüş ve beklentilerin bazı değişkenler açısından değişip değişmediğinin ortaya konmasıdır. Araştırmada veri toplama yöntemi olarak Durmuş (2018)’un geliştirdiği ve Malatya ilinde faaliyet gösteren muhasebe meslek mensupları üzerine uygulanan ve “muhasebe meslek mensuplarının bilgi düzeyleri ve görüşleri”, “müşteri işletmelerin dijital muhasebe süreçlerinde değerlendirilmeleri”, “kamu kurum ve kuruluşlarının dijital muhasebe süreçlerinde değerlendirilmeleri” ve “mesleki kuruluşlara ilişkin değerlendirmeleri” boyutlarından oluşan anketten faydalanılmıştır. Anket formları Ankara Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası’na kayıtlı bağımsız çalışan muhasebe meslek mensuplarına uygulanmış ve sonuçlar analize tabi tutulmuştur. Araştırma sonucunda kadın meslek mensuplarının e-dönüşüm uygulamaları ile ilgili görüş ve beklentilerinin erkek meslek mensuplarından yüksek olduğu; eğitim durumu lise ve ön lisans olan grubun diğer eğitim seviyelerine göre elektronik dönüşüm uygulamaları ile ilgili görüş ve beklentilerinin daha yüksek olduğu; profesyonel deneyim azaldıkça elektronik dönüşüm uygulamalarıyla ilgili görüş ve beklentilerin fazla olduğu; muhasebe meslek mensuplarının gelir düzeyi arttıkça elektronik dönüşüme ilişkin değerlendirme, görüş ve beklenti düzeylerinin düştüğü tespit edilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
36

Allahverdi, Metin, and Memiş Karaer. "MUHASEBEDE E-DÖNÜŞÜMÜN EĞİTİMDEKİ YERİ VE E-DÖNÜŞÜM EĞİTİMİ İÇİN BİR ÖNERİ." Muhasebe Bilim Dünyası Dergisi, March 23, 2019. http://dx.doi.org/10.31460/mbdd.424178.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
37

KARACA, Halime, and Arif GÜMÜŞ. "DİJİTAL DÖNÜŞÜMDE MUHASEBE MESLEK MENSUPLARININ YAŞADIĞI SORUNLAR VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ: NİTEL BİR ARAŞTIRMA." Muhasebe ve Denetime Bakış, July 31, 2023. http://dx.doi.org/10.55322/mdbakis.1248101.

Full text
Abstract:
Dijital dönüşüm kapsamında, muhasebe mesleğinde yeni kuralları olan farklı e-sistemler ortaya çıkmıştır. Önceden kâğıt, defter gibi geleneksel yöntemler kullanılarak yapılan muhasebe işlemleri e-defter, e-fatura ve e-beyanname benzeri dijital sistemler vasıtasıyla yapılmaktadır. Bu dönüşümün gerek özel sektöre gerek kamu sektörüne avantajlar sağlayacağı kabul görmektedir. Ancak avantajlarla birlikte uygulamada birtakım sorunlarla karşılaşılması ihtimal dâhilindedir. Çalışmada, e-uygulamaları aktif kullanan muhasebe meslek mensuplarının dijital dönüşüm sürecinde karşılaştıkları problemlerin belirlenmesi ve söz konusu problemlere çözüm önerilerinin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Nitel araştırma yönteminin kullanıldığı çalışmada; nitel araştırma modellerinden fenomenoloji deseni kullanılmış, yarı-yapılandırılmış derinlemesine görüşmeler yapılmıştır. Araştırma bulguları neticesinde, sisteme uyum sağlayamayan mükelleflerin meslek mensuplarının iş yükünü artırdığı, teknik alt yapı sağlanmadan uygulamaya geçilmesinin sorunlara neden olduğu ve eğitim sisteminin güncellenmesi gerektiği sonucuna ulaşılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
38

EKİNCİ ÖZYARDIMCI, Elif. "DİJİTALLEŞMENİN YEREL YÖNETİMLERE ETKİSİ: TÜRKİYE VE İNGİLTERE YEREL YÖNETİMLERİ ÖRNEKLERİ." Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, December 9, 2022. http://dx.doi.org/10.46482/ebyuiibfdergi.1206590.

Full text
Abstract:
Dünyada küreselleşme sürecinin etkisiyle internet teknolojisinin yönetimlerde kullanımında artış yaşanmıştır. Özellikle son elli yıl içinde yaşanan teknolojik gelişmeler ve değişimler, özel-kamu kurum ve kuruluşlarında yaptıkları değişimlerin yanında, yerel yönetimlerinde işlerini kolaylaştırmakta ve hızlandırmaktadır. Dijital teknolojilerin kullanılmasıyla birlikte yerel yöneticiler bu gelişmeler karşısında, yeni paradigmaya uyum sağlamak ve yerel yönetimlerin dönüşümüne katkıda bulunmak durumundadırlar. E-devletin yerel yönetimlerdeki yansıması olan e-belediye anlayışı, ülkemizde belediyelerin sunduğu mal ve hizmetlerin elektronik ortamda yöre halkına sunumunu sağlamaktadır. İngiltere yerel yönetimleri 1970’li yılların ortasından itibaren teknolojiyi kullanmaya başlamış ve günümüze kadarki süreçte teknolojik okur-yazarlık İngiltere’de %80’e ulaşarak, dijital dönüşüm ve uygulamaları başarılı bir biçimde gerçekleştirilmiştir. Bu iki ülkenin yerel düzeyde dijital dönüşümünden bahsedilmesi kamu yönetimi yazınına katkı sağlayacaktır. Bu çalışmanın amacı, dijital dönüşümün yerel yönetimlere ne derece olumlu etkilerinin olduğunu saptamak ve yerel yönetimlerde dijital dönüşüm aşamalarını göstererek, Türkiye ve İngiltere örnekleriyle, yerelde dijitalleşme uygulamalarını görmemizi ve pekiştirmemizi sağlamaktır..
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
39

UYSAL, Yusuf, Samed KURBAN, and Muhammed Zahid ÇIĞMAN. "Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi ve E-Yönetişim." Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, September 11, 2023. http://dx.doi.org/10.51290/dpusbe.1337001.

Full text
Abstract:
Çalışma, Türk kamu yönetiminde bilgi teknolojisinin nasıl yönetildiği sorusunu irdelemektedir. Bu bağlamda, politika, aktör ve kaynak yönetimi çerçevesinde, e-yönetişim inceleme konusu yapılmıştır. Uzun bir süredir, bilgi ve iletişim teknolojisinde yaşanan ilerlemeyi kamu yönetimi reformlarına dönüştürme çabası dikkat çekmektedir. Bu süreçte, dijital kamu yönetiminde strateji bütünlüğünün sağlanmasına yönelik girişimler olmasına rağmen, çok aktörlü ve kaynak kullanımında çok parçalı yapının varlığı devam etmiştir. 2018 yılında Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’ne geçilmesiyle birlikte kurulan Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisinin, dijital kamu yönetiminin geliştirilmesine öncülük etmesi planlanmıştır. Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanına yüklenen “kamu dijital dönüşüm lideri” misyonu çerçevesinde önemli adımlar atılmakla birlikte, aktörler arasındaki etkileşimi ve kaynak kullanımını destekleyecek yönetim mekanizmalarının geliştirilmesine ihtiyaç duyulduğu görülmektedir. Çalışmada, nitel araştırma yöntemi kapsamında doküman analizi tekniği kullanılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
40

ALTUNAL, Işık, and Ali ÖZBEK. "Muhasebe Meslek Mensuplarının Dijital Dönüşümde E-Dönüşüm Uygulamalarına Bakış Açılarının Değerlendirilmesi: Defter-Beyan Sistemi Üzerine Bir Araştırma." Muhasebe ve Denetime Bakış, January 24, 2024. http://dx.doi.org/10.55322/mdbakis.1375572.

Full text
Abstract:
Bilişim ve iletişim alanında yaşanan son teknolojik gelişmeler ışığı altında hem özel sektör kuruluşları hem de kamu sektörü kuruluşları tarafından e-dönüşüm uygulamalarına olan talep son dönemde hızlı bir şekilde artış göstermiştir. Yaşanan dijital yenilik ve değişimler kamu hizmetlerinin sunulmasında elektronik devlet uygulamalarının her geçen gün kullanımını artırmaktadır. Bu itibarla e-defter, Defter Beyan Sistemi, e-fatura, e-yoklama, e-tebligat gibi çeşitli elektronik uygulamalar mükelleflerin ve muhasebe meslek mensuplarının fayda sağlayacak bir şekilde hizmetine sunulmuştur. 
 Türkiye’de muhasebe meslek mensuplarını ilgilendiren e-dönüşüm uygulamalarına yön veren mevzuat ve kanunlarla ilgili farklı uygulamaların var olması, teknolojik yenilikler, sisteme entegrasyonun sağlanması gibi işler; muhasebe meslek mensuplarının işlerini kolaylaştırdığı gibi birtakım sıkıntılara da neden olmaktadır. 
 Çalışmanın amacı; muhasebe meslek mensuplarının mesleki tecrübelerinin, eğitim durumlarının, yaşlarının, cinsiyet ve unvanlarının dikkate alınarak e-dönüşüm uygulamalarının bir alanı olarak görülen defter-beyan sistemi üzerine algılarını ve tutumlarını ortaya çıkarmaktır. Ayrıca sistemin hem kullanıcısı hem de uygulayıcısı olan muhasebe meslek mensuplarının eleştiri ve beklentilerinin değerlendirilmesi de amaçlanmaktadır. Bu çalışma Kütahya ve Eskişehir illerinde çalışmakta olan muhasebe meslek mensuplarının defter-beyan sistemi üzerine bakış açılarının ampirik olarak değerlendirilmesinin yanında Defter Beyan Sistemi’nin aksak yönlerinin tespit edilebilmesi ve çözüm önerilerinin sunulması açısından önem taşımaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
41

ERSÖZ, Gözde, and Ahmet Münir GÖKMEN. "Digital Transformation in Sports Management." İnönü University International Journal of Social Sciences (INIJOSS), November 26, 2023. http://dx.doi.org/10.54282/inijoss.1368879.

Full text
Abstract:
Modern yönetim uygulamalarında önemli unsurlarında biri olan dijital dönüşüm eğitim, sağlık, özel ve kamu gibi çeşitli sektörlerin dönüşümünde önemli rol oynamıştır. Teknolojide meydana gelen gelişmelere bağlı olarak gerçekleşen dijital dönüşüm her alanda olduğu gibi spor sektöründe de stratejik değişimlerin yaşanmasına sebep olmuştur. Bu bağlamda araştırmanın amacı, dijital dönüşümün spor yönetimindeki yansımalarını incelemektir. Spor sektörü, yeniliklerin talep edildiği ve gelenekselliğin arka planda kalmaya başladığı bir sektör olarak göze çarpmaktadır. Dolayısıyla spor sektörü dijitalleşmeyle daha profesyonel bir perspektiften teknolojiyi spor malzemeleri ve ekipmanlarına, çalışma koşullarına, tesisler ve oyunun kendisine dahil ederek ele almaktadır. Dijitalleşmenin spor yönetiminde etkisi altına aldığı alanları dijital insan kaynakları yönetimi, spor fanlarının etkileşimi, veri analitiği, e-spor, biletleme ve satış, sanal gerçeklik (VR) ve artırılmış gerçeklik (AR), içerik oluşturma, sponsorluk ve ortaklık, veri gizliliği ve güvenliği, oyunlaştırma, gelişen teknolojiler, gibi konular ile özetlenebilmektedir. Bu konular spor yönetimi bilim alanında dijital dönüşüm çerçevesinde ayrıntılı incelenmektedir. Gelişimin önünde durmanın mümkün olmadığı bu çağda spor yönetiminde de söz konusu yeniliklerden faydalanarak ilerleme sağlamak olasıdır. Dolayısıyla bu çalışma ile alanda çalışan araştırmacılara ve uygulamacılara yeni bir perspektif oluşturulması düşünülmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
42

TÜRKER, Üstün. "Beden Eğitimi Öğretmeni Adaylarının SARS-CoV-2 Pandemisinde ve Sonrasında Akademik Motivasyonlarının Karşılaştırılması." Akdeniz Spor Bilimleri Dergisi, December 15, 2022. http://dx.doi.org/10.38021/asbid.1205490.

Full text
Abstract:
Dünya üniversitelerinin neredeyse tamamı bireysel ve toplumsal sağlığı koruyabilmek amacıyla SARS-CoV-2 sürecinde zorunlu bir dijital dönüşüm gerçekleştirdi. Eğitim-öğretimdeki bu dijital dönüşümle birlikte öğrenme-öğretme faaliyetlerinin yürütülme yöntemleri ve COVID-19 pandemisiyle ilişkili birçok araştırma gerçekleştirildi (Cao vd., 2020; Fawaz ve Samaha, 2020; Hasan ve Bao, 2020). Bu doğrultuda araştırmanın amacı, E-öğrenme sistemlerinin kullanıldığı SARS-CoV-2 pandemisinde ve örgün eğitime dönüşün gerçekleştiği dönemde Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Bölümü (BSÖ) öğrencilerinin akademik motivasyon düzeylerinin belirlenmesi, dönemlere göre karşılaştırılması ve bazı demografik özelliklere göre incelenmesidir. Bu çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden tarama modelinde test – tekrar test tekniği kullanıldı ve betimsel bir araştırma olarak desenlendi. Veriler COVID-19 pandemisinde ve sonrasında olmak üzere iki aşamalı olarak Vallerand ve ark. (1992) tarafından geliştirilen ve Karagüven (2012) tarafından Türkçe’ye adaptasyonu gerçekleştirilen ‘Akademik Motivasyon Ölçeği’ kullanılarak Google Formlar aracılığıyla toplandı. Örneklem grubu BSÖ bölümünde öğrenimlerine devam eden test aşamasında 249 ve tekrar test aşamasında 240 gönüllü aynı öğrenci grubundan oluşturuldu. Veriler SPSS aracılığıyla p
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
43

YÜZÜNCÜYIL, Kübra Sultan. ""Yer"den "Yok-Yer"e Dönüşüm: Küpçüler Mahallesi Örneği." İlef Dergisi, November 25, 2022. http://dx.doi.org/10.24955/ilef.1208179.

Full text
Abstract:
Bu çalışma Sakarya ili Küpçüler Mahallesi’ndeki kentsel dönüşüm sürecinin orada yaşayan Roman topluluğu açısından nasıl deneyimlendiğini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Çalışma, Küpçüler Mahallesi’ndeki Ahmet Yesevi Caddesi’ni yerleşke olarak gören Roman topluluğunun kentsel dönüşüm hamleleriyle yaşadığı yabancılaşmayı, bu yabancılaşmanın hangi mekanizmalarla gerçekleştiğini anlamak istemiştir. Kentsel dönüşüm sürecini Marc Augé’nin kavramsallaştırması olan “yer-yok-yer” ikilemi üzerinden ele alan çalışma, bu dönüşümün gündelik hayatta Romanlar tarafından nasıl deneyimlendiğini açıklamaya çalışmıştır. Bunu yapmak adına etnografiye başvurulmuştur. Meseleye dair içerden bir bakışı sağlamak adına yarı yapılandırılmış görüşmeler ve katılımcı gözlem tercih edilmiştir. Bunun dışında, söz konusu anlatılarda izi sürülen caddenin geçmişini fotoğraflarla aktarmak adına Küpçüler’in bağlı olduğu Erenler Belediyesi’nde arşiv taraması yapılmıştır. Araştırmacı deneyimini aktarmak adına saha notlarına da yer verilmiştir. Romanların yaşam alanı olan Cadde’nin kentsel dönüşüm kararından önce sakinleri tarafından güçlü bir şekilde benimsendiği, Cadde’ye duyulan bu aidiyet duygusunun Augé’nin “yer” tanımıyla açıklanabileceği anlaşılmıştır. Öte yandan ilgili kararından sonra bu aidiyetin çözüldüğü, yaşam alanının bir tür bekleme salonuna çevrildiği ve böyle olduğu ölçüde geçici, sınır dışı, “yok-yer” olarak görülen bir uzam parçasına dönüştüğü görülmüştür.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
44

DORU, Dr Öğr Üyesi Serkan, and Yaşam BALKU. "DİJİTALLEŞEN KAMU HİZMETLERİNDE E-DEMOKRASİ VE VATANDAŞLIK ANLAYIŞI: ENTROPİ TEMELLİ MABAC UYGULAMASI AB ÜLKELERİ ÖRNEĞİ." Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, March 26, 2023. http://dx.doi.org/10.30798/makuiibf.1219211.

Full text
Abstract:
Dijitalleşme olgusunun yarattığı küresel hegemonya ile birlikte demokrasinin uygulanış biçimi ve uygulama alanı dönüşmüş, e-demokrasiye doğru evrilmiştir. Dijital platformlara taşınmaya başlayan talep odaklı kamu hizmetleri de vatandaşı merkezine alarak e-yönetişim ve e-demokrasi kavramlarının uygulama alanına dönüşmüştür. Bu noktada vatandaşlar bakımından dijital beceriler, kamu hizmeti bakımından da e-platformlar önem arz etmiştir. Avrupa Komisyonu tarafından yayımlanan “Dijital Ekonomi ve Toplum Endeksi (DETE/DESI)” Raporları, bu alanda Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin dijital dönüşüm performanslarını ölçmektedir. Bu çalışmanın amacı da AB ülkelerinin 2018-2022 dönemindeki dijital dönüşüm performanslarının, DESI Raporları üzerinden Entropi ve MABAC yöntemleri kullanılarak analiz edilmesidir. Araştırmanın veri setini, her bir AB ülkesi için 2018, 2019, 2020, 2021 ve 2022 yıllarında yayımlanmış olan DESI Raporlarıdır. Entropi uygulamasının sonucuna göre, analizin sonucuna etkisi en fazla olan DESI Raporunun, 2018 yılına ait DESI Raporu olduğu ve etkisi en az olan DESI Raporunun, 2021 yılına ait DESI Raporu olduğu tespit edilmiştir. Araştırmanın bulgularına göre ise, 2018-2022 yıllarında dijital dönüşüm performansı en yüksek olan ülkelerin sırasıyla, Danimarka, Finlandiya ve İsveç olduğu tespit edilmiştir. Dijital dönüşüm performansı en düşük olan ülkelerin ise sırasıyla Romanya, Bulgaristan ve Yunanistan olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
45

Kısacık, Harun, and Sema Poyraz Can. "Muhasebede E-Dönüşüm Ve Blok Zinciri (Blockchain) Teknolojisi." Erzurum Teknik Universitesi Sosyal Bilimler Enstitusu Dergisi, April 15, 2024. http://dx.doi.org/10.29157/etusbed.1433432.

Full text
Abstract:
İnsanlık tarihi kadar eski olan muhasebede kayıtlar, ilk çağlarda taş tabletlere, kâğıdın icadı ile defterlere yazılmıştır. Bilgisayarın icadı ile kayıtlar, defterler yerine bilgisayarlarda tutulmaya başlanmıştır. İnternetin toplum hayatına girmesiyle sanallaşma muhasebede de kendini göstermiş, fatura, irsaliye vb. ticari belgeler kâğıt kullanılmadan internet ortamında oluşturulmaya, muhasebe kayıtları internet ağlarında tutulmaya ve muhafaza edilmeye başlanmıştır. Teknolojik gelişmelerle muhasebe meslek mensuplarının belgelerin toplanarak kayıt altına alınması görevi kısmen ortadan kalkmaktadır. Hemen hemen her sektörde teknolojik gelişmelerin istihdam sorunu ortaya çıkarması muhasebe mesleğinde de kendini göstermektedir. Bu sorundan kurtulmanın yolu muhasebe meslek mensuplarının alanları ile ilgili olarak kendilerini geliştirmeleri ile mümkündür. Muhasebe meslek mensupları mesleğin özü olan mali müşavirlik konusunda ön plana çıkarak rekabet üstünlüğü sağlayabilecekler ve sektörde var olabilme mücadelesini kazanabileceklerdir. Aksi takdirde teknolojik gelişmelerle ortaya çıkan sorun muhasebe meslek mensuplarında işsizler ordusu ortaya çıkaracaktır. Çalışmada muhasebe uygulamalarında e-dönüşüm ele alınarak teknolojik gelişmelerde gelinen son aşamada blok zinciri teknolojisinin ticari belgeler ve ticari defterlerde kullanılabilirliği araştırılmıştır. Blok zinciri teknolojisinin muhasebe uygulamalarında kullanılabileceği ön görüsü kapsamında muhasebe meslek mensuplarının dikkat etmesi gereken hususlara ilişkin öneriler geliştirilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
46

Gümüş, İbrahim. "Bir kültür ekonomisi dönüşüm serüveni: ‘okuntu’dan ‘e-davetiye’ye." RumeliDE Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi, June 21, 2019, 227–41. http://dx.doi.org/10.29000/rumelide.580512.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
47

YILDIRIM, Arzu. "KAMU YÖNETİMİNDE SAĞLIK POLİTİKALARINDAKİ DÖNÜŞÜM: E-SAĞLIK UYGULAMALARI." Kuram ve Uygulamada Sosyal Bilimler Dergisi, December 29, 2022. http://dx.doi.org/10.48066/kusob.796595.

Full text
Abstract:
Türk kamu yönetiminde sağlık politikalarının önemli bir yeri bulunmaktadır. Kamu yönetiminde özellikle 2000 yıllarından sonra yeniden yapılanma çalışmaları gündeme gelmiştir. Sağlık konuları da yeniden yapılanma çalışmalarından nasibini almıştır. Özellikle sağlık konularında uluslararası çalışmalar da takip edilerek ülkemizin sağlık politikaları yeniden yapılandırılmaya çalışılmıştır. Bu kapsamda çalışmanın temel konusunu ülkemizde uygulanan e-sağlık hizmetleri ve kamu yönetimi için taşıdığı önem oluşturmaktadır. E-devlet uygulamaları günümüzde hemen hemen bütün kamu kurumları tarafından uygulama alanı bulmuştur. Sağlık alanında da sağlık hizmetlerinin sunumunda bilgi teknolojilerinden yararlanılmaktadır. Hastanelerde hastalara ilişkin bütün bilgilerin güvenli bir şekilde saklandığı, randevu sisteminin uygulandığı, daha kaliteli, etkili ve verimli bir hizmet sunumu için Hastane Bilgi Sistemi uygulanmaktadır. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de sağlıkta dönüşüm programı uygulama alanı bulmuştur. Programın esas amacı, ülkedeki bütün vatandaşlara eşit ve adil bir şekilde sağlık hizmeti sunmaktır. Bu çalışmanın amacı, ülkemizde uygulanan sağlık politikaları değerlendirildikten sonra e-sağlık uygulamalarını değerlendirmektir. Ülkemizde sağlık hizmetlerinin daha kaliteli ve etkili bir sunumu için öneriler geliştirilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
48

Çimen Atli, Esra, Filiz Eroğlu, and Zümrüt Hatice Şekkeli. "ENDÜSTRİ 4.0’IN LOJİSTİKTE YANSIMALARI: LOJİSTİK 4.0 UYGULAMALARI ÜZERİNE BİR ÖRNEK OLAY İNCELEMESİ." Yönetim Bilimleri Dergisi, September 25, 2024. http://dx.doi.org/10.35408/comuybd.1516467.

Full text
Abstract:
Endüstri 4.0, sanayi sektöründe önemli kırılma noktalarından birini oluşturan büyük bir dönüşüm sürecidir ve otomasyon sistemleri, veri yönetimi ile üretim teknolojilerini kapsayan bir platform, sistemler seti veya toplu bir terim olarak tanımlanmaktadır. Endüstri 4.0, diğer bir deyişle Dördüncü Sanayi Devrimi, üretim süreçlerini, iş modellerini, çeşitli sektörleri etkilediği gibi yaşanan dönüşümün lojistik sektöründeki yansımaları sonucu ortaya çıkan anlayış, Lojistik 4.0 olarak adlandırılmıştır. Lojistik 4.0'ın gelişmesinin nedenleri sadece teknolojik gelişmeler değil aynı zamanda e-lojistikte öngörülemeyen artış, uluslararası ticaretin inanılmaz gelişimi ve e-ticaretin yaygınlaşmasıdır. Bu araştırmada Türkiyedeki lojistik firmaları arasında Lojistik 4.0 algısını, hangi aşamada olduğunu, konuyla ilgili farkındalık düzeyini, bu konudaki önemli hususları ve başarı faktörlerini ortaya koymak amacıyla Lojistik 4.0 yaklaşımı ile iş süreçlerini yöneten bir lojistik şirketinde keşifsel ve tanımsal yöntemle bir örnek olay incelemesi gerçekleştirilmiştir. Yapılan derinlemesine görüşme kayıtları MAXQDA 2020 programı ile analiz edilerek veriler, arşiv kayıtları ve literatür ile karşılaştırılmıştır. Çalışmanın bulguları, lojistik şirketlerinin Lojistik 4.0 konusunda bilinçlenmeye başladığını, bu anlamda müşteri odağında teknolojik dönüşüm için çalışmalar yapıldığını, Ar-Ge merkezleri kurmaya başladıklarını ve teknolojik adaptasyon eğitimlerinin ne kadar önemli olduğunu göstermektedir. Sonuçların ilgili literatüre katkı sağlamasının yanı sıra lojistik firmalarına, Lojistik 4.0'a geçiş için fikir vermesi hedeflenmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
49

İştar Işıklı, Emel. "DİJİTAL ÇAĞDA GELENEKSEL ZANAATLARIN YAŞATILMASINDA KADIN KOOPERATİFLERİ." Motif Akademi Halk Bilimi Dergisi, December 15, 2024. https://doi.org/10.12981/mahder.1533928.

Full text
Abstract:
Bu çalışma, geleneksel zanaatları sürdüren kadın kooperatiflerinin dijital dönüşüm süreçlerini incelemeyi amaçlamaktadır. Kadın kooperatiflerinin genellikle toplumsal cinsiyet rolleri ve sınırlı iş yönetimi becerileri nedeniyle "kadın işi" olarak değerlendirilen alanlarda faaliyet gösterdiği gözlemlenmiştir. Kooperatifler, el işi ürünleri, tekstil, gıda ve kozmetik ürünleri gibi çeşitli alanlarda üretim yapmakta ve genellikle pazar bulmakta zorluk çeken kadınları desteklemektedir. Bu bağlamda, çeşitli örnekler ve projeler üzerinden kadın kooperatiflerinin geleneksel zanaatları nasıl koruduğu ve yaşattığı incelenmiştir. Örneğin, Kastamonu'daki kadın kooperatifi taş baskı ürünlerinin tanıtımını yaparken, Mersin'deki kooperatif geleneksel iğne oyasını sürdürmektedir. Ayrıca, kadın kooperatiflerinin dijital dönüşüm süreçlerine etkisi, e-ticaret platformlarının bu süreçteki rolü detaylandırılmıştır. E-ticaret, kooperatiflerin pazar genişletme ve ekonomik sürdürülebilirliklerini artırma açısından önemli bir araç olarak değerlendirilmektedir. Ayrıca, kadın kooperatiflerine yönelik ulusal ve uluslararası destek projeleri ve e-ticaret platformlarıyla yapılan işbirlikleri incelenmiş, bu projelerin kadın kooperatiflerinin dijital ortamda güçlendirilmesine nasıl katkı sağladığı ortaya konmuştur. Çalışma, kadın kooperatiflerinin dijital dönüşüm süreçlerinin ve e-ticaretin bu kooperatifler için sunduğu fırsatların önemini vurgulamaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
50

ARSLAN, Emine, and Mehtap BAYSAL ARTIK. "DETERMINING THE FACTORS AFFECTING THE DIGITALIZATION OF PROFESSİONAL ACCOUNTANTS WITH GREY RELATIONSHIP ANALYSIS." Muhasebe ve Denetime Bakış, June 1, 2023. http://dx.doi.org/10.55322/mdbakis.1195567.

Full text
Abstract:
Teknolojide meydana gelen ve e-dönüşüm süreciyle devam eden gelişmeler muhasebe meslek mensuplarının iş yapma alışkanlıklarını da etkilemiştir. Meslek mensupları tarafından çeşitli zorluklar yaşanmış ve değişime ayak uydurmaya çalışılmıştır. E-dönüşüm sürecinin devlet tarafından başlatılması dijitalleşme sürecine büyük katkı sağlamıştır. Bunun yanında meslek mensuplarını dijitalleşme sürecinde etkileyen pek çok faktör olmuştur. Bu çalışmada amaç muhasebe meslek mensuplarının dijital muhasebeye geçmelerini etkileyen faktörlerin gri ilişkisel analiz yöntemi ile belirlenmesidir. Yöntem, çok kriterli karar verme yöntemi olup bilinmeyen bilgiden bilinen bilgiyi elde etmeyi amaçlamaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!