Academic literature on the topic 'İletişim'

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the lists of relevant articles, books, theses, conference reports, and other scholarly sources on the topic 'İletişim.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Journal articles on the topic "İletişim"

1

NART, Sima, Eda KUTLU, and İbrahim TOPAL. "Y KUŞAĞININ ELEKTRONİK AĞIZDAN AĞIZA İLETİŞİME KATILIMININ BELİRLEYİCİLERİ: INSTAGRAM ÖRNEĞİ." Business & Management Studies: An International Journal 7, no. 5 (December 25, 2019): 1989–2010. http://dx.doi.org/10.15295/bmij.v7i5.1298.

Full text
Abstract:
Sosyal medya, iletişim teknolojisindeki gelişmelerle birlikte tüketiciler ve markalar arasında belirgin şekilde ön plana çıkan iletişim ve etkileşim aracı olmuştur. Pazarlama karar vericileri, tüketicilerle iletişim kurmada sosyal medya platformlarına giderek daha fazla önem vermektedir. Sosyal medya platformları markalar hakkında tüketicilerin kendi aralarındaki iletişimde de elektronik ağızdan ağıza iletişim aracılığıyla yaygın bir şekilde kullanılmaktadır. Bu durum sosyal medyada markaların başarılı bir şekilde yönetilmesi açısından elektronik ağızdan ağıza iletişime tüketici katılımının incelenmesini kritik hale getirmektedir. Bu çalışmanın amacı, Y kuşağı tüketicilerin popüler sosyal medya platformlarından biri olan Instagram’da elektronik ağızdan ağıza iletişime katılımının belirleyicilerini incelemek ve bu faktörlerin elektronik ağızdan ağıza iletişim davranışı üzerindeki etkisini analiz etmektir. Çalışma, tanımlayıcı araştırma tasarımı kapsamında yürütülmüştür. Gerekli veriler Marmara Bölgesinde yer alan üç farklı devlet üniversitesinin öğrencileri arasından kolayda örnekleme yöntemi ile belirlenmiş, 274 katılımcıdan anket kullanılarak toplanmıştır. Hipotezler faktör ve regresyon analizi kullanılarak test edilmiştir. Sonuçlar, analiz edilen yapılar arasında anlamlı etki bulunan on iki hipotezden yedisini desteklemektedir. Ödül arama, bilgi arama, eğlence arama ve sosyal etkileşim arama motivasyonlarının, Instagram'da e-WOM’a katılımı farklı boyutlarda etkilediği görülmüştür.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Çolaklar, Huriye, and Fatma Bozkurt Demirdağ. "Üniversite Hastaneleri Çalışanlarının Kalite Anlayışı ve Kalite Çalışmalarında İletişimin Önemi: Bir Uygulama Örneği." Bilgi Dünyası 14, no. 2 (October 31, 2013): 373–87. http://dx.doi.org/10.15612/bd.2013.127.

Full text
Abstract:
Bu çalışmada, bir kamu kurumunda kalite çalışmalarının anlaşılması ve etkin olabilmesi için kurum çalışanlarının, ortaya çıkabilecek sorunların iletişimle çözülebileceği bilincine sahip olmaları gerektiği vurgulanmıştır. Araştırmada veri toplama yöntemi olarak anket yöntemi kullanılmış ve kurumun yöneticileri ile akademik personeline uygulanmıştır. Toplam 205 kişiye anket gönderilmiş olup, 173 geri bildirim alınmıştır. Anketlerden 4 tanesi eksik ve hatalı doldurulduğu için değerlendirmeye alınmamıştır. Anketleri yanıtlayan 173 kişiden 29’u yöneticidir. Elde edilen verilere göre; yöneticiler “iletişim ve karar mekanizmasını” %23 ile en az önemli; akademik personel ise “örgüt ikliminin motivasyon artırıcı bir nitelikte olmasını” %33 oranla önemli görmektedir. Kurumun kalite yönetimini uygularken karşılaşılan güçlükler arasında yöneticilere göre %39’nun “üst yönetimin yönetim anlayışı” ve %38’nin “kurum içi iletişim eksikleri” en az önemlide, akademik personelde ise %23’nün “iletişim eksikleri” az önemlide yer almıştır. Bu çalışma sonucunda, kalite yönetim sistemi uygulanırken çalışanların, kaliteli hizmet anlayışını ve müşteri memnuniyetini en çok önemli ve iletişimin katkısını da en az önemli seviyesinde değerlendirdikleri saptanmıştır. Ancak kurum içi iletişim eksiklikleri ve birimler arası sürtüşmelerin olması, kalite yönetim sisteminin, etkin olmasını ve kalite bilincinin gelişmesini olumsuz etkilemektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Hazar, Çetin Murat, and Samara Batabekova. "КОММУНИКАЦИЯНЫН АНЫКТАМАСЫ ЖАНА ТАРЫХЫ." Vestnik Bishkek Humanities University, Issue 54 (December 21, 2020): 76–80. http://dx.doi.org/10.35254/bhu.2021.54.3.

Full text
Abstract:
Адамдар өздүк жашоосун өнүктүрүү жана улантуу үчүн байланышка муктаж. Жекеликтер байланыштын жардамы аркылуу бири-бири менен, ошондой эле табият менен жакын мамиледе боло алат. Адам жана бүткүл жандуулар үчүн эң зарыл каражат болгон байланыштын тарыхы туңгуч адам менен кошо башталган. Коммуникация - бул байланыш - жеткирүүнү каалаган маалымат, ой жана сезимдерди сим- волдор менен элдештирип, ар түрдүү каражаттарды колдонуу аркылуу каршы тарапка жөнөтүү дегенди түшүндүрөт. Айрыкча, оозеки байланыш жазуунун пайда болушундан мурун негизги байланыш методу (ыкмасы) катары колдонулган. Оозеки байланыш жазуунун пайда болушундан кийин дагы аны менен бирге кеңири колдонулган. Алгач байланыш каражаты катары сүйлөшүү жана сүрөт колдонулса, алфавиттин табылышы менен бирге, байланыш азыркы учурдагы формасын алган. İnsanların kendi varlıklarını geliştirmek ve sürdürmek için iletişime ihtiyaçları bulunmaktadır. Bireyler iletişim sayesinde birbirlerine ve doğaya uyum sağlayabilmektedir. İnsanlar ve bütün canlılılar için vazgeçilmez olan iletişimin tarihi ise ilk insanla birlikte başlamaktadır. İletişim, iletilmek istenen bilgi, düşünce ve duyguların karşı tarafa üzerinde uzlaşmaya varılmış simgelerle çeşitli araçlar kullanılarak gönderilmesi şeklinde tanımlanabilir. Sözlü iletişim özellikle yazının icadından önce temel iletişim yöntemi olarak kullanılmıştır. Yazının icadından sonra da sözlü iletişim, onunla birlikte yine yoğun bir şekilde kullanılmıştır. Önce konuşma ve resim, iletişim aracı olarak kullanılmış, alfabenin bulunması ile birlikte iletişim günümüzdeki şeklini almıştır. People need communication to develop and maintain their own existence. People can adapt to each other and to nature through communication. The history of communication, which is indispensable for humans and all creatures, starts with the first human being. Communication can be defined as sending the information, thoughts and emotions that are wanted to be conveyed by using various means with the symbols that have been agreed on the opposite side. Oral communication has been used as the basic communication method especially before the invention of the writing. First, speech and picture were used as communication tools., and with the discovery of the alphabet, communication has taken the form of today.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Ermiş, Kemal. "Sayısal İmza ve Elektronik Belge Yönetimi." Bilgi Dünyası 7, no. 1 (April 30, 2006): 121–46. http://dx.doi.org/10.15612/bd.2006.407.

Full text
Abstract:
Günümüzde bilgi teknolojileri çok hızlı bir şekilde ilerlemektedir. Bu gelişmeye paralel olarak iletişim teknolojileri de daha etkin, hızlı ve yaygın bir hale gelmektedir. Bugüne kadar iş hayatında, iletişimde, günlük hayatta vb. bir çok alanda kullanılan klasik iletişim yöntemleri elektronik ortamda da kullanılmaya başlamıştır. Çalışmada, elektronik ortamda kurulan iletişimde, güvenliği sağlamada kullanılan sayısal (dijital) imza incelenmiş ve bu tür teknolojik gelişmelerin belge yönetimine etkisi ele alınmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Polat, Nejla. "Hıfzı Topuz’la UNESCO Yılları Üzerine." Etkileşim 2, no. 4 (October 2019): 304–12. http://dx.doi.org/10.32739/etkilesim.2019.4.76.

Full text
Abstract:
Çok yönlü bir aydın olan Hıfzı Topuz gazeteci, yazar, iletişimci ve öğretim üyesidir. 1923 yılında doğdu. 1947 yılında Akşam gazetesinde gazeteciliğe başladı, istihbarat şefliğine ve yazı işleri müdürlüğüne kadar yükseldi. Vatan, Öncü, Millet, Cumhuriyet, Milliyet Sanat gazete ve dergilerinde gazeteciliğe devam etti. TRT’de, ANKA Ajansı’nda, UNESCO’da görev yapan, birçok üniversitenin İletişim Fakültelerinde dersler veren Topuz, İletişim Araştırmaları Derneği (İLAD) ile İstanbul Gazeteciler Sendikası’nın kuruculuk ve başkanlıklarını, PEN Yazarlar Derneği’nin kuruculuğunu ve yönetim kurulu üyeliğini yaptı. Ayrıca basın ve iletişim alanında birçok ödülün sahibi olan Topuz, iletişim alanında ve Afrika konusunda birçok kitap ve makale yazdı. Özellikle 75 yaşından sonra yazdığı çok sayıda yarı belgesel nitelikte tarihsel romanlarıyla, yakın tarihimizin bilinmeyen yanlarına ve özgürlük mücadelesi verirken öldürülen gazetecilerin ve aydınların yaşamlarına ışık tuttu. İstanbul Üniversitesi’nde yüksek lisans ve doktora yaparken öğrencisi olduğum ve her yanına gittiğimde yeni bilgiler öğrendiğim, yaşam boyu hocam olan Hıfzı Topuz ile Esentepe’deki evinde UNESCO’lu yılları konuştuk.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Korkut Owen, Fidan, and Nur Demirbaş Çelik. "Investigating communication skills in adults according to gender, age and personalityYetişkinlerin cinsiyetlerine, yaşlarına ve kişilik özelliklerine göre iletişim becerilerinin incelenmesi." Journal of Human Sciences 15, no. 4 (December 10, 2018): 2305. http://dx.doi.org/10.14687/jhs.v15i4.5394.

Full text
Abstract:
The purpose of this study was to determine whether communication skills of adults are different in terms of gender and age and to reveal that personality traits predict communication skills. For this purpose data were collected from 187 adults whose ages were ranging between 22 and 46 by Communication Skills Scale-Adult Form (and Five Factor Inventory. The data were analyzed by using SPSS 20 via t test, one way ANOVA and stepwise regression. In the result of analysis, it was determined that the total score of female’s communication skills get higher scores than males in the subscale of active listening and non-verbal communication and complying with the communication principles. There were differences only caring communication dimension by age. According to this, it was found that pay attention to communication increases as age increases. It was determined that about 17.8% of total score in communication skills were explained by extraversion and conscientiousness personality traits.Extended English summary is in the end of Full Text PDF (TURKISH) file. ÖzetBu araştırmanın amacı yetişkinlerin cinsiyet ve yaşlarına göre iletişim becerilerinin farklılaşıp farklılaşmadığını belirlemek ve kişilik özelliklerinin iletişim becerilerini yordayıcılığını ortaya koymaktır. Bu amaçla yaşları 22 ile 46 arasında değişen 187 yetişkinden İletişim Becerileri Ölçeği-Yetişkin Formu Beş Faktör Kişilik Ölçeği aracılığıyla veri toplanmıştır. Verilerin analizi SPSS 20 programı kullanılarak t testi, tek yönlü varyans analizi, aşamalı regresyon yapılarak gerçekleştirilmiştir. Yapılan analizler sonucunda kadınların toplam iletişim becerileri puanının, etkin dinleme ve sözel olmayan iletişim ile iletişim ilkelerine uyma alt boyutundan elde edilen puanların erkeklerin puanlarından istatistiksel olarak düzeyde yüksek olduğu belirlenmiştir. Yaşa göre yalnızca iletişime özen gösterme boyutunda, daha ileri yaştakiler lehine farklılıklar vardır. Toplam iletişim becerileri puanının %17.8’inin, dışadönüklük ve özdenetim kişilik faktörleri ile açıklandığı belirlenmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

DEĞİRMEN, Gül Coşkun, and Gizem KÜÇÜKCAN. "HASTANELERDE KURUM KÜLTÜRÜ, KİMLİĞİ VE ETKİLEŞİM ALANLARI AÇISINDAN WEB SİTESİ KULLANIMI VE ÖNEMİ: TÜRKİYE’DEKİ DEVLET ÜNİVERSİTESİ HASTANELERİ ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA." Business & Management Studies: An International Journal 7, no. 4 (September 24, 2019): 1690–708. http://dx.doi.org/10.15295/bmij.v7i4.1163.

Full text
Abstract:
Hastaneler oldukça geniş bir hedef kitleye hitap eden kurumlardır. Değişen hedef kitle beklentileri hastanelerinde internet teknolojilerine uyum sağlaması gerekliliğini beraberinde getirmiştir. Bugün ve gelecekte birçok kurum gibi hastanelerinde en önemli temsil aracı web üzerindeki siteleri ve uygulamaları olacaktır. Hedef kitleler kurumu ya da doktoru tercih etmeden önce ön araştırmalarının bir bölümünü internetten gerçekleştirmekte, hastane süreçlerinde randevu, test sonucu hizmetlerini internetten alabilmekte, gerektiğinde iletişim olanaklarından da faydalanmak istemektedirler. Hastane ve hasta arasındaki ilişkinin yüz yüze iletişimi gerekli kıldığı bilinmekte ancak muayene, ameliyat vb. dışında yüz yüze iletişimi gerektirmeyen alanlarda da internetin aktif kullanımı söz konusudur. Çalışma kapsamında ise hastanelerin web siteleri ele alınmış, hastanelerde kurum kültürü, kimliği ve etkileşim alanları açısından web sitesi kullanımı ve önemi üzerinde durulmuştur. Araştırma ile Türkiye’de bulunan devlet üniversitelerinin hastanelerine ait web siteleri hakkında ilgili konularda genel bir değerlendirme yapmak amaçlanmaktadır. Araştırma Türkiye’deki 55 adet üniversite hastanesi web sitesi üzerinden gerçekleştirilmiştir. İçerik analizi yönteminin kullanıldığı bu araştırmada kurum kültürü, kimliği, genel bilgiler, iletişim bilgileri ve etkileşim alanları ana kategorilerini içeren ve toplam 56 maddeden oluşan kodlama formları kullanılmıştır. İncelenen web sitelerinin çoğunda eksikler olduğu görüşmüştür. Özellikle kurum kültürü, kimliği, etkileşim alanları konusunda daha fazla çalışma yapılması önerilmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Yılmaz, Mustafa, Aynur Köse, and Yusuf Bahadır Doğru. "Akıllı Telefondan Yoksun Kalmak: Nomofobi Üzerine Bir Araştırma." AJIT-e Online Academic Journal of Information Technology 9, no. 35 (April 1, 2018): 31–47. http://dx.doi.org/10.5824/1309-1581.2018.5.003.x.

Full text
Abstract:
Yeni iletişim teknolojilerinin gelişimiyle birlikte akıllı telefon kullanım oranlarında kayda değer bir artış olmuş, bu araçlar McLuhan’ın yıllar önce öngördüğü gibi bireyin bir uzantısı haline gelmiştir. Akıllı telefon kullanımının günlük hayatta sağladığı pek çok yarardan söz edilebileceği gibi olumsuz olarak nitelendirilebilecek tarafları da bulunmaktadır. Son yıllarda akademik tartışmalarda ve medyada karşılaşılan “nomofobi” kavramı bu bağlamda incelenmeye değerdir. Nomofobi, kısaca “akıllı telefondan yoksun kalma korkusu” olarak tanımlanabilir. Bu çalışmada akıllı telefon kullanımının daha çok genç bireylerde yoğunlaştığı göz önünde bulundurularak Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin 353 öğrencisiyle anket tekniği kullanılarak bir “nomofobi” araştırması gerçekleştirilmiştir. Öğrencilerin nomofobi düzeylerini belirlemeyi amaçlayan bu araştırmada geçerliliği ve güvenilirliği test edilmiş olan Nomofobi ölçeğinden yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda öğrencilerin yüzde 40,50’sinin nomofobik olduğunu, Nomofobi Ölçeği’nden aldıkları ortalama puan da nomofobi düzeylerinin ortalamanın üzerinde olduğunu ortaya koymaktadır. Ölçeğin iki alt boyutunu oluşturan “İletişimi Kaybetme ve Bilgiye Ulaşamama” boyutlarında nomofobinin öğrenciler arasında yaygınlaştığı tespit edilmiştir. Ayrıca kadınların nomofobi düzeylerinin erkeklerden anlamlı şekilde farklılaştığı tespit edilmiştir. Kadınların “iletişimi kaybetme ve cihazdan yoksunluk” boyutlarındaki nomofobi düzeylerinin anlamlı şekilde erkeklerden yüksek olduğu görülmüştür. Katılımcıların özellikle aileleri ve arkadaşlarıyla bağlantılarının kesilmesinden ve kendilerine ulaşılamamasından endişe ettikleri saptanmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

BAKAN, İsmail, İnci Fatma DOĞAN, and Akif PURLU. "ÖRGÜTLERDE İLETİŞİM TARZININ ÇALIŞANLARIN MUHALİF DAVRANIŞLARI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ." Business & Management Studies: An International Journal 7, no. 5 (December 25, 2019): 2225–47. http://dx.doi.org/10.15295/bmij.v7i5.1254.

Full text
Abstract:
Bir örgütün devamlılığı ve bütünlüğü açısından çok önemli bir unsur olan iletişimde sağlanan etkinlik ve verimlilik düzeyinin yüksek olması iş tatmini, motivasyon, örgütsel bağlılık, muhalefet gibi olumlu işgören davranışlarının oluşmasına yol açtığı gibi düşük olması da tükenmişlik, işten ayrılma niyeti, sinisizm gibi olumsuz işgören davranışlarının ortaya çıkması üzerinde etkili olmaktadır. Bu çalışma kapsamında da örgütlerdeki iletişim tarzının, bireyleri örgütsel uygulamalar veya politikalar hakkındaki görüşlerini ve düşüncelerini paylaşmaya itmek anlamına gelen örgütsel muhalefet üzerindeki etkisi araştırılıp açığa çıkartılmak istenmiştir. Ayrıca çalışanların demografik özellikleri ile muhalif davranış sergilemeleri arasında anlamlı bir farklılaşmanın olup olmadığı da çalışma kapsamında incelenmek istenmiştir. Bu amaçla Kahramanmaraş’ta başta tekstil sektörü olmak üzere çeşitli sektörlerde faaliyet gösteren firmalarda bir anket uygulaması gerçekleştirilmiştir. Anketten elde edilen veriler frekans, t-testi, ANOVA, korelasyon ve regresyon analizlerine tabi tutulmuştur. Sonuçta iletişim ve alt boyutlarının (pozitif ilişki, yukarı açıklık, negatif ilişki ve işle ilgili) katılımcıların muhalif davranışları üzerinde etkisinin olduğu tespit edilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

AVADOS, Yazgül. "YÖNETİCİNİN İLETİŞİM KORKUSUNUN ÖRGÜTSEL İLETİŞİM SÜRECİNE ETKİSİ." Journal of International Social Research 10, no. 53 (December 20, 2017): 658–71. http://dx.doi.org/10.17719/jisr.20175334155.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
More sources

Dissertations / Theses on the topic "İletişim"

1

Önal, Süleyman Arıdoğan Buket Cicioğlu. "Değişik klinik örneklerden izole edilen pseudomonas aeruginosa suşlarında virülans faktörleri ve bu faktörlerin sentezleşmesinde rol oynayan bakteriyel iletişim "Quorum sensing" sistemindeki sinyal moleküllerinin hastalık patogenezindeki rolü /." Isparta : SDÜ Tıp Fakültesi, 2005. http://tez.sdu.edu.tr/Tezler/TT00230.pdf.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles

Books on the topic "İletişim"

1

Öcel, Nilüfer. İletisim ve cocuk: Iletişim ortamlarında çocuk reklam ve etkileşimi. Istanbul: Istanbul Universitesi, 2002.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Batur, Yamaner Melike, ed. Kitle iletişim özgürlüğü. 2nd ed. Cağaloğlu, İstanbul: Beta, 2012.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Şimşek, Melda Cinman. Atatürk ve iletişim. İstanbul: Der, 2001.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

İnsan iletişim ve dil. İstanbul: 3F Yayınevi, 2008.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

1973-, İnceoğlu Deniz Gökçe, ed. İletişim hayattır: Alaeddin Asna kitabı. Beyoğlu, İstanbul: Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları, 2009.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Cumhuriyet döneminde iletişim: Kurumlar, politikalar. Ankara: Siyasal, 2010.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Ece, Çöklü, ed. Önce iletişim vardı: Ustalar ne diyor? İstanbul: Derin Yayınları, 2003.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Merkezi, Yapı Kredi Kültür. El, dil, göz, kulak: Iletişim işim. Beyoğlu, İstanbul: Yapı Kredi Yayınları, 1995.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Konuk sanatçı programları ve kültürel iletişim. İstanbul: Norgunk, 2012.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Cebeci, Suat. Öğrenme ve öğretme süreçlerinde dinı̂ iletişim. Cağaloğlu, İstanbul: İz Yayıncılık, 2003.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
More sources

Book chapters on the topic "İletişim"

1

KILIÇOĞLU, Gökçe. "İletişim." In Sosyal Bilgilerde Beceri Eğitimi, 261–76. Pegem Akademi Yayıncılık, 2019. http://dx.doi.org/10.14527/9786050370454.12.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

HOŞGÖRÜR, Vural. "İletişim." In Sınıf Yönetimi, 149–79. Pegem Akademi Yayıncılık, 2002. http://dx.doi.org/10.14527/9786052418864.05.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

ÇETİNKAYA EDİZER, Zeynep. "Sözsüz İletişim." In Konuşma ve Eğitimi, 105–18. Pegem Akademi Yayıncılık, 2019. http://dx.doi.org/10.14527/9786050370508.06.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

DEMİRAY, Uğur. "İletişim Modelleri." In Etkili İletişim, 46–73. Pegem Akademi Yayıncılık, 2019. http://dx.doi.org/10.14527/9786050022186.02.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

GÖKDAĞ, Dursun. "Etkili İletişim." In Etkili İletişim, 74–107. Pegem Akademi Yayıncılık, 2019. http://dx.doi.org/10.14527/9786050022186.03.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

ARPACI, Fatma. "Yaşlılıkta İletişim." In Yetişkinlik ve Yaşlılık Gelişimi ve Psikolojisi, 337–68. Pegem Akademi Yayıncılık, 2012. http://dx.doi.org/10.14527/9786052415023.11.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Özdemir, Orhan Selçuk. "İletişim Uzmanı." In Etkili Okul Yöneticilerinin 10 Özelliği, 1–20. Ankara Pegem Akademi Yayıncılık, 2020. http://dx.doi.org/10.14527/9786052411995.01.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Sezgin Nartgün, Şenay. "Sınıfta iletişim." In Sınıf yönetimi, 85–113. Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık, 2018. http://dx.doi.org/10.14527/9786052412190.05.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

ARSLAN, Coşkun, and H. İrem ÖZTEKE KOZAN. "İletişim Becerileri." In Sosyal Beceri Eğitimi, 52–76. Pegem Akademi Yayıncılık, 2019. http://dx.doi.org/10.14527/9786052419915.03.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Aydoğdu, Oktay. "İletişim Teknolojisi." In Bilimin Teknolojideki Uygulamaları, 84–107. Ankara Pegem Akademi Yayıncılık, 2020. http://dx.doi.org/10.14527/9786257052047.06.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles

Conference papers on the topic "İletişim"

1

Yalçın, Mustafa. "Halkla İlişkiler Meslek Örgütlerinin Twitter Hesaplarının Halkla İlişkiler Modelleri Bağlamında Değerlendirilmesi." In COMMUNICATION AND TECHNOLOGY CONGRESS. ISTANBUL AYDIN UNIVERSITY, 2021. http://dx.doi.org/10.17932/ctc.2021/ctc21.046.

Full text
Abstract:
Halkla ilişkiler, kurum ve hedef kitle arasındaki iletişimin sağlıklı bir şekilde yönetilmesini sağlamaktadır. Grunig ve Hunt, kurum ve hedef kitle arasındaki iletişimi, basın ajansı, kamuoyunu bilgilendirme, iki yönlü asimetrik ve iki yönlü simetrik iletişim modelleri üzerinden dört boyutta ele almıştır (Grunig ve Hunt, 1984: 13). Basın ajansı ve kamuoyunu bilgilendirme modelinde, kurumdan hedef kitleye tek yönlü iletişim yaklaşımı görülürken iki yönlü asimetrik ve iki yönlü simetrik modellerde ise kurumdan hedef kitleye, hedef kitleden kuruma doğru karşılıklı çift yönlü iletişim yaklaşımı görülmektedir. Geleneksel medya araçları, ilk iki model için yeterli olurken son iki model için özellikle iki yönlü simetrik iletişim modeli için yetersiz kalmıştır. Bilgi iletişim teknolojilerinde yaşanan hızlı gelişmeler ile birlikte ortaya çıkan sosyal medya platformları, iki yönlü asimetrik ve simetrik iletişim modellerinin uygulanmasına imkân tanımıştır. Sosyal medya, kurum ve hedef kitle arasında etkileşim imkânı vermesine rağmen bazı kurumlar, bu platformları geleneksel medya yaklaşımıyla yani tek yönlü bir şekilde yöneterek bu platformlardan gerçek anlamda faydalanamamaktadır. Diğer taraftan sosyal medyanın iki yönlü simetrik bir yaklaşımla yönetildiğinde daha başarılı olacağının farkında olan ve bu platformların doğasına uygun hareket eden kurumlar, hedef kitleleri ile iyi ilişkiler kurarak başarılı sonuçlar elde edebilmektedir. Bu çalışmanın amacı; halkla ilişkiler meslek örgütü olan Türkiye Halkla İlişkiler Derneği (TÜHİD), Kurumsal İletişimciler Derneği (KİD) ve İletişim Danışmanlığı Şirketleri Derneği’nin (İDA) Twitter hesaplarının halkla ilişkiler modelleri açısından nasıl kullanıldığını ortaya koymaktır. TÜHİD, İDA ve KİD’in 15 Eylül 2020-15 Mart 2021 tarihleri arasında Twitter paylaşımları ve takipçiler ile olan iletişim süreçleri incelenerek içerik analizine tabi tutulmuştur. Halkla ilişkiler modelleri temel alınarak yapılan analiz sonucunda üç meslek örgütünün de tek taraflı paylaşımlar yaptığı, takipçiler ile diyalog kurmadığı, dolayısıyla kamuoyunu bilgilendirme modeline uygun olarak Twitter hesabını yönettiği saptanmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Yengin, Hülya. "İLETİŞİM FAKÜLTELERİNDE AKREDİTASYON." In COMMUNICATION AND TECHNOLOGY CONGRESS. ISTANBUL AYDIN UNIVERSITY, 2021. http://dx.doi.org/10.17932/ctc.2021/ctc21.035.

Full text
Abstract:
Küresel dünyada teknolojik gelişim iletişim alanını değiştirmektedir. Küresel ekonomi teknolojik yenilikler çerçevesinde küresel iletişim alanında küresel bir pazar yaratmıştır. küresel kültür elektronik kitle iletişim araçlarının aldığı yeni boyutla küresel toplumu etkilemektedir. Küresel iletişim araçları ve içeriği dönüşüme uğramıştır. Bu değişim ve dönüşüm bireysel ve toplumsal yaşam biçimlerini, algı, tutum, davranışları değiştirmektedir. Küresel iletişim alanındaki farklılaşma yüksek öğretimde iletişim eğitimi ve öğretimini de dönüştürmektedir. İletişim fakülteleri bölümlerinin sektörün aradığı bilgi beceri ve yetkinliklere sahip mezunlar yetiştirmesi beklenmektedir. Devlet üniversitelerinin yanı sıra vakıf üniversitelerinin mevcut bölümlerinin yanında yeni bölümler açılmıştır. Küresel düzlemde iletişim mezununun diplomasının uluslararası arenada tanınır, kabul edilir olması açısından ilk yapılan Bologna çalışmalarıdır. Süreç yüksek öğretimde kalite ve akreditasyon çalışmalarıyla devam etmektedir. İletişim eğitimi alanında 2016 yılında İletişim Araştırmaları Derneği İLAD bünyesinde İletişim Eğitimi Değerlendirme ve Akreditasyon Kurulu İLEDAK kurulmuştur. 2018 yılından itibaren iletişim fakülteleri bölümleri akredite edilmeye başlanmıştır. 2020 yılında pandemi nedeniyle Yükseköğretim Kurumu YÖK tarafından alınan kararla eğitim öğretim online çevrimiçi yapılmıştır. Bu bağlamda akreditasyon çalışmaları da online gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada küresel teknolojinin küresel salgının, iletişim eğitimi ve akreditasyon çalışmalarına etkisi incelenmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Narcı, Mustafa, and Nebiye Konuk Kandemir. "SAĞLIK İLETİŞİMİNDE DEĞİŞİM VE YENİ YÖNELİMLER." In COMMUNICATION AND TECHNOLOGY CONGRESS. ISTANBUL AYDIN UNIVERSITY, 2021. http://dx.doi.org/10.17932/ctc.2021/ctc21.083.

Full text
Abstract:
Sağlık iletişimi sosyolojik açıdan ele alındığında sağlık çalışanlarının birbirleriyle iletişimi, hasta-sağlık çalışanı iletişimi, hasta-hasta iletişimi ve hasta yakınlarının birbirleriyle iletişimi gibi farklı gruplar açısından ele alınabilir. Sağlık okur-yazarlığının sağlanmasında ve etkili sağlık enformasyonunun geniş kitlelere iletilmesinde birincil araç iletişimdir. Etkili sağlık iletişimi, sağlık sorunları, riskleri, çözümleri konusunda farkındalığı artırır; bireylerin tutumlarını etkiler ve güçlendirir. Sağlığın geliştirilmesi amacıyla, toplumda sağlıklı yaşam alışkanlıklarının oluşturulması, benimsenmesi konusunda tüm kitle iletişim araçları sağlık eğitimi kapsamında kullanılır. İletişim teknolojilerindeki baş döndürücü gelişmeler/değişimler, toplumun sağlık sorunları ile ilgili daha fazla bilgi ve destek edinme yollarını çeşitlendirmiş, zenginleştirmiştir. İnternet alanında monologtan diyaloğa geçiş, tek yönlü enformasyon iletiminden dinamik, çok yönlü etkileşimli ve tartışmaların da yer aldığı sürece evirilmesine neden olmuş ve sadece tüketen değil üreten kullanıcıların da yer aldığı dönemi başlatmıştır. Bu gelişme, sosyal ağları kullananlara katılımcı olma imkanı sağlarken aynı zamanda sağlık enformasyonunun kontrolünü de zorlaştırmıştır. Medyanın olumlu sağlık davranışı geliştirme olanakları ve kapasitesi ile olumsuz davranış oluşturma potansiyelinin birlikte var olması paradoksal bir durum da oluşturmaktadır. Yeni medya araçlarını kullanarak hastalıklar ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi toplamaya çalışan bireyler bazen yanlış bilgiler ile yola çıkarak sağlıklarını tehlikeye atabilmektedir. Bunun yanında online platformlarda forumlar vasıtasıyla yukarıda söz edilen farklı gruplar arasındaki iletişim hasta- hasta iletişimi açısından dikkate değer bir yeni forma bürünmektedir. Bu çalışmanın amacı, online platformlarda sağlık iletişimine yönelik yapılacak çalışmalara literatür çerçevesinde katkı sağlamaktır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Uçak, Olcay. "KÜLTÜRLERARASI İLETİŞİMDE TEK KÜLTÜRE DOĞRU: DİJİTAL KÜLTÜR." In COMMUNICATION AND TECHNOLOGY CONGRESS. ISTANBUL AYDIN UNIVERSITY, 2021. http://dx.doi.org/10.17932/ctc.2021/ctc21.024.

Full text
Abstract:
Bilgi, sanat, ahlâk, gelenekler, beceri ve alışkanlıkları kapsayan kültür çok yönlü, karmaşık bir süreçtir. Tylor’un bu bakış açısından yola çıkarak, kültürün toplumdaki insan, onun öğrenme biçimleri ve bu öğrenme biçimleriyle meydana getirdiği teknik ya da sanat ürünleri, bir başka ifadeyle içerik olduğunu söyleyebiliriz. Antropolojide kültür kavramı sosyal sistemin bir öğesi olarak düşünüldüğünde sosyal ve kültürel alanların birleşerek sosyo-kültürel sistemi oluşturduğu savunulmaktadır. Kültürü sosyo-kültürel sistem içinde ele alan yaklaşımlar olan işlevselcilik (Malinowski), yapısal-işlevselcilik (Radliffe-Brown), tarihsel -yayılmacı (Kluckhohn, Krober, çevresel uyumcu (White) yaklaşımlar ile kültürü bir düşünce sistemi olarak ele alan yaklaşımlar ise bilişsel (Goodenough), yapısal (Levi Strauss) ve sembolik (Geertz) yaklaşımlardır. Toplumlara özel kültürleri değerlendiren bu yaklaşımların yanında bir başka tanımlama da öğrenme zamanına göre yapılmıştır: Margeret Mead, Cofigurative (Birlikte Oluşan Kültür). Günümüz toplumlarını kültürel açıdan değerlendirmek için yakınsak (convergent) teknolojilerin (mobil, bulut teknolojisi, robotlar, sanal gerçeklik) etkisiyle Cofigurative özellikler gösteren yeni bir kültürü gözlemliyoruz: Dijital Kültür. Bu çalışma, kültürlerarası iletişimde farklı kültürleri açıklayan kuramsal yaklaşımlardan (Hofstede’in Değer Boyutları ve Cofigurative -Birlikte Oluşan Kültür) sonra gözlemlenen ve Covid19 pandemi sürecinde hızlanan Manuel Castells’in ağ toplumu olarak ifade ettiği, başka bir ifadeyle ortak iletişim kültürünün- dijital kültürün, özelliklerini tartışmayı amaçlamaktadır. Ortak kültür özellikleri kültürlerarası iletişimi etkisi altına almaya başlayan dijital içerikler üzerinde yapılacak göstergebilim ve metin analizi yöntemleriyle araştırılacak, kültürlerarası iletişim kuramları iletişim ekolojisi karşılaştırması yapılacak, elde edilecek görsel ve yazılı bulgular ile toplumun kültürel özelliklerindeki değişim sorgulanacaktır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Yılmaz, Emel. "Covid 19 Salgını Sürecinde Kişilerarası İlişkilerde Dokunma Yoksunluğu ve Duygusal Dokunma Açlığı." In COMMUNICATION AND TECHNOLOGY CONGRESS. ISTANBUL AYDIN UNIVERSITY, 2021. http://dx.doi.org/10.17932/ctc.2021/ctc21.041.

Full text
Abstract:
COVID-19, enfekte olalım ya da olmayalım, en temel duyularımızı kullanma becerilerimizi etkiledi. Bu süreçte enfekte olan kişiler koku ve tat alma duyularını kaybederken, dokunma hissi de hemen hemen hepimiz için en fazla kayba uğrayan duyumuz oldu. Oysa olumlu insan dokunuşu, kişilerarası iletişimin ayrılmaz bir parçasıdır. İster sevdiklerimizle sıcak bir kucaklaşma, ister omuzda güven verici bir el olsun, fiziksel temas kişilerarası iletişimimizin en önemli kısmıdır. Ancak COVID-19’un topluma yayılımının önlenebilmesi için “sosyal mesafe” kuralının uygulamaya koyulması, kişilerarası etkileşimlerimizin temelini oluşturan özlemle sevdiklerimize sarılmalar, tokalaşmalar, dostça dokunuşlar vs. gibi fiziksel temasları neredeyse ortadan kaldırdı. Kişilerarası ilişkilerde fiziksel temas sınırlandırıldığında veya ortadan kalktığında, yani insandan insana olan bu bağ koparıldığında “dokunma açlığı” veya “dokunma yoksunluğu” denilen yeni bir durum ortaya çıktı. Ayrıca konuyla ilgili alan yazın taramalarında, bu durumu ifade eden “dokunma depresyonu”, “dokunma yoksunluğu”, “şefkat yoksunluğu”, “cilt açlığı” gibi kavramların da kullanıldığı görülmektedir.Dokunma açlığı, insanların dokunma veya fiziksel temas özlemini ifade eder ve bir kişi uzun bir süre boyunca çok az veya hiç fiziksel temas yaşamadığında ortaya çıkar. Tıpkı yemek yemek istediği halde çeşitli sebeplerle yiyemeyip açlık çeken insanlar gibi, ruhları ve vücutları birine dokunmak isteyen ancak salgınla ilişkili korku nedeniyle bunu yapamayan kişilerde olduğu gibi. Günlerce evine gidemeyen, ilgiye muhtaç çocuklarını uzak bir mesafeden ya da camın arkasından seyretmek zorunda kalan sağlık çalışanları ya da teknolojiyle aracılanmış iletişimle hasret gidermeye çalışan yaşlıların günlerce medyada haber olması da konunun boyutlarını ve önemini ifade etmesi açısından önemli örneklerdir. Küresel COVID-19 salgını nedeniyle izolasyon uygulamalarının aylarca sürmesi, uzun vadede duygusal özgürlük ve kişilerarası ilişkilere gerçek bir tehdit oluşturabilir. Sosyal uzaklaşmanın “yeni normali”, kişilerarası iletişimin geleneksel bazı sözsüz jestlerini neredeyse ortadan kaldırdı. Bununla birlikte insan dokunuşu hastalıkla ilişkilendirilir oldu ve insanların birbirlerinden ve birbirlerinin bedenlerinden korktuğu günler yaşanır oldu. Dahası dokunma, hastalık ve ölümle eşdeğer bir şey haline geldi ve bu durum insanları yaşadığı krizden yeni arayışlara sürükledi. Sanal çözümler, hayatımızdaki bu boş alanın bir kısmını hızla doldurmaktadır, örneğin Zoom üzerinden sohbet etmek de bizi fiziksel temas için temel insan ihtiyacını karşılamaktan alıkoymaktadır. Dünya ihtiyatlı bir şekilde açılmaya başlasa bile, bu yeni virüsü yanlışlıkla yaymaktan veya kapmaktan korkulduğu için, dokunsal teknolojinin kişilerarası dokunuşun yerini alan birtakım uygulamaları da hayatımıza hızla girdi. Örneğin “Huggy Pajama” gibi kişilerarası dokunuşun özelliklerini taklit edebilen cihazlar tüketime sunuldu. Konu, bu kadar gündelik yaşamımızın ve etkileşimlerimizin merkezindeyken, kişilerarası iletişim boyutuyla yapılan akademik çalışmaların yetersiz kaldığını söylemek yerinde bir tespit olacaktır. Bu çalışmada, Türkiye’de kişilerarası iletişim alanında dokunma (haptik) konusunda yapılmış lisansüstü tezler değerlendirilmiştir. Araştırma, 1991-2020 yılları arasında, YÖK Ulusal Tez Veri Tabanında yer alan, Türkiye’de kişilerarası iletişim alanında yapılan ve “dokunma”, “kişilerarası iletişim”, “kişilerarası ilişkiler” ve “haptik” anahtar kelimeleri ile tarama yapılarak ulaşılabilen lisansüstü tezlerle sınırlıdır. Toplam 232 teze ulaşılmıştır. Ulaşılabilen tezler; tezin yayınlanma yılı, tez adı, tezin türü, konusu, anabilim dalı, enstitüleri, enstitünün bağlı olduğu üniversite ve kullandıkları anahtar kelimeler kapsamında incelenmiştir. Araştırmaya dâhil edilen tezler, ilgili parametreler doğrultusunda analiz edilmiş, 2020 yılına kadar yazılan 232 tezin incelenmesi sonucunda; küresel ölçekte yaşanan COVİD 19 salgınında her bireyi yakından ilgilendiren dokunma konusunu, kişilerarası iletişim veya etkileşimler bağlamında ele alıp işleyen hiçbir akademik çalışmaya rastlanılmamıştır. Bu araştırma ile elde edilen sonuçlardan hareketle, kişilerarası iletişim alanında konuyla ilgili alanın geliştirilmesi ve araştırmacıların bu alanda özgün çalışmalar yapmalarının gerekliliği ortaya konulmuştur.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Tosyalı, Hikmet. "Dijital Çağda Siyasal İletişim: Algoritmalar ve Botlar." In COMMUNICATION AND TECHNOLOGY CONGRESS. ISTANBUL AYDIN UNIVERSITY, 2021. http://dx.doi.org/10.17932/ctc.2021/ctc21.011.

Full text
Abstract:
Teknoloji, tarih boyunca medyanın değişimine zemin oluşturan unsurlardan biri oldu. Sözlü, görsel ve yazılı yöntemler ile paylaşılan analog veri ve enformasyon, bilişim teknolojilerindeki gelişmelerin bir sonucu olarak artık dijital formatta saklanmakta, işlenmekte, yeniden üretilmekte ve paylaşılmaktadır. Dijital medya sisteminin önemli bir parçası olan sosyal medya ise hem kullanım yaygınlığı hem de sahip olduğu büyük veri setleri nedeniyle günümüzde siyasal iletişim çalışmaları için önemli bir mecra haline geldi. Siyasal aktörlerin, özellikle milyonlarca kullanıcıya ait veri setlerinin değerini daha iyi kavramalarıyla birlikte sosyal medyaya yönelik ilgileri de artmaya başladı. Ancak artan bu ilgi; dijital fişleme, enformatik gözetim, sistematik dezenformasyon ve mahremiyet ihlali gibi endişeleri de beraberinde getirdi. Hükümetlerin ve teknoloji şirketlerinin sosyal medyayı kontrol altına alarak geleneksel medyadaki eşik bekçiliğine benzer bir yapıyı oluşturmaya yönelik uygulamaları uzun süredir tüm dünyada tartışılmaktadır. Son yıllarda ise bu tartışmaların bir bölümünü sosyal medyadaki (ro) bot hesaplar oluşturmaktadır. Zira sosyal medya artık sadece insanları birbirine bağlamamaktadır. Makineler de insanlar ve diğer makineler ile konuşmakta ve etkileşim kurmaktadır. İnsanların sosyal medyadaki davranışlarını taklit etmek üzere algoritmalar yoluyla oluşturulan bot hesapların yaptıkları otomatik paylaşımlar insanlar ve diğer botlar tarafından beğenilmekte, yeniden paylaşılmakta ve yorumlanmaktadır. Siyasal konular hakkında paylaşım yapan botlar da tüm dünyada özellikle seçim dönemlerinde siyasal aktörler tarafından kullanılmaktadır. Siyasetçiler sosyal medyada daha popüler görünmek, rakiplerinin iletişim stratejilerini bozmak ve kamuoyunu manipüle etmek amacıyla siyasal botlardan yararlanmaktadır. Bu çalışmada botların siyasal iletişime etkilerinin ortaya konması amaçlandı. Propaganda, algoritma, bot ve bilişimsel propaganda kavramları açıklandıktan sonra siyasal botların kamusal alanı ve seçimleri nasıl etkilediği literatür eşliğinde tartışıldı.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Vatansever, Özlem. "BİLGİSAYAR OYUNLARININ İDEOLOJİK AYGITLARA DÖNÜŞMESİ: MOBILE LEGENDS OYUNU ÜZERİNDEN İNCELEME." In COMMUNICATION AND TECHNOLOGY CONGRESS. ISTANBUL AYDIN UNIVERSITY, 2021. http://dx.doi.org/10.17932/ctc.2021/ctc21.084.

Full text
Abstract:
Günümüzde kitle iletişim araçları toplumların yaygınlaşan paylaşım, aktarım ve iletim kanallarını oluşturmaktadır ve bir kitle iletişim aracı olan bilgisayar üzerinden oynanan oyunlar da önemli bir medya aracı olarak kabul edilmektedir. Bu oyunlar, her yaştan bireylerin özellikle de genç neslin, boş zamanlarını değerlendirdikleri, stres attıkları ve eğlenmek için katılım gösterdikleri bir etkinlik aracıdır. Bilgisayar oyunları yaygınlaştığından beri bireylerin kişisel fikirlerini ve ideolojilerini aktarma olanağını taşıdığı için gün geçtikçe popülerlik kazanmıştır. Bu kapsamda bireylerin sahip olduğu milli duygular da oyunlar içerisinde kendini göstermektedir. 21’inci yüzyılın en popüler teknolojik gelişmelerinden birisi olan bilgisayar oyunlarının bireylerde ortaya çıkardığı milliyetçi tutum ve davranışlar araştırmanın konusunu oluşturmaktadır. Bu kapsamda dünya genelinde en çok oynanan oyunlarından biri olan Mobile Legends seçilmiş ve oyunun Türkiye birincileri ile yapılan kullanıcı diyalogları araştırmaya yön vermiştir. Oyundaki cemaatlerin milletlere göre ayrılıyor ve kendi ülkesinin bayraklarıyla yarışıyor olması, oyunun seçilmesi açısından önemli olmuştur. Bireyin bayrak ile ilişkisi, Türkiye Değerler Araştırması üzerinden alınan analizlerle ortaya konmuştur.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Doğan, Serhat, and Berna Yeşil. "DİJİTAL HİKAYE ANLATIMI KAPSAMINDA PODCASTLERİN PANDEMİ SÜRECİNDE KURUMSAL KULLANIM AÇISINDAN İNCELENMESİ: TRENDYOL ÖRNEĞİ." In COMMUNICATION AND TECHNOLOGY CONGRESS. ISTANBUL AYDIN UNIVERSITY, 2021. http://dx.doi.org/10.17932/ctc.2021/ctc21.057.

Full text
Abstract:
İnternetin gelişmesiyle birlikte sürekli büyüyen dijital dünyada alternatif iletişim kanallarının oluşmasıyla birlikte artık geleneksel iletişim süreci durdurulamaz bir değişim göstermiştir. Bu değişimle dijital dünyaya doğru kaymaya başlayan iletişim süreci ve tüketici profilinin evrimleşerek aynı zamanda üretici profiline de dönüşmesi yeni dijital iletişim kanallarının hayata geçirilmesine olanak sağlamıştır. Facebook, Twitter, Instagram ve Youtube gibi sosyal medya uygulamaları ile birlikte, kullanıcıların hem kendilerini ifade etmelerinin hem de kendilerine kimlik oluşturmalarının önü açılmıştır. Sunduğu bu imkanlar nedeniyle popülerleşen sosyal medya uygulamaları, kullanıcılarına alternatif özellikler sunmak için sürekli güncellenme yapmalarının yanı sıra, yeni kanalların da oluşmasına öncülük etmişlerdir. Yeni dijital kanalların arasından sıyrılan, gün geçtikçe popülerleşen ve yalnızca ses yoluyla kullanıcılarının kendilerini ifade etmesini sağlayan ‘Podcast’ler, özellikle pandemi döneminde içerik üreticilerinin, medya çalışanlarının, kurumların, organizasyonların ve kişilerin oldukça ilgisini çekmeyi başarmıştır. Özellikle hedef kitleleri ile şeffaf iletişim kurmak isteyen kurumlar, kendilerini sözlü olarak ifade etmek, sistemlerini uzman çalışanlarının bilgisi ile açıklayıcı bir şekilde anlatmak ve hizmet anlayışlarını aktarabilmek adına podcast yayınları yapmaya başlamışlardır. Buradan hareketle çalışmanın amacı Trendyol’un podcast kanalında yayınladığı içerikleri analiz etmek ve kurumsal açıdan değerlendirmektir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

KİRAZ DEMİR, Selin. "SANAL GERÇEKLİK İLE DEĞİŞEN KAMUSAL ALAN VE İLETİŞİM BİÇİMLERİ: VTİME ÖRNEĞİ." In COMMUNICATION AND TECHNOLOGY CONGRESS. ISTANBUL AYDIN UNIVERSITY, 2021. http://dx.doi.org/10.17932/ctc.2021/ctc21.047.

Full text
Abstract:
Günümüzde, teknolojinin gelişimi ve iletişim alanında yeni ortamların oluşmasını da beraberinde getirmiştir. Bu bağlamda sanal gerçeklik teknolojilerinin eğitimden sağlığa, spordan sinemaya dek pek çok alanda kullanılmaya başlandığı söylenebilir. Sanal gerçeklik, sanal olarak oluşturulan ortamlar aracılığıyla gerçek ve gerçek dışının kurgulanarak bir araya getirildiği bir süreçtir. Sanal gerçeklik ortamında bireylerin orda olma hissini yaşadığı söylenebilir. Bu bağlamda özellikle fiziksel yakınlıkların mümkün olmadığı durumlarda gerçeklik hissini yakınen hissettirebilecek olan sanal gerçeklik platformları, iletişim alanında önemli adımlardan biridir. Bu çalışma, İngiltere merkezli bir ekip tarafından oluşturulan sanal gerçeklik platformu vTime üzerinden bir iletişim deneyimi gerçekleştirerek, teknolojinin iletişim alanındaki etkilerini araştırmayı amaçlamaktadır. Bu doğrultuda, sanal gerçeklik ortamlarının kamusal alan oluşturabilme potansiyelleri de araştırmanın üzerinde durduğu noktalardan biridir. Çalışmada, vTime sanal gerçeklik platformunda bir araya getirilen 5 kişi, sanal gerçeklik araçlarıyla bir görüşmeye dahil edilmiştir. Bu kişilere görüşme (mülakat) yöntemiyle, sanal gerçeklik ortamındaki anlık deneyimlerine ve bu teknolojiye dair düşüncelerini öğrenmeye yönelik sorular yöneltilmiştir. Verilen cevaplar analiz edilerek sanal gerçeklik platformlarının bugün ve yakın gelecekte bir iletişim aracı olarak kullanılma olasılıkları ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Uygan, Eda. "Türkiye’de Covid-19 Sonrası Gazete Manşetlerinin Tipografik Ve Göstergebilimsel Yönden İncelenmesi: Hürriyet Ve Milliyet Gazeteleri Örneği." In COMMUNICATION AND TECHNOLOGY CONGRESS. ISTANBUL AYDIN UNIVERSITY, 2021. http://dx.doi.org/10.17932/ctc.2021/ctc21.019.

Full text
Abstract:
İletişim, zamana bağlı olarak sürekli bir değişim ve gelişim süreci içerisindedir. Çağımızda küreselleşen dünyada daha hızlı bir biçimde devam eden bu gelişim ve değişim ile bireylerin bilgiye erişimi çok daha kısa zaman almaya başlamıştır. Bireysel ve kitlesel olmak üzere farklı birçok türü olan iletişimin günümüzdeki en yaygın türü kitle iletişimidir. Kitle iletişim araçlarından biri olan gazeteler, geniş kitlelere hitap edebilmesi, belirgin bir okuyucu kitlesine sahip olması, olaylara geniş ve ayrıntılı yer vermesi açısından öne çıkmaktadır. Tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisinin özellikle Türkiye’de de görülmeye başlaması, kitle iletişim araçlarının en köklü temsilcilerinden biri olan ulusal ve yerel tüm gazetelerin manşetlerinde salgın haberlerinin öne çıkmasına neden olmuştur.Bu araştırmanın amacı, küresel bir salgın olarak Covid-19’un ülkemizde görülmeye başlamasından itibaren Covid-19 haberlerinin günümüzde hala yaygın bir kitle iletişim aracı olan gazete manşetlerine etkisini göstermektir.Çalışmada ulusal ölçekte yayın yapan iki gazete olarak Hürriyet ve Milliyet gazeteleri araştırma kapsamına dâhil edilmiştir. Türkiye’deki ilk Covid-19 vakasının tespit edildiği 11 Mart 2020 tarihinden başlayarak bir haftalık süreçteki söz konusu gazetelerin manşetleri, tipografik ve göstergebilimsel yönden incelenmiş ve karşılaştırılmıştır. Gazete manşetlerinde Covid-19 haberlerinin geniş bir yer tuttuğu bu tarihlerin öncesindeki üç günlük süreç ile de karşılaştırmanın yapılması, manşetlerde Covid-19 öncesi ve sonrasında tipografik ve göstergebilimsel farklılıkların da belirlenmesi sağlanacaktır.Araştırmada nitel araştırma yöntemi kullanılacaktır. Alanyazın taraması ile ilgili arşiv, yazılı kaynaklara ulaşıldıktan sonra belirlenen tarih aralığında Hürriyet ve Milliyet gazetelerinin ilk sayfa görselleri üzerinden Covid-19 ile ilgili manşet haberlerinin, tipografik ve göstergebilimsel yönden incelemesi ve çözümlenmesi amaçlanmaktadır.Araştırma sonucunda incelenen tarih aralığında her iki gazetenin de, Covid-19 pandemisi ile ilgili manşetlerinin okunabilirlik düzeylerinin genel olarak yeterli olduğu görülmüştür. Manşetlerin okunabilirlik seviyelerini düşüren faktörlerden biri ise manşette harfler arası espasın az olmasıdır. Çalışmada incelenen tarih aralığında Milliyet gazetesi manşetlerinin sürmanşetler ile yer aldığı ve dolayısıyla başlığın daha uzun olduğu, Hürriyet gazetesinin manşetlerinin ise daha kısa ve çarpıcı biçimde hazırlandığı sonucuna ulaşılmıştır. Manşet görselleri incelendiğinde ise Hürriyet gazetesinin Covid-19 haber manşetlerinin görsellerinde genel olarak haber içeriğini tamamlamak ve farkındalık oluşturmak amacıyla maskenin özellikle kadın imgeleri üzerinden yansıtılmış olduğu görülmüştür. Milliyet gazetesinin manşet haberleri incelendiğinde ise genel olarak mekânsal ve daha geniş açılı görsellere yer verdiği sonucuna ulaşılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles

Reports on the topic "İletişim"

1

Yaman, Fatih. Nitelikli Göçmen İş Gücünün Çalışma Yaşamına Entegrasyonu. İLKE İlim Kültür Eğitim Vakfı, August 2021. http://dx.doi.org/10.26414/pn028.

Full text
Abstract:
Günümüz dünyasının iletişim ve ulaşım imkânlarıyla gelişen seyri, yalnızca düşünce ve ürünlerin değil aynı zamanda uluslararası nüfus hareketlerinin de yoğunlaşmasını beraberinde getirmektedir. Tarihsel olarak çeşitli göç hareketlerinden etkilenen Türkiye, bugün eş zamanlı olarak hem göç veren kaynak ülke hem göç alan hedef ülke hem de göçlere geçiş güzergâhı olarak transit ülke pozisyonundadır. Bununla birlikte, Türkiye ekonomisindeki göçmen iş gücünün durumu, çeşitli risk ve fırsatların birlikte ele alınmasını zorunlu kılmaktadır. Zira göçmenlerin çoğunlukla tarım, sanayi ve hizmet sektörlerinde kayıt dışı istihdama yönelmesi, yerel halkın istihdam olanaklarının daralmasına; söz konusu sektörlerde ücret düşüşleri ve iş kayıplarının yaşanmasına sebep olmaktadır. Diğer taraftan, ekonomik ve kültürel sermaye sahibi göçmenlerin iş yaşamına dâhil oluşu ve gerçekleştirdikleri yatırımlar, ülke ekonomisine katma değer oluşturmanın yanında hem yeni istihdam alanlarının geliştirilmesi hem de nitelikli iş gücü ihtiyacının karşılanmasına yönelik önemli katkı sağlamaktadır. Bu kapsamda elinizdeki metinde, ülkemizdeki göçmen iş gücüne ilişkin verilerden hareketle, entegrasyonun gerçekleşmesinde belirleyici bir parametre olan nitelikli göçmenlerin çalışma yaşamına uyumları risk ve fırsatlar temelinde irdelenerek somut politika önerilerine yer verilecektir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!

To the bibliography