To see the other types of publications on this topic, follow the link: Işletme simülasyonu.

Journal articles on the topic 'Işletme simülasyonu'

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the top 50 journal articles for your research on the topic 'Işletme simülasyonu.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Browse journal articles on a wide variety of disciplines and organise your bibliography correctly.

1

TUTKUNCA, TAYLAN. "Pazarlama Kavramlarının Uygulanmasında Bilgisayar Tabanlı Simülasyon Kullanımına Yönelik Bir Araştırma." İşletme ve İktisat Çalışmaları Dergisi 8, no. 2 (2020): 1–10. https://doi.org/10.5281/zenodo.15553356.

Full text
Abstract:
Teknolojik gelişmeler ışığında pazarlama ile ilgili eğitimlerde öğrenilen teorik bilgilerin uygulanmasında simülasyonlardan faydalanılabileceği düşünülmektedir. Simülasyonların uygulama konusunda etkinliği üzerinde yapılmış birçok çalışma bulunmaktadır. Yapılan çalışmada, pazarlama ile ilgili konuların uygulanmasında bilgisayar tabanlı simülasyon kullanımı ile elde edilebilecek faydalar gözden geçirilmektedir. Pazarlama kavramlarının uygulanmasına yönelik simülasyon kullanımından elde edilen bulgular, gözlemler ve öneriler ile çalışmanın tamamlanması hedeflenmektedir. Araştırma kapsamında “Çağdaş Pazarlama Sorunları” içerisinde simülasyon ile uygulama yapılması için 30 kişi ile çalışma grubu oluşturulmuştur. Yapılan uygulama sonrası simülasyon deneyimi ile ilgili yüz yüze görüşmeler yapılmıştır. Ayrıca simülasyon içerisinde yaşanılan süreçler ve kavramlara yönelik olarak öğrencilerden rapor oluşturmaları istenilmiştir. Raporlar içerisinde uygulanan süreçlere ve kullanılan kavramlara yönelik bağlantılar Nicel İçerik Analizi ile incelenmiştir. Yapılan analizde İlişkisel Yaklaşım Yöntemi ve Makine Öğrenmesi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda simülasyon yazılımları ile pazarlama konularına yönelik, Rekabet Stratejileri, Pazarlama Karması, Ürün Stratejileri, Fiyatlama, Reklam, Satış ve Pazar Analizi gibi konuların detaylı şekilde uygulanabildiği, öğrencilerin simülasyon içerisindeki süreçler ile gerçek hayatta olabilecek süreçler arasında bağlantı kurabildiği, simülasyonların pazarlama konularının uygulanmasında, risksiz deneyimsel bir ortam sağladığı sonucu elde edilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Yalçın, Ali. "METANOLDEN DİMETİL ETER ÜRETİM PROSESİNİN TEKNO-EKONOMİK ANALİZİ." Mühendislik Bilimleri ve Tasarım Dergisi 13, no. 1 (2025): 340–52. https://doi.org/10.21923/jesd.1590072.

Full text
Abstract:
Bu çalışmada; SuperPro Designer kullanılarak, farklı üretim kapasitelerine (40.000-65000 ton/yıl) göre, metanolden dimetil eter (DME) üretimi için dolaylı sentez yönteminin bir simülasyonu ve üretim prosesinin tekno-ekonomik analizi gerçekleştirilmiştir. Üretim prosesine doğalgazın yakılmasıyla enerji geçişini sağlayan geliştirilmiş bir akım şeması da çizilmiştir. Yıllık 55.000 ton DME üretimi için toplam sermaye yatırımı, yıllık işletme maliyeti ve birim DME üretim maliyetinin, sırasıyla, 11,406 M$, 28,375 M$ ve 515,93 $/ton olduğu tahmin edilmektedir. Farklı DME üretim kapasitelerinin geri ödeme süresi üzerine etkisi de belirlenmiş olup, tekno-ekonomik değerlendirme sonucunda, kabul edilebilir bir geri ödeme süresi, 5,02 yıl olarak hesaplanmıştır. Gerçekleştirilen simülasyon çalışması ile metanolden DME üretimi için dolaylı sentez yönteminin, 55.000 ton/yıl DME üretim hızını aşan üretim kapasitelerinde, kısa vadede yüksek bir karlılık potansiyeline sahip olduğunu ortaya koymaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Özbek, Ahmet Alperen, Tuncay Altun, and Kenan Altun. "Doğru Akım Mikro Şebekeleri İçin Kontrolör Tasarımı ve Simülasyonu." Black Sea Journal of Engineering and Science 8, no. 4 (2025): 15–16. https://doi.org/10.34248/bsengineering.1650066.

Full text
Abstract:
Bu çalışma, doğru akım (DA) mikro şebekelerde yük paylaşım dengesizliklerini gidermek, voltaj regülasyonunu iyileştirmek ve sistem kararlılığını artırmak amacıyla bir kontrol yöntemi geliştirmektedir. Yenilenebilir enerji kaynaklarının entegrasyonu ve dağıtık üretim sistemlerinin yaygınlaşması DA mikro şebekeleri modern enerji altyapısında önemli bir konuma taşımıştır. Ancak, sabit eğim (droop) katsayılarına dayalı geleneksel yöntemler, değişen işletme koşullarına uyum sağlayamadığı için yük paylaşımında dengesizlikler ve voltaj sapmaları meydana gelmektedir. Bu kapsamda, geliştirilen model, adaptif droop kontrol algoritması ile donatılmış olup, voltaj regülasyonu, yük paylaşım doğruluğu ve sistem güvenilirliğini artırmak üzere tasarlanmıştır. Önerilen kontrol yöntemi, birincil ve ikincil kontrol seviyelerinden oluşan hiyerarşik bir yapı kullanmaktadır. Birincil kontrol, iç döngü ve geleneksel droop kontrol stratejileri ile yerel kararlılığı sağlarken, ikincil kontrol voltaj sapmalarını düzelterek yük paylaşım hassasiyetini artırmaktadır. Adaptif droop algoritması, sistem yük koşullarına bağlı olarak droop katsayılarını gerçek zamanlı güncelleyerek voltaj regülasyonunda daha hassas ve dengeli bir güç paylaşımı sunmaktadır. Geleneksel yöntemlere kıyasla daha hızlı ve esnek bir tepki verebilen bu yaklaşım, değişen işletme koşullarına uyum sağlayarak mikro şebekenin genel kararlılığını iyileştirmektedir. Geliştirilen kontrol yöntemi, IEEE tarafından standartları belirlenen 14-baralı alternatif akım (AA) sisteminin DA mikro şebekeye dönüştürülmüş modeli üzerinde test edilmiş ve performansı detaylı simülasyonlarla doğrulanmıştır. Simülasyon sonuçları, önerilen kontrol algoritmasının voltaj dalgalanmalarını azalttığını, yük paylaşım doğruluğunu artırdığını ve değişen sistem koşullarına hızlı uyum sağladığını göstermektedir. Sonuçlar, adaptif droop kontrol yönteminin DA mikro şebekelerde güvenilirlik ve enerji verimliliğini artıran yenilikçi bir çözüm sunduğunu ortaya koymaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Eren, Aysel, and Mehmet Dirilmiş. "Kortikal Kemik Üzerinde Delme Sürecinin Sonlu Elemanlar Yöntemiyle İncelenmesi." Harran Üniversitesi Mühendislik Dergisi 10, no. 1 (2025): 15–25. https://doi.org/10.46578/humder.1614833.

Full text
Abstract:
Bu çalışmada, kemik delme işlemi sırasında meydana gelen termal etkiler ve mekanik gerilmeler, Sonlu Elemanlar Yöntemi (FEM) kullanılarak simüle edilmiştir. Analizlerde, paslanmaz çelikten (4Cr13) üretilmiş matkap ucu ve kortikal kemik modelleri kullanılmıştır. Söz konusu modeller, Autodesk Fusion 360 yazılımında tasarlanmış ve ardından ABAQUS ortamına aktarılmıştır. Simülasyonda ilerleme hızı, dönme hızı ve başlangıç sıcaklığı gibi parametreler tanımlanmış, başlangıç sıcaklığı hem matkap ucu hem de kortikal kemik için 25 °C olarak kabul edilmiştir. Çıktı parametreleri ise sıcaklık ve Von Mises gerilmesi olarak belirlenmiştir. Delme işlemi sırasında ortaya çıkan sıcaklık artışı, biyolojik dokuların bütünlüğünü tehdit edebilir. Özellikle sıcaklığın 47 °C eşiğini aşması durumunda termal nekroz riski ortaya çıkmaktadır. Simülasyon bulguları, delme parametrelerinin sıcaklık ve gerilme dağılımlarına etkilerini ortaya koymuştur. Delme sırasında iş parçasındaki maksimum sıcaklık ve Von Mises gerilmesi sırasıyla 34,73 °C ve 160,8 MPa olarak bulunmuştur. Hava film tabakası ile basit bir soğutma kullanıldığında ise bu değerler sırasıyla 27,32 °C ve 148,1 MPa’dır. Bu tür çalışmalar, kemik yapısı üzerindeki operasyonlarda nekroz bölgesinden uzaklaşarak güvenli kesme parametrelerinin tespiti, bu parametrelerin nekroza etkilerinin simülasyon analizleri ile incelenmesi ve soğutma stratejilerinin geliştirilmesi açısından büyük önem taşımaktadır. Bu çalışma, delme sırasında oluşabilecek termal nekroz riskini en aza indirmek için soğutmanın ve kesme parametrelerinin önemini vurgulamakta ve işlem parametrelerinin optimize edilmesi yoluyla termal hasar riskinin azaltılabileceğini ortaya koymaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Tosun, Duygu, and Hacer Güner Gören. "Hazır Giyim Sektöründe Simülasyon ile Üretim Hattı Süreç İyileştirme Çalışması." Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 7, no. 3 (2024): 1242–60. http://dx.doi.org/10.47495/okufbed.1309884.

Full text
Abstract:
Günden güne hızla artan rekabet ortamı işletmelerin kaynaklarını etkin ve verimli kullanması gerekliliğini her geçen gün daha da ortaya koymaktadır. Başarılı olmak için işletmeler mevcut durumlarını sürekli analiz ederek iyileştirme çalışmaları yapmalı, üretim hızlarını artırırken maliyetlerini en azlama hedefinde olmalılardır. Bu çalışmada hazır giyim üretimi yapan bir işletmede simülasyon tekniği kullanılarak üretim hattı dengeleme çalışması yapılmıştır. Hızla büyüyen tekstil sektörüne bakıldığında konfeksiyon işletmelerinde direkt işçilik maliyetinin en yüksek olduğu yerin dikim işleminin gerçekleştiği atölyeler olduğu görülebilir. Bu kapsamda ele alınan atölyede bulunan mevcut üretim hattı incelenmiş, simülasyon yardımıyla analiz edilmiş ve iyileştirme önerilerinde bulunulmuştur. Farklı senaryolar oluşturularak en uygun iş akışı belirlenmiştir. Çalışma sonucunda çevrim süresi kısaltılmış, kişi başına düşen üretim miktarı artırılmış ve üretim hattı kaynak kullanım oranı artırılarak boş zaman en aza indirilmiştir. Bu çalışmanın sonuçları simülasyonun üretim sistemlerinde etkin olarak kullanılmasının çok faydalı olacağını açıkça göstermektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Aslan, Yasemin, and Yusuf Bayraktutan. "SANAYİ ŞEHİRLERİNİN TURİZM ŞEHRİNE DÖNÜŞÜMÜ: KOCAELİ İÇİN SİMÜLASYON." Econder International Academic Journal 9, no. 1 (2025): 38–72. https://doi.org/10.35342/econder.1680299.

Full text
Abstract:
Sanayi sektöründe başlayan gelişme, nüfus ve çevresel etkiler nedeniyle sürdürülemez hale geldiğinde alternatif sektörlere geçilmezse kentsel alan durgunluk ve gerileme yaşayabilir. Bu düşünceden hareketle, bu çalışmada, Türkiye’nin önemli sanayi merkezlerinden Kocaeli’nin turizm potansiyelini kullanarak gelecekte olası turizm şehri olma imkanının belirlenmesi amaçlanmaktadır. Coğrafi olarak yakın konumdaki bir başka sanayi kenti olan Bursa ile karşılaştırmalı bir simülasyon için Kocaeli’nin, Kültür ve Turizm Bakanlığı’ndan temin edilen 2004-2022 dönemine ait tesise gelen yerli, yabancı, toplam turist sayısı; yerli, yabancı, toplam turist geceleme sayısı; ortalama kalış süresi; doluluk oranı; turizm işletme ve yatırım belgeli tesis sayısı verileri kullanılmış ve Holt Üstel Düzeltme Tahmin yöntemi ile 2023-2040 dönemi için tahminler gerçekleştirilmiştir. Tahmin sonuçlarından hareketle Kocaeli ilinin turizm açısından geleceği Bursa ile karşılaştırılıp, turizm şehri olma potansiyeli tartışılmaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Kaya, Tekiner. "Yalın Üretim Uygulamaları Destekli Bütünleşik Bir Üretim Yönetimi Sistemi: Bir Simülasyon Uygulaması." Optimum Ekonomi ve Yönetim Bilimleri Dergisi 12, no. 2 (2025): 207–27. https://doi.org/10.17541/optimum.1537409.

Full text
Abstract:
Yalın üretim uygulamaları, ürettiği çarpıcı çıktılar ile pek çok sektör tarafından kullanılan güçlü bir kurumsal yaklaşım ve felsefe olarak karşımıza çıkmaktadır. Yalın üretim bileşenlerinin ortaya koyacağı çıktıların simüle edilerek karar vericilerle paylaşılması, uygulamaya geçiş sürecini ve yalın yaklaşımın tüm kurum tarafından benimsenmesini kolaylaştırmaktadır. Bu çalışmada, otomotiv sektöründe faaliyet gösteren bir işletmede, depo yönetimi, satınalma, üretim ve üretim yönetimi süreçlerini içeren ve tüm kurumu kapsayacak entegre bir yalın üretim uygulaması tasarlanmıştır. Arena simülasyon yazılımı ile tasarlanan sistem simüle edilmiş ve sonuçlar ortaya konmuştur. Simülasyon sonuçları sonrası karar vericiler tarafından uygulamaya geçirilmesine karar verilmiş; yaklaşık 12 aylık bir süre sonrasında elde edilen uygulama sonuçları ile mevcut durum ve simülasyon sonuçları karşılaştırılmıştır. Temin süresi ve üretim kalitesi ana başlıkları altında toplanan sonuçlar, temin süresinde %36,3 ve ürün başı hatalı/eksik parça sayısında ise %54’lük bir azalma olduğunu ortaya koymuştur. Simülasyon sonuçları ile uygulama sonrası elde edilen sonuçlar arasında ortaya çıkan yaklaşık %5’lik fark da, etkin ve doğru ölçülmüş girdilerle yapılan simülasyon çalışmalarından elde edilen sonuçların, gerçek sonuçlara ne kadar yaklaşabileceğini göstermektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

KUVVETLİ, Yusuf, and Rızvan EROL. "Ağaç Ürünleri Üreten Bir İşletmede Malzeme Taşıma Sisteminin Simülasyon Yaklaşımıyla İyileştirilmesi." Çukurova Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi 32, no. 1 (2017): 215–22. http://dx.doi.org/10.21605/cukurovaummfd.310100.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Özen, Soner. "Akdağmadeni Restoran İşletmelerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Açısından Aydınlatma Düzeylerinin Ölçülmesi." Osmaniye Korkut Ata Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 8, no. 3 (2025): 1061–73. https://doi.org/10.47495/okufbed.1569451.

Full text
Abstract:
Bu çalışma ile restoran işletmelerindeki fiziksel risk etmenleri kapsamında olan aydınlatmanın, restoran ortamında bulunan masa, sandalye, kiriş vb. elemanlar ile üretilen Dialux Evo programı simülasyon verilerinin lüksmetre vasıtasıyla elde edilen aydınlatma düzeyleri ile karşılaştırmaları yapılarak standartlara uygunluğunun incelenmesi amaçlanmıştır. Bir işletmede yeterli düzeyde aydınlatma, çalışanlarda ve müşterilerde oluşabilecek yorgunluk ve görsel problemler gibi sorunları önlemekle kalmaz, aynı zamanda çalışma ortamının çalışanlar ve müşteriler tarafından olumlu algılanmasına ve işlerini aktif bir şekilde yürütmelerine de katkı sağlar. Araştırma bulgularının simülasyon sonuçları için şerit metre ile 4 adet restoranın çalışma sahası, dolaşım alanı ve eşyalar ölçülmüş, bilgisayar aracılığıyla Dialux Evo programına aktarılarak simüle lüks değerleri hesaplanmıştır. İşletmelerin aydınlanma düzeylerinin ölçümleri için ise PCE LMD 10 lüksmetre cihazı kullanılmıştır. Sonuç olarak; Dialux Evo programı vasıtasıyla elde edilen simülasyon değerlerinin, lüksmetre ile ölçülen aydınlanma düzeylerinden daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Restoran işletmelerinde tüm alan ve bölgelerde aynı şiddette aydınlanma düzeylerine erişilmesi için dar açılı aydınlatma aygıtlarının ve dolaylı aydınlatma yöntemlerinin tercih edilmesinin önemli olduğu sonucuna varılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

ŞENEL, Mahmut Can. "Düktil Boru Üretimi İçin Hidrolik Devre Tasarımı ve Simülasyonu." International Conference on Applied Engineering and Natural Sciences 1, no. 1 (2023): 247–50. http://dx.doi.org/10.59287/icaens.1000.

Full text
Abstract:
Günümüzde, modern tesis ve fabrika inşaatlarında hidrolik tesisatların yapımı kaçınılmaz bir unsur olarak görülmektedir. Bu tesisatlar, elektrik, su ve kanalizasyon gibi altyapı sistemleriyle birlikte, orta ve büyük ölçekli işletmelerin tamamında ve küçük işletmelerin bir kısmında kullanılmaktadır. Bu çalışmada, düktil boru üretiminde kullanılabilecek hidrolik bir devrenin tasarımı ve simülasyonu gerçekleştirilmiştir. Düktil boru üretiminde kullanılan en önemli cihazlar santrifüj makinası ve indüksiyon ocağıdır. Bu cihazlardan santrifüj makinasının ileri-geri hareketi ve indüksiyon ocağına ait pota kapağının hareketihidrolik devrelerle sağlanmaktadır. Bu çalışmayla, Fluid-Sim hidrolik paket programından faydalanılarak santrifüj makinasının ileri-geri hareketini ve indüksiyon ocağına ait pota kapağının hareketini sağlayansanayide kolaylıkla kullanılabilecek bir tertibat geliştirilmiştir. Bu sayede işlem hızının artışı, zamandan tasarruf ve işçilik masraflarında düşüş gibi kazanımlar elde edilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
11

GÜL, Hasan Hüseyin, and Hülya BAYRAK. "Tamamlanmış Blok ve Tamamen Rasgele Tasarımdan Oluşan Bir Karma Tasarımda Genel Alternatif için Önerilen Testler." Afyon Kocatepe University Journal of Sciences and Engineering 22, no. 3 (2022): 560–69. http://dx.doi.org/10.35414/akufemubid.1107460.

Full text
Abstract:
Rasgele tamamlanmış blok ve tamamen rasgele bloktan oluşan bir karma tasarım altında, genel alternatifleri test etmek için iki parametrik olmayan test önerilmiştir. Bu makalede, önerilen testler Doksum testi, uyarlanmış Page testi ve Friedman testlerinin kombinasyonlarıdır. Farklı konum parametreleri ve örnek çapları altında 4 ve 5 işlem etkilerinin testlerinin güçlerini tahmin etmek için bir simülasyon çalışması yapılmıştır. Deneysel I. Tip hata oranı ve testin gücü bakımından testlerin performansları karşılaştırılmıştır. Simülasyon sonuçlarından, önerilen testlerden en az bir tanesinin diğer testlerden daha yüksek güç değerine sahip olduğu görülmüştür. Son olarak, önerilen testlerin kullanışlılığı, gerçek bir veri seti üzerinde uygulanmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
12

AKBUDAK, Barış, and Rasim DOĞAN. "Hybrid Vertical Wind Turbine Design and Analysis." Afyon Kocatepe University Journal of Sciences and Engineering 22, no. 5 (2022): 1041–50. http://dx.doi.org/10.35414/akufemubid.1020732.

Full text
Abstract:
Bu çalışma kapsamında, rüzgâr gücünden faydalanarak geleneksel türbinlerden farklı olarak tasarımının ve analizlerinin yapıldığı hibrit düşey rüzgâr türbinlerinin karşılaştırılması gerçekleştirilmiştir. Bunun için araştırmalar sonucunda üç farklı kanat tipinde tasarım ortaya koyulmuş ve analiz işlemi gerçekleştirilmiştir. İncelenen türbin tasarımlarının içerisinden en yüksek verimi sağlayan kanat profilleri ile tasarımlar gerçekleştirilmiştir. Yapılan bu tasarımlar simülasyon ortamında test edilmiş ve sonuçları sunulmuştur.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
13

KAHVECİ, Osman, and Mehmet Fatih KAYA. "Numerical Modeling and Simulation of Various Metal/n-Si Contacts." Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi 12, no. 1 (2022): 398–413. http://dx.doi.org/10.31466/kfbd.1081025.

Full text
Abstract:
Bu çalışmada, Al, Mo, Cu ve Ag metalleri ile n-tipi Si yarıiletkeni kullanılarak farklı metal/yarıiletken kontak yapısı modellenmiştir. Kontakların 0-0.25 V aralığında ileri beslem yarı logaritmik akım-gerilim karakteristiği termiyonik emisyon teorisi kullanılarak elde edilmiştir. Kontak modellerin metalin iş fonksiyonuna bağlı olarak engel yükseklikleri ve idealite faktörleri hesaplanmıştır. En düşük engel yüksekliği 0.64 eV olarak Al/n-Si model kontak için, en büyük engel yüksekliği ise 0.82 eV olarak Ag/n-Si model kontak için hesaplanmıştır. Kontak modelleri ayrı hacimsel hücrelere bölünerek bir ağ oluşturma işlemi gerçekleştirilmiştir. Böylece akım iletimi sırasında, kontak geometrisi boyunca, yüzeyin elektron konsantrasyonu, hol konsantrasyonu ve elektriksel potansiyel değişimleri modellenerek farklı parametrelerin etkileri simule edilerek kontağın üzerindeki değişimleri incelenmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
14

Halil, SARIASLAN. "Stok Kontrol Sistemlerinde Simülasyon Tekniği : Demir Export A.Ş. Kangal Kömür İşletmesi Örnek Uygulaması." Ankara Üniversitesi SBF Dergisi 48, no. 1 (1993): 1. http://dx.doi.org/10.1501/sbfder_0000001648.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
15

Üçer Çiftçi, Füsun. "Yap-işlet-devret modeli ile ihale edilen otoyollarda Monte Carlo simülasyonu ile projenin değerlemesi." Balıkesir Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 27, no. 1 (2025): 23–41. https://doi.org/10.25092/baunfbed.1386642.

Full text
Abstract:
Yap-İşlet-Devret modeli, Türkiye genelinde son yıllara ait altyapı yatırım çalışmalarında sıkça kullanılan finansal yöntemlerden birisidir. Özellikle karayolu ağının otoyollarla yeniden inşa edilmeye başlamasıyla ülkemizdeki otoyol yatırımları neredeyse tamamen bu yöntem kullanılarak yapılmaya başlamıştır. Bu çalışmada, YİD modeli ile ihalesi yapılan bir otoyol projesinde ihaleye verilecek imtiyaz süresinin hesabı için literatürdeki yöntemler içerisinden Monte Carlo Simülasyonu ve hesaplanan aralığın daraltılması için de Pazarlık-Oyun Teorisi yöntemleri seçilmiş ve bu model de Kuzey Marmara Otoyolu projesi üzerinde çalıştırılmıştır. Çalışmada farklı senaryolar oluşturulmuş ve bu senaryolar üzerinden projeyi gerçekleştirmeye hak kazanan ortaklığın teklif olarak verdiği imtiyaz süresi hakkında değerlemeler yapılıp projenin devlet ve özel sektör açısından karlılık durumları araştırılmıştır. Çalışma sonucunda, projeye verilen imtiyaz süresinin özel sektör yatırımcısı açısından projenin yapılabilirliği ve çekiciliği, devlet açısından ise karlılığının maksimum seviyede dengelendiği bir süre olduğu görülmüştür.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
16

ACAR, ELİF. "BELİRSİZLİK ALTINDA YAP-İŞLET-DEVRET (YİD) PROJESİ FİNANSAL YAPILABİLİRLİĞİNİN YARGISAL OLASILIKLARA DAYALI SİMÜLASYON MODELİYLE DEĞERLENDİRİLMESİ." Journal of Academic Social Sciences 9, no. 9 (2015): 579. http://dx.doi.org/10.16992/asos.531.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
17

Özbaş, Engin, and Furkan Ay. "Termoelektrik Jeneratör İçin Pasif Soğutucuda Akışkan Olarak Trafo Yağı Kullanımının Deneysel İncelenmesi." International Journal of Advanced Natural Sciences and Engineering Researches 7, no. 4 (2023): 77–81. http://dx.doi.org/10.59287/ijanser.554.

Full text
Abstract:
Ülkelerin önemli hedeflerinden birisi de enerji ihtiyaçlarını karşılayabilmek ve dışa bağımlılıklarını en aza indirebilmektir. Bu durumda kendi fosil enerji kaynakları yetersiz olan ülkeler yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanma yoluna gitmektedir. Yenilenebilir enerji kaynaklarından birisi de güneş enerjisidir. Farklı yöntemler kullanılarak güneş enerjisinden elektrik enerjisi üretilebilir. Bu yöntemlerin arasında termoelektrik jeneratör (TEJ) de bulunmaktadır. TEJ tamamen sessiz ve hareketli bir parçası olmayan bir yapıya sahiptir. Yarı iletken malzemeden üretilen TEJ’in iki yüzeyi bulunmaktadır. Bir yüzeyine uygulanan ısı ile iki yüzey arasında meydana getirilen sıcaklık farkı ile elektriksel doğrusal gerilim meydan gelmektedir. TEJ tarafından üretilen gerilim miktarını artırmak için yüzeyler arası sıcaklık farkının arttırılması gerekmektedir. Bunun için de genellikle ısıtma uygulanmayan diğer yüzeyde soğutma işlemi uygulanır. Aktif ya da pasif olarak soğutma işlemi gerçekleştirilebilir. Bu çalışmada ısı kaynağı olarak güneş enerjisinin kullanıldığı ısı borulu bir tasarım yapılarak imal edilmiştir. Aynı zamanda bir pasif soğutucu tasarlanarak soğutucu akışkan olarak trafo yağı kullanımının referans duruma etkisi incelenmiştir. Kapalı bir ortamda güneş simülasyonu ile gerçekleştirilen deneylerde sistem 70 dakika boyunca test edilmiştir. Deneyler sonunda elde edilen verilen sonucu soğutucu akışkan olarak kullanılan trafo yağı ile üretilen açık gerilim miktarının %3 arttığı görülmüştür. TEJ’in yüzeyleri arasındaki sıcaklık farkı da trafo yağı kullanımı ile artarak 12,1oC’den 12,6oC’ye ulaşmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
18

Özbaş, Engin, and Alim Yasin Aydın. "Güneş Enerjisinin Kullanıldığı Termoelektrik Jeneratörde Soğutucu Olarak Isı Transfer Sıvısı Kullanımının İncelenmesi." International Journal of Advanced Natural Sciences and Engineering Researches 7, no. 4 (2023): 72–76. http://dx.doi.org/10.59287/ijanser.553.

Full text
Abstract:
Termoelektrik jeneratör (TEJ) elektrik üretimi yapılabilen yarı iletken malzeme teknolojisine sahip bir cihazdır. TEJ tarafından üretilen elektrik yüzeyler arası sıcaklık farkı ile ilişkilidir. Sıcaklık farkı arttıkça TEJ ile üretilen elektriksel gerilim miktarı da artmaktadır. Bundan dolayı yüzeyler arası sıcaklık farkını arttırmaya yönelik pek çok çalışma bulunmaktadır. Yapılan çalışmaların bir kısmı soğuk yüzeyin soğutulmasına yöneliktir. Yüzey soğutması için aktif ve pasif şeklinde iki yöntem kullanılabilir. Aktif soğutmada enerji sarfiyatı olurken, pasif soğutmada herhangi bir enerji sarfiyatı olmamaktadır. Bu çalışmada TEJ’in ısıtılması işlemi için yenilenebilir enerji kaynaklarından güneş enerjisi, soğutulması işlemi için de pasif soğutma kullanılmıştır. Güneş enerjisi termosifon tip ısı borusu ile TEJ’e aktarılırken pasif soğutucuda soğutucu akışkan olarak ısı transfer sıvısı kullanılmıştır. Referans pasif soğutucu olarak sadece alüminyum kanatçıklı parça kullanılırken soğutucu akışkanlı için ek bir depo kullanılmıştır. Deneyler laboratuvar şartlarında güneş simülasyonu ile yapılmıştır. Hem referans durum hem de soğutucu akışkan olarak ısı transfer sıvısı kullanılan deneyler 80 dakika ile sınırlandırılmıştır. Deneyler sonunda TEJ’in iki yüzeyi arasındaki sıcaklık farkı referans durumda 12,7oC’de kalırken, ısı transfer sıvısının kullanıldığı pasif soğutma ile sıcaklık farkı 13,4oC’ye ulaşmıştır. Bunun sonucu olarak TEJ’de referans soğutma ile üretilen açık gerilim miktarı 0,463V iken soğutucu akışkan olarak ısı transfer sıvısının kullanılması ile açık gerilim miktarı yaklaşık %6 artarak 0,492V olmuştur.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
19

Öztürk, Doğukan, Ali Aktolun, Miraç Emektar, and Fatih Mehmet Harmancı. "Dağıtık Siber Saldırıların İnternet Hizmetlerinin Kullanılabilirliği Üzerindeki Etkisi: DDoSphere ile Deneysel Bir Analiz." Alfa Mühendislik ve Uygulamalı Bilimler Dergisi 3, no. 1 (2025): 35–50. https://doi.org/10.70988/ajeas.1628985.

Full text
Abstract:
Bu araştırma, farklı coğrafi konumlardan kaynaklanan yoğun trafiği kullanarak sistemleri çökerten siber saldırılar olan DDoS saldırılarının, ağ performansını nasıl etkilediğini incelemeyi amaçlamıştır. Volumetrik, protokol ve uygulama katmanındaki DDoS saldırılarının, ağ üzerindeki etkileri simülasyonlarla incelenmiş ve bu saldırıların sistemlerin işlem gücünü ve bant genişliğini nasıl tükettiği detaylı olarak analiz edilmiştir. Özellikle çoklu kaynaklı saldırıların, tespit ve savunma sistemlerini zorlaması üzerine odaklanan bu çalışma, Ddosphere simülasyon aracıyla desteklenmiştir. Elde edilen sonuçlar, ağ yöneticileri ve siber güvenlik uzmanlarına, ağ performansını artırmak ve DDoS saldırılarına karşı daha etkili savunma stratejileri geliştirmek için değerli bilgiler sunmaktadır. Bu çalışma, Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu'nun desteklediği "DDOS Tabanlı Siber Saldırı Test Modülü" projesi kapsamında Virgosol tarafından yürütülmüştür.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
20

Karabulut, Halit, Emre Yıldırım, Mesut Düzgün, and Kazım Melih Turgut. "BİNEK ARAÇLARIN DEVRİLME SÜRECİNDEKİ DİNAMİK DAVRANIŞLARININ ANALİZİ VE DEVRİLME ŞARTLARININ BELİRLENMESİ." Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi Dergisi 33, no. 1 (2025): 1662–78. https://doi.org/10.31796/ogummf.1427532.

Full text
Abstract:
Taşıtların tekerlek süspansiyon sistemlerinin tasarımında; konfor, yük taşıma kapasitesi ve kullanım kolaylığının yanı sıra virajlardaki sürüş güvenliğinin belirlenmesi de ana hedeflerden birisidir. Bu çalışmada dört tekerlekli binek taşıtları (C sınıfı otomobiller) üç kütleden oluşan bir dinamik sisteme benzetilmiş ve dinamik modeli kurularak virajdaki dinamik davranışları incelenmiştir. Kütlelerden birisi taşıtın gövdesi, diğerleri ise süspansiyon sistemi ile birlikte tekerleklerdir. Dinamik model bu üç kütlenin açısal momentum denklemlerinden oluşmaktadır. Gövdenin momentum denklemi; gövdeyi tekerlek süspansiyon sistemine bağlayan yayların ve damperlerin yarattığı kuvvetlerin momentlerini ve gövdeye etkiyen merkezkaç kuvvetin momentini içermektedir. Süspansiyon mekanizmalarının momentum denklemleri; gövde ile süspansiyon mekanizmaları arasında yer alan yayların ve damperlerin yarattığı kuvvetlerin momentlerini, tekerleğin elastik deformasyonu ve viskoelastik sönümleme özelliğinden doğan kuvvetlerin momentlerini ve süspansiyon mekanizmalarına etkiyen merkezkaç kuvvetlerin momentlerini içermektedir. Momentum denklemlerinin çözümünde Taylor serisine dayanan bir metot kullanılmış olup hassasiyeti üçüncü mertebeden Runga-Kutta metoduna denktir. Çözüm işlemi için bir simülasyon programı geliştirilmiştir. Taşıtın üzerinde hareket ettiği viraj, x=0 daki eğrilik yarıçapı 25 m olan bir parabolik eğri olarak kabul edilmiştir. Taşıtın x=0 da devrilmesine sebep olan hız kritik hız olup daha yüksek hızlarda devrilme bu noktadan önce olmak zorundadır. Simülasyon programını kullanarak taşıtın virajdaki dinamik davranışlarının yanı sıra kritik hızın; taşıt kütlesi, yay sabitleri, taşıtın gövdesinin kütle merkezinin yeri ve tekerlek özellikleri ile değişimi incelenmiştir. Tasarlanan taşıtın yukarıda ifade edilen parabolik eğri ile tanımlı yol üzerindeki yüksüz devrilme hızı 70 km/h civarında belirlenmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
21

Özbaş, Engin, and Yıldıray Yeşilyurt. "Bitkisel Atık Yağın Bir Termoelektrik Modülde Pasif Soğutucu Olarak Kullanılabilirliğin Deneysel İncelenmesi." International Journal of Advanced Natural Sciences and Engineering Researches 7, no. 4 (2023): 11–15. http://dx.doi.org/10.59287/ijanser.530.

Full text
Abstract:
Çevreye kontrolsüz olarak bırakılan her atık başta insan sağlığı olmak üzere tüm canlılara zarar vermektedir. Özellikle su kirliliğine neden olan atıklardan bir tanesi de bitkisel atık yağdır. Bitkisel atık yağ, biyolojik ve/veya kimyasal bir takım işlemlerden sonra tekrar kullanılabilmektedir. Ancak fiziksel olarak basit bir süzme işleminin dışında herhangi bir işleme tabi tutulmadan doğrudan tekrar kullanımına rastlanmamaktadır. Termoelektrik jeneratör (TEJ) güneş enerjisi gibi bir ısı kaynağı ile elektrik üretebilen elektronik bir parçadır. TEJ aynı zamanda sessiz ve güvenli olmaları nedeniyle de tercih edilebilmektedir. TEJ’in iki yüzeyi arasında meydana getirilen sıcaklık farkı ile elektrik üretimi gerçekleşmektedir. Çeşitli soğutma teknikleri ile söz konusu sıcaklık farkının arttırılması ile üretilen elektrik artmaktadır. Bundan dolayı uygulanan soğutma teknikleri TEJ için önemlidir. Bu çalışmada güneş enerjili ısı borusu ile ısıtması sağlanan bir TEJ için pasif soğutma uygulanmıştır. Pasif soğutucu olarak genel geri kazanım yöntemlerinden farklı şekilde sadece fiziksel bir süzme işlemine tabi tutulan bitkisel atık yağ kullanılmıştır. Güneş simülasyonu ile yapılan deneylerde 75 dakika boyunca pasif soğutucunun etkisi incelenmiştir. Referans olarak kabul edilen duruma göre soğutucu akışkan olarak kullanılan bitkisel atık yağ ile iki yüzey arasındaki sıcaklık farkının yaklaşık %5 arttığı görülmüştür. Açık gerilim miktarı karşılaştırıldığında referans ile 0,452V üretim sağlanırken bitkisel atık yağ kullanımı ile 0,476V üretim sağlanmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
22

Ayrancı, Mevlüt, and Burak Efe. "Belediye Hizmetlerinin İyileştirilmesinde Yalın Hizmet İşlemlerinin Kullanımı." Journal of Turkish Operations Management 8, no. 2 (2024): 511–29. https://doi.org/10.56554/jtom.1361768.

Full text
Abstract:
Yalın yönetim müşterilerin talep ve beklentilerine daha iyi bir şekilde cevap verebilmek için organizasyon yapısının sadeleştirilmesini, gereksiz ve katma değer sağlamayan süreçlerin ortadan kaldırılmasını ifade etmektedir. Yalın yaklaşımda en önemli unsur olan israflardan işletmeyi kurtarmak etkili bir yöntem olarak yalın yönetimi ön plana çıkarmaktadır. Hizmet sunumunun iyileştirilmesi, israfın azaltılması yoluyla mevcut kaynaklar ile daha fazla hizmet verilmesi, kamu kaynağının verimli kullanılması, vatandaş ve çalışan memnuniyetinin artırılması açısından yalın yönetim uygulamaları önem arz etmektedir. Bu çalışmada yerel yönetim birimlerinden olan belediyeler tarafından sağlanan hizmetlerdeki israf kaynaklarının tespit edilmesi ve bunların azaltılması amaçlanmıştır. Yalın yönetim araçlarından, bir süreçteki bütün adımları belgeleyen bir akış şeması kullanan, Değer Akış Haritalama (DAH) yöntemi kullanılmıştır. Belirlenen israflar ve bunlara yönelik önerilen iyileştirmeler çok kriterli karar verme tekniklerinden Entropi ve MABAC yöntemi ile değerlendirilerek uygulanması gereken iyileştirmeler belirlenmiştir. Entropi yöntemi ile kriter ağırlıkları hesaplanmış ve MABAC yöntemiyle ise Değer Akış Haritalamadaki israfların sıralaması yapılmıştır. ARENA Simülasyon yazılımı kullanılarak mevcut durum ve gelecek durum benzetim çalışması yapılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
23

Ayberkin, Doruk. "TarBIoT KDS: Akıllı Tarım Uygulamaları için Blokzincir ve IoT teknolojileri ile Gerçek zamanlı Karar Destek Sistemi Tasarımı." Iğdır Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 15, no. 1 (2025): 12–24. https://doi.org/10.21597/jist.1549363.

Full text
Abstract:
Bu çalışma, tarım sektöründeki küresel zorlukları ele almak için yenilikçi bir yaklaşım sunmaktadır. Araştırma, blokzincir ve Nesnelerin İnterneti (IoT) teknolojilerini entegre ederek, tarımsal verilerin toplanması, güvenli bir şekilde depolanması ve analiz edilmesi için kapsamlı bir sistem önermektedir. TarBIoT olarak adlandırılan bu sistem, çeşitli sensörlerden elde edilen toprak ve iklim verilerini gerçek zamanlı olarak işleyerek, çiftçilere ve diğer paydaşlara yönelik bir karar destek mekanizması sunmaktadır. Sistemin temel bileşenleri arasında IoT sensör ağı, blokzincir altyapısı, veri işleme ve analiz modülü ile karar destek sistemi bulunmaktadır. Bu entegre yapı, tarımsal üretimde verimliliği artırma, kaynakları optimize etme ve çevresel sürdürebilirliği destekleme potansiyeli taşımaktadır. Blokzincir teknolojisinin sağladığı şeffaflık ve güvenilirlik, verilerin tüm paydaşlar arasında güvenli bir şekilde paylaşılmasına olanak tanırken, karar destek sistemi, bu verileri anlamlı ve uygulanabilir bilgilere dönüştürmektedir. Çalışma, önerilen sistemin simülasyonunu gerçekleştirerek, su seviyesi, nem oranı, toprak pH değeri gibi kritik tarımsal parametrelerin izlenmesi ve analiz edilmesindeki etkinliğini değerlendirmektedir. Sonuçlar, TarBIoT sisteminin, akıllı tarım uygulamalarının geliştirilmesinde, gıda güvenliğinin artırılmasında ve sürdürülebilir tarım pratiklerinin yaygınlaştırılmasında önemli bir rol oynayabileceğini göstermektedir. Bu araştırma, tarım sektöründeki dijital dönüşümü hızlandırma ve veri odaklı tarım uygulamalarını yaygınlaştırma potansiyeli taşımaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
24

GENÇ, Sevdanur. "Kuantum Teknolojisinin Meta Evren Üzerindeki Etkisi: Gelecekteki Olanaklar ve Sorunlar." Kuantum Teknolojileri ve Enformatik Araştırmaları Dergisi 1, no. 1 (2023): 17–27. http://dx.doi.org/10.70447/ktve.2222.

Full text
Abstract:
Metaverse, gerçek ve sanal dünyaları birleştirmek için sanal bir alan yaratan ve kişinin her bir dünyadaki deneyimini en üst düzeye çıkaran bir kavramdır. Gerçek dünyayı kopyalayan tutarlı kullanıcı etkileşimi için bir alan formüle etmek üzere sanal gerçeklik, artırılmış gerçeklik, blockchain teknolojisi ve sosyal medya kavramlarından yararlanan simüle edilmiş bir dijital ortamdan oluşan sosyal bağlantıya odaklanır. Gerçek hayattaki benzerini ideal bir şekilde kopyalayan sanal bir dünya yaratmak için birkaç sektörü tek bir ekosisteme çekmeyi amaçlamaktadır. Bu sanal dünyaları oluşturmak için dev süper bilgisayarlar kullanılmaktadır. Süper bilgisayarlar ile kuantum teknolojileri terimi gündeme gelmektedir. Kuantum teknolojilerinin özü kuantum hesaplamadır. Hesaplamaları gerçekleştirmek için, kuantum mekaniğinin süperpozisyon ve dolanıklık gibi özelliklerinden yararlanılır. Bilgisayarlar kuantum hesaplaması yapabildiklerinde, bunlara kuantum bilgisayarlar denir. Kuantum hesaplamanın, meta veri depolama alanında bir dizi farklı kullanım senaryosu bulunmaktadır. Metaverse çok sayıda hesaplama ve simülasyon kullanır, bu nedenle hesaplamayı ve genel deneyimi geliştirmek için kuantum hesaplamadan yararlanılmaktadır.Kuantum makine öğrenimi gibi bazı alanların, finans ve ilaç endüstrisi gibi çeşitli sektörlerde giderek daha kullanılır olduğu kanıtlanmıştır. Bu doğrultuda, kuantum bilgi işlemin, meta veri deposunu hayata geçirmede kesin bir rolü vardır ve birkaç kritik uygulamanın yürütülmesine yardımcı olmaktadır. Bununla birlikte, metaverse'de, daha fazla etkileşim yakalandıkça, gerçekleşen herhangi bir ticaret ve işlem için kuantuma dayanıklı güvenliğe ihtiyaç duyulacak ve kuantuma dayanıklı blok zinciri teknolojisi, başvurulacak bir teknoloji olacaktır. Meta veri deposunun karmaşıklığı arttıkça makine öğrenimi, nasıl geliştiği konusunda giderek daha önemli bir rol oynayacaktır. Metaverse'de artan makine öğrenimine duyulan ihtiyaç, gerçekte olduğu kadar derin olacaktır. Kuantum makine öğreniminin daha fazla gelişmesiyle, metaverse'de daha fazla uygulama yer alacaktır. Bu nedenle, Metaverse, yavaş yavaş anlaşılması gereken bir kavramdır. Kuantum hesaplama, herkesin metaverse'nin uygulamalarını ve yeteneklerini anlaması, potansiyel avantajlardan yararlanılması için öğrenilmesi ve kullanılması gerekli bir teknolojidir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
25

AVLİ FIRIŞ, Fatma, İsrafil KARADÖL, and Ö. Fatih KEÇECİOĞLU. "Enerji Depolama ile Elektrik Dağıtım Şebekesinin İşletme Maliyeti Optimizasyonu." Fırat Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, November 10, 2023. http://dx.doi.org/10.35234/fumbd.1294350.

Full text
Abstract:
Bu çalışmanın amacı, yenilenebilir ve dağıtık enerji kaynaklarının bulunduğu elektrik dağıtım şebekesinin fider ölçeğinde enerji depolama sistemi kullanılarak minimum işletme maliyeti sağlamaktır. Şebekenin işletim optimizasyonu, çalışmada geliştirilen iki aşamalı stokastik programlama problemi ile ele alınmıştır. Problem, General Algebraic Modelling System (GAMS) aracılığıyla doğrusal bir model olan Mixed Integer Linear Programming (MILP) ile formüle edilmiş ve CPLEX çözücüsü ile çözülmüştür. Modellemedeki belirsizliklerin ele alınabilmesi için Monte Carlo Simülasyonu aracılığıyla senaryo üretimi ve azaltımı gerçekleştirilmiştir. Önerilen modelin etkinliğini doğrulamak için gerçekleştirilen simülasyon çalışmaları, IEEE-33 test baraları üzerinde uygulanmıştır. İşletme maliyetleri olası şebeke koşulları altında hesaplanmış ve kendi aralarında enerji depolamanın kullanımlarına göre karşılaştırılmıştır. Edinilen sonuçlara göre, şebekeye enerji depolama sistemi entegre edildiği durumlarda, depolama sisteminin hiç bulunmadığı durumlara göre işletme maliyetinde yalnıca bir günlük ortalama zaman periyodunda 200 doları aşkın bir düşüş gözlenmiştir. Böylece önerilen sistemle birlikte enerji depolamanın optimum şekilde programlanmasının; işletme maliyetlerini düşürmede ve dolayısıyla güç sistemlerinin en kritik konularından biri olan ekonomik optimizasyonun sağlanmasında etkin bir yöntem olduğu doğrulanmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
26

Avli Fırış, Fatma, İsrafil Karadöl, and Ö. Fatih Keçecioğlu. "Depolama Entegreli Dağıtım Sistemlerinin Ekonomik Optimizasyonu." Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi, March 28, 2024, 133–43. http://dx.doi.org/10.21605/cukurovaumfd.1459413.

Full text
Abstract:
Bu çalışmanın amacı, aktif bir elektrik dağıtım sistemine bir enerji depolama sisteminin dâhil edilmesiyle gün öncesi ve gün içi elektrik piyasalarında gerçekleştirilecek enerji alışverişinde ekonomik optimizasyonu sağlamaktır. Bu amaçla geliştirilen iki aşamalı stokastik programlama problem, Genel Cebirsel Modelleme Sistemi (GAMS) aracılığıyla Karma Tamsayılı Doğrusal Programlama (MILP) ile formüle edilmiş ve CPLEX çözücüsü ile çözülmüştür. Modellemedeki belirsiz parametreler, Monte Carlo Simülasyonu ile ele alınarak bu yönde senaryo seçimi gerçekleştirilmiştir. Önerilen modelin doğruluğunu ve etkinliğini teyit etmek için, ele alınan dağıtım sisteminin seçili bir pilot fideri üzerinde ve gerçek verilerle simülasyon çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Simülasyon çalışmalarında ele alınan işletme maliyetleri, şebekede enerji depolama kullanılıp kullanılmadığı durumlarda ayrı olarak hesaplanarak karşılaştırılmıştır. Edinilen sonuçlara göre, şebekeye enerji depolama sistemi entegre edildiği durumlarda, depolama sisteminin hiç bulunmadığı durumlara göre günlük ortalama işletme 600 doları aşkın bir düşüş gözlenmiştir. Böylelikle, önerilen modelin elektrik dağıtım sisteminin ekonomik işletimini desteklemeyi etkin bir şekilde gerçekleştirilebileceği de doğrulanmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
27

ÜNAL, Osman, Nuri AKKAŞ, and Ahmet Taner SARIHAN. "Two-Dimensional Numerical Simulation of Temperature Distribution in Welding Process of Aluminum Alloys Used in Rail Vehicles." Demiryolu Mühendisliği, June 29, 2022. http://dx.doi.org/10.47072/demiryolu.1127197.

Full text
Abstract:
Bu çalışmada, raylı sistem araç gövdelerinde kullanılan EN AW 6005A T6 alaşımlı profillerin gaz altı kaynağı yapılırken meydana gelen ısı akışının iki boyutlu sayısal bir simülatörü geliştirilmiştir. İş parçası üzerinde oluşan sıcaklık dağılımı, düzgün olmayan hareketli ısı kaynakları ve taşınımla ısı transferi terimini içeren geçici ısı iletimi probleminin sonlu farklar yöntemi kullanılarak çözümlenmesiyle elde edilmiştir. Bu çalışmanın amacı, kaynak işlemindeki erimiş havuzun düşük sıcaklık bölgesinde sıvı metalin erken katılaşmasını önleyecek optimum sıcaklık dağılımını, geliştirilen simülasyon sayesinde araştırabilmektir. Önerilen iki boyutlu simülatör sayesinde, optimum sıcaklık dağılımını elde etmek için yapılacak olan deneylerin sayısı azaltılarak işletme maliyetleri düşürülebilecektir. Geliştirilen simülatörün en belirgin avantajları, zaman adımı boyutlarını, ızgara boyutlarını, toplam simülasyon süresini, kaynakların güç büyüklüklerini, elektrotlar arasındaki mesafeyi, kaynakların hızını değiştirebilmektir. Ayrıca bu simülatör, farklı malzemelerde tek telli kaynak ve tandem kaynak işlemleri için de kullanılabilir. İkinci olarak, sayısal sonuçları doğrulamak için Türkiye Raylı Sistem Araçları Sanayi A.Ş' de (TURASAS) Fluke Thermal Imager kullanılarak deneysel çalışma gerçekleştirilmiştir. Sayısal analizden elde edilen maksimum sıcaklığın, deneysel sonucun maksimum sıcaklığından sadece %1 farklı olduğu görülmüştür. Bu sonuç, önerilen iki boyutlu simülatörün, deneysel çalışma ile uyumlu olduğunu göstermektedir. Son olarak, geliştirilmiş iki boyutlu sayısal simülatör ile ilgili tüm Matlab kodları, bu çalışmanın üç boyutlu sayısal simülasyonu üzerinde çalışmak isteyen diğer araştırmacıların çalışmalarını kolaylaştırmak için makalenin sonuna eklenmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
28

Celik, Ali, Eyüphan Manay, and Bayram Şahin. "Soğuk iklim bölgesinde bulunan LEED sertifikalı bir eğitim binasının enerji ve ekonomik performansının ulusal standartla karşılaştırılması." Gazi Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Dergisi, July 8, 2024. http://dx.doi.org/10.17341/gazimmfd.1383681.

Full text
Abstract:
Farklı iklim tiplerinin hâkim olduğu Türkiye’de, yüksek enerji performansı sağlayan binaların tasarımında iklim koşulları, maliyet, teknik hususlar bir arada göz önüne alınmalıdır. Soğuk iklim bölgelerinde maliyet optimum enerji seviyelerinin belirlenmesi enerji tasarrufunda önemlidir. Bu çalışmada Türkiye’nin en soğuk iklim bölgesinde (Severe Cold Region) yer alan illerden biri olan Erzurum’da LEED Silver (Leadership in Energy and Environmental Design) sertifikalı Erzurum Teknik Üniversitesi Mühendislik ve Mimarlık Fakültesi binasının enerji analizi yapılmış ve işletme sürecinde, binanın proje aşamasında öngörülen enerji performansına ulaşıp ulaşmadığının değerlendirilmiştir. Ayrıca, aynı binanın enerji tüketimi, CO2 salımı ve ekonomik kriterleri dikkate alınarak Binalarda Isı Yatlımı Yönetmeliğine uygun yapılması durumu da karşılaştırılmıştır. Önce mevcut LEED Silver sertifikalı binanın enerji simülasyonu yapılarak gerçek durumla karşılaştırılmış ve enerji tüketimleri arasındaki fark %7,3 olarak bulunmuştur. Analizlerde HAP 5.11 (Hourly Analysis Program) programı kullanılmıştır. LEED Silver sertifikasına sahip eğitim binasının ulusal standartlara göre yapılmış olması durumuna göre enerji verimliliği bakımından yaklaşık %23 ve CO2 salımın da ise %16,5 oranında avantajlı olduğu belirlenmiştir. LEED-Silver Sertifikası kriterleri kapsamında referans binaya için yapılacak olan 1153458.88 $ tutarındaki harcama, 2 yıl 9 ay sonra amorti edilecektir. Ancak inşaat metrekare birim maliyeti, üniversite kampüsünde ulusal standartlara göre yapılan diğer bir eğitim binasından ortalama %3 daha yüksektir. Bu sonuçlar enerji etkin bina tasarımında yol gösterici parametreler olarak kabul edilebilir
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
29

DOĞU, ÖZLEM, and RAMAZAN BOZKURT. "Approach To the Patient with COVID-19 With High-Fidelity Simulation Education." Eskisehir Medical Journal, Eskisehir City Hospital, November 30, 2024. https://doi.org/10.48176/esmj.2024.168.

Full text
Abstract:
ÖZET Giriş: Simülasyona dayalı öğrenme, hemşirelik eğitiminde yaygın bir şekilde kullanılmaktadır ve simülasyona dayalı eğitim ile hemşirelik öğrencilerinin birçok psikomotor becerilerinin geliştirilerek kaygı düzeylerinin azaltılmasında yardımcı olabilir. Bu çalışma, pandemi döneminde hemşirelik birinci sınıf öğrencilerine senaryo tabanlı simülasyon eğitimi ile kişisel koruyucu ekipman kullanımının COVID-19 hastalarına yönelik korku, memnuniyet ve beceri durumlarına etkisini incelemek amacıyla planlanmıştır. Yöntem: Bu çalışma randomize, kontrollü bir deneysel tasarım yapısına sahiptir. Müdahale grubuna (n=26) senaryo tabanlı simülasyon eğitimi, kontrol grubuna (n=26) ise rutin eğitim verilmiştir. Çalışmanın verileri Birey Tanılama Formu, İşlem Basamakları Kontrol Listesi, Görsel Analog Skala memnuniyet ve COVID-19 Korkusu Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Bulgular: Müdahale ve kontrol gruplarının ortalama kontrol listesi puanları 13,76±1,60 ve 10,73±2,21’dir. Müdahale grubunun Görsel Analog Skala Memnuniyet ve kontrol listesi puanı kontrol grubundan daha yüksek yüksek olduğu ve istatiksel olarak anlamlı farklılık bulunduğu saptanmıştır. COVID-19 Korkusu Ölçeği puan ortalaması ile gruplar arasında istatiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır. Sonuç: Senaryo tabanlı simülasyon eğitimi alan hemşirelik öğrencilerinin memnuniyet ve kontrol listesi puan ortalamaları daha yüksek bulunmuştur. Senaryo temelli eğitimin pandemi sürecinde eğitim gereksinimlerini etkin bir şekilde karşıladığı sonucuna varılmıştır. Anahtar kelimeler:
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
30

SAMANCI, Ali, Hakan COŞKUN, and Gökhan ATAY. "2024 Alüminyum Alaşımının Dövülmesinde Ortaya Çıkan Katlanma Hatasının İyileştirilmesi İçin Tasarım Geliştirilmesi ve Simülasyonu." International Journal of Advances in Engineering and Pure Sciences, February 26, 2024. http://dx.doi.org/10.7240/jeps.1329689.

Full text
Abstract:
Al 2024 alaşımları hafif malzemeler oldukları için çeşitli endüstrilerde kullanılmaktadır. Sıcak dövme işlemi, bu malzemeleri oluşturmak için yaygın olarak kullanılan yöntemlerden biridir. Bu çalışmada Al 2024 alaşımlarının sıcak dövme işlemi ile elde edilen spesifik bileşenlerinde meydana gelen dövme kusurları incelenmiştir. Bu çalışma, bu dövme kusurunun üstesinden gelmek için alternatif bir tasarım önerdi. Bu çalışma, Al 2024 alaşımının sıcak dövme işleminin sonlu elemanlar modellemesini ve simülasyonunu sunmaktadır. Al 2024'ün belirlenen sıcaklıktaki malzeme tepkisini modellemek için çekme numunesi hazırlanmış ve dövme sıcaklığında test edilmiştir. Yapılan sonlu elemanlar simülasyonu, dövme bileşenlerde stres konsantrasyonu nedeniyle yüzey kusurunun meydana geldiğini göstermiştir. Bu kusur, deneysel çalışmalarda da gözlemlendi ve doğrulandı. Bu çalışmada önerilen kusurun oluştuğu bölgeye destek eklenmesini içeren alternatif tasarım, bu sorunun üstesinden gelmeye yardımcı olmuştur. Solidworks ve Simufact Forming yazılımları kullanılarak geliştirilen ve simüle edilen alternatif tasarım çalışması, bu destek yapısının bindirme kusurunun gözlemlendiği alandaki gerilim konsantrasyonunu önemli ölçüde azalttığını gösterdi.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
31

DEREKÖY, Feyza, and Sena ERDEN AYHÜN. "İŞLETME ve MUHASEBE EĞİTİMİNİN GELİŞİMİNDE SİMÜLASYON UYGULAMASI – SANAL İŞLETME: BİR ÖRNEK OLAY İNCELEMESİ." Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi, November 14, 2017. http://dx.doi.org/10.18092/ulikidince.323475.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
32

Korkmaz, Cem, and İlyas Kacar. "Zaman Serisinin Kestirimi İçin Uzun-Kısa Süreli Bellek Ağı Yaklaşımı." Çukurova Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dergisi, December 23, 2024, 1053–66. https://doi.org/10.21605/cukurovaumfd.1606138.

Full text
Abstract:
Uzun-kısa süreli bellek (LSTM) ağı, zaman içinde bilgileri depolayan ve unutan bellek hücrelerinden oluşmakta, uzun vadeli bağımlılıkları yakalamaktadır. LSTM'de sıralı işleme yeteneği, tekrarlayan bağlantılarla elde edilmektedir. LSTM, zaman serisi analizi, doğal dil işleme ve daha fazlası için uygun hâle getirilmiştir. Makine öğrenimi algoritmaları veri öğrenme ve karmaşık verilerden iç-görüler üretme konusunda etkilidir. Ayrık eleman yöntemi (AEY) ise taneli malzemelerin davranışını simüle etmek için güçlü hesaplama yöntemidir. AEY tarım ve gıda işleme gibi birçok endüstride, tanecikli eleman akış analizi ve optimizasyon amaçlı kullanılmaktadır. Bu çalışmada yer fıstığının sınıflandırılması için AEY esaslı simülasyon yapılmıştır. Zamana bağlı sürtünme kuvveti verisi toplanmıştır. Tane-duvar sürtünme verisi üzerinde LSTM kullanarak simülasyonlardan daha hızlı bir biçimde sürtünme kestirimi ve bu suretle de ekonomik ve kalite kayıplarını azaltmak amaçlanmıştır. Çalışmada modelin R değeri 0,857 olarak bulunmuştur. Ortalama mutlak hatanın yüzdesi ise % 2,326 olarak bulunmuştur. 300 adet iterasyon yapılmış ve hesaplamalar 37,934 saniye sürmüştür. Ağdan elde edilen veri ile seri arasında yüksek doğrulukta bir ilişki görülmüştür. LSTM ağı veriye bir ön işlem gereksinimini ortadan kaldırmıştır. Çalışmada kullanılan ağ, ağın parametreleri ve bu ağın kestirimi çalışmada verilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
33

ERDEM, Serhat, and Derya ÖCAL. "Geleceği Dün ve Şimdi Belirler: İnsan Merkezli Sanal Gerçeklik Tasarımı." TRT Akademi, January 23, 2023. http://dx.doi.org/10.37679/trta.1207675.

Full text
Abstract:
Sanal gerçeklik, kullanıcılarına kurgusal ve sentetik bir deneyim sunan teknoloji odaklı sistemdir. Sanal gerçeklikteki simülasyona dayalı deneyim, duyusal uyarım sistemleri ile simüle edilen gerçekmiş algısı yaratmaya yönelik yanıltıcı ve/veya kurgusal bir yapıda yaşanmaktadır. Bu kurgusal yapıda simülasyonu oluşturmak ve verileri iletmek üzere çeşitli ekran türleri kullanılırken, kullanıcı eylemlerini algılamak için sensörler, işlemek ve görüntü çıktısını oluşturmak için de bilgisayar altyapısı kullanılmaktadır. Geliştiriciler, sanal deneyimlerin simülasyonunda sanal “dünyalar” veya “ortamlar” olarak adlandırılan, uzamsal olarak organize edilmiş hesaplama nesneleri kullanmakta ve bilgisayar modelleri oluşturmaktadırlar. Bu sistemde sanal ortama giriş araçları arasında monitör, duyarlı eldiven ve göz izleme aparatları gibi çok sayıda duyusal veri izleme ve görüntüleme sisteminden yararlanılmaktadır. Bu çalışmada, teknolojinin sanal ortam oluşturma ve bu ortamda gerçeklik kurgusu geliştirme amaçlı kullanımının bilimkurgu sinema örneği üzerinden ele alındığı Suretler filmi, senaryosu, olay örgüsü, karakterler ve yaşam pratikleri ile teknoloji kullanımına dönük örneklerin sunumu, içerik çözümlemesi yoluyla analiz edilmiştir. Sanal gerçekliğin sinemada ele alınması ve teknolojinin geleceğine dair toplumsal yaşam pratikleri üzerindeki etkisinin vurgulanması bağlamında inceleme konusu olarak seçilen film, senaryo, kurgu, hareket, sanal gerçeklik giriş ekipmanları gibi teknik ve anlatıya dair unsurlarıyla incelenmiştir. Sinemanın, gelecek önermesi ve vizyonunu ortaya koyan bir araç misyonu üstlenmesi, konunun bu bağlamda ele alınmasını gerekli kılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
34

Kirnapci, Sefa, and Nihat Pamuk. "Hanönü (Kastamonu) Güneş Enerjisi Santralinin Farklı Simülasyon Programları ile Tasarımı ve Elektrik Enerjisi Üretim Sonuçlarının Değerlendirilmesi." Black Sea Journal of Engineering and Science, May 3, 2024. http://dx.doi.org/10.34248/bsengineering.1460518.

Full text
Abstract:
Elektrik üretimi için kullanılan fosil yakıtların çevreye olan olumsuz etkilerinden dolayı son dönemlerde yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımında hızla artış yaşanmaktadır. 2015 yılında Paris’te düzenlenen BM İklim Değişikliği Zirvesi’nde alınan en önemli kararlardan biri olarak küresel ısınmanın 2℃’nin altında tutulmasına yönelik bir eylem planının uygulanması konusu görüşülmüş olup bu konuda ülkeler arasında mutabakata varılmıştır. Bu bağlamda dünya genelinde yenilenebilir enerji üretiminde kapsamlı çalışmalar yapılmaktadır. Ülkemizde Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından yürütülen çalışmalar neticesinde 2011 yılında Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) tarafından yayımlanan yönetmelik ile küçük ölçekli üretim tesislerinin lisans alma ve şirket kurma yükümlülüğü ortadan kaldırılmıştır. Lisanssız elektrik üretim yönetmeliğinin uygulanmaya başlamasıyla birlikte ülkemizde güneş enerjisinden fotovoltaik sistemler ile elektrik üretimi hız kazanmıştır. Güneş enerjisi santrallerinin kurulumundan önceki tetkik ve fizibilite çalışmalarının yanı sıra simülasyon programlarından elde edilen detaylı analiz raporları sayesinde sağlıklı veriler elde edilebilmektedir. Fotovoltaik sistem simülasyonu üzerine PVsyst ve PV*SOL programları detaylı veri girişi olanağı sunması ve bu veriler üzerinden olumlu analizler yapabilmesi nedeniyle benzetim programları arasında ön plana çıkmaktadır. Bu çalışmada Hanönü (Kastamonu) Belediyesine ait 2021 yılında kurulumu yapılmış 276 kWp gücünde fotovoltaik güneş enerji santralinin PVsyst ve PV*SOL programları kullanılarak simülasyonları oluşturulmuş ve performans analizleri gerçekleştirilmiştir. Tesisin işletmeye alındığı tarihten itibaren ürettiği elektrik miktarı benzetim sonuçları ile karşılaştırılarak benzetim programlarının doğrulukları ve performansları değerlendirilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
35

KAYA, Zekerya, Bekir AKSOY, and Koray ÖZSOY. "Production of Six-Axis Robot Arms with Additive Manufacturing and Classification of Image Processing and Artificial Intelligence Based Products." Journal of Materials and Mechatronics: A, June 25, 2023, 193–210. http://dx.doi.org/10.55546/jmm.1256366.

Full text
Abstract:
Çalışmada, 5+1 serbestlik derecesine sahip bir robot kolunun belirli bir konumdaki ve belirli biçimdeki bir objeyi tespit edip buna göre kontrol sağlaması amaçlanmıştır. Çalışılan teorik ve algoritmik yapının gerçek ve simülasyon uygulamalarında kullanılması hedeflenmiştir. Robot kolun uygulamasında gerçek zamanlı ve akıllı uygulamalar gerçekleştirilmiştir. Tasarım aşamasında 6 adet adım motor kullanılarak robot kolun kontrolü için gerekli hesaplamalar yapılmıştır. Robota gideceği konumu alacağı objeyi belirleme yeteneği görüntü işleme ve yapay zekâ yöntemleri kullanılarak gerçekleştirilmiştir. İlk olarak tasarım programları yardımıyla robot kol tasarlanmıştır. Tasarlanan robot kol eklemeli imalat yöntemiyle Biopolimer Polilaktik Asit (PLA) malzemesi kullanılarak imal edilmiştir. Tasarlanan robot kola uygun motor ve programlama kartı (PLC) uygulanmıştır. PLC hazırlanan yazılım ile altı eksen de programlanmıştır. Robot kolun uzuv uzunlukları ve eksen hareketlerine göre D-H tablosu hesaplanmıştır. Her bir eksen için dönüşüm matrisleri elde edilerek ileri ve ters kinematik hesaplamaları yapılmıştır. Çalışmada nesnelerin tespiti ve ağırlık merkezleri hesaplamak için görüntü işleme ve U2-Net yapay zekâ tekniği kullanılmıştır. Elde edilen RGB görüntüler üzerinde U2-Net yapay zekâ modeli kullanılarak arka plan silme işlemi gerçekleştirilmiş ve nesnelerin renge göre tespit edebilmek için renk uzayları HSV renk uzayına dönüştürülmüştür. Gerçekleştirilen çalışma ile parçaları üretilen ve yazılımı gerçekleştirilen robot kol 5+1 serbestlik dereceli eksende hareket edebilen bir robot kolun görüntü işleme ve yapay zekâ tekniği kullanılarak toplam 20 adet deney yapılarak hata payları 0 mm ile 22 mm arasında değişen değerler aldığı belirlenmiş ve ortalama hata payı 10,5 mm olarak belirlenmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
36

Gözütok, Emre, and Fecir Duran. "Su Altı Otonom Araçlarda Derin Q-Ağları Algoritması Kullanılarak ROS Tabanlı Yol Planlama." Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi Part C: Tasarım ve Teknoloji, May 10, 2024. http://dx.doi.org/10.29109/gujsc.1465108.

Full text
Abstract:
Su altı araçları genellikle sınırlı hareket kabiliyetine sahiptir. Bu çalışma, bu problemin çözümüne odaklanmaktadır. Çalışmada Monterey Körfezi Akvaryumu Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen Tethys UMOSA (Uzun Menzilli Otonom Su Altı Aracı) [1] üzerinde Yeniden Güçlendirme Öğrenmesi (RL) algoritmasının kullanılması incelenmiştir. Deneyler Gazebo simülasyon ortamında [2] gerçekleştirilmiştir. Yapılan deneylerde, Paper ve arkadaşları tarafından geliştirilen Tethys UMOSA’nın modellendiği Gazebo su altı simülasyon ortamı [3] kullanılmıştır. Geleneksel denetleyicilerin yerine gerçek zamanlı olarak Yeniden Güçlendirme Öğrenmesi (RL) algoritmalarının kullanılması incelenmiştir. UMOSA’nın yörüngesini belirlemek için Derin Q-Ağları (DQN) algoritması kullanılmıştır. Gazebo simülasyon ortamındaki su altı aracının kontrolü Robot İşletim Sistemi (ROS) kullanılarak sağlanmıştır. Sonuçlar geleneksel denetleyicilere kıyasla RL tabanlı algoritmaların potansiyel avantajlarını göstermektedir. Çalışma sonucunda UMOSA modellerinde Derin Q-Ağları algoritmasının gerçek zamanlı kontrol için verimli olarak kullanılabileceği ve simülasyon ortamında Derin Q-Ağları için gereken eğitim ortamının gerçekleştirilebilecği gözlemlenmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
37

Yabanova, İsmail, and Tarık Ünler. "Implementation of Single-Scan Connected Component Labeling for FPGA Hardware." Necmettin Erbakan Üniversitesi Fen ve Mühendislik Bilimleri Dergisi, April 30, 2025. https://doi.org/10.47112/neufmbd.2025.71.

Full text
Abstract:
Görüntü işleme dijital görüntüyü işleyip analiz ederek belirli bilgileri çıkarmayı ve nesnelerin tanımlanmasını hedefleyen bilgisayar bilimidir. Görüntüleme sistemleri günümüzde tıp, savunma sanayi, güvenlik, otomotiv ve otomasyon alanları başta olmak üzere hayatımızın her alanında yer almaktadır. Bundan dolayı görüntünün belirlenen amaçlar doğrultusunda işlenmesi gerekmektedir. Blob tespiti görüntü işlemede nesne tanıma, algılama için kullanılan bir kavramdır ve görüntüdeki bir nesnenin sınırlarını belirleyen bir grup pikseli ifade eder. Blob analizi için farklı algoritmalar geliştirilmiştir. Bu algoritmalardan birisi görüntü işlemede yaygın olarak kullanılan ve amacı bir nesneye ait tüm piksellere aynı etiketi atamak olan bağlantılı bileşen etiketleme algoritmasıdır. Bu çalışmada görüntüdeki nesnelerin tespiti için bağlantılı bileşen etiketleme algoritması FPGA yapısı üzerinde uygulanmak üzere hazırlanmış ve simülasyon ortamında test edilmiştir. Bir görüntü karesinin tamamının aynı anda işlenmesi bellek kaynakları açısından verimsiz olduğundan dolayı görüntü satır satır okunup işlenmiştir. Görüntü karesinden tek geçişte her piksel etiketlenmiş ve bağlantılı pikseller birleştirilerek her blobun alanı, sınırları ve ağırlık merkezi hesaplanmıştır. Bu şekilde PL-PS yapılarının bir arada kullanılmasına imkân sağlayacak CCL algoritmasının uygulanması için altyapı sağlanmıştır. İlerde yapılacak çalışmalarda blob tespiti işlemi ZYNQ yapısının PS ve PL kısımlarına uygulanarak verimli bir sistem geliştirilmesi hedeflenmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
38

ATALI, Gökhan, Şeyma DEĞİRMENCİ, and Emre DEMİRÖZ. "HoReCa Sektörü için Doğal Navigasyon Otonom Mobil Servis Robotu: komiBot." Journal of Smart Systems Research, November 23, 2023. http://dx.doi.org/10.58769/joinssr.1387566.

Full text
Abstract:
Bu çalışmada, özgün tasarlanan bir mobil otonom servis robotunun ROS (Robot İşletim Sistemi) entegrasyonu ve performans değerlendirmesi kapsamlı bir şekilde incelenmektedir. Araştırmanın odak noktası, robotun ROS altyapısı altında nasıl entegre edildiği ve gerçek dünya testlerinin nasıl yürütüldüğüdür. Bu bağlamda, çalışma iki ana aşamada gerçekleştirilmiştir: simülasyon ve gerçek dünya testleri. Simülasyon testleri, Gazebo simülasyon ortamında gerçekleştirilmiştir. Sanal dünyada, robotun temel kinematik verileri olan x ve y pozisyonları, açısal hızı ve çizgisel hızı incelenmiştir. Bu verilerin analizi, robotun gerçek dünya senaryolarında nasıl tepkiler verebileceğini anlamamıza yardımcı olmuştur. Gerçek dünya testleri, Jetson Nano ve Arduino arasındaki iletişim, motor sürücüsü ile hareket, LIDAR sensörü ile haritalandırma gibi bileşenleri içermektedir. Robotun engellere yaklaşımı, "move_base" paketi ile denetlenmiş ve detaylı bir şekilde analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlar, robotun engel algılama, kaçınma ve manevra yeteneklerinin hem simülasyon hem de gerçek dünya senaryolarında etkili bir biçimde çalıştığını doğrulamaktadır. Sonuç olarak, bu çalışma, otonom mobil robotun (komiBot) başarılı entegrasyonunu ve gerçek dünya testlerini içermekte ve robotun kinematik verilerini ve engellere yaklaşımını ayrıntılı bir şekilde incelemektedir. Bu çalışmanın sonuçları, otonom robot sistemleri alanında ilerleme hedefleyen araştırmacılar ve uygulamacılar için önemli bir temel sunmaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
39

Tanrıver, Kürşat, and Mustafa Ay. "Değiştirilmiş Karınca Kolonisi Optimizasyon Algoritması ile Redüktör Tasarımının Simülasyonu." Mühendislik Bilimleri ve Araştırmaları Dergisi, March 10, 2024. http://dx.doi.org/10.46387/bjesr.1435356.

Full text
Abstract:
Bu makale, değiştirilmiş karınca kolonisi optimizasyonu (DEKKO) algoritmasının redüktör mühendislik probleminin çözümüne yeniden odaklanılmasına dayanmaktadır. DEKKO, Karınca Kolonisi Algoritmasının (KKO) avantajlı özelliklerinin birleştirilmesiyle oluşturulmuştur.DEKKO ile KKO ’da değişiklik yapılarak daha önceden literatürde farklı tekniklerle yapılan çalışmalardan daha iyi sonuçların elde edilmesi amaçlanmıştır. Algoritma, en etkili sonuç elde edilene kadar 20 kez çalıştırılmıştır. İterasyon sayısı 14 olmak üzere en iyi performans sonucu olarak 3105,8779 sonucu elde edilmiştir. Bu işlem, algoritmada 100 adet karınca kullanılarak 66,81saniyede tamamlanmıştır. Literatürdeki sonuçlarla karşılaştırıldığında DEKKO, literatür sonuçları arasında olduğu ve başarılı bir çözümle sonuçlandığı gözlemlenmiştir. Kullanıcılar, DEKKO algoritmasını kullanarak simülasyon yoluyla redüktör tasarımı ve ön üretim hakkında kolaylıkla bilgi edinebilmektedir. Böylelikle maliyet ve zaman tasarrufun açısından kullanıcılara katkıda bulunulması amaçlanmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
40

AKYILDIZ, Yağız, Bartu SİMSAR, Ümit KUTSAL, et al. "Al-7Si-0.3Mg ALAŞIMININ ISIL İŞLEM PROSESİNİN CALPHAD METODOLOJİSİ İLE MODELLENMESİ VE SİMÜLASYONU." Kocaeli Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, September 1, 2022. http://dx.doi.org/10.53410/koufbd.1117665.

Full text
Abstract:
Al-Si-Mg alaşımlarında çökelti sertleşmesi yöntemi ile mukavemet artışı sağlanabilmektedir. Çökelti sertleşmesi prosesinde sıcaklık ve süre önemli bir parametredir. Su verme prosesi sonrasında, aşırı doymuş yapının belirli bir sıcaklıkta belli bir süre tutulması ile denge dışı çökeltiler oluşturularak mukavemet artışı sağlanmaktadır. Bu modelleme ve simülasyon çalışmasında Al-7Si-0.3Mg alaşımının Thermo-Calc yazılımı ile sıcaklığa bağlı faz fraksiyonları analiz edilmiştir. Alaşım içerisindeki fazların kritik dönüşüm sıcaklıkları hesaplanmıştır. Ayrıca TC-Prisma yazılımı ile 180°C’de farklı yaşlandırma süreleri (2, 4, 6 ve 8 saat) ile çökelti boyutu ve mukavemet analizleri yapılmıştır. Böylece alüminyum alaşımlarına sık uygulanan ısıl işlem prosesinin modelleme ve simülasyon çalışmaları ile analizleri yapılarak proses dizaynı konusunda öngörüler ortaya konmuştur. Çalışmanın çıktıları ile Türkçe literatüre katkı sunulması amaçlanmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
41

Aydın, Mehmet. "Silindirik Düz ve Küresel Uçlu Takımlarla Parmak Frezeleme Operasyonlarında Kesme Kuvvetlerinin Tahmini İçin Mekanistik Modelleme." Gazi Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi Part C: Tasarım ve Teknoloji, September 15, 2024. http://dx.doi.org/10.29109/gujsc.1443579.

Full text
Abstract:
Frezeleme kuvvetleri, işleme sürecinde takım ömrünü, boyut doğruluğunu, yüzey topografyasını ve kesme sıcaklığını etkilemektedir. Ayrıca, kesici takımların ve takım tezgahlarının tasarımı için frezeleme kuvvetlerinin tahmin edilmesi çok önemlidir. Frezeleme kuvvetlerinin tahmini için genellikle mekanistik yaklaşım kullanılmaktadır. Bu çalışmada, parmak frezeleme operasyonlarında kesme kuvvetlerini tahmin etmek için mekanistik model sunulmuştur. Parmak frezeleme operasyonu silindirik düz ve küresel uçlu iki farklı kesici takım için ele alınmıştır. Kesme hızı 100 m/dak’da sabit tutularak farklı ilerleme hızlarında (0,06 ve 0,09 mm/diş) ve takım talaş açılarında (6 ve 10) AISI 1045 çeliği üzerinde bir dizi analiz gerçekleştirilmiştir. Mekanistik modelin etkinliği, silindirik düz uçlu takımla frezeleme sırasında deneysel olarak elde edilen kuvvetlerle tahminlerin karşılaştırılması ile ortaya konmuştur. Mekanistik model ilerleme kuvvetini %3,64’lük ortalama hatayla tahmin ederken, normal kuvvet için %6,09’luk daha büyük bir tahmin hatası gözlemlenmiştir. Kesme kuvveti modelinin doğrulanmasına ek olarak, küresel uçlu takımla frezeleme işlemi sırasında ilerleme hızı ve kesici takım talaş açısının kesme kuvvetleri üzerindeki etkilerini incelemek amacıyla bir simülasyon çalışması yürütülmüştür. 6 pozitif talaş açısına sahip takım kullanılarak yapılan simülasyonlarda ilerleme hızının 0,06 mm/diş’ten 0,09 mm/diş’e artırılması ilerleme ve normal kuvvet genliklerinin yaklaşık %30 artmasına neden olmuştur. 0,06 mm/diş ilerleme hızında takım talaş açısı 6’den 10’ye değiştirildiğinde kesme kuvvetlerindeki artış %45 civarındadır. Sonuç olarak, enerji tüketimini azaltmak için takım talaş açısı 6 olarak ayarlanmalıdır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
42

ÖZKAN, Erhan. "Kelebek Vanaların Simülasyon Destekli Deney Tasarımı ve Prototip Üretimi." Makina Tasarım ve İmalat Dergisi, November 16, 2023. http://dx.doi.org/10.56193/matim.1245809.

Full text
Abstract:
Vana sektöründe tesisatların çabuk açılıp kapanmasını sağlamak ve bu şekilde su ve enerji kaybını azaltmak amacıyla tasarlanan kelebek vanalar isimlerini klape ve milin yerleşim şekillerinden almaktadır. Yaygın olarak kullanılan sfero döküm klape malzemelerin düşük korozyon direncini arttırmak amacıyla rilsan veya epoksi kaplama gibi alternatif yöntemlere başvurulsa da bu opsiyonlarla istenilen korozyon dayanıma ulaşmak mümkün olmamakla birlikte vananın sızdırmazlık fonksiyonlarını da tam olarak yerine getiremediği tespit edilmiştir. Korozyon direncini arttırmak ve sızdırmazlık fonksiyonlarını iyileştirmek amacıyla kullanılan paslanmaz çelik klapeler ise uzun tedarik süreleri, yüksek maliyetleri ve talaşlı imalat işleme zorlukları sebebiyle çok tercih edilememektedir. Bronz klapeler düşük maliyetleri, kısa termin süreleri ve kolay talaşlı imalat özellikleri sebebiyle kritik bir öneme sahiptir. Diğer yandan sfero dökme demir gövde malzemelerinin korozif ortam ile temas eden kısımlarının kauçuk malzeme ile kaplanarak korozyon dirençlerinin arttırılması ve sızdırmazlık fonksiyonlarını yerine getirmesi de sektörde yaygın olarak tercih edilmektedir. Bu çalışmada Lug-Wafer tipi kelebek vanaların sfero dökme demir gövde tasarımı, bronz klapelerin sıcak dövme yöntemi ile üretiminin simülasyon destekli tasarımları ile prototip üretim aşamaları ele alınmış, gövde ve klapenin temas yüzeylerindeki sızdırmazlığı sağlamak amacıyla plastik pres ile EPDM kaplama ölçülerinin ıslak torka etkileri deney tasarımı ile araştırılmış ve sistemin optimum ıslak tork değeri tespit edilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
43

AÇIKKAPI, Mustafa Alper, and Adem TÜZEMEN. "PLASTİK BAZLI ENDÜSTRİYEL ÜRÜN ÜRETİMİNE YÖNELİK TESİS YERLEŞİMİNİN YENİDEN TASARLANMASI ÜZERİNE BİR SİMÜLASYON ÇALIŞMASI." Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, June 1, 2023. http://dx.doi.org/10.16953/deusosbil.1271695.

Full text
Abstract:
Bu çalışmada, plastik bazlı endüstriyel tüketim malzemelerinin imalatını gerçekleştiren bir işletmenin mevcut tesis yerleşim düzeninin yeniden tasarlanması suretiyle, işletmede üretilen 4 farklı ürünün üretilmesi sürecinde, streç film üretiminde oluşan toplam taşıma mesafesinin azaltılması ve buna bağlı olarak da taşıma sürelerinin iyileştirilmesi amaçlanmıştır. Bu bağlamda; çalışmanın birinci bölümü olan Giriş başlığında tesis yerleşim tasarımı kavramı hakkında genel bilgilere yer verilmiş, konuya ilişkin literatürde yer alan muhtelif çalışmalar izah edilmiş ve akabinde tesisin mevcut yerleşim planı aktarılmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde işletmede üretilen streç film ürününün iş akış şemasına yer verilerek her bir iş istasyonu arasında oluşan taşıma mesafeleri ve taşıma süreleri sunulmuştur. Çalışmanın üçüncü bölümünde işletmenin mevcut tesis yerleşim düzeninin ARENA programı ile simülasyonu izah edilmiştir. Çalışmanın dördüncü bölümünde, işletmenin mevcut tesis yerleşimine alternatif olarak deneme-yanılma yöntemi aracılığıyla 3 farklı senaryo oluşturulmuş, bu senaryolara göre oluşan taşıma mesafeleri ve simüle edilmiş taşıma süreleri bağlamında en fazla iyileştirmenin sağlandığı alternatif çözüm tespit edilmiştir. Çalışmanın Sonuç bölümünde ise, çalışmada elde edilen sonuçlar irdelenmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
44

Kartal, Mahmut, and Ebuzer Arslan. "Olasılık Dağılımları ve Kolektif Risk Modellemesi Çerçevesinde Portföy Getiri Tahmini: Bist 30 Uygulaması (Portfolio Return Estimation within the Scope of Probability Distributions and Collective Risk Modeling: An Application on the BİST)." Journal of Business Research - Turk, July 3, 2023. http://dx.doi.org/10.20491/isarder.2023.1660.

Full text
Abstract:
Amaç –Araştırmada tasarruflarını portföy oluşturarak borsada değerlendirmeyi düşünen yatırımcılar için portföyde yer alan hisse senetlerinin dağılımlarını ve dağılım parametrelerini belirleyerek kollektif risk modellemesi çerçevesinde portföylerin getiri ve riskdüzeylerini istatistiksel yöntemlerle belirlemektir. Yöntem –Belirlenen amaca ulaşabilmek için BİST-30 endeksinde 2018-2021 yıllarında aktif olarak işlem gören hisse senetlerinin günlük kapanış fiyatları alınmış ve söz konusu verilerin uygunluk gösterdiği istatistiksel dağılımlar ve dağılım parametreleri hesaplanmıştır. SWARA ve MOORA yöntemleriyle düşük, orta ve yüksek riskli olmak üzere üç farklı kategoride portföy oluşturulmuş bu portföyler için Monte Carlo simülasyon yöntemi uygulanarak beklenen ortalama getiri, getiri olasılığı ve risk seviyesi tahminlenmiştir. Bulgular –Araştırmanın sonucunda farklı (düşük, orta ve yüksek) risk düzeylerinde portföy oluşturularak yapılan analizlerde portföylerin risk düzeylerinin tüm portföyler için yaklaşık %1 ve %2 oranında olduğu tespit edilmiştir. Portföylerin ortalama getirileri incelendiğinde en yüksek günlük ortalama getirinin ‰2,8 oranında olacağı ve bunun %61 olasılıkla gerçekleşeceği tahminlenmiştir. Tartışma –Portföylere ilişkin ortalama getiri ve risk düzeyinin olasılık dağılım parametreleri bilindiğinde Monte Carlo Simülasyon yöntemiyle daha kolay hesaplana bildiği ortaya konulmuş ve klasik yöntemle benzer sonuçlara ulaşılmıştır. Ayrıca simülasyon yöntemiyle portföy getirisi üzerinde etkili olana hisse senetleri belirlenmiştir. Kullanılan Monte Carlo Simülasyon yöntemi literatürle karşılaştırıldığında, kuadratik programlama (Abay 2013), Finnet Portfolio Advisor programı (Zerey ve Terzi 2015), Yapay Sinir Ağları (Yavuz 2012) yöntemleriyle benzer sonuçlara ulaşıldığı tespit edilmiştir. Diğer yöntemlere göre Monte Carlo Simülasyon yöntemiyle hisse senetlerinin ağılıkları, varlık sayısı daha hızlı değiştirilerek sonuçların hesaplanabilmesi açısında daha kolay ve etkili olduğu saptanmıştır
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
45

KOCAOĞLU, Batuhan, and Utkan ULUÇAY. "Sadeleştirilmiş kısıt-tampon-bağ (S-DBR) ve yalın-hat dengesi yöntemlerinin simülasyonla kıyaslanması." Ömer Halisdemir Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi, August 17, 2023. http://dx.doi.org/10.28948/ngumuh.1315857.

Full text
Abstract:
Geleneksel yaklaşımda işlem süreleri sabitken Yalın-hat dengesiyle gelir artışı sağlanacağı çok kaynakta kabul görmektedir. Bu çalışmada işlem süresi değişken olduğunda S-DBR (Simplified Drum Buffer Rope: Sadeleştirilmiş Kısıt Tampon Bağ) yaklaşımıyla geleneksel Yalın-hat dengesi yaklaşımından daha yüksek gelir elde etme potansiyelinin ortaya çıkarılması hedeflenmiştir. Bu amaçla Yalın-hat dengesi ve S-DBR temel kurguları simülasyonla modellenerek işlem sürelerinin değişken olduğu senaryoda kıyaslanmış ve istatistik değerlendirilmesi yapılmıştır. İşlem sürelerinde değişkenlik varken Yalın-hat dengesinde gününde teslim oranı %100’ den %82’ ye düşmüştür. S-DBR yöntemiyle değişkenliğe rağmen %84 gününde teslim oranıyla net gelirde %4, üretimde %3 artış elde edilmiştir. Dolayısıyla sadece üretim planlama ve yönetim metodunun değiştirilmesiyle ilave yatırım gerektirmeden iş ortamındaki değişkenliğe daha dayanıklı ve daha rekabetçi olmak mümkündür. Çalışmanın özgünlüğü, üretim firmaları için Kısıtlar Teorisindeki uygun üretim çözümünün seçimi, S-DBR yönteminin uygulama ve iyileştirme algoritmalarının literatür senteziyle oluşturulması, istatistiksel uygulanabilirlik değerlendirmesi ve gelecek araştırmalar için içgörü oluşturmasıdır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
46

KAYMAZ, Elif, and Fatih ÇAVDUR. "Montaj Hattı Dengelemede Yeniden İşleme İstasyonlarının Paralel Görevler için Kullanımının Matematiksel Programlama ve Simülasyon ile Analizi." Journal of Polytechnic, December 12, 2020. http://dx.doi.org/10.2339/politeknik.717831.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
47

Aktaş Çelik, Gülşah. "NiHARD-4 BEYAZ DÖKME DEMİRİN KATILAŞMA DAVRANIŞININ SİMÜLASYONU VE METALURJİK KARAKTERİZASYONU." Uludağ University Journal of The Faculty of Engineering, April 18, 2024, 431–42. http://dx.doi.org/10.17482/uumfd.1432823.

Full text
Abstract:
NiHard-4 beyaz dökme demir tarım ve madencilik endüstrilerinde yüke, katı partikül erozyonuna ve aşınmaya maruz kalan iş parçalarında çoğunlukla kullanılan bir malzemedir. Katılaşma yapısının metalurjik olarak tanımlanması, katılaşmada mikrosegregasyonun izlenmesi ve tüm faz dönüşümlerine ait kritik sıcaklıkların tanımlanması dökme demirin tokluğunun ve aşınma direncinin optimizasyonunda önemli bir rolü olan ısıl işlem koşullarının belirlenmesine katkı sağlar. Bu çalışmada, NiHard-4 beyaz dökme demir kompozisyonu üzerine CALPHAD metodolojisi kullanılarak termodinamik bir modelleme yapılmıştır. Böylece dökme demirde katılaşma sıralaması, faz dönüşümleri ve elementel mikrosegregasyonlar hesaplanmıştır. Hesaplamalar; (i) dökme demirin katılaşma yapısında östenit ve Cr-ca zengin M7C3 ötektik karbürlerin var olduğunu, (ii) katılaşmanın sıvıdan östenit fazının kristallenmesi ile başladığını ve ötektik katılaşma sonrası tamamlandığını ve (iii) C, Cr, Mn ve Fe elementlerinin pozitif segregasyona karşılık Si ve Ni elementlerinin negatif segregasyona eğilimi olduğunu göstermiştir. Y blok olarak kum kalıba dökümü gerçekleştirilen dökme demir üzerine yapılan mikroyapısal ve termal karakterizasyon çalışmaları alaşımın katılaşma davranışını, kritik faz dönüşüm sıcaklıklarını ve elementlerin segregasyon eğilimini modele göre doğrulamıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
48

BAŞTÜRK, Mahmut Ömer, Veysel YÜKSEL, Yusuf Engin TETİK, Mehmet YILMAZ, Mustafa GÜNER, and Tolgahan KAYA. "Detection of Pantograph Horn Defects Based on Deep Learning and Image Processing." Demiryolu Mühendisliği, July 6, 2022. http://dx.doi.org/10.47072/demiryolu.1132123.

Full text
Abstract:
Görüntüler üzerinden hata ve anomalilerin otomatik tespiti, özellikle demiryolu taşımacılığı için kestirimci bakım uygulamalarında gün geçtikçe daha fazla yer bulmaktadır. Geleneksel bakım teknikleri, trenler için tam olarak güvenilemeyecek manuel çözümler içerirken; günümüzde görüntü işleme sayesinde daha sağlam çözümler üretilmektedir. Bu sayede bakım maliyetleri ve bakım süreleri de azalmaktadır. Trenler uzun mesafeler kat ettiğinden, trendeki sistemlerin yol boyunca zarar görmesi çok olasıdır. Hasar görme riski yüksek olan bu sistemlerden bir tanesi de pantograf-katener sistemidir. Pantografın katener ile temas eden bölgesi karbon şerittir ve katener sistemdeki elektriği trene iletmesi sebebiyle trene bağlı bileşenlerden en önemlilerinden bir tanesidir. Bu öneminden dolayı, karbon şeridi ağaç dalları gibi hasar verebilecek dış etkenlerden korumak için pantograf boynuzlarına ihtiyaç vardır. Karbon şerit yerine pantograf boynuzları hasar gördüğü için pantograf boynuzlarının bakıma ihtiyacının olup olmadığının bilinmesi önemlidir. Hasarlı boynuzların tespiti, görüntü işleme ve derin öğrenme tekniklerinden yararlanılarak otomatik olarak yapılabilir. Bu çalışmada, farklı çevresel koşullarda farklı hatalara sahip olan ve olmayan pantograf boynuzlarını içeren 34 adet simülasyon videosu oluşturulmuştur. Bu videolardan elde edilen kareler ayrı ayrı işlenmiştir. Temel görüntü işleme teknikleri sayesinde pantograf dışındaki arka plan nesneleri kaldırılmış, derin öğrenme modeli ile pantograf boynuz bölgeleri tespit edilmiş ve evrişimli sinir ağı sayesinde bir boynuzun hatalı olup olmadığı sınıflandırılmıştır. Oluşturulan metot ile bir pantograf boynuzunun hatalı veya sağlıklı olmasına %95,36 oranında doğru karar verilmektedir. Yüksek doğrulukla çalışan bu yeni yöntem, pantograf boynuz analizi üzerine literatüre önemli bir katkı sağlamaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
49

BOYDAŞ, Mustafa. "Farklı ağız yapısına sahip kültivatör uç demirlerinin çeki kuvveti üzerine etkisinin sonlu elemanlar yöntemi kullanılarak belirlenmesi." Tekirdağ Ziraat Fakültesi Dergisi, October 2, 2022. http://dx.doi.org/10.33462/jotaf.1087131.

Full text
Abstract:
Toprak işleme alet ve makinalarının tasarımında ve optimizasyonunda bilinmesi gereken en önemli dinamik parametre çeki kuvvetidir. Günümüzde toprak işleme alet ve makinalarında çeki kuvveti değişik yöntemlerle belirlenebilmektedir. Bunlar deneysel, analitik ve nümerik yöntemlerdir. Nümerik yöntemler içinde özellikle sonlu elemanlar yöntemi toprak işleme alet ve makinalarının tasarımında ve çeki kuvveti tahminlerinde yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Toprak makine ilişkisinde sonlu elemanlar yönteminin kullanılması yeni ekipmanların ve makinaların tasarım, optimizasyon ve değerlendirilmesinde büyük kolaylıklar ve ekonomiklik sağlamıştır. Toprak makine ilişkisini tanımlamada kullanılan önemli yazılımlardan biri ANSYS dir. ANSYS Sonlu elemanlar yöntemini kullanarak toprak-makine ilişkisini analiz edebilen güçlü bir nümerik yazılım programı olması ve gerçek toprak parametrelerinin ve sınır şartlarının simülasyona girilmesiyle gerçeğe çok yakın sonuçlar vermesi nedeniyle bu çalışmada kullanılmıştır. Çalışmada, kültivatörler için kullanılabilecek farklı ağız yapılarına sahip (düz, sivri ve çatal şekilli) uç demirleri kullanılmıştır. Bu uç demirlerinin farklı çalışma hızlardaki (1.5 m s-1, 2.5 m s-1 ve 3.5 m s-1) çeki kuvveti değerleri belirlenmiştir. ANSYS içerisinde gömülü toprak modelleri mevcut olup bu modeller içerisinden Drucker and Prager modeli kullanılarak uç demirleri ile elde edilen çeki kuvveti değerleri belirlenmiştir. Bu model toprak makine ilişkisini temsil eden en iyi model olarak belirtilmektedir. İlerleme hızının artması ile çeki kuvvetinin arttığı belirlenmiştir. Ancak çatal uç demirinin diğer uç demirlerine göre hız artışından daha az etkilendiği belirlenmiştir. Bu durum bu uç demirini diğerlerinden daha önemli bir konuma getirmiştir. En yüksek çeki kuvveti 3.5 m s-1 ilerleme hızında düz uç demiri ile 1.64 kN olarak bulunmuştur. En düşük çeki kuvveti ise 1.5 m s-1ilerleme hızında çatal uç demiri ile 0.39 kN olarak bulunmuştur.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
50

Alpay, Olcay. "Çoklu Doğrusal Bağlantılı Nadir Olayların Modellenmesinde Lasso ve Ridge Regresyon ile Boosting Algoritmalarının Performans Karşılaştırması." Sinop Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi, May 21, 2024. http://dx.doi.org/10.33484/sinopfbd.1434260.

Full text
Abstract:
Bu çalışma, iki durumlu olayları modellemek için kullanılan makine öğrenmesi tekniklerinde karşılaşılan nadirlik ve “çoklu doğrusal bağlantı” ya da sadece “çoklu bağlantı” olarak tanımlanan sorunu ele alınmaktadır. Çoklu doğrusal bağlantı (ÇDB), bağımsız değişkenler arasında bir ya da birden fazla kuvvetli doğrusal bağımlılık olma durumudur ve bir sorun olarak ortaya çıkar. Üzerinde çalışılan veri içerisinde çoklu doğrusal bağlantı probleminin var olması regresyon katsayılarının varyanslarının büyümesi gibi olumsuz bir sonuca sebebiyet verir. Bu çalışmada, Lasso ve Ridge Regresyon ile GradientBoost, XGBoost, LightGBM ve AdaBoost gibi artırma algoritmaları içeren düzenleme ve ölçeklendirme tekniklerinin, çoklu doğrusal bağlantılı nadir olayların modellenmesinde, algoritmaların performanslarını karşılaştırmak için detaylı bir simülasyon çalışması sunulmaktadır. Simülasyon çalışmasında, verideki dengesizliği ortadan kaldırmak amacıyla yeniden örnekleme yöntemleri kullanılarak sonuçlara etkisi Hata Kareler Ortalaması (HKO), R^2, Hassasiyet (Precision-Prec), Duyarlılık (Recall-Rec) ve Eğri Altında Kalan Alan (Area Under the Curve-AUC) gibi performans metrikleri ve İşlem Karakteristik Eğrisi (Receiver Operating Characteristic- ROC) grafikleri ile araştırılmaktadır. Sonuçlar Lasso, Ridge ve Boosting algoritmalarının ÇDB’ya sahip nadir olayların modellenmesinde hangi yöntemin uygun olduğunu belirlemek açısından katkı sunmaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!