Academic literature on the topic 'Kitle iletişim araçları'

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the lists of relevant articles, books, theses, conference reports, and other scholarly sources on the topic 'Kitle iletişim araçları.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Journal articles on the topic "Kitle iletişim araçları"

1

DİLBER, Fadime. "Kitle İletişim Araçları ve Suç Olgusu." Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal Ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi 2014, no. 3 (September 1, 2014): 60. http://dx.doi.org/10.18493/kmusekad.37789.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

ÖZDEMİR, Şebnem. "Maliyetli Sinyalizasyon Teorisi Bağlamında Pazarlama İletişimi Kampanyaları ve Kitle İletişim Araçları." Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 21, no. 1 (March 24, 2021): 233–50. http://dx.doi.org/10.18037/ausbd.902605.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Çiçek, Erkan. "Kitle iletişim araçları içerisinde dolaşıma sokulan fotoğrafik görsellerin iletişim sağlamadaki rolü ve çözümlenmesi." JOURNAL OF ARTS 6, no. 1 (February 5, 2023): 75–82. http://dx.doi.org/10.31566/arts.1949.

Full text
Abstract:
Tüm tanımlar incelediğimizde; iletişimi, iki ya da daha fazla kişi ya da grup arasında bilgi, duygu, düşünce ve davranışların aktarıldığı bir süreç olarak tanımlamak mümkündür. İletişim türlerini, “sözlü/işitsel, sözsüz/görsel ve yazılı/yazınsal” iletişim olarak üç grup altında toplayarak incelemek mümkündür. İletişim gerçekliğinin bileşenleri olarak fotoğraf ve tasarım öğeleri hedef kitle açısından anlam katmanlarının oluşturulmasında büyük önem taşımaktadır. Bir sorunun çözümü için geliştirilmiş, işleyiş ve biçim kararlarının tümüne yani her şeye tasarım diyebiliriz. Görsel iletişim tasarım bileşenleri olarak tanımlanan renk, obje, fon, metin ve tipografi aynı zamanda fotoğrafında bileşenleridir. Yani görsel gücü ön planda olan bir fotoğrafta tasarım çok önemlidir. Tasarım ve fotoğrafta beğeni çok önemli bir unsurdur. Beğeninin DNA’sını 1950 ve 1960’lı yıllarda oluşturan Filozof, Fizik Prof. Jacques Lacan, “Beğeninin; moda ve trendlerin temelini oluşturduğunu” söylemektedir. Bir sanat eserini çözümlemeye çalışırken en önemli yollardan biriside ikna kavramıdır. İkna kavramı ilk kez Aristo ile incelenmeye başlanmıştır. “İkna, bir kimsenin diğerini bilinçli bir niyetle tutarlı fikirler, etkili çekicilikler, güvenilirlik ve kanıt gibi unsurlar kullanarak istenilen yönde etkileme ve yönlendirme” olarak tanımlanmaktadır.Bu çalışmada, örnek afiş çalışmaları üzerinde çözüm ve yorumlar yapılmıştır. Ele alınan örnek film ve tanıtım afişleri incelenirken, fotoğrafın afişte kullanımı ve tasarıma olan etkisi iletişim, tasarım, etik ve hedef kitle başlıkları üzerinden çözümlenmiştir.Literatür taraması yapılarak bu alanda üretilmiş çeşitli çalışmalar incelenip afiş tasarımında görselin yani fotoğrafın içerikle uyumlu bir şekilde işe koşulması örnekler üzerinde incelenmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Sayın, Gülşen. "Din Öğretimi Süreçlerinde Kitle İletişim Araçlarının Dini Bilgi Kaynağı Olma Durumuna İlişkin Öğretmen Görüşleri." Medya ve Din Araştırmaları Dergisi 7, no. 1 (May 7, 2024): 87–102. http://dx.doi.org/10.47951/mediad.1451602.

Full text
Abstract:
Medyanın dijital ortamlardaki akışkanlığı ve yayılımı mevcut bilginin çeşitlenmesine katkı sunmakla birlikte bilgi kirliliği yaratma olasılığı bulunmaktadır. Bu olasılık dini bilgi açısından da geçerlidir. Geleneksel medya ve yeni dijital platformlar dini bilginin yapılanmasında, yayılmasında ve ideolojik söylemlerin gelişmesine taraf olma seviyesinde destek veya karşıt söylemlerin gelişmesinin önünü açabilmektedir. Bu noktada medyada yer alan dini bilgilerin örgün din öğretimindeki dini bilgi anlayışlarını nasıl etkilediği sorusu ortaya çıkmaktadır. Bu çalışmada din dersi öğretmenlerinin görüşlerinden yola çıkılarak kitle iletişim araçlarının dini bilgi kaynağı olma durumu, din öğretimi süreçlerine yansıması yönüyle ele alınmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemi benimsenmiştir ve araştırma bir durum çalışmasıdır. Araştırma, öğretmenlerin tecrübelerine dayalı olarak tasarlandığı ve senkronik verilere ihtiyaç duyulduğu için fenomenolojik yaklaşım ile ortaya konulmuştur. Araştırmada nitel araştırmalarda sıklıkla kullanılan mülakat tekniği ile veriler toplanmıştır. Buna göre, bireylerin dini bilgilerini öğrenme ve inşa süreçlerinde formal din öğretiminin yanı sıra anlamı, alıcıların kişisel deneyimleri, değerleri, kültürel bağlamları, sosyal etkileşimleri ve kitle iletişim araçları da şekillendirmektedir. Bu çalışmada din dersi öğretmenlerinin görüşlerinden yola çıkılarak kitle iletişim araçlarından edinilen dini bilginin din öğretimi süreçlerine nasıl yansıdığı ele alınmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemi benimsenmiştir. Araştırma, öğretmenlerin tecrübelerine dayalı olarak tasarlandığı ve senkronik verilere ihtiyaç duyulduğu için fenomenolojik desen benimsenerek ortaya konulmuştur. Araştırmada nitel araştırmalarda sıklıkla kullanılan mülakat tekniği ile veriler toplanmıştır. Bu amaçla yarı yapılandırılmış sorulardan oluşan mülakat hazırlanmış ve araştırmanın temel sorusu olan “Günümüz din eğitimini dini bilgi açısından nasıl değerlendiriyorsunuz?” sorusuna alınan cevaplardan yola çıkılarak çalışma dizayn edilmiştir. Buna göre, bireylerin dini bilgilerini öğrenme ve inşa süreçlerinde formal din öğretiminin yanı sıra anlam, alıcıların kişisel deneyimleri, değerleri, kültürel bağlamları, sosyal etkileşimleri ve kitle iletişim araçları da şekillendirmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

SONER, Murat, and Hakan KARABACAK. "Ideals and Realities in Strategic Management Tools." Yönetim ve Ekonomi Dergisi 30, no. 4 (December 21, 2023): 759–71. http://dx.doi.org/10.18657/yonveek.1238372.

Full text
Abstract:
Stratejik yönetim kavramı kurumsal organizasyonlardaki yönetim yapısının olgunlaşma düzeyinin bir göstergesi olarak yazılı ve sözlü ifadelerde sıklıkla kullanılmaktadır. Stratejik yönetimdeki bu popülerlik başlangıç yıllarından itibaren akademik çalışmalara konu edilme oranıyla da dikkat çekmektedir. Artan bu ilgi sayesinde kendisiyle birlikte stratejik bilinç, stratejik iletişim ve stratejik yönetim araçları gibi yeni kavramlar literatüre kazandırılmıştır. Buna karşın, stratejik yönetimin kurumsal yapılara sağladığı katkının sayısal olarak ölçülememesi nedeniyle soyut bir kavram olarak değersizleşme tehlikesiyle de karşı karşıya kaldığı bir gerçektir. Bu nedenle, stratejik yönetimle ilişkili kavramların gerek akademik gerekse çalışma hayatına katkı sunabilmesi için aralarındaki uyumluluğun ortaya çıkarılması ve ampirik çalışmalarla desteklenmesi gerekmektedir. Bu çalışmada, stratejik yönetimin unsurlarından olan stratejik yönetim araçlarına yönelik akademik çalışmaların günlük yaşamda karşılık bulup bulmadığı, hedef kitle tarafından benimsenip benimsenmediği, diğer bir ifadeyle idealler ile gerçeklerin uyumlu olup olmadığı sorularına cevap aranmaktadır. Anahtar Kelimeler: Stratejik Yönetim, Stratejik Yönetim Araçları, Kurumsal Yönetim JEL Sınıflandırması: G38, H11, M10
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

TÜRTEN, Burak, Semih KOPUZ, and Ebru YILMAZ. "TÜKETİM KÜLTÜRÜ VE İZLEYİCİ EMTİASI PERSPEKTİFİNDEN “THEY LIVE” FİLMİ ÇÖZÜMLEMESİ." Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Elektronik Dergisi 11, no. 2 (September 30, 2023): 1765–82. http://dx.doi.org/10.19145/e-gifder.1352791.

Full text
Abstract:
Kitle iletişim araçları ile bireyler tüketime özendirilerek tüketim kültürünün yaygınlaştığı tüketim toplumları oluşturulmuştur. Tüketim toplumları süregelen üretim sisteminin devamı için oldukça önemlidir. Dallas Smythe tarafından ortaya konan izleyici emtiası kavramının vurguladığı, reklam veren kuruluşların kitle iletişim araçlarında zaman geçiren kitleleri satın alması durumu da mevcut kapitalist sistemin devamına hizmet etmektedir. Bu çalışmada tüketim kültürü ve izleyici emtiası kavramları “They Live” filmi örneği ile irdelenmektedir. Film ilgili ekonomik düzene ve düzenin devamını sağlayan toplumsal gruplara eleştirel perspektifle bakmaktadır. Bu yönleri ile incelenen filmin çözümlenmesinde ideolojik ve yapısal film eleştirisi yöntemleri kullanılmıştır. Sonuç olarak filmin tüketim toplumu eleştirisi getirdiği ve kapitalist düzenin egemen ideolojisine karşı tutum sergilediği belirlenmiştir. Film yalnızca egemen güçlere eleştiri getirmekle kalmayıp aynı zamanda toplumsal düzen içerisindeki değişim direncine de vurgu yaparak değişime direnen bireyleri de eleştirmektedir. Merkezine egemen ideoloji eleştirisini alan filmin kendi ideolojisini ürettiği de söylenebilir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

TÜRKÖZ, Şükrü. "The Role of Mass Media and Social Media in Political Socialization Process." Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 18, no. 1 (June 16, 2016): 97–114. http://dx.doi.org/10.5578/jss.24134.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Uz, Abdullah. "TÜRKİYE’DE MÜZİKSEL TOPLUMSALLAŞMA SÜRECİ AÇISINDAN MÜZİK YETENEK HAVUZUNUN DEĞERLENDİRİLMESİ." International Journal of Innovative Research in Education 3, no. 2 (June 29, 2016): 61. http://dx.doi.org/10.18844/ijire.v3i2.953.

Full text
Abstract:
Türkiye’de müzik yetenek havuzunun değerlendirilmesi konusunda büyük sorunlar vardır ve bu sorunlar büyük ölçüde müziksel toplumsallaşma süreciyle ilgilidir.Araştırmanın amacı Türkiye’de müziksel toplumsallaşma sürecinin özelliklerini ve işleyişini ortaya koyarak, bunların müzik yetenek havuzunun değerlendirilmesiyle ilişkisini belirlemektir.Çalışma, belgesel tarama ve 1988, 1999 ve 2011’de yapılan müziksel toplumsallaşma betimsel araştırmalarının bulgularını temel almıştır. Müziksel toplumsallaşma araştırmalarının örneklemini Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sınıf Öğretmenliği Lisans Programı, Meslek Yüksekokulu ve Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi lisans birinci sınıf öğrencileri oluşturmuştur.Müziksel toplumsallaşmada çocukluk dönemi çok önemlidir; ancak Türkiye’de eğitim sistemi çok geç yaşlarda müzik eğitimi olanağı sağlamaktadır. Üstelik yetenek havuzunun çok küçük bölümüne ulaşılabilmektedir. Özel girişim bu boşluğu bir ölçüde doldurmuş. Toplumsallaşma etmeni olarak ailenin ve müzik eğitiminin/öğretmeninin etkisi azalmış; kitle iletişim araçlarının özellikle İnternet’in müziksel toplumsallaşma sürecindeki etkisi artmıştır. Yeteneklerin geliştirilme çabasının yerini pasif dinleyici olma eğilimi almaya başlamış; ayrıca yeteneklilerin, statüsü yüksek alanlara kayma eğilimi hızlanmıştır. Keywords: Müzik yetenek havuzu, toplumsallaşma süreci, müziksel toplumsallaşma, müzik eğitimi, kitle iletişim araçları.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

TEKDEMİR DÖKEROĞLU, Özlem TEKDEMİR DÖKEROĞLU, and Armağan GÖKÇEARSLAN. "BASILI REKLAM ARAÇLARINDA MİZAH KULLANIMI ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME." Journal of Arts 3, no. 4 (November 9, 2020): 313–32. http://dx.doi.org/10.31566/arts.3.021.

Full text
Abstract:
Günümüzde bireysel ve toplumsal pek çok disiplin için merak uyandıran bir araştırma konusu olan reklam, günlük yaşantıları şekillendiren en önemli kültürel faktörlerden biridir. İletişim sözlüğü reklamı, "bir ürün veya hizmeti satmak için tasarlanan, ikna etme özelliği olan mesajlar" olarak tanımlar. Daha kapsamlı bir tanımı ise ürün ve hizmetlerin ulaşılabilirliği ve özellikleri ile ilgili araçlar yoluyla insanlara duyurulması süreci şeklindedir (Mutlu, 2004, s.242). Kitle ve reklamı yapılan şey arasında köprü oluşturmak reklamın en önemli görevidir. Bu nedenle iletişim kavramına sıkı sıkıya bağlıdır. Reklamcılıkta asıl amaç toplumun veya hedeflenen kitlenin ilgisini çekerek talebi bir diğer değişle tüketimi arttırmaktır. Mizah, güldürme, gülümsetme ve bunlarla birlikte hedef kitle üzerinde olumlu bir etki yaratma işlevlerini üstlenir. Reklamın da ilgi çekme üzerine bir disiplin olduğu düşünülürse mizah olgusunun yer aldığı reklamların daha dikkat çekici olduğu sonucuna varılabilir. Elbette bunun belli riskleri de vardır. "Çünkü reklamda amacımız eğlendirilmek yani komiklik yapmak değildir. Reklamda mizahı kullanıyorsak amacımız, komik unsurlardan yararlanarak mizahi bir etkiyle, hedef kitlede bir tutum değişikliği yaratmaktır. Yoksa sıkça bu reklam komik olmuş ama marka hatırlanmıyor sözlerini etmeye devam ederiz." (Fidan, 2007, s.31). Basılı Reklam Araçlarında Mizah Kullanımı Üzerine Bir Değerlendirme başlıklı bu çalışma, Basılı Reklam Araçlarında Mizah, Tüketici Davranışları adlı yayına hazırlanan doktora tezinden türetilmiştir. Çalışmada, literatüre dayanan analiz yöntemi kullanılmıştır. Bu yöntemle makalede yer alan basılı reklam araçlarındaki mizah unsuru, mizah türleri ayrımlarına göre sınıflandırılarak yorumlanmıştır. Ayrıca reklam araçlarında kullanılan mizah ve hedef kitle davranışları üzerine yine literatür taramalarına dayalı değerlendirmelere ve çıkarımlara yer verilmiştir. Yapılan bu değerlendirmelerde, mizah içerikli basılı reklam araçlarının, hangi mizah türlerine göre sınıflandırıldığı ve mizah içerikli basılı reklam araçları ve hedef kitle ilişkileri arasındaki bağlar ile ilgili yorumlara ulaşılmıştır. Bu çalışmayla, araştırmacılar için örnek olabilecek özgün bir makale ortaya koyarak, alana ve literatüre katkı sağlamak amaçlanmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

ÇAĞIRKAN, Barış. "ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN AKILLI TELEFON KULLANIMI VE YENİ MEDYA DENEYİMLERİ: İZMİR DEMOKRASİ ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ." Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi 10, no. 33 (December 24, 2022): 266–86. http://dx.doi.org/10.33692/avrasyad.1220392.

Full text
Abstract:
Bireylerim hem benlikleri hem de toplum/topluluk ile ilintili algıları biyolojik doğum ile başlayan ve sonrasında sosyalizasyon süreçleri ile devam etmektedir. Değişen ve gelişen kitle iletişim teknolojileri toplumsal aktörlerin sosyalizasyon anlayışını değiştirmiş ve bireyler bu yeni iletişim teknolojileri sayesinde daha geniş bir sosyalizasyon ağına dahil olabilmiştir. Bu bağlamda akıllı telefonlar ve yeni medya araçları toplumsal aktörlerin benlik, kimlik, geleneksellik vb. gibi anlayışlarını değiştirmiştir. Özellikle bu yeni iletişim araçlarının içine doğmuş olan ve Z Kuşağı olarak nitelendirilen genç yetişkinlerin akıllı telefon ve yeni medya araçları ile olan ilişkisi diğer kuşaklardan farklıdır. Çalışma kapsamında İzmir Demokrasi Üniversitesi’nde öğrenim gören 18 katılımcı ile nitel araştırma yöntemleri kullanılarak görüşme yapılmıştır. Elde edilen veriler içerik analiz yöntemi kullanılarak analiz edilmiştir. Analiz sonucunda oluşturulan beş tema üzerinden (sosyal medya, akıllı telefon ve ekran bağımlılığı, kimlik ve benlik algısı, geleneksellik ve yeni sosyal, Z Kuşağı) genç yetişkinlerin akıllı telefon ve yeni medya deneyimleri incelenmiştir. Sosyal medya genç yetişkinlerin karar alma süreçleri, benlik sunumu, kimlik ve gerçeklik anlayışını etkileyen en önemli unsur haline gelmiştir. Yeni medya araçlarının içine doğan genç yetişkinler için akıllı telefon diğer kuşaklara kıyasla farklı bir anlama sahiptir. Önceki kuşaklar için lüks tüketim olarak görülen akıllı telefonlar, sahip olduğu yaygın kullanım alanı ile genç yetişkinler için temel ihtiyaç haline gelmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
More sources

Books on the topic "Kitle iletişim araçları"

1

yay, Yıldız Harun gen, ed. Sosyal Medya ve Siyaset. Konya: Palet yayınları, 2015.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Özer, Ömer. Medya şiddet toplum. Eskişehir: Anadolu Üniversitesi, 2007.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Medya imparatorluğu: Ihtilaller, ihaleler ve 28 Şubat'ın kutsal ittifakı. İstanbul: Truva, 2005.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Danistay Saldirisi Haberlerinde Soylem ve Ideoloji. Nobel Yayin, 2012.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Cenderedeki Medya Tenceredeki Gazeteci. Ithaki Yayinlari, 2012.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles

Book chapters on the topic "Kitle iletişim araçları"

1

Gözlü, Kenan. "Sağlık İletişimine Yönelik Farkındalık Sağlamada Bir Araç Olarak Sinemanın Kullanımı: Patch Adams Örneği." In Sosyal Bilimlerde Akademik Araştırma ve Değerlendirmeler- VI. Özgür Yayınları, 2023. http://dx.doi.org/10.58830/ozgur.pub402.c1787.

Full text
Abstract:
İletişimin en önemli olduğu alanlardan birisi sağlık hizmetleridir. Gelişen tıp teknolojisine rağmen sağlık sorunları gündemdeki yerini korumaktadır. Bu durumun nedenlerinden birisi sağlıklı bir şekilde kurulamayan iletişimdir. İnsanın biyolojik olduğu kadar toplumsal bir varlık olduğu da göz önüne alındığında iletişimin önemi daha iyi anlaşılmaktadır. Sağlık hizmeti sunan profesyoneller ile hastalar arasında yaşanan iletişim sorunları şiddet, güvenin oluşmaması, tedaviye uyum göstermeme, tanı koyma sürecinin uzaması, kurumsal imajın zedelenmesi gibi olumsuz sonuçlara neden olabilmektedir. Bu nedenle sağlık iletişiminin bireylerin / hastaların sağlık kurumuna başvurduğu andan itibaren iyi bir şekilde gerçekleşmesi gerekmektedir. Kitle iletişim araçları geçmişe oranla sağlık iletişiminin her seviyesinde daha fazla kullanılmaktadır. Bu araçlardan birisi olan sinema ile farkındalık oluşturma, istendik yönde davranış değişikliği sağlamaya aracı olma, bilgi aktarma ve toplumsal mesaj verme gibi kazanımlar sağlanabilmektedir. Bu çalışmada söz konusu kazanımları sağlamaya yönelik olarak Patch Adams filmi incelenmiştir. Gerçek bir hayat hikayesine dayanan film sağlık iletişimi açısından farklı bir çerçeve sunmaktadır. İnsanlara yardımcı olmak isteyen Adams’ın biraz geç yaşta tıp fakültesi öğrenciliği ile başlayan ve mezuniyetine kadar geçen sürede hastalarla iletişimde diğer doktorların ve doktor adaylarının alışık olmadığı yöntemlere başvurduğu görülmektedir. Bu bağlamda 1998 yapımı ‘‘Patch Adams’’ filmi sağlık iletişimine yönelik farkındalık sağlamada bir araç olarak sinemanın kullanımına iyi bir örnek teşkil etmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Kocaağa, Nihal, and Ensar Lokmanoğlu. "Panoptikon’dan Dijital Gözetim Toplumuna Yeni Medya." In Dijital Medya Çalışmaları. Özgür Yayınları, 2023. http://dx.doi.org/10.58830/ozgur.pub259.c1171.

Full text
Abstract:
İnsanoğlunun var olduğundan bu yana iletişim olgusunun gelişerek süregeldiği bilinmektedir. Avcı toplumdan tarım toplumuna, sanayi toplumundan günümüz endüstri toplumuna geçiş sürecinde iletişim kavramı da yeni boyutlar kazanarak evrilmiştir. Bu evrilme sürecinde geleneksel ve modern teknolojinin etkisiyle önemli değişiklikler meydana gelmiştir. Örneğin sanayi toplumu veya modern toplum kavramının geçerli olduğu 19. ve 20. yüzyıl boyunca gazete, radyo ve televizyon gibi kitle iletişim araçları etkili olurken günümüz post endüstriyel toplumunda internetin etkisi oldukça güçlü hâle gelmiştir. Geçen yüzyılda gerçekleştirilen iletişim olgusu daha çok kişiye özel ve kişiler üzerinden yürürken günümüzde internet teknolojisinin gelişmesi ve küreselleşme süreciyle geniş bir toplum kesimine çok kısa sürede ulaşmak ve aynı anda milyonlarca kişiden geribildirim almak mümkün olabilmektedir. Castell’in (2013) ifadesiyle toplumlar artık bu süreçte “ağ toplumu” haline gelmiştir. Devrimsel nitelikteki bu yenilik, toplumların hem sürece katılımı hem de işletmeler açısından önemli dönüşümleri işaret etmektedir. Geleneksel iletişim araçları ile iletişim sürecinde bireyler/alıcılar pasif konumda iken yeni medya ve sosyal medyanın geliştiği günümüzde bireyler aktif ve geribildirim sağlayan sürece katılımı gerçekleştirenler olarak devreye girmektedir. Sosyologlara göre her iki durumda da bireylerin bir “gözetim” sürecinde yer aldıkları ifade edilmektedir. Örneğin teknolojinin gelişmesi ve yeni medya düzeninde bir işletme patronu çalışanlarını, anne çocuğunu, kadın kocasını, çalışanlar patronlarını, halk ünlüleri gözetleyebilmektedir. Buradan hareketle gözetim kavramı geçmişte iletişim ilişkilerini etkileyen ancak günümüz teknolojisindeki gelişmelerle çok daha kontrollü ve hemen herkesin gözetlendiği bir yapıya dönüşen bir olgu olarak ele alınmaktadır. Bu kapsamda bu çalışmada modern ve postmodern toplumda gözetim pratikleri irdelenecektir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Bulduklu, Yasin, and Muzaffer Şeker. "Yeni Medya ve Değişen Toplumsal Değerler." In Bilişim Teknolojileri ve İletişim: Birey ve Toplum Güvenliği, 243–63. Turkish Academy of Sciences, 2020. http://dx.doi.org/10.53478/tuba.2020.020.

Full text
Abstract:
İlk kullanıldığı günden bu yana teknoloji, insanların tabiat ile mücadelesinde ve ona hükmetmesinde fayda sağlayan aracılar olarak işlev sunmuş tüm aygıtları ifade etmektedir. Teknoloji, zaman içinde önce mekanik sonra da elektronik tüm araçları içine alan, her değişiminde toplumu da dönüştüren enstrümanlar olarak kullanımdan fazlasını ifade eden bir kavramdır. En basit tanımıyla mal ve hizmet üretiminde kullanılan mekanik ve elektronik sistemleri kapsayan teknoloji, tarihin her döneminde toplumlar üzerinde önemli etkilerde bulunmuş, medeniyetlerin kurulmasına ve yıkılmasına aracılık etmiştir. Bugün gelinen noktada teknoloji, yaşamın tüm alanlarında değişim ve dönüşümün hem nedeni hem de sonucu olarak hizmet sunan yapıdadır. Teknolojinin değişim ve dönüşümünde insanlar, önce kendilerini ve çevrelerini inceleyerek edindikleri bilgiyi farklı alanlara yansıtmışlar; devamında ise her defasında geçmişin birikiminden yararlanmışlardır. Tarihsel süreçte yaşamı kolaylaştırma, daha fazla üretme, tabiatta var olan güçlüklerin üstesinden gelme motivasyonuyla sadece araç ve aracı olan teknoloji, gelinen noktada hayatın tüm alanını biçimlendirir hale gelmiştir. Tüketim başta olmak üzere çok sayıdaki alışkanlığın ana belirleyeni bugün teknolojik aygıtlar ve onlara hükmedenlerdir. Teknoloji, tüm hayatın başat unsuru haline gelmiştir ve tüm dünya bu sayede izlenebilir ve gözetlenebilir olmuştur. Teknoloji aracılı olarak toplumların kültürü, değerleri değiştirilebilir hale gelmiş, bu yolla tüm toplumlar yönetilebilir topluluklar biçimine evrilmiştir. Yönetsel yapıları ve siyasal sistemler bu değişimin etkileneni olmuşlar, üretim ve dağıtım ilişkileri de farklılaşmıştır. Toplumsal ilişkiler, kökten değişmeye devam etmektedir ve tekniğin yaratıcısı olanlar, öncelikle kendi toplumsal iç çevrelerinde ve toplumların birbirleriyle ilişkilerinde üreten yönünde bir dengesizliğin yaratılmasını sağlamışlardır. Tekniğin ve teknolojinin yaratıcısı olanlar, diğerleri üzerinde hegemonik güç haline gelmişler, toplumlar arasında sürekli artan bir dengesizliğin ortaya çıkmasını sağlamışlardır. Tüm bu sonuçlar, öncelikle değerleri değiştirmekle başlamış, gelinen noktada teknoloji yeni değerleri yaratmıştır. Bu makale, teknoloji ve onun aracılığıyla değişen değerleri kitle iletişimi bağlamında irdelemektedir. Toplumsal soyut varlıklar olarak değerlerin kavramsal açıdan tanımlandığı makalede toplumsal yapı, kültür ve değerler, yeni medyanın bakış açısından ele alınmaktadır. Literatürden ve yeni medya ortamlarındaki uygulamaların gözlenmesinden yararlanan çalışma, değişen değer algılarını betimlemeye yönelik bir bakış açısıyla konuya yaklaşmaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Koç, Çilem Tuğba. "İletişim Araştırmalarının Sosyolojik Kökenleri." In İletişim Bilimlerinde Son Yaklaşımlar. Özgür Yayınları, 2023. http://dx.doi.org/10.58830/ozgur.pub135.c650.

Full text
Abstract:
Sosyal teori üretimi, sanıldığının aksine gerçek hayatla hiçbir ilgisi olmayan, içi boş levhalardan oluşan bir teoriler zinciri değildir. Tam tersine, sosyal teoriler, en başından beri, içinde yaşanılan toplumsal gerçekliği ele alarak, toplumsal olguların anlaşılmasında ve açıklanmasında izlekler sunan, bazen birbiririni destekleyen bazen de birbirbirine karşı çıkan yaklaşımlar bütünüdür. Endüstrileşme, şehirleşme, kitle toplumu, tüketim toplumu, yabancılaşma, ayrımcılık gibi sosyal olgular, içi boş etiketler değil, içinde yaşadığımız toplumsal gerçekliği anlatan kavramlardır. Dolayısıyla, bu kavramlar üzerinden toplumsal gerçekliği anlamlandırmaya çalışan sosyal teoriler, yaygın kanının aksine hiç de içi boş fikirlerden ibaret değildirler. Modernleşmenin bir parçası olarak ortaya çıkan, hatta “modernin (new/yenini) bilimi” olarak da ifade edilen Sosyoloji, Endüstri Devrimi sonrasında, toplumsal bağlarından koparak, kırsaldan kente göç eden büyük kalabalıkların/kitlelerin içinde yaşadığı toplumu ele almıştır. Sanayileşme neticesinde şehirlere taşınan bireylerin/kalabalıkların, tıpkı atomun parçalarının bir kütleyi/maddeyi oluşturması gibi, birbirinden izole edilmiş bir şekilde bir kütleyi/kitleyi (Mass) oluşturduğu düşünülmeye başlamıştır. İletişim araçlarındaki gelişmeler, modern insanın başını daha önce hiç görülmemiş bir şekilde döndürmüş, bu araçların kitleleri yönlendirmede/etkilemede ne denli etkili oldukları Kütle/Kitle İletişim Araştırmaları’nın (Mass Communication Research) olarak ayrı bir disiplin olarak doğuşunu hazırlamıştır. Bu çalışma, Sosyoloji’den ayrıştırılarak modellere indirgenmiş, parçalanmış İletişim Kuramları anlatısı sunmak yerine; İletişim Araştırmaları’yla Sosyoloji arasındaki bağı yeniden kurma çabası yönünde bir girişimdir. Çalışmada, Sosyoloji’nin bir disiplin olarak gelişimini sağlayan Chicago Okulu araştırmacılarının “iletişim ve iletişim araçlarına” olan yaklaşımları ve Chicago Okulu’nun İletişim araştırmaları konu edilmiştir. Ayrıca makalede, incelenen dönem, İletişim Araştırmaları tarihinde güçlü etkiler dönemi olarak da adlandırıldığı için, kitle iletişim araştırmalarında bu dönemle birlikte anılan Chicago Okulu sosyologlarının iletişim araştırmalarına da yer verilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Aktaş, Ferhat. "Spor Sosyolojisi, Sosyalleşme ve Sosyal Bütünleşme." In Spor Bilimleri Üzerine Araştırmalar. Özgür Yayınları, 2023. http://dx.doi.org/10.58830/ozgur.pub62.c288.

Full text
Abstract:
Küreselleşmenin etkisiyle modern insanın yaşamında daha fazla yer edinmeye başlayan spor, günümüzde sosyal hayata direk etki eden toplumsal bir olgudur. Çeşitli branşlar ve yapılan küresel bazlı etkinliklerle insan hayatında kazanmış olduğu yerini giderek arttırmakta ve sağlamlaştırmaktadır. Kitle iletişim araçları sayesinde modern yaşamda hem seyredilerek hem de kitlesel olarak icra edilerek geleneksel toplumların ötesinde tüm toplumsal sınıfların spora katılımı direk ve dolaylı olarak gerçekleşmiştir. Sporun, sosyoloji bilimi açısından toplumsal kurallar sistemini ve yasalarını, toplumun sporla oluşturduğu ilişkiyi, sporun insan davranışı üzerine etkisini incelemek ve araştırmak, spor sosyolojisi için önemli olmuştur. Sosyoloji biliminin bir alt disiplini olarak kurulan spor sosyolojisi, sporun insan hayatındaki yeri ve işlevi, sosyal kurumlarla ilişkisi ve toplumsal işlevleri ile ilgilenmiştir. Sosyalleşme kişinin toplum içerisindeki gelişimini, bulunduğu topluma aidiyetini ve toplumun bir parçası oluşunu hissettiği süreci tanımlar. Grup dinamikleri, bu süreçleri ve davranışları anlamaya adanmış araştırma alanını tanımlamak için kullanılan genel bir terimdir veya daha spesifik olarak, grupların doğası, gelişim yasaları ve bireylerin diğer gruplarla ilişkileri hakkında bilgi vermektedir. Bireyler ile bağlı oldukları gruplar arasında da aynı ahenk, uyum ve benzerlik söz konusudur. Burada benzerlikten kasıt, kişilerin aynı karakteristik özelliklere sahip olmasıdır. Durkheim, küçük bir toplum içinde tüm bireylerin ortak benzerlik özelliklerinin meydan getirdiği uyumu mekanik dayanışma olarak ifade etmiştir. Toplumun inançları, örf ve adetleri, değer hükümleri gibi sosyal değerler binanın tuğlalarını birbirine bağlayan harç görevi görürler. Kültürel entegrasyon anlamında da sporun etkisinden faydalanmak olumlu sonuçlar doğurmaktadır. Uluslararası müsabakalarda sporcuların birbirleri ile kaynaşması ve farklı kültürleri tanıyarak centilmen bir şekilde sportif faaliyetlere katılmaları onların farklı kültürlere daha saygılı yaklaşmasını, farklılıkları kabul etmesini, vizyonlarının gelişmesini sağlayacaktır. Spor bireyin; kültürü farklı, inancı farklı, düşüncesi farklı insanlarla karşılıklı etkileşimde bulunmasını ve bu yolla kendi dar dünyasından kurtularak daha geniş çevrelerde yer edinip sosyalleşebilmesine, olumlu katkılar sunmaktadır. Spor yalnızca sportif aktivitelerde yer alanlarla değil izleyiciler arasında da önemli bir etkileşim aracıdır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Ökten, Serkan. "Kamu Yönetimi Yapısal Dönüşümü Çerçevesinde Türkiye’nin Avrupa Birliğine Yönelik İletişim Stratejisi ve Medya." In Sosyal Bilimlerde Akademik Araştırma ve Değerlendirmeler - I. Özgür Yayınları, 2023. http://dx.doi.org/10.58830/ozgur.pub308.c1411.

Full text
Abstract:
Türkiye’nin AB adaylık sürecinin daha etkin olarak yürütülmesi hedefiyle ilki 2010 diğerleri 2014 ve 2019 yıllarında olmak üzere Türkiye’nin AB İletişim Stratejisi hazırlanarak kamuoyuyla paylaşmıştır. Söz konusu İletişim Stratejisi “AB’ye Yönelik İletişim Stratejisi” (ABYİS) ve “Türkiye’ye Yönelik İletişim Stratejisi” (TÜYİS) olmak üzere iki yönlü bir niteliğe sahiptir. Aynı zamanda AB İletişim Stratejisi birçok hedef kitleye yönelik araçlar, mesajlar gibi unsuru da içerisinde barındırmaktadır. Daha geniş bir nüfusu hedeflemesi nedeniyle Türkiye’nin AB’ne anlatılmasını amaçlayan ABYİS ve diğer hedef kitlelere ulaşma kabiliyeti nedeniyle İletişim Stratejisinin hedef kitlelerinden medya diğer unsurlardan farklı bir öneme sahiptir. Bu itibarla, bu çalışmada AB iletişim stratejilerinde verilmek istenilen genel mesajlar, medyaya yönelik önerilen araçların yanı sıra medya ve kamu diplomasisi konusunda öne çıkan kurumlar olan Başbakanlık Basın ve Yayın Genel Müdürlüğü, T.C. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Başbakanlık Kamu Diplomasisi Koordinatörlüğü, Türkiye Radyo Televizyon Kurumu, Anadolu Ajansı, Radyo ve Televizyon Üst Kurumunun yaptığı çalışmalar ele alınmıştır. Başbakanlık, AB Bakanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi döneminde Dışişleri Bakanlığına bağlı yapılar tarafından farklı dönemlerde çıkarılan AB İletişim Stratejilerinin ABYİS ve hedef kitle olarak medya özelinde muhteviyatı ve uygulamasına yönelik kamu yönetimindeki yapısal dönüşüm çerçevesinde bir analiz yapma fırsatı da oluşmuştur. Çalışma sonunda Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemiyle birlikte Türkiye’nin kamu diplomasisinin İletişim Başkanlığı çatısı altında kurumsallaşmasına yeni bir yön verdiği, tüm ilgili kurumların paydaşlığıyla hayata geçirilen Ulusal Kamu Diplomasisi Strateji Belgesi ve Eylem Planının Türkiye’nin AB İletişim Stratejisinin daha etkin olmasına yönelik bir girişim olduğu değerlendirilmiştir. Bu kapsamda önceki İletişim Stratejilerine göre mesleki işbirliği ve kurumsal medya eğitimlerinin sayısında artış meydana geldiği, Dezenformasyonla Mücadele Merkezi gibi yeni araçların oluşturulduğu ve sosyal medyayı da kullanarak daha fazla medyaya yönelik söylem ve demeçlerin birer araç olarak kullanılmaya başlandığı görülmüştür. Bununla birlikte verilmek verilen mesajlarda ise terörle mücadele, göç, güvenlik ile birlikte İslamofobi konularının daha yoğunlaştığı dikkat çekmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Akay, Lale. "Türk Müziğine Maruz Kalmak ya da Kalmamak, Bütün Mesele Bu." In Güzel Sanatlar Üzerine Araştırmalar. Özgür Yayınları, 2023. http://dx.doi.org/10.58830/ozgur.pub57.c254.

Full text
Abstract:
“Türk müziğine maruz kalmak ya da kalmamak” konulu bu makalede; 1970’li yıllardan biraz daha önceden başlanılarak günümüze gelene kadar Türk Müziğinin ülkemizde insanlarımız tarafından nerelerde, nasıl ortamlarda, hangi araçlar vasıtası ile dinlenildiği ve halkımızın kulaklarının ne kalitede bir müzik dinleme kültürüne maruz bırakıldığı incelendi. Bu dönemler içinde, radyo, televizyon gibi kitle iletişim araçlarının önemi vurgulandı. Radyo ve televizyonun tek kanallı olduğu dönemlerden başlanılarak, günümüze doğru gelirken Türk Müziğimizin çok kanallı kitle iletişim araçlarının birbirileri ile rekabet etmesi neticesinde nasıl bir yol aldığı anlatıldı.1975 senesinde İstanbul’da kurulan ilk Türk Musikisi Konservatuarının devlet çatısı altında hayata geçmesinin önemi, kültür değerlerimiz içinde müziğimizin en kıymetli unsurlardan biri olduğu, klasik Türk Müziği ve Türk Halk Müziği gibi çok kıymetli bir hazineye sahip olduğumuz dile getirildi.Milli müziğimizi korumalı, yaymak ve yaşatmak için nasıl bir yol takip edilmeli, ne gibi bir müzik politikası izlenmeli, bu hususlarda hangi kurumlar iş birliği içine girmeli gibi düşüncelerimiz ve tavsiyelerimiz sonuç bölümünde izah edilmeye çalışıldı.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Yıldız, Serdar Kuzey. "Dijital Enformasyon Çağında Sentetik Kitle Manipülasyonu: Deepfake (Derin Sahtelik) Ürünleri." In Yeni Medya Araştırmaları: Dil, İmaj, Fenomenler, Teknoloji, Dezenformasyon. Özgür Yayınları, 2023. http://dx.doi.org/10.58830/ozgur.pub63.c226.

Full text
Abstract:
Yeni medya ile dönüşen iletişim bilimi yeni form ve araçlar kazanmış, fakat bu dönüşüm her zaman olumlu sonuçlar doğurmamıştır. İleri teknoloji tüm avantajlarına rağmen etik tartışmalarla da sık sık gündeme gelmektedir. Enformasyonun üretiminden dağıtımına kadar tüm aşamada çığır açan gelişmelere tanıklık edilen post-truth (hakikat ötesi) çağ ile beraber iletişim aksiyonları farklı bir düzleme oturmuş; alanyazında yeni kavramlar ve tartışmalar ortaya çıkmıştır. Türkçe’ye “derin sahtelik” adıyla taşınan “deepfake” kavramı da üzerinde güncel tartışmaların yaşandığı bir alana dönüşmüştür. Derin öğrenme teknikleri kullanılarak eğitilmiş yapay zekâ ile ortaya konulan deepfake ürünlerinin, gerçekliğin çarpıtılması, dezenformasyonun yayılması ve çoğu zaman topluma mal olmuş figürlerin, siyasi liderlerin ya da popüler kültür ikonlarının itibarlarının zedelenmesi gibi amaçlarla kullanıldığı görülmektedir. Deepfake’lerin, dijital enformasyon çağında haber medyasının güvenilirliğine de gölge düşürebileceği ortaya atılan iddialar arasındadır. Betimsel analiz yöntemi ile kapsamlı bir doküman taraması yapılan bu çalışmada, deepfake teknolojisinin kavramsal arka planı, dijital uzamlardaki kullanım biçimleri, potansiyel tehlikeleri ve olanakları güncel istatikler ve olgularla açıklanmaya çalışılmıştır. Çalışmanın bir diğer motivasyonu ise konuyla ilgili Türkçe literatürdeki sınırlı sayıdaki tartışmaya kapsamlı bir bakış açısı ile katkıda bulunmaya çalışmaktır. Araştırma sonucunda, deepfake ürünlerinin insanoğlunun teknolojiyle olan ikileminde yeni bir tartışma başlattığı sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca kavramın olası tehlikelerinden korunabilmek için mahremiyet, demokrasi, siyaset ve ulusal güvenlik gibi pek çok hassas başlıkta denetim ve kontrol mekanizmalarına, iyi bir medya okuryazarlığı eğitimine ve karşı teknolojilere ihtiyaç duyulduğu görülmüştür.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles

Conference papers on the topic "Kitle iletişim araçları"

1

Yalçın, Mustafa. "Halkla İlişkiler Meslek Örgütlerinin Twitter Hesaplarının Halkla İlişkiler Modelleri Bağlamında Değerlendirilmesi." In COMMUNICATION AND TECHNOLOGY CONGRESS. ISTANBUL AYDIN UNIVERSITY, 2021. http://dx.doi.org/10.17932/ctc.2021/ctc21.046.

Full text
Abstract:
Halkla ilişkiler, kurum ve hedef kitle arasındaki iletişimin sağlıklı bir şekilde yönetilmesini sağlamaktadır. Grunig ve Hunt, kurum ve hedef kitle arasındaki iletişimi, basın ajansı, kamuoyunu bilgilendirme, iki yönlü asimetrik ve iki yönlü simetrik iletişim modelleri üzerinden dört boyutta ele almıştır (Grunig ve Hunt, 1984: 13). Basın ajansı ve kamuoyunu bilgilendirme modelinde, kurumdan hedef kitleye tek yönlü iletişim yaklaşımı görülürken iki yönlü asimetrik ve iki yönlü simetrik modellerde ise kurumdan hedef kitleye, hedef kitleden kuruma doğru karşılıklı çift yönlü iletişim yaklaşımı görülmektedir. Geleneksel medya araçları, ilk iki model için yeterli olurken son iki model için özellikle iki yönlü simetrik iletişim modeli için yetersiz kalmıştır. Bilgi iletişim teknolojilerinde yaşanan hızlı gelişmeler ile birlikte ortaya çıkan sosyal medya platformları, iki yönlü asimetrik ve simetrik iletişim modellerinin uygulanmasına imkân tanımıştır. Sosyal medya, kurum ve hedef kitle arasında etkileşim imkânı vermesine rağmen bazı kurumlar, bu platformları geleneksel medya yaklaşımıyla yani tek yönlü bir şekilde yöneterek bu platformlardan gerçek anlamda faydalanamamaktadır. Diğer taraftan sosyal medyanın iki yönlü simetrik bir yaklaşımla yönetildiğinde daha başarılı olacağının farkında olan ve bu platformların doğasına uygun hareket eden kurumlar, hedef kitleleri ile iyi ilişkiler kurarak başarılı sonuçlar elde edebilmektedir. Bu çalışmanın amacı; halkla ilişkiler meslek örgütü olan Türkiye Halkla İlişkiler Derneği (TÜHİD), Kurumsal İletişimciler Derneği (KİD) ve İletişim Danışmanlığı Şirketleri Derneği’nin (İDA) Twitter hesaplarının halkla ilişkiler modelleri açısından nasıl kullanıldığını ortaya koymaktır. TÜHİD, İDA ve KİD’in 15 Eylül 2020-15 Mart 2021 tarihleri arasında Twitter paylaşımları ve takipçiler ile olan iletişim süreçleri incelenerek içerik analizine tabi tutulmuştur. Halkla ilişkiler modelleri temel alınarak yapılan analiz sonucunda üç meslek örgütünün de tek taraflı paylaşımlar yaptığı, takipçiler ile diyalog kurmadığı, dolayısıyla kamuoyunu bilgilendirme modeline uygun olarak Twitter hesabını yönettiği saptanmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Narcı, Mustafa, and Nebiye Konuk Kandemir. "SAĞLIK İLETİŞİMİNDE DEĞİŞİM VE YENİ YÖNELİMLER." In COMMUNICATION AND TECHNOLOGY CONGRESS. ISTANBUL AYDIN UNIVERSITY, 2021. http://dx.doi.org/10.17932/ctc.2021/ctc21.083.

Full text
Abstract:
Sağlık iletişimi sosyolojik açıdan ele alındığında sağlık çalışanlarının birbirleriyle iletişimi, hasta-sağlık çalışanı iletişimi, hasta-hasta iletişimi ve hasta yakınlarının birbirleriyle iletişimi gibi farklı gruplar açısından ele alınabilir. Sağlık okur-yazarlığının sağlanmasında ve etkili sağlık enformasyonunun geniş kitlelere iletilmesinde birincil araç iletişimdir. Etkili sağlık iletişimi, sağlık sorunları, riskleri, çözümleri konusunda farkındalığı artırır; bireylerin tutumlarını etkiler ve güçlendirir. Sağlığın geliştirilmesi amacıyla, toplumda sağlıklı yaşam alışkanlıklarının oluşturulması, benimsenmesi konusunda tüm kitle iletişim araçları sağlık eğitimi kapsamında kullanılır. İletişim teknolojilerindeki baş döndürücü gelişmeler/değişimler, toplumun sağlık sorunları ile ilgili daha fazla bilgi ve destek edinme yollarını çeşitlendirmiş, zenginleştirmiştir. İnternet alanında monologtan diyaloğa geçiş, tek yönlü enformasyon iletiminden dinamik, çok yönlü etkileşimli ve tartışmaların da yer aldığı sürece evirilmesine neden olmuş ve sadece tüketen değil üreten kullanıcıların da yer aldığı dönemi başlatmıştır. Bu gelişme, sosyal ağları kullananlara katılımcı olma imkanı sağlarken aynı zamanda sağlık enformasyonunun kontrolünü de zorlaştırmıştır. Medyanın olumlu sağlık davranışı geliştirme olanakları ve kapasitesi ile olumsuz davranış oluşturma potansiyelinin birlikte var olması paradoksal bir durum da oluşturmaktadır. Yeni medya araçlarını kullanarak hastalıklar ve tedavi yöntemleri hakkında bilgi toplamaya çalışan bireyler bazen yanlış bilgiler ile yola çıkarak sağlıklarını tehlikeye atabilmektedir. Bunun yanında online platformlarda forumlar vasıtasıyla yukarıda söz edilen farklı gruplar arasındaki iletişim hasta- hasta iletişimi açısından dikkate değer bir yeni forma bürünmektedir. Bu çalışmanın amacı, online platformlarda sağlık iletişimine yönelik yapılacak çalışmalara literatür çerçevesinde katkı sağlamaktır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Vatansever, Özlem. "BİLGİSAYAR OYUNLARININ İDEOLOJİK AYGITLARA DÖNÜŞMESİ: MOBILE LEGENDS OYUNU ÜZERİNDEN İNCELEME." In COMMUNICATION AND TECHNOLOGY CONGRESS. ISTANBUL AYDIN UNIVERSITY, 2021. http://dx.doi.org/10.17932/ctc.2021/ctc21.084.

Full text
Abstract:
Günümüzde kitle iletişim araçları toplumların yaygınlaşan paylaşım, aktarım ve iletim kanallarını oluşturmaktadır ve bir kitle iletişim aracı olan bilgisayar üzerinden oynanan oyunlar da önemli bir medya aracı olarak kabul edilmektedir. Bu oyunlar, her yaştan bireylerin özellikle de genç neslin, boş zamanlarını değerlendirdikleri, stres attıkları ve eğlenmek için katılım gösterdikleri bir etkinlik aracıdır. Bilgisayar oyunları yaygınlaştığından beri bireylerin kişisel fikirlerini ve ideolojilerini aktarma olanağını taşıdığı için gün geçtikçe popülerlik kazanmıştır. Bu kapsamda bireylerin sahip olduğu milli duygular da oyunlar içerisinde kendini göstermektedir. 21’inci yüzyılın en popüler teknolojik gelişmelerinden birisi olan bilgisayar oyunlarının bireylerde ortaya çıkardığı milliyetçi tutum ve davranışlar araştırmanın konusunu oluşturmaktadır. Bu kapsamda dünya genelinde en çok oynanan oyunlarından biri olan Mobile Legends seçilmiş ve oyunun Türkiye birincileri ile yapılan kullanıcı diyalogları araştırmaya yön vermiştir. Oyundaki cemaatlerin milletlere göre ayrılıyor ve kendi ülkesinin bayraklarıyla yarışıyor olması, oyunun seçilmesi açısından önemli olmuştur. Bireyin bayrak ile ilişkisi, Türkiye Değerler Araştırması üzerinden alınan analizlerle ortaya konmuştur.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Yengin, Hülya. "İLETİŞİM FAKÜLTELERİNDE AKREDİTASYON." In COMMUNICATION AND TECHNOLOGY CONGRESS. ISTANBUL AYDIN UNIVERSITY, 2021. http://dx.doi.org/10.17932/ctc.2021/ctc21.035.

Full text
Abstract:
Küresel dünyada teknolojik gelişim iletişim alanını değiştirmektedir. Küresel ekonomi teknolojik yenilikler çerçevesinde küresel iletişim alanında küresel bir pazar yaratmıştır. küresel kültür elektronik kitle iletişim araçlarının aldığı yeni boyutla küresel toplumu etkilemektedir. Küresel iletişim araçları ve içeriği dönüşüme uğramıştır. Bu değişim ve dönüşüm bireysel ve toplumsal yaşam biçimlerini, algı, tutum, davranışları değiştirmektedir. Küresel iletişim alanındaki farklılaşma yüksek öğretimde iletişim eğitimi ve öğretimini de dönüştürmektedir. İletişim fakülteleri bölümlerinin sektörün aradığı bilgi beceri ve yetkinliklere sahip mezunlar yetiştirmesi beklenmektedir. Devlet üniversitelerinin yanı sıra vakıf üniversitelerinin mevcut bölümlerinin yanında yeni bölümler açılmıştır. Küresel düzlemde iletişim mezununun diplomasının uluslararası arenada tanınır, kabul edilir olması açısından ilk yapılan Bologna çalışmalarıdır. Süreç yüksek öğretimde kalite ve akreditasyon çalışmalarıyla devam etmektedir. İletişim eğitimi alanında 2016 yılında İletişim Araştırmaları Derneği İLAD bünyesinde İletişim Eğitimi Değerlendirme ve Akreditasyon Kurulu İLEDAK kurulmuştur. 2018 yılından itibaren iletişim fakülteleri bölümleri akredite edilmeye başlanmıştır. 2020 yılında pandemi nedeniyle Yükseköğretim Kurumu YÖK tarafından alınan kararla eğitim öğretim online çevrimiçi yapılmıştır. Bu bağlamda akreditasyon çalışmaları da online gerçekleştirilmiştir. Bu çalışmada küresel teknolojinin küresel salgının, iletişim eğitimi ve akreditasyon çalışmalarına etkisi incelenmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

BABATAŞ, BAŞAR. "Yeni Medyada Geleneksel ve E-Dergi Örneği Olarak MF Gentleman Türkiye Dergisi’nin Analizi." In COMMUNICATION AND TECHNOLOGY CONGRESS. ISTANBUL AYDIN UNIVERSITY, 2021. http://dx.doi.org/10.17932/ctc.2021/ctc21.012.

Full text
Abstract:
Türkiye’de dergicilik tarihi çok uzun bir geçmişe dayanmasına rağmen Avrupa’daki tarihçesine göre daha yeni sayılabilmektedir. Bunun en önemli nedenlerinden biri ise Osmanlı’daki çeşitli karışıklıklar ve mücadeleler nedeniyle matbaanın 200 yıl kadar bu topraklara geç gelmesidir. Dergiler ülkemizde diğer kitle iletişim araçları (örn; gazete, televizyon, radyo vs.) kadar popüler görünmese de dünyada pek çok köklü dergi prestijli bir konuma sahiptir. Dergiler kendi içinde edebiyat, haber, ekonomi, tarih, mizah ve bilim dergileri gibi gruplandırılabilmekte olup, özellikle de akademik dergiler bilim dünyasının ‘olmazsa olmazlarından’ biri olarak kabul ve büyük saygı görmektedir. Yaşayan bir varlık olmanın en temel kurallarından biri de ‘değişimdir’... Değişen ve gelişen teknoloji ve bunların getirdiği alışkanlıklardaki evrilmeler, medya alanında da son yıllarda köklü değişimlere neden olmaktadır. Yeni medya kanallarının gitgide hayatımızda daha da önem kazandığı 21’inci yüzyılda, dergicilik de buna ayak uydurmaktan geri kalmamıştır. Hali hazırda pek çok önemli dergi yayını basılı olarak ve elektronik dergi versiyonlarıyla okurlara ulaşmakta; bu sayede sadece ‘X’ ve ‘Y’ kuşağının değil, yeni medyaya oldukça hakim olan ‘Z’ kuşağının da ilgi odağına girmeyi başarmıştır. Bunun yanı sıra kağıt maliyetlerindeki artış, dağıtım ücretlerinin yükselmesi, pandeminin getirdiği ek sorunlar, çevrecilik, çağımızın gereklilikleri, teknoloji okur yazarlığının artması, tablet ve akıllı telefon satışlarındaki artış, internetin ulaşılabilir ve nispeten daha ucuz hale gelişi, fiber ve 4.5 G altyapılarının yaygınlaşması, telefon operatörlerinin kullanıcılarına ‘e-dergi’ uygulamalarını ücretli veya ücretsiz olarak sunmaları gibi nedenler de günümüzde ‘Elektronik Dergicilik’i biraz daha makul ve yaygın hale getirmiştir. Bu makalede “Enformasyon Kuramı” kapsamında, dergiciliğin dünden bugününe uzanan yolculuğu literatür taramaları ve kalitatif araştırma tekniğiyle incelenecek olup, yeni medya kavramı içinde elektronik dergiciliğin (e-Dergicilik) geldiği son nokta “MF Gentleman Türkiye Dergisi” üzerinden örneklendirilecek.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

BULU, Hatice. "Halkla İlişkiler Amaçları Perspektifinde Sağlık Bakanlığı’nın Pandemi Sürecinde Sosyal Medya Paylaşımları: T.C. Sağlık Bakanlığı Instagram Hesabı İçerik Analizi." In COMMUNICATION AND TECHNOLOGY CONGRESS. ISTANBUL AYDIN UNIVERSITY, 2021. http://dx.doi.org/10.17932/ctc.2021/ctc21.050.

Full text
Abstract:
Günümüz yaşanan teknolojik gelişmeler bireyleri geleneksel anlamda kullanılan kitle iletişim araçların- dan uzaklaştırarak, modern dijital yöntem ve tekniklere yöneltmiştir. İnternetin kişilerin yaşantısında yer etmesiyle birlikte enformasyon toplumuna ve dijital çağa adım atılmıştır. Bireyler eski yaşantılarına nazaran bilgiye ulaşmak ve bunu diledikleri gibi yayma açısından sınıf atlamışlardır. Gerek kişiler gerekse de kurumlar meydana gelen bir durum ya da gelişmeyi anlık olarak kitlelere ulaştırabilmekte, seslerini duyurabilmektedirler. İleti ve içeriklerin hızlı bir şekilde yayıldığı platformlardan biri de sosyal medya mecralarıdır. Halkla ilişkilerin kurum ve kamuoyu arasında karşılıklı anlayış, iletişim ve uyumu sağladığını göz önünde bulundurulduğunda, sosyal medyanın halkla ilişkiler açısından önemli bir araç olduğunu söylemek mümkün. Küresel anlamda hızla yayılan Covid-19 salgını nedeniyle Dünya Sağlık Örgütü Pandemi ilan etmiştir, Türkiye’de ilk vakanın 11 Mart 2019 tarihinde görülmesiyle birlikte insanlar yoğun bir şekilde gündemi takip etmeye ve güncel olaydan haberdar olmaya çalışmışlardır. Bu bağlamda halkı olup bitenlerden haberdar etmek, bilgilendirmek adına yetkili kurumların geleneksel kitle ileti- şim araçlarının yanı sıra sosyal medya hesaplarına da yöneldikleri görülmektedir. Bu çalışma kapsamında Sağlık Bakanlığı’nın ‘’saglikbakanligi’’ adlı instagram hesabı üzerinden yapılan paylaşımların Grunig ve Hunt’ın Dört Halkla İlişkiler Modeli kapsamında halkla ilişkiler amaçları çerçevesinde ele alınıp incelenecektir. Çalışma kap- samında ‘’saglikbakanligi’’ instagram hesabı üzerinden 1 Aralık 2020 ve 1 Mart 2021 tarihleri arasında paylaşılan iletiler üzerinden içerik analizi yapılacaktır. Yöntem olarak paylaşımlar farklı başlıklar altında sınıflandırılacak. Sağlık Bakanlığı instagram hesabının 1 Aralık 2020 ve 1 Mart 2021 tarihleri arasındaki paylaşımların verileri, pay- laşımların türüne ilişkin veriler, paylaşılan postların altında kullanılan metnin dil özellikleri ve Grunig ve Hunt’ın dört halkla ilişkiler modeli kapsamında halkla ilişkiler amaçlarına yönelik içerikler değerlendirilecek. Araştırma neticesinde ise elde edilen bulgulara bakıldığında Sağlık Bakanlığının instagram hesabı üzerinden halka yönelik açık, şeffaf ve katılımcı bir yaklaşım sergilediği saptanmış, kamuoyundan bu pandemi sürecinde aktif katılım ve desteğin beklendiği görülmüştür.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!

To the bibliography