To see the other types of publications on this topic, follow the link: Ödül.

Journal articles on the topic 'Ödül'

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the top 50 journal articles for your research on the topic 'Ödül.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Browse journal articles on a wide variety of disciplines and organise your bibliography correctly.

1

Mercan, Ecehan, and Yüksel Gündüz. "EEğitimde Ödül ve Cezanın Öğrenci Davranışlarına Yansımalarına İlişkin Öğretmen Görüşleri." Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 25, no. 2 (2025): 1347–71. https://doi.org/10.17240/aibuefd.2025..-1564668.

Full text
Abstract:
Eğitim; bireylerin bilgi, beceri, değer ve davranışlarını geliştirmek amacıyla yapılan gerçekleştirilen planlı ve bilinçli bir süreçtir. Bu eğitim sürecinde öğretmenlerin ödül ve cezayı bir öğretim amacı olarak kullandıkları bilinmektedir. Fakat eğitimde ödül ve cezanın yansımalarının konusu geçmişten bugüne genel olarak tartışılmıştır. Son yıllarda bu alana ilişkin çalışmalar genel kabul görmüş düşüncelerin birçoğunun değişmesine neden olmuştur. Bu bağlamda yapılan araştırmanın amacı, öğretmen görüşlerine göre eğitim sürecinde uygulanan ödül ve ceza yöntemlerinin öğrenci davranışlarına yansımalarını saptamaktır. Bu araştırma olgu bilim deseninde tasarlanmış nitel bir çalışmadır. Araştırmanın çalışma grubunu, 2022-2023 eğitim öğretim yılında, Samsun ilinde çeşitli türden okul türlerindelarda görev yapan ve maksimum çeşitlilik örnekleme yöntemi ile seçilen 20 öğretmen oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında, araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmıştır. Veri toplamak amacıyla kullanılacak görüşme soruları, uzman görüşleri alınıpnin alınmasından ve örnek uygulamadan sonra son şeklini almıştır. Araştırmadan elde edilen verilerin analizinde çözümlenmesinde içerik analizi ve betimsel analiz teknikleri kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, öğretmenlerin ödül ve ceza uygulamalarına ilişkin görüşlerinin çoğunlukla olumlu olduğu saptanmıştır. Öğretmenlerin Ödül ödül yöntemleri nde öğretmenlerinarasından en çok maddi ödül yöntemlerini tercih ettikleriettiği, ceza yöntemlerinde söz konusu olduğunda de ise en çok ikinci tip cezaların kullanıldığı ortaya çıkmıştır. Öğretmenler çoğunlukla ödül ve cezanın istendik davranışların kazandırılmasında çoğunlukla etkili olduğunu ve öğrenci davranışlarına olumlu yansıdığını belirtmişlerdir. Bu bağlamda, öğretmenler e dönükiçin, ödül ve cezanın olumsuzluklarına ilişkin bilgilendirme etkinlikleri düzenlenmelidir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Aktiken, Mahmut, Şinasi Karataş, Fatih Okkay, İbrahim Atik, Oğuzhan Ateş, and Serdar Güngör. "Öğretmenlerin Ödül Sistemine İlişkin Görüşleri." Social Sciences Studies Journal 107, no. 107 (2023): 5100–5119. http://dx.doi.org/10.29228/sssj.67062.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

HAN, Bünyamin, and Mahmut ALTUNHAN. "Okul öncesi öğretmenlerinin ödül ve ceza uygulamalarına yönelik görüşleri." Erken Çocukluk Çalışmaları Dergisi 6, no. 2 (2022): 480–505. http://dx.doi.org/10.24130/eccdjecs.1967202262309.

Full text
Abstract:
Bu araştırmanın amacı, okul öncesi öğretmenlerinin eğitim-öğretim sürecinde kullandıkları ödül ve ceza uygulamalarına yönelik görüşlerini incelemektir. Özellikle okul öncesi yaş; çocukların bilişsel, kişisel, duyuşsal, sosyal ve ahlaki gelişimleri bakımından oldukça kritik bir önem taşıdığından, bu yaştaki çocukların eğitiminde kullanılan ödül ve ceza uygulamalarının doğru kullanılması bir gereklilik haline gelmiştir. Bu araştırma nitel yöntemle desenlenmiş fenomonolojik bir çalışmadır. Araştırmada yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılarak görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Veriler betimsel analiz tekniğiyle analiz edilerek çeşitli kod ve temalara ulaşılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre okul öncesi öğretmenleri maddi ödüllerden çok sembolik ve sosyal ödülleri kullanmaktadırlar. Ödülleri; motive etmek, davranış değiştirmek, kuralları benimsetmek amacıyla kullanmakta; ödüllerin öğrenciler üzerinde olumlu sonuçları ile birlikte olumsuz yönlerinin de olduğunu düşünmektedirler. Araştırmada ödül ve ceza kullanımında öğretmenlerin dikkat etmesi gereken öneriler geliştirilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Ekinci, Muhittin, and Nazim Çoğaltay. "Öğretmenlere Yönelik Uygulanmakta Olan Ödül-Ceza Politikalarının Öğretmen Görüşlerine Göre Değerlendirilmesi." Bitlis Eren Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 14, no. 1 (2025): 125–47. https://doi.org/10.47130/bitlissos.1659125.

Full text
Abstract:
Bu araştırmanın temel amacı, Millî Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından öğretmenlere yönelik uygulanan mevcut ödül ve ceza sisteminin, öğretmenlerin görüşleri doğrultusunda değerlendirilmesidir. Çalışma, nicel araştırma yöntemine dayalı tarama modeli çerçevesinde desenlenmiştir. Araştırmanın evrenini, 2023-2024 eğitim-öğretim yılında Batman ilinde MEB’e bağlı kamu okullarında görev yapan öğretmenler oluşturmaktadır. Örneklem seçiminde oransız küme örnekleme yöntemi kullanılmış olup verilerin analizinde SPSS istatistik programından yararlanılmıştır. Araştırma bulguları, öğretmenlerin mevcut ödül ve ceza maddelerine yönelik farkındalıklarının ve bu maddeleri destekleme düzeylerinin yüksek olduğunu ortaya koymaktadır. Öğretmenlerin ceza maddelerini destekleme düzeyleri maddeler bazında analiz edildiğinde ise en yüksek desteği devlet memurluğundan çıkarma cezasıyla ilgili maddelere verdikleri görülmüştür. Özellikle, ülkenin birlik ve bütünlüğüne karşı işlenen suçlara yönelik disiplin cezalarını içeren ilk iki madde, öğretmenler tarafından en fazla desteklenen maddeler olarak öne çıkmaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Yusuf, ACEM, ARSLANTAŞ Kadriye, BİŞİRİCİ Müncübe, ERDOĞAN Kenan, and ERTÜRK Belgin. "Milli Eğitim Bakanlığının Ödül Uygulamalarına İlişkin Öğretmen Görüşleri." International QMX Journal 3, no. 6 (2024): 1794–800. https://doi.org/10.5281/zenodo.12600517.

Full text
Abstract:
Eğitimde kalitenin arttırılması bireylerin ve &uuml;lkelerin her alanda gelişmesini sağlayan en &ouml;nemli unsurdur. Eğitimde kalitenin artması da eğitim &ccedil;alışanlarının motive edilmesine rekabet ortamına sokulmasına bağlıdır. Bu motivasyon ve rekabet ortamı &ouml;d&uuml;llendirme ile sağlanabilir. Milli Eğitim Bakanlığına bağlı kurumlarda &ouml;d&uuml;llendirmenin yapılması ilgili y&ouml;nerge ve kanun doğrultusunda yapılmaktadır. Bu &ccedil;alışma ile y&ouml;nerge ve kanun doğrultusunda yapılan &ouml;d&uuml;llendirme s&uuml;recinin nasıl işlediği, hangi sorunların yaşandığı ve ideal &ouml;d&uuml;llendirme s&uuml;recinin nasıl olması gerektiği sorularına &ouml;ğretmen g&ouml;r&uuml;şleri doğrultusunda cevap aranmıştır. Bu kapsamda maksimum &ouml;rnekleme y&ouml;ntemi ile belirlenen 25 &ouml;ğretmene uzman g&ouml;r&uuml;ş&uuml;nden yararlanırak hazırlanan yarı yapılandırılmış g&ouml;r&uuml;şme formları uygulanmıştır. Katılımcı &ouml;ğretmenlerin g&ouml;r&uuml;şleri incelendiğinde; &ouml;ğretmenlerin &ouml;d&uuml;llendirmeyi &ouml;nemi g&ouml;rd&uuml;g&uuml;, &ouml;d&uuml;llendirmenin &ouml;ğretmenlerin motivasyonlarını arttırdığı, eğitimde kalitenin artan motivasyon ve rekabet ortamı sayesinde y&uuml;kseldiği ve mesleklerine olan bağlılıklarının bu sayede y&uuml;kseldiği g&ouml;r&uuml;lm&uuml;şt&uuml;r. Ancak; &ouml;d&uuml;llendirme s&uuml;reci adil bir şekilde y&uuml;r&uuml;t&uuml;lmezse &ccedil;alışm huzurunu bozacağı da yine &ouml;ğretmen g&ouml;r&uuml;şlerinden anlaşılmaktadır. &Ccedil;alışma sonucunda ideal bir &ouml;d&uuml;llendirme s&uuml;recinin işlemi i&ccedil;in ilgililere bazı &ouml;neriler getirilmiştir. &Ouml;d&uuml;llendirme s&uuml;recinin yasal dayanağı olan y&ouml;nergenin daha işlevsel hale getirilmesi, &ouml;d&uuml;l s&uuml;recinin şeffaf bir şekilde işletilmesi, &ouml;d&uuml;llerin eğitim &ccedil;alışanlarına adil bir şekilde verilmesi ve kurumlardaki &ccedil;alışma huzurunu bozmamasına dikkat edilmesi bu &ouml;nerilerin en dikkat &ccedil;ekici olanlarıdır. <strong>Anahtar Kelimeler:</strong> Motivasyon, &Ouml;d&uuml;l, Verimliik, Kalite
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

ASLAN, Mustafa. "Derviş Zaim ile Söyleşi." Türkiye Film Araştırmaları Dergisi 3, no. 2 (2023): 183–94. http://dx.doi.org/10.59280/film.1415841.

Full text
Abstract:
Türk sinemasında bazı yönetmenlerin filmlerini seviyorum. Bazı yönetmenlerin ise filmleriyle birlikte metinleri (edebiyatla ilişkisi) çarpıyor beni. Malesef bu yönetmenlerin sayısı az. Daha az olanı, filmleri ve metinleri arasında konuşbilenler. Böyle yönetmenleri görünce; şaşkınlıkla hayranlık arasında bir his kaplıyor içimi. Kuşkusuz Derviş Zaim onlardan birisi. Onunla konuşurken; Gazal’la Eflatun arasındaki diyaloglara gidiyor zihnim. Çoğu zaman Mahsun’u hatırlıyor, Rumeli Hisarında geziniyorum. Konuştuğumuz mekan aynı olsa da; bir an başka bir zamana gittiğimi düşünüyor, sonra an'a geri dönüyorum. Varlığı belli olmayan ama yokluğu sorgulanan bir hayal perdesindeyim sanki. Onula sohbet etmek böyle bir his benim için. Uzun zamandır Deviş Zaim ile, Zaim Sineması Üzerine konuşmak istiyordum. Bu fırsatı 9. Sakarya Uluslararası Kısa Film Festivali’nde yakaladım. Festival yönetimi Zaim’e 9. Sakarya Uluslararası Kısa Film Festivali Onur Ödülü takdim etti. Ödül töreninin hemen ardından bir söyleşi gerçekleştirdik. Biz o gün Derviş hocayı dinlerken keyif aldık. Umarım sizler de okurken keyif alırsınız.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

ALTIN, Hamza. "OSMANLI PEDAGOGLARINDA DİSİPLİN, ÖDÜL VE CEZA FİKİRLERİNE DAİR ÖRNEKLER." Journal of Turkish Research Institute -, no. 57 (2016): 1869. http://dx.doi.org/10.14222/turkiyat1596.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Çapan, Burhan. "İŞLETME ÖDÜL SİSTEMLERİNİN YETKİNLİKLER ÜZERİNE ETKİSİ: BİR HAVACILIK SEKTÖRÜ ÖR." Journal of Academic Social Science Studies 4, Number: 68 (2018): 459–79. http://dx.doi.org/10.9761/jasss7637.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Brook, Paul. "Book review: Irena Grugulis and Ödül Bozkurt (eds), Retail Work." Work, Employment and Society 26, no. 5 (2012): 883–84. http://dx.doi.org/10.1177/0950017012451638.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Uysal, Hatice. "ÇOCUKLARIN ÖDÜL VE CEZA ALGILARI İLE ÖĞRETMENLERİN DİSİPLİN HAKKINDAKİ GÖRÜŞLERİ." Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, no. 33 (January 1, 2018): 1–12. http://dx.doi.org/10.14582/duzgef.735.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
11

Öztel, Muharrem. "Osmanlı Devleti’nin Kalpazanlıkla İmtihanı (1818-1921)." Belleten 84, no. 299 (2020): 315–56. http://dx.doi.org/10.37879/belleten.2020.315.

Full text
Abstract:
Osmanlı piyasalarında 19. yüzyıl boyunca kalpazanlık, önceki asırlara nispetle çok daha önemli bir sorun haline gelmiştir. Bu dönemde, yerli ve yabancı kalpazanlar yurt içinde ve dışında ürettikleri sahte Osmanlı sikkeleriyle kâğıt paralarını yoğun bir şekilde piyasaya sürmüştür. Bu nedenle, kalpazanlığa ve tedavülde olan sahte paralara karşı devletin vermesi gereken mücadele her zamankinden çok daha önemli hale gelmiştir. Mücadele, özellikle dâhiliye, maliye ve zaptiye nezaretlerinin öncülüğünde, nispeten diğer idari birimleri de içine alan bir organizasyonla yürütülmüştür. Verilen mücadelede sahte paraların izi sürülerek kalpazanlara ulaşılmaya çalışılmıştır. Bu süreçte tesis edilen istihbarat mekanizması mücadelenin temelini oluşturmuştur. Özellikle bu yolla kalpazanlar, sahte para imal ederken veya piyasaya sürerken suçüstü yakalanabilmiştir. İhbarların, muhbirlerin ve taharri memurlarının beslediği istihbarat sistemi, devlet idaresinin takip ettiği ödül politikasıyla daha da işlevsel hale gelmiştir. Kalpazanlıkla mücadelede katkısı olanlara nakit para veya mecidiye nişanı gibi mükâfatlar verilmiştir. Takip edilen ödül politikasıyla, sivil veya memur herkes, daha yüksek bir motivasyon ve duyarlılıkla katkı sağlamaları için teşvik edilmiştir. Ayrıca, para piyasasında bazı düzenlemeler yapılmış, kanunlarda var olan bir kısım açıklar kapatılmış ve kalpazanlık suçunun cezasında büyük oranda artırıma gidilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
12

Yaman, Erkan. "Öğrencilerin motivasyon düzeyine etki eden önemli bir kavram: Ödül ve ceza." International Journal of Human Sciences / Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi 11, no. 1 (2014): 1163–77. http://dx.doi.org/10.14687/ijhs.v11i1.2782.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
13

Ali, Osman Kalkan Tugay Polat. "Milli eğitim bakanlığının ödül uygulamalarına ilişkin eğitim yöneticilerinin ve öğretmenlerin görüşleri." Ulusal Eğitim Dergisi 4, no. 2 (2024): 716–33. https://doi.org/10.5281/zenodo.10695388.

Full text
Abstract:
Bu araştırmanın temel amacı Mill&icirc; Eğitim Bakanlığı &ouml;d&uuml;l uygulamalarının adil olarak verilip verilmediği incelemektir. Ayrıca bu &ouml;d&uuml;llerin &ccedil;alışanların motivasyonuna olumlu veya olumsuz etkilerini belirlemeye y&ouml;neliktir. Bu şekilde eğitim y&ouml;neticilerinin ve &ouml;ğretmenlerinin g&ouml;r&uuml;şlerine ayna tutmaktır. &nbsp;Bu araştırmanın &ccedil;alışma grubunu 2018&ndash;2019 Eğitim-&Ouml;ğretim yılı Tokat ili Merkez il&ccedil;esi merkez ortaokullarında &ccedil;alışmakta olan beş eğitim y&ouml;neticisi ve beş &ouml;ğretmen oluşturmaktadır. Araştırmada veriler sesli g&ouml;r&uuml;şme y&ouml;ntemi ile elde edilmiştir. Araştırma sonucunda toplanan veriler i&ccedil;erik analizi tekniğiyle analiz edilmiştir. Daha sonra ortaya &ccedil;ıkan sonu&ccedil;lara ait tabloların yorumları yapılmıştır. Bu araştırmanın sonu&ccedil;larından &ouml;ne &ccedil;ıkanlar arasında eğitim y&ouml;neticilerinin &ouml;d&uuml;l y&ouml;nergesini bildikleri, &ouml;ğretmenlerden ise &ccedil;oğunluğun bildiği ortaya &ccedil;ıkmıştır. Aynı zamanda &ouml;d&uuml;l verilmesinin olumlu olduğu ancak &ouml;d&uuml;llerin adil verilmediği de sonu&ccedil;lar arasındadır. Sonu&ccedil;lar arasında hem eğitim y&ouml;neticilerinin hem de &ouml;ğretmenlerin &ouml;d&uuml;l y&ouml;nergesinde değişiklikler yapmak istekleri de g&ouml;r&uuml;lm&uuml;şt&uuml;r. Sonu&ccedil;lardan sonra konu ile ilgili &ouml;neriler sıralanmıştır. MEB&rsquo;in &ouml;d&uuml;l y&ouml;nergesine g&ouml;re &ouml;d&uuml;llerin adil verilmediği, &ouml;d&uuml;l y&ouml;nergesinde değişiklikler yapılmasını katılımcıların istedikleri analizler sonucunda g&ouml;r&uuml;lm&uuml;şt&uuml;r.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
14

YILDIRIM, Bekir. "Âhirete Ait Ödül ve Cezaların Kur’ân’da İsim ve Fiil Cümlesiyle İfade Edilmesi." Eskiyeni, no. 46 (March 20, 2022): 365–93. http://dx.doi.org/10.37697/eskiyeni.1035933.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
15

UYANIK, Necmi. "TEK PARTİ VE KONYA: ADNAN MENDERES VE ŞEVKET ÖDÜL ÜN RAPORLARI ÇERÇEVESİNDE." Journal of International Social Research 11, no. 60 (2018): 430–59. http://dx.doi.org/10.17719/jisr.2018.2795.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
16

Orkan, Serra. "GESTALT ALGI İLE EN İYİ FİLM DALINDA ÖDÜL ALMIŞ YAPIMLARIN AFİŞ ÇÖZÜMLEMESİ." Dokuz Eylül Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 27, no. 1 (2025): 354–76. https://doi.org/10.16953/deusosbil.1511707.

Full text
Abstract:
Görsel kültür içerisinde yer alan medya araçlarından biri de afiştir. Günümüz afişlerinde fotoğraf ve baskı teknolojilerinin izleri vardır. Ayrıca filmi en iyi şekilde yansıttığı düşünülen göstergeler yer almaktadır. Tüketici ile iletişim kurarken afişteki amaç öncelikle dikkat çekmek, eğitmek, teşvik etmek, ikna etmek vb. niyetlerle oluşturulan eylemlerdir. Renk, şekil, tipografi ve düzen unsurları ile bir afişin genel olarak değerlendirilmesi mümkündür. Multidisipliner bir yöntem olan Gestalt prensipleri ile biçimsel ve içerik anlamlandırma süreci daha kolay ve doğru ilerleyebilmektedir. Bu sebeple çalışmada yöntem olarak Gestalt algı prensipleri ile çözümlemeden yararlanılmıştır ve 2019 senesinden itibaren her yıl en iyi film Oscar ödülünü almış yapımların afiş çözümlemesi yapılmıştır. Afişlerin tamamı şekil-zemin ilişkisine göre değerlendirilebilmiş; ancak tüm Gestalt prensipleri afişlerin hepsinde gözlemlenmemiştir. Bilimkurgu unsurlarının yer aldığı film afişlerinde efekt ve illüstrasyondan yararlanılmış, dram türünü yansıtan filmlerde, afişlerde tek fotoğraf karesi ile içerik aktarılmıştır. Afişler; Gestalt algı prensibi olan “bütün parçalar toplamından başka ve daha fazla bir şeydir.” savını da desteklemektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
17

YURDAKÖK, Murat. "İhsan Doğramacı (1915 - 2010)." OSMANGAZİ JOURNAL OF MEDICINE 45, özel (2023): 76–83. http://dx.doi.org/10.20515/otd.1400027.

Full text
Abstract:
İhsan Doğramacı (1915-2010) Osmanlı İmparatorluğu'nun parçası olan Kuzey Irak'ta, Erbil'de doğdu. Erbil'deki Türkçe ilköğretiminin ardından Beyrut Amerikan Kolejini bitirdi. Üç yıl Bağdat Tıp Fakültesi'ne devam etti, daha sonra eğitimini İstanbul Tıp Fakültesi'nde tamamladı. Ankara Numune Hastanesi’nde Profesör Albert Eckstein'in yanında pediatri uzmanı oldu. Uzmanlık sonrası çalışmalarını Harvard Üniversitesi'ne bağlı Boston Çocuk Hastanesi ve Washington Üniversitesine bağlı St. Louis Çocuk Hastanesi'nde sürdürdü. Irak’a döndükten sonra 1946'da henüz 31 yaşındayken Dünya Sağlık Örgütü'nün anayasasını imzalayanlardan oldu. Ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'ne döndü, 1955’de profesör oldu. Aynı yıl Ankara Üniversitesi'ne bağlı Çocuk Sağlığı Enstitüsü'nü kurdu. 1963-1965’de Ankara Üniversitesi Rektörlüğü, 1965-1967’de Orta Doğu Teknik Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanlığı yaptı. 1967’de Hacettepe Üniversitesi’ni kurdu ve 1975’e kadar rektörlüğünü yürüttü. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Atatürk (Erzurum), Karadeniz Teknik (Trabzon), Erciyes (Kayseri), Ondokuz Mayıs (Samsun), Cumhuriyet (Sivas), Anadolu (Eskişehir) üniversitelerinin tıp eğitiminde öncü oldu. 1981’de Yükseköğretim Kurulu'nun ilk başkanı oldu ve bu görevini yaklaşık 11 yıl sürdürdü. 1984’de ülkemizdeki ilk vakıf üniversitesi olan Bilkent Üniversitesi’ni kurdu. Bu hizmetleri sırasında Dünya Sağlık Örgütü, UNICEF, Uluslararası Pediatri Kurumu’nda üst düzey görevler yaptı. Kendisine çok sayıda uluslararası ödül, madalya, fahri doktor unvanı verildi. Arapça, Farsça, Almanca, İngilizce ve Fransızcayı çok iyi bilmekteydi. Avrupa Konseyi Barış, Adalet ve Hoşgörü Ödülü, Türkiye Büyük Millet Meclisi Devlet Üstün Hizmet Madalyası verdi. Yaklaşık 95 yıllık hayatını çocuklara, gençlere ve tüm insanlığa hizmet aşkıyla geçirdi.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
18

Karakaya, Oral. "MEMURLUK SİCİL SİSTEMİ ÜZERİNE." Memleket Siyaset Yönetim 20, no. 44 (2025): 125–52. https://doi.org/10.56524/msydergi.1426536.

Full text
Abstract:
2011 yılında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nda yapılan değişiklikle devlet memurlarının değerlendirilmesinde kullanılan sicil uygulaması kaldırılarak yerine ödül sistemi getirilmiş; ayrıca, memurların başarı, verimlilik ve çabalarını tespit edebilmek üzere, kurumların değerlendirme ölçütleri belirleyebilecekleri yönünde düzenleme yapılmıştır. Bu makalede memurları değerlendirmek için kurumların yaptıkları düzenlemeler incelenmiş, sicil uygulamasının kaldırılmasından doğan boşluğun ne oranda doldurulabildiği, eğer doldurulamadıysa da bunun nedenleri üzerine tartışılmıştır. Bu amaçla detaylı bir mevzuat taraması yapılmıştır. Makalenin varsayımı, sicil uygulamasının kaldırılmasından sonra devlet memurlarının değerlendirilmesinin boşlukta bırakıldığı, bunun siyasal bir tercih olduğu ve bu tercihin liyakat ilkesini önemli ölçüde aşındırdığı yönündedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
19

YILMAZ, Ali ÖZDEMİR Ayşe. "EĞİTİMDE KULLANILAN ÖDÜL CEZA UYGULAMALARININ, ÖĞRETMEN GÖRÜŞLERİNE GÖRE ÖĞRENCİLERİN DUYUŞSAL ALANLARI AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ." Turkish Studies-Educational Sciences Volume 14 Issue 3, Volume 14 Issue 3 (2019): 773–99. http://dx.doi.org/10.29228/turkishstudies.22754.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
20

BAYKAL, Kemal Burak, and Serpil BÜLBÜL. "TÜRKİYE’DE TRAFİK SİGORTALARINDA OPTİMAL ÖDÜL-CEZA SİSTEMİ TASARIMI: İYİ RİSK/KÖTÜ RİSK MODELİ." Finansal Araştırmalar ve Çalışmalar Dergisi 8, no. 14 (2016): 17. http://dx.doi.org/10.14784/jfrs.95682.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
21

Yeşilmen, Kadriye. "REKLAMLAMLARDA FEMVERTISING STRATEJİSİNİN KULLANIMI ÜZERİNE BİR İÇERİK ANALİZİ: EFFIE VE KRİSTAL ELMA ÖDÜLLÜ REKLAMLARI ÖRNEĞİ." Kapadokya Akademik Bakış 9, no. 1 (2025): 90–106. https://doi.org/10.69851/car.1678593.

Full text
Abstract:
Reklamlar, hedef kitlede satın alma davranışı oluşturmak amacıyla birçok farklı strateji kullanmaktadır. Bunlardan biri; femvertising stratejisidir. Kadın odaklı reklamcılık olarak tanımlanan femvertising, son yıllarda markalar tarafından sıklıkla kullanımına başvurulan bir pazarlama stratejisi halini almıştır. Kadın odaklı reklamlarda güçlü kadın temsillerine yer verilmekte ve geleneksel cinsiyet kalıp yargılarına ve cinsiyet eşitsizliğine meydan okuyan mesajlar ile hedef kitleye seslenilmektedir. Çalışmada, femvertising stratejinin reklamlarda nasıl kullanıldığı, hangi temaların ön plana çıkarıldığı ve buradan hareketle reklamlarda geleneksel toplumsal cinsiyet kalıplarının geçirdiği değişimi ortaya koymak amaçlanmaktadır. Bu doğrultuda amaçlı örneklem yöntemi kullanılarak örneklem; 2018-2023 yılları arasında Effie ve Kristal Elma Reklam Ödülleri, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği kategorisinde ödül kazanan 26 reklam filmi olarak belirlenmiştir. İçerik analizi yöntemi ile reklamlardaki temsillerin cinsiyeti, yaşı, baskın cinsiyet rolleri, bulundukları mekân, reklamların sektörleri, temaları ve reklamlardaki dış ses kullanımı incelenmiştir. Analiz sonucunda reklamların genellikle mevcut toplumsal cinsiyet eşitsizliğine meydan okuduğu görülmektedir. Reklamlarda geleneksel normların eleştirisi yapılırken kadının gücü ve cesareti vurgulanarak eşitsizlik içeren cinsiyet rollerini daha eşitlikçi rollere çevirme isteği ön plana çıkarılmaktadır. Reklamlardaki dış sesin cinsiyeti, kadınların temsil edildiği mekânlar, kadın temsillerin baskın cinsiyet rolleri literatürle taban taban zıttır. Ayrıca reklamlarda; kadının gücü ve başarısı, kadının istihdamına yönelik destek, eşitlik, adil iş bölümü, geleneksel cinsiyet rollerinin dönüşümü gibi olgular ön plana çıkarılmış, kadına yönelik şiddet ve LGBT+ bireylerin eşitsizlik karşısında verdikleri mücadele ele alınmıştır. Çalışma bulgularına bakıldığında, toplumsal cinsiyet eşitliği kategorisinde ödül alan reklamların, geleneksel reklamların mevcut cinsiyetçi rollerini pekiştirici nitelikteki işlevinin aksi biçimde bir işlev yerine getirdiği ve femvertising stratejisini kullanarak toplumsal cinsiyet kalıplarını yeniden kurguladığı söylenebilir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
22

KARASUBAŞI, İlhan. "Nazi Kamplarından İlim ve Bilim Dünyasına İki İsim: Ellie Wiesel ve Primo Levi." Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 12, no. 2 (2021): 120. http://dx.doi.org/10.33537/sobild.2021.12.2.12.

Full text
Abstract:
Almanların İkinci Dünya Savaşı sırasında birçok ulus halkına yaşattığı trajedilerden biri kolektif hafızadan neredeyse tamamen kaybolmuştur, ancak zulümlerin genç ve savunmasız insanlara yapıldığı göz önünde tutulduğunda, o gençlerin (bir gün) dünya insanlık ilmi ve biliminin tarihine geçmiş oluşları elbette tesadüf değildir. Kapsamlı toplama kampı sisteminin bir parçası olmasa da SS tarafından işletiliyor olması ve hayatta kalanlar bazı açılardan diğer kamplardan daha kötü olduğunu söylemelerine rağmen, "Hayatta kalanlardan, hangi? kampın diğer kamplardan daha korkunç olduğunu biliyoruz çünkü büyük kamplarda yaşlılar çocuklara yardım ediyordu ama bu kampta çocuklar kendilerini korumak zorundaydı [...] diğer kamplarda yetişkinlerin küçük gruplar oluşturduğunu biliyoruz." ifadeleri, belki de sonradan dünya literatürüne geçecek çalışmaların ilmeklerinden ibaretti. "Birçoğunu kendi kimliklerini bilemeyecek kadar gençti ve isimlerini kimin sürdüreceğini asla öğrenemediler", hatıralardan silinmeyecek sözlerdedir. Günümüzde ise kamp alanı apartman bloklarıyla yeniden inşa edilmiştir. İşkencelere şahit olan isimlerden birisi Amerika Birleşik Devletleri 'nde yaşadığı yıllarda 40'tan fazla kitap yazan ve birçok edebi ödül alan, 1986 yılında şiddete ve ırkçılığa karşı duruşuyla Nobel Barış Ödülü alan Elie Wiesel; diğeri ise Henüz 24 yaşındayken (1944) Kuzey İtalya'da faşist rejime karşı direnişe geçmesi yüzünden arkadaşlarıyla birlikte tutuklanan ve bir milyondan fazla insanın katledildiği, Nazi Almanya'sı tarafından II. Dünya Savaşı döneminde kurulmuş en büyük zorunlu çalışma ve imha kampı olarak bilinen Auschwitz toplama kampına gönderilen, hayatının önemli bir kısmını bu kampta zorluklar içerisinde geçiren Primo Levi'dir. Primo Levi, "Se questo è un uomo"yu (Bunlar Da Mı İnsan) yazmaya başlamasıyla, "La tregua" (Ateşkes) adlı kitabının 1997 yılında sinemaya uyarlanmasının da temellerini atar.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
23

İlden, Ayşe. ""GANDHİ" (1982) FİLMİNİN İNCELEMESİ: MAHATMA GANDHİ'NİN HAYATI VE MÜCADELESİ." Doğu Dilleri Dergisi 9, no. 1 (2024): 33–41. http://dx.doi.org/10.61134/audodilder.1507362.

Full text
Abstract:
"Gandhi" (1982), Mahatma Gandhi'nin Hindistan Bağımsızlık Hareketi'ndeki rolünü anlatan bir filmdir. Richard Attenborough'un yönettiği film, Gandhi'nin pasif direniş felsefesini vurgular ve Ben Kingsley'in etkileyici performansı, Gandhi'nin karakterini derinlemesine yansıtır. Film, Gandhi'nin Güney Afrika'daki deneyimlerinden Hindistan'ın bağımsızlığına kadar birçok önemli olayı ele alır. Gandhi'nin liderliği, izleyicilere barışçıl mücadele ve insan hakları konusunda ilham verir. Sinematik ögeler ve sahne tasarımı, filmi görsel açıdan çekici kılar. Ravi Shankar'ın müziği, filmin atmosferini güçlendirir. "Gandhi", dünya çapında birçok ödül kazanan önemli bir yapıttır. Filmin etkileyici sonu, Gandhi'nin trajik ölümünü vurgular. Sonuç olarak, "Gandhi", tarihi bir figürün etkileyici portresini çizer ve izleyicilere unutulmaz bir deneyim sunar.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
24

Hicran, KAYA, and ÖZTÜRK Gülay. "Kristal Elma'da Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Alanında Ödül Almış Reklamların Yaratıcılık Açısından Değerlendirilmesi: Göstergebilimsel Bir Analiz." Premium e-Journal of Social Sciences 8, no. 40 (2024): 462–79. https://doi.org/10.5281/zenodo.11089893.

Full text
Abstract:
Sosyal konulara duyarlılığın arttığı g&uuml;n&uuml;m&uuml;z d&uuml;nyasında &ouml;nemli bir yere sahip olan konulardan biri de toplamsal cinsiyet eşitliğidir. Toplumsal cinsiyet rollerinin belirlenmesinde ve benimsetilmesinde&nbsp; &uuml;lkelerin toplumsal normlarının ve k&uuml;lt&uuml;r end&uuml;strilerinin kayda değer bir g&uuml;c&uuml; olduğu s&ouml;ylenebilir. Bu kapsamda reklamların bir k&uuml;lt&uuml;r end&uuml;strisi &ouml;ğesi olarak işlev g&ouml;rd&uuml;ğ&uuml; s&ouml;ylenebilir. Reklamlar toplumu yansıtma fonksiyonuna sahip olduğu gibi burada bazen sundukları &ouml;ğelerle toplumu bi&ccedil;imlendirme rol&uuml;n&uuml; de &uuml;stlenebilmektedirler. Cinsiyetler arasındaki eşitsizlikler her zaman g&uuml;ndemde olan bir konu olmasına rağmen, &ldquo;2018 Kristal Elma &ouml;d&uuml;llerinde Toplumsal Cinsiyet Eşitliği&rdquo; kategorisinin eklenmesi ile birlikte bu konu reklamverenler ve ajanslar cephesinde daha g&ouml;r&uuml;n&uuml;r ve &ouml;nemli bir konu olmuştur. Ama&ccedil; reklam sekt&ouml;r&uuml;n&uuml;n bu alandaki sorumluluğunu &uuml;zerine alması, daha eşitlik&ccedil;i bir yaklaşımla reklamların yapılmasında &uuml;zerlerine d&uuml;şen g&ouml;revi yerine getirmesidir. Dolayısıyla&nbsp; yarışma bu sorumluluğun yerine getirilmesinde teşvik edici bir &ouml;neme sahip olmuştur.&nbsp; Bu kapsamda &ccedil;alışmada 2020-2022 yıllarında Kristal Elma Yarışması&rsquo;nda toplumsal cinsiyet eşitliği kategorisinde &ouml;d&uuml;l alan &uuml;&ccedil; adet TV reklamı, Roland Barthes&rsquo;in g&ouml;stergebilim modeli ile analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonucunda, reklamlarda &ouml;zg&uuml;venli, başarılı ve kariyerli kadınların &ouml;n plana &ccedil;ıkarıldığı g&ouml;r&uuml;lm&uuml;şt&uuml;r. Bu kadın karakterler "s&uuml;per kadın" kurgusuyla tanımlanmış, reklamların temel odak noktası haline getirilmiştir. &Uuml;nl&uuml; kişi desteği de reklamlardaki yaratıcılık anlayışını g&uuml;&ccedil;lendiren &ouml;nemli bir fakt&ouml;r olarak belirlenmiştir. &Uuml;nl&uuml; kişi desteği ve girişimci kadınların varlığıyla, reklamlardaki yaratıcılık algısını desteklemiştir. &Uuml;&ccedil; reklamda da yaratıcılık kodlamaları ger&ccedil;eklik algısı ile yapılmıştır. Reklamların yaratıcılık kodlamaları, &uuml;nl&uuml; kişi desteği, ger&ccedil;ek hayat vurgusu ve "s&uuml;per kadın" imajı etrafında şekillenmiştir. &Ouml;neri olarak<em>; Gelecekte bu kapsamda yapılacak &ccedil;alışmalarda t&uuml;ketici &uuml;zerinde bu kategoride &ouml;d&uuml;l almış reklamların algısal, duygusal ve davranışsal etkilerin </em>saptanmasını ama&ccedil;layan araştırmalar yapılabilir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
25

Nurullah, SOLAK, and ÇİLEK Cennet. "Millî Eğitim Bakanlığı Ödül Sisteminin Adaleti: Genel İdari-Yardımcı ve Teknik Hizmetler Sınıfı Personeline Yansıması." Uluslararası Akademik Birikim Dergisi 8, no. 2 (2025): 122–29. https://doi.org/10.5281/zenodo.15068815.

Full text
Abstract:
<em>Mill&icirc; Eğitim Bakanlığı &ouml;d&uuml;l sistemi, &ccedil;alışanların performansını &ouml;d&uuml;llendirmek ve başarılarını takdir etmek amacıyla oluşturulmuştur. Bu &ccedil;alışma, Mill&icirc; Eğitim Bakanlığı &ouml;d&uuml;l sisteminin, genel idari, yardımcı ve teknik hizmetler sınıfındaki personel a&ccedil;ısından adil olup olmadığını değerlendirmektedir. Bakanlık tarafından uygulanan mevcut &ouml;d&uuml;l kriterlerinin b&uuml;y&uuml;k &ouml;l&ccedil;&uuml;de &ouml;ğretmenler ve &ouml;ğretmen k&ouml;kenli idari personel &uuml;zerine yoğunlaştığı g&ouml;zlemlenmiştir. Araştırma, 2022 ve 2023 yıllarında &ouml;d&uuml;l alan personellerin unvanlarına g&ouml;re dağılımlarını inceleyerek, idari personelin bu s&uuml;re&ccedil;te g&ouml;z ardı edildiğini sayısal verilerle ortaya koymaktadır. Betimsel analiz ve dok&uuml;man analizi y&ouml;ntemleri kullanılarak y&uuml;r&uuml;t&uuml;len &ccedil;alışmada, &ouml;d&uuml;l y&ouml;nergesi ve ekleri derinlemesine incelenmiş, idari personelin katkılarının nasıl yeterince &ouml;d&uuml;llendirilmediği a&ccedil;ıklanmıştır. &Ccedil;alışma, &ouml;d&uuml;l sisteminin adaletsizliklerine dikkat &ccedil;ekerken, daha adil ve kapsayıcı bir sistemin nasıl oluşturulabileceğine dair &ouml;neriler sunmaktadır.</em>
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
26

Özer, Elife. "AKADEMİSYENLERİN ÇALIŞMA ORTAMINDAKİ ÇEVRECİ DAVRANIŞLARI: SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK PERSPEKTİFİNDEN KEŞİFSEL BİR ARAŞTIRMA." Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi, no. 46 (February 3, 2025): 217–30. https://doi.org/10.18092/ulikidince.1503988.

Full text
Abstract:
Sürdürülebilir kalkınma, çevresel, sosyal ve ekonomik sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmayı amaçlamaktadır. Bu çalışma, çevresel sürdürülebilirlik boyutuna odaklanmaktadır. Üniversitelerde çevreci davranışların teşvik edilmesi, akademik ve idari personel ile öğrencilerin çevreye duyarlı bireyler olarak gelişimine katkı sağlayabilir. Bu araştırmanın amacı, çalışma ortamındaki çevreci davranışların düzeyini ve demografik değişkenlere göre farklılık gösterip göstermediğini inceleyerek, bu davranışları teşvik edebilecek uygulamaları belirlemektir. Yöntem olarak karma yöntemler yaklaşımını kullanan bu kesitsel araştırma kapsamında 106 akademisyen ile anket yapılmış ve çevreci davranışları destekleyici uygulama önerileri değerlendirilmiştir. Çalışmanın bulguları, çevreci davranışlara yönelik teşvik ve ödül sistemlerinin en önemli uygulamalardan biri olduğunu ve bunu bilgilendirme ile farkındalık artırma faaliyetlerinin izlediğini göstermektedir. Çalışmanın sonucu yükseköğretimde çevresel sürdürülebilirlik politikalarının yaygınlaştırılmasına katkı sunmaktadır. Üniversitelerin öncülüğü, hem kampüs içi çevresel performansı iyileştirecek hem de toplumda sürdürülebilirlik bilincini artıracaktır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
27

Çetin Güven, Devrim. "How has the Nobel Prize Affected the Canonisation of Japanese Literature?" Uluslararasi Kibris Universitesi Fen-Edebiyat Fakultesi, January 1, 2021. http://dx.doi.org/10.22559/folklor.1781.

Full text
Abstract:
Tanizaki, Kavabata, Mişima ve Oe gibi seçkin yazarların İngilizce tercümede yeniden keşfedilmeleri sayesinde, Japon edebiyatı 1950’lerden 70’lere kadar olan süreçte ABD ve Batı Avrupa’da en çok okunan Avrupa-dışı çeviri edebiyatı olmuştur. Bu yeniden keşif, diğer Avrupa dillerine ve Avrupa-dışı dillere yeni çevirileri teşvik etmiş ve esinlemiştir. 1990’lardan itibaren Murakami ve Yoşimoto gibi postmodern yazarlar da küresel çapta ün kazanmıştır. Dünyaya mal olmuş bu yazarların hepsi ilginç bir şekilde Nobel Edebiyat Ödülü’yle bağlantılıdır: ya Kavabata ve Oe gibi ödülü kazanmış, ya Tanizaki ve Mişima gibi ödüle aday gösterilmiş, ya Murakami gibi ödül adayı olarak düşünülmüş, ya da Yoşimoto gibi sadece, bir gün bu ödülü almanın hayalini kurmuşlardır. Nobel ödülünün evrensel boyuttaki cazibesi, ona layık görülen yazarları “fiilen” dünya yazarı olarak kanonlaştırmasıdır. II. Dünya Savaşı’nda büyük bir hezimet yaşamış olan Japon toplumu için savaş sonrası dönemde bu “şeref,” daima özel bir anlam ifade etmiş ve yenilgi sonrasında bir düzelmenin ve toparlanmanın simgesi olarak görülmüştür. Nobel’in böylesine ulusal ve uluslararası cazibelere sahip olması gerek okurlar gerekse medya nezdinde, ödüle ve ödül adayı yazarlara karşı büyük ilgi uyandırmaktadır. Bazen bunaltan bu aşırı ilgi nedeniyle 1960’ların Nobel adayı Mişima Tayland’a kaçmıştır. Günümüzde ise bir süredir adı Nobel ile anılan Haruki Murakami’nin, kendilerini Haruki-ci olarak adlandıran hayran-okurları Nobel ödül programlarını, Dünya Kupası final maçı izler gibi seyretmektedir. Bu makalede, Japon edebiyatı yazarları ile “Nobel Edebiyat Ödülü” adı verilen kültürel evrenselliğin simgesi haline gelmiş fenomen arasındaki karmaşık ilişkiler ele alınmıştır. Nobel ödülüne aday olarak düşünülmenin, aday gösterilmenin, ödülü kazanmanın veya kazanamamanın adı geçen yazarların evrenselleşmesine nasıl katkıda bulunduğu sorusuna cevaplar aranmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
28

Sevim, Oğuzhan, and Ahmet Karabulut. "EĞİTİMDE ÖDÜL VE CEZA: ORTAOKUL ÖĞRETMENLERİNİN GÖZÜNDEN BİR DEĞERLENDİRME." Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, May 20, 2024. http://dx.doi.org/10.18069/firatsbed.1434219.

Full text
Abstract:
Bu çalışmanın amacı, ortaokul öğretmelerinin ödül ve cezaya ilişkin görüşlerinin incelenmesidir. Araştırmada nitel araştırma desenlerinden biri olan olgubilim deseni kullanılmıştır. Araştırmanın katılımcılarına amaçlı örneklem yöntemlerinden kolay ulaşılabilir örnekleme yönteminden yararlanılarak ulaşılmıştır. Çalışma grubunu Erzurum, Giresun, Iğdır ve Şırnak illerinde Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmî ilköğretim okullarında farklı branşlarda görev yapan 39 öğretmen oluşturmuştur. Araştırma verilerinin toplanmasında araştırmacılar tarafından hazırlanan Yarı Yapılandırılmış Öğretmen Görüşme Formu kullanılmıştır. Yarı Yapılandırılmış Öğretmen Görüşme Formu’ndan elde edilen veriler içerik analizi tekniği kullanılarak çözümlenmiştir. Araştırmanın sonunda öğretmenlerin büyük bir çoğunluğunun ödül ve cezaya başvurdukları, ödülü cezadan daha çok tercih ettikleri tespit edilmiştir. Yapılan analizlerde öğretmenlerin öğrencilerde davranış değişikliği yaratmada ve motivasyonu sağlamada ödülün cezadan daha etkili olduğunu savundukları anlaşılmıştır. Öğretmenlerin ödül olarak övgü, puan biriktirme, sembolik ve somut ödüller kullandıkları; ceza olarak ise sözlü uyarı, bedensel uyarı, ev ödevi, puan kırma, sınıf ya da bahçe temizliği yaptırma, sınıf önünde tek ayak üzerinde bekletme gibi cezaları uyguladıkları belirlenmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
29

Gündüz, Yüksel, and Aysun Yüksel Başar. "Eğitim Öğretim Sürecindeki Ödül ve Ceza Uygulamalarına Yönelik Veli Görüşleri." Yuzunci Yil Universitesi Egitim Fakultesi Dergisi, December 5, 2024. https://doi.org/10.33711/yyuefd.1545088.

Full text
Abstract:
Bu araştırmanın amacı, eğitim öğretim sürecinde ödül ve ceza uygulamalarına yönelik veli görüşlerini incelemektir. Araştırma, nitel araştırma yaklaşımlarından olgubilim deseninde tasarlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubu, 2022-2023 eğitim öğretim yılında çocuğu farklı okul türlerinde öğrenim gören, Samsun ilinin farklı kırsal ve kentsel bölgelerinde yaşayan 27 veliden oluşmaktadır. Çalışma grubu, amaçlı örnekleme yöntemlerinden maksimum çeşitlilik örnekleme tekniğiyle seçilmiştir. Verilerin toplanmasında yarı yapılandırılmış görüşme tekniği kullanılmıştır. Elde edilen veriler betimsel analiz tekniğiyle analiz edilmiştir. Veri analizi doğrultusunda 8 tema tespit edilmiştir. Araştırmaya göre kırsaldaki ve kentteki veliler ödül ve cezaya yönelik olumlu ve olumsuz görüşlere sahiptirler. Ödülün öğrenci davranışlarına etkisi konusunda kırsaldaki veliler olumlu görüşler belirtirken, kentteki veliler hem olumlu hem olumsuz görüş belirtmişlerdir. Cezanın öğrenci davranışına etkisi konusunda hem kırsaldaki hem de kentteki veliler olumlu ve olumsuz görüş belirtmişlerdir. Ödülün öğrencinin akademik başarısına yönelik kırsaldaki veliler genellikle ödülü olumlu bulurken, kentteki veliler hem olumlu hem olumsuz bulmuşlardır. Cezanın öğrencinin akademik başarısına etkisi konusunda hem kırsaldaki hem kentteki veliler olumlu ve olumsuz görüştedirler. “Eti senin kemiği benim” ve “Öğretmenin vurduğu yerde gül biter” anlayışına yönelik kırsaldaki veliler olumlu ve olumsuz görüşe sahipken, kentteki veliler tamamen olumsuz görüşe sahiptirler. Araştırma kapsamında olumsuz etkilerinden dolayı ödül ve ceza uygulamalarından uzak durmak, öğrenciyi teşvik etmek, güdülemek, istenen davranış değişikliğine gitmek için alternatif uygulamalar kullanmak şeklinde öneriler geliştirilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
30

SOYSAL, Murat. "ATATÜRK AND THE INTERNATIONAL MARK TWAIN SOCIETY MEDAL: “KEMAL ATATÜRK MODERN ROMULUS”." Ankara Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü Atatürk Yolu Dergisi, April 4, 2023. http://dx.doi.org/10.46955/ankuayd.1261777.

Full text
Abstract:
ABD’li ünlü yazar Mark Twain, başta edebiyat alanında olmak üzere yazdığı eserler ve yaşam serüveni ile tanınmaktadır. Uluslararası Mark Twain Cemiyeti ise Cyril Clemens ve bir grup aydın tarafından 1930 yılında kurulmuştur. Cemiyetin kuruluş amacı ve faaliyetleri Twain’in eserlerinin güncelliğini sağlamak, edebiyat yarışmaları düzenlemek, biyografik çalışmaları ve diğer eserleri dergide yayınlamak vb. şeklindedir. Cemiyet aynı zamanda ülkelerine, insanlığa, bilime, siyasete ve uluslararası sahaya katkılarından ötürü bazı isimlere onursal üyelik ve madalyalar vermiştir. Cemiyetin ödül verdiği devlet adamlarından biri de Mustafa Kemal Atatürk’tür. Atatürk, 1937 yılında kendisine verilen bu ödülü, insani tarafına yapılan vurgu ve iltifattan ötürü memnuniyetle kabul etmiştir. Bu çalışmanın amacı, Türkiye’deki tarih yazımında belirli kısa yazılar dışında hakkında ayrıntılı bir bilimsel çalışma olmayan Mark Twain madalyasının/ödülünün önemini irdelemek ve takdim edilme sürecinin izini sürmektir. Çalışmada uluslararası kuruluşların üyeliklerini, madalya ve ödüllerini kabul etme konusunda seçici davranan Mustafa Kemal Atatürk’ün, Mark Twain Cemiyeti ödülünü kabul etmesinin gerekçesine, Cemiyetin bu ödülü ona hangi nedenlere istinaden verdiğine ve ödül/madalya haberinin kamuoyuna nasıl yansıdığına dair bilgilere yer verilmiştir. Bu çalışma sonunda tarihi olayın yaşandığı dönemin gazetelerinde ve günümüzdeki bazı kaynaklarda parçalar halinde bulunan Mark Twain madalyasına dair yeni kaynaklara, arşivlere ulaşılmış ve böylece literatüre katkı sağlanmaya çalışılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
31

AYDIN, Harun. "MUSTAFA KEMAL ATATÜRK DÖNEMİNDE BİR MOTİVASYON KAYNAĞI OLARAK TALTİFLER." Belgi Dergisi, December 30, 2023. http://dx.doi.org/10.33431/belgi.1371949.

Full text
Abstract:
Bu çalışma, Mustafa Kemal Atatürk döneminde ödül mekanizmasının kullanımını ve işlevini tarihsel bir perspektifle ele almıştır. Araştırma, Atatürk dönemi yönetiminde ödüllerin nasıl uygulandığını anlamak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Tarihsel araştırma yöntemi esas alınarak, ödül mekanizmasının şekli ve uygulama bakımından uğradığı değişiklikler ele alınmıştır. Mustafa Kemal Atatürk döneminde devlete fayda sağlayan kişilere, cinsiyet ayrımı yapılmaksızın her kesimden insana ödül verilmiştir. Cumhuriyet dönemi reform hareketlerinin toplumun geniş kesimleri tarafından kabul edilmesi için, Cumhuriyet ideolojisinin temel yapı taşlarından biri olarak kadınların meslek gruplarında daha aktif bir rol üstlenmeleri gerekliliği vurgulanmaktadır. Özellikle erken Cumhuriyet döneminde, 1932 yılında kadınların polislik mesleğine alınması ve 1935 yılında milletvekili olarak Meclise girmeleri veya pilotluk mesleğinde başarı sağlamaları bu ideolojinin bir tür ödüllendirme yöntemi olarak ön plana çıkmaktadır.&#x0D; Verilen ödüller, Kırmızı Şeritli İstiklal Madalyası, Murassa Madalya, Eseri İkramiye, Takdirname, Kıdem zammı, terfi şeklinde olmuştur. Ödül mekanizması, çeşitli amaçları içermektedir. Bunlar arasında gönül okşama, takdir etme, muhalif kesimleri yanına çekme ve devlete bağlılığı artırma gibi hedefler bulunmaktadır. Ödül vermenin çok yönlü bir politika aracı olarak kullanıldığını göstermektedir. Devletlerarası ilişkilerde de ödül mekanizması, kullanılmıştır. Bu, dönemin diplomasi stratejilerinin bir parçası olarak ödül verme pratiğini içermiştir. Bu durum, uluslararası ilişkilerdeki güç dinamiklerini yansıtması açısından önemlidir. Ödüllerin nihai amaçlarından birinin de köklü dönüşümlerin yaşandığı siyasal ve sosyo-kültürel bir ortamda yapılacak inkılaplara destek ve taraftar bulmaktır. Türkiye Cumhuriyeti Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Başkanlığı Cumhuriyet Arşivi, Ulusal Basın, araştırma ve inceleme eserler gibi güvenilir kaynaklara dayanmaktadır. Bu kaynaklar, çalışmamızın temel dayanakları olup araştırmanızın geçerliliğini destekleyen eserlerdir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
32

CEYLAN, Adnan. "ORGANİZASYONLARDA ÖDÜL SİSTEMLERİ VE YÖNETİMİ." Öneri Dergisi, January 29, 2020, 123–27. http://dx.doi.org/10.14783/maruoneri.681087.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
33

"Üsküdar İletişime 3 ödül daha…" üha, 2023. http://dx.doi.org/10.32739/uha.id.42305.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
34

BAHÇE, HATİCE, and METEHAN TOLON. "ÖDÜL BAZLI KİTLESEL FONLAMA ÖLÇEĞİ." 3. SEKTÖR SOSYAL EKONOMİ DERGİSİ, 2023. http://dx.doi.org/10.15659/3.sektor-sosyal-ekonomi.23.03.2074.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
35

Yilmaz, Muhammet. "Ögretmen Motivasyonunun Artirilmasinda “ÖNKAS” Ödül Sistemi." Sosyal Bilimler Dergisi 14, no. 3 (2013). http://dx.doi.org/10.12780/uusbd188.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
36

"“Zirvedeki Kadınlar Ödül Töreni” Üsküdar Üniversitesi’nde yapıldı…" üha, 2024. http://dx.doi.org/10.32739/uha.id.44540.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
37

Demirel İnal, Elif Arzen, and Elif Tarlakazan. "2023 Yılı Ödül Almış Gıda Ambalaj Tasarım Trendleri: Pentawards örneği." Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, July 10, 2024. http://dx.doi.org/10.52642/susbed.1469257.

Full text
Abstract:
Pazar koşullarında süregelen değişimler ile rekabetin zirve yaptığı günümüzde, ambalaj tasarımının önemi artmaktadır. Benzer ürün kategorilerinde birbirinden farklı milyonlarca ambalaj tasarımı piyasaya sürülmektedir. Bu noktada markanın diğer ürünlerden kendisini ayrıştırması, sattırması, yerini koruması ve/veya farkındalık yaratma çabası temel odak haline gelmiştir. Tüm bunların en büyük yardımcısı ambalaj tasarımıdır. Üretim noktasından başlayan paketleme, tüketiciye ulaşana kadar ve hatta tüketildikten sonra sürdürülebilirlik olgusuna kadar devam etmektedir. Araştırma, 2023 yılında Pentawards ödülü alan ve marka bilinirliği olan gıda ürün ambalajları ile sınırlandırılmıştır. Araştırmanın amacı, 2023 yılında Pentawards tarafından beş farklı kategoride ödül alan ambalaj tasarımlarında kullanılan trendlerin, grafik tasarımı bağlamında nasıl ele alındıklarını derinlemesine incelemektir. Her bir kategoriden ele alınan gıda ambalaj tasarımları rastgele örneklem yöntemiyle seçilmiştir. Araştırmada nitel araştırma tekniklerinden tarama metodu esas alınmış ve betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Bu çalışmada Pentawards 2023 Ambalaj Ödülleri'ne genel bir bakış sunulmuş, öne çıkan trendler ve tasarım yaklaşımları ele alınmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
38

AÇIKGÖZ, Bekir, and Emine BABAOĞLAN. "ÖĞRENCİLERE VERİLEN ÖDÜLLERİN ETKİLİLİĞİNE İLİŞKİN ÖĞRETMEN VE VELİ GÖRÜŞLERİ." Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, January 5, 2023. http://dx.doi.org/10.21764/maeuefd.1108858.

Full text
Abstract:
Bu araştırmanın amacı, öğrencilere verilen ödüllerin etkililiğine ve ödül verilmesiyle beklenen faydaların elde edilip edilemediğine ilişkin öğretmen ve veli görüşlerini ortaya çıkarmaktır. Araştırma nitel araştırma yönteminde ve fenomenoloji deseninde kurgulanmıştır. Araştırmada 2019-2020 eğitim öğretim yılı ikinci döneminde Yozgat ili Merkez ilçesinde görev yapan ortaokul öğretmenleri ile velilerin görüşlerine başvurulmuştur. Araştırmada veriler, öğretmen ve veli görüşme formlarıyla toplanmıştır. Verilerin analizinde içerik analizi tekniği kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre ödül yönteminin öğrencilerin akademik başarılarını artırmaya yönelik çalışmalarını desteklemek, ders etkinliklerine katılımı artırmak ve aile içinde olumlu davranışları artırmak için kullanıldığı görülmüştür. Ödül yönteminin öğrencilerin ders etkinliklerine katılımını artırdığı, motivasyonu yükselttiği ve çocukların olumlu davranışlarını artırdığı belirlenmiştir. Ödüller motivasyonu artırma, verilen görevleri yerine getirme, davranışları kısa sürede değiştirme ve ödev yaptırma konularında etkili bulunmuştur. Ödüllerin kalıcı davranış değişikliği yapmaması, etkisinin çok kısa olması, bazı öğrenciler için anlam ifade etmemesi, motive etme özelliğinin azalması ve ödülden beklenen etkinin elde edilememesi konularında da ödüllerin yeterli etkiye sahip olmadığı sonuçlarına ulaşılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
39

Bayram, Kazım, Ayşe Kardelen Acar, Bilge Yekta Dellal Kara, and Derya Özer Kaya. "Öğrenme ve Karar Verme Yolculuğunda Uyku ve Stres Mesaisi." İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi, August 22, 2024. http://dx.doi.org/10.61399/ikcusbfd.1425777.

Full text
Abstract:
Öğrenme ve Karar Verme Yolculuğunda Uyku ve Stres Mesaisi Özet Karar verme, verimli bir şekilde bilgi işleme performansı gerektiren karmaşık bir eylemdir. Ödüllere alışılmış şekilde cevap oluşturma ve hedeflerin peşinden koşma, karar verme sürecinin anahtarıdır. Günlük hayatta verilen birçok karar, öğrenilen deneyimleri ödül ve ceza gibi değerleme sistemine dayandırılmaktadır. Uyku yoksunluğu ve stres maruziyeti, ödül tepkileri üzerinde bazı değişikliklere neden olarak bilişsel fonksiyonları olumsuz yönde etkilemektedir. Karar vermede güçlük, muhakemede zayıflama, benlik saygısı ve verimlilikte azalma, hafızada zayıflık, konsantrasyon bozukluğu ve hatalarda artış gibi kognitif etkilenimler aşırı stres ile ilişkilendirilmektedir. Çalışmalar uykunun, öğrenme sürecinde, ilk beceri edinimi izleyen motor beceri gelişiminin devam etmesinde, bellek konsolidasyonunda rol oynadığını göstermektedir. Bazı araştırmalar, uykudayken kısa süreli belleğin uzun süreli belleğe dönüşümü sırasında beceri geliştirme ve öğrenmenin arttığını ve bu nedenle yeterli uykunun beceri yürütmeyi ve görev performansını desteklediğini ileri sürmektedir. Uyarlanabilir davranış için deneyimler aracılığıyla öğrenmenin önemi bilinmektedir. Etkili ve doğru stres yönetimi, kişinin fiziksel ve ruhsal sağlığını korumasını sağlarken, öğrenme ve karar verme yeteneğinin de artmasını sağlamaktadır. Böylece günlük hayatta kişinin verimliliği ve yaşam kalitesi yükselmektedir. Bu nedenlerle yeterli uyku düzenlemeleri ve stresle başa çıkma yöntemleri fizyoterapi müdahalelerine entegre edilerek fizyoterapist ve hasta arasında doğru karar verme sürecine destek olunmalıdır. Böylece hastanın beceriyi daha kolay öğrenmesi sağlanmalıdır. Bu çalışma ile ödül mekanizmalarına dikkat çekerek stres ve uykunun ilişkisi ele alınıp bunların karar verme ve öğrenme üzerinde etkisine yönelik yeni perspektifler kazandırmak amaçlanmaktadır. Anahtar kelimeler: Uyku, stres, karar verme, öğrenme, ödül.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
40

AYDIN, Bekir Murat, and Burhan BARAKLI. "DA Makinesi Hız Kontrolünün Q-Öğrenme Tabanlı PID Kontrolör ile Gerçek-Zamanlı Uygulaması." Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, June 5, 2022. http://dx.doi.org/10.29130/dubited.1111267.

Full text
Abstract:
Çalışmamızda Q-öğrenme tabanlı adaptif PID kontrolörün gerçek zamanlı bir sistemdeki performansı incelenmiştir. Gerçek zamanlı sistem olarak DA makine hız kontrolü sistemi tercih edilmiştir. DA makine sisteminden gelen hata sinyali üzerinden sistemin durum bilgisi ve Q-öğrenme yöntemi için ödül sinyali hesaplanmaktadır. Durum bilgisi ve ödül sinyali yardımı ile PID katsayıları artırılıp azaltılarak optimal katsayılara ulaşılmaktadır. Her PID katsayısı için bir adet Q-tablosu tanımlanmıştır. Simülasyon çalışması ve gerçek zamanlı uygulama ile kontrolör performansı incelenmiştir. Pekiştirmeli öğrenme ile tasarlanan kontrolcünün klasik PID yapısı gibi başarılı olduğu tespit edilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
41

"Üsküdar Üniversitesi ‘Eğitim Hizmetleri’ kategorisinde 6. oldu." üha, 2023. http://dx.doi.org/10.32739/uha.id.42883.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
42

"Fren mekanizmasını devreye al 14 günde bırak!" üha, 2024. http://dx.doi.org/10.32739/uha.id.44245.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
43

"Prof. Dr. Tarhan: “Dünyayı bağımlılık pandemisi bekliyor!”." üha, 2024. http://dx.doi.org/10.32739/uha.id.57152.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
44

"34. Genç İletişimciler Yarışmasından Üsküdar İletişim’e 3 ödül." üha, 2025. https://doi.org/10.32739/uha.id.58472.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
45

Aydın, Ruhan. "İŞLETME HİLELERİNİN YAPTIRIMI: CEZA MI? ÖDÜL MÜ?" Muhasebe ve Denetime Bakış, December 5, 2024. https://doi.org/10.55322/mdbakis.1549426.

Full text
Abstract:
İşletme hileleri, her coğrafyada ve toplumda dramatik şekilde artarak, ciddi maddi kayıpların yanı sıra zaman, itibar ve güven kayıplarına da yol açmaktadır. Birçok araştırmaya, yasaya, standarda konu olmuş işletme hilelerinin önlenebilmesi için birçok yöntem ve disiplin oluşturulmuştur. Suç barındıran davranışı ortadan kaldırmaya yönelik en önemli önleyici faktör cezalardır ki bunlar suçun teşebbüsüyle ortaya konan yaptırımlardır. Ancak yapılan bir çok araştırmada ve raporda hileye ilişkin cezaların uygulanmadığı/uygulanamadığı veya bu cezaların yeterli olmadığı görülmektedir. Cezaların tatbik edilmemesi ile ilgili bir çok somut ve soyut sebep sıralanabilmektedir. Bu sebeplerin öğrenilerek yeni önlemlere yönelik önerilerin oluşturulabilmesi amacıyla bu çalışma yapılmıştır. Çalışmada iç denetçilerin tecrübelerinden yararlanılarak fenomenolojik araştırma deseni kullanılmıştır. Katılımcı görüşlerinden elde edilen bulgulara göre, işletmeler hile failini cezalandırmamakta veya eylemin ederi dahilinde yaptırım uygulanmamaktadır. İşletmelerin hile failini çoğunlukta sadece işten çıkarma yoluna gitmekle yetindikleri ve hukuki yaptırımlara başvurmadıkları gözlemlenmiştir. Hilelerin cezasız veya yetersiz ceza ile sonuçlanmasının temel motivasyonu ise işletmelerin itibar kaybına uğrayacaklarının düşünülmesidir. Bu şekilde sonuçlanan hile eylemi, cezanın caydırıcılık işlevinin önüne geçmekte ve hilelerin tekrarlanmasına da dayanak oluşturmaktadır. Araştırma mevcut yaptırım uygulamasının bu haliyle hile failine, “Ceza mı? Yoksa ödül mü?” olduğu sorusuna bir bakış açısı sunmaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
46

"Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Hayatta amacı olan insan internet tuzağına düşmez”." üha, 2024. http://dx.doi.org/10.32739/uha.id.56525.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
47

"Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Stres azaltma tekniği olarak madde kullanılıyor…”." üha, 2024. http://dx.doi.org/10.32739/uha.id.44967.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
48

"Son 5 yılda Oyun Bağımlılığı tanısı yüzde 50 arttı!" üha, 2023. http://dx.doi.org/10.32739/uha.id.43457.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
49

"Üstün Başarı Ödüllü Serdar Karan: “Engelim ödül almama engel olmadı!”." üha, 2025. https://doi.org/10.32739/uha.id.60155.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
50

"Prof. Dr. Nevzat Tarhan: “Sanat sanat için değil insanlık için olursa ruha iyi gelir”." üha, 2024. http://dx.doi.org/10.32739/uha.id.56744.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!