Literatura académica sobre el tema "Styrning av"

Crea una cita precisa en los estilos APA, MLA, Chicago, Harvard y otros

Elija tipo de fuente:

Consulte las listas temáticas de artículos, libros, tesis, actas de conferencias y otras fuentes académicas sobre el tema "Styrning av".

Junto a cada fuente en la lista de referencias hay un botón "Agregar a la bibliografía". Pulsa este botón, y generaremos automáticamente la referencia bibliográfica para la obra elegida en el estilo de cita que necesites: APA, MLA, Harvard, Vancouver, Chicago, etc.

También puede descargar el texto completo de la publicación académica en formato pdf y leer en línea su resumen siempre que esté disponible en los metadatos.

Artículos de revistas sobre el tema "Styrning av"

1

Eidevald, Christian y Ingrid Engdahl. "Introduktion till temanummer om undervisning i förskolan". BARN - Forskning om barn og barndom i Norden 36, n.º 3-4 (8 de enero de 2019): 5–19. http://dx.doi.org/10.5324/barn.v36i3-4.2905.

Texto completo
Resumen
Det pågår en förändring i styrningen av barnomsorg och förskola i de nordiska länderna. Nya begrepp efinierar dess uppdrag, vilket skapar möjligheter men också utmaningar. Introduktionen till temanumret ger en beskrivning av aktuell forskning och pågående diskussion i framför allt Sverige, men också i övriga nordiska länder, om begreppen utbildning och undervisning, som en del i denna förändrade styrning. Ansvaret för förskolan i Sverige flyttades i slutet av 1990-talet till utbildningsdepartementet och Skolverket, från att tidigare ha sorterats under socialdepartementet och Socialstyrelsen. Därmed kom förskolan i första hand att motiveras av barnets rätt till förskola, snarare än föräldrars rätt till barnomsorg. När en ny skollag infördes 2010 förstärktes uppdraget ytterligare i en utbildningspolitisk riktning, genom att förskolan blev en skolform som inte längre i första hand reglerades genom beskrivningar av omsorg och lek, utan med begreppen utbildning och undervisning. Denna nya styrning, med begrepp som emanerar ur skolans tradition, genomfördes utan föregående utredning av vad det skulle kunna betyda för förskolan.I introduktionen presenteras temanumrets åtta artiklar, som är skrivna av svenska forskare med intresse för att bidra till diskussionen om hur begreppet undervisning kan tolkas och tillämpas i förskolan. Diskussionen om utbildning och undervisning i förskolan är högaktuell i Sverige, men temanumret bidrar även till pågående diskussioner i övriga nordiska länder. En sammanfattning av artiklarna ger att undervisning i förskola handlar om att skapa eller fånga ett intresse hos barn och att därifrån stötta ett lärande och en utveckling, för att ge varje barn de bästa förutsättningarna för resten av livet.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
2

Wallin, Erik. "Verksam och/eller samverkande styrning? - en diskussion av utredningsrapporten “Samverkande styrning”". Studies in Educational Policy and Educational Philosophy 2002, n.º 1 (enero de 2002): 26778. http://dx.doi.org/10.1080/16522729.2002.11803852.

Texto completo
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
3

Frey, Louise y Anette Olin. "Läraragens i lärarlagsdiskussioner om Skolverkets allmänna råd". Forskning og Forandring 2, n.º 2 (10 de diciembre de 2019): 64–83. http://dx.doi.org/10.23865/fof.v2.1532.

Texto completo
Resumen
Läraragens är en viktig aspekt i talet om läraren som en professionell yrkesutövare. Läraryrkets förändring har resulterat i ökade krav av olika slag för lärarna. Ett av dessa krav är att hantera styrning genom att reflektera över och tolka olika typer av policytexter. I studien undersöks samtal när lärarna i två lärarlag diskuterar sitt arbete utifrån läsning av ett allmänt råd från Skolverket. Studiens resultat visar att samtalet blir en kraftfull tillgång i detta arbete vilket tydliggörs genom att analysera olika former av talhandlingar. Lärarna låter sig påverkas av riktlinjerna i texten, men ifrågasätter samtidigt innehållet och konstruerar ny kunskap med hjälp av sin egen praktikkunskap. Hur lärarnas reflexiva förmåga kommer till användning samt hur olika former av läraragens synliggörs har kopplats till olika samtalssituationer. Studien bidrar således till att beskriva hur lärares agens i form av talhandlingar tar sig uttryck i en skärningspunkt där den statliga styrningen av skolan och lärarnas yrkeskunskap möts.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
4

Lago, Lina y Maria Simonsson. "Stöd eller styrning – En analys av Skolverkets stödmaterial för förskoleklassen". Venue 4, n.º 2 (13 de abril de 2015): 1–6. http://dx.doi.org/10.3384/venue.2001-788x.15410.

Texto completo
Resumen
Sexton år efter att förskoleklassen införs som en egen skolform ger Skolverket ut ett stödmaterial. Vilka bilder av arbetet i förskoleklass och vilken styrning av verksamheten framträder i detta material?
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
5

Simonsson, Maria, Helene Elvstrand y Kristina Hellberg. "Samverkan mellan hem och fritidshem ska gynna skolresultaten". Venue 4, n.º 1 (14 de enero de 2015): 1–5. http://dx.doi.org/10.3384/venue.2001-788x.1541.

Texto completo
Resumen
I de nyligen publicerade Skolverkets allmänna råd om fritidshem betonas ett ökat samarbete mellan fritidshem och hemmet. Det innebär ökad delaktighet men också styrning och kontroll av såväl barn som kontakten med föräldrar/vårdnadshavare. På så sätt ska fritidshemmet komplettera skolans verksamhet och ge bättre skolresultat.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
6

Kronqvist Håård, Malin. "Styrning genom samverkan? – En textanalys av dominerande diskurser i en statlig skolförbättringssatsning". Pedagogisk forskning i Sverige 26, n.º 1 (4 de mayo de 2021): 42–69. http://dx.doi.org/10.15626/pfs26.01.03.

Texto completo
Resumen
Artikeln tar sin utgångspunkt i tre texter rörande skolförbättringssatsningen Samverkan för bästa skola (SBS) varav två kan betecknas som policytexter och den tredje är en myndighets hemsida rörande SBS. Policydiskurser är viktiga att undersöka i och med att de ramar in vad som är den politiska viljan kring ett givet fenomen. Genom policy konstrueras mening och identifieras problem i utbildning. Syftet med studien är att skriva fram ett tänkbart narrativ om SBS för att synliggöra och lyfta fram underliggande diskurser i retoriken kring SBS i de analyserade texterna. Analysen har guidats av både en narrativ och en diskursiv ansats. Ett styrningsperspektiv har anlagts i analysen med utgångspunkt i governance och governmentality. I analysen lyfts olika konkurrerande diskurser fram spänningen mellan samverkan och styrning, mellan decentralisering och kontroll. Studiens kunskapsbidrag är att den kritiskt granskar en av de största skolutvecklingssatsningar som gjorts i svensk skola och ett resonemang om de underliggande antaganden som identifierats i analysen förs. Att vara kritisk betyder inte att säga hur saker egentligen är, utan vad diskursanalyser av detta slag kan bidra med är att lyfta blicken från dessa under-liggande common sense-antaganden som genomsyrar offentliga texter och på så sätt öppna upp för alternativa tankesätt och handlingssätt.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
7

Hill, Helena. "”Normkritisk vaccination” - Normkritik och normkritisk pedagogik i Skolverkets rapporter och råd 2009 – 2014". Pedagogisk forskning i Sverige 26, n.º 2-3 (27 de septiembre de 2021): 38–60. http://dx.doi.org/10.15626/pfs26.0203.05.

Texto completo
Resumen
Artikeln granskar Skolverkets rekommendationer och råd om att använda normkritik och normkritisk pedagogik i arbetet med att främja lika villkor samt förebygga och förhindra diskriminering och trakasserier i skola och förskola. Med utgångspunkt i en poststrukturalistisk förståelse av policy och politisk styrning analyseras Skolverkstexter mellan 2009 och 2014 med hjälp av Carol Bacchis och Susan Goodwins analysmetod ”What’s the problem represented to be” (WPR). Resultatet visar att normkritik ofta framställs som en ”teknik” som ska ”införas” och att det både är ”lätt” och ”enkelt” och normkritik beskrivs som ett ”vaccin” mot diskriminering. Det problem som konstrueras och tas för givet i texterna är att lärare och elever är omedvetna om de normer som existerar och att skapa medvetande om normer blir därför en viktig metod (teknik). Det underliggande förgivettagandet är att alla, såväl lärare som elever, har samma intresse av att omvandla diskriminerande normer liksom att de har samma syn på vad som är diskriminerande normer. Därmed synliggörs inte maktrelationer eller ojämlika strukturella villkor.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
8

Daun, Holger. "Samhällsförändringar, globalisering och internationell och jämförande pedagogik". Pedagogisk forskning i Sverige 23, n.º 5 (21 de septiembre de 2018): 184–204. http://dx.doi.org/10.15626/pfs23.5.11.

Texto completo
Resumen
Utbildningen och dess funktion i ett land kunde länge förstås utifrån ett holistiskt, nationellt perspektiv. Verkligheten har emellertid förändrats väsentligt under de senaste decennierna – ofta på oförutsägbara sätt, främst på grund av den tilltagande globaliseringen. Utbildningssystemets huvudsakliga uppgift har varit att kvalificera människor för deras roller som producenter, konsumenter och medborgare. Men numera förväntas utbildningen också alstra humankapital som är konkurrenskraftigt globalt (Brown, Halsey, Lauder & Stuart Wells, 1997a, 1997b). Detta har förändrat villkoren för forskningen och undervisningen inom jämförande och internationell pedagogik (JIP) (Crossley & Watson, 2003). Under de sex, sju decennier som JIP existerat som en särskild disciplin har ämnet genomgått väsentliga förändringar – från spridda småskaliga (och ofta amatöristiska) fallstudier – ofta av något utbildningssystem eller några få skolor – och enstaka storskaliga och kvantitativt orienterade studier, till ett brett forskningsfält med alltmer heterogena objekt eller ämnen och en kombination av metodiska och teoretiska ansatser. Min forskning började med studier av utvecklingsproblematik och inlärning i låginkomstländer i Afrika och hamnade till sist i globalisering, omstrukturering och styrning av utbildningssystem. Den här artikeln försöker ge en schematisk översikt över utvecklingen inom JIP under de fyra, fem senaste decennierna. Först beskriver jag några av samhällsförändringarna och vilka begrepp, objekt, teman etccetera som tillkommit sen 1960- och 1970-talen på JIP:s forskningsagenda. Därefter tar jag upp några av JIP:s teoretiska och metodologiska ansatser.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
9

Holmberg, John. "Ledarskap för hållbar omställning i högre utbildning". Högre utbildning 10, n.º 1 (2020): 98. http://dx.doi.org/10.23865/hu.v10.2422.

Texto completo
Resumen
FN:s ledning är tydlig med att Agenda 2030 kräver transformativt och inkluderande ledarskap. Ett ledarskap som kräver att vi tar modiga beslut och flyttar oss ut ur våra ”comfort zones” och välkomnar innovativa sätt att arbeta och tänka. I denna artikel ger jag min reflektion över ledarskapskompetenser i undervisningen och ledarskapets betydelse inom undervisningsorganisationen för att möjliggöra för studenter att bygga sådana kompetenser samtidigt som de skapar värde för andra. Det handlar om ledarskap på olika nivåer: att leda sig själv, att leda ihop med andra och att leda för det gemensamma globala samhället. Det handlar också om att skapa rum/utrymme för att möjliggöra utforskande samverkan för hållbar omställning. Att skapa detta förändringsutrymme kräver dock att ledningen, speciellt inom utbildningsystemet, förstår att skilja på men ändå ser det ömsesidiga beroendet av två logiker för styrning och utveckling: kryssnings- respektive expeditionslogiken.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
10

Forskning, Sociologisk. "Komande temanummer av Sociologisk Forskning". Sociologisk Forskning 57, n.º 2 (8 de julio de 2020): 220. http://dx.doi.org/10.37062/sf.57.21973.

Texto completo
Resumen
Det behövs sociologiska perspektiv för att belysa de många samhälleliga utmaningar som pandemin covid-19 har inneburit, såväl direkt som indirekt. Vi efterlyser därför aktuella och empiriskt grundade forskningsartiklar som utifrån sociologiska perspektiv kan öka vår förståelse av coronakrisen och pandemin covid-19. Relevanta frågor att belysa är till exempel expertkunskaper och relationen mellan vetenskap och politik, betydelsen av social ojämlikhet under pandemin samt dess sociala konsekvenser, samhällets organisering och styrning under kristider, de nya utmaningar som krishanteringsåtgärder skapar, hur människor agerar under kriser och hanterar ensamhet, isolering och permitteringar. Artiklarna kan handla om svenska förhållanden men även använda jämförande och internationella perspektiv för att förstå det som händer i Sverige i förhållande till andra länder. En världsomspännande hälsokris gör att vi alla behöver experter mer än någonsin, för att veta hur vi kan skydda oss mot viruset och för att ta fram vaccin eller andra effektiva behandlingar. Under pandemin covid-19 har vi sett att det finns en stor tilltro till vetenskap och teknik samtidigt som expertisen ständigt ifrågasätts. Expertkunskaper handlar aldrig enbart om faktaförhållanden utan även om hur problemen uppfattas och vem som har ansvar för att lösa dem. Sociologiska perspektiv på huruvida vetenskap uppfattas som är viktiga under kriser när experter dominerar debatten. Minst lika viktiga sociologiska teman är mellanmänskliga relationer, emotioner och människors drivkrafter. Vad är det som gör att vi agerar som vi gör i en kris? Vilken beredskap har människor och organisationer för att agera i en kris? Vi efterlyser också bidrag som uppmärksammar perspektiv som tenderat att falla bort i rapporteringen, till exempel frågor om ojämlikhet, konflikter, makt och ideologi. Det finns ett stort behov av empirisk forskning som undersöker hur coronakrisen och pandemin covid-19 har drabbat olika grupper och huruvida socioekonomiska skillnader, åldersskillnader och intressekonflikter har synliggjorts eller osynliggjorts under coronakrisen. Bidrag kan skrivas på svenska, engelska, danska och norska. Artiklar kan vara mellan 4 000 och 10 000 ord långa. I övrigt se tidskriftens riktlinjer på www.sociologiskforskning.se. Alla artiklar genomgår anonymiserad kollegial granskning (double blind peer review). Vid frågor, kontakta gärna någon av gästredaktörerna för temanumret. Deadline för manus är 15 oktober 2020 Gästredaktörer:Shai Mulinari, Lunds universitet: shai.mulinari@soc.lu.seLinda Soneryd, Göteborgs universitet: linda.soneryd@gu.seSusanna Öhman, Mittuniversitetet: susanna.ohman@miun.se
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
Más fuentes

Tesis sobre el tema "Styrning av"

1

Ljungberg, Fredrik y John Henry Alexander Andersson. "Styrning av formrivningstider". Thesis, Högskolan i Halmstad, Sektionen för ekonomi och teknik (SET), 2012. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:hh:diva-19817.

Texto completo
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
2

Johansson, Axel y Stina Jörnvik. "Projektledares styrning av projektorganisationer : En studie om styrning vid förtätning av stadsmiljön". Thesis, Högskolan i Halmstad, 2021. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:hh:diva-44598.

Texto completo
Resumen
Projektledare har inte möjlighet att styra projektet utan att koppla in andra aktörer från början och måste förhålla sig till begränsningar inom omfattning, tid och ekonomi Projektledare styr med projektplaner för att senare kunna följa upp utfallet. Förtätningsprojekten kontrolleras och följs upp under genomförandet för att hålla tidplaner och budget för projektet. Projektledare gör ekonomiska efterkalkyler för att mäta resultaten samt utvärderarprojektet i helhet. Resultatet av denna studie visar på att projektledare styr projektorganisationen vid förtätningsprojekt med hjälp av faser för att få en tydlig struktur på projektets omfattning.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
3

Gyllhamn, Claes. "Centraliserad styrning av åtkomstlistor". Thesis, Mälardalens högskola, Akademin för innovation, design och teknik, 2011. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:mdh:diva-14374.

Texto completo
Resumen
Can the Danish "Aftalesystemet", a system with the intention to simplify the use of services within health care, be used in Sweden? This project has investigated the possibility by installing and testing the system and explored its functions to detect any eventual problems. Analyses were made of the system's graphical part and the underlying code to see in greater detail how the communication between units occurred, since no actual documentation of it existed. Discussions with the developers took place regarding how the current system works and how further development should continue. In order to test the system, a completely virtual environment was used. Server, clients and routers were virtualized with VirtualBox and GNS3 in order to not disrupt any ongoing services. The results show that because of how the Danish infrastructure is constructed, and how the system is developed to function primarily in a Danish infrastructure, some changes are needed regarding the design of the database, the GUI and the generation of access lists. Because MedCom and Inera are cooperating on this project, some functions will only be available in either language. However, the plan is that the system will be generalized to such a degree in the future that it can be used cooperatively by several countries.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
4

Skoog, Björn. "Halvautomatisk styrning av järnvägskran". Thesis, Mälardalen University, School of Innovation, Design and Engineering, 2009. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:mdh:diva-7493.

Texto completo
Resumen

En RMRC, Rail Mounted Railway Crane, är en kran för hantering av containertrafik till och från järnvägsvagnar. Kranen som är helt manuellt styrd utrustas med en semiautomatik som hjälper operatören att positionera kranen. Målpositionen för containern kommer från terminalens logistiksystem. För positioneringen har en lämplig regulator tagits fram som tar hänsyn till den mekaniska påverkan på motorer och växellådor som finns vid acceleration och retardation. Regulatorn har tagits fram och testats i en simuleringsmiljö. Den har sedan implementerats i ett PLC-system och provkörts i labmiljö med PLC och motorer. Regulatorn har förbättrad prestanda jämfört med den regulator som tidigare använts för andra typer av kranar. Den är också lättare att trimma in vid idriftsättning.För positionsåterföringen på de tre rörelserna lyft, tralla och kranåk, har olika typer av givare undersökts och rekommenderat.

Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
5

Marcus, Lina y Epaminondas Sotiriadis. "Styrning av grafisk färgdisplay". Thesis, Linköping University, Department of Science and Technology, 2005. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:liu:diva-5000.

Texto completo
Resumen

This master thesis is a result of the work carried out for Research Electronics at Siljansnäs. The company develops customized electronical systems. Because of the rapidly increasing interest in colour displays there has been a desire within the company to represent information from sensors and electrical systems in a more advanced way.

Due to the mentioned reason above we were given the assignment to solve how a colour display using the STN technique works. The technique is used by small displays, the size of QVGA. Our ambition of this diploma work is to develop a fully functionally test prototype to evaluate the LCD (Liquid Crystal Display) and the LCD controller. The most important results from this study is the documentation of how a LCD controller works and how the pixels are addressed. We succeded in showing all the pixels we were able to address at the right place on the LCD wich indicates that there is a compatibility between the LCD and the LCD controller . A replacement of the LCD is recommended because of the difficulties working with it. Precisely wich LCD it should be replaced with is not mentioned in this report because of the extent of the work. One of the aims was to evaluate the function of the LCD, not to find an alternative LCD.When studiyng the LPC2129 and MC68K it emerged that both suits well as controlling units for this application, but an implemention with LPC2129 involves greater diffculties because of the absence of external system bus. Our aim is that this work will function as a starting point to further development leading to a controlling unit in working order, and that it will be implemented in other products the company develops.


Föreliggande rapport behandlar vårt magisterarbete på 20 poäng. Arbetet är gjort åt Research

Electronics i Siljansnäs som utvecklar skräddarsydda elektroniksystem. På grund av den ökade efterfrågan av färgdisplayer från marknaden har det länge funnits ett behov av att presentera information från givare och mätinstrument på ett mer avancerat sätt.

Av ovan nämnda skäl fick vi i uppdrag att undersöka hur en färgdisplay av typen STN (Super Twist Nematic) fungerar. Det är oftast små displayer som använder den här tekniken. Målet från början var att utveckla en fungerande testprototyp för att testa grafikcontrollern och displayen. De viktigaste resultat som framkommit efter arbetet är en dokumentation på hur en grafikcontroller fungerar och hur adressering av pixlar sker. Vi har visat att det är möjligt att använda den givna grafikcontrollern tillsammans med den display som köpts in då alla pixlar som gick att adressera visats på önskad plats på skärmen. Det finns också en rekommendation av byte till en annan display som är enklare att arbeta med. Exakt vilken anges inte i rapporten eftersom det inte har ingått i arbetet att ta hitta en alternativ display utan att undersöka den befintliga. Studien av mikrocontrollern LPC2129 från Philips och processorn MC68K från Freescale visar att båda är bra för applikationen. LPC2129 blir svårare att arbeta med till följd av att det saknas extern systembuss. Våra förhoppningar är att examensarbetet ska bli en god grund för fortsatt arbete som leder till en färdig produkt, och att den används i övriga tillämpningar i företaget.

Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
6

Edling, Huvén Mikael. "Styrning av elektriska motorer". Thesis, KTH, Maskinkonstruktion (Inst.), 2010. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:kth:diva-49587.

Texto completo
Resumen
Detta examensarbete har syftat till att undersöka utförbarheten om det är möjligt att skapa ett Scania ägt drivsteg där all kraftelektronik och all intelligens som idag ligger i de smarta sälldonen kombineras. Detta drivsteg kommer att monteras separat från elmotorerna. Målet med detta examensarbete är att studera vilka begränsningar som finns i form av kabellängd (mellan motor och drivsteg) och montering av motor (med eller utan hallgivare). En studie om alla de applikationer som sitter på drivlinan gjordes. EGR-ventilen (Exhaust gas recirculation) ansågs mest tillämpad för detta examensarbete och valdes som utgångspunkt. En elektrisk motor och drivsteg utsågs därefter med hjälp av specifikationerna från den valda applikationen. Ett antal sensorlösa metoder undersöktes och med kraven från den valda applikationen så ansågs några av dessa metoder mer lämpliga för EGR-ventilen. Dessa metoder var ‖flux-linkage‖, ‖state observers‖, ‖active probing‖ samt ‖modulated signal injection‖.Motor, drivsteg och kabelmodeller var skapade med Matlab Simulink. Simuleringarna skilde sig ifrån verkligheten pga. bristande kunskap om hur det köpta drivsteget styrde motorn.Mätningar gjordes på det verkliga systemet med olika kabellängder. Resultatet blev att motorstyrningen påverkades minimalt av kabellängder upp till 15 meter. Med kabellängder över 15 meter så uppkom avvikelser i positionsregleringen, dessa avvikelser orsakades med stor sannolikhet av störningar på hallgivarkablarna ifrån fasspänningskablarna.
This master thesis aims to investigate the possibility of a Scania owned drive where all power electronics and all the intelligence which today lies in the smart actuators are combined to a ―logic device‖. This Scania owned device will be mounted separately from the motors. The goal is to study what restrictions exist in terms of cable length (between the motor and the drive) and mounting of the motor (with or without commutation sensor). A study of which application from the driveline this thesis would be applied on was preformed and the exhaust gas recirculation valve was decided. An electrical motor and drive was then determined by the specifications of the chosen application. Sensorless methods were investigated and with the requirements of the chosen application, some of the methods seemed more suitable. These methods are to measure flux-linkage, use state observers, active probing and to inject modulated signals. The electrical motor, drive and cables were modeled with Matlab Simulink. The simulations differed from the reality due to lack of knowledge of how the purchased drive steered the motor. Measurements on the real system were made with different cable lengths. The result was that the motor control was hardly affected by cable lengths up to 15 meters. However, with cable lengths over 15 meter the position control got some abnormalities which most likely were caused by the interference of the hall sensor cables from the phase voltage cables.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
7

Yassin, Hannan y Jessica Björklund. "Erfarenheter av budgetlös styrning". Thesis, Högskolan i Gävle, Avdelningen för ekonomi, 2015. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:hig:diva-19570.

Texto completo
Resumen
Sammanfattning Titel: Erfarenheter av budgetlös styrning Nivå: C-uppsats i ämnet företagsekonomi Författare: Hannan Yassin och Jessica Björklund Handledare: Tomas Källquist och Stig Sörling Datum: 2015 - Juni Syfte: Enligt tidigare forskning är det mer än 30 år sedan debatten kring budgetlös styrning började. En del företag valde då att överge budgeten vilket har lett till erfarenheter av den budgetlösa styrningen i praktiken. Syftet med denna studie är att belysa de erfarenheter av budgetlös styrning som finns med avseende på planering, uppföljning och tidsåtgång. Metod: Studien har utgått från ett hermeneutiskt perspektiv med en abduktiv ansats. Den teoretiska referensramen har byggts upp genom att sammanställa tidigare forskning och det empiriska materialet har samlats in genom en kvalitativ metod där semi-strukturerade intervjuer genomförts. Den teoretiska referensramen och empirin ställdes sedan mot varandra för hitta likheter och skillnader. Resultat & slutsats: Studien visar att erfarenheterna kring budgetlös styrning har likheter med tidigare forskning. Dock har vi sett att kritiken mot uppföljning i tidigare forskning om budget inte helt stämmer överens med de erfarenheter vi har tagit del av. Erfarenheterna visar även att den budgetlösa styrningen går att kombinera med en budget beroende på vilka egenskaper det är önskvärt att styrningen ska ha. Förslag till fortsatt forskning: I vår studie har vi fokuserat på budgetlös styrning men vi har sett att det finns aspekter att undersöka i kombinationen mellan styrningar. Vi anser att framtida forskning kan undersöka hur de olika egenskaperna hos styrningskoncepten är kombinerade eller hur de skulle kunna kombineras. Uppsatsens bidrag: Efter att ha analyserat erfarenheterna kring budgetlös styrning har vi sett att budgetstyrning och budgetlös styrning inte ska ses som en dikotomi. Studien ger ett mer nyanserat perspektiv av styrmedel jämfört med den ensidiga debatten som pågick för över 30 år sedan. Nyckelord: Budget, budgetering, budgetlös styrning, ekonomistyrning.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
8

Hagman, Ronny. "Styrning av hydraulisk ventilprovkrets". Thesis, KTH, Maskinkonstruktion (Inst.), 2012. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:kth:diva-156781.

Texto completo
Resumen
Den här rapporten redogör för det examensarbete som utfördes på Cargotec ABs utvecklingslaboratorium i Hudiksvall våren 2012. Cargotec AB är en världsledande leverantör av lasthanteringslösningar för lokal transport, terminaler, hamnar, distributionscenter och fartyg. I Hudiksvall tillverkas lastbilskranar för hantering av timmer och styckegods. Hudrauliska ventiler utgör en viktig del av de system de ingår i och deras egenskaper, både statiska och dynamiska, har en enorm betydelse för systemet som helhet. Det är därför viktigt att kunna identifiera egenskaperna hos de ventiler som används. För att tillgodose detta behov finns en provkrets för ventiler på Cargotecs utvecklingslaboratorium i Hudiksvall. Provkretsens styrsytem var baserat på teknik från 1980-talet som inte uppfyllde de önskemål som fanns och var dessutom i stort behov av renovering. Förutom önskemål om utökad funktionalitet fanns även hårda krav på styrsystemets noggrannhet. Under examensarbetet har ett nytt styrsystem utvecklats och installerats till provkretsen. Bytet av styrsystem omfattade både hård- och mjukvara. En simuleringsmodell av provkretsen utvecklades för att möjliggöra enkel vidareutveckling av styrsystemet. Det system som utvecklades är tillräckligt kraftfullt för att tillgodose samtliga önskemål som fanns. Det har även god potential att tillgodose framtida behov.
This report presents the master's thesis performed at Cargotec Ltd's development laboratory in Hudiksvall, Sweden during the spring of 2012. Cargotec Ltd is a world leading manufacturer of cargo handling solutions for local transport, terminals, ports, distribution centers and ships. In Hudiksvall Cargotec manufactures truck cranes for handling timber and other cargo. Hydraulic valves constitute an important part of the system they are incorporated in and their properties, both static and dynamic, have a great impact on the system as a whole. Therefore it is important to be able to identify the properties of the valves used. To meet this need there was a test circuit for hydraulic valves at Cargotec's development laboratory in Hudiksvall. The test circuits control system was built on technology from the 1980:ies that did not meet the current demands on functionality. Furthermore the control system was in great need of restoration. Apart from the demands on increased functionality there were also requirements on the systems control performance. A new control system was developed and installed during the thesis. The upgrade of the control system included both hardware and software. Also a simulation model of the test circuit was derived in order to provide a convenient way of further enhancing the control algortihms. The system developed during this theses was powerful enough to not only meet the current requirements but also to be a great support in developing the next generation of cargo handling solutions.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
9

Agebjörn, Lina y Maria Forsbring. "Sommar, sol och styrning : Styrning av säsongsanställda i turismföretag". Thesis, Linnéuniversitetet, Institutionen för ekonomistyrning och logistik (ELO), 2016. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:lnu:diva-49389.

Texto completo
Resumen
Turismbranschen anses vara en av världens största näringar och har i Sverige fortsatt växa under en lång tid och i relation till Sveriges totala ekonomi och sysselsättning har turismnäringen en stor betydelse. Ett stort problem inom turismnäringen är de säsongsvariationer som präglar branschen och bland annat innebär att företag behöver anställa personal för en kort period. Det har visat sig vara svårt att få tag på personal som vill jobba under endast några veckor av året och som har de kvalifikationer som krävs för jobbet. När företagen inte kan anställa personal som helt och hållet uppfyller alla krav så är det istället viktigt att utveckla styrsystem så att personalen arbetar i enlighet med företagets mål. Det behövs olika styrsystem beroende på vilket slags arbete som ska utföras och det är arbetsuppgifterna som avgör vilken form av styrning som passar. De olika styrsystem som behandlas i denna studie är regelstyrning, resultatstyrning och kulturstyrning. För att undersöka hur chefer i säsongsbetonade turismföretag använder sig av olika former av styrning genomfördes intervjuer med chefer som hade personalansvar. Efter genomförda intervjuer sammanställdes materialet och analyserades. Det framkom slutligen att cheferna hade varierande tillvägagångssätt i sin styrning av de säsongsanställda, men att likheter kunde hittas mellan deras styrsätt. De flesta använde sig av regelstyrning i varierande utsträckning men kombinerade även regler och detaljerade arbetsbeskrivningar med att sätta upp mål och skapa gemenskap i företaget. Men det allra viktigaste, vilket alla chefer poängterade, var att det var den säsongsanställdas personlighet som avgjorde om personen skulle anställas, vilken form av styrning och till vilken grad styrningen behövdes.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
10

Felber, Klas y Anton Gustafsson. "Styrning och tjänstefiering : Hur ekonomisk styrning påverkas av tjänstefiering". Thesis, Linköpings universitet, Företagsekonomi, 2018. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:liu:diva-151078.

Texto completo
Resumen
Bakgrund: Allt fler företag kompletterar sitt produktutbud med tillhörande tjänster. Detta skapar utmaningar gällande ekonomistyrningen då tjänster och kvaliteten av den erbjudna tjänsten är svårare att kvantifiera och därmed mäta. Hur angriper företag detta problem och hur anpassar de sin ekonomistyrning för att hantera detta? Tidigare forskning har belyst problematik i området men mer forskning behövs då relativt lite har skrivits om tjänstefierade företags styrning. Syfte: Syftet med studien är att undersöka hur inkluderandet av tjänsteerbjudanden påverkar hur företag sätter mål, mäter prestationer, belönar samt motiverar deras anställda. Genomförande: Uppsatsen är en kvalitativ studie med en ansats som utgår från ett teoretiskt ramverk. För att samla in empiri genomförde vi intervjuer med fem stycken person från fem internationella företag, studien är därför en flerfallsstudie. Slutsats: Vid tjänstefiering är det främst målsättning och prestationsmätning som påverkas direkt. Belöningssystem och motivation påverkas indirekt via målsättning och prestationsmätning, men någon signifikant direkt ändring kunde inte påvisas. Tjänstefierade företag löser problematiken med kvantifiering genom att sätta öppna så kallade lärande- och processmål, istället för strikta prestationsmål.
Background: More and more companies are complementing their product range with related services. This creates challenges in management control, since the services and quality of the offered service are more difficult to quantify and thus measure. How do companies approach this issue and how do they adjust their management control to handle this? Earlier research has highlighted challenges in the area, but more research is required as relatively little has been written about the management of companies that complement their products with services. Aim: The purpose of the study is to find out how the inclusion of service offerings affects how companies set their employee goals, measure employee performance, motivate, and reward employees. Completion: The essay is a qualitative study with an onset from a theoretical framework. To collect empirical data, we conducted interviews with five people from five different international companies. This means that the study is a multi-case study. Conclusion: In the event of added service offering, it is primarily goal setting and performance measurement that are directly affected. Reward systems and motivation are indirectly affected through goal setting and performance measurement, but no significant direct change could be detected. Serviced companies solve the problem of quantification by setting so-called learning and process goals, rather than strict performance goals.
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
Más fuentes

Libros sobre el tema "Styrning av"

1

Finansdepartementet, Sweden. Statsmakternas styrning av Byggnadsstyrelsen: Finansdepartementet. [Stockholm]: Departementet, 1989.

Buscar texto completo
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
2

Anjou, Leif. Politisk styrning av kommunal tjänsteproduktion i egen regi: En flerfallsstudie av sjukvård och äldreomsorg. [Gothenburg]: Göteborgs universitet, Handelshögskolan, 2008.

Buscar texto completo
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
3

Englund, Hans. Struktur och handlingar i en kommunal reform: Erfarenheter av balanserad styrning. Göteborg: Bokförlaget BAS, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, 2005.

Buscar texto completo
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
4

Englund, Hans. Struktur och handlingar i en kommunal reform: Erfarenheter av balanserad styrning. Göteborg: Bokförlaget BAS, Handelshögskolan vid Göteborgs universitet, 2005.

Buscar texto completo
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
5

Cregård, Anna. Förvaltningschefers styrning: En studie av praktik och representation i skolans värld. Gothenburg]: CEFOS, 2000.

Buscar texto completo
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
6

Haraldsson, Jennie. "Det ska ju vara lite äventyr": Styrning av svensk forskarutbildning utifrån reformen 1998. Göteborg: Göteborgs universitet, 2010.

Buscar texto completo
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
7

Axelsson, Björn. Inköp en ledningsfråga: En bok om styrning, organisation och ledning av strategiskt inköpsarbete. Stockholm: Mekanförbundets förlag, 1991.

Buscar texto completo
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
8

Lindh, Susanne. Staten och bolagskapitalet: Om aktiv styrning av statliga bolag : rapport till Expertgruppen för studier i offentlig ekonomi. Sweden: Finansdepartementet, 1999.

Buscar texto completo
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
9

Sweden. Statsmakternas styrning av Byggnadsstyrelsen: Finansdepartementet. Allmanna forlaget [distributor, 1989.

Buscar texto completo
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
10

Kullander, Mats y Lisa Tönnes Lönnroos. Styrning av arbetsmarknaden i Norden. Nordic Council of Ministers, 2016. http://dx.doi.org/10.6027/tn2016-556.

Texto completo
Los estilos APA, Harvard, Vancouver, ISO, etc.
Ofrecemos descuentos en todos los planes premium para autores cuyas obras están incluidas en selecciones literarias temáticas. ¡Contáctenos para obtener un código promocional único!

Pasar a la bibliografía