Kliknij ten link, aby zobaczyć inne rodzaje publikacji na ten temat: Alan.

Artykuły w czasopismach na temat „Alan”

Utwórz poprawne odniesienie w stylach APA, MLA, Chicago, Harvard i wielu innych

Wybierz rodzaj źródła:

Sprawdź 50 najlepszych artykułów w czasopismach naukowych na temat „Alan”.

Przycisk „Dodaj do bibliografii” jest dostępny obok każdej pracy w bibliografii. Użyj go – a my automatycznie utworzymy odniesienie bibliograficzne do wybranej pracy w stylu cytowania, którego potrzebujesz: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver itp.

Możesz również pobrać pełny tekst publikacji naukowej w formacie „.pdf” i przeczytać adnotację do pracy online, jeśli odpowiednie parametry są dostępne w metadanych.

Przeglądaj artykuły w czasopismach z różnych dziedzin i twórz odpowiednie bibliografie.

1

AKIN GÜLER, Gülşen, i Aslı ÖZÇEVİK BİLEN. "Kentlerde Sessiz/Sakin Alanların Önemi Ve Eskişehir Kurşunlu Cami ve Külliyesi Bahçesinin İşitsel Peyzaj Yaklaşımıyla Değerlendirilmesi". Uluslararası Muhendislik Arastirma ve Gelistirme Dergisi 14, nr 3 (31.12.2022): 69–77. http://dx.doi.org/10.29137/umagd.1202473.

Pełny tekst źródła
Streszczenie:
Hızla büyüyen, kalabalıklaşan, karmaşıklaşan ve daha gürültülü hale gelen kentlerde yaşam kalitesi giderek düşmekte ve kentte yaşayan insanlar sessiz/sakin bir ortamda dinlenme, rahatlama ve rehabilite olma ihtiyacı hissetmektedir. Bu anlamda kentsel bölgelerdeki park, bahçe, avlu vb. açık alanlar sessiz/sakin alan olarak, bu ihtiyacın karşılanması için kullanılabilecek öneme sahip mekanlardır. Bu tür yerlere örnek bir alan olarak Eskişehir Kurşunlu Camii ve Külliyesi bahçesi bu çalışmada konu edilmiştir. Eskişehir Odunpazarı Kentsel Sit Alanı içerisinde bulunan ve bir Osmanlı Dönemi yapı grubu olan külliye, tarihi değeri ve turistik kullanımı ile ön plana çıksa da külliyeyi oluşturan binaların arasında kalan yeşil alan, çevresine göre sessiz/sakin bir yer olma potansiyeline sahiptir. Bu bağlamda bahçe, alana sessizlik/sakinlik niteliği kazandıran özellikleri açısından işitsel peyzaj yaklaşımıyla alan çalışması üzerinden incelenerek sessiz/sakin alan olma potansiyeli değerlendirilmiş, sessizlik/sakinlik algısını etkileyen faktörler (akustik özellikler, mekânsal özelikler, işlev) belirlenmiştir. Alan çalışmasında akustik ölçüm ve anket yapılmıştır. Akustik ölçüm sonuçlarına göre alandaki ses basınç düzeyi (LAeq) kabul edilebilir düzeyin (55 dB’in) altındadır. Anket sonuçlarına göre ise beklenene paralel olarak alan, çoğunluk tarafından sessiz/sakin olarak değerlendirilmiştir. Alanda sessizlik/sakinlik algısını etkileyen faktörler alan özelliklerine göre; alanda su sesinin, kuş seslerinin ve dini seslerin duyulması; ses kaynağı sayısının ve çeşidinin az olması; yetişkin ağaçların bulunması, alanın tarihi ve kültürel değere sahip olması şeklinde ifade edilmiştir. Sonuç olarak Kurşunlu Camii ve Külliyesi bahçesinin sessiz/sakin alan olarak kullanılabileceği ve dolayısıyla farklı kentsel bölgelerde bu alan ile benzer özelliklere sahip açık alanların da ergonomik kent koşullarının oluşturulmasına katkı sağlayan alanlar olarak değerlendirilebileceği ortaya konulmuştur
Style APA, Harvard, Vancouver, ISO itp.
2

ATMACA, Bahadır. "CBS Yardımıyla Giresun İli Bulancak İlçesinin Arazi Örtüsü ve Topoğrafik Özelliklerinin Tarımsal Yönden Değerlendirilmesi". Karadeniz Fen Bilimleri Dergisi 12, nr 2 (15.12.2022): 763–81. http://dx.doi.org/10.31466/kfbd.1142225.

Pełny tekst źródła
Streszczenie:
Bu araştırmanın amacı, coğrafi bilgi sistemlerinden (CBS) faydalanılarak, Giresun’un Bulancak ilçesinin bazı arazi özelliklerini belirlemek ve tarımla ilişkili olarak değerlendirmektir. Sayısal yükseklik modeli (SYM/DEM) verileri kullanılarak haritaların oluşturulması ve alan hesaplamaları aşamalarında ArcGIS-ArcMap 10.3 programı kullanılmıştır. İlçede, 0-3.102 m aralığında değişen yükselti değerleri 10 sınıfa ayrılmıştır. 0-1.200 m arasında yükseltiye sahip toplam alanın oranı % 44,504 olarak bulunmuştur. 1.200-1.500 m yükselti grubu % 20,655 ile en geniş alanı kaplamakta iken, en az alan (% 0,444) kaplayan yükselti grubu 2.700-3.102 m olarak belirlenmiştir. Bulancak’ta eğim; hafif, orta ve dik olacak şekilde sınıflandırılmıştır. Dik eğim sınıfındaki alan miktarının, orta eğim sınıfındaki alan miktarından 4,609 kat fazla olduğu saptanmıştır. Dik (% 20+) eğimli araziler tarımsal faaliyetler için uygun bulunmamıştır. Bu alanlarda, ağaçlandırma çalışmaları yapılmalı ve doğal bitki örtüsü de korunmalıdır. İlçenin bakı analizine göre, kuzey bakı grubu olarak belirlenen kuzey, kuzeybatı, kuzeydoğu ve doğu bakılı alanların, ilçe yüzölçümünün yarısından fazlasını (% 56,214) kapladığı belirlenmiştir. CORINE arazi örtüsü 2018 verileri analiz edildiğinde; Bulancak ilçesinde karışık ormanların 163,822 km2 (% 22,757) ile en geniş alana sahip olduğu; buna karşın en az alana sahip olan arazi örtüsü sınıfının 0,212 km2 (% 0,029) ile deniz ve okyanus olduğu tespit edilmiştir. Çalışmada ortaya çıkan verilerin, tarımsal faaliyetler başta olmak üzere, gelecekte Bulancak’ta yapılabilecek bazı araştırmalar için ön fikir verebileceği düşünülmektedir.
Style APA, Harvard, Vancouver, ISO itp.
3

KELOĞLU, Emre, i Kerime KARABACAK. "Ankara İli Keçiören İlçesi'nde Açık Yeşil Alanlarının Değerlendirilmesi". Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dergisi 60, nr 2 (15.12.2020): 776. http://dx.doi.org/10.33171/dtcfjournal.2020.60.2.15.

Pełny tekst źródła
Streszczenie:
Kentsel açık yeşil alanlar sürdürülebilir kentsel gelişimi hedefleyen stratejik bir planlama aracıdır. Kentleşmenin önemli bir yönü olan açık yeşil alanlar kent nüfusunun fiziksel, sosyal ve psikolojik refahlarını iyileştirerek yaşam kalitesini artırmaktadırlar. Kentlerde her geçen gün yeşil alanlara olan talebin de artmasıyla, özellikle gelişmekte olan pek çok ülkede kentlerdeki yüksek düzeyde kentleşme ve genişleyen eşitsizlikler nedeniyle yeşil alanların değerlendirilmesi gerekmektedir. Türkiye'nin ve Ankara'nın en kalabalık ilçelerinden biri olan Keçiören ilçesi çalışma alanı olarak belirlenmiştir. Keçiören İlçesi'nin metropol alanında bulunan 45 mahalle çalışmaya dahil edilmiştir. Türkiye'de kişi başına düşen açık yeşil alanların standardı 10 m²/kişidir. Ancak şehir parkı olmayan alanlarda kişi başına açık yeşil alan 6,5 m² olarak da ele alınmaktadır. Çalışma alanında kent parkı olmamasından dolayı her iki standarda göre değerlendirme yapılmıştır. Keçiören İlçesi kentsel alanında bulunan 45 adet mahallede mevcut durumda 4.737.740 m²'lik alana sahip 526 adet aktif açık yeşil alan olduğu ve kişi başına 5,2 m² açık yeşil alan düştüğü belirlenmiştir. 6,5 m²/kişi eşiğini 9 mahallenin aştığı, geri kalan 36 mahallenin ise bu oranı sağlayamadığı tespit edilmiştir. Ayrıca Keçiören Belediyesi tarafından yapılması planlanan açık yeşil alanların tamamlanması durumunda; 7.360.341 m²'lik açık yeşil alana sahip olacağı ve kişi başına düşen açık yeşil alanın 8 m² düzeyine yükseleceği belirlenmiştir. Genel olarak çevre yolunun kuzeyinde yer alan yakın zamanda kentsel dönüşüme girmiş yeni yapılaşan çevre mahallelerde açık yeşil alanların daha fazla olduğu, yoğun ve sıkışık yerleşmelerin hâkim olduğu merkez mahallelerde ise açık yeşil alanların yetersiz olduğu görülmüştür.
Style APA, Harvard, Vancouver, ISO itp.
4

Akyol, Ayhan, i Ayşe Esra Hakverdi. "Burdur Gölü’nün rekreatif kullanımı ve kullanıcı değerlendirmeleri". Theoretical and Applied Forestry 2, nr 1 (1.09.2022): 1–7. http://dx.doi.org/10.53463/tafor.2022vol2iss1pp1-7.

Pełny tekst źródła
Streszczenie:
Bu araştırmada Burdur ve Isparta illeri sınırları içerisinde kalan Burdur Gölü’nün rekreatif kullanım durumu ve kullanıcı tercihlerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışma kapsamında veri toplama yöntemleri olarak literatür tarama, anket-mülakat ve arazi gözlemlerinden yararlanılmıştır. Analizlerde frekans (n) ve yüzde (%) değerler kullanılmıştır. Çalışma sonuçlarına göre, kent merkezine yakın oluşu nedeni ile alan oldukça yüksek talep görmektedir. Yüksek ziyaretçi sayısı, alanı tercih eden ziyaretçilerin yararlanma düzeyini düşürmekte aynı zamanda alanda çevresel ve görsel bozulmalara yol açabilmektedir. Katılımcılar, alanı özellikle aileleri ile birlikte piknik yapmak ve manzara izlemek amaçlarıyla tercih etmektedirler. Bunların yanı sıra katılımcılar Burdur Gölü ve çevresini turistik alan olarak görmekle birlikte korunmasının gerekliliğini vurgulamışlardır. Sonuç olarak, alan Ramsar Sözleşmesi ile korunan önemli bir sulak alan olup, kullanım planlamasının ekolojik ölçütlere uygun olarak yapılması gereklidir.
Style APA, Harvard, Vancouver, ISO itp.
5

DOYGUN, Neslihan, i Bahar YARDIMCI. "INVESTIGATION OF BATMAN CITY OPEN AND GREEN AREAS SUFFICIENCY". TURKISH JOURNAL OF FOREST SCIENCE 7, nr 1 (30.04.2023): 47–58. http://dx.doi.org/10.32328/turkjforsci.1201921.

Pełny tekst źródła
Streszczenie:
Bu çalışmanın amacı, Batman kentinde açık ve yeşil alan yeterliğinin incelenmesidir. Yeterliğin incelenmesinde toplam yüzölçümü, araştırma alanı içerisindeki oranları ve dağılımları, etki alanları ve parsel genişlikleri göz önünde bulundurulmuştur. Elde edilen sonuçlar açık ve yeşil alanlar içerisinde en geniş yüzölçümün 657.932 m2 ile parklara ait olduğunu göstermiştir. Batman kentinde kişi başına düşen açık ve yeşil alan miktarı 1,59 m2 olup, mahalleler bazında bu oranın 0 (sıfır) ile 18.57 m2 aralığında olduğu görülmüştür. Kentin açık ve yeşil alan varlığının iyileştirilebilmesi için, mevcut ve potansiyel yerleşim alanlarının bütün olarak bir yeşil alan sistemi dahilinde planlanması bu çalışmanın başlıca önerileri arasında yer almaktadır. Kent genelinde oluşturulacak bütüncül bir yeşil alan sistemi, yeşil alanların kentsel yaşam kalitesine yönelik etkinliğinin artırılabilmesi bakımından önem taşımaktadır.
Style APA, Harvard, Vancouver, ISO itp.
6

YÜCEDAĞ, Cengiz, i Mehmet Şirin YELSİZ. "Gölcük Tabiat Parkı Rekreasyonel Kullanımının Ziyaretçiler Tarafından Değerlendirilmesi". Mimarlık Bilimleri ve Uygulamaları Dergisi (MBUD) 7, nr 2 (30.12.2022): 528–41. http://dx.doi.org/10.30785/mbud.1113283.

Pełny tekst źródła
Streszczenie:
Çalışmada, Isparta’da yer alan Gölcük Tabiat Parkı kullanım durumunun ziyaretçiler tarafından değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla, tabiat parkında 250 kişiye yüz yüze anket uygulanmıştır. Çalışmada katılımcıların çoğunluğunun Gölcük Tabiat Parkı’nın tabiat parkı statüsünde olduğunu bilmediği ortaya çıkmıştır. Alana giriş ücretinin katılımcıların alanı ziyaretinde etkili olduğu bulunmuştur. Katılımcılar genelde alanda cep telefonuyla iletişimde sıkıntılar yaşadığı için bu konuda gerekli çözümlerin ortaya konması önem arz etmektedir. Ayrıca, alandaki aktivite çeşitliliği ile ziyaretçilerin koruma-kullanma dengesi ilkesi çerçevesinde farkındalıkları artırılmalıdır.
Style APA, Harvard, Vancouver, ISO itp.
7

Pelc, Jordan. "Alan". Canadian Family Physician 67, nr 1 (styczeń 2021): e41-e42. http://dx.doi.org/10.46747/cfp.6701e41.

Pełny tekst źródła
Style APA, Harvard, Vancouver, ISO itp.
8

Pelc, Jordan. "Alan". Canadian Family Physician 67, nr 1 (styczeń 2021): 49–50. http://dx.doi.org/10.46747/cfp.670149.

Pełny tekst źródła
Style APA, Harvard, Vancouver, ISO itp.
9

Jamieson, Sandra P. "“Alan”". Journal of Palliative Care 13, nr 2 (czerwiec 1997): 43–44. http://dx.doi.org/10.1177/082585979701300208.

Pełny tekst źródła
Style APA, Harvard, Vancouver, ISO itp.
10

Samuelian, Jean-Charles. "Alan". Servir N° 519, nr 1 (27.02.2023): 53–56. http://dx.doi.org/10.3917/servir.519.0053.

Pełny tekst źródła
Style APA, Harvard, Vancouver, ISO itp.
11

KARAGÖL, İbrahim, i Oktay Cem ADIGÜZEL. "Duyuşsal Alan ve Duyuşsal Alan Taksonomileri". Anadolu Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 6, nr 2 (30.04.2022): 217–40. http://dx.doi.org/10.34056/aujef.999650.

Pełny tekst źródła
Style APA, Harvard, Vancouver, ISO itp.
12

ŞAHİN, Cumhur, i Edanur ÖKMEN. "Geographic Information System Supported Valuation Map Production: The Example of Yalova". Kent Akademisi 17, nr 1 (15.01.2024): 255–79. http://dx.doi.org/10.35674/kent.1329016.

Pełny tekst źródła
Streszczenie:
Kentler yaşayan canlı organizmalara benzetilebilir. İnsanların ihtiyaçları doğrultusunda gelişirler, ihtiyaçların değişmesi ile fonksiyon değiştirler. Zamanla ya da doğal afetler gibi zorlayıcı etkiler ile yıpranırlar ve yenilenmeye ihtiyaç duyarlar. İnsanların zaman içinde yaşadıkları pek çok sosyal olgunun da kentlerde değişime neden olduğu bilinmektedir. Dünya nüfusu hızla artmaktadır, artan nüfus ağırlıklı olarak şehirlerin sunduğu cazip imkanlardan dolayı kentlerde yaşama arzusundadır. Tüm bunlar yeni yerleşim alanlarının imara açılmasını gerektirdiği gibi, zamanla yetersiz ya da sağlıksız hale gelen kent içi alanların da yeniden kente kazandırılmasını gündeme getirmektedir. Zira arazi sınırlıdır ve her arazi parçası yerleşime uygun değildir. Kentsel dönüşümü en genel ifadeyle çarpık yapılaşmış, yetersiz altyapıya sahip, imara aykırı ve afet riski altındaki yerlerin yeni imar planı verilerine uygun olarak düzenlenmesi şeklinde tanımlamak mümkündür. Kentsel dönüşüme girecek parsellerin değerlerinin doğru olarak belirlenmesi süreç içerisinde ekonomi ve zaman kaybı yaşanmaması için önemlidir. Bu çalışmada Yalova ili Bağlarbaşı Mahallesi kentsel dönüşüm uygulama sahasındaki bir alan uygulama alanı olarak seçilmiştir. Belediye ve Kadastro Müdürlüğü gibi kamu kurumlarından alana ait sayısal veriler ile sayısal olmayan veriler temin edilmiştir. Alanın yerinde incelemesi yapılarak konumsal ve konumsal olmayan değerlemeyi etkileyecek öznitelik verilerine ulaşılmıştır. Değer haritalarının üretiminde Coğrafi Bilgi Sistemi (CBS) teknolojileri kullanılmıştır. Çalışma alanı olarak seçilen Yalova ili Bağlarbaşı Mahallesi kentsel dönüşüm uygulama sahasında birden fazla öznitelik bilgileri değerlendirilerek ayrı ayrı değer haritaları oluşturulmuştur. Toplam değerler üzerinden sonuç değer haritası üretmek amacıyla çalışma alanında yer alan kadastro parsellerinin kıyıya uzaklıkları, okula uzaklıkları ile alan ve metrekare üzerinden hesaplanmış olan değerleri normalizasyon metodu uygulanarak veri seti değerleri 0 ile 1 arasında normalize edilmiştir.
Style APA, Harvard, Vancouver, ISO itp.
13

Hakobyan, Hayk, Shakhban M. Khapizov i Hovhannes Beylerian. "ALANS IN THE ARMENIAN WRITTEN SOURCES OF THE 12th –18th CENTURIES". History, Archeology and Ethnography of the Caucasus 17, nr 4 (29.12.2021): 768–77. http://dx.doi.org/10.32653/ch174768-777.

Pełny tekst źródła
Streszczenie:
The paper presents the translations, introduction and interpretation of information about Alans, obtained from the Armenian written sources of the 12th – 18th centuries. The subject of research is information from the following sources: Armenian historical works published in Russian or the original language, as well as historical or grammatical works, aide-memoirs and colophons of manuscripts that have not yet been in the focus of researchers’ attention or are introduced into the scientific use for the first time. Most of the sources published here have been identified in the collection of the M. Mashtots Research Institute of Ancient Manuscripts (Matenadaran). The information of the Armenian written sources dates the 12th – 18th centuries. This allows us to clarify the ethno-confessional map of the Caucasus in the 12th – 14th centuries and its transformation in the later period. Some of them, in particular, suggest the idea about the identity of ethnonyms “Alans” and “Osi/Oseti”. The sources also provide information about the written languages of the peoples of the Caucasus that were used in worship service. The paper pays great attention to the study of the issues of the “Alans”, “Alan Region” and “Alan Gates” mentioned in Armenian sources of the 16th – 18th centuries. The study uses the analysis of the available information on this oeconym, since in late Armenian sources the Alan Gates are localized in Derbent, and the terms “Alans” and the “Alan Region” are used in relation to the population and territory of the former Caucasian Albania.
Style APA, Harvard, Vancouver, ISO itp.
14

Aksu, Burcu, i Cem Tutar. "Neoliberal Toplumsal Dinamikler Ekseninde Kentsel Mekânların Kurgusu: Karaköy Örneği". Etkileşim 4, nr 8 (listopad 2021): 108–30. http://dx.doi.org/10.32739/etkilesim.2021.4.8.140.

Pełny tekst źródła
Streszczenie:
Sosyo-ekonomik ve kültürel alanlarda geçmişin toplumsal formlarından farklı bir örgütlenme tarzına sahip olan neoliberalizm ekonomik alanda post-fordist üretim süreçlerine ve sermaye birikim rejimlerine işaret ederken, toplumsal alanda bireyin ön plana alındığı tüketim ekonomisiyle ilişkilendirilmektedir. Tüketim kültürü altında kentsel mekânların neoliberal dönemde kapitalist dinamiklerce şekillendirilmesi sürecinde medya teknolojileri ön plana çıkmaktadır. Günümüzde gerek konvansiyonel gerekse yeni medya teknolojileri vasıtasıyla yapılandırılan bir kültürel alan içerisinde mekâna ilişkin bilgi kapitalist sistemin değerleri üzerinden inşa edilmektedir. Tüketim kültürünün mekânsal pratikler ve yaşam tarzları üzerinden kurguladığı egemen değerler medya üzerinden meşrulaştırılırken söz konusu alana ilişkin norm ve değerler sistemi bireylerin gündelik hayat pratiklerinde somutlaşmaktadır. Bu çalışma ‘Kültürel Kuram’dan hareketle kentsel mekân, insan ve medya alanı arasındaki etkileşim sürecini diyalojik bir yaklaşımla irdelemektedir. Neo-Marksist perspektiften hareketle mekânın toplumsal üretim sürecine odaklanan çalışma aynı zamanda praksisin bir parçası olan kültürel alan içerisinde günümüzde kentsel mekânları tanımlamak için kullanılan küresel kent olgusunun altında yatan sosyo-ekonomik ve politik dinamikleri tartışmak amacındadır. Bu bağlamda amaca yönelik bir örneklem oluşturularak tespit edilen mekânlar nitel içerik analizi yöntemi kullanılarak eleştirel perspektiften yorumlanmıştır.
Style APA, Harvard, Vancouver, ISO itp.
15

KUMAŞ, Ahmet. "The Factors Affecting the Field Choices of the Students Choosing the Field of Science, the Problems They Experienced in the Process and their Expectations". Cumhuriyet International Journal of Education 11, nr 2 (30.06.2022): 447–59. http://dx.doi.org/10.30703/cije.1073265.

Pełny tekst źródła
Streszczenie:
Liselerde öğrenim gören öğrencilerin alan tercihlerinin etkileri eğitim, meslek, kariyer ve sosyal yaşamlarında ömürleri boyunca hissedilmektedir. Bu çalışmanın temel amacı, fen bilimleri alanını seçen öğrencilerin alan seçimlerine etki eden faktörleri, süreçte yaşadıkları sıkıntıları ve geleceğe yönelik beklentilerini belirlemektir. Araştırmada uygulama-işbirliği odaklı eylem araştırması modeli kullanılmıştır. Araştırma, araştırmacının 12 yıl boyunca öğretmenlik yaptığı bir lisede 266 öğrenci ve dokuz öğretmen ile yürütülmüştür. Ölçme aracı olarak alan seçimi anketi ve yarı yapılandırılmış görüşme formları kullanılmıştır. Nicel verilerin t-testi ve ANOVA analizlerinden elde edilen bulgularına göre, fen bilimleri alanı seçiminde akademik not ortalaması düşük öğrencilerin dış yönlendirmelerden kaynaklı alan seçimi gerçekleştirdikleri, aile gelir düzeyleri düşük ve orta düzeyde olan öğrencilerin dış yönlendirme ve mesleki beklentilerinin üst düzeylerde olduğu ortaya çıkmıştır. Fen alanının tercihi sonucunda mesleki itibar, maddi getiri ve kariyer beklentisi gibi öğrencilerde ileriye yönelik beklentiler oluşmakta, kişisel yetkinliklerin bunları destekleyecek düzeyde olmaması durumlarında ise ilerleyen süreçlerde sıkıntılar yaşanabilmektedir. Alan tercihinin bireylerin gelecek yaşantılarını derinden etkileyeceği dikkate alınarak, ilköğretim birinci sınıftan itibaren öğrencilerin kişilik, sosyal, sanatsal ve akademik yetenekleri dikkate alınarak yönelimlerine paydaşlarla işbirliği içerisinde karar verilmesi faydalı olacaktır.
Style APA, Harvard, Vancouver, ISO itp.
16

Duman, Bahadır, i Arzu Deniz Duman. "Tripolis’ten Bronz Bir Kantar". Höyük, nr 9 (1.01.2022): 137–54. http://dx.doi.org/10.37879/hoyuk.2022.137.

Pełny tekst źródła
Streszczenie:
Antik Dönem’de Lydia olarak bilinen bölgede yer alan Tripolis’te, 2016 yılı kazı sezonunda Kutsal Alan’ın kuzeyinde yapılan çalışmalarda, hareketli kantar ağırlığının üst yarısı ile kuvvet koluna bağlantısını sağlayan zinciri dışında eksiksiz ve sağlam bronz bir kantar bulunmuştur. Kantar kolu üç farklı ölçü skalasına sahip kuvvet kolu ve üç askı kancalı yük kolundan oluşmaktadır. Kuvvet kolu üzerinde hareketli ağırlık ve yük kolunun uç boğazına yerleştirilen yük aksamı kantarın sabit olmayan bölümlerini oluşturmaktadır. Üç farklı ölçü skalanın üzerinde belli aralıklarla yerleştirilmiş harf, sembol ve birimler sayıları temsil etmektedir. Tripolis kantarı, üretim ve yayılım alanı değerlendirildiğinde Akdeniz Havzası gibi geniş bir alanı kapsayan, Konstantinopolis tipi buluntu grubuna dâhil edilebilir. Tripolis kantarı yük kolu üzerinde yer alan “Ioannes” yazıtı detaylı incelendiğinde, kentte piskoposluk yapmış aynı isimli kişiyi işaret etmektedir. Yazıtta yer alan ismin katıldığı konsil tarihleri değerlendirildiğinde, kantarın MS 5. yüzyıldan dan sonra üretilmiş olamayacağı ileri sürülebilir. Bronz kantar üzerindeki semboller kentin, Geç Antik Çağ’da ticari faaliyetlerini yansıtmasının yanı sıra, dini ve sosyal yaşamı ile ilgili önemli bilgiler veren buluntular arasındadır.
Style APA, Harvard, Vancouver, ISO itp.
17

Lahav, Gil. "Alan Dershowitz". Harvard Review of Philosophy 4, nr 1 (1994): 58–63. http://dx.doi.org/10.5840/harvardreview1994414.

Pełny tekst źródła
Style APA, Harvard, Vancouver, ISO itp.
18

Bensignor, François. "Alan Stivell". Hommes & migrations, nr 1293 (1.09.2011): 148–53. http://dx.doi.org/10.4000/hommesmigrations.537.

Pełny tekst źródła
Style APA, Harvard, Vancouver, ISO itp.
19

Johnston, David. "Alan Rodger". Zeitschrift der Savigny-Stiftung für Rechtsgeschichte: Romanistische Abteilung 129, nr 1 (1.08.2012): 993–1001. http://dx.doi.org/10.7767/zrgra.2012.129.1.993b.

Pełny tekst źródła
Style APA, Harvard, Vancouver, ISO itp.
20

Ezrahi. "For Alan". Prooftexts 37, nr 3 (2019): 438. http://dx.doi.org/10.2979/prooftexts.37.3.07.

Pełny tekst źródła
Style APA, Harvard, Vancouver, ISO itp.
21

Mann. "Remembering Alan". Prooftexts 37, nr 3 (2019): 445. http://dx.doi.org/10.2979/prooftexts.37.3.08.

Pełny tekst źródła
Style APA, Harvard, Vancouver, ISO itp.
22

Simpson, Alan, i Steve Flanagan. "Alan Simpson". Nursing Standard 22, nr 37 (21.05.2008): 33. http://dx.doi.org/10.7748/ns.22.37.33.s43.

Pełny tekst źródła
Style APA, Harvard, Vancouver, ISO itp.
23

Shearman, Rodney P. "Alan Bradfield". Medical Journal of Australia 148, nr 10 (maj 1988): 535. http://dx.doi.org/10.5694/j.1326-5377.1988.tb99468.x.

Pełny tekst źródła
Style APA, Harvard, Vancouver, ISO itp.
24

Barjolle, Mathilde, i Éric Barjolle. "Alan Mets". Le français aujourd'hui 148, nr 1 (2005): 109. http://dx.doi.org/10.3917/lfa.148.0109.

Pełny tekst źródła
Style APA, Harvard, Vancouver, ISO itp.
25

Cave, Peter. "Alan Turing". Philosophers' Magazine, nr 25 (2004): 53. http://dx.doi.org/10.5840/tpm200425121.

Pełny tekst źródła
Style APA, Harvard, Vancouver, ISO itp.
26

Heaton, J. D. "Alan Walker". BMJ 343, dec22 1 (22.12.2011): d7992. http://dx.doi.org/10.1136/bmj.d7992.

Pełny tekst źródła
Style APA, Harvard, Vancouver, ISO itp.
27

Gibbons, D. E. "Alan Bussey". BMJ 344, may29 1 (29.05.2012): e3554-e3554. http://dx.doi.org/10.1136/bmj.e3554.

Pełny tekst źródła
Style APA, Harvard, Vancouver, ISO itp.
28

Brown, S. "Alan Robertson". BMJ 350, jan06 16 (6.01.2015): h39. http://dx.doi.org/10.1136/bmj.h39.

Pełny tekst źródła
Style APA, Harvard, Vancouver, ISO itp.
29

Mack, George S. "Alan Alda". Nature Biotechnology 26, nr 12 (grudzień 2008): 1325. http://dx.doi.org/10.1038/nbt1208-1325.

Pełny tekst źródła
Style APA, Harvard, Vancouver, ISO itp.
30

Lonergan, David. "Alan Lomax". Music Reference Services Quarterly 3, nr 2 (4.01.1995): 3–16. http://dx.doi.org/10.1300/j116v03n02_02.

Pełny tekst źródła
Style APA, Harvard, Vancouver, ISO itp.
31

Walton, J. "Alan Jenkins". BMJ 324, nr 7353 (29.06.2002): 1587f—1587. http://dx.doi.org/10.1136/bmj.324.7353.1587/f.

Pełny tekst źródła
Style APA, Harvard, Vancouver, ISO itp.
32

Flint, I. "Alan Stoddard". BMJ 325, nr 7375 (30.11.2002): 1305. http://dx.doi.org/10.1136/bmj.325.7375.1305.

Pełny tekst źródła
Style APA, Harvard, Vancouver, ISO itp.
33

Cutter, Robert Joe, i Madeline K. Spring. "Alan Berkowitz". Early Medieval China 2016, nr 22 (styczeń 2016): 81–83. http://dx.doi.org/10.1080/15299104.2016.1226572.

Pełny tekst źródła
Style APA, Harvard, Vancouver, ISO itp.
34

Knechtges, David R. "Alan Berkowitz". Early Medieval China 2016, nr 22 (styczeń 2016): 84–85. http://dx.doi.org/10.1080/15299104.2016.1226574.

Pełny tekst źródła
Style APA, Harvard, Vancouver, ISO itp.
35

Thomson, John. "Alan Lyell". BMJ 336, nr 7639 (7.02.2008): 335.2–335. http://dx.doi.org/10.1136/bmj.39477.694838.be.

Pełny tekst źródła
Style APA, Harvard, Vancouver, ISO itp.
36

Henderson, Peter B. "Alan Turing". ACM Inroads 3, nr 3 (wrzesień 2012): 32–33. http://dx.doi.org/10.1145/2339055.2339067.

Pełny tekst źródła
Style APA, Harvard, Vancouver, ISO itp.
37

Roehr, B. "Alan Berkman". BMJ 339, aug11 1 (11.08.2009): b3245. http://dx.doi.org/10.1136/bmj.b3245.

Pełny tekst źródła
Style APA, Harvard, Vancouver, ISO itp.
38

Wolchok, Jedd, i Paul Chapman. "Alan Houghton". Pigment Cell & Melanoma Research 25, nr 3 (27.03.2012): 401. http://dx.doi.org/10.1111/j.1755-148x.2012.00987.x.

Pełny tekst źródła
Style APA, Harvard, Vancouver, ISO itp.
39

Haberl, Franz P., i Rolf Hochhuth. "Alan Turing". World Literature Today 62, nr 2 (1988): 278. http://dx.doi.org/10.2307/40143625.

Pełny tekst źródła
Style APA, Harvard, Vancouver, ISO itp.
40

Wood, Elizabeth A. "Alan Holden". Physics Today 39, nr 3 (marzec 1986): 122. http://dx.doi.org/10.1063/1.2814944.

Pełny tekst źródła
Style APA, Harvard, Vancouver, ISO itp.
41

Irwin, Edna M. "Alan Maiden". Psychiatric Bulletin 18, nr 2 (luty 1994): 119. http://dx.doi.org/10.1192/pb.18.2.119.

Pełny tekst źródła
Style APA, Harvard, Vancouver, ISO itp.
42

Holubar, Karl, i Lawrence Charles Parish. "Alan Lyell". Dermatology 216, nr 3 (2008): 280. http://dx.doi.org/10.1159/000114248.

Pełny tekst źródła
Style APA, Harvard, Vancouver, ISO itp.
43

Özdil, Sümeyye, i Tebessüm Ayyıldız Durhan. "Engelli Bireylerin Rekreatif Alan Kullanım Engelleri ve Tercih Etkenleri". Spor ve Performans Araştırmaları Dergisi, 18.04.2024. http://dx.doi.org/10.17155/omuspd.1341606.

Pełny tekst źródła
Streszczenie:
Çalışmada rekreatif alan kullanımında engelli bireylerin yaşadıkları engellerin ve rekreatif alanları tercih etme sebepleri incelenmiştir. Araştırmaya farklı engel gruplarında olan 221 engelli birey katılmıştır. Çeşitli değişkenlerin rekreatif alan kullanımına yönelik engelleri ve tercih etkenlerini değiştirme durumları incelenmiş, aynı zamanda rekreatif alan kullanımında yaşanan engellerin tercih etkenlerini etkileme düzeyi belirlenmiştir. Veriler demografik soru formunun yanı sıra, Gümüş ve Alay Özgül’ün 2017 yılında geliştirdikleri “Rekreasyon Alanı Katılım Engelleri” ve “Rekreasyon Alanı Tercih Etkenleri Ölçekleri” ile elde edilmiştir. Verilerin analizinde demografik özellikler için frekans ve yüzde hesaplamaları, değişkenler ve ölçüm araçları arasındaki farkların belirlenmesine yönelik bağımsız örneklem t testi ve ANOVA testi, grup içi karşılaştırmalar için post hoc testi ve ölçüm araçları arasındaki etkinin belirlenmesinde regresyon testi uygulanmıştır. Ortalama puanların altında rekreatif alan kullanım engeli yaşayan katılımcıların ortalamanın üzerinde tercih etkenleri düzeyi sergilenmiştir. Cinsiyet, yaş, algılanan gelir, eğitim düzeyi, özel araca sahip olma, ikamet edilen ilçe, engel türü, engel durumu, ailede başka engelli olma durumu ve rekreasyonel alana geliş nedeni ile rekreatif alan kullanım engelleri ve tercih etkenleri arasında anlamlı farklılıklar belirlenmiştir. Aynı zamanda rekreatif alan kullanımına yönelik engellerin tercih etkenlerini %16 oranında etkilediği saptanmıştır. Araştırma sonucunda engellilerin rekreatif alanların kullanımına yönelik engellerini ortadan kaldırmak ve tercih faktörlerini iyileştirmek için bireysel sınırlılıkların ve yapısal zorlukların ortadan kaldırılması bakımından daha fazla bilimsel araştırmaya ve planlamaya ihtiyaç duyulduğu söylenebilir.
Style APA, Harvard, Vancouver, ISO itp.
44

GÜL ŞENKARDEŞ, İnci Çağla. "Merkeziyetsiz Kamusal Alan: Metaverse Bağlamında Kamusal Alanı Yeniden Düşünmek". Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 8.02.2023. http://dx.doi.org/10.51290/dpusbe.1204189.

Pełny tekst źródła
Streszczenie:
Kamusal alan, vatandaşların siyasi, ekonomik ve toplumsal konuları bir araya gelerek tartışmasına olanak tanıyan bir alan olarak tanımlanmaktadır. Fikir paylaşımı ve bilgi akışına imkân veren kamusal alan ile mümkün olan etkileşime girme imkânı, bireylerin pasif dinleyicilerden potansiyel katılımcılara dönüşmesine olanak tanır. Günümüzde fiziki ortamların yanı sıra dijital ve sanal ortamlar da bireylerin siyasi ve kültürel konuları tartışması için platformlar sağlamaktadır. Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki ve yazılım destekli platformlardaki hızlı gelişmeler, kamusal alanın fiziki ortamların yanı sıra dijital ve sanal ortamlara genişlemesine imkân verirken, kamusal alana erişimi de artırmıştır. Web2.0 tabanlı dijital ve sosyal medya platformları kamusal alanı mekânsızlaştırarak erişimi artırırken, büyük teknoloji şirketleri ve kamu kaynaklı kısıtlamaların da etkisi altında bırakmaktadır. Bu kısıtlamalar odağında, dijital iletişim platformlarının merkezi olmayan bir şekilde yönetilmesine imkân veren Web3.0 vizyonu, erişim ve ifade özgürlüğünün olduğu alternatif bir kamusal alanı tartışmaya açmaktadır. Merkeziyetsiz etkileşime imkân veren Web3.0 teknolojisi üzerinde geliştirilen metaverse platformları üzerine yapılan bu araştırmada, bu platformların sağladığı demokratik katılım ve özgür fikir paylaşımı potansiyeli incelenmektedir. Bu makalede, mekânsallığı sanal bir formda geri getirerek sansürsüz katılım ve fikir paylaşımına imkân veren blokzincir tabanlı açık metaverse platformlarının kamusal alan üzerinde tetiklediği yapıcı yıkım üzerine bir tartışma sunulmaktadır.
Style APA, Harvard, Vancouver, ISO itp.
45

DİLMAÇ, Arda. "THE EVALUATION ON THE RELATIONSHIP BETWEEN THE FIELD OF POLITICAL PSYCHOLOGY AND THE DISCIPLINE OF INTERNATIONAL RELATIONS". Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 21.11.2023. http://dx.doi.org/10.20875/makusobed.1353179.

Pełny tekst źródła
Streszczenie:
Politik psikoloji alanı, Psikoloji Bilimi ile Politika Biliminden köklerini alan disiplinler arası bir akademik çalışma alanıdır. Her iki bilimden yaklaşımları bünyesinde barındıran bu alan incelenen meselelerin çok yönlü bir bakış açısıyla analiz edilmesine imkân sunabilmektedir. Özellikle Uluslararası İlişkiler gibi başarılı tespitler sunabilmek için analiz düzeyinde derinleşme ihtiyacı olan bir disiplin bu alandan ziyadesiyle faydalanabilecektir. Bu bağlamda, politik psikoloji alanı ile Uluslararası İlişkiler disiplini arasında gelişmekte olan ilişkiler mevcuttur. Bu çalışma, Uluslararası İlişkiler disiplinine dair araştırmalarda politik psikoloji alanına duyulan gereksinimi göstermeyi amaçlamaktadır. Bu çerçevede, politik psikoloji alanının niteliği ve gelişimi açıklanmış, alanın disiplinler arası bakış açısının ve yaklaşımlarının Uluslararası İlişkiler disiplinine giren konularda yapabileceği katkılar incelenmiş ve bu alana yapılan akademik eleştirel tartışılmıştır.
Style APA, Harvard, Vancouver, ISO itp.
46

ÖZDEMİR, Özlem. "Hemodiyaliz Tedavisi Alan Bir Hastanın Roy Adaptasyon Modeline Dayalı Hemşirelik Yaklaşımı: Olgu Sunumu/ Nursing Approach Based on the Roy Adaptation Model of a Patient Undergoing Hemodialysis: Case Report". Turk Nefroloji, Diyaliz ve Transplantasyon Hemsireleri Dernegi, 31.05.2022. http://dx.doi.org/10.47565/ndthdt.2022.56.

Pełny tekst źródła
Streszczenie:
Hemodiyaliz tedavisi bireylerin yaşam şeklini, fizyolojik gereksinimlerini, psikolojik durumlarını, sosyal rollerini ve benlik algısını etkilemektedir. Hemodiyaliz tedavisi alan hastalar tedavi, diyet, sıvı ve tuz kısıtlaması, sosyal rol, sosyal yaşam gibi alanlara uyum sağlamada güçlük yaşamaktadır. Roy Adaptasyon Modeli hastaları fizyolojik alan, benlik kavramı alanı, rol fonksiyon alanı ve birbirine bağlanma alanı içinde değerlendirmekte ve uyumlarına odaklanmaktadır. Bu model hemodiyaliz tedavisi alan bireylere bütüncül bir yaklaşım sağlayarak uyumlarını artırmaktadır. Bu olgu sunumunda düzenli hemodiyaliz tedavisi alan bir bireyin hemşirelik bakımını Roy Adaptasyon Modeline dayalı olarak sunmak amaçlandı.
Style APA, Harvard, Vancouver, ISO itp.
47

Cengiz Gökçe, Gizem, Mertcan Şen i Ferdi Köseoğlu. "Kültürel Peyzaj Özelliklerinin Coğrafi İşaret Kapsamında Değerlendirilmesi: Bolu-Mengen Örneği". Journal of Agricultural Biotechnology, 13.06.2024. http://dx.doi.org/10.58728/joinabt.1458369.

Pełny tekst źródła
Streszczenie:
Temel unsurları “coğrafi alan, ürün, ticari değer ve hak” olarak ifade edilen coğrafi işaret kavramı, kültürel peyzajlarla doğrudan ilişkilidir. Çalışmada, kültürel peyzajlar ve coğrafi işaret kavramı arasındaki ilişkiyi kurarak coğrafi işaret kavramının içeriği ile kavramın sahip olduğu temel unsurların geliştirilmesine ve coğrafi işaret haritasının ülkesel ve bölgesel ölçekte genişletilmesine katkı sunmak amaçlanmıştır. Bu amaçla, Bolu iline bağlı Mengen ilçesi çalışma alanı olarak seçilmiştir. Konuya ve alana ilişkin yapılan literatür taraması ve arazi çalışmalarıyla veri toplanmıştır. “Kültürel peyzajlar, coğrafi işaretler olarak değerlendirilmeli ve buna bağlı olarak coğrafi işaret kavramının temel unsurları geliştirilmelidir” öngörüsüyle coğrafi işaret-kültürel peyzaj kavramı ilişkisi incelenerek “coğrafi işaretli alan” kavramı önerilmiştir. Çalışma alanında tespit edilen kültürel peyzajlar ve kültürel peyzaj ögelerinden bu kavrama uygun alanlar belirlenmiştir. Sonuç olarak; coğrafi işaret kavramının, coğrafi işaretli ürün ve coğrafi işaretli alan olarak sınıflandırılmasına dair bir “Coğrafi İşaret Sınıflandırması” önerilmiştir. Bu çalışma; araştırma alanına benzer nitelikteki alanlarda kültürel peyzajlar ve coğrafi işaret kavramı arasındaki ilişkinin kurulması, çalışma alanına ilişkin coğrafi işaret potansiyeli taşıyan kültürel peyzaj değerlerinin belirlenmesi ve coğrafi işaretli alan kavramının geliştirilmesi bakımından önem taşımaktadır.
Style APA, Harvard, Vancouver, ISO itp.
48

Seven, Vural, i Ahmet Batuhan Oyal. "Taşıma Hukukunda Riziko Alanı İlkesi Bağlamında Nötr Alan ve COVID-19’un Nötr Alan Olarak Değerlendirilmesi". İstanbul Hukuk Mecmuası, 26.10.2020, 611–55. http://dx.doi.org/10.26650/mecmua.2020.78.2.0013.

Pełny tekst źródła
Style APA, Harvard, Vancouver, ISO itp.
49

Chote, Barke Hussein, i Hayrettin Kuşçu. "Boyalıca Pompaj Sulamasında Sulama Performansının Değerlendirilmesi". ÇOMÜ Ziraat Fakültesi Dergisi, 21.03.2024. http://dx.doi.org/10.33202/comuagri.1374728.

Pełny tekst źródła
Streszczenie:
Bu çalışma 2016-2020 yılları arasında İznik-Bursa'da yer alan Boyalıca Pompaj Sulamasının performansını değerlendirmek amacıyla gerçekleştirilmiştir. Performans değerlendirmesinde Uluslararası Sulama ve Drenajda Teknoloji ve Araştırma Programı tarafından önerilen bir gösterge seti kullanılmıştır. Su kullanım etkinliği göstergelerinin ortalama sonuçlarına göre, sulama oranı %63.2, yıllık su temin oranı 0.71, sulanan birim alana ve sulama birim alanına saptırılan yıllık sulama suyu miktarı sırasıyla 7317 m3 ha-1 ve 4644 m3 ha-1 olarak belirlenmiştir. Finansal etkinlik açısından ortalama sonuçlar incelendiğinde, bakım maliyetinin gelire oranı %47, tahsilat oranı %95.5, birim alan başına toplam işletme-bakım-yönetim masrafı 752 TL ha-1, kullanıcılara iletilen toplam sulama suyu için ortalama gelir 0.22 TL m-3 olarak bulunmuştur. Çalışma alanındaki masrafların karşılanma oranı %46.7 olarak saptanmıştır. Tarımsal üretim etkinliğinin ortalama sonuçlarına göre, sulama alanı eşdeğer brüt üretim değeri 3859 $ ha-1, fiilen sulanan alan eşdeğer brüt üretim değeri 6088 $ ha-1 ve saptırılan birim sulama suyuna karşılık eşdeğer brüt üretim değeri ise 0.86 $ m-3 olarak belirlenmiştir.
Style APA, Harvard, Vancouver, ISO itp.
50

DURAL TASOUJİ, Canan. "READING TELEVISION WITH BOURDIEU SOCIOLOGY AS A DAILY OBJECT". Turkish Online Journal of Design Art and Communication, 14.08.2023. http://dx.doi.org/10.7456/tojdac.1185529.

Pełny tekst źródła
Streszczenie:
Bourdieu’nun düşünceleri doğrultusunda televizyona dair özet bir cümle kurmamız gerekseydi, kuşkusuz bu cümle, ‘televizyonun medya içerisinde bir alt alan olduğu ve toplumsal yapıdaki kültürel üretim alanları sıralamasında listenin başında yer aldığı ve hatta kültürel üretim alanlarının en önemlisi/dominantı olduğu’ şeklinde olurdu. Bourdieu’nun, kavramlarından, alan, habitus ve sermaye üçlüsü toplumu ve insanı sosyolojik bağlamda açıklama çabası güden çalışmalarda kuşkusuz en yaygın kullanılanlardır. Bourdieu’nun genel düşüncesi, insanın kültürel bir uzam içerisine doğduğu (alan), bu uzamın kurallarıyla şekillendiği (habitus) ve aynı zamanda alanı da şekillendirdiği (alan-habitus dönüşümselliği) ve bu karşılıklı süreci maddi kazancın (sermaye) önemli ölçüde yönlendirdiğidir. Bu çalışma, Bourdieu’nun alan-habitus kavramları ekseninde televizyon alanına yoğunlaşmaktadır. Fakat çalışma kapsamında, televizyonun bir kültürel üretim alanı olarak doğrudan içeriğine değil, onun aile – ev içerisinde kendisine açtığı alana ve bu alanla şekillenen yeni-ev habitusuna odaklanılmıştır. Bilindiği üzere Türkiye’nin televizyonla tanıştığı ilk yıllarda, sayılı evde televizyon mevcutken, televizyon izleme oranları her geçen gün giderek arttığı günümüzde neredeyse tüm evlerde en az bir televizyon bulunmaktadır. Evin iç tasarımında, özellikle salonun tasarımında, hareket noktası televizyon olmaktadır. Başka bir deyişle önce televizyon yerleştirilmekte ve ardından diğer eşyalar ona göre konumlandırılmaktadır. Böylece televizyon bir mobilya özelliği kazanmakta ve televizyon sehpası, ünitesi gibi kendisine uygun yeni mobilyaların üretilmesine yol açmaktadır. Oturma odalarının/salonların bir dönem vazgeçilmez mobilyası olan vitrin tasarımları dahi televizyon düşünülerek tasarlanmıştır. Televizyonun fiziksel/teknik özelliğinin değişimine (tüplü televizyondan LC, LED televizyona) göre ev tasarımları hala değişmeye devam etmektedir. Bu çalışmada öncelikle, Bourdieu’nun alan-habitus ve kısmen de sermaye kavramları açıklanacaktır. Ardından genel hatlarıyla Türkiye’nin televizyonla tanıştığı yıllara değinilecek ve televizyonun aile-ev içerisinde kendisine açtığı alana ve bu alanın oluşturduğu yeni ev-aile habitusuna dikkat çekilecektir. Televizyonla şekillenen evlerin yarattığı yeni kültürel ortamın sosyolojik boyutunun da irdeleneceği çalışmanın örneklemi Türkiyeli izleyicilerle yapılan derinlemesine görüşmelerde toplanan televizyon hatıraları ışığında televizyona dair deneyim ile ilişkilendirilebilecek aile-ev fotoğrafları ya da dönemin dergi/gazetelerinde yayınlanmış ve bu durumu gösteren bazı görsellerdir. Çalışmada bu fotoğrafların söylemleri, konumuz bağlamında analiz edilmiş ve televizyon sahiplerinin evlerinde televizyon için ayırdıkları odalarda hem televizyonun odanın düzenini değiştirdiği, televizyon ile eve alınan dolap ve ünitelerin ev düzeninde değişiklikler yaptığı, hem de televizyonun evdeki düzene katılma sürecinde gerek örtüler, danteller gerekse biblo ve fotoğraf sergilerinin kullanıldığı görülmüştür. Sonuç olarak çalışmada televizyon ile ev ortamına dâhil olan mobilyaların bu teknolojik ve kültürel aracı domestikleştirdiği izlenmiştir.
Style APA, Harvard, Vancouver, ISO itp.
Oferujemy zniżki na wszystkie plany premium dla autorów, których prace zostały uwzględnione w tematycznych zestawieniach literatury. Skontaktuj się z nami, aby uzyskać unikalny kod promocyjny!

Do bibliografii