Academic literature on the topic 'Χαρτογράφηση'

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the lists of relevant articles, books, theses, conference reports, and other scholarly sources on the topic 'Χαρτογράφηση.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Journal articles on the topic "Χαρτογράφηση"

1

Μάλλη, Μορφία. "Στους «αστερισμούς» της Συγκεκριμένης Ποίησης: Μια σύντομη χαρτογράφηση". Σύγκριση 16 (1 лютого 2017): 139. http://dx.doi.org/10.12681/comparison.10089.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Καραμανώλη, Ελένη. "Οιονεί χαρτογράφηση εννοιολογικής προσέγγισης της ιστορίας στο νηπιαγωγείο". Διάλογοι! Θεωρία και πράξη στις επιστήμες αγωγής και εκπαίδευσης 5 (17 грудня 2019): 150. http://dx.doi.org/10.12681/dial.20701.

Full text
Abstract:
Η διδασκαλία της ιστορίας στο νηπιαγωγείο σχετίζεται με τη σταδιακή καλλιέργεια της κριτικής σκέψης και την ιστορική κατανόηση μέσα από την κατανόηση των ιστορικών δομικών εννοιών (χρόνος, συνέχεια-αλλαγή, αίτιο-αποτέλεσμα). Σε αυτήν την κατάκτηση θα συμβάλλει η ανάπτυξη δραστηριοτήτων σχετικών με την μίκρο ιστορία (οικογένεια, γειτονιά) αλλά και με τη μάκρο ιστορία (σχολείο, κοινωνία). Στο νηπιαγωγείο τίθενται οι βάσεις για την προσέγγιση των ιστορικών γεγονότων, αξιοποιώντας εμπειρίες και γεγονότα από τη ζωή των ίδιων των παιδιών. Η παρούσα έρευνα διερευνά τους στόχους, τους σκοπούς της διδασκαλίας καθώς και τις στρατηγικές που μπορούν να εφαρμοστούν σε αυτό το στάδιο εκπαίδευσης. Δίνεται έμφαση στις ιστορικές έννοιες και στον τρόπο που αυτές μπορούν να αξιοποιηθούν ώστε να επιτευχθεί η ιστορική κατανόηση με την αξιοποίηση ομαδοσυνεργατικών μεθόδων αλλά και τη μέθοδο project.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Θεοδωρίδης (Menis Theodoridis), Μένης. "Κινηματογράφος και παιδί. Μια απόπειρα χαρτογράφησης του χώρου". Ερευνώντας τον κόσμο του παιδιού 9 (1 липня 2009): 1. http://dx.doi.org/10.12681/icw.18079.

Full text
Abstract:
Η παρούσα ηρόταση για χαρτογράφηση των θεμάτων που συνδέουν τον κινηματογράφο με τη μελέτη της παιδικής ηλικίας, αποτελεί μια προσπάθεια «να γνωριστούμε καλύτερα» όσοι, προσεγγίζοντας το χώρο αυτόν από διαφορετικές αφετηρίες, πραγματοποιούμε έρευνα ή σχετικές εκπαιδευτικές δραστηριότητες. Έγινε προσπάθεια να καταγραφούν και να ταξινομηθούν (συχνά με απλή συνοπτική παράθεση) όλες οι πιθανές όψεις του θέματος «Κινηματογράφος και παιδί», καθώς και κάποιοι προτεινόμενοι τρόποι μελέτης τους. Βέβαια, μελετώντας τις παιδαγωγικές διαστάσεις ενός κοινωνικού και καλλιτεχνικού χώρου μεγάλης επιρροής, όπως είναι ο κινηματογράφος, ανακύπτει το γνωστό ερώτημα εγκυρότητας: ποια οπτική είναι η πιο έγκυρη; Αυτή του δημιουργού κινηματογραφικών ταινιών για παιδιά ή αυτή του θεωρητικού μελετητή και ιστορικού ή του κριτικού κινηματογράφου ή μήπως αυτή του παιδαγωγού ή του κοινωνικού επιστήμονα ή, τέλος, του ψυχολόγου; Πρόκειται για ερώτημα δίχως απάντηση, καθώς όλες οι παραπάνω διαφορετικές οπτικές συνδέονται και το αντικείμενο τους διαρκώς εξελίσσεται και περιλαμβάνει πλήθος παραμέτρων που αλληλεπιδρούν. Πρόθεση λοιπόν μιας τέτοιας «χαρτογράφησης» θα μπορούσε να είναι η προτροπή προς κάθε κατεύθυνση (καλλιτέχνες που απευθύνονται σε παιδιά, ερευνητές, μελετητές κ.λπ.) να ενδιαφερθούν για τις προσεγγίσεις και τα μεθοδολογικά εργαλεία της «άλλης» και μάλιστα της «πιο πέρα» οπτικής.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

ΖΕΡΒΟΠΟΥΛΟΥ, Α., та Σ. ΠΑΥΛΙΔΗΣ. "Μορφοτεκτονική μελέτη της ευρύτερης περιοχής Θεσ/νίκης για τη χαρτογράφηση νεοτεκτονικών ρηγμάτων." Bulletin of the Geological Society of Greece 38 (10 вересня 2005): 30. http://dx.doi.org/10.12681/bgsg.18420.

Full text
Abstract:
At this paper studied the neotectonic active faults of the broader area of Thessaloniki with morphotectonic criteria. We have studied three main faults of Anthemounta, Asvestophori and Pylaia - Panorama with the contribution of cartography, digital elevation models, drainage patterns, and the morphotectonic indices like drainage basin asymmetry, mountain front sinuosity, knick points and stream length-gradient index. Those faults show elements of activity.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Κουστένης, Παναγιώτης. "Δημοτικές εκλογές 2010 στην Αθήνα : ΛΑ.Ο.Σ. ή Κολωνάκι;". Ελληνική Επιθεώρηση Πολιτικής Επιστήμης 37 (24 жовтня 2017): 41. http://dx.doi.org/10.12681/hpsa.14518.

Full text
Abstract:
Η νίκη ίου Γιώργου Καμίνη, τον περασμένο Νοέμβριο, σηματοδότησε μεγάλη τομή στην πρόσφατη ιστορία των εκλογών της τοπικής αυτοδιοίκησης. Στο άρθρο επιχειρείται μια αναλυτικότερη προσέγγιση και χαρτογράφηση των ρευμάτων και τάσεων που ενεργοποιήθηκαν σε αυτή την αναμέτρηση για τον δήμο Αθηναίων, επισημαίνοντας πώς καθένα από αυτά, ανάλογα με τη βαρύτητά του, συνετέλεσε ως ξεχωριστή συνιστώσα στην τελική διαμόρφωση του εκλογικού χάρτη, τόσο στον πρώτο όσο και στον δεύτερο γύρο. Ιδιαίτερη σημασία δίνεται και στην ανάλυση της ψήφου των μεταναστών, καθώς αυτή ολοκληρώνει το πλαίσιο και τη φυσιογνωμία του ανταγωνισμού σας συγκεκριμένες εκλογές
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Αβράμη, Λυδία. "Κοινωνικές διαστάσεις της πολιτικής για την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα της κρίσης: Περιβαλλοντική Φορολογία και Ενεργειακή Φτώχεια". Ελληνική Επιθεώρηση Πολιτικής Επιστήμης 45, № 1 (2020): 114. http://dx.doi.org/10.12681/hpsa.22315.

Full text
Abstract:
Η μελέτη αυτή αποσκοπεί στη διερεύνηση των κοινωνικών διαστάσεων και επιπτώσεων της πολιτικής για την κλιματική αλλαγή στην Ελλάδα την περίοδο της οικονομικής κρίσης. Προς το σκοπό αυτό, διεξάγεται η συγκριτική αποτύπωση της συμβολής των ελληνικών περιφερειών στην κλιματική αλλαγή και επιχειρείται η χαρτογράφηση της τρωτότητάς τους στους περιβαλλοντικούς κινδύνους, αλλά και στις επιπτώσεις των περιβαλλοντικών πολιτικών. Από την παρουσίαση και συζήτηση όσον αφορά την εξέλιξη της ελληνικής περιβαλλοντικής φορολογίας αναδεικνύεται το κοινωνικό και περιβαλλοντικό αντίκτυπο της στρεβλής εφαρμογής αυτών των οικονομικών εργαλείων πολιτικής, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το φαινόμενο της ενεργειακής φτώχειας.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Ανδρεάδης, Γιάννης, Ευτυχία Τεπέρογλου та Μάνος Τσατσάνης. "Η δομή του ιδεολογικού χώρου στην Ελλάδα : χαρτογράφηση των προτιμήσεων πολιτικής κομμάτων και ψηφοφόρων". Ελληνική Επιθεώρηση Πολιτικής Επιστήμης 38 (24 жовтня 2017): 5. http://dx.doi.org/10.12681/hpsa.14524.

Full text
Abstract:
Το αντικείμενο της μελέτης συνοψίζεται σε μια ενδελεχή σκιαγράφηση του ιδεολογικού χώρου στην Ελλάδα, με κεντρικό ερευνητικό ερώτημα τη διερεήνηση των ιδεολογικών προτιμήσεων και προτεραιοτήτων των πολιτικών κομμάτων κατά την τελευταία δεκαετία. Συμπληρωματικά μελετώνται οι ιδεολογικές προτιμήσεις και του εκλογικού σώματος για το 2009. Η εμπειρική μελέτη βασίζεται στην αξιοποίηση της βάσης δεδομένων του Euromanifestos Project και του PIREDEU και της έρευνας του European Election Study 2009. Η ανάλυση των δεδομένων των ευρωπαϊκών μανιφέστων στοχεύει στην απεικόνιση σε κοινό δισδιάστατο χώρο των σχετικών αποστάσεων (ή της σχετικής εγγύτητας) μεταξύ συγκεκριμένων ιδεολογικών θεματικών κατηγοριών και πολιτικών κομμάτων. Αντίστοιχα, μέσω της ανάλυσης της έρευνας του εκλογικού σώματος αναδεικνύεται η δομή της «πολιτικής ζήτησης» του ελληνικού πολιτικού συστήματος.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Τρίκολας, Κ., та A. Αλεξούλη-Λειβαδίτη. "NEOTEKTONIKH ΔΟΜΗ ΚΑΙ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟΥ ΦΥΛΛΟΥ ΑΙΓΙΟ (Β. ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ)". Bulletin of the Geological Society of Greece 36, № 4 (2004): 1578. http://dx.doi.org/10.12681/bgsg.16559.

Full text
Abstract:
Μετά από γεωλογική χαρτογράφηση του φύλλου ΑΙΓΙΟ, παρουσιάζεται η νεοτεκτονική εικόνα και η εξέλιξη της περιοχής αυτής, όπως προέκυψε από τα στρωματογραφικά στοιχεία των μεταλπικών ιζημάτων και τα κινηματικά στοιχεία των ρηγμάτων. Διαπιστώθηκαν δομές τεκτονικών κεράτων και βυθισμάτων, που διαμορφώνονται από κανονικά ρήγματα ΔΒΔ - ΑΝΑ διεύθυνσης, μεγάλης κλίμακας. Νεώτερα πλαγιοκανονικά ρήγματα ΔΒΔ - ΑΝΑ, ΒΔ - ΝΑ και Β, ΒΑ - Ν, ΝΑ διεύθυνσης δημιουργούν μεγάλα και μικρά ρηξιτεμάχη, και προκαλούν στροφές αυτών σε Ν, ΝΑ και Α κατεύθυνση. Διαμορφώνονται δομές rollover σε όλη τη περιοχή του φύλλου. Η περιοχή εξελίσσεται από Ν προς Β. Η νεοτεκτονική δομή φαίνεται να έχει διαμορφωθεί σε δύο φάσεις. Η πρώτη από το Αν. Μειόκαινο μέχρι το Κατ. Πλειστόκαινο, και η δεύτερη από το Κατ. Πλειστόκαινο μέχρι σήμερα.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Ρούβαλη (Emilia Rouvali), Αιμιλία, та Βασιλική Ρήγα (Vasiliki Riga). "Η προσέγγιση του «Μωσαϊκού»: ένα νέο εκπαιδευτικό εργαλείο στην ελληνική προσχολική εκπαίδευση". Ερευνώντας τον κόσμο του παιδιού 12 (1 липня 2013): 65. http://dx.doi.org/10.12681/icw.18034.

Full text
Abstract:
Η παρούσα έρευνα μελετά την εφαρμογή και την προσαρμογή της προσέγγισης του «Μωσαϊκού» στην ελληνική προσχολική πραγματικότητα. Η συγκεκριμένη προσέγγιση σχεδιάστηκε και εφαρμόστηκε από την Alison Clark και τον Peter Moss. Αναγνωρίζει τα παιδιά ως ειδήμονες της ζωής τους και ως άτομα με δικαιώματα ισάξια με αυτά των ενηλίκων. Προκειμένου να συλλέξουμε τις απόψεις και τις εμπειρίες της ζωής τους σε μια προσχολική δομή σχετικά με τους χώρους, τις παροχές και τις υπηρεσίες που η συγκεκριμένη δομή τους προσέφερε, χρησιμοποιήσαμε διάφορα λεκτικά και μη λεκτικά εργαλεία: παρατήρηση, φωτογραφικές μηχανές, ξεναγήσεις, χαρτογράφηση, ζωγραφική, παιχνίδι ρόλων και συζήτηση σε ομάδες. Στη συνέχεια, διασταυρώσαμε τις απόψεις των παιδιών με αυτές των γονέων και των εκπαιδευτικών τους μέσα από ερωτηματολόγια και συνεντεύξεις. Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν πώς οι σχέσεις με τους άλλους, το παιχνίδι με τους φίλους και το παιχνίδι στην αυλή κατέχουν σημαντική θέση στην καθημερινή ζωή των παιδιών στο σχολείο.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Ράλλη (Asimina Ralli), Ασημίνα M., Δέσποινα Τσαούση (Despina Tsaousi) та Αικατερίνη Μαριδάκη-Κασσωτάκη (Aikaterini Maridaki-Kassotaki). "Η προβλεπτική εγκυρότητα της Κλίμακας Αξιολόγησης Δεξιοτήτων Παιδιών Προσχολικής Ηλικίας". Ερευνώντας τον κόσμο του παιδιού 12 (1 липня 2013): 50. http://dx.doi.org/10.12681/icw.18033.

Full text
Abstract:
Η μελέτη και η ανάπτυξη των γλωσσικών, μαθηματικών, κινητικών και κοινωνικών δεξιοτήτων σε παιδιά προσχολικής ηλικίας είναι ιδιαίτερα σημαντική γιατί οι παραπάνω δεξιότητες (α) αποτελούν προγνωστικούς δείκτες της μετέπειτα μαθησιακής και ψυχοκοινωνικής προσαρμογής των παιδιών στην Α’ Δημοτικού και (β) μπορούν να συμβάλλουν στην πρόληψη μαθησιακών και ψυχοκοινωνικών προβλημάτων. Σκοπός της παρούσας διαχρονικής μελέτης ήταν να διερευνηθεί η προγνωστική εγκυρότητα της Κλίμακας Αξιολόγησης Δεξιοτήτων Παιδιών Προσχολικής Ηλικίας (Ράλλη & Μαριδάκη-Κασσωτάκη, 2012) ως προς την κατάκτηση αντίστοιχων δεξιοτήτων γραμματισμού αλλά και κοινωνικών και κινητικών δεξιοτήτων στην Α΄ Δημοτικού. Αξιολογήθηκαν 100 παιδιά ηλικίας 5-6 ετών στο τέλος της φοίτησής τους στο Νηπιαγωγείο και στο τέλος του Α΄ τριμήνου της Α΄ Δημοτικού. Στο Νηπιαγωγείο τα παιδιά αξιολογήθηκαν ως προς τις γλωσσικές, μαθησιακές, κοινωνικές, κινητικές δεξιότητες και δεξιότητες αυτονομίας στη μάθηση με βάση την Κλίμακα Αξιολόγησης Δεξιοτήτων Παιδιών Προσχολικής ηλικίας (Ράλλη & Μαριδάκη-Κασσωτάκη, 2012). Τα ίδια παιδιά αξιολογήθηκαν την επόμενη χρονιά στην Α’ Δημοτικού ως προς τους αντίστοιχους τομείς, γλωσσικές δεξιότητες (αναγνωστική ακρίβεια, αναγνωστική κατανόηση), μαθηματικές δεξιότητες (αρίθμηση, αντιστοίχηση, αριθμητικές πράξεις, επίλυση προβλημάτων), τις κοινωνικές δεξιότητες (κοινωνικά προβλήματα, παράβαση κανόνων, επιθετική συμπεριφορά) και τις κινητικές δεξιότητες (αντίληψη δεξιού-αριστερού), τόσο με σταθμισμένες όσο και με άτυπες δοκιμασίες. Τα αποτελέσματα ανέδειξαν την υψηλή προβλεπτική εγκυρότητα της Κλίμακας για τις αντίστοιχες μαθησιακές, κοινωνικές και κινητικές δεξιότητες των παιδιών στην Α΄ Δημοτικού. Τα αποτελέσματα επιβεβαιώνουν τη χρησιμότητα της Κλίμακας ως εργαλείου που μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τους Νηπιαγωγούς και τους ειδικούς για την έγκαιρη χαρτογράφηση του μαθησιακού επιπέδου των παιδιών συμβάλλοντας έτσι στην πρώιμη παρέμβασηκαι άρα την πρόληψη της σχολικής αποτυχίας.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
More sources

Dissertations / Theses on the topic "Χαρτογράφηση"

1

Γιαννακοπούλου, Παναγιώτα. "Περιβαλλοντική χαρτογράφηση της Λευκάδας". Thesis, 2011. http://hdl.handle.net/10889/5147.

Full text
Abstract:
Οι δορυφορικές εικόνες ASTER αποτελούν το πιο πρόσφατο προιόν της διαστημικής τεχνολογίας. Έχουν πολύ μεγάλη φασματική διακριτική ικανότητα σε σημείο που να χαρακτηρίζεται από αρκετούς επιστήμονες σαν ένα υπερφασματικό καταγραφικό σύστημα στο υπέρυθρο. Έτσι δίνονται νέες δυνατότητες για την ερμηνεία είτε ποιοτικά είτε ποσοτικά καλύψεων γης και φυσικών καταστάσεων τησ γήινης επιφάνειας. Ο σκοπός είναι η περιβαλλοντική χαρτογράφηση του Ν. Λευκάδας από δορυφορικές εικόνες ASTER προκειμένου να χαρτογραφηθούν οι φυσικοί πόροι και οι καλύψεις γης.<br>The ASTER satellite images are the most recent products of space technology. They have a very spectral resolution at a point that are characterized by many scientists as a hyperspectral in frared recording system. So are new possibilities for interpretation either qualitatively or quantitatively land cover and physical states of the earth's surface. The purpose is environmental mapping of Lefkada from ASTER satellite images to map the natural resources and land cover.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Αθανασόπουλος, Νικόλαος. "Περιβαλλοντική χαρτογράφηση της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου". Thesis, 2010. http://nemertes.lis.upatras.gr/jspui/handle/10889/4518.

Full text
Abstract:
Οι δορυφορικές εικόνες ASTER αποτελούν το πιο πρόσφατο προϊόν της διαστημικής τεχνολογίας, Έχει πολύ μεγάλη φασματική διακριτική ικανότητα σε σημείο που να χαρακτηρίζεται από αρκετούς επιστήμονες σαν ένα υπερφασματικό καταγραφικό σύστημα στο υπέρυθρο. Έτσι δίνονται νέες δυνατότητες για την ερμηνεία είτε ποιοτικά, είτε ποσοτικά καλύψεων γης και φυσικών καταστάσεων της γήινης επιφάνειας, αφού οι προηγούμενοι δορυφόροι. Ο σκοπός είναι η περιβαλλοντική χαρτογράφηση του N. Ηλείας από δορυφορικές εικόνες ASTER προκειμένου να χαρτογραφηθούν οι φυσικοί πόροι και οι καλύψεις Γης. Έτσι θα μπορούμε να αξιολογήσουμε τις δυνατότητες και τις εφαρμογές που έχουν αυτά τα δεδομένα. Μετά τις διορθώσεις (αποζωνοποίηση, μετατροπή σε τιμές ενέργειας, κ.α.) η ταξινόμηση της δορυφορικής εικόνας μας επέτρεψε να διακρίνουμε τις παρακάτω κατηγορίες: καλλιέργειες/ποώδη βλάστηση, δύο τύπους δάσους, αστική γη, υδάτινες επιφάνειες, σύννεφα και εντελώς γυμνό από βλάστηση έδαφος (πχ κοίτη ποταμού που καταλήγει στην τεχνητή λίμνη του Πηνειού) και να δημιουργήσουμε ένα θεματικό χάρτη. Εάν χρησιμοποιηθούν περισσότερα κανάλια και όχι μόνο 3, τότε θα γίνει δυνατή η χαρτογράφηση περισσότερων κατηγοριών μόνο που η ταυτοποίηση της κάθε κατηγορίας θα μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με εργασίες πεδίου στο ύπαιθρο.<br>-
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Καρδάρα, Ειρήνη. "Χαρτογράφηση της νήσου Κάλαμος (Αιτωλοακαρνανία)". Thesis, 2012. http://hdl.handle.net/10889/5332.

Full text
Abstract:
Οι δορυφορικές εικόνες ASTER αποτελούν το πιο πρόσφατο προϊόν της διαστημικής τεχνολογίας, Έχει πολύ μεγάλη φασματική διακριτική ικανότητα σε σημείο που να χαρακτηρίζεται από αρκετούς επιστήμονες σαν ένα υπερφασματικό καταγραφικό σύστημα στο υπέρυθρο. Έτσι δίνονται νέες δυνατότητες για την ερμηνεία είτε ποιοτικά είτε ποσοτικά καλύψεων γης και φυσικών καταστάσεων της γήινης επιφάνειας, αφού οι προηγούμενοι δορυφόροι. Ο σκοπός είναι η περιβαλλοντική χαρτογράφηση από δορυφορικές εικόνες ASTER προκειμένου να χαρτογραφηθούν οι φυσικοί πόροι και οι καλύψεις Γης. Έτσι θα μπορούμε να αξιολογήσουμε τις δυνατότητες και τις εφαρμογές που έχουν αυτά τα δεδομένα. Μετά τις διορθώσεις (αποζωνοποίηση, μετατροπή σε τιμές ενέργειας, κ.α.) η ταξινόμηση της δορυφορικής εικόνας μας επέτρεψε χαρτογραφήσουμε θεματικές τάξεις (βλάστηση, κ.α.) και να δημιουργήσουμε ένα θεματικό χάρτη. Η ταυτοποίηση της κάθε κατηγορίας μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με εργασίες πεδίου στο ύπαιθρο.<br>Αster satellite images are the latest product space technology.It has very high spectral resolution in a place that is characterized as a hyperspectral infrared recording system.Identification of each class can only work with PAE.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Ασπρούδας, Κωνσταντίνος. "Περιβαλλοντική χαρτογράφηση της λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου". Thesis, 2010. http://hdl.handle.net/10889/8374.

Full text
Abstract:
Σκοπός είναι η περιβαλλοντική χαρτογράφηση από δορυφορικές εικόνες Aster προκειμένου να χαρτογραφηθούν οι φυσικοί πόροι και οι καλύψεις Γης.Η ταξινόμηση της δορυφορικής εικόνας μας επέτρεψε να διακρίνουμε τις παρακάτω κατηγορίε : καλλιέργειες / ποώδη βλάστηση , δυο τύπους δάσους , αστική γη , υδάτινες επιφάνειες , σύννεφα και εντελώς γυμνό από βλάστηση έδαφος.<br>--
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Καρακατσάνη, Δουκένη. "Χαρτογράφηση υποθαλάσσιου χώρου από ψηφιακές φωτογραφίες". Thesis, 2010. http://nemertes.lis.upatras.gr/jspui/handle/10889/3886.

Full text
Abstract:
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η δημιουργία πανοράματος από υποθαλάσσιες ψηφιακές φωτογραφίες που λαμβάνονται περιστρέφοντας μια φωτογραφική μηχανή στηριγμένη σε τρίποδο. Αναπτύσσεται μία μέθοδος δημιουργίας πανοράματος βασισμένη στην αντιστοίχιση σημείων των εικόνων. Η υλοποίηση πραγματοποιείται σε περιβάλλον Matlab. Αρχικά γίνεται μια εισαγωγή στις μεθόδους αποκατάστασης ενός περιβάλλοντος από εικόνες και στη συνέχεια παρουσιάζονται οι βασικές μέθοδοι δημιουργίας πανοραμάτων. Η διαδικασία της υλοποίησης περιλαμβάνει την ευθυγράμμιση των φωτογραφιών, με αντιστοίχιση των κοινών σημείων τους χρησιμοποιώντας μια μέθοδο ετεροσυσχέτισης και την συρραφή τμημάτων των εικόνων για τη δημιουργία του πανοράματος. Η αντιστοίχιση γίνεται πρώτα υπολογίζοντας μόνο την οριζόντια μετατόπιση και στη συνέχεια υπολογίζοντας την οριζόντια και την κάθετη μετατόπιση. Στο τέλος αναπτύσσεται μια μέθοδος υπολογισμού της τρισδιάστατης μετατόπισης μιας κάμερας που κινείται ευθύγραμμα με κατεύθυνση προς το αντικείμενο<br>--
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Σκανδάλη, Ηλιάνα. "Περιβαλλοντική χαρτογράφηση του ακρωτηρίου Μεθώνης-Κορώνης". Thesis, 2011. http://nemertes.lis.upatras.gr/jspui/handle/10889/4747.

Full text
Abstract:
Οι δορυφορικές εικόνες ASTER αποτελούν το πιο πρόσφατο προιόν της διαστημικής τεχνολογίας. Έχουν πολύ μεγάλη φασματική διακριτική ικανότητα σε σημείο που να χαρακτηρίζονται απο αρκετούς επιστήμονες σαν ένα υπερφασματικό καταγραφικό σύστημα στο υπέρυθρο. Έτσι δίνονται νέες δυνατότητες για την ερμηνεία είτε ποιοτικά είτε ποσοτικά καλύψεων γης και φυσικών καταστάσεων της γήινης επιφάνειας. Ο σκοπός είναι η περιβαλλόντική χαρτογράφηση του ακρωτηριου Μεθώνης-Κορώνης από δορυφορικές εικόνες ASTER προκειμένου να χαρτογραφηθούν οι φυσικοί πόροι και οι καλύψεις γης.<br>The Aster satellite images are the most recent products of space technology. They have a very spectral resolution at a point that are characterized by many scientists as a hyperspectral in frared recording system. So are new possibilities for interpretation either qualitatively or quantitatively land cover and physical states of the earth's surface. The purpose is enviromental mapping of headland Methoni-Koroni from Aster satellite images to map the natural resources and land cover.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Κοντογεώργος, Κωνσταντίνος. "Χαρτογράφηση του Μεγανησίου από εικόνες ASTER". Thesis, 2010. http://hdl.handle.net/10889/7482.

Full text
Abstract:
Ο σκοπός της εργασίας αυτής είναι η περιβαλλοντική χαρτογράφηση του Μεγανησίου από δορυφορικές εικόνες ASTER προκειμένου να χαρτογραφηθούν οι καλύψεις Γης. Έτσι θα μπορούμε να αξιολογήσουμε τις δυνατότητες και τις εφαρμογές που έχουν αυτά τα δεδομένα. Θα εφαρμοστούν τεχνικές ψηφιακής επεξεργασίας εικόνας που αποσκοπούν στο να δημιουργηθεί ένα έγχρωμο σύνθετο, το οποίο θα εμπεριέχει σχεδόν το σύνολο της πληροφορίας που είναι διαθέσιμο στα κανάλια του ASTER. Το έγχρωμο σύνθετο θα ερμηνευτεί με εργασίες πεδίου και βάση της υπάρχουσας εμπειρίας.<br>The purpose of this study is the environmental mapping of Meganisi Island from ASTER satellite images in order to map the land-cover. Thus we can evaluate the features and applications that these data have. We will apply techniques of digital image processing , designed to create a color composite , which will contain almost all the information that is available in the channels of ASTER. The color combo will be interpreted through field work based on existing experience.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Πετρούνιας, Πέτρος. "Χαρτογράφηση των καλύψεων γης της Β. Κεφαλονιάς". Thesis, 2010. http://nemertes.lis.upatras.gr/jspui/handle/10889/4737.

Full text
Abstract:
Μετά τις διορθώσεις (αποζωνοποίηση, μετατροπή σε τιμές ενέργειας, κ.α.) η ταξινόμηση της δορυφορικής εικόνας μας επέτρεψε να διακρίνουμε τις 11 θεματικές κατηγορίες η ερμηνεία των οποίων προϋποθέτει εργασίες πεδίου. Εάν χρησιμοποιηθούν περισσότερα κανάλια και όχι μόνο 3, τότε θα γίνει δυνατή η χαρτογράφηση περισσότερων κατηγοριών μόνο που η ταυτοποίηση της κάθε κατηγορίας θα μπορεί να πραγματοποιηθεί πάλι μόνο με εργασίες πεδίου στο ύπαιθρο.<br>-
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Σκούντζου, Άννα-Χαραλαμπία. "Περιβαλλοντική χαρτογράφηση στην Καλαμάτα με δορυφορικές εικόνες Aster". Thesis, 2009. http://nemertes.lis.upatras.gr/jspui/handle/10889/4235.

Full text
Abstract:
Οι δορυφορικές εικόνες ASTER αποτελουν το πιο πρόσφατο προϊόν της διαστημικής τεχνολογίας. Έχει πολύ μεγάλη φασματική διακριτική ικανότητα σε σημείο που να χαρακτηρίζεται από αρκετούς επιστήμονες σαν ένα υπερφασματικό καταγραφικό σύστημα στο υπέρυθρο. Έτσι δίνονται νέες δυνατότητες για την ερμηνεία είτε ποιοτικά είτε ποσοτικά καλύψεων γης και φυσικών καταστάσεων της γήινης επιφάνειας. Ο σκοπός είναι η περιβαλλοντική χαρτογράφηση του Νομού Μεσσηνίας από δορυφορικές εικόνες ASTER προκειμένου να χαρτογραφηθούν οι φυσικοί πόροι και οι καλύψεις γης. Έτσι θα μπορέσουμε να αξιολογήσουμε τις δυνατότητες και τις εφαρμογές που έχουν αυτά τα δεδομένα. Μετά τις διορθώσεις (αποζωνοποίηση, μετατροπή σε τιμές ενέργειας κ.ά) η ταξινόμηση της δορυφορικής εικόνας μας επέτρεψε να διακρίνουμε τις παρακάτω κατηγορίες: καλλιέργειες, ποώδη βλάστηση, δύο τύπους δάσους, αστική γη, υδάτινες επιφάνειες, σύννεφα και εντελώς γυμνό από βλάστηση έδαφος και να δημιουρφήσουμε ένα θεματικό χάρτη. Εάν χρησημοποιηθούν περισσότερα κανάλια και όχι μόνο 3, τότε θα γίνει δυνατή η χαρτογράφηση περισσότερων κατηγοριών μόνο που η ταυτοποίηση της κάθε κατηγορίας θα μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο με εργασίες πεδίου στο ύπαιθρο.<br>Satellite pictures ASTER constituting the most recent product of space technology. It has very big spectrum discreet faculty in point that would be characterized by enough scientists as a super-spectrum recorder system in infra red. Thus are given new possibilities for the interpretation of either qualitatively or quantitatively covers of ground and natural situations of earthy surface. The aim is the environmental mapping of Prefecture Messinia from satellite pictures ASTER so that be charted the natural resources and the covers of ground. Thus we might evaluate the possibilities and the applications that have these data. Afterwards the corrections (transformation in prices of energy etc) the classification of satellite picture allowed us to distinguish the following categories: cultivation, underbrush, two types of forest, urban ground, aquatic surfaces, clouds and completely naked from vegetation ground and create a thematic map. If more channels and not only 3 be used, then becomes possible the mapping of more categories only that the identification of each category might be realized only with work of field in the countryside.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Σάββα, Σάββας. "Σχεδίαση και ψηφιακή χαρτογράφηση μητροπολιτικού δικτύου οπτικών ινών". Thesis, 2009. http://nemertes.lis.upatras.gr/jspui/handle/10889/2584.

Full text
Abstract:
Αυτή η εργασία ασχολείται με το σχεδιασμό των μητροπολιτικών ευρυζωνικών δικτύων οπτικών ινών και ειδικότερα αυτών που δημιουργούνται στην Ελλάδα. Γίνεται η ανάλυση των τεχνολογιών και τεχνικών υλοποίησης τους. Στη συνέχεια παρουσιάζονται τα γεωγραφικά συστήματα πληροφοριών (GIS) που αποτελούν ένα ισχυρό εργαλείο στη σχεδίαση, μελέτη και επέκταση των δικτύων. Επιλύεται το πρόβλημα υπολογισμού αποστάσεων από σημείο σε σημεί ο μιας οπτικής ίνας στο GIS που θα διευκολύνει τη μελέτη και το σχεδιασμό του δικτύου. Με τη χρήση του GIS συστήματος arcgis γίνεται η ψηφιακή χαρτογράφηση του μητροπολιτικού δικτύου οπτικών ινών της Πάτρας όπως αυτό πρόκειται να υλοποιηθεί στα επόμενα χρονιά. Παρουσιάζεται μια μελέτη που θα κάνει αυτόματη τη διαδικασία σχεδίασης των υποδομών του δικτύου και τη συνεχή επέκταση του με το μικρότερο δυνατό κόστος με τη βοήθεια των γεωγραφικών συστημάτων πληροφορίας. Στη συνέχεια υλοποιείται ξανά η ψηφιακή χαρτογράφηση του μητροπολιτικού δικτύου οπτικών ινών της Πάτρας αυτή τη φορά με το μοντέλο αυτόματης σχεδίασης δικτύου που παρουσιάστηκε και γίνεται η σύγκριση του με το πραγματικό δίκτυο που υλοποιείται στην Πάτρα.<br>-
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
More sources
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!

To the bibliography