To see the other types of publications on this topic, follow the link: 3D-skrivare.

Dissertations / Theses on the topic '3D-skrivare'

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the top 36 dissertations / theses for your research on the topic '3D-skrivare.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Browse dissertations / theses on a wide variety of disciplines and organise your bibliography correctly.

1

Helsing, Niklas, and Simon Nilsson. "3D-skrivare ur ett tillverkningsperspektiv." Thesis, Högskolan i Skövde, Institutionen för ingenjörsvetenskap, 2015. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:his:diva-11222.

Full text
Abstract:
I detta examensarbete har en studie genomförts av hur väl 3D-skrivning kan tillämpas i Volvo Cars i Skövdes produktion. En litteraturstudie har genomförts för att åskådliggöra de olika 3D-skrivningsteknikerna och deras användningsområde. För att på ett överskådligt sätt jämföra de olika teknikernas duglighet har en bedömningsskala utvecklad av Nasa använts. Denna skala benämns som Technology Readiness Level (TRL). Den teknik som bedöms som mest lämplig med avseende på fullskalig produktion samt prototyptillverkning är Selective laser melting (SLM). För att åskådliggöra fördelar med 3D-skrivare har en förenklad 3D-modell av Volvos cylinderblock I5D modellerats. Denna förenklade modell har sedan modifierats för att åstadkomma en temperatursänkning som kan möjliggöra ett högre effektuttag. Två varianter av topologiska modifieringar presenteras. För dessa modifieringar har sedan värmelaster och kylning applicerats för att analysera värmespridningen i cylinderblocket. Jämförande mellan originaldesignen och de topologiska modifieringarna har sedan utförts. Målet med detta var att sänka den kritiska temperaturen i cylinderväggarna med åtminstone . Beräkningar har utförts med PTC/Creo. Med hjälp av TRL-skalan bedöms Selective laser melting vara den teknik som är mest lämplig för Volvo Cars i Skövde att tillämpa med avseende på prototyptillverkning. Med avseende på fullskalig produktion anses ingen av de teknikern som benämns i arbetet vara lämpliga. Resultatet visar att genom topologiska modifieringar kan temperaturen i det kritiska området sänkas med upp till 51 . En enkel kostnadsberäkning har utförts för att uppskatta hur mycket ett cylinderblock skulle kosta om den traditionella tillverkningen ersattes med 3D-skrivare. Detta visar att ett cylinderblock av typen I5D skulle kosta cirka 10 853 kr att tillverka med 3D-skrivaren X line 1000 R. I det priset är inte inköp av 3D-skrivaren inräknat. Rapporten diskuteras också följderna av resultatet. Vilka de potentiella felkällorna kan vara och vad som kan ha gjorts annorlunda. Det diskuteras också hur framtiden ser ut för 3D-skrivning och vad som skulle kunna göras som en naturlig fortsättning på detta examensarbete.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Henriksson, Kim, and Patrik Hellström. "Vidareutveckling av granulat 3d-skrivare." Thesis, Högskolan i Halmstad, Akademin för informationsteknologi, 2017. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:hh:diva-34989.

Full text
Abstract:
The average 3d-printer has a relatively small print surface which limits the sizeof the prints themselves and there is a void on the market for printers that can printparts as big as, for instance, a car bumper . This project aims to further advancethe construction of a large 3d-printer started by previous students at Halmstad University and focuses at print quality and accuracy.
3d.skrivare 2.0 Utveckling av styrning/portal
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Hummelblad, Jonas, and Jenny Antonsson. "Introducering av 3D-skrivare i byggproduktionen." Thesis, Tekniska Högskolan, Högskolan i Jönköping, JTH, Byggnadsteknik, 2016. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:hj:diva-31827.

Full text
Abstract:
Syfte: 3D-skrivartekniken har etablerat sig inom flera stora industrier och nu talas det om en introducering i byggbranschen. Branschen är känd för att vara konservativ, men en rad fördelar ses med den nya tekniken; kortare byggtider, mindre materialspill och arbetsplatser som är hälsosammare och mer säkra. Därför är det av intresse att se hur tekniken kan användas inom byggbranschen samt att se vad ett första steg skulle kunna vara. Realistiskt sett är det också viktigt att se till vilka hinder som finns för 3D-skrivarens etablering. Målet med arbetet är att konkretisera på vilka sätt 3D-skrivare kan användas inom husproduktion i byggbranschen. Metod: För att nå målet med studien används litteraturstudie för att ta del av tidigare forskning kring ämnet och i växelverkan utförs kvalitativa intervjuer för att få en god inblick i byggbranschens syn på 3D-skrivartekniken och dess implementering i husproduktionsstadiet. Totalt 9 personer som arbetar inom byggbranschen intervjuas. Resultat: 3D-skrivartekniken används i dagsläget till komplicerade gjutformar till exempelvis fasadutsmyckningar. Tekniken öppnar upp möjligheter för arkitekter. Möjligheter som på traditionellt byggnadssätt hade blivit för dyrt, för komplicerat eller helt enkelt omöjligt. Tekniken har stor potential och när tekniken kommit längre finns möjlighet att använda den i fler led inom byggproduktionen. Många fördelar ses vid användning av tekniken i prefabindustrin. Där är miljön kontrollerad och det behöver inte oroas över hur 3D-skrivare skulle klara arbetsplatsens klimat. Konsekvenser: Byggbranschen kommer att använda sig mer och mer av digitala verktyg och automatisering i framtiden. En rekommendation författarna har är att uppmana företag eller personer att ta del av tekniken och ligga i framkant då tekniken sprider sig i byggbranschen för att genom denna investering kunna tjäna pengar och även bidra till utveckling inom den allmänt känt konservativa byggbranschen. Begränsningar: Examensarbetet behandlar 3D-skrivare som skriver ut enskilda byggnadselement som sedan monteras på traditionellt vis och fokuserar på användning i den svenska byggbranschen. Intervjustudien begränsas till att intervjua en person från följande yrkesroller: affärschef, arbetschef, arbetsledare, arkitekt, forsknings och utvecklingschef, kundcenterchef, produktionschef, utvecklingschef och VD.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Liljare, Mattias, and Övrebö Theodore Silveira. "Utveckling av betong för 3D-skrivare." Thesis, KTH, Byggteknik och design, 2019. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:kth:diva-259896.

Full text
Abstract:
3D-printing, också känt som additiv tillverkning, är en tillverkningsmetod som har revolutionerat många branscher och har växt stort både inom industrin och för privat användning. Tekniken använder sig utav en lager-på-lager metod för att tillverka olika objekt. Med dagens teknik går det att printa ut föremål av exempelvis metall, plast, betong och ett flertal andra material. Additiv tillverkning av betong ger möjligheten att skapa nya smarta konstruktionslösningar, vilket medför stora materialbesparingar och minskat materialspill. Produktionskostnader och hastighet kan också dra nytta av metoden genom att minska arbetskraft och eliminera kostnader för tillverkning och montering av gjutformar. Den här studien bidrar till en ökad förståelse för vad som krävs för att utveckla ett fungerande betongmaterial för additiv tillverkning. För att additiv tillverkning ska kunna standardiseras, bli mer kommersiellt och få en bredare användning krävs en djupare förståelse av betongens materialegenskaper. Detta eftersom materialet skiljer sig från konventionell betong. Syftet med detta projekt är att utveckla en betongblandning anpassad för additiv tillverkning. En undersökning görs för att hitta (i) en betongblandning med lämpliga mekaniska materialegenskaper och (ii) en betongblandning som är väl anpassad till 3Dskrivare. Det viktigaste för att en betongblandning ska kunna användas för additiv tillverkning är att blandningen kan pumpas genom systemet och extraheras genom munstycket vid tillverkning samt att slutmaterialet visar bra byggbarhet. Pumpbarhet är förutsättningen för att betongen ska kunna användas i en 3D-skrivare. Betongen ska vara tillräckligt smidig för att kunna pumpas ut genom ett munstycke, men även ha en tillräckligt god inre sammanhållning för att inte deformeras efter att den har pumpats ut. Pumpbarhet påverkas till stor del av vilken sorts pumpsystem som används. Resultaten varierar beroende på vilken pump, munstycke och slang som används vid materialtesterna. Det förefaller att en generell blandning anpassad för flera olika pumpsystem är svårt att uppnå. I det här arbetet har sex olika blandningar med olika variationer testats. Detta ledde till 38 blandningar som genomgått olika tester. De blandningarna med bäst resultat efter finjusteringar var blandning 4.1 och 5.1, de visade hög kvalité för pumpbarhet och byggbarhet. Blandning 4.1 innehåller vatten, anläggningscement, starvis 3040, glenium, CERW, krossballast och glasfibrer och blandning 5.1 är likadant fast med flygaska istället för CERW.
3D printing, also known as additive manufacturing, is a manufacturing method that has revolutionized many industries and has grown widely both in industry and private use. The technique means using a layer-upon-layer method to manufacture different objects. With today's technology, it is possible to print objects of, for example, metal, plastic, concrete and several other materials. Additive manufacturing of concrete structures can be used to create new smart design solutions, which means significant material savings and reduced material waste. Production costs and time reduction may also be achieved using the method due to lower labor requirements and reduced costs for manufacturing and assembling of molds. This study contributes to an increased understanding of what is required to develop a functioning concrete material for additive manufacturing. In order for additive manufacturing to be standardized, become commercial and be broadly used, a deeper understanding of the concrete properties is required. This is because the material used in 3D printing differs from conventional concrete. The purpose of this project is to develop a concrete mixture adapted for additive manufacturing. A survey is made to find (i) a concrete mixture with suitable mechanical material properties, and (ii) a concrete mixture well adapted to 3D printers. The most important thing for a concrete mix to be used for additive production is that the mixture can be pumped through the system and extracted through the nozzle during manufacture and that the final material shows good buildability. Pumpability is a prerequisite for the concrete to be used in a 3D printer. The concrete must be sufficiently flexible to be pumped out through a nozzle, but also have a sufficiently good internal cohesion so as not to deform after it has been pumped out. Pumpability is largely affected by the type of pump system used. The results vary depending on the pump, nozzle and hose used in the material tests. It seems that a general mix adapted to several different pump systems is difficult to achieve. In this work, six different mixtures with different variations have been tested. This led to 38 mixtures that underwent various tests. The mixtures with the best results after fine adjustments were mix 4.1 and 5.1, they showed high quality for pumpability and buildability. Mixture 4.1 contains water, plant cement, starvis 3040, glenium, CERW, crush ballast and glass fibers and mixture 5.1 is similarly fixed with fly ash instead of CERW.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Jovelic, Jovica, and Peter Ringström. "Omkonstruktion av 3D-skrivare till storformat." Thesis, KTH, Tillämpad maskinteknik (KTH Södertälje), 2017. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:kth:diva-212062.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Sving, Andreas, Erik Hållström, Oscar Larsson, and Al Shaybany Sari Abid. "Konstruktion av en Binder Jetting 3D-skrivare." Thesis, Civilingenjörsprogrammet i teknisk fysik, 2018. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:uu:diva-353435.

Full text
Abstract:
Projektet gick ut på att montera ihop en Binder Jetting 3D-skrivare som är en delav ett större projekt med syfte att framställa individanpassade läkemedel inomsjukvården. Skrivaren fungerar genom att om vartannat applicera tunna skiktpulver och bindemedel. Under konstruktionen av skrivaren tillverkades ett Boost-Demultiplexer kretskort, skrivarens chassi monterades; varpå bland annat axlar,matarkolvar och byggkolvar, spridare och motorer fästes. Slutligen drogselektronik mellan de olika komponenterna och inställningar gjordes i både firmwareoch mjukvara. För att testa skrivaren skrevs en kalibreringskub med måtten 20x20x20 mm ut,först utan pulver på ett pappersark för att avgöra om skrivarhuvudets rörelse varkorrekt, sedan i 3D med gips i pulverform och skrivarbläck som bindemedel. Frånutskriften på papper framgick det att skrivarhuvudet rör sig som önskat, däremothöll inte 3D-utskriften ihop. Detta förklaras med att bläcket inte band ihop gipsettillräckligt bra. Dock bekräftades att både matarsystemet och skrivytan rör sig somtänkt, eftersom skrivytan rört sig nedåt lika långt som utskriften krävde. Med ettlämpligare bindningsmedel antas därför skrivaren vara fullt funktionell, även omingen konkret slutsats kan dras från testutskrifterna.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Ahmed, Ali Gulaed, and Kflemariam Samuel Eyob. "Konstruktion av 3D-skrivare medeffektivisering av munstycke." Thesis, Högskolan i Halmstad, Akademin för ekonomi, teknik och naturvetenskap, 2019. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:hh:diva-40541.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Larsson, Li. "3D-skrivare: En livshotande uppfinning? En studie kring 3D-utskrivna vapen." Thesis, Malmö högskola, Fakulteten för teknik och samhälle (TS), 2016. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:mau:diva-20278.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Hylander, Anton, and Malinda Blomqvist. "Choklad-3D-skrivare : En undersökning av chokladutskrifters egenskaper." Thesis, KTH, Skolan för industriell teknik och management (ITM), 2020. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:kth:diva-279791.

Full text
Abstract:
3D-utskrift har under det senaste decenniet blivit mycket populärt och spridit sig till många branscher och material. I denna rapport kommer flera aspekter av användandet av choklad som utskriftsmaterial testas och utvärderas. Genom att bygga en 3D-skrivare har ett flertal viktiga parametrar för 3D-utskrift i choklad anpassats och testats. I rapporten redovisas tillvägagångssätt för konstruktion av olika matningsmekanismer, tester, utmaningar, lärdomar samt resultat. En skrivare konstruerades och anpassades för utskrift av choklad. Då både tid och budget var begränsad avgränsades testen till jämförelse av matningsmekanism, optimal utskriftstemperatur för olika chokladsorter, om kylning är nödvändigt samt munstyckets dimension. Då den ena mekanismen, kugghjulspumpen, visade sig vara mer pålitlig, valdes den till att utföra majoriteten av alla tester. En avgörande aspekt för att kunna skriva ut i choklad var att chokladen stelnade tillräckligt fort. Det visade sig vara mycket svårt att få choklad att stelna snabbt och i rätt fas utan temperering. Därav användes choklad med en bas av palmolja som inte följer samma stelningsfaser som kakaosmör. Temperatur och kylning var även det viktigt. För att den utskrivna modellen ska bli jämn och fin krävs att varje lager hinner stelna innan nästa lager adderas. Skrivaren måste vänta en tid mellan varje lager så att chokladen hinner stelna, men tiden per lager kunde med hjälp av kylande fläktar och lägre utskriftstemperatur, kortas med fler minuter. Munstycket som testen utfördes med hade en diameter på 1,5 mm. Tester med finare munstycken genomfördes och gav på många sätt en bra effekt. Lagrena blev tunnare och finare men det blev ofta stopp i munstycket och ingen större utskrift kunde tyvärr slutföras med mindre munstycken.
Over the last decade, 3D printing has become a popular method for manufacturing in many different materials and industries. This report will touch on the different aspects of using chocolate as a 3D printing material. By building a chocolate 3D printer, different printing parameters has been tested and evalutated. This report will show different feeding systems for chocolate, print results, challenges and learning experiences. A 3D printer was built and customized for chocolate printing. As both time and budget was limited, the tests are restricted to comparing two different feeding mechanisms, optimal printing temperature, the effect of cooling and a test of different nozzle sizes. As one of the feeding mechanisms, the gear pump, turned out to be more reliable, it was used for the majority of the tests. A crucial aspect of printing chocolate well is that the chocolate must solidify quickly. It turned out to be very hard to get the chocolate to solidify without tempering. Therefore we used a chocolate with a high content of palm oil, as it doesn’t need tempering and solidifies much quicker than chocolate containing cocoa butter. Printing temperature and cooling was also very important. To get a smooth surface on the printed part, the previous layer must solidify fully before the next layer. Even at low printing temperatures the printing head must wait for the layer to solidify, but with the help of cooling airflow from fans, the cooling time per layer was reduced. The nozzle that was used for most tests had a diameter of 1,5 mm. Smaller nozzle sizes were tested and resulted in nice prints, however they had a tendency to clog and therefore no large print could be finished with a small nozzle
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Hajzeri, Tesi. "3D-skrivare inom bilindustrin : Additiv tillverkning gentemot traditionell tillverkning." Thesis, KTH, Industriell produktion, 2018. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:kth:diva-233237.

Full text
Abstract:
3D-teknologin uppmärksammas alltmer inom bilindustrin. Additiv tillverkning har redanimplementerats i stor utsträckning på exempelvis prototypframtagning. Det krävs dock drastiskteknologisk förändring för att möta de krav som ställs från konsumenter och samhället.Syftet med arbetet är att undersöka och uppmärksamma 3D-skrivarens roll inom bilindustrin.Studien fokuserar på resurseffektiv produktion med hjälp av 3D-skrivare. Målet är att utvärderavad införandet av 3D-skrivare innebär för denna industri och samhället. Vidare analyseras fördelaroch nackdelar med hjälp av litteraturstudier och intervjuer. Dessutom utreds det vilken inverkan3D-skrivare kan ha på marknadsstrukturer samt på företagens externa och interna dynamik.Sammanfattningsvis undersöks den additiva tillverkningens potential och utmaningar inombilindustrin.Det finns inga stora mängder forskning inom området eftersom 3D-skrivare inom bilproduktionhar införts ganska nyligen och implementeringen fortfarande befinner sig på forsknings- ochprototypframtagningsnivå. I detta arbete strävas det efter att ge en omfattande bild av 3Dskrivarimplementeringpå alla processer inom produktionssektorn.En slutsats från studien är att tekniken medför ett paradigmskifte för bilbranschen. Det konstaterasdock av resultatet att 3D-skrivateknologin behöver utvecklas och förbättras för att den skaanvändas i större utsträckning. Därtill krävs det mer forskning inom ämnet och en satsning påinförandet av kurser och laborationer inom additiv tillverkning i universitet, som ett nödvändigtsteg mot att främja 3D-teknologins frammarsch inom produktion.
3D technology gets increasing attention in the automotive industry. Additive manufacturing hasalready been implemented to a significant extent, for example on prototype production. On theother hand, a drastic technological change is needed for the automotive industry to handle thedemands of consumers and society.In this research, the 3D printer's role in the automotive industry is highlighted and investigated. Inthe study, the focus is on resource-efficient manufacturing using 3D printers. The goal is toexamine what the introduction of 3D printers means for this industry and the society. Furthermore,pros and cons are analysed and obtained with the help of literature studies and interviews. Inaddition, the impact of 3D printers on market structures and on the company's external and internaldynamics is investigated. In summary, the potential and the challenges of additive manufacturingin the automotive industry are examined.There is not a substantial amount of research in the field since 3D printers have been introducedquite recently to the car manufacturing and implementation is still at research and prototypeproduction level. Therefore, the aim with this work is to provide a comprehensive image of 3Dprinter implementation on all processes in the production sector.One conclusion from the study is that this technology can lead to a paradigm shift for theautomotive industry. However, 3D printing technology needs to be developed and improved tobecome more widely used. More research on the subject is needed and an effort to introducecourses and laboratory work in additive manufacturing at universities is necessary to promote 3Dtechnology's advancement in production.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
11

Svensson, Erica, and Maria Langkilde. "Att konstruera en 3D-skrivare som tillämpar Binder Jetting-teknik." Thesis, Uppsala universitet, Nanoteknologi och funktionella material, 2018. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:uu:diva-354067.

Full text
Abstract:
3D-skrivare är en allt vanligare syn i dagens samhälle. De flesta 3D-skrivarna skriver ut i plast men andra tekniker har också utvecklats, däribland Binder Jetting som är en teknik som används vid utskrifter i pulver. I detta arbete har en skrivare som tillämpar Binder Jetting-teknik byggts. Projektets mål är att kunna skriva ut enklare 3D-modeller. Arbetet bestod av att skruva ihop skrivarens alla delar i metall och plast, tillverka kretskort, koppla elektronik samt ladda över programvara till skrivaren. De kretskort som egentillverkades är specialdesignade för just denna modell. Det ena har som funktion att förstärka spänningen från 12V till 20V samt öka antalet utgångar från Megatronics-kortet. Det andra har som funktion att konvertera en kontakt från en utgång till en annan. Då skrivaren byggts ihop testades den genom att göra en utskrift i 2D. Vid testkörningen i 2D framkom det att bläckpatronen inte skrev ut något bläck. För att lösa problemet påbörjades en felsökning. Det som undersöktes var bläckpatronen, kablar och de egengjorda kretskorten. Under felsökningens gång upptäcktes en kabel som glappade samt två feldragna ledningar på ett av kretskorten. Efter att båda dessa problem blivit åtgärdade kunde skrivaren göra en utskrift i 2D. Nästa steg var att fylla skrivaren med pulver för att testa att skriva ut en 3D-modell i form av en kub. Resultatet blev bläckfärgat pulver då bläcket inte höll ihop gipset. Under slutet av utskriften blev utskriften även skev, det vill säga att varje lager försköts något, så de hamnade inte på varandra. Det kan bero på att stegmotorerna tappar kraft eller att något är fel med filen på SD-kortet som skrivaren hämtar information från. En vidareutveckling av skrivaren är att koppla upp den till wifi för att kunna skicka filer direkt till skrivaren utan att ha ett SD-kort som mellanhand. Ett långsiktigt mål är att utveckla skrivaren så att det kan skriva ut individanpassade läkemedel.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
12

Gül, Asmen, and Ismail Liban Ahmed. "Integreringen av 3D-skrivare eller 3D- skrivna lösningar i Cykelstaden AB - en genomförbarhetsstudie avseende cykelbutiker." Thesis, KTH, Industriell produktion, 2017. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:kth:diva-216790.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
13

Fyrqvist, Emelie. "3D-skrivarens intåg i immaterialrätten : - Om 3D-bilder, 49 § URL och vikten av lämpliga avtalslicenser." Thesis, Uppsala universitet, Juridiska institutionen, 2015. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:uu:diva-241661.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
14

Bång, Oskar. "Additiv teknik, ett hjälpmedel i produktutvecklingen." Thesis, Uppsala universitet, Industriell teknik, 2016. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:uu:diva-273731.

Full text
Abstract:
This bachelor thesis has been carried out in collaboration with Maximatecc AB. In their office in Alfta they work with product development of both hardware andsoftware for various kinds of products including display computers and controllers for different kinds of equipment. In the product development process its common that several different kinds of additive manufactured (3D-printed) prototypes are ordered from an external company. The main objective with this thesis is to increase the knowledge about different kinds of additive manufacturing technologies that exists and are relevant for the company and how and why prototypes are important for the product development process. It will also with the help of interviews and observations at the company investigate how additive technologies are used today at Maximatecc and what other needs of the technology that exists. By doing so it will be determined if there is a need to buy an3D-printer or continue to order the service from an external company. A practical part of this thesis is to see if a component manufactured with different kinds of additive technologies is suitable to work as a substitute to an injection molded part in a product during the prototype phase. There could be a need for to buy a 3D-printer that uses FDM (fused depositionmodelling) -technology but it will not replace the need to buy in additive manufactured prototypes from an external company. This is because of the different kinds of desired attributes of the prototypes used during the product development process and the advantages and disadvantages of the different kinds of technologies. It was also concluded that components manufactured with additive technology could be used as a part in a functional product during the prototype phase. This could be used to send fully working prototypes to customers early in the product development process.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
15

Carina, Bui, and Oscarsson Eric. "Chocolat3D : En choklad 3D-skrivare med dubbla skrivhuvuden och hantering av två typer av choklad." Thesis, Högskolan i Halmstad, Akademin för informationsteknologi, 2017. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:hh:diva-34618.

Full text
Abstract:
Hur långt spänner sig utvecklingen av 3D-skrivare? Projektet Chocolat3D syftar till att expandera det hastigt växande användningsområdet för 3D-skrivartekniken. Genom att utveckla ett nytt 3D-skrivarsystem där användaren enbart behöver tillsätta choklad till systemet, börjar skrivaren automatiskt smälta och temperera choklad för att sedan påbörja en utskrift. Systemet kan göra en utskrift med två typer av choklad, och ett koncept för hur rengöring av skrivaren är framtagen. Projektet består av två projektgrupper, där projektgrupperna har indelade fokusområden mot mekatronik, respektive data och elektronik. Rapporten avhandlar arbetet som utförs av två högskoleingenjörsteknologer med inriktning inom mekatronik, på Högskolan i Halmstad. Målet med arbetet är att identifiera och konstruera de delsystem som behövs för att modifiera en 3D-skrivare framtagen för utskrift med plast, till en 3D-skrivare för utskrift med choklad. Metoderna som gruppen undersöker, utvärderar och tillämpar är befintliga lösningar inom chokladindustrin, samt dagens 3D-skrivarteknologi. Tester för metoder presenteras för att göra kritska val för de ingående delsystemen. Arbetet resulterade i utveckling av fyra delsystem. Skrivaren och designen, som bas för projektet, ett extruderingssystem för utskriften av choklad. Ett tempereringssystem, för automatisk temperering av choklad, samt ett koncept för invändig rengöring av skrivaren. Det är en kombination av befintliga metoder som bidrar till en innovativ choklad 3D-skrivarprototyp för marknaden inom additiv tillverkning.
How far is it possible to take the 3D-printing technology? The project Chocolat3D aims to expand the already rapid growing area of use within the 3D-printing technology. By developing a new 3D-printing system where the user only needs to add chocolate to the process, the printer will automatically to melt and temper chocolate and then start the printing process. The system is able to print in two different types of chocolate, and a concept of internal cleaning is developed. The project consists of two project groups, where the project groups have divided areas of focus between mechatronics, respective software and electronics. This thesis cover the work of two engineering-graduates within mechatronics, at Halmstad University. The aim of the work is to identify and design the subsystems needed to modify a 3D printer built for printing with plastic, into a 3D printer for printing chocolate. The methods the group investigates, evaluates and applies are existing solutions in the chocolate industry, as well as today's 3D printing technology. Tests for methods are presented to make critical choices for the new subsystems. The work resulted in the development of four subsystems. The printer and the design, acting as a base for the project. An extrusionsystem, for the printing of chocolate. A temperingsystem, for automatic tempering of chocolate, and aswell a concept for internal cleaning of the printer. It is a combination of existing methods that contribute to an innovative chocolate 3D printer prototype within the additive manufacturing market.
Chocolat3D
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
16

Johansson, Emil, and Christian Taxén. "Digital produktutveckling : Stage gate, S:t Eriks." Thesis, Uppsala universitet, Industriell teknik, 2015. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:uu:diva-261671.

Full text
Abstract:
This thesis revolves around product development in a medium-sized Swedish company. The company in question is called S:t Erik and manufactures a wide range of products made out of concrete and operates in several locations in Sweden. The study has been carried out during 20 weeks with a starting point in January, year 2015. The goal of the study is to deliver a directly implementable development process that support the company's vision and aim towards a more reliable and resource-saving product development process. The study has been conducted through interviews with people directly involved in the product development process. In addition to the interviews, an observational study carried out in the company's production unit in Uppsala and a benchmarking at S:t Eriks plant in Staffanstorp. Which though co-examination with theory revolving the Stage gate process formed the basis for the developed proposals for improvement. To achieve a more accurate product development S:t Erik is recommended to work with its product development on a project basis with clear guidance in the form of a dedicated project manager in combination with a standardized development procedure. Through a proposed model including the work guidelines and though structured development phases S:t Eriks is presented with the opportunity to drastically decrease the risk involved with the company’s product development. The result also includes a proposal to carry out the proposed working model through the online feature in Word, in response to discovered problems revolving communication, access to information and transfer of knowledge. To ensure that S:t Erik is able to interpret and meet the expressed customer need, and at the same time simplify the internal communication they are recommended to incorporate a 3D printer in the early stages of the product development. For additional ways to meet customer needs a concept collection folder available for quick and easy collection of ideas and suggestions online or alternatively on the company intranet is suggested. Finally a procedure for how the working model could be used in practise is presented in an effort to archive a successful implementation at S:t Eriks.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
17

Eriksson, Emma. "Biokomposit : Kommersiell potential med 3D-print." Thesis, Högskolan i Gävle, Avdelningen för industriell ekonomi, industridesign och maskinteknik, 2021. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:hig:diva-36276.

Full text
Abstract:
Biokomposit är ett material som har stor potential att ersätta plastprodukter i framtiden. Med ett innehåll av träfibrer och växtbaserad plast är det både biologiskt nedbrytbart och fullt möjligt att återvinna. I det här projektet undersöks materialet biokomposit i samklang med additiv tillverkning, 3D-print. Syftet är att undersöka materialets estetiska potential, och visa möjligheter inom en tillverkningsteknik som inte håller samma status som exempelvis formsprutning. Författaren vill framhäva det som många skulle se som defekter i en tillverkningsprocess, för att ge komplement till Studio Tabos rotationssymmetriska armaturer. En fokusgrupp har varit till stöd i beslutstagande, och processen har varit experimentell med strikta ramar och mål.  Det intressanta är inte hur man kan skriva ut ett objekt, utan det är varför. Är det för massproduktion av kommersiella produkter som kräver perfektion, så är inte additiv tillverkning rätt väg att gå. Är det för att göra en mindre kollektion, i en produkt där tekniken estetiskt tillför någonting kan tekniken i stället vara en fördel. Framtiden ser ljus ut för nya produkter och det finns mer att utforska i ämnet.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
18

Elander, Sofia, and Elin Bolmstad. "Byggnadsmodellers anpassning inför 3D-utskift & dess användning." Thesis, Tekniska Högskolan, Högskolan i Jönköping, JTH, Byggnadsteknik, 2016. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:hj:diva-30502.

Full text
Abstract:
Syfte: Att utreda hur digitala 3D-modeller bör anpassas inför utskrift i en 3D-skrivare samt undersöka hur en sådan modell kan användas i byggprocessens olika skeden. Metod: En fallstudie genomförs med en befintlig digital 3D-modell som utgångspunkt där intervjuer och action research används som datainsamlingsmetoder. Empirin jämförs och analyseras med det teoretiska ramverket som tagits fram genom litteraturstudier. Resultat: En fysisk 3D-modell skulle kunna användas i flera skeden i byggprocessen, huvudsakligen i idéskedet, produktionsskedet och genomgående processen som ett kommunikationsverktyg och vid reklam/försäljning/presentation för ökad förstående. Inför utskrift bör alla byggnadsdelar vara solida, detaljer bör raderas beroende på skala och komponenter bör bestå av samma material. Konsekvenser: Då intervjuerna utförs med personer med varierande kunskap och erfarenhet är det viktigt att beakta det faktum att förslag på användningsområden eventuellt inte är genomförbara i praktiken då dessa är önskemål. Trots detta kan användning av fysiska 3D-modeller rekommenderas i flera av byggprocessens skeden för ökad förståelse och bättre kommunikation, vilket även styrks av det teoretiska ramverket. Gällande anpassningar av en digital modell krävs en digital 3D-model som utgångspunkt och viss vana av 3D-projektering. Begränsningar: Då denna studie är en fallstudie utförd på ett specifikt fall, kan kunskap och rekommendationer inte generaliseras statistiskt på andra typer av byggnader. Dock kan resultatet i denna studie implementeras på liknande projekt om små justeringar tillämpas. På grund av det faktum att studien är kvalitativ med ett begränsat antal respondenter finns möjlighet till ett annat resultat om utförandet skett med andra förutsättningar. Nyckelord: BIM-modell, fysisk byggnadsmodell, 3D-modell, 3D-skrivare, 3D- utskrift
Purpose: To investigate how digital 3D models should be adapted to enable 3D printing for use in the construction process in its various stages. Method: A case study is conducted with an existing digital 3D-model where interviews and action research is used as a data collection method. The empirical data are compared and analyzed with the theoretical framework developed through literature studies. Findings: A physical 3D model can be used at several stages in the construction process, mainly in idea development stages, the production stage and throughout the process as a communication tool and for advertising/sales/presentation for increased understanding. Prior to printing, all parts of the building should be solid, details should be erased depending on the scale used and components should consist of the same material. Implications: Based on interviews with people with varying knowledge and experience within the subject, it is important to take into consideration the fact that the proposals on the fields of use may not be enforceable in reality since they are requests. Despite this, the use of physical 3D models can be recommended in several construction phases of the process for greater understanding and better communication, which is corroborated by the theoretical framework. Adaptions of a digital model require a digital 3D model as a prerequisite and a certain experience of 3D design. Limitations: Since this study is a case study conducted in a specific case, knowledge and recommendations cannot be generalized statistically to other types of buildings. However, with small adjustments, this study can be implemented in similar projects. Due to the fact that the study is qualitative with a limited number of interviewees, there is a possibility of a different result if the execution occurred with other conditions. Keywords: BIM model, physical building model, 3D model, 3D printer, 3D printing
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
19

Randevik, Josefine, and Julia Killberg. "Print Wood : En studie kring användning av granulat i biokomposit kombinerat med 3D-skrivare för att storskaligt producera nya miljövänliga möbler." Thesis, Högskolan i Halmstad, Akademin för ekonomi, teknik och naturvetenskap, 2019. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:hh:diva-40522.

Full text
Abstract:
The use of products made from plastic material continues to increase and this increase has a negative impact at our planet. This project where shaped in cooperation with Stora Enso and their division for biocomposite. This division is working hard to find a way to reduce the plastic use by explore other options.  One of the demands for this project was to find the best market to be able to make a change but also that the product could be produced with a large scale 3D-printer which is customized for granulates. Another demand was to examine however there was a possibility to use the same 3D-printer for large scale production and not only for prototyping. After using different tools for analyzing the market, such as PEST-DN and 7P, an evaluation over the different stakeholders was made. At the same time, a survey was made with answers from different companies at different markets to see if there is any interests for biocomposite and 3D-printing. The result of the evaluation landed at production of furniture’s. This segment was the one whom would have the largest and greatest benefits from a material- and production change. The project group decided to get in contact with AJ Produkter, a furniture company for the workplace, which was showing interest in the project and therefor wanted to contribute with a unique design of a concept chair. In the beginning of May this design was sent to BLB Industries, the owner and producer of the granulate 3D-printers, for print. This resulted in the finished chair that will be shown at Utexpo June 2019.Beyond the result consisting the chair, an analyze has been made over three different strategies for optimal disposal of the material. A business model has been made for the strategy the student group considers to be most accurate for Stora Enso to continue working with based on earlier mentioned analysis methods.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
20

Al, Sadi Sarmad, and Dylan Hododi. "Digitalisering av byggsektorn." Thesis, Högskolan i Borås, Akademin för textil, teknik och ekonomi, 2018. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:hb:diva-15576.

Full text
Abstract:
Syfte: Den digitala utvecklingen inom byggproduktionssektorn ligger efter jämfört med många andra branscher och har fått ryktet om att vara rent av konservativ. Att säga att utvecklingen står stilla stämmer inte då majoriteten av företagen arbetar aktivt för en mer digitaliserad sektor. Trots detta domineras produktionsplatserna av pappersdokument, icke autonoma system och själva arbetet utförs mer eller mindre på samma sätt som det gjort i flera decennier. Trots att flertalet digitala verktyg och implementeringsmodeller finns tillgängliga möter dem inom byggproduktionssektorn en hel del motstånd. Denna rapport granskar de digitala innovationer som är på uppgång och som kan göra betydande nytta inom byggproduktion. Metod: Via sökmotorer på högskolans databas, samt internet gjordes insamling av rådata som sedan skulle analyseras och ligga till grund för kvalitativ insamlingsmetod. Litteraturstudien var grundpelaren som betingade de semistrukturerade intervjuerna, som i sin tur möjliggjorde en jämförelse mellan det teoretiska ramverket och intervjuresultat. Resultat: En klar majoriteten av de intervjuade aktörerna ansåg att 3D-skrivaren någon gång i framtiden kommer att inta byggsektorn. En implementering av 3D-skrivaren skulle medföra kortare produktionstider, reducerade produktionskostnader, eliminering av spill och mindre arbetskostnader. Autonoma systems inträde i byggproduktionssektorn kommer förmodligen inte ske inom en snar framtid då olika byggprojekt skiljer sig åt väldigt mycket. Hade byggandet blivit mer monotont skulle det underlätta väldigt mycket, men i dagsläget är sällan ett projekt det andra likt. Big data är en innovation som skulle kunna revolutionera byggbranschen på flera håll. Respondenterna förstod dock inte begreppets innebörd vilket tyder på att det inte satsas någonting på Big data inom produktionssektorn. Möjligheterna för Big data är många och det kan bland annat användas för effektivare kommunikation, effektivisering av produktionsplatsen, mer detaljerad koll på olika maskiner och mer kontrollerade material leveranser. Konsekvenser: För en allmänt lyckad implementering av 3D-skrivaren krävs det att även de mindre företagen kan införskaffa apparaten. De större företagen riskerar annars att konkurrera ut de mindre företagen. Då betong i allmänhet är ett material med förhållandevis hög miljöpåverkan medför detta konsekvenser för miljön som redan befinner sig i en utsatt position. Då det arbetas väldigt aktivt med att förbättra omvärldens miljöpåverkan är det därför viktigt att lägga fokus på att försöka producera mer miljövänlig betong. Begränsningar: Studien begränsades till ett fåtal svenska byggföretag i göteborgsregionen. I rapporten tas därför endast de fåtal respondenters åsikter med.
Purpose: The digital progress is slow within the constructional sector in comparison to other type of businesses and it has the reputation of being relatively conservative. To say that the progress is standing still would be mistake since the majority of constructional companies are working actively for a more digital construction site. Even though these companies are working hard towards a more digital sector the construction site is dominated by paper documents, non-autonomic systems and the labor is done the same way as it has been done for decades. Even though multiple digital tools and implementation models are available the construction sector is facing a lot of resistance. This report examines those digital innovations that are on the rampaging and can do a significant good within the construction sector. Method: Through search engines at the university's database, as well as the internet, collection of raw data was collected, which would then be analyzed and underlie for qualitative collection methods. The literature study was the foundation of the semistructured interviews, which in turn enabled a comparison between the theoretical framework and interview results. Findings: A vast majority of the interviewed participants believe that the 3D-printer sometime in the future may be used within the construction sector. An implementation of the 3D-printer would induce shorter production times, reduced production costs, elimination of waste and reduced costs for labor. Autonomic systems will probably not be implemented on construction sites within a short future since different construction projects are to diverse. If the construction would become more monotonic it would ease considerably, but today one project is rarely analogous to the other. Big data is an innovation that could revolutionize the construction sector in a lot of different ways. The respondents did not understand the meaning of the term, which interpret that it is not an innovation in focus for the time being. The possibilities of Big data are substantial and it could be used for more effective communication, more efficiency within the construction site, more detailed checkups of machinery and more controlled building material checkups. Implications: For a generally successful implementation of 3D-printers they need to be affordable for the smaller companies. Otherwise the larger firms risk to put the smaller firms out of business. Since concrete is a material with a relatively large impact on the environment this may cause consequences for the environment in the future since its already in an exposed situation. Since it´s globally working actively with improving the environment the focus should be in producing more environmentally acceptable concrete for the 31d-printers. Limitations: The study was limited to a handful of Swedish constructional companies within the Gothenburg region. In the report, only the opinions of a few respondent are taken to consideration.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
21

Edström, Elin, and Linnéa Wiktorsson. "Kommunikationsverktyg i projekteringsprocessen : En kvalitativ studie om fysiska och digitala modeller." Thesis, Tekniska Högskolan, Högskolan i Jönköping, JTH, Byggnadsteknik, 2016. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:hj:diva-29855.

Full text
Abstract:
Purpose: Due to the development of technology, communications related to designprojects have become more complex. Previous studies show that physical threedimensional (3D) models are more useful tools for communications than digital models.Despite this, the use of physical models has decreased. The aim of this study is toincrease knowledge about how architects, 3D-visualizers, and modelers find physicaland digital models work as communication tools, and to give suggestions for theirability to collaborate. Method: The study is based on a qualitative approach. Used methods are literaturestudies and interviews. The literature gives an up-to-date research in the field. Theinterviews contribute with rich answers and provide an overall picture of the subject.The respondents consist of architects, 3D-visualizers and modelers. Findings: According to internal and external communication, physical models haveseveral strong advantages and a number of distinct disadvantages. Physical models arestraightforward, they give an overview and open up for discussion. Furthermore, theyhave a valuable influence on designers’ creativity in conceptual design stages.However, physical models are ineffective at visualizing technical information, and theyare not considered to be time and cost efficient. The advantages with digital models aremainly linked to the latter and more detailed stages of the planning process. The modelsare informative and able to visualize technical information. Furthermore, they are timeefficient when making revisions and valuable when selling. Simple digital models areeffective in rapid investigations during the project. More detailed digital models canhowever inhibit creativity in early stages of the planning process. Proposals can easilybe found definite which affects communications negatively.Physical and digital models can cooperate in communications in two ways. The firstway consists of using physical models in the early stages of the process and then transferthe extracted information into digital models. The second way consists of using physicaland digital models parallel during the process, to take advantage of both of theirdifferent qualities. Implications: Physical and digital models have different qualities and contributes withdifferent information. Depending on which information that is important in every stepof the process, the models should be used in different ways. To reach an efficientcommunication, physical and digital models should complement each other. Limitations: The study discuss internal and external communication. The result isbased on the perspective of architect, 3D-visualizer and modeler. The interviews arebased on personal values, but after both empiricism and theory are considered, the resultis found relatively general. The study provides an indication of what the threeprofessions think about the subject. The result can’t however be applied on otherprofessions. Keywords: 3D printing, architecture, CAD, communication, digital model, physicalmodel, planning process.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
22

Faresani, Mahdi Amirian, and Rosa Hadipoor. "Additiv Tillverkning i Fordonsindustrin : Avgörande faktorer vid val av lämplig 3D-skrivarteknik Additive Manufacturing in Automotive Industries - Decisive factors in the selection of suitable 3D printing technology." Thesis, Högskolan i Borås, Institutionen Ingenjörshögskolan, 2014. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:hb:diva-17975.

Full text
Abstract:
Additiv tillverkning (AT) eller 3D-utskrivning är en teknologi som har berömts den senaste tiden och förutsägs kommer att förändra hela tillverkningsindustrin. Dessa termer hänvisar båda till ett antal tillverkningstekniker där ett objekt framställs skikt för skikt genom att successivt tillföra material i tunna lager.Baserat på en litteraturstudie och intervjuer med experter inom området undersöker denna studie möjligheten att använda AT inom företaget CJ Automotive (CJA) vilket är en underleverantör inom fordonsindustrin som tillverkar olika slags pedalsystem. Rapporten beskriver additiv tillverkning, dess fördelar och olika användningsområden. Olika AT-tekniker, AT-material och välkända 3D-skrivartillverkare presenteras. Signifikanta fakta rörande både kvalitet, kostnad och teknik redogörs för. Även en jämförelse mellan olika tekniker redovisas.Denna rapport innehåller riktlinjer för hur ett företag ska tänka och vilka faktorer som är viktiga vid val av rätt 3D-skrivarteknik. Studien pekar på att det finns många fördelar med att utnyttja 3D-skrivare under utvecklingsprocessen på företaget. Detta kommer att påskynda utvecklingsprocessen och eventuellt förbättra produkterna till följd av mer flexibilitet och designmöjligheter. Slutligen föreslås två AT-tekniker som tycks vara de lämpligaste med tanke på företagets verksamhet.
Program: Högskoleingenjörsexamen i Maskiningenjörprogrammet - Produktutveckling
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
23

Ndikuriyo, Laurier, and Mohammad Abdulla. "Toward a Network Based 3D Printing Service." Thesis, KTH, Kommunikationssystem, CoS, 2013. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:kth:diva-116775.

Full text
Abstract:
This bachelor’s thesis has given us an opportunity to gain insight into how to create a service from scratch and to develop it into a fully functional service. The 3D printer service starts when a customer uploads a file containing the 3D design that they want to have made via a website. The file is stored and the printing request is placed into a queue. After that the client simply waits until the object is printed, with all of the various steps being handled automatically. The uploaded file containing the 3D design is automatically converted into Gcode by using the software Skeinforge. Gocde is the language that the printer interprets. The printer itself is controlled by the ReplicatorG program. The ReplicatorG program transfers the Gcode commands to the printer to print the desired object. This Gcode includes commands to warm up the automated build platform where the object will be created and to warm up the extruder head – through which plastic will be extruded to create the 3D object. If the customer wants to see the object while it is being printed – we have made this possible via a network attached camera. This camera is placed next to the printer. Once the object has been printed the automated build platform is allowed to cool and a motor driven belt advances to eject the object from the platform. In an ideal system the object would be put directly into a bag or other package – with a pre-printed label, thus it would be ready for shipping to the customer. This portion of the system has not yet been realized and is left as future work.
Detta kandidatexamensarbete har gett oss en möjlighet att få en inblick i hur det är att skapa en tjänst från grund och sedan bygga på den tills en fullt fungerande tjänst var skapad. 3D printertjänsten drar igång då en kund laddar upp den önskade filen via hemsidan, som sedan lagras och läggs i en eventuell kö. Från detta behöver inte kunden eller någon annan göra något mer utan allt sköts automatiskt. En konvertering av kundens STL fil till språket Gcode som skrivaren kan tolka sker med hjälp av programmet Skeinforge. Själva skrivaren styrs av programmet ReplicatorG där allt bestäms och slutligen ger order till skrivaren att börja skriva ut det som önskas. Om kunden vill så finns en möjlighet att med hjälp av en IP kamera även se sina produkter live då de tillverkas. Idén om att obtjekt direkt ska landa i en förpackning som är redo att skickas till kunden lämnas för framtida arbeten.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
24

Kindblom, Mikael, Raghid Abdeljawad, and Mohammadi Sina Agha. "Construction of a Powder Bed 3D Printer." Thesis, Uppsala universitet, Institutionen för teknikvetenskaper, 2018. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:uu:diva-356422.

Full text
Abstract:
This project is part of a bigger project where the goal is to be able to create smaller batches of individually designed pills with a high resolution. This could be done by using a powder bed 3D printer, which our job was to find out. This type of machine prints out a thin pattern of binder through a printer head and then sweeps powder over the pattern, making the powder stick to the binder. This process is repeated until the object is formed. The machine necessary was created from scratch using a guide provided by the Internet. The results were unfortunately uncertain. We managed to print with ink and the pattern created had a high level of accuracy but due to time limitations, we never got to print with actual binder in the cartridge.
Tillverkning av individanpassade läkemedel
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
25

Jing, Jin Jenny J. "Lösningsförslag till upphängningsanordning förrespiratorslang." Thesis, KTH, Tillämpad maskinteknik (KTH Södertälje), 2018. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:kth:diva-232688.

Full text
Abstract:
För patienter med stora andningsbesvär tillämpas det respiratorbehandling, andningstub är en av metoden. Slangen till respiratorn belastar patientens mungipa, för att undvika det används det en upphängningsanordning. Problemet är att de nuvarande upphängningsanordningarna som används inte är tillförlitliga, de är stel, orörlig och det finns risk för ofrivilligt avlägsnande av tub som säkrar luftvägarna. På uppdrag av SLL innovation på Södersjukhuset ska ett nytt lösningsförslag på upphängningsanordning tas fram för respiratorslang. Med den budget som fanns togs det endast fram en virtuell modell på lösningsförslaget. För att samla in information utfördes det sökning på internet, observationer och intervjuer på sjukhuset. Med de data som samlades in utfördes det en konceptgenerering för att ta fram koncepter, det togs fram totalt tre konceptförslag som sedan poängsattes mot varandra och resulterad i ett vinnande koncept. Den vinnande koncept modellerads i CAD och prototyper på de olika delarna togs fram med 3D-skrivare för att testa passning mellan delarna. För att få en mer realistisk framställning av modellen utfördes det renderingar.
Patient with serious respiratory distress is in need of ventilator treatments, breathing tube is one of the methods. The circuit for the ventilator is encumbering the mouth of the patient, through using a suspension device it can be avoided. The problem is that the current suspensions the hospital is using are not reliable, they are stiff, firm and there is a risk of involuntary removal of the tube that secures the airways. On behalf of SLL innovation at Södersjukhuset, a new solution for suspension device will be developed for ventilator circuit. With the available budget, only a virtual model was generated. Web searching, observations and interviews at the hospital were made to collect information. With the collected data a morphological matrix were made to generate concepts, a total of three concept ideas were offered, which then were scored against each other and resulted in a winning concept. The winning concept was modeled in CAD and prototypes on the several parts were printed with 3D printers to test the fitting between the several parts. In order to get a more realistic illustration of the model, renderings were made
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
26

Haraldsson, Jonathan, and Julia Nordin. "Construction of Robot for Visual Demonstration at Conferences and Fairs." Thesis, Uppsala universitet, Fasta tillståndets elektronik, 2018. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:uu:diva-364807.

Full text
Abstract:
A demonstration robot for conferences and fairs has been built from scratch. The demonstration robot is meant to create lasting impressions at the company booth at conferences or fairs. Thus, the robot needs traits that attract people to the booth and makes sure they remember that company. In this project, traits such as being able to move, do facial expressions and play audio have been developed. The robot has also been designed to draw as much attention as possible to the booth. This was achieved by building a robot that consists of a rolling sphere with a head that always remains on top. All movements are carried out from inside the sphere by four different motors. One motor moves the robot back and forth, two motors spin a flywheel to turn the robot and the last motor rotates the head. These motors are mounted at different places on an internal structure. The internal structure is connected to the sphere at two points, one on each side of the robot. At the top of the internal structure, magnets are placed. Thus, it can attach the head at the outside of the sphere by mounting magnets in the head. All movements of the robots are controlled by a hand controller, which has been made in this project. The head has a built-in display simulating two eyes. The display is driven by a Raspberry Pi. An internal speaker is built-in inside the head, connected to the Raspberry Pi. Each simulated eye consists of 64 squares that can be programmed to be in different colours, thus making it possible to express a wide range of facial expressions.Two PCBs were designed and manufactured to control the robot. One was placed inside the robot, and the other inside the hand controller. The PCBs can communicate over Bluetooth, which makes it possible to control the robot from the outside.All parts of the robot have been designed in a CAD program and subsequently 3D printed. 3D design in CAD was learned from a novice level, since there was no previous knowledge of this in the project group.In addition, a registration form has been developed that allows visitors to register at the booth. Making it easier for the company to connect with visitors after the conference or fair. The registration form is connected with the Raspberry Pi in the head of the robot via Wi-Fi. Thus, when new registrations occur, the robot can print the names of them while audio is played.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
27

Wu, Christy. "Reverse Engineering med hjälp av 3D-skanning." Thesis, Umeå universitet, Institutionen för tillämpad fysik och elektronik, 2021. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-185789.

Full text
Abstract:
Inom området maskinteknik finns idag ett stort intresse för Reverse Engineering med hjälp av 3Dskanning. Tekniken utgår ifrån att skapa Computer-Aided-Design (CAD) modeller av reala objekt. Föreliggande projekt utfördes vid institutionen för tillämpad fysik och elektronik vid Umeå universitetet i syfte att utvärdera prestationen av Reverse Engineering av objekt som är utmanade at rita direkt i CAD-program. Fyra olika fysiska objekt valdes för analys: en bult, en tolvkantshylsa, en propeller och ett snäckhjul; det sistnämnda tillhandahållen av företaget Rototilt Group AB. Objekten avbildades med en 3D-skannare som använder sig av metoden strukturerat ljus för att läsa in objektens form och har en noggrannhet på 0,04 mm. De 3Davbildade objekten redigerades sedan och CAD-ritningar skapades. Slutligen skrevs CADmodellerna ut med hjälp av en 3D-skrivare och en toleransanalys med gränsvärdet 0,2 mmutfördes för att jämföra dimensionerna av originalobjekten, de olika digitala modellerna samt de utskrivna objekten. Resultatet visar att Reverse Engineering (med vissa begränsningar) är en bra metod för objekt som är utmanade att modellera i CAD. Med tekniken kan fysiska objektrekonstrueras till CAD-modeller snabbt och med hög noggrannhet.
In the field of mechanical engineering, there is an increasing interest in Reverse Engineering using 3D-scanning. The technology is based on creating Computer-Aided-Design (CAD) models of real objects. The present project was carried out at the Department of Applied Physics and Electronics at Umeå University in order to evaluate the performance of Reverse Engineering of objects that are challenging to draw directly in CAD programs. Four different physical objects were selected for analysis: a bolt, a hex socket, a propeller and a worm wheel; the latter provided by the company Rototilt Group AB. A structured light 3D-scanner with a specified accuracy of 0,04 mm was used to image the objects. The 3D images were then post-processed and transferred to CAD software to create the CAD drawings. Finally, the CAD-models were printed with a 3D printer and a tolerance analysis with a limit of 0,2 mm was performed to compare the dimensions of the original objects, the different digital models and the printed objects. The results show that Reverse Engineering (with some limitations) is a good method for objects that are difficult to model in CAD. The technique is well-suited to reconstruct physical objects into CAD-models quickly and with high accuracy.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
28

Thif, Yaman, and Olle Rendlert. "AUTOMATED INK : CNC Tattooing Robot." Thesis, KTH, Skolan för industriell teknik och management (ITM), 2020. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:kth:diva-279841.

Full text
Abstract:
The art of tattooing has been around for centuries in human history and tattoos are still very popular in today’s society. Tattoos serve as a way to, for example, express people’s personalities, religious beliefs, or culture, and its growing popularity may lead to the need for more technological and automated alternatives. In this project, a computer numerical control plotter was built to investigate the possibilities of automation of tattooing, and the project focused on the possible limitations of performance and safety in an automated tattooing machine. The machine was built using two stepper motors connected with an H-Bot configuration that moved a gantry in the X and Y directions. A third stepper motor connected to a lead-screw was mounted on the gantry enabling movement in Z direction. Several tests were conducted in order to examine the performance of the machine. These tests were done using ink and whiteboard markers to draw different geometries on paper and the subject’s arm. The results showed limitations in the size of the tattoo as the machine could only draw on a flat surface and therefore had trouble adjusting to the uneven surface of an arm. The results also showed that the machine had some trouble drawing rounded geometries, such as circles, which meant that the circles, to a certain extent, got an elliptical appearance. It did however draw straight lines accurately. The main factors of this were believed to be a combination of sub-optimal assembly and the stepper motors being too weak to optimally operate with the H-Bot configuration. The safety risks were considered restricted when using a limit switch sensor and carefully calibrating the speed and movement in the Z-axis.
Tatueringskonsten har funnits i århundraden och tatueringar är fortfarande mycket populära i dagens samhälle. Tatueringar fungerar bland annat som ett sätt att uttrycka människors personligheter, religion eller kultur. Dess växande popularitet kan leda till ett behov av tekniska och automatiserade alternativ. I detta projekt byggdes en CNC-plotter för att undersöka möjligheterna till automatisering av tatueringar och projektet fokuserade på möjliga begränsningar av prestanda och säkerhet hos en automatiserad tatueringsmaskin. Maskinen byggdes med två stegmotorer anslutna med en H-Bot-konfiguration som flyttade en brygga i X- och Y-riktningarna. En tredje stegmotor ansluten till en ledskruv monterades på bryggan vilket möjliggjorde rörelse i Z-led. Flera tester genomfördes för att undersöka maskinens prestanda. Dessa tester gjordes med hjälp av bläck- och tuschpennor för att rita olika geometriska former på papper och testpersoners armar. Resultaten visade begränsningar i tatueringsstorleken eftersom maskinen bara kunde rita på en plan yta och därför hade problem med att anpassa sig till den ojämna ytan av en arm. Resultaten visade också att maskinen hade vissa problem med att rita runda geometrier, så som cirklar, vilket medförde att cirklarna, till en viss grad, fick ett elleptiskt utseende. Den ritade dock raka linjer med bra noggrannhet. De största anledningarna till detta tros vara en kombination av bristfällig montering och att stegmotorerna var för svaga för att optimalt kunna fungera med H-Bot-konfigurationen. Säkerhetsriskerna ansågs vara begränsade vid användning av en gränslägesgivare och noggrann kalibrering av hastigheten och rörelsen i Z-led.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
29

Bäckman, Tobias. "Utredning om konstruktion och beräkning för additiv tillverkning - Markforged." Thesis, Mälardalens högskola, Innovation och produktrealisering, 2018. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:mdh:diva-40172.

Full text
Abstract:
The following thesis work was performed by Tobias Bäckman between 2018-01-15 – 2018-06-01 on behalf of Deva Mecaneyes. Deva Mecaneyes had identified a need and a possible application area for additive manufacturing based on the Markforged Mark Two 3D-printer which they had purchased. However, many question marks remained regarding how the materials from the printer would behave. How to design against this manufacturing method and which applications that could be beneficial for the company. At the start of the project it was identified that Deva Mecaneyes main limitations for not implementing 3D-manufacturing more extensive in their product development process was partly the lack of experience of additive manufacturing methods but mainly due to the lack of reliable material data for the printed parts. Based on this, three research questions were formulated. These research questions discuss how to replace traditional manufacturing methods, which material relationships are possible to identify, and which factors should be considered when designing against additive manufacturing. The bulk of the work thus consisted of producing material data for materials that are compatible with Markforged mark Two. This was done based on ASTM standards that treat tensile tests, bending tests and fatigue tests. Two already existing products from Deva Mecaneyes in the field of lifting gear for manufacturing industries were selected with the purpose to redesign these products to be manufactured with the Mark Two 3D-printer instead. In this way, an alternative way for these applications could be showed by replacing the traditional manufacturing methods with additive manufacturing methods. The reconstructed lifting gear was also manufactured to be verified against the produced material data but also to demonstrate improvement or deterioration against the existing lifting gear. The measurable goals for the project were to prove cost and time reduction by at least 50% by replacing the traditional manufacturing methods with additive manufacturing methods while maintaining the same reliability. The result demonstrated two redesigned lifting gears with many improvement areas. A great result that stood out was a cost reduction of approximately 80% and 90% respectively. Several material relationships have been identified during the work and new experiences regarding printed details have arisen. The author believes that the work, with addition to the accomplished goals, has laid a good ground to begin to understand the materials more and more and thus a good beginning to obtaining a reability from 3D-printed details. Which is a decisive factor to begin replacing the traditional manufacturing methods.
Följande examensarbete är utfört av Tobias Bäckman mellan 2018-01-15 – 2018-06-01 på uppdrag av företaget Deva Mecaneyes. Deva Mecaneyes hade identifierat ett behov och ett möjligt användningsområde för additiv tillverkning baserat på en 3D-skrivare av modellen Markforged mark Two som de köpt in. Dock kvarstod det många frågetecken hur materialen i de utskrivna detaljerna beter sig, hur man skall konstruera mot denna tillverkningsmetod samt vilka tillämpningsområden som skulle kunna vara fördelaktiga. Vid uppstart av projektet identifierades de största begränsningarna till varför Deva Mecaneys inte implementerar 3D- utskrifter mer omfattande i deras konstruktionsarbete som delvis den bristande erfarenheten av additiva tillverkningsmetoder, men främst på grund av avsaknaden av trovärdig materialdata och beräkningsunderlag att tillämpa för fysiska 3D-utskrivna detaljer. Utifrån detta formulerades tre stycken forskningsfrågor. Dessa forskningsfrågor behandlar hur man skulle kunna ersätta traditionella tillverkningsmetoder, vilka materialsamband som är möjliga att identifiera samt vilka faktorer som bör tas hänsyn till vid konstruktion mot additiva tillverkningsmetoder.Huvuddelen av arbetet har därmed bestått av att producera materialdata för materialen som är kompatibla med Markforged Mark Two. Detta har skett baserat på ASTM-standarder som behandlar dragprover, böjprover och utmattningsprover.Två befintliga produkter från Deva Mecaneyes inom området lyftredskap valdes sedan ut för att omdesignas mot additiva tillverkningsmetoder. På så vis redovisas en alternativ väg att gå genom att ersätta de traditionella tillverkningsmetoderna med additiva tillverkningsmetoder. De omkonstruerade lyftredskapen tillverkades även för att dels verifieras mot den framtagna materialdatan men även för att redogöra förbättring alternativt försämring mot de befintliga lyftredskapen.De mätbara målen för arbetet var att kunna påvisa kostnads och tidsreducering med 50% genom att byta ut de traditionella tillverkningsmetoderna mot additiva tillverkningsmetoder. Resultatet påvisade två omkonstruerade lyftredskap med många förbättringsområden. Där framförallt en kostnadsreducering på cirka 80% respektive 90% identifierades.Under arbetets gång har ett antal materialsamband kunnat identifieras och nya erfarenheter angående utskrivna detaljer från Markforged Mark Two har uppstått. Författaren anser att arbetet, utöver de uppfyllda målen, har lagt en god grund till att börja förstå materialen mer och mer och därmed en god början till att börja erhålla en tillförlitlighet hos 3D-utskrivna detaljer som är en avgörande faktor till att börja ersätta vissa av de traditionella tillverkningsmetoderna.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
30

Bousquet, Anna. "Additiv tillverkning i metall och topologioptimering." Thesis, Mälardalens högskola, Innovation och produktrealisering, 2017. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:mdh:diva-36310.

Full text
Abstract:
This thesis project was conducted as a case study at Scania CV, a manufacturer of trucks, buses and industrial and marine engines. The project aimed to investigate how topology optimization can be used to design end products for metal additive manufacturing (AM). The main research questions for the project was: How can topology optimization be used to design parts for metal additive manufacturing? Which gave rise to further research questions: Which parts are suitable for metal additive manufacturing? Which factors has to be considered when designing end products for metal additive manufacturing? The main benefits of additive manufacturing revealed in the literature were short lead time, possibility to manufacture complex geometries and consolidate multiple parts into a single part. The applications of metal additive manufacturing found in the literature included prototypes and end products as well as tools and spare parts. Small, complex geometries which are expensive to manufacture traditionally due to expensive tooling or low volumes are most likely to be suitable for metal additive manufacturing. Parts where trade-offs have to be made between manufacturing cost and performance could also be interesting to investigate for AM. The build size of the selected machine is a limiting factor when choosing parts and the build direction of the part, the need for support material during manufacturing and post processing are important to consider when designing parts for metal AM. The case study was performed based on Design for Additive Manufacturing (DFAM), a method for designing parts for AM. DFAM consists of deciding the specifications for the part, consolidate parts if possible, optimize the geometry of the part and make sure it is possible to manufacture. Two parts were optimized with topology optimization during the case study and the resulting geometries were imported to Catia in order to create CAD-models. The results from the case study showed it was possible to automatically create CAD-models based on the resulting geometries from topology optimization. However the automatic CAD-models are not suitable for manufacturing of end parts. But the case study indicates a weight reduction of about 30 % seems to be possible for topology optimization combined with AM even for parts already optimized for low weight but adapted for traditional manufacturing methods. Reducing the overall weight of trucks is important since the carrying capacity is important for customers when choosing vehicles for transportation and the gross vehicle weight is regulated by laws. This makes topology optimization and metal AM a highly interesting area for further investigation. As for now, small, complex parts which are traditionally expensive to manufacture are most likely to be profitable for manufacturing of end parts with metal AM.
Arbetet har utförts som en fallstudie på Scania CV som tillverkar lastbilar, bussar samt industri- och marinmotorer. Syftet med projektet var att undersöka hur topologioptimering kan användas för konstruktion av slutprodukter som ska tillverkas med additiv tillverkning (AM) i metall. Utifrån det togs tre frågeställningar fram som låg till grund för projektet. Huvudfrågeställningen var Hur kan topologioptimering användas vid konstruktion av artiklar för additiv tillverkning i metall? För att kunna svara på det krävdes mer kunskap om additiv tillverkning vilket ledde till följande två frågeställningar: Vilka produkter är lämpliga för additiv tillverkning i metall? samt Vilka faktorer behöver tas hänsyn till vid konstruktion för direkttillverkning av slutprodukter i metall med additiv tillverkning? De största fördelarna med additiv tillverkning som framkom i litteraturen var korta ledtider, möjlighet att tillverka komplexa geometrier och slå samman flera delar till en enda. Användningsområden för additiv tillverkning var allt från prototyper till serietillverkning samt tillverkning av verktyg och reservdelar.  De artiklar som är lämpliga att tillverka med AM är de som är dyra att tillverka traditionellt på grund av komplex geometri, dyra verktyg eller låga volymer. Men även artiklar som får ge avkall på funktion för att tillverkas eller har långa ledtider och höga lagerkostnader. Andra faktorer som är viktiga att tänka på är byggytans storlek för den maskin som ska användas samt vilken byggriktning som väljs, behovet av stödmaterial vid tillverkning och efterbearbetning av utskriven detalj. En fallstudie genomfördes baserat på Design for Additive Manufacturing som är en metod för att konstruera artiklar för AM. Metoden går ut på att bestämma vad komponenten ska ha för funktioner och prestanda, slå samman eventuella delkomponenter, optimera utformningen och sedan kontrollera att den är möjlig att tillverka. Under fallstudien undersöktes två fästen med topologioptimering och resultaten importerades till Catia för att skapa CAD-modeller. Resultatet påvisade att det är möjligt att skapa en automatisk CAD-modell i Catia utifrån resultatet från topologioptimeringen. Däremot blir resultatet inte tillräckligt bra för att i nuläget kunna använda den automatiska modellen för tillverkning av slutprodukter. Resultatet från fallstudien tyder dock på en viktminskningspotential runt 30 % även för redan lättviktsoptimerade artiklar anpassade för andra tillverkningstekniker vid anpassning till AM. Eftersom lastkapaciteten är en avgörande faktor för kundens val av fordon samt för att uppfylla gällande lagstiftning kring fordonets totalvikt och minska miljöpåverkan så är lättviktsoptimering av alla ingående komponenter ett viktigt utvecklingsområde. Därmed är även topologioptimering och AM intressant att undersöka vidare. För att AM i dagsläget ska vara lönsamt för tillverkning av slutprodukter rekommenderas i första hand små, geometriskt komplexa artiklar som är dyra att tillverka traditionellt på grund av exempelvis höga verktygs- eller bearbetningskostnader eller små volymer.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
31

Karlsson, Joakim. "Optimization of Electron Beam Melting for Production of Small Components in Biocompatible Titanium Grades." Doctoral thesis, Uppsala universitet, Tillämpad materialvetenskap, 2015. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:uu:diva-236709.

Full text
Abstract:
Additive manufacturing (AM), also called 3D-printing, are technologies where parts are formed from the bottom up by adding material layer-by-layer on top of each other. Electron Beam Melting (EBM) is an AM technique capable of manufacturing fully solid metallic parts, using a high-intensity electron beam to melt powder particles in layers to form finished components. Compared to conventional machining, EBM offers enhanced efficiency for production of customized and patient specific parts such as e.g. dental prosthetics. However, dental prosthetics are challenging to produce by EBM, as their small sizes mean that mechanical and surface properties may be altered as part sizes decreases. The aim of this thesis is to gain new insights that could lead to optimization for production of small sized components in the EBM. The work is focused to understand the process-property relationships for small size components production. To improve the surface resolution and part detailing, a smaller sized powder was used for production and compared to parts made with standard sized powder. The surface-, chemical and mechanical properties were evaluated for parts produced with both types of powders. The results indicate that the surface roughness may be influenced by powder and build layer thickness size, whereas the mechanical properties showed no influence of the layer-wise production. However, the mechanical properties are dependent on part size. The outermost surface of the parts consists of a surface oxide dominated by TiO2, formed as a result of reaction between the surface and residual gases in the EBM build chamber. The surface oxide thickness is comparable to that of a conventionally machined surface, but is dependent on build height. This work concludes that the surface resolution and component detailing can be improved by various measures. Provided that proper process themes are used, the EBM manufactured material is homogenous with properties comparable to conventional produced titanium. It has also been shown that the material properties will be altered for small components. The results point towards different ways of optimizing manufacturing of dental prosthetics by EBM, which will make dental prosthetics available for an increased number of patients.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
32

Pettersson, Alexander. "Additiv tillverkning för högre teknisk tillgänglighet i internationella insatsområden." Thesis, Försvarshögskolan, 2018. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:fhs:diva-7431.

Full text
Abstract:
In this paper the military utility of additive manufacturing of spare parts during international deployment is explored. We also analyze the effect that additive manufacturing has on technical availability. International deployment can be tough for logistical reasons and this leads to a difficulty in supplying ground troops with spare parts. If the spare parts cannot be acquired in the deployment area these have to be shipped from central distribution centers or be ordered directly from the industries. Some spare parts are uncommon and not stored in distribution centers but only get manufactured on order. This type of production can lead to delivery times of up to 40-50 weeks. With additive manufacturing this process could be shortened to 4-10 weeks. Conclusions that can be drawn is that additive manufacturing has military utility and can give a higher technical availability, given that a few technical difficulties are resolved. At this point there is a shortcoming in the number of qualified materials for printing spare parts for regular vehicles and this makes it difficult for the industry to approve of spare parts constructed with additive manufacturing. The winning in technical availability is directly linked to how difficult the deployment area is to reach for logistical units. Additive manufacturing has a higher positive effect in areas that are hard to reach.
I denna uppsats undersöks den millitära nyttan med additiv tillverkning av reservdelar för markförband under internationell insats och hur detta kan påverka den tekniska tillgängligheten på systemen. Internationella insatser kan kräva långa logistikkedjor vilket innebär att reservdelar som inte kan införskaffas i närområdet måste fraktas från en bakre underhållsnivå eller beställas direkt från leverantör. Vid vissa tillfällen med skador på system som kräver nyproduktion av reservdelar från tillverkare, kan det i dagsläget ta upp till 40-50 veckor. Med additiv tillverkning kan förloppet kortas ner betydligt och tillverkningstiden blir istället 4-10 veckor. Slutsatser som kan dras är att additiv tillverkning har en militär nytta och kan ge en högre teknisk tillgänglighet, förutsatt att en del tekniska svårigheter klaras ut. I dagsläget finns det brister i mängden kvalificerade material för utskrifter till vanliga fordon vilket gör det svårt för industrin att godkänna reservdelarna som en ordinarie reparationsmetod i sina produkter. Vinsten i teknisk tillgänglighet är också kopplad till hur svårtillgängligt insatsområdet är. Desto svårtillgängligare området är desto större vinst medför additiv tillverkning.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
33

Andersson, Madelene. "3D-skrivarteknik, mode och framställning av exemplar för privat bruk inom upphovsrätten : En modernisering av upphovsrättslagstiftningen i takt med teknikens framfart." Thesis, Linköpings universitet, Filosofiska fakulteten, 2020. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:liu:diva-165368.

Full text
Abstract:
Abstract Copyright is seen everywhere in the society. It is structured to accommodate several perspectives, namely, a balance between protecting the individual copyright owners’ rights and encouraging the creativity on both an individual and societal level. The copyright owner cannot be granted a redundant protection at the expense of the other interests. For this reason, a copy of someone else’s copyright protected work can be done as long as the copying is for private use. Copying is for this reason something that the copyright owner must endure, but in some cases the right to copy for private use has to be constrained. A potential future problem will be at the point when a private person can 3D print in their own home.     The rapid development regarding 3D printing makes the technology more developed and, in addition, an increased influence over the society. As for the fashion industry, the technology comes with advantages, but also some disadvantages. In some years, the 3D printer has been able to print jewelry, watches and shoes. Lately, the technology also can print fashion products with material such as leather and textiles. If the technology continues to develop like today there is a chance, or a risk, with private persons having access to 3D printers at a “printing house” or in their own home, similar to a traditional paper printer today. The possibilities with printing what ever a person want to print will be a threat against manufacturing companies and their retailers. The person can thus avoid purchasing the product on the market by producing his own by making a copy of someone else’s copyright protected work with a disclaimer that the copy is for private use. The technological development will materialize challenges that the legislator has to consider and respond to, especially on the copyright area. The day when a copy can be made as cheap and as fast as purchasing the product on the market, the principal rule regarding private copying must be limited. Otherwise, the manufacturing companies and their retailers will be threatened and there is a risk that they will be outcompeted. The conclusion can be drawn, that an extended private copying levy in combination with a protection through technical action and a requisite of a reasonable use in art. 5 Infosoc-directive and 12 § URL, can solve the problem with 3D-printers and copying for private use. Whether the problems with 3D printing and copyright will become a reality, or not, depends on the future development of the technology.
Sammanfattning Upphovsrätter återfinns överallt i samhället. Dess syfte är att skydda upphovsmannens ensamrätt, liksom att balansera intressen som att främja kreativiteten och åsiktsbildningen, samhällsintresset och konsumentintresset. Kopiering av ett upphovsrättsligt skyddat verk får upphovsmannen utstå dagligen. Förutsatt att kopian är avsedd för privat brukande är kopieringen tillåten. Anledningen till detta undantag är att lagstiftaren anser att ensamrätten inte får vara för stark. Problematiken beträffande privat kopiering kommer att aktualiseras den dag när 3D-skrivartekniken är så pass utvecklad att privatpersoner har en ”minifabrik” i sitt hem. Den dagen när detta inträffar kommer privatpersoner inte att behöva gå till affären för att inhandla en specifik produkt, utan kan istället tillverka den hemma med hjälp av en CAD-fil och en 3D-skrivare, ett förfarande som kan komma att bli förfärande för företagen och samhället som helhet. Den teknologiska utvecklingen beträffande 3D-skrivare går snabbt framåt och med tiden får skrivaren ett större inflytande i samhället. I samband med utvecklingen har skrivarens kapacitet ökat samtidigt som priset sjunker. I dagsläget är emellertid en avancerad 3D-skrivare dyr vilket medför att det är ovanligt för privatpersoner att ha tillgång till en sådan i sitt hem.   För modebranschen har 3D-skrivarens utveckling inneburit en hel del fördelar, men med tekniken kommer även nackdelar. 3D-skrivaren har under en längre tid kunnat framställa modeprodukter såsom smycken, klockor och skor. Utvecklingen har på senaste tiden gjort det möjligt att även framställa modeprodukter av exempelvis läder, textil och skinn. Förutsatt att tekniken fortsätter utvecklas i den snabba takt som sker i dagsläget finns det en chans eller en risk att gemene man kommer att ha tillgång till en 3D-skrivare via ett ”printing house” eller till och med att gemene man har tillgång till en egen 3D-skrivare i sitt hem, precis som de allra flesta har tillgång till en traditionell pappersskrivare idag. Möjligheten att kunna skriva ut den produkt som önskas kommer att hota tillverkningsföretag och dess återförsäljare. Utvecklingen kommer att aktualisera utmaningar som lagstiftaren måste beakta och bemöta, särskilt på det upphovsrättsliga området. En potentiell lösning på dessa utmaningar är ett utvidgat kassettersättningssystem för att på så sätt säkerställa att upphovsmannen får ersättning för sin skada, i kombination med ett skydd för tekniska åtgärder och ett nytt rekvisit om skälig användning i art. 5 Infosoc-direktivet och 12 § URL. Om problemen med 3D-skrivartekniken och upphovsrätten kommer att bli realiserade i framtiden beror på hur utvecklingen kommer att se ut, något som återstår att se.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
34

Pinto, Dias dos Santos Hewan Nayoli. "Byggnadsinformationsmodellering (BIM) i praktiken : En studie av BIM i praktiken hos Peab Bygg Öst 1." Thesis, Mälardalens högskola, Akademin för ekonomi, samhälle och teknik, 2018. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:mdh:diva-39739.

Full text
Abstract:
Detta examensarbete skrevs under höstterminen 2014 i samarbete med Peab region Bygg Öst 1 i Stockholm och syftar till att utreda hur dem arbetar med BIM i praktiken. Examensarbetaren fördjupar sig i ämnesområdet BIM och hur användningen av den 3D tekniken kan se ut i praktiken i arbetslivet. För att avgränsa arbetet skrevs det om byggnadsinformationsmodellering  BIM, vid tre skeden i byggprocessen, anbud- och kalkylskede, projektering, produktion samt visualisering som sker vid olika tillfällen under hela byggprocessen. Arbetet innehåller även en redogörelse för investering av 3D skrivare hos Peab Bygg Öst 1, syftet med investeringen är bland annat för att utveckla ett arbetssätt med 3D teknik och visualiseringar framöver. Anledningen till att arbetet behandlar olika skeden är för att erhålla bred inblick och förståelse om ämnesområdet. Rapporten behandlar frågeställningar som syftar till att identifiera BIM som teknik och arbetssätt, hur Bygg Öst 1 arbetar med BIM i praktiken samt hur man vill arbeta med det framöver. Arbetet innehåller även redovisning av ett internt projekt som examensarbetaren utförde hos företaget. Interna projektet syftar till att utveckla anbud och kalkylskedet med BIM. Arbetet är baserat på studier i ämnet samt platsbesök på projekt inom Bygg Öst 1. Resultaten som erhölls från intervjustudierna visar hur man arbetar med BIM vid de olika pågående projekten för bland annat kollisionshantering, arbetsberedningar samt olika typer av visualiseringar med mera. Sammanfattningsvis syftar BIM till att effektivisera, såsom att reducera eventuellt uppkommande fel och säkerställa moment i byggprocessen. En jämförelse av litteratur- och intervjustudierna medförde förståelse för ämnesområdets användningsområden och omfattning. BIM är ett brett ämnesområde och det praktiska tillvägagångssättet med 3D tekniken kan tillämpas på olika sätt hos ett företag, vilket kan vara beroende av ambition och arbetssätt hos företaget. När man implementerar BIM i arbetssättet medför det inte direkta lösningar eller strategier att tillämpa i ett företag, utan implementeringen av BIM i arbetssättet kommer med utmaningar. På grund av ämnesområdets omfattning kan det vara viktigt att man har specifika mål och en tydlig bild om vad som vill uppnås med resultatet av implementeringen i arbetssättet. Det är även viktigt att veta hur mycket inverkan resultatet kommer ha på tids- eller ekonomiska besparingar. På så sätt är det möjligt att erhålla förståelse om hur implementeringen av tekniken kan ske och vilka vinningar som kan erhållas.
This thesis was written during the autumn term 2014 in cooperation with Peab region Bygg Öst 1 in Stockholm. The writing aims to investigate how they work with Building Information Modeling, BIM, in practice and increase understanding in how you can use the 3D technology in the professional working life. In order to define the thesis it has been written about three stages in the construction process: offer- and costing stage (construction bidding), projecting (preconstruction phase) and production (construction execution). Besides that the thesis also includes how BIM is used for visualization of the project and a report containing an investment of 3D printer has also been fulfilled. Additionally, the thesis also contains a description of an internal project that the writer has performed in the company. The internal project aims to develop the offer- and costing stage with BIM. The writing is based on studies on the subject and visits to some of Bygg Öst 1 ongoing projects. Results from the interview studies indicate that Peab Bygg Öst 1 in Stockholm is working with BIM for example collision handlings, preparation for big parts in the production, different types of visualizations and more. In short, the technology is used for ensuring the occasions in the construction process to improve the efficiency. The comparing of the literature and the interview study led to an understanding of the field of the subject and how wide it is. BIM is a broad topic and this 3D technology can be applied in work methods in different ways. The technique does not provide ready-made solutions or strategies to implement in a company, it has been learned that the implementation comes with some challenges. Because the technique is broad it may be beneficial that there are specific goals about what should be achieved in the result of the implementation of BIM in the construction process in order to ensure what achievements obtained with the help of the technology.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
35

Bodlander, Gabriella, and Jennifer Simonsson. "Framtagning av en ergonomisk produkt för servering av dryck på flygplan : Fallstudie hos August Lundh." Thesis, Mälardalens högskola, Akademin för innovation, design och teknik, 2016. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:mdh:diva-30964.

Full text
Abstract:
To prevent damage to the cabin crew an optimal coffee- and teapot in a number of aspects in airline catering was developed, so called “SAS-kannan”. It was launched in 1980 and has been manufactured in over 300 000 copies, which has worn out the mold and it is in need of replacement. The mold is advanced and it will be expensive to manufacture a new one. August Lundh who is the manufacture of “SAS-kannan” today, want to develop a new product for serving drinks with a cost-effective manufacturing. It should involve the positive qualities on the “SAS-kannan” and be adapted to today's airline catering. The objective of the thesis was to develop an ergonomic and functional product for serving cold drinks with cost-effective production and the adaptation to today's storage trolleys on aircrafts. The research began with a comprehensive theoretical framework consisting of scientific articles and academic approved books. Interviews were made to complement the theoretical framework and primary data was collected. All the gathered information was examined in the next step to ensure the validity and reliability. A case study was conducted at August Lundh by a product development that was based on the examined information. To do more detailed tests 3Dprintings were created of each development. The result was a pitcher that is designed to enable an uncomplicated and ergonomic use. It is also adapted for efficient and stable storage in the ATLASboxes, easy filling of the beverage and washing. The pitcher holds 1.5 liters and is a perfect combination of the number of servings, refills of the pitcher and a low weight. The pitcher is made with injection molding and is made out of the Bisfenol A free plastic Tritan. The grip is designed to give the pitcher an ergonomic use for different sized hands and it is symmetrical to allow equal use of both left and right handed. The spout provides a controlled and even beam, and a drip free serving by cutting the beam properly. The spout is designed so that the pitcher only needs to be tilted 90 degrees from an upright position to be emptied. The lid is a separate part which is put on the pitcher with press-fit and it helps to control the beam during serving and to prevent spills in case of turbulence. The authors believe that the objective has been accomplished by a thorough theoretical framework and an empirical study through interviews and a case study.
För att förhindra skador på kabinpersonal utvecklades SAS-kannan som var en optimal kaffe- och tekanna i ett flertal aspekter inom flygcatering. Den lanserades på 1980-talet och har idag tillverkats i över 300 000 exemplar vilket har medfört att formverktyget blivit slitet och är i behov av att bytas ut. Det befintliga formverktyget är avancerat och det blir dyrt att tillverka ett nytt. August Lundh som idag tillverkar SAS-kannan vill därför utveckla en ny produkt för servering av dryck med en kostnadseffektiv tillverkning. Den ska kunna jämföras med SASkannans positiva egenskaper och vara anpassad för dagens flygcatering. Syftet med examensarbetet var att ta fram en ergonomisk och funktionell produkt för servering av kall dryck med kostnadseffektiv tillverkning samt anpassning till dagens förvaring i serveringsvagnar på flygplan. Forskningsprocessen påbörjades med en omfattande teoretisk referensram bestående av vetenskapliga artiklar och akademiskt godkända böcker. Intervjuer gjordes för att komplettera den teoretiska referensramen och primärdata samlades in. All insamlad information granskades i nästa steg för att säkerställa validiteten och reliabiliteten. En fallstudie utfördes hos August Lundh i form av en produktutveckling som var baserad på den granskade informationen. För att kunna göra utförligare tester skapades 3D-utskrifter av varje utveckling. Resultatet blev en kanna som är utformad för att möjliggöra en enkel och ergonomisk användning. Den är även anpassad för effektiv och stabil förvaring i ATLAS-lådor, enkel påfyllning av dryck samt rengöring. Då kannan rymmer 1,5 liter ger det en perfekt kombination av antal serveringar, påfyllningar av kannan samt en låg vikt. Kannan är formsprutad och är tillverkad i den Bisfenol A-fria plasten Tritan. Greppet är utformat för att ge kannan en ergonomisk användning för olika stora händer och är symmetrisk för att möjliggöra lika användning av både höger- och vänsterhänta. Pipen ger en kontrollerad och jämn stråle samt en droppfri servering genom att skära av strålen ordentligt. Pipen är utformad så att kannan endast behöver vinklas 90 grader från upprätt läge för att kunna tömmas. Locket är en separat del som sätts på kannan med presspassning och hjälper till att kontrollera strålen under servering samt förhindra spill vid eventuell turbulens. Författarna anser att syftet har uppfyllts genom att en grundlig teoretisk referensram och en empirisk studie genom intervjuer och en fallstudie utfördes.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
36

Norstedt, Erik, and Olof Bräne. "Prototypframtagning av robotarm med sex axlar genom 3D-skrivning." Thesis, 2019. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:uu:diva-385542.

Full text
Abstract:
3D-skrivare är inte längre något som endast stora företag har råd att använda sig av, utan någonting som har tagit sig ända till konsumentmarknaden. Detta har givit både hobbyanvändare och småföretag tillgång till ett kraftfullt verktyg för iterativ design. Det görs idag även stora framsteg inom robotik som ger upphov till möjligheter för tillämpningar av både industri- och konsumentrobotar i framtiden. Komplexiteten i robotar gör 3D-skrivare till användbara verktyg när det kommer till att ta fram robotprototyper. Målet med detta projekt var därför att analysera fördelar och nackdelar med 3D-skrivning i samband med prototypframtagning av en robotarm med sex axlar som kunde utföra enkla pick-and-place-rörelser. Roboten designades i Fusion360 och skrevs ut med 3D-skrivare i PETG. En Arduino MEGA användes till att styra stegmotorer i robotens axlar och styrningen implementerade en analytisk lösning till robotens kinematisk modell. Resultatet var en fungerande prototyp som kunde programmeras till att flytta och rotera föremål. Ett antal förbättringar av prototypen går att göra, till exempel går det att öka robotens rörlighet genom att designa om delar för att tillåta att axlar rotera längre och att implementera ytterligare funktionalitet i programmet som accelerationsrampning av stegmotorer och rörelse längs förvald bana. Utifrån analys av 3D-skrivningens inverkan på projektet framgick det att 3D-skrivning verkar användbart i prototypframtagning om dess möjlighet till iterativ design är önskvärd, men att det passar ännu bättre till mindre projekt då robotens storlek hindrade möjligheten till att utnyttja iterativ design till fullo och på så sätt hindrades även effektiviteten i 3D-skrivningsprocessen.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!

To the bibliography