Academic literature on the topic 'Ahmed b. Hanbel'

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the lists of relevant articles, books, theses, conference reports, and other scholarly sources on the topic 'Ahmed b. Hanbel.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Journal articles on the topic "Ahmed b. Hanbel"

1

Arslan, İhsan. "Ahmed b. Hanbel'in Siyasî Otorite Karşısındaki Tavrı." Marife 12, no. 3 (2012): 69–88. https://doi.org/10.5281/zenodo.3344362.

Full text
Abstract:
Me'mûn, hilâfete geldikten sonra devletin geleceği açısından tehlike olarak gördüğü İslâm bilginlerinin toplum üzerindeki etkisini kırmak amacıyla Mu'tezilî eğilimli imamların da teşvikiyle Mihne sürecini dört aşamada başlatmak için harekete geçti. Üç aşamada halifenin görüşlerini benimsemeyen İslâm bilginleri, dördüncü aşamada ölümle tehdit edildiler. Me'mûn'un vefatıyla bittiği zannedilen Mihne dönemi, Mu'tasım'ın hilâfete gelmesiyle farklı bir boyut kazandı. İslâm dünyasında derin yaralar açan ve kısa süreli de olsa engizisyon dönemini anımsatan uygulamalara imza atılan bu dönemde baskı ve
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Melchert, Christopher, and Hikmet Koçyiğit. "Ahmed b. Hanbel ve Kur'ân." Marife 13, no. 3 (2013): 191–203. https://doi.org/10.5281/zenodo.3344456.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Korucu Güven, Sema. "Kelam ve Telaffuz Arasında İki İsim: Buhârî ve Ahmed b. Hanbel." Bingöl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, no. 25 (June 25, 2025): 1–20. https://doi.org/10.34085/buifd.1633593.

Full text
Abstract:
Ashâbu’l-hadîs Kur’ân’ın Allah’ın kelâmı olduğu ve yaratılmadığı konusunda ittifak halinde iken Kur’ân kıraatinin yaratılmış olup olmadığı meselesinde birbirlerine muhalefet etmiştir. Ashâbu’l-hadîsin öncüsü olarak kabul edilen Ahmed b. Hanbel’in bu husustaki görüşleri ise ulema tarafından delil olarak kullanılmıştır. Fakat Kur’ân’ı telaffuz etmeye dair ona atfedilen fikirlerde de ihtilaf görülmektedir. Bu çalışmada evvela lafızla ilgili tartışmaların tarihi seyri açıklanmış ardından Ahmed b. Hanbel’in bu tartışma içerisindeki yeri ile bu mesele hakkında ona nispet edilen iddialar tespit edilm
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Ziyauddin;çev. ÖZMEN, AHMED. "Ebû Bekir el-Hallâl: Ahmed b. Hanbel in Öğretilerinin Derleyicisi." Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 46, no. 2 (2005): 1. http://dx.doi.org/10.1501/ilhfak_0000000017.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Güler, Zekeriya. "Selefî Hareketin Tarihî Kökenleri ve Yöntem Problemi." Marife 9, no. 3 (2009): 47–74. https://doi.org/10.5281/zenodo.3344094.

Full text
Abstract:
Selefî Hareketin Tarihî Kökenleri Ve Yöntem Problemi başlıklı bu makalede, özellikle Arap dünyası eksenli günümüz selefî akımların tarihsel kökenleri ve bağlantıları, başlıca bilgi kaynakları ve referans noktaları, faydalandıkları âlimler; Ahmed b. Hanbel, İbn Hazm, İbn Teymiyye, İbn Kayyim el-Cevziyye, İbn Kesîr, Emîr İsmâîl es-San'ânî, Muhammed b. Abdilvehhâb, Muhammed eş-Şevkânî, Şeyh Abdülazîz b. Bâz, Muhammed Nâsıruddîn el-Elbânî ve onların problemlere ışık tutan bazı görüşleri üzerinde durulmuştur. Aslında bir zihniyet, yaklaşım tarzı ve yöntem olarak selefîlik, tarihî kökenleri itibariy
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Efe, Halil. "Mihne Sonrasında Ehl-i Hadîs Muhitinde Fıkıh: Ebû Bekir El-Hallâl, İbn Huzeyme ve İbnü'l-Münzir." Theosophia, no. 5 (December 29, 2022): 121–42. https://doi.org/10.5281/zenodo.7487018.

Full text
Abstract:
İsl&acirc;m d&uuml;ş&uuml;nce tarihinin d&ouml;n&uuml;m noktalarından biri de hi&ccedil; ş&uuml;phesiz Mihne&rsquo;dir. Mihne, &ldquo;Kur&rsquo;&acirc;n&rsquo;ın yaratılmış olduğu (<em>halku&rsquo;l-Kur&rsquo;&acirc;n</em>)&rdquo; g&ouml;r&uuml;ş&uuml;n&uuml;n, Abb&acirc;s&icirc; halifesi Me&rsquo;m&ucirc;n ile iki halefi tarafından bilhassa ehl-i had&icirc;se mensup &acirc;limlere dikte edilmesini ve bu g&ouml;r&uuml;ş&uuml; kabul etmeleri i&ccedil;in onlara uygulanan baskıları ifade eder. Me&rsquo;m&ucirc;n, Mihne vasıtasıyla, dinin bilgi ve h&uuml;k&uuml;m kaynaklarına v&acirc;kıf ve ilm&ic
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

ESER, Kadir. "Legitimacy of Sufism and The Possibility of Esoterical Knowledge in The Perspective of Ashāb al-hadīth and Salafis." Eskiyeni, no. 47 (September 20, 2022): 573–603. http://dx.doi.org/10.37697/eskiyeni.1126497.

Full text
Abstract:
Modern araştırmalarda Selefîlerin karakteristik özellikleri arasında tasavvuf karşıtlığı sıklıkla vurgulanmaktadır. Fakat çoğu araştırmada bu karşıtlığın sınırlarına işaret edilmemiştir. Kur’ân’ın anlaşılması noktasında tasavvuf karşıtlığı zâhir-bâtın konusunda somutlaşmakta, zâhir-bâtın tartışmaları ise çoğunlukla Hızır-Hz. Mûsâ kıssası etrafında sürdürülmektedir. Bu çalışmada öncelikle Selefîlerin tasavvuf analizleri ele alınacaktır. Akabinde Hızır-Hz. Mûsâ kıssası merkezinde zâhir-bâtın ayrımı konusundaki görüşlere yer verilecektir. Selefîllik modern bir olgudur. Bu olgunun arka planında As
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Alkan, Celalettin. "Muhammed b. Yûsuf el-Firyâbî’nin Rivayetlerinin Peygamberlere İlişkin Tartışmalara Etkileri." RUSUH Uşak Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dergisi 5, no. 1 (2025): 65–78. https://doi.org/10.71083/rusuhder.1650073.

Full text
Abstract:
Hicrî üçüncü asırda yaşamış bir âlim olan Muhammed b. Yûsuf el-Firyâbî (ö. 212/827), ünlü tefsir, hadis ve fıkıh âlimi Süfyân es-Sevrî’nin (ö. 161/778) en gözde öğrencilerindendir. Firyâbî aynı zamanda Ahmed b. Hanbel (ö. 241/855) ve Buhârî (ö. 256/870) gibi hadis sahasının bazı tanınmış şahsiyetlerinin hocasıdır. Buhârî’nin gençlik dönemlerinin başında Firyâbî’nin yanında kaldığı ve ondan hadis yazdığı bilinmektedir. Bu özelliğinden dolayı kaynaklar Firyâbî’yi “Şeyhü’l-Buhârî” olarak da anmaktadır. Tefsiri ve diğer eserleri kayıptır. Ancak rivayetleri günümüzde pek çok esere dağılmış bir vazi
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

YÜCEER, Mustafa, and Hasan Hüseyin ÇALIŞKAN. "Büsr b. Ebî Ertât Rivayeti Bağlamında Savaşta Hırsızlık Yapan Kimsenin Durumu." Mütefekkir 9, no. 18 (2022): 331–55. http://dx.doi.org/10.30523/mutefekkir.1219549.

Full text
Abstract:
Hz. Peygamber, dine dair hükümleri tebliğ etmenin yanı sıra ilahi hükümleri hayatın tabii akışı içinde tatbik de etmiştir. Buna rağmen olağanüstü durumlarda hükümlerin icra edilmesi hususunda farklı kararlar da verebilmiştir. Böyle bir olayı örneklemek adına Büsr b. Ebî Ertât’tan (ö. 86/705) nakledilen ve savaş esnasında hırsızlık yapan bir kimseye had uygulanmamasını telkin eden bir rivayet, bu çalışmada incelenmiştir. Sahabî olup olmadığı ile ilgili tartışmalar da bulunan Büsr b. Ebî Ertât, savaşta/seferde hırsızlık yapan kimseye haddin uygulanmayacağına dair rivayeti nakleden tek sahâbî olm
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Büyük, Enes. "İbnü’l-Vezîr’in (ö. 840/1436) Önerdiği Doğru Tefsir Yöntemi." İslam Araştırmaları Dergisi, no. 53 (January 20, 2025): 57–80. https://doi.org/10.26570/isad.1548648.

Full text
Abstract:
Zeydî-Selefî çizgiyi benimseyen İbnü’l-Vezîr doğru dinî düşüncenin Yunan düşüncesine kadar uzanan felsefî kabullerle değil temelde Kur’an’ın ve sünnetin delilleriyle mümkün olacağını savunmuştur. Öncelikle Kur’an’a dayalı bilgi anlayışı İbnü’l-Vezîr’i Kur’an’ın nasıl doğru anlaşılabileceği sorunuyla karşı karşıya bırakmıştır. O, Îsârü’l-hak kitabında “Doğru Tefsirin Yöntemi Hakkında Rehber” başlığı altında mezkûr soruna dair derli toplu bir tefsir yöntemi önerisinde bulunmuştur. Bu makalenin amacı ise İbnü’l-Vezîr’in önerisini deskriptif yöntemle ortaya koymak, bunu, bir yandan tefsir disiplin
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
More sources

Books on the topic "Ahmed b. Hanbel"

1

Skrupulöse Frömmigkeit im frühen Islam: Das "Buch der Gewissensfrömmigkeit" (Kitab al-Wara') von Ahmad b. Hanbal ; annotierte Übersetzung und thematischeAnalyse. Harrassowitz, 2010.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!