Academic literature on the topic 'Äldreboende'

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the lists of relevant articles, books, theses, conference reports, and other scholarly sources on the topic 'Äldreboende.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Journal articles on the topic "Äldreboende"

1

Hedström, Mariann, Bodil Lidström, and Kerstin Hulter Åsberg. "PHASE-20: Ett nytt instrument för skattning av möjliga läkemedelsrelaterade symtom hos äldre personer i äldreboende." Nordic Journal of Nursing Research 29, no. 4 (December 2009): 9–14. http://dx.doi.org/10.1177/010740830902900403.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

"La Dalia – äldreboende för spansktalande." Nordisk sosialt arbeid 23, no. 01 (February 24, 2003): 44–45. http://dx.doi.org/10.18261/issn1504-3037-2003-01-09.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Harnett, Tove, and Håkan Jönson. "Sill och potatis till den ena och entrecote till den andra? Individanpassning och likvärdighet på särskilda boenden för äldre." Socialvetenskaplig tidskrift 21, no. 3-4 (April 12, 2016). http://dx.doi.org/10.3384/svt.2014.21.3-4.2405.

Full text
Abstract:
Enligt socialtjänstlagen ska äldreomsorgen vara individanpassad och ges utifrån den enskildes behov. Samma lag innehåller ett mål om att socialtjänsten ska främja medborgarnas jämlikhet i levnadsvillkor och kommunallagen anger att kommunen ska behandla sina invånare lika. I denna artikel problematiseras idéer om individanpassning och likvärdig behandling. Dessa olika målsättningar skapar spänningar som får en särskild karaktär på äldreboenden, där måltider och andra aktiviteter ofta genomförs tillsammans med andra och där personalens tid delas mellan de boende.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Andersson, Janicke. "Att förhålla sig till ändligheten i livet och strategier för ”framgångsrikt döende”." Sociologisk Forskning 57, no. 3–4 (December 21, 2020). http://dx.doi.org/10.37062/sf.57.20328.

Full text
Abstract:
Denna artikel undersöker hur äldre människor förhåller sig till livets ändlighet. Till skillnad från många andra liknande studier fokuserar denna studie på äldre människor utanför palliativ vård och äldreboenden, som fortfarande är aktiva och engagerade i samhället. När och på vilka sätt blir livets ändlighet uppenbar för dem i deras vardag? Vilka strategier använder de för att hantera medvetenheten om livets ändlighet? Under 2015 samlades data in via sex fokusgruppstillfällen med personer i åldrarna 69–90 år. Resultaten visar att livets ändlighet var något som alla respondenter förhöll sig till så gott som dagligen och utifrån flera dimensioner. I de flesta fall var det något de hade ambivalenta känslor inför. Många var rädda inför ovissheten i framtiden, men ibland gjorde medvetenheten om livets ändlighet samtidigt nuet mer värdefullt. Döden var närvarande i respondenternas vardag, som något som skulle skjutas upp, planeras och administreras genom den sorts självdisciplinerande tekniker som är betydelsefulla för ”framgångsrikt åldrande”. Jag drar därför slutsatsen att dessa normer och tekniker för framgångsrikt åldrande har expanderat till att även bli normer och tekniker för framgångsrik döende.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles

Dissertations / Theses on the topic "Äldreboende"

1

Andersson, Daniel, and Viktor Kritz. "Koncept på senior- och äldreboende." Thesis, Jönköping University, JTH, Civil Engineering, 2008. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:hj:diva-1583.

Full text
Abstract:

This paper describes physical planning of a combined living for senior citizens

and old people’s accommodation, the choices of design and how the result

was achieved. This paper brings up the question about what the differences in

living are between senior citizens and old people, and how this can be

combined in one building. This investigation is part of developing a concept.

Besides investigating these questions we will make a suggestion of a building

on behalf of Smålands Delta AB. The main part of this project is to find a

pleasant, functional and appealing solution.

The paper describes a planning process from the idea stage to a final concept.

A background of the two different types of accommodations is described and

visual solutions of our project are presented.

APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Rashid, Dastan, and Timmy Nilsson. "Mötet mellan skola och äldreboende." Thesis, Malmö universitet, Fakulteten för lärande och samhälle (LS), 2020. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:mau:diva-30550.

Full text
Abstract:
Syftet med examensarbetet är att beskriva och problematisera elevers och lärares upplevelser av ett pågående skolprojekt om värdegrunden i relation till undervisning. Skolprojektet är utformat så att elever från årskurs fyra, fem och sex själva får planera, leda och genomföra fysiska aktiviteter för äldre på ett närliggande äldreboende. Undersökningen har sökt svar på tre frågeställningar, hur elever och lärare ser på att delta i skolprojektet, hur elever och lärare upplever skolprojektet, och hur förändrar skolprojektet skolans verksamhet. Detta har vi gjort genom att använda oss av kvalitativa metoder i form av semistrukturerade intervjuer, fokusgruppsintervjuer och fallstudie. Fallstudier är en forskningsstrategi där det sker en undersökning (Johannessen & Tufte, 2003), i vårt fall om en grupp elever, lärare och äldre människor. Insamlingen av empirin sker exempelvis från observationer eller intervjuer. I fallstudier sker det en djup redogörelse för fallet, och en avgränsning om vad som hamnar innanför och utanför fallet (Johannessen & Tufte,2003). Vi har skapat oss en djupare förståelse av fältet vi undersökt med hjälp av vår fallstudie, visserligen enbart via digitalt material på grund av den rådande pandemin. Empirin som samlats in har analyserats och diskuterats med stöd av Bourdieus teoretiska referensram där särskilt fokus läggs på begreppen habitus, fält och kapital. Dessa begrepp kan användas för att analysera och förstå människors inställningar, attityder och handlingar. Även vad som är reglerat för skolans värdegrund samt nationell och internationell forskning om värdegrundsarbete har använts för att kunna analysera projektet. Resultatet som presenteras påvisar att elever och lärare till en början inte kunde se meningen med skolprojektet, men nu enbart har positivt att säga om det. Elevernas upplevelse av skolprojektet är att det bidrar med en förståelse för äldre och medmänniskor, samt att mötet med dessa har avdramatiserats. Skolprojektet har även bidragit till att eleverna blivit mer aktiva på och utanför skolan, fått en social mognad och ett livslångt perspektiv på fysisk aktivitet. Slutsatserna av våra resultat kan var tillämpliga i andra sammanhang och är möjligt att anta utifrån vad som framkommit på den undersökta skolan, men vi kan inte definitivt säga att resultaten är överförbara till någon annan kontext eller allmänt giltiga.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Zeqiri, Artina. "KATTER SOM TERAPIDJUR PÅ ÄLDREBOENDE." Thesis, Malmö högskola, Fakulteten för hälsa och samhälle (HS), 2017. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:mau:diva-26100.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Faizian, Arazo, and Almedina Kaltak. "Livet på äldreboende : ur boendes perspektiv." Thesis, Högskolan Kristianstad, Sektionen för Hälsa och Samhälle, 2011. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:hkr:diva-8250.

Full text
Abstract:
Bakgrund: Antalet personer över 80 år kommer att öka dramatiskt under de närmaste decennierna. Allt fler äldre blir beroende av vård på äldreboende. Joyce Travelbees omvårdnadsteori används för att förklara omvårdnadsprocessen och den mellanmänskliga relationen för att uppnå en god omvårdnad. Syftet: Syftet med litteraturstudien var att belysa hur det är att vara äldre och bo på ett äldreboende. Metod:Studien genomfördes som en allmän litteraturstudie, baserad på 14 vetenskapligt granskade artiklar. Datainsamlingen genomfördes i elektroniska databaser. Artiklarnas tillförlitlighet granskades enligt Röda Korsets Högskolas granskningsmall. Resultat: Tre kategorier framkom: upplevelsen av den egna kroppen, upplevelsen av den sociala miljön och upplevelsen av relationen till vårdgivaren. Att bli sedd och skapa en god relation till vårdpersonalen var viktigt för den äldre. Resultatet visar att kroppsförändringar är ett känsligt ämne för den äldre och att behovet av hjälp var svårt att acceptera. Äldreboende uppfattades av många som isolerande och rutinmässig. Diskussion: De utmärkande fynden kommunikation, kroppsliga förändringar och relationen till vårdpersonalen diskuteras. Slutsats: En uppenbar förändring behövs inom äldreomsorgen för att de äldre ska få ett värdefullt liv.
Background: The number of people over 80 will increase dramatically over the coming decades. More and more elderly people will become dependent on care in nursing homes. Joyce Travelbees nursing theory was used to explain the nursing process and the interpersonal relationship in order to achieve good health care. Aim: the purpose of this study was to elucidate what it means to be elderly and to live in a nursing home. Method: The study was conducted as a literature study, based on 14 peer-reviewed articles. Data was collected in electronic databases. Reliability of all articles was reviewed using the Red Cross University College’s audit template. Results: Three categories emerged: the experience of the own body, the experience of the social environment, and the experience of the relationship with the caregiver. Being seen and creating a good relationship with caregivers was important for the elderly. The results show that body modification is a sensitive topic for the elderly, and that they have difficulties accepting the need of help. Nursing home was perceived by many as being insulating and routine. Discussion: The characteristic findings of communication, bodily changes and relationship to the nursing staff are discussed. Conclusion: Obvious change is needed in elderly care to create a useful life.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Mejman, Viktor. "Faktorer kring korttidssjukfrånvaron på Ekgårdens äldreboende." Thesis, Örebro University, Department of Behavioural, Social and Legal Sciences, 2008. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:oru:diva-2063.

Full text
Abstract:

Syftet med denna studie är att undersöka faktorer kring hög korttidssjukfrånvaro (sjukfrånvaro dag 1-14) på Ekgårdens äldreboende i Vingåkers kommun. Metoderna som använts är granskning av frånvarostatistik, intervjuer med tre chefer och enkätundersökning bland de anställda (n=26). Den undersökta gruppen består nästan uteslutande av kvinnor med relativt låg inkomst och utbildning, faktorer som enligt tidigare forskning sammanfaller med hög sjukfrånvaro. Studien visar även att de anställda i den undersökta gruppen fått erfara täta omorganisationer och chefsbyten samt att de upplever vissa brister i den fysiska arbetsmiljön i form av tunga lyft, fysiskt ansträngande arbete och dålig luft samt i den psykosociala arbetsmiljön i form av höga krav och låg egenkontroll. Dessa faktorer kan vara bidragande orsaker till den höga korttidssjukfrånvaron.


The aim of this study is to investigate factors concerning high levels of short term sick leave (absence day 1-14) at the old people’s home of Ekgården in Vingåker. Methods used include statistics revision, interviews with three managers and questionnaire among employees (n=26). The group of employees consists almost exclusively of women with relatively low salaries and low level of educational attainment, which, according to previous research, coincide with high levels of sickness absence. The study shows that the group of employees during the last couple of years has had to endure quite a few reorganizations and changes in management. They also experience some shortages in their physical work environment like heavy lifting, physical demanding work and poor air ventilation and in their psychosocial work environment with high demands and low self control. These factors might be contributing to high levels of short term sick leave.

APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Lundström, Erik, and Sam Swire. "Inventeringsanalys och förbättringsförslag för framtidens äldreboende." Thesis, KTH, Byggteknik och design, 2017. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:kth:diva-215197.

Full text
Abstract:
Samhället växer i allt snabbare takt och åldergruppen 80 år eller äldre väntas öka med 76 %mellan åren 2015 och 2035, från cirka 500 000 personer till närmare 890 000. Kombineradetta med en rapport från IVO (Inspektionen för vård och omsorg) om redan nu växandeköer till specifika äldreboenden så förstår man snabbt hur brådskande situationen är ochvarför det behövs fler attraktiva äldreboenden.Denna rapport har uppförts i sammarbete med Kod Arkitekter och på uppdrag av KTH medsyfte att driva utvecklingen av äldreboenden framåt. Detta har gjorts genom att inventera ochanalysera befintliga äldreboendens problem och brister relaterade till fastighetensgestaltning. Vanligt förekommande problem har lyfts fram i rapporten tillsammans medförbättringsförslag. Som del i arbetet har även en undersökning genomförts med syfte attstudera vilka framtida behov och förväntningar som kommer finnas.Resultaten visar på flera gemensamma problem som oftast enkelt hade kunnat undvikasgenom utförligare projektering tillsammans med djupare kunskap inom ämnet. Sett tillframtiden så visar undersökningen hur den invändiga inredningen kontinuerligt måsteuppdateras för att locka hyresgäster. Även boendets utomhusmiljö bör få större fokus dånärhet till naturen är något som värdesätts mycket högt enligt rapportens enkätundersökningoch intervjuer under platsbesök.
Our society is continuously growing and the age-group of 80 years or older is suspected toincrease by 76 % between year 2015 and 2035, from approximately 500 000 persons closer to890 000. This in combination with a report from IVO (Inspektionen för vård och omsorg)about an already growing queue to specific retirement homes and one soon realizes howurgent the situation is and why there is a need of new and attractive retirement homes.This report has been commissioned by Kod Arkitekter and aims to push the development ofretirement homes forward. This has been done by inventory and analysis of existingproblems and shortcomings related to the property and its conformation. Frequentlyoccurring problems have been highlighted together with improvement proposals. As part ofthe work, a survey has also been conducted with the aim of studying future needs andexpectations in regards to retirement homes.The results show several common problems that could most easily have been avoidedaltogether through better planning and with deeper knowledge of the subject. Looking intothe future, the survey shows how the interior decor must constantly be updated in order toattract new tenants. The outdoor environment of the accommodation should also receivefocus as proximity to nature is something we value very high.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Lind, Damian, and Willy Kulmala. "Bildhuggaren : Ett äldreboende utformat för individen." Thesis, KTH, Byggteknik och design, 2020. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:kth:diva-301623.

Full text
Abstract:
I denna avhandling presenteras ett gestaltningsförslag för ett hållbart och attraktivt äldreboende. Ett boende där de äldre kan leva ett socialt, aktivt och givande liv. Förslaget presenterar ett modernt äldreboende på fastigheten ”Bildhuggaren 1” i Huddinge kommun med gällande detaljplan. En utmaning för framtidens bostadsutvecklare kommer att vara vårdanpassade bostäder för äldre. Jordens befolkning ökar för varje år och medellivslängden lika så i takt med sjukvårdens framsteg. I förlängningen leder detta till ökad efterfrågan för äldreomsorg. För ett gott åldrande har statens folkhälsoinstitut år 2010 tagit fram fyra kriterier som bör uppfyllas för att detta ska uppnås. Dessa kriterier är social gemenskap och stöd, meningsfullhet, fysisk aktivitet och goda matvanor. Boendet har projekterats med ambitionen att uppfylla statens folkhälsoinstituts kriterier för ett gott åldrande men även att ge närhet till natursköna miljöer, integration och ett brett utbud med fritidsaktiviteter. För att åstadkomma detta har en genomgång gjorts för äldrevårdens utvecklig för att identifiera vad som varit uppskattat och fungerat historiskt. Denna fakta har uppdaterats med hjälp av en enkätundersökning för att ge insyn i dagens 55+ åringars intressen och vad som ger dem livsglädje. Den data har sedan kompletterats med en projekteringsmall för äldrevård samt med planritningar från befintliga äldreboenden. Detta för att identifiera väsentliga funktioner som bör inkluderas i skapandet av ett fungerande vårdboende. Detta kombinerat har lett fram till ett lokalprogram som var grunden i detta gestaltningsförslag. Undersökningsarbetet har resulterat i förslagshandlingar över äldreboendet i form av plan-, fasad- och sektionsritningar samt ett antal visualiseringar i 3D som visar viktiga funktioneroch platser.
This thesis presents a design proposal for a sustainable and attractive retirement home. An accommodation where the elderly can live a social, active, and rewarding life. The proposal presents a modern housing for the elderly at the property ”Bildhuggaren 1” in Huddinge municipality with the current regulations. A challenge for the future developers will be care-adapted housing for the elderly. The population of the earth is increasing every year and average life expectancy too in progress of healthcare. By extension, this will lead to increased demand for elderly care. For good aging, the state public health institute has in 2010 developed four criteria that should be met for this to be achieved. These criteria are social community and support, meaningfulness, physical activity and good eating habits. This accommodation has been designed with the ambition to meet the state’s public health institute’s criteria for good aging, but also to provide proximity to scenic environments, integration and a wide range of leisure activities. To achieve this, a review has been made for the elderly care development to identify what has been appreciated and worked historically. This fact has been updated with the help of a survey to provide insight into today’s 55+ year olds. Their interests and what gives them joy in life. This data has then been supplemented with a planning template for elderly care and with floor plans from existing retirement homes. This to identify essential functions that should be included in the creation of a functioning nursing home. This combined has led to a local program. The research work has resulted in proposal documents about the elderly housing in the form of floorplans, facade- and section drawings as well as 3D visualizations that show important functions and locations.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Svensson, Katarina. "Syn på trivsel och arbetstillfredsställelse bland personal inom kommunalt äldreboende : en intervjustudie av undersköterskor inom kommunalt äldreboende." Thesis, University West, Department of Studies of Work, Economics and Health, 2003. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:hv:diva-415.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Johansson, Emmeli, and Sophie Svensson. "Sjuksköterskors upplevelser av vårdtagares självbestämmande på äldreboende." Thesis, Linnéuniversitetet, Institutionen för hälso- och vårdvetenskap, HV, 2011. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:lnu:diva-11655.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Arnesson, Maria, and Helena Aronsson. "Nyproduktion med kvarboendeprincipen - Framtidens äldreboende i Göteborg?" Thesis, Halmstad University, School of Business and Engineering (SET), 2008. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:hh:diva-1773.

Full text
Abstract:

I den inledande fasen till denna studie läste författarna en magisteruppsats ifrån Lunds Universitet. Uppsatsen behandlade just ämnet kvarboendeprincipen, men med perspektiv utifrån människans elementära behov. Författaren till uppsatsen presterade en mycket omfattande studie med tyngd i människans sociologiska och fysiologiska önskemål och behov i senare delen av livet. Under avsnittet ”Förslag till vidare forskning” föreslog författaren att det vore intressant att undersöka kommunerna och deras argument vad gäller kvarboendeprincipen och om det finns konkreta handlingsplaner i dessa argument. Studien tog då form och författarna intervjuade både kommunen och de större aktörerna inom bygg- och fastighetssektorn i Göteborg. Det visade sig att den utvalda teoretiska referensramen delvis var densamma som kommunen använde sig av i sina rapporter och analyser. Detta bekräftade ämnets aktualitet samt författarnas osäkerhet - var problemområdet något att tillämpa i en kandidatuppsats? Jo, det var ett ämne innehållande mycket diskussioner och åsikter, vilket kändes som en bra ingrediens i startfasen av en uppsats. Efter bearbetning av analysdelen blev det tydligt att dialogen mellan kommunen och bygg- och fastighetsbolagen på marknaden inte fungerar fullt så effektivt som den skulle kunna göra. Uppfattningen om demografin och samhällsbehoven gick brett isär mellan de olika företagen. Framtidens begynnande problem var inte alla så upplysta som de kanske borde vara med tanke på kommunens och statistikens varningssignaler.

APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
More sources

Books on the topic "Äldreboende"

1

Paulsson, Jan. Det nya äldreboendet: Idéer och begrepp, byggnader och rum. Stockholm: Svensk byggtjänst, 2002.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles

Book chapters on the topic "Äldreboende"

1

Storm, Palle. "Äldreboendets mångetniska arbetsgrupp och föreställningar om äldre omsorgsmottagares förändringsresistens." In Perspektiv på ålderism, 229–48. Social Work Press, 2021. http://dx.doi.org/10.37852/oblu.117.152.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!

To the bibliography