Academic literature on the topic 'Antiinflamatoris'
Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles
Consult the lists of relevant articles, books, theses, conference reports, and other scholarly sources on the topic 'Antiinflamatoris.'
Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.
You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.
Journal articles on the topic "Antiinflamatoris"
Villegas-Novoa, Cecilia, Martha Rocío Moreno-Jiménez, and Nuria Elizabeth Rocha-Guzmán. "Infusión de la planta medicinal Buddleja scordioides Kunth utilizada para tratar la inflamación intestinal." CienciaUAT 14, no. 2 (January 31, 2020): 21. http://dx.doi.org/10.29059/cienciauat.v14i2.1287.
Full textChérrez-Ojeda, Iván, Juan Carlos Calderón, Erick Calero, César Terán, and Annia Cherrez. "¿Son seguros los productos naturales analgésicos en los pacientes con alergia a los antiinflamatorios no esteroideos?" Revista Alergia México 65, no. 1 (April 10, 2018): 99. http://dx.doi.org/10.29262/ram.v65i1.258.
Full textAguilar, Enrique, Brita Anaya, José Alarcón, and Aldo Tinco. "Etnobotánica, fitoquímica y farmacología de especies del género baccharis (asteraceas) utilizadas como plantas medicinales en el departamento de Ayacucho." Ciencia e Investigación 10, no. 1 (June 18, 2007): 13–19. http://dx.doi.org/10.15381/ci.v10i1.5640.
Full textJurupe, Hilda, Domingo Iparraguirre, and Eleucy Perez. "Estudio de la actividad antiinflamatoria de extractos de Baccharis lanceolata Kunth en animals de laboratorio." Anales de la Facultad de Medicina 56, no. 1 (April 7, 2014): 10. http://dx.doi.org/10.15381/anales.v56i1.4911.
Full textLozano R., Nancy, Pablo Bonilla R., Jorge Arroyo A., Gladys Arias A., Augusta Córdova R., and Fabiola Baldoceda. "Evaluación fitoquímica y actividad biológica de Desmodium molliculum ( H.B.K.) D.C. ( Manayupa)." Ciencia e Investigación 4, no. 2 (December 31, 2001): 37–44. http://dx.doi.org/10.15381/ci.v4i2.3535.
Full textVillena N, César A., and Jorge L. Arroyo A. "Efecto antiinflamatorio del extracto hidroalcohólico de Oenothera rosea (Yawar Socco) en ratas con inducción a la inflamación aguda y crónica." Ciencia e Investigación 15, no. 1 (June 18, 2012): 15–19. http://dx.doi.org/10.15381/ci.v15i1.3178.
Full textVasco Zamudio, Soranlly Paola, William Fernando Castrillón Cardona, Javier Andrés Matulevich Pelaez, and Laura Ximena Díaz Barrera. "Estudio fitoquímico de hojas de Cavendishia compacta (Ericaceae) y evaluación de su actividad antiinflamatoria." Revista Colombiana de Ciencias Químico-Farmacéuticas 48, no. 1 (January 1, 2019): 61–79. http://dx.doi.org/10.15446/rcciquifa.v48n1.80065.
Full textAbreu, Steven, Iris Yansa Castelblanco-Arango, Paola Andrea Gomez-Pineda, and Ricardo Cardona-Villa. "Provocación farmacológica para identificar alternativas analgésicas en infante con síndrome de Stevens-Johnson por ibuprofeno-acetaminofén." Revista Alergia México 67, no. 2 (July 9, 2020): 189. http://dx.doi.org/10.29262/ram.v67i2.712.
Full textCandia-Luján, Ramón, and José Antonio De Paz-Fernández. "¿Son efectivos los antiinflamatorios no esteroides en el tratamiento del dolor muscular tardío?" CienciaUAT 9, no. 1 (December 10, 2014): 76. http://dx.doi.org/10.29059/cienciauat.v9i1.630.
Full textNavarrete-Mejía, Pedro Javier, Juan Carlos Velasco-Guerrero, and Luis Loro-Chero. "Automedicación en época de pandemia: Covid-19." Revista del Cuerpo Médico del HNAAA 13, no. 4 (February 14, 2021): 350–55. http://dx.doi.org/10.35434/rcmhnaaa.2020.134.762.
Full textDissertations / Theses on the topic "Antiinflamatoris"
Ruiz, Soriano Joan. "Mecanisme Antioxidant de Compostos Antiinflamatoris no esteroïdals (AINE)." Doctoral thesis, Universitat de Barcelona, 2004. http://hdl.handle.net/10803/1804.
Full textL'estudi d'aquests mecanismes d'inhibició s'ha realitzat utilitzant mètodes indirectes de relació quantitativa estructura-activitat (QSAR) i mètodes directes per tècniques de docking (anclatge) i de molecular modeling (modelatge molecular) dels complexos [inhibidor-COX].
En els mètodes indirectes, en una primera etapa s'ha optimitzat la estructura molecular dels inhibidors per mètodes semiempírics MNDO, AM1, PM3 i mètodes ab inito (3-21G) i posteriorment a través de l'anàlisis conformacional dels grups químics que permeten la lliure rotació molecular s'han obtingut les conformacions de mínima energia. S'ha seleccionat la conformació possiblement bioactiva per superposició (fitting) amb el substracte àcid araquidònic. Finalment s'han calculat diferents propietats electròniques,de lipofilia i estèriques per les sèries de derivats en la conformació bioactiva. Com paràmetres electrònics s'han calculat les càrregues electròniques i la densitat electrònica en determinats àtoms i fragments moleculars, també s'ha calculat el moment dipolar "mi", les energies en els orbitals frontera HOMO-LUMO. Per avaluar la lipofilia s'ha calculat el ClogP. També s'ha representat el PEM i els mapes d'interacció GRID per diversos grups químics, així com les propietats de solvatació amb el programa AMSOL.
Com a resultat les activitats antiinflamatòries in vivo (disminució del volum de l'edema provocat per injecció de carragenina) i in vitro (IC50 ) per la inhibició de la COX correlacionen quantitativament amb la densitat electrònica "pi" dels anells aromàtics, així com amb el moment dipolar, indicant l'existència d'un primer procés de fixació a l'enzim a través del grup carboxílic i una posterior transferència electrònica entre el segon anell aromàtic i el receptor. Aquesta correlació ha estat corroborada amb la representació dels mapes de PEM, que diferencien a més el mecanisme d'inhibició temps dependent dels temps independent. Així els inhibidors temps dependents: àc. meclofenàmic, indometacina, diclofenac i flurbiprofèn entre altres presenten una distribució del PEM amb forma cònica sobre el primer anell aromàtic i amb el vèrtex localitzat en el grup carboxílic, mentre que els inhibidors temps independents: amfenac, fenclofenac, àc. mefenàmic, àc. flufenàmic, ibuprofèn i naxoprèn entre altres localitzen el PEM en el 1r. i 2n anells aromàtics.
Els mètodes directes de docking i molecular modelling també corroboren i diferencien aquests dos mecanismes d'inhibició: els inhibidors temps dependents estabilitzen la presència d'una xarxa de molècules d'aigua que possibilita el tancament del locus de la COX entre els residus Arg120 i Tyr355 afavorint la formació de ponts d'hidrogen entre els residus Glu524-Arg513 i Arg120-Tyr355, fet que explicaria que aquests compostos temps dependents romanguessin més temps en el centre actiu de l'enzim podent establir així unions complementàries amb residus específics (Val523, Tyr385).
Respecte al mecanisme antioxidant dels fenols i derivats del BHT s'ha verificant que aquests inhibidors actuarien mitjançant un mecanisme de captació de radicals, en aquest procés de neutralització intervindria el radical fenòxid, els derivats més actius tindrien més facilitat per formar aquest radical, el qual seria més estable que en els derivats pocs actius, així l'antiinflamatòria correlaciona amb l'entalpia de reacció delta-Hr per la formació del radical fenòxid a l'igual que la densitat electrònica en el punt crític de l'enllaç O-H. Les propietats de lipofilia també serien un factor determinant per la inhibició dual dels enzims COX i 5-LOX, tenint els compostos més actius un elevat ClogP, la inhibició de la COX2 humana pels fenols ha estat verificada pels mètodes de docking interaccionant el grup fenòlicamb la Ser530 i l'àrea hidrofòbica es localitzaria en un locus específic de l'enzim. En la inhibició de la 5-LOX seria important la interacció dels inhibidors amb l'àtom de ferro de l'enzim que resultaria reduït de d'estat fèrric a ferròs, fet que explicaria la capacitat d'inhibició dual COX i 5-LOX per aquests derivats. Finalment els dos models d'inhibició han estat validats amb sèries de compostos COX selectius i 5-LOX selectius.
Vidal, Guitart Xavier. "Avaluació epidemiològica dels efectes indesitjables greus dels analgèsics i antiinflamatoris no esteroïdals." Doctoral thesis, Universitat Autònoma de Barcelona, 1993. http://hdl.handle.net/10803/5397.
Full textArenas, Prat Meritxell. "Efectes antiinflamatoris de la radioteràpia a dosis baixes en un model experiment d'inflamació sistèmica." Doctoral thesis, Universitat de Barcelona, 2008. http://hdl.handle.net/10803/2484.
Full textEn el primer estudio de la tesis doctoral, mediante un modelo experimental de inflamación aguda y sistemática inducida por lipopolisacárido (LPS) en ratones, en los que se ha irradiado la región abdominal con dosis única de 0.1 Gy, 0.3 Gy, 0.6 Gy, y se han estudiado las interacciones leucocito-endotelio, se demuestra que las tres dosis utilizadas tienen un potente efecto antiinflamatorio en el intestino, siendo la dosis de 0.3 Gy la dosis eficaz más baja. En cuanto a los mecanismos implicados en la sobreexpresión del TGF-Beta1, muestra que es uno de los factores responsables del efecto antiinflamatorio de la RT-DB.
En el segundo estudio se demuestra que este efecto antiinflamatorio se mantiene hasta 48 horas después de la irradiación, existiendo una correlación con los niveles de TGF-Beta1, las primeras 24 horas.
Moreno, Martínez-Losa Mireia. "Característiques clíniques i maneig dels malalts amb espondiloartritis axial refractaris a antiinflamatoris no esteroideos." Doctoral thesis, Universitat Autònoma de Barcelona, 2020. http://hdl.handle.net/10803/670689.
Full textLas espondiloartritis axiales (EspAax) han experimentado profundos cambios en la última década. Cambios que han condicionado modificaciones en la conducta médica desde el abordaje diagnóstico, pasando por el manejo y acabando con el tratamiento. Todos los cambios comportan periodos de adaptación y aparecen incógnitas para responder mientras implementamos dichos cambios en la práctica clínica. La implementación de los nuevos criterios de clasificación ASAS han modificado el manejo de los pacientes con EspAax en la práctica clínica. Por otro lado, la aparición de la terapia biológica (TB), hace ya dos décadas; ha modificado significativamente el manejo farmacológico de estos enfermos, y a pesar de haber incorporado múltiples novedades, todavía hay muchas incógnitas por resolver. ¿La TB es un tratamiento crónico en estos enfermos? ¿Es posible reducir la dosis de la TB en los pacientes que presenten una buena respuesta clínica? ¿Qué entendemos por buena respuesta clínica en estos enfermos? ¿Está bien evaluada la seguridad de estos tratamientos a largo plazo? Estos y otros aspectos que no están del todo bien definidos son los que intento abordar en esta tesis.
Axial spondylarthritis have experienced a lot of changes in the last decade. The implementation of the new ASAS classification criteria of axial spondyloarhtritis (axSpA) had led a deep change in the vision and spectrum of axial spondylarthritis. In this thesis, we evaluate how the new ASAS classification criteria of axial spondylarthritis had modified the management of patients with axSpA in real world practice. On the other hand, the irruption of biological therapy (BT), as a new therapeutic strategy two decades ago, has significantly changed the pharmacological management of this patient however, several controversial issues remains to be elucidated. Is the BT a chronic therapy? Is it possible to reduce the doses in well controlled patients? How we can define well controlled patients? How about long-term safety of these therapies? My thesis is focused and try to evaluate some of these main concerns previously exposed.
Macià, i. Puig Ma Alba. "Diferents estratègies per augmentar la sensibilitat en eleccroforesi capil·lar. Aplicació a la determinació de fàrmacs antiinflamatoris." Doctoral thesis, Universitat Rovira i Virgili, 2006. http://hdl.handle.net/10803/9008.
Full textLa present Tesi Doctoral s'ha centrat en la determinació de fàrmacs antiinflamatoris no esteroïdals (NSAIDs) en el medi ambient aquàtic a baixos nivells de concentració. L'interès a la determinació d'aquests ha augmentat molt darrerament degut al seu elevat consum tant en espècies humanes com en animals. Aquests fàrmacs arriben a les estacions de tractament d'aigües residuals (EDAR) a través de diferents procedències, i posteriorment aquests poden entrar en el medi ambient aquàtic degut a la seva gran estabilitat.
Diferents estudis han demostrat la determinació d'aquests fàrmacs a nivells de baixos ng·L-1 en les aigües superficials. Aquests estudis s'han realitzat principalment tant per cromatografia de gasos (GC) com per cromatografia de líquids (HPLC) emprant l'MS com a sistema de detecció. L'CE també ha estat emprada per la determinació d'aquests fàrmacs, però la seva aplicació principal ha estat en l'anàlisi de mostres biològiques.
Tot i els grans avantatges que proporciona la tècnica d'CE, aquesta presenta una baixa sensibilitat que limita la determinació d'analits a baixos nivells de concentració. Aquest fet és degut com a conseqüència del petit volum de mostra que es pot injectar en el capil·lar i del petit camí òptic que tenen els capil·lars que sutilitzen. Amb l'objectiu de millorar la sensibilitat de la tècnica i
d'ampliar la seva aplicabilitat en altres camps, com el mediambiental, el desenvolupament de diferents estratègies per a disminuir els LODs són molt importants i són objecte d'estudi de diferents grups d'investigació.
En la present Tesi Doctoral s'han aplicat i comparat diferents tècniques de preconcentració electroforètiques per la determinació d'aquests fàrmacs en els diferents modes electroforètics, com l'electroforesi capil·lar per zones (CZE), la cromatografia capil·lar de microemulsió electrocinètica (MEEKC) i la cromatografia capil·lar micel·lar electrocinètica (MEKC). La majoria d'aquestes tècniques s'han basat en la supressió del flux electroosmòtic (EOF) per eliminar la matriu de la mostra del capil·lar desprès d'haver injectat un gran volum de mostra. L'avantatge d'addicionar un supressor de l'EOF al medi electrolític és que aplicant un sol voltatge negatiu es duu consecutivament la preconcentració i la separació electroforètica.
L'aplicació d'una tècnica de preconcentració cromatogràfica, basada en l'acoblament in-line entre l'extracció en fase sòlida (SPE) i l'CE, també s'ha aplicat a la determinació de NSAIDs en una mostra d'aigua. El gran potencial de les tècniques de preconcentració tant electroforètiques com cromatogràfiques és que ha permès la determinació d'aquests fàrmacs a nivells de ng·L-1. Aquests resultats s'han obtingut emprant prèviament la tècnica d'SPE off-line per preconcentrar els analits i netejar la matriu de la mostra.
Una altra estratègia emprada per la determinació de NSAIDs en el medi ambient aquàtic ha estat l'ús de l'MS com a sistema de detecció. Aquest acoblament permet la confirmació i la identificació dels diferents analits que puguin estar presents en una mostra. D'aquesta manera, ha estat possible la determinació dels fàrmacs en estudi en aigües superficials i la identificació d'aquests en les aigües procedents de diferents estacions EDAR. En aquest cas s'han emprat com a tècniques de pretractament la tècnica d'SPE off-line, i la combinació de l'extracció líquid-líquid (LLE) i l'SPE off-line, respectivament.
The entitled Doctoral Thesis, "Diferents estratègies per augmentar la sensibilitat en electroforesi capil·lar. Aplicació a la determinació de fàrmacs antiinflamatoris", has been based on the development of different strategies to decrease the limits of detection (LODs) in capillary electrophoresis (CE) to determine anti-inflammatory drugs. The developed strategies have been based on injecting a large volume of sample into the capillary by application electrophoretic and chromatographic preconcentration techniques, and using the mass spectrometry (MS) as the detection system to increase the detection capacity of the analytes.
This Doctoral Thesis has been centred on the determination of nonsteroidal anti-inflammatory drugs (NSAIDs) in the aquatic environment at low concentration levels. In the last years, the interest to determine them has considerably grown due to the high consume in humans and in animals. These drugs arrive in the sewage treatment plants (STPs) by different source, and subsequently these can entry into the aquatic environment due to its high stability.
Different studies have demonstrated the determination of these drugs at low ng·L-1 levels in surface waters. These studies have principally carried out by gas chromatography (GC) and liquid chromatography (HPLC) by using mass spectrometry as the detection system. CE has also been used to determine these drugs, but its principal application has been for the analysis of biological samples.
Although the high advantages that presents the technique, this shows a low sensitivity that overcomes the determination of analytes at low concentration levels. This is a consequence of the low amount of sample that can be injected into the capillary and the small path length. With the aim of improving the sensitivity and extending the CE applicability in others fields, such as the
environmental, then the development of different strategies to decrease the LODs are very important and these are object of studying of different research groups.
In this Doctoral Thesis have been applied and compared different electrophoretic preconcentration techniques to determine these drugs in the different electrophoretic modes, such as capillary zones electrophoresis (CZE), microemulsion electrokinetic capillary chromatography (MEEKC) and micellar electrokinetic capillary chromatography (MEKC). Frequently, in these preconcentration techniques the sample matrix has been removed from the capillary by suppressing the electroosmotic flow (EOF). The advantage of adding an EOF suppressor in the electrophoretic medium is that the preconcentration and the electrophoretic separation can consecutively be performed by applying an only negative voltage.
The application of a chromatographic preconcentration technique, based on the in-line coupling between solid phase extraction (SPE) and CE, has also been applied to determine NSAIDs in water samples. The high potential of the electrophoretic and the chromatographic preconcentracion techniques, is that allow to determine these drugs at ng·L-1 levels. These results have been obtained by using the technique off-line SPE to preconcentrate the analytes and to clean-up the sample matrix before the application of the preconcentration technique.
Other strategy used to determine NSAIDs in the aquatic environment at low levels has been the use of MS as the detection system. This coupling allows confirming and identifying the presence of the analytes in the sample. So, it has been possible the determination of the studied drugs in surface waters and their identification in the STPs. In this study, the technique off-line SPE and the combination of liquid-liquid extraction (LLE) and off-line SPE off-line, respectively, have been used as the sample pretreatment technique.
Parra, Coca Alexander. "Nanopartículas de carprofen para diferentes vías de administración." Doctoral thesis, Universitat de Barcelona, 2016. http://hdl.handle.net/10803/396655.
Full textThe CP is a nonsteroidal antiinflammatory used for inflammatory processes and articular analgesics such as, respiratory diseases and during and after surgical procedures. Nanostructured encapsulation of drugs, such as nanoparticles (NPs) polymer systems have great versatility because they sustained release molecule and are biodegradable and non-toxic. The development and optimization of NPs must meet minimum conditions such as the average particle size (Z-ave), polydispersity index (IP), surface charge or zeta potential (ZP) and encapsulation efficiency (EE). The polymeric NPs of CP (NPs-CP) were prepared with the following characteristics: A 189.5 ± 1.67nm TMP, a PI of 0.01 ± 0.01 -22.8 ± 0.66mV ZP and 74.70 ± 0.95 EE%. The physico-chemical analysis confirmed that the CP dispersed within the NPs. The stability by lyophilization, using a cryoprotectant and when subjected to sterilization with gamma irradiation allows NPs to keep lyophilised CP (L-NPs-CP) stored longer. The drug released follows a first order kinetic model. Permeation analysis ex vivo in the rabbit cornea, human skin, pork and bovine udder reveals that a sufficient concentration of CP was retained in the tissue avoiding excessive permeation therefore potentially reaching systemic level. Permeation shows values similar diffusion between human skin and the porcine and bovine superior for. The tests in vitro and in vivo, to determine the L-NPs-CP showed no signs of eye and skin irritation. At the eye level, the NPs allow the drug to remain longer at the level of the cornea. The smaller the skin is, Z-ave is a major follicular penetration and drug diffusion. The L-NPs-CP applied topically significantly decrease inflammation in vivo compared to the reference drug induction model of edema in mouse ear TPA. With L-NPs-CP, optimal efficiency in a potential application for eye surgery and for the treatment of local skin inflammation is confirmed. The bioavailability of CP IA is 58.31%, after single dose administration IA knee of L-NPs-CP in rabbits NZ. The total concentration of CP obtained together in the three types of tissue are: synovial fluid and synovium cartilage 0.46 h 9.25 g/mL.
Navarro, Rivera Lorena. "Síntesis de nuevos compuestos con potencial actividad antitumoral y/o antiinflamatoria." Doctoral thesis, Universitat de Barcelona, 2018. http://hdl.handle.net/10803/663416.
Full textA synthetic route for three series of compounds has been prepared: first of all, a novel group of arylmethylsulfones based on nonsteroidal anti-inflammatory compounds exhibiting a methyl sulfone instead of the acetic or propionic acid group was designed, synthesized and evaluated in vitro for inhibition against the human cyclooxygenase of COX-1 and COX-2 isoenzymes and in vivo for anti-inflammatory activity using the carrageenan induced rat paw oedema model in rats. Also, in vitro chemosensitivity and in vivo analgesic and intestinal side effects were determined in order to define their therapeutic and safety profile. Secondly, a new serie of compounds analogs from curcumin have been synthesized from different cyclic ketones and different substituted benzaldehydes. Finally, the synthesis of compounds containing a purine-derived nucleus such as imidazopyridine, benzoimidazole, benzothioimidazole and pyrrolo[2,3-d]pyrimidine has been prepared. All compounds have been synthesized using classical organic chemical reactions, have been purified by separation techniques and the corresponding structural determination has been made. The biological evaluation of some of this compounds has been carried out at Laboratories Eli Lilly (Indianapolis) through a high throughput multitarget screening involved in different pathologies such as cardiovascular, autoimmune, tropical and neurodegenerative diseases.
Ramos, Romero Sara. "Influencia de la ingesta de cacao en la respuesta inflamatoria aguda y crónica inducida en rata." Doctoral thesis, Universitat de Barcelona, 2011. http://hdl.handle.net/10803/669225.
Full textMachado, de Carvalho Liliana Sofia. "Study of the expression and regulation of the autocrine loop components of the cyclooxygenase pathway and their implication in aspirin exacerbated respiratory disease." Doctoral thesis, Universitat de Barcelona, 2015. http://hdl.handle.net/10803/396213.
Full textLa enfermedad respiratoria exacerbada por antiinflamatorios no esteroides (EREA) se caracteriza por la presencia de asma bronquial, rinosinusitis crónica con pólipos nasales e hipersensibilidad a la aspirina y otros antiinflamatorios no esteroides. La inflamación de las vías aéreas en los pacientes con EREA se ha relacionada con diversas alteraciones en el metabolismo del ácido araquidónico (AA) las cuales podrían contribuir al incremento y perpetuación de los procesos inflamatorios. Además, estudios recientes también han demostrado que el perfil de citocinas (sobreexpresión de interferón (IFN)-γ e interleucina (IL)-4) en las vías aéreas, podría tener un papel relevante en la regulación del metabolismo del AA en la EREA. La hipótesis general del estudio establece que las características del entorno inflamatorio de las vías aéreas (perfil de citocinas) en la EREA es responsable de la expresión deficiente del receptor EP2, modificando su capacidad de responder a la PGE2, lo que provoca una alteración en la regulación del bucle de retroalimentación positivo autocrina de la vía de la COX, lo cual contribuye a la inflamación descontrolada y a los procesos de remodelado de las vías aéreas normalmente presentes en la EREA. En suma, este estudio aporta evidencias que soportan la hipótesis de que el entorno inflamatorio en las vías aéreas de los pacientes con enfermedad respiratoria exacerbada por antiinflamatorios no esteroides induce la alteración en la expresión del receptor EP2 de la PGE2. Esta anomalía altera la inducción del receptor tipo I de la interleucina-1 (IL-1RI), principal responsable de la activación de la COX-2 por la citocina IL-1β, lo que, a su vez, da como resultado una baja producción de PGE2 que asociada a la baja expresión de su receptor EP2 altera el bucle de retroalimentación autocrina que regula la vía de la COX. El receptor EP2 juega un papel central en la alteración de la síntesis de la prostaglandina E2 ya que su reparación permite recuperar el funcionamiento normal del bucle autocrino y con ello la normalización en la expresión y funcionamiento de todos los componentes del mismo (IL-1RI, COX-2, PGE sintasa microsomal-1 (mPGES-1) y PGE2). La disminución en la síntesis de PGE2 contribuye a perpetuar la inflamación eosinofílica y el proceso de remodelado de las vías aéreas de los pacientes con enfermedad respiratoria exacerbada por antiinflamatorios no esteroides.
Hernández, Miguel María Victoria. "Análisis de los efectos de los glucocorticoides sobre la proliferación celular y la síntesis de colágeno. Estudio experimental en cultivo de osteoblastos humanos." Doctoral thesis, Universitat de Barcelona, 2003. http://hdl.handle.net/10803/2172.
Full textEl objetivo de nuestro estudio fue analizar "in vitro" el efecto de los glucocorticoides sobre la proliferación y la función celular de osteoblastos humanos, para estudiar los mecanismos celulares de la osteoporosis inducida por los glucocorticoides.
En la primera parte de nuestro estudio se estableció el cultivo de osteoblastos a partir de hueso trabecular humano obtenido de pacientes que precisaban colocación de una prótesis articular, excluyendo previamente aquellos con sospecha de osteoporosis. Una vez establecida la línea celular, se estudió el efecto de dosis suprafisiológicas de glucocorticoides (dexametasona 10-6 M y 10-7 M) sobre la proliferación celular de osteoblastos humanos, valorada a través de la síntesis de DNA por la incorporación de timidina tritiada; sobre la síntesis de procolágeno tipo I intracelular, por técnica de inmunocitoquímica utilizando un anticuerpo monoclonal antiprocolágeno I; y sobre la secreción de los propéptidos amino (PINP) y carboxi (PICP) terminal del procolágeno tipo I en el medio de cultivo por técnica de radioimmunoanálisis. Se valoraron los resultados a las 24 y 48 horas de incubación y se compararon con los del grupo control, cultivo de osteoblastos humanos sin adición de glucocorticoides.
Cuando analizamos los resultados, observamos una disminución de la síntesis de procolágeno I intracelular en los cultivos de osteoblastos tratados con dexametasona (DEX), que ya era evidente a las 24 y fue máxima a las 48 horas de incubación (32 ± 5% y 35 ± 6%, respectivamente) (p<0.05). Asimismo, se observó una disminución en la secreción de ambos propéptidos derivados del procolágeno I (PINP y PICP) en el sobrenadante de los cultivos tratados con DEX a las 24 h (PINP: 20 ± 8%; PICP: 22 ± 10%), que persistía a las 48 h (PINP: 19 ± 5%; PICP: 14 ± 3%) (p<0.05). No se hallaron diferencias significativas entre ambas concentraciones de glucocorticoides. Los niveles de PINP y de PICP se correlacionaron de forma significativa entre sí en el medio de cultivo (r = 0.827) y con la síntesis de procolágeno I intracelular (PINP r = 0.515; PICP r = 0.486) (p<0.001). No se observó una disminución de la proliferación celular sino que se produjo un discreto incremento de incorporación de timidina tritiada en relación con el tiempo de exposición en las células tratadas con y sin adición de glucocorticoides, aunque este incremento sólo fue significativo en el grupo control y en el tratado con DEX 10-6 M (p<0.05).
De los resultados de nuestro estudio podemos concluir que los glucocorticoides a dosis suprafisiológicas producen una inhibición precoz de la síntesis de procolágeno I en osteoblastos humanos, no asociada a una disminución de la proliferación celular; que la actividad osteoblástica en sobrenadante valorada mediante PINP y PICP se correlaciona directamente con la síntesis intracelular de procolágeno I, y, por último, que tanto la determinación de la inmunorreactividad intracelular para procolágeno I mediante inmunocitoquímica como de los propéptidos del procolágeno I en el medio de cultivo son métodos útiles para analizar la función osteoblástica "in vitro".
Glucocorticoids are drugs frequently employed as anti-inflammatory or immunosuppressive agents in a variety of disorders such a bronchial asthma and rheumatic diseases, as well as after organ transplantation. Among their side effects, bone loss is often observed in long-lasting or in high-dose treatment. Currently, glucocorticoid-induced osteoporosis is the main cause of secondary osteoporosis. It is well-known that glucocorticoids induce an inhibition of bone formation, however, the cellular mechanisms of glucocorticoid-induced osteoporosis are not well established.
The effects of glucocorticoids on DNA synthesis and cellular function were assessed in cultures of human osteoblastic cells by using indirect immunoperoxidase staining with a type I antiprocollagen antibody and by measuring procollagen type I N and C propeptides (PINP, PICP) in the culture medium by radiometric methods. Likewise, we analyzed the correlation between intracellular immunostaining and procollagen propeptides released into the culture medium, as well as the correlation between PINP and PICP. Human osteoblasts were cultured with and without addition of dexamethasone (DEX) at two supraphysiological concentrations, 10-6 M and 10-7 M, for 24 and 48 h.
Treatment with DEX at 10-6 M was associated with a significant decrease in the percentage of cells showing intracellular type I procollagen immunoreactivity at 24 and 48 h (p<0.05). Similar effects were observed with 10-7 M DEX. Dexamethasone 10-6 M and 10-7 M also induced significant decreases in PINP and PICP values after 24 and 48 h of treatment (p<0.05). The decrease in intracellular procollagen immunoreactivity and propeptide secretion was not associated with a reduction in DNA synthesis. A highly significant correlation was observed between the values of PINP and PICP in the culture medium as well as between the values of intracellular immunostaining and PINP and PICP (p<0.001).
In conclusion, our results suggest that supraphysiological doses of glucocorticoids produce a direct inhibition on osteoblastic function through their effect on type I procollagen synthesis, that was not associated with a reduction in DNA synthesis. Immunoperoxidase detection of type I intracellular procollagen as well as the quantification of PINP and PICP in the culture medium are reliable methods of assessing osteoblast function.
Books on the topic "Antiinflamatoris"
González Navarro, María Dulce, Joaquín Ruiz Riquelme, María del Carmen Hernández Ruiz, and Eva Imbernón Pardo. Análisis de la prescripción de analgésicos y antiinflamatorios. editorial científica 3Ciencias, 2016. http://dx.doi.org/10.17993/med.2016.18.
Full textVasey, Christopher. Los antiinflamatorios naturales: Prevenir y curar la inflamación de forma natural. 2015.
Find full textBook chapters on the topic "Antiinflamatoris"
Rakel, David, and J. Adam Rindfleisch. "Dieta antiinflamatoria." In Medicina integrativa, 943–53. Elsevier, 2009. http://dx.doi.org/10.1016/b978-84-458-1911-1.50088-9.
Full textAlanmanou, Euleche. "Fármacos antiinflamatorios no esteroideos." In Toma de Decisiones en el Tratamiento del Dolor, 250–51. Elsevier, 2007. http://dx.doi.org/10.1016/b978-84-8086-231-8.50089-7.
Full textFontes Jiménez, Juan, Signe Altmäe, and Rocío Sánchez Ruiz. "Otras modalidades de soporte de fase lútea diferentes a la progesterona." In La progesterona en reproducción asistida, 113–22. OmniaScience, 2020. http://dx.doi.org/10.3926/oms.405.10.
Full textConference papers on the topic "Antiinflamatoris"
Zujovic, D., L. Sagic, and K. Milosevic. "Testing the Antioxidant and Antiinflamatory Potential of Propolis and N-Acetylcysteine Combination." In American Thoracic Society 2019 International Conference, May 17-22, 2019 - Dallas, TX. American Thoracic Society, 2019. http://dx.doi.org/10.1164/ajrccm-conference.2019.199.1_meetingabstracts.a2196.
Full textHeffel, Ricardo, Leonardo Cecotti, Albano Bustos, and Agustina Solis. "¿Qué rol tiene el Proceso Inflamatorio según el género?" In 22° Congreso de la Sociedad Española de Patología Dual (SEPD) 2020. SEPD, 2020. http://dx.doi.org/10.17579/sepd2020p163.
Full textRedda, Kinfe Ken, Madhavi Gangapuram, Suresh Eyunni, Bereket Mochona, Nelly Mateeva, and Tiffany W. Ardley. "Abstract 3903: Synthesis of substituted N-{4-[(2-hydroxyethyl)sulfanyl]-3,6-dihydropyridin-1(2h)-yl} benzamide/benzenesulfonamide as antiinflamatory and anticancer agents." In Proceedings: AACR 103rd Annual Meeting 2012‐‐ Mar 31‐Apr 4, 2012; Chicago, IL. American Association for Cancer Research, 2012. http://dx.doi.org/10.1158/1538-7445.am2012-3903.
Full textG. LANZA, PÂMELA, Marcio Alberto Torsoni, CAMILLA M. SOUZA, JULIA DE OLIVEIRA SARTORI, SULEYMA O. COSTA, ANELISE C. P. SOUZA, TAMIRES DOS SANTOS, and SIMONE FERREIRA LEMES. "Modulation of JAK2/STAT3, CREB proteins and cholinergic anti-inflammatory pathway in offspring obese dams: implications for the control antiinflamatory response in the liver." In XXIV Congresso de Iniciação Científica da UNICAMP - 2016. Campinas - SP, Brazil: Galoa, 2016. http://dx.doi.org/10.19146/pibic-2016-51381.
Full textSinanović, Osman. "DEMENCIJA NAKON MOŽDANOG UDARA." In Simpozij Neurogerijatrija/ neurologija starijeg životnog doba. Academy of Sciences and Arts of Bosnia and Herzegovina, 2020. http://dx.doi.org/10.5644/pi2019.194.06.
Full text