To see the other types of publications on this topic, follow the link: Bankacılık.

Journal articles on the topic 'Bankacılık'

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the top 50 journal articles for your research on the topic 'Bankacılık.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Browse journal articles on a wide variety of disciplines and organise your bibliography correctly.

1

Karaosmanoğlu, Arzu, and Kurtuluş Yılmaz Genç. "Bankacılık Sektöründe Teknolojik Uygulamaların Karar Alma Süreçleri Üzerindeki Rolü: Giresun’daki Banka Çalışanları Üzerinde Bir Araştırma." Giresun Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi 11, no. 1 (2025): 89–110. https://doi.org/10.46849/guiibd.1670622.

Full text
Abstract:
Bankacılık sektörü, bir ülkenin ekonomik yapısında kilit bir rol oynamaktadır. Günümüzde, birçok sektörde olduğu gibi, bankacılık da teknolojik gelişmeleri yakından takip etmektedir. Bu gelişmeler, bankalara işlemlerini daha maliyet etkin ve hızlı bir şekilde gerçekleştirme avantajı sunmakla kalmayıp, aynı zamanda bankacılık işlemlerinin doğruluğunu ve güvenilirliğini artırmada da etkili olmaktadır. Özellikle son yıllarda, müşterilerin klasik bankacılık anlayışından uzaklaşarak mobil ve dijital bankacılık uygulamalarına yönelmesi, bankacılık sektöründe teknolojinin önemini daha da artırmıştır. Bu çalışma, bankacılık sektöründeki teknolojik gelişmelerin karar verme süreçleri üzerindeki etkisini araştırmaktadır. Anket ve mülakat teknikleri kullanılarak gerçekleştirilen alan araştırması, beş kamu bankası yöneticisi ile yapılan mülakatlar ve Giresun ilindeki kamu bankalarında çalışan 63 bankacının katılımıyla yapılan anketlerle oluşturulmuştur. Anket verileri istatistiksel analize tabi tutulmuştur. Mülakat ve anket formundaki açık uçlu sorular incelendiğinde, bankacılıkta karar verme davranışı ile karar verme süreçlerinde teknoloji kullanımı arasında pozitif bir korelasyon tespit edilmiştir. Ancak, anket verileri üzerinden gerçekleştirilen analizlerde, bankacılıkta karar verme davranışı ile teknoloji kullanımı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunamamıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

ÇOBAN, Suzan, and Mustafa DEMİRHAN. "MOBİL BANKACILIKTA ALGILANAN DENEYİMSEL DEĞER VE DAVRANIŞSAL ETKİLERİ: NEVŞEHİR İLİ ÖRNEĞİ." Business & Management Studies: An International Journal 7, no. 1 (2019): 78–101. http://dx.doi.org/10.15295/bmij.v7i1.1045.

Full text
Abstract:
Bu çalışmanın amacı, mobil bankacılıkta tüketicilerin algıladıkları deneyimsel değer boyutlarını tespit etmek ve bu deneyimsel değer boyutlarının mobil bankacılığa yönelik tatmin ve bağlılık üzerinde etkisini belirlemektir. Bu amaçlarla geliştirilen anket formu, Nevşehir ilinde 390 mobil bankacılığı kullanan tüketicilere uygulanmıştır. Elde edilen veriler, açımlayıcı faktör analizi, doğrusal ve kademeli regresyon analizine tabi tutulmuştur. Faktör analizine göre, algılanan deneyimsel değer boyutları sırasıyla, fonksiyonel, duygusal, kişisel, güvence, düşünsel, sosyal ve duyusal değer olarak saptanmıştır. Regresyon analizi sonuçlarına göre, deneyimsel değer boyutları tatmin ve bağlılığı etkilemektedir. Bu etkileşimde algılanan fonksiyonel, kişisel ve düşünsel (ekonomik) değer tatminin en önemli açıklayıcıları iken fonksiyonel ve kişisel değer bağlığın açıklayıcıları olarak belirlenmiştir. Bankacılık sektörünün finansal işlemler ile ilgili olması ve algılana risk nedenleri ile bu sonuçlar beklenen bir durumu yansıtmaktadır. Sonuç olarak mobil bankacılık sisteminde müşterileri, öncelikle fonksiyonel kişisel ve düşünsel (ekonomik) yönden tatmin etmek gerekmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

GÜNGÖR KARYAĞDI, Nazan. "KAMU ÇALIŞANLARININ KATILIM BANKALARINI TERCİH ETME/ETMEME NEDENLERİNİN ARAŞTIRILMASI: MUŞ İLİNDE BİR UYGULAMA." Siirt Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 9, no. 2 (2021): 346–57. http://dx.doi.org/10.53586/susbid.1015375.

Full text
Abstract:
Özet
 Gelişen ekonomik koşullara bağlı olarak finans ve bankacılık sektörleri de değişim yaşamaktadır. Bu değişimi, hizmetlerine yansıtma amacı taşıyan bankacılık sektörü de yeni bankacılık faaliyetleri gerçekleştirmeye çalışmaktadır. Bu sebeple gerek dünya gerekse Türkiye finans piyasalarında son yıllarda ortaya çıkan ve gittikçe önemi artan Katılım Bankacılığı gündeme gelmiştir. “Faizsiz Bankacılık”, “ İslami Bankacılık” gibi isimlerle de anılan bu bankacılık türü, bankacılık sisteminin hızlıca büyüyen ve sürekli gelişen bir parçası olmuştur. Bankacılık faaliyetlerinde İslami prensipleri dikkate alarak faaliyet gösteren bu bankacılık sistemi, faiz konusundaki hassasiyeti sebebiyle atıl fonların ekonomide verimli kullanılmasını sağlamada önem kazanan bir sistem olarak görülmektedir. Bunun yanı sıra yabancı kaynakların ülkemize kazandırılması konusunda da oldukça etkili olan katılım bankacılığı, ülke ekonomisine bu yönüyle büyük katkı sağlamaktadır. Geleneksel bankaların yaptıkları bütün işleri yürüten katılım bankacılığında banka ve müşteriler arasında gerçekleştirilen işlemlerde kâr ve zarar paylaşımı söz konusu olmaktadır. Toplumda faizden uzak duran ve İslami hassasiyeti olan birçok birey, fonlarını geleneksel bankalara yatırmamaktadır. Bu gibi sebeplere bağlı olarak katılım bankaları, fonları faiz olmayan yöntemler kullanarak toplamaktadır. Bu nedenle katılım bankacılığı fonlara ihtiyacı olan kesimlere yine faizsiz yöntemler kullandırmayı amaçlayan bir bankacılık sistemi olarak önem kazanmıştır. Böylece hem bireylere hem de ekonomiye destek sağlayan bir rol üstlenmektedir. Bu çalışmada, bireylere ve ekonomiye büyük katkı sağlayan katılım bankalarının tercih edilme/edilmeme nedenlerinin araştırılması hedeflenmiş ve bu kapsamda kamu çalışanları araştırmaya dâhil edilmiştir. Çalışmada ulaşılan veriler, nicel analiz yöntemleri içerisinde yer alan anket çalışması ile elde edilmiş olup; SPSS 22.0 programı aracılığıyla analiz edilmiştir.
 Anahtar Kelimeler: Bankacılık, Katılım Bankacılığı, Faiz, Müşteri
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

İşler, Ali Ulvi. "İNTERNET BANKACILIĞI E-HİZMET KALİTESİNİN KULLANICILAR TARAFINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ : KUVEYT TÜRK ÖRNEĞİ." Business & Management Studies: An International Journal 3, no. 2 (2015): 220–33. http://dx.doi.org/10.15295/bmij.v3i2.113.

Full text
Abstract:
Ülke ekonomilerinde hizmet sektörlerinin payının giderek artması, hizmetlerde de kalite değerlendirme çalışmalarının yapılması ihtiyacını doğurmuştur. 1990’larda başlayan internet bankacılığının hem bankalara hem de müşterilere birçok avantaj sunması, bu kanalın giderek gelişmesini sağlamış ve birçok bankacılık hizmeti internet bankacılığı ile yapılır hale gelmiştir. Bu nedenle, bankacılık sektöründe önemli bir dağıtım kanalı haline gelen ve kullanımı giderek artan internet bankacılığı kanalı üzerinde hizmet kalitesi çalışmalarının yapılması ihtiyacı doğmuştur. Bu çalışma ile kullanıcıların internet bankacılığı e-hizmet kalitesi konusundaki düşünceleri ölçülmeye çalışılmıştır. Uygulama çalışması ise, Kuveyt Türk Katılım Bankası internet bankacılığı kullanıcıları üzerinde yapılmıştır. Araştırma sonuçları bankanın sunduğu elektronik bankacılık hizmetinin kullanıcıları tarafından nasıl algılandığını göstermesinin yanı sıra, kullanıcıların bu hizmetlerden neler beklediğini de ortaya koymaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

KOLOĞLU, İdris. "Uluslararası İç Denetim Standartları Açısından Türk Bankacılık Sisteminin İncelenmesi: Bir Kamu Bankası Örneği." Uluslararası Yönetim Akademisi Dergisi 6, no. 2 (2023): 504–23. http://dx.doi.org/10.33712/mana.1238591.

Full text
Abstract:
Dünyada son yıllarda bankacılık sektöründe önemli gelişmeler yaşanmış olup, Türkiye de bu gelişmeleri yakından takip etmiş ve bankacılıkla ilgili birçok düzenlemeyi hızla hayata geçirmiştir. Bu düzenlemelerin önemli bir kısmı da bankalardaki iç denetim fonksiyonunun daha etkin ve verimli çalışabilmesine yönelik düzenlemelerdir. Dolayısıyla bu çalışmanın konusu, Basel Bankacılık Denetim Komitesi (BCBS) tarafından bankacılıkta esas alınan Uluslararası İç Denetçiler Enstitüsü (IIA)’nün iç denetim tanımı ile birlikte, iç denetime ilişkin uluslararası meslek etik ilkeleri, davranış kuralları ve iç denetim standartlarının, Türk bankacılık sisteminde ne oranda uygulama alanı bulduğunun incelenmesidir. Çalışmada nitel araştırma yöntemi kullanılmış olup, ilk olarak literatür taraması ve mevzuat incelemesi yapılmıştır. Daha sonra bir kamu bankasında rapor ve doküman analizine dayalı olarak standart karşılaştırması yapılmıştır. Yapılan bu çalışmalar sonucunda, bankadaki iç denetim tanımının, Uluslararası İç Denetçiler Enstitüsü (IIA)’nün iç denetim tanımı ile kısmen uyumlu olduğu; bankanın etik ilke ve davranış kurallarının ise Enstitü’nün etik ilke ve davranış kuralları ile “objektiflik”, “gizlilik” ve “yetkinlik” yönlerinden uyumlu, “dürüstlük” yönünden ise uyumsuz olduğu görülmüştür. Ayrıca bu bankada Uluslararası İç Denetim Nitelik Standartları ile uyumlu standart oranı %42,10, uyumsuz standart oranı %42,10 ve kısmen uyumlu standart oranı %15,78; Uluslararası İç Denetim Performans Standartları ile uyumlu standart oranı %69,70, kısmen uyumlu standart oranı %24,24 ve uyumsuz standart oranı ise %6,06 olarak bulunmuştur. Böylece elde edilen bulgular çerçevesinde Türk bankacılık sisteminde iç denetimin uluslararası standartlara uyum düzeyinin arttırılmasına yönelik dört adet öneri geliştirilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Bilcan, Tuğba, and Nur Dilbaz Alacahan. "Bankacılık sektöründe dijitalleşme düzeyinin dijital bankacilik uygulamalarına etkisi." JOURNAL OF LIFE ECONOMICS 11, no. 1 (2024): 31–46. http://dx.doi.org/10.15637/jlecon.2287.

Full text
Abstract:
Bankacılık sektörü sürekli gelişmekte ve değişmektedir. Her gün farklı değişimlerin devam ettiği bu sektör aynı zamanda gelişen teknolojiler ile birleşerek dijitalleşme üzerine birçok yenilik ortaya koymaktadır. Türkiye’deki bireylerin bu konudaki bilgi düzeyinin ve dijitalleşen bankanın yenilikleri konusunda kullanım düzeylerinin ölçülmesi amaçlanmıştır. Çalışmada bu konudaki dijital dönüşümde gelişen yenlikleri ortaya koyarak banka sektörüne katkı sağlamaya yönelik olacaktır. Çalışmanın amacı günümüzde hızla değişen teknoloji sayesinde banka sektöründe dijitalleşmenin önemini anlatmaktır. Türkiye’de dijital bankacılığın yenilikleri incelenerek mevcut durumları ortaya konulduktan sonra dijitalleşmenin müşteriler üzerindeki etkisinin araştırılmasına çalışılmıştır. Türkiye’de yapılan çalışmalar arasında dijitalleşen bankaların tespiti açısından öncül çalışmalardan biridir. Nicel araştırma online ortamda gerçekleştirilmiş olup, ankete katılan internete erişimi olan, bilgisayar yada akıllı cep telefonu kullanan kişilerle sınırlıdır. Nicel araştırma kullanılan “Bilgi Düzeyi ve Güven Derecesi Anket Formu”ile s ınırlıdır. Çalışmada Türkiye’de bireylerin yaş ortalamasına, cinsiyetine, eğitim durumlarına göre dijital bankacılığı kullanımlarına bakılmıştır. Bağımsız değişkeni dijital bankacılık kullanımıdır. Bağımlı değişken ise Türkiye’de bireylerin yaş ortalaması, cinsiyet ve eğitim durumlarına göre kullanım oranlarının farklılık göstermesidir. 301 kişiye anket çalışması yapılarak bireylerin yaş, cinsiyet, eğitim vb. birçok yönü ile dijital bankacılık kullanım düzeylerine bakılmıştır. Bireyler çoğunluk olarak mobil bankacılık uygulamasını kullanmaktadır. Banka tercihlerine bakıldığında Ziraat ve Garanti bankasını kullanım yoğunluğu fazladır. Bulguların sonuncundabireylerin para transferi, ödemeler vb birçok işlemi dijital banka üzerinden gerçekleştirmiştir. Banka uygulamalarını 4-7 yıldır kullanım oranı daha da artmaktadır. Bireyler bu yıllar bandında dijital bankacılığa yoğunlaşmışladır. Banka uygulamalarını kullanırken güvenli şekilde işlemlerini yapmalarını istemektedirler. Kullanımının kolay olması dijital bankacılık tercihini artırmaktadır. Kullanım sıklıklarına bakıldığında nerdeyse %45,5 her gün kullanmaktadır. Bu işlemler çoğunlukla öğleden sonra tercih edilmektedir. Kullandıkları uygulamaları %95 çevresine önermektedir. Bireylerin % 80,4’ü bankacılık sektöründe yeni değişikler ile yeni kariyer planlaması yapılacağını düşünmektedir. Dijital bankacılığın bireylerin %82,4’ü yeni iş yükü getirmeyeceğini düşünmektedir. Bireylerin %86,5 dijital bankacılık konusunda yeterli eğitime sahiptir. Bireylerin %87,9’u bankalar arasında rekabetin olacağını düşünmektedir. %89,33’ü yeni meslek gruplarının oluşacağını düşünmektedir. Bu durumda yeni modeller ortaya çıkacaktır. Tam olarak güven konusu aşılamaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

NARİN, Müslüme, Fatma DAVARCIOĞLU ÖZAKTAŞ, and Sevim AKDEMİR. "The Banking System in Turkey in the Century of the Foundation of the Republic." Fiscaoeconomia 7, Özel Sayı (2023): 359–97. http://dx.doi.org/10.25295/fsecon.1286943.

Full text
Abstract:
Bankacılık sistemi ile ülkelerin ekonomik yapıları ve uygulanan politikaları arasında bir ilişki bulunmaktadır. Ülkelerin ekonomik yapıları ve izledikleri ekonomi politikalarında ortaya çıkan değişimler, bankaların işlevlerini ve mülkiyet yapılarını etkiler. Bankalar kâr amacıyla kurulan kuruluşlar olup, devletin en çok hakkında düzenlemeler yaptığı bir sektördür. 
 Bu çalışmanın amacı, Cumhuriyetin kuruluşundan günümüze kadar geçen yüz yıllık süreçte, Türkiye bankacılık sistemindeki gelişmeleri ve bankacılık sistemine yönelik regülasyonları incelemektir. Bu doğrultuda Türkiye bankacılık sistemindeki gelişmeler; Osmanlı Devleti’nde bankacılık ve Cumhuriyetin kuruluşundan serbestleşme dönemine kadar bankacılık (1923-1980), bankacılıkta serbestleşme ve dışa açılma dönemi (1980-2001), bankacılık sektöründe yeniden yapılandırma dönemi (2002-2007), yeniden yapılandırma sonrası gelişmeler (2008-2021) dönemine göre gruplandırılmıştır. Cumhuriyetin kuruluşundan serbestleşme dönemine kadar geçen 1923-1980 döneminde bankacılık sistemi, cumhuriyetin kuruluş dönemi, devletçilik dönemi, devletçilik sonu ve liberal dönem, planlı dönem olmak üzere kendi içinde dört döneme ayrılarak incelenmiştir. Bankacılık sektöründe yeniden yapılandırma 2008-2021 döneminde de bankaların şube, personel sayısı ve sermaye yapısındaki değişme, finansal aracılık işlevi bakımından sermaye yeterliliği ve risk göstergeleri, krediler, mevduat, toplam aktifler ve aktif kalitesi, gelir-gider yapısı, kârlılık, yoğunlaşma büyüklükleri verileri değerlendirilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

ARSLAN, Gülçin, and Kıymet YAVUZASLAN. "BANKACILIK SEKTÖRÜNDE İNOVASYONUN YERİ VE ÖNEMİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ." Business & Management Studies: An International Journal 7, no. 2 (2019): 946–68. http://dx.doi.org/10.15295/bmij.v7i2.1131.

Full text
Abstract:
Rekabet ortamının en yüksek olduğu sektörlerin başında gelen bankacılık sektöründe teknolojik yeniliklerin, bankaların rekabet edebilirliğini arttıran bir unsur olduğu görülmektedir. Üstelik bankaların, müşteri portföyünün niteliği bankacılılık sektörünün, inovasyondan sağlanacağı getirilerin de belirleyicisi olabilir. Bu çalışmada; Türkiye’de bankacılık sektörünün teknolojik yenilikler ile birlikte nasıl bir gelişim sağladığı ve uluslararası alanda bankacılık sektörünün rakiplerine göre hangi konumda olduğu incelenmiştir. Türk bankacılık sektörüne en yakın uluslararası rakip olarak gösterilebilecek AB ile karşılaştırıldığında; teknoloji kullanım oranı bakımından, özellikle genç nüfus potansiyeli yüksek olmasına rağmen Türkiye’de bankaların şube sayısı ve e- ticaret gibi gelişim gösterebileceği daha pek çok alan olduğu görülmüştür.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Konca, Zeyno. "Bankacılık 5.0 ve Türk Bankacılık Sektöründe Değişen Dinamikler." Uluslararası Ekonomi Siyaset İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi 8, no. 2 (2025): 142–59. https://doi.org/10.59445/ijephss.1631648.

Full text
Abstract:
Bankacılık sektörü, dijitalleşmenin etkisiyle geleneksel finansal aracılık modelinden müşteri odaklı, teknoloji temelli bir yapıya dönüşüm sürecindedir. Dijitalleşmenin müşteri memnuniyetini ve operasyonel verimliliği artırma ve finansal kapsayıcılığı genişletme gibi önemli avantajları bulunmaktadır. Diğer yandan dijitalleşme süreci, siber güvenlik tehditlerini artırarak bankaların veri gizliliği ve güvenliğine yönelik risklerini derinleştirmektedir. Ayrıca, artan dijital hizmet çeşitliliği ve rekabet ortamı, müşteri sadakatinin korunmasını zorlaştırarak bankaları sürekli yenilik yapmaya ve kişiselleştirilmiş deneyimler sunmaya zorlamaktadır. Bankacılık 5.0, yalnızca Endüstri 5.0’ın bir bileşeni değil, aynı zamanda bankacılığı daha çevik, entegre ve müşteri odaklı hale getiren özgün bir vizyondur. Bu yaklaşım, bankacılık süreçlerinin her aşamasında yöneticilere destek sunan, karmaşık uyarlanabilir sistemler ve yenilikçi bilim ilkelerine dayanan bütünleşik çözümler sunmaktadır. Gömülü bankacılık, kişiselleştirme ve insanlaştırma gibi felsefi temeller üzerine inşa edilen Bankacılık 5.0, insan-robot iş birliği ile desteklenmektedir. Dijital dönüşüm sürecinde, yapay zekâ çözümlerine dayalı bu paradigma, rutin görevleri dönüştürmekte ve iş süreçlerini yeniden şekillendirmektedir. Çalışmada literatüre yeni giren Bankacılık 5.0, kavramsal olarak incelenmekte ve Türk bankacılık sektörünün dijitalleşme süreci tahlil edilmektedir. Türk bankacılık sektörü, dijital dönüşüme uyum sağlama noktasında bankaların farkındalıkları ve teknolojik yatırımları ile müşterilerin adaptasyonu açısından bir ivmelenme sürecindedir. Bu sürecin devamlılığı ve Türk bankalarının rekabet avantajını koruyabilmesi için, teknolojik yatırımlarını artırmaları, inovatif iş modellerini benimsemeleri ve dijital dönüşümü stratejilerinin ayrılmaz bir parçası haline getirmeleri, bir tercih olmaktan çok, zorunluluk olarak ön plana çıkmaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Cumhur, Şahin. "Klasik Bankacılığa Rakip Bir Sistem Olarak Gölge Bankacılık." International Journal of Social and Humanities Sciences Research 11, no. 104 (2024): 424–30. https://doi.org/10.5281/zenodo.10732706.

Full text
Abstract:
Günümüzde ekonomide ve ekonominin en dinamik unsurlarından birisi olan  finans dünyasında en dikkate değer gelişmelerden birisi de finansal liberalizasyon uygulamaları olup, bu olgu sermaye hareketlerindeki serbestleşmenin bir parçası olarak 1970’li yılların sonlarında gelişmiş ülkelerde ve oradan da 1980’li yıllarda gelişmekte olan ülkelere yayılmıştır. Finansal liberalizasyon istikrarsız bir büyüme sürecine neden olmasının yanı sıra büyümenin bileşenleri olan sektörleri de değişik şekillerde etkileyerek, ülkelerin sektörel yapılarında değişimlere neden olmaktadır. Küreselleşme olgusuyla birlikte finansal piyasalarda rekabetin yoğunlaştığı ve buna bağlı olarak giderek artan rekabet ortamında karlılık düzeylerini artırmak zorunda kalan finansal kuruluşların yeni yöntemlere yöneldiği gözlenmektedir.  Bu yöntemlerin bir sonucu olarak ortaya çıkan gölge bankacılık sistemi, klasik bankacılık sisteminden farklı yasal düzenleme ve yöntemlere sahip, kar odaklı, bilanço dışı işlemlere dayanan bir sistemdir. Gölge bankacılık sistemi, uzun vadeli varlıkların finansmanı amacıyla para piyasalarından kısa vadeli fon toplamaktadır. Ancak, mevduatlarının sigorta kapsamında olmaması, acil durumlarda merkez bankalarından borçlanamaması ve klasik bankacılık düzenlemelerine tabi olmaması nedeniyle bu sisteme gölge bankacılık adı verilmektedir. Gölge bankacılık sisteminin klasik bankalara göre daha az düzenlemeye tabi olması nedeniyle düzenleyici arbitraja daha uygun olduğu ileri sürülebilir. Bu nedenle klasik bankacılık sisteminde artan düzenlemeler, gölge bankacılık sistemine olan talebi artırmaktadır. Bu çalışmada amaç, gölge bankacılık kavramının kurumsal temelleri, ilgili literatür verileri, yararları ve maliyetleri gibi konularda bilgi vermektir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
11

GÜNDOĞDU, Aysel. "Bankaların İtibar Riski ve Türk Bankacılık Sisteminde İtibar Riskine Dair Vakalar." International Journal of Finance & Banking Studies (2147-4486) 5, no. 2 (2016): 37–45. http://dx.doi.org/10.20525/ijfbs.v5i2.129.

Full text
Abstract:
Bankacılığın bir risk yönetme sanatı olduğu genel kabul görmüş bir durumdur. Bu sanatı icra ederken belirli kurallar ve bir sürecin varlığı gereklidir. Risk denilince akla “karşılığında net bir zararın hesaplanabileceği olumsuz bir durum” gelmektedir. Ne var ki, bankacılığın ilk çağlardan beri bankacılık faaliyetlerinin temelinde olan “güven” unsuru gibi daha soyut riskleri içerisinde barındırmaktadır. Güvenin sarsılması ile hızlı bir şekilde yayılabilecek zarar, bankalara öngörülemez sonuçlar hazırlayabilir. Bu nedenle, bankaların risklerini hesap ederken sadece finansal, hesaplanabilir riskler için değil finansal olmayan riskler için de gerekli önlemleri almaları gerekmektedir. Türk bankacılık sisteminde finansal olmayan risklerin başında önemi giderek artan “itibar riski” gelmektedir. Bankacılıkta faaliyet alanı hesaplar ve rakamlar üzerine olduğundan, itibar riski sorununun böyle bir alana oturtulduğunda açıklaması ve hesaplaması ne kadar zor bir sürecin ortaya çıktığı anlaşılacaktır. İtibar riskinin yönetilmesi, süreci konusunda literatürde Türkiye’de bankacılık sistemine dair çalışmalar yok denecek kadar azdır. Bu çalışmada, itibar riskinin önlenmesi, yönetilmesi ve süreci için Türk bankacılık sistemindeki düzenlemeler irdelenecek olup yine Türk bankacılık sistemindeki itibar riskinin gerçekleştiği vakalar incelenecektir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
12

UÇUCU, Recep. "Bankacılık Sektörünün Sürdürebilirliğinde Büyük Veri Kullanımının İnovasyon Süreçlerine ve Rekabet Gücüne Etkisi." INTERNATIONAL JOURNAL OF SUSTAINABILITY 1, no. 1 (2023): 78–92. https://doi.org/10.5281/zenodo.7779081.

Full text
Abstract:
Mevcut teknolojik gelişmeler, Endüstri 4.0 olarak da bilinen yeni bir üretim çağını ve tüm sektörleri etkileyen kapsamlı bir dönüşümü başlatmıştır. Bu sürece dijital dönüşüm denir. Genel kanı, dijital dönüşümün tüm sektörlerdeki teknoloji yatırımları ile mümkün olduğu ve bu şekilde kazanılan becerilerle yapılabileceği yönündedir. Para akışı için kilit konum olması, bankacılık sektörünün dijital dönüşümünün kilit faktör olduğunu göstermektedir. Bu nedenle çalışmamızda Türk bankacılık sektöründeki dijitalleşme süreci ele alınmış, bu alandaki yatırımlar ve araştırmalar ışığında dijital bankacılık kullanımı incelenmiş ve mevcut duruma açıklık getirilmeye çalışılmıştır. Bilgi teknolojilerindeki gelişmeler ve yenilikler sadece bankacılık sektörünü değil tüm sektörleri etkilemektedir. Bu nedenle, işlem hızları açısından önemli kazanımlar ve önemli ölçüde azaltılmış maliyetler gördük. Bankaların rekabet ortamının artması tüketici memnuniyetini en üst düzeye çıkarmayı hedeflemekte ile beraber, dijital bankacılık hizmetlerinde çeşitlilik yaratarak müşterilerin bankacılık hizmetlerini en hızlı şekilde almalarını sağlayan çözümler geliştirmeye başlamıştır. Dünyada, mobil ve internet banka hizmeti, şube bankacılığının yerini aldığı görülmektedir. Çin’deki tüm bankacıların yarısından fazlası mobil bankacılık kullanırken Türkiye’ de 2016 Eylül Ayı itibarıyla internet bankacılığını aktif olarak kullanan müşteri sayısı 18.672.000’ e ulaşmıştır. Özellikle havale ve ödemeler için internet bankacılığı tercihi her yıl önemli ölçüde artmıştır. Eylül 2016 itibarıyla mobil bankacılık hizmeti kullanıcı sayısı 16.613.000 olarak hesaplanmıştır. Bu çalışmanın amacı, dijital bankacılığın mevcut durumunu ortaya koymaktır. Dijital bankacılık, Türkiye’deki bankacılık sektöründe çok önemli bir hale gelmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
13

BEYBUR, Mustafa. "Katılım Bankacılığı İhtiyaç Kredileri ve Bireysel Kredi Kartları Riski ile Tüketici Fiyat Endeksi Arasındaki İlişki (2016:01–2022:02)." Journal of Banking and Financial Research 9, no. 2 (2022): 74–86. http://dx.doi.org/10.55026/jobaf.1113855.

Full text
Abstract:
Ekonomi çevreleri bankacılık sektörü tarafından kullandırılan kredilerin mi enflasyona neden olduğunu, yoksa enflasyonun mu bankacılık sektöründeki kredi hacmini arttığını sürekli tartışmaktadır. Sadece reel ticaretin finanse edildiği katılım bankacılığı tarafından sağlanan fonların üretim sürecine dahil olması ve enflasyona neden olmaması beklenmektedir. Buna rağmen literatürde katılım bankacılığına özgü herhangi bir araştırma yer almamaktadır. Bu araştırmada TÜFE ile katılım bankacılığı ihtiyaç kredileri ve bireysel kredi kartları riski arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmaktadır. Araştırmada 2016:01 – 2022:02 dönemleri arasında BDDK tarafından yayınlanan aylık katılım bankacılığı bireysel ihtiyaç kredisi ve tüketici kredi kartları risk verileri ile katılım bankalarının 3’er aylık periyotlarda yayınlanan bağımsız denetim raporlarından yararlanılmıştır. Değişkenler arası nedensellik ilişkisinin belirlenmesi amacıyla seriler Granger nedensellik testine tabi tutulmuştur. Yapılan analiz sonucunda katılım bankacılığı ihtiyaç kredileri ile TÜFE arasında karşılıklı bir nedensellik ilişkisinin olduğu, buna karşılık bireysel kredi kartları riski ile TÜFE arasında herhangi bir nedensellik ilişkisinin olmadığı tespit edilmiştir. Ayrıca 2021Q4 verilerine göre katılım bankacılığı toplam ihtiyaç kredisi finansmanının %75,66’sının Türkiye Finans Katılım Bankası tarafından kullandırıldığı gözlenmiştir. Araştırmanın sonuç bölümünde katılım bankalarına ve politika yapıcılara yönelik önerilerde bulunulmuştur.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
14

Keskin, Ömer. "Türk Bankacılık Sektöründe Dijitalleşmenin Şubeleşmeye Etkisi." Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 43, no. 1 (2025): 116–34. https://doi.org/10.17065/huniibf.1485994.

Full text
Abstract:
Bu çalışmanın amacı, Türk bankacılık sektöründe dijitalleşmenin şubeleşmeye etkisini ortaya koymaktır. Dolayısıyla internet ve mobil bankacılığı aktif kullanan toplam müşteri sayılarına ve toplam şube sayısına ilişkin veriler toplanmıştır. Veriler, 2012Q4-2023Q4 dönemini kapsamaktadır. Analiz yöntemleri olarak Kesirli-Frekanslı Fourier Artırılmış Dickey-Fuller (KFFADF) birim kök testi, Kesirli-Frekanslı Fourier Otoregresif Dağıtılmış Gecikme (KFFARDL) sınır testi ve Kesirli-Frekanslı Fourier Toda-Yamamoto (KFFTY) nedensellik testi uygulanmıştır. KFFARDL sınır testinin bulgularına göre değişkenler arasında hem uzun hem kısa dönemde tek yönlü negatif bir ilişki tespit edilmiştir. İnternet ve mobil bankacılığı aktif kullanan müşteri sayısındaki %1’lik yükseliş, şube sayısını uzun dönemde sırasıyla %0.07 ve %0.08, kısa dönemde ise sırasıyla %0.015 ve %0.016 kadar azaltmaktadır. Son aşamada uygulanan KFFTY nedensellik testi bu negatif ilişkiyi doğrulamaktadır. Bulgulardan hareketle, Türk bankacılık sektöründe yaşanan dijital dönüşüm sürecine etkili bir şekilde uyum sağlayabilecek uygun bir istihdam politikasının geliştirilip uygulanması gerektiği anlaşılmaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
15

Akkaya, Cansu, and Nuri Avşarlıgil. "Bankaların Finansal Performanslarının Değerlendirilmesi: Türkiye Bankacılık Sektöründe Bir İnceleme." Alanya Akademik Bakış 9, no. 1 (2025): 290–307. https://doi.org/10.29023/alanyaakademik.1567547.

Full text
Abstract:
Bankacılık sektörü, bir ülkenin finansal sağlığının belirleyici unsurlarından birisidir. Bankacılık sektöründeki zayıflık veya çöküş, genellikle ülke ekonomisinin genel dengesini ve piyasa işleyişini olumsuz etkilemektedir. Bu nedenle, bankaların performanslarının düzenli olarak izlenmesi ve gerektiğinde uygun önlemlerin alınması son derece önemlidir. Değerlendirilen ve izlenen bankaların finansal durumlarının dikkatlice takip edilmesi, kriz durumlarında zamanında müdahale edilmesine yardımcı olmaktadır. Bu yaklaşım, ekonomik istikrarı korumanın yanı sıra yatırımcıların da risklerini dengelemesine olanak tanımaktadır. Bu araştırmanın odak noktası, bankacılık sektörünün önemli bir bölümünü oluşturan mevduat bankalarının performanslarının çok kriterli karar verme yöntemleriyle analiz edilmesidir. Çok kriterli karar verme yöntemleri, birden fazla etkenin kararlar üzerinde etkili olduğu durumlarda kullanılımaktadır. Bu çalışma kapsamında, Türkiye’de faaliyet gösteren toplam seçili ticari bankanın, finansal performansları incelenerek performans sıralamaları belirlenmeye çalışılmıştır. Çalışmanın kapsamı, 12 adet seçili banka, 6 adet kriter, 2022 ve 2023 olmak üzere iki dönem ile sınırlandırılmıştır. Mevduat bankacılığı açısından önemli göstergelerden olduğu belirlenen altı adet kriter belirlenmiş, sırasıyla Entropi ve MEREC yöntemleriyle ağırlıklandırılmışlardır. Ağırlıklandırmanın ardından ARAS ve WASPAS yöntemleri ile bankaların performans sıralamaları belirlenmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
16

Ergün, Tolga. "İslami Bankacılık, Yenilenebilir-Yenilenemez Enerji ile Ekonomik Büyümenin Çevre Kalitesi Üzerindeki Rolü: Seçilmiş Ülkeler İçin LCC Hipotezinin Test Edilmesi." Kocatepe İslami İlimler Dergisi 7, no. 3 (2024): 106–31. https://doi.org/10.52637/kiid.1513288.

Full text
Abstract:
Finans sektörü enerji kaynaklarının yatırıma dönüştürülmesinde finansman sağlayıcı konumundadır. Son yıllarda finans sektörü içinde geleneksel bankacılığa alternatif olarak hızlı gelişim gösteren İslami bankacılık sektörü çevre dostu projelerin finansmanında önemli rol üstlenmektedir. Bu bağlamda, çalışmada çevresel kalite üzerinde İslami bankacılığın etkisinin yük faktörü eğrisi (LCC) hipotezi kapsamında araştırılması amaçlanmıştır. Bu doğrultuda kurulan araştırma modelinde bağımlı değişken olarak çevre kalitesi göstergesini ifade eden yük kapasitesi faktörü (LCF) kullanılmıştır. İslami bankacılık varlıkları, öz sermaye kârlılığı, yenilenebilir-yenilenemez enerji ile kişi başı reel gayri safi yurt içi hâsıla bağımsız değişkenler olarak modelde ele alınmıştır. Çalışma İslami bankacılık alanında önde gelen Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri, Kuveyt, Pakistan ve Endonezya ülkeleri üzerinde yapılmıştır. Beş ülkeye ait 2013-2022 arasındaki 10 yıllık veriler panel veri analizi ile incelenmiştir. Çalışma sonucunda LCC hipotezinin analiz edilen ülkeler için geçerli olduğu saptanmıştır. Yük kapasitesi faktörü üzerinde İslami bankacılık varlıklarının pozitif yönde etkisi olduğu ancak öz sermaye kârlılığının ise negatif yönlü bir etki oluşturduğu tespit edilmiştir. Öte yandan, analiz edilen ülkelerde yenilenebilir enerji ile yenilenemez enerji tüketiminin, yük kapasitesi faktörünü negatif yönde etkilediği ortaya koyulmuştur. Sonuç olarak, analiz edilen ülkelerde birincil enerji kaynakları yerine temiz enerji yatırımları için uygun maliyetle ve kolay erişimle daha fazla finansman sağlanarak yenilenebilir enerji kullanımının teşvik edilmesi ve yaygın hale getirilmesi gerekmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
17

Bağcı, Haşim, and Muhammed Hadin Öner. "TÜRKİYE'DE YABANCI VE KAMU SERMAYELİ KATILIM BANKALARININ FİNANSAL PERFORMANSININ LOPCOW TEMELLİ OCRA YÖNTEMİYLE ANALİZİ." İslam Ekonomisi ve Finansı Dergisi (İEFD) 11, no. 1 (2025): 146–87. https://doi.org/10.54863/jief.1613803.

Full text
Abstract:
Türkiye'de finansal sistemin en büyük payını bankacılık sektörü oluşturmaktadır. Özellikle, faizsiz finansal işlemler gerçekleştirmek isteyen geniş bir kitlenin varlığı, katılım bankalarının bankacılık sektörü içerisindeki payını sürekli olarak artırmakta ve bu alanda önemli bir büyüme potansiyeli oluşturmaktadır. Bu çalışma, Türkiye’de faaliyet gösteren altı katılım bankasının finansal performans sıralamasını belirlemek amacıyla literatürde yeni bir ağırlık belirleme yöntemi olan LOPCOW ile sıralama amacıyla kullanılan OCRA yöntemlerini bir arada uygulamaktadır. Analizler 2005-2023 yıllarını kapsayacak şekilde gerçekleştirilmiş olup, değerlendirme sürecinde sekiz farklı finansal gösterge kullanılmıştır. İlk olarak, belirlenen kriterler LOPCOW yöntemiyle ağırlıklandırılmış, ardından OCRA yöntemi ile katılım bankalarının finansal performans sıralamaları elde edilmiştir. Tüm yıllar bazında yapılan LOPCOW analizlerinden elde edilen bulgular, her yıl önem verilen finansal göstergelerin değişiklik gösterdiğini ortaya koymuştur. Bununla birlikte OCRA yöntemi sonuçları, özellikle son yıllarda kamu iştiraklerinin katılım bankacılığı sektörüne güçlü bir finansal performansla giriş yaptığını göstermektedir. Anahtar Kelimeler: İslami Finans, Katılım Bankacılığı, Finansal Performans, LOPCOW ve OCRA Yöntemleri JEL Sınıflandırması: G11, G21, G23
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
18

GÜNGÖR, KAMİL. "FARKLI YÖNLERİ VE KATKILARIYLA KATILIM BANKACILIĞI." Business & Management Studies: An International Journal 3, no. 1 (2015): 17–38. http://dx.doi.org/10.15295/bmij.v3i1.87.

Full text
Abstract:
Faizsiz bankacılık dünyada 1960’lı Türkiye’de ise 1980’li yılların ortalarında gündeme gelmiştir. 1970’li yıllarda Körfez ülkelerinde uygulamaya başlanan faizsiz bankacılık daha sonra batılı ülkelere de uygulama alanı bulmuştur. Türkiye’de “katılı bankacılığı” olarak isimlendirilen faizsiz bankacılığın fon toplama ve kullandırma usullerinde geleneksel bankacılıktan önemli ölçüde farklı ve yeni bir yöntemdir. Katılım bankaları hem Türkiye’de hem de dünyada müşterilerine geleneksel bankalardan farklı alternatifler sunmaktadır. Ekonomi politikalarının sürekli, uzun vadeli ve reel sektörü destekleyici olması gerekir. Eğer kamusal açıkların çok büyük, devletin borçlanma gereği ve riskler çok yüksek olursa yatırımcının karar vermekte güçlük çekerler. Reel sektörü destekleyen katılım bankaları uzun vadede küresel ya da yerel çapta ekonomik krizlere neden olan bu politikalara bir alternatiftir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
19

Kesebir, Murat, Elçin Dalkılıç, and Çağrı Köylü. "Bankacılık Açısından Yapay Zekanın Kullanımı, Olumlu ve Olumsuz Yönleriyle Literatür Araştırması." Journal of Applied And Theoretical Social Sciences 6, no. 4 (2024): 277–91. https://doi.org/10.37241/jatss.2024.115.

Full text
Abstract:
Giriş: Bankacılığın ilk olarak ortaya çıkış sürecinden günümüze gelinceye kadar gelişim ve değişim sürekli olarak devam etmiştir. Son zamanlarda yapay zekâ kavramının bankacılık sektöründe de kullanılmaya başlandığı görülmektedir. Yapay zekanın müşteriyi analiz etmesi, incelemesi, segmente etmesi, ona uygun hizmetleri sunabilmesi açısından bankaya önemli bir katkıda bulunacağı düşünülebilir. Yöntem: Çalışmamızda literatür taraması gerçekleştirilmiş olup, daha öncesinde yapılmış araştırmalar incelenmiştir. Bu araştırmalarda yapay zekâ ve bankacılık üzerine yapılmış çalışmalar ele alınmıştır. Sonuçlar ya da Bulgular: Çalışmamızda, bankacılıkta yapay zekâ alanında yazılmış olan araştırmalar incelenerek, yapay zekanın gelişimi ve ilerleyişi hakkında çeşitli sonuçlar bulunmuş ve yorumlanmıştır. Tartışma ya da Yapılan Çıkarımlar: Çalışmamızın nihai sonucu olarak bu alanda son yıllarda yapılan çalışmalar incelenmiş ve bankaların yapay zekayı kullanımları hakkında bilgilendirmeler yapılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
20

ACAR, Safa. "Bankacılık Sektöründeki Gelişmeler Siirt İlinde Bankacılık Sektörü." International Journal of Academic Value Studies (Javstudies JAVS) 3, no. 14 (2017): 96–103. http://dx.doi.org/10.23929/javs.516.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
21

Beyoğlu, Ayça. "Türk Bankacılık Sektöründe Dijital Bankacılık Verimlilik Analizi." Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 43, no. 2 (2025): 232–48. https://doi.org/10.17065/huniibf.1517751.

Full text
Abstract:
Dünya her alanda dijitalleşmekte ve bu dönüşüm dalgasından etkilenen sektörlerin başında bankacılık sektörü gelmektedir. Bankacılık sektöründe göze çarpan dijitalleşme hamlesi ve beraberinde yaşanan dönüşüm başta kârlılık ve rekabet avantajı olmak üzere genel anlamda bir verimlilik arayışının ifadesi olarak artma eğilimi göstermektedir. Bu çalışmanın amacı verimlilik ve dijitalleşme ilişkisinin Türk bankacılık sektörü ekseninde ele alınması ve bankaların dijitalleşme kabiliyetinin verimlilik üzerindeki etkisinin incelenmesidir. Temel amacı kâr elde etmek olan bankaların mevcut kaynaklarını ne kadar verimli kullandığı meselesi dijitalleşme ile ilişkilendirilmektedir. Araştırmada 11 adet bankanın 2023 yılına ait verileri incelenmiş olup verimlilikleri Veri Zarflama Analizi (VZA) yöntemi ile ölçülmüştür. VZA yöntemi farklı sayı ve türde girdi-çıktı değişkeni kullanılarak verimlilik analizi gerçekleştirilmesine olanak sağlamaktadır. Gerçekleştirilen analizde bankaların verimliliği iki adet girdi değişkeni (toplam şube sayısı ve toplam personel sayısı) ve üç adet çıktı değişkeni (toplam müşteri sayısı, toplam dijital müşteri sayısı ve aktif kârlılık oranı) ile belirlenmiştir. Analiz kapsamında elde edilen sonuçlara göre, çalışmaya konu edilen bankaların 2023 yılındaki verimliliğinin genel olarak düşük olduğu sonucuna ulaşılmış, göreli olarak etkinlik skorları hesaplanmış ve etkin olmayan bankaları etkin hale getirecek skorlar her bir değişken bazında belirlenmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
22

Cemil, LİV. "İnternet Bankacılığı Aracılığıyla Gerçekleştirilen Sarf Akdinin İslam Hukuku Açısından Değerlendirilmesi." guifd 7, no. 2 (2019): 41–60. https://doi.org/10.5281/zenodo.3594042.

Full text
Abstract:
Bankacılık sektörünün hızlı gelişimi neticesinde birçok müşteri evinde ve iş yerinde internet veya mobil bankacılık aracılığıyla her türlü işlemi yapabilmektedir. Havale, elektronik fon transferi gibi bankacılık işlemlerinin yanı sıra altın veya döviz alım satımı da bunlar içerisindedir. Müşteriler ile bankalar arasında gerçekleştirilen bu işlemlerin fıkhî yönünün belirtilmesi önemlidir. Fakihler arasında bankacılık işlemlerine vedîa, karz, icâre, kısmî vedîa ve müstakil bir akid şeklinde farklı yaklaşımlar olduğu görülmektedir. Her bir tanımlamanın artı ve eksilerinin analizinin yapılması gerekir. İslâm hukukunda faizli işlemlerden uzak durmak maksadıyla sarf akdine, diğer akitlere oranla daha fazla titizlikle yaklaşılmaktadır. Hz. Peygamber’in uyarıları da konunun hassasiyetini açıkça göstermektedir. Günümüz iktisat dünyasında internet ve mobil bankacılığın gelişimi, banka üzerinden altın ve döviz alım satımının aktif şekilde yapılmasını sağlamıştır. Müşteriler kurlardaki hareketliliği de takip ederek altın veya döviz alım satımı ile ticârî kazanç sağlamaya çalışmaktadır. Bu çalışmanın amacı, öncelikle, banka hesaplarının fıkhî temelini belirlemeye çalışmak, daha sonra da internet bankacılığı aracılığıyla yapılacak altın veya döviz alım satımının İslâm hukuku açısından değerlendirmesini yapmaktır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
23

KAZAK, Hasan. "İslami Bankacılık Konvansiyonel Bankacılık Üzerinde Etkili mi? Türkiye Örneği Üzerinden Bir Nedensellik Analizi." Ekonomi, Politika & Finans Araştırmaları Dergisi 7, no. 4 (2022): 982–98. http://dx.doi.org/10.30784/epfad.1196986.

Full text
Abstract:
İslami bankacılık faaliyetleri ile bankacılık sektörü ilişkisine yönelik yapılacak çalışmalar finans alanının nitelikli büyümesine katkı sağlayacaktır. Bu çalışmada İslami bankacılık alanının konvansiyonel bankacılık alanı üzerinde bir etkisinin olup olmadığı değerlendirilerek, Türkiye örneği üzerinde ele alınan değişkenler arasındaki nedensellik ilişkisinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Çalışmada 2005:Q1-2022:Q2 dönemine ait üç aylık veriler kullanılmıştır. Değişkenler arasındaki nedenselliği araştırmak için Toda ve Yamamoto tarafından önerilen Granger nedensellik testinin değiştirilmiş bir versiyonu kullanılmıştır. Çalışma İslami bankacılık katılım fonu ve fon kullandırma hacmi ile konvansiyonel bankacılık mevduat hacmi arasındaki nedenselliği ortaya koymaktadır. Analiz sonuçları İslami bankalarının katılım fonu ve fon kullandırma hacminin konvansiyonel bankalar mevduat hacmi üzerinde etkili olduğunu (granger nedeni), aynı zamanda konvansiyonel bankacılık mevduat hacminin de İslami bankacılık katılım fon hacmi üzerinde etkili olduğunu (granger nedeni) göstermektedir. Çalışma elde edilen sonuçlarla bir taraftan bankacılık sektörü açısından katılım bankalarının önemini ortaya koymakta diğer taraftan İslami bankalar (katılım bankaları) ile konvansiyonel bankalar arasındaki ilişkiyi farklı bir perspektiften ele alarak literatüre önemli bir katkı sağlamaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
24

DEMİREL, Dr öğretim Üyesi Serkan. "DİJİTAL BANKACILIK UYGULAMALARININ MÜŞTERİ DENEYİMİ, TATMİNİ VE SADAKATE ETKİSİ." Uluslararası Anadolu Sosyal Bilimler Dergisi 6, no. 4 (2022): 1358–73. http://dx.doi.org/10.47525/ulasbid.1180033.

Full text
Abstract:
Bu çalışmada bankacılık sektöründeki dijital dönüşümün ve değişimin müşteri deneyimi, müşteri tatmini ve sadakatine etkisi incelenmiştir. Araştırma kapsamında veriler, dijital bankacılık müşterilerinden anket yöntemiyle (n=336) elde edilmiştir. Elde edilen veriler SPSS istatistik programı aracılığı ile analiz edilmiş (Anova) ve yorumlanmıştır. Çalışmadan elde edilen verilere göre dijital bankacılık uygulamalarının kullanım sıklığı ve yoğunluğu yüksek bulunmuş, özellikle dijital bankacılık işlemlerinden mobil bankacılık uygulamalarının kullanımı diğerlerine göre fazla çıkmıştır. Ayrıca dijital bankacılık uygulamalarında müşteri deneyimi, müşteri tatmini ve sadakati arasında anlamlı etkileşim olduğu yapılan analizler ile tespit edilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
25

KAYA, Emine, and Duygu ARSLANTÜRK ÇÖLLÜ. "BANKERLERDEN GÜNÜMÜZE TÜRK BANKACILIK TARİHİNİN KRONOLOJİK OLARAK DEĞERLENDİRİLMESİ." Business & Management Studies: An International Journal 8, no. 4 (2020): 1–36. http://dx.doi.org/10.15295/bmij.v8i4.1701.

Full text
Abstract:
Türkiye’de para ve sermaye piyasalarında aktif şekilde faaliyet gösteren bankalar, finansal sistemin en önemli ayaklarından birini oluşturmaktadır. Günümüz itibariyle güçlü kurumlara ve modern bir bankacılık anlayışına sahip olan Türk bankacılık sektörünün geldiği noktanın doğru değerlendirilmesi adına sektörün tarihsel süreç içinde geçirdiği değişim ve dönüşümün kavranması büyük önem arz etmektedir. Bu çalışmada Türk bankacılık sektörünün tarihsel gelişimi kronolojik olarak incelenmiştir. Bu kapsamda Türk bankacılık tarihinin 19. yüzyıla kadar uzandığı ve Osmanlı döneminde banker ve sarrafların faaliyetleri ile başladığı tespit edilmiştir. Cumhuriyet öncesinde daha çok yüksek kamu borçlanmalarını finanse etmek üzere faaliyet gösteren bankalar, Cumhuriyet’in ilk yıllarında ise, sanayi sektörünün finanse edilmesinde görev almıştır. Bu süreçte özel sektörün güçlenerek, özel bankaların kurulduğu tespit edilmiştir. Planlı dönemde ise, bankacılık sektörü için istikrarsız büyüme ve enflasyondan kaynaklanan zorluklar yaşanmıştır. 1980 yılından sonra piyasa ekonomisine geçiş ile, bankacılık sektöründe birçok yenilik meydana gelmiştir. Ancak 1990’dan sonra, yüksek kamu borçları ve yüksek enflasyon nedeniyle, bankacılık sektörü zor yıllar yaşamıştır. Yaşanan krizlerin ardından bankacılık sektöründe, yeniden yapılandırma süreci başlamış ve kredi hacmi ilerleyen yıllarda oldukça genişlemiştir. Mevcut durum itibariyle, Türk bankacılık sektörü sağlam mali yapısı ile faaliyetlerini sürdürmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
26

Tabaş, Mehmet. "Katılım Bankacılık Sistemi İle Geleneksel Bankacılık Sisteminin Karşılaştırılması." Journal of Social Research and Behavioral Sciences 8, no. 15 (2022): 137–49. http://dx.doi.org/10.52096/jsrbs.8.15.10.

Full text
Abstract:
Interest-free banking system the banking system by the size of the banking system overall participation in the banking system since the inception of the period of participation within hizmetsel diversity, performing in terms of profit distributed to depositors and the numerical oranlilik paylilig other factors such as how participation in this study a comparison has been done with commercial banks where the level of success of the banking system overall experience within the banking system tried to put. In comparison with the general banking system, which occupies a fairly large area in the literature, it is observed that the studies conducted on the participation banking system are limited. When the reason for this is examined, it is seen that the participation banking system has a new background compared to the past of traditional banking. Keywords: Interest-Free Banking, Participation Banking, Traditional Banking
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
27

SEKMEN, Taner. "İkili Bankacılık Sisteminde İslami Bankacılık ve Ekonomik Büyüme." Optimum Ekonomi ve Yönetim Bilimleri Dergisi 8, no. 1 (2021): 183–96. http://dx.doi.org/10.17541/optimum.821478.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
28

Akarçay, Mehmet. "Mobil Bankacılık Hizmetlerinin Türk Bankacılık Sistemi Karlılığına Etkisi." Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 11, no. 1 (2025): 59–76. https://doi.org/10.31592/aeusbed.1523671.

Full text
Abstract:
Teknolojinin gelişmesi ile birlikte, diğer sektörlerde olduğu gibi bankacılık sektöründe de çalışma ve müşteriler ile etkileşim kurma biçimleri de değişmiştir. Değişen teknoloji ile birlikte, mobil bankacılık sistemi, kullanıcılarını inovasyona yönlendirerek müşteri odaklı, güvenilir ve ihtiyaçlara cevap veren hizmetler sunmaktadırlar. Bu çalışmanın amacı, mobil bankacılık hizmetlerinin Türk bankacılık sistemi karlılığına etkisini araştırmaktır. Aktif karlılığı (ROA) ve özsermaye karlılığının (ROE) bağımlı değişken olarak kullanıldığı çalışmada, 2011Q1-2024Q1 yılları arası çeyrek dönem verilerinden yararlanarak ARDL sınır testi ile uzun ve kısa dönem ilişkileri incelenmiştir. Aktif karlılığı ile mobil bankacılık aktif müşteri sayısı arasında uzun dönem katsayılar incelendiğinde istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Buna karşın, aktif karlılığı ile ödemeler işlem hacmi değişkeni arasında istatistiksel olarak zayıf bir ilişki gözlemlenmiştir. Özkaynak karlılığı ile kredi kartı işlem hacmi arasında uzun dönem katsayılara bakıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu, buna karşın para transferi işlem hacmi ve yatırım işlem hacmi uzun dönem istatistik değerleri ile özkaynak karlılığı arasındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlı değildir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
29

ACAT, Meryem, and Naim HANK. "Türkiye’deki Katılım Bankaları Açısından 5411 Sayılı Bankacılık Kanunu’nun Değerlendirilmesi." Harran Theology Journal, no. 50 (December 15, 2023): 103–18. http://dx.doi.org/10.30623/hij.1267569.

Full text
Abstract:
Bu araştırma katılım bankalarının faaliyetlerini düzenleyen 5411 Sayılı Bankacılık Kanunu'nun, İslâm hukuk kurallarına uygunluğunu incelemeyi amaçlamaktadır. Katılım bankalarının faaliyetlerinin konvansiyonel bankalardan farklı olmasıyla birlikte, katılım bankalarının tâbi olduğu kanunun İslâm hukuku hükümlerine uygun olduğu varsayılmaktadır. Bu kapsamda Türkiye'de bankaların işleyişini düzenleyen kanun maddeleri ele alınmıştır. Ayrıca Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) ve Türkiye Katılım Bankaları Birliği'nin (TKBB) işlevleri incelenmiştir. Türkiye’de katılım bankacılığının tarihi ve faaliyet gösteren katılım bankalarının fon kullandırma yöntemleri üzerinde de kısaca durulmuştur. Türkiye’deki faaliyet gösteren altı katılım bankası zikredilmiş ve bunların tarihçesi hakkında bilgiler verilmiştir. Yasal çerçeveyi belirlemek amacıyla ilgili kanunda katılım bankalarıyla doğrudan bağlantısı bulunan yedi madde tahlil edilmiştir.
 Bu araştırmada Türkiye'de katılım bankalarının faaliyetlerini düzenleyen yasal maddelerin izini sürmek için tümevarım yaklaşımı ve ilgili yasal maddelerin, bu bankaların faaliyetlerini düzenleyen İslâm hukuku hükümlerine ne ölçüde uygun olduğunu analiz etmek için analitik bir yaklaşım kullanılmıştır. Öncelikle bu kanunun açık bir şekilde katılım bankacılığından bahsedip bahsetmediği ve konvansiyonel bankalar ile katılım bankalarını ayırıp ayırmadığı incelenmiştir. Daha sonra katılım bankalarının sisteminin 5411 Sayılı Bankacılık Kanunu’na uygunluğu üzerine bir değerlendirme yapılmıştır.
 Bu araştırma katılım bankalarının yönetiminde temel teşkil eden Bankacılık Kanunu’nun ele alınması sebebiyle önem arz etmektedir. Çünkü bu kanunun incelenerek konuyla ilgili maddelerinin analiz edilmesi, katılım bankalarının uygun bir şekilde faaliyet gösterip göstermediğinin saptanması noktasında yardımcı olmaktadır. Konvansiyonel bankalar ve katılım bankaları için ortak olarak kullanılan kanunun her iki banka türünün faaliyetleri için de uygun olması gerekmektedir. Ayrıca bu kanunun katılım bankalarının amacına uygun bir şekilde faaliyet gösterebilmesi için İslâm hukuk kurallarına aykırı olmaması temel şartlardan biridir. İki bankanın yönetim sistemleri arasında tek kanunla söz konusu uyumun sağlanması mümkün olmadığından katılım bankaları için müstakil bir kanunun oluşturulması ihtiyacı doğmaktadır. 
 Araştırmadan ulaşılan sonuçlar arasında en önemlileri şunlardır: 5411 Sayılı Bankacılık Kanunu, ilgili bankaların İslâm hukuku kapsamındaki yönetimine ilişkin yeterli maddelerden yoksundur. Bu nedenle ilgili bankaların Türkiye'deki İslâm hukuku kurallarına uyumu konusunda kesin sonuçlar çıkarılamaz. Türkiye’deki konvansiyonel ve katılım bankalarının tamamı 01.01.2005 tarihinde 5411 Sayılı Bankacılık Kanunu’na bağlanmıştır. BDDK finans şirketlerinin faaliyet düzenlemelerini ve denetlemelerini gerçekleştirmekte; TKBB de katılım bankalarının hak ve menfaatleri üzerine çalışmalar yapmaktadır. 5411 Sayılı Bankacılık Kanununun katılım bankaları ile ilgili düzenlemelerin olduğu yedi maddenin incelemesi sonucunda katılım bankalarının İslâm hukuk kuralları çerçevesinde yönetilmesine dair yeterli miktarda madde bulunmadığı kanaati oluşmuştur. Bu yedi maddede yeterli bulgu olmamasından dolayı da Türkiye’deki katılım bankalarının İslâm hukuk kurallarına uygunluğuna dair kesin bir sonucuna ulaşılamamaktadır. Türkiye’deki katılım bankalarının İslâmî esaslara göre sıkı bir şekilde yönetilebilmesi için mevcut kanunlardan özel bir Katılım Bankacılığı Kanunu’nun çıkarılması ve bu kanuna paralel olarak Katılım Bankalarını Denetleme ve Düzenleme Kurumu’nun kurulması gerekmektedir. Diyanet İşleri Yüksek Kurulu (DİYK), BDDK ve TKBB ile işbirliği, Katılımcı Bankacılık Kanunu'nun fetvalarla desteklenmesi ve resmiyet kazanması açısından önemlidir. Bu kanunun çıkarılması sürecinde İslâm hukukunun kaynak zenginliğinden faydalanmak gayesiyle, tek bir fıkhî mezhebin görüşlerine bağlı kalınmaması önerilmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
30

BEYBUR, Mustafa. "Şubesiz Dijital Bankacılık ve Türk Bankacılık Sektörü İçin Öneriler." Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 24, no. 1 (2022): 286–303. http://dx.doi.org/10.26745/ahbvuibfd.997689.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
31

Kapkara Kaya, Sevcan. "Dijital Bankacılık ile Bankacılık Sektörü Çalışan Sayısı Arasındaki İlişkisi." Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 10, no. 1 (2024): 96–114. http://dx.doi.org/10.31592/aeusbed.1353565.

Full text
Abstract:
Bu çalışmanın amacı, dijital bankacılık araçları ile bankacılık sektörü çalışan sayısı arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Bu amaç doğrultusunda çalışmada 2006q1-2022q4 dönemine ait veriler kullanılmıştır. Bu veriler korelasyon analizi ve Vektör Otoregresyon Modeli (VAR) yöntemleri kullanılarak analiz edilmiştir. Elde edilen korelasyon analizi sonucuna göre, dijital bankacılık (DIG) ve bankamatik (ATM) sayıları arttıkça çalışan sayısının (PN) da artması beklenmektedir. VAR analizi üzerinden elde edilen etki-tepki fonksiyonu sonuçlarına göre PN’de meydana gelen bir standart sapmalık şoka karşılık değişkenin kendisi pozitif ancak azalarak 12. dönemde sönümlenen bir tepki vermektedir. DIG ve ATM değişkenlerinde meydana gelen bir standart sapmalık şoka karşılık da PN değişkeninin pozitif tepkiler verdiği ancak 5. dönemde DIG kaynaklı şokların, 6. dönemde ise ATM kaynaklı şokların etkisinin kaybolduğu görülmektedir. Varyans ayrıştırması sonuçlarına göre ise çalışan sayısı değişkeninin varyansındaki değişimin yaklaşık %89.5’u kendisindeki, %2’si dijital bankacılık değişkenindeki ve %8.3’ü ise bankamatik değişkenindeki değişimlerden kaynaklanmaktadır. Elde edilen bu sonuçlara göre bankacılık sektöründeki dijitalleşmenin çalışan sayısını arttırması beklenmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
32

Aksoy Erzurumlu, Esra, and Mehmet Gençtürk. "A Research on the Financial Performance of Islamic Banks: SD-WEDBA Method." Alanya Akademik Bakış 9, no. 2 (2025): 639–50. https://doi.org/10.29023/alanyaakademik.1622511.

Full text
Abstract:
Geçmişten bugüne bankacılık faaliyetlerindeki değişiklikler, ekonomik, sosyolojik, dini gibi sebeplere dayanmaktadır. Finansal piyasalar içinde yer alan bankacılık sektörü toplumun ihtiyaçlarına en iyi şekilde hizmet etmek için çabalamaktadır. Müslüman kesimi de bu piyasa içine dahil edebilmek için İslami bankacılık hizmetleri sunan bankalar bulunmaktadır. İslami bankacılık sistemi özellikle yaşanan küresel krizlerin ardından gösterdiği finansal performansla dikkatleri üzerine çekmeyi başarmıştır. İslami bankacılık faaliyetleri Müslüman nüfusunun yoğun olduğu yerlerde yoğunlaşmaktadır. Ancak son dönemlerde Müslüman nüfusunun az olduğu yerlerde de ilgi çekmeye başlamıştır. Çalışmada seçili ülkelerin islami bankacılık alanındaki performansları ve bu performansların ilgili ülkedeki Müslüman nüfusu ile ilişkisi incelenmiştir. Çalışmada seçili ülkelerin İslami bankacılık alanındaki finansal performansları incelenmiştir. Seçili ülkelerde faaliyet gösteren İslami bankaların finansal performansları altı kriter çerçevesinde değerlendirilmiştir. Bu kriterler, sermaye yeterliliği, takipteki alacaklar, öz sermaye karlılığı, aktif karlılığı, sermaye varlığı ve likit varlıklardır. Analiz için Çok Kriterli Karar Verme Yöntemi kullanılmıştır. ÇKKV yöntemlerinden SD ve WEDBA yöntemi tercih edilmiştir. Kriterlere SD yöntemi kullanılarak önem ağırlıkları atanmıştır. Hesaplanan kriter ağırlıkları WEDBA yöntemine atanarak ülkelerin performansları sıralanmıştır. Elde edilen bulgulara bakıldığında en iyi performans gösteren ülkeler başında Irak, Sudan ve Mısır gelmiştir. Ülkelerin islami bankacılık finansal performansı ile Müslüman nüfus yoğunluğu arasında pozitif ve aynı yönlü orta derecede doğrusal bir ilişki tespit edilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
33

Kum, Hakan. "Karbon Emisyonları ve Makroekonomik Değişkenlerin Bankacılık İstikrarına Etkisi: Türk Bankacılık Sektörü Üzerine Dinamik Panel Veri Analizi." BDDK Bankacılık ve Finansal Piyasalar Dergisi 19, no. 1 (2025): 65–91. https://doi.org/10.46520/bddkdergisi.1724029.

Full text
Abstract:
Bu çalışma, Türkiye gibi gelişmekte olan piyasalar için politika odaklı öneriler sunarak iklim kaynaklı finansal riskler üzerine gelişen literatüre katkı sağlamaktadır. Ayrıca, panel veri analizi kullanılarak karbon emisyonlarının Türk bankacılık sektörünün istikrarı üzerindeki etkilerini incelemektedir.2005–2023 dönemine ait 20 büyük bankaya ilişkin yıllık veriler kullanılarak sabit etkiler modeli ve Sistem GMM yöntemi uygulanmıştır. Analizde bankacılık istikrarı, üç temel gösterge ile ölçülmüştür: Takipteki kredi oranı (NPL), finansal istikrar (Z-Skor) ve varlık kârlılığı (ROA). CO₂ emisyonlarının NPL üzerinde pozitif, Z-Skor ve ROA üzerinde negatif ve istatistiksel olarak anlamlı etkiler yarattığı tespit edilmiştir. Ayrıca, GSYİH büyümesi bankacılık istikrarını artırıcı yönde; enflasyon ve döviz kuru oynaklığı ise zayıflatıcı yönde etkide bulunmuştur. Bu sonuçlar, çevresel risklerin bankacılık istikrarı için bağımsız bir kırılganlık kaynağı haline geldiğini göstermektedir. Çalışmanın özgün katkısı, geleneksel makroekonomik belirleyicilerin yanı sıra çevresel faktörleri de dikkate alarak Türkiye örneğinde bankacılık istikrarını bütüncül biçimde analiz etmesidir. Bulgular, bankacılık sisteminin iklim kaynaklı risklere karşı direnç kapasitesinin artırılması yönünde politika yapıcılara öneriler sunmaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
34

Özbingöl, Ayten. "Türkiye’de “siber güvenlik” eğitimine disiplinler arası bakış: Muhasebe ve bankacılık bölümleri açısından bir araştırma." Nevşehir Hacı Bektaş Veli Üniversitesi SBE Dergisi 15, no. 2 (2025): 777–806. https://doi.org/10.30783/nevsosbilen.1622480.

Full text
Abstract:
Veri güvenliğine yönelik siber saldırı tehdidi, siber güvenliği önemli hâle getirmiştir. Bu nedenle, öncelikle Türkiye’deki 208 üniversitede “siber güvenlik” adı altında açılan, ön lisans, lisans ve lisansüstü eğitim programları incelenmiştir. Siber güvenlik eğitimlerinin mühendislik (fen bilimleri) alanında konumlandırıldığı belirlenmiştir. Siber güvenliğin disiplinler arası bir konu olması nedeniyle, bu çalışmanın amacı, sosyal bilimler alanında muhasebe ve bankacılık (lisans) eğitiminde siber güvenlik eğitiminin durumunu belirlemektir. Çalışmada içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Muhasebe alanında 15, bankacılık alanında 43 programın müfredatı siber güvenlik ve siber güvenlikle ilgili dersler açısından incelenmiştir. Muhasebe programlarının 6’sında, bankacılık programlarının 18’inde siber güvenlik ve siber güvenlikle ilişkili ders bulunmamaktadır. Muhasebe müfredatlarında “siber güvenlik” adı altında ders açan tek üniversite İstanbul Aydın Üniversitesi’dir. Bankacılık müfredatlarında “siber güvenlik” adı altında ders açan üniversiteler Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi ve İstanbul Nişantaşı Üniversitesi’dir. Siber güvenlikle ilişkili dersler açısından en zengin müfredat muhasebe programları arasında Başkent Üniversitesi’nde ve bankacılık programları arasında İstanbul Gelişim Üniversitesi’ndedir. Muhasebe ve bankacılık eğitim müfredatlarında siber güvenlik konusu genellikle farkındalık oluşturacak düzeyde ele alınmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
35

Berberoğlu, Murat. "Doğu Karadenizde Bankacılık." Karadeniz Arastirmalari Merkezi 13, no. 52 (2016): 253. http://dx.doi.org/10.12787/karam1114.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
36

ERDAŞ, Sadık. "Modern Türk Bankacılık Tarihine Çevreden Bir Bakış: Anadolu’da Yerel Bankacılık." Modern Türklük Araştırmaları Dergisi /Journal of Modern Turkish Studies 11, no. 2 (2014): 7–44. http://dx.doi.org/10.1501/mtad.11.2014.2.16.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
37

Aytaç Emin, Ayşegül. "Türkiye Bankacılık Sektörü Kırılganlığı: ABD Ekonomi Politikası Belirsizliğinin Rolü." Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 27, no. 1 (2025): 267–90. https://doi.org/10.26745/ahbvuibfd.1604518.

Full text
Abstract:
Bu çalışmada, ABD ekonomi politikası belirsizliğinin, Türkiye bankacılık sektörü kırılganlığı üzerindeki etkisi incelenmiştir. Bu amaçla, Türkiye bankacılık sektörü kırılganlıklarını belirlemek için öncelikle Bankacılık Sektörü Kırılganlık Endeksi oluşturulmuştur. Çalışma, 2005q4 ve 2023q4 dönemlerini kapsayan çeyreklik verilerle gerçekleştirilmiştir. Bu bağlamda, ABD ekonomi politikası belirsizlik endeksi Baker vd. (2016) çalışmasında oluşturulan aylık endeks, değerlerin ortalaması alınarak çeyreklik endekse dönüştürülmüştür. Analiz probit model kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın bulgularına göre, ABD kaynaklı ekonomi politikası belirsizliği, Türkiye bankacılık sektörü kırılganlığı olasılığını arttıran önemli bir faktördür. Buna ek olarak, ABD ekonomi politikası belirsizliği değişkeni oluşturulan modelin açıklama gücünü ve öngörü gücünü yüksek oranda arttıran bir faktör olarak tespit edilmiştir. Çalışmada ekonomik büyüme, enflasyon, faiz oranı, düzenleyici sermayenin risk ağırlıklı varlıklara oranı, aktif karlılığı, özel sektöre verilen kredilerin GSYH’ye oranı ve net açık döviz pozisyonunun sermayeye oranı değişkenleri de Türkiye bankacılık sektörü kırılganlıkları üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
38

Yerlikaya, Ahmet, and Bahadır Uysal. "KATILIM BANKACILIĞINDA FİNANSAL PERFORMANS: TÜRKİYE ÖRNEĞİ." Dumlupınar Üniversitesi İİBF Dergisi, no. 13 (June 30, 2024): 138–48. http://dx.doi.org/10.58627/dpuiibf.1498157.

Full text
Abstract:
Bankalar, özellikle gelişmekte olan piyasalarda finansman sağlanabilecek en önemli piyasa aktörlerinden birisidir. Bankalar, sundukları finansal enstrümanlara ve amaçlarına göre farklı şekillerde sınıflandırılmaktadır. Bankacılık türlerinden birisi olan katılım bankacılığı, İslam hukukunu temel alan bir anlayışa sahiptir. Buna göre faiz kavramını kullanmayan katılım bankaları, finansal enstrümanlara İslami bakış açısı getirerek diğer bankacılık türlerinden ayrılmaktadır. Literatürde katılım bankalarının finansal performanslarının farklı yöntem ve kriterlere göre ölçüldüğü görülmüştür. Bu çalışmada ise literatürden farklı olarak personel sayısı ve şube sayısı da dahil olmak üzere 12 kriterin TOPSİS yöntemi ile kullanılarak katılım bankalarının performansları ölçülmüştür. Bu kapsamda üç özel katılımda bankası olan Albaraka Türk, Kuveyt Türk ve Türkiye Finans ile üç kamu katılım bankası olan Ziraat Katılım, Vakıf Katılım ve Emlak Katılım olmak üzere altı katılım bankası incelemeye alınmıştır. 2019-2022 yıllarına ait veriler, Türkiye Katılım Bankaları Birliği web sitesinden temin edilmiştir. Çalışmada en yüksek performansa sahip bankanın Kuveyt Türk, en düşük performansa sahip bankanın ise Emlak Katılım bankası olduğu tespit edilmiştir. Vakıf Katılım’ın inceleme dönemi içerisinde performansını istikrarlı şekilde artırarak sıralamasını yükselttiği görülmüştür. Performansı yüksek bankaların ürün çeşitliliğini sağlayan, şube ve personel sayısı fazla olan bankalar olduğu değerlendirilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
39

Büşra, Nur Kuru. "Dijital Bankacılık Kullanan Öğrencilerin Dijital Okuryazarlık Düzeyi: Biga Uygulamalı Bilimler Fakültesi, Finans ve Bankacılık Bölümü Örneği." International Social Mentality and Researcher Thinkers Journal 11, no. 2 (2025): 403–8. https://doi.org/10.5281/zenodo.15068181.

Full text
Abstract:
T&uuml;rkiye'deki &uuml;niversite &ouml;ğrencilerinin dijital okuryazarlık d&uuml;zeyleri, finansal piyasaların etkinliğini &ouml;nemli &ouml;l&ccedil;&uuml;de şekillendirmektedir. Gelişmekte olan bir ekonomi olarak T&uuml;rkiye, aynı zamanda gelişmekte olan piyasa dinamiklerine ve finansal yapıya sahiptir. Bu bağlamda, &ouml;ğrencilerin dijital okuryazarlık d&uuml;zeylerinin arttırılması, yalnızca bireysel seviyede değil, aynı zamanda finansal piyasa verimliliğini ve yatırım etkinliğini arttırarak, toplumsal refahın iyileştirilmesine de katkı sağlayabilecek stratejik bir adım olacaktır. Bu &ccedil;alışmanın amacı Biga Uygulamalı Bilimler Fak&uuml;ltesi Finans ve Bankacılık B&ouml;l&uuml;m&uuml; &ouml;ğrencilerinin dijital okuryazarlık d&uuml;zeylerini belirleyerek, dijital okuryazarlık ile dijital bankacılık uygulamaları kullanımı arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Araştırma verileri katılımcılara y&uuml;z y&uuml;ze anket uygulanarak toplanmıştır. Anketler 304 &ouml;ğrenci tarafından doldurulmuştur. Sonu&ccedil; olarak mobil bankacılık uygulamasının &ouml;ğrencilerin dijital okuryazarlık d&uuml;zeyini en &ccedil;ok etkileyen değişken olduğu saptanmıştır. <strong>Anahtar Kelimeler: </strong>&nbsp;Dijital okuryazarlık, dijital bankacılık, mobil bankacılık.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
40

İŞLEMEZ, İbrahim, and Hakan ASLAN. "İslami Bankacılık Gelişimi ile Gelir Dağılımı İlişkisi, Malezya Örneği." Research Journal of Politics Economics and Management 10, no. 2 (2022): 152–76. http://dx.doi.org/10.54429/seyad.1122232.

Full text
Abstract:
Gelir dağılımında adaletin sağlanabilmesi her devletin en öncelikli görevleri arasında yer almaktadır. Bugün gelir dağılımını etkileyen en önemli unsurlardan biri de finansal sistemin en önemli sac ayağı olan bankacılık sistemidir. Ekonomilerde geleneksel bankacılık sistemine alternatif olarak faizsizlik ilkesiyle faaliyet gösteren İslami bankaların gelişim ve derinliklerinin artmasıyla birlikte zamanla finansal piyasalardan daha fazla pay almaya başlamışlardır. Bu durum İslami bankacılık gelişiminin gelir dağılımına olan etkisinin incelenmesi gereksinimini ortaya çıkarmakla beraber literatürde bu tür çalışmaların az olması dikkat çekicidir. Bu çalışmada İslami bankacılık gelişiminin gelir dağılımı üzerindeki etkisi Malezya özelinde ARDL sınır testi yöntemi ile 2001-2019 dönemi için incelenmektedir. Çalışmanın ekonometrik bulgularına göre kişi başına düşen milli gelir ekonomik gelişmenin ilk dönemlerinde gelir dağılımı eşitsizliğini azaltırken ekonomik gelişmenin ilerleyen safhalarında gelir eşitsizliğini artırmaktadır. Bu çalışmanın esas motivasyon kaynağını oluşturan, İslami bankacılık gelişiminin gelir dağılımı ilişkisine bakıldığı zaman, İslami bankalar tarafından özel sektöre kullandırılan finansman hacminde meydana gelen ortalama %1’lik bir artışın gelir eşitsizliğini ortalama %0,036 oranında azalttığı tespit edilmiştir. Bu doğrultuda gelir dağılımındaki adaletin sağlanmasında olumlu katkı yapan İslami bankacılık sisteminin doğru tanıtılması, geliştirilmesi ve derinleştirilmesi tavsiye edilmektedir. Ayrıca kamu otoritelerinin İslami bankacılığın gelişmesinde ve derinleşmesinde etkin bir rol alındığı takdirde İslami finansın hızlı bir gelişim gösterebileceği ve bu durumun gelir eşitsizliğini azaltmada önemli bir rol oynayabileceği ifade edilmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
41

Çınar, Ömer, and Gürol Özdemir. "PANDEMİ DÖNEMİNDE BANKACILIK SİSTEMİNDEKİ DEĞİŞİMLERİN BANKA YÖNETİM VE ORGANİZASYONUNA ETKİLERİ." Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 7, no. 1 (2025): 98–119. https://doi.org/10.46482/ebyuiibfdergi.1700684.

Full text
Abstract:
Covid-19 salgını, sosyal ve ekonomik açıdan benzeri görülmemiş bir krize neden olmuş ve kurumlarda geçici/kalıcı etkiler bırakmıştır. İnsan hayatına olan menfi etkilerine ilaveten, aşırı yüklenmiş sağlık hizmetleri, kısıtlama politikaları, ekonomik faaliyetlerin sekteye uğraması sonucunda oluşan üretim kısıtlamaları ve işten çıkarmalar, önceki krizlerle karşılaştırılamayacak düzeyde sonuçlar doğurmuştur. Salgın, çalışanlara yönelik riskler, kuruluşların benimsemesi gereken önlemler ve yeni uygulamalar, hükümetin kapanma ve karantina uygulamalarına neden olmuştur. Mevcut bilgiler yetersiz ve çelişkili olduğu için kuruluşların belirsizlikleri yönetmesi zorlaşmıştır. Özellikle faaliyetlerini durdurmaması gereken bankacılık sektörü, salgından çok etkilenmiş ve yönetimsel açıdan değişikliklere gitmiştir. Bu nitel çalışmanın amacı pandemi döneminde bankacılık sektörünün etkilenme düzeyini ve yönetim ve organizasyonunda yapmak zorunda kaldığı değişiklikleri araştırmaktır. TRA (Kuzeydoğu Anadolu) bölgesinde yer alan Erzurum, Erzincan, Bayburt, Ağrı, Kars, Iğdır ve Ardahan illerinde bulunan 22 banka yöneticisinin 17’si ile görüşme gerçekleştirilmiştir. Gerçekleştirilen mülakatla, pandemi döneminde bankacılık yönetim süreçleri, kazanımları ve yönetici beklentileri, pandemi sonrası geçiş döneminde bankacılık yönetim süreçleri ve yönetim süreçlerine yönelik pandeminin gelecekteki olası etkileri incelenmiştir. Bulgular, pandeminin bankacılık sektöründe etkili olduğu yönündedir. Pandemide yaşanılan tecrübenin yönetimsel ve organizasyonel anlamda gelecek dönemlere aktarılması, çalışmanın önemini ortaya koymaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
42

HARUNOĞULLARI, Erdal. "The Development of Islamic Finance under the AK Party Governments." Uluslararası Yönetim Akademisi Dergisi 6, no. 2 (2023): 489–503. http://dx.doi.org/10.33712/mana.1284628.

Full text
Abstract:
Bu çalışma, 2002- 2023 dönemlerinde AK Parti hükümetlerinin Türkiye'de İslami finansın gelişimini için oynadığı rol incelenmiştir. Çalışmada, hükümet politikalarında katılım bankacılığı faaliyetlerinin gelişmesi için izlenilen yasal süreç, kamu katılım bankalarının kurulması, İslami finansla ilgili programların hükümet programlarına dâhil edilmesi ve İslami finansta Şeriat uyumunun standartlaştırılması için düzenleyici kurumlar ve danışma kurullarının oluşturulması gibi politika ve düzenlemeler ele alınacaktır. Ayrıca çalışma, İstanbul'un küresel bir finans merkezi olması hedefi açısından büyük potansiyele sahip olan katılım bankacılığı sektörünün gelişimini sağlayan politika ve düzenlemeleri incelemektedir. Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programları analiz edilerek TKBB (Türkiye Katılım Bankaları Birliği) ve BDDK (Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu) verileri ile Türkiye’de İslami finansın gelişimi değerlendirilecektir. Ayrıca, çalışmada, Türkiye'nin küresel İslami finans sektöründe lider bir oyuncu olma potansiyelini SWOT analizi yoluyla ele alınacaktır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
43

ERGÜN, Tolga. "DİJİTALLEŞME İLE BANKACILIK KȂRLILIĞI ARASINDAKİ ETKİLEŞİM: ARDL SINIR TESTİ YAKLAŞIMI." Dicle Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, August 28, 2023. http://dx.doi.org/10.15182/diclesosbed.1313624.

Full text
Abstract:
Geliştirilen teknolojiyle birlikte finans bankacılık sektöründe yaşanan dijital değişim ve dönüşüm başta kârlılık, verimlik ve rekabet olmak üzere birçok alanda giderek yaygın hale gelmektedir. Mobil ödeme ve çevrimiçi finansal hizmetlerin dijital platformlar aracılığıyla hızla yaygınlaşması bankacılık sektörünün finansal performansı üzerinde önemli rol oynamaktadır. Bu bağlamda çalışmada, Türkiye bankacılık sektöründeki dijitalleşme ile bankacılık (mevduat bankacılığı ile kalkınma ve yatırım bankacılığı) toplam net kârlılığı arasındaki uzun dönem etkileşimin ortaya koyulması amaçlanmıştır. Bu doğrultuda ampirik çalışmada bir adet araştırma modeli kurulmuştur. Modelde mevduat bankacılığı ile kalkınma ve yatırım bankacılığı sektörüne ait toplam net kâr göstergesi bağımlı değişken olarak kullanılmıştır. Mobil bankacılık üzerinden yapılan ödeme tutarı, mobil bankacılık işlem hacmi ile mobil bankacılık aktif müşteri sayıları ise bağımsız değişken olarak ele alınmıştır. 2011:Q1-2023:Q1 periyodundaki 49 çeyrek döneme ait veriler otoregresif dağıtılmış gecikme (ARDL) testi ile analiz edilmiştir. Analizler neticesinde dijitalleşme göstergeleri ile bankacılık faaliyet türü toplam net kârı arasında uzun dönem ilişkinin olduğu ve dijitalleşme ile kârlılığın birlikte hareket ettiği tespit edilmiştir. Diğer bir ifade ile bankacılık sektöründeki dijitalleşmede yaşanan gelişim bankacılık kârlılığını pozitif yönde etkilemektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
44

BEYBUR, Mustafa. "Türk Bankacılık Sektörü Müşterilerinin Şubesiz Dijital Bankacılığa Yönelik Olumsuz Tutumlarını Etkileyen Faktörler Üzerine Bir Araştırma." Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi, July 1, 2022. http://dx.doi.org/10.37880/cumuiibf.1082700.

Full text
Abstract:
Bankacılık sektöründe yaşanan hızlı dijitalleşme, şubelerin dağıtım kanalı olarak yoğun olarak kullanıldığı geleneksel bankacılık anlayışından farklı olarak şubesiz dijital bankacılık anlayışını ortaya çıkarmıştır. Yeni nesil şubesiz dijital bankaların ulaşmış oldukları müşteri portföyleri büyük dikkat çekmektedir. Bu yeni bankacılık anlayışı Türk bankacılık sektörünün de dikkatini çekmiş ve BDDK tarafından hazırlanan yönetmeliklerle şubesiz dijital bankacılık faaliyetleri mümkün hale getirilmiştir. Şubesiz dijital bankacılık Türk bankacılık sektörü için yeni bir faaliyet alanıdır ve bir yeniliğin kullanıcılar tarafından benimsenmesi üzerinde yeniliğe karşı niyetin, yeniliğe karşı niyetin üzerinde ise yeniliğe karşı tutumun etkili olduğu kabul edilmektedir. Yeniliğe karşı tutum üzerinde ise birçok dış faktörün etkili olduğu belirtilmektedir. Bu nedenle bu araştırmada banka müşterilerinin şubesiz dijital bankacılığa yönelik olumsuz tutumları üzerinde etkili olan bazı faktörlerin araştırılması amaçlanmıştır. Bu amaçla 357 geleneksel banka müşterisine çevrimiçi anket uygulanmış ve yanıtlar regresyon analizine tabi tutulmuştur. Regresyon analizi ile şubesiz dijital bankacılığa yönelik olumsuz tutum üzerinde şubesiz dijital bankacılığa yönelik güven, algılanan fayda, geleneksel banka kullanım alışkanlığı ve memnuniyeti faktörlerinin etkisi analiz edilmiştir. Sonuçlar şubesiz dijital bankacılığa yönelik olumsuz tutumun geleneksel banka kullanım alışkanlığından, şubesiz dijital bankacılığa yönelik güvenden ve şubesiz dijital bankacılığa yönelik algılanan faydadan anlamlı ve pozitif yönde etkilendiği, buna karşılık geleneksel banka memnuniyetinden anlamlı bir şekilde etkilenmediği göstermektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
45

DAVER, Gizay. "An Assessment on Bank Openness, Open Banking and Open Data in Turkey." Ekonomi ve Finansal Araştırmalar Dergisi, June 5, 2023. http://dx.doi.org/10.56668/jefr.1253087.

Full text
Abstract:
Dijital Bankacılık dönüşümü, geleneksel şube bankacılığı uygulamalarından dijital banka uygulamalarına geçiş olarak değerlendirilebilir. Bu geçişte açık bankacılık kavramı, dijital bankacılık kavramı çerçevesinde popüler bir söylem olarak kullanılmaktadır. Açık bankacılık kullanımı ne kadar geçerlidir? Açık bankacılık kavramı anlatılmak istenileni karşılamakta mıdır? Konunun potansiyel işgücü arasında kavranamamış olması önemli bir sorundur. Hatta açık bankacılık ilişkili ve ilişkisiz çeşitli “açık” kavramıyla karıştırılmaktadır. Temel kavramsal çerçevenin açık bankacılık, açık veri, banka açıklığı ve finansal açıklık çizgisinde belirlenmesi hedeflenmiştir. Potansiyel çalışanlara bu ayrımların öğretilmesi ve bankacılığın geleceğindeki potansiyel çalışma alanlarının belirlenmesi amaçlarıyla gerçekleştirilen değerlendirmeler, metodolojik konulara yoğunlaşarak finans bankacılık endüstrisinin geleceğinin şekillendirilmesine katkı sağlanabileceğini ortaya çıkartmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
46

DAĞILGAN, Gökhan. "TÜRKİYE’DE KATILIM BANKACILIĞININ PERFORMANS DEĞERLENDİRMESİ: PANEL VERİ ANALİZİ." Toplum Ekonomi ve Yönetim Dergisi, May 4, 2023. http://dx.doi.org/10.58702/teyd.1279405.

Full text
Abstract:
İslami finans ismiyle faizsiz bankacılık faaliyeti, Türkiye’de katılım bankacılığı ismi ile yapılmaktadır. Genel kabul gören bankacılık hizmetlerinden farkı, faizsiz işlem yapmak olan katılım bankacılığı, 2023 yılı itibari ile Türkiye’de altı katılım bankacılığı ile hizmet vermektedir. Türkiye’de İslami bankacılık diğer adıyla katılım bankacılığı, son yıllarda hızla büyüyen ve gelişen bir yapısı bulunmaktadır. Bilhassa son yıllarda karlılık performansları hızla artış göstermektedir. Bu çalışmada 2016:1-2021:3 dönemlerinde faaliyet gösteren beş katılım bankasının karlılık performansları Sistem GMM yöntemi ile analiz edilerek değerlendirmelerde bulunulmuştur. Yapmış olduğumuz analizler, katılım bankacılığının karlılık performansını, içsel bankaya özgü değişkenlerin etkilerini ölçerek, katılım bankacılığı sektörünün bankacılık sistemi içerisindeki payının artmasını sağlamaktır. Yapılan analiz sonucunda toplam kredi miktarının artması aktif karlılığı artırırken, özkaynak karlılığı üzerinde etki yaratmamaktadır. Takipteki kredilerdeki meydana gelecek bir artış ise özkaynak karlılığını olumsuz etkileyerek azaltmaktadır. Toplam aktifler içerisindeki toplanan fonlar özkaynak karlılığı artırırken, verilen krediler ise aktif karlılığı azaltmaktadır. Özkaynak miktarının artması özkaynak karlılığını artırırken, aktif karlılığı ise azaltmaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
47

SUBAŞI, Özge, and F. Müge ARSLAN. "THE ANTECEDENTS OF CUSTOMER EXPERIENCE IN MOBILE BANKING AND THEIR EFFECT ON CUSTOMER EXPERIENCE AND LOYALTY INTENTION." Journal of Research in Business, May 25, 2023. http://dx.doi.org/10.54452/jrb.1201891.

Full text
Abstract:
Zorlu rekabet koşullarında işletmelerin birbirlerinden farklılaşmasını sağlamak için müşteri nezdinde taklit edilemeyecek deneyimler oluşturmaya ihtiyaç vardır. Özellikle teknolojiyle birlikte, müşterinin istek ve ihtiyaçlarının değişmesi işletmelerin bu deneyimleri yaratmalarını daha da zorunlu hale getirmektedir. Ayrıca, müşterilerin sektöre özel gereksinimleri doğrultusunda işletmelerin bu gereksinimlere yönelik deneyimler oluşturması gerektiği açıktır. Buna rağmen bankacılık alanında müşteri deneyimini oluşturan unsurlar ve/veya öncüller ile ilgili fikir birliğine varılmamış olduğu anlaşılmıştır. Mbama &amp; Ezepue’nun 2018 yılında dijital bankacılık deneyimine etki eden unsurlara yönelik kapsamlı bir çalışma yaptıkları görülmüştür. Ancak ilgili çalışmada Mbama &amp; Ezepue (2018), internet ve mobil bankacılığı dijital bankacılık kapsamında bir bütün olarak ele almıştır hâlbuki mobil bankacılık ile internet bankacılığı birbirinden farklı özelliklere sahiptir ve tüketicilerde farklı açılardan değer yaratabilmektedir. Bu sebeple mobil bankacılık özelinde bir çalışma yapılmasının önemi yadsınamaz. Ayrıca herhangi bir çalışmada oluşturulan belirli bir modelin genellenebilmesi için farklı örneklemlerde test edilmesi gerekmektedir. Bu bağlamda çalışmanın amacı, dijital bankacılık deneyimi öncüllerinin (algılanan kalite, kolaylık, fonksiyonel kalite, hizmet kalitesi, marka-güven, müşteri-çalışan etkileşimi, algılanan risk, algılanan kullanılabilirlik, mobil bankacılık inovasyonu) mobil bankacılık müşteri deneyimi üzerinde ne derecede etkili olduğunu anlamak ve sadakat niyeti üzerindeki etkisini incelemektedir. Çalışmada ayrıca yanıtlayıcıların demografik özellikleri ve mobil bankacılık davranışları kontrol değişkenleri olarak ele alınarak karıştırıcı etkileri incelenmiştir. Çalışmada kolayda örnekleme ve çevrimiçi anket yöntemiyle 436 geçerli anket elde edilmiştir. Hiyerarşik regresyon ile gerçekleştirilen analizler sonucunda müşteri deneyimi üzerinde etkili bulunan öncüllerin inovasyon, algılanan kullanılabilirlik ve hizmet kalitesi; sadakat niyeti üzerinde etkili olan öncüllerin ise marka-güven ve algılanan kullanılabilirlik olduğu saptanmıştır. Ayrıca müşteri deneyiminin sadakat niyeti üzerinde önemli bir etkisi olduğu anlaşılmıştır. Kontrol değişkenlerinin ise müşteri deneyimi üzerinde karıştırıcı etkisi bulunmadığı ancak sadakat niyeti üzerinde belirli oranda etkili olduğu anlaşılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
48

ŞİRECİ, Yunus, and Saim KAYADİBİ. "GELENEKSEL BANKACILIK VE KATILIM BANKACILIĞI UYGULAMALARI: KARŞILAŞTIRMALI PERFORMANS ANALİZİ." Uluslararası Finansal Ekonomi ve Bankacılık Uygulamaları Dergisi, June 7, 2023. http://dx.doi.org/10.57085/ufebud.1289761.

Full text
Abstract:
Bu çalışmada bankacılık tarihi, geleneksel bankacılık ve katılım bankacılığı uygulamaları, kâr payı ve faiz ile ilgili detaylı bilgiler literatür doğrultusunda açıklanmaya çalışılmıştır. Finansal sistem içinde bulunan bankaların ortaya çıkışı ve önemi karşılaştırılmıştır. Çalışmanın analiz kısmında geleneksel bankaları ve katılım bankalarının 2017 ve 2020 yılları arasındaki verileri TBB ve TKBB aracılığıyla elde edilerek, karşılaştırmalı finansal analizi yapılmıştır. &#x0D; Çalışmanın sonucunda, geleneksel ve katılım bankalarının arasında katılım bankalarının performansının daha yüksek olduğu tespit edilmiştir. Fakat bankacılık sektöründe katılım bankalarının, geleneksel bankalara oranla sayılarının daha az olduğu gözlenmiştir. Buna rağmen katılım bankaları, bankacılık sektöründe önemli bir gelişme gösterdiği ortaya çıkmıştır. Katılım bankalarının müşterilerine ve sektöre yönelik iyileştirici çalışmalar yapması, marka tanınırlığı üzerinde stratejik hamleleri uygulaması bankacılık sektöründeki payının artıracağını ön göstermektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
49

KOCATÜRK, Yaren. "Bankacılıkta Dijitalleşmenin Etkileri ve Türkiye’deki Analizi." Ekonomi ve Finansal Araştırmalar Dergisi, June 19, 2023. http://dx.doi.org/10.56668/jefr.1310735.

Full text
Abstract:
Finansal sektörlerden bankacılık sektörü dijitalleşmeyle en hızlı gelişme gösteren sektörlerden biri olmuştur. Dijitalleşme sayesinde bankalar sadece şube kanalından değil, mobil ve internet bankacılığı ile hizmetlerin tümünü sunabilir hale gelmiştir. Müşteriler akıllı telefon, bilgisayar ve tablet üzerinden zaman ve mekan sınırı olmadan istedikleri her yerde işlem yapma imkanı bulmaktadırlar. Dijitalleşme maliyet avantajı, gelir artışı, hızlı işlem yapma, işlem takibi ve işlem çeşitliliği gibi bir çok avantajı beraberinde getirmiştir. Dijital bankacılık sistemi büyük ve küçük ölçekli bankaları yakın seviyeye getirmeye zemin hazırlamıştır. Teknolojik altyapısını sürekli geliştirip, tecrübe ve sistem yönetimi öne ile çıkan bankalar avantajlı olmaktadır. Bu çalışmada, mobil ve internet bankacılığı işlemleri, banka şube sayısı ve çalışan sayılarına ilişkin güncel verilere bakılarak dijital bankacılığın avantajlarını vurgulamak ve bankacılık sektörünün nasıl etkilendiğini ortaya koymak amaçlanmaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
50

Ağırtmış, Muharrem, and Ebubekir Mollaahmetoğlu. "Türk Bankacılık Sektöründe Panel Veri Analizi Yöntemiyle Likidite ve Karlılık Arasındaki İlişkinin Değerlendirilmesi." BDDK Bankacılık ve Finansal Piyasalar Dergisi, November 18, 2024, 135–49. https://doi.org/10.46520/bddkdergisi.1600268.

Full text
Abstract:
Likidite riski ve yönetimi yakın geçmişte hem bankacılık sektörünün hem de bankacılık otoritelerin üzerine yoğunlaştığı bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. 2008 finansal krizi ve beraberinde bankacılıkta likidite hem bankacılık sektörünün hem de bankacılık otoritelerin üzerine yoğunlaştığı bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır. İhtiyatlılık üzerine kurulu likidite riski ve yönetimi ile risk üzerine kurulu karlılık arasındaki muhtemel ödünleşmenin, bankacılık faaliyetlerinin sürdürülebilirliği adına önemli bir araştırma konusu olduğu değerlendirilmektedir. Bu çalışmada, likiditeye ilişkin göstergeler ile karlılık göstergeleri arasındaki ilişki panel veri yöntemiyle değerlendirilmiştir. 2010-2023 dönemine ait çeyreklik bazdaki verilerin kullanıldığı modellerde Türk bankacılık sektöründe yer alan 22 mevduat ve 6 katılım bankası kapsama dahil edilmiştir. Sektör, mevduat ve katılım bankalarının ayrı ayrı değerlendirildiği modellerde genel olarak tahmin sonuçları, likidite göstergelerinden son dönemdeki düzenlemelerle gelen ve bankalar tarafından uyum sağlanması gereken likidite karşılama oranı ile karlılık göstergeleri arasında negatif yönlü bir ilişki olduğu, literatürde kullanılan ve görece daha eski bir likidite göstergesi olan likit varlık/toplam varlık oranı ile karlılık göstergeleri arasında pozitif yönlü bir ilişki olduğu sonuçlarına ulaşılmaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!