To see the other types of publications on this topic, follow the link: Banklån.

Journal articles on the topic 'Banklån'

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the top 50 journal articles for your research on the topic 'Banklån.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Browse journal articles on a wide variety of disciplines and organise your bibliography correctly.

1

Braunberger, Volker. "Banken als Dienstleister für Banken." Bankmagazin 61, no. 1 (January 2012): XVIII—XIX. http://dx.doi.org/10.1365/s35127-012-0295-1.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

De Bos, Auke, Henk Edelman, Marlène Jans-Van Wieringen, and Johan Scheffe. "Code Banken: op weg naar vertrouwen?" Maandblad Voor Accountancy en Bedrijfseconomie 85, no. 12 (December 1, 2011): 638–57. http://dx.doi.org/10.5117/mab.85.13898.

Full text
Abstract:
Mede naar aanleiding van de kredietcrisis is de Code Banken gepubliceerd. De Code introduceert principes op het gebied van de versterking van de governancestructuur en het risicomanagement binnen banken, het beloningsbeleid van banken en de positie van de aandeelhouders vanuit het perspectief van de maatschappelijke functie van banken. In de jaarverslagen van banken over 2010 dient voor het eerst verantwoording te worden afgelegd over de naleving van de Code Banken. Uit ons onderzoek volgt dat de meeste banken uitgebreid rapporteren over de naleving van de Code Banken. De mededeling over de naleving van de Code Banken is voor verbetering vatbaar, en dat geldt ook voor de informatieverstrekking over de invulling die gegeven is aan de principes. Om dit te bewerkstellingen doen wij een aantal aanbevelingen en hebben wij ‘best practices’ geïdentificeerd. De banken zijn nu zelf aan zet om hier in de toekomst nog verder invulling aan te geven.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

ter Hoeven, Ralph, and Job Huttenhuis. "Kwaliteit van risico-informatie: Europese banken onderzocht." Maandblad Voor Accountancy en Bedrijfseconomie 90, no. 12 (December 15, 2016): 549–65. http://dx.doi.org/10.5117/mab.90.31226.

Full text
Abstract:
Zowel vanuit IFRS als vanuit het prudentiële bankentoezicht dienen banken informatie te verstrekken over de diverse soorten risico’s die zij lopen. Op basis van een analyse van negen kwaliteitsaspecten van bancaire communicatie voor 67 jaarrekeningen en bestuursverslagen (jaarstukken) van Europese banken is onderzocht in hoeverre banken informatie omtrent deze negen kwaliteitsaspecten verstrekken. In de onderzochte populatie wordt per geselecteerd element door bijna de helft van de banken een toelichting gegeven. Daarbij komen we tot de conclusie dat banken onder toezicht van de Europese Centrale Bank (ECB) over het algemeen meer informatie publiceren ten aanzien van de geselecteerde risicogebieden. Deze conclusie geldt ook voor de subpopulatie van Nederlandse banken die we hebben onderzocht. Hoewel de kwaliteit van toelichtingen van de Nederlandse banken gelijk loopt met het gemiddelde beeld in de totale populatie, is het wel opvallend dat Nederlandse banken risico-informatie vaker dan gemiddeld in de gecontroleerde sectie van de jaarstukken opnemen.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Huttenhuis, Job, and Ralph ter Hoeven. "De invoering van IFRS 9 bij Europese banken; Een vervolgstudie." Maandblad Voor Accountancy en Bedrijfseconomie 92, no. 11/12 (December 10, 2018): 329–44. http://dx.doi.org/10.5117/mab.92.30318.

Full text
Abstract:
Banken dienen volgens IAS 8 in hun jaarrekening inzicht te geven in de impact van IFRS 9. Deze standaard dient vanaf 1 januari 2018 toegepast te worden en is derhalve al van toepassing op het moment dat de jaarrekening over 2017 is gepubliceerd. Op basis van een analyse van jaarrekeningen van 49 Europese banken komen we tot de conclusie dat de jaarrekening nog niet bij alle banken inzicht geeft in de kwantitatieve effecten van IFRS 9. Mogelijk wordt dit gedeeltelijk veroorzaakt door de complexiteit van de implementatie van de standaard voor banken. Geen enkele bank heeft namelijk toegelicht volledig gereed te zijn met de implementatie. Tevens past geen enkele bank in onze populatie haar vergelijkende cijfers aan. In alle jaarrekeningen is wel een toelichting op IFRS 9 aanwezig. Ten opzichte van 2016 hebben de banken, in lijn met hetgeen verwacht mag worden, meer concrete informatie verstrekt over de impact van IFRS 9, met name ten aanzien van de kredietvoorzieningen en impact op het bankkapitaal. De verwachte impact van IFRS 9 op de kredietvoorzieningen is ten opzichte van de jaarrekening over 2016 afgenomen als gevolg van de gunstiger economische ontwikkelingen. De (negatieve) impact van IFRS 9 op de kredietvoorzieningen en bankkapitaal van banken uit Spanje, Italië en Ierland is gemiddeld groter dan bij banken uit andere Europese landen. Op basis van beschikbare informatie van 31 banken uit onze populatie, daalt door IFRS 9 de kernkapitaalratio met 75 basispunten voor de banken uit deze zogenaamde PIIGS-landen tegenover een daling van 14 basispunten bij banken in andere landen. Daarbij dient te worden opgemerkt dat de verschillen tussen individuele banken in onze populatie aanzienlijk zijn. Daarentegen lijkt de impact van wijzigingen in classificatie en waardering op het balanstotaal beperkt. Echter weinig banken (29%) hebben dit ook daadwerkelijk kwantitatief toegelicht. Inzake de keuze voor hedge accounting zijn banken het meest concreet, waarbij overwegend de vereisten van IAS 39 toegepast blijven worden. Bij negen banken (18%) heeft de accountant een key audit matter inzake IFRS 9 opgenomen. Accountants hebben de toelichting op IFRS 9 in de jaarrekening 2017 daarmee overwegend niet als key audit matter aangemerkt.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Duffhues, Piet. "De financiering van banken en het risico van nieuwe financiële crises." Maandblad Voor Accountancy en Bedrijfseconomie 90, no. 5 (May 10, 2016): 210–13. http://dx.doi.org/10.5117/mab.90.31306.

Full text
Abstract:
Boekbespreking van: Fransman, R., & Tilburg, R. van (redactie) (2016). Banken, buffers en belastingbetalers (Een dialoog tussen wetenschappers en bankiers). Amsterdam University Press, NUR 784, pp.1-117 Over de aard van het beleid van banken ten aanzien van de verhoudingen tussen de posten op hun balansen is weinig bekend (Duffhues, 2014). In de literatuur over banken is hun beleid voorzover kan worden overzien, in sterke mate onderbelicht gebleven. In elk geval was niet herkenbaar dat banken zich in hun beleid baseerden op de zich snel ontwikkelende internationale financieringsliteratuur. Banken hebben de trend gemist dat perfecte vermogensmarkten niet bestaan en financiering ook van banken weldegelijk relevant is voor de waarde van een bank. Als er al aandacht werd besteed aan rendements-risico-afwegingsprocessen stond de actiefzijde van de balans daarbij zonder meer centraal. De passiefzijde kreeg nauwelijks aandacht.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Kohlleppel, Laurenz. "Erfolgreiches Marketing im Retail-Banking." Zeitschrift für das gesamte Genossenschaftswesen 57, no. 2 (June 1, 2007): 106–15. http://dx.doi.org/10.1515/zfgg-2007-0205.

Full text
Abstract:
Das Geschäftsmodell der Sparda-Banken - die Fokussierung auf das standardisierte Privatkundengeschäft – ist mit der Wiederentdeckung des Retail-Bankings Gegen­stand breiter Aufmerksamkeit geworden. Die Sparda-Banken verfügen über Erfahrung und Tradition mit diesem Geschäftsmodell, die im heutigen Wettbewerbsumfeld ihresgleichen suchen.Welche Implikationen die aktuelle Wettbewerbssituation insbesondere für das Marketing der Sparda-Banken aufweist, wie sich die gruppenübergreifende Marketingarbeit gestaltet und sich in die regionale Geschäftspolitik der Sparda-Banken einfügt – dies sind Punkte, die im Verlauf dieses Beitrags thematisiert werden.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Schneider, Susanne. "Banken-Puzzle." Bankmagazin 57, no. 11 (November 2008): 10–14. http://dx.doi.org/10.1007/bf03231046.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Bellers, Herman. "Gedragscode banken." HEADline 31, no. 3 (June 2014): 24–25. http://dx.doi.org/10.1007/s40739-014-0028-5.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Kühner, Anja. "Das Geschäft von Banken für Banken blüht auf." Bankmagazin 65, no. 9 (August 2016): 42–45. http://dx.doi.org/10.1007/s35127-016-0106-1.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Kevelam, Wilfred, and Ralph Ter Hoeven. "Staatsobligaties met landenrisico: verwerking, waardering en toelichting in de jaarrekening." Maandblad Voor Accountancy en Bedrijfseconomie 86, no. 6 (December 1, 2012): 535–55. http://dx.doi.org/10.5117/mab.86.17813.

Full text
Abstract:
In deze bijdrage worden de resultaten van een empirisch onderzoek naar de informatieverschaffing over staatsobligaties met landenrisico in de jaarrekening 2011 van dertig Europese banken gepresenteerd. Uit het onderzoek blijkt dat er een grote verscheidenheid is in de aard en omvang van de toelichtingen in de jaarrekeningen van de onderzochte banken. We concluderen dat de kwaliteit van verslaggeving van een aantal banken op het door ons onderzochte aspect onder de maat is. Gezien de maatschappelijke relevantie van het onderwerp is dit moeilijk te billijken. Daarentegen geven andere banken meer toelichting dan op basis van de standaarden wettelijk vereist wordt, hetgeen als een bemoedigend signaal kan worden opgevat.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
11

Liebert, Nicola. "Schuldenkrise: Die Position der Gläubiger und das Potential für einen Schuldenerlaß." PROKLA. Zeitschrift für kritische Sozialwissenschaft 18, no. 71 (June 1, 1988): 97–117. http://dx.doi.org/10.32387/prokla.v18i71.1297.

Full text
Abstract:
Seit dem offenen Ausbruch der internationalen Schuldenkrise im Jahr 1982 und der damit verbundenen Gefährdung des internationalen Finanzsystems ist es den Banken gelungen, ihre ökonomische Position stets zu verbessern. infolge des Aufbaus von Rücklagen, der Verlagerung ihrer Aktivitäten auf neue Märkte und Akteure und der Nutzung von Finanzinnovationen wie z.B. Debt EquitySwaps haben die Banken bis Ende der achtziger Jahre die verschuldeten Länder immer mehr in die Defensive drängen können. Was die Banken im internationalen Schuldenkonflikt gewonnen haben, haben die exportorientierten Unternehmen der entwickelten kapitalistischen Länder, insbesondere der USA, verloren. Die ökonomischen Voraussetzungen für eine-wenigstens teilweise-Streichung der Schulden sind bei den Banken erfüllt. Die politische Durchsetzung eines solchen Schritts scheint dagegen in weiter Ferne.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
12

Huttenhuis, Job, Bert-Jan Bout, and Ralph ter Hoeven. "IFRS 9 en Europese banken; het eerste toepassingsjaar verslagen." Maandblad Voor Accountancy en Bedrijfseconomie 93, no. 11/12 (December 11, 2019): 343–59. http://dx.doi.org/10.5117/mab.93.47100.

Full text
Abstract:
In dit artikel wordt de impact van IFRS 9 onderzocht voor een populatie van Europese banken in het eerste toepassingsjaar van deze standaard en wordt de kwaliteit van toelichtingen beoordeeld. We observeren dat de overgang naar de IFRS 9-classificaties en de daaruit volgende waardering doorgaans beperkte impact heeft tot 0,1% van het balanstotaal. De stijging van de kredietvoorziening, gemiddeld 19,2%, als gevolg van het nieuwe afwaarderingsmodel in IFRS 9 heeft bij het merendeel van de banken een negatieve impact die kleiner is dan 2,5% van het eigen vermogen. Deze conclusie geldt ook voor de negatieve invloed op de (prudentiële) kernkapitaalratio, waarbij het gemiddelde ligt op 33 basispunten. Voor bijna de helft van de banken is de impact van IFRS 9 op hun kernkapitaalratio beperkt tot maximaal 25 basispunten. De verschillen tussen banken onderling zijn echter groot. Het overgrote deel van de banken blijft het hedge-accountingmodel van IAS 39 volgen. In de controleverklaringen van alle door ons onderzochte banken is minimaal één key audit matter gerelateerd aan IFRS 9 aangetroffen. Over de gehele linie van het artikel is het verschil in kwaliteit van vereiste toelichtingen opmerkelijk. De in dit artikel opgenomen best practices vormen een stimulans tot verbetering van deze kwaliteit.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
13

Knieper, Rolf. "Banken als Familienstifer." Kritische Justiz 25, no. 3 (1992): 337–47. http://dx.doi.org/10.5771/0023-4834-1992-3-337.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
14

Waschbusch, Gerd, and Andrea Rolle. "Testament von Banken." WiSt - Wirtschaftswissenschaftliches Studium 42, no. 8 (2013): 453–55. http://dx.doi.org/10.15358/0340-1650_2013_8_453.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
15

Leenaars, J. J. A. "Risicomanagement van banken." Maandblad Voor Accountancy en Bedrijfseconomie 77, no. 7/8 (July 1, 2003): 340–47. http://dx.doi.org/10.5117/mab.77.20787.

Full text
Abstract:
Risicomanagement van banken mag zich de laatste jaren in een sterk toenemende belangstelling verheugen. De redenen hiervoor zijn primair van bedrijfseconomische aard, maar vinden hun grond eveneens in structurele wijzigingen van het toezicht op banken. Deregulering, afgeleide financiële instrumenten en een massieve toepassing van ICT maken financiële markten transparanter, waardoor marges versmallen, en het nauwkeuriger meten en managen van risico’s noodzakelijk wordt. Internationale regelgeving inzake toezicht sluit hierop aan door – vanaf 2007 – de door banken aan te houden solvabiliteit veel directer dan vroeger te koppelen aan ingenomen risicoposities. Dit artikel geeft een overzicht van de belangrijkste bankspecifieke risico’s, de wijze waarop deze risico’s kunnen worden gemeten en de manier waarop deze risico’s kunnen worden beheerst en gemanaged.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
16

Diekman, P. A. M. "Vertrouwen in banken." Maandblad Voor Accountancy en Bedrijfseconomie 84, no. 3 (March 1, 2010): 123–32. http://dx.doi.org/10.5117/mab.84.15758.

Full text
Abstract:
Vertrouwen is de basis voor bankieren. Het artikel beschrijft enkele fenomenen die het vertrouwen in banken bedreigen zoals ondergronds bankieren en misbruik van het financiële stelsel door witwassen en financiering van terrorisme. Er zijn ook ankerpunten waarop het vertrouwen is gebaseerd. In de eerste plaats is dat de compliancefunctie bij banken. Deze functie en haar taken worden beschreven. Daarnaast is de wet- en regelgeving een belangrijk ankerpunt. De wetgever heeft private partijen, waaronder de accountant, taken gegeven in het kader van de handhaving uit hoofde van verschillende wetten. Het artikel sluit af met een korte kritische beschouwing over de Wet ter voorkoming van witwassen en financiering van terrorisme (Wwft) en de rol van de accountant in het kader van deze wet.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
17

Potacs, Michael. "Verwaltungsstrafbarkeit von Banken." Zeitschrift für das gesamte Bank- und Börsenwesen 69, no. 1 (2021): 40. http://dx.doi.org/10.47782/oeba202101004001.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
18

Schmidt, Hartmut. "Rückkehr der Banken." kma - Klinik Management aktuell 9, no. 05 (May 2004): 65. http://dx.doi.org/10.1055/s-0036-1572788.

Full text
Abstract:
Ein Hoffnungsschimmer: Nach Jahren der Zurückhaltung lassen die Banken allmählich wieder Geld in den Gesundheitssektor fließen. Doch wer in seinen Genuss kommen will, muss sich einer strengen Prüfung unterziehen.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
19

Hüthig, Stefanie. "Die durchleuchteten Banken." Bankfachklasse 37, no. 1-2 (January 2015): 4–7. http://dx.doi.org/10.1365/s35139-015-0272-7.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
20

van Lambalgen, R. E. "Staatssteun aan banken." Maandblad voor Ondernemingsrecht 5, no. 3-4 (May 2019): 122–27. http://dx.doi.org/10.5553/mvo/245231352019005304008.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
21

Heitmann, Christian, Jens Koch, and Bernd Rolfes. "Dienstleistungscontrolling in Banken." Controlling 20, no. 8-9 (2008): 423–30. http://dx.doi.org/10.15358/0935-0381-2008-8-9-423.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
22

Richter, Frank, Uwe Christians, and Friedrich Hartl. "Effizienz der Banken." Zeitschrift für das gesamte Genossenschaftswesen 68, no. 1 (March 26, 2018): 29–47. http://dx.doi.org/10.1515/zfgg-2018-0003.

Full text
Abstract:
ZusammenfassungEin in der Kreditwirtschaft gängiges Maß zur Quantifizierung effizienten Wirtschaftens stellt die Cost-Income-Ratio (CIR) dar. Allerdings wird diese Kennzahl in der Literatur schon seit längerer Zeit kritisiert. Daher wird im Rahmen dieser Studie zunächst ein moderneres Maß zur Bestimmung von Effizienz entwickelt. Eine deskriptive Analyse der Effizienzwerte liefert erste empirische Erkenntnisse zu möglichen Erfolgsfaktoren. Anschließend werden Ähnlichkeitsstrukturen mittels Multidimensionaler Skalierung visualisiert. Mit Hilfe dieser Methode zeigt sich noch genauer, ob effiziente Banken einer bestimmten Systematik folgen.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
23

Ströer, Claudia. "Banken machen mobil." Bankmagazin 49, no. 5 (May 2000): 78–80. http://dx.doi.org/10.1007/bf03229167.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
24

Presber, Ralf, Thomas Röskens, and Mark von Schenck. "Chance für Banken." Bankmagazin 53, no. 11 (November 2004): 16–22. http://dx.doi.org/10.1007/bf03230312.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
25

Rebouillon, Jürgen, and Anton Graf. "Industrialisierung in Banken." Bankmagazin 54, no. 4 (April 2005): 20–21. http://dx.doi.org/10.1007/bf03230449.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
26

Beckert, Heiko. "Zukunftsmarkt für Banken." Bankmagazin 54, no. 4 (April 2005): 44–45. http://dx.doi.org/10.1007/bf03230463.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
27

Schneider, Susanne. "Herausforderung für Banken." Bankmagazin 54, no. 6 (June 2005): 46–48. http://dx.doi.org/10.1007/bf03230516.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
28

Kreutzer, Ralf T. "Banken unter Handlungsdruck." Bankmagazin 54, no. 7 (July 2005): 38–39. http://dx.doi.org/10.1007/bf03230537.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
29

Mosch, Anita. "Berlin schockiert Banken." Bankmagazin 59, no. 11 (November 2010): 24–25. http://dx.doi.org/10.1007/bf03231230.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
30

Eck, Wolfgang A. "Banken bleiben gelassen." Bankmagazin 60, no. 12 (November 30, 2011): 52–55. http://dx.doi.org/10.1365/s35127-011-0269-8.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
31

Goedeckemeyer, Karl-Heinz. "Banken unter Anpassungsdruck." Bankmagazin 61, no. 4 (March 27, 2012): 28–30. http://dx.doi.org/10.1365/s35127-012-0355-6.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
32

stb. "Berufsanfänger meiden Banken." Bankmagazin 62, no. 11 (October 22, 2013): 5. http://dx.doi.org/10.1365/s35127-013-0313-y.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
33

Mihm, Oliver, and Bettina Jacobs. "Banken müssen nachbessern." Bankmagazin 64, no. 5 (April 15, 2015): 46–49. http://dx.doi.org/10.1007/s35127-015-0565-9.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
34

Terliesner, Stefan. "Banken werden schlanker." Bankmagazin 64, no. 10 (September 2015): 30–31. http://dx.doi.org/10.1007/s35127-015-0653-x.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
35

Uysal, Mustafa. "Banken im Rückstand." Bankmagazin 58, no. 7-8 (July 2009): 32–35. http://dx.doi.org/10.1007/bf03254692.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
36

Mühlberger, Annette. "Erfolgsrezept für Banken." Bankmagazin 58, no. 3 (March 2009): 52–54. http://dx.doi.org/10.1007/bf03255651.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
37

Baulig, Bianca. "Banken im Stimmungstief." Bankfachklasse 38, no. 6 (June 2016): 3. http://dx.doi.org/10.1007/s35139-016-0049-7.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
38

Hohberger, Tobias. "Vertriebswege von Banken." Bankfachklasse 41, no. 10 (October 2019): 25. http://dx.doi.org/10.1007/s35139-019-0096-y.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
39

Potacs, Michael. "Verwaltungsstrafbarkeit von Banken." Zeitschrift für das gesamte Bank- und Börsenwesen 69, no. 1 (2021): 40. http://dx.doi.org/10.47782/oeba202101004001.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
40

Caria, V. Y. E. "Banken in spagaat." Onderneming en Financiering 29, no. 1 (March 2021): 3–5. http://dx.doi.org/10.5553/oenf/157012472021029001001.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
41

Singh, Maurizio. "Wenn Roboter zu Bankern werden." Controlling & Management Review 62, no. 8 (November 2018): 38–47. http://dx.doi.org/10.1007/s12176-018-0069-z.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
42

Ewelt-Knauer, Corinna, Barbara E. Weißenberger, Peter Kotzian, and Mohamed Amin Khaled. "Big Data im digitalisierten Geschäftsumfeld von Banken." Zeitschrift für Bankrecht und Bankwirtschaft 30, no. 6 (December 13, 2018): 392–403. http://dx.doi.org/10.15375/zbb-2018-0607.

Full text
Abstract:
Zusammenfassung Durch Big Data ergeben sich für den Banken- und Finanzdienstleistungssektor neue Möglichkeiten, aber auch eine Reihe neuer Herausforderungen. Das Ziel dieses Beitrags besteht darin, einen Einblick in die Einschätzungen von Entscheidungsträgern kleinerer und mittlerer Banken und Finanzdienstleister hinsichtlich der Chancen und Risiken von Big Data, vor allem vor dem Hintergrund datenschutzrechtlicher Bedenken, zu verschaffen.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
43

Huttenhuis, Job, and Ralph ter Hoeven. "Gevolgen van invoering IFRS 9: Europese banken onder de loep." Maandblad Voor Accountancy en Bedrijfseconomie 91, no. 11/12 (December 5, 2017): 421–37. http://dx.doi.org/10.5117/mab.91.24068.

Full text
Abstract:
Banken dienen volgens IAS 8 zowel in hun jaarrekening als halfjaarberichten inzicht te geven in de impact van IFRS 9. Op basis van een analyse van jaarrekeningen over 2016 van 50 Europese banken komen we tot de conclusie dat in beperkte mate kwantitatieve informatie over de impact van IFRS 9 op de classificatie van financiële activa, de hoogte van voorzieningen alsmede het bankkapitaal is opgenomen. De verstrekte informatie door banken laat zien dat IFRS 9 naar verwachting leidt tot een toename van de voorzieningen, hetgeen in lijn is met de verwachting bij overgang naar een expected loss-model. Banken hebben in alle gevallen een IFRS 9-toelichting in hun jaarrekening opgenomen en zijn hierin vaak concreet over de toepassing van hedge accounting. Geen enkele bank in onze populatie heeft de keuze gemaakt IFRS 9 voor 1 januari 2018 volledig toe te passen. In de onderzochte halfjaarberichten over de eerste helft van 2017 is door meer banken concrete informatie over de impact van IFRS 9 opgenomen dan in de jaarrekeningen over 2016. De geschatte negatieve impact van IFRS 9 op voorzieningen en bankkapitaal is afgenomen, waarschijnlijk als gevolg van verbeterde economische omstandigheden per 30 juni 2017. In de halfjaarberichten 2017 wordt de impact van IFRS 9 op het bankkapitaal vaker gekwantificeerd dan de impact op de voorzieningen. Een verklaringsgrond hiervoor kan worden gevonden in het grote belang dat aan het bankkapitaal wordt toegekend alsook in de locatie van de toelichting (bestuursverslag).
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
44

Doff, R. R., and A. H. A. J. Van Den Tillaart. "Banken combineren rendement en risico in RAROC." Maandblad Voor Accountancy en Bedrijfseconomie 78, no. 12 (December 1, 2004): 597–604. http://dx.doi.org/10.5117/mab.78.13825.

Full text
Abstract:
Risicomanagement bij banken staat meer dan ooit in de belangstelling door enkele opzienbarende incidenten en door het recentelijk definitief geworden Bazel II Akkoord. Beide ontwikkelingen hebben een grote invloed op het vakgebied risicomanagement bij banken. Dit artikel beschrijft de wijze waarop banken risico meten en beheersen met behulp van de methodieken economic capital en Risk-Adjusted Return-on- Capital (RAROC). Deze methodiek ligt in het verlengde van de vernieuwde Bazel II regelgeving en zal de komende jaren steeds belangrijker worden voor de bancaire besturing. De auteurs beschrijven de methodes in hoofdlijnen en benadrukken het belang van kwalitatieve informatie over risico’s. Het concept RAROC zal sterker aan kracht winnen als ook deze informatie een plaats krijgt dan bij verdere verfijning van statistische methoden en historische data.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
45

Doff, R. R. "Economic capital voor verzekeraars." Maandblad Voor Accountancy en Bedrijfseconomie 79, no. 11 (November 1, 2005): 582–859. http://dx.doi.org/10.5117/mab.79.12800.

Full text
Abstract:
In navolging van banken voeren verzekeringsmaatschappijen nu de economic capital-methode in, hoewel het nog minder ver is ontwikkeld dan bij banken. In de literatuur krijgt de problematiek bij verzekeraars veel minder aandacht dan bij de banken. Dit artikel opent de discussie met een beschrijving van de toepassing van economic capital bij verzekeraars. Na een beschrijving van de specifieke risico’s bij een verzekeraar, gaat dit artikel in op de problematiek van actuele waarde van verzekeringsverplichtingen. De actuele waarde is een centraal uitgangspunt van de economic capital-methode bij verzekeraars, een verschil met de bancaire situatie. Dat is opmerkelijk omdat het bepalen van de actuele waarde onderwerp is van discussie, ook in het kader van IFRS. Ook de rol van regelgeving (Bazel II en Solvency II) komt in het artikel aan bod, omdat het verklaart waarom verzekeraars in zekere zin achterlopen op de banken in dit kader. Om economic capital en, in het verlengde, Risk-adjusted-Return-on-Capital (RAROC) tot een succes te maken, zullen verzekeraars op korte termijn een oplossing moeten vinden voor het actuelewaardeprobleem. Dat zal een impuls zijn voor de besturing van verzekeringsmaatschappijen.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
46

Hauck, Achim. "Banken als Relationship Lender." WiSt - Wirtschaftswissenschaftliches Studium 40, no. 6 (2011): 295–300. http://dx.doi.org/10.15358/0340-1650-2011-6-295.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
47

Van Der Wel, F. "Jaarverslaggeving van Nederlandse banken." Maandblad Voor Accountancy en Bedrijfseconomie 65, no. 7/8 (July 1, 1991): 314–20. http://dx.doi.org/10.5117/mab.65.20612.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
48

Baumeister, Alexander, and Markus Ilg. "Werttreiberorientierte Budgetierung in Banken." Controlling 22, no. 1 (2010): 12–17. http://dx.doi.org/10.15358/0935-0381-2010-1-12.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
49

Weede, Erich. "Die Finanzmarktkrise als Legitimitätskrise des Kapitalismus: Überlegungen zu (allzu) menschlichem Handeln in Wirtschaft und Politik / The Financial Crisis as a Crisis of the Legitimacy of Capitalism." ORDO 60, no. 1 (January 1, 2009). http://dx.doi.org/10.1515/ordo-2009-0114.

Full text
Abstract:
ZusammenfassungDer Kapitalismus ist in Deutschland bzw. in Kontinentaleuropa schon lange unbeliebt. Zuerst haben der Wohlstand und der Sozialstaat, danach die Globalisierung und zuallerletzt die Finanzkrise dazu beigetragen. Vorübergehend profitiert der Staat mit einem Legitimitätszuwachs von der Krise der Finanzmärkte und der Volkswirtschaften, obwohl die Finanzkrise nicht in erster Linie auf Marktversagen, sondern in stärkerem Maße auf Staatsversagen zurückzuführen ist. Dabei spielten die Geldpolitik, falsche Anreize auf dem amerikanischen Immobilienmarkt und Regulierungsdefizite eine Rolle. Die Banken haben allerdings durch die Entwicklung neuer Kapitalmarktprodukte, die nur von wenigen Fachleuten und Bankern verstanden wurden, ebenfalls zur Krise beigetragen. Die Fehler von Politikern und Bankern müssen neutrale Beobachter an die Fallibilität von Menschen erinnern. Prinzipal-Agent-Probleme verstärken die Schwierigkeiten. Die Übertragung von immer mehr Aufgaben auf den Staat, die dabei implizierten Hoffnungen auf die Weisheit staatlicher Entscheidungen, den Altruismus und Paternalismus der Politiker müssen die Politik überfordern, zumal auch die Wissenschaft bei vielen wichtigen Fragen nur umstrittene Antworten bereit hält. Außerdem: Selbst wo die Wissenschaft mit einer Stimme eindeutigen Rat erteilt, fällt es Politikern schwer, sich danach zu richten.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
50

"Mrs Andrew Bedford Bankson and Son, Gunning Bedford Bankson." JAMA 290, no. 16 (October 22, 2003): 2099. http://dx.doi.org/10.1001/jama.290.16.2099.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!

To the bibliography