Academic literature on the topic 'Başbakanlık Osmanlı Arşivi (Turkey)'

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the lists of relevant articles, books, theses, conference reports, and other scholarly sources on the topic 'Başbakanlık Osmanlı Arşivi (Turkey).'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Journal articles on the topic "Başbakanlık Osmanlı Arşivi (Turkey)"

1

Bachynska, Olena, and Oleksandr Sereda. "OTTOMAN-TURKISH DOCUMENTS ABOUT THE DANUBE COSSACKS SERVICE DURING THE RUSSIAN-TURKISH WAR OF 1806-1812." Chornomors’ka Mynuvshyna, no. 16 (December 24, 2021): 131–37. http://dx.doi.org/10.18524/2519-2523.2021.16.245749.

Full text
Abstract:
Readers are offered for the first time translations of annotations of Ottoman-Turkish documents containing information about the service of the Danube Cossacks in the Ottoman Empire during the Russian-Turkish War of 1806-1812 and stored in the Government Ottoman Archives of Istanbul (Turkey) (Başbakanlık Devlet Osmanlı Arşivi). The documents have significant information potential and need further translation. However, even translations of annotations allow for the first time to identify and supplement various aspects of the service of the Cossacks during the Russian-Turkish war. It was found t
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Eyyamoğlu, Mustafa, and Nuran Kara Pilehvarian. "Seyyid Mehmet Ağa Vakfiyesinde Bulunan Yapıların 19. Yüzyılda Yaptırılma Süreçleri ve Günümüzdeki Durumları Hakkında Tespitler / An Evaluation of Construction Processes of the Buildings Which Existed in Sayyid Mehmet Aga's Foundations in the 19th Century and Current Situations." Journal of History Culture and Art Research 8, no. 1 (2019): 455. http://dx.doi.org/10.7596/taksad.v8i1.1623.

Full text
Abstract:
<p><strong>Abstract</strong></p><p>In this study, reconstruction activities in Cyprus were investigated according to the information given in the El-Hac Es-Sayyid Mehmet Ağa Foundation (1826). El-Hac Es-Seyyid Mehmet Ağa was a former guardian in Ottoman Palace (İstanbul) who was appointed as a tax officer Cyprus in the early 19th century. Seyyid Mehmet Aga, during his stay in Cyprus constructed Mosque, Tekke, Mescit, and schools and he has foundations related to these structures. These foundations are available in the TRNC Vakıflar Administration, TRNC Girne Natio
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Çelik, Faika. "“Civilizing Mission” in the Late Ottoman Discourse: The Case of Gypsies." Oriente Moderno 93, no. 2 (2013): 577–97. http://dx.doi.org/10.1163/22138617-12340034.

Full text
Abstract:
Abstract Historians of the Ottoman Empire have up until now written extensively not only on the polyethnic and multireligious nature of the Ottoman Empire, but also on the specific ethnic and religious groups that made up this plurality. Yet, although the Gypsies were a part of this pluralistic society, they have not received sufficient critical attention from Ottomanists whether in Turkey or abroad. While a few important studies have recently been published on the Ottoman Gypsies, this scholarship, though indeed very useful as a guide to the rich materials available on the subject, are weaken
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Yaman, Bahattin. "1545 Yılı Osmanlı Saray Sanatkârları." Belleten 72, no. 264 (2008): 501–34. http://dx.doi.org/10.37879/belleten.2008.501.

Full text
Abstract:
Ehl-i hıref Osmanlı Devleti'nin sanat faaliyetlerini yürüten en önemli kurumudur. Bu kurumda devletten maaş alarak padişah ve saray eşrafı gibi devletin önemli şahsiyetleri için eserler üretilmiştir. Hal böyle olunca üretilen eserlere büyük önem verilmiş, çalışmalardaki titiz işçilik nedeniyle, bu eserler serbest olarak çalışan sanatlar için de model oluşturmuştur. Osmanlı sarayında çalışan ehl-i hıref teşkilatına ait birçok defter vardır. Ehl-i hırefle ilgili defterler Türkiye'de iki kurumda bulunmaktadır. Bunlardan biri İstanbul Sultanahmet'de bulunan Başbakanlık Osmanlı Arşivi diğeri ise To
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Soysal, Mustafa. "Onaltıncı Yüzyılda Adana İlinin "Mufassal Defteri"ne Göre Sosyal ve Ekonomik Yapısı Üzerine Bir Araştırma." Belleten 52, no. 202 (1988): 169–82. http://dx.doi.org/10.37879/belleten.1988.169.

Full text
Abstract:
Osmanlı "Vilayet tahrirleri" yeni fethedilen yerlerin ya da sayımı yapılmak istenen sancakların (illerin) arazi varlıklarının ve vergi kaynaklarının ayrıntılı olarak kaydedildiği tarihi belgelerdir. İstanbul Başbakanlık Arşivi ve Ankara Tapu Kadastro Genel Müdürlüğü'nde saklanan bu il sayım defterleri, miri arazinin "has", "zeamet" ve "timar" şeklinde örgütlenmiş "dirlik" dağılımlarını kontrol etmek ve özellikle tarımsal faaliyetlerden doğan vergi gelirlerini saptamak amacıyla hazırlanmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Demi̇ryürek, Mehmet. "Kıbrıs Hala Sultan Tekkesi Şeyhleri Üzerine Bir Araştırma (1570-1878)." Belleten 82, no. 294 (2018): 483–510. http://dx.doi.org/10.37879/belleten.2018.483.

Full text
Abstract:
Hz. Peygamberin sütannesinin kardeşi Ümmül Harâm bint-i Milhan el-Ensâriyye'nin türbesi Kıbrıs'ın Larnaka kentindedir. Genellikle kabul edildiğine göre Müslümanların Kıbrıs'a yaptığı ilk sefere katılmış ve Kıbrıs'ı fethetmek için M. 649 yılı ilkbaharında kocası Ubada ibn-as-Samit ile birlikte Suriye'den ayrılmıştır. Ordu Kıbrıs'a çıktığı zaman bindiği katırdan düşerek gömülü olduğu yerde vefat etmiştir. Osmanlıların Kıbrıs'ı fethinin ardından, mezarının bulunduğu yere ayrı bir önem verilmiş, bazı mülkler onun türbesi için vakfedilmiş ve türbenin muhafazası için türbedarlar tayin edilmiştir. Sö
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Erdoğan Özünlü, Emine. "Akıncı Ocağına Dair Önemli Bir Kaynak: 625 Numaralı Akıncı Defteri Üzerine Bazı Düşünceler." Belleten 79, no. 285 (2015): 473–500. http://dx.doi.org/10.37879/belleten.2015.473.

Full text
Abstract:
Osmanlı öncü kuvvetleri içerisinde önemli bir yere sahip olan Akıncılar, sınır boylarını düşmandan korudukları gibi yaptığı akınlarla söz konusu kuvvetlerin etkisiz hâle getirilmesinde, Rumeli'nin Türkleşmesi, İslâmlaşması ve dolayısıyla iskân sürecinde önemli katkılarda bulunmuşlardır. Akıncı Ocağına ait bilgi veren en önemli kaynak gruplarından biri, Akıncı defterleridir. Şu ana kadar bu kaynak grubundan üç adet defter hakkında malumat vardır. Bu defterlerden ikisi (1472 ve 1560 tarihli) Sofya Milli Kütüphanesi'nde, bir diğeri ise (1586 tarihli) İstanbul Başbakanlık Osmanlı Arşivi'nde muhafa
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Yılmaz Şentürk, Elif. "II. Meşrutiyet Dönemi Memuriyet Sınavları: Evrak Yöneticilerinde Aranan Özellikler." Bilgi Dünyası 19, no. 1 (2018): 5–31. http://dx.doi.org/10.15612/bd.2018.653.

Full text
Abstract:
Belge yönetimi ve belge yöneticisi kavramları, Osmanlı Devleti’nde bu isimlerle anılmasalar da günümüzdeki kadar önemliydi. Osmanlı bürokrasisinde, mülâzım, evrak memuru, mübeyyiz gibi isimlerle görev yapan belge yöneticilerinin ileri düzeyde meslekî bilgi ve birikime sahip olmaları bekleniyordu. Örneğin, II. Meşrutiyet Dönemi’nde, yeni alınacak memurların yetkinliklerini sınamak amacıyla memuriyet sınavları yapılıyor, yetkin olmayanlar tespit edilip eleniyordu. Bu çalışmada, 1911 yılının Ağustos ayında yapılan bir memuriyet sınavının sorularıyla, sınava giren memur adaylarının cevapları, belg
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Toker, Hikmet, and Murat Aydemir. "Başbakanlık Osmanlı Arşivi Mâbeyn-i Hümâyûn Evrakları Dosya Tasnifinde Bulunan İki Saz Eseri." Rast Müzikoloji Dergisi 1, no. 1 (2013): 105–30. http://dx.doi.org/10.12975/rastmd.2013.01.01.0005.

Full text
Abstract:
Türk mûsikîsi, kuruluşundan bu yana Osmanlı saray hayatı içinde kendine T daima yer bulmuştur. Bu durum sarayda birçok musiki topluluğunun kurulmasını daima yer bulmuştur. Bu durum sarayda birçok musiki topluluğunun kurulmasını sağlamıştır. Görevi saray sakinleri ve sultan için Türk musikisi icrâ etmek olan sağlamıştır. Görevi saray sakinleri ve sultan için Türk musikisi icrâ etmek olan Sazendegân-ı Hâssa bu toplulukların en kurumun üyelerinden Neyzen Salih Dede ve İsmet Ağa’ya ait iki saz eserini kurumun üyelerinden Neyzen Salih Dede ve İsmet Ağa’ya ait iki saz eserini incelemektedir. Bu eser
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Demi̇ryürek, Mehmet. "Kıbrıs Adasında Âdet-i Ağnâm Vergisi (1570-1603)." Belleten 83, no. 296 (2019): 127–52. http://dx.doi.org/10.37879/belleten.2019.127.

Full text
Abstract:
Âdet-i ağnâm veya resm-i ganem adlarıyla Osmanlı İmparatorluğu'nun hemen hemen her tarafında tahsil edilen bu vergi, genellikle Nisan ve Mayıs aylarında toplanırdı. Verginin miktarı yer ve zamana göre değişiklik göstermekteydi. Adet-i ağnâm vergisi Kıbrıs'ın Osmanlılar tarafından fethinden sonra Kıbrıs'ta da tahsil edildi. Ağnam vergisi Osmanlı döneminde Kıbrıs bütçelerinin gelir kaynaklarından biri oldu. Söz konusu vergi ile ilgili bazı birincil/orijinal kaynaklar vardır. Bunlardan birisi Osmanlı yönetiminde hazırlanan Kıbrıs bütçeleridir. Eldeki bütçelerin tamamı birer yıllık olmasa da konuy
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
More sources

Books on the topic "Başbakanlık Osmanlı Arşivi (Turkey)"

1

Turkey. Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı, ed. Başbakanlık Osmanlı Arşivi rehberi. Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü, 2010.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Necati, Aktaş, and Turkey. Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı., eds. Başbakanlık Osmanlı Arşivi rehberi. Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü, 2000.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Madākhil baʻḍ aʻlām al-Jazīrah al-ʻArabīyah fī al-arshīf al-ʻUthmānī. Maktabat al-Malik ʻAbd al-ʻAzīz al-ʻĀmmah, 2004.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Ṣābān, Suhayl. al- Jazīrah al-ʻArabīyah: Buḥūth wa-dirāsāt min wathāʼiq al-Arshīf al-ʻUthmānī wa-al-maṣādir al-Turkīyah. Maktabat al-Malik Fahd al-Waṭanīyah, 2005.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Osmanlı belgelerinde Kağıthane. Kağıthane Belediyesi Kültür Yayınları, 2007.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Kh, Bgazhnokov B., and Kushkhabiev Anzor, eds. Istorii︠a︡ adygov v dokumentakh Osmanskogo gosudarstvennogo arkhiva. Respublikanskiĭ poligrafkombinat im. Revoli︠u︡t︠s︡ii 1905 g., 2009.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

al-Awsimah al-ʻUthmānīyah wa-al-ḥāṣilūn ʻalayhā min al-Jazīrah al-ʻArabīyah fī wathāʼiq al-arshīf al-ʻUthmānī. Markaz Ḥamad al-Jāsir al-Thaqāfī, 2007.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

İsmet, Binark, Gültepe Necati, Genç Yusuf İhsan, and Turkey. Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı., eds. Osmanlı devleti ile Kafkasya, Türkistan ve Kırım hanlıkları arasındaki münâsebetlere dâir arşiv belgeleri: 1687-1908 yılları arası. T.C. Başbakanlık, Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü, 1992.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Nurja, Ermal Xhemal. Korça në dokumentet osmane të Arkivit të Stambollit: (udhërrëfyes). Onufri, 2021.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Rumen, Kovachev, ed. Opis na registri ot Istambulskii͡a︡ Osmanski arkhiv kŭm generalnata direkt͡s︡ii͡a︡ na dŭrzhavnite arkhivi na Republika Turt͡s︡ii͡a︡. Narodna biblioteka "Sv. sv. Kiril i Metodiĭ", 1996.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
More sources

Book chapters on the topic "Başbakanlık Osmanlı Arşivi (Turkey)"

1

Kolovos, Elias. "An Ottoman Register of Venetian Candia." In Hilâl. Edizioni Ca' Foscari, 2018. http://dx.doi.org/10.30687/978-88-6969-260-4/006.

Full text
Abstract:
The paper is a preliminary study of the register Tapu Tahrir 798 located in the Ottoman Archives (Başbakanlık Osmanlı Arşivi) in Istanbul. In 1669 it surveys the newly conquered town of Candia (Crete) in great detail, from quarter to quarter and from building to building. The register provides rich information for the Venetian Candia, since it includes the public buildings of the town that passed to the Ottomans, as well as the names of the previous owners of the town dwellings, who had evacuated the town after its surrender, and the names of the current owners. Thus, this source provides us with the tools to study the spatial transformation of the town during the transition from the Venetian to the Ottoman rule, the settlement patterns of the religious and social groups, and the social use of space. A full study of the register is under way by the author and a team of experts, within a research program of the Institute for Mediterranean Studies, FO.R.T.H. (Mediterranean Cultural Landscapes).
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles

Conference papers on the topic "Başbakanlık Osmanlı Arşivi (Turkey)"

1

SARI, Mustafa. "MİLLİ MÜCADELE VE CUMHURİYET’İN İLK YILLARINDA HİLÂL-İ AHMER CEMİYETİ’NİN AMASYA’DAKİ FAALİYETLERİ (1919-1925)." In 9. Uluslararası Atatürk Kongresi. Atatürk Araştırma Merkezi Yayınları, 2021. http://dx.doi.org/10.51824/978-975-17-4794-5.50.

Full text
Abstract:
Hilâl-i Ahmer Cemiyeti, Salib-i Ahmer Cemiyeti’nin (Kızılhaç) benzeri olarak Osmanlı devlet adamlarının himayesinde 11 Haziran 1868’de kurulmuştur. II. Abdülhamid dönemi boyunca faaliyetlerini askıya almak zorunda kalan Hilâl-i Ahmer Cemiyeti, 1911 yılında yeniden kurulduktan sonra, özellikle Trablusgarp, Balkan Savaşları’nın tesiri ile Osmanlı ülkesinin her tarafında şubelerini açmaya gayret etmiştir. Cemiyetin bu dönemde açılan şubelerden birisi de Amasya şubesidir. 1912 tarihinde kurulan Hilâl-i Ahmer Cemiyeti Amasya Şubesi, bu tarihten itibaren bütün liva genelinde teşkilatlanmaya çalışmış
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!