To see the other types of publications on this topic, follow the link: Benlik.

Journal articles on the topic 'Benlik'

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the top 50 journal articles for your research on the topic 'Benlik.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Browse journal articles on a wide variety of disciplines and organise your bibliography correctly.

1

BEYAZBAL, Selen, and Çavuş ŞAHİN. "Diyalojik Benlik Teorisi ve Öğretmen Kimliği: Sistematik Derleme Çalışması." Eğitimde Kuram ve Uygulama 19, no. 1 (2023): 140–56. http://dx.doi.org/10.17244/eku.1297911.

Full text
Abstract:
Öğretmen eğitiminden başlayarak, öğretmen kimliğinin mesleki gelişimde önemli bir yeri bulunmaktadır. Çalışmalarda, sıklıkla öğretmen kimliği gelişimi ve öğretmen benlik algısı üzerine çalışılmış olsa da öğretmen kimliğinde benlik gelişimine ve Diyalojik Benlik Teorisi konusunda çalışmalar sınırlıdır. Öğretmen benlik gelişimi için fırsatlar sunan Diyalojik Benlik Teorisi, öğretmenin benliğindeki değişiminden başlayarak, kimlik gelişimi için önemli katkılar sunmaktadır. Alanyazında Diyalojik Benlik Teorisi ve öğretmen kimliğine ait az çalışma bulunmasından dolayı, yürütülen amprik çalışmalarının yönelimlerin bilinmesinin hem Diyalojik Benlik hem de öğretmen kimliği çalışmaları için katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Bu araştırmada, Diyalojik Benlik Teorisi ve öğretmen kimliği üzerine yapılan çalışmaların araştırma yönelimleri, sonuç ve önerilerinin sistematik derleme yapılması amaçlanmıştır. Bu çalışma doğrultusunda belirlenen dahil etme ve dışlama ölçütlerine göre 19 makale ve 1 tez belirlenmiştir. Çalışmaların yönelimleri için “Araştırma Yönelim Formu” ve sonuçlar-öneriler için “Sonuç ve Öneri inceleme Formu” kullanılarak tarama yapılmıştır. Verilerin analizinde betimsel içerik analizi kullanılarak araştırmanın yönelimleri ve 8 tema altında toplanan sonuç ve önerileri raporlaştırılmıştır. Araştırmaların yönelimlerinde, yayımlanan çalışmaların ağırlıklı olarak 2021 yılına ait olduğu görülmüştür. Yayımlanan çalışmaların yöntemsel eğilimi olarak ise nitel araştırma yöntemlerinin tercih edildiği görülmüştür. Çalışmaların sonuçlarının ve önerilerinin Diyalojik Benlik Teorisi, kimlik, iç benlik, dış benlik, pozisyonların çoğaltılması, öğretmen eğitimi ve stratejiler temalarına odaklandığı görülmüştür.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

KAPLAN, Venhar. "Lise Öğrencilerinin Benlik Saygılarının Bazı Değişkenlere Göre İncelenmesi." Güz 2021, no. 12 (October 15, 2021): 12–25. http://dx.doi.org/10.52105/temelegitim.12.3.

Full text
Abstract:
Çalışmanın amacı, lise öğrencilerinin benlik saygısı düzeylerini saptamak ve bazı değişkenlere göre incelemektir. Araştırma betimsel tarama modelinde hazırlanmıştır. Araştırmaya, Kayseri İli Kocasinan, Melikgazi ve Talas merkez ilçelerindeki ortaöğretim kurumundaki 1058 öğrenci katılmıştır. Öğrencilerin kişisel bilgilerini öğrenebilmek için kişisel bilgi formu, benlik saygısı özelliklerini değerlendirebilmek amacıyla “Benlik Saygısı Ölçeği”nden yararlanılmıştır. Araştırmada kullanılan ölçeğe ait güvenirlik ve geçerlik analizleri yapılarak, elde edilen verilerin analizinde, “frekans”, “yüzde”, “tek yönlü varyans analizi (Anova)”, “bağımsız örneklemler için t testi”, “Tukey testi (HSD)” analizlerinden yararlanılmıştır. Elde edilen bulgular sonucunda öğrencilerin benlik saygısı düzeyleri incelendiğinde, Güzel Sanatlar Lisesi öğrencilerinin benlik saygıları, Meslek Lisesi öğrencilerine göre daha yüksektir. Öğrencilerin kardeş sayısı arttıkça benlik saygısı düzeyleri azalmaktadır. Buna karşın, öğrencilerin cinsiyet, yaş, sınıf düzeyi, sosyoekonomik durum, anne ve babanın öğrenim durumu değişkenleri ile benlik saygısı arasında anlamlı farklılık bulunmamıştır. Ulaşılan sonuçlara bağlı olarak lise öğrencilerinin benlik saygısı düzeylerinin iyileştirilmesine yönelik öneriler sunulmuştur.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Yağlı Soykan, Nurdan. "Yetişkinlerde Manevi Yönelim ve Benlik Saygısı İlişkisinde Bilgeliğin Aracı Rolü." Şırnak Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, no. 36 (June 4, 2025): 124–43. https://doi.org/10.35415/sirnakifd.1625920.

Full text
Abstract:
Bu araştırma, yetişkinlik döneminde manevi yönelim ile benlik saygısı arasındaki ilişkide, bilgeliğin aracı rolünü incelemeyi amaçlamaktadır. Yetişkinlik dönemi (20 yaş ve sonrası), bireylerin benlik saygısı ve manevi arayışları gibi temel içsel süreçlerinin derinleştiği kritik bir evre olarak öne çıkmaktadır. Ayrıca bu dönem bireylerin kendilerini keşfettiği, manevi arayışlarını hayatın anlam ve amacı doğrultusunda yoğunlaştırdığı, değerleri bilinçli bir şekilde içselleştirdiği bir evre olması nedeniyle de din psikolojisi çalışmalarında önemli bir araştırma alanıdır. Buradan hareketle yetişkinlerde manevi yönelim ve benlik saygısı arasındaki ilişkinin incelenmesi, bu dönemdeki bireysel ve duygusal gelişimi anlamak açısından büyük önem taşımaktadır. Ancak bilgelik gibi önemli ve çok boyutlu bir faktörün bu ilişkiyi nasıl etkilediğine dair literatürde sınırlı sayıda çalışma bulunmaktadır. Bu bağlamda çalışmamız, yetişkinlik dönemindeki bu ilişkiye dair alan yazındaki boşluğa katkı sunmayı hedeflemektedir. İlişkisel tarama modeline dayalı bu araştırmaya Türkiye’nin farklı illerinde ikamet eden ve basit rastgele örnekleme tekniğiyle seçilen 392 yetişkin (305 kadın, 87 erkek) katılmıştır. Katılımcılara Kişisel Bilgi Formu, Manevi Yönelim Ölçeği, Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği ve San Diego Bilgelik Ölçeği uygulanmıştır. Veri analizleri SPSS 25.0 programıyla gerçekleştirilmiştir. Bulgular, her üç değişken arasındaki ilişki açısından değerlendirildiğinde; manevi yönelim ile benlik saygısı ve bilgelik arasında pozitif ve istatistiksel olarak anlamlı ilişkiler bulunduğunu, manevi yönelim arttıkça bilgelik ve benlik saygısının da yükseldiğini göstermektedir. Benlik saygısı ile bilgelik arasında da pozitif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Yani, benlik saygısı arttıkça bilgelik de artmaktadır. Manevi yönelim ise; bilgelik varyansının %5,3’ünü, benlik saygısı varyansının ise %3,7’sini açıklamakta ve her iki değişkeni de pozitif yönde etkilemektedir. Bilgeliğin aracılık rolü incelendiğinde, manevi yönelim bilgelikle birlikte değerlendirildiğinde benlik saygısı varyansının %26,3’ünü açıkladığı görülmüştür. Bu durumda manevi yönelimin benlik saygısı üzerindeki doğrudan etkisi anlamlı olmaktan çıkmış ancak bilgeliğin etkisi devam etmiştir. Yani bilgelik, manevi yönelimin benlik saygısı üzerindeki etkisinde tam aracılık rolü üstlenmiştir. Sonuç olarak manevi yönelim hem benlik saygısı hem de bilgelik üzerinde pozitif etkiler göstermiş, bilgelik manevi yönelim ile benlik saygısı arasındaki ilişkiye tam anlamıyla aracılık etmiş ve araştırmanın hipotezleri doğrulanmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Toprak, Ziya. "Ortaokul Öğrencilerinde Anneye Bağlanma ve Benlik Saygısı." Yaşadıkça Eğitim 34, no. 2 (2020): 331–43. http://dx.doi.org/10.33308/26674874.2020342209.

Full text
Abstract:
Ergenlerde bağlanma ve benlik saygısı ayrı ayrı sıklıkla ele alınan sorunsallar olarak dikkat çekmektedir. Benlik saygısının kişilerin sağlıklı davranış geliştirmesine yardım ettiğini ve psikolojik iyi olma durumlarına olumlu katkı yaptığı iyi bilinen bir olgudur. Benzer şekilde bağlanmanın, özellikle anneye bağlanmanın, benlik saygısının öncülü olduğunu belirten araştırmalar mevcuttur. Bu çalışma bu alan yazına anneye bağlanma ve benlik saygısı arasındaki ilişkiyi inceleyerek eklemlenmektedir. Bu araştırmanın amacı ortaokul öğrencilerinin anneye bağlanma biçimleri ile benlik saygısı düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. İlişkisel desende yapılan bu çalışmada rastgele seçilen 343 öğrencinin sağladığı veriler kullanılmıştır. Çalışmada öğrencilerin anneye bağlanma biçimleri ile benlik saygısı düzeyleri arasında olumlu ilişkiler olduğu tespit edilmiştir. Çalışma, bulgulardan hareketle, anne-çocuk bağlanma programlarının geliştirilmesi ve uygulanmasını önererek sonlanmaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Alparslan, Kenan. "Kültürün Benlik Üzerindeki Etkisine Yönelik Bir Değerlendirme." İçtimaiyat 9, no. 1 (2025): 145–58. https://doi.org/10.33709/ictimaiyat.1474102.

Full text
Abstract:
Kültür, insanların yaşamlarını ve kimliklerini şekillendiren önemli bir etkendir. Kültürlerarası psikolojinin ortaya çıkmasıyla birlikte kültürün psikolojik süreçler üzerinde kritik roller oynadığı anlaşılmıştır. Bu çalışma, kültür ve benlik kurguları arasındaki karmaşık ilişkiyi inceleyerek, kültürün bireylerin benliklerini algılama ve inşa etme biçimlerini nasıl derinden etkilediğini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Benlik kurguları, bireylerin kendilerini nasıl tanımladıklarının ve toplum içinde nasıl etkileşimde bulunduklarının temelini oluşturur. Bu bağlamda kültür, bu benlik kurgularının şekillenmesinde önemli bir rol oynar. Bireyler belirli kültürel bağlamlar içinde yetiştikçe, kültürel unsurları içselleştirirler ve bu da kimliklerini nasıl tanımladıklarını etkiler. Örneğin, toplulukçu kültürlerden gelen bireyler benlik kurgularında grup uyumu ve birbirine bağlılığı vurgularken, bireyci kültürlerden gelenler kişisel özerklik ve bağımsızlığa öncelik verebilir. Dahası, kültür benlik kurgularını şekillendirerek bireylerin algılarını, bakış açılarını, tutumlarını, tercihlerini ve duygularını etkiler. Bununla birlikte, kültürün benlik kurguları üzerindeki etkisinin tek yönlü veya deterministik olmadığını kabul etmek önemlidir. Bireyler, kültürel geçmişleri arasında gezinme, kendilerine uyan yönleri birleştirirken uymayanlara uyum sağlama veya meydan okuma becerisine sahiptir. Bu dinamik süreç, kültür ve benlik kurguları arasındaki karmaşık ve incelikli ilişkiyi göstermektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

GÖĞER, Tuğçe, and Gökhan ARSLANTÜRK. "Çocuklarda Benlik Düzenleme ve Benlik Tükenmesi: Benlik Düzenlemenin Gelişimi, Sonuçları ve Sınırlı Kaynak Modeli." Selçuk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Dergisi, no. 45 (May 31, 2021): 375–400. http://dx.doi.org/10.21497/sefad.944187.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

ÖZDEMİR, Melih Burak, and Yaşar BARUT. "Investigation of The Self-Esteem of Football Players of The Turkish Republic of Northern Cyprus in The Top League Regarding Some Variables." Spor ve Performans Araştırmaları Dergisi 14, no. 2 (2023): 237–48. http://dx.doi.org/10.17155/omuspd.1232142.

Full text
Abstract:
Bu çalışmayla, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) futbolunun sesini duyurabilmek ve spor psikoloji alanında yapılmış az sayıdaki çalışmalara yenisini ekleyerek KKTC’de spor psikolojisini bilimsel anlamda bir adım daha ileri götürmek hedeflenmiştir. Bu amaçla yapılan çalışmanın evrenini 2020-2021 futbol sezonu resmi rakamlarına göre 536, örneklemini ise 58 futbolcu oluşturmaktadır. Çalışma pandemi koşullarında gerçekleştirilmiştir. Çalışmada futbolcuların benlik saygılarını analiz etmek için 1965’te Rosenborg tarafından geliştirilen Benlik Saygısı ölçeğinin 10 maddelik ‘Benlik Saygısı’ alt boyutu kullanılmıştır. Demografik değişkenlerimiz ise medeni durum, kaç yıldır profesyonel futbol oynadığı, oynadığı mevki ve eğitim düzeyidir. Verilerin analizinde normallik varsayımı sağlandığından parametrik testler kullanılmıştır. Medeni durum değişkenine göre futbolcuların benlik saygılarını analiz etmek için t testi; eğitim durumu, kaç yıldır futbol oynadığı ve mevki değişkenlerine göre benlik saygılarını analiz etmek içinse ANOVA uygulanmıştır. Sonuçlara göz attığımızda medeni durum değişkeninde evli olanların ve eğitim düzeyine göreyse üniversite ve yüksek lisans/doktorası bulunanların benlik saygılarının daha yüksek olduğu ve farklılaştığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu bağlamda futbolcuların benlik saygıları üzerinde evli ve tahsilli olmanın etkili olduğu ve futbolcuların benlik saygılarını arttırdığı ve geliştirdiği yorumunda bulunulabilir. Çalışma bulguları literatür çerçevesinde tartışılmış ve gelecek çalışmalara önerilerde bulunulmuştur.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Katı, A. Cenk, and Ali E. Şevik. "Genişletilmiş Benlik Ölçeği Türkçe Uyarlama, Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması." Journal of Applied And Theoretical Social Sciences 6, no. 2 (2024): 156–78. http://dx.doi.org/10.37241/jatss.2024.108.

Full text
Abstract:
Bu araştırmanın amacı; “Genişletilmiş Benlik Ölçeği”ni (GBÖ), Türkçeye uyarlamak ve psikomterik özelliklerini değerlendirmektir. Orijinal “Genişletilmiş Benlik Ölçeği” genişletilmiş benliği dağ bisikleti deneyimi bağlamı üzerinden değerlendirmektedir. Bu çalışmada genişletilmiş benliğin bağlamı; benlik, genişletilmiş benlik ve tüketim ilişkisi çalışmalarında diğer tüketim materyallerine uyarlanabilmesi açısından ön açıcı olabilmesi amacı gözetilerek “otomobil sahibi olmak” olarak belirlenmiştir. Çalışmanın örneklemini, 18 yaşından büyük 311 otomobil sahibi oluşturmuştur. Ölçek genel tarama modeliyle çalışılmış, Türkçeye çevrilirken çeviri-geri çeviri yöntemi kullanılmıştır. Ölçeğin psikometrik özelliklerini değerlendirebilmek amacıyla elde edilen veriler üzerinde SPSS ve AMOS programları aracılığıyla Açımlayıcı Faktör Analizi (AFA), Doğrulayıcı Faktör Analizi (DFA) madde analizi ve güvenirlik testi uygulanmıştır. DFA ile modelin uyumu; çeşitli uyum indeksi değerleri aracılığıyla incelenmiş ve gerekli çalışmalar gerçekleştirildikten sonra ölçeğin model uyum indeksi değerleri; “kabul edilebilir” ve “mükemmel düzeyde” olarak belirlenmiştir. Kikare Serbestlik Derecesi Değeri 2,758, Karşılaştırmalı Uyum İndeksi (CFI) 0,93 ve Yaklaşık Hataların Ortalama Karekeökü (RMSEA) değeri 0,075 olarak belirlenmiştir. Genişletilmiş Benlik Ölçeği’nin güvenirliği ise, iç tutarlılık (Cronbach Alpha) yöntemi kullanılarak araştırılmıştır. Yapılan analizde ölçeğin iç tutarlılık katsayısı 0,928 olarak bulunmuştur. Analiz sonuçlarına göre; bu çalışmada geçerlik ve güvenirlik sınaması yapılan Genişletilmiş Benlik Ölçeği’nin, alanda hem benlik, hem tüketim eksenli çalışmalarda benlik genişletme eğiliminin belirlenmesinde kullanılabilecek bir ölçüm aracı olduğu sonucuna varılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

ASLAN, Melda. "Benlik Saygısı ve Kontrolsüz Kredi Kartı Kullanımının Çevrimiçi Alışveriş Bağımlılığı Üzerine Etkisi." Bağımlılık Dergisi 24, no. 1 (2023): 1–11. http://dx.doi.org/10.51982/bagimli.1102018.

Full text
Abstract:
Amaç: Bu çalışmanın amacı, genç bireylerin benlik saygısı ve kontrolsüz kredi kartı kullanımının çevrimiçi alışveriş bağımlılığı üzerindeki etkisini belirlemektir. 
 Yöntem: Çalışmaya, 388 genç birey gönüllü olarak katılmıştır. İlişkisel tarama modeli esas alınarak yapılan bu çalışmada Benlik Saygısı Ölçeği, Kontrolsüz Kredi Kartı Kullanımı Ölçeği, Çevrimiçi Alışveriş Bağımlılığı Ölçeği kullanılmıştır.
 Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 19,7 yıl olup, 213’ü (%54,9) kadındır. Genç bireylerde benlik saygısı kontrolsüz kredi kartı kullanımını %56,4 açıklamaktadır. Bununla birlikte, benlik saygısı ve kontrolsüz kredi kartı kullanımı çevrimiçi alışveriş bağımlılığını %80,4 açıkladığı ortaya koyulmuştur. Ayrıca, bireylerin internette geçirdiği süre, benlik saygısı, kontrolsüz kredi kartı kullanımı ve çevrimiçi alışveriş bağımlılığında anlamlı bir farklılık oluşturmaktadır. 
 Sonuç: Birey sosyal olarak kabul görme, statü kazanma gibi benlik saygısının artışını sağlayacak pek çok durumun ürün elde edinimi ile gerçekleşebileceğine yönelik beklentisi, çevrimiçi alışverişe ayırdığı zamanı etkileyebilir ve kredi kartının kullanımda kontrolü yitirmesine sebep olabilir..
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Şipal, Onur, Murat Kul, and Yılmaz Ünlü. "Üniversite öğrencilerinin egzersizde davranışsal düzenlemeleri, benlik saygısı ve liderlik yönelimleri arasındaki ilişkilerin incelenmesi." Dede Korkut Spor Bilimleri Dergisi 3, no. 1 (2025): 1–10. https://doi.org/10.71243/dksbd.1629007.

Full text
Abstract:
Çalışmanın temel amacı, üniversite öğrencilerinin egzersizde davranışsal düzenlemeleri, benlik saygısı ve liderlik yönelimleri arasındaki ilişkileri incelemektir. Bu amaçla, evreni Bayburt Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi'nde 2021-2022 eğitim-öğretim yılı güz yarıyılında öğrenim gören 781 öğrenci, örneklemini ise 428 gönüllü öğrenci oluşturmaktadır. Çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Verilerin toplanmasında anket formu, Egzersizde Davranışsal Düzenlemeler Ölçeği-2, Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği ve Çok Yönlü Liderlik Yönelimi Ölçeği kullanılmıştır. Veriler frekans ve yüzde dağılımları ile Spearman ve Pearson Korelasyon Analizi kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışmada benlik saygısı ölçeği ile egzersizde davranışsal düzenleme ölçeği 2 arasında alt boyutlarda ilişki bulunmuştur. Benlik saygısı ile çok yönlü liderlik yönelimi ölçekleri arasında da ilişki bulunmuştur. Son olarak liderlik yönelimi ölçeği ile egzersizde davranışsal düzenlemeler ölçeği 2 arasında korelasyon bulunmuştur. Bu sonuçlara dayanarak egzersizde davranışsal düzenlemelerin benlik saygısını, benlik saygısının da liderlik yönelimini artırdığı sonucuna varılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
11

Işıtan, İbrahim. "Mustafa Kemâleddin Bekrî’ye Göre Sûfî Benlik Gelişimi." Journal of History Culture and Art Research 4, no. 1 (2015): 19. http://dx.doi.org/10.7596/taksad.v4i1.445.

Full text
Abstract:
Bu makalede, Halvetiyye-Şa'bâniyye geleneği içerisinde yetişmiş 18. yüzyılın seçkin sûfîlerinden Mustafa Kemâleddin Bekrî (1162/1749)’ye göre sûfî benlik gelişimi konusu ele alınmıştır. Sûfî benlik gelişimi, bireyin kişiliği ve kimliği üzerine etki eden sûfî yaşamın mânevî aşamalardan geçip içsel dönüşümü gerçekleştirmesi anlamında kullanılan bir terim olarak kabul edilebilir. Çalışmanın girişinde psikoloji ve tasavvufa göre kısaca benlik gelişimi konusu ele alınmış, ardından sûfîmize göre benlik gelişimi meselesine geçilmiştir. Sûfîmize göre benlik gelişimi konusu üç ana başlık altında ele alınmıştır: zâhir-batın ilişkisi, mücâhede ve riyâzet konusu, mürşit-mürit ilişkisi. Zâhir-bâtın konusuyla iç-dış dengesi kurulmak istenmiş, ardından bu dengenin kurulmasında mücâhede ve riyâzetin yeri ve önemi vurgulanmış, daha sonra da mânevî yolculuğun gerçekleşmesinde birlikte hareket eden mürşit-mürit ilişkisi konusu ele alınmıştır. Söz konusu bu üç ana başlık çerçevesinde benlik gelişimi konusu incelenerek mânevî psikoloji kategorisinde düşünebileceğimiz sûfî psikolojisi konusuna katkı sağlanmak istenmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
12

BOZKURT POLAT, EMINE, Saide ÖZBEY, Mehlika KÖYCEĞİZ GÖZELER, and Sare TÜRKMEN. "Okul Öncesi Dönemdeki Göçmen Çocuklarda Benlik Algısı: Sosyal Uyum ve Beceri Eğitiminin Etkisi." Göç Dergisi 8, no. 2 (2021): 291–309. http://dx.doi.org/10.33182/gd.v8i2.781.

Full text
Abstract:
Araştırma Ankara Keçiören Gençlik Merkezi’ne devam eden 60-72 aylık 17 Afgan çocuğa uygulanan Sosyal Uyum ve Beceri Eğitim Programının çocukların benlik algıları üzerine etkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada öntest-sontest kontrol grupsuz deneysel desen kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu amaçlı örnekleme yöntemi ile seçilen Keçiören Gençlik Merkezi’ ne devam eden 60-72 aylık 17 göçmen çocuk oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak çocukların benlik algısı düzeylerini ölçmek amacıyla “DeMoulin Benlik Algısı Ölçeği” kullanılmıştır. Çalışmada Sosyal Uyum ve Beceri Eğitim Programı haftada 2 gün ve 12 hafta süreyle Afgan çocuklara uygulanmıştır. Program öncesinde ve sonrasında çocukların benlik algılarının düzeyleri ölçülmüştür. Yapılan analizler sonucunda çocukların Sosyal Uyum ve Beceri Eğitim Programı öncesinde ve sonrasında aldıkları puanlar arasında son test lehine anlamlı farklılık olduğu saptanmıştır (p<0.05).Programın kalıcılığını saptamak amacıyla yapılan sontest ve kalıcılık testi puanları arasında son test lehine ve öntest-kalıcılık testi puanları arasında ise ön test lehine anlamlı farklılık saptanmıştır(p<0.05). Bu durum uygulanan programın çocukların benlik algısı puanları üzerinde olumlu ve anlamlı etki sağladığı ancak zaman içerisinde bu etkinin azalmakla birlikte devam ettiği şeklinde yorumlanmıştır. Bununla birlikte benlik algısının çocuğun içinde bulunduğu aileden önemli ölçüde etkilendiğine dikkat çekilerek ebeveynlerin çocuk eğitimi konusunda eğitim almaları sağlanarak çocukların olumlu benlik algısı kazanmalarında önemli katkı sağlayacağı şeklinde öneride bulunulmuştur.
 Anahtar Sözcükler: Benlik algısı, Sosyal Adaptasyon, Sosyal Beceri, Okul Öncesi Eğitimi.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
13

Gökkaya, Durmuş. "Madde Bağımlığının Benlik Saygısı Üzerindeki Etkisinde Sağlığa Verilen Önemin Aracılık Rolü." Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 13, no. 4 (2024): 1643–53. https://doi.org/10.37989/gumussagbil.1508500.

Full text
Abstract:
Bu çalışmada madde bağımlılığı algısının benlik saygısı üzerine etkisinde sağlığa verilen önemin aracılık rolünün belirlenmesi amaçlanmıştır. Ayrıca madde bağımlılığı, benlik saygısı ve sağlığa verilen önem ile demografik değişkenler arasında anlamlı bir fark olup olmadığının belirlenmesi de ikincil amacıdır. Veriler bir devlet üniversitesinde okuyan öğrencilerden toplanmıştır. Verilerin analizinde ve değerlendirilmesinde SPSS 26 paket programı Process Macro (Model 4) kullanılmıştır. Ölçek değişkenlerinin normal dağılım gösterdiği saptanmıştır. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, bağımsız örneklem t testi, tek yönlü varyans analizi ve ölçekler arası ilişkilerin belirlenmesinde Pearson korelasyon analizi tercih edilmiştir. Aracılık analizi için Process Macro (Model 4) kullanılmıştır. Araştırmanın bulguları olarak, madde bağımlılığı algısı yüksek, benlik saygısı ve sağlığa verilen önemin orta düzey üzeri olduğu belirlenmiştir. Yaş, sınıf düzeyi ve aile bireyi olan ilişki ile madde bağımlılığı ve benlik saygısı arasında anlamlı bir fark bulunmuştur. Madde bağımlılığının benlik saygısı üzerinde doğrudan (β= -,314) ve dolaylı (β= -,218) etkisinin istatiksel olarak anlamlı olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak, yaş, sınıf düzeyi ve aile bireyi olan ilişkinin madde bağımlılığı ve benlik saygısı üzerinde önemli bir etken olduğu söylenebilir. Madde bağımlılığının benlik saygısı üzerindeki etkisinde sağlığa verilen önemin aracılık rolü gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
14

Çakmak, Seher, Melike Demir Doğan, Aleyna Hal, and Bengü Yücebıyık. "Sağlıkta Şiddetin Mesleki Benlik Saygısına Etkisi." Izmir Democracy University Health Sciences Journal 8, no. 1 (2025): 60–70. https://doi.org/10.52538/iduhes.1543113.

Full text
Abstract:
Amaç: Bu çalışmanın amacı, sağlıkta şiddetin hemşirelik öğrencilerinin mesleki benlik saygısı üzerine etkisini belirlemektir. Yöntem: . Kesitsel tanımlayıcı nitelikte yapılan çalışma, Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümünde öğrenim gören ve araştırmaya katılmayı gönüllü kabul eden 210 öğrenci ile 30 Mart 2023 - 15 Nisan 2023 tarihleri arasında yürütülmüştür. Araştırmanın verileri; kişisel özellikler ve şiddet algısını içeren Tanıtıcı Özellikler Formu ve “Mesleki Benlik Saygısı Ölçeği” ile toplanmıştır. Bulgular: Öğrencilerin %91.0’inin sağlıkta şiddet ile ilgili herhangi bir eğitim almadığı, %86.7’sinin sağlıkçılara yönelik şiddet haberlerinden etkilendiği, %18.1’inin herhangi bir yakınının şiddete uğradığı, %9.0’unun klinik uygulama sırasında şiddet olayına şahit olduğu ve %5.2’sinin şiddete maruz kaldığı, şiddete maruz kalanların %72.7’sinin hasta yakını tarafından ve sözel şiddete maruz kaldığı, %48.1’inin uygulama yaptığı klinikte şiddeti önleme ile ilgili önlemlerin bulunup bulunmadığı hakkında bilgisinin olmadığı tespit edilmiştir. Öğrencilerin mesleki benlik saygısı puan ortalamasının 115.9±20.6 olduğu ve şiddet algısının mesleki benlik saygısı üzerinde istatistiksel açıdan anlamlı bir etkisinin bulunmadığı saptanmıştır. Annesi memur olan öğrencilerin mesleki benlik saygılarının istatistiksel açıdan anlamlı olarak daha yüksek olduğu belirlenmiştir. Sonuç: Hemşirelik öğrencilerinin mesleki benlik saygılarının yüksek olduğu ve şiddet algısının mesleki benlik saygısını etkilemediği tespit edilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
15

Öğüt, Melike, Yusuf Ateş, Serkan Kabak, Ekrem Levent İlhan, and Okan Burçak Çelik. "Ders Dışı Sportif Aktivitelere Katılan ve Katılmayan Özel Gereksinimli Çocuğa Sahip Ebeveynlerin Öz Anlayış ve Benlik Saygısı Düzeylerinin İncelenmesi." Akdeniz Spor Bilimleri Dergisi 8, no. 2 (2025): 321–35. https://doi.org/10.38021/asbid.1658261.

Full text
Abstract:
Bu araştırmada, ders dışı sportif aktivitelere katılan ve katılmayan özel gereksinimli çocuğa sahip ebeveynlerin öz-anlayış ve benlik saygısı düzeylerinin farklı değişkenlere göre incelenmesi ve iki özellik arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırmada nicel araştırma yaklaşımlarından ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın katılımcılarını; özel gereksinimli çocuğu olup, Ankara ilinde ikamet eden ve kolay örnekleme yöntemi ile belirlenen 30’u erkek 69’u ise kadın olmak üzere toplam 99 kişi oluşturmaktadır. Araştırma verileri, Neff (2003) tarafından geliştirilen Öz Anlayış ölçeği ve Rosenberg tarafından geliştirilen Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği aracılığıyla toplanmıştır. Araştırma sonucunda, çocuklarının ders dışı sportif etkinliklere katılım durumlarına göre, çocuğu ders dışı etkinliklere katılan ebeveynlerin benlik saygısı düzeylerinin anlamlı düzeyde daha yüksek olduğu görülmektedir. Ayrıca Katılımcıların yaşlarıyla benlik saygısı ve öz anlayışları arasında anlamlı bir ilişkinin olmadığı ancak benlik saygısı ve öz anlayışları arasında negatif yönde orta düzeyde ve istatistiksel olarak anlamlı ilişkinin olduğu anlaşılmaktadır. Bu bilgiler ışığında katılımcıların benlik saygısı arttıkça öz anlayışlarının azaldığı söylenebilir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
16

Altuğ, Betül, and Timuçin Aktan. "Toplumsal Cinsiyet Rolü Benlik Kavramı Ölçekleri Geliştirme Çalışması: Cinsiyet Rolü Özellikleri ve Davranışlarında Kadınsılık ve Erkeksilik." Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 26, no. 1 (2025): 248–77. https://doi.org/10.17494/ogusbd.1590342.

Full text
Abstract:
Bu çalışmada toplumsal cinsiyet rolü benlik kavramını kişilik özellikleri ve davranış yönelimleri açısından ölçen güncel ölçekler geliştirilmesi amaçlanmıştır. Birinci çalışmada (n=280) kişilik özellikleri ve davranışlara ilgili cinsiyet kalıpyargıları incelenerek madde seçimi yapılmıştır. İkinci çalışmada (n=402) seçilen maddelerle benlik kavramı ölçülmüştür. Kriter geçerliliği için cinsiyetçilik, cinsiyetle kimliklenme ve çekirdek cinsiyet kimliği ölçülmüştür. Bulgular, cinsiyet rolü özellikleri ve davranışlarına yönelik kalıpyargıların ve benlik kavramının benzer bir yapı sergilediğini göstermiştir. Kadınların kadınsı, erkeklerin ise erkeksi özellik ve davranışları daha fazla benimsediği bulunmuştur. Cinsiyetçiliğin olumlu cinsiyet rolü özelliklerini benimsemeyle ilişkili olduğu görülmüştür. Kadınlarda çekirdek cinsiyet kimliğinin, erkeklerde ise cinsiyetle kimliklenmenin cinsiyet rolü benlik kavramıyla daha güçlü ilişkisi olduğu bulunmuştur. Sonuçlar, geliştirilen toplumsal cinsiyet rolü benlik kavramı ölçeklerinin geçerli ve güvenilir olduğunu göstermiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
17

KAN, Murat. "DİJİTAL BAĞIMLILIKLA DEPRESYON ARASINDAKİ İLİŞKİNİN ARACISI OLARAK BENLİK SAYGISI." Sentez Akademik Araştırmalar Dergisi, no. 1 (May 19, 2024): 143–78. https://doi.org/10.61749/jossar-10.143-178.

Full text
Abstract:
Bu literatür taraması, dijital bağımlılık ile depresyon arasındaki karmaşık ilişkinin anlaşılmasında benlik saygısının potansiyel aracılık rolünü derinlemesine incelemektedir. Hızla dijitalleşen dünyada, internet, sosyal medya ve dijital oyunların aşırı ve kontrolsüz kullanımı olarak tanımlanan dijital bağımlılık, önemli bir halk sağlığı sorunu olarak giderek daha fazla dikkat çekmektedir (Kuss & Griffiths, 2017). Eş zamanlı olarak, yaygın bir duygudurum bozukluğu olan depresyon, bireylerin yaşam kalitesini ciddi şekilde etkileyen küresel bir yüktür (World Health Organization, 2021). Literatür, dijital bağımlılık ile depresyon arasında pozitif bir korelasyon olduğunu tutarlı bir şekilde göstermekle birlikte (Gámez-Guadix, Orue, & Calvete, 2013), bu ilişkinin altında yatan psikolojik mekanizmalar tam olarak anlaşılamamıştır. Bu bağlamda, bireyin kendine yönelik genel değerlendirmesi olan benlik saygısı (Rosenberg, 1965), bu ilişkide kritik bir aracı değişken olarak öne çıkmaktadır. Mevcut derleme, dijital bağımlılığın benlik saygısını olumsuz etkileyebileceğini ve düşük benlik saygısının da depresif semptomların gelişimine veya şiddetlenmesine zemin hazırlayabileceğini öne süren teorik ve ampirik kanıtları sentezlemektedir. Dijital bağımlılık, depresyon ve benlik saygısı kavramları ayrıntılı bir şekilde tanımlanmakta, bu değişkenler arasındaki ikili ilişkiler mevcut araştırmalar ışığında incelenmekte ve son olarak benlik saygısının aracılık rolünü destekleyen bulgular eleştirel bir bakış açısıyla değerlendirilmektedir. Bulgular, dijital bağımlılığın olumsuz psikolojik sonuçlarını hafifletmeye yönelik önleyici ve terapötik müdahalelerde benlik saygısının güçlendirilmesinin önemini vurgulamaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
18

Behmen, Çelikbaş. "Yalnızlık Algısı ile İyi Oluş Arasındaki İlişkiye Yalnızlık Tercihinin ve Benlik Saygısının Etkisi: Bir Düzenleyici Aracı Model." International Social Mentality and Researcher Thinkers Journal 11, no. 2 (2025): 346–55. https://doi.org/10.5281/zenodo.15068142.

Full text
Abstract:
Bu &ccedil;alışmada yalnızlık algısı ile iyi oluş arasındaki ilişkide yalnızlık tercihinin aracı ve benlik saygısının d&uuml;zenleyici rol&uuml;n&uuml;n incelenmesi ama&ccedil;lanmıştır. Bu ama&ccedil; doğrultusunda bu &ccedil;alışmaya 18 ile 55 yaşları arasında (ort. = 26.272 &plusmn; 7.125 yıl) 183&rsquo;&uuml; erkek ve 155&rsquo;i kadın olmak &uuml;zere toplamda 338 kişi katılmıştır. &Ccedil;alışma verilerinin toplanması amacıyla Yalnızlık Algısı &Ouml;l&ccedil;eği, Yalnızlık Tercihi &Ouml;l&ccedil;eği, Kişisel İyi Oluş &Ouml;l&ccedil;eği ve Rosenberg Benlik Saygısı &Ouml;l&ccedil;eği kullanılmıştır. Veri analizinde, frekans analizi, betimsel istatistik analizi, Pearson korelasyon analizi ve d&uuml;zenleyici aracı modeli test etmek i&ccedil;in SPSS Macro uzantısı ile regresyon analizi yapılmıştır. &Ccedil;alışma bulgularına g&ouml;re yalnızlık algısı, yalnızlık tercihi ile pozitif y&ouml;nde, benlik saygısı ve kişisel iyi oluşla negatif y&ouml;nde ilişkili bulunmuştur. Yalnızlık tercihi kişisel iyi oluşla negatif y&ouml;nde ilişkili olurken, yalnızlık tercihi ile benlik saygısı arasında anlamlı bir ilişki g&ouml;zlenmemiştir. Kişisel iyi oluşla benlik saygısı arasında pozitif y&ouml;nde bir ilişki bulunmuştur. Ayrıca yalnızlık tercihi, yalnızlık algısı ile kişisel iyi oluş arasındaki ilişkiye aracılık etmiştir. Benlik saygısı da yalnızlık tercihi ile kişisel iyi oluş arasındaki ilişkide d&uuml;zenleyici rol oynamıştır. Benlik saygısı ortalamanın bir standart sapma &uuml;zerinde olduğunda yalnızlık tercihi ile kişisel iyi oluş arasındaki ilişkinin y&ouml;n&uuml; pozitife d&ouml;nm&uuml;ş ve bu ilişkinin g&uuml;c&uuml; artmıştır. Benlik saygısı ortalamanın bir standart sapma altında olduğunda ise yalnızlık tercihi ile kişisel iyi oluş arasındaki ilişkinin g&uuml;c&uuml; artmış ancak ilişkinin y&ouml;n&uuml; negatif olarak kalmıştır. &Ccedil;alışmada elde edilen bulgular ilgili alan yazın doğrultusunda tartışılmış ve ilgili alan yazın bulgularıyla karşılaştırılmıştır. <strong>Anahtar Kelimeler:</strong> &nbsp;&nbsp;Yalnızlık, yalnızlık algısı, yalnızlık tercihi, iyi oluş, benlik saygısı
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
19

Gelibolu, Müzeyyen. "Tüketici-Fenomen Benlik İmajı Uyumunun Satın Alma Niyetine Etkisi: Para-sosyal Etkileşim ve Güvenilirliğin Sıralı Aracılık Rolü." Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 24, no. 1 (2024): 367–92. http://dx.doi.org/10.18037/ausbd.1360951.

Full text
Abstract:
Bu çalışmanın amacı, tüketicilerin gerçek benlik ve ideal benlikleri ile sosyal medya fenomenlerinin (SMF) imajı arasındaki uyumun satın alma niyetleri üzerindeki etkisini para-sosyal etkileşim ve güvenilirliğin sıralı aracılık etkisi vasıtasıyla incelemektir. Araştırma, nicel araştırma tekniği kullanılarak kolayda örnekleme yöntemi ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın örneklemini 18 yaş ve üzeri olan 172 sosyal medya kullanıcısı oluşturmaktadır. Araştırma modeli kısmi en küçük kareler yapısal eşitlik modeli (PLS-SEM) ile analiz edilmiştir. Bulgular, para-sosyal etkileşimin ve güvenilirliğin benlik uyumu türlerinin satın alma niyeti üzerindeki etkisine sıralı aracılık ettiğini göstermiştir. Bununla birlikte, para-sosyal etkileşim ve güvenilirlik hem ideal benlik uyumu hem de gerçek benlik uyumu ile satın alma niyeti arasındaki ilişkiye sırasıyla aracılık etmektedir. Benlik uyumunun para-sosyal etkileşim üzerindeki etkisini araştıran çalışmalar bulunsa da bu etkinin altında yatan mekanizmayı araştıran ilk çalışmadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
20

Çorak, Tuncay, and Seray Gürbüz. "Benlik Saygısı ve Akıllı Telefon Bağımlılığı Arasındaki İlişkide Psikolojik Semptomların Aracılık Etkisi." Bağımlılık Dergisi 26, no. 1 (2024): 1–11. http://dx.doi.org/10.51982/bagimli.1453176.

Full text
Abstract:
Amaç: Alanyazında, benlik saygısı ile akıllı telefon bağımlılığı arasındaki ilişkinin birçok çalışmada incelendiği, ancak bu ilişkideki altta yatan psikolojik mekanizmalara odaklanan sınırlı sayıda çalışmanın olduğu gözlemlenmiştir. Bu çalışmada, benlik saygısı ve akıllı telefon bağımlılığı arasındaki ilişkinin ve bu ilişkide psikolojik semptomların aracılık etkilerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Kesitsel ve tanımlayıcı nitelikteki bu çalışmada, kolayda örnekleme yöntemi kullanılmıştır. Çalışmanın örneklemini 646 katılımcı oluşturmaktadır. Veriler, "Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği", "Depresyon Anksiyete Stres Ölçeği", "Akıllı Telefon Bağımlılığı Ölçeği" ve "Demografik Bilgi Formu" kullanılarak toplanmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkiler Pearson korelasyon analizi, psikolojik semptomların benlik saygısı ile akıllı telefon bağımlılığı arasındaki ilişki üzerindeki dolaylı etkileri aracılık analizi ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Benlik saygısı, anksiyete ve stres akıllı telefon bağımlılığını yordamaktadır. Ayrıca, benlik saygısı ve akıllı telefon bağımlılığı arasındaki ilişkide anksiyete ve stresin aracılık etkisinin anlamlı olduğu, ancak depresyonun aracılık etkisinin anlamlı olmadığı saptanmıştır. Tartışma: Bu çalışma, akıllı telefon bağımlılığını etkileyen karmaşık faktörler ağında psikolojik semptomların önemini vurgulamakta, bu alanda müdahale edilmesine yardımcı olabilecek yeni kanıtlar sunmakta ve akıllı telefon bağımlılığının nasıl geliştiğine dair teorik yapıyı genişletmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
21

YEŞİL, Süleyman, and Kamil ORHAN. "Mesleki Eğitim ile Öğrenme Stili ve Benlik Saygısı Etkileşimi: Denizli Örneği." Artvin Çoruh Üniversitesi Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi 9, no. 2 (2023): 382–410. http://dx.doi.org/10.22466/acusbd.1340169.

Full text
Abstract:
Çağımızda birçok toplum, mesleki eğitimin etkinliğini arttırarak üretim gücünü ve verimliliğini arttıracağını varsaymaktadır. Türkiye’de de son yıllarda mesleki eğitimin gelişmesi için çeşitli hamleler yapılmıştır. Hukuki ve yapısal çabalara karşın mesleki eğitimden beklenen olumlu çıktılar elde edilememiştir. Mesleki eğitimden beklenen önemli çıktılardan birini mezunların, psikososyal becerilerinin gelişmesinin sağlanması oluşturmaktadır. Mesleki eğitimin, kazandırdığı uzmanlık ve beceri aracılığıyla özsaygıyı geliştireceği düşünülmektedir. Araştırmanın temel amacı, Denizli ilindeki mesleki eğitim öğrencilerinin öğrenme stillerinin ve benlik saygısı düzeylerinin belirlenmesi ve çeşitli değişkenlerle olan ilişkisinin incelenmesidir. Çalışmaya Denizli ilindeki 8., 9. ve 12. sınıf öğrencileri katılmıştır (n=413). Katılımcılara Kolb Öğrenme Stili Envanteri III (Gencel, 2006), Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği (Çuhadaroğlu, 1986) ve özgün olarak hazırlanmış bir demografik soru formu uygulanmıştır. Sonuçlar, öğrencinin okuduğu okul türünün öğrenme stilleri ve benlik saygısı açısından anlamlı ilişkili olduğunu göstermektedir. Öğrencilerin benlik saygısı düzeyleri, annelerinin çalışma durumuna göre istatistiksel açıdan anlamlı biçimde değişmektedir. Benlik saygısı açısından ele alındığında okul zamanı dışında kalan zamanını cep telefonu, bilgisayar oyunları ve internette geçirdiklerini söyleyenlerin benlik saygıları bu faaliyetlerde bulunmayan bireylere göre anlamlı biçimde düşüktür.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
22

Bircan, Hüdaverdi, and Mesut Karaman. "Bireysel girişimcilik algısının öz yeterlilik üzerindeki etkisi: benlik saygısının aracılık rolü." Ardahan Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 6, no. 2 (2024): 187–203. https://doi.org/10.58588/aru-jfeas.1509518.

Full text
Abstract:
Bu çalışmada, öz yeterlilik üzerinde bireysel girşimcilik algısının etkisinin belirlenmesi ve benlik saygısının aracılık rolünün ortaya konulması hedeflenmiştir. Çalışma Kasım-Aralık 2023’te kolayda örneklem yöntemi ile 307 üniversite öğrencisinin gönüllü katılımı esas alınarak bir devlet üniversitesinde yürütülmüştür. Verilerin toplanmasında “Kişisel Bilgi Formu”, “Bireysel Girişimcilik Ölçeği”, “Genel Öz yeterlilik Ölçeği” ve “Benlik Saygısı Ölçeği”nden yararlanılmıştır. Veriler, %95 güven aralığında SPSS 26 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Çalışma verileri normal dağılım göstermiştir. Verilerin değerlendirilmesinde “tanımlayıcı testler, pearson korelasyon analizi ve aracılık analizi için Process Macro (Model 4)” tercih edilmiştir. Bireysel girişimcilik, benlik saygısı ve öz yeterlilik arasında pozitif yönlü bir ilişkinin olduğu saptanmıştır. Bireysel girişimciliğin doğrudan (β: ,352) ve dolaylı (β: ,223) etkisinin öz yeterlilik üzerinde anlamlı olduğu ve benlik saygısının aracılık rolünün olduğu belirlenmiştir. Bu doğrultuda üniversite öğrencilerinde bireysel girişimcilik algısı, öz yeterlilik ve benlik saygısının geliştirilmesi önerilmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
23

Aras, Ercan. "Üniversite Öğrencilerinde Yaşam Doyumunun Yordayıcıları Olarak Psikolojik Sağlamlık ve Benlik Saygısı." Disiplinlerarası Eğitim Araştırmaları Dergisi 9, no. 20 (2025): 177–85. https://doi.org/10.57135/jier.1647888.

Full text
Abstract:
Bu çalışmada üniversite öğrencilerinin psikolojik sağlamlık ve benlik saygısı düzeylerinin yaşam doyumu ile ilişkisi incelenmiştir. Araştırmanın yöntemi olarak ilişkisel tarama yöntemi kullanılmıştır. Çalışma grubu 285 kız ve 105 erkekten oluşmaktadır. Katılımcılardan 3’ü cinsiyetini belirtmemiştir. Araştırmaya toplamda 393 kişi katılmıştır. Katılımcıların yaşları 18 ile 55 arasında değişmektedir. Veriler çevirim içi yolla ve basit rastgele örnekleme yöntemi ile toplanmıştır. Veriler Kişisel Bilgi Formu, Benlik Saygısı Ölçeği, Yaşam Doyumu Ölçeği ve Psikolojik Sağlamlık Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Veriler Pearson Korelasyon Katsayısı ve Çoklu Regresyon Analizi ile analiz edilmiştir. Bu araştırmada yaşam doyumu ile psikolojik sağlamlık ve yaşam doyumu ile benlik saygısı arasında pozitif yönde ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Bu araştırmada cinsiyete göre psikolojik sağlamlık düzeylerinin farklılaştığı ortaya çıkmıştır. Elde edilen bulgulara göre psikolojik sağlamlık ve benlik saygısının yaşam doyumunu %28 oranında açıklamaktadır. Araştırma sonuçları psikolojik sağlamlık ve benlik saygısının yaşam doyumunun pozitifi yordayıcıları olduğunu göstermektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
24

Durum, Gamze, and Yasemin Akbulut. "Sağlık Yöneticilerinin Mesleki Benlik Saygısı ve İş Tatmini." Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 13, no. 4 (2024): 1564–71. https://doi.org/10.37989/gumussagbil.1366644.

Full text
Abstract:
Bu araştırma, sağlık yöneticilerinin mesleki benlik saygısı ile iş tatmini düzeylerini belirleme, mesleki ve sosyo-demografik özellikleri açısından farklılıkları ortaya koyma ve aralarındaki ilişkiyi saptamayı amaçlamaktadır. Veri toplama sürecinde Kişisel Bilgi Formu, Arıcak Mesleki Benlik Saygısı ve Minnesota İş Tatmini ölçekleri kullanılmıştır. Veriler web tabanlı anket aracılığıyla toplanmıştır. Araştırmaya göre sağlık yöneticilerinin mesleki benlik saygısı ile iş tatmini düzeyleri yüksektir. Araştırma grubunun mesleki benlik saygısı medeni durum, görev yaptığı birim, mesleği seçme durumuna göre anlamlı farklılık göstermektedir. Mesleki benlik saygısı evli bireylerin bekârlara göre; idari mali hizmetler biriminde çalışanların diğer birimlere göre daha yüksektir. Araştırma grubunun iş tatmini ve içsel tatmin alt boyutunda öğrenim düzeyi, görev yapılan birim ve mesleği seçme durumuna göre, dışsal tatmin alt boyutu ise öğrenim düzeyi ve görev yaptıkları birime göre anlamlı farklılıklar göstermektedir. Lisansüstü mezunların lisans mezunlarına göre, koordinatör\direktör olanların diğer iş unvanına sahip sağlık yöneticilerine göre işlerinden daha fazla tatmin olduğu saptanmıştır. Yapılan doğrusal regresyon analizine göre; sağlık yöneticilerinin iş tatmininin mesleki benlik saygısına pozitif yönde ve orta düzeyde etkisi bulunmaktadır. Sağlık yöneticilerinin lisansüstü eğitimlerinin desteklenmesi, sağlık kurumlarında görev tanımlarının yapılması, mesleğin bilinçli seçimi için üniversite ve tanıtımlarının artırması önerilebilir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
25

Alp, Servet, and Özlem Kaymaz. "Örgütsel Erdemliliğin İşe Angaje Olma Üzerindeki Etkisinde Benlik Saygısının Aracı Rolü: Sağlık Çalışanlarına Yönelik Bir Araştırma." Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 24, no. 1 (2024): 1–22. http://dx.doi.org/10.18037/ausbd.1164663.

Full text
Abstract:
Bu çalışmanın amacı Sağlık Bakanlığı’na bağlı bir il sağlık müdürlüğünde görev yapan personelin örgütsel erdemlilik ile işe angaje olma algıları arasındaki ilişkide benlik saygısının aracı role sahip olup olmadığını test etmektir. Araştırmanın evrenini, Sağlık Bakanlığı’na bağlı bir il sağlık müdürlüğünde görev yapan personel oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise kolayda örnekleme yöntemi ile veri toplanan personel oluşturmaktadır. Yapılan analiz sonucunda; örgütsel erdemlilik ile işe angaje olma arasında pozitif yönlü düşük düzeyde, işe angaje olma arasında pozitif yönlü orta düzeyde; benlik saygısı ile işe angaje olma arasında ise pozitif yönlü orta düzeyde bir ilişki olduğu hesaplanmıştır. Yapılan regresyon analizi sonucunda; örgütsel erdemlilik hem işe angaje olmayı hem de benlik saygısını; benlik saygısı ise işe angaje olmayı istatiksel olarak anlamlı bir şekilde etkilemektedir. Çalışmanın en önemli bulgusu örgütsel erdemliliğin işe angaje olma üzerindeki etkisinde benlik saygısının aracı rolü vardır. Amprik olan bu araştırmanın bulgularına göre; çalışanlar arasında, saygı, dürüstlük, güven, hakkaniyet, nezaket gibi erdemli davranışların hâkim olduğu örgütlerde, benlik saygısı ve işe angaje/cezb olmaya yönelik algılar artacaktır. Kamu özel ayrımı olmaksızın insan ögesinin olduğu tüm sosyo teknik örgütlerde, insan davranış ve eylemlerinin nedenini anlamak için davranışın kaynağı olan insanın gözlenmesi ve anlaşılması önem arz etmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
26

Alpaydın, Selma, and Hanife Kahraman. "Üniversite Öğrencilerinin Benlik Saygısı ve Üniversite Yaşamına Uyumu Arasındaki İlişkide Algılanan Ayrımcılığın Aracı Rolü." Dicle Üniversitesi Ziya Gökalp Eğitim Fakültesi Dergisi, no. 47 (July 9, 2025): 24–36. https://doi.org/10.14582/zgefd.1555270.

Full text
Abstract:
Üniversiteler, farklı coğrafyalardan ve kültürlerden öğrencileri bir araya getiren, önemli yapılardan biridir. Üniversite yaşamına uyum sağlamada, öğrencilerin ayrımcılığa maruz kalması ve benlik saygılarının düşük olması uyum düzeylerini belirlemede temel etkenler arasındadır. Bu araştırmada, üniversite öğrencilerinin benlik saygısı ile üniversite yaşamına uyumu arasındaki ilişkide, algılanan ayrımcılığın aracı rolü incelenmiştir. Araştırmanın örneklemini, 2020-2021 eğitim ve öğretim senesinde Ege Üniversitesinin farklı bölümlerinde öğrenim gören 672 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmada veri toplamak için Algılanan Bireysel Ayrımcılık Ölçeği, Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği, Üniversite Yaşamı Ölçeği ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Veriler, SPSS PROCESS v4.2 eklentisi (Model 4) ile analiz edilmiştir. Analiz yöntemi olarak korelasyon analizi, çoklu regresyon analizi ve aracı (mediatör) değişken analizi kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen bulgular, benlik saygısı ve ayrımcılık düzeyinin üniversite yaşamına uyumu anlamlı şekilde yordadığını göstermiştir. Ayrıca benlik saygısının üniversite yaşamına uyum üzerindeki doğrudan etkisi ve aracı değişken olan ayrımcılığın üniversite yaşamına uyum üzerindeki etkisi istatistiksel olarak anlamlıdır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
27

KARACA, Elife. "SİVAS İLİNDE BİR LİSEDE BULUNAN ÖĞRENCİLERE VERİLEN KİŞİSEL BAKIM EĞİTİMİNİN ÖZ BENLİK SAYGISI VE ÖZ BAKIM ÜZERİNE ETKİSİ: ÇOCUK HAKLARI BOYUTUYLA DEĞERLENDİRİLMESİ." Ankara Sağlık Bilimleri Dergisi 11, no. 1 (2022): 68–80. http://dx.doi.org/10.46971/ausbid.880339.

Full text
Abstract:
Amaç: Bu araştırma, öğrencilere verilen kişisel hijyen eğitiminin benlik saygısı ve öz bakım gücü üzerine etkisini çocuk hakları boyutuyla değerlendirmek amacıyla yapılmıştır.&#x0D; Yöntem: Araştırma, eğitim öncesi ve sonrası ön test-son test şeklinde deneysel/ müdahaleli bir çalışmadır. Araştırmaya katılan 140 öğrencinin verileri, Kişisel Bilgi Formu, Rosenberg Benlik Saygısı(RBSÖ) ve Öz Bakım Gücü Ölçeğiyle(ÖBGÖ) toplanmıştır. Ölçeklerin uygulanmasından sonra grup eğitimi yapılarak 21 gün sonra ölçekler tekrarlanmıştır. Veriler Kolmogorov-Smirnov, Wilcoxon testi, Mann-Whitney U testi, Kruskal Wallis varyans ve Spearman kolerasyon analiziyle değerlendirilmiştir. &#x0D; Bulgular: Öğrencilerin Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği ve Öz-Bakım Gücü Ölçeği puan ortalamaları arasında eğitim sonrasında eğitim öncesine göre istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (p= 0,001). Verilere göre Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği ve Öz-Bakım Gücü Ölçeği puan ortalaması arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki saptanamamıştır (p=0,061; r= -0,420).&#x0D; Sonuç: Verilen eğitim, katılımcıların benlik saygısı ve öz bakım gücünü olumlu etkilemiştir. Bu bağlamda hijyen, çocuk hakları ve sağlık hakkına yönelik eğitimlerin düzenlenmesi önerilmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
28

KURŞUNCU, Mustafa Alperen, Şule BAŞTEMUR, and Selen DEMİRTAŞ ZORBAZ. "Benlik Ayrımlaşması, Kariyer Uyumu ve İyimserliği: Benlik Kurgularının Aracı Rolü." Bartın University Journal of Faculty of Education 12, no. 4 (2023): 799–812. http://dx.doi.org/10.14686/buefad.1218339.

Full text
Abstract:
One of the variables in a better understanding of career adaptability and optimism levels is family-of-origin experiences. Differentiation of self (DoS) is one of the variables linked to career development. University students with higher DoS maintain an authentic intimacy with significant others while they succeed in individuation. The current study examined the mediator role of self-construal (i.e., interrelational, and self-developmental orientations) on the relationship between the differentiation of self and career adaptability. Our sample was composed of university students; 750 young adults (550 females, 73.3%; 190 males, 25.3%; and ten were missing) participated. The data were gathered from these young adults using the Career Adaptability and Optimism Scale, Differentiation of Self Inventory, Balanced Integrated Differentiation Scale, and Demographic Information Form. Contrary to our hypotheses, findings revealed that self-construal orientations mediated the relationship between differentiation of self and career adaptability in a negative direction. We concluded that a lack of balanced-integrated differentiation (self-construal) complicate the relationship between self-differentiation and career adaptability; we delineated our results considering the literature.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
29

AYDOĞAN, Doğan. "Analysis of Mediating Role of Body Appreciation in the Relationship Between Social Media Addiction and Self-Esteem." Erciyes İletişim Dergisi 11, no. 1 (2024): 135–53. http://dx.doi.org/10.17680/erciyesiletisim.1343524.

Full text
Abstract:
Beden ve bedene yönelik algılar, benlik kavramı içinde çok önemli bir yer tutmaktadır. Ek olarak görselliğe dayalı kültür de beden üzerindeki vurguyu arttırmaktadır. Göz, görsel kültür içinde hâkim duyu algısı halini almaktadır. Sosyal medya ise beden ve güzellik konusunda radikal bir dinamik yaratmaktadır; sinema ve televizyon gibi geleneksel görsel iletişim araçları tek yönlü olduğu için ancak algı ve tutumlara yön vererek bir baskı oluşturabilirken; sosyal medya çift yönlü yapısı nedeni ile aktörü eyleme doğru baskılayabilmektedir. Bu süreçte beden yalnızca izlenen bir unsur olmaktan çıkarak, sunulan bir unsur haline gelmektedir. Güzellik ve beden bu süreç içinde popüler kültürün çok önemli bir unsuru haline gelmiştir. Ancak bu konudaki baskının ne kadarının görsel kültürden ne kadarının sosyal medyanın spesifik etkisinden kaynaklandığı belirgin değildir. Ayrıca kadın ve erkeklerin metinleri okuma biçimleri farklı olduğu için, sosyal medya metinlerini farklı şekilde okuyor ve üretiyor olabilirler. Bu çerçevede bu çalışmada, sosyal medya bağımlılığı ve benlik saygısı ilişkisinde, beden memnuniyetinin aracılık rolü incelenmiştir. Analiz sonucunda sosyal medya bağımlılığı, beden memnuniyeti ve benlik saygısı arasında anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir. Sosyal medya bağımlılığı, beden memnuniyeti ve benlik saygısını negatif yönlü etkilerken, beden memnuniyeti benlik saygısını pozitif yönlü etkilemektedir. Ancak sosyal medya bağımlılığı ve benlik saygısı ilişkisinde beden memnuniyetinin aracı rolü bulunmamıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
30

Tiryaki, Salih. "Sosyal Medya Ağlarında Benliğin Sunumu: Bibliyometrik Bir Çalışma." Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 27, no. 1 (2025): 270–83. https://doi.org/10.32709/akusosbil.1297995.

Full text
Abstract:
Sosyal medya ağları gündelik yaşamda geleneksel olarak meydana gelen birçok olguyu bu ağlara taşımıştır. Sosyal medya ağları, bireylerin benlik sunumu performanslarını geleneksel biçimlerden çevrimiçi alanlara taşıyarak yeni bir performans ortamı yaratmıştır. Bireylerin geleneksel olandan çevrimiçi olana doğru yönelimi benlik sunumu performanslarına da yansımıştır. Sosyal medya ağlarında bireylerin sahne önü ve sahne arkası performansları üzerinde etkili olan birçok farklı motivasyon bulunmaktadır. Sosyal medya ağlarının benlik sunumu performansı üzerinde oynadığı rol araştırmacıların da ilgisini çekmiştir. Birçok araştırma, sosyal medya ağlarının yaygınlaşmaya başladığı ilk yıllardan itibaren bu ağlardaki benlik sunumu performansı üzerine yoğunlaşmıştır. Bu çalışmada Web of Science veri tabanında yer alan “sosyal medya” ve “benlik sunumu” ile ilgili makaleler bibliyometrik analizle incelenmiştir. Çalışmada Web of Science veri tabanından elde edilen 747 makalenin bibliyometrik çıktılarının, VOSviewer programıyla görselleştirmeleri yapılmıştır. Çalışma sonucunda, 747 araştırma makalesi en fazla (n=203) iletişim alanında çalışırken, bu çalışmaları en fazla (n=74) yayımlayan derginin Computers in Human Behaivor olduğu belirlenmiştir. Bu konuda en fazla (n=11) çalışma yayımlayan araştırmacı Ben Marder, en fazla (n=281) yayım yapan ülke ise Amerika Birleşik Devletleri’dir. Sosyal medya ve benlik sunumu arasındaki ilişkiyi inceleyen çalışmalar Instagram, Facebok ve Twitter gibi ağlar üzerine yoğunlaşırken, Snapchat, Whatsapp, Linkedin, TikTok ve YouTube gibi ağların araştırmacılar tarafından çok çalışılmadığı belirlenmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
31

KOCA, ÖZDEMİR Buse Nur, and Ayşe BURAN. "Yetişkin Bireylerin Cinsel Mitlere İnanma Düzeyleri, Cinsel Tutumları ve Benlik Saygıları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi." International JOURNAL of SOCIAL and HUMANITIES SCIENCES RESEARCH (JSHSR) 10, no. 96 (2023): 1282–91. https://doi.org/10.5281/zenodo.8112027.

Full text
Abstract:
Bu araştırmanın amacı, yetişkin bireylerin cinsel mitlere inanma d&uuml;zeyleri, cinsel tutumları ve benlik saygıları arasındaki ilişkiyi incelenmesidir. Bu araştırma nicel araştırma desenlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Bu &ccedil;alışmanın evreni, Kuzey Kıbrıs T&uuml;rk Cumhuriyeti&rsquo;nde bulunan yetişkin bireylerden oluşmaktadır. Araştırmanın &ouml;rneklemini ise evreni bilinmeyen &ouml;rnekleme y&ouml;ntemi sayısı yoluyla Lefkoşa&rsquo;da yaşayan, 18 yaş &uuml;zeri T&uuml;rk&ccedil;e konuşan 246 kadın, 138 erkek olmak &uuml;zere toplam 384 g&ouml;n&uuml;ll&uuml; birey oluşturmaktadır. Bu &ccedil;alışmada, katılımcıların kişisel bilgilerini &ouml;ğrenmek amacıyla araştırmacı tarafından hazırlanan Sosyodemografik Bilgi Formu, cinsel mitlere inanma d&uuml;zeylerini &ouml;l&ccedil;mek i&ccedil;in Cinsel Mit Değerlendirme Formu, cinsel tutumu &ouml;l&ccedil;mek i&ccedil;in Hendrick Cinsel Tutum &Ouml;l&ccedil;eği ve son olarak benlik saygısını &ouml;l&ccedil;mek i&ccedil;in Rosenberg Benlik Saygısı &Ouml;l&ccedil;eği Kısa Form kullanılmıştır. Araştırma bulgusunda, katılımcıların cinsel tutum d&uuml;zeyleri ile cinsel mitler d&uuml;zeyleri arasında negatif y&ouml;nl&uuml;; benlik saygısı d&uuml;zeyleri arasında pozitif y&ouml;nl&uuml; anlamlı olmayan ilişkiler olduğu bulunmuştur. Bununla birlikte, katılımcıların cinsel mitler d&uuml;zeyleri ile benlik saygısı d&uuml;zeyleri arasında pozitif y&ouml;nl&uuml; anlamlı olmayan ilişkiler bulunmuştur. Katılımcılarda cinsel tutum ve cinsel mitler d&uuml;zeylerinin benlik saygısını yordamadığı bulunmuştur. &Ccedil;alışmada elde edilen sonu&ccedil;lar, cinsel tutum, cinsel mitler ve benlik saygısı gibi fakt&ouml;rler arasındaki ilişkiyi daha iyi anlamak i&ccedil;in ileri araştırmalar yapılması gerektiğini &ouml;nerilmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
32

Yırtıcı, Burçin, and Makbule Meziyet Arı. "Okul öncesi eğitime devam eden çocukların akademik benlik saygısı ile saldırganlık yönelimi arasındaki ilişkinin incelenmesi." Erken Çocukluk Çalışmaları Dergisi 8, no. 1 (2024): 5–27. https://doi.org/10.24130/eccdjecs.1967202481361.

Full text
Abstract:
Bu çalışmanın amacı okul öncesi eğitime devam eden 60-72 aylık çocukların saldırganlık yönelimleri ile akademik benlik saygısı arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Genel tarama modelinin ilişkisel tarama deseninde hazırlanan bu çalışmada rastgele örneklem yöntemi dikkate alınmıştır. Araştırma örneklemini toplamda 382 çocuk oluşturmuştur. Çalışmada araştırmacı tarafından geliştirilen kişisel bilgi formu, çocukların akademik benlik saygısı düzeylerini belirlemek amacıyla “Akademik Benlik Saygısı Düzeyi Ölçeği”, çocukların saldırganlık yönelim düzeylerini saptamak amacıyla “36-72 Aylık Çocuklara Yönelik Saldırganlık Yönelim Ölçeği” kullanılmıştır. Çalışma sonucunda; okul öncesi eğitim kurumuna devam etmekte olan 60-72 aylık çocukların saldırganlık yönelim düzeyleri arttıkça akademik benlik saygısı düzeylerinde azalma görülmüştür. Çalışma sonucuna göre, anne-baba yaşı ve ailenin boşanma durumu değişkenleri ile çocukların akademik benlik saygı düzeyleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmazken, cinsiyet, ailenin aylık gelir düzeyi ve çocuğa bakan kişi değişkenleri arasında anlamlı bir ilişki görülmüştür. Bu çalışma sonucunda, çocukların saldırganlık yönelim düzeyleri ile boşanma durumu değişkenleri arasında anlamlı bir ilişkiye rastlanmazken, cinsiyet, anne yaşı, aile aylık gelir düzeyi ve çocuğa bakan kişi değişkenleri arasında anlamlı bir ilişki görülmüştür.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
33

GÜLMAMMADZADE, Ulkar, and Şevki IŞIKLI. "Instagramda Benlik Sunumu: Takipçi Etkisi Üzerine Dramaturjik Bir İnceleme." AJIT-e: Online Academic Journal of Information Technology 11, no. 43 (2020): 74–104. http://dx.doi.org/10.5824/ajite.2020.04.004.x.

Full text
Abstract:
İnternet tabanlı iletişim teknolojileri ve özellikle sosyal medya platformları, bireysel davranışları ve toplumsal ilişkileri pek çok yönde etkiler. Sosyal medya, 21. yüzyılda ortaya çıkan dijital kültür içindeki en etkili iletişim platformdur çünkü gerçek toplumsal çevreye karşı alternatif bir sanal toplumsal çevre oluşturmaya izin verir. Kullanıcılar bu platformları sadece sosyalleşmek, diğer insanlarla bağlantı halinde olmak veya haber almak için kullanmazlar, aynı zamanda “kendilerini-benliklerini sunmak” için de kullanırlar. Kullanıcılar, sosyal medya ortamlarında kendi arzu, beğeni ve ideallerine göre yeniden inşa ettikleri bir dijital kimliğe sahip olabiliyorlar. Sosyal medyanın bu psiko-sosyal etkisinin çok yönlü olarak analiz edilmesi gerekir. Araştırmalar, “daha fazla takipçi edinme ve daha fazla izlenme arzusu”nun bazı sosyal medya fenomenlerinde kompulsif sanrı aşamasına değin ilerleyebildiğini göstermektedir. Elinizdeki dramaturjik analiz araştırmasında, Instagram fenomenlerinin sosyal medyadaki benlik sunumları ile gözlemci-takipçi etkisi arasındaki ilişki incelenmiş; benlik sunumunda özbelikten ideal benliğe doğru geçiş şeklinde yaşanan dönüşüm, psikanalitik ve sosyal psikoloji terimleriyle yorumlanmıştır. Takipçi sayısı 10,000’den (on bin) fazla olan ve “sosyal medya fenomeni” olarak adlandırılan, rastlantısal yöntemle belirlenen 6 (altı) farklı İnstagram kullanıcısının takipçi sayısı düşük olduğu “fenomenlik öncesi dönemi” ile takipçi sayısının 10,000’i aştığı “fenomenlik dönemi”ne ait 5’şer adet paylaşımı, Goffman’ın dramaturjik analiz yöntemiyle incelenmiştir. Bu araştırma bulgularına göre, fenomen olarak adlandırılan kullanıcılar, gözlemci-takipçi etkisinin gücü ve hızına bağlı olarak beğeni odaklı benlik sunumu evresine daha hızlı giriyor, öz beliklerinden daha hızlı uzaklaşıyor ve gündelik benlik sunumu davranışlarını daha hızlı terk ediyorlar. Bu olgu; fenomenlerin kendilerini takipçilerinin izleme, beğenme, ilgisiz kalma, cesaretlendirme, destekleme, paylaşma, kaydetme, eleştirme ve yorum yapma gibi dijital tepkilerine göre yeniden biçimlendirdikleri, benlik sunumlarını takipçi arzularına göre yeniden şekillendiridikleri anlamına gelmektedir. Kullanıcıların bir tür dijital yabancılaşma ve öz-benlik ile ideal benlik arasındaki çatışma yaşamaları beklenilebilir. Sosyal medya bir iletişim aracı olmanın ötesine geçmiş, bir sosyal etkileşim ortamı haline gelmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
34

Tavas, Bekir, and Cemal Öztürk. "A Research on relationship between organizational commitment and self respect of personnel working at domestic security services: Turkish Police Constabulary sampleİç Güvenlik Hizmetlerinde Çalışanların örgütsel bağlılık ile benlik saygısı arasındaki ilişki: Türk Polis Teşkilatı Örneklemi." International Journal of Human Sciences 13, no. 1 (2016): 1532. http://dx.doi.org/10.14687/ijhs.v13i1.3680.

Full text
Abstract:
In general definition, organizational commitment is an indicator of affiliation level of workers in an organization. Self respect is related with how individuals see themselves. Both organizational commitment and self respect are cognitive properties of individuals. For this reason there may be a relation between organizational commitment and self respect. Thus, relationship between organizational commitment and self respect for domestic security personnel were evaluated in this research.In the research, (n=422) law enforcement agency personnel working at Izmir City police department in 2015 year were subjected to survey including organizational commitment and self respect scales.According to results of the study, harmony factor among organizational commitment factors has significant difference between gender groups (p&lt;0,05), whereas other organizational commitment factors did not showed statistically significant difference based on demographic properties (p&gt;0,05). Correlation analysis results did not indicate a statistically significant relation between organizational commitment and self respect (p&gt;0,05). ÖzetÖrgütsel bağlılık, en genel tanımıyla bir örgüt içerisindeki çalışanların, kendilerini o örgüte ne derece ait hissettiklerinin bir göstergesidir. Benlik saygısı ise bireylerin kendi kişiliklerini nasıl gördükleri ile ilişkilidir. Gerek örgütsel bağlılık, gerekse benlik saygısı bireylerin bilişsel özellikleridir. Bu nedenle benlik saygısı ile örgütsel bağlılık arasında ilişki olabilir. Bundan dolayı bu araştırmada, iç güvenlik hizmetleri personelinin örgütsel bağlılık ile benlik saygısı düzeyleri arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırmada, 2015 yılında İzmir İl Emniyet Müdürlüğü bünyesinde görev yapan (n=422) personel üzerinde algılanan örgütsel bağlılık ve benlik saygısı ölçekleri uygulanmıştır.Araştırma sonuçlarına göre katılımcıların örgütsel bağlılık boyutlarından uyum boyutu cinsiyete göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermekteyken (p&lt;0,05), diğer örgütsel bağlılık boyutlarının gruplar arasındaki fark analizi sonuçları istatistiksel olarak anlamlı değildir (p&gt;0,05). Benlik saygısı puanı da yine katılımcıların demografik özelliklerine göre istatistiksel olarak anlamlı bir fark göstermemektedir (p&gt;0,05). Korelasyon analizi sonuçları, benlik saygısı ile örgütsel bağlılık arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişkiye işaret etmemektedir (p&gt;0,05).
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
35

Nihan BRIDGE, Esra. "Deri Benlik Kavramı ve Uyuşturucu Madde Kullanan Bireylerin Deri Benlik Yapılanm." Journal of Turkish Studies 13, no. 26 (2018): 207–16. http://dx.doi.org/10.7827/turkishstudies.14638.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
36

Erzi, Seda. "Yardım Davranışlarının Schadenfreude, Benlik Saygısı ve Benlik Tehdit Algısı Bakımından İncelenmesi." Kastamonu Eğitim Dergisi 27, no. 3 (2019): 1015–21. http://dx.doi.org/10.24106/kefdergi.2369.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
37

KABAR, Pelin. "Sanal Dünyada Maskelerimiz: Sanal Kimlik, Benlik Saygısı ve İnternet Bağımlılığının İlişkisi." Bağımlılık Dergisi 25, no. 3 (2024): 244–53. http://dx.doi.org/10.51982/bagimli.1365492.

Full text
Abstract:
Amaç: Bu çalışmanın amacı sanal kimlik, benlik saygısı ve internet bağımlılık düzeyi arasındaki ilişkinin incelenmesini içermektedir. Bu çalışmayla birlikte internet bağımlılığı konusunda farkındalığın arttırılması ve internetin ruh sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekilmesi hedeflenmektedir. &#x0D; Yöntem: Yaşları 18-60 arasında değişen, 145 kadın ve 155 erkek olmak üzere toplamda 300 gönüllü katılımcı çalışmanın örneklemini oluşturmaktadır. Katılımcılara demografik bilgi formu ile Sosyal Karşılaştırma Ölçeği, İnternet Bağımlılığı Ölçeği Kısa Formu ve Sanal Kimlik Ölçeği uygulanmıştır. &#x0D; Bulgular: Benlik saygısı ile internet bağımlılığı (r= -.387, p&lt; .01) ve sanal kimlik değişkeni arasında negatif yönde anlamlı korelasyon (r= -.429, p&lt; .01) olduğu bulunmuştur. Katılımcıların medeni durumlarına göre benlik saygısı ve sanal kimlik puanları incelendiğinde anlamlı derecede fark göstermediği (f=1.59, p&gt; .005; f=1.86, p&gt; .005), internet bağımlığı düzeyinin ise fark gösterdiği bulunmuştur (f=5.53, p&lt; .005). Bekar (hayatında kimse yok) bireylerin evli bireylere kıyasla internet bağımlılık düzeyinin daha yüksek olduğu görülmüştür (f=5.53, p&lt; .005).&#x0D; Sonuç: Bulgular internet bağımlılığında sanal kimlik ve düşük benlik saygısının etkili olabildiğini göstermektedir. Benlik saygısını yükseltmek, sanal kimlik kullanımı ve internet bağımlılığı riskini azaltmakla birlikte diğer psikolojik problemlerin de azalmasını sağlayabilir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
38

Kara, Elif. "Sembolik Tüketim ve Benlik Üzerine Kavramsal Bir İnceleme." Girişimcilik İnovasyon ve Pazarlama Araştırmaları Dergisi 9, no. 17 (2025): 19–31. https://doi.org/10.31006/gipad.1627150.

Full text
Abstract:
Bu makale bireylerin değişen tüketim anlayışını ve davranışlarını ele alan çalışmaların incelendiği kavramsal bir çalışmadır. Tüketiciler, benliklerini ve statülerini ifade etmek ve benliklerini ideal benliğe ulaştırma amacıyla ürün ve hizmetler satın almaktadır. Bu çalışmada, sembolik tüketim ve benlik üzerine yapılan çalışmalar incelenmiş ve bireyin benlik sunumu gerçekleştirmesinin altında yatan nedenin sosyal etkileşim sırasında istediği izlenimi yaratmak ve diğer bireylerin beklentilerine göre benliğini şekillendirmek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Rakiplerin çok ve çeşitli olduğu günümüz şartlarında pazarlamacıların tüketicilere farklı bir fayda sunarak fark yaratması gerekmektedir. Farkın yaratılacağı alan ise sembolik fayda kısmıdır. Bu nedenle pazarlamacıların, üreticilerin ve marka yöneticilerinin ürünlerini tasarlayıp sunarken bu faktörü göz ününde bulundurması gerekmektedir. Bu çalışmanın amacı sembolik tüketim ve benlik konusunda yapılmış çalışmaların incelenmesi ve araştırmacıların fikirlerinin ortaya konulmasıdır. Gelecekteki çalışmalar için öneri ise; sembolik tüketim ve benlik konusunun psikoloji bilimi ile multidisipliner bir şekilde incelenmesidir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
39

Alıç, Yeşim. "Benlik Algısının Oyunculukta Dönüşümü: Beden Benlik." Conservatorium / Konservatoryum, December 23, 2024, 0. https://doi.org/10.26650/cons2024-1572786.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
40

BOZKURT, Recep, and Ahmet Ayhan KOYUNCU. "BEDEN VE BENLİK İLİŞKİSİ: TEORİK BİR DEĞERLENDİRME." Bingöl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, April 26, 2023. http://dx.doi.org/10.29029/busbed.1212484.

Full text
Abstract:
“Ben kimim” sorusuna verilen yanıtlara karşılık gelen benlik, bedende cisimleşir. Benlik zorunlu olarak bir bedene ihtiyaç duyar. Bu çalışma, fenomenolojik beden merkezli bir okuma yapılmak suretiyle beden ve benlik arasındaki ilişki problematiğine odaklanmaktadır. Bu doğrultuda, beden ve benlik arasındaki ilişkiyi değerlendirebilmek için fenomenolojik beden yaklaşımında bedenlenme, canlı beden ve bilinçli beden ile sosyal psikoloji ve sembolik etkileşimcilikteki benlik kavramının yanı sıra Anthony Giddens’ın refleksif benlik kavramı bir zemin olarak kullanılmaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
41

IŞIK, Özlem, and Havar CİN. "PROJECTION OF SELF-REPRESENTATION IN ADVERTISEMENTS IN THE CONTEXT OF GOFFMAN'S THEORY OF SELF-PRESENTATION: AN ADVERTISING ANALYSIS." Turkish Online Journal of Design Art and Communication, March 21, 2023. http://dx.doi.org/10.7456/tojdac.1253110.

Full text
Abstract:
Özlem IŞIK&#x0D; Erciyes Universitesi, Turkiye&#x0D; ogulluoglu@erciyes.edu.tr&#x0D; https://orcid.org/0000-0002-1455-3154&#x0D; &#x0D; Havar CİN&#x0D; Şırnak Universitesi, Turkiye&#x0D; havarcin@sirnak.edu.tr&#x0D; https://orcid.org/0000-0002-2234-7297&#x0D; &#x0D; Goffman’ın Benlik Sunumu Kuramı Bağlamında Reklamlarda Benlik Sunumunun İzdüşümü: Bir Reklam İncelemesi&#x0D; &#x0D; ÖZ&#x0D; Bu çalışma, birçok unsurun, değerin üretiminde rol oynayan reklamların benlik ve benlik sunumu olgularını, üretim süreçlerinde nasıl işlediğine ve bu olguların kendilerini nasıl ürettiğine odaklanmaktadır. Bu amaçtan hareketle, Türkiye pazarında hem iletişim çalışmaları hem de satışı yapılan küresel araba markalarından olan bir ürünün YouTube’da yayınlanan reklam filmi çalışmanın örneklemi olarak belirlenmiştir. Bu bağlamda, seçilen reklam örneklemi öncelikle Roland Barthes’in göstergebilimsel analiz yöntemiyle analiz edilecektir. Ardından elde edilen veriler, benlik olgusunun ve benlik sunumunun reklamlardaki izdüşümü, diğer bir ifadeyle, mesajlarda kodlanma biçimi, söylemlerde ifade şekli, gösterenlerde gösterilme yöntemi ekseninde, Goffman’ın benlik sunumu kuramının bileşenlerinden olan performans, takımlar, bölgeler ve bölgesel davranışlar, karakter dışı iletişim ve izlenim denetimi temaları bağlamında analiz edilecektir.&#x0D; Anahtar Kelimeler: Benlik, Benlik Sunumu, Reklam, Goffman benlik sunumu kuramı
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
42

ÇELİK, Rıdvan. "Rafting Sporcuların Benlik Saygısının Gelecek Beklentisi Üzerindeki Etkisi." Disiplinlerarası Eğitim Araştırmaları Dergisi, October 30, 2023. http://dx.doi.org/10.57135/jier.1266043.

Full text
Abstract:
Araştırma, Rafting sporcuların benlik saygısının gelecek beklentisi üzerindeki etkisinin araştırılması ve gelecek beklentisi üzerinde etkili olduğu varsayılan benlik saygısı ile farklı değişkenler arasındaki ilişkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Araştırma Türkiye Rafting Federasyonuna kayıtlı basit tesadüfi yöntemle gönüllü katılan 194 (65 kadın, 129 erkek) rafting sporcusundan oluşmaktadır. Betimsel ve ilişkisel tarama modele dayanan çalışmada veri toplam aracı olarak, araştırmacının geliştirdiği Kişisel Bilgi Formu ve daha önce güvenirlik ve geçerlilik çalışmaları yapılan Benlik Saygısı Ölçeği ve Gelecek Beklentisi Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizi sürecinde betimsel istatistiklerle birlikte tek yönlü varyans analizi (Anova), t testi, regresyon analizi, Pearson korelasyon analizi ve Post-Hoc (Tukey HSD) benzeri istatistiksel yöntemler gerçekleştirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, benlik saygısı ile gelecek beklentisi arasında orta düzeyde ve pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu saptanmış ve yüksek benlik saygısına ve olumlu gelecek beklentisine sahip olma olasılığı milli sporcularda daha fazla olduğu tespit edilmiştir. Uzun zaman spor yapan bireylerin benlik saygısının yüksek olduğu ancak spor yapma süresinin az olan bireylerin gelecek beklentisi üzerinde olumlu etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Sporcuların ekonomik durumunun benlik saygısı ve gelecek beklentisi üzerinde pozitif etkilediği saptanmıştır. Ancak eğitim değişkeninde benlik saygısı ile anlamlı bir farklılık tespit edilmezken gelecek beklentisi arasında anlamlı bir farklılık olduğu gözlenmiştir. Sporcularda benlik saygısının geleceğe yönelik beklentilerinde önemli etkiye sahip olduğu görülmüştür.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
43

TEKİN, Işıl, and Deniz KUL. "Üniversite Öğrencilerinde Benlik Saygısı ile Kendini Sabotaj Arasındaki İlişkide Öz Şefkatin Aracı Rolü." Ege Eğitim Dergisi, January 2, 2023. http://dx.doi.org/10.12984/egeefd.1135124.

Full text
Abstract:
Bu çalışmanın amacı, benlik saygısı ile kendini sabotaj arasındaki ilişkide öz şefkatin aracı rolünü incelemektir. Ayrıca çalışma değişkenlerinin cinsiyete göre farklılaşıp farklılaşmadığı incelenmiştir. Araştırma, farklı üniversitelerde öğrenim gören 344 (270 kadın, 73 erkek, 1 diğer) öğrenci ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın verileri Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği, Kendini Sabotaj Ölçeği, Öz-Duyarlık Ölçeği ve kişisel bilgi formu aracılığıyla toplanmıştır. Araştırma sonucunda üniversite öğrencilerinin kendini sabotaj düzeyleri ile öz şefkat ve benlik saygısı düzeyleri arasında negatif yönlü, öz şefkat düzeyleri ile benlik saygısı düzeyleri arasında pozitif yönlü ve istatistiksel açıdan anlamlı düzeyde ilişki olduğu saptanmıştır. Gerçekleştirilen aracılık analizi sonuçlarına göre benlik saygısı ile kendini sabotaj arasındaki ilişkide öz şefkatin kısmi aracı rolü olduğu bulunmuştur. Bu araştırmanın sonuçlarından hareketle, başarısızlık durumlarında benlik kavramlarına gelebilecek olumsuz yorumlardan kaçınmak için olası başarısızlıklarını açıklayabilmek amacıyla kendilerine zarar verecek stratejilere gereksinim duymamaları, diğer bir ifadeyle kendilerini sabote etmemeleri için bireylerin benlik saygıları ve öz şefkat düzeylerini artırmanın önem taşıdığı söylenebilir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
44

ADA, Canan, and Mehmet MEDER. "Digitization of self-presentation." Pamukkale University Journal of Social Sciences Institute, March 29, 2022. http://dx.doi.org/10.30794/pausbed.992546.

Full text
Abstract:
Toplumsal yaşam içerisinde iletişim, başat bir noktada konumlanmaktadır. İletişim; birey ve gruplar arasında etkileşim, kendini aktarabilme, anlamlandırabilme sürecidir. Geçmişten günümüze iletişim tekniklerinde belirli farklılaşmalar meydana gelmiştir. Dijitalleşme alanında yaşanan dönüşümler, iletişim alanlarında da farklılaşmaya sebebiyet vermiştir. Bu farklılaşmalar içerisinde benlik sunumları da yer almaktadır. Benlik sunumları, sosyalizasyon süreçleri ile kendini yeniden üreterek devamlılığını sağlamıştır. Yüz yüze aktarım sağladığımız benlik sunumlarımız, dijitalleşme doğrultusunda sosyal ağlarda da aktarılmaya devam etmektedir. Teknolojinin gelişmesi ile aktarım eylemlerinde oluşan farklılıklar mevcuttur. Bu çalışmada dijitalleşme ile yaşanan farklılıkların, sosyal medyaya aktarılan benlik sunumlarına etkisi aktarılmaya çalışılmıştır. Bu doğrultuda literatür taraması yapılarak teorik çerçeve sunulmuştur. Benlik sunumunun dijitalleşme bağlamında tezahürünün aktarımını sağlamak için Erving Goffman’ın dramaturji yaklaşımı ele alınmıştır. Bu yaklaşım çerçevesinde dijitalleşen benlik sunumlarının bir analizi gerçekleştirilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
45

ÇAKI DÖNER, Burcu, Kübra TOHUMCU, and Nurgül ÖZDEMİR. "Do Nursing Students' Clinical Experiences Affect Their Stress Levels and Self-Esteem?" Health Care Academician Journal, July 14, 2023. http://dx.doi.org/10.52880/sagakaderg.1279340.

Full text
Abstract:
Amaç: Bu araştırma hemşirelik öğrencilerinin klinik deneyimlerinin stres düzeyleri ve benlik saygıları ile olan ilişkisini incelemek amacı ile yapılmıştır. Yöntem: Tanımlayıcı desende yürütülen araştırmanın örneklemini 460 hemşirelik öğrencisi oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında tanıtıcı bilgi formu, İki Boyutlu Benlik Saygısı Ölçeği, Klinik Stres Anketi Ölçeği ve Hemşirelik Öğrencileri İçin Algılanan Stres Ölçeği kullanılmıştır. Veriler SPSS 22.0 paket programı ile analiz edilmiştir. Bulgular: Katılımcıların İki Boyutlu Benlik Saygısı Ölçeği toplam puanının 56.66±8.85, Klinik Stres Anketi toplam puanının 36.40±12.22, Algılanan Stres Ölçeği toplam puanının ise 61.77±20.47 olduğu belirlenmiştir. Katılımcıların en yüksek puanı İki Boyutlu Benlik Saygısı Ölçeği’nin kendini sevme alt boyutundan aldığı saptanmıştır. İki Boyutlu Benlik Saygısı Ölçeği, Klinik Stres Anketi ve Hemşirelik Öğrencileri İçin Algılanan Stres Ölçeği toplam puanı arasında anlamlı bir ilişki olmadığı tespit edilmiştir (p&gt;0.05). Sonuç: Öğrencilerin benlik saygısı, klinik stres düzeyi ve algılan stres puanları ortalama değerlere yakındır. Hemşirelik öğrencilerinin sosyodemografik özellikleri benlik saygılarını, algıladıkları stresi ve özellikle klinik ortamdaki stres düzeylerini etkilemektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
46

ALPTEKİN, Ayşe, Ayşegül SARIKAYA, and Alper Yusuf KÖROĞLU. "60-72 Aylık Çocukların Benlik Algısı ve Sosyal Problem Çözme Becerileri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi." Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, August 14, 2022. http://dx.doi.org/10.32709/akusosbil.1064505.

Full text
Abstract:
60-72 aylık çocukların benlik algıları incelenerek, sosyal problem çözme becerisine etkisinin belirlenmesi amacıyla nicel araştırma yöntemlerinden genel tarama modelinde tasarlanmış olan bu çalışmada Konya ili Selçuklu ilçesinde anaokuluna devam eden yaş ortalamaları 66.7 ay olan 43 kız, 74 erkek toplam 117 çocuk çalışma grubuna dahil edilmiştir. Verilerin toplanmasında “Demoulin Benlik Algısı Ölçeği” ve “Sosyal Problem Çözme Becerileri Ölçeği” kullanılmıştır. Sonuçlar incelendiğinde katılımcılardan 20’sinin düşük (%17.1), 61’inin normal (%52.1), 36’sının yüksek (%30.8) benlik özsaygısına sahip olduğu; 28’inin düşük (%23.9), 68’inin normal (%58.1), 21’inin ise yüksek (%17.9) benlik öz yeterliliğine sahip olduğu görülmektedir. Çocukların sahip oldukları özsaygıları ile sosyal problem çözme becerileri arasındaki fark incelendiğinde, yüksek benlik saygısına sahip çocukların düşük benlik saygısına sahip çocuklardan sosyal problem çözme becerileri puanlarının anlamlı olarak daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ancak farklı benlik öz yeterliliklerine sahip çocukların sosyal problem çözme beceri puanlarında herhangi bir anlamlı farka rastlanmamıştır. Ayrıca katılımcıların sosyal problem çözme beceri puanlarının cinsiyete göre de farklılaşmadığı görülmüştür.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
47

Çifteci, Volkan, and Nevin Yılmaz Çifteci. "Dil ve Benlik İlişkisi: Afazinin Benlik Üzerindeki Etkileri." Psikoloji Çalışmaları / Studies in Psychology, April 22, 2025, 0. https://doi.org/10.26650/sp2024-1476780.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
48

KILIÇ, Mehmet Yaşar. "Determining the Relationship Between Teacher Candidates' Academic Self-Efficacy Levels and Professional Self-Esteem." Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, March 3, 2022. http://dx.doi.org/10.32709/akusosbil.942422.

Full text
Abstract:
Bu araştırmanın amacı öğretmen adaylarının akademik öz yeterlik düzeyleri ile mesleki benlik saygıları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırma ilişkisel tarama modeline uygun olarak yürütülmüştür. Çalışma grubu toplam 370 katılımcıdan oluşmaktadır. Araştırma sonucunda öğretmen adaylarının akademik öz yeterlik düzeylerinin “orta düzeyde yeterli” ve mesleki benlik saygılarının “yeterli” düzeyde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca katılımcıların akademik öz yeterliklerinin ve mesleki benlik saygılarının cinsiyetlerine göre anlamlı olarak farklılaşmadığı, sınıf düzeylerine göre ise anlamlı olarak farklılaştığı sonucuna ulaşılmıştır. Yapılan korelasyon analizi sonucunda katılımcıların “akademik öz yeterlikleri” ve “mesleki benlik saygıları” arasında “orta” düzeyde ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bunun yanı sıra katılımcıların akademik öz yeterlikleri ile mesleki benlik saygısı ölçeğinin “mesleki kabul”, “mesleğin değeri” ve “mesleğin işlevselliğine inanç” alt boyutları arasında “orta” düzeyde ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Son olarak öğretmen adaylarının akademik öz yeterliklerinin mesleki benlik saygılarını anlamlı olarak yordadığı bulgusuna ulaşılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
49

Şiraz, Mehmet Fatih, Yusuf Akyıl, and Azmi Çağlar. "Üniversite Öğrencilerinin Benlik Saygısı Düzeyi Yordayıcıları: Duygusal Zeka ve Otantiklik." Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, April 20, 2024. http://dx.doi.org/10.21764/maeuefd.1390840.

Full text
Abstract:
Benlik saygısı bireylerin mutlu olmasından başa çıkma becerilerine kadar etkililiği bulunan bir kavramdır. Bu bağlamda araştırmamızda temel amaç duygusal zeka ve otantiklik düzeylerinin benlik saygısı ile ilişkisini ve bu ilişkideki yordayıcı etkileri belirlemek hedeflenmektedir. Araştırmanın örneklemi 310 kız, 106 erkek olmak üzere toplamda 416 üniversite öğrencisinden oluşmaktadır. Araştırmada demografik veri formu, Duygusal Zeka Özelliği Ölçeği–Kısa Formu, Otantiklik Ölçeği ve İki Boyutlu Benlik Saygısı Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen sonuçlara göre, duygusal zeka, otantiklik ve benlik saygısı arasında anlamlı ilişkiler bulunmuştur. Duygusal zeka ve otantiklik ise benlik saygısının alt boyutlarından kendini sevme varyansının % 55, öz yeterlilik varyansının % 40 açıkladığı sonucuna varılmıştır. Sağlık psikolojik danışmanlığı çerçevesinde ruh sağlığı alanında verilen hizmetlerde, çift ya da grup psikoterapilerinde benlik saygısını arttırmaya odaklanan çalışmalarda duygusal zeka ve otantikliği arttırmaya yönelik müdahaleler geliştirilebilir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
50

TORUN, Selin, and Hilal İNAN. "SOSYAL MEDYA KULLANIMININ VE BENLİK SAYGISININ GÖSTERİŞÇİ TÜKETİM ÜZERİNDEKİ ETKİSİ." Çukurova Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, July 21, 2023. http://dx.doi.org/10.35379/cusosbil.1216513.

Full text
Abstract:
Hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde gösterişçi tüketim günümüzde hızla artmaya devam etmektedir. Bireyler, sosyal medyanın ortaya çıkmasıyla gösterişçi tüketime bakış açısı da değişmiştir. Bunun nedeni gösterişçi tüketimin, bireyin sosyal medyayı kullanımlarına bağlı olarak değişmesidir. Bununla birlikte sosyal medya kullanımının benlik saygısını da artırdığı görülmektedir. Benlik saygısının insan davranışı üzerinde doğrudan etkisi vardır. Artan bu benlik saygısı gösterişçi tüketimi de önemli derecede etkilemektedir. Bu çalışmanın amacı sosyal medya kullanımının ve benlik saygısının gösterişçi tüketim üzerindeki etkisini incelemektedir. Çalışmada kolayda örnekleme yöntemi ve verilerin toplanmasında birincil veri yöntemi olan anket kullanılmıştır. Çalışma sonucunda ilk hipotez olan sosyal medya kullanımının gösterişçi tüketim üzerinde etkisi olduğu belirlenmiştir. İkinci hipotez olan benlik saygısının gösterişçi tüketimin üç alt faktörü üzerinde etkisi olduğu tespit edilmiştir. Son olarak üçüncü hipotezde ise sosyal medya kullanımının benlik saygısı üzerinde etkisi olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!