To see the other types of publications on this topic, follow the link: Borç.

Journal articles on the topic 'Borç'

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the top 50 journal articles for your research on the topic 'Borç.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Browse journal articles on a wide variety of disciplines and organise your bibliography correctly.

1

BİLİCİ, Nurettin. "Borç Krizleri veya Borç Kerizleri (!)." International Journal of Public Finance 1, no. 1 (2016): 109–21. http://dx.doi.org/10.30927/ijpf.319905.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

AYDOĞDU, Burçin. "TAM BORÇ – EKSİK BORÇ KAVRAMLARININ ETİK KÖKLERİ." Legal Hukuk Dergisi 265 (Ocak), no. 265 (Ocak) (2025): 25–46. https://doi.org/10.69838/lhd.77763.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

AKDEMİR, Sevim. "Uluslar arası Borç Krizi ve Dış Borç Azaltma Teknikleri." Abant Izzet Baysal University Graduate School of Social Sciences 7, no. 7 (2003): 1. http://dx.doi.org/10.11616/abantsbe.87.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

SAĞLAM ÇELİKÖZ, Yıldız, and İbrahim YUKACI. "KONSOLİDE BÜTÇE AÇIKLARI VE İÇ BORÇ-DIŞ BORÇ İLİŞKİSİ:TÜRKİYE ÖRNEĞİ*." İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi 5, no. 3 (2016): 478. http://dx.doi.org/10.15869/itobiad.83410.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Irmak, Fazlı, and Fatih Konak. "Borç Piyasa Zamanlamasının Varlığı ve Borç Piyasa Zamanlamasının Varlığının Belirleyicileri: Türkiye’den Kanıtlar." Eskişehir Osmangazi Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi 20, no. 3 (2025): 839–69. https://doi.org/10.17153/oguiibf.1583817.

Full text
Abstract:
Çalışmada, Türkiye’de borç piyasa zamanlamasının varlığı ve belirleyicilerine tespit etmeyi amaçlanmıştır. Yapılan analizler sonucunda, borç piyasa zamanlaması tespit edilmiştir. Piyasa zamanlamasının varlığına etki eden faktörleri belirlemek için yapılan analiz sonucunda; faiz oranları, enflasyon, mülkiyet ve yönetim kurulu yapısının piyasa zamanlamasının varlığının belirleyicisi oldukları tespit edilmiştir. Sonuçlar, mülkiyet ve yönetim yapısının borç piyasa zamanlamasındaki etkisini belirleyen ender çalışmalardandır. Özellikle Türkiye ölçeğinde elde edilen bulguların yeni olduğu söylenebilir. Bulgularımız, firmaların ekonomik koşulları dikkatle takip ederek uygun zamanlarda borçlanma fırsatını değerlendirebileceğini göstermektedir. Yatırımcılar ise firmaların piyasayı zamanlayarak borç ihracı gerçekleştirmiş olma ihtimalini göz ardı etmeyerek bilinçli yatırım kararları almaları konusunda ampirik bilgiler sunmaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

ULUSOY, Ahmet, Birol Karakurt, and Mehmet Ela. "BORÇ DEFLASYONU: TEORİNİN GELİŞİMİ VE AVRUPA DA BORÇ DEFLASYONUNA İLİŞKİN DEĞERLENDİRMELER." International Journal of Management Economics and Business 11, no. 26 (2015): 1. http://dx.doi.org/10.17130/ijmeb.2015.11.26.889.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

ATASEL, Oğuz Yusuf, and Yusuf GÜNEYSU. "ESG Performansı ile Borç Maliyeti Arasındaki İlişki Üzerine Bir Araştırma." Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Dergisi 16, no. 2 (2023): 185–202. http://dx.doi.org/10.29067/muvu.1196945.

Full text
Abstract:
Bu çalışmanın amacı, BIST Tüm Endeksi’ndeki şirketlerin borç maliyeti ile Environmental (çevresel), Social (sosyal) ve Governance (kurumsal yönetim) – ESG performansı arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırma kapsamında 2015-2021 yılları arasında söz konusu endekste verisine ulaşılabilen 66 şirket örneklem olarak belirlenmiştir. Değişkenler arasındaki ilişkinin tespiti için regresyon modelleri kurulmuş olup panel regresyon analizi yapılmıştır. Yapılan analizlerin sonucunda, borç maliyeti ile çevresel performans, sosyal performans ve toplam ESG performansı arasında anlamlı negatif yönlü bir ilişki tespit edilmiştir. Borç maliyeti ile kurumsal yönetim performansı arasında ise istatistiki olarak anlamlı bir ilişki kurulamamıştır. Kontrol değişkenleri açısından bakıldığında ise borç maliyeti ile şirket büyüklüğü ve aktif kârlılığı arasında anlamlı negatif yönlü bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Borç maliyeti ile kaldıraç oranı arasında ise anlamlı ve pozitif yönlü bir ilişki bulunmuştur. Sonuç olarak çevresel performans, sosyal performans ve toplam ESG performansının borç maliyetini azalttığı söylenebilir. Bunun nedeni daha yüksek ESG performansına sahip şirketlerin daha fazla dış finansman kaynağına erişebildiği ve daha düşük maliyetli borç maliyetinden yararlanabildiği şeklinde açıklanabilir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

YEŞİLLER, Fatma Begüm. "ROMA HUKUKUNDAN GÜNÜMÜZE AHLAKİ YÜKÜMLÜLÜKLERİN “EKSİK BORÇ” OLARAK NİTELENDİRİLMESİNE İLİŞKİN BİR İNCELEME." Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 72, no. 4 (2024): 1842–67. http://dx.doi.org/10.33629/auhfd.1318137.

Full text
Abstract:
Ahlaki yükümlülüklerin yerine getirilmesi durumunda geri istenemeyeceğini ve yine bu yükümlülüklerin ifa edilmesi hâlinde yapılan ifanın bağışlama da teşkil etmeyeceğini ifade eden Türk Borçlar Kanunu m. 78/II ve m. 285/III (İsviçre Borçlar Kanunu Art. 63 Abs. 2 OR, Art. 239 Abs. 3 OR) hükümleri, öğretideki bir görüşe göre ahlaki yükümlülüklerin sonuçlarının benzerlik göstermesi dolayısıyla eksik borç olarak nitelendirilmesine neden olmuştur. Ahlaki yükümlülüklerin eksik borç teşkil ettiği görüşünün temel nedenlerini geçmişte özellikle de Roma hukukunda aramak gerekmektedir. Zira Iustinianus Hukuku’nda taraflar arasında hukuki bir borç doğmaksızın sadece ahlaki anlamda borç meydana getiren yükümlülüklerin de eksik borçlar kapsamında değerlendirilmesi söz konusu olmuştur. Ancak ahlaki yükümlülüklerin eksik borç teşkil edip etmediği meselesi Roma’da Iustinianus Hukuku’ndan bu yana her dönemde tartışma konusu olmaya devam etmiştir. Bu çalışmada Roma hukukundan günümüze ahlaki yükümlülüklerin eksik borç teşkil edip etmediği hususu karşıt görüşler ve bu görüşlerin gerekçeleri de dikkate alınmak suretiyle değerlendirilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Altınok, Hatice. "Türkiye ekonomisi kamu borç stokunun sistem dinamiği ile analizi." İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 27, no. 1 (2025): 63–77. https://doi.org/10.33707/akuiibfd.1572027.

Full text
Abstract:
Çalışmanın amacı, Türkiye ekonomisi için büyük önem taşıyan kamu borç stokunun yapısını belirleyen dinamik bir makroekonomik model geliştirmektir. Ayrıca sistem dinamiği yöntemi kullanılarak kamu borç stoku ilişkilerinin ve unsurlarının belirlenmesidir. Böylece, borç yapısı sistem dinamiği modeli ile çeşitli değişkenlerle gösterilmiş ve politika yapıcıların finansal sistemi daha dengeli ve verimli yönetmeleri için güçlü bir araç oluşturulmuştur. Bu çalışmada iç ve dış borcun bileşimiyle kurulan sistem dinamiği modeli Türkiye ekonomisi için analiz edilmiştir. Bu model ile Türkiye ekonomisine ait 2002-2023 dönemini kapsayan verilerle çeşitli senaryolar oluşturulmuş ve böylece ekonomide kamu borç stokunun sürdürülebilirliğinin nasıl ve hangi değişkenlerle sağlanabileceği gösterilmeye çalışılmıştır. Senaryolar sonucunda kamu borç stokunun sürdürülebilir olması için, bütçe açığının kontrol altında tutulmasını sağlayan bir politika yapısı gerekmektedir. Ayrıca kamu harcamalarının da azaltılarak yurt içi tasarrufların teşvik edilmesi sağlanmalıdır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

ALHAN, Yunus. "Debts and Obligations of the Insurer in Liabılıty Insurances According to the Turkish Commercial Code Numbered 6102." Erciyes Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 18, no. 2 (2023): 807–55. http://dx.doi.org/10.58820/eruhfd.1382476.

Full text
Abstract:
Sorumluluk sigortaları, sigorta ettirenin üçüncü kişilere karşı sorumluluğuna yol açan olaylar sonucu malvarlığının azalması rizikosunu güvence altına alan zarar sigortasının bir türüdür. Her sigorta gibi sorumluluk sigortası bir sigorta sözleşmesinin varlığını gerektirmektedir. Sigorta sözleşmesinde tarafların birtakım borç ve yükümlülükleri söz konusudur. Türk Ticaret Kanunu Sigorta Hukuku başlıklı Altıncı Kitabı’nın Birinci Kısmında sigortacı için birtakım borç ve yükümlülükler öngörmüştür. Bununla birlikte kanun, Sigorta Türlerine İlişkin Özel Hükümler başlıklı İkinci Kısmında sigortacı için sorumluluk sigortalarına özgü borç ve yükümlülükler öngörmüştür. Sigortacının Türk Ticaret Kanunu’nda düzenlenen borç ve yükümlülükleri; sigorta himayesi sağlama, sigortacıyı aydınlatma sigorta poliçesi verme, hukuki koruma sağlama yardımda bulunma, zarar görenin doğrudan talebi halinde bu talebi değerlendirme olarak ifade edilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
11

Aslan, Ramazan. "EKONOMİK GÜVENLİK KAPSAMINDA BORÇ TUZAĞI DİPLOMASİSİ: ÇİN’İN EKONOMİ POLİTİKASINA BAKIŞ." Cumhuriyet Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Dergisi 26, no. 1 (2025): 211–22. https://doi.org/10.37880/cumuiibf.1597061.

Full text
Abstract:
Küresel ekonominin ulaştığı boyut uluslararası ekonomide ve dolayısıyla siyasette karşılıklı bağımlılığı hızla artırmıştır. Uyguladığı ekonomi politikaları sayesinde son çeyrek yüzyılda küresel ekonomideki ağırlığı her geçen gün artan Çin ise artan küresel ağırlığını, ekonomi politik yaklaşımlarla siyasi kazanca çevirmeyi başarmaktadır. Ancak Çin’in, büyük döviz rezervlerini kullanmak suretiyle geliştirdiği ekonomik ilişkilerinin, süreç içinde ilişki geliştirdiği az gelişmiş ve gelişmekte olan bazı ülkelerin ekonomik güvenliğine zarar vermeye başladığı görülmektedir. Sri Lanka ve Malezya örneklerinden hareketle Çin’e atfedilen borç tuzağı diplomasisi ile Bir Kuşak Bir Yol (BKBY) girişimi karşıtı bir kamuoyu oluşturulmaya gayret edildiği görülmektedir. Çin’in borç/kredi verirken yaptığı anlaşmaların özel şartlara haiz olduğu bilinmekle birlikte, borç tuzağının özellikle ulaşılmak istenen bir amaç olmadığı, Çin’in ekonomik güvenliğini sağlamak amacıyla uyguladığı politikaların ve borç alan ülkelerdeki yanlış ekonomi politikaları ile ülkeye has uygulamalardan kaynaklandığı anlaşılmaktadır. Öte yandan Çin ile gelişen ekonomik ilişkiler kapsamında, Türkiye’de önemli yatırımları bulunması çerçevesinde dikkatli hareket edilmesi gerekmektedir. Ancak ekonomik altyapısı ve büyüklüğü nedeniyle, Türkiye için borç tuzağı riski oluşmadığı değerlendirilmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
12

Bilgin, Ebru. "Çevre Sorunlarına Bir Çözüm: Borç-Doğa Takası." Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 24, no. 1 (2024): 153–76. http://dx.doi.org/10.18037/ausbd.1371780.

Full text
Abstract:
2000'li yılların başında yaşanan mali krizler, düşük ve orta gelirli ülkelerin dış borç yükümlülüklerine ilişkin yaklaşımlarının evrimleşmesine neden olmuştur. Bu nedenle, dış finansmanın sadece ekonomik faydalarına odaklanmanın sürdürülebilirlik açısından yetersiz olduğu anlaşılmıştır. Geliştirilecek yeni dış finansman yaklaşımları ile çevresel ve toplumsal meselelere ilişkin özgün perspektiflerin sisteme entegre edilmesi beklenmektedir. Bu bağlamda gündeme gelen Borç-Doğa Takası mekanizması ekonomik büyüme ile sürdürülebilir kalkınmayı bir araya getirmeyi amaçlayan bir yaklaşım olması nedeniyle dikkat çekmektedir. Bu çalışmanın ana amacı Borç-Doğa Takası mekanizmasının işleyişini derinlemesine irdelemektir. İlgili kapsamda mekanizmanın avantaj ve sınırlılıkları tartışılacak; ek olarak vadettiği çevresel katkının ölçeği değerlendirilecektir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
13

GÖV, Abdullah, and Ahmet KÖSTEKÇİ. "Dış Borç Yatırımlar İçin Önemli mi? Türkiye’den Kanıtlar." Bulletin of Economic Theory and Analysis 7, no. 2 (2022): 399–423. http://dx.doi.org/10.25229/beta.1202076.

Full text
Abstract:
Bu makale, 1980-2021 dönemi için Türkiye’de dış borç ve yatırım arasındaki ilişkiyi araştırmaktadır. Yıllık verilerin kullanıldığı çalışmada dış borç, iç tasarruflar, ekonomik büyüme, doğrudan yabancı sermaye yatırımları ile toplam yatırımlar arasındaki ilişki Sıradan En Küçük Kareler Yöntemi ve Fourier Toda-Yamamoto nedensellik testiyle incelenmiştir. Sıradan En Küçük Kareler tahmin sonuçları çerçevesinde dış borç ve yatırım arasındaki ilişkinin istatistiksel olarak anlamsız olduğu, ancak ekonomik büyüme ve doğrudan yabancı yatırım değişkenlerinin toplam yatırımları pozitif yönde etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Fourier Toda-Yamamoto nedensellik test sonuçlarına göre ise dış borç ve yatırım değişkenleri arasında bir nedensellik ilişkisinin olmadığı sonuca varılmıştır. Bulgularımız, incelenen dönem için dış borçların yatırımları etkilemediğini göstermektedir. Bu nedenle ampirik sonuçlara dayalı olarak çalışmamız, dış borçların verimli yatırımlarda kullanılması ve yatırımları desteklemesi noktasında politika yapıcılarına çeşitli adımlar atmasını önermektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
14

İlter, Şener, and Bülent Günsoy. "Türkiye’de Kamu ve Özel Sektör Dış Borçları ile Ekonomik Büyüme Arasındaki İlişki." Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 24, no. 1 (2024): 227–46. http://dx.doi.org/10.18037/ausbd.1271595.

Full text
Abstract:
Bu çalışmada, kamu ve özel sektör dış borçlarının ekonomik büyüme üzerindeki etkisi incelenmektedir. Bu kapsamda, Türkiye’de kamu ve özel sektör dış borçlarıyla ekonomik büyüme arasındaki ilişki 1989-2021 dönemini kapsayan yıllık veri seti kullanılarak test edilmektedir. Öncelikle kullanılan serilerin durağanlık seviyelerini belirlemek için geleneksel ve yapısal kırılmaya izin veren birim kök testleri kullanılmıştır. Değişkenler arasındaki ilişkileri belirlemek için ARDL sınır testinden ve Hatemi-J asimetrik nedensellik testinden faydalanılmıştır. Çalışmada elde edilen bulgular, sabit sermaye oluşumunun, işgücüne katılım oranının ve ihracatın ekonomik büyümeyi pozitif; kamu ve özel sektör dış borç stokunun ise ekonomik büyümeyi negatif yönde etkilediğini göstermektedir. Ayrıca, büyümenin pozitif şokları ile kamu sektörü dış borç stokunun pozitif şokları arasında, büyümeden kamu sektörü dış borç stokuna doğru tek yönlü nedensellik ilişkisi bulunmaktadır. Bu bulgular, politika yapıcılara Türkiye’de kamu ve özel sektör dış borç stokunda meydana gelen artışların büyümeyi olumsuz yönde etkilediğini göz önünde bulundurmaları gerektiğini göstermektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
15

Bayraktar Daştan, Ceyda. "Türkiye’de Kamu Borç Yükü ile Gelir Dağılımı İlişkisi: ARDL Sınır Testi Yaklaşımı." Sosyoekonomi 33, no. 63 (2025): 429–58. https://doi.org/10.17233/sosyoekonomi.2025.01.20.

Full text
Abstract:
Bu çalışmanın amacı, Türkiye’de kamu borç yükü ve gelir dağılımı ilişkisini 1989-2023 dönemi için yıllık veri seti kullanarak analiz etmektir. İki farklı model eşliğinde yürütülen araştırmada değişkenler arasındaki eşbütünleşme ilişkisinin incelenmesinde ARDL Sınır Testi yaklaşımı, nedenselliğin incelenmesinde ise Toda-Yamamoto yöntemi kullanılmıştır. Analizde, uzun dönem katsayılarının değerlendirilmesinde DOLS ve FMOLS yöntemlerinden yararlanılmıştır. Analiz sonuçları, dış borç stoku/GSYH oranında ve özellikle kamu sektörü dış borç yükündeki artışın gelir dağılımında eşitliği bozucu etki meydana getirdiğini ortaya koymaktadır. Türkiye’de gelir eşitsizliğinin giderilebilmesi için söz konusu değişkenlerin GSYH’ya oranında azalış meydana getirecek politika kararlarının etkili olabileceği yönünde değerlendirmede bulunulabilir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
16

KIZILDERE, Celal. "YUNANİSTAN BORÇ KRİZİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME." Journal of Academic Social Sciences 40, no. 40 (2017): 123–33. http://dx.doi.org/10.16992/asos.11936.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
17

TEKİR, Gökhan. "ULUSLARARASI: İMPARATORLUK’UN ETKİLERİ VE BORÇ-TUZAĞI." Sosyal Bilimler Elektronik Dergisi / Electronic Journal of Social Sciences 8, no. 8 (2021): 47–66. http://dx.doi.org/10.29228/sbe.49844.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
18

Akduğan, Umut. "Türkiye de Dış Borç Stokunun Belirleyicileri." Business and Economics Research Journal 8, no. 2 (2017): 183–202. http://dx.doi.org/10.20409/berj.2017.44.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
19

BAŞEĞMEZ, Hülya. "GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERDE EKONOMİK BÜYÜME: CES VE TRANSLOG ÜRETİM FONKSİYONU YAKLAŞIMI." Dicle Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 12, no. 24 (2022): 432–51. http://dx.doi.org/10.53092/duiibfd.1130156.

Full text
Abstract:
Bu çalışma, temelde üretim sürecinde kullanılan emek girdisi artırılarak dış borç alma gereksiniminin bir dereceye kadar azaltılabileceği varsayımına dayanmaktadır. Çalışmada, CES üretim fonksiyonu ve translog üretim fonksiyonunu kullanılarak sermaye, emek ve enerji tüketimi girdi faktörleri ile gelişmekte olan 22 ülke için ekonomik girdi faktörlerinin ekonomik büyüme üzerindeki etkisini araştırmak amaçlanmıştır. Çalışmada analiz için 1980-2016 dönemine ait veri seti kullanılmıştır. Translog üretim fonksiyonuna ait parametrelerin kestirimi için Ridge regresyon yöntemi, CES üretim fonksiyonuna ait parametrelerin kestirimi için ise doğrusal olmayan optimizasyon tekniklerinden faydalanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda, gelişmekte olan ülkelerdeki yetersiz sermaye birikiminin dış borç kullanılarak telafi edilmesinin doğru olmayacağı söylenebilir. Bu bağlamda, gelişmiş ülkelere ait üretim fonksiyonunda yer alan sermaye – emek – enerji tüketimi gereksinimlerinin gelişmekte olan ülkelerde farklı ağırlıklarda düşünülebilir. Böylece, dış borç alma gereksinimi azaltılabilir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
20

Zeytin, Zafer. "ARTIK DEĞER HESABINDA BORÇ ÖZGÜLENMESİ HAKKINDA YARGITAY UYGULAMASI VE DEĞERLENDİRİLMESİ." Boğaziçi Law Review 2, no. 2 (2025): 197–216. https://doi.org/10.69800/blr.1606281.

Full text
Abstract:
Yargıtay’ın kredili mal ediniminde yasal mal rejimi dönemi ve sonrasına sarkan borç ödemelerinde, kalan borcun güncellenerek malın tasfiyedeki sürüm değerinden düşülmesi şeklindeki içtihadı somut olayın özelliklerine, özellikle maldaki değer artışının büyüklüğüne bağlı olarak borçlu eş lehine veya aleyhine olabilmektedir. Edinilmiş mala edinilmiş maldan yapılan katkı nedeniyle bir denkleştirme alacağı tanıyan Yargıtay borç güncelleme içtihadının getirdiği ve yukarıda tartışılan sorunlar, malın kişisel mal olarak nitelendirilebildiği hallerde çözülür görülmektedir. Mal rejimi sürerken yapılan ödemelerin, mal rejimi sona erdikten itibaren yapılacak ödemelerle kıyaslandığında daha az olduğu hallerde ikame ilkesi nedeniyle malı kişisel mal kabul ederek edinilmiş mal grubuna denkleştirme alacağı tanımak, böylece kişisel mala ait borcu da göz ardı etmek kanımızca hem kanunun lafzına hem de amacına uygun olacaktır. Bunun dışındaki hallerde ise kalan nominal borç sürüm değerinden az olacağı için kanunun lafzından ayrılmaya, borcu güncellemeye kanımızca gerek bulunmayacaktır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
21

Moğol, Tayfun, and Burak Pirdal. "Devlet borç temerrüdünün makroekonomik belirleyicileri: Yükselen piyasa ekonomileri örneği." Business & Management Studies: An International Journal 12, no. 2 (2024): 384–97. http://dx.doi.org/10.15295/bmij.v12i2.2391.

Full text
Abstract:
Bu çalışmada devlet borç temerrütlerinin makroekonomik belirleyicileri araştırılmıştır. Yöntem olarak İkili Tercih Panel Probit Modeli kullanılmış olup ampirik analiz kapsamında yükselen piyasa ekonomileri incelenmiştir. Ekonometrik analizde yıllık veriler kullanılmıştır ve incelenen dönem 1994-2022 yılları arasını kapsamaktadır. Bulgulara göre; devlet borcu temerrüt riski ile cari işlemler dengesi, ABD faiz oranları ve dış borç stoku arasında istatistiki olarak anlamlı ve pozitif bir ilişki tespit edilmiştir. Kişi başı GSYİH büyüme oranı ve doğrudan yabancı yatırımlar ile temerrüt riski arasındaki ilişki ise istatistiksel olarak anlamlı ve negatiftir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
22

Kurt, Yusuf. "Borçlanma vadesi ile vergiden kaçınma arasındaki ilişki: BİST’te bir uygulama." Ardahan Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 6, no. 2 (2024): 110–19. https://doi.org/10.58588/aru-jfeas.1535550.

Full text
Abstract:
Çalışmada işletmelerin borçlanma vadeleri üzerinde vergiden kaçınmanın etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla 2014-2023 yılları arasında BIST Gıda Endeksinde faaliyet gösteren işletmelerin dönem sonu yayımladıkları finansal tablo verileri kullanılarak veriler panel regresyon analizi ile test edilmiştir. İşletmelerin borçlanma vade düzeylerinin belirlenmesinde kısa ve uzun vadeli yabancı kaynakların toplam yabancı kaynaklar içerisindeki oranı dikkate alınmıştır. İşletmelerin vergiden kaçınmalarının hesaplanmasında ise nakit etkin vergi oranı formülasyonu kullanılmıştır. Araştırma iki model üzerinden kurgulanmıştır. Birinci modelde kısa vadeli borç yapısı üzerinde vergiden kaçınmanın etkisi incelenirken, ikinci modelde uzun vadeli borç yapısı üzerinde vergiden kaçınmanın etkisi ele alınmıştır. Elde edilen sonuçlara göre işletmelerin kısa ve uzun vadeli borç yapıları üzerinde, vergiden kaçınmanın anlamlı bir etkisinin olmadığı belirlenmiştir. Ulusal literatürde bu konu üzerine yapılmış herhangi bir çalışmaya rastlanmamıştır. Bu açıdan çalışma özgün nitelikte olup, ayrıca uluslararası alanda çok sınırlı olan literatüre de katkı sunmayı hedeflemektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
23

ESER, Levent Yahya, and Nagihan BİRİNCİ. "İç ve Dış Borç Tercihini Etkileyen Faktörler." International Journal of Management Economics and Business 10, no. 23 (2014): 31. http://dx.doi.org/10.17130/ijmeb.2014.10.23.677.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
24

ERGÜN TATAR, Havanur, and Serdar ERDOĞAN. "TÜRKİYE’DE DÖVİZ KURU VE DIŞ BORÇ İLİŞKİSİ." International Journal of Management Economics and Business 16, no. 1 (2020): 47–61. http://dx.doi.org/10.17130/ijmeb.700844.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
25

SYZDYKOVA, Aziza. "KIRGIZİSTAN'DA DIŞ BORÇ SORUNU VE ÇÖZÜM ARAYIŞI." SOCIAL SCIENCE DEVELOPMENT JOURNAL 3, no. 13 (2018): 587–98. http://dx.doi.org/10.31567/ssd.122.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
26

KESKİN, Berker. "ESKİ UYGUR BORÇ SÖZLEŞMELERİNE AİT SEKİZ FRAGMAN." Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi, no. 51 (August 19, 2021): 253–72. http://dx.doi.org/10.21563/sutad.984661.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
27

POLAT, Ali Yavuz. "BORÇ VADESİ VE FİNANSAL KRİZ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ." Erciyes Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, no. 1 (December 25, 2020): 118–30. http://dx.doi.org/10.18070/erciyesiibd.846318.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
28

Kuzu, Mehmet. "Avrupa Borç Krizinin Ortaya Çıkışı ve Gelişimi." Turk Turizm Arastirmalari Dergisi 1, no. 4 (2020): 364–84. http://dx.doi.org/10.26677/tr1010.2020.630.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
29

Hüseyin Avni, EGELİ. "Türkiye'nin Dış Borç Yapısının Analizi (1980-1990)." Ankara Üniversitesi SBF Dergisi 47, no. 3 (1992): 1. http://dx.doi.org/10.1501/sbfder_0000001607.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
30

METİNSOY, Saliha, and Merih ANGIN. "Uluslararası Örgütler, Koşulluluk ve Demokratik Temsil: Yunanistan’ın IMF Deneyimi." Alternatif Politika 15, no. 1 (2023): 54–79. http://dx.doi.org/10.53376/ap.2023.03.

Full text
Abstract:
IMF programlarının demokrasi üzerindeki etkisi, uluslararası örgütler yazınında sıklıkla tartışılan bir konudur. Bir müzakere sürecinde IMF’nin kendine ait bir gündemi varken, seçmenler de hükümete kendi tercihleriyle ilgili işaretler verir. Bu ikisi örtüştüğünde demokrasi etkilenmez fakat birbirlerinden farklı olduklarında demokrasi üzerindeki etkiler, borç alan hükümetin IMF karşısındaki göreli gücüne bağlıdır. Bu makale, IMF programlarının yerel temsili kurumlar üzerindeki etkisine odaklanmaktadır. Çalışmada, IMF etkisinin uç bir örneği olarak 2010-2015 yılları arasında uygulanan Yunanistan programları analiz edilmiş, eski bakanlar, parlamento temsilcileri ve Troyka yetkilileri ile yapılan mülakatlara yer verilmiştir. Yapılan analiz, borç alan hükümetin IMF karşısında zayıf olduğu ve iktidar partisi ile IMF arasında bir anlaşmazlık olduğu zaman, IMF programlarının demokratik kurumların temsili işlevini kısıtladığını iddia etmektedir. Bunun, 2010-2015 yılları arasında Yunanistan’da yaşandığı gibi, borç alan ülkelerde parti sistemleri ve demokrasinin geleceği üzerinde sağ ve sol popülist partilerin “egemenlik” ihlalinden yararlanarak yükselişi ve temsili kurumlara olan güvenin azalması gibi önemli etkileri vardır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
31

AKBAŞ AKDOĞAN, Dilek. "Cumhuriyetin Kuruluşundan Bugüne Türkiye’de Dış Borçlanma." Gaziantep University Journal of Social Sciences 22, Cumhuriyet'in 100. Yılı (2023): 294–322. http://dx.doi.org/10.21547/jss.1361558.

Full text
Abstract:
Günümüzde devlet borçları, ulaştığı boyut sebebiyle kamu maliyesi disiplinin önemli ve sıklıkla tartışılan konularından birisini oluşturmaktadır. Borçlanma hem gelişmiş hem de az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin başvurduğu önemli bir finansman kaynağıdır. Devlet borçlarının temel nedenlerinin başında kamu harcamalarının finanse edilmesi gelmektedir. Borçlanmanın temel amacı, mali (fiskal) olsa da geçmişten günümüze ülkelerin çeşitli amaçlarla borçlanmaya başvurdukları görülmektedir. Bu bağlamda borçlanmanın, ülkeyi hem krize sürükleme hem de içinde bulunduğu krizden çıkarma potansiyeline sahip olduğu ifade edilebilir. Literatürde devlet borçları çeşitli şekillerde sınıflandırılmaktadır. Kaynakları bakımından yapılan sınıflandırmaya göre borçlar, iç ve dış borçlar olarak ikiye ayrılmaktadır. Dış borç, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin en önemli problemlerinden birini oluşturmaktadır. Çalışmada ilk olarak devlet borçları kavramı açıklanmış ve devlet borçlarına ilişkin teorik yaklaşımlar ele alınmıştır. Daha sonra dış borç kavramı incelenmiş, sebepleri ve çeşitleriyle birlikte irdelenmiştir. Sonraki bölümde Cumhuriyet’in kuruluşundan günümüze Türkiye’de dış borçların nasıl bir seyir izlediği analiz edilmiştir. Türkiye’de dış borçlar tarihsel bir süreç içinde beş farklı döneme ayrılarak ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmiştir. Çalışmada Türkiye’nin dış borçları hem miktarı hem de kompozisyonu dönemlerin değişen koşullarına bağlı olarak incelenmiştir. 1990’lı yıllardan itibaren Türkiye’de kamu borçlarının finansmanında iç borçlara daha fazla başvurulmaya başlandığı ve 1990’lı yıların sonu itibariyle toplam dış borç stoku içinde özel sektör tarafından gerçekleşen borçlanmaların artmakta olduğu görülmektedir. Bu bağlamda zamanla Türkiye’nin borç yapısında bir dönüşüm yaşandığı söylenebilir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
32

GÖKA, Emir. "SEÇİMLİK YARIŞMA KAVRAMI VE BUNA DUYULAN İHTİYAÇ ÜZERİNE." Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 72, no. 2 (2023): 881–947. http://dx.doi.org/10.33629/auhfd.1305999.

Full text
Abstract:
Seçimlik yarışma, hak sahibinin, aralarından yalnızca birini kullanmak üzere birden fazla hakkının bulunduğu durumları, yani seçimlik hak çokluklarını ifade etmektedir. Alman öğretisindeki hakim görüş bunu hem hukuki yapısı hem de bazı sonuçları itibariyle seçimlik borç ve yetkiden ayırmakta, bağımsız bir kavram olarak ele almaktadır. Ancak bu kavramı, ifade ettiği durumlardaki sorunlara yeknesak çözümler sunamadığı sebebiyle eleştiren yazarlar olduğu gibi tamamen reddeden yazarlar da vardır. Bu tartışmalar henüz Türk ve İsviçre öğretisini etkilememiştir. Hatta burada seçimlik yarışma kavramına da oldukça az sayıda yazar tarafından yer verilmektedir. Fakat bu kavramı kullanmayan yazarlar da bununla ifade edilen durumları çoğunlukla seçimlik borç, yetki veya başka bir kavramla açıklamamakta, sadece hak sahibinin “seçimlik hakları” bulunduğundan söz etmektedir. Bu çalışmada önce Alman hukukunda seçimlik borç, yetki ve yarışma kavramları ele alınmış ve seçimlik yarışmayla ilgili tartışmalar açıklanmıştır. Sonrasında Türk ve İsviçre hukukunda aynı kavramlar incelenmiş, seçimlik yarışmanın bağımsız bir kavram olarak kabul edilmesi ihtiyacını arka planda bırakan sebeplere değinilmiş ve böyle bir kabulün isabetli olup olmadığı tartışılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
33

İŞCANOĞLU ÇEKİÇ, Ayşegül, and Havva GÜLTEKİN. "Analysis of The Relationship Between Credit Default Swaps and Macroeconomic Variables." Ekonomi, Politika & Finans Araştırmaları Dergisi 8, no. 2 (2023): 305–22. http://dx.doi.org/10.30784/epfad.1281982.

Full text
Abstract:
Kredi Temerrüt Swap (CDS) primleri, ülkelerin kredi riskinin bir göstergesi olarak kabul edilmektedir. Bu çalışmada Türkiye’nin CDS primlerini etkileyen makroekonomik faktörlerin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda, makroekonomik faktörler arasından dış borç stoku, reel efektif döviz kuru, uluslararası altın ve döviz rezervleri değişkenleri ele alınmış ve 2008:Q4-2022:Q2 dönemi üçer aylık veriler kullanılarak analizler gerçekleştirilmiştir. Çalışma kapsamında Doğrusal Olmayan Otoregresif Gecikmesi Dağıtılmış (NARDL) modeller kullanılarak, makroekonomik faktörlerde meydana gelen pozitif ve negatif şokların etkilerinin ayrı ayrı gözlemlenmesi amaçlanmıştır. NARDL modelinden elde edilen bulgular, dış borç stokunda meydana gelecek artışın CDS primlerinde artışa neden olacağını, dış borç stokunda meydana gelecek azalışın ise CDS primlerinde azalışa neden olacağını göstermektedir. Yine elde edilen sonuçlar, reel efektif döviz kurunda meydana gelecek artışların CDS primlerinde azalışa neden olacağını göstermektedir. Uluslararası döviz rezervlerinde meydana gelecek artışlar CDS primleri üzerinde anlamlı etkiye sahip iken, döviz rezervlerinde meydana gelecek azalışların CDS primleri üzerinde anlamlı etkiye sahip olmadığı belirlenmiştir. Son olarak uluslararası altın rezervleri değerlendirildiğinde, rezervlerin Türkiye’nin CDS primleri üzerinde uzun dönemde etkin olduğu ve etkinin asimetrik olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
34

DAYI, Faruk, and Reşit ÇETİNKAYA. "Likiditenin Borç Üzerine Etkisi: Otomotiv Firmalarında Bir Uygulama." İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi 8, no. 3 (2019): 1813–29. http://dx.doi.org/10.15869/itobiad.583740.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
35

BUHUR, Sami. "TÜRKİYE’NİN KAMU SEKTÖRÜ BORÇ TRENDİNİN İNCELENMESİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ." Balıkesir Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 20, no. 38 (2017): 163–78. http://dx.doi.org/10.31795/baunsobed.645141.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
36

Ekrem, DÖNEK. "Türkiye'nin Dış Borç Sorunu ve 1980 Sonrası Boyutları." Ankara Üniversitesi SBF Dergisi 50, no. 1 (1995): 1. http://dx.doi.org/10.1501/sbfder_0000001801.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
37

BUYRUKOĞLU, Selçuk. "Türkiye’deki Kamu Dış Borç Stokunun Büyüme Üzerindeki Etkisi." Journal of Business and Communication Studies 2(2), no. 2(2) (2023): 174–96. http://dx.doi.org/10.29228/jobacs.73549.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
38

Şık, Alper, and Arzu Tay Bayramoğlu. "Yabancı Para Cinsinden Borçlanmanın Yatırımlar Üzerindeki Etkisi: Türk İmalat Sanayi Örneği." Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 24, no. 1 (2024): 53–78. http://dx.doi.org/10.18037/ausbd.1374990.

Full text
Abstract:
Para ikamesi olarak da bilinen dolarizasyon olgusu, yüksek enflasyon ve belirsizlik ortamlarında ülke vatandaşlarının ekonomik işlemlerde ulusal para yerine ya da ulusal para ile birlikte yabancı para birimini tercih etmeleri olarak tanımlanmaktadır. Yabancı para biriminden borç miktarını ifade eden yükümlülük (borç) dolarizasyonunun toplam yükümlülükler içerisindeki payı gelişmekte olan ülkelerde önemli bir ekonomik göstergedir. Döviz kurundaki yükselme bu ülkelerde döviz yükümlülüklerinde artışa yol açarak borç yönetimi ve yatırımlar üzerinde olumsuz etkilere yol açmaktadır. Döviz kurlarındaki değişimin şirket bilançoları üzerinde oluşturduğu etki ve buna bağlı olarak yatırımlarda ortaya çıkan değişim “bilanço etkisi” olarak bilinmektedir. Bu çalışmada, Türkiye’de 2010-2021 dönemi için imalat sektöründeki yabancı para cinsinden borçlanmanın yani yükümlülük dolarizasyonunun yatırımlar üzerindeki etkisi iki aşamalı sistem GMM yöntemi ile analiz edilmiştir. Oluşturulan modele firmaya özgü mikro değişkenler ve ekonomiye ilişkin makro değişkenler kontrol değişken olarak eklenmiştir. Elde edilen ampirik bulgulara göre, firmaya özgü mikro değişkenlerden firma büyüklüğü ve maddi duran varlıklardaki değişiklikler firma yatırımlarını aynı yönlü etkilerken, yabancı para cinsinden borçlanmayı ifade eden yükümlülük dolarizasyonundaki artış yatırımları olumsuz şekilde etkilemektedir. Negatif bilanço etkisinin tespit edildiği bu çalışmanın sonuçlarına göre 2010-2021 döneminde Türk imalat sanayi sektöründeki şirketlerin yabancı para cinsinden borçları arttıkça yatırımları azalmaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
39

ERDEM, Nilgün. "Dış Borç Çıkmazı: Dış Borç Sorunu Çözülür Mü?" İktisat İşletme ve Finans 19, no. 222 (2004). http://dx.doi.org/10.3848/iif.2004.222.9600.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
40

YILDIRIM, Nuri. "Türkiye’nin Borç Dinamiği." İktisat İşletme ve Finans 17, no. 195 (2002). http://dx.doi.org/10.3848/iif.2002.195.4184.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
41

Yildiran, Mustafa, and Mustafa Alpin Gülşen. "ÇİN'İN KÜRESEL EKONOMİ VİZYONU VE BORÇ TUZAĞI SORUNU: KUŞAK VE YOL İNİSİYATİFİNİN BORÇ BAĞIMLILIĞI AÇISINDAN ANALİZİ." Asya Araştırmaları Uluslararası Sosyal Bilimler Dergisi, June 10, 2024. http://dx.doi.org/10.58640/asyar.1450451.

Full text
Abstract:
Bu çalışma Kuşak ve Yol İnisiyatifi ülkeleri için 2011-2019 döneminde Çin’e olan borç bağımlılığının düzeyini araştırmaktadır. Bu amaçla 65 İnisiyatif ülkesine ait 5 farklı borç oranı belirlenmiş ve borç bağımlılığı (veya tuzağı) endeksi geliştirilmiştir. Endeks kriterlerinin tutarlılığı, dinamik ve statik panel veri analizi ile test edilmiştir. Bulgulara göre 29 İnisiyatif ülkesinin dış borç ödeme kapasitesinde ihracatın ve ithalatın katkısı vardır. Çin’den yapılan ithalat/GSYH oranındaki artış büyümeyi %0,22; Çin’e yapılan ihracat/GSYH oranındaki artış büyümeyi %0,37 artırmaktadır. Ancak Çin’e olan dış borç yükündeki artış, büyümeyi %0,64 azaltmaktadır. Ek olarak Çin’e olan borç stokunun toplam borçlarındaki oranındaki artış, büyümeyi %0,36 negatif etkilemektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
42

Şahin, Nurten Zeliha. "Zekâtın Sarf Yerlerinden Biri Olan Gârimîn Payından Karz-ı Hasen." Trabzon İlahiyat Dergisi, May 19, 2024. http://dx.doi.org/10.33718/tid.1461995.

Full text
Abstract:
İnsanlar ihtiyaçlarını karşılayabilmek için en yakınından başlayarak borç talep ederler. Bu nedenle borçlar hukuku insanlık tarihi kadar eski bir geçmişe sahiptir. Fakat insanlık tarihi kadar eski olan bir gerçeklikte insanların bu ihtiyaç halini kazanç haline dönüştüren tefeciliktir. Bugün için ise Müslümanlar ihtiyacı için mislini ödemek üzere borç bulamayınca daha çok banka kurumlarına başvurarak faiz ile borç alabilmektedir. Muasır fakihler Müslümanın faizsiz borç alarak ihtiyacını karşılayabilmesi için özellikle zekât ve karz sandıklarını öne çıkartmışlardır. Borç talebinin ihtiyaçtan kaynaklandığı düşünülürse ve zekâtın amacının ihtiyaç sahibinin ihtiyacını gidermek olduğu göz önünde tutulursa her ikisinin de maksadının aynı olduğu görülür. Maksat birliğinden hareketle insanlara zekât malından borç verilerek faizsiz ihtiyacını karşılayabilmede kolaylık sağlanabilir mi sorusunu özellikle zekât üzerinde uzun mesaisi olan bazı fakihler cevaz vererek cevaplamıştır. Bu görüşe göre zekât sandıklarından tekrar sandığa bedeli dönmek üzere borç verilebilir. Kişi borç aldıktan sonra zekâtın sarf yerleri arasında yer alan gârimîn sınıfına dâhil olacağından dolayı zekât malı borç talep edenlerin ihtiyaçlarını giderecek şekilde ayrılabilir. Bu çalışma zekâtın gârime kıyasla karz olarak verilebileceği konusunu karz ve zekâtın sarf yerlerinden birisi olan gârim ile karşılaştırarak ortaya koymayı amaçlamaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
43

KADİROĞLU, Ahmet. "Enflasyon ve Kamu Borçlarının İşsizlik Üzerine Etkisi: Türkiye Üzerine Bir Uygulama." Abant Sosyal Bilimler Dergisi, May 25, 2023. http://dx.doi.org/10.11616/asbi.1270565.

Full text
Abstract:
Borç, gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerde önemli bir hükümet fon kaynağıdır. Gelişmiş ülkelerde borç, hükümet gelirleri ve harcamaları arasındaki uçurumu kapatmak için önemli bir para kaynağıdır. Bu çalışmada Türkiye’de 1998-2020 dönemi için yıllık verilerden hareketle kamu borcunun ve enflasyon oranının işsizlik üzerine etkisi incelenmiştir. Dış borç stoku, iç borç miktarı ve enflasyon oranının işsizlik üzerine etkisini ölçmek amacıyla Otoregresif Dağıtıcı Gecikme modeli (ARDL) Hata Düzeltme Modeli (ECM) kullanılmıştır. Modelin etkinliğini ve yordama yeteneğini test etmek için birim kök testleri ve Granger nedensellik testleri de uygulanmıştır. Çalışmadan elde edilen bulgulara göre, Türkiye’de kamu iç borcunun ve enflasyonun işsizlik üzerinde ters yönlü etkileri olduğunu göstermektedir. Bu, Türkiye’de kamu iç borcunun ve enflasyonun işsizliği azalttığı anlamına gelmektedir. Ancak enflasyon işsizliği iç borçtan daha fazla azaltmaktadır. Diğer taraftan dış borç stokunun işsizlik üzerinde aynı yönlü etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir. Yani, Türkiye’de dış borç stokunun işsizliği artırdığı anlamına gelmektedir. Analiz sonuçları perspektifinde, politika yapıcıların Türkiye’deki işsizlik üzerindeki etkilerine bakarak alınan borçlara (özellikle dış borçlara) karşı çok dikkatli olmaları gerektiği anlamına gelmelidir. Türkiye’nin dış borç biriktirme telaşı son derece dikkatli bir şekilde yapılmalı; hükümet, dış borç biriktirmeye devam etmeden önce bu çok önemli konuda uzmanların tavsiyelerini almalıdır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
44

KADİROĞLU, Ahmet. "DÖVİZ KURU, DIŞ BORÇ STOKU VE DIŞ BORÇ SERVİSLERİNİN EKONOMİK BÜYÜME ÜZERİNE ETKİSİ: FMOLS, DOLS VE CCR YAKLAŞIMI." Uluslararası İktisadi ve İdari İncelemeler Dergisi, August 22, 2023. http://dx.doi.org/10.18092/ulikidince.1250971.

Full text
Abstract:
Araştırmanın amacı, Türkiye’de dış borç stoku, dış borç servis ödemeleri ve döviz kurunun gayri safi yurtiçi hâsıla üzerinde uzun dönemli ilişkisini 1994-2020 dönemi yıllık verileri kullanarak Johansen eş bütünleşme analizi ile incelemektir. Değişkenlerin durağanlık düzeyleri Augmented Dick Fuller (ADF) ve Phillips Perron (PP) birim kök testleri kullanılarak sınanmıştır. Diğer taraftan, değişkenler arasındaki uzun dönemli ilişki Johansen eş bütünleşme testi ile incelenmiştir. Analizlerde, uzun dönemde değişkenler arasında bir ilişkinin mevcut olduğu belirlendikten sonra lnEDS, lnDSE ve ER’nin lnGDP’yi hangi yönde ve derecede etkilediğinin tespit edilmesine geçilmiştir. Bu doğrultuda, değişkenlerin uzun dönemde ilişkilerini belirlemede FMOLS, DOLS ve CCR yöntemleri kullanılmıştır. FMOLS, DOLS ve CCR katsayı tahmincilerinden elde edilen bulgular, dış borç stokunun ve döviz kurunun GSYİH ile negatif ya da azaltıcı, dış borç servis ödemesi ile pozitif ya da artırıcı bir ilişkisi vardır. Bu kapsamda, dış borç servis ödemesinin Türkiye ekonomisi üzerinde olumlu, dış borç stokunda ve döviz kurunda meydana gelen artış ise aynı ekonomi üzerinde olumsuz etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
45

AKÇA, Haşim, and Mehmet ELA. "BİSQUE (BORÇ TATİLİ) MADDELERİ: TÜRKİYE İÇİN POTANSİYELİ VE FAYDALARI." Dicle Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, May 17, 2023. http://dx.doi.org/10.53092/duiibfd.1213714.

Full text
Abstract:
Öz
 Kamu borç temerrütleri ve krizleri, geçmişten beri birçok ülkenin temel problemleri arasında yer almaktadır. Son yıllarda gelişmekte olan ülkeler yanında gelişmiş ülkelerde de görülen borç temerrütleri, ülkelere mali ve ekonomik bazı maliyetler yüklemiştir. Söz konusu bu maliyetlerden dolayı ülkeler borçlarından dolayı temerrüde düşmekten kaçınmaktadırlar. Bu nedenle temerrüde girmeyi engelleyen ya da temerrüt süresini kısaltan bazı mekanizmalar ve yenilikler gündeme gelmiştir. Bu yeniliklerden bir tanesi de “bisque maddeleri” olarak anılan borç erteleme hükümleridir. Buradan hareketle bu çalışmada, bisque maddelerinin Türkiye için potansiyeli ve faydaları araştırılmış ve bu amaçla, Türkiye’nin temerrüt riski ve kredi kullanım oranları incelenmiştir. Çalışmada ayrıca bazı politika önerileri sunulmuştur.
 Anahtar Kelimeler: Kamu Borç Yönetimi, Bisque Maddeleri, Borç Yönetiminde Yenilikler, Türkiye.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
46

OSKAY, Cansel. "An Evaluation of the Sustainability of Global Debt." Anadolu İktisat ve İşletme Dergisi, April 14, 2023. http://dx.doi.org/10.59293/anadoluiid.1279740.

Full text
Abstract:
Dünyada 2008 küresel finansal krizin etkileri devam ederken Covid-19 salgın krizi yaşanmış, ardından başlayan Rusya-Ukrayna savaşı enerji krizine ve beraberinde yüksek enflasyon ve ekonomik büyümede yavaşlama sorunlarına yol açmıştır. Bu sorunların yanı sıra, 2008 yılından itibaren gündemde olan küresel borç sorunu Covid-19 salgınıyla birlikte ağırlaşarak artmaya devam etmiştir. Bu nedenle çalışmada, 2008 küresel finansal krizden buyana hem genel olarak küresel borç sorunu üzerinde durulmakta, hem de gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin borçluluk durumları hakkında güncel gelişmeleri de dikkate alarak genel bir değerlendirme yapılmaktadır. Sonuç olarak küresel borç 2008-2022 döneminde yaklaşık iki kat artış göstermiştir. 2008 yılındaki krizde gelişmiş ülkelerin borç miktarı çok hızlı artarken 2020 pandemi krizinde hem gelişmiş hem gelişmekte olan ülkelerin borçlanması hızlı ve büyük miktarda artış göstermiştir. Gelişmiş ülkelerde borç on dört yılda yaklaşık 1,5 kat artarken gelişmekte olan ülkelerde 4 kattan fazla artış göstermiştir. Döviz cinsinden borç miktarları ve finansal kırılganlıkları yüksek olan gelişmekte olan ülkelerin olası dış finansman sıkıntısı yaşamaları sonucunda borçların sürdürülebilirliği sorunu oluşabilecektir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
47

GÜRCİHAN, Burcu, and Erdal YILMAZ. "Türkiye’de Kamu Borç Stokunun Yapısı: Orijinal Günah Göstergeleri ve Risk-Dahil Kamu Borç Yükü." İktisat İşletme ve Finans 22, no. 251 (2007). http://dx.doi.org/10.3848/iif.2007.251.3780.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
48

Ercan Özler, Meltem. "İCRA VE İFLAS KANUNU ÇERÇEVESİNDE TAŞINMAZ REHNİ KAPSAMINDAKİ EKLENTİNİN HACZİ." Selcuk Universitesi Hukuk Fakultesi Dergisi, June 3, 2024. http://dx.doi.org/10.15337/suhfd.1472951.

Full text
Abstract:
Bağımsız bir taşınır eşya olan eklenti, asıl şeyden ayrı bir tasarrufa ve hacze konu edilebilir. Bu durumun istisnasını, ipotek akit borç tablosunda yazılı eklentinin taşınmazdan ayrı haczedilemeyeceği kuralı oluşturur (İİK m. 83/c). İİK m. 83/c’nin uygulanması için ipotek akit borç tablosunda yazılı olma ve kanunun aradığı şartlara uygun bir eklentinin bulunması gerekir. İİK m. 83/c kuralı, ipotek alacaklısını ve işletmenin ekonomik bütünlüğünü korumak amacıyla getirilen özel nitelikte bir düzenlemedir. Buna göre, rehnin, taşınmazı bütünleyici parçaları ve eklentileri ile yükümlü kılacağı yönündeki genel kuralın (TMK m. 862), ipotek akit borç tablosunda yer almasa bile eklentinin tek başına haczedilemeyeceği yönünde, eklentinin bağımsız taşınır eşya olarak haczine engel olacak şekilde ve İİK m. 83/c özel hükmünü kısıtlar şe-kilde yorumlanmaması gerekir. Taşınmaz rehninin kapsamında yer alan eklenti de ipotek akit borç tablosunda sayılmasa bile taşınmazdan ayrı olarak haczedilebilir. İİK m. 83/c’ye aykırı yapılan haciz işlemlerinin kamu düzenine aykırılık sebebiyle şikâyete konu edilmesi gerekir. İİK m. 83/c çerçevesinde ipotek akit borç tablosundan çıkarılarak rehnin kapsamı dışında bırakılan eklentinin ise ayrıca hacze konu edilebilmesi mümkündür.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
49

ULAŞAN, Fatih. "KAMU YÖNETİMİ TEMELİNDE DEVLET BORÇLARIN YAPISI VE İNSAN HAKLARINA ETKİSİ." BENGİ Dünya Yörük-Türkmen Araştırmaları Dergisi, September 22, 2023. http://dx.doi.org/10.58646/bengi.1352380.

Full text
Abstract:
Borçlanmanın tarihsel sürecinin başlangıç noktası 5000 yıl geriye gedebilmektedir. Borçlanma kavramı başta felsefi akımlar ve dini öğretiler temelinde şekillenmiştir. Devleti yöneten kişiler bu akımlardan etkilenmişler ve devletlerini bu kurallara göre borç alma eğilimi göstermişlerdir. Fakat yüksek dış borç, insan haklarını olumsuz yönde etkilemekte ve ülkelerin kalkınma hedefleriyle uyumlu değildir. Kamu yönetimi temelinde dış borçlar ve insan hakları konusunun incelenmesi, birçok yaşamı etkilemesi ve topluma zarar verebilecek olayların önlenmesi açısından vatandaşların siyasi, sosyal ve ekonomik yaşamı açısından önemlidir. Çalışma, dış borç ile insan hakları arasında, devletin, vatandaşlarının insan haklarını koruma kapasitesini sınırlayan negatif bir ilişki olduğu sonucuna varılmaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
50

KAYIŞ, Ferhat. "ANONİM ORTAKLIKTA TEK BORÇ İLKESİ ÇERÇEVESİNDE TTK 421/2-a BENDİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ." Selcuk Universitesi Hukuk Fakultesi Dergisi, September 7, 2022. http://dx.doi.org/10.15337/suhfd.1103399.

Full text
Abstract:
Anonim ortaklıkta pay sahiplerinin asli borcu, sermaye taahhüdünü yerine getirmektir. Nitekim TTK 329/2’de pay sahiplerinin sadece taahhüt ettikleri sermaye paylarıyla şirkete karşı sorumlu oldukları belirtilmiştir. Bu açıdan pay sahiplerinin şirket alacaklılarına karşı herhangi bir sorumluluğu bulunmadığı gibi, sermaye koyma borcu dışında şirkete karşı kural olarak herhangi bir yükümlülük altında olduğu da söylenemez. Bu durum, anonim ortaklıklar hukukunda tek borç ilkesi olarak anılmaktadır. Tek borç ilkesi, mutlak nitelikte değildir; ancak hangi durumların bu ilkenin istisnası olduğu tartışmalıdır. Bu çalışmada öncelikle tek borç ilkesi ve istisnaları karşılaştırmalı hukuk da dikkate alınarak incelenmiştir.
 TTK 421/2-a bendinde ise, esas sözleşme değişikliğiyle bilanço zararlarının kapatılması amacıyla pay sahiplerine yükümlülük ve ikincil yükümlülük getirilebileceği hükme bağlanmıştır. Çalışmamızın devamında tek borç ilkesi çerçevesinde TTK 421/2-a bendi değerlendirilmiş, söz konusu düzenlemenin bu ilkenin bir istisnası olup olmadığı tartışılmıştır. Daha sonra ise TTK 421/2-a bendinin uygulama şartları ele alınarak, pay sahiplerine sermaye koyma borcu dışında getirilecek ek yükümlülüklerin şartları ve kapsamı belirlenmeye çalışılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!

To the bibliography