To see the other types of publications on this topic, follow the link: Borçlar.

Journal articles on the topic 'Borçlar'

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the top 50 journal articles for your research on the topic 'Borçlar.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Browse journal articles on a wide variety of disciplines and organise your bibliography correctly.

1

AKBAŞ AKDOĞAN, Dilek. "Cumhuriyetin Kuruluşundan Bugüne Türkiye’de Dış Borçlanma." Gaziantep University Journal of Social Sciences 22, Cumhuriyet'in 100. Yılı (2023): 294–322. http://dx.doi.org/10.21547/jss.1361558.

Full text
Abstract:
Günümüzde devlet borçları, ulaştığı boyut sebebiyle kamu maliyesi disiplinin önemli ve sıklıkla tartışılan konularından birisini oluşturmaktadır. Borçlanma hem gelişmiş hem de az gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin başvurduğu önemli bir finansman kaynağıdır. Devlet borçlarının temel nedenlerinin başında kamu harcamalarının finanse edilmesi gelmektedir. Borçlanmanın temel amacı, mali (fiskal) olsa da geçmişten günümüze ülkelerin çeşitli amaçlarla borçlanmaya başvurdukları görülmektedir. Bu bağlamda borçlanmanın, ülkeyi hem krize sürükleme hem de içinde bulunduğu krizden çıkarma potansiyeline sahip olduğu ifade edilebilir. Literatürde devlet borçları çeşitli şekillerde sınıflandırılmaktadır. Kaynakları bakımından yapılan sınıflandırmaya göre borçlar, iç ve dış borçlar olarak ikiye ayrılmaktadır. Dış borç, Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerin en önemli problemlerinden birini oluşturmaktadır. Çalışmada ilk olarak devlet borçları kavramı açıklanmış ve devlet borçlarına ilişkin teorik yaklaşımlar ele alınmıştır. Daha sonra dış borç kavramı incelenmiş, sebepleri ve çeşitleriyle birlikte irdelenmiştir. Sonraki bölümde Cumhuriyet’in kuruluşundan günümüze Türkiye’de dış borçların nasıl bir seyir izlediği analiz edilmiştir. Türkiye’de dış borçlar tarihsel bir süreç içinde beş farklı döneme ayrılarak ayrıntılı bir şekilde değerlendirilmiştir. Çalışmada Türkiye’nin dış borçları hem miktarı hem de kompozisyonu dönemlerin değişen koşullarına bağlı olarak incelenmiştir. 1990’lı yıllardan itibaren Türkiye’de kamu borçlarının finansmanında iç borçlara daha fazla başvurulmaya başlandığı ve 1990’lı yıların sonu itibariyle toplam dış borç stoku içinde özel sektör tarafından gerçekleşen borçlanmaların artmakta olduğu görülmektedir. Bu bağlamda zamanla Türkiye’nin borç yapısında bir dönüşüm yaşandığı söylenebilir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Tekeli, Necati Alperen, Emirhan Erdinç, and Gürkan Işık. "Futbol Kulüplerinin Borçlarının Teverruk Yöntemi ile Yapılandırılmasının Finansal Açıdan İncelenmesi." International Journal of Advanced Natural Sciences and Engineering Researches 7, no. 6 (2023): 325–34. http://dx.doi.org/10.59287/ijanser.1170.

Full text
Abstract:
Türkiye’de futbol kulüplerinin borçları her geçen gün artmaktadır. 2023 yılı ilk çeyreği itibariyle 4 büyük kulübün toplam borçları tüm varlıklarının 3 katını aşmış durumdadır. Bu borçların 4’te 3’ü kısa vadeli borçlar olmasına karşın, gelirleri borçlarının yalnızca %40’ı kadardır. Finansal veriler göstermektedir ki, kulüpler borçlarını ödemekte zorlanmaktadır. Bu sebeple borçlarının yeniden yapılandırılması ihtiyacının ortaya çıkması kaçınılmazdır. Ancak, yeniden yapılandırma hem kulüplerin toplam borçlarını arttırmakta hem de kamuya kısa vadeli külfet getirmektedir. Kulüplerin nakit dengesizliği yaşamasının en büyük sebeplerinden biri finansal koşullardaki olumsuz gelişmeler olarak değerlendirilebilir. Mevcut yeniden yapılandırma yaklaşımı, geleceğe dönük beklentiler üzerinden yapılan bağlayıcı sözleşmeler ile yürütüldüğü için piyasa koşullarını doğrudan dikkate alamamaktadır. Bu çalışmada, piyasa odaklı bir yeniden yapılandırma yaklaşımı olan Teverruk yöntemi ele alınmış ve 4 büyük kulübün borçlarının Teverruk ile yapılandırılması durumu finansal olarak analiz edilmiştir. Elde edilen sonuçlar mevcut yeniden yapılandırma yaklaşımı ile karşılaştırılmış, her iki yaklaşımın da avantaj ve dezavantajları tartışılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

ÖZBUCAK ALBAR, Banu. "İŞLETMELERDE İŞÇİ VE İŞVEREN İLİŞKİLERİNDEN KAYNAKLANAN GÜNCEL SORUNLAR." Business & Management Studies: An International Journal 6, no. 3 (2018): 634–49. http://dx.doi.org/10.15295/bmij.v6i3.392.

Full text
Abstract:
İşletmelerde hukuki açıdan iş sözleşmesinin kurulmasıyla birlikte işçi ve işveren tarafları arasında sözleşmeden doğan karşılıklı borçlar oluşmaktadır. Çalışma hayatında iş sözleşmesinden doğan bu borçların yerine getirilmesinde yaşanan aksaklıkların yanı sıra günümüzde işletmeler arası artan rekabet, değişen teknoloji ve çalışma şekilleri neticesinde işçi ve işveren ilişkilerinde güncel sorunlar baş göstermektedir. İşin kendisinden ya da örgütten kaynaklanan geleneksel iş stresi kaynaklarından farklı olarak, günümüzde özellikle işverenin iş hayatında eşitlik ilkesinden ve borcundan uzaklaşmasından kaynaklı psikolojik taciz (mobbing), cam tavan ve tükenmişlik sendromları yaşanmaktadır. Ayrıca işçinin sadakat borcunun hukuki çerçevede karşılığı olan, işverenin işçiyi koruma ve gözetme borcunda yaşanan eksiklikler çalışanların iş güvencesizliği ve işgücünün değiştirilen yönü (duygusal emek ve estetik emek) olmak üzere farklı güncel stres kaynakları yaşamalarına da neden olmaktadır. Bu çalışma ile iş sözleşmesinden kaynaklanan tarafların borçları hukuki çerçevesiyle incelenmeye çalışılarak, çalışan açısından yaşanan güncel sorunlar nedenleriyle değerlendirilip farkındalık oluşturmak amaçlanmaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

YILMAZ TEKİN, İmge Hazal. "The Employer's Refusal to Accept the Work According to Turkish Code of Obligations." Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 24, no. 2 (2023): 466–76. http://dx.doi.org/10.17494/ogusbd.1289525.

Full text
Abstract:
Hizmet sözleşmesinde tarafların temel borçları olan işgörme ve ücret, birbiri ile ilişkili olup, bir değişim içerisindedir. Zira işçi kural olarak işgörmesinin karşılığında ücrete hak kazanır. Bununla birlikte istisnai bazı durumlarda işçinin işgörme edimini yerine getirmemesine rağmen ücretini elde etme imkanı bulunmaktadır. 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu (TBK) m. 408’de düzenlenen işverenin temerrüdü hali bu istisnai durumlardan biridir. Zira işveren, işçinin edimini kabulde temerrüde düşerken, işçi daha sonra işgörme ediminin telafisi gerekmeksizin ücretine kavuşabilmektedir. Çalışmamızda TBK m. 408’de düzenlenen işverenin temerrüdü incelenmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

CANARSLAN, Gökçe. "TÜRK BORÇLAR HUKUKU’NDAKİ GELİŞİMİYLE ALT KİRA." Adalet Dergisi, no. 71 (October 26, 2023): 225–53. http://dx.doi.org/10.57083/adaletdergisi.1391375.

Full text
Abstract:
Türk Borçlar Hukuku’nda kira sözleşmeleri, 22.04.1926'da kabul edilen 818 sayılı Borçlar Kanunu’ndan (eBK) günümüze oldukça büyük değişiklikler geçirmiştir. Bu kanunda yer alan adi kira ve ürün kirası ayrımlarının yanında, yeni bir kategori olarak 18.05.1955’de kabul edilen 6570 sayılı Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanun (GKHK) ile II. Dünya Savaşı sonrası ekonomik ve sosyal durumlar dikkate alınarak, kiraya veren ve kiracı arasında özellikle barınma ve işyeri ihtiyacına yönelik sorunlar düzenlenmeye çalışılmıştır. Yürürlükteki 11.01.2011'de kabul edilen 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu'nda (TBK) ise kira sözleşmeleri, genel hükümler, konut ve çatılı işyerleri ile ürün kirası ayrımlarında incelenmektedir.
 Alt kira olarak adlandırılan ve kiracının, çeşitli sebeplerle kiralananı tamamen veya kısmen bir başka kişiye kiralamasının mümkün olup olmayacağı, mümkünse şartlarına ve sonuçlarına yönelik düzenlemeler, bu kanunların tamamında yer almaktadır. Türk Borçlar Hukuku’nda alt kira sözleşmesi yapmak için kural olarak kiraya verenin rızasının aranmamakla birlikte özellikle konut ve işyerlerinde kiracının mutlaka kiraya verenden yazılı şekilde rıza alması beklenmektedir. Bu çalışmada, alt kiraya ilişkin hükümlerin zaman içinde Türk Borçlar Hukuku’ndaki gösterdiği değişiklikler incelenerek, genel ve konuyla ilgili özel kanunlar karşılaştırmalı olarak değerlendirilecektir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Tat, Orkun. "TÜRK BORÇLAR KANUNU M. 344/III İLE M. 138 ARASINDAKİ İLİŞKİ ÇERÇEVESİNDE KONUT KİRA SÖZLEŞMESİNDE KİRA BEDELİNİN UYARLANMASI." Adalet Dergisi, no. 73 (September 20, 2024): 823–53. http://dx.doi.org/10.57083/adaletdergisi.1573672.

Full text
Abstract:
Konut kira sözleşmelerinin uyarlanması günümüzde yaşanan ekonomik sorunlardan dolayı sıklıkla gündeme gelmektedir. 11.06.2022 tarihi ile 01.07.2024 tarihleri arasında konut kira bedeline ilişkin uygulanan %25’lik artış sınırı, özellikle kiraya verenler tarafından kira bedelinin artırılmasına yönelik girişimleri hızlandırmıştır. Kira bedelinin artırımı konusunda Türk Borçlar Kanunu m. 344/III hükmü ile Türk Borçlar Kanunu m. 138 hükmü önem arz etmektedir. Türk Borçlar Kanunu m. 344/III hükmü, beş yıllık süre şartının sağlanmasının ardından, kira bedelinin tüketici fiyat endeksindeki on iki aylık değişim oranı, kiralanın durumu ve emsal kira bedeli dikkate alınarak hâkim tarafından tespit edilebilmesini sağlamaktadır. Bu düzenleme beş yıllık bir süreden sonra, kiralananın kira bedelinin emsallerinin çok altında kalmasını engellemekte ve edimler arasındaki dengeyi sağlamaktadır. Türk Borçlar Kanunu m. 138 hükmü ise bir süre şartı aramamakta, sözleşmenin kurulmasından sonra meydana gelen olağanüstü olaylar nedeniyle yaşanan aşırı ifa güçlüğünün giderilmesi, bozulan edim dengesinin tekrar sağlanması, eğer bu mümkün değilse borçluya sözleşmenin sona erdirilmesi imkânını tanımaktadır. Türk Borçlar Kanunu m. 138 çerçevesinde farklı şekillerde uyarlama söz konusu olabilmekte ise de en çok rastlanan uyarlama türü kararlaştırılan bedelin artırımıdır. Bu nedenle her iki hüküm de kira bedelinin artırılmasına yönelik bir sonucun doğmasına imkân vermektedir. Aynı amaca hizmet eden bu iki hükmün birlikte değerlendirilmesi ve aradaki sınırın belirlenmesi, somut uyuşmazlığa uygulanması gereken hükümlerin tespit edilmesi noktasında önem arz etmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Bozdağ Ataoğlu, Sinem. "TÜRK BORÇLAR HUKUKU SİSTEMİNDE ESER SÖZLEŞMESİNE KONU ESER KAVRAMI." Adalet Dergisi, no. 74 (April 17, 2025): 841–71. https://doi.org/10.57083/adaletdergisi.1676947.

Full text
Abstract:
Eser sözleşmesi Türk Borçlar Kanunu m. 470 vd. maddelerinde düzenlenmiştir. Eser sözleşmesine göre yüklenici, maddi veya maddi olmayan bir iş görmenin sonucunu meydana getirmeyi borçlanmaktadır. İş sahibi ile yüklenici arasında yapılan eser sözleşmesi ile yüklenici, bir sonuç (eser) meydana getirmeyi taahhüt etmektedir. Bu çalışmada Türk Borçlar Kanunu’nda düzenlenen eser sözleşmesinin konusunu oluşturan eser kavramı inceleme konusu yapılmıştır. Bu kapsamda eser sözleşmesine konu olacak eser kavramı, eseri oluşturan unsurlar ve eser kavramını açıklayan görüşler, doktrindeki tartışmalı hususlar Yargıtay kararlarına da değinilerek incelenmiştir. Borçlar hukuku sisteminde eser sözleşmesine konu eser kavramı ile fikri haklar kapsamında değerlendirilen eser kavramının farkları ile yapay zekanın kendisinin ve ürettiklerinin eser niteliği konusu da bu çalışmada incelenmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

OMAĞ, Aclan, and Altan MASUN. "Aile İşletmelerinin Sermaye Yapısı Üzerine Bir İnceleme." Maliye Finans Yazıları, no. 118 (October 21, 2022): 221–38. http://dx.doi.org/10.33203/mfy.1148560.

Full text
Abstract:
Sermaye yapısı finansal kararların bir unsuru olup, farklı faktörlere bağlı olarak şekillenir. İşletmelerin mali tablolarından bilançonun pasif kısmı sermaye yapısının nasıl oluştuğunu anlamamıza yardımcı olur. Aile işletmeleri de kendilerine özgü yapılarıyla farklı kaynakların bir arada kullanıldığı işletmelerdir. Kuruluşta ve ilk dönemlerde daha fazla özsermayeden yararlanan aile işletmelerinde zamanla büyüme olduğunda farklı finansman tercihleri söz konusu olabilmektedir. Bu çalışmada da, büyük bir aile işletmesi olan Arzum A.Ş.’nin sermaye yapısını belirlemek amacıyla 2017-2020 dönemi bilançoları dikey analiz yöntemiyle incelenmiştir. Elde edilen sonuçlar, şirketin incelenen dönemde sermaye yapısında kısa vadeli borçların ağırlıkta olduğunu göstermiştir. Şirketin yararlandığı diğer kaynaklar sırasıyla özsermaye ile uzun vadeli borçlar olmuştur.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

YEŞİLLER, Fatma Begüm. "ROMA HUKUKUNDAN GÜNÜMÜZE AHLAKİ YÜKÜMLÜLÜKLERİN “EKSİK BORÇ” OLARAK NİTELENDİRİLMESİNE İLİŞKİN BİR İNCELEME." Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 72, no. 4 (2024): 1842–67. http://dx.doi.org/10.33629/auhfd.1318137.

Full text
Abstract:
Ahlaki yükümlülüklerin yerine getirilmesi durumunda geri istenemeyeceğini ve yine bu yükümlülüklerin ifa edilmesi hâlinde yapılan ifanın bağışlama da teşkil etmeyeceğini ifade eden Türk Borçlar Kanunu m. 78/II ve m. 285/III (İsviçre Borçlar Kanunu Art. 63 Abs. 2 OR, Art. 239 Abs. 3 OR) hükümleri, öğretideki bir görüşe göre ahlaki yükümlülüklerin sonuçlarının benzerlik göstermesi dolayısıyla eksik borç olarak nitelendirilmesine neden olmuştur. Ahlaki yükümlülüklerin eksik borç teşkil ettiği görüşünün temel nedenlerini geçmişte özellikle de Roma hukukunda aramak gerekmektedir. Zira Iustinianus Hukuku’nda taraflar arasında hukuki bir borç doğmaksızın sadece ahlaki anlamda borç meydana getiren yükümlülüklerin de eksik borçlar kapsamında değerlendirilmesi söz konusu olmuştur. Ancak ahlaki yükümlülüklerin eksik borç teşkil edip etmediği meselesi Roma’da Iustinianus Hukuku’ndan bu yana her dönemde tartışma konusu olmaya devam etmiştir. Bu çalışmada Roma hukukundan günümüze ahlaki yükümlülüklerin eksik borç teşkil edip etmediği hususu karşıt görüşler ve bu görüşlerin gerekçeleri de dikkate alınmak suretiyle değerlendirilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Vehbi Umut, ERKAN. "6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’na göre vekâlet sözleşmesinde vekâlet verenin ücret ödeme borcu dışındaki diğer borçları." Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 62, no. 2 (2013): 441–72. http://dx.doi.org/10.1501/hukfak_0000001713.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
11

Türkyılmaz, Yasır, and Ali Kumaş. "İslam Borçlar Hukukunda Akit Meclisinin Aşamaları." Dinbilimleri Akademik Araştırma Dergisi 25, no. 1 (2025): 747–81. https://doi.org/10.33415/daad.1591811.

Full text
Abstract:
Bu makalede İslam borçlar hukukunda akdin in’ikad şartlarından biri olan akit meclisi, Hanefî mezhebi özelinde incelenmiştir. İrade beyanlarının sahih biçimde bağ oluşturmasını sağlayan akit meclisi, güncel çalışmalardaki tanımlarda genellikle bu işleviyle ele alınmış, akdin sıhhati üzerindeki etkisi ihmal edilmiştir. Bu çalışmanın hedefi, Hanefilerin mübadele işlemleri için öne sürdüğü şartlar ve fesat teorisi bağlamında akit meclisinin akdin sıhhati üzerindeki etkisini ve bu etkiye bağlı olarak meclis sürecinde oluşan değişimi ortaya koymaktır. Bu amaçla çalışmada öncelikle akit meclisinin akit teorisindeki yerinden kısaca bahsedilmiş, ardından akdin in’ikadı ve sıhhatiyle olan ilişkisi, iki aşama halinde ele alınmıştır. Çalışmada doküman analizi yöntemi kullanılmış, Hanefî klasiklerinde farklı meselelerde dağınık halde bulunan veriler toplanarak değerlendirilmiştir. Bu değerlendirmeye göre akit meclisinin yalnızca icap ve kabul arasındaki süreçten ibaret olmadığı, akdin sıhhatini sağlayan ve mecliste yerine getirilmesi gereken belirli şartlar sebebiyle kabulden itibaren tarafların ayrılığına kadar geçen sürecin de akit meclisine dahil olduğu görülmüştür. Buna istinaden akit meclisi tanımlarında meclisin sıhhat işlevine de vurgu yapılması gerektiği sonucuna varılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
12

İşgüzar, Nefise Hürriyet. "Ön Ödemeli Konut Satış Sözleşmelerinde Tüketicinin Cayma Hakkı ve Yasal Uyuşmazlıklar." Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 73, no. 4 (2025): 3067–90. https://doi.org/10.33629/auhfd.1639052.

Full text
Abstract:
Tüm dünyada ön ödemeli konut satış sözleşmeleri, tüketicilere ödemeleri zamana yayarak yüksek satış bedellerini uzun vadede parça parça ödeme imkânı sunduğundan ve inşaat sektöründeki finansman ihtiyacını karşılamada kolaylık sağladığından, yaygın olarak kullanılan bir yöntem olarak karşımıza çıkmaktadır. Türk Hukukunda her ne kadar “taşınmaz satış sözleşmeleri” Türk Borçlar Kanunu ve Türk Medeni Kanun’unda düzenlenmiş olsa da, ön ödemeli konut satış sözleşmeleri özel olarak 6502 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun ’da kapsamlı bir şekilde ele alınmıştır. Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun’un 43.maddesinde ise Ön Ödemeli Konut Satış Sözleşmelerinde tüketicinin cayma hakkı düzenlenmiştir. Cayma hakkı, ön ödemeli konut satış sözleşmelerinde tüketiciyi koruma arzusuyla tamamen tüketiciye bahşedilmiş bir hak olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak Türk Borçlar Kanunu ve Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun maddelerinde yapılan düzenlemelerdeki “cayma hakkı” kavramları ve “cayma hakkı”na ilişkin hukuki düzenlemeler arasındaki uyuşmazlık, tüketicinin haklarının etkili bir şekilde korunmasını zorlaştırmaktadır. Bu çalışmada, Ön Ödemeli Konut Satış Sözleşmelerinde tüketicinin cayma hakkı ele alınmış; Türkiye’deki Tüketicinin Korunması Hakkında Kanun, Türk Borçlar Kanunu ve Ön Ödemeli Konut Satışı Yönetmeliği’ndeki hukuki düzenlemeler incelenmiştir. Ayrıca bu düzenlemeler arasındaki uyuşmazlıklar irdelenerek, buna ilişkin çözüm önerileri sunulmuştur.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
13

BADUR, Emel. "ARABULUCULUK ANLAŞMA BELGESİNİN BORÇLAR HUKUKU AÇISINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ." Uyuşmazlık Mahkemesi Dergisi, no. 18 (December 17, 2021): 49–87. http://dx.doi.org/10.18771/mdergi.1037943.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
14

DEMİR, Halis. "İSLAM BORÇLAR HUKUKUNDA KAZA KAVRAMI VE NETİCELERİ." Journal of Academic Social Science Studies 3, Number: 44 (2016): 153. http://dx.doi.org/10.9761/jasss3279.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
15

KIZILAY, Muhammed Emin. "İslâm Borçlar Hukukunda Teaddînin Tespitinde Örfün Etkisi." Mütefekkir 10, no. 20 (2023): 307–24. http://dx.doi.org/10.30523/mutefekkir.1405253.

Full text
Abstract:
Borçlar hukukunda borcun kaynaklarından biri haksız fiillerdir. Bu konu, borçlar hukukunun bir alt disiplini olan sorumluluk hukuku kapsamında ele alınır. Haksız fiil sebebiyle sorumluluğun oluşabilmesi için birtakım unsurların varlığı gereklidir. Klasik fıkıh eserleri modern hukuk sistematiğinde tedvin edilmediğinden, bu unsurların İslâm hukuk telakkisindeki karşılığını tespit etmek, tikel örneklerin detaylı incelenmesiyle mümkün olmaktadır. Örneklerin farklı yorumlanmaya müsait olması sebebiyle bazı noktalarda fikir ayrılıkları ortaya çıkmıştır. İslâm sorumluluk hukukunda sorumluluğun unsurlarından biri kabul edilen teaddî kavramı ve kavramın muhtevası, üzerinde ihtilaf edilen konulardan biridir. Teaddî kavramı, neticede İslâm hukukunun sorumluluk anlayışını, bu konuda benimsediği felsefeyi tam olarak anlamamıza yardımcı olacak derecede önemlidir. Günümüz çalışmalarında kavram üzerinde fikir ayrılığının bulunma sebebi, konuyla alakalı klasik literatürdeki örneklerin farklı yorumlanmasıdır. Bu örnekler genel olarak incelendiğinde, azımsanmayacak derecede örnek içerisinde örfün de sorumluluğa etki ettiği görülmüştür. Çalışmada teaddî kavramı ve kavramın günümüz çalışmalarında ele alınışı üzerinde durulmuştur. Akabinde teaddî unsurunun tespitinde sıkça başvurulan örf terimi ele alınmıştır. Teaddînin tespitinde objektif nitelikteki örfün kullanılması, teaddînin tam olarak hukuka aykırılık anlamına geldiğini göstermektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
16

Yalnız, İshak. "İslam Hukuku (Eşya-Borçlar-Şirketler) 1. Cilt." Mutalaa Dergisi 1, no. 1 (2021): 150–53. https://doi.org/10.5281/zenodo.5247794.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
17

Çavdar, Pelin. "İsviçre Borçlar Kanunu 2020 Tasarısı’nda Aşırı Yararlanma ve İrade Sakatlığı Hükümlerinin Düzenlenişi ve Türk Borçlar Kanunu ile Karşılaştırılması." Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi 25, no. 1 (2019): 434–49. http://dx.doi.org/10.33433/maruhad.583757.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
18

Akbulut, Pakize Ezgi. "Ayırt Etme Gücünden Yoksunluğun Borçlar Hukukunda Hukuki İşlem Ehliyeti Bakımından Sonuçları ve Özellik Arz Eden Haller." Süleyman Demirel Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 15, no. 1 (2025): 407–32. https://doi.org/10.52273/sduhfd..1616572.

Full text
Abstract:
Çalışmamızda, ayırt etme gücünden yoksunluğun borçlar hukuku bağlamında hukuki işlemlere etkisi incelenmiştir. Türk Medeni Kanunu uyarınca ayırt etme gücünden yoksun halde yapılan fiillerin hukuki sonuç doğurmayacağı düzenlenmiştir. Bununla birlikte kanundan doğan ayrık haller saklı tutulmuştur. Fakat kanundan doğan ayrık hallere ilişkin düzenlemeler uygulamada ortaya çıkan sorunları çözmeye yeterli gelmemektedir. Bu nedenle çalışmamızda hükmün amacı doğrultusunda tam ehliyetsizlerin özellikle hukuki işlem ehliyetlerine ilişkin çeşitli sorunlar ele alınmış ve buna yönelik çözüm önerileri getirilmeye çalışılmıştır. Bu çerçevede çalışmamızda öncelikle ayırt etme gücünden yoksunluk halinin genel özellikleri ve ayırt etme gücünden yoksun haldeyken gerçekleştirilen hukuki fiillerin sonuçlarına kısaca değinilmiş ve ardından ayırt etme gücünden yoksun kişilerin borçlar hukuku çerçevesindeki hukuki işlemlerinin özellik arz eden sonuçları incelenmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
19

Sütken, Elvan. "Roma Hukukunda Stipulatio (Sözlü Sözleşme)." Anadolu Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 11, no. 1 (2025): 203–29. https://doi.org/10.54699/andhd.1603597.

Full text
Abstract:
Roma borçlar hukuku kapsamında incelenen sözleşmeler (contractus), tarafların irade beyanlarının uyuşması (consensus) ve genellikle o zaman için hukuk düzenince aranan şekli şartların yerine getirilmesi şartıyla borç ilişkisini kuran hukuki işlemlerdi. Sözleşme özgürlüğüne yer vermeyen Roma hukukunda, yalnızca belli sözleşme tiplerine yer verilmiş, sınırlı sayıdaki sözleşmelere dava (actio) olanağı tanınmıştı. Roma borçlar hukukunun sözleşmeler sistemi; sözlü sözleşmeler (verbis contrahitur), rızaî sözleşmeler (consensu contrahitur), ayni sözleşmeler (re contrahitur) ve yazılı sözleşmelerden (litteris contrahitur’den) oluşmaktaydı. Rızaî sözleşmeler ile ayni sözleşmeler için şekil şartı aranmazken, sözlü sözleşmeler ve yazılı sözleşmeler için şekil şartı aranırdı. Roma’da Klasik Dönem’de en önemli şeklî sözleşme, sözlü olarak soru ve cevap şeklinde yapılan stipulatio idi. Günümüz hukukunun temelini teşkil eden Roma hukukundan bugüne, hukuki işlemlerdeki şekil konusu önem taşımaktadır. Şekil, kişilerin iradelerini beyan ederken başvurdukları söz ya da yazılı işaret gibi dış kalıplardır. Roma hukukçuları şeklin, “en eski norm” olduğunu düşünmekteydi. Roma’da Ius Civile şekil kurallarına sıkı sıkıya bağlı düzenlemeler içerirdi. Ius Gentium ise esnek kurallardan oluşuyordu. Hukuki işlemler, bugün uygulanmayan bir takım törenlerle ya da sözlü şekillerle meydana getiriliyordu. Sözlü şekil, Roma’nın aksine günümüzde istisnai olarak hukuki işlemlerde geçerlilik şartıdır. “Roma Hukukunda Stipulatio” başlıklı bu çalışmamızda, Roma borçlar hukukunda sözleşmeler sisteminin temel taşı niteliğindeki, günümüz hukukundaki yazılı sözleşmelerin kullanım alanına sahip olan stipulatio’nun yeri, önemi, yapılış yöntemi, uygulama alanı, türleri incelenmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
20

Hızır Asrav, Fatma, and Ülkü Ceren Bağcı. "KİRACININ SAYGI BORCU (TBK m. 316)." Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 5, no. 2 (2025): 159–91. https://doi.org/10.51562/nkuhukuk.2024527.

Full text
Abstract:
Kira sözleşmesinin kurulmasıyla hem kiracının hem kiraya verenin asli edim yükümlülüklerinden başka bazı yan yükümlülükleri de söz konusu olmaktadır. Bunlardan biri de Türk Borçlar Kanunu m. 316’da düzenlenen kiracının kiralananı özenle kullanma ve taşınmazda oturan kişiler ile komşulara saygı gösterme borcudur. Kiracının saygı gösterme borcu, 818 sayılı yasanın aksine 6098 sayılı yasada kiralananın özenle kullanma borcunun bir parçası olarak değil, ayrı bir yan borç olarak düzenlenmiştir. Bunun sebebi, günümüz kira ilişkilerinde saygı borcunun öneminin gitgide artmasıdır. Bu sebeple, saygı borcunun kimlere karşı ihlal edilebileceği, hangi davranışların saygı borcunun ihlali sayılabileceği ve saygı borcu ihlal edildiğinde hangi hukuki sonuçların doğacağı detaylıca incelenmelidir. Çalışmada ilk olarak, kiracının saygı borcunun komşuluk ilişkilerinden kaynaklanması sebebiyle Türk Borçlar Kanunu m. 316, Türk Medeni Kanunu ve Kat Mülkiyeti Kanunu’nun ilgili hükümleriyle karşılaştırmalı olarak ele alınmıştır. Daha sonra kiracının saygı borcunun süjeleri belirlenmiştir. Bu noktada özellikle kiraya veren ve yakınlarına karşı saygı borcunun ihlal edilmesi halinde Türk Borçlar Kanunu m. 316’ya aykırılığın gündeme gelip gelmediği değerlendirilmiştir. Özellikle hangi davranışların saygı borcunun ihlali niteliğinde kabul edildiği, öğretideki görüşler ve içtihatlar kapsamında incelenmiştir. Bu incelemelerden sonra, kiracının saygı borcunu ihlal etmesi sebebiyle kiraya verene tanınan fesih hakkının kullanımı, konut ve çatılı işyeri kiraları ve diğer kira ilişkileri açısından ayrı ayrı ele alınmıştır. Son olarak, TBK m. 316’dan doğan uyuşmazlıklarda açılan davanın uygulamada “tahliye davası” olarak nitelendirilmesinin yerinde olup olmadığı değerlendirilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
21

Tepeli, Yusuf. "Şirketlerin Yapısal Özelliklerinin Yatırım Tutarı Üzerindeki Etkisi: BİST Tüm Endeksi Şirketleri Üzerine Bir Araştırma." Fiscaoeconomia 9, no. 1 (2025): 483–96. https://doi.org/10.25295/fsecon.1424693.

Full text
Abstract:
Şirket yönetiminin temel amacı uygun yatırım ve finansman politikaları seçerek şirketin piyasa değerini maksimize etmektir. Özellikle yüksek büyüme potansiyeline sahip şirketlerin kazançlarını yeni yatırımlara aktarması, yeni nakit akışları ve hisse senedi getirileri imkânı da sunmaktadır. Buradan hareketle çalışmanın temel amacı, şirketlerin yatırım tutarını etkileyen şirkete özgü değişkenlerin araştırılması olarak belirlenmiştir. Bu amaç doğrultusunda BIST Tüm Endeksi’nde yer alan ve mali kuruluş kapsamında olmayan 128 şirketin, 2012-2021 döneminde şirkete özgü değişkenleri ile yatırım tutarları arasındaki ilişki Panel Regresyon Analizi ile incelenmiştir. Elde edilen bulgulara göre likit varlıklar, dönem sonu net kar, kısa vadeli borçlar, uzun vadeli borçlar, vergi tutarı ve şirket büyüklüğü değişkenleri ile yatırım harcamaları arasında anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Bu değişkenlerden büyüklük ile yatırım harcamaları arasında pozitif, diğer değişkenlerle yatırım harcamaları arasında ise negatif yönlü bir ilişki tespit edilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
22

Süzek, Sarper. "Yeni Türk Borçlar Kanunu Çerçevesinde İş Akdinin Geçersizliği." Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi 20, no. 1 (2014): 123–42. http://dx.doi.org/10.33433/maruhad.606918.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
23

Adal, Erhan. "Yenı̇ Borçlar Kanununda Düzenlenen Tehlı̇ke Sorumluluğu Hükümlerı̇nı̇n Değerlendı̇rı̇lmesı̇." Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi 20, no. 1 (2014): 919–80. http://dx.doi.org/10.33433/maruhad.607184.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
24

KORKMAZ, Yakup. "Türk Borçlar Kanununa Göre Satış Sözleşmesinde Hasarın Geçişi." Selcuk Universitesi Hukuk Fakultesi Dergisi 23, SUHFD (2015): 231–53. http://dx.doi.org/10.15337/suh.2017.26.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
25

AKÇAAL, Mehmet, and Alper UYUMAZ. "Borçlar Kanununun Kira Sözleşmesine İlişkin Genel Hükümlerinin Değerlendirilmesi." Selcuk Universitesi Hukuk Fakultesi Dergisi 21, SUHFD (2013): 297–325. http://dx.doi.org/10.15337/suh.2017.62.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
26

Samar, Mahmut. "İslam Borçlar Hukukunda Akitlere Etkisi Bakımından Takyîdî Şartlar." Marife Dini Araştırmalar Dergisi 18, no. 2 (2018): 501–26. http://dx.doi.org/10.33420/marife.460423.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
27

Seçkin;CANBOLAT, TOPUZ. "TÜRK-İSVİÇRE ve ALMAN BORÇLAR HUKUKUNDA İMKÂNSIZLIĞIN DÜZENLENİŞİ." Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 57, no. 3 (2008): 673–718. http://dx.doi.org/10.1501/hukfak_0000001541.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
28

CAHİT ÇUKACI, Yusuf, and Mehtap BULUT DENİZ. "Karşılıklar, Koşullu Borçlar ve Koşullu Varlıklar (TMS 37)." Journal of Turk-Islam World Social Studies 35, no. 35 (2022): 93–106. http://dx.doi.org/10.29228/tidsad.67111.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
29

Kıraç Adır, Esma. "Konser Sözleşmesinin Hukuki Niteliği." Süleyman Demirel Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 15, no. 1 (2025): 471–514. https://doi.org/10.52273/sduhfd..1675307.

Full text
Abstract:
Konser sözleşmesi, sanatçı ve organizatör arasında akdedilen bir sözleşmedir. Bu sözleşme ile sanatçı müzikal bir sunumu (konser) icra etme, organizatör ise bedel ödeme borcunu üstlenir. Konser sözleşmesi ismen kanunda düzenlenmiş bir sözleşme değildir. Bu nedenle konser sözleşmesinin hukuki niteliği tartışmalıdır. Sözleşmenin niteliğinin belirlenmesi bilhassa, tarafların borçlarının kapsamı ve bu borçların ihlali halinde hangi hükümlerin uygulanması gerektiğinin tespitinde önem taşır. Bu çalışmada, konser sözleşmesinin hukuki niteliğinin belirlenmesine çalışılacaktır. ‘Konser verme’, bir işgörme faaliyetidir. Bundandır ki konser sözleşmesinin hukuki niteliğinin tespiti için işgörme borcu doğuran sözleşmeler temelinde bir değerlendirme yapmak gerekir. Bu kapsamda konser sözleşmesinin Türk Borçlar Kanunu ile düzenlenmiş olan başlıca işgörme sözleşmelerinden eser sözleşmesi, vekâlet sözleşmesi veya hizmet sözleşmesinin unsurlarını tam anlamıyla taşıyıp taşımadığı ya da bu sözleşmenin isimsiz bir sözleşme olup olmadığı incelenecektir. Böylelikle, konser sözleşmesi örneği vasıtasıyla ‘sanatsal’ ve ‘gayrımaddi’ edimler de işgörme sözleşmelerini birbirinden ayırt etmeye yarayan kriterler ışığında ele alınacaktır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
30

ATEŞ, Derya, and Gülin SÜLEYMANLAR. "SÖZLEŞMELERDE AMAÇ VE GENEL AHLAKA AYKIRILIK DEĞERLENDİRMESİ." Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 71, no. 4 (2022): 1619–52. http://dx.doi.org/10.33629/auhfd.1216675.

Full text
Abstract:
Bu çalışma, sözleşme amacının genel ahlak kuralları denetimine tabi tutulması yönünden bir değerlendirmeyi içermektedir. Değerlendirme Türk ve İsviçre Hukukları yönünden doktrin ve yargı kararları esas alınarak genişletilmiş olup öncelikle sözleşme özgürlüğüne bağlı olarak Türk Borçlar Kanunu m. 26 ve m. 27 hükümleri ile “sözleşmenin içeriği” kavramı detaylandırılmaktadır. Çalışmada geniş anlamda sözleşme içeriğine dahil olan sözleşmenin amacı ve sınırları da özel olarak ortaya konulmaktadır. Zira bilhassa taraflara ait saik ve sözleşmenin sebebi (causa) yönünden sözleşmenin amacı ile var olan farkların ortaya konulması önem taşımaktadır. Belirlenen amaç doğrultusunda sözleşmelerde genel ahlaka aykırılık denetimi yapacak olan hâkimin hangi esasları incelemesi gerektiği özel olarak vurgulandıktan sonra sözleşmenin doğrudan ve dolaylı amacı kavramları açıklanmakta ve amacı genel ahlâka aykırı sözleşmeler ile genel ahlâka aykırı amaçla düzenlenen soyut borç ikrarları bakımından denetimin kapsamı belirlenmektedir. Amacı genel ahlâka aykırı sözleşmeler yönünden denetimin kapsamı incelenirken borçlandırıcı işlemler ve tasarruf işlemleri arasındaki ayrıma da işaret edilmektedir. Soyut borç ikrarları yönünden ise Türk Borçlar Kanunu m. 81 hükmü çerçevesinde bir değerlendirmeye de yer verilmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
31

Mirgen, Çağatay. "Türkiye’de BIST Sınai Şirketlerinin Finansal Başarısızlık Dinamikleri: Altman Z-Skor Modeli Perspektifi." Muhasebe ve Finansman Dergisi, no. 106 (April 15, 2025): 195–220. https://doi.org/10.25095/mufad.1599910.

Full text
Abstract:
Bu çalışmanın amacı finansal başarısızlığın sektörel düzeyde nasıl şekillendiğine ilişkin bir bakış açısı sağlamaktır. Bu kapsamda, Türkiye’de BIST Sınai endeksinde yer alan şirketlerin finansal başarısızlık risklerini değerlendirmek ve etkili finansal oranları belirlemek için Altman Z-Skor modelini bağımsız değişken olarak ele alan bir analiz gerçekleştirilmiştir. Panel veri analizi yöntemiyle 2006-2023 yıllarını kapsayan veri seti kullanılarak, bağımsız değişkenler için likidite, borç yapısı, kârlılık ve etkinlik gibi çeşitli finansal oranların Altman Z-Skor üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Altman Z-Skor Modeli, şirketlerin finansal durumlarını ve iflas risklerini değerlendirmek için temel bir gösterge olmasından dolayı tercih edilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre, likidite oranlarının (asit-test oranı ve cari oran), finansal başarısızlık üzerinde pozitif etkisi bulunmaktadır. Bunun yanında, borç oranlarının (uzun vadeli borçlar/toplam özsermaye ve toplam borçlar/toplam aktifler) yüksek seviyelerinin finansal başarısızlık riskini artırdığı gözlenmiştir. Kârlılık göstergeleri (aktif ve özsermaye kârlılığı), güçlü bir finansal performansın başarısızlık riskini azalttığını destekler niteliktedir. Ayrıca, stok devir hızının olumlu etkisi, etkin stok yönetiminin finansal sağlamlığa katkı sağladığını göstermektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
32

Katı, Murat. "BİST’te İşlem Gören Sigorta Şirketlerinin SV-EDAS Yöntemleri ile Performans Analizi." Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Dergisi 18, no. 1 (2025): 133–50. https://doi.org/10.29067/muvu.1522976.

Full text
Abstract:
Ülkemizde sigorta sektörü, bankacılık sektörünün ardından finansal piyasanın en önemli aktörleri arasındadır. Bu çalışmada Türkiye’de sigorta sektöründe faaliyet gösteren ve Borsa İstanbul (BİST)’te işlem gören sigorta şirketlerinin finansal performanslarının Çok Kriterli Karar Verme (ÇKKV) yöntemlerinden İstatistiksel Varyans (SV) ve Ortalama Çözüm Uzaklığına Dayalı Değerlendirme (EDAS) yöntemleri ile analiz edilmesi amaçlanmaktadır. Çalışma kapsamında BİST’te işlem gören 6 sigorta şirketinin 2013-2023 dönemine ilişkin finansal performanslarının incelenmesi amacıyla, literatürde yer alan çalışmalardan faydalanarak 8 finansal kriter belirlenmiştir. Belirlenen kriterlerin ağırlıkları SV yöntemi ile hesaplanmış ve EDAS yöntemi ile analiz edilmiştir. Çalışma sonucunda şirketlerin finansal performanslarını etkileyen en önemli kriterlerin yıllar itibariyle farklılık gösterdiği ancak alınan prim (net)/toplam özkaynaklar, cari varlıklar/kısa vadeli borçlar ile uzun vadeli borçlar/toplam aktifler gibi kriterlerin her zaman öncelikli olduğu saptanmıştır. EDAS yöntemi ile gerçekleştirilen analiz sonucunda 2023 yılında finansal performansı en yüksek şirketin Agesa Hayat ve Emeklilik A.Ş., en düşük şirketin ise Ak Sigorta A.Ş. olduğu tespit edilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
33

Sarıhan, Banu Bilge. "Türk Borçlar Kanunu’nda Genel Bı̇r Kural Olarak Tehlı̇ke Sorumluluğu." Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi 20, no. 1 (2014): 1177–96. http://dx.doi.org/10.33433/maruhad.607073.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
34

UZUN, Mehmet. "BORÇLAR HUKUKUNDA HUKUKA UYGUNLUK NEDENİ OLARAK ZARAR GÖRENİN RIZASI." JOURNAL OF ACADEMIC SOCIAL RESOURCES 5, no. 13 (2020): 238–50. http://dx.doi.org/10.31569/asrjournal.63.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
35

EKİNCİ, Ahmet. "İSLAM BORÇLAR HUKUKUNDA BEDELLERİN MİKTARINDA YAPILAN DEĞİŞİKLİĞİN SÖZLEŞMEYE ETKİSİ." Kilis 7 December University Journal of Theology 7, no. 1 (2020): 389–422. http://dx.doi.org/10.46353/k7auifd.706187.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
36

ÇETİNTAŞ, Recep. "İslam Hukuku Açısından Tedarik Sözleşmesinin Meşrûiyeti (Türk Borçlar Hukuku'nda." Journal of Turkish Studies 11, Volume 11 Issue 12 (2016): 39. http://dx.doi.org/10.7827/turkishstudies.9797.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
37

Haluk, EMİROĞLU. "ROMA HUKUKU'NDA EKSİK BORÇ (OBLIGATIO NATURALIS) OLARAK DOĞAN BORÇLAR." Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 51, no. 4 (2002): 1. http://dx.doi.org/10.1501/hukfak_0000000552.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
38

Süleyman, YILMAZ. "TÜRK BORÇLAR KANUNU TASARISINDA SEBEP SORUMLULUKLARINA İLİŞKİN YENİ HÜKÜMLER." Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 59, no. 3 (2010): 551–78. http://dx.doi.org/10.1501/hukfak_0000001609.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
39

BAŞARA, TURAN, and Gamze Gamze. "Türk Borçlar Kanunuyla getirilen yeni bir müessese: borca katılma." Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 63, no. 2 (2014): 419–47. http://dx.doi.org/10.1501/hukfak_0000001754.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
40

UYAROĞLU, Osman. "TÜRK BORÇLAR KANUNU MADDE 417 BAĞLAMINDA İŞÇİNİN KİŞİLİĞİNİN KORUNMASI." Türkiye Adalet Akademisi Dergisi, no. 54 (April 3, 2023): 315–38. http://dx.doi.org/10.54049/taad.1274446.

Full text
Abstract:
Çalışmada, işçinin Türk Borçlar Kanunu bağlamında kişiliğinin korunması meselesi ele alınmıştır. İktisadi gelişmenin en önemli toplumsal konuyu teşkil ettiği 19-20. yy dönemlerinin geride kalmasıyla; günümüz dünyasında işçinin ekonomik sistem içinde bireysel alanının korunması giderek daha gerekli ve önemli bir konu haline gelmiştir. Zira sistemin temel yapıtaşı olan işçiler, ekonomik sistem içinde yalnızca ekonomik yönlerden değil; bir birey olarak temel kişilik hakları bakımından da korunmaya ihtiyaç duymaktadırlar. Bu bağlamda; hukuk dünyasındaki güncel gelişmeler neticesinde kavramlaşan yeni nesil haklar da; işçinin kişiliğinin korunmasında ayrıcalıklı bir konuma sahip olmaktadır. 
 İşçinin kişiliğinin korunması konusu; Anayasa, Türk Medeni Kanunu, Türk Borçlar Kanunu’nda yer verilen çeşitli hükümler üzerinden temel hukuki dayanaklarına kavuşmaktadır. Ayrıca İş Kanunu’nda düzenlenen işverenin işçilere eşit davranma borcu (İş K. m. 5); işçinin kişiliğinin korunmasına hizmet etmesi sebebiyle ele alınmıştır.
 TBK m. 417 işçinin kişiliğini genel ve özel yönleriyle korumaktadır. Genel yönden yukarıda değinilen mevzuat çerçevesinde geniş anlamda bir koruma düzenlenmişken, özel yönden işçinin psikolojik taciz ve cinsel tacize karşı da korunması üzerinde özellikle durulmuştur. Bu bağlamda çalışmada anılan bu özel kavramlar ele alınarak konunun derinlemesine ele alınması amaçlanmıştır. Çalışmanın son kısımlarında; işverenin işçinin kişilik haklarına yönelik ihlallerden sorumluluğunun niteliği üzerinde durulmuştur.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
41

KARASU, Bülent. "Uluslararası Hukuk Belgeleri Işığında Türk Borçlar Hukukunda Çıkar Çatışması." İzlek Akademik Dergi 5, no. 1 (2023): 1–14. http://dx.doi.org/10.53804/izlek.1245603.

Full text
Abstract:
Çalışmamızda çıkar çatışması konusuna ilişkin olarak uluslararası düzenlemelerde yer alan hükümlerin ve varılan hedeflerin hukuk sistemimiz ile karşılaştırmalı olarak incelenmesi gaye edinilmiştir. Türk hukuku, uluslararası belgelerden farklı olarak çıkar çatışmasını pozitif olarak düzenlememiştir. Bu durum hukuki istikrarsızlığa yol açmaktadır. Çıkar çatışması içerisinde hareket eden temsilcinin yaptığı işlemin temsil olunana karşı ileri sürülemeyeceği, ancak belirli koşullarda temsil olunanın muvafakati ile geçerli hale getirilebileceği kabul edilmektedir. Uluslararası belgelerde çıkar çatışmasının varlık koşulları, muvafakat süreci ve yaptırım rejimi sistematik bir şekilde düzenlenmiştir. Bu hukuk düzenlerinde çıkar çatışması içerisinde yapılan işlemlere iptal edilebilirlik yaptırımı uygulanmaktadır. Hukuk sistemimizde ise çıkar çatışmaları yetkisiz temsil kapsamında çözümlendiğinden, temsil olunanın takdirine ağırlık veren BK. m. 46’nın öngördüğü katı yaptırım rejimi uygulanmaktadır. Çıkar çatışmasına ilişkin hükümlerin Borçlar Kanununda pozitif olarak düzenlenmesi, bu konuda uluslararası belgelerde ve İtalyan Medeni Kanununda yer alan hükümlerin kaynak olarak dikkate alınması yerinde olacaktır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
42

GENÇ, Fatih. "TÜRK BORÇLAR KANUNU’NDA MÜTESELSİL BORÇLULUK, RÜCU İLİŞKİSİ VE HALEFİYET." Fides Hukuk Dergisi 7 (Haziran), no. 7 (Haziran) (2024): 1–20. http://dx.doi.org/10.29228/fides.73538.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
43

AKMAN, Ahmet. "A Study on Saling by Condition of Approval in Islamic Law, Majalla and Turkish Law." Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 63, no. 1 (2022): 211–46. http://dx.doi.org/10.33227/auifd.1002080.

Full text
Abstract:
Türk Borçlar Kanununda beğenme koşulu ile satış, alıcının satılanı deneyerek veya gözden geçirerek beğenmesi koşuluyla yapılan satış olarak tanımlanır. Satış sözleşmesinin bu türünde alıcı satılanı kabul edip etmemekte tamamen serbest hareket eder. İradesi beğenme yönünde olursa geçerli bir satış sözleşmesi olarak hüküm ve sonuçlar doğurur. Alıcı beğenme şartına bağlı olarak geciktirici iradi bir hakka sahip olmuş olur. Bekleme döneminde tarafların hak ve borçları söz konusudur. Bu dönemde alıcı maldan bazı yararlar elde etmiş olabilir. İradesi olumlu olduğunda bunlara sahip olmaya devam eder, aksi halde iade etmesi gerekecektir. Beğenme şartıyla satış sözleşmesi Türk Borçlar Kanununda 249-252 maddeleri arasında düzenlenmiştir. Bu satış türünün tanımı ise md. 249’da verilmiştir. Bu maddeye göre, “Beğenme koşuluyla satış, alıcının satılanı deneyerek veya gözden geçirerek beğenmesi koşuluyla yapılan satıştır.” Yine kanun tarafların hak ve borçlarını 250. maddede tespit etmiştir. Buna göre, “Beğenme koşuluyla satışta alıcı, satılanı kabul etmekte veya hiçbir sebep göstermeksizin geri vermekte serbesttir. Satılan, alıcının zilyetliğine geçmiş olsa bile, satılanın mülkiyeti, beğenme koşulunun gerçekleştiği ana kadar satıcıda kalır.” İslam hukukunda ve Mecelle’de bu müessesenin bir benzerini görmek mümkündür. Mecelle bu türden bir sözleşme için iki kavram kullanır: Sevm-i şirāʾ ve sevm-i naẓar. Bunlardan özellikle ilki beğenme koşulu ile satışla birçok bakımdan benzerlik gösterir. Bu sözleşme türünde malın beğenme şartına bağlı olarak teslimi söz konusudur. Ayrıca bedel taraflar arasında belirlenmiş ve üzerinde mutabık kalınmıştır. Bedel konusundaki bu hususiyet satılanın hasarı konusunda belirleyici olmaktadır. Sevm-i şirāʾ yolu ile satış sözleşmesinde bedelin konuşulmuş ve üzerinde anlaşılmış olması önemlidir. Ayrıca alıcının malı teslim alması gerektiği de Mecelle md. 298’de ifade edilmiştir. Mecelle md. 299’da düzenlenmiş sevm-i naẓarda ise malı görmek ve başkasına göstermek üzerinde durulmuştur. Bu ikincideki sorumluluk ilkinden farklı olarak emanet kapsamında değerlendirilmiştir. Sevm-i şirāʾ ve naẓar arasında belirtilen farklar dikkate alındığında, sevm-i şirāʾnın Türk hukukunda yer alan beğenme koşuluyla satış hükümleri ile önemli ölçüde benzerlik arz ettiği göze çarpar. Bu benzerliklerden en önemlisi genel görüşe göre beğenme şartıyla satış sözleşmesinin geciktirici şarta rağmen kurulmuş olması itibariyle sevm-i şirāʾda olduğu gibi teslime bağlı olarak hasarın alıcıya geçmesidir. Çalışma konuyu ağırlıklı olarak Mecelle özelinde ve İslam hukuku bakımından ele almakta, Türk Hukuku ile önemli ayrım ve benzeşim noktalarında konunun özü itibariyle karşılaştırmalar yapmaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
44

Yünlü, Semih. "Türk Borçlar Kanunu Hükümlerince Satıcının Ayıp Sorumluluğu Bakımından Alıcının Külfetleri." Marmara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Hukuk Araştırmaları Dergisi 25, no. 1 (2019): 329–59. http://dx.doi.org/10.33433/maruhad.583731.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
45

TEKELİOĞLU, Numan. "Mecelle'de ve Türk Borçlar Kanunu'nda Satış Sözleşmesinin Kurulması ve Unsurları." Selcuk Universitesi Hukuk Fakultesi Dergisi 25, no. 2 (2017): 519–57. http://dx.doi.org/10.15337/suhfd.338210.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
46

KESKİN, Burcu. "6098 SAYILI TÜRK BORÇLAR KANUNUNU'NA GÖRE GENEL İŞLEM KOŞULLARININ DENETİMİ." SOCIAL MENTALITY AND RESEARCHER THINKERS JOURNAL 7, no. 46 (2021): 1402–16. http://dx.doi.org/10.31576/smryj.929.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
47

PEHLİVAN, Metin. "6098 SAYILI TÜRK BORÇLAR KANUNU'NDA KONUT İHTİYACI (GEREKSİNİMİ) SEBEBİYLE TAHLİYE." Journal of Life Economics 4, no. 4 (2017): 179–90. http://dx.doi.org/10.15637/jlecon.217.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
48

KARAYILMAZLAR, Ekrem, and Mehmet ÖZGÜN. "TASARRUFLAR İLE DIŞ BORÇLAR ARASINDAKİ İLİŞKİNİN AMPİRİK ANALİZİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ." Hacettepe Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 37, no. 3 (2019): 489–516. http://dx.doi.org/10.17065/huniibf.451458.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
49

Levent, AKIN. "YENİ BORÇLAR KANUNU DÜZENLEMELERİ ÇERÇEVESİNDE ASIL İŞVERENİN MÜTESELSİL SORUMLULUĞUNUN NİTELİĞİ." Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 60, no. 4 (2011): 733–74. http://dx.doi.org/10.1501/hukfak_0000001643.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
50

Fatma, HIZIR. "Türk Borçlar Kanunu kapsamında alım ve satım komisyoncusunun temsil yetkisi." Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 65, no. 4 (2016): 2867–90. http://dx.doi.org/10.1501/hukfak_0000001880.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!