Academic literature on the topic 'Çanakkale savaşı'

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the lists of relevant articles, books, theses, conference reports, and other scholarly sources on the topic 'Çanakkale savaşı.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Journal articles on the topic "Çanakkale savaşı"

1

Çakı, Caner, and Abdülhakim Bahadır Darı. "Birinci Dünya Savaşı’nda Alman Ulk Mizah Dergisi’nde Çanakkale Savaşı Propagandası." MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi 13, no. 4 (2024): 1336–48. http://dx.doi.org/10.33206/mjss.1478237.

Full text
Abstract:
Alman İmparatorluğu’nda yayımlanan Ulk, Birinci Dünya Savaşı’nda imparatorluğun propaganda aracı olarak hizmet ederek savaş içerisindeki çeşitli mücadeleleri konu almıştır. Osmanlı İmparatorluğu’nun İtilaf Devletleri’ne karşı kazandığı Çanakkale Savaşı’nı da konu alan dergi, karikatürleri üzerinden savaşa yönelik çeşitli propaganda mesajları vermiştir. Çalışmada Ulk’un Çanakkale Savaşı’nı konu alan karikatürlerinde ne tür propaganda mesajlarının verildiğinin ve bu propaganda mesajları üzerinden Alman kamuoyunun ne yönde şekillendirilmeye çalışıldığının tespit edilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla William Labov’un Anlatı Çözümlemesi üzerinden göstergebilim yöntemi kullanılarak karikatürlerdeki görsel ve yazılı göstergelerle oluşturulan anlatıların çözümlenmesine çalışılmıştır. Çalışmada karikatürlerde Çanakkale Savaşı bağlamında Osmanlı İmparatorluğu’nun zaferine İtilaf Devletleri’nin ise çaresizliğine odaklanıldığına yönelik bulgular elde edilmiştir. Bu şekilde çalışmada Çanakkale Savaşı’na yönelik propaganda üzerinden Alman kamuoyunda Osmanlı İmparatorluğu’nun İtilaf Devletleri’ne karşı başarıyla mücadele edebileceğine ve savaşın İttifak Devletleri lehine kazanılacağına yönelik mesajların verildiği sonucuna ulaşılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

KURT, Emin. "Çanakkale Savaşı’nda Bir Uçak Gemisi: Ark Royal (17 Şubat 1915 - 18 Mart 1915)." SAVSAD Savunma ve Savaş Araştırmaları Dergisi 32, no. 2 (2022): 305–44. http://dx.doi.org/10.54078/savsad.1078363.

Full text
Abstract:
Çanakkale Savaşı, gerek Türk gerekse yabancı araştırmacılar tarafından en çok incelenen Birinci Dünya Savaşı cephelerinden birisidir. Ancak bu araştırma çokluğunda havacılık faaliyetleri yeteri kadar ilgi çekmemiştir. Çanakkale Savaşlı sırasında yaşanan havacılık faaliyetleri daha çok popüler çalışmalarda yer bulmuş ve hakkıyla incelenememiştir. Bu yetersiz çalışmaların çoğu da kaynak zenginliğine sahip olmayıp sınırlı kaynaklarla değerlendirilmeye çalışılmıştır. 
 Bu çalışmada Çanakkale Savaşı’nın ilk safhasında İttifak hava gücünü oluşturan Ark Royal uçak gemisinin ve sahip olduğu deniz uçaklarının faaliyetleri incelenecektir. Dönem olarak Ark Royal’in Çanakkale’ye geliş tarihi olan 17 Şubat 1915 tarihinden deniz savaşının yaşandığı 18 Mart 1915 günü de dâhil olmak üzere altmış bir günlük dönem incelenmiştir. Bu inceleme sırasında; İngiliz, Alman ve Türk askeri arşiv belgeleri ile Çanakkale Savaşlarını tüm yönleri ile konu alan tüm Türk tarih çalışmaları ve İngiliz resmi yayınları ile yabancı yayınlar incelenmiştir. 
 Bu inceleme sırasında yabancı arşiv ve yayınlardan tespit edilen bilgilerin Türk kaynakları ile karşılaştırması yapılarak en doğru bilgiye ulaşılmaya çalışılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Ünsal, BAŞAK. "Yunanca kaynaklarda Çanakkale Savaşı." Ankara Üniversitesi Türk İnkılap Tarihi Enstitüsü Atatürk Yolu Dergisi, no. 56 (2015): 1–10. http://dx.doi.org/10.1501/tite_0000000420.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Tepedelen, Kenan. "Birinci Dünya Savaşı'nın Unutulmuş Bir Diplomatik Cephesi: Etyopya." Belleten 71, no. 261 (2007): 745–56. http://dx.doi.org/10.37879/belleten.2007.745.

Full text
Abstract:
Birinci Dünya Savaşı denilince, akla ilk önce kuşkusuz asker ve sivil 8.700.000 insanın ölümüne yol açan ve bir o kadarının da yaralanmasına, evsiz ve barksız kalmasına neden olan acımasız bir ihtilaf gelir. Bu savaş, siyasi sonuçları itibariyle tarihe damgasını vurmuş, dört imparatorluğun (Alman İmparatorluğu, Avusturya-Macaristan İmparatorluğu, Çarlık Rusya İmparatorluğu ve Osmanlı İmparatorluğu) çökmesi neticesini doğurmuştur. Keza Birinci Dünya Savaşı'nı inceleyenler, dikkatlerini daha ziyade 1914-1918 döneminde cereyan eden büyük muharebeler, örneğin Fransa, Polonya, Galiçya, Çanakkale cephelerinde meydana gelen çatışmalar üzerinde yoğunlaştırır, Amerika Birleşik Devletleri'nin 6 Nisan 1917 tarihinde İtilâf Devletleri yanında savaşa giriş nedenleri üzerinde dururlar.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

ÇETİŞLİ, İsmail. "Türk Milletinin Çanakkale Savaşı Günlerinde Yüz Yüze Kaldığı Yokluk ve Yoksullukların ... Ve Çanakkale Romanına Yansımaları." Erdem, no. 49 (December 1, 2007): 183–96. http://dx.doi.org/10.32704/erdem.2007.49.183.

Full text
Abstract:
Sayısı ve kalitesi tartışılsa bile, Türk tarihinin akışını etkileyen Çanakkale Savaşı, Türk edebiyatında önemli ölçüde yankısını bulmuştur. Bunlardan biri Mustafa Necati Sepetçioğlu'nun …Ve Çanakkale isimli romanıdır. Farklı açılardan ele alınabilecek olan romanın muhtevasında dikkati çeken hususlardan biri, Türk milletinin Çanakkale Savaşı günlerinde yüz yüze kaldığı yokluk ve yoksulluklardır. Ekonomik, insanî ve idarî sahalarda çok belirgin olan yokluk ve yoksulluk, Çanakkale'yi geçilmez kılan insanların destanını çok daha anlamlı kılmaktadır. Bildiride adı geçen roman bu açıdan ele alınıp incelenmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

YAZICI, Nevin. "Çanakkale Savaşı’nda Siper Hayatı ve Cephede Sosyal Faaliyetler." Erdem, no. 59 (April 1, 2011): 199–228. http://dx.doi.org/10.32704/erdem.2011.59.199.

Full text
Abstract:
Çanakkale savaşları olağanüstü şartların ve olağanüstü mücadelelerin savaşıdır. Türk askeri Çanakkale'de bir ölüm-kalım savaşı vermiş; gelecek nesillerin varlık ve bağımsızlık mücadelesi için hayatını vatanına feda etmiştir. Çanakkale Savaşı'nda siper hayatı ve cephede sosyal faaliyetler konulu bu çalışmada, Türk askerinin olağanüstü şartlarda oluşturulan cephedeki sosyal hayatı ele alınacaktır. Çalışma, siper hayatı ve askerlerin sosyal ihtiyaçlarının temini, cephede askerin psikolojik durumu ve propaganda faaliyetleri, esirlere yapılan muameleler ve cepheyi ziyaret eden heyetler çerçevesinde özellikle dönemin basınına yansıyan ve hatıratlarda yer alan veriler çerçevesinde incelenecektir. Anahtar Kelimeler: Çanakkale Savaşı, cephe hayatı, Türk askerinin siper hayatı, Çanakkale Savaşı'nda sosyal faaliyetler.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Alkan, Necmettin. "Alman Kaynaklarına Göre Çanakkale Savaşı ve Zaferi." Belleten 80, no. 289 (2016): 899–938. http://dx.doi.org/10.37879/belleten.2016.899.

Full text
Abstract:
Uzun bir geçmişe sahip olan Türk-Alman ilişkilerinin finali, 1914 Türk-Alman Askerî İttifakı ve 1914-1918 Birinci Dünya Savaşı'nda birlikte savaşmalarıdır. Üç kıtada, çok geniş bir coğrafya binlerce kilometrelik bir alanda yan yana harp eden Türklerin ve Almanların ortak cephelerinden biri de Çanakkale'dir. İtilaf Devletlerine karşı karada ve denizde birlikte savaşılan Çanakkale Savaşı'nda parlak bir zafer kazanılmıştır. Çanakkale Savaşı ve zaferi bütün yönleriyle Türk tarihçileri tarafından yeterince ele alınsa da ve gündeme getirilse de, Türkiye'nin müttefiki Almanya'nın bu savaştaki yeri ve zaferdeki katısı pek de araştırılmamıştır. Ayrıca konuyla alakalı mevcut araştırmalarda Alman kaynaklarına yeterince müracaat edilmemiştir. Makalemiz bu boşluğu doldurmak için kaleme alınmıştır. Türkiye'nin müttefiki olarak Almanya'nın Çanakkale Cephesi'ndeki askerî personel ve askerî mühimmat bakımından bu zaferdeki yeri ve rolü araştırılmıştır. Çalışmada birinci ve ikinci elden Alman kaynaklarına müracaat edilmiştir. Çalışma neticesinde ortaya çıkan sonuçlar şöyledir: Çanakkale Savaşı'nın kazanılmasında Almanya'nın askerî ve mühimmat olarak ciddî destekleri olmuştur. Çanakkale Cephesi'ne Türk Ordusu ile birlikte savaşan 500-700 arasında değişen komutan, subay, asker ve askerî uzman iştirak etmiştir. Özellikle de komuta kademesinde ciddî bir ağırlıkları vardı. Askerî malzeme olarak Almanya'da gelen önemli oranda silah desteği söz konusudur. Alman deniz altıları ve uçakları da bu savaş iştirak etmişlerdir. Cephe gerisinde ise istihbarat ve sağlık gibi alanlarda da benzer bir desteği vermişlerdir. Bu bilgiler ışığında makalemizde çıkan en önemli sonuç, Çanakkale zaferinin elde edilmesinde Alman subaylarının ve askerî yardımının önemli bir yere sahip olduğu şeklindedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Elmacı, Mehmet Emin. "Mustafa Kemal Atatürk’ün İnsancıl ve Barışçıl Dış Politika Aracı Olarak Anzaklara Mesajları." JOURNAL OF HISTORY AND FUTURE 10, no. 3 (2024): 216–53. http://dx.doi.org/10.21551/jhf.1513060.

Full text
Abstract:
I. Dünya Savaşı içindeki Çanakkale Muharebeleri birçok açıdan dünyayı etkilemiştir. Savaşın siyasi ve özellikle de toplumsal sonuçları dünyanın her yerinde önemli gelişmelere neden olmuştur. Avustralya’nın da bu savaş sonrasında 25 Nisan’ı, “Anzak Günü” olarak niteleyip her yıl anma törenleriyle kutlamaları ve milli bilinçlerini güçlendirmeleri de bunlardan birisidir. Bu savaşta önemli katkısı olan ve sonradan Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu da olacak olan Mustafa Kemal Atatürk ile Avusturyalılar arasında da saygı ve övgüye dayalı önemli bir bağ oluşmuştur. Makalemizde yeni bulgularla, bu bağın başlangıcını ve Atatürk’ün Avusturalya halkına verdiği mesajların kronolojik bir değerlendirmesini yaparak tarihe önemli bir kayıt koyma düşüncesindeyiz. Özellikle Türkiye ve Avusturya basınında Atatürk’ün ilk kez yayımlanacak Anzak Günü mesajları ve bu konuda çalışılmış eserlerden hareketle, Atatürk’ün dış politikasındaki barış politikasına uygun olarak girişimleri ortaya konulacaktır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

TEKŞAN, Mesut. "Tarihe Sığmayan Destanın Romanı ... Ve Çanakkale (1 Geldiler, 2 Gördüler, 3 Döndüler) Mustafa Necati Sepetçioğlu." Erdem, no. 49 (December 1, 2007): 197–210. http://dx.doi.org/10.32704/erdem.2007.49.197.

Full text
Abstract:
Mustafa Necati Sepetçioğlu, Dünkü Türkiye Dizisinde yayımlanmış olan Osmanlı ve Selçuklu Üçlemelerinin son halkası olarak gördüğü Çanakkale Zaferi'nin romanını ...Ve Çanakkale 1 Geldiler, 2 Gördüler, 3 Döndüler alt adlarıyla üç cilt halinde yazar. Birinci ve ikinci ciltlerde düşmanın gelişi ve düşmana karşı koyma çabaları anlatılırken, üçüncü ciltte Çanakkale Savaşı ve kazanılan tarihî zafer ele alınmaktadır. ...Ve Çanakkale Türk'ün gücünü küçümseyip onun boğazını sıkmaya gelenlere, Türk'ün gücünün gösterildiği ve nihayet geldiklerinden bin beter döndürüldükleri yerde yaratılan bir destanın romanıdır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

BORLAT, Barış. "OSMANLI-İTALYAN HARBİ’NDE (1911-1912) ÇANAKKALE’YE ASKER İHRACINA KARŞI ALINAN SAVUNMA TEDBİRLERİ." Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi 10, no. 32 (2022): 271–93. http://dx.doi.org/10.33692/avrasyad.1176860.

Full text
Abstract:
İtalya, siyasi birliğini tamamladıktan sonra hızla sömürge arayışına girmiştir. Bu amaçla Akdeniz havzasında önce Tunus’a yönelmiş ancak Fransa’nın Tunus’u işgali ile Trablusgarp’ta nüfuz sağlamaya başlamıştır. Bu kapsamda süreç yönetimi için Avrupa güç dengesini gözetmiş ve siyasal ittifaklar ile varlığını güçlendirmeye çalışmıştır. İtalya, Trablusgarp’ı işgal öncesinde bölgede nüfuzunu sağlamak adına siyasal, sosyal ve ekonomik birçok girişim yaptıktan sonra Avrupa siyasal ilişkiler bütününü de uygun zamanını gözeterek işgali gerçekleştirmiştir. Osmanlı Devleti’nin içinde bulunduğu siyasal, ekonomik ve askerî şartlara Trablusgarp’ın coğrafi durumu da eklendiğinde savunmayı önemli oranda zorlaştırmış ve bir yanıyla gayrinizami harbi zorunlu kılmıştır. Osmanlı Devleti, bu amaçla bölgeye gönüllü giden subaylara her türlü kolaylığı sağladığı gibi maddi destek vermeyi de ihmal etmemiştir. İtalya’daki bazı yöneticiler için Trablusgarp’ın işgali askeri bir gezintiden ibaret olacak kadar basit olduğu değerlendirilmiş olsa da durum hiç de öyle olmamıştır. Nitekim İtalya sahil kıyılarına tutunmuş iç bölgelere girmeyi bir türlü başaramamıştır. Bu durum savaşın başta ekonomik olmak üzere yükünü her geçen gün artırmıştır. İtalya, bu sıkışmışlık içerisinde Osmanlı Devleti’ni barış anlaşması yapmaya zorlamak için savaşı Akdeniz’e ve Ege’ye yaymaya başlamıştır. Bu çerçevede Çanakkale Boğazı’na iki defa saldırı düzenlemiştir. İtalyanların, Trablusgarp Savaşı esnasında Çanakkale’ye ilk saldırıları 18 Nisan 1912 tarihinde olmuştur. Bu olay, Osmanlı karar alıcılarında İtalyanların karaya asker ihracı ihtimalini düşündürmeye başlamıştır. Bu durum savunma yaklaşımını da önemli oranda şekillendirmiştir. Osmanlı Devleti, Gelibolu Yarımadası başta olmak üzere bölgenin kritik arazilerini tespit etmeye, yığınak yapmaya ve birlikleri tertiplendirmeye başlamıştır. Bu çalışmada, Osmanlı-İtalyan Harbi sürecinde Çanakkale bölgesinde konuşlu olan Çanakkale Ordusu bünyesinde İtalyanların karaya asker çıkarmaları ihtimaline karşı alınan savunma tedbirleri askeri arşiv belgeleri (ATASE) temelinde Çanakkale muharebelerine uzanan savunma yaklaşımları mukayesesinde değerlendirilmeye çalışılmıştır
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
More sources

Books on the topic "Çanakkale savaşı"

1

Artuç, İbrahim. 1915 Çanakkale Savaşı. Kastaş Yayınları, 1992.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Tolga, Örnek, ed. Gelibolu: Çanakkale savaşı gerçeği. Ekip Film Yayınları, 2005.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

author, Taktak Okan, Karakaş Savaş author, and Atabay Mithat author, eds. Derinlerden yansımalar: Çanakkale savaşı batıkları. Vehbi Koç Vakfı, 2013.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Şimşir, N. Bilal. Çanakkale Savaşı bağlamında Avustralya'da Atatürk ve Türk toplumu. Atatürk Araştırma Merkezi, 2018.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Alkama, Dilber. Birinci Dünya Savaşı sırasında Çanakkale ve Marmara'da denizaltı taarruzları 1914-1915. Aygan Yayıncılık, 2015.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Ashmead-Bartlett, Ellis. İngiliz savaş muhabiri Bartlett'in gözüyle Çanakkale savaşının içyüzü. Bilge Yayınevi, 2003.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Suda, E. Zeynep. Büyük savaşın hafıza mekânları: Çanakkale-Gelibolu ve Alsace-Lorraine cepheleri. Yazılama Yayınevi, 2017.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

İstekli, Bahtiyar. İlk defa yayınlanan fotoğraflarla Çanakkale cephe gerisinde savaş: Gallipoli the battle behind the frontline with hitherto unpublished photographs. D Yayınevi, 2015.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Aygül, Zehra. Çanakkale Savaşı. Ugurböcegi Yayinlari, 2015.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Çanakkale savaşı günlüğü. Timaş Yayınları, 2009.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
More sources

Conference papers on the topic "Çanakkale savaşı"

1

KARAGÜLMEZ, Müjdat. "Türkiye’nin Diplomasi Zaferi: Montrö Boğazlar Sözleşmesi (20 Temmuz 1936) (Macar Kaynaklarına Göre)." In 10. Uluslararası Atatürk Kongresi. Atatürk Araştırma Merkezi Yayınları, 2024. http://dx.doi.org/10.51824/978-975-17-6043-2.20.

Full text
Abstract:
1453 yılında İstanbul’un fethi ile İstanbul ve Çanakkale Boğazları Türk hâkimiyetine girdi. Bu tarihten itibaren, Marmara Denizi aracılığıyla Karadeniz’i Akdeniz’e bağlayan bu deniz yoluna “Türk Boğazları” adı verildi. Boğazlar, yüzyıllar boyunca Türk hâkimiyeti döneminde stratejik önemini korudu. Osmanlı Devleti’nin Birinci Dünya Savaşı’ndan yenik ayrılması sonrasında imzalanan Mondros Mütarekesi ile İtilaf Devletleri İstanbul ile birlikte Boğazları fiilen işgal etti. 10 Ağustos 1920 tarihinde imzalanan Sevr Barış Antlaşması’yla da Boğazlardan tüm devletlerin geçişinin serbest olması karara bağlandı. Nitekim Mustafa Kemal Paşa önderliğinde başlayan bağımsızlık mücadelesinin başarıya ulaşması, Lozan’da yapılacak barış görüşmelerine giden yolu açmış oldu. Ancak 24 Temmuz 1923’te imzalanan Lozan Barış Antlaşması maddeleri gereğince, Boğazlarda tam anlamıyla Türk hâkimiyeti sağlanamadı ve Boğazların uluslararası bir komisyon tarafından kontrol edilmesi kararı alındı. 1930’lu yıllara gelindiğinde Avrupa’da var olan barış ve huzur ortamı yerini güvensiz bir dış politikaya bıraktı. Türkiye’nin bu dönemdeki dış politika hedefi, barışın devamlılığını sağlamak üzerine kuruldu. Zira Almanya ve İtalya gibi revizyonist devletlerin savaş yanlısı tutumu, Türkiye’nin Boğazlar üzerinde tam hâkimiyet sağlamak amacıyla girişimlerde bulunmasına neden oldu. İngiltere’nin de desteğini alan Türkiye, uluslararası buhranlı süreci iyi değerlendirerek 20 Temmuz 1936’da imzalanan Montrö Boğazlar Sözleşmesi ile Boğazlarda yeniden egemen güç oldu ve Boğazlarda tam hâkimiyet sağladı. Montrö’nün imzalanması, Almanya ve İtalya gibi dönemin diğer revizyonist bir devleti olan Macaristan tarafından yakından takip edildi. Macaristan her ne kadar Karadeniz’e kıyısı olan bir devlet konumunda olmasa da Montrö’nün imzalanmasına giden yolu, kendi revizyon taleplerine örnek teşkil edebileceği gerekçesiyle önemli görmüştür. Türkiye’de görev yapan Macar elçilerinin raporlarında Montrö’nün imzalanması sürecinden sıklıkla bahsetmesi bunu destekler niteliktedir. Macar basını da konuya dair çok sayıda haber yaparak meselesinin çözüm süresi hakkında Macar kamuoyunu bilgilendirmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

ACAR, Derya Genç. "MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN SİNEMAYA BAKIŞI VE BİYOGRAFİK OLARAK TÜRK SİNEMASINDAKİ TEMSİLLERİ." In 9. Uluslararası Atatürk Kongresi. Atatürk Araştırma Merkezi Yayınları, 2021. http://dx.doi.org/10.51824/978-975-17-4794-5.12.

Full text
Abstract:
XIX. yüzyılda bir eğlence aracı olarak ortaya çıkan sinema, ilerleyen yıllarda hemen tüm ülkelerin gündemine girmiş, gelişmesi için gerekli altyapısal destek sağlanmıştır. Sinema, ülkemize girişiyle birlikte kolaylıkla benimsenmiş ve kısa süre içinde geleneksel sanatların önüne geçmiştir. İlk sinema çalışmalarına ordu tarafından kurulan bir merkezle başlatılmasıyla birlikte ilk film çekme denemelerine de girişilmiştir. Mustafa Kemal Atatürk, çağının en önemli siyasi ve askeri lideri olduğu kadar sanat alanında da her türlü yeniliği ve gelişmeyi takip eden bir liderdir. Günümüzün yedinci sanatı olarak kabul edilen sinemayı modern dünyanın en büyük buluşu olarak görmüş, bu konunun devlet olarak desteklenmesi gerektiğini belirtmiştir. Cumhuriyet’in ilan edilmesi ile birlikte toplumun bütün kurumları çağa uygun bir devrimsel dönüşüm yaşarken, Türk sineması Mustafa Kemal’in kişisel gayretleri hariç bu dönüşümden ve destekten mahrum kalmıştır. Biz bu çalışmamızda Mustafa Kemal Atatürk’ün ideolojik ve kültürel anlamda son derece önemli gördüğü sinemaya dair düşünceleri ve katkısı ile birlikte; Türk Sineması içinde bir kategori olarak ortaya çıkan Kurtuluş Savaşı ve biyografik yapımlar ekseninde Mustafa Kemal Atatürk’ün temsil biçimlerini ortaya koyacağız. Nitekim çalışmamızın ana eksenini oluşturan biyografik filmlerin tarihsel film türleri içinde en hassas ve sorunlu alanlar olduğu göz önüne alınırsa; Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Mustafa Kemal Atatürk bu sorunları en ağır yaşayan bir karakter olarak karşımıza çıkmaktadır. Türk sineması Atatürk’e dair bir film ortaya koymak istediğinde Türkiye’nin içinde bulunduğu siyasi koşullar ve tarihe bakış açısı bu filmin temel belirleyicisi olmuştur. Çalışmada Türkiye’de yaşanan siyasi ve sosyal gelişmeler paralelinde Türk sinemasında Mustafa Kemal Atatürk’ün biyografik bir karakter olarak ortaya çıkış sürecini ve bir biyografik tür olarak Atatürk filmleri konu edilecektir. Araştırma Atatürk’ün Türk sinemasında yer aldığı filmlerin yanı sıra dönemin gazeteleri, sinema dergileri ve ikinci el kaynaklardan oluşacaktır. Çalışmamızda üzerinde durulacak filmler şöyledir: Ateşten Gömlek (1923), Bir Millet Uyanıyor (1932), Çanakkale Aslanları (1965), Yorgun Savaşçı (1983), Cumhuriyet (1998), Sarı Zeybek (1993), Mustafa (2008), Veda (2010), Dersimiz Atatürk (2010).
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Bulut, Barış. "Çanakkale Deniz Muharebelerinin Denizde Dönemin Şartlarına Göre Tasarlanmış Savaş Gemisinde Kritik Olayların Yaşandığı Yer ve Sıraya Göre Tanıtılması." In 3. Ulusal Deniz Turizmi Sempozyumu. Dokuz Eylül Üniversitesi, 2016. http://dx.doi.org/10.18872/deu.b.udts.2016.0036.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

ÖZLÜ, Zeynel, and Kerim TİRYAKİ. "CUMHURİYETİN İLK YILLARINDA TÜRK HAVA SAHASININ GÜVENLİĞİNE DAİR BİR ÇALIŞMA: TÜRKİYE CUMHURİYETİ SEYRÜSEFER-İ HAVÂÎ KARARNAMESİ (1925)." In 9. Uluslararası Atatürk Kongresi. Atatürk Araştırma Merkezi Yayınları, 2021. http://dx.doi.org/10.51824/978-975-17-4794-5.92.

Full text
Abstract:
XIX. yüzyıldan başlayıp günümüze kadar gelişme göstermiş olan uçak teknolojisinin savaş dönemlerinde yarattığı ve yaratacağı tehlikeler, barış dönemlerinde yolcu taşımacılığı güvenliğinin sağlanması ihtiyacı ve ülkelerin kendi ulusal hava sahası güvenliğini sağlama düşüncesi hava sahası güvenliği politikalarını doğurmuştur. Bu amaç doğrultusunda her ülke uluslararası antlaşmalar çerçevesinde hazırlanan bağlayıcı temel ilkeler doğrultusunda ulusal hava sahası güvenlik politikalarını oluşturmaya çalışmıştır. Bu bağlamda Lozan antlaşmasında da bu konu ile alakalı belirlenen ilkeler çerçevesinde Türkiye Cumhuriyeti Devleti kendi hava sahası güvenliğini sağlama çalışmalarında bulunmuştur. Bu çerçevede Lozan Antlaşmasında hava ulaşım güvenliğinin sağlanmasına yönelik hazırlanan bağlayıcı ilkeler doğrultusunda Türkiye Cumhuriyeti Seyrüsefer-i Havâî Kararnamesi hazırlanmıştır. Yapılan bu çalışmada da adı geçen bu kararname analiz edilerek cumhuriyetin ilk yıllarında Türk hava sahası güvenliğinin sağlanmasına dair tespitlerde bulunulmuştur. Bu kararnamede 6 bölüm 35 madde, uçuş sahası dahilinde ülkelere verilen rumuzların ne şekilde olduğunu gösteren ve askeri uçak meydanlarındaki ücretlerin belirtildiği iki liste, Lozan antlaşmasında hava faaliyetleri ile alakalı madde ve bölümler ve İstanbul ve Çanakkale boğazlarından geçiş usulüne dair sözleşme maddeleri yer almıştır. Ayrıca Türkiye Cumhuriyeti hava sahasının sınırları, Türk savaş uçakları ve balonlarından başka uçak ve balonların belirlenmiş mevkilerin üstünde uçmalarının ve bu mevkiler dahilinde karaya inmelerinin yasak olduğu ve İzmir, Çatalca, İzmit, Amasra, Samsun, Trabzon, Erzurum mıntıkalarının uçuş sınırları belirtilmiştir. Türkiye Cumhuriyeti hava sınırları dahilinde sivil uçak ve balonların uçuş haklarına sahip olan devletlerin 1919 tarihli uluslararası hava sözleşmesine imza atan devletler olduğu belirtilmiştir. Uluslararası sözleşme dışında kalan ülkelerin ise sivil uçak ve balonlarının Türkiye Cumhuriyeti tarafından belirlenmiş sınırlar dahilinde uçuş haklarına sahip oldukları ve bu hakların da kara ve deniz uçaklarına göre sınıflandırıldığı ifade edilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!

To the bibliography