Academic literature on the topic 'Cebir'

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the lists of relevant articles, books, theses, conference reports, and other scholarly sources on the topic 'Cebir.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Journal articles on the topic "Cebir"

1

Dosay, Melek. "Takîyüddîn'in Cebir Risalesi." Belleten 61, no. 231 (1997): 301–20. http://dx.doi.org/10.37879/belleten.1997.301.

Full text
Abstract:
16. yüzyılda yaşamış meşhur Osmanlı bilim adamlarından Muhammed İbn Ma'ruf İbn Ahmed Takîyüddîn'in doğum yeri ve yılı hakkında çeşitli bilgiler mevcuttur. Onun genellikle 1525 veya 1526 yıllarında Kahire'de doğduğu kabul edilir. Ancak, 1521'de Şam'da doğduğunu bildiren yayınlar da vardır. Şurası kesin olarak bilinmektedir ki, Takîyüddîn İstanbul'a gelmeden önce Kahire'de yetişmiş, eğitimini İstanbul'da tamamlamıştır. Onun İstanbul'da Çivizâde, Ebusuûd, Kutbeddinzâde ve Saçlı Emir gibi kimselerden dersler aldığı bilinmektedir. Daha sonra İstanbul ve Kahire'deki çeşitli medreselerde hocalık yapmış, 1571 yılında müneccimbaşı Mustafa Çelebi'nin ölümüyle Padişah II. Selim tarafından müneccimbaşılığa atanmıştır. 1577 yılında III. Murad'ın fermanıyla Tophane sırtlarında bir rasathane kurmuş ve burada astronomi gözlemleri yapmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

NİŞANCI TÜRKMEN, Burcu, and Gamze Ela KUKUŞ. "Applications of Hypergroup Theory in Solving the Rubik's Cube." Journal of the Institute of Science and Technology 13, no. 3 (2023): 2068–92. http://dx.doi.org/10.21597/jist.1268544.

Full text
Abstract:
Rubik küpünün çözümünün hiper gruplar yardımıyla literatürde var olan grup cebirsel yapısından farklı bir cebirsel yapıyla tasarımı sağlanmıştır. Rubik küp çözümünün stratejisinin gelişim kaydedeceği yöntem olarak genelleştirilmiş permütasyon hiper grup kavramı benimsenmiş olup; grup teoride uygulanan yöntemlerin geliştirilmesi ile gerçekleştirilmiştir. Soyut cebir çalışmalarının uygulama bulması konusunda tüm dünyada yetersizlikler mevcut olmasına rağmen bu çalışma ile Rubik küpün hiper gruplar yardımıyla çözümleme esası elde edilmiş; böylece ulusal ve uluslararası akademik araştırmalara, ülkemizdeki soyut cebir alanında yürütülen çalışmaların uygulaması olması hususunda katkı sunulmuştur. Dolayısıyla Rubik küp yardımıyla literatürde var olan cebir çalışmalarının uygulamaya dönüştürülebilir olduğu kanıtlanmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Bilgin, Zehra, and Sümeyye Eryılmaz. "Matematiği Nazımla Yazmak: Kitâb-ı Verdiyye ve Matematiksel Değerlendirmesi." FSM İlmi Araştırmalar İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi, no. 25 (June 18, 2025): 1–31. https://doi.org/10.16947/fsmia.1722209.

Full text
Abstract:
İslam bilim tarihinde matematik ilimlerin öğretiminde nazım, yani ölçülü ve kafiyeli şiirsel anlatım, didaktik amacıyla sıkça kullanılmıştır. İlk bakışta edebiyata ait gibi görünse de nazım, ezberlemeyi kolaylaştırması nedeniyle aritmetik, geometri ve astronomi gibi alanlarda öğretim aracı olarak tercih edilmiştir. Özellikle «urcûze» türündeki didaktik şiirler, klasik dönemden itibaren geniş bir coğrafyada rağbet görmüştür. Bu eserlerin ezber amacıyla çoğaltıldığı, hatta anlaşılması güç olanların şerhlerle açıklandığı görülmektedir. Bu bağlamda, matematik eğitiminin iki aşamalı yapısı -ezber ve şerh- manzum eserlerin öğretimdeki önemini açıkça ortaya koyar. Bahâuddîn el-‘Âmilî’nin Hulâsat el-Hisâb adlı eserindeki cebir bölümünü manzum olarak Osmanlı Türkçesine tercüme eden Sâlih b. Mehmed’in çalışması Kitâb-ı Verdiyye Tercüme-i Cebr ve Mukābele-i Bahâiyye başlığını taşır. Bu eserin bilinen iki nüshası mevcuttur: Biri Milli Kütüphane’de (A 2295/1), diğeri İstanbul Üniversitesi’nde (TY 6845) kayıtlıdır. Eserin bölümleri arasında hamdele, sebeb-i telif, ıstılahlar, altı cebir meselesi, hâtime ve tarih düşürme yer alır. Verdiyye’ye dönemin üç önemli âlimi Mustafa Sıdkı, Feyzullah Sermed ve Mustafa Harsovî takriz yazmıştır. Özellikle Feyzullah Sermed’in övgü dolu manzumesi, eserin XVIII. yüzyıl sonlarında Osmanlı matematik geleneğindeki değerini göstermektedir. Bu çalışmanın amacı, Kitâb-ı Verdiyye’nin nüshalarını tanıtmak, eserin matematiksel içeriğini değerlendirmek ve tanımlar ile cebirsel denklemler bölümlerinin tenkitli neşrini sunmaktır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

AKPINAR, Atilla, and Fatma OZEN ERDOGAN. "m. Dereceden Cebir Üzerine Bir Not." Bitlis Eren Üniversitesi Fen Bilimleri Dergisi 8, no. 2 (2019): 361–75. http://dx.doi.org/10.17798/bitlisfen.454668.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Sünger, Adem. "Mehmed Emîn el-Üsküdârî’nin Cüzî İrade Tartışmalarına Katkısı: Birgivî Eleştirisi Üzerine Bir İnceleme." Kader 23, no. 1 (2025): 198–217. https://doi.org/10.18317/kaderdergi.1640675.

Full text
Abstract:
Müteahhirîn dönemin önde gelen Mâtürîdî âlimlerinden Birgivî Mehmed Efendi’nin (ö. 981/1573), eṭ-Ṭarîḳatü’l-Muḥammediyye adlı eserinde çözmeye çalıştığı en önemli problemlerden biri, insanın özgürlüğü ve ahlâkî sorumluluğunun nasıl temellendirileceği meselesidir. Birgivî, Allah’ın her şeyin yaratıcısı olması ile O’nun ezelde insanın fiillerini bilmesi, takdîr etmesi ve levh-i mahfûzda yazmasının, insanın söz konusu fiillerde mecbûr olduğu anlamına gelmeyeceğini savunmuştur. Çünkü insanın, fiillerinin âdete dayalı sebebi olan ve haricî varlığı bulunmayan, yani yaratmaya konu olmayan cüzî bir ihtiyârı ve kalbî bir iradesi vardır. Birgivî, bir taraftan insanın sahip olduğu cüzî ihtiyâr ve kalbî irade sayesinde fiillerinde etkin bir rol üstlendiğini ifade ederken, diğer taraftan Ebü’l-Hasan el-Eşʿarî’nin (ö. 324/935-36), “Biz fiillerimizde muhtâr, irademizde muztarız” şeklinde ifade edilen cebr-i mutavassıt görüşünü savunduğunu, ancak bunun salt cebirden (cebr-i maḥż) farklı olmadığını ileri sürmüştür. Birgivî’nin, insan fiilleri problemi bağlamında dile getirdiği bu görüşler, kendisinden sonraki âlimler üzerinde son derece etkili olmuştur. Ancak Birgivî’nin sözü edilen etkisi, tüm âlimlerde aynı şekilde tezahür etmemiştir. Zira bir tarafta Dâvûd-i Karsî (ö. 1169/1756), Akkirmânî (ö. 1174/1760) ve Ebû Saîd el-Hâdimî (ö. 1176/1762) gibi pek çok âlim insan fiilleri problemini, Birgivî’den tevarüs ettikleri ilmî miras çerçevesinde temellendirme ve izah etme çabası güderken, diğer tarafta İbrahim el-Kûrânî (ö. 1101/1690), Saçaklızâde Mehmed Efendi (ö. 1145/1732) ve Mehmed Emin el-Üsküdârî (ö. 1149/1736) gibi onun, bahse konu görüşlerini tenkit eden âlimler de olmuştur. Bu çalışma Üsküdârî’nin, cebir ve kader meselesini ele aldığı risâlesinden hareketle Birgivî’ye yönelttiği eleştirileri içerik analiz yöntemini kullanmak suretiyle geniş bir perspektiften ele almaktadır. Böylelikle hem genel anlamda Üsküdârî’nin insan fiilleri meselesine bakışının hem de Birgivî’ye yönettiği tenkitlerin tespiti amaçlanmıştır. Üsküdârî, bahse konu risâlesinde Birgivî’nin Eşʿarî’ye yönelik eleştirilerine cevap verme amacı gütmüş, ancak bunu yaparken onun görüşlerine toptancı bir bakış açısıyla yaklaşmamış, aksine kabule şayan bulduğu hususları açıkça dile getirmiştir. Öte taraftan cüzî ihtiyârın ontik yapısı, yaratmanın anlamı, âdet-fiil ilişkisi, ilâhî ilim, takdîr ve levh-i mahfûzda yazma ile ihtiyârî fiil arasındaki irtibat, Eşʿarî’nin, insan fiilleri bağlamında dile getirdiği görüşlerin salt cebir olarak nitelendirilip nitelendirilemeyeceği gibi hususlarda Eşʿarî geleneğe uygun izahlar yapmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

YALÇINKAYA, İbrahim. "ORTAOKUL CEBİR ÖĞRENME ALANI TUTUM ÖLÇEĞİ (CTÖ)." Journal of International Educational Sciences 5, no. 14 (2018): 01–18. http://dx.doi.org/10.16991/inesjournal.1501.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Bozkurt, Ali, Tuğba Şimşekler Dizman, and Berfin Döğer. "Ortaokul Matematik Ders Kitaplarındaki Cebir Öğrenme Alanı Değerlendirme Sorularının Cebirsel Düşünme Düzeyleri." Yaşadıkça Eğitim 39, no. 2 (2025): 328–41. https://doi.org/10.33308/26674874.2025392834.

Full text
Abstract:
Bu çalışmada ortaokul matematik ders kitaplarında yer verilen cebir öğrenme alanına dair değerlendirme soruları cebirsel düşünme düzeylerini belirlemek amacıyla incelenmiş ve bu soruların cebirsel düşünme düzeylerinin sınıf seviyelerine göre dağılımının nasıl olduğu araştırılmıştır. Araştırmada yöntem olarak doküman incelemesi deseni kullanılmıştır. Araştırma kapsamında 6, 7 ve 8. sınıf seviyelerinde üç adet ders kitabındaki toplam 215 soru ele alınmıştır. Betimsel analiz için Hart ve diğerleri. (1998) çalışmasında verilen cebirsel düşünme düzeyleri çerçevesi kullanılmıştır. Analizlerden elde edilen bulgulara göre cebir öğrenme alanı kazanımlarına göre değerlendirme sorularının cebirsel düşünme düzeylerinin homojen olarak dağılmadığı görülmüştür. Kitaplarda 1 ve 2. düzey cebirsel düşünmeye yönelik en fazla soru sorulma oranının 6. sınıfta; 3. düzey cebirsel düşünmeye yönelik en fazla sorunun sorulma oranının 7 ve 8. sınıf ders kitaplarında; 4. düzey cebirsel düşünmeye yönelik en fazla değerlendirme sorusu sorulma oranının 7. sınıf düzeyinde olduğu görülmüştür. Bu durum sınıf düzeyi ile cebirsel düşünme düzeyinin paralel olarak artışı ile açıklanabilmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Ünal, Ertuğrul. "ALACAĞIN TAHSİLİ AMACIYLA YAĞMA SUÇUNUN HUKUKİ NİTELİĞİ VE BU SUÇ İLE KİŞİYİ HÜRRİYETİNDEN YOKSUN KILMA SUÇU ARASINDAKİ FİKRİ İÇTİMA İLİŞKİSİ." Selcuk Universitesi Hukuk Fakultesi Dergisi 33, no. 1 (2025): 391–434. https://doi.org/10.15337/suhfd.1612917.

Full text
Abstract:
Kişinin, hukuki bir ilişkiye dayanan alacağını tahsil amacıyla borçluya cebir ve tehdit uygulaması halinde, TCK’nın 150’nci maddenin 1’inci fıkrasında düzenlenen “alacağın tahsili amacıyla yağma suçu” oluşur. Bu suçun hukuki niteliği konusunda doktrinde çeşitli görüşler mevcuttur. Uygulamada da bu fiilin esas itibariyle maddede yapılan atıf sebebiyle yağma değil, kasten yaralama ve tehdit suçlarını oluşturacağı yönünde kararlara rastlamak mümkündür. Mütemadi suçun, ani suçun işlenmesinde araç teşkil ettiği durumlarda, Türk hukukunda fiil ayniyeti kabul edilmemekte ve her iki suçtan ayrı ayrı ceza verilmektedir. Alacağın tahsili amacıyla yağma suçundaki cebir ve tehdidin, kısa süreli de olsa mağdurun hareket etme hürriyetini sınırlandırması halinde, kişiyi hürriyetinden yoksun kılmanın nitelikli hali (m. 109/2) ile alacağın tahsili amacıyla yağma suçlarının icra hareketleri arasında bir örtüşme meydana gelir. Böyle durumlarda fikri içtima hükümlerinin tatbikinin gerekip gerekmediği çalışmamızda incelenecektir. Uygulamada alacağın tahsili amacıyla yağma suçu işlenirken kişi hürriyetinden de mahrum kaldığında ayrıca kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçundan da ceza verilmektedir. Düşüncemize göre böyle durumlarda kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçunun nitelikli halini teşkil eden “fiili işlemek için veya işlediği sırada cebir, tehdit kullanılması” (m. 109/2) hükmünden ayrıca ceza verilmesi, çifte cezalandırma yasağına aykırılık teşkil eder. Buna ek olarak failin alacağını tahsil edememesi ihtimali de dikkate alındığında, teşebbüs aşamasında kalmış yağma suçuna nazaran haksızlık içeriği daha az olan fiilden, daha fazla cezaya hükmedilmesi gündeme gelmektedir. Makalemizde, alacağın tahsili amacıyla yağma ve kişiyi hürriyetinden yoksun kılma suçunun zaman ve mekân bakımından yakınlık içerisinde işlendiği olaylarda nasıl bir yol izlenmesi gerektiği, fiil tekliği teorileri ve alacağın tahsili amacıyla yağma suçunun hukuki niteliği kapsamında ele alınacaktır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Kaplan, Tuba. "Lineer Cebir Ders Kitaplarının Öğretici Unsurlar Açısından İncelenmesi." Bartın Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 2, no. 2 (2013): 376. http://dx.doi.org/10.14686/201321996.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Akbaba, Murat, Aysun Baransel Isır, Bekir Karaarslan, and Hikmet Ergin Dülger. "Gaziantep Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalında Düzenlenmiş Adli Raporların Değerlendirilmesi 2005-2011." Bulletin of Legal Medicine 17, no. 2 (2014): 10–18. http://dx.doi.org/10.17986/blm.201217226.

Full text
Abstract:
Amaç: Çalışmamızda; Anabilim Dalımızda düzenlenen raporlar incelenerek, bölgemizin sosyodemografik özelliklerinin, olay türlerinin, cinsel suçlara ve madde kullanımına ait özelliklerin ortaya konması, bölgesel veri tabanı oluşturulması ve benzer çalışmalar ile karşılaştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntemler: Gaziantep Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalınca 2005-2011 yılları arasında düzenlenen raporlar retrospektif olarak incelenmiş, toplam 5524 adli rapor değerlendirmeye alınmıştır. Bulgular: Olay türlerine göre raporlar analiz edildiğinde; darp cebir olgularının 1136 (%20,6) vaka ile ilk sırada yer aldığı, geri kalan vakaların ise sırasıyla; 960 trafik kazası (%17,4), 863 delici kesici alet yaralanması (%15,6), 540 madde kötüye kullanımı (%9,8), 463 ateşli silah yaralanması (%8,4), 423 cinsel istismar (%7,7) ve 395 adli makamlarca tanımlanmamış yaralanmalar (%7,2) olduğu görülmüştür. Sonuç: Toplumsal sorunlarımızı ve bu sorunların altında yatan gerçek nedenleri açık olarak ortaya koyabilmek, bu bilgilerin ışığı altında etkin ve akılcı çözümleri üretilebilmek için adli olayların profilinin ortaya konmasının çok önem arz ettiğini düşünmekteyiz.Anahtar Kelimeler: Adli Rapor; Darp Cebir; Trafik Kazası; Delici Kesici Alet Yaralanması; Cinsel İstismar
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
More sources

Dissertations / Theses on the topic "Cebir"

1

Görlitz, Otmar, and Ralf Neubert. "CeBIT 2000: ICIx - Ein semantik-orientierter Datenbankindex." Universitätsbibliothek Chemnitz, 2000. http://nbn-resolving.de/urn:nbn:de:bsz:ch1-200000282.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Cebi, Melek [Verfasser]. "Synthese und Charakterisierung von Polysiloxan-Nanokapseln / Melek Cebi." Dortmund : Universitätsbibliothek Technische Universität Dortmund, 2011. http://d-nb.info/1018087419/34.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Cebic, Dario [Verfasser]. "Die Entwicklung des Tamburizzaspiels in Kroatien und Österreich / Dario Cebic." Aachen : Shaker, 2014. http://d-nb.info/106619629X/34.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Morales, Lucia Lucena. "Gestão do resídou eletrônico em universidade: estudo de caso no centro de descarte e reuso de resídous de informática (CEDIS) USP." Universidade de São Paulo, 2014. http://www.teses.usp.br/teses/disponiveis/90/90131/tde-05122014-092342/.

Full text
Abstract:
A geração de resíduos eletrônicos no mundo vem apresentando um problema para a Sustentabilidade, já que traz impactos ambientais, sociais e econômicos. Esse resíduo, algumas vezes ainda não identificado nas estatísticas de forma clara, proporciona um impacto relevante por se tratar de produtos baseados em elementos químicos pesados e contaminantes, como o mercúrio. As Universidades, assim como residências e organizações, também geram resíduos eletrônicos, e podem servir com exemplo na boa gestão dos mesmos. Assim, esse trabalho teve como objetivo estudar o caso do CEDIR/USP (Centro de Descarte e Reúso de Residuos de Informática da Universidade de São Paulo), relatando as atividades realizadas desde o início dos trabalhos, as dificuldades encontradas e os benefícios alcançados até o momento.<br>The generation of electronic waste in the world is presenting a problem for Sustainability, as it brings environmental, social and economic impacts. This residue, sometimes not even identified in the statistics clearly provides a significant impact because it is based products in heavy chemical elements and contaminants such as mercury. Universities, as well as residences and organizations also generate electronic waste, and can serve as an example in good management. Thus, this work aimed to study the case of CEDIR / USP (Centre for Waste Disposal and Reuse of Informatics, University of São Paulo), reporting the work done since the start of work, the difficulties encountered and the benefits achieved to time.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Orriols, Ludivine. "Santé et insécurité routière : influence de la consommation de médicaments (Étude CESIR-A)." Thesis, Bordeaux 2, 2010. http://www.theses.fr/2010BOR21723/document.

Full text
Abstract:
La prise de conscience de l’implication des médicaments dans la genèse des accidents de la route date d’une vingtaine d’années. Les médicaments psycho-actifs peuvent altérer les capacités de conduite par leur action sur le système nerveux (par exemple, un effet sédatif le lendemain d’une prise d’hypnotique). D’autres médicaments sont susceptibles d’affecter les fonctions psychomotrices par leur action sur les fonctions physiologiques (tel que les hypoglycémies liées à un traitement antidiabétique). L’étude CESIR-A a été mise en place pour contribuer à la connaissance du lien épidémiologique entre médicaments et accidents de la route. L’étude utilise trois bases de données françaises : le Système National d’Information Inter-Régimes de l’Assurance Maladie (SNIIR-AM), les Procès Verbaux d’accidents (PV) et les Bulletins d’Analyse des Accidents Corporels de la circulation (BAAC). L’appariement de ces données a conduit à l’inclusion de 72,685 conducteurs impliqués dans un accident corporel sur la période juillet 2005-mai 2008. L’analyse a été réalisée grâce à deux méthodes: une analyse cas-témoin comparant les responsables aux non-responsables des accidents et une analyse dite en case-crossover. Les périodes d’exposition aux médicaments ont été estimées à partir des dates de délivrances de médicaments prescrits, puis remboursés par l’assurance maladie. L’étude des médicaments regroupés selon les quatre niveaux de risque sur la conduite définis par l’Agence Française de Sécurité Sanitaire des Produits de Santé (AFSSAPS) [du niveau 0 (pas de risque) au niveau 3 (risque élevé)], a montré que les utilisateurs de médicaments prescrits de niveau 2 et de niveau 3 ont un risque significativement plus élevé d’être responsables de leur accident (OR=1,31 [1,24-1,40] et OR=1,25 [1,12-1,40], respectivement). La fraction de risque attribuable à l’utilisation de ces médicaments était de 3,3% [2,7%-3,9%]. Le risque d’être responsable d’un accident était augmenté chez les utilisateurs de zolpidem (OR=1,28 [1,07-1,53]) mais pas chez les utilisateurs de zopiclone ou de benzodiazépines hypnotiques. Plus particulièrement, ce risque était augmenté chez les 139 conducteurs ayant eu plus d’un comprimé de zolpidem délivré par jour au cours des cinq mois précédant l’accident (OR=2,38 [1,61-3,52]). L’analyse case-crossover a mis en évidence un sur-risque d’accident de la route chez les utilisateurs de benzodiazépines hypnotiques seulement (OR=1,42 [1,09-1,85]). Les conducteurs exposés aux hypnotiques partagent les mêmes caractéristiques au regard du type d’accident, qui survenaient plus fréquemment sur autoroute. Dans notre base de données, 196 conducteurs ont été exposés à la buprénorphine et/ou à la méthadone, le jour de leur accident. Cette population spécifique était jeune, essentiellement masculine, avec d’importantes co-consommations, notamment d’alcool de médicaments de niveau 3. Les conducteurs exposés à la buprénorphine et/ou à la méthadone présentaient un risque accru d’être responsables de leur accident (OR= 2,19 [1,51-3,16]). Notre étude fournit des informations importantes sur la contribution des médicaments au risque d’accident de la route. D’après nos résultats, la classification de l’AFSSAPS semble appropriée concernant les médicaments de niveaux 2 et 3. Les sur-risques d’être responsable d’un accident chez les exposés au zolpidem ou aux traitements de substitution pourraient être liés, au moins en partie, au comportement à risque de ces conducteurs. L’amélioration du comportement des conducteurs représente un des défis pour la sécurité routière. L’objectif de la classification française et de la signalétique apposée sur les boîtes de médicaments est donc de fournir aux patients une information appropriée sur les effets des médicaments sur leur capacité de conduite<br>In recent decades, attention has been increasingly focused on the impact of disabilities and medicinal drug use on road safety. Psychoactive medicines may impair driving abilities due to their action on the central nervous system (e.g. sedation in the morning following administration of a hypnotic), while other medicines may affect psychomotor functions by their action on physiological functions (e.g hypoglycaemic seizures related to diabetic treatment). The CESIR-A project was set up to improve the epidemiological knowledge on medicines and the risk of road traffic crashes. The study matched three French nationwide databases: the national healthcare insurance database, police reports, and the police national database of injurious crashes, leading to the inclusion of 72,685 drivers involved in an injurious road traffic crash from July 2005 to May 2008. Two methods were performed for data analysis: a case-control analysis in which cases where responsible drivers and controls non-responsible ones and a case-crossover analysis. Medicine exposures were estimated from prescription drug dispensations in the healthcare reimbursement database. The study of medicines grouped according to the four levels of driving impairment risk of the French classification system [from 0 (no risk) to 3 (high risk)], showed that users of level 2 and level 3 prescribed medicines were at higher risk of being responsible for the crash (OR=1.31 [1.24-1.40] and OR=1.25 [1.12-1.40], respectively). The fraction of road traffic crashes attributable to levels 2 and 3 medicines was 3.3% [2.7%-3.9%]. Zolpidem use was associated with an increased risk of being responsible for a road traffic crash (OR=1.28 [1.07-1.53]) whereas use of zopiclone and benzodiazepine hypnotics use was not. Responsibility risk was only increased in the 139 drivers with dispensing of more than one pill of zolpidem a day during the five months before the crash (OR=2.38 [1.61-3.52]). Case-crossover analysis showed an increased risk of crash for benzodiazepine hypnotic users only (OR=1.42 [1.09-1.85]). Hypnotic users shared similar crash characteristics, with crashes more likely to occur on highways. In our database, 196 drivers were exposed to buprenorphine and/or methadone on the day of crash. This specific population was young, essentially males, with important co-consumption of other substances, in particular alcohol and level 3 medicines. Injured drivers exposed to buprenorphine and/or methadone on the day of crash, had an increased risk of being responsible (OR=2.19 [1.51-3.16]). The case cross-over analysis did not demonstrate any association (OR=1.26 [0.93 - 1.70]). Our study provides evidence of the contribution of medicines to the risk of road traffic crashes. According to our results, the French risk classification seems relevant regarding medicines classified as levels 2 and 3 of risk for road traffic crashes. The observed increased risks of being responsible for a crash for zolpidem and substitution maintenance treatment users may be linked to risky behaviors. Improving driver behaviour is one of the challenges for road safety. Providing patients with proper information on the potential effect of medicines on their driving abilities is the main objective of drug and risk classifications such as the French one
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Cebi, Idil [Verfasser]. "Preoperative Stratification of Gait Outcome from Subthalamic Nucleus Stimulation / Idil Cebi." Tübingen : Universitätsbibliothek Tübingen, 2021. http://d-nb.info/1226756085/34.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Çebi, Idil [Verfasser]. "Preoperative Stratification of Gait Outcome from Subthalamic Nucleus Stimulation / Idil Cebi." Tübingen : Universitätsbibliothek Tübingen, 2021. http://d-nb.info/1226756085/34.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Сплавський, О. І., та Б. М. Горшинський. "Дія екстрактів із свіжих овочів і фруктів на частоту індукованих УФО мутацій у Saccharomyces cefir". Thesis, СФУЛТ, 2004. http://dspace.bsmu.edu.ua:8080/xmlui/handle/123456789/17248.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

ARAÚJO, Daniel Rodrigo Cavalcante de. "Anadenanthera Colubrina var. Cebil (Griseb.) Altschul (Fabaceae: Mimosoideae): potencial antimicrobiano e variações nos teores de metabólitos secundários." Universidade Federal de Pernambuco, 2015. https://repositorio.ufpe.br/handle/123456789/22584.

Full text
Abstract:
Submitted by Rafael Santana (rafael.silvasantana@ufpe.br) on 2017-12-18T19:03:33Z No. of bitstreams: 2 license_rdf: 811 bytes, checksum: e39d27027a6cc9cb039ad269a5db8e34 (MD5) ARAUJO_ D_R_C 2015UFPE.pdf: 1126803 bytes, checksum: 1df57adc37cb9dbfeeb06186e223f69b (MD5)<br>Made available in DSpace on 2017-12-18T19:03:33Z (GMT). No. of bitstreams: 2 license_rdf: 811 bytes, checksum: e39d27027a6cc9cb039ad269a5db8e34 (MD5) ARAUJO_ D_R_C 2015UFPE.pdf: 1126803 bytes, checksum: 1df57adc37cb9dbfeeb06186e223f69b (MD5) Previous issue date: 2015-02-10<br>FACEPE<br>Anadenanthera colubrina (Vell) Brenan var. cebil (Griseb) é uma planta medicinal amplamente utilizada no Nordeste brasileiro. Este estudo teve como objetivo analisar a influência dos índices pluviométricos na atividade antimicrobiana e componentes fitoquímicos de extratos de folhas e frutos de A. colubrina. As amostras foram coletadas no Parque Nacional do Catimbau (Buíque, Pernambuco, Brasil) em setembro de 2010 e janeiro, abril e junho de 2011, que mostrou índice de precipitação (IP) de 75 mm, 65 milímetros, 162 milímetros e 73 mm, respectivamente. Os extratos foram preparados por extração de Soxhlet com ciclo-hexano, clorofórmio, acetato de etilo e metanol. A atividade antimicrobiana foi determinada pelos valores de MIC e MBC. Todos os extratos apresentaram atividade antimicrobiana, mas extratos acetato de etila (de todos os períodos) eram mais ativos. Foram encontradas fortes correlações entre o IP e do MIC média de MLE (ρ: -0,99), Eale (ρ: -0,81), CHFE (ρ: -0,81), EAFE (ρ: -0,80); enquanto correlações moderadas e fracas foi encontrado com outros extratos. Através de uma análise HPLC foi possível revelar que as amostras coletadas de períodos secos tiveram mais diversidade química (por apresentarem mais picos). Ácido gálico e quercetina (e compostos derivados) foram identificados. Os níveis de quercetina foram reforçadas em extratos de meses secos. Os nossos resultados mostraram que a precipitação tem um efeito positivo sobre a atividade antimicrobiana das folhas e frutos de A. colubrina e a variação de alguns metabolitos, principalmente quercetina. Outros estudos devem ser realizados a fim de identificar os compostos ativos e para avaliar os efeitos de outros fatores ambientais.<br>Anadenanthera colubrina (Vell.) Brenan var. cebil (Griseb) is a plant widely used for medicinal proposes in Brazilian Northeast. This study aimed to analyze the influence of rainfall indexes in antimicrobial activity and phytochemical constituents of extracts from leaves and fruits of A. colubrina. Samples were collected in Catimbau National Park (Buíque, Pernambuco, Brazil) at September 2010 and January, April and June 2011, which showed rainfall index of 75 mm, 65 mm, 162 mm and 73 mm, respectively. The extracts were prepared by Soxhlet extraction using cyclohexane, chloroform, ethyl acetate and methanol. The antimicrobial activity was determined by MIC and MBC values. All extracts showed antimicrobial activity, but ethyl acetate extracts (from all periods) were more active. Strong correlations were found between the RI and the average MIC of MLE (ρ: -0.99), EALE (ρ: -0.81), CHFE (ρ: -0.81), EAFE (ρ: -0.80); while moderate and weak correlations were found for other extracts. Through a HPLC analysis was possible to reveal that the samples collected from dry periods had more chemical diversity (as they presented more peaks). Gallic acid and quercetin (and derivative compounds) were identified. The levels of quercetin were enhanced in extracts from dry months. Our results showed that the rainfall has a positive effect on the antimicrobial activity of leaves and fruits of A. colubrina and the variation of some metabolites, mainly quercetin. Other studies should be performed in order to identify the active compounds and to evaluate the effects of other environmental factors.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Çebi, Emrah Cihan [Verfasser]. "Modeling and Control of Raw Emissions of a Diesel Engine Under Practical Conditions / Emrah Cihan Cebi." Aachen : Shaker, 2013. http://d-nb.info/105157496X/34.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
More sources

Books on the topic "Cebir"

1

Ekinci, İsmail. Muhammed b. Mûsâ el-hârizmî. Cebir ve denklem hesabı üzerine özet kitap (Çeviri - inceleme) - el-kitâbu'l-Muhtasar fî hisâbi'l-cebr ve'l-mukâbele-. Dün Bugün Yarın Yayınları, 2021.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Baga, Elif. İbnü'l-Hâim (ö. 1412). El-Mümti' fî şerhi'l-mukni' Cebir biliminde fayda ve iknâ. Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı, 2022.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Ridley, Frances. Ceir cyflym. CAA, 2010.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Abdullah, Anisa. Cebis cebis: Anisa Abdullah : 8 April-8 Mei 2013. Balai Seni Visual Negara, 2013.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Lay, David C. Linear algebra and its applications. 2nd ed. Addison-Wesley, 1997.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Lay, David C. Linear algebra and its applications. 3rd ed. Addison Wesley, 2003.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Arena, Felice. Rebels Ceir Rasio. Gomer Press, 2010.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

company), Sgript Cymru (Theatre, ed. Hen bobl mewn ceir. Sgript Cymru, 2006.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Özmumcu, Seda. Cebri icra hukukunda pazarlık suretiyle satış. Vedat Kitapçılık Basım Yayım Dağıtım, 2005.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Roppel, Leon. Z piesnią do Cebie jidzema Mateńko. Zrzeszenie Kaszubsko-Pomorskie, Oddz. Miejski w Gdańsku, 1988.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
More sources

Book chapters on the topic "Cebir"

1

Willemsen, Marita. "Die Intershop-Auktion zur CeBIT ’99." In Events und E-Commerce. Springer Berlin Heidelberg, 2000. http://dx.doi.org/10.1007/978-3-642-45779-1_24.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Fornes, Luis F., Virginia Inza, María Victoria García, et al. "Peteribí (Cordia trichotoma), Lapacho Rosado (Handroanthus impetiginosus), and Cebil Colorado (Anadenanthera colubrina var. cebil): Three Valuable Species with Incipient Breeding Programs." In Low Intensity Breeding of Native Forest Trees in Argentina. Springer International Publishing, 2020. http://dx.doi.org/10.1007/978-3-030-56462-9_16.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Hüttner, Jens. "Software-Ergonomie in mittelständischen Softwarehäusern — eine Befragung auf der CeBIT’ 96." In Berichte des German Chapter of the ACM. Vieweg+Teubner Verlag, 1997. http://dx.doi.org/10.1007/978-3-322-86782-7_41.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Kabael, Tangül. "Cebir." In Matematiğin Temelleri. Ankara Pegem Akademi Yayıncılık, 2020. http://dx.doi.org/10.14527/9786257052955.05.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

BİBER, Abdullah Çağrı. "Aritmetik - Cebir İlişkisi." In Uygulama Örnekleriyle Cebirsel Düşünme ve Öğretimi. Pegem Akademi Yayıncılık, 2019. http://dx.doi.org/10.14527/9786052416365.05.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

AKSOY, Nuri Can. "Cebir Öğretiminde Duyuşsal Özellikler." In Uygulama Örnekleriyle Cebirsel Düşünme ve Öğretimi. Pegem Akademi Yayıncılık, 2019. http://dx.doi.org/10.14527/9786052416365.04.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

ARIK KARAMIK, Gözdegül. "Cebir Öğretiminde Kullanılan Öğrenme ve Öğretim Yaklaşımları." In Uygulama Örnekleriyle Cebirsel Düşünme ve Öğretimi. Pegem Akademi Yayıncılık, 2019. http://dx.doi.org/10.14527/9786052416365.03.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Filiz, Tunahan. "Matematikte Öğrenme Güçlüğü Olan İlkokul Öğrencilerine Matematik Öğretiminde Kullanılan Yöntem ve Stratejilerin İncelenmesi." In Eğitimde Güncel Araştırmalar- II. Özgür Yayınları, 2023. http://dx.doi.org/10.58830/ozgur.pub238.c999.

Full text
Abstract:
Matematik öğrenme güçlüğü yaşayan öğrenciler, sayma, karşılaştırma, hesaplama, rasyonel sayıları anlama, cebir öncesi akıl yürütme ve sözel problem çözme becerilerinde akademik olarak düşük başarı sergilemektedir. Bu zorluklar okul başarısızlığı riskini artırmaktadır. Matematikte öğrenme güçlüğü yaşayan öğrenciler, genel öğrenci popülasyonunun %5-7'sini oluşturmakta ve sayma, hesaplama ve bilişsel görevlerde güçlük yaşamaktadır. Matematikte öğrenme güçlüğü olan öğrencilere yoğun destek sağlanmazsa, matematik performansları düşmekte ve ilerleyen sınıflarda zorluklarla karşılaşmaktadır. Geleneksel öğretim stratejileri bu öğrencilere matematik öğretiminde yetersiz kalmaktadır. Ancak, matematikte öğrenme güçlüğü yaşayan öğrenciler, ek destek ve farklı öğretim stratejileri ile geliştirilmelidir. Bu stratejiler arasında doğrudan öğretim, açık öğretim, strateji öğretimi, bilgisayar destekli öğretim, şema temelli öğretim, akran destekli öğretim ve gerçekçi matematik eğitimi gibi yöntemler bulunmaktadır. Bu stratejiler, öğretmenler tarafından matematik öğretiminde kullanılabilmekte ve öğrencilerin matematik becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmaktadır. Bu yaklaşımlar sayesinde, matematik öğretimi daha etkili ve sistematik hale gelmekte, öğrencilerin problem çözme yetenekleri artmakta ve akranlarından geride kalmadan eğitimlerine devam edebilmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Dunlop, Amber, and Anna Brown. "CEBIS." In Strategic Collaborations in Health Sciences Libraries. Elsevier, 2019. http://dx.doi.org/10.1016/b978-0-08-102258-0.00001-x.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

"CeBIT '87." In MP Jahrgang 1, Heft 6. De Gruyter, 1987. http://dx.doi.org/10.1515/9783112610640-017.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles

Conference papers on the topic "Cebir"

1

Gräfe, L., S. Petrak, M. Selle, and K. Hölzer. "Radiological characterization of decommissioned nuclear power plants: A case study utilizing a CeBr3 Compton camera." In 2024 IEEE Nuclear Science Symposium (NSS), Medical Imaging Conference (MIC) and Room Temperature Semiconductor Detector Conference (RTSD). IEEE, 2024. http://dx.doi.org/10.1109/nss/mic/rtsd57108.2024.10657373.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Zhang, Xiangyu, Jianwei Lu, Zongjian He, Daqiang Zhang, and Shaomin Zhu. "CeBR." In the 2017 International Conference. ACM Press, 2017. http://dx.doi.org/10.1145/3077584.3077597.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

De Almeida, Daniel Goes, Daniel Da Paixão Menezes Fabricante, and Juliano Ricardo. "MODELAGEM DE NICHO CLIMÁTICO DE ANADENANTHERA COLUBRINA VAR. CEBIL: SELEÇÃO DE ÁREAS PARA A CONSERVAÇÃO DA ESPÉCIE." In I Congresso Brasileiro de Biodiversidade Virtual. Revista Multidisciplinar de Educação e Meio Ambiente, 2021. http://dx.doi.org/10.51189/rema/1067.

Full text
Abstract:
Introdução: A espécie Anadenanthera colubrina var. cebil (Griseb.) Altschul é uma Fabaceae arbórea nativa do Brasil conhecida popularmente como angico-vermelho. É uma espécie de múltiplos usos (madeireira, medicinal, ornamental, para a recuperação de áreas degradadas, etc) com distribuição natural na Caatinga, Cerrado e Mata Atlântica. Como consequência da intensa degradação e da forte pressão antrópica que sofrem os locais de ocorrência naturais do táxon, as suas populações estão cada vez mais reduzidas e ameaçadas. Objetivo: Nosso estudo teve como objetivo realizar uma análise de modelagem de nicho climático para a A. colubrina var. cebil visando a seleção de sítios adequados para a conservação da espécie. Material e métodos: Para a realização desse estudo, foram coletados pontos de ocorrência georreferenciados do táxon na base de dados Gbif. Pontos repetidos e com erros foram removidos. Para a análise de modelagem utilizou-se o algoritmo bioclim e o software utilizado para a confecção dos mapas foi o Diva-Gis. Resultados: A espécie apresentou susceptibilidade de ocorrência extremamente alta em boa parte dos domínios da Caatinga, Cerrado e Pantanal. Na Mata Atlântica e Floresta Amazônica variou de baixa a extremamente alta. Nos Pampas foi predominantemente baixa. As regiões Nordeste, Centro-Oeste e Sudeste foram as que apresentaram maior susceptibilidade de ocorrência da espécie. Nas regiões Norte e Sul, boa parte de seus territórios apresentaram baixa susceptibilidade. Conclusão: Nossos resultados sugerem haver uma área bastante extensa para implantação de projetos que visem a conservação da espécie A. colubrina var. cebil, destacando-se sítios que ficam entre as latitudes de 5°S a 25°S.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Harrison, M. J., P. Ugorowski, C. Linnick, et al. "Aliovalent Doping of CeBr 3." In SPIE Optical Engineering + Applications, edited by F. Patrick Doty, H. Bradford Barber, Hans Roehrig, and Richard C. Schirato. SPIE, 2010. http://dx.doi.org/10.1117/12.882643.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Caldas, Marcos Paulo Kohler, Viviane Tavares de Moraes, Lucas Moraes de Sousa, et al. "SUSTENTABILIDADE NO GERENCIAMENTO DE RESÍDUOS ELETROELETRÔNICOS: CASO CEDIR-USP." In 69° Congresso Anual da ABM - Internacional. Editora Blucher, 2014. http://dx.doi.org/10.5151/1516-392x-24838.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Maroldi, Fabio, Virna Cirello, Riccardo Crippa, and Federica Vitali. "PENTAFOLIUM: INTERDIMENSIONAL APPROACH TO HUMAN TRAINING USING THE CEBIS METHOD." In 16th annual International Conference of Education, Research and Innovation. IATED, 2023. http://dx.doi.org/10.21125/iceri.2023.1255.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Anil Kumar, G., A. Bhagwat, S. Panwar, et al. "Efficiency Calibration of CeBr 3 Scintillator: Simulations and Measurements." In 2017 IEEE Nuclear Science Symposium and Medical Imaging Conference (NSS/MIC). IEEE, 2017. http://dx.doi.org/10.1109/nssmic.2017.8532977.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Wang, Hao, Zeyu Gao, Chao Zhang, et al. "CEBin: A Cost-Effective Framework for Large-Scale Binary Code Similarity Detection." In ISSTA '24: 33rd ACM SIGSOFT International Symposium on Software Testing and Analysis. ACM, 2024. http://dx.doi.org/10.1145/3650212.3652117.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Guss, Paul, Ronald Guise, Sanjoy Mukhopadhyay, and Ding Yuan. "Investigation into nanostructured lanthanum halides and CeBr 3 for nuclear radiation detection." In SPIE Optical Engineering + Applications, edited by Gary P. Grim and Richard C. Schirato. SPIE, 2011. http://dx.doi.org/10.1117/12.890818.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Yang, Pin, Christopher B. DiAntonio, Timothy J. Boyle, Mark A. Rodriguez, and Margaret R. Sanchez. "Dehydration and solid solution formation for the LaBr 3 -CeBr 3 binary system." In Optical Engineering + Applications, edited by F. Patrick Doty, H. Bradford Barber, and Hans Roehrig. SPIE, 2007. http://dx.doi.org/10.1117/12.740827.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles

Reports on the topic "Cebir"

1

McBride, Wendy, Dave Tacheeni Kesonie, and Emily Thorn. Spring wetland flora inventory ? Cedar Breaks National Monument: Survey report. National Park Service, 2024. http://dx.doi.org/10.36967/2302362.

Full text
Abstract:
This report provides the results from the 2021 and 2022 spring wetland flora inventory at Cedar Breaks National Monument (CEBR). In total, seven National Park Service units within the Northern Colorado Plateau Network (NCPN) determined the need to evaluate and map spring and wetland condition based on the presence/absence of perennial obligate and facultative wetland plant species known to occur in the parks. Mapping spring and wetland areas for each park provides a baseline measure of areas sensitive to drying that can be used to monitor change over time. The overall objective of the project was to establish a baseline for the area and condition of wetlands, seeps, and springs to provide supporting evidence for any future claims of impairment resulting from groundwater management actions. Survey results at Cedar Breaks National Monument identified and inventoried springs at 15 of 22 survey sites. This report summarizes the results at the 15 sites, including spring type identification, dominant herbaceous plant species present, average plant cover, wildlife sign frequency and observation, and wetland feature map figures.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!