Academic literature on the topic 'Çevren'

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the lists of relevant articles, books, theses, conference reports, and other scholarly sources on the topic 'Çevren.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Journal articles on the topic "Çevren"

1

SÜKLÜM, Nurcan, and Ela HİÇYORULMAZ. "BİST SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ENDEKSİNDEKİ İŞLETMELERİN SOSYAL SORUMLULUK VE ÇEVRE MUHASEBESİ İLİŞKİSİ AÇISINDAN İNCELENMESİ: BİR İÇERİK ANALİZİ." Business & Management Studies: An International Journal 7, no. 4 (September 25, 2019): 1806–24. http://dx.doi.org/10.15295/bmij.v7i4.1152.

Full text
Abstract:
Gelecek kuşaklara daha iyi yaşanılabilir bir dünya bırakmak her bireyin olduğu gibi işletmelerin de üzerine düşen bir görevdir. Bu görev sosyal sorumluluk anlayışının bir gereğidir. Günümüzde işletmeler maksimum kara odaklandıklarından sosyal sorumluluklarını yerine getirme konusunda çelişkiye düşebilmektedir. Amaç, sadece maksimum kar elde etmek olmamalı, aynı zamanda çevrenin sürdürülebilirliğine katkı sağlamak olmalıdır. İşletmelerin finansal tablolarına baktığımızda çevre adına bir maliyet unsuruna çok az rastlanmaktadır. Çevre muhasebesi sisteminin uygulanması bu boşluğu dolduracaktır. Ve böylece işletmelerin çevreye yaptıkları yatırım maliyetleri finansal tablolarında yer almış olacaktır. Gelişmiş ülkelerde, örneğin Japonya ve İsveç’te çevre maliyetleri işletmelerin finansal tablolarında açıkça görülebilir. Bu çalışmada BİST Sürdürülebilirlik Endeksinde yer alan 63 işletmenin, sürdürülebilirlik, sosyal sorumluluk ve çevre faaliyetleri incelenmiştir. Ayrıca şirketlerin çevre maliyetlerini finansal tablolarında nasıl gösterdikleri incelenerek çevre muhasebesini uygulayıp uygulamadıkları değerlendirilmiştir. Çalışma sonucunda işletmelerin çevre muhasebesini uygulamadıkları, finansal raporlarında ve sürdürülebilirlik raporlarında çevre ile ilgili sayısal bilgilerden ziyade genel bilgilerin yer aldığı tespit edilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Tek, Recep. "BALKAN TÜRK FOLKLORU ARAŞTIRMA VE İNCELEMELERİNDE ÖNEMLİ BİR KAYNAK: ÇEVREN DERG." Karadeniz Arastirmalari Merkezi 14, no. 54 (January 1, 2017): 19–40. http://dx.doi.org/10.12787/karam1209.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Aslan, Canan. "The analysis of children’s books in the context of how they reflect environmental issuesÇocuk edebiyatı yapıtlarının çevre sorunlarını yansıtışı bağlamında incelenmesi." International Journal of Human Sciences 12, no. 2 (December 28, 2015): 1818. http://dx.doi.org/10.14687/ijhs.v12i2.3482.

Full text
Abstract:
<p>Children’s books are among important variables that contribute to raising children as individuals sensitive to environment through providing aesthetic experiences. The purpose of this study is to analyze literary children’s books in the context of how they reflect environmental issues. The data sources of the study included the books covering environmental issues and first published in 2014 or 2015. The data were collected through document analysis that is a qualitative research method and were analyzed descriptively. As a result of the study it was seen that the analyzed books cover many topics related to environmental pollution and that environmental pollution is caused by lack of education, unawareness or insensitivity mostly for economic or arbitrary reasons. According to the books, everyone from administrators to large companies and local administrations is responsible for environmental pollution. The study showed that children and women are more sensitive to environment. The books of which the content is supported with quality visuals make children feel future problems and their solutions through the use of a literary language and in a way appropriate for the age and development of children.</p><p> </p><p><strong>Özet</strong></p><p>Çocukların çevreye duyarlı bireyler olarak yetişmelerinde katkı sağlayacak önemli bir değişken de etkisini estetik yaşantı sağlayarak gösteren çocuk edebiyatı yapıtlarıdır. Bu çalışmanın amacı, yazınsal çocuk kitaplarını çevre sorunlarını yansıtışı bağlamında incelemektir. Çalışmanın veri kaynağını, 2014-2015 yıllarında ilk baskıları yapılan çevre sorunları konulu kitaplar oluşturmaktadır. Veriler, nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi yoluyla toplanmış, betimsel olarak çözümlenmiştir. Araştırma sonucunda incelenen kitaplarda çevre kirliliğine ilişkin birçok konunun ele alındığı ve çevrenin; eğitimsizliğin, bilinçsizliğin ve duyarsızlığın bir sonucu olarak çoğunlukla ekonomik ve keyfi nedenlerle kirletildiği saptanmıştır. Kitaplara göre, çevre kirliliğinden yöneticilerden zengin şirketlere, yerel yönetimlere kadar her kesimden insan sorumludur. Çevreye karşı özellikle çocuklar ve kadınlar daha duyarlıdır. İçeriğin nitelikli görsellerle desteklendiği bu kitaplarda gelecekte yaşanacak sorunlar ve bu sorunların çözüm yolları da yazınsal bir dille ve çocuğun yaş/gelişim düzeyine uygun biçimde duyumsatılmıştır.</p>
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Bozkurt Yükçü, Şuheda, Aslı İzoğlu Tok, and Saniye Bencik Kangal. "Çocuk edebiyatının geldiği son nokta: Okul öncesi dönem resimli e-kitaplara gelişimsel bir bakış." Erken Çocukluk Çalışmaları Dergisi 3, no. 1 (March 25, 2019): 139. http://dx.doi.org/10.24130/eccd-jecs.1967201931122.

Full text
Abstract:
Okul öncesi dönem yaşamın ileriki dönemlerine etki eden hassas bir süreçtir. Bu süreçte çocuğun birincil çevresi olan ebeveyn etkileşimlerinin yanında çocuğa sunulacak materyaller, oyuncaklar ve kitaplar gibi uyaran bakımında zengin bir çevre çocuğun gelişimine olumlu yönde katkı sağlayacaktır. Özellikle okul öncesi dönemde çocuk edebiyatı ürünleri, çocuk için uyaran bakımından zengin çevrenin temel unsurları arasında yer almaktadır. Çocuklar için hazırlanan kitaplar, çocuğun okurken zevk almasına, eğlenirken öğrenmesine, hayal dünyasının gelişmesine, dil becerilerine katkı sağlamalı ve kitabın hayatındaki yerini kavramasına yardımcı olmalıdır. Son dönemlerde teknolojik gelişmeler, çocuk edebiyatında da etkisini göstermiş ve resimli e-kitaplar ortaya çıkmıştır. Ancak resimli e-kitapların, çocuğun gelişimi üzerinde nasıl bir etkiye sahip olacağı konusu halen açıklığa kavuşmuş bir konu değildir. Bu nedenle, resimli e-kitaplara ilişkin gelişimsel bir bakış açısına ihtiyaç duyulmuştur. Bu kapsamda, bu derleme çalışmasında resimli e-kitaplar çocuk edebiyatının geldiği son nokta olarak ele alınmış ve gelişimsel bir bakış açısı ile söz konusu olumlu ve olumsuz özellikleri tartışılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Karatekin, Kadir, Sadullah Üstün, and Cevdet Uysal. "The effect of “locus of control” on the responsible behaviours towards the environment“Kontrol odağının” çevreye yönelik sorumlu davranışlar üzerindeki etkisi." Journal of Human Sciences 13, no. 3 (December 22, 2016): 5668. http://dx.doi.org/10.14687/jhs.v13i3.4200.

Full text
Abstract:
The intervention of human being to the nature exceeded the capacity of tolerance. Especially with the industrialization and the inrease in population, environmental problems reached global dimension and caused the disgussion and arguement of these problems in an international dimension since the second part of the 20th century. As a result of these arguments, it emerged that to have a sustainable environment people must have responsible behaviours towards the environment and the education must teach these responsible behaviours to the individuals. Therefore; the environmental education should educate people to have strong belief in restoration of the contaminated and destroyed World. The people with strong belief in coming against with the environmental problems which affect them; have a locus of; but the people having a weaker belief have an external locus of control. The aim of this research is to reveal whether the effect of the locus of control the primary students have or not; has an effect on their responsible behaviours towards the environment. In this research descriptive survey model was used. In order to determine the locus of control the students have or not; “Locus of Control scale”developed by Nowicki & Strickland (1973) and adapted to Turkish by Korkut (1986) was used; in order to identify responsible behaviours towards the environment “Responsible behaviours towards environment scale” developed by Erdogan (2009) was used. The study group of the research consisted 495 students at 4th and 5th grades. As a result of this survey it is revealed that the locus of control has an affect on the responsible behaviours towards environment and it is found that the locus of control significantly predicts these behaviours. We think that the results of this research will contribute to the teachers who practice the environmental education in primary schools and to the specialists who prepare the curriculum and the textbooks. Özetİnsanoğlunun doğaya müdahalesi artık onun taşıma kapasitesinin çok üzerine çıkmıştır. Özellikle sanayileşme ve nüfusun artması ile birlikte çevre sorunlarının küresel boyutlara ulaşması, 20.yüzyılın ikinci yarısından itibaren bu sorunların uluslararası düzeyde konuşulmaya ve tartışılmaya başlanmasına sebep olmuştur. Bu tartışmaların sonucunda sürdürülebilir bir çevre için insanların çevreye yönelik sorumlu davranışlara sahip olması ve çevre eğitiminin de bireylere bu sorumlu davranışları kazandırması gerektiği ortaya çıkmıştır. Bunun için çevre eğitiminin, bozulan ve kirlenen dünyamızın tekrar eski haline gelebileceğine olan inancı yüksek bireyler yetiştirmesi gerekmektedir. Kendilerini etkileyen çevre sorunlarına karşı bir şeyler yapabileceğine olan inancı yüksek olan bireylerin daha çok iç kontrol odağına sahip oldukları; inancı zayıf olanların ise dış kontrol odağına sahip oldukları düşünülmektedir. Bu araştırmanın amacı da ilkokulda öğrenim gören öğrencilerin sahip oldukları kontrol odaklarının onların çevreye yönelik sorumlu davranışları üzerinde bir etkisinin olup olmadığını ortaya çıkarmaktır. Araştırmada betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Öğrencilerin kontrol odaklarını tespit edebilmek için Nowicki&Strickland (1973) tarafından geliştirilen ve Korkut (1986) tarafından Türkçe ’ye uyarlanan “Denetim Odağı” ölçeği; çevreye yönelik sorumlu davranışlarını tespit edebilmek için de Erdoğan (2009) tarafından geliştirilen “Çevreye Yönelik Sorumlu Davranış” ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 4. ve 5. sınıfta öğrenim gören 495 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmanın sonucunda kontrol odağının çevreye yönelik sorumlu davranışlar üzerinde bir etkisi olduğu ve çevreye yönelik sorumlu davranışları anlamlı bir şekilde yordadığı tespit edilmiştir. Araştırma sonuçlarının ilkokulda çevre eğitiminin uygulayıcıları olan öğretmenlere, öğretim programlarını ve ders kitaplarını hazırlayan uzmanlara katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Özen Uyar, Rabia, and Melek Merve Yılmaz Genç. "The ecocentric and anthropocentric attitudes of preschool children related to different environmentsOkul öncesi dönem çocukların farklı çevre konularına yönelik ekosantrik ve antroposentrik tutumları." Journal of Human Sciences 13, no. 3 (November 12, 2016): 4579. http://dx.doi.org/10.14687/jhs.v13i3.3989.

Full text
Abstract:
The aim of the study is to define the attitudes of preschool children towards four different environmental subjects in terms of their habits of consumption, protection of environment, recycling-reusing and living habits and to analyze the reflection of residential area to the attitude towards the environment. In this study, where ecocentric and anthropocentric attitudes to the environment were examined, design of phenomenology was used as a method of qualitative research. The study group in the research is composed of 41 children living in the rural (n=20) and urban (n=21) areas. The data were collected by using the interview form of The Children’s Attitudes toward the Environment Scale-Preschool Version (CATES-PV). During data analysis, the qualitative and quantitative methods were used together. In this respect, descriptive analysis was used to identify the attitudes of children related to environmental issues, and Chi-square test for two variables was used to determine the reflection of residential area to the attitude towards the environment. As a result of the study, it was concluded that the environmental attitudes of children to their habits of consumption, recycling and living was ecocentric at first. However, when the reasons for such attitudes were examined, these children were observed to have anthropocentric attitudes mostly. It was also determined that the children mostly had an ecocentric attitude only in the sub-dimension of environment protection. Moreover, the residential area of the children, whether it was rural or urban,was not a significant variable in the differentiation of their attitudes towards the environment. ÖzetAraştırmanın amacı, okul öncesi eğitime devam eden çocukların tüketim alışkanlıkları, çevreyi koruma, geri dönüşüm-yeniden kullanım ve yaşam alışkanlıkları bakımından dört farklı çevresel konuya yönelik tutumlarının belirlenmesi ve yaşadıkları yerin çevreye yönelik tutuma yansımasının incelenmesidir. Çevreye yönelik tutumların ekosantrik ve antroposentrik bakış açısı çerçevesinde incelendiği bu çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden fenomenoloji deseni kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu kırsal (n=20) ve kentsel (n=21) bölgelerde yaşayan toplam 41 çocuk oluşturmaktadır. Araştırma verileri The Children’s Attitudes toward the Environment Scale-Preschool Version (CATES-PV) görüşme formu aracılığıyla toplanmış ve verilerin analiz sürecinde nitel ve nicel analiz yöntemleri bir arada kullanılmıştır. Çocukların çevre konularına yönelik tutumlarını belirlemek için betimsel analiz kullanılırken; yaşanılan yerin çevreye yönelik tutumlar üzerindeki yansımasını belirlemek amacıyla İki Değişken için Kay-Kare Testi uygulanmıştır. Araştırma sonucunda, çocukların tüketim alışkanlıkları, geri dönüşüm ve yaşam alışkanlıkları konularına ilişkin çevresel tutumlarının ilk bakışta ekosantrik olduğu ancak bu tutumlarının nedenleri incelendiğinde çoğunlukla antroposentrik tutuma sahip oldukları belirlenmiştir. Çocukların sadece çevreyi koruma alt boyutunda çoğunlukla ekosantrik tutuma sahip oldukları saptanmıştır. Ayrıca çocukların yaşadıkları yerin kentsel veya kırsal olmasının, çevreye yönelik tutumların farklılaşmasında önemli bir değişken olmadığı tespit edilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Eroğlu, Gülizar, and Hüseyin Uzunboylu. "Content analysis on the orientations of place-based/outdoor environmental education." International Journal of Innovative Research in Education 4, no. 3 (October 17, 2017): 155. http://dx.doi.org/10.18844/ijire.v4i3.2555.

Full text
Abstract:
“Doğadaki çocuk, soyu tehlike altında olan bir türdür ve çocukların sağlığı ile yeryüzünün sağlığı birbirine sıkı sıkıya bağlıdır.” R.Louv. Değişen yaşam tarzı ve ilerleyen teknoloji insanların hem doğayı algılamalarında hem de doğayla olan ilişkilerinde etkili olmuş, doğa ile insan arasındaki ilişki neredeyse kopma noktasına gelmiştir; bu da günümüzdeki çevre sorunlarının giderek artmasına, insanı hem psikolojik hem de fizyolojik olarak olumsuz etkileyen bir süreç yaşanmasına sebebiyet vermiştir (Tuğun, Uzunboylu & Özdamlı, 2017). Buradan yola çıkarak Birleşmiş Milletler çevre gündemini 2017 yılını doğa ile insan arasındaki bağın oluşturulması temeline dayandırmıştır. Bu çalışmanın da amacı, hem çevre sorunlarını çözebilme anlamında hem de insan ile doğa arasındaki bağı yeniden kurup daha sağlıklı, daha çevreci bireyler yetiştirmek kapsamında önemli, etkin bir çevre eğitimi yaklaşımı olan doğa eğitimini de içine alan yer/yöre temelli ve sınıfdışı çevre eğitiminin son 5 yıllık süreçteki ilerleyişini incelenmesine yönelik bir içerik analizi yapıp methodoloji, konu alanı, veri toplama, veri analizi vs. boyutlarına ilişkin yönelimleri belirlemektir. Çalışma sonucunda yer/yöre temelli ve sınıfdışı çevre eğitimi alanlarında scopus veri tabanında yapılan tarama ve eleme sonucu ulaşılan makaleler incelendiğinde en çok araştırmanın 19 ile ABD’ de yapıldığı; en çok çalışmanın ise 15 ile 2014 yılında üretildiği; 3 ile en çok Edinburgh üniversitesinde ve Environmental Education Research dergisinde yayın çıktığı görülmüştür. Anahtar kelimelerde en çok kullanılan ‘’çevre eğitimi’’ iken, ‘’sınıfdışı eğitim’’ onu takip etmektedir. Çalışmalarda genel olarak İngilizce yazım dili iken en çok sosyal bilimler alanında akabinde çevre bilimleri alanında çalışma yapıldığı; SPSS analiz programının, likert ölçek veri toplama aracının kullanıldığı tespit edilmiştir. Anahtar Kelimeler: Çevre Eğitimi, yer/yöre temelli çevre eğitimi, sınıfdışı çevre eğitimi.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Vatansever, Çiğdem, Meltem Sezer, and Ayça Ünsever. "Çalışma Mekanı Olarak Ev: Küresel Salgın Dönemi’nde Yaşam Denge Algısı’nın Dışavurumu." Border Crossing 11, no. 2 (September 19, 2021): 133–55. http://dx.doi.org/10.33182/bc.v11i2.1643.

Full text
Abstract:
Küresel salgın döneminde yeni çalışma mekanı olarak “ev”e nasıl ve ne ölçüde uyum sağlandığı, iş ve iş dışı yaşam dengesinin nasıl deneyimlendiği bu araştırmanın temel sorularıdır. Fiziksel ve sosyal çevreden etkilenen ve aynı zamanda psikolojik çevreye ilişkin algılarımızı da etkileyen “bireysel yaşam alanları” olarak çalışma mekanlarının, sağlığımız ve esenliğimiz üzerindeki etkileri son yıllarda üzerinde durulan konular arasında yer almaktadır. Pandemi ile birlikte; uzaktan çalışma, özellikle ofis çalışanları için dünya çapında bir tür norm haline gelmiştir. Evde çalışmaya geçilmesi ile birlikte, çalışma ile ofis alanları arasındaki çizgiler ve mesafeler giderek bulanıklaşmaya başlamıştır. Bu geçişin bir sonucu olarak, evde özel bir alan yaratmak önemli bir hal almıştır. Çalışmamız, çok disiplinli bir konu olan “çalışma mekanı olarak ev”i, birey ve çevre ilişkisi bağlamında ele almaktadır. Bunun içinde netnografik yaklaşımla bir sosyal ağ platformu üzerinden, evden çalışmaya ilişkin paylaşımlar içerik analiziyle değerlendirilmiştir. Bulgular; paylaşımlarla ilgili zaman aralığı, cinsiyet, iş-meslek gibi verilerin, demografik ve çalışma alanının düzenlenmesi, kurumsallık, yaşam dengesi gibi göstergelerle içerik analizi sonucu oluşan temalar üzerinden sunulmuştur. Bulgular konuyla ilgili paylaşımların çoğunlukla olumlu olduğunu, paylaşım yapanların büyük oranda kadın olduğunu ve salgının başladığı andan itibaren, evde günlük rutinin düzenlenmesi ile bir çalışma alanı oluşturulmasının öncelikli konular olduğunu göstermektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Alabay, Erhan, and Ömer Faruk Doğan. "A study about the interest level of preschool teacher candidates in environmental problems according to certain variablesOkul öncesi öğretmen adaylarının çevre sorunlarına olan ilgi düzeylerinin bazı değişkenlere göre incelenmesi." International Journal of Human Sciences 12, no. 2 (July 10, 2015): 34. http://dx.doi.org/10.14687/ijhs.v12i2.2801.

Full text
Abstract:
<p>The aim of this study is to identify the interest level of the preschool teacher candidates in the environment and to see if this interest is changing considering some variables. The sampling for this study constitutes of 108 preschool teacher candidates, who are studying in Selçuk University Ahmet Keleşoğlu Faculty of Education-Primary Instruction-Preschool Education. Quantitative research techniques were preferred and the study is based on Scanning Model in order to introduce current situation. The scale for the interest of teacher candidates in environment was used which was developed by Alım (2007). As a result of the study it came out that the level of interest of teacher candidates in environment differs meaningfully according to the independent variables: gender and participation in the activity about environment or nature. On the other hand, there aren’t any meaningful differences according to: the class they are studying in, type of high school, location where they spent their childhood and structure of this location, taking a course during his/her education about environment or nature.</p><p> </p><p><strong>Özet</strong></p><p>Bu çalışmanın amacı, okul öncesi öğretmen adaylarının çevreye olan ilgi düzeylerinin saptanması ve öğretmen adaylarının bazı değişkenlerine göre çevreye olan ilgilerinin farklılaşıp farklılaşmadığının belirlenmesidir. Çalışmanın örneklemini, Selçuk Üniversitesi Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Okul Öncesi Eğitimi Anabilim Dalında öğrenimlerini sürdürmekte olan 108 okul öncesi öğretmen adayı oluşturmaktadır. Çalışmamızda nicel araştırma yöntemi tercih edilmiş olup, mevcut durumu ortaya çıkarmak amacıyla tarama modeli temel alınmıştır. Okul öncesi öğretmen adaylarının çevreye olan ilgi düzeylerinin belirlenmesi için Alım (2007) tarafından geliştirilen Öğretmen Adaylarının Çevre Sorunlarına İlgileri Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma sonucunda öğretmen adaylarının çevreye olan ilgi düzeylerinin, cinsiyet ve çevre veya doğa ile ilgili etkinliğe katılma durumu değişkenleri ile anlamlı düzeyde farklılaştığı, öğretmen adaylarının sınıf, lise türü, çocukluğunu geçirdiği yerleşim yeri ve yapı türü ve öğrenim süreci boyunca çevre veya doğa ile ilgili ders alma durumuna göre de anlamlı farklılaşmanın olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.</p>
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Nükhet, TURGUT. "ÇEVRE HUKUKUNDA ÇEVRECİ ÖRGÜTLERE TANINAN OLANAKLAR." Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 45, no. 1 (1996): 1. http://dx.doi.org/10.1501/hukfak_0000000667.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
More sources

Dissertations / Theses on the topic "Çevren"

1

Monteiro, Ludmila Soccio. "Comparação de dois metodos de mensuração da pressão inspiratoria maxima em pacientes com e sem alterações do nivel de consciencia." [s.n.], 2006. http://repositorio.unicamp.br/jspui/handle/REPOSIP/311998.

Full text
Abstract:
Orientadores: Sebastião Araujo
Dissertação (mestrado) - Universidade Estadual de Campinas, Faculdade de Ciencias Medicas
Made available in DSpace on 2018-08-08T00:31:25Z (GMT). No. of bitstreams: 1 Monteiro_LudmilaSoccio_M.pdf: 1802463 bytes, checksum: 2ba5bfd3d0b955709113de784abbcd7c (MD5) Previous issue date: 2006
Resumo: Antecedentes. A aferição da pressão inspiratória máxima (PImax) é um método efetivo para avaliação da força muscular inspiratória, usada também como método diagnóstico e como índice preditivo de desmame da ventilação mecânica. Porém, não existe consenso na literatura sobre o tempo de oclusão de vias aéreas necessário para se obter uma PImax verdadeira durante o desmame da ventilação mecânica. Objetivos. Comparar dois métodos de mensuração da PImax e avaliar se o nível de consciência interfere nos valores obtidos. Métodos. Vinte e oito pacientes de ambos os sexos, hemodinamicamente estáveis, sem sedação, com suporte ventilatório mecânico por tempo = 48 horas, com parâmetros mínimos de desmame da ventilação, foram divididos em dois grupos: pacientes com pontuação na escala de coma de Glasgow (ECGL) = 15 e ECGL < 15. A aferição foi dividida em duas fases e, em cada fase, foram realizadas três mensurações com um intervalo de um minuto entre elas, obtendo-se assim a média entre as três: a via aérea foi ocluída com uma válvula unidirecional por 20 segundos (PImaxT20), ou, por um tempo máximo de um minuto, se um platô de pressão inspiratória não fosse observado durante três inspirações consecutivas (PImaxTid). Após um descanso de 15 minutos, foram realizadas novamente as mensurações na ordem previamente estabelecida (aleatória). Resultados. A média das medidas da PImaxTid (55,8 ± 25,0 cmH2O), no grupo total (n = 28), foi maior que a média das medidas da PImaxT20 (43,1 ± 15,5 cmH2O), com p = 0,002, e o tempo médio para a obtenção da PImaxTid foi de 30,2 ± 11 segundos. Quando divididos em dois grupos, ECGL = 15 (n = 14) e ECGL < 15 (n = 14), esse tempo médio foi de 23,8 ± 7,7 e 36,7 ± 10,0 segundos, respectivamente (p = 0,0019). Conclusões. A PImaxTid, neste grupo heterogêneo de pacientes em desmame da ventilação mecânica, mostrou valores superiores àqueles da PImaxT20, especialmente naqueles com algum grau de comprometimento do estado de consciência (ECGL < 15), sugerindo que necessitem de um tempo maior de oclusão da válvula unidirecional para se atingir a PImax real. Assim, o método comumente utilizado de 20s parece ser insuficiente para se mensurar a verdadeira PImax em pacientes com ECGL < 15. Novos estudos são necessários, agora num grupo mais homogêneo de pacientes (exemplo: com comprometimento neurológico estrutural), para determinar se realmente há necessidade de um tempo de oclusão maior que 20 segundos, ou se os valores obtidos no presente estudo simplesmente representam uma supervalorização desta PImax
Abstract: Background. Maximum inspiratory pressure (PImax) is an effective parameter for the evaluation of inspiratory muscular force and an useful predictive index during weaning from mechanical ventilation (MV). However, there is no consensus in the literature concerning the time of airway occlusion necessary to get a true PImax during weaning from MV. Objectives. To compare two methods of PImax measurement and to evaluate the influence of patients¿ level of conscience (LOC) on their values. Methods. Twenty eight patients of both sexes, hemodynamically stable, without sedation, with MV support for a time = 48 hours and in a weaning process, were divided into two groups: patients with Glasgow coma scale score (GCS) = 15 and GCS < 15. PImax measurement was done in two phases and, in each phase, three measures, with an interval of one minute between them, had been carried through, getting thus the average between the three ones: the airway was occluded with an unidirectional valve for 20 seconds (PImaxT20), or, for a maximum time of one minute, if a plateau of inspiratory pressure was not observed during three consecutive inspirations (PImaxTid). After a rest of 15 minutes, PImax measurement had been carried through again in an order previously randomized. Results. The average of measures of the PImaxTid (55.8 ± 25.0 cmH2O), in the total group (n = 28), was greater that the average of the measures of the PImaxT20 (43.1 ± 15.5 cmH2O), with p = 0.002, and the average time for the attainment of the PImaxTid was of 30.2 ± 11 seconds. When divided in two groups, GCS = 15 (n = 14) and GCS < 15 (n = 14), the average times were of 23.8 ± 7.7 and 36.7 ± 10.0 seconds, respectively (p = 0.0019). Conclusions. PImaxTid, in this heterogeneous group of patients in MV weaning, has shown greater values than those of PImaxT20 especially in those with some degree of the state of LOC alteration (GCS < 15), suggesting that the formers need a longer time of airway occlusion with the unidirectional valve to reach the real PImax. Thus, the method commonly used of 20 seconds seems to be insufficient to measure the true PImax in patients with GCS <15. Further studies, now in a more homogeneous group of neurological patients (example: with structural neurological injury), are needed to verify if these patient are really dependent of a longer airway occlusion time to reach their real PImax, or if the values that have been found in the present study simply represent an overestimation of this variable
Mestrado
Pesquisa Experimental
Doutor em Cirurgia
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles

Books on the topic "Çevren"

1

Oy, Aydın. "Çevren" dergisi folklor, etnografya, ve halk edebiyatı bibliyografyası (sayı 1-40). İstanbul: Anadolu Sanat Yayınları, 1985.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Oy, Aydın. "Çevren" dergisi folklor, etnografya, ve halk edebiyatı bibliyografyası (sayı 1-40). İstanbul: Anadolu Sanat Yayınları, 1985.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Güler, Çağatay. Çevre sözlüğü. Kızılay, Ankara: Saypa, 1994.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Üçışık, H. Güzin. Çevre hukuku. Beyoğlu, İstanbul: Ötüken, 2013.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Mülkiyet, kent ve çevre mülkiyet hakkının doğal ve kentsel çevreye etkileri: Mogan ve Eymir Gölleri. Ankara: Siyasal Kitabevi, 2010.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

N, Erzen Jale, and Yoncacı Pelin, eds. Sanat ve çevre. Ankara: tmmob mimarlar odasi, 2007.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

TBMM'de çevre siyaseti. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım, 2004.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Doğa ve çevre anlayışıyla Atatürk: Çevre felaketi ve Atatürk'ün öngörüsü. Taksim, İstanbul: Epsilon, 2010.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Ekoeleştiri: Çevre ve edebiyat. Kızılay, Ankara: Phoenix, 2012.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Nüfus ve Çevre Konferansı (2nd 1987 Ankara, Turkey). Nüfus ve Çevre Konferansı. Kavaklıdere, Ankara]: Türkiye Çevre Sorunları Vakfı, 1988.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
More sources

Book chapters on the topic "Çevren"

1

Aydın, Mehmet Emin. "Marmara Denizinde Müsilaj Oluşumu, Muhtemel Sebepleri ve Öneriler." In Marmara’da Deniz Ekolojisi; Deniz Salyası Oluşumu, Etkileşimleri ve Çözüm Önerileri, 49–68. Turkish Academy of Science, 2021. http://dx.doi.org/10.53478/tuba.2021.003.

Full text
Abstract:
Bu çalışmada Marmara Denizi’nde 2021 Haziran ayında yoğun olarak gözlenen müsilaj probleminin muhtemel oluşma sebepleri incelenmiştir. Müsilaj probleminin daha önce görüldüğü yerlerde oluşum sebepleri, çevreye, deniz ekosistemine, ekonomiye verdiği zararlar, bu tür çevre felaketlerinin oluşumunu tetikleyen bölgedeki kirlilik yükleri, Karadeniz’den gelen kirleticiler, havza dışından gelen kirleticiler, daha önceki çalışmalardan derlenmiştir. Kirleticiler içerisinde özellikle N, P gibi besi maddeleri, pestisitler, PCB’ler, PAH’lar, PBDE’ler, ağır metaller, mikroplastikler gibi mikrokirleticilerin muhtemel etkileri önemli bulunmuştur. Mikrokirleticiler besin zincirinde birikerek bazı türlerin üreme ve çoğalmalarını engelleyebilir veya yavaşlatabilir. Besin zincirinde özellikle fitoplanktonlarla beslenen deniz kabukluları ve küçük balıkların etkisinin azalması fitoplankton sayısının N, P bakımından zengin besi maddelerinin birikimi ve sıcaklığında artmasıyla kontrolsüz çoğalmalarına sebep olur. Ayrıca planktonlarla beslenen balıkların büyük miktarlarda avlanarak ortamdan çekilmesi bu durumun etkisini artıran bir faktördür.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

KÜLKÖYLÜOĞLU, Okan. "Çevre Bilinci ve Çevre Eğitimi." In Beyşehir Doğa Eğitimi Bilim ve Doğa ile Baş Başa 12 Gün, 181–96. Pegem Akademi Yayıncılık, 2011. http://dx.doi.org/10.14527/9786052416358.11.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Cansaran, Arzu, and Cengiz Yıldırım. "Çevre bilimi ile ilgili başlıca terimler ve kavramlar." In Çevre eğitimi, 1–9. Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık, 2017. http://dx.doi.org/10.14527/9786055885205.01.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Darçın, E. Selcen. "Dünyanın büyük ekosistemleri." In Çevre eğitimi, 21–34. Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık, 2017. http://dx.doi.org/10.14527/9786055885205.02.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Hamalosmanoğlu, Mustafa. "Besin zinciri ve besin ağı." In Çevre eğitimi, 35–64. Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık, 2017. http://dx.doi.org/10.14527/9786055885205.03.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Güçlü, Yüksel. "Ekolojik etki." In Çevre eğitimi, 65–124. Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık, 2017. http://dx.doi.org/10.14527/9786055885205.04.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Cansaran, Arzu, and Cengiz Yıldırım. "Su ve toprak kaynakları." In Çevre eğitimi, 125–52. Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık, 2017. http://dx.doi.org/10.14527/9786055885205.05.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Dilek, Canan. "Çevre bilinci." In Çevre eğitimi, 179–213. Ankara: Pegem Akademi Yayıncılık, 2017. http://dx.doi.org/10.14527/9786055885205.06.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

KARATEKİN, Kadir, and Adem YILMAZ. "Çevre Okuryazarlığı." In Sosyal Bilgilerde Beceri Eğitimi, 25–52. Pegem Akademi Yayıncılık, 2019. http://dx.doi.org/10.14527/9786050370454.02.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

DURAN, Volkan, and Gülay EKİCİ. "Sürdürülebilir Çevre." In Sürdürülebilir Kalkınma, 140–69. Pegem Akademi Yayıncılık, 2019. http://dx.doi.org/10.14527/9786052418130.07.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles

Conference papers on the topic "Çevren"

1

Demirkol, Ahenk Karci, and Ayşe Kalaycı Önaç. "Biyofilik Tasarım Kriterleri Bağlamında Ofis Tasarımı." In International Students Science Congress. Izmir International Guest Student Association, 2021. http://dx.doi.org/10.52460/issc.2021.050.

Full text
Abstract:
Çevreden gelen uyaranlar insanlar tarafından farkında olmadan algılanır ve bunun sonucunda ortaya çıkan tepkiler insanların yaşam kalitesini etkiler. Biyofili kavramı, insanların doğal çevre ve yaşayan diğer canlılar ile doğuştan gelen içgüdüsel bir bağı olduğunu ifade etmektedir. Doğal ortamlar ve doğal materyaller kullanılarak tasarlanan mekanların insanların mental ve fiziksel sağlıkları üzerine restoratif etkileri bulunmaktadır. Biyofilik tasarım ise, günümüzde ki yapılı çevrede doğal bir yaşam alanı yaratarak, insanların sağlık ve refah düzeylerini artırmayı amaçlamaktadır. Sanayi devriminden sonra artan kurumsal şirketlerin mekân ihtiyacına cevap vermek için ofis mekanları ortaya çıkmıştır. Günümüzde, insanların günlük rutininin önemli bir bölümünü çalışma hayatı oluşturmaktadır. Dolayısıyla insanlar zamanlarının büyük bir bölümünü kapalı ofis ortamlarında geçirmektedirler. Bu nedenle ofis tasarımları önem taşımaktadır. Sağlık, insanların sadece fiziksel olarak değil zihinsel olarak da kendilerini iyi hissetme hali olarak tanımlanır. Sağlık üretkenliği etkilemektedir, bu sebeple çalışma ortamları tasarımları büyük önem taşımaktadır. Sağlıklı çalışma ortamları doğa ile iç içe tasarlanan, sürdürülebilir malzemelerin kullanıldığı, termal konforun sağlandığı, iyi hava kalitesine sahip, ergonomi standartları dikkate alınarak tasarlanmış mekanlar olarak tanımlanabilirler. Günümüzde, yapılı çevreler insanları doğadan koparan önemli bir etmendir. Biyofilik tasarım, doğal unsurların iç mekanlara entegre edilmesine katkıda bulunacak tasarım ilkeleri sunarak bu kopuşun önüne geçerek insanların hayat kalitesini artırmayı hedeflemektedir. Biyofilik tasarımın ilkeleri; çevresel niteliklerin kullanılması, doğal formların kullanılması, doğal dokuların ve süreçlerin kullanılması, ışığın kullanılması, mekânsal ilişkilerin sağlanması ve insan doğa ilişkilerinin mekanlara yansıtılması şeklinde özetlenebilir. Biyofilik tasarım, mimaride yeni bir akım olmasına rağmen, insan sağlığı, ekoloji ve sürdürülebilirlik ilkelerini de kapsamaktadır. Biyofilik tasarımın temel amacı, insanın doğa ile bağını sağlayarak doğal unsurları barındıran mekanlar dizayn etmektir. Biyofilik tasarım kriterleri çerçevesinde tasarlanmış ofis ortamları; çalışanlar üzerinde konsantrasyon artırıcı, stres düşürücü etkiye sahiptir. Ayrıca doğal unsurlar ve materyaller kullanıldığı için iç mekân çevre kalitesini de artırmaktadır. Biyofilik tasarım ilkeleri doğrultusunda tasarlanmış ofis ortamları, çalışanların sağlıklarını ve yaratıcılıklarını pozitif yönde etkilemektedir. Buna bağlı olarak, çalışanların üretkenlikleri ve çalışma hayatı kaliteleri artmaktadır. Çalışmada, öncelikle biyofili ve biyofilik tasarım unsurları, literatür çalışması ışığında açıklanmıştır. Daha sonra biyofilik ofis tasarımı unsurlarına göre Amazon Seattle Ana Merkezi değerlendirilmiştir. Son olarak da biyofilik tasarım unsurlarının ofis tasarımlarına ve çalışma alanlarına entegre edilmesini sağlayan öneriler sunulmuştur.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Çelebi, Ayşen. "Düşey Gerilme Etkisindeki Dairesel Alanın Çevre Bölgesindeki Oturmalar." In 6. Geotechnical Symposium. Istanbul: LookUs Scientific, 2016. http://dx.doi.org/10.5505/2015geoteknik.s005.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Uzer, Onur. "Kentsel Ekonomik Kalkınma ve Çevre Sorunu: Burdur’da Mermercilik Sektörü." In Türkiye Lisansüstü Çalışmalar Kongresi. İlmi Etüdler Derneği, 2016. http://dx.doi.org/10.12658/tlck.5.1.b014.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Yel, Sude Gül, and Hüseyin Zahit Selvi. "Göksu Deltası Özel Çevre Koruma Bölgesi’nde Ekoturizme Açılabilecek Alanların Belirlenmesi." In 4th International Symposium on Innovative Approaches in Engineering and Natural Sciences. SETSCI, 2019. http://dx.doi.org/10.36287/setsci.4.6.062.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Tarakci Eren, Emine, Serap Yılmaz, and E. Merve Alpak. "Anaokulu Öğrencilerinin Çevreye Karşı Tutumlarının Belirlenmesi." In 4th International Symposium on Innovative Approaches in Architecture, Planning and Design. SETSCI, 2019. http://dx.doi.org/10.36287/setsci.4.7.013.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Unutmaz, Berna. "Tünel Çevresi Zeminlerinin Deprem Sonrası Davranışı." In 6. Geotechnical Symposium. Istanbul: LookUs Scientific, 2016. http://dx.doi.org/10.5505/2015geoteknik.s090.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Balık, İsmet, Sonay Zeki Aydın, and Fevzi Bitiktaş. "LİMANLARDA DİJİTALLEŞME: ÇEVRİM İÇİ MEDYADAN YANSIMALAR." In 4. Ulusal Liman Kongresi. Denizcilik Fakültesi: Dokuz Eylül Üniversitesi, 2019. http://dx.doi.org/10.18872/0.2019.0.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Tuğdemir, Gökçe, Hatice Soğukpınar, Melih Özbolat, and A. Güldem Cerit. "Marina İşletmeleri ve Kullanıcıların Sürdürülebilir Çevreye Etkisi: İzmir için Kalitatif Bir Çalışma." In 3. Ulusal Deniz Turizmi Sempozyumu. Denizcilik Fakültesi: Dokuz Eylül Üniversitesi, 2016. http://dx.doi.org/10.18872/deu.b.udts.2016.0021.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Sarıtaç, Dilan. "KADIN HAK ARAYIŞINDA YENİ BİR ADALET YÖNTEMİ: SOSYAL MEDYA ORTAMI TWITTER’DA ERKEKLER YERİNİ BİLSİN AKIMI ÜZERİNE İNCELEME." In COMMUNICATION AND TECHNOLOGY CONGRESS. ISTANBUL AYDIN UNIVERSITY, 2021. http://dx.doi.org/10.17932/ctc.2021/ctc21.072.

Full text
Abstract:
İnsanın doğuştan gelen özelliklerinden birisi de cinsiyetidir. Bu bağlamda insanlar cinsiyetlerini kullanarak diğerleri üstünde otorite kurmaya çalışabilmektedir. Cinsiyete dayalı eşitsizliğe en çok kadınların uğradığı gözlenmekte; cinsiyetleri dolayısıyla eşleri, babaları, abileri veya diğer aile bireyleri tarafından öldürülebilmektedir. Kadınların kendi seçimleri olmayan cinsiyet yüzünden maruz kaldıkları durumlar çoğalmış ve olağan bir hale gelmiştir. Bu duruma karşı çıkan, yaşanan şiddet olaylarına dikkat çekmek isteyen ve sesini duyurmayı arzu eden kadınlar Twitter’da bir akım başlatmış, gündelik yaşamda duymakta oldukları şiddet içerikli cümleleri tersine çevirerek farkındalık yaratmaya çalışmışlardır. Böylelikle #erkekleryerinibilsin hashtagi oluşturulmuş ve bu durumu hem ironik dille anlatmışlar hem de kamuoyunu duyarlı olmaya yöneltecek cümlelerle markaları, belediyeleri ve ünlü insanları destek vermeye çağırmışlardır. Kadınların durumu tersine çeviren tweetleri ile duygudaşlık yapan her insanda bir farkındalık oluşturacağı ve duruma farklı bir açıdan bakacağı düşünülmektedir. Bu çalışmada hashtag ile başlayan ve sonrasında birçok markayı, belediye resmi hesaplarını ve alanında ünlü birçok insanı etkileyen #erkekleryerinibilsin akımı için 5 adet resmi belediye hesabından atılan tweetler incelenmiş ve bu tweetlere karşı atıldıkları günden itibaren 2 hafta içinde atılan kullanıcı yorumları içerik analizi yöntemiyle tablolaştırılarak çözümlenmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Demiröz, Hande, Numan Sabit Çetin, and Fırat Salmanoğlu. "Fotovoltaik Güç Sistemlerinde Maksimum Güç Noktası İzleyicisinin Verimliliği." In International Students Science Congress. Izmir International Guest Student Association, 2021. http://dx.doi.org/10.52460/issc.2021.027.

Full text
Abstract:
Günümüzde yenilenebilir enerji kaynakları hızlı bir gelişim göstermektedir. Bu kaynaklardan biri olan güneş enerjisi, sınırsız, çevreye zarar vermeyen ve gürültüsü olmayan bir kaynak olması gibi avantajları sebebiyle elektrik enerjisi üretiminde önemli bir yere sahiptir. Ancak, güneş enerjisi sistemlerinin ilk yatırım maliyeti ve verimliliği açısından dezavantajları olduğu da bilinmektedir. Tüm bu bilgiler ışığında, güneş enerjisi sistemlerinden en fazla verimi elde etmek için maksimum güç noktası izleyicisi sistemleri geliştirilmiştir. Bu sistemler, güneş ışınlarının panel yüzeyi ile yaptığı açı ve panel sıcaklığına bağlı olarak değişmektedir. Bir başka deyişle, güneş enerjisi sistemlerinin çalışması her zaman maksimum gücü vermemektedir. Sistemin beslediği yüke, ihtiyacı olan gücü sürekli olarak verebilmek için maksimum güç noktası izleyicisi sistemleri kullanılmaktadır. Bu çalışmada, Matlab/Simulink ortamında değiştir ve gözle yöntemini kullanarak maksimum güç noktası izleyicisi algoritmasının verimlilik üzerine olan etkisini incelenmek için bir sistem tasarlanmıştır. Ayrıca, sistem verimliliği, maksimum güç noktası izleyicisi olmayan fotovoltaik bir sistem ile karşılaştırılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles

Reports on the topic "Çevren"

1

İçen, Hüseyin. İSLÂM SOSYALİZMİNDE MÜLKİYET ALGISI Mustafa es-Sibâî’nin İştirâkiyyetü’l-İslâm Eseri Özelinde. İLKE İlim Kültür Eğitim Vakfı, January 2021. http://dx.doi.org/10.26414/ikm006.

Full text
Abstract:
Çevre, canlı ve cansız varlıkların içinde yaşadığı ve birbirleriyle ilişki içerisinde oldukları alandır. İnsanlar ve ilişki içerisinde oldukları her şey çevre kapsamında kabul edildiğinden çevrenin korunması tüm canlılar için önem arz etmektedir. İslam’da her şey bir denge üzerine kuruludur. Bu nedenle bireyler bu dengeyi tahrip etmemeli, korumak için çaba göstermelilerdir. Çalışmamız, çevre kirliliğinin bir türü olan hava kirliliği meselesini ele almaktadır. Günümüzde çevre konusu bağlamında küresel ısınma ve iklim değişikliği gibi problemlerin çözümüne yönelik birçok teşebbüsün olduğu bilinmektedir. Çalışmamızın hareket noktasını oluşturan Kyoto Protokolü de çevre problemlerinin çözümü için atılan adımlardan biridir. İslam hukukundaki mülkiyet anlayışı çerçevesinde Kyoto Protokolü’nde bulunan “emisyon ticareti” meselesini ele alan bu çalışma, protokolün sonuçları doğrultusunda çevre konusunda yapılması gerekenlere dair önerilere yer vermektedir. Bu önerilerden en önemlileri bireyler bazında sorumluluk anlayışının geliştirilmesi, kurumlar bazında ise yasal düzenlemeler yapılmasının gerekliliğidir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Cevherli, Feyza. HAVAYI KİRLETME HAKKININ MÜLKİYETİ VE SATIN ALIMI: İSLAM HUKUKU’NDA ÇEVRENİN KORUNMASI PERSPEKTİFİNDEN KYOTO PROTOKOLÜ. İLKE İlim Kültür Eğitim Vakfı, January 2021. http://dx.doi.org/10.26414/ikm005.

Full text
Abstract:
19 ve 20 yüzyılın dünyasında birçok düşünce akımı ortaya çıkmıştır. Bu akımlardan biri sosyalizmdir. Sosyalizm, İslâm dünyasında dergi gibi yayın organları vasıtası ile tanınmıştır. Daha sonraları Müslümanların yaşadığı coğrafyada sosyalizm kavramına karşılık olarak “iştirâkiyye” kelimesi kullanılmaya başlanmıştır. Bu coğrafyada “İştirâkiyyetü’l-İslâm” kavramı İslâm Sosyalizmi olarak karşılık bulmuştur. Sosyalizm akımı ile alakalı olan önemli bir kavram mülkiyettir. Mülkiyet, sahibine eşya üzerinde en kapsamlı yetkileri sağlayan haktır. Klasik fıkıh kitaplarında mülkiyet ile alakalı birçok mesele bulunmaktadır. Geçtiğimiz yüzyılın değişen dünyasında mülkiyet kavramına bakış açısı da değişmiştir. Sosyalizm akımı bu dönemde mülkiyete bakış açısını etkileyen faktörlerden biridir. 20 yüzyılda Suriye bölgesinde yaşamış ve aynı zamanda bir dönem Şam Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde öğretim görevlisi olan Mustafa es-Sibai, Batı’da ortaya çıkan sosyalizm kavramından faydalanarak Batılı yaklaşımdan farklı şekilde İslam sosyalizmi teorisini oluşturmuş ve bu konuda “İştirâkiyyetü’l- İslâm” adında bir eser kaleme almıştır. Adı geçen eserde İslam sosyalizminin temellerinin İslam’da zaten var olduğunu belirten Mustafa es-Sibai kitabında eşitlik, adalet, işçi hakları ve mülkiyet gibi konular üzerinde değerlendirmelerde bulunmuştur. İslam sosyalizmi teorisini oluşturma iddiası ve mülkiyet kavramına yaklaşımı Mustafa es-Sibai’yi ayırıcı kılan unsurlardandır. Bu çalışmada önce sosyalizm ve İslam sosyalizminin gelişim süreci hakkında bilgiler verilecektir. Daha sonra da klasik fıkıh kitaplarında mülkiyet kavramının konumu ve tasnifine yer verilecek ve Mustafa es-Sibai’nin bu kavrama yaklaşımı incelenmeye çalışılacaktır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Yıldız, Furkan. Türkiye ve Yeşil Ekonomi: Mevcut Durum ve Öneriler. İLKE İlim Kültür Eğitim Vakfı, April 2021. http://dx.doi.org/10.26414/pn023.

Full text
Abstract:
Sanayi Devrimi ile birlikte hız kazanan kitlesel üretim “her şeye rağmen üretim” anlayışının hâkim olduğu bir ekonomik yarışı beraberinde getirmiştir. Böylelikle ülkeler bu yarışta geri kalmamak adına üretimlerini en üst seviyeye çıkarmışlardır. Ancak bu durum beraberinde savaş, küresel ısınma, iklim değişikliği gibi birçok toplumsal ya da çevresel problemleri beraberinde getirmiştir. Yaşanan bu gelişmeler günün sonunda neoliberal politikaların ciddi bir biçimde sorgulanmasına ve bu hâkim paradigmaya alternatif bakış açıları geliştirilmesine neden olmuştur. Mevcut iktisadi sisteme alternatif olarak öne sürülen yaklaşımlardan biri de yeşil ekonomidir. Özünde ekonomi, çevre ve toplumun sürdürülebilirliği ilkesini taşıyan yeşil ekonomi özellikle 1980’ler itibariyle çevresel kirliliğin artması ile giderek önem kazanan bir kavram olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu cihette ülkeler hem kendi inisiyatifleriyle politikalarına yeşil ekonomik anlayışı adapte etmeye hem de uluslararası toplumca atılan adımlara taraf olmaya başlamışlardır. Bu politika notunda Türkiye’nin yeşil ekonomi bağlamında mevcut durumu incelenmiş ve birtakım politika önerilerinde bulunulmuştur. Türkiye’nin mevcut performansı değerlendirildiğinde elde ettiği bazı kazanımlar olmasına rağmen yeşil ekonomik sistemi toplumsal ya da kamusal alanda zihinlere henüz yeterince yerleştiremediği anlaşılmaktadır
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Ceylan, Mustafa. Toplumun Faizli Krediye Dair Değişen Algısı Hakkında Bir Mülakat Çalışması. İLKE İlim Kültür Eğitim Vakfı, March 2021. http://dx.doi.org/10.26414/ikm004.

Full text
Abstract:
Faiz, en bilinen tabiri ile kiralanan paranın kira bedeli anlamındadır. İslam iktisadı, Bakara Suresi’nin 275 ayeti kerimesinde de bildirildiği üzere ticaretin helal, faizin (ribâ) haram kılınması düsturu ile hareket etmektedir. Bu çalışmanın amacı, yukarıda bahsedilen faizin haramlığı düsturu da temel alınarak, günümüz kapitalist sisteminde kilit rol oynayan faizin, bireylerin bakış açılarında nasıl bir yer edindiğini araştırmak için yapılmıştır. İslam iktisadının ilkelerini yerine getirmeye çalışılarak oluşturulan kurumların, toplum tarafından nasıl değerlendirildiği de öğrenilmiş olunacaktır. Çalışma boyunca nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. Nitel araştırmada veri toplamak için mülakat yöntemi tercih edilmiştir. Mülakata katılan kişi sayısı 23 kişi olarak belirlenmiştir. Temel bulgulara göre, mülakatlara katılan bireylerin çoğu çevreden borç istemeden bankalara gitmektedir. Toplumsal ilişkilerin, maddi konularda yeterince kapsayıcı olmadığı göze çarpmaktadır. Bununla birlikte bireyler kendi yuvalarını kurmak için yuvadan ayrıldıkları zaman kendi ailelerine karşı “el(yabancı)” statüsüne geçmektedirler. Araştırmamız için görüştüğümüz bireylerden, ihtiyacı olan maddi miktarı bulmanın yollarından biri olan alternatif kurumları bilen birey sayısının az olduğu tespit edilmiştir. Tekrar faizli kredi çekmeyi düşünen bireylerin bu kararlarındaki en önemli etken “hayallerini ertelememek üzerine kurulu bir dünya görüşüne” sahip olmalarıdır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!

To the bibliography