To see the other types of publications on this topic, follow the link: ChatGPT Uygulamaları.

Journal articles on the topic 'ChatGPT Uygulamaları'

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the top 39 journal articles for your research on the topic 'ChatGPT Uygulamaları.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Browse journal articles on a wide variety of disciplines and organise your bibliography correctly.

1

AYDIN, Ruhan, and Doğuş EKTİK. "YAPAY ZEKA UYGULAMALARININ MUHASEBE ALANINDA KULLANILABİLİRLİĞİ: CHATGPT VE BARD ÖRNEĞİ." Izmir Democracy University Social Sciences Journal 6, no. 2 (2023): 143–63. http://dx.doi.org/10.61127/idusos.1398652.

Full text
Abstract:
Zamanın değerinin gün geçtikçe arttığı, iş gücünün ve insani hataların minimuma indirilmeye çalışıldığı dijitalleşme sürecinden, her alan payına düşeni almaktadır. 1950’li yıllardan bu yana gelişen dijital dönüşüm, gerek blok zinciri, gerek makine öğrenmesi ve son olarak yapay zeka uygulamaları ile gelişimini sürdürmektedir. Her geçen gün insanların konforlarını sağlamak, hatasız iş yapmak, maliyetleri azaltmak gibi amaçlar ile geliştirilen yapay zeka uygulamalarının yenileri hayatımıza girmektedir. Bunlardan en ulaşılabilir ve bilinir olan ChatGPT ve Bard yapay zeka uygulamaları günümüzde kullanılmaktadır. Bir çok konu ve alan hakkında geniş bilgiye sahip olan bu uygulamaları muhasebenin temel fonksiyonlarından biri olan kaydetme fonksiyonunun uygulanabilirliği açısından değerlendirmek amacıyla bu çalışma yapılmıştır. Araştırmanın konusu dijital dönüşümden geçen ve yerini yapay zeka uygulamalarına bırakacağı konuşulan muhasebenin kaydetme fonksiyonu için seçilen uygulamaların test edilmesidir. Bu bağlamda muhasebe bilgisi ve finansal muhasebe konularındaki temel düzey sorular her iki yapay zeka uygulamasına da sorulmuş ve bulgular elde edilmiştir. Cevaplarda iki uygulama da farklı konularda birbirinden daha başarılı ve başarısız olmuştur. Her iki uygulama da ilk aşamadaki bilgi edinme sorularına doğru ve net cevaplar vermiştir. İstenilen muhasebe kayıt sorularında her iki uygulama da borç-alacak ilişkisini doğru bir şekilde kuramamıştır. Bard uygulaması, tek düzen hesap planına hakimiyet ve borç-alacak ilişkisi kullanımında ChatGPT’ye göre daha başarılı sonuçlar vermektedir. Ancak KDV’li işlemlerde ChatGPT doğru sonuçlar verirken, Bard yanlış hesaplamalarda ve mükerrer kayıtlı işlemlerde bulunmuştur. Envanter çeşitleri hakkında doğru bilgiler veren uygulamalar, bilgiler muhasebe kaydı olarak istendiğinde aynı şekilde başarılı olamamışlardır. Her iki uygulama da muhasebenin temel kavramına ilişkin soruyu uygulamaya doğru bir şekilde yansıtmıştır. Çalışma, dünyada bilinirlik ve uygulanabilirlik açısından en çok tercih edilen yapay zeka uygulamalarından alınan cevaplar ile sonuca varmıştır. Uygulamalar muhasebe alanındaki temel bilgileri net ve doğru bir biçimde aktarabilirken, muhasebenin temel fonksiyonlarından biri olan kaydetme fonksiyonuna yönelik istenilen sorulara aynı doğrulukta cevap verememektedirler. Bu bulgulardan hareketle araştırmada incelenen yapay zeka uygulamalarının bilgiyi muhakeme ederek kullanabilme özelliklerinin zayıf olduğu sonucu çıkarılabilmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Özdemir, Ömer Tarık, and Yeliz Güven. "ChatGPT’nin Diş Hekimliğinde Kullanım Alanları ve Sınırlamaları." Selcuk Dental Journal 12, no. 1 (2025): 184–90. https://doi.org/10.15311/selcukdentj.1503653.

Full text
Abstract:
Yapay zeka, sağlık sektöründe hızla gelişen bir alan olup, tıp ve diş hekimliği alanında önemli bir yere sahiptir. ChatGPT, OpenAI tarafından geliştirilen bir sohbet robotu olup diş hekimliğinde de çeşitli uygulamalar sunmaktadır. Bu derlemede ChatGPT'nin diş hekimliği alanındaki uygulamaları, özellikleri ve getirdiği sorunlar ele alınmaktadır. ChatGPT’nin diş hekimliği alanında kullanımı gerek hastalar gerek hekimler için çeşitli avantajlar sağlamaktadır. Hastalar ile etkili iletişim kurulmasını sağlayarak hasta memnuniyetini artırmaktadır. Eğitim materyallerini kişiselleştirme ve bilimsel yazım ve literatür taramasında diş hekimlerine destek olmaktadır. Birden fazla dilde hizmet vermesi farklı dillerdeki hastalarla etkileşimde ve global literatürü takip etmede büyük avantaj sağlamaktadır. Ayrıca, tedavi planlaması ve teşhis konusunda destek olarak tedavi kalitesini artırmakta ve diş hekimliği pratiğine yardımcı olmaktadır. Bununla birlikte, ChatGPT'nin diş hekimliğindeki uygulamaları bazı zorlukları da beraberinde getirmektedir. ChatGPT’nin teşhis ve tedavi önerilerinde yanlış yapma ihtimali bulunmaktadır. Ayrıca etik ve gizlilik konularında yarattığı sorunlar da göz ardı edilmemelidir. ChatGPT'nin hastaların kişisel verilerini kullanırken karşılaşabilecek riskler hem hukuki hem de etik açıdan önemli sorunlara yol açabilmektedir. Sonuç olarak, ChatGPT'nin diş hekimliği alanında kullanımı hem hastalar hem de diş hekimleri için önemli faydalar sunarken, bu yeni teknolojinin getirdiği zorluklar ve riskler de dikkate alınmalıdır. Bu derleme, ChatGPT’nin diş hekimliğindeki uygulamalarını derinlemesine inceleyerek, bu alandaki potansiyeli ve limitasyonları ortaya koymaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Oğuzhan, TURANOĞLU, Basri ÖZCAN Hasan, DURSUN Yusuf, and HANCI Emel. "Chatgpt Yapay Zekâ Uygulamasının Ders İçeriğinde Kullanmasına Yönelik Bir Uygulama." International QMX Journal 3, no. 6 (2024): 1786–93. https://doi.org/10.5281/zenodo.12600501.

Full text
Abstract:
Yapay zek&acirc; g&uuml;n&uuml;m&uuml;zdeki teknolojik gelişmelerin merkezinde bulunan ve hayatımızı &ouml;nemli &ouml;l&ccedil;&uuml;de etkileyen bir kavramdır. Mobil cihazlardan end&uuml;striyel &uuml;retim hatlarına kadar geniş bir yelpazede kullanılan yapay zek&acirc;, işlerimizi kolaylaştırmanın yanı sıra bir&ccedil;ok alanda erişilebilirliği artırarak insan yaşamını d&ouml;n&uuml;şt&uuml;ren bir ger&ccedil;eklik haline gelmiştir. Gelişmekte olan bu teknoloji, gelecekte eğitim alanında da yaygın bir şekilde kullanılacak potansiyele sahiptir. Bu nedenle, idareci ve &ouml;ğretmenlerin işlerini kolaylaştırmak amacıyla şu anda kısmen kullanılsa da, ileride sınıf ortamlarında daha etkin bir şekilde yer alacağı &ouml;ng&ouml;r&uuml;lmektedir. Bu araştırma, yapay zek&acirc;nın eğitim alanındaki rol&uuml;n&uuml; anlamak ve gelecekteki eğitim ortamlarını şekillendirebilecek fakt&ouml;rleri incelemek amacıyla tasarlanmıştır. Araştırma, nitel y&ouml;ntemlerden olan yarı yapılandırılmış g&ouml;r&uuml;şmeler ve uygulamaları i&ccedil;eren iki aşamalı bir s&uuml;re&ccedil; &uuml;zerine kurulmuştur. İlk aşamada, katılımcılara yapay zek&acirc;nın eğitimdeki genel etkileri ve verimliliğe olan katkıları hakkında g&ouml;r&uuml;şleri sorulmuştur. İkinci aşamada ise, OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT yapay zek&acirc; uygulaması kullanılarak yapay zek&acirc;nın eğitimdeki pratik uygulamaları test edilmiş ve katılımcılardan geri bildirim alınmıştır. Bu s&uuml;re&ccedil;te elde edilen nitel cevaplar, yapay zek&acirc;nın eğitim alanındaki potansiyelini ve &ouml;ğretmenlerin rol&uuml;n&uuml;n gelecekte nasıl evrilebileceğini anlamak i&ccedil;in &ouml;nemli ipu&ccedil;ları sağlamıştır. Sonu&ccedil; olarak, katılımcıların eğitimde yapay zek&acirc; uygulamalarına genel olarak olumlu baktıkları ancak &ouml;ğretmensiz sınıf ortamları konusunda bazı endişeler taşıdıkları belirlenmiştir. Bu bulgular, yapay zek&acirc;nın eğitimdeki rol&uuml;n&uuml; daha derinlemesine anlamak ve gelecekteki eğitim ortamlarını şekillendirecek politikaları ve uygulamaları belirlemek i&ccedil;in &ouml;nemli bir başlangı&ccedil; noktası oluşturmaktadır. <strong>Anahtar Kelimeler: </strong>Yapay Zek&acirc;, Eğitim, CHATGPT
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Ayşe, CABİ BİLGE. "Bir Yapay Zekâ Destekli Dil Modeli Olan ChatGPT'nin Turizm Sektöründe Potansiyel ve Hayata Geçen Uygulamaları." Journal of Recreation and Tourism Research 10, no. 3 (2023): 139–55. https://doi.org/10.5281/zenodo.8393590.

Full text
Abstract:
Turizm sekt&ouml;r&uuml;nde bulunan işletmeler, m&uuml;şteri hizmetini iyileştirmek, deneyimlerini geliştirmek ve s&uuml;re&ccedil;leri kolaylaştırmak i&ccedil;in her zaman teknolojik gelişmeleri benimsemiştir. Son d&ouml;nemde sekt&ouml;rde kuralları değiştirecek yeni teknolojilerden biri de yapay zek&acirc; destekli bir dil modeli olan ChatGPT&#39;nin entegrasyonudur. ChatGPT, turistlerin turizm işletmeleriyle etkileşim bi&ccedil;imini temelden değiştirme potansiyeline sahiptir. Kişiselleştirilmiş &ouml;nerilerden anında m&uuml;şteri desteğine kadar &ccedil;ok y&ouml;nl&uuml; yetenekleri bulunan ChatGPT&rsquo;nin turizm end&uuml;strisinde &ouml;nemli bir konumda olacağı d&uuml;ş&uuml;n&uuml;lmektedir. &Ccedil;alışmada turizm işletmelerinde ChatGPT&rsquo;nin potansiyel ve hayata ge&ccedil;en uygulamaları taranmış ve bu teknolojinin turizm sekt&ouml;r&uuml; bağlamında uygulamalarının hangi aşamada olduğu tespit edilmeye &ccedil;alışılmıştır. Bu ama&ccedil;la &ccedil;alışmada dok&uuml;man analizi y&ouml;ntemi kullanılmıştır. Dok&uuml;man incelemesinde 2023 yılı Mayıs-Ağustos ayları i&ccedil;erisinde ger&ccedil;ekleştirilmiş ve arama motorlarından ChatGPT ve turizm terimlerinin aratılarak elde edilen web sayfalarına ve bu terimlerin bulunduğu akademik &ccedil;alışmalara ulaşılmıştır. Literat&uuml;r taramasından elde edilen veriler ışığında ChatGPT teknolojisinin seyahat planlama, otel se&ccedil;imi, m&uuml;şteri iletişimi ve kişiye &ouml;zel hizmet, i&ccedil;erik oluşturma, konsiyerj hizmeti alma, men&uuml; planlama ve tarif geliştirme, veri toplama, veri &ouml;zetleme, veri analizi, SEO hizmeti başlıkları altında potansiyel uygulama alanlarının bulunduğu g&ouml;r&uuml;lm&uuml;şt&uuml;r. Hayata ge&ccedil;en uygulamalara bakıldığında ise hemen hemen t&uuml;m potansiyel g&ouml;r&uuml;len alanlarda &ouml;rneklere rastlanmıştır. &Ouml;zellikle yapay zek&acirc; destekli dil modelinin geliştirilebilir olması, bu teknolojinin ilerleyen zamanlarda yeni eklentilerle farklı turizm s&uuml;re&ccedil;lerine dahil olacağı d&uuml;ş&uuml;n&uuml;lmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Çuhadar, Sami, Selma Mert, Çağatay Gezer, et al. "Üniversite Kütüphanecilerinin Yapay Zeka Algıları, Kütüphanelerde Uygulama Alanları ve Geleceği." Bilgi Dünyası 25, no. 2 (2024): 410–58. https://doi.org/10.15612/bd.2024.785.

Full text
Abstract:
Günümüzde kütüphaneler, değişen teknoloji ve yeniliklerden etkilenen kurumlar arasında yer almaktadır. Yapay zeka teknolojilerinin popüler hale gelmesi, kütüphane hizmetlerini de dönüştürmeye başlamıştır. Bu araştırmada, Türkiye’deki üniversite kütüphanelerinin yapay zeka teknoloji ve uygulamalarının gelişim sürecinde yapmış olduğu ve yapmayı planladığı düzenlemeleri tespit etmek ve ilgili döneme özel geliştirdikleri hizmetleri belirlemek amacıyla bir anket uygulanmıştır. Anket, Türkiye’deki 208 üniversite kütüphanesinden 111 üniversite kütüphanesi yöneticisinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Verilerin analizi ile üniversite kütüphanelerinin yapay zeka teknolojileri ve uygulamaları hakkındaki durumu, bilgi ve farkındalık düzeyleri belirlenmiş, eksik ve zayıf yönlerin geliştirilmesine yönelik önlemler ve öneriler sunulmuştur. İlgili araştırma, yapay zeka konusunda Türkiye’de üniversite kütüphanesi yöneticilerinden görüş ve öneri alarak gerçekleştirilen ilk ve en kapsamlı çalışmadır. Araştırma bulguları, üniversite kütüphanelerinin ChatGPT, Gemini, Grammarly vb. yapay zeka uygulamalarını belirli düzeyde kullandıklarını ancak yapay zeka ile ilgili kurumsal politika geliştirme, personele yetkinlik kazandırma ve planlama konularında ihtiyaçlarının olduğu ortaya çıkmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Kaleli, Ayşenur. "Yapay Zekâ Destekli Dil Öğretiminde Yeni Bir Yaklaşım: Türkçenin Yabancı Dil Olarak Öğretiminde Yapay zekâ Uygulamaları." International Journal of Social Sciences 9, no. 37 (2025): 77–91. https://doi.org/10.52096/issar.02.03.05.

Full text
Abstract:
Abstract Artificial intelligence-based technologies are increasingly playing a significant role in foreign language teaching. This study examines how AI-supported applications are utilized in teaching Turkish as a foreign language. Specifically, AI-based language learning tools such as ChatGPT, Mondly, and Rosetta Stone, DeepSeek are analyzed in terms of grammatical accuracy, learner appropriateness, and alignment with instructional objectives. This research was conducted within the framework of the case study model. The study discusses the advantages and limitations of integrating such applications into language teaching processes and provides recommendations on how AI-based language education can be improved in the future. Keywords: Artificial Intelligence, Language Teaching, Teaching Turkish as a Foreign Language, ChatGPT, DeepSeek, Mondly, Rosetta Stone
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Birden, Belkıs. "Tıp Alanında ChatGPT Kullanımının Etik Açıdan İncelenmesi." Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi 15, no. 2 (2025): 400–406. https://doi.org/10.31020/mutftd.1553518.

Full text
Abstract:
Chat Generative Pre-Trained Transformer, (ChatGPT) OpenAI tarafından geliştirilen ve 30 Kasım 2022 tarihinde piyasaya sürülen bir dil modelidir. Yapay zekâ (YZ) destekli bu chatbot, tıp ve diğer sektörlerde giderek daha önemli hale gelmektedir. Yapılan çalışmalar, ChatGPT'nin bireylerin kendileri hakkında bilinçli sağlık kararları almalarına ve sağlık profesyonellerine araştırma konularını belirleme, tasarlama, teşhis yöntemlerini belirleme ve hastalık sonuçlarını tahmin etme gibi konularda yardımcı olduğunu göstermektedir. Bunun yanında ChatGPT'nin tıp eğitiminin çeşitli alanlarında kullanıldığını gösteren araştırmalar bulunmaktadır. Bu çalışma, ChatGPT'nin tıbbın farklı alanlarında kullanımıyla ilgili etik sorunları incelemeyi amaçlamaktadır. Klinik uygulamalarda, akademik çalışmalarda ve eğitim süreçlerinde küresel bir tartışma konusu haline gelen ChatGPT ile ilgili faydaları, riskleri ve etik sorunları analiz etmek önem taşımaktadır. Tıp alanındaki değer çatışmalarını çözmeye yönelik önemli etik yaklaşımlardan biri, temel etik ilkeleri kapsayan İlkecilik’tir. Bu çalışma, etik sorunlara yönelik çözümleri araştırmakta ve ChatGPT'nin doğru kullanımına ilişkin yanıtları ele almaktadır. Araştırmacıların ve sağlık çalışanlarının ChatGPT gibi YZ uygulamalarını kullanırken mesleki etik kurallara uymaları gerektiğini vurgulamaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

BAŞER SEÇER, Melda. "Examination of Artificial Intelligence Applications in Health and ChatGPT Awareness, Opinions on the Use of Artificial Intelligence and Technostress Levels of University Students Studying in the Field of Health: A Cross-Sectional Study." Turkiye Klinikleri Journal of Health Sciences 9, no. 4 (2024): 856–66. http://dx.doi.org/10.5336/healthsci.2024-104224.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

TAŞKIN, Sercan, Mine GEÇGELEN CESUR, and Mustafa UZUN. "EVALUATING THE SUCCESS OF ARTIFICIAL INTELLIGENCE CHATBOTS IN ANSWERING COMMON ORTHODONTIC QUESTIONS." SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi 30, no. 4 (2023): 680–86. http://dx.doi.org/10.17343/sdutfd.1369828.

Full text
Abstract:
Amaç&#x0D; Bu çalışmada ortodontik tedavi gören hastaların ortodontistlerine&#x0D; yaygın olarak sordukları soruların yapay&#x0D; zekâ destekli sohbet robotları tarafından cevaplanma&#x0D; başarısının değerlendirilmesi amaçlanmıştır.&#x0D; Gereç ve Yöntem&#x0D; Ortodontik tedavi gören hastaların yaygın olarak sordukları&#x0D; 15 soru internet veri tabanından araştırılarak&#x0D; ChatGPT3.5, ChatGPT4, BING ve ZekAI uygulamalarına&#x0D; 15 Mayıs 2023’te sorulmuştur. Uygulamaların&#x0D; verdikleri cevaplar iki ortodonti uzmanı, iki ortodonti&#x0D; araştırma görevlisi ve iki diş hekimi tarafından 1 (en&#x0D; yeterli)’den 5 (en yetersiz)’e kadar oluşturulan Likert&#x0D; Skalası ölçeğine göre puanlanmıştır.&#x0D; Bulgular&#x0D; İstatistiksel değerlendirmeler sonucunda çalışmada&#x0D; yer alan iki ortodonti uzmanı (MGC, MU) ve iki ortodonti&#x0D; asistanı (AAA, ST) ChatGPT4 uygulamasına&#x0D; BING uygulamasına göre istatistiksel olarak anlamlı&#x0D; derecede düşük puan vermiştir (p
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Erdem Aydın, İrem, Hasan Çalışkan, and İlker Usta. "Açık ve Uzaktan Öğrenmede ChatGPT Türü Yapay Zekâ Destekli Uygulamaların Kullanım Alanlarının Belirlenmesi." Türk Eğitim Bilimleri Dergisi 23, no. 1 (2025): 666–97. https://doi.org/10.37217/tebd.1576430.

Full text
Abstract:
Bu araştırmanın amacı, ChatGPT uygulamasının ve altyapısını oluşturan GPT 4 mimarisinin Türkiye’de açık ve uzaktan öğrenme alanı için potansiyel kullanım alanlarını, karşılaşılabilecek güçlükleri ve olası sorunları uzman görüşleri ve ChatGPT’nin kendi çıkarımları doğrultusunda incelemektir. Uzman ve ChatGPT görüşlerinin temel nitel araştırma deseni ile karşılaştırılması ve sentezlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda çalışma kümesini oluşturacak en az 12 uzmanın, açık ve uzaktan öğrenme alanında ChatGPT ve benzeri yapay zekâ uygulamalarının (a) hangi sorunları çözmek için nasıl kullanılabileceğini düşündükleri, (b) kullanımında ne tür güçlüklerle karşılaşılabileceğini öngördükleri, (c) kullanımının ne tür sorunlar ortaya çıkarabileceğini düşündükleri araştırılmıştır. Ayrıca uzmanların açık ve uzaktan öğrenme alanında ChatGPT ve benzeri yapay zekâ uygulamalarının kullanımına, güçlüklere ve sorunlara yönelik görüşleri ile ChatGPT uygulamasının aynı konularda sunduğu bilgiler arasında ne tür benzerlik ve farklılıkların olduğu da gözlemlenmeye çalışılmıştır. Alan uzmanlarıyla yapılan görüşme sonunda alan uzmanlarının bu yeni teknolojinin kullanımına karşın olumlu düşüncelerinin olduğu öğrenme süreçlerinde var olan alışkanlıkları değiştirebilme potansiyelinin olduğu üzerinde durulmuştur. Çalışma sonunda, ChatGPT’nin içerik geliştirmeyi desteklemek, kişiselleştirilmiş geribildirim sağlamak, ölçme değerlendirme sistemini güçlendirmek, etkileşimli öğrenme deneyimleri tasarlamak, uyarlanabilir öğrenme yollarının geliştirilmesi alanlarında açık ve uzaktan öğrenme süreçlerinde değişim ve gelişim yaratma potansiyeli olduğu görülmektedir. Ancak bu konuda yürütülecek politikaların ve uygulamaya dönük mevzuatın hazırlanması gerektiği belirtilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
11

Dökme Yağar, Sema. "ChatGPT’nin sağlık alanındaki potansiyel kullanımına ilişkin çıkarımlar." Business & Management Studies: An International Journal 11, no. 3 (2023): 1226–40. http://dx.doi.org/10.15295/bmij.v11i3.2264.

Full text
Abstract:
ChatGPT, metin tabanlı bir arabirim kullanarak metinsel yanıtları anlayabilen ve yeni yanıtlar oluşturabilen bir program olarak tasarlanmış sohbet robotudur. OpenAI tarafından Kasım 2022 yılında geliştirilen bu uygulama, insanlar gibi metinsel yanıtlar üretme becerisine sahip, birden çok dilde devasa metin veri kümeleri üzerinde eğitilmiş yapay zekâ tabanlı büyük dil modelidir. Bu çalışma ile günümüzde yaygın olarak kullanılan ChatGPT’nin arka planı, bazı kullanım alanları incelenmiş ve sağlık alanındaki kullanımlarına ilişkin avantaj ve dezavantajları değerlendirilmiştir. ChatGPT’nin, sağlık alanı dışında pazarlama, turizm, hukuk, eğitim, yazılım mühendisliği, bankacılık, içerik ve medya, bilimsel araştırma gibi kullanım alanlarına değinilmiştir. Sağlıktaki kullanım alanları ise, hastaların kullanım amaçları, sağlık personeli kullanım amaçları, hizmetler, veri tabanları ve halk sağlığı şeklinde sınıflandırılmıştır. Sağlık hizmetleri eğitiminde, sağlığın geliştirilmesi ve teşviki politikalarında, sağlık iletişiminde ve sağlık hizmetlerinin uygulanmasında avantajlar sağlayabileceği görülmüştür. Diğer yandan, sağlık alanında halüsinasyon, iş gücü, veri güvenliği, etik ve yasal sorunları da ortaya çıkabileceği tespit edilmiştir. Sonuç olarak, yaşadığımız teknoloji çağı sebebiyle bu tür uygulamaların kaçınılmaz olduğu görülmüş ve ChatGPT gibi uygulamaların kullanım alanlarının ve uygunluğunun sınırlarının iyi belirlenmesi gerektiğine vurgu yapılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
12

Yüzüak, Bedri Nejat, and Funda Nalbantoğlu Yılmaz. "Soruları Gözden Geçirmede Farklı Yapay Zekâ Uygulamalarının Karşılaştırılması: Doğru-Yanlış Önermeleri Üzerine Bir Uygulama." Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Dergisi, no. 63 (March 27, 2025): 500–520. https://doi.org/10.53444/deubefd.1532545.

Full text
Abstract:
Araştırmada, doğru-yanlış önermesi yazmada dikkat edilecek noktaları oluşturma ve yazılan önermeleri ölçme ve değerlendirme ilkeleri açısından gözden geçirmede ChatGPT, Google Gemini ve WriteSonic yapay zekâ uygulamalarının kullanılabilirliğini incelemek amaçlanmaktadır. Araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması olup 2023-2024 eğitim öğretim yılı bir devlet üniversitesinin farklı bölümlerde okuyan 3. sınıf öğrencilerinin “Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme” dersi kapsamında hazırladığı doğru-yanlış önermelerinden seçilenlerle yürütülmüştür. Araştırma kapsamında belirlenen üç yapay zekâ uygulamasından doğru-yanlış önermeleri hazırlamada dikkat edilecek kuralları içeren kriterler oluşturması ve ele alınan önermeleri hem kendi oluşturduğu hem de uzmanlar tarafından verilen kriterlerle incelemesi istenmiştir. Bu doğrultuda elde edilen veriler içerik analizi ve betimsel analiz yöntemleriyle incelenmiştir. Sonuç olarak; üç yapay zekâ uygulaması da önermelerin anlaşılırlığı, net cevap olması, tek bilgi ölçülmesi gibi yapılara değinirken olumsuz ifade kullanımı, doğrudan kaynaktan bilgi alma gibi özellikleri bazı uygulamaların göz ardı ettiği saptanmıştır. Uygulamaların ölçme değerlendirme ilkeleri bakımından kendilerine kriterler verildiğinde önermeler için daha uygun geri bildirimler verdiği, Türkçe-İngilizce incelemede dil farklılığının olduğu, uygulamaların İngilizce yazışmalar için daha uygun geri bildirimler verdiği sonuçlarına ulaşılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
13

Murtezaoğlu, Çağla, and Zehra Nesrin Birol. "Eğitimde ChatGPT Kullanımı: Faydalar, Endişeler ve Öneriler." Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Dergisi, no. 63 (March 27, 2025): 267–81. https://doi.org/10.53444/deubefd.1492855.

Full text
Abstract:
Teknolojinin hız kazanmasıyla birlikte birçok alanda çeşitli teknolojik araçların kullanıldığını gözlemlemek mümkün hale gelmiştir. Yapay zekâ, insan gibi düşünen ve hareket edebilen uygulamalara verilen genel addır. Yapay zekanın birçok alanda kullanıldığını görmek mümkündür. Bunlardan biri olan eğitimde yapay zekâ uygulamalarının kullanımı giderek yaygınlaşmaktadır. Akademik araştırmalar da dahil olmak üzere birçok alanda devrim yaratma potansiyeline sahip olan yapay zekâ araçları büyük miktardaki verileri analiz etme ve yorumlama, çeşitli problemleri çözmeye yönelik yollar geliştirme ve edindiği bulguları açık ve anlaşılır biçimde ifade etmesi çalışmaların kalitesini önemli ölçüde artırma potansiyeline sahip olmasıyla önemli hale gelmektedir. Herkesin kullanımına açık en yaygın uygulamalardan biri de ChatGPT’dir. Doğal dil işleme modeli olan ChatGPT’nin birçok alanda ses getiren bir araç olduğu göz önüne alındığında eğitimde ChatGPT’nin kullanılmasına yönelik çeşitli görüşlerin olduğunu görmek mümkündür. ChatGPT gibi yapay zekâ araçlarının eğitimde sıklıkla kullanılmaya başlaması yeni öğretim stratejilerinin geliştirilmesine ve öğrencilere sunulan etkinliklerin yeniden değerlendirilmesine yol açarak öğrencilerin bilgi edinme ve eğitim alanındaki bilgilere erişme yöntemine yeni bir bakış getirmiştir. Bu durum heyecan yaratırken aynı zamanda birtakım endişelerin ortaya çıkmasına da sebep olmuştur. Bu çalışmanın amacı eğitimde ChatGPT’nin kullanım alanlarına yer vermek, öngörülen fayda ve zararlarını ifade etmektir. Son olarak eğitimcilerin ChatGPT kullanımında dikkat etmeleri önerilen durumlara yer verilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
14

Koçak, Duygu. "Yapay Zekâ Destekli Veri Analizi: ChatGPT-4.0 ile Geçerlik ve Güvenirlik Kestirimleri." İnönü Üniversitesi Eğitim Bilimleri Enstitüsü Dergisi 12, no. 23 (2025): 83–99. https://doi.org/10.29129/inujgse.1617323.

Full text
Abstract:
Amaç: Bu araştırmada yapay zekâ uygulamasının veri analizi yapmadaki performansı yapı geçerliği ve güvenirlik kanıtları üzerinden incelenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda farklı örneklem büyüklüğü ve madde sayısı koşullarında üretilen verilerde açımlayıcı faktör analizi Cronbach alfa ve madde toplam test korelasyonu hesaplamaları R programı ve ChatGPT ile yapılarak karşılaştırılmıştır. Yöntem: Araştırma verilerin yapay olarak elde edilerek çeşitli istatistiksel tekniklerin test edilerek karşılaştırmaların yapıldığı simülatif bir araştırmadır. Araştırmada örneklem büyüklüğü 250, 500 ve 1000, madde sayısı 10 ve 20 olarak değişimlenerek 100 tekrar ile simülatif olarak üretilmiştir. Üretilen veri setlerine açımlayıcı faktör analizi yapılarak KMO değeri, açıklanan toplam varyans oranı ve faktör sayısı kestirimleri; iç tutarlılık anlamında güvenirlik için Cronbach alfa kestirimleri ve madde ayırt ediciliği için madde toplam test puanı korelasyon katsayısı hem R hem de ChatGPT ile ayrı ayrı yapılmıştır. Elde edilen bulgular betimsel olarak karşılaştırılmıştır. Bulgular: Araştırmada ChatGPT ve R programından elde edilen değerlerin birbiri ile uyumlu olduğu bulgusuna erişilmiştir. Buna göre KMO değeri, açıklanan toplam varyans değer, faktör sayısı ve Cronbach alfa değeri benzerdir. Örneklem büyüklüğü arttıkça dolayısıyla veri matrisi büyüdükçe ChatGPT’nin elde ettiği kesitirimler ile R arasında fark oluştuğu görülmüştür. Sonuçlar ve Öneriler: ChatGPT tarafından kestirilen KMO, açıklanan toplam varyans, faktör sayısı ve Cronbach alfa katsayısı değerleri R ile uyum göstermektedir. Niceliksel değerlere bağlı kararlarda yapay zekâ kullanılabilir ancak faktör isimlendirme gibi araştırmacı yargısı gerektiren durumlarda bütünüyle yapay zekaya güvenmemek gerekmektedir. Bu araştırmada yapay zekâ uygulamasında analizler tek zamanda yapılmıştır, farklı zamanlarda yapıldığında farklı sonuçlar verebileceği göz önünde bulundurulmalıdır. Yapay zekâ uygulamalarından yalnızca ChatGPT üzerinden denemeler yapılmıştır farklı uygulamalarda da benzer sonuçlar verip vermediği araştırılabilir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
15

Aktaş, Safa Görkem. "YAPAY ZEKÂ VE GAZETECİLİK ETKİLEŞİMİNDE PROMPT MÜHENDİSLİĞİ: CHATGPT İLE KEŞİFSEL BİR ÇALIŞMA." Gümüşhane Üniversitesi İletişim Fakültesi Elektronik Dergisi 13, no. 1 (2025): 611–44. https://doi.org/10.19145/e-gifder.1591890.

Full text
Abstract:
Yapay zekâ alanında yaşanan gelişmeler, prompt mühendisliği gibi yeni uygulamaların ortaya çıkmasına yol açarak gazetecilik mesleğinde haber üretiminden içerik yönetimine kadar pek çok sürecin dönüşmesine neden olmaktadır. Bu bağlamda çalışma, yapay zekâ teknolojilerinin gazetecilik üzerindeki etkilerini, özellikle prompt mühendisliği bağlamında incelemeyi amaçlamaktadır. Bu kapsamda, ChatGPT'nin haber yazım süreçlerine nasıl entegre edilebileceği ve yapay zekânın prompt uygulamalarındaki performansı değerlendirilmiştir. Çalışma, Google News platformundaki haber sitelerinden seçilen, “Türkiye”, “dünya”, “ekonomi”, “magazin (eğlence)” ve “spor” kategorilerinde üst sıralarda listelenen haberler üzerinden yürütülmüştür. Seçilen haberlerdeki bilgilerden oluşturulan promptlar ChatGPT‘ye sunularak yapay zekâ destekli haberlerin üretilmesi sağlanmış ve ortaya çıkan veriler, insan gazeteciler tarafından yazılmış haberlerle karşılaştırılarak dil ve içerik bakımından analiz edilmiştir. Araştırma sonuçları, yapay zekânın doğru istemlerle yönlendirildiğinde gazetecilikte önemli bir araç olabileceğini ortaya koyarken, aynı zamanda insan müdahalesinin gerekliliğini de göstermektedir. Sonuç olarak, yapay zekânın ve gazetecilik iş birliğinin insan faktörüyle birlikte daha etkili olabileceği tespit edilmiştir. Bu durum, iletişim teknolojilerinde yaşanan gelişmelerle birlikte gazetecilikte yeni becerilerin geliştirilmesinin ve yapay zekâ ile entegrasyonunun önemine işaret etmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
16

Çeber, Burak. "Reklam Ajanslarında Yapay Zekâ Kullanımı: Sektör Profesyonellerinin ChatGPT ve Midjourney Deneyimlerine Yönelik Bir Araştırma." Erciyes İletişim Dergisi 11, no. 2 (2024): 583–606. http://dx.doi.org/10.17680/erciyesiletisim.1439479.

Full text
Abstract:
İnsanın teknoloji ile kurmuş olduğu yakınlık arttıkça yeni gelişme, etki ve deneyimler de beraberinde gelmektedir. Bugün, insan hayatına yön veren yeniliklerin ortaya çıkmasında teknolojik ilerlemelerin odağında bulunan yapay zekânın oldukça büyük bir etkisi bulunmaktadır. Kullanım alanına ve içeriğe göre farklı şekillerde karşımıza çıkan yapay zekâ, insanın günlük alışkanlıklarını değiştirmekle birlikte iş yapış şekillerini de dönüşüme uğratmaktadır. Bu dönüşümden, son derece dinamik bir sektör olan reklamcılık da etkilenmektedir. Bu araştırma kapsamında, yapay zekânın reklamcılık alanında kullanımını saptamak için sektör profesyonellerinin ChatGPT ve Midjourney kullanımlarına yönelik edinmiş oldukları deneyimlere başvurulmuştur. Bu doğrultuda reklam ajanslarında aktif görev yapan reklam uygulayıcıları ile derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Araştırmada ChatGPT ve Midjourney kullanımı; uygulamaların görev, iş, iletişim akışına etkileri, kullanıma yönelik sınır ve zorluklar ortaya konulmaya çalışılmıştır. Elde edilen veriler, içerik analizi ve betimsel analize tabi tutulmuş olup veri çözümlemesi sürecinde nitel ve karma yöntemler için kullanılan MAXQDA Analytics Pro-2020 analiz programından yararlanılmıştır. Araştırmada, Midjourney ve ChatGPT’nin fikir edinme, içerik üretimi, içgörü analizinde yardımcı bir araç olarak kullanıldığı ve kullanım esnasında karşılaşılan sorunlara rağmen görevlerin akışı, hızı ve yerine getiriş şeklinde dönüşüme yol açmaya başladığı sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmanın, sektör profesyonellerinin yapay zekâya dair deneyimlerini sunması açısından yol gösterici olacağı düşünülmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
17

BAŞKAYA, Fatma, and Hacer KARACAN. "The Impact of Artificial Intelligence-Based Systems on Personal Data Privacy: A Study on Chatbots." Bilişim Teknolojileri Dergisi 15, no. 4 (2022): 481–91. http://dx.doi.org/10.17671/gazibtd.1053803.

Full text
Abstract:
Günümüz gelişen teknolojisiyle birlikte yapay zekâ kullanımı artmıştır. Bu durumun çoğunlukla faydaları üzerine konuşulsa da kişisel veri mahremiyetine ve güvenliğine olumsuz etkisi göz ardı edilmemelidir. Çünkü yapay zekâ için ham madde olan veriler, kişilerin mahremiyet haklarına aykırı durumlara neden olabilmektedir. Bu doğrultuda ilgili çalışmada; genel olarak yapay zekânın kişisel veri mahremiyeti açısından oluşturduğu risklere, bu risklerin giderilmesi için önerilen bazı yöntemlere ve bu yöntemlerden biri olan federe öğrenme metodu ile ilgili detaylara yer verilmiştir. Ayrıca günümüzde çeşitli sektörlere ait uygulamalarda sıklıkla kullanılan yapay zekâ ürünü, sohbet robotları (chatbot) ile ilgili bir inceleme ve anket çalışması yapılmıştır. Bu anlamda; sohbet robotlarının kullanımı ve yapısının kişisel veri güvenliğine uygunluğu ile ilgili detaylara ve önerilere yer verilirken anket çalışmasında ise kişilere yöneltilen dört adet soru ile kişilerin, sohbet robotu kullanma boyutunu ve sohbet robotu kullanımının kişisel verilere etkisine yönelik farkındalığını ölçmek amaçlanmıştır. Anket sonuçları, sohbet robotlarının en fazla bankacılık işlemleri için kullanıldığını ve bireylerin %62,1’inin ise bu servislerin kişisel verileri kaydedip işleyebileceğini bilmediğini göstermiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
18

Çınar, Yusuf, and Ahmet Ekinci. "Yapay Zeka Tabanlı Uygulamaların Dini Soruları Cevaplama Yetenekleri: ChatGPT ve Din İşleri Yüksek Kurulu Bağlamında Bir Karşılaştırma." Kafkas Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, November 12, 2024. http://dx.doi.org/10.17050/kafkasilahiyat.1568536.

Full text
Abstract:
Bilimsel alanda yaşanan gelişmelerle birlikte 1950’li yıllardan itibaren dünya yapay zekâ kavramıyla tanışmıştır. Bu teknolojiyle birlikte temelde insan zekâsıyla gerçekleştirilen birçok işin makineler tarafından yapılması amaçlanmaktadır. Günümüze değin devam eden gelişmeler son 20 yılda büyük bir hızla artmış ve son kullanıcıya yönelik birçok önemli hizmet devreye girmiştir. OpenAI şirketinin kurduğu GPT uygulamaları doğal dil işleme alanında söz konusu hizmetler arasında öncü olacak bir rol üstlenmiştir. Bu araştırmada günümüzde en yaygın dil işleme uygulamalarından olan ChatGPT’nin ChatGPT-4.0 ve ChatGPT-3.5 versiyonlarına güncel fıkhi sorular yöneltilerek ChatGPT’nin İslam hukukuna dair vermiş olduğu bilgiler değerlendirilmiştir. ChatGPT-4.0 ve ChatGPT-3.5’in ilgili sorulara verdiği cevapların doğruluğu Din İşleri Yüksek Kurulu kararlarıyla, kurul kararlarında yer almayan soruların cevapları için ise klasik fıkıh kaynakları ile güncel çalışmalara müracaat edilerek karşılaştırma yapılmıştır. Ayrıca ChatGPT-4.0’e yöneltilen sorular, ChatGPT-3.5’e de sorularak ChatGPT’nin her iki versiyonu arasında cevap farklılığı olup olmadığı tespit edilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
19

ALİMEN, Nilüfer. "Makine çevirisinden sohbet robotu çevirisine: ChatGPT ile deneysel bir çalışma." RumeliDE Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi, October 20, 2023. http://dx.doi.org/10.29000/rumelide.1369589.

Full text
Abstract:
Bu çalışmanın amacı yakın zamanda kullanıma sunulmuş olan ve büyük dil modeline dayanan sohbet robotu ChatGPT’nin çeviri uygulamaları ve çeviri eğitimine yansımalarını irdelemektir. Bu amaç doğrultusunda ChatGPT’nin ücretsiz olarak erişilebilen 3.5 versiyonunun bir “çeviri görevi tanımı” (“translation brief”) (Nord, 1997, s. 30) doğrultusunda yaptığı çeviri ve “istem”lere (“prompt”) verdiği yanıtlar incelenmiştir. İnceleme nesnesini sağlık alanından bir bilgilendirici metin oluşturmaktadır. ChatGPT’ye çeviri “iş”inin (“commission”) “skopos”unu (Vermeer, 2000, s. 228) içeren bir “çeviri görevi tanımı” verilmiş; bu tanım doğrultusunda bir hasta bilgilendirme broşürü İngilizceden Türkçeye çevriltilmiş; MQM’de (Multidimensional Quality Metrics) belirtilen “doğruluk” (“accuracy”), “akıcılık” (“fluency”) ve “terminoloji” (“terminology”) hataları çeviride işaretlenmiştir. Ardından çeviri hatalarının düzeltilmesiyle ilgili bir dizi istem verilmiş ve sohbet robotunun çeviri kararları sorgulanmıştır. İncelemenin sonucunda robotun kendisine verilen anlık istemleri genellikle başarılı bir şekilde yerine getirirken bazı istemlere yanıt veremediği görülmüştür. Özellikle de terminoloji hatalarını düzeltme bağlamında, gerçek hayatta var olmayan bir terimi varmışçasına kullandığı, çeviri kararlarını gerekçelendirirken hatalı bilgiler verebildiği tespit edilmiştir. Dolayısıyla, insan çevirmenin müdahalesinin, özellikle de yüksek risk taşıyan metinlerin çevirisinde, şart olduğu görülmüştür. Nitekim aldığı çeviri kararlarının sorumluluğunu taşımak insan çevirmene özgüdür. Elde edilen bulgular doğrultusunda, çalışmada yapay zekâ teknolojilerinin beraberinde getirdiği, sohbet robotuna istem verme gibi yeni görevlerin çeviri eğitimine dahil edilmesi ve çeviri işlerinde ChatGPT vb. uygulamaları kullanmanın avantaj ve dezavantajlarıyla ilgili öğrencilerde farkındalık yaratılması önerilmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
20

Ünal, Sevim. "İbadetlerle İlgili Fetvalar ve Yapay Zekâ Uygulamaları: Karşılaştırmalı Bir Analiz." Dinbilimleri Akademik Araştırma Dergisi, December 18, 2024. https://doi.org/10.33415/daad.1580752.

Full text
Abstract:
İslami bilgi üretimi ve paylaşımının dijital dönüşümü kapsamında yapay zekâ uygulamalarının dinî sorulara verdiği cevapları inceleyen bu araştırma, Din İşleri Yüksek Kurulu fetvaları ile ChatGPT, Google Gemini ve Microsoft Copilot sistemlerinin cevaplarını karşılaştırmalı olarak analiz etmektedir. İbadetler özelinde seçilen 20 fetva sorusuna verilen toplam 80 cevap, içerik analizi yöntemiyle incelenmiştir. Bulgular; yapay zekâ uygulamalarının temel dinî hükümlerde genel bir mutabakat sergilediğini, ancak detaylı meselelerde farklılaşarak hatalı fetvalar verebildiğini, tutarsızlıklar gösterdiğini ve birbirleriyle çelişkili hükümler bildirdiğini ortaya koymaktadır. Bu araştırmada elde edilen sonuçlar, yapay zekâ teknolojisinin dinî bilgi üretimi ve paylaşımında tek başına bir fetva kaynağı olarak görülmemesi gerektiğini ancak yardımcı bir araç olarak kullanılabileceğini göstermektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
21

GÖKTAŞ, Levent Selman. "ChatGPT Uzaktan Eğitim Sınavlarında Başarılı Olabilir Mi Turizm Alanında Doğruluk ve Doğrulama Üzerine Bir Araştırma (Can ChatGPT Succeed in Distance Education Exams A Research on Accuracy and Verification in Tourism)." Journal of Tourism and Gastronomy Studies, June 30, 2023. http://dx.doi.org/10.21325/jotags.2023.1224.

Full text
Abstract:
Uzaktan eğitim sürecinde gerçekleştirilen online ödev ve sınavlarda en çok endişe duyulan durum öğrencilerin yeterince denetlenemiyor olmasıdır. ChatGPT gibi dil modeli teknolojisine dayalı yapay zekâ uygulamaları da bu endişeyi arttırabilecek önemli unsurlardır. Bu doğrultuda çalışma, ChatGPT’nin turizm alanında gerçekleştirilecek ödev ve çoktan seçmeli sınavlarda, doğruluk ve doğrulama aşamalarında nasıl bir başarı ortaya koyduğunu göstermeyi amaçlamaktadır. Çalışma sonucu incelendiği zaman, ChatGPT gibi teknolojilerin ortaya çıkmasının çevrimiçi sınavların bütünlüğüne yönelik önemli bir tehdit oluşturduğu belirlenmiştir. Ödev sorularında hatalı yanıtlar vermesi ve belirtmiş olduğu kaynakların gerçekte var olmaması ChatGPT’nin bu tarz sorularda hem doğruluk hem de doğrulama aşamalarında yeterli başarıya ulaşamadığını göstermiştir. Fakat çoktan seçmeli sorular karşısında oldukça başarılı olduğu görülmüştür. 20 adet çoktan seçmeli sorunun 16 adedine doğru 4 adedine ise yanlış cevap vermiştir. Bu durum ChatGPT’nin çoktan seçmeli turizm bilgisinin ölçülmesinde iyi bir turizm öğrencisinden beklenen düzeyde performans gösterdiğini ortaya koymuştur.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
22

Çataldaş, İbrahim. "VERİ ODAKLI HALKLA İLİŞKİLERDE İNSAN VE YAPAY ZEKÂ İŞ BİRLİĞİ: CHATGPT ÜZERİNE BİR İNCELEME." Karaelmas Sosyal Bilimler Dergisi, September 13, 2024. https://doi.org/10.70819/kares.1532768.

Full text
Abstract:
Kurum ve organizasyonların hedef kitlelerine yönelik olarak yürüttüğü iletişim çalışmalarını içeren halkla ilişkiler, meslek olarak ortaya çıktığından beri çeşitli dönüşümler geçirmiştir. Mesleğin ilk dönemlerinde basın ve medyayla ilişkiler gibi geleneksel medya mecraları üzerinden yürütülen halkla ilişkiler uygulamaları dijitalleşmeyle birlikte daha çeşitli mecralara taşınmıştır. İnternet ağı, sosyal medya ve büyük veri analitiği gibi yeni araçların ortaya çıkmasıyla birlikte halkla ilişkiler uygulayıcılarının hedef kitleye yürüttüğü iletişim faaliyetleri de dönüşmüştür. Bu kapsamda günümüzde yürütülen halkla ilişkiler faaliyetlerinde yapay zekâ aracılığıyla elde edilen veriye dayalı analizler ön plana çıkmaktadır. Bu çalışmada yapay zekâya dayalı bir sohbet uygulaması olan ChatGPT veri odaklı halkla ilişkiler bağlamında ele alınmıştır. ChatGPT’nin halkla ilişkiler alanındaki kullanımını belirlemek amacıyla yapılmış olan bu çalışmada veri toplamaya yönelik olarak görüşme tekniğinden yararlanılmış ve edilen verileri analiz etmeye yönelik olarak içerik analizi tekniğinden yararlanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre ChatGPT uygulamasının veriye dayalı olarak medya izleme ve analiz, içerik üretimi ve optimizasyonu, kriz yönetimi, hedef kitle segmentasyonu, etkinlik yönetimi ve raporlama gibi hususlarda halkla ilişkiler alanında görevler üstlenebileceği belirlenmiştir. Söz konusu faaliyetlerin yürütülmesinde ChatGPT raporlama ve analiz bakımından rol üstlenirken halkla ilişkiler uygulayıcılarının ise bu analiz ve raporlara bağlı olarak değerlendirmeler yaptığı ve stratejik kararlar aldığı sonucuna varılmıştır. Bu bakımdan veri odaklı halkla ilişkilerde yapay zekâ ve insan iş birliğine dayalı bir halkla ilişkiler modelinin ön plana çıktığı görülmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
23

Genç, Safinur, and Seyyid Sancak. "Yapay Zekâ Uygulamalarının Ortaöğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersinde Kullanımı ‘İslam Düşüncesinde Tasavvufi Yorumlar’ Ünitesi Örneği." Dinbilimleri Akademik Araştırma Dergisi, December 23, 2024. https://doi.org/10.33415/daad.1584790.

Full text
Abstract:
Bu çalışma, yapay zekâ (YZ) uygulamaları ChatGPT ve Google Gemini'nin Ortaöğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi (DKAB) derslerinde, örneğin Alevilik ve Bektaşilik konularında nasıl bilgi sunduğunu incelemektedir. Her iki yapay zekâ uygulaması; Alevilik ve Bektaşilikle ilgili temel kavramlar, ritüeller, ocak kültürü, on iki hizmet gibi konularda ders kitabındaki bilgilere göre değerlendirilmiştir. Sonuçlar, ChatGPT’nin ders kitabına daha yakın ve ayrıntılı bilgiler sunduğunu, Google Gemini’nin ise daha yüzeysel ve güncel perspektifle cevaplar verdiğini göstermektedir. Her iki uygulamada da bazı kaynak güvenilirliği ve içerik eksiklikleri gözlemlenmiş olup, bazı kavramların dini anlamlarının tam yansıtılmadığı tespit edilmiştir. Çalışma, yapay zekâ uygulamalarının din eğitimi gibi kültürel ve dini içeriklerde doğru ve kapsamlı bilgi sunmada eksiklikler barındırabileceğini, bu nedenle kullanıcıların bu araçları bilgi kaynağı olarak dikkatle değerlendirmesi gerektiğini ortaya koymaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
24

Aykıt, Dursun Ali. "Heretik Sayılan Kiliselere Yapay Zekanın Bakış Açısı." Dinbilimleri Akademik Araştırma Dergisi, December 18, 2024. https://doi.org/10.33415/daad.1592242.

Full text
Abstract:
Hıristiyanlık tarihi aslında heretiklik tarihi olarak okunabilecek bir arka plana sahiptir. Zira günümüzdeki Hıristiyanlık, birçok çatışma ve ayrışmadan sonra galip gelen söylemin yansıması olarak var olagelmiştir. Daha ilk çıkışında Yahudi-Hıristiyanlığı ile Gentile Hıristiyanlığı karşı karşıya gelmiş ve bu süreçten Pavlus’un önderliğini yaptığı Gentile Hıristiyanlığı öne çıkmıştır. Ardından İsa’nın doğası ile ilgili Kristolojik problemlerle boğuşan kilise, bir taraftan Aryüsçü öte yandan Athanasiusçu söylemin arasında kalmış ve İznik Konsili’nde Roma İmparatorunun desteğini alan Athanasiusçuluk kabul görürken Aryüs ve görüşleri heretik ilan edilmiştir. Orta Çağ’da Katolik Kilisesi iyice güçlenip tekel oluşturmaya başlayınca kiliseye yönelik her türlü itiraz, heretiklik başlığı altında değerlendirilmeye başlanmıştır. Yine Martin Luther’in çıkışı ve çok fazla dünyevileştiğini belirttiği Katolik Kilisesine yönelik eleştirileri de hemen heretiklik şeklinde tanımlanıp ciddi takibatlara uğramıştır. Ancak zamanla Protestan kiliseler gelişip belli bir güce ulaşınca artık bunlar ‘ana bünyeyi’ oluşturan kiliseler arasında gösterilmeye başlanmıştır. Dolayısıyla Hıristiyanlık tarihinde heretiklik tanımı ucu açık bir terim olarak kullanılmaktadır. Bu makale bazında işte böylesi bir genişlikte değerlendirilen heretikliğe dair, yapay zeka uygulamaları olan ChatGPT ve Gemini’nin nasıl bir tasnif ve açıklama getirdiğine ışık tutmaya odaklandık.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
25

Büyükada, Samet. "Akademik Yazımda Yapay Zekâ Kullanımının Etik Açıdan İncelenmesi: ChatGPT Örneği." Rize İlahiyat Dergisi, January 8, 2024. http://dx.doi.org/10.32950/rid.1337208.

Full text
Abstract:
“Neyi bilebilirim? Nasıl bilebilirim? Nasıl eylemde bulunurum?” sorularına felsefe tarihi boyunca cevap aranmıştır. Yanıtların sürekli yenisi ile güncellendiği bir süreçte, bugün geldiğimiz nokta bize bilginin hakikatine yönelik araştırmaların yerini gündelik bilginin ticaretine bıraktığını göstermektedir. ChatGPT (3,5) gibi yapay zekâ dil modelleri insanların sıradan sohbet arkadaşı olmasının ötesinde, kendi ifadesi ile dili anlama, analiz etme ve üretme yeteneklerine sahip bir mekanizmadır. Yapay zekanın gelişimiyle birlikte, akademik yazım süreçlerinde yapay zekâ tabanlı dil modelleri araştırmacılara, yazarlara ve öğrencilere yazma sürecinde hız, veriye dayalı içerik üretimi ve hataların azaltılması gibi faydalar sunarken, etik kaygıları da beraberinde getirmektedir. İçinde bulunduğumuz çağ itibariyle yapay zekânın makale yazabilir olması değil, bu makaleyi nasıl değerlendirmemiz gerektiği gerçeği ile yüzleşmek zorundayız. Yapay zekâ ve insan iş birliğinin, akademi dünyasında özgün ve değerli içerikler oluşturması imkânsız değildir. Buna karşın öne sürülen düşüncenin ne derece intihal olduğu, intihal ise nasıl bir tavır izlenmesi gerektiği tartışmalıdır. Bu çalışmada, yapay zekâ ve akademik yazım alanlarının birlikte ilerlemesi ve etkileşimi dikkate alındığında yapay zekâ temelli dil programlarının yardımı ile üretilen yazıları nasıl değerlendirmemiz gerektiğini tartışacağız. Bu doğrultuda ilk bölümde, ChatGPT’nin kavramsal tahlil ve mantıksal çıkarım ilkelerini sınadık. ChatGPT kendisine sorduğumuz genel konulara belirli etik ön kabuller çerçevesinde makul yanıtlar vermektedir. Buna karşın, özellikle mantıksal akıl yürütmeye ilişkin konularda yeteri kadar başarılı olamadığı gibi tekrar eden komutlar ChatGPT’nin mantıksal tutarsız yanıtlar vermesine sebep olmaktadır. Söz konusu tutarsızlık kendisinin etik ön kabulüne de sirayet edebilmektedir. Dolayısı ile mevcut ön kabullerin nasıl tasarlandığına ilişkin soruları beraberinde getirmekte ve ChatGPT’nin güvenirliğini tartışmaya açmaktadır. İkinci bölümde ise ChatGPT’den karşılaştırmalı bir konu üzerine deneme yazmasını istedik. Doğru ve açıklayıcı komut dizimi ile kelime sınırı olmaksızın ChatGPT yardımı ile bir makale yazmak mümkündür. Buna karşın ortaya konan metnin özgünlük ve intihal denetiminin nasıl yapılacağı/yapılması gerektiği tartışmalıdır. Bu çalışmada da gösterildiği gibi çevrimiçi benzerlik tespit uygulamaları tüm dilleri algılayacak şekilde yapay zekâ desteğini henüz sağlayamadığı için İngilizce ve Türkçe aynı içeriğe sahip yazıların benzerlik oranı birbirinden tamamen farklıdır. Bununla birlikte, yapay zekâ yardımı ile yazılan bir metnin ne derece özgün kabul edileceği de ayrıca tartışmalıdır. Sadece öğrenen değil öğreten ve yazıların denetlenme ve yayımlanma sürecinde rol alacak kimselerin de faydalanabileceği ChatGPT’nin akademide ne şekilde yer alacağı/alması gerektiği ötelenemez bir meseledir. Çalışmamızı bu tartışmaya verilebilecek yanıtlar çerçevesinde ilerleterek şu sonuca ulaştık: Yapay zekânın getirdiği ilerleme araştırmacılara kullanışlı imkanlar sunsa da etik ve güvenilirlik açılarından dikkatli bir şekilde yönetilmediği takdirde araştırmacının özgün doğasından uzaklaşmasına sebep olabilir. Netice itibariyle yapay zekâ yardımı ile ortaya konan bir çalışmanın araştırmacının kendi özgünlüğünü ve etik kaygılarını içermesi esastır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
26

Yalçın, Ali. "Yapay Zekâ Destekli Dil İşleme Modeli Olan ChatGPT’nin Sosyal Bilgiler Dersi İle İlgili Görüşlerinin Değerlendirilmesi." Uluslararası Karamanoğlu Mehmetbey Eğitim Araştırmaları Dergisi, October 24, 2024. http://dx.doi.org/10.47770/ukmead.1485504.

Full text
Abstract:
Son dönemde, teknoloji tabanlı uygulamalarda önemli ilerlemeler kaydedilmektedir, özellikle yapay zekâ temelli yeni uygulamaların, insan beyni gibi konuşma, yazma, algılama, metin üretme ve taklit etme gibi işlevsel yeteneklere sahip olduğu gözlemlenmektedir. Bu gelişmeler, akıllı algoritmaların kullanımıyla gerçekleşmektedir. Son bir yıldır insanlar tarafından sıklıkla kullanılan bir yapay zekâ ürünü olan ChatGPT, eğitimin her alanında kullanılabilecek sohbet robotlarından biridir. Bu uygulamayı güçlü kılan şey, soru-cevap özelliğiyle metinleri doğru bir şekilde açıklaması, kurallı ve doğru cümle yapısı ve her konuda tatmin edici bilgiler sunmasıdır. Bu bağlamda araştırmanın amacı, yapay zekâ destekli dil işleme modeli olan ChatGPT’nin Sosyal Bilgiler dersi ile ilgili görüşlerini belirlemektir. Bu nedenle Sosyal Bilgiler dersi öğretim programı ve literatür temel alınarak 16 soru hazırlanmış ve daha sonra ChatGPT’nin çevrim içi uygulamasında soru-cevap şeklinde uygulama gerçekleştirilmiş ve elde edilen metinsel açıklama verileri, dijital ortama aktarılmıştır. Bu araştırmanın sonuçlarına göre ChatGPT, Sosyal Bilgiler dersi ile ilgili hazırlanan sorulara çoğunlukla doğru bir şekilde yanıt verdiği saptanmıştır. Özellikle Sosyal Bilgiler dersine yönelik metinsel açıklamaları başlıklar halinde sıralaması ve dili etkin kullanması dikkat çekicidir. Bu açıdan değerlendirildiğinde gelecekte sınıf ortamında bu yapay zekâ destekli araç ve uygulamaların Sosyal Bilgilerde etkili bir şekilde kullanılabileceği tahmin edilmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
27

ZİLELİ, Esra Nur. "Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğreniminde ChatGPT Örneği." Uluslararası Karamanoğlu Mehmetbey Eğitim Araştırmaları Dergisi, June 7, 2023. http://dx.doi.org/10.47770/ukmead.1296013.

Full text
Abstract:
Teknoloji devrimlerinin en büyüklerinden biri olan yapay zekâ, eğitimde sıklıkla kullanılmaya başlanmıştır. Bir yapay zekâ ürünü olan ChatGPT, eğitim alanında kullanılabilecek sohbet robotlarından biridir. Bu çalışmada, ana dili İngilizce olan ya da ana dili gibi İngilizce bilen bireylerin, yabancı dil olarak Türkçe öğrenmesi adına ChatGPT’yi nasıl kullanılabileceği problemi ele alınmıştır. Yabancı dil öğrenmekte yaşanan zorluklar ve yapay zekânın günümüzdeki mahiyeti düşünüldüğünde bu çalışma, yabancı dil öğrenenler açısından önemlidir. Bu çalışmanın amacı, yabancı dil olarak Türkçe öğreniminde ChatGPT’nin yerini saptamak için ChatGPT sohbet robotu üzerinde hangi uygulamaların yapılabileceğini araştırmaktır. Bu uygulamalarda; diyalog kurma, kelime anlamı, cümle anlamı, cümlenin içindeki kelimenin anlamı, metnin anlamı, İngilizce bir metnin Türkçeye çevrilmesi ve geri bildirim, telaffuz, okuma metni, yazılan bir metin hakkında geri bildirim, örneklerle konu anlatımı ve alıştırma hazırlatma gibi konu alanlarına değinilmiştir. Araştırmada, ChatGPT’nin yabancı dil olarak Türkçe öğrenmek isteyen bireylere birçok açıdan geri bildirimde bulunduğu, dil öğrenimi sürecini kolaylaştırdığı ve özümsenmesinde katkı sunduğu sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmacının sorduğu çeşitlendirilmesi yoluyla ortaya çıkan hataların en aza indirgeneceği düşünülmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
28

Yıldız, Bülent, and Faruk Dayı. "YAPAY ZEKÂ DESTEKLİ CHATBOT KULLANIMI ÜZERİNE NİCEL BİR ARAŞTIRMA." Ömer Halisdemir Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, February 16, 2024. http://dx.doi.org/10.25287/ohuiibf.1384420.

Full text
Abstract:
İşletmeler Yapay Zekâ (YZ) uygulamalarını kullanarak aynı anda birçok müşteriyle iletişime geçebilmektedir. YZ uygulamaları farklı birçok sektörde kullanılmaktadır. Günümüzde en yaygın kullanılan YZ uygulamalarından biride chatbotlardır. Chatbot ile müşterilerin isteklerine daha hızlı dönüş yapılarak esnek çözümler üretilebilmektedir. Chatbotlar banka müşterileri ile daha hızlı ve etkin bir iletişim kurulması açısından oldukça önemlidir. Chatbotlar mobil ve internet bankacılığında verimliliği artırmakta, bankacılık işlemlerinde maliyet tasarrufu sağlayarak süreçlerin daha hızlı gerçekleşmesini sağlamaktadır. Müşterilere daha hızlı dönüş yapılarak müşteri memnuniyeti artırılmaktadır. Bu amaçla çalışmada banka müşterilerinin YZ’ye yönelik tutumlarının YZ destekli hizmet veren chatbotlara ilişkin algıladıkları fayda düzeyleri ile YZ destekli chatbot uygulamalarını kullanmaya yönelik davranışsal niyetleri üzerindeki etkisi araştırılmaktadır. Türkiye’nin çeşitli illerinde ikamet eden 509 katılımcıdan anket yöntemi ile veri toplanmıştır. Elde edilen veriler ile geçerlilik ve güvenirlik testleri yapıldıktan sonra çalışmanın hipotezleri Yapısal Eşitlik Modellemesi ile test edilmiştir. Analiz sonucunda YZ’ye yönelik tutumun chatbottan algılanan faydayı pozitif yönde anlamlı olarak etkilediği; algılanan faydanın da davranışsal niyeti anlamlı olarak etkilediği belirlenmiştir. YZ’ye yönelik tutumun da davranışsal niyeti pozitif yönde anlamlı olarak etkilediği tespit edilmiştir. YZ’ye yönelik tutumun davranışsal niyet üzerindeki etkisinde algılanan faydanın yüksek aracılık rolü bulunduğu bulgusuna ulaşılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
29

ERDEM, Ahmet. "Akıllı Turizmin ChatGPT Tarafından Değerlendirilmesi (Evaluation of Smart Tourism by ChatGPT)." Journal of Tourism and Gastronomy Studies, December 30, 2023. http://dx.doi.org/10.21325/jotags.2024.1343.

Full text
Abstract:
Araştırmanın amacı, bir yapay zekâ sohbet robotu olan ChatGPT uygulamasının akıllı turizme yönelik cevaplarının analiz edilmesidir. ChatGPT, doğal dil girdilerini anlamak ve bunlara yanıt vermek için Generative Pre-trained Transformer (GPT) dil modelini kullanan, OpenAI tarafından geliştirilmiş bir tür sohbet robotudur. Bu kapsamda uygulamaya açık uçlu 5 soru sorulmuştur. Yapay zekâ destekli ChatGPT uygulamasının akıllı turizm konusunda yaptığı genel değerlendirme sonrasında deneyim, verimlilik, yönetim ve sürdürülebilirlik temaları ortaya çıkmıştır. Turizm çekiciliklerinde teknoloji altyapısı, veri analitiği ve yapay zekâ, kişiselleştirme ve müşteri deneyimi, mobil uygulamalar ve interaktif araçlar, sürdürülebilirlik ve çevre duyarlılığı ile güvenlik ve veri gizliliğine yönelik teknolojiler bulunması gereken unsurlar olarak belirlenmiştir. Akıllı turizm teknolojileri turistler açısından ele alındığında kolaylık, deneyim zenginleştirme, yeni teknoloji kullanımı ve bilgiye hızlı erişim gibi avantajlar sağladığı tespit edilmiştir. Aynı zamanda insan etkileşiminin azalması, veri güvenliği endişeleri ve teknolojiye bağımlılık çözülmesi gereken problemlerdir. Son olarak akıllı turizm teknolojileri çalışanlar ve yöneticiler açısından verimlilik artışı, karar destek hizmetleri sunması, iş süreçlerinde kolaylık, müşteri hizmeti gelişimi, veri analizi ve iyileştirme ile yenilikçilik ve yetenek gelişimi konularında fırsatlar sunmaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
30

ÖZDEMİR, Sibel. "Yapay Zekânın Gastronomi Turizmi Üzerindeki Etkileri: ChatGPT ile Bir Röportaj (The Impact of Artificial Intelligence on Gastronomy Tourism: An Interview with ChatGPT)." Journal of Tourism and Gastronomy Studies, December 30, 2024. https://doi.org/10.21325/jotags.2024.1505.

Full text
Abstract:
Bu çalışmanın amacı, yapay zekâ teknolojilerinin özellikle ChatGPT’ nin gastronomi turizmi üzerindeki etkilerini incelemektir. ChatGPT, OpenAI tarafından geliştirilen ve doğal dil girdilerine yanıt verebilen bir sohbet robotu olarak kullanılmaktadır. Çalışmada ChatGPT ile yapılan bir röportaj aracılığıyla ChatGPT’ nin gastronomiyi nasıl dönüştürdüğünü ve gastronomi turizmini nasıl erişilebilir, kişiselleştirilmiş ve etkili bir hale getirdiğini araştırmaktadır. Elde edilen bulgular dijital platformlar, mobil uygulamalar, sanal gerçeklik ve artırılmış gerçeklik gibi yenilikçi teknolojilerin, turistlere yerel mutfaklar hakkında bilgi edinme ve etkileşimli deneyimler sunma fırsatları sağladığını ortaya koymaktadır. GPT teknolojisi yemek önerileri, restoran rehberlik hizmetleri ve trend analizleri gibi alanlarda kullanılarak gastronomi turizmini daha geniş kitlelere tanıtmakta önemli bir rol oynamaktadır. Ancak veri erişilebilirliği, kültürel hassasiyet ve dil bariyerleri gibi zorluklar teknolojinin yerel gastronomi ile uyumlu ve hassas bir biçimde uygulanmasını gerektirmektedir. Sonuç olarak bu çalışma gastronominin turizmdeki stratejik rolünü ve yapay zekâ teknolojilerinin özellikle GPT’nin, bu sektöre olan katkılarını derinlemesine inceleyerek, gastronomi turizmi alanında önemli bilgiler sunmayı amaçlamaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
31

AŞKUN, Volkan. "SOSYAL BİLİMLER ARAŞTIRMALARI İÇİN CHATGPT POTANSİYELİNİN AÇIĞA ÇIKARILMASI: UYGULAMALAR, ZORLUKLAR VE GELECEK YÖNELİMLER." Erciyes Akademi, June 12, 2023. http://dx.doi.org/10.48070/erciyesakademi.1281544.

Full text
Abstract:
Yapay zekâ araçlarının sosyal bilim araştırmalarına entegrasyonu hem fırsatlar hem de zorluklar sunmaktadır. Büyük ölçekli bir üretici dil modeli olan ChatGPT, insan benzeri metin üretme ve karmaşık dilsel kalıpları anlama konusunda güçlü yetenekler göstererek sosyal bilimciler için umut verici bir araç haline gelmiştir. Bu teorik makale, ChatGPT'nin teorik temellerine, potansiyel uygulamalarına, etik ve toplumsal hususlara ve gelecekteki araştırma yönlerine odaklanarak sosyal bilimlerdeki araştırmaları destekleme potansiyelini araştırmaktadır. ChatGPT'nin teorik temellerini incelemekte ve sosyal bilim araştırmalarıyla ilgisi tartışılmaktadır. Daha sonra nitel veri analizi, anket ve mülakat tasarımı, hipotez oluşturma ve kamuoyu görüşü modellemesi dahil olmak üzere bir dizi potansiyel uygulaması keşfedilmektedir. Daha sonra, ChatGPT'yi sosyal bilim araştırmalarında kullanmanın etik ve toplumsal sonuçlarına değinerek, yapay zekâ araçlarının sorumlu bir şekilde geliştirilmesi ve dağıtılması ihtiyacını vurgulanmaktadır. Bu fırsatlar ve zorluklar ışığında, sınırlamaları ele almayı, model performansını iyileştirmeyi, etik ilkeleri dahil etmeyi ve disiplinler arası işbirliğini teşvik etmeyi amaçlayan bir araştırma gündemi önerilmektedir. Çalışmada, ChatGPT gibi yapay zekâ araçlarını çevreleyen sürekli araştırma ve diyaloğun, sosyal bilim araştırmalarında sorumlu ve etkili kullanımlarını sağlamak için çok önemli olduğunu savunulmaktadır. Bu makale, ChatGPT'nin sosyal bilim araştırmalarındaki potansiyelinin teorik olarak anlaşılmasına katkıda bulunmakta ve gelecekteki çalışmalar için bir yol haritası sunmakta, nihayetinde sosyal fenomenlerin daha derinlemesine anlaşılmasını teşvik etmekte ve toplumsal refahı artıran kanıta dayalı politikalar ve müdahaleler hakkında bilgi vermektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
32

BİNBAŞIOĞLU, Hulisi. "GoTürkiye Ne Paylaşıyor, ChatGPT Ne Öneriyor Instagram Gastronomi Paylaşımları Üzerine Bir İnceleme (What GoTürkiye Posts, What ChatGPT Recommends A Study on Gastronomy Instagram Posts)." Journal of Tourism and Gastronomy Studies, September 30, 2024. http://dx.doi.org/10.21325/jotags.2024.1452.

Full text
Abstract:
Mevcut çalışmada, Türkiye’nin resmi Instagram hesabı olan GoTürkiye üzerinden paylaşılan metin ve fotoğraflar ile ChatGPT-4o tarafından üretilen metin ve fotoğrafların karşılaştırılması amaçlanmaktadır. Bu paylaşımların incelenmesinde nitel analiz yöntemlerinden doküman analizi uygulanmıştır. Eşleşme yapılırken, metinlerin içeriği ile görsellerde kullanılan fotoğrafçılık ve kompozisyon tekniklerine de yer verilmiştir. Elde edilen bulgular doğrultusunda hem orijinal hem de önerilen görsellerde fotoğrafçılık ve kompozisyon tekniği açısından benzer bir yaklaşımın uygulandığı görülmektedir. Resmi hesaptan paylaşılan metinlerin, gastronomik açıdan yiyeceklerin içeriği ile ilgili ipuçları verildiği görülürken, ChatGPT bu noktada komutta istenmesine rağmen çok fazla detaya yer vermemiştir. Daha belirgin fotoğraf ve ifadeler ile daha çok bilinen baklava ve yağlama gibi yiyeceklerde ChatGPT’nin orijinal paylaşımlara daha yakın öneriler yaptığı söylenebilir. Çalışma, destinasyonların ve turizm işletmelerinin gastronomi turizmi ile ilgili yapay zekâ tarafından oluşturulan içeriği optimize etmelerine, yeni uygulamalar geliştirmelerine ve pazar trendlerini takip etmelerine yardımcı olabilir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
33

Kırık, Ali Murat, Oğuz Göksu, and Ceren Yegen. "Yapay Zekâ ve Gazetecilik: Türk Medyasında ChatGPT Kullanımı." İletişim Kuram ve Araştırma Dergisi, November 4, 2024. http://dx.doi.org/10.47998/ikad.1469909.

Full text
Abstract:
Yapay zekâ, bir kavram olarak ilk tartışılmaya başladığı andan itibaren dikkatleri üzerine çeken bir sosyal olgu olmuştur. Makina öğrenmesinin insan yaşamını kolaylaştıracağı düşüncesi büyük heyecan uyandırmış ve yapay zekânın gündelik yaşam uygulamalarına eklemlenmesi, çeşitli beklentiler de oluşturmuştur. Yapay zekâ algoritmalarının birçok sektöre zaman ve iş yükü çerçevesinde avantajlar getireceği tartışılırken, medya kuruluşları da özellikle haber üretimi noktasında yapay zekâya ilgi göstermektedir. Bu nedenle bu çalışmada, Türk haber medyasının yapay zekâ destekli haberciliğe ilişkin mevcut yönelimi, ChatGPT üzerinden ele alınmıştır. Bu şekilde, ilgili teknolojinin kabulüne ilişkin bir görünümün ortaya koyulması amaçlanmış, bu amaçla kamusal yayıncılık ve özel yayıncılık noktasında Türk haber medyasından meslek profesyonelleri ile yapılandırılmış derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiş ve bulgular tartışılmıştır. Netice itibarıyla görüşülen medya profesyonelleri, ChatGPT gibi dil temelli yapay zekâ araçlarının gazeteciliğe doğru şekilde eklemlendiği takdirde yararlı olacağını düşünmektedir. Diğer taraftan medya profesyonelleri, gazeteciliğin geleceği açısından yapay zekâ enstrümanlarının etik kodları ihmal edeceği, mesleğin niteliğini düşüreceği ve istihdam bakımından ciddi sorunlar oluşturacağı endişelerini taşımaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
34

Kaya, Yakup, and Elif Eliyatkin. "Din Eğitiminde İçerik Oluşturma ve Kişiselleştirilmiş Öğrenme Aracı Olarak ChatGPT." Dinbilimleri Akademik Araştırma Dergisi, November 20, 2024. https://doi.org/10.33415/daad.1582922.

Full text
Abstract:
Yapay zekâ (YZ), eğitim dâhil hayatımızın birçok alanında kapsamlı etkileri olan önemli bir teknolojik yeniliktir. Din eğitimi ise bireylerin manevi gelişimini destekleyen ve toplumsal değerlerin aktarılmasında kritik rol oynayan bir disiplindir. Bu çalışma, özellikle ChatGPT’nin, ortaokul 5. sınıf seviyesinde din eğitimine uygulanabilirliğini incelemektedir. Çalışmada YZ teknolojilerinin tarihsel gelişimi özetlenerek, üretken dil modellerinin insanlık için önemli bir dönüm noktası olduğu ve eğitsel süreçleri yeniden yapılandırma potansiyeli taşıdığı savunulmaktadır. ChatGPT’nin ders içerikleri oluşturma, kişiselleştirilmiş öğrenme süreçleri geliştirme ve öğrenme deneyimlerini zenginleştirme gibi alanlardaki katkıları detaylandırılmıştır. Ayrıca bu teknolojilerin, öğretim süreçlerini daha verimli, dinamik ve erişilebilir hâle getirebileceği vurgulanmıştır. Araştırmada nitel bir yöntemle ChatGPT’nin içerik üretme, sorulara cevap verme ve etkileşim kurma yetenekleri uygulamalı olarak test edilmiştir. Sonuçlar, YZ teknolojilerinin öğrenci ilgisini artırma, kavramları sadeleştirme ve öğretmenlerin yükünü hafifletme gibi olumlu etkilerini ortaya koymuştur. Ancak etik ve pedagojik riskler de belirlenmiştir. Bu bağlamda, din eğitiminde YZ’nin etkili ve bilinçli kullanımına yönelik öneriler sunulmuştur.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
35

CAN, Erhan. "YAPAY ZEKA SİSTEMLERİNİN SİBER SUÇLARLA MÜCADELEDEKİ ROLÜ: BİLİŞİM VE ULUSLARARASI HUKUK İNCELEMESİ." Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi, July 26, 2023. http://dx.doi.org/10.34246/ahbvuhfd.1306712.

Full text
Abstract:
Günümüzün teknolojik imkânları ve yaşanan gelişmeler, ülkelerin siber uzay alanında etkin ve kapsamlı çalışmalar yapmalarını gerekli kılmıştır. Yaşanan gelişmelerde öncelikli adımların atılmasında iki unsurun önemli olduğu söylenebilir: Yapay zeka ve siber güvenlik. Siber riskleri ortadan kaldırma ve siber savunma kapsamı, çok boyutlu ve disiplinlerarası çalışmaların bir bütün halinde değerlendirilmesini gerektirmektedir. Ancak hem teknik hem güvenli/etik yapay zeka sistemleri, yasal prosedürlerin eşgüdümlü takibine dayanan gelişmelerle sağlanabilir. Bu araştırma genelinde incelendiği üzere yapay zekanın siber güvenlikle birlikte değerlendirmesi, Avrupa Siber Suçlar Yasası’nın kapsamına bakmanın önemli olduğunu, uygulamaların sürüm halinde sunulmadan önce “siber güvenlidir” ibaresinin kullanılmasının önemi, denetmelerin en fazla beş yıllık süreçler için sunulması gibi konuların değerlendirilmesini gerektirebilir. Bu durumların yanı sıra ChatGPT gibi yapay zeka uygulamalarının çalışma prensibinde güvenlik algısı, teknik çalışmaların güvenlik boyutunu artırmada etkili bir faktör olabilir. Ancak genel olarak yapay zeka sistemleri için en önemli konulardan biri olan etik faktör, kullanıcıların bilgi gizliliği gibi prensipleri için incelemelerde bulunmayı, bunu da yasal prosedürlere uygunlukla yapmayı gerektirmektedir. Örneğin yine bazı uygulamaların ülkelerde yasaklanması, etik ve güvenlik açıklığı sorunlarından kaynaklandığı bilinmektedir. Önemli faktörün öncelikle yasal prosedür olduğu söylenebilir. Siber savunma mekanizmasının oluşturulması ve siber suçlarla mücadeleye ilişkin özel yasanın geliştirilmesi, yapay zeka çalışmalarına etkin fırsat sunabilir, siber riskleri azaltan ortam yaratabilir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
36

AZALTUN, Murat, Arzu AKTAŞ, İsmail TEKBAŞ, and Sabiha TURGUT GENÇ. "ChatGPT's insights for the accounting profession and accountants: opportunities and Risks." Hitit Sosyal Bilimler Dergisi, February 16, 2024. http://dx.doi.org/10.17218/hititsbd.1393675.

Full text
Abstract:
Dijitalleşme, geleneksel iş süreçlerinin, hizmetlerin veya ürünlerin dijital teknolojiler kullanılarak dönüştürülmesi ve bu süreçlerin dijital ortama uyarlanması anlamına gelir. Dijitalleşme, bilgi depolama ve paylaşımının dijital platformlara taşınmasını, veri analitiği kullanımını, bulut bilişim, yapay zekâ gibi yeni teknolojilerin kullanımını kapsamaktadır. Muhasebe mesleğinin dijitalleşmesi, özellikle ChatGPT gibi yapay zekâ destekli sohbet robotlarının kullanımıyla önemli bir değişim yaşamaktadır. ChatGPT, metin tabanlı sorulara insan benzeri yanıtlar üreten bir yapay zekâ modelidir. Bu teknoloji, muhasebe süreçlerini basitleştirme, verimliliği artırma ve finansal raporların doğruluğunu sağlama potansiyeline sahiptir. Büyük veri setlerini hızlı bir şekilde analiz ederek zaman ve maliyet tasarrufu sağlayabilir, finansal karar alma süreçlerine katkıda bulunabilir. ChatGPT 3.5 versiyonu 2022 yılında piyasaya çıkmıştır ve ücretsiz olarak kullanılabilmektedir. ChatGPT 3.5 2022 sonuna kadar olan veri kümesi kullanılarak eğitilmiştir ve sorulara yanıt verirken 2022 sonuna kadar olan verileri kullanabilmektedir. 2023 yılında ChatGPT’nin muhasebe mesleğine ve muhasebecilere etkisini inceleyen literatürde önemli sayıda çalışmanın olduğu tespit edilmiştir. Bazı çalışmalarda ChatGPT ile yapılan sohbete bağlı olarak elde edilen bulgular kullanılmıştır. Literatür taramasında ChatGPT’in yanıtlarını sorgulayıcı çalışmalara rastlanmamıştır. Çalışmanın ana amacı, yapay zekâ temelli ChatGPT’nin muhasebecilere ve muhasebe mesleğine etkilerini fırsat ve riskler çerçevesinde incelemektir. Çalışmanın diğer amacı ise ChatGPT ile ana amaç doğrultusunda yapılan sohbet sonuçlarının literatürdeki tespitlerle ne derecede örtüştüğünün belirlenmesidir. Bu çerçevede, “2023 yılına ait literatürdeki çalışma içerikleri ChatGPT’nin “ChatGPT muhasebecileri nasıl etkileyecek?” sorusuna verdiği yanıttaki temaları desteklemekte midir?” araştırma sorusu olarak belirlenmiştir. “Belirlenen temalar çerçevesinde ChatGPT’nin muhasebecilere sağladığı fırsat ve tehditler nelerdir?” ise bir diğer araştırma sorusudur. Çalışmanın birinci aşamasında araştırma konusu ile ilgili ChatGPT ile İngilizce söyleşi yapılmış ve ChatGPT’nin konu ile ilgili temaları belirlemesi sağlanmıştır. Çalışmanın ikinci aşamasında “ChatGPT ve muhasebeciler” ile “ChatGPT ve muhasebe” gibi anahtar kelimeler kullanılarak Google Akademik ve Yalova Üniversitesi kütüphanesi veri tabanlarındaki konu ile ilgili yayınlar listelenmiştir. Başlığında yapay zekâ, ChatGPT, muhasebe, denetim, muhasebeci, iç kontrol, maliyet muhasebesi, yönetim muhasebesi gibi terimlerin yer aldığı 2023 yılına ait yayınlar indirilmiştir. Çalışmanın üçüncü aşamasında indirilen makaleler temalara esas anahtar kelimelerle taranarak ChatGPT’nin belirlediği temaları destekleyen ilgili cümleler renklendirilmiştir. Çalışmanın dördüncü aşamasında ise ChatGPT’nin belirlediği temalar ile bu temaları destekleyen çalışmalar eşleştirilmiştir. ChatGPT’nin belirlediği “tekrarlı işlerde otomasyon, veri analizi ve anlam yükleme, finansal raporlama, uygunluk ve denetim desteği, müşteri desteği ve iletişim, staj ve eğitim, maliyet azaltımı, artan oranlı karar desteği, risk yönetimi, sürekli öğrenme” temaların 2023 yılı literatüründeki çalışmalar tarafından desteklendiği görülmüştür. ChatGPT’nin tespitleri ve literatürdeki tespitlerden hareketle yapay zekâ destekli sohbet robotlarının muhasebe mesleğine çeşitli fırsatlar sağlarken bazı riskleri de getirdiği söylenebilir. Özellikle ChatGPT'nin "tekrarlı işlerde otomasyon" teması, angaryayı azaltma potansiyelini vurgulamakta ve yeni nesil muhasebecilere daha anlam yüklü işlere odaklanma fırsatını ifade etmektedir. Veri analizi ve finansal raporlama ChatGPT'nin potansiyel kullanım alanları olup, muhasebe meslek mensuplarının işlerine artı değer sağlayacaktır. Muhasebe meslek mensupları müşterilerine danışmanlık yaparak daha fazla destek olacak ve azalan angarya işlemler muhasebecilerin müşterileri ile olan ilişkilerini güçlendirecektir. ChatGPT’nin muhasebe meslek mensuplarına ve meslek mensubu adaylarına sürekli öğrenme olanağı sağlaması diğer önemli bir katkı olarak ortaya çıkmaktadır. Özetle ChatGPT, muhasebe süreçlerini otomatikleştirme, finansal raporlama ve analizlerde gelişme sağlama, denetim ve vergi uygulamalarını iyileştirme potansiyeline sahiptir. Ancak, kullanımında bir dizi zorluk ve risk bulunmaktadır. Veri güvenliği, ChatGPT'nin yanıtlarının doğruluğu, etik kaygılar, siber güvenlik ve hukuki sorunlar, kullanımdaki bazı riskler arasında yer almaktadır. ChatGPT'nin verileri internet kaynaklarından topladığı için güvenilirliği sorgulanmalıdır. Ayrıca, yapay zekâ halüsinasyonları, sınırlı konu anlayışı ve duygusal zekâ eksikliği gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Muhasebecilerin ChatGPT'yi kullanırken dikkatli olmaları, verileri doğrulamaları ve uzman insan görüşlerini alarak kullanmaları önemlidir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
37

KÜÇÜKER, Metehan. "Artificial Intelligence Applications in Accounting: ChatGPT's Accounting Exam." Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, May 22, 2023. http://dx.doi.org/10.18069/firatsbed.1289885.

Full text
Abstract:
Amerika Birleşik Devletleri (ABD) merkezli yapay zekâ araştırma şirketi olan OpenAI tarafından geliştirilen ChatGPT’nin yapay zekâ teknolojilerinin son yıllardaki en önemli ürünü olduğu ileri sürülmektedir. Geniş bir veri kümesinden elde ettiği verileri kullanarak kendisine yöneltilen soruları yanıtlama ve açıklayıcı metinler oluşturma becerisine sahip bu Büyük Dil Modeli’nin (Large Language Model – LLM) birçok alanda olduğu gibi muhasebe alanında da verimliliği arttırması beklenmektedir. Buna karşın ChatGPT’nin muhasebe iş ve süreçlerine ne ölçüde katkı sağlayacağı konusunda soru işaretleri mevcuttur. Bu soru işaretlerinden hareketle kaleme alınan bu çalışmada, ChatGPT’nin temel muhasebe konularındaki yetkinliğinin sınanması amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda; finansal muhasebe, maliyet-yönetim muhasebesi ve denetim konularında hazırlanan temel düzeydeki sorular modele yöneltilmiş ve verilen yanıtlar çerçevesinde değerlendirmelerde bulunulmuştur. Çalışma bulguları doğrultusunda ChatGPT’nin önümüzdeki yıllarda muhasebe alanında önemli ölçüde uygulama imkânı bulabileceğini söylemek mümkündür. Ancak modelin muhasebe uygulamaları konusunda geliştirilmeye ihtiyacı olan özelliklerinin bulunduğunu da belirtmek gerekmektedir. Bununla birlikte yakın gelecekte yapılacak bir takım iyileştirmelerle geliştirilecek yeni versiyonların, özellikle de ön muhasebe konularında oldukça başarılı işler çıkarabileceği tahmin edilmektedir. Çalışmada ChatGPT’nin şimdilik muhasebe iş ve süreçleri kapsamındaki görevleri tek başına üstlenemese de yardımcı bir unsur olarak uygulamacıların verimliliğin arttırılmasında önemli bir rol oynayacağı sonucuna varılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
38

"Yapay Zekâ ve İnsan Çevirisi: Hukuk Metinlerine Dayalı Karşılaştırmalı Bir Çalışma." Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Uluslararası Filoloji ve Çeviribilim Dergisi, June 23, 2024. http://dx.doi.org/10.55036/ufced.1477008.

Full text
Abstract:
Özet Yapay zekâ son yıllarda kayda değer bir gelişme göstererek, yaşamın birçok yönünü etkisi altına almıştır. Bu alanda yaşanan ilerlemeler, makine çevirisi yoluyla çevrilen metinler üzerinde insan etkileşimini azaltan veya ortadan kaldıran bir etkiyi de beraberinde getirmiştir. Bu nedenle, yapay zekâ tabanlı çeviri yazılımları yaygın olarak kullanılmaya başlanmıştır. Bunlar arasında Google Translate, Bing, Microsoft Translator, DeepL, Reverso, Systran Translate ve Amazon Translate bulunmaktadır. Memoq, Trados, Smartcat, Lokalise, Smartling, Crowdin, TextUnited ve Memsource gibi çeşitli bilgisayar destekli çeviri (CAT) araçları da kullanılmaktadır. Son zamanlarda, araştırmacıların sordukları sorulara tıpkı bir insan gibi yanıt veren ve insan etkileşimini doğrudan taklit eden ChatGPT, ChatSonic, GPT-3 Playground, Chat GPT 4 ve YouChat gibi uygulamaların geliştirilmesinde yapay zekâdan faydalanılmıştır. Bu çalışma, insan ve yapay zekâ çevirisi arasında artık bir fark olmadığı yönündeki potansiyel hipotezi araştırmak üzere kurgulanmış olup, hukuk metinleri özelinde insan ve yapay zekâ çevirisi arasında mevcut olan farklılıkları incelemeyi amaçlamıştır. Bu doğrultuda çalışmada yapay zekânın gelişimi karşısında insan çevirmenlere olan ihtiyacın azalıp azalmayacağına ilişkin endişeler ve hukuk alanında çalışanların yalnızca makine çevirisine bağlı kalmasının mümkün olup olmayacağı incelenmiştir. Bu amaçla, çeşitli sözleşmelerden oluşan birtakım hukuk metinleri seçilerek, söz konusu metinler hem hukuki çevirmenler hem de yapay zekâ çeviri sistemleri aracılığıyla çevrilmiştir. Karşılaştırmalı bir metodolojinin kullanıldığı çalışmada, yapay zekâ ve insan çevirisi arasındaki farklar ve her iki yaklaşımın güçlü ve zayıf yönleri irdelenmiş, her bir yaklaşımın etkili olabileceği durumlar tartışılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
39

Çubukcu, Zehra. "DİJİTAL ÇAĞDA KİŞİSEL VERİLERİN KORUNMASINDA VERİ KORUMA OTORİTELERİNİN ROLÜ." Toplum Ekonomi ve Yönetim Dergisi, August 1, 2024. http://dx.doi.org/10.58702/teyd.1485163.

Full text
Abstract:
Veri koruma otoriteleri, kişisel verilerin korunması konusunda ‘bekçi’ vazifesi görürler. Bununla birlikte hukuki düzenlemelerin teknolojik gelişmelerin hızına yetişemediği günümüzde, etik sorunların görülmesi ve mahremiyetin göz ardı edilmesi kaçınılmaz olmuştur. Teknolojide yaşanan hızlı gelişmeler beraberinde veri koruma otoritelerinin rol ve sorumluluklarında meydana gelen değişimleri getirmektedir. Veri koruma otoriteleri veri ihlalleri karşısında inceleme ve soruşturma yapma, danışmanlık sunma ve tavsiyede bulunma, rehberlik etme, karar verme ve yaptırım uygulamakla yükümlüdürler. Bununla birlikte gelişen teknoloji karşısında nasıl bir yol izleyebilecekleri farklı açılardan tartışılabilir. Günümüzde teknolojideki hızlı değişmeler, yeni teknolojilerin günlük hayatımızın ayrılmaz bir parçası olmasına neden olmuştur. Büyük veri, nesnelerin interneti, yapay zekâ, dijital ikiz gibi teknolojilerle birlikte son yıllarda sıkça kullanılan ChatGPT gibi üretken yapay zekâ teknolojileri ve yeni gelişmekte olan nöroteknolojiler bu teknolojilere örnek olarak verilebilir. Bu çalışma, veri koruma otoritelerinin teknolojik gelişmeler karşısındaki mevcut uygulamalarını ele almakta ve neler yapabileceklerini tartışmaktadır. Bu doğrultuda farklı ülkelerin veri koruma otoritelerinin teknolojik gelişmeler karşısındaki geliştirdiği faaliyetlere değinmekte ve Türkiye’nin kişisel verileri koruma kurumu olan KVKK bu kapsamda değerlendirilerek öneriler sunulmaktadır. Alan yazında yer alan çalışmalardan ve çeşitli ülkelerin veri koruma otoritelerinin uygulamalarından hareketle, veri koruma otoritelerinin teknolojik gelişmelere uyum sağlamasında BİT uzmanlığına sahip personel kadrosunu arttırması, teknoloji birimi oluşturması ve üniversiteler, start-up’lar, kamu kurumları ve diğer paydaşlarla iş birlikleri kurmasının önemi vurgulanmaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!

To the bibliography