To see the other types of publications on this topic, follow the link: Convergència de les comunicacions.

Dissertations / Theses on the topic 'Convergència de les comunicacions'

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the top 50 dissertations / theses for your research on the topic 'Convergència de les comunicacions.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Browse dissertations / theses on a wide variety of disciplines and organise your bibliography correctly.

1

González, Molina Sonia. "La convergència en els gabinets de premsa i comunicació: Les oficines especialitzades en seguretat viària." Doctoral thesis, Universitat Ramon Llull, 2011. http://hdl.handle.net/10803/21791.

Full text
Abstract:
El procés de convergència desencadenat en els gabinets de premsa i comunicació ha provocat un conjunt de canvis, encara en marxa, en l’entorn laboral d’aquestes oficines que afecten els mecanismes de producció informativa, els canals de distribució dels seus materials, el perfil professional dels periodistes que hi treballen i la manera en què es relacionen amb els professionals dels mitjans. El motor d’aquestes transformacions ha estat la tecnologia digital que, unida a una estratègia de progressiva col•laboració amb altres departaments, ha permès mecanitzar les feines més rutinàries i guanyar així més eficiència. La digitalització dels gabinets ha facilitat la implantació de noves eines tecnològiques que afavoreixen l’aparició de noves fórmules productives que tendeixen a la cooperació entre àrees abans separades o amb organismes externs. Experiències com la integració de gabinets o la coopetició amb altres institucions comencen a aparèixer al mateix temps que es multipliquen les produccions informatives innovadores i els canals de distribució alternatius als tradicionals. Es crea així un bucle de difusió cross-media, on una mateixa informació es confecciona en diversos suports i es difon, amb valor de marca pròpia, a través de vàries plataformes. Les repercussions que aquests canvis, derivats de la convergència, provoquen en les citades oficines repercuteixen directament en la feina que executen els seus periodistes, que es tornen més polivalents en actualitzar el seu perfil en funció de les noves capacitats i exigències del seu lloc de treball. Però també en la relació que mantenen amb els professionals que treballen als mitjans, ja que l’entorn digital tendeix a reproduir els esquemes tradicionals on la font controla la comunicació. La tecnologia digital, dialògica per naturalesa, desactiva la iniciativa dels informadors, que desconfien dels continguts en línia de les oficines i busquen mecanismes alternatius, fins i tot desvinculats del món virtual. La investigació es basa en l’experiència dels gabinets de trànsit de les principals fonts d’informació institucionals existents a l’Estat en trànsit i seguretat viària: l’SCT i el RACC a Catalunya, la Dirección de Tráfico al País Basc, i la DGT a Espanya. Combina entrevistes a responsables i treballadors dels organismes estudiats així com als periodistes catalans especialitzats en aquesta àrea, als que també es va enquestar. El treball de camp es reforça amb observacions a escenaris vinculats a les fonts (les mateixes oficines) i els informadors (les redaccions de trànsit de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, CCMA), i amb l’anàlisi de documentació produïda per tos dos actors.
La convergencia ha desencadenado en los gabinetes de prensa y comunicación ha provocado un conjunto de cambios, aún en proceso, en el entorno laboral de estas oficinas que afectan a los mecanismos de producción informativa, los canales de distribución de sus materiales, el perfil profesional de los periodistas que trabajan allí y la manera en que se relacionan con los profesionales de los medios. El motor de estas transformaciones ha sido la tecnología digital que, unida a una estrategia de progresiva colaboración con otros departamentos, ha permitido mecanizar las tareas más rutinarias y ganar así más eficiencia. La digitalización de los gabinetes ha facilitado la implantación de nuevas herramientas tecnológicas que favorecen la aparición de nuevas fórmulas productivas que tienden a la cooperación entre áreas antes separadas o con organismos externos. Experiencias como la integración de gabinetes o la coopetición con otras instituciones comienzan a aparecer al mismo tiempo que se multiplican las producciones informativas innovadoras y los canales de distribución alternativos a los tradicionales. Se crea así un bucle de difusión cross-media, en el que una misma información se confecciona en diversos soportes y se difunde, con valor de marca propia, a través de varias plataformas. Las repercusiones que estos cambios, derivados de la convergencia, provocan en las citadas oficinas afectan directamente el trabajo que ejecutan sus periodistas, que se vuelven más polivalentes al actualizar su perfil en función de las nuevas capacidades y exigencias de su lugar de trabajo. Pero también en la relación que mantiene con los profesionales que trabajan en los medios, ya que el entorno digital tiende a reproducir los esquemas tradicionales en los que la fuente controla la comunicación. La tecnología digital, dialógica por naturaleza, desactiva la iniciativa de los informadores, que desconfían de los contenidos en línea de las oficinas y buscan mecanismos alternativos, incluso desvinculados del mundo virtual. La investigación se basa en la experiencia de los gabinetes de tráfico de las principales fuentes de información institucionales existentes en el Estado en tráfico y seguridad vial: el SCT i el RACC en Catalunya, la Dirección de Tráfico en el País Vasco y la DGT en España. Combina entrevistas a responsables y trabajadores de los organismos estudiados así como a los periodistas especializados en esta área, a los que también se encuestó. El trabajo de campo se refuerza con observaciones a los escenarios vinculados a las fuentes (las mismas oficinas) y los informadores (las redacciones de tráfico de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, CCMA), y con el análisis de la documentación producida por ambos actores.
The process of convergence unleashed in the press and communication offices has caused several changes, still going on, in the daily work of these departments. These changes affect the mechanisms of producing information, the distribution platforms of their materials, the professional profile of their workers and the way the latter deal with the journalists. The driving force of these transformations is digital technology, which has mechanized most of the routine works and, therefore, communication offices are more efficient. The digitization of these departments makes easier the introduction of new technological tools that help the irruption of new ways to produce information. These mechanisms search for the cooperation between areas which used to work separately or with external organizations. It is possible to find out experiences as converged press offices or coopetition as well as innovative information productions and new distribution platforms appear. Single information is produced and disseminated through several supports in a cross-media distribution with branding value. These changes due to convergence have repercussions in the communication offices workers, who become more polyvalent. But also, in how they deal with the media journalists. Unfortunately, most virtual relation strategies set up by the press and communication offices with online activity repeat traditional skills, so their workers control the informative flux. The digital technology, naturally dialogical, discourages journalists, who do not trust the online contents of these offices and search other mechanisms to verify and extend the data even leaving the digital environment. This research is based on the experience of the four press and communication offices of the most important sources about road information in Spain: SCT and RACC in Catalonia, the Dirección de Tráfico in the Basc country, and the DGT in Spain. It combines the interviews to the board members and journalists working in these departments and to the Catalan journalists specialized in road information. The work is reinforced with the observations at the scenarios linked to the sources (the press offices) and the media (the Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals, CCMA) and with the analysis of the documents produced by the two latter.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Carbonell, Abelló Josep Maria. "Democràcia i Comunicació: per una regulació al servei de l'interès públic." Doctoral thesis, Universitat Ramon Llull, 2010. http://hdl.handle.net/10803/9218.

Full text
Abstract:
La Societat de la Informació és una realitat cada vegada més important en les societats desenvolupades i, juntament amb la Globalització, estan transformant de manera radical les nostres societats. En aquest context, els mitjans de comunicació i les xarxes de comunicacions electròniques estan vivint un procés de convergència que implica una transformació sense precedents en el món de la comunicació. L'objecte de la Tesi és l'anàlisi detallat de l'evolució i la situació actual de les xarxes de comunicacions electròniques i dels mitjans de comunicació, que he anomenat xarxes de comunicació multimèdia i, l'objectiu, analitzar els sistemes regulatoris i fer una proposta dels principis bàsics que hauria de contemplar un model regulatori de les xarxes de comunicació multimèdia assentat en els valors essencials del liberalisme social perquè pugui respondre de manera satisfactòria a l'interès públic.
La Sociedad de la Información es una realidad cada vez más importante en las sociedades desarrolladas y, junto la Globalización, están transformando de manera radical nuestras sociedades. En este contexto, los medios de comunicación y las redes de comunicaciones electrónicas están viviendo un proceso de convergencia que implica una transformación sin precedentes del mundo de la comunicación. El objeto de la Tesis es el análisis detallado de la evolución y la situación actual de las redes de comunicaciones electrónicas y los medios de comunicación, que he llamado redes de comunicación multimedia y, el objetivo, analizar los sistemas regulatorios y hacer una propuesta de los principios básicos que debería contemplar un modelo regulatorio de las redes de comunicación multimedia asentado en los valores esenciales del liberalismo social para que pueda responder de manera satisfactoria al interés público.
The Information Society is an increasingly important reality in developed societies and, along with globalization, is radically transforming our societies. In this context, the media and electronic communications networks are experiencing a convergence process that involves an unprecedented transformation in the world of communication. The purpose of this thesis is the detailed analysis of the evolution and of the current status of electronic communications networks and media, which I have labeled multimedia and communication networks, and, further, to analyze the current regulatory systems in order to develop a set of basic principles to be considered in the setting up of a regulatory model of multimedia communication networks, rooted in core values of social liberalism, and able to effectively defend the public interest.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Baraut, Ingrid. "Mitjans digitals i públics escènics. La relació entre el públic i el producte cultural a través de la xarxa. Cas d'estudi: Festival Temporada Alta." Doctoral thesis, Universitat de Girona, 2017. http://hdl.handle.net/10803/457669.

Full text
Abstract:
The aim is to determine how the media environment affects the way in which live performance is received, distributed, and participated in. Based particularly on media and cultural convergence, the study analyses contemporary social changes regarding the public's interaction with the distribution, multiplication, interconnection and ubiquity of resources, and the flow of information and communication. The aim is to show that the current media ecosystem is in need of a new relationship with audiences. 12 in-depth interviews were conducted with performing arts professionals and a case study was carried out on audiences at the Temporada Alta performing arts festival. The empirical study lies in an online ethnographic study on the social interaction of audiences using Twitter and in an online survey. The results of the study give insights into inequality in cultural participation, and propose a classification based on interactions between members of the audience and the cultural product.
La pregunta que se situa a l'origen d'aquesta investigació és com i perquè l'entorn mediàtic afecta la recepció, difusió i participació de l'art en viu. Amb la base de l'ecologia dels mitjans, i considerant en particular la convergència mediàtica i cultural, s'analitzen els canvis socials contemporanis dels públics en relació directe amb la disseminació, la multiplicació, la interconnexió i la ubiqüitat dels recursos i els fluxos d'informació i comunicació. L'objectiu és demostrar que l'ecosistema mediàtic actual requereix una nova relació amb el públic. S'han realitzat 12 entrevistes en profunditat a professionals del sector escènic i un estudi dels públics del festival d'arts escèniques Temporada Alta. L'anàlisi empírica es recolza en un estudi etnogràfic en línia de la interacció social dels públics del festival a la xarxa social de Twitter i en una enquesta per Internet als espectadors. Els resultats contribueixen a una nova forma d'identificar la desigualtat de participació cultural.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Cullell, March Cristina. "La Política del Espectro Radioeléctrico en la Unión Europea: la Armonización del Dividendo Digital en el Reino Unido y España." Doctoral thesis, Universitat Internacional de Catalunya, 2010. http://hdl.handle.net/10803/9352.

Full text
Abstract:
L'objecte d'estudi d'aquesta tesi es centra en la política europea de l'espectre radioelèctric i presta especial atenció a l'harmonització del dividend digital al Regne Unit i Espanya. La metodologia es basa en una revisió bibliogràfica i hemerogràfica completada amb un conjunt d'entrevistes amb representants de diferents organismes de regulació del Regne Unit i Espanya, i de la mateixa Comissió Europea. En la primera part de la tesi es realitza una aproximació conceptual, des d'una vessant tècnica i jurídica, a la xarxa radioelèctrica i al dividend digital, espai alliberat una vegada completada la transició a la TDT. Seguidament, s'aborda la naturalesa, àmbits de regulació de la xarxa radioelèctrica, actors, models i evolució de les formes de gestió. El tercer capítol es centra en la Unió Europea com actor de la política de l'espectre radioelèctric des de mitjans de la dècada dels 80 fins a l'actualitat. En la darrera part de la tesi es descriuen i analitzen les actuacions de la UE destinades a harmonitzar el dividend digital fent especial referència a les conseqüències d'aquesta harmonització sobre les estructures nacionals i la planificació de la TDT en els dos països estudiats, el Regne Unit i Espanya.
El objeto de estudio de esta tesis se centra en la política europea del espectro radioeléctrico y presta una especial atención a la armonización del dividendo digital en el Reino Unido y España. La metodología está basada en una revisión bibliográfica y hemerográfica completada con un conjunto de entrevistas con representantes de diferentes organismos de regulación del Reino Unido y España, y de la misma Comisión Europea. En la primera parte de la tesis se realiza una aproximación conceptual, desde una vertiente técnica y jurídica, a la red radioeléctrica y al dividendo digital, espacio liberado una vez se ha completado la transición a la TDT. Seguidamente, se aborda la naturaleza y ámbitos de la regulación de la red radioeléctrica, sus actores, modelos y evolución de sus formas de gestión. El tercer capítulo se centra en la Unión Europea como actor de la política del espectro radioeléctrico desde mediados de la década de los 80 hasta la actualidad. En la última parte de la tesis se describen y analizan las actuaciones de la UE destinadas a armonizar el dividendo digital y se atiende especialmente a las consecuencias que esta armonización tiene sobre las estructuras nacionales y la planificación de la TDT en los dos países estudiados, el Reino Unido y España.
The object of study of this thesis focuses on the European radio spectrum policy in particular the harmonization of the digital dividend in the United Kingdom and Spain. The methodology is based on a multidisciplinary bibliographic review completed with an in-depth interviews with policy-makers from the national regulatory authorities and the European Commission. The first chapter of the dissertation consists of a conceptual approach of radio spectrum network and the digital dividend, the amount space released once the switch-over is completed. Afterwards, it deals with the nature of spectrum regulation, its actors, models and evolution of spectrum management. Its third chapter focuses on the European Union as a spectrum policy actor from the 80's onwards. Finally, this thesis analyses the EU actions oriented to the harmonisation of the digital dividend, and pays special attention to its consequences on national structures and DTT plans of the United Kingdom and Spain.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Rúa, Fernández José Manuel. "Convergència Democràtica de Catalunya i el món sindical (1974-1990)." Doctoral thesis, Universitat de Barcelona, 2007. http://hdl.handle.net/10803/1993.

Full text
Abstract:
Aquesta tesi se centra en l'estudi i l'anàlisi dels llaços, les contradiccions i els punts de confluència entre el partit nacionalista més important de l'últim quart del segle XX a Catalunya, Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), i el sindicalisme català. Unes relacions on despunta amb força el projecte convergent d'articular un important sindicat nacionalista durant la dècada dels 80. El període que comprendria la nostra investigació abastaria des de l'any de fundació de Convergència Democràtica de Catalunya (1974), fins al 1990, any d'eleccions sindicals i última intervenció del partit per engegar un tercer espai sindical a Catalunya de caràcter nacionalista. Amb la victòria a les eleccions autonòmiques de 1980, una CDC convertida en partit de govern iniciarà les accions necessàries per construir el tan desitjat tercer sindicat d'inspiració nacionalista. Els tres grans intents que conduirà l'home del partit dintre del moviment obrer, Rafael Hinojosa, no fructificaran. El primer, l' "Operació USO" l'any 1983 (on també participaven a més de la Unión Sindical Obrera, la Confederació Sindical de Treballadors de Catalunya -CSTC- i el Sindicat de Quadres de Catalunya -SQC-), no passarà de la taula de negociacions. Els altres dos intents en els quals CDC té un paper destacat sí que arribaran a materialitzar-se. En primer lloc, l'any 1986 es presentarà la nova Confederació Sindical de Catalunya (CSC). Després d'un procés negociador ple d'obstacles i situacions conflictives on prendran part el SQC i la CSTC, la Confederació Sindical de Catalunya celebrarà el seu congrés fundacional l'any 1987. La difícil convivència entre les dues tradicions presents al si de la Confederació acabarà provocant la ruptura del sindicat només un any després de la seva fundació. L'última temptativa de CDC (és a dir de Rafael Hinojosa) d'unificar el sindicalisme nacionalista i minoritari també es concretarà orgànicament, amb la integració de la Confederació de Treballadors de Catalunya [escisió de la Confederació Sindical de Catalunya liderada per Jordi Fayos] dintre de la USO de Catalunya. Malgrat uns resultats en les eleccions sindicals de l'any 1990 francament decebedors, el procés de fusió no es detindrà i en 1993 tindrà lloc el congrés d'unificació, però les lluites internes pel control de l'organització tornaran a fragmentar un espai sindical marginal i dividit. La raó principal per entendre el reiterat fracàs de Convergència dintre del món sindical va estretament lligada al paper desenvolupat, primer, per Comissions Obreres en solitari, i amb posterioritat per CC.OO i UGT conjuntament. Des de diferents posicionaments i plantejaments sindicals (ofensius per part de CC.OO i defensius per part de la UGT), els dos sindicats majoritaris feien seu el tema nacional català, despuntant en aquest aspecte el cas de CC.OO, en ser el primer dels grans sindicats en apostar per la concepció de sindicat nacional i per mantenir-se com la força sindical més important de Catalunya. Per tant, el projecte de Convergència Democràtica de Catalunya d'impulsar i consolidar durant la dècada dels 80 un important sindicat nacionalista no va prosperar per la força i la implantació dels sindicats majoritaris Comissions Obreres i Unió General de Treballadors, que exercien les funcions -primer CC.OO en solitari i després conjuntament amb la UGT- de veritables sindicats nacionals.
"DEMOCRATIC CONVERGENCE OF CATALONIA AND THE UNION WORLD (1974-1990)"TEXT:This thesis focus on the study and the analysis of the contradictions and the points of confluence between the most important nationalistic party of the last quarter of the XXth century on Catalonia, Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) -Democratic Convergence of Catalonia-, and the Catalan unionism. At this point, the most important topic was the CDC's project to articulate an important nationalistic union during the decade of the eighties. With the victory in the autonomic elections of 1980, CDC initiated the necessary actions to construct an important union of nationalistic inspiration. There were three big attempts, but no one succeed. The first one (in 1983), with the participation of three minority unions, failed from the beginning. In other two attempts (in 1986 and 1990), there were unitary congresses and the nationalistic unions took part in the union elections, however the results were really bad and the nationalistic unions broke. The main reason to understand Convergència's repeated failure inside the union world is narrowly related to the paper played by both majority unions, "Comissions Obreres" (CC.OO) -Working Commissions- and the "Unió General de Treballadors" (UGT) -Workers' General Union-. From different positions and union expositions (offensive on the part of CC.OO and defensive on the part of the UGT), both majority unions compromised themselves with the national Catalan topic. Comissions Obreres stands outs in this aspect because is the first one big union that bets for the conception of national union and keeps as the most important union force of Catalonia. Therefore, in the eighties, the project of "Convergència Democràtica de Catalunya" to stimulate and consolidate an important nationalistic union did not prosper due to the force and the implantation of the majority unions, "Comissions Obreres" and "Unió General de Treballadors". Both were exercising the functions - first CC.OO in solitarily and later together with the UGT - of real national unions.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Rúa, Fernández José Manuel 1976. "Convergència Democràtica de Catalunya i el món sindical (1974-1990)." Doctoral thesis, Universitat de Barcelona, 2007. http://hdl.handle.net/10803/1993.

Full text
Abstract:
Aquesta tesi se centra en l'estudi i l'anàlisi dels llaços, les contradiccions i els punts de confluència entre el partit nacionalista més important de l'últim quart del segle XX a Catalunya, Convergència Democràtica de Catalunya (CDC), i el sindicalisme català. Unes relacions on despunta amb força el projecte convergent d'articular un important sindicat nacionalista durant la dècada dels 80. El període que comprendria la nostra investigació abastaria des de l'any de fundació de Convergència Democràtica de Catalunya (1974), fins al 1990, any d'eleccions sindicals i última intervenció del partit per engegar un tercer espai sindical a Catalunya de caràcter nacionalista. Amb la victòria a les eleccions autonòmiques de 1980, una CDC convertida en partit de govern iniciarà les accions necessàries per construir el tan desitjat tercer sindicat d'inspiració nacionalista. Els tres grans intents que conduirà l'home del partit dintre del moviment obrer, Rafael Hinojosa, no fructificaran. El primer, l' "Operació USO" l'any 1983 (on també participaven a més de la Unión Sindical Obrera, la Confederació Sindical de Treballadors de Catalunya -CSTC- i el Sindicat de Quadres de Catalunya -SQC-), no passarà de la taula de negociacions. Els altres dos intents en els quals CDC té un paper destacat sí que arribaran a materialitzar-se. En primer lloc, l'any 1986 es presentarà la nova Confederació Sindical de Catalunya (CSC). Després d'un procés negociador ple d'obstacles i situacions conflictives on prendran part el SQC i la CSTC, la Confederació Sindical de Catalunya celebrarà el seu congrés fundacional l'any 1987. La difícil convivència entre les dues tradicions presents al si de la Confederació acabarà provocant la ruptura del sindicat només un any després de la seva fundació. L'última temptativa de CDC (és a dir de Rafael Hinojosa) d'unificar el sindicalisme nacionalista i minoritari també es concretarà orgànicament, amb la integració de la Confederació de Treballadors de Catalunya [escisió de la Confederació Sindical de Catalunya liderada per Jordi Fayos] dintre de la USO de Catalunya. Malgrat uns resultats en les eleccions sindicals de l'any 1990 francament decebedors, el procés de fusió no es detindrà i en 1993 tindrà lloc el congrés d'unificació, però les lluites internes pel control de l'organització tornaran a fragmentar un espai sindical marginal i dividit. La raó principal per entendre el reiterat fracàs de Convergència dintre del món sindical va estretament lligada al paper desenvolupat, primer, per Comissions Obreres en solitari, i amb posterioritat per CC.OO i UGT conjuntament. Des de diferents posicionaments i plantejaments sindicals (ofensius per part de CC.OO i defensius per part de la UGT), els dos sindicats majoritaris feien seu el tema nacional català, despuntant en aquest aspecte el cas de CC.OO, en ser el primer dels grans sindicats en apostar per la concepció de sindicat nacional i per mantenir-se com la força sindical més important de Catalunya. Per tant, el projecte de Convergència Democràtica de Catalunya d'impulsar i consolidar durant la dècada dels 80 un important sindicat nacionalista no va prosperar per la força i la implantació dels sindicats majoritaris Comissions Obreres i Unió General de Treballadors, que exercien les funcions -primer CC.OO en solitari i després conjuntament amb la UGT- de veritables sindicats nacionals.
"DEMOCRATIC CONVERGENCE OF CATALONIA AND THE UNION WORLD (1974-1990)"

TEXT:

This thesis focus on the study and the analysis of the contradictions and the points of confluence between the most important nationalistic party of the last quarter of the XXth century on Catalonia, Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) -Democratic Convergence of Catalonia-, and the Catalan unionism. At this point, the most important topic was the CDC's project to articulate an important nationalistic union during the decade of the eighties. With the victory in the autonomic elections of 1980, CDC initiated the necessary actions to construct an important union of nationalistic inspiration. There were three big attempts, but no one succeed. The first one (in 1983), with the participation of three minority unions, failed from the beginning. In other two attempts (in 1986 and 1990), there were unitary congresses and the nationalistic unions took part in the union elections, however the results were really bad and the nationalistic unions broke.
The main reason to understand Convergència's repeated failure inside the union world is narrowly related to the paper played by both majority unions, "Comissions Obreres" (CC.OO) -Working Commissions- and the "Unió General de Treballadors" (UGT) -Workers' General Union-. From different positions and union expositions (offensive on the part of CC.OO and defensive on the part of the UGT), both majority unions compromised themselves with the national Catalan topic. Comissions Obreres stands outs in this aspect because is the first one big union that bets for the conception of national union and keeps as the most important union force of Catalonia.

Therefore, in the eighties, the project of "Convergència Democràtica de Catalunya" to stimulate and consolidate an important nationalistic union did not prosper due to the force and the implantation of the majority unions, "Comissions Obreres" and "Unió General de Treballadors". Both were exercising the functions - first CC.OO in solitarily and later together with the UGT - of real national unions.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Barrière, Lali. "Anells cordals:propietats estructurals i models de comunicacions." Doctoral thesis, Universitat Politècnica de Catalunya, 1999. http://hdl.handle.net/10803/6724.

Full text
Abstract:
En els darrers anys hi ha hagut un gran desenvolupament de la recerca en l'àrea de les xarxes informàtiques. En aquest context, la utilització dels grafs com a models per a les xarxes, on els nodes són ordinadors o processadors interconnectats, que s'han de comunicar entre ells de la manera més eficaç possible, ha donat lloc a gran quantitat de treballs. Quan es tracta de xarxes d'interconnexió, en què el nivell d'integració és elevat, es solen considerar models amb bones propietats de simetria, que permeten definir i analitzar els algorismes amb més facilitat. Per exemple, els grafs de Cayley són grafs definits a partir de l'operació d'un grup. Això permet utilitzar l'estructura algèbrica subjacent per a la resolució dels problemes.
Aquesta tesi tracta de les propietats d'una família de grafs, els anells cordals de grau 3, que són grafs de Cayley sobre el grup de simetries d'un polígon regular o grup dièdric. Aquest grup no és commutatiu, però els seus elements satisfan bones relacions. A més, està molt relacionat amb el grup cíclic, i això fa que els anells cordals tinguin molt a veure amb els grafs circulants.
Una part important del treball és l'estudi de les propietats estructurals dels anells cordals, mentre que en una segona part es donen algorismes de comunicació punt a punt, o encaminaments, amb bones propietats, i d'intercanvi d'informació entre tots els nodes, o gossiping. Aquestes dues parts del treball estan interrelacionades, ja que les propietats estructurals dels grafs s'utilitzen en les definicions i en l'anàlisi dels algorismes que es proposen en la segona part i, a la vegada, l'estudi de problemes de comunicacions ha motivat el plantejament de problemes de caire més teòric, com la classificació per isomorfisme dels anells cordals, la caracterització del seu grup d'automorfismes o el càlcul de l'aresta bisecció.
Part de l'interès d'aquest treball és l'ús de les tessel.lacions per a la representació dels grafs. Aquesta eina s'ha revelat molt útil en l'estudi de propietats mètriques i de problemes en què s'han d'establir camins entre els nodes, ja que en facilita la visualització. Les altres famílies de grafs que han estat estudiades per diversos autors mitjançant tessel.lacions del pla són, sobretot, els grafs circulants de grau 4, en què s'utilitzen quadrats per representar els vèrtexs, i de grau 6, en què s'utilitzen hexàgons. Per als anells cordals de grau 3 s'han utilitzat triangles. En particular es veu com la tessel.lació determina totalment el graf, i les propietats del graf es tradueixen en propietats de la tessel.lació.
Es poden citar com a problemes oberts la generalització dels resultats a altres famílies de grafs, i l'estudi d'altres problemes de comunicacions. En particular, per al problema del càlcul de l'índex òptic, es tenen alguns resultats en el cas d'anells cordals aresta transitius, que utilitzen la caracterització del grup d'automorfismes i la definició d'encaminaments amb bones propietats presentats en aquesta tesi.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Arcarons, Simon Ramon. "Procés de convergència de les polítiques turístiques de la Unió Europea, El." Doctoral thesis, Universitat de Barcelona, 2001. http://hdl.handle.net/10803/1399.

Full text
Abstract:
Que es el turisme?, Que entenem per política turística?, Que son les polítiques turístiques?, ... Es necessària una organització turística?, Com cal organitzar el turisme?, La Unió Europea ha de jugar algun paper en el sector turístic?, ... Totes aquestes qüestions es plantegen sovint entre els mateixos professionals del sector turístic, existint diferències substancial entre els mateixos professionals, ja que no hi ha una sola resposta en cap dels casos, depenent del lloc on es trobi el professional i dels diferents interessos turístics que cadascun defensi.

Justament, l'objecte d'aquesta Tesi Doctoral és el d'analitzar les diferents interrelacions
existents entre les actuacions que la Comunitat ha portat a terme dins dels diferents àmbits d'actuació, davant de les nombroses afectacions que pot generar el sector turístic, des de la creació de les Comunitats Europees fins a l'aprovació,entrada en vigor i posterior desenvolupament del Tractat de la Unió Europea(apartat t de l'article 3), i les possibilitats que planteja per al sector turístic i el seu futur l'aplicació i desenvolupament del principi de subsidiarietat, com a part d'un procés que possibiliti una convergència turística real de les diferents "polítiques turístiques" de la Unió Europea.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Muñoz, López Xavier. "Digrafs línia: alguns aspectes en comunicacions: Broadcasting i Vulnerabilitat." Doctoral thesis, Universitat Politècnica de Catalunya, 1996. http://hdl.handle.net/10803/7021.

Full text
Abstract:
El objetivo de la tesis es el estudio de diversosaspectos de redes de interconexión que pueden sermodeladas mediante la teoría de grafos, y masconcretamente, mediante dígrafos línea iterados enparticular se presentan, para estos grafos, protocolos dediseminación de la información (broadcasting) que mejorantodos los resultados anteriores en cuanto a lavulnerabilidad, esta se estudia bajo dos aspectos: encuanto a la vulnerabilidad del encaminamiento, sepresentan nuevas cotas superiores para el diámetro deldígrafo de supervivencia para dígrafos línea iterados;por lo que respecta a la vulnerabilidad del diámetro, sedefinen nuevas familias de dígrafos que resultan seroptimas de forma asintótica respecto al grado, para elproblema (delta,d',s).
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Fernàndez, i. Aragonès Aina. "Televisió pública i convergència: Continguts infantils i juvenils crossmedia a la CCMA i EITB." Doctoral thesis, Universitat Autònoma de Barcelona, 2014. http://hdl.handle.net/10803/283535.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
11

Bardina, i. Simorra Xavier. "Convergència en llei cap a funcionals del procés de Wiener i una extensió de la fórmula d'Itô." Doctoral thesis, Universitat Autònoma de Barcelona, 2000. http://hdl.handle.net/10803/3104.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
12

Alonso, Zárate Luis Gonzaga. "Técnicas de acceso y gestión de recursos para garantizar calidad de servicio en sistemas de comunicaciones moviles basados en CDMA." Doctoral thesis, Universitat Politècnica de Catalunya, 2001. http://hdl.handle.net/10803/6874.

Full text
Abstract:
En la presente tesis doctoral se ha realizado una serie de aportaciones para contribuir al desarrollo de los sistemas de comunicaciones móviles de tercera generación. Esta nueva generación de sistemas utilizará una técnica de acceso del tipo CDMA y pretende poder garantizar una cierta calidad de transmisión en las comunicaciones. En este sentido, esta tesis presenta nuevas propuestas tanto para el protocolo de acceso al medio (MAC) como para los algoritmos de gestión de los recursos radio (RRM).
Las propuestas han sido presentadas, estudiadas y analizadas en diferentes entornos representativos de trabajo y se ha demostrado su validez para su utilización en un sistema real de comunicaciones. Además, por su sencillez de implementación y alta eficiencia en la utilización de los recursos, se ha comprobado que todas ellas son candidatas muy adecuadas para poder formar parte de los estándares en formación para los citados sistemas.
Glosando los aspectos desarrollados en la presente tesis doctoral, cabe destacar los siguientes puntos:
? Se han estudiado en profundidad las necesidades y requerimientos del interfaz radio en los sistemas de comunicaciones móviles de tercera generación, centrando el estudio en las transmisiones en modo paquete para entornos con acceso CDMA.
? Se ha propuesto un nuevo protocolo MAC para trabajar en este entorno de operación. Asimismo, se ha realizado un modelo teórico del protocolo para el análisis de su rendimiento en sistemas genéricos con tráfico homogéneo. Se ha analizado con detalle el modelo para demostrar las propiedades cuasi-óptimas del protocolo, tanto en retardo como en throughput y estabilidad. El protocolo además introduce un concepto nuevo de control distribuido que minimiza la información de control necesaria, mejorando con ello las prestaciones del sistema.
? Se han realizado simulaciones por ordenador de un sistema de comunicaciones cuyo MAC es el nuevo protocolo propuesto para verificar la validez del modelo teórico. Se ha comprobado que se minimiza el retardo de propagación, se alcanza la máxima eficiencia en la utilización del canal radio y se mantiene la estabilidad para cualquier carga de tráfico.
? Se ha propuesto una estructura de receptor físico para la detección de las secuencias de peticiones de acceso. Se ha analizado el rendimiento del receptor y se han derivado las probabilidades de error en la detección de las secuencias para entornos reales móviles. En esta situación, se ha realizado el estudio de estabilidad del protocolo y se han introducido las modificaciones necesarias para mantener la robustez del mismo, alcanzando el objetivo buscado.
? Se ha realizado un trabajo de optimización del protocolo de acceso para mantener sus propiedades para cualquier entorno de tráfico de entrada, haciendo especial hincapié en el peor escenario posible. Este escenario es aquel en el que los usuarios generan mensajes muy racheados de longitud mínima. Se han introducido nuevas mejoras en el protocolo para mantener su rendimiento cuasi-óptimo en este escenario límite.
? Se han realizado nuevas simulaciones de sistema por ordenador de cara a demostrar la capacidad inherente del protocolo para manejar situaciones de tráfico heterogéneo donde es posible adaptar las velocidades de transmisión de forma dinámica para mejorar el rendimiento del sistema. Para este cometido se han definido unos modelos de tráfico basados en las aplicaciones más usuales.
? Se ha estudiado el comportamiento de un sistema celular de comunicaciones móviles donde el protocolo MAC es el nuevo protocolo propuesto. Se han realizado simulaciones en las que se demuestra que es posible mejorar el rendimiento general del sistema gracias al uso de la información de control que ofrece el propio protocolo en los criterios para la gestión de los handovers y el control de potencia.
? Se han propuesto y analizado nuevas estrategias de gestión de los recursos radio, tanto para el subsistema de transmisión como para el subsistema de resolución de colisiones, de cara a dotar al sistema de la capacidad de garantizar una cierta calidad de servicio en las comunicaciones. Estas estrategias mantienen la idea de la gestión distribuida, lo que minimiza la información de señalización necesaria en el sistema. Se han definido unas clases de servicio de comprobación, con sus correspondientes parámetros de calidad y se ha demostrado el correcto funcionamiento del sistema en presencia de tráfico heterogéneo proveniente de todas estas clases. Se ha verificado que se cumplen los requisitos exigidos al sistema, cumpliéndose los criterios de prioridad y garantizando la calidad de las transmisiones.
Por tanto, podemos concluir que la presente tesis doctoral se enmarca dentro de los estudios de investigación orientados a ofrecer nuevas aportaciones para ser incluidas en el nivel 2 del modelo OSI de los futuros sistemas de comunicaciones móviles de tercera generación.
This thesis provides some new contributions for the development of the future third generation mobile communication systems. This new generation will use a CDMA multiple access technique and pretends to guarantee a certain quality of service in the transmissions. In this sense, this thesis presents new proposals of Medium Access Control Protocols (MAC) and radio resource management algorithms (RRM).
These proposals have been presented, studied and analysed in different representative scenarios and it has been proved their suitability for a real communication system. They are also simple to implement and they have a very high efficiency in the use of the transmission resources. Therefore, all of them are promising in order to became part of the future standards.
Summarising the main aspects of the thesis, they are:
? The requirements of the radio interface of the future third generation mobile communication systems have been studied in detail, focusing in packet switched mode and CDMA access.
? A new MAC protocol has been proposed to work in this scenario. A theoretical model has been developed in order to obtain its performance in a generic traffic situation. The near-optimum properties of the protocol have been demonstrated. These properties affect delay, throughput and stability. The protocol also introduces a new concept of distributed control, which minimises control information, improving the overall performance.
? Some computer simulations have been carried out to verify the analytic model. It has been proved that the packet delay is minimised and the channel efficiency is almost the maximum theoretical one. Also, the stability is kept for any traffic load.
? A receiver structure for the detection of the access requests has been proposed. This scheme has been studied and analysed, and all the misdetection probabilities have been derived in the presence of a real radio channel with fast fading. The required modifications in the MAC protocol needed to maintain the stability have been introduced and analysed.
? The MAC protocol parameters have been optimised in order to keep the same performance properties whichever the traffic load pattern could be. In particular, the worst case scenario of very frequent short messages has been studied in detail. Some modifications have been proposed and introduced in order to reach this objective.
? Some computer simulations have been carried out to demonstrate the inherent capacity of the MAC protocol to operate in heterogeneous traffic situations. Also, a dynamic rate adaptation algorithm has been proposed and analysed to improve the overall performance.
? A cellular mobile communications system based on the MAC protocol has been designed and simulated. It has been proved that the control information of the protocol can be used to improve the mobility mechanisms of the system: power control and handover decisions.
? New Radio Resource Management strategies have been proposed and analysed, in order to provide the system the capacity to guarantee a certain quality of service in the transmissions.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
13

Morera, Pomarede María José. "Innovació docent en el currículum d'infermeria: El Cas Integrat. Un estudi de cas cap a la Convergència Europea." Doctoral thesis, Universitat de Barcelona, 2015. http://hdl.handle.net/10803/294151.

Full text
Abstract:
La Tesis Doctoral és un estudi de recerca qualitativa sobre un cas d’innovació docent (Cas Integrat) que esta emmarcat en el paradigma de canvi i innovació docent en els estudis universitaris de l’Escola Universitària Infermeria Sant Joan de Déu, Centre adscrit a la Universitat de Barcelona. Es tracta de la descripció d’una experiència que gira al voltant de la pràctica docent universitària i que ha tingut la intenció de promoure una innovació en educació, mitjançant un canvi en la praxi d’un context educatiu. Aquest propòsit de canvi i millora ha suposat un treball de diàleg i d’interpretació del pensament del professor. El cas integrat, consisteix en la descripció d’una situació hipotètica elaborada conjuntament per professors/es de diferents assignatures d’uns determinats semestres. Els estudiants, organitzats en grups de 8 a 10 persones han de desenvolupar hipòtesis explicatives i identificar necessitats d’aprenentatge a partir de treball autònom i col·laboratiu, que li permetin comprendre millor la situació presentada i complir els objectius d’aprenentatge preestablerts. No es tracta de la solució d’un problema, si no que s’utilitzen problemes adients, o situacions hipotètiques per incrementar el coneixement i la seva comprensió. D’aquesta manera el propòsit global de la recerca és comprendre les repercussions del cas integrat (basat en la metodologia ABP) en l’aprenentatge, si fomenta la reflexió, la responsabilitat i autonomia en els estudiants d’infermeria. El propòsit de la recerca es concreta en les següents interrogants que han orientat el procés de investigació. 1.-Quines influències té en l’aprenentatge de l’estudiant? 2.-Potencia l’aprenentatge reflexiu en l’estudiant? 3.-Com és el procés de producció, selecció, transmissió i assimilació de competències en el cas integrat? Els resultats obtinguts (expressat de manera sintètica) de la recerca després d’analitzar les dades son que el cas integrat és un mètode que afavoreix la visió global dels coneixements, és a dir, veure la situació com un tot. Es tracta també d’una estratègia integradora del currículum, afavoreix la capacitat de síntesi en integrar el coneixement i permet que l’estudiant pugui explicar el que ha après amb les pròpies paraules i extrapolar-ho a altres contextos, és a dir, fer-se seu el coneixement, cosa que implica un tipus d’aprenentatge concret. Els estudiants, des del seu punt de vista, consideren que han adquirit competències d’habilitats en cerca d’informació, de lectura crítica i d’organització autònoma dels aprenentatges. Els professors consideren que la competència en habilitats cerca informació és una de les més importants per a la formació dels estudiants, pel desenvolupament de la seva futura professió i de la seva vida i, per tant, creuen que és necessari donar eines per a treballar-la. És considera important avaluar les competències referides a habilitats i capacitats (saber buscar informació, expressar-se oralment, prendre decisions, moderar una reunió, definir un problema) i a actituds i valors (promoure el benestar de les persones, respectar l’ètica professional, saber identificar i elaborar coneixement, comportar-se democràticament, tenir capacitat d’escolta, contrastar opinions). Una de les competències que l’avaluació ha de promoure de manera especial és la capacitat de la persona per a avaluar i millorar per ella mateixa les seves actuacions, assentant així els fonaments per a l’aprenentatge al llarg de la vida.
The thesis is a study of qualitative research on a case of educational innovation (Integrated Case) that is framed in the paradigm of change and teaching innovation in College studies of Saint Joan de Déu School of Nursing, attached to the University of Barcelona. This is the description of an experience that revolves around the university teaching practice that that has had the intention to promote innovation in education, by means of a change in the practice of an educational context. This proposal for change and improvement has implied a effort of dialogue of and interpretation of the teacher’s thought. The integrated case, is the description of a hypothetical situation jointly prepared by teachers of different subjects on certain semesters. The students, organized in groups must develop explanatory hypotheses and identify learning needs from self and collaborative work, which provides a better understand of the situation and meets the learning objectives preset. This is not about solving a problem but it is used for appropriate problems or hypothetical situations to increase knowledge and their understanding. Thus, the overall purpose of the research is to comprehend the implications of the Integrated Case (based on the methodology PBL) in learning, and whether it encourages reflection, responsibility and autonomy in nursing students. The purpose of the research is based on the following questions that have guided the process of investigation. 1. What is the influence on student’s learning? 2. Does it enhance reflective learning on the student? 3. How is the process of production, selection, transfer and assimilation of skills in the Integrated Case? The results obtained form the research (expressed briefly) after analyzing the case data are tha the Integrated Case is a method that promotes the global vision of knowledge, that is, viewing the situation as a whole. It is also an integrating strategy of the curriculum, it promotes synthesis capacity to integrate knowledge and allows students to explain what they have learned with their own words and extrapolate it to other contexts, namely integrate their knowledge as own, which implies a specific type of learning. The students, from their perspective, consider that they have acquired skills in information search, critical reading and organization of autonomous learning. Teachers believe that competence in information search skills is one of the most important for the training of students for the development of their future profession and their life and, therefore, they believe that it is necessary to provide tools for its implementation. It is considered important to assess competencies related to skills and abilities (to know how to search for information, to express themselves orally, to make decisions, to chair a meeting, to define a problem…) and attitudes and values (to promote the welfare of the people, to respect professional ethics, to learn to identify and develop knowledge, to behave democratically, to be capable of listening, to contrast opinions…). One of the competences that the evaluation should promote in particular is the ability of the person to assess and improve their own performance, thus settling the foundations for learning throughout life.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
14

Da, Rocha Irene. "Convergència de redaccions i ensenyament universitari del periodisme : el cas del taller Integrat a la Universitat Pompeu Fabra." Doctoral thesis, Universitat Pompeu Fabra, 2014. http://hdl.handle.net/10803/283139.

Full text
Abstract:
La professió periodística afronta una època de canvis, experimentació i innovació. En el context actual, una de les principals dinàmiques dels mitjans és la convergència de redaccions. L'ensenyament del periodisme té davant seu el repte d'adaptar-hi el seu currículum, però, ¿s'està duent a terme, aquest ajustament? Aquesta recerca pretén definir un marc teòric per a la reflexió sobre el significat del concepte de convergència i la seva importància en la formació del periodista integrat. Analitzarem com s’estan introduint els conceptes d’integració de redaccions i convergència de mitjans en els plans docents dels Estudis de Periodisme a l'estat espanyol amb l'objectiu de determinar com s'ensenya la convergència de mitjans en la formació reglada universitària. També presentem l’estudi d’un cas concret: el Taller Integrat de Periodisme; una assignatura que es desenvolupa al voltant de quatre eixos: la convergència de redaccions, la simulació professional, el vincle entre la universitat i l’empresa i la internacionalització.
The journalistic profession is facing a time of change, experimentation and innovation. In today’s world, one of the principle driving forces behind these changes in the media is newsrooms convergence. Those involved in the teaching of journalism have to face the challenge of adapting its curriculum to these new dynamics. Are these readjustments being carried out? This research will construct a solid theoretical framework concerning the meaning of convergence and the training of a fully integrated journalist. In this thesis we analyse how this newsroom integration and media convergence is being taught within Journalism faculties in Spain. In addition a study case will be highlighted: the “Taller Integrat de Periodisme” from Pompeu Fabra University. A 24 ECTS subject that has been developed around four key axes: newsrooms’ convergence, professional simulation, the links between university and industry and internationalization.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
15

Huertas, Roig Assumpció. "L'escola i la formació de la identitat europea en els adolescents. Tecnologia, Influències socialitzadores i convergència de múltiples identitas." Doctoral thesis, Universitat Rovira i Virgili, 2006. http://hdl.handle.net/10803/8925.

Full text
Abstract:
de la tesi
L'escola i la formació de la identitat europea en els adolescents.
Assumpció Huertas Roig
Ens trobem immersos en un procés de construcció europea on els avenços s'han produït a un ritme vertiginós. Les institucions europees cada cop han adquirit més poders de decisió, i el procés d'unificació ha abastat diversos àmbits, deixant de centrar-se tan sols en aspectes purament econòmics. Però perquè la democràcia avanci juntament amb aquest procés d'unió europea, és necessària la legitimitat viscuda i sentida d'aquestes institucions i de tot el seu procés de creació i evolució per part dels ciutadans. Tanmateix, a més de la legitimació formal, caldria aquella que es fonamenta en l'interès i la participació de tots els individus en els afers comunitaris; i aquests factors depenen, en gran mesura, del sentiment d'identitat europea existent i de la identificació amb Europa per part dels seus ciutadans.
Des de les elits polítiques europees es té la confiança en què la conscienciació de la legitimitat es pot resoldre pedagògicament. Monnet, un dels pares de la idea de la unitat europea, ja va afirmar: "Si hagués de començar una altra vegada, començaria per l'educació".
Aquest és un dels motius pels quals el present estudi se centra en l'àmbit educatiu. L'objectiu principal és conèixer empíricament fins a quin punt l'escola influeix en la creació de la identitat europea entre els adolescents, amb la intenció d'esbrinar com fomentar satisfactòriament aquest sentiment identitari des d'aquest àmbit.
Consegüentment, la pregunta inicial que ens plantegem en aquest estudi és: Com influeix l'escola en la formació de la identitat europea entre els adolescents, en àmbits on concorren múltiples identitats?
Per conèixer quin és el sentiment d'identitat europea que posseeixen els adolescents, com es relaciona dins l'entramat identitari, i quins agents són els principals influents en el procés de formació de les identitats, metodològicament s'utilitzen dues tècniques de recollida d'informació, que corresponen a les dues parts del procés d'aquest estudi: la quantitativa i la qualitativa.
Per l'anàlisi quantitativa s'empra un qüestionari d'opinió de caràcter descriptiu, amb el qual s'interroga als adolescents sobre els seus coneixements d'Europa, el seu grau de ciutadania, els sentiments identitaris, la seva acceptació de ciutadans i cultures extra-comunitàries, i finalment, les seves actituds i expectatives respecte a la Unió Europea.
La segona tècnica de recollida d'informació utilitzada és l'entrevista en profunditat semi-dirigida (anàlisi qualitativa), que ens proporciona una informació més completa sobre les identitats dels joves, els factors que influeixen en la seva formació i les relacions internes de complementarietat o conflicte que es poden crear dins l'entramat identitari de cada individu.
Els resultats de l'estudi confirmen la importància de l'escola com a agent clau en la formació de les identitats dels adolescents, des dels seus tres possibles àmbits d'influència: com a principal font d'informació i coneixements d'Europa, com a planificadora i realitzadora d'intercanvis escolars i com a educadora per a la ciutadania europea. Així mateix, també es comprova que el rol dels centres escolars en aquests tres àmbits no sempre obté resultats positius en el foment de la identitat europea. Es requereix que es compleixin unes certes condicions en la seva actuació. El descobriment d'aquests requisits ha resultat de cabdal importància per matisar quina ha de ser la tasca de l'escola i quins aspectes ha de potenciar si vol fomentar realment la identitat europea entre els adolescents.
En les conclusions es mostra, a través d'uns gràfics, quins factors influeixen en la formació de la identitat europea, i com actuen en l'entramat identitari juvenil. La família, -principalment els pares-, i l'entorn són els agents que més influeixen en el nivell primari de les identitats, que és el més subjectiu i emocional, a més de ser el que normalment determina la identitat principal dels individus, la més profunda i identificativa. Ja sigui per assimilació o rebuig, els adolescents adopten o canvien en part el llegat de les identitats paternes i ambientals. Contràriament, l'escola i els mitjans de comunicació, que resulten ser les principals fonts d'informació que reben els adolescents d'Europa, influeixen en el nivell secundari de les identitats, on l'entramat identitari se superposa i complementa. La seva influència és analitzada i seleccionada per part dels joves, resultant més informativa i racional que emotiva. Així doncs, l'escola no interfereix en la creació de la identitat primària i identificativa dels individus, sinó en la formació de les identitats complementàries; malgrat això, la seva influència pot resultar de cabdal importància en la creació de la identitat europea entre els adolescents si actua seguint uns objectius i uns paràmetres establerts.
Nowadays the cultural industry use socializational agents and marketing strategies trying to influence individuals identities. In view of the lack of european building's legitimacy by the citizens, political leaders try to increase the european identity between teenagers.Which agents have more influence? The mass communication power and the educational system. Consistently, the objective of this study is to analyze mass communication influence in the formation of european identity between teenagers.
This research is based, methodologically, in two sections: the quantitative and the qualitative one. The treatment of quantitative data have been realized by descriptive statistics, contingency boards and variables correlations using the SPSS programme.
Mass communication, and specially the television, are the second information source of Europe that teenagers receive. Although the high valuation of the media by teenagers, results of the study show that their influence is not so strong.
As a conclusion, there is necessary increase informations and kwnoledge of Europe in teenagers through mass communication. But the spread of any information is not enough. Is important to know cultural aspects of other countries and the advantatges that UE involve to all citizens of states members.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
16

Pérez, Romero Jordi. "Contribución al estudio de técnicas de acceso aleatorio y al análisis de la calidad de servicio en sistemas de transmisión por paquetes para comunicaciones móviles basadas en CDMA." Doctoral thesis, Universitat Politècnica de Catalunya, 2001. http://hdl.handle.net/10803/6875.

Full text
Abstract:
La presente tesis doctoral se enmarca dentro del sector de las comunicaciones móviles, y en particular de los denominados sistemas de tercera generación, que se plantean como objetivo el poder ofrecer una gran diversidad de servicios multimedia bajo unas ciertas garantías de calidad de servicio que difieren sustancialmente de las habitualmente consideradas para los servicios de voz. Bajo esta perspectiva, los sistemas de transmisión por paquetes basados en la técnica de acceso múltiple por división en código CDMA son capaces de llevar a cabo este cometido gracias a la flexibilidad que aportan y a la eficiencia en el uso de los recursos radio.
El planteamiento del trabajo ha consistido en identificar un conjunto de funcionalidades en el nivel de acceso al medio MAC para gestionar la calidad de servicio a ofrecer. Éstas son las siguientes:
- Protocolo de acceso múltiple: permite a los usuarios acceder al sistema y poder notificar sus necesidades de transmisión.
- Algoritmo de gestión de recursos: encargado de ordenar las diferentes transmisiones a la vez que de determinar sus parámetros de transmisión (ganancia de procesado, niveles de potencia, ...).
- Estrategia de asignación dinámica de canales (DCA): permite discernir cuales de los recursos son más apropiados para cada uno de los usuarios en términos de interferencia recibida y generada hacia el resto, y presenta interés en un esquema de acceso híbrido por división en tiempo y en código.
- Control de admisión: en base a la evaluación conjunta de las anteriores funcionalidades, se determina el límite máximo de usuarios de cada clase de servicio para mantener las garantías de todos ellos. A partir de aquí, el control de admisión es el responsable de garantizar que el número de usuarios en cada caso no supere el máximo
establecido.
Las diferentes funcionalidades a nivel MAC se sustentan en estrategias de retransmisión apropiadas a nivel de enlace lógico LLC para garantizar la integridad de la transmisión de la información.
A lo largo del trabajo se han ido cubriendo los diferentes aspectos citados para los modos de duplexado por división en frecuencia FDD y en tiempo TDD. En particular, con respecto a los protocolos de acceso múltiple se ha estudiado el protocolo ISMA (Inhibit Sense Multiple Access) y se ha planteado su integración dentro de una estructura de tramas similar a la considerada en las propuestas UTRA FDD y UTRA TDD para UMTS, a la vez que se han desarrollado mecanismos eficientes de regulación de acceso y de la velocidad de transmisión capaces de ofrecer, por sí solos, buenas prestaciones en términos de eficiencia y de retardo para aquellos servicios con bajos requerimientos de calidad. Al considerarse servicios con requerimientos más estrictos en términos de retardo se ha planteado la combinación del protocolo propuesto con una estrategia de sondeo, que permite acotar el tiempo de acceso, y un algoritmo de gestión de recursos para arbitrar eficientemente las transmisiones. Como resultado de la evaluación conjunta de estos procesos, se ha obtenido la región de admisión para diferentes condiciones de tráfico que determina el control de admisión a efectuar. En relación al esquema DCA para los mecanismos basados en TDD, se han planteado diversas posibilidades de distribución de las diferentes ranuras temporales para minimizar las interferencias móvil a móvil y base a base.
Por último, se han considerado también las estrategias de retransmisión, a partir de la evaluación del esquema ARQ híbrido del tipo II, que ha sido estudiado analíticamente mediante el desarrollo de un modelo de Markov y comparado frente a otras estrategias como el esquema ARQ híbrido del tipo I.
The framework for this study are the third generation mobile communication systems, whose main objective consists in offering a diversity of multimedia services under certain Quality of Service (QoS) guarantees. These requirements differ from those usually considered for the speech services in second generation networks. Under this framework, packet transmission systems based on the code division multiple access CDMA strategy present a high flexibility and efficiency in the management of the scarce radio resources to deal with the specified services.
A set of functions has been identified in the Medium Access Control layer (MAC) when the CDMA radio resources need to be managed to guarantee a certain QoS. These are the following:
- Multiple Access Protocol: It specifies a set of rules to allow users access the system and indicate their transmission requirements.
- Radio Resource Management algorithm: It is responsible for ordering the different transmissions while at the same time establishing their transmission parameters (spreading factor, transmitted power, .) depending on the specific QoS for each user.
- Dynamic Channel Allocation (DCA) strategy: it decides which are the most suitable resources for each user depending on the measured interference as well as the interference generated to other users. Such a strategy is required in hybrid TDMA/CDMA schemes.
- Admission Control: It is responsible for deciding whether a new user can be accepted in the system depending on its required QoS and the requirements of the previously accepted users. After evaluating the overall behaviour of the multiple access protocol, the radio resource management algorithm and the DCA strategy, a limit is found for the maximum number of users that can be accepted for each service class. Then, the admission control mechanism guarantees that the number of users remains always below this limit.
The different MAC layer functions make use also of suitable retransmission strategies at the Logical Link Control (LLC) layer to guarantee the integrity of the information that is being transmitted.
All the previous topics have been covered along this work when taking into account both the Frequency Division and Time Division duplex modes (FDD and TDD). In particular, the ISMA (Inhibit Sense Multiple Access) protocol has been studied as a proposal for multiple access protocol and it has been integrated in a frame structure similar to the considered in the proposals UTRA FDD and UTRA TDD for UMTS. Efficient access regulation mechanisms and algorithms for adaptively varying the transmission bit rate have been developed in the context of the ISMA-CDMA. They are able to guarantee by their own a good delay and throughput levels for those services with low stringent QoS requirements. However, in order to deal also with services requiring a very low delay, the ISMA-DS/CDMA protocol has been combined with a polling strategy that allows establishing a bound in the access delay and with a radio resource management that prioritises transmissions in a smart way. As a result of the evaluation of these procedures, the admission region has been obtained for different traffic situations, thus establishing the limits for the admission control mechanism. Regarding the DCA scheme for TDD based mechanisms, different possibilities.
have been considered for distributing the different time slots aiming to minimise the mobile to mobile and base to base interference characteristic of TDD/CDMA environments.
Finally, retransmission schemes have also been considered with a particular focus on the evaluation of the type II hybrid ARQ strategy, that has been compared to other schemes like the type I hybrid ARQ. An analytical Markov model has also been developed for the type II hybrid ARQ strategy.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
17

Cubeiro, Rodríguez Dídac. "Comunicacions i desenvolupament a Filipines: De l'administració espanyola a la nord-americana (1875-1935)." Doctoral thesis, Universitat Pompeu Fabra, 2011. http://hdl.handle.net/10803/51294.

Full text
Abstract:
Les comunicacions i infraestructures sempre han estat claus per explicar el desenvolupament econòmic. Durant la segona meitat del segle XIX, l’administració espanyola a Filipines va iniciar una tasca d’inversió en infraestructures per desenvolupar un model productiu basat en la producció per a l’exportació. Per portar-lo a terme, va ampliar el port de Manila dotant-lo d’una estructura que permetés l’accés de bucs de gran tonatge i d’altra banda, el va connectar amb el ferrocarril, en una línia que vertebrava Luzón i donava sortida als productes de les explotacions de plantació. L’administració nord-americana va continuar l’expansió d’aquestes línies, i va modernitzar la xarxa de carreteres i de tramvies urbans, en una política continuista d’inversió en infraestructures sobre els traçats originals projectats inicialment per l’administració espanyola.
Communications and infrastructures have always been the key to explain the economic growth. Late in the XIX century, the Spanish administration in the Philippines began a task of investing in infrastructures to develop a production model based on “produce to export”. To carry it out, expanded the port of Manila, giving it a structure that allow access of large tonnage ships, on the other hand, was connected with the railway, with a line crossing Luzon, and a way out for the production of the plantation sites. The U.S. administration continued the expansion of this line, and expanded also the road network and the urban tramways, with a continuous policy based on investment in infrastructures on the routes started and initially projected by the Spanish government.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
18

Marco, Urgell Anna. "La intervención de las comunicaciones telefónicas: grabación de las conversaciones propias, hallazgos casuales y consecuencias jurídicas derivadas de la ilicitud de la injerencia." Doctoral thesis, Universitat Autònoma de Barcelona, 2010. http://hdl.handle.net/10803/32087.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
19

Moyà, Alcover Gabriel. "Scene modelling for vision-based interactive systems in rehabilitation contexts." Doctoral thesis, Universitat de les Illes Balears, 2016. http://hdl.handle.net/10803/458736.

Full text
Abstract:
The aim of this thesis is to improve vision-based interaction in rehabilitation systems. We defined and evaluated a new method of modelling scenes in the RGBD space in order to generalize the use of this kind of systems in real environments. This process has been conducted through the design and development of a vision-based interactive system in a context of rehabilitation application. We first defined a vision-based interaction system, then we developed a motivational video game. After first testing, therapists concluded that the system implemented the balance rehabilitation therapy. Preliminary results showed that users performed the rehabilitation activity in 13.5 % less time. Using the presented video game, no users have abandoned and they showed interested in continuing the rehabilitation process. We also designed an experiment in order to test the feasibility and benefit of including the mirror feedback mechanism in vision-based rehabilitation systems, because during the system development we noticed that users could not match their movements with what they saw on the screen. We define mirror feedback as the visual representation of the users inside the application as the interaction feedback. Results confirmed that in case of people with disabilities the mirror feedback facilitates the interaction. Finally, we clinically evaluate the designed system. The evaluation consisted on a 24-week physiotherapy intervention program conducted with 9 adults from a cerebral palsy center who exercised weekly in 20-minute sessions. Findings demonstrated a significant increase in balance and gait function scores resulting in indicators of greater independence for our participating adults. Scores improved from 16 to 21 points in a scale of 28, according to the Tinetti Scale for risk of falls, moving from high fall risk to moderate fall risk. From obtained results we can conclude that our experimental system is feasible for balance rehabilitation therapy. During this process we noticed that environmental conditions had a big influence in the video game performance so we have developed a scene modelling algorithm using RGBD information in order to segment the user from scene. We constructed our background model using a Kernel Density Estimation (KDE) process with a Gaussian Kernel. We used a three dimensional kernel, one dimension to model depth information and two for normalised chromaticity coordinates. We modelled sensor absent depth observations using a probabilistic strategy in order to distinguish which belongs to the background model and which are provoked by foreground objects in order to detected those ones that are induced by foreground objects. That pixels cannot be classified as background or foreground so we used a third classification class, we called undefined, in order to classify that pixels. In addition, we developed an algorithm to detect changing background objects in the same frame they move based on the cdf of the pixel model. Two strategies are described in order to adapt the update phase to the different nature of the color and depth information, considering color information as short-term model and depth as long-term one. After evaluating the proposed scene modelling approach with two datasets, results showed that it can handle several practical situations and obtain good results in all cases.
L’objectiu d’aquesta tesi és millorar la interacció basada en visió en sistemes de rehabilitació. Per aquest motiu hem construït i avaluat un nou mètode de modelat d’escenes en l’espai RGBD, per tal de generalitzar l’ús d’aquests sistemes en entorns reals. Aquest procés s’ha dut a terme mitjançant el disseny i desenvolupament d’un sistema interactiu basat en visió per computador en el context d’una aplicació de rehabilitació. En primer lloc, hem definit un sistema d’interacció basat en visió, en segon lloc hem desenvolupat un videojoc motivacional. Després d’una primera fase de proves, els terapeutes varen concloure que el sistema implementa la teràpia de rehabilitació de l’equilibri que es volia transferir. Els resultats preliminars també varen mostrar que els usuaris duien a terme l’activitat de rehabilitació amb un 13,5 % menys de temps. Amb l’ús el videojoc presentat, cap dels usuaris va abandonar la teràpia i tots es mostraren interessats a continuar el procés de rehabilitació amb el nostre sistema. A continuació, es va dissenyar un experiment per posar a prova la viabilitat i el benefici d’incloure el mecanisme de retroalimentació de mirall en els sistemes de rehabilitació basats en visió. Aquest experiment, va ser motivat per què durant el desenvolupament del sistema abans descrit, ens adonarem que els usuaris no podien equiparar els seus moviments amb el que succeïa a la pantalla. Definim retroalimentació de mirall com la representació visual dels usuaris dins l’aplicació. Els resultats d’aquest experiment varen confirmar que en cas de persones amb discapacitat, la retroalimentació de mirall facilita la interacció. Finalment, es va avaluar clínicament el sistema proposat. L’avaluació va consistir en un programa d’intervenció de fisioteràpia durant 24 setmanes. Va ser realitzat amb 9 adults d’un centre de paràlisi cerebral, realitzant sessions setmanals de 20 minuts. Els resultats varen demostrar un augment significatiu en les puntuacions d’equilibri i funció de la marxa indicant una major independència per als pacients. Les puntuacions varen millorar de 16 a 21 punts en una escala de 28, d’acord amb l’Escala de Tinetti per al risc de caigudes, passant de risc alt de caiguda a risc moderat de caiguda. Dels resultats obtinguts es pot concloure que el nostre sistema experimental és viable per a la teràpia de rehabilitació de la marxa i l’equilibri. Durant el procés abans descrit, ens adonarem que les condicions ambientals tenen una gran influència en el rendiment del videojoc, per aquest motiu, hem desenvolupat un algoritme de modelatge d’escenes utilitzant informació RGBD per tal de segmentar l’usuari de l’escena. Hem desenvolupat un nou enfocament no paramètric que unifica els diversos canals d’informació del dispositiu. També s’ha desenvolupat un model probabilístic que permet manejar aquella informació inexistent en la imatge de profunditat. Finalment s’ha creat un algorisme per detectar aquelles zones de la imatge en les que un objecte de l’escena és mogut i d’aquesta manera evitar errors de classificació. Després d’avaluar l’algorisme proposat utilitzant dos conjunts de dades, els resultats mostraren que l’algorisme pot manejar un gran ventall de situacions pràctiques i obté bons resultats en tots els casos provats.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
20

Cairó, i. Molins Josep Ignasi. "Short Range Device platform for NFC and RFID wireless Telecommunications." Doctoral thesis, Universitat Autònoma de Barcelona, 2020. http://hdl.handle.net/10803/672389.

Full text
Abstract:
In this thesis, it is analyzed in detail aspects related to compact RFID radio communications design, and its interaction with di erent sort of elements starting from passive tags, the most widely used interface in RFID world. Ending with application of RFID sensor semi-passive tags, where a new sort of technologies are emerging in this interesting eld. With the idea of facilitating the introduction of such RFID sensing new technologies, we have developed and RFID reader that is very compact in design, and uses the mobile phone as the main human interface. For that purpose, the reader has to comply with compact small factor, such as small planar integrated antennas, very low power consumption and compact front end. Also must take special care of interference. The mobile phone is a device that includes so many radio sources, that we must ensure our radio can coexist with them, without being a ected by their interference and, without a ecting them. In addition to the previous interference analysis, and design demonstration for RFID front-end, we have include some new concepts to mention: Analysis of limitations in read ranges for UHF-RFID technologies. Apply HF-RFID (such as NFC) not only for communications, but also for energy transfer. Optimization of NFC front-end when using radio for both communication (with mobile phone) and sending energy to remote sensors (charge remote battery). Prove of concept using our designed RFID sensing devices. Demonstrate new concepts of NFC-energy transfer for RFID sensors. In order to help better understand the presented concepts, there are some analytical demonstrations explained in detail, with particular numerical examples being applied to our design, that have the intention to be taken as reference formulation and values for design. Some concepts are explained based on simulations. In particular chapter 2 includes a system simulation that faces with di erent temporal and frequency e ects. There are electromagnetic simulations (for antenna simulation), with electrical simulation (front-end devices) and system simulations (include RFID modulation and coding aspects). In chapter 3 many interaction e ects between coils and RFID antennas are evaluated in detail. Also include the new concept that is used to optimize simultaneously communications and energy transfer between our NFC device and a new made RFID sensor tag. There are many explanations on how the energy transfer circuit works, based on di erent con gurations between primary and secondary circuits (transmitter and receiver), and optimization techniques. While chapter 4 and 5 are dedicated to hardware design, for reader in HF and UHF frequencies, as well as passive-sensor tag design. Measurements are taken not only showing the possibility to use NFC as a means for very short distance communications between our designed reader with the mobile phone, but also to transfer energy to new ultra-low power RFID sensors.
Universitat Autònoma de Barcelona. Programa de Doctorat en Enginyeria Electrònica i de Telecomunicació
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
21

Bartolomé, Calvo Diego. "Fairness Analysis of Wireless Beamforming Schedulers." Doctoral thesis, Universitat Politècnica de Catalunya, 2005. http://hdl.handle.net/10803/6891.

Full text
Abstract:
Aquesta tesi es dedica a l'anàlisi de la justícia a la capa física en entorns de comunicacions amb múltiples antenes i diversos usuaris, cosa que implica un nou punt de vista sobre problemas tradicionals. Malgrat això, el grau d'equitat o desigualtat en la distribució de recursos ha estat estudiat en profunditat en altres camps com Economia o Ciències Socials. En el fons, el enginyers tendeixen a optimizar les prestacions globals, però quan hi ha múltiples usuaris en escena, aquella optimització no és necessàriament la millor opció. En sistemes mòbils, per exemple, l'usuari amb unes males condicions de canal pot patir les conseqüències d'un controlador central que basi les seves decisions en la millor qualitat instantània del canal. En aquest sentit, el problema s'encara des de quatre perspectives diferents: processament d'antenes, assignació de potència, assignació de bits, i combinació de diversitat en espai (SDMA) amb múltiples subportadores (OFDM).

Abans del contingut tècnic, es descriu en detall l'entorn on s'emmarca aquesta tesi. La contribució de l'autor com a tal comença amb l'anàlisi de la justícia no només pel processament al transmissor, però també pel límit superior que representa la tècnica cooperativa entre el transmissor i el receptor. L'anàlisi de SNR pel forçador de zeros, el dirty paper i l'estratègia cooperativa entre transmissor i receptor està basada en la teoria de carteres, i consisteix bàsicament a calcular la mitja i la variància de cada esquema. Es veu que una mitja superior ve donada per una major variància en l'assignació de recursos. Així com a aquestes tècniques d'antenes, la justícia hi és implícita, es fa totalment explícita en la tria d'una tècnica de distribució de potència amb un conformador forçador de zeros. Llavors, les funcions objectiu tradicionals a la literatura es comparen en termes de justícia, això és en termes del màxim i el mínim, a més de la mitja o la suma. Aquí es pot veure que optimitzar les prestacions globals d'una cel·la (p.ex tècniques de mínima suma de BER o màxima suma de rate) implica una distribució més desigual dels recursos entre els usuaris. Per una altra banda, les tècniques max-min tendeixen a fer una distribució dels recursos més paritària entre els usuaris, alhora que perden en prestacions globals.

A més, l'assignació de potència basada en teoria de jocs es compara a les tècniques tradicionals, i es mostra que la funció d'utilitat àmpliament utilitzada en aquest context té una taxa d'error inacceptable. Llavors, la funció a optimitzar s'ha de triar de forma acurada, per tal d'evitar possibles conseqüències indesitjables. Un altre problema interessant és el control d'admissió, és a dir, la selecció d'un subconjunt d'usuaris que han de ser servits simultàniament. Normalment, el control d'admissió és necessari per complir els requeriments de les comunicacions, en termes de retard o taxa d'error, entre d'altres. Es proposa un nou algoritme que està entre mig de les tècniques tradicionals a l'eix de la justícia, l'assignació uniforme de potència i l'esquema que dóna igual rate i BER a tots els usuaris.

Després d'això, l'anàlisi de la justícia es fa per l'assignació de bits. Primer, el punt de vista tradicional de la maximització de la suma de rates es contraposa a la maximització de la mínima rate, que finalment assigna a tots el usuaris un número igual de bits. Un altre cop, el controlador central ha de balancejar les necessitats individuals amb les prestacions globals. Malgrat això, es proposa un algoritme que té un comportament intermig entre els esquemes tradicionals. A més, s'estudien una extensió per tal de combinar la diversitat en espai amb la freqüencial, per tant, s'analitzen sistemes SDMA/OFDM, pels quals s'extenen els algoritmes inicialment dissenyats per SDMA. Com que les funcions objectiu són NP-completes i molt difícils de resoldre fins i tot amb un nombre moderat d'usuaris i antenes, les solucions subòptimes són clarament bones candidates. A més, temes pràctics com la senyalització i la reducció en complexitat són tractats des d'un clar punt de vista d'enginyeria.
This dissertation is devoted to the analysis of fairness at the physical layer in multi-antenna multi-user communications, which implies a new view on traditional techniques. However, the degree of equality/inequality of any resource distribution has been extensively studied in other fields such as Economics or Social Sciences. Indeed, engineers usually aim at optimizing the total performance, but when multiple users come into play, the overall optimization might not necessarily be the best thing to do. For instance in wireless systems, the user with a bad channel condition might suffer the consequences from the selective choice based on the instantaneous channel quality made by a centralized entity. In this sense, the problem has four different perspectives: antenna processing, power allocation, bit allocation, and combination of space diversity (SDMA) with multiple subcarriers (OFDM).

Before the technical content, the landscape where this dissertation is contained is described in detail. The contribution of the author starts with the analysis of fairness conducted not only for transmit processing, but also for the upper bound that represents the cooperative strategy between the transmitter and the receiver. The SNR analysis for zero forcing, dirty paper, and the cooperative scheme, is based on portfolio theory, and basically consists of the computation of the mean and the variance of each scheme. Interestingly, a higher mean performance comes at the expense of a higher variance in the resource allocation. Whereas in these antenna array techniques, the fairness is implicit, it is made explicit afterwards by the selection of a power allocation technique with a zero forcing beamforming. The traditional objective functions available in the literature are here compared in terms of fairness, i.e. not only the mean or sum value are analyzed, but also the minimum and the maximum. It can be stated that optimizing the global performance of a cell (e.g. a minimum sum BER or maximum sum rate techniques) comes at the expense of an uneven distribution of the resources among the users. On the other hand, max-min techniques tend to distribute the resources more equally at the expense of loosing in global performance.

Moreover, the game-theoretic power allocation is compared to traditional techniques, and it is shown that the widespread utility function in this context yields an unacceptable BER. Therefore, the optimizing criterion shall be carefully chosen to avoid undesirable operating consequences. Another interesting problem is the admission control, that is, the selection of a subset of users that are scheduled for transmission. Usually, this selection shall be done because the QoS requirements of the communications, e.g. in terms of delay or error rate, prevent all the users from being served. A new algorithm is proposed that balances between the traditional techniques on the extremes of the fairness axis, the uniform power allocation and the equal rate and BER scheme.

After that, the fairness analysis is conducted for the integer bit allocation. First, the traditional approach of the maximization of the sum rate is opposed to the maximization of the minimum rate technique, which ultimately assigns an equal number of bits for all the users. Again, the centralized controller shall balance between the global performance and the individual needs. Nevertheless, an algorithm is proposed, which yields an intermediate behavior among the other traditional schemes. Then, an extension is developed in order to combine the spatial diversity with frequency diversity, that is, SDMA/OFDM systems are analyzed and the initial algorithms for SDMA are extended for such a case. Since the objective functions are NP-complete and very hard to solve even with moderate number of users and antennas, several suboptimal solutions are motivated. Moreover, practical issues such as signaling or a reduction in complexity are faced from a clear engineering point of view.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
22

Barceló-Arroyo, Francisco. "Tráfico de telefonía móvil: caracterización e implicaciones del tiempo de ocupación del canal." Doctoral thesis, Universitat Politècnica de Catalunya, 1997. http://hdl.handle.net/10803/7041.

Full text
Abstract:
En el capítulo 1 se presentan algunos conceptos básicos relacionados con el tráfico de voz, junto a los modelos más comúnmente utilizados en la evaluación y dimensionado de sistemas de telefonía móvil. En todos los casos se presentan evaluaciones exactas, es decir deducidas analíticamente para los modelos expuestos. A su vez se discute y cuestiona la idoneidad de las hipótesis que se asumen en cada modelo. Se tratan en este capítulo algunos temas básicos de teletráfíco como modelos jerárquicos de tráfico, prioridades, poblaciones finita e infinita, modelos de traspasos en telefonía celular, etc.

El capítulo 2 presenta la caracterización de la duración de los mensajes de tráfico telefónico en sistemas PAMR, demostrándose que la distribución de ocupación del canal si la gestión se realiza por mensaje (a nivel de llamada) es hipoexponencial. La forma en que los resultados del capítulo 2 pueden ser utilizadas en la evaluación de sistemas es presentada en el capítulo 3, en el que se introducen procesos de colas M/G/í con distribución hipoexponencial de la ocupación del canal. A diferencia de los resultados del capítulo 1 que son soluciones analíticas exactas, en este caso los resultados presentados son aproximaciones precisas y de fácil cómputo.

Al igual que el capítulo 2, el capítulo 4 presenta caracterización de tráficos, pero en sistemas en los que el tiempo de ocupación del canal sigue una distribución hiperexponencial: sistemas PMR con gestión por transmisión y telefonía móvil pública celular. A su vez el capítulo 5 introduce métodos que permiten considerar dichas distribuciones en la evaluación y dimensionado de sistemas, también en forma de aproximaciones.

Por tanto en esta tesis se presentan trabajos y contribuciones en dos ámbitos: el de la caracterización de tráficos, y el de las aproximaciones en colas M/G/s con y sin prioridad. Es obvio que se trata de dos vertientes complementarias de un mismo problema. De poco va a servir el esfuerzo realizado en caracterizar un tráfico si no podemos incorporar dicha caracterización en la evaluación (aunque la caracterización siempre es útil para alimentar simulaciones de forma más precisa). Por otra parte las aproximaciones son inútiles si no sabemos con que cifras substituir los símbolos de las ecuaciones. Desde este enfoque se puede decir que los capítulos 2 y 3 son complementarios entre sí, al igual que lo son los capítulos 4 y 5.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
23

Mora, Corral Antoni J. "Sobre convergencia económica. Aspectos teóricos y análisis empírico para las regiones europeas y españolas." Doctoral thesis, Universitat de Barcelona, 2002. http://hdl.handle.net/10803/1454.

Full text
Abstract:
La presente tesis realiza un análisis regional teórico y empírico de la convergencia económica. En primer lugar, se evidencia que ha existido un comportamiento diferenciado en el crecimiento económico regional en la Unión Europea, apuntando de forma general a una serie de factores como posibles causas.

A continuación, se especifica la relación de la convergencia con los diferentes modelos de crecimiento y, por otra parte, se muestra la posibilidad de utilizar análisis alternativos de la convergencia al tenerse en cuenta acepciones diversas del término convergencia. En este sentido, la presente tesis recoge como posibles definiciones de convergencia a: las derivaciones del modelo neoclásico: (beta) convergencia absoluta y condicional, convergencia en sentido estocástico, convergencia en sentido de catching-up tecnológico, convergencia en sentido de reducción de disparidades y convergencia mediante un análisis de la dinámica distribucional. A partir de esta relación se obtiene evidencia empírica de cada uno de los análisis alternativos planteados para las regiones europeas así como para las españolas, habiéndose aplicado tanto técnicas habitualmente utilizadas por la literatura como aportaciones propias. En general, la convergencia ha sido mayor en términos de productividad que en el caso del producto per cápita, para ambos ámbitos geográficos analizados, constatándose mayor intensidad en los movimientos también para la variable productividad. El caso español presenta una mayor concentración en torno al nivel medio tanto del VAB per cápita como del VAB por ocupado.

Por otra parte, se ha definido de forma teórica el concepto de club de convergencia y, en concreto, el de trampa de crecimiento, proponiéndose una clasificación en cuanto a las causas que provocan su aparición, tanto a partir del modelo neoclásico (diferenciación en sus tasas de ahorro) como a partir de una visión endógena (niveles bajos en capital humano, ahorro, crecimiento de la población, inversión en I+D y diferenciación en los parámetros de la función de producción). Posteriormente, se utiliza un criterio de agrupación óptimo para la detección de clubes de crecimiento regionales, contrastando su estabilidad en el tiempo. Se obtienen tres grupos para el conjunto de regiones europeas y españolas, detectándose estratificación superior para el grupo de regiones con menor nivel de producto o VAB per cápita. Adicionalmente, para el caso español se ha constatado una diversificación en los rendimientos a escala mediante un análisis tipo umbral en la estimación de la ley de Verdoorn. Finalmente, se analiza mediante la estimación de kernels estocásticos condicionados cuáles han sido las variables que presentan significación al considerar ciertos grupos homogéneos de economías. Los resultados muestran para la UE la significación del estado de pertenencia, la vecindad espacial y, la de los grupos definidos de forma óptima. Con respecto al análisis regional español tan sólo resulta significativa la utilización de los grupos definidos de forma óptima, si bien únicamente para el año inicial.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
24

De, Soto Cañamares Pau. "Anàlisi de la xarxa de comunicacions i del transport a la Catalunya romana: estudis de distribució i mobilitat." Doctoral thesis, Universitat Autònoma de Barcelona, 2010. http://hdl.handle.net/10803/5560.

Full text
Abstract:
El concepte elemental sobre el que s'ha articulat aquest treball és que l'anàlisi de l'economia romana també s'ha de reconstruir a partir de la distribució i de la mobilitat de les mercaderies. Diversos són els acostaments metodològics utilitzats fins avui dia que permeten intuir com funcionava el transport romà. L'anàlisi de les dades que aporta el material arqueològic és sens dubte un dels més importants doncs representa l'enregistrament del resultat de la circulació d'aquestes mercaderies. L'estudi de les fonts antigues que descriuen en els seus passatges qüestions com els mitjans de transport, la compra o venda de productes o aspectes sobre la legislació romana representen també una font d'informació molt valuosa. A tot això, aquest treball aporta la visió de l'ús de les infraestructures i la simulació del moviment com a elements indispensables per conèixer els beneficis i les deficiències del sistema de transport creat en època romana. Un anàlisi aprofundit de cadascun dels models de distribució (tant temporals com econòmics) definits aporta informacions molt valuoses per comprendre els mecanismes de l'economia i societat romanes, però alhora presenten un conjunt de mancances que fan de la seva interpretació un resultat incomplert. És obvi doncs que la combinació de tots ells ha de permetre obtenir una visió més global de l'economia romana, sobretot en les qüestions de la circulació de mercaderies.
El coneixement de les infraestructures és indispensable per obtenir un coneixement més exacte del funcionament del transport de mercaderies. És per això que a la primera part d'aquest treball s'ha presentat l'estudi de la xarxa de comunicacions del territori català. La manca d'estudis anteriors que haguessin tractat de manera profunda, sistemàtica i global tot el conjunt de les comunicacions romanes en aquest territori, ha obligat a dedicar una part important d'aquest projecte precisament a la compilació, documentació, anàlisi i digitalització de les comunicacions romanes. Aquest projecte ha tingut en compte alhora d'analitzar les infraestructures romanes tot el conjunt de vies de comunicació existents en època romana, ja fossin a través de medi terrestre, fluvial o marítim.
Així, el coneixement de les infraestructures i el funcionament del transport s'ha utilitzat com a base per a interpretar les particularitats econòmiques de la regió nord oriental de la Tarraconense en època romana. Els resultats d'aquesta tesi doctoral ha estat, per tant, la elaboració d'un model de la circulació comercial que ajudi a comprendre millor les particularitats econòmiques i polítiques d'aquest territori i que ofereixi noves respostes als interrogants sobre la mobilitat en època romana, com podria ser la distribució del material arqueològic de Catalunya.
Els resultats de la simulació han permès obtenir amb dades quantificades la valoració dels costos i temps necessaris per al transport de mercaderies des de diferents indrets del territori català. La quantificació dels costos de transport és una eina indispensable per poder justificar si el registre arqueològic segueix per exemple, pautes d'estratègies de mercat o al contrari si està sent influït per altres elements com podria ser una subvenció estatal que en finances parcial o totalment els costos de transport per exemple. De fet es pot entendre que aquest treball ha intentat per primer cop valorar de forma numèrica les particularitats de les comunicacions romanes a Catalunya. Allunyant-se de percepcions més o menys intuïtives o suposicions, els resultats d'aquest estudi ofereixen una quantificació estimada dels costos de transport en les condicions d'un sistema de mercat. Com s'ha anat veient durant tot el treball, les coincidències o divergències entre el model i la documentació arqueològica permeten indicar particularitats del sistema.
The basic concept which this work has been articulated with is that the analysis of the Roman economy was also reconstructed from the distribution and the mobility of goods. Several methodological approaches are used to these days that also suggest how Roman transport works. The analysis of data provided by the archaeological material is certainly one of the most important as the recording is just the result of the movement of such goods. The study of ancient sources describe in its passages such issues as transportation, the purchasing or selling of products or aspects of Roman law, which also represent a source of valuable information. Meanwhile, this work provides a view of the use of infrastructure and the simulation of the movement as indispensable to know the benefits and shortcomings of the transport system created in Roman times. A thorough analysis of each distribution models set (both temporary and cheap) provides valuable information for understanding the mechanisms of the Roman economy and society, but also presents a series of shortcomings that make its interpretation a incomplete result. It is therefore obvious that the combination of all of them should allow a more global perspective of the Roman economy, especially in matters of the movement of goods.
The knowledge of infrastructure is essential to obtain a more accurate knowledge of the freight transportation. Therefore the first part of this work has been presented to study the communications network of the Catalan territory. The lack of previous studies which globally, thoroughly and systematically treated the whole set of communications on this Roman territory, forced to devote a significant part of this project precisely to the gathering, documentation, analysis and digitization of Romanian communications. This project has taken into account while analyzing the whole infrastructure of Roman roads which existed in Roman times, whether through land environment, river or sea.
Hence, the knowledge of infrastructure and working of transport has been used as a basis for interpreting the economic particularities of the north east region of Tarragona in Roman times. The results of this thesis has been, therefore, developing a model of the commercial movement which can help to a better understanding of the economic and political peculiarities of this region and to provide with new answers to the questions about mobility in Roman times as it might be the distribution of archaeological material in Catalonia.
The simulation results have allowed to obtain, with quantified data, assessment of costs and time needed to transport goods from different parts of the Catalan territory. Quantification of transport costs is an indispensable tool to justify if the archaeological record follows, for example, patterns of market strategies or on the contrary it is being influenced by other elements such as a state grant to finance all or part of the transportation costs. In fact, it can be understood that this work has attempted to first evaluate numerically the particularities of the Roman communications in Catalonia. Moving away from more or less intuitive perceptions or assumptions, the results of this study provide an estimated quantification of transport costs in terms of a market system. As it has been seen throughout the whole work, coincidences or differences between the model and the archaeological documentation allow to indicate peculiarities of the system.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
25

Garrido, Ostermann Luís. "Hierarchical region based processing of images and video sequences: application to filtering, segmentation and information retrieval." Doctoral thesis, Universitat Politècnica de Catalunya, 2002. http://hdl.handle.net/10803/6878.

Full text
Abstract:
Este trabajo estudia la utilidad de representaciones jerárquicas basadas en regiones para el procesado de imagen y de secuencias de vídeo. Las representaciones basadas en regiones ofrecen una forma de realizar un primer nivel de abstracción y reducir el número de elementos a procesar con respecto a la representación clásica basada en el pixel. En este trabajo se revisan las dos representaciones que han demostrado ser de utilidad para el procesado basado en regiones, a saber el grafo de regiones adyacentes y el árbol, y se discute por qué las representaciones basadas en árboles son más adecuadas para nuestro propósito. De hecho, los árboles permiten la representación de la imagen de forma jerárquica y pueden ser aplicadas sobre éste técnicas eficientes y complejas. En este trabajo se discuten dos cuestiones principales: cómo puede ser creada la representación jerárquica a partir de una imagen determinada y cómo se puede manipular o procesar el árbol.

Se han desarrollado dos representaciones basadas en árboles: el Árbol de Máximos, y el Árbol de Particiones Binario. El Árbol de Máximos estructura de forma compacta las componentes conexas que surgen de todos los posibles conjuntos de niveles de una imagen de nivel de gris. Es una representación adecuada para la implementación de operadores conexos antiextensivos, desde operadores clásicos (por ejemplo, filtro de área) hasta operadores nuevos (como el filtro de movimiento desarrollado en este trabajo). El Árbol de Particiones Binario estructura el conjunto de regiones que se obtiene durante la ejecución de un algoritmo de fusión basado en regiones. Desarrollado para superar alguno de los inconvenientes impuestos por el árbol de Máximos -- en particular la falta de flexibilidad de la creación del árbol y la auto-dualidad de la representación del árbol --, ha demostrado ser una representación apta para un gran número de aplicaciones, tal y como se muestra en este trabajo.

Las estrategias de procesado se basan en técnicas de poda. Las técnicas de poda eliminan algunas ramas del árbol basándose en un algoritmo de análisis aplicado a los nodos del árbol. Las técnicas de poda aplicadas al árbol de Máximos permiten obtener operadores anti-extensivos, mientras que para el caso del árbol de Particiones Binario se obtienen operadores auto-duales si éste ha sido creado de forma auto-dual. Las técnicas de poda desarrolladas en este trabajo están dirigidas hacia las siguiente aplicaciones: filtrado, segmentación y recuperación de datos basada en el contenido.

Las aplicaciones de filtrado (en el contexto de los operadores conexos) y segmentación están basados en el mismo principio: los nodos del árbol son analizados de acuerdo a un criterio determinado, y la decisión de eliminar o preservar un nodo se basada normalmente en un umbral aplicado sobre la anterior medida del criterio. La poda se realiza entonces de acuerdo con la ésta decisión. Como resultado, la imagen asociada al árbol podado representa una versión filtrada o segmentada de la imagen original de acuerdo con el criterio seleccionado. Alguno de los criterios discutidos en este trabajo están basados, por ejemplo, en área, movimiento, marcador & propagación o una estrategia de tasa-distorsión. El problema de la falta de robustez de las estrategias clásicas para criterios no crecientes es estudiado y solucionado gracias a un algoritmo de optimización basado en el algoritmo de Viterbi.

La recuperación de imágenes basada en el contenido es la tercera aplicación en la que nos hemos centrado en este trabajo. Las representaciones jerárquicas basadas en regiones son particularmente adecuadas para este propósito ya que permiten representar la imagen a diferentes escalas de resolución, y por lo tanto las regiones asociadas a una imagen pueden ser descritas a diferentes escalas de resolución. En este trabajo nos centramos en un sistema de recuperación de imágenes que soporta preguntas de bajo nivel basadas en descriptores visuales y relaciones espaciales. Para ello, se adjuntan descriptores de región a los nodos del árbol. Se discuten dos tipos de preguntas: pregunta basada en una región, en el que la pregunta esta formada por una región, y pregunta basada en múltiples regiones, en el que la pregunta esta formada por un conjunto de regiones. En el primero la recuperación se realiza utilizando descriptores visuales, mientras que en el segundo se utilizan descriptores visuales y relaciones espaciales. Además, se presenta una estrategia de realimentación por relevancia para eludir la necesidad de establecer manualmente el peso asociado a cada uno de los descriptores.

Un aspecto importante que se ha tenido en cuenta a lo largo de este trabajo es la implementación eficiente de los algoritmos desarrollados tanto para la creación como el procesado del árbol. En el caso de la creación del árbol, la eficiencia se obtiene principalmente gracias al uso de colas jerárquicas, mientras que en el procesado se utilizan algoritmos basados en estrategias recursivas para obtener algoritmos eficientes.
This work discusses the usefulness of hierarchical region based representations for image and video processing. Region based representations offer a way to perform a first level of abstraction and reduce the number of elements to process with respect to the classical pixel based representation. In this work the two representations that have demonstrated to be useful for region based processing are reviewed, namely region adjacency graphs and trees, and it is discussed why tree based representations are better suited for our purpose. In fact, trees allow representing the image in a hierarchical way and efficient and complex processing techniques can be applied on it. Two major issues are discussed in this work: how the hierarchical representation may be created from a given image and how the tree may be manipulated or processed.

Two tree based representations have been developed: the Max-Tree, and the Binary Partition Tree. The Max-Tree structures in a compact way the connected components that arise from all possible level sets from a gray-level image. It is suitable for the implementation of anti-extensive connected operators, ranging from classical ones (for instance, area filter) to new ones (such as the motion filter developed in this work). The Binary Partition Tree structures the set of regions that are obtained during the execution of a region merging algorithm. Developed to overcome some of the drawbacks imposed by the Max-Tree -- in particular the lack of flexibility of the tree creation and the self-duality of the tree representation --, it has demonstrated to be a representation useful for a rather large range of applications, as it is shown in this work.

Processing strategies are focused on pruning techniques. Pruning techniques remove some of the branches of the tree based on an analysis algorithm applied on the nodes of the tree. Pruning techniques applied on the Max-Tree lead to anti-extensive operators, whereas self-dual operators are obtained on the Binary Partition Tree, if the tree is created in a self-dual manner. The pruning techniques that have been developed in this work are directed to the following applications: filtering, segmentation and content based image retrieval.

The filtering (in the context of connected operators) and segmentation applications are based on the same principle: the nodes of the tree are analyzed according to a fixed criterion, and the decision to remove or preserve a node usually relies on a threshold applied on the former measured criterion. Pruning is then performed according to the previous decision. As a result, the image associated to the pruned tree represents a filtered or segmented version of the original image according to the selected criterion. Some of the criteria that are discussed in this work are based, for instance, on area, motion, marker & propagation or a rate-distortion strategy. The problem of the lack of robustness of classical decision approaches of non-increasing criteria is discussed and solved by means of an optimization strategy based on the Viterbi algorithm.

Content based image retrieval is the third application we have focused on in this work. Hierarchical region based representations are particularly well suited for this purpose since they allow to represent the image at different scales of resolution, and thus the regions of the image can be described at different scales of resolution. In this work we focus on an image retrieval system which supports low level queries based on visual descriptors and spatial relationships. For that purpose, region descriptors are attached to the nodes of the tree. Two types of queries are discussed: single region query, in which the query is made up of one region and, multiple region query, in which the query is made up of a set of regions. In the former visual descriptors are used to perform the retrieval whereas visual descriptors and spatial relationships are used in the latter case. Moreover, a relevance feedback approach is presented to avoid the need of manually setting the weights associated to each descriptor.

An important aspect that has been taken into account throughout this work is the efficient implementation of the algorithms that have been developed for both creation and processing of the tree. In the case of the tree creation, efficiency has been obtained mainly due to the use of hierarchical queues, whereas in the processing step analysis algorithms based on recursive strategies are used to get efficient algorithms.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
26

Teruel, Ferragud Carles. "Desenvolupament de nous mètodes per a la resolució d'equacions i sistemes d'equacions no lineals i Aplicacions." Doctoral thesis, Universitat Politècnica de València, 2018. http://hdl.handle.net/10251/107325.

Full text
Abstract:
La necesidad de resolver ecuaciones y sistemas de ecuaciones no lineales surge de manera natural en discretizar las ecuaciones integro-diferenciales que modelan los problemas de los que se encargan las diferentes ramas de las ciencias y la ingeniería. Actualmente, se puede hacer uso de los ordenadores como herramientas para facilitar todas las tareas en torno a su resolución. Con la mejora de los dispositivos, el desarrollo de las técnicas de computación y la aritmética de precisión variable, se ha generalizado la demanda de métodos iterativos que resuelvan de forma rápida y eficiente las ecuaciones y sistemas de ecuaciones. El Análisis Numérico es la rama de las matemáticas que responde a estos requerimientos. En este trabajo trataremos algunos aspectos de interés de esta área. En concreto, mostraremos una aproximación de la derivada que nos permita modificar un resultado para obtener métodos de orden p+2 a partir de otras de orden p, de modo que se mantengan las propiedades de convergencia y estudiaremos la mejora de la eficiencia de esta técnica, debido al menor número de evaluaciones funcionales, aplicada a métodos de diferente orden. Otro resultado se ha alcanzado generalizando el método de Sharma, y generando así familias de métodos de orden 4 óptimos y de orden 6; con el estudio del número de operaciones obtendremos los dos métodos más eficientes de la familia de los que estudiaremos su dinámica. Otra línea de investigación consiste en el estudio de las diversas estrategias para aproximar el cálculo de las jacobiana, así los operadores de diferencias divididas han contribuido a estos objetivos. Nosotros hemos desarrollado un operador de diferencias divididas que, a pesar de ser más sencillo que otros ya conocidos, conserva las propiedades de convergencia de los métodos con derivadas. Posteriormente hemos adaptado las familias de métodos de orden 4 y 6 para ecuaciones con raíces múltiples obteniendo también métodos libres de derivadas aplicando el operador en diferencias divididas anteriores. A continuación hemos considerado hemos realizado el estudio del comportamiento dinámico de ciertos métodos aplicados sobre el problema de los N cuerpos. Finalmente hemos obtenido ciertos resultados referentes a la convergencia semilocal. Los resultados teóricos se han contrastado con diversas experiencias numéricas.
The need to solve equations and systems of nonlinear equations arises naturally in discretizing the integro-differential equations that model the problems that are responsible for the different branches of science and engineering. Currently, computers can be used as tools to facilitate all tasks related to their resolution. With the improvement of the devices, the development of computing techniques and variable accuracy arithmetic, the demand for iterative methods has been generalized to solve the equations and equation systems quickly and efficiently. Numerical Analysis is the branch of mathematics that meets these requirements. In this paper we will discuss some aspects of interest in this area. In particular, we will show an approximation of the derivative that allows us to modify a result to obtain methods of order p+2 from others of order p, so that the convergence properties are maintained and we will study the improvement of the efficiency of this technique, due to the smallest number of functional evaluations, applied to methods of different order. Another result has been achieved by generalizing the Sharma method, and thus constructing families of order 4 optimal and order methods 6; With the study of the number of operations, we will obtain the two most efficient methods of the family from which we will study its dynamics. Another line of research consists in the study of the various strategies to approximate the calculation of the Jacobins, thus the operators of divided differences have contributed to these objectives. We have developed a divided difference operator that, while being simpler than other ones already known, maintains the convergence properties of methods with derivatives. Later we have adapted families of order methods 4 and 6 for equations with multiple roots, also obtaining derivative free methods by applying the operator in previous divided differences. Below we have considered that we have done the study of the dynamic behavior of certain methods applied to the problem of the N-bodies. Finally we have obtained certain results referring to semilocal convergence. The theoretical results have been contrasted with several numerical experiences.
La necessitat de resoldre equacions i sistemes d'equacions no lineals sorgeix de manera natural en discretitzar les equacions integrodiferencials que modelen els problemes dels quals s'encarreguen les diferents branques de les ciències i l'enginyeria. Actualment, es pot fer ús dels ordinadors com a eines per facilitar totes les tasques entorn a la seua resolució. Amb la millora dels dispositius, el desenvolupament de les tècniques de computació i l'aritmètica de precisió variable, s'ha generalitzat la demanda de mètodes iteratius que resolguen de forma ràpida i eficient les equacions i sistemes d'equacions. L'Anàlisi Numèrica és la branca de les matemàtiques que respon a aquestos requeriments. En aquest treball tractarem alguns aspectes d'interés d'aquesta àrea. En concret, mostrarem una aproximació de la derivada que ens permeta modificar un resultat per obtenir mètodes d'ordre p+2 a partir d'altres d'ordre p, de manera que es mantinguen les propietats de convergència i estudiarem la millora de l'eficiència d'aquesta tècnica, degut al menor nombre d'avaluacions funcionals, aplicada a mètodes de diferent ordre. Un altre resultat s'ha assolit generalitzant el mètode de Sharma, i construint així famílies de mètodes d'ordre 4 òptims i d'ordre 6; amb l'estudi del nombre d'operacions obtindrem els dos mètodes més eficients de la família dels quals estudiarem la seua dinàmica. Una altra línia d'investigació consisteix en l'estudi de les diverses estratègies per aproximar el càlcul de les jacobianes, així els operadors de diferències dividides han contribuït a aquests objectius. Nosaltres hem desenvolupat un operador de diferències dividides que, tot i ser més senzill que d'altres ja coneguts, manté les propietats de convergència dels mètodes amb derivades . Posteriorment hem adaptat les famílies de mètodes d'ordre 4 i 6 per a equacions amb arrels múltiples obtenint també mètodes lliures de derivades aplicant l'operador en diferències dividides anteriors. A continuació hem considerat hem realitzat l'estudi del comportament dinàmic de certs mètodes aplicats sobre el problema dels N cossos. Finalment hem obtingut certs resultats referents a la convergència semilocal. Els resultats teòrics s'han contrastat amb diverses experiències numèriques.
Teruel Ferragud, C. (2018). Desenvolupament de nous mètodes per a la resolució d'equacions i sistemes d'equacions no lineals i Aplicacions [Tesis doctoral no publicada]. Universitat Politècnica de València. https://doi.org/10.4995/Thesis/10251/107325
TESIS
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
27

Vilella, Parra Carles. "Comunicacions avançades d'HF entre la Base Antàrtica Espanyola i l'Observatori de l'Ebre: caracterització de canal i transmissió de dades." Doctoral thesis, Universitat Ramon Llull, 2008. http://hdl.handle.net/10803/9140.

Full text
Abstract:
En els darrers quinze anys la velocitat de bit dels sistemes de comunicació ionosfèrica s'ha incrementat significativament, passant dels 75 bps als 14400 bps en un ample de banda de 3 KHz. Les millores experimentades en el modelatge i simulació de canal, el desenvolupament dels sistemes ALE i l'aplicació de tècniques digitals (software radio, modulacions de banda ampla, etc.) són, entre altres, alguns dels motius que han permès aquest increment en les prestacions dels equips, fent-los aptes per comunicacions de llarga distància amb requeriments de velocitat de bit moderada.
En particular, la propagació ionosfèrica és una tècnica especialment interessant per enllaços des de l'Antàrtida, on la comunicació amb satèl·lits geostacionaris no és sempre possible.
El Departament de Comunicacions i Teoria del Senyal de l'Escola d'Enginyeria La Salle (Universitat Ramon Llull) està involucrat, juntament amb l'Observatori de L'Ebre, en un projecte de recerca que té per objectiu l'estudi de l'enllaç ionosfèric que s'estableix entre la Base Antàrtica Espanyola i Roquetes. L'enllaç, que té una longitud de més de 12700 quilòmetres, ha de servir per transmetre les dades procedents d'un sensor geomagnètic situat a la Base, cap a l'Observatori.
Aquesta tesi estudia diversos aspectes d'aquest projecte, principalment pel que fa a la caracterització de canal i al disseny de la capa física adaptada per transmissió eficient de dades.
En referència a la caracterització de canal es mostren els resultats d'una campanya de 60 dies de sondeig duta a terme durant l'estiu austral 2006/07 en la que s'han realitzat proves de banda estreta i banda ampla per tal d'obtenir, entre altres, la disponibilitat de l'enllaç, relació senyal a soroll i dispersió temporal i freqüencial.
En l'àmbit de la transmissió de dades es proposa, justifica i verifica experimentalment una part d'una capa física basada en espectre eixamplat per seqüència directa especialment adaptada a enllaços a llocs remots: (i) Sense atribució de freqüències; (ii) Amb potència de transmissió relativament baixa; (iii) Infraestructura de radiació limitada. La proposta contempla el funcionament amb relacions SNR negatives, dispersió temporal i freqüencial moderada, robustesa a la interferència i baixa densitat espectral de potència.
En los últimos quince años la velocidad de bit de los sistemas de comunicación ionosférica se ha incrementado significativamente, pasando de los 75 bps a los 14400 bps en un ancho de banda de 3 kHz. Las mejoras experimentadas en el modelado y simulación del canal, el desarrollo de los sistemas ALE y la aplicación de técnicas digitales (software radio, modulaciones de banda ancha, etc.) son, entre otros, algunos de los motivos que han permitido este incremento en las prestaciones de los equipos, haciéndolos aptos para comunicaciones de larga distancia con requerimientos de velocidad de bit moderada.
En particular, la propagación ionosférica es una técnica especialmente interesante para enlaces desde la Antártida, donde la comunicación con satélites geostacionarios no es siempre posible.
El Departamento de Comunicaciones y Teoría de la Señal de la Escuela de Ingeniería La Salle (Universidad Ramon Llull) está involucrado, junto al Observatorio del Ebro, en un proyecto de investigación que tiene por objetivo el estudio del enlace ionosférico que se establece entre la Base Antártica Española y Roquetes. El enlace, que tiene una longitud de más de 12700 kilómetros, debe servir para transmitir los datos procedentes de un sensor geomagnético situado en la Base, hacia el Observatorio.
Esta tesis estudia varios aspectos de este proyecto, principalmente por lo que respecta a la caracterización del canal y al diseño de la capa física adaptada para la transmisión eficiente de datos.
En lo referente a la caracterización del canal se muestran los resultados de una campaña de 60 días de sondeo llevada a cabo durante el verano austral 2006/07 en la que se han realizado pruebas de banda estrecha y banda ancha para obtener, entre otros, la disponibilidad del enlace, relación señal a ruido y dispersión temporal y frecuencial.
En el ámbito de la transmisión de datos se propone, justifica y verifica experimentalmente una parte de una capa física basada en espectro ensanchado por secuencia directa especialmente adaptada a enlaces a lugares remotos: (i) Sin atribución de frecuencias; (ii) Con potencia de transmisión relativamente baja; (iii) Infraestructura de radiación limitada. La propuesta contempla el funcionamiento con relaciones SNR negativas, dispersión temporal y frecuencial moderada, robustez a la interferencia y baja densidad espectral de potencia.
In the last fifteen years the data rate of the ionospheric communication systems has increased significantly from 75 bps to 14400 bps in a 3 KHz bandwidth. The improvements achieved in the field of channel modeling and simulation, ALE systems and the application of digital techniques (e.g. software radio, wideband modulations, etc.) have permitted the design of new equipment with better performance. As a result, the establishment of low power, very long radio links with moderate data rate has become feasible.
In special, the ionospheric propagation technique is very appropriate for radio links from the Antarctica, where the communication to geostationary satellites is not always possible.
The Communications and Signal Theory Department of La Salle School of Engineering (Universitat Ramon Llull) and the Observatori de l'Ebre are involved in a research project dealing with the study of an ionospheric radio link between the Spanish Antarctic Base and Roquetes. The link is 12700 Km. long and is going to be used to transmit the low data rate information from a geomagnetic sensor installed in the Spanish Antarctic Base.
This thesis has been carried out in the framework of this project, and its goals are related to the channel characterization and the partial design of a physical layer adapted to an efficient transmission of information over that link.
Regarding the channel characterization, the results of a 60-days sounding survey corresponding to the 2006/07 southern summer are shown. These results include, among others, link availability, signal to noise ratio and delay and Doppler spread.
In the field of data transmission a new physical layer is proposed and experimentally verified, on the basis of the channel measurements and adapted to the requirements and the special conditions in the Antarctica. This physical layer is based on direct sequence spread spectrum and his main characteristics are: (i) Intended for an HF communication without a fixed frequency allocation; (ii) Low emitted power; (iii) Simple radiation infrastructure. The proposal takes into account the operation with negative signal to noise ratios, moderate delay and Doppler spreads, robustness against interference and low power spectral density.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
28

Montagut, Martínez Albert. "La digitalización del periodismo escrito: de la tinta a los píxeles. Las herramientas digitales para la mejora de la redacción periodística." Doctoral thesis, Universitat Autònoma de Barcelona, 2020. http://hdl.handle.net/10803/670685.

Full text
Abstract:
Internet va arribar a les redaccions dels diaris de tot el món en 1997 i partir d'aquell moment tot va canvir. El paradigma digital va ser l'inici d'una transformació que, encara avui dia, 23 anys després, milers de periodistes tracten entendre i desxifrar. El nou escenari continua creant dubtes entre els professionals de la informació i moltes empreses continuen lluitant per a aconseguir l'anhelada convergència -la fusió de les redaccions-, i acabar per entendre les claus que mouen el nou periodisme que emergeix de la transformació tecnològica, com han de ser les noves narratives, com han de tractar als seus lectors i com poden tornar a ser empreses rendibles. Ara, quan milers de diaris han desaparegut per l'impacte comercial invers causat per la digitalització i el mercat de la comunicació està en plena transformació, són molts els mitjans que lluiten per la seva supervivència i milers i miers de periodistes els que busquen la fórmula adequada per a compaginar les edicions impreses i les digitals i assentar les bases per a fer de les seves empreses companyies sostenibles, creïbles, ben informades i dotades amb la tecnologia més adequada. Periodistes i analistes de diferents continents, molts d'ells representants dels millors diaris del planeta i generadors de productes periodístics amb el major nivell d'exigència del món, expliquen les seves experiències en aquest estudi, l'objectiu del qual no és un altre que el de contribuir a la complexa tasca d'agilitar la fusió sobre la base d'entendre la digitalització i quines eines i actituds poden servir als professionals per a dur a terme un millor reporterisme.
Internet llegó a las redacciones de los diarios de todo el mundo en 1997 y partir de aquel momento todo cambió. El paradigma digital fue el inicio de una transformación que, aún a día de hoy, 23 años después, miles de periodistas tratan entender y descifrar. El nuevo escenario sigue creando dudas entre los profesionales de la información y muchas empresas continúan luchando para conseguir la ansiada convergencia -la fusión de las redacciones-, y terminar por entender las claves que mueven el nuevo periodismo que emerge de la transformación tecnológica, cómo deben ser las nuevas narrativas, cómo deben tratar a sus lectores y cómo pueden volver a ser empresas rentables. Ahora, cuando miles de periódicos han desaparecido por el impacto comercial inverso causado por la digitalización y el mercado de la comunicación está en plena transformación, son muchos los medios que luchan por su supervivencia y miles y miles de periodistas los que buscan la fórmula adecuada para compaginar las ediciones impresas y las digitales y asentar las bases para hacer de sus empresas compañías sostenibles, creíbles, bien informadas y dotadas con la tecnología más adecuada. Periodistas y analistas de diferentes continentes, muchos de ellos representantes de los mejores diarios del planeta y generadores de productos periodísticos con el mayor nivel de exigencia del mundo, explican sus experiencias en este estudio, cuyo objetivo no es otro que el de contribuir a la compleja tarea de agilizar la fusión en base a entender la digitalización y qué herramientas y actitudes pueden servir a los profesionales para llevar a cabo un mejor reporterismo.
The Internet reached the newsrooms around the world in 1997 and from that moment on everything changed. The digital paradigm was the beginning of a transformation that, even today, 23 years later, thousands of journalists try to understand and decipher. The new scenario continues to create doubts among information professionals and many companies continue to fight to achieve the desired convergence -the merger of newsrooms-, and end up understanding the keys that move the new journalism that emerges from technological transformation, how they should be the new narratives, how they should treat their readers, and how they can become profitable businesses again. Now, when thousands of newspapers have disappeared due to the reverse commercial impact caused by digitization and the communication market is in full transformation, there are many media outlets that are fighting for their survival and thousands and thousands of journalists who are looking for the right formula to combine the printed and digital editions and lay the foundations to make your companies sustainable, credible, well-informed and equipped with the most appropriate technology. Journalists and analysts from different continents, many of them representatives of the best newspapers on the planet and generators of journalistic products with the highest level of demand in the world, explain their experiences in this study, whose objective is none other than to contribute to the complex task of speeding up the merger based on understanding digitization and what tools and attitudes can be used by professionals to carry out better reporting.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
29

Pegueroles, Josep R. (Josep Rafael). "Contribución a la seguridad en servicios multimedia. Aplicación a entornos multicast." Doctoral thesis, Universitat Politècnica de Catalunya, 2003. http://hdl.handle.net/10803/7030.

Full text
Abstract:
Usually multimedia services can be divided into two different phases: access to the service and content distribution. The first phase usually takes place over reliable transport protocols and unicast connections. The second one is often performed over unreliable transport protocols and multicast communications.

Adding security to the first phase only needs a straight application of well known unicast security techniques. On the contrary, adding security to IP multicast requires the study of a new problem because traditional unicast solutions do not fit the new environment.

This Doctoral Thesis deals with the arising problems when security is added to multicast environments and proposes different practical solutions.

Among all the attacks to the distribution phase, eavesdropping is probably the most significant. Ciphering is the security service against eavesdropping. Multicast encryption introduces the Key Management problem in multicast.

If Perfect Forward and Backward secrecy is required the session key must be updated every time a member joins or leaves the multicast group. In huge and highly dynamic groups the unicast distribution of the session key is completely unfeasible

The contributions of this Thesis consist in different logical key tree based updating algorithms for multicast. Our proposals take advantage of pseudo-random functions and modular reduction in order to reduce required bandwidth for updating and total amount of bytes stored in the Key Server.

In many scenarios it is not worth to update the key every time a change in the membership occurs. Services as Web-TV permit a decrease in security in order to reduce bandwidth requirements for key management. In such case batch rekeying algorithms are used. This kind of algorithm process periodically all joining and leaving requests produced since the last rekeying process at once. Batch rekeying algorithms are efficient if and only if the logical tree is maintained balanced. This Thesis also proposes a batch-rekeying algorithm that leads to completely balanced trees for the whole group lifetime.
Batch processing techniques are also combined with the former contributions in order to increase efficiency.

The proposals of this Thesis are not supported by the IETF standard on Key Management for multicast secure communications (GDOI). This is mainly because this standard does not allow members to change their position in the tree while they are members of the group. Finally, an adaptation of GDOI allowing the performance of our contributions is proposed.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
30

Bertran, Albertí Eduard. "Aportación al control digital óptimo de sistemas de energía eléctrica : aplicación a la regulación potencia - frecuencia." Doctoral thesis, Universitat Politècnica de Catalunya, 1985. http://hdl.handle.net/10803/5887.

Full text
Abstract:
La tesi estudia aspectes relacionats amb el telecontrol digital de centrals hidràuliques de generació d'energia elèctrica, aportant una estratègia de regulació lineal òptima (RLO) que permet incloure en la formulació -i, per tant, compensar) els retards en el càlcul de l'acció de control.

A més, la aportació d'una llei de control multinivell (multirate) permet millorar l'estabilitat quan es produeixen asincronismes entre la recepció de les telemesures i l'enviament de les ordres a les unitats generadores. Per a la validació de resultats, s'ha elaborat un model realista del sistema de generació de la zona catalana, acoblat a la resta peninsular i al francès. També s'aporta un exhaustiu estudi bibliogràfic sobre estratègies de regulació potència-freqüència (RPF) .

El la llei de control multinivell, s'ha considerat la possibilitat de reduir l'esforç de generació ponderant les realimentacions dels reguladors de velocitat de diferents unitats generadores. A més de tècniques de control Digital i de RLO; la tesi empra metodologies derivades de la Teoria de Sistemes de Gran Escala (LSS), dissenyant-ne els reguladors d'àrea autònoma (model de dues àrees d'Elgerd y Fosha) sobre una base de suboptimalitat, per posteriorment enfocar en el bloc coordinador tant efectes beneficiosos (Siljak) com perjudicials (Sundareshan) de les interconnexions entre subsistemes de la xarxa elèctrica
Esta tesis estudia aspectos relacionados con el telecontrol digital de las centrales hidráulicas de generación de energía eléctrica, aportando una estrategia de regulación lineal óptima (RLO) que permite incluir en la formulación - y, por tanto, compensar- los retardos de cálculo de la acción de control.

Además, la aportación de una ley de control multinivel (multirate) permite mejorar la estabilidad cuando se producen asincronismos entre la recepción de las telemedidas y el envío de órdenes a las unidades generadoras. Para la validación de resultados, se ha elaborado un modelo realista del sistema de generación de la zona catalana, acoplado al resto peninsular y al francés. Además, se aporta un exhaustivo estudio bibliográfico sobre estrategias de regulación potencia-frecuencia (RPF).

En la ley de control multinivel, se ha considerado la posibilidad de reducir el esfuerzo de generación ponderando las realimentaciones de los reguladores de velocidad de diferentes unidades generadoras. Además de técnicas de control digital y de RLO; la Tesis usa metodologías derivadas de la teoría de Sistemas de Gran Escala (LSS), diseñándose los reguladores de área autónoma (modelo de dos áreas de Elgerd y Fosha) sobre bases de suboptimalidad, para luego abordar en el bloque coordinador los efectos beneficiosos (Siljak) o perjudiciales (Sundareshan) de las interconexiones entre subsistemas de la red eléctrica.
This thesis assesses some aspects related with the digital telecontrol of hydraulic power plants, contributing with a control strategy based on the optimal linear regulator (OLR) which allows including -and, therefore, to compensate- the delays due to the control action computation in the problem formulation.

Besides, the new control law (multilevel & multirate) permits to improve the stability degree when it exists some asynchronism between the telemeasurements reception and the emission to the power units of the control commands. For checking theoretical results (in computer simulation), a realistic model of the Catalan power system (power generation &transportation levels) linked to the rest of the Iberian peninsular system, as well as to the French one, has been made. Additionally, a huge bibliographical study on power-frequency regulation strategies is documented in the thesis.

In the design of the multirate control law, the possibility to reduce generation efforts by weighting the feedback signals from different velocity (frequency) regulators has been considered. In addition to the Digital Control and OLR techniques, other methodologies from the Large Scale Systems (LSS) theory have been used. In particular, on a two-area model (Elgerd & Fosha model), the OLR design is made in a sub-optimality basis, being latter enlarged with a coordinator in order to take into account both beneficial (Sundareshan) or damaging (Siljak) aspects due to the electric interconnections with the whole power grid.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
31

Villarino, Villarino Ramón María. "Empirical Determination of the Sea Surface Emissivity at L-band: A contribution to ESA's SMOS Earth Explorer Mission." Doctoral thesis, Universitat Politècnica de Catalunya, 2004. http://hdl.handle.net/10803/6884.

Full text
Abstract:
El estudio de la medida de la salinidad del océano junto con la humedad del terreno constituyen dos de las aplicaciones más importantes dentro del mundo de la teledetección que no han sido estudiadas hasta la fecha. Concretamente esta tesis se va a centrar en la primera de ellas. La concentración salina de los océanos está ligada al clima y, en consecuencia su conocimiento a nivel global en cada instante puede representar un buen índice de referencia a la hora de realizar las predicciones climáticas, ya que es un indicador de las corrientes marinas, y de la diferencia entre evaporación y precipitación. En el mes de mayo de 1999 la Agencia Espacial Europea (ESA) seleccionó la misión SMOS (Soil Moisture and Ocean Salinity) con el fin de realizar estudios en ambos campos, utilizando un radiómetro de apertura sintética bidimensional en banda L (MIRAS; Microwave Imagin Radiometer by Aperture Synthesis) instalado en un satélite que se prevé será puesto en órbita a principios del año 2007.
Con objeto de mejorar los modelos de emisión del mar en banda L y de estudiar la recuperación de la salinidad mediante medidas radiométricas multiangulares, la ESA aprobó el experimento WISE (WInd and Salinity Experiment) que se realizó a lo largo de dos campañas, durante los últimos meses de los años 2000 y 2001 en la plataforma petrolífera Casablanca, situada 50 Km mar adentro frente a las costas de Tarragona. En dichas campañas participaron cinco grupos de científicos de diferentes países (España, Francia y Estados Unidos).
La finalidad de los experimentos fue el estudio de la temperatura de brillo del mar teniendo en cuenta la influencia de su estado provocado por el viento, la espuma, el mar de fondo, etc. Para ello se utilizó un radiómetro de apertura real tipo Dicke completamente polarimétrico, diseñado y construido en la UPC (Universitat Politècnica de Catalunya) a tal efecto.
La tercera campaña, FROG (Foam, Rain, Oil slicks and GPS reflectometry) fue patrocinada por el Ministerio de Ciencia y Tecnología y se realizó durante la primavera del año 2003, junto a la desembocadura del Río Ebro. Ésta consistió en determinar la contribución en la variación de la temperatura de brillo debida a algunos de los efectos ya mencionados tales como: la espuma, la lluvia y las manchas de aceite. Las medidas de la temperatura de brillo se realizaron variando la concentración salina a voluntad, desde 0 psu hasta 38 psu y, estudiando separadamente cada uno de estos efectos.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
32

Blasco, Lorente Jorge. "Analysis of fractional step, finite element methods for the incompressible navier-stokes equations." Doctoral thesis, Universitat Politècnica de Catalunya, 1997. http://hdl.handle.net/10803/6722.

Full text
Abstract:
En la presente tesis se han estudiado métodos de paso fraccionado para la resolución numérica de la ecuación de Navier-Stokes incompresible mediante el método de los elementos finitos; dicha ecuación rige el movimiento de un fluido incompresible viscoso. Partiendo del análisis del método de proyección clásico, se desarrolla un método para el problema de Stokes (lineal y estacionario) con iguales propiedades en cuanto a discretizacion espacial que aquel, explicando así sus propiedades de estabilización de la presión. Se da también una extensión del nuevo método a la ecuación de Navier-Stokes incompresible estacionaria (no lineal).

En la segunda parte de la tesis, se desarrolla un método de paso fraccionado para el problema de evolución que supera un inconveniente del método de proyección relativo a la imposición de las condiciones de contorno.

Para todos los métodos desarrollados, se demuestran teoremas de convergencia y estimaciones de error, se proponen implementaciones eficientes y se proporcionan numerosos resultados numéricos.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
33

Sebé, Feixas Francesc. "Transparent Protection of Data." Doctoral thesis, Universitat Politècnica de Catalunya, 2003. http://hdl.handle.net/10803/7026.

Full text
Abstract:
Aquesta tesi tracta la protecció de dades quan aquestes han de ser lliurades a usuaris en qui no es té absoluta confiança. En aquesta situació, les dades s'han de protegir de manera que segueixin essent utilitzables. Aquesta protecció ha de ser imperceptible, per tal de no destorbar la utilització correcta de les dades, i alhora efectiva, protegint contra la utilització no autoritzada d'aquestes.
L'estudi es divideix tenint en compte els dos tipus de dades la protecció transparent de les quals s'estudia: continguts multimèdia i microdades estadístiques.

Pel que fa a dades multimèdia, es tracta la seva protecció des de dues vessants: la protecció del copyright i la protecció de la integritat i l'autentificació.

En comerç electrònic de continguts multimèdia, els comerciants venen dades a usuaris en qui no confien plenament i que és possible que en facin còpies il·legals. Aquest fet fa que sigui necessari protegir la propietat intel·lectual d'aquests productes.
Centrant-se en imatges digitals, es presenten diverses contribucions a les dues principals tècniques de protecció del copyright electrònic: marca d'aigua i empremta digital.
Concretament, pel que fa a marca d'aigua, es presenten dos nous esquemes per imatges digitals. El primer és semi-cec i robust contra atacs de compresió, filtratge i escalat. El segon és cec i robust contra atacs de compresió, filtratge, escalat i distorsió geomètrica moderada. Seguidament, es proposa una nova tècnica basada en mesclar objectes marcats que permet combinar i augmentar la robustesa de diferents esquemes de marca d'aigua actuals.
En empremta digital, es presenta una construcció per obtenir codis binaris segurs contra atacs de confabulació de fins a tres usuaris deshonestos. La proposta actual obté, per un nombre moderat de possibles compradors, paraules codi més curtes que les obtingudes fins al moment.

Freqüentment, els continguts multimèdia es publiquen en llocs de poca confiança on poden ser alterats. En aquestes situacions, la marca d'aigua es pot utilitzar per protegir dades proporcionant-los integritat i autenticació. Es demostra l'aplicabilitat de l'algorisme de marca d'aigua basat en expansió d'espectre en el domini espacial per proporcionar, de forma transparent, autenticació i integritat sense pèrdua a imatges digitals.


L'altre tipus de dades tractades en aquesta tesi són les microdades estadístiques.

Quan fitxers amb dades estadístiques que contenen informació sobre entitats individuals són lliurats per al seu estudi, és necessari protegir la privacitat d'aquestes entitats. Aquest tipus de dades s'han de lliurar de manera que es combini la utilitat estadística amb la protecció de la privacitat de les entitats afectades. Els mètodes per pertorbar dades amb aquest objectiu s'anomenen mètodes de control del risc de revelació estadística. En aquest camp, es proposa una modificació d'una mètrica existent per mesurar la pèrdua d'informació i el risc de revelació per tal que permeti avaluar mètodes que generen fitxers emmascarats amb un nombre de registres diferent a l'original.
Es proposa també un algorisme per post-processar fitxers de dades emmascarades per tal de reduir la pèrdua d'informació mantenint un risc de revelació similar. D'aquesta manera s'aconsegueix millorar els dos millors mètodes d'emmascarament actuals: 'microagregació multivariant' i 'intercanvi de rangs'.

Finalment, es presenta una nova aplicació per proporcionar accés multinivell a dades de precisió crítica. D'aquesta manera, les dades protegides es fan disponibles a diferents usuaris, que segons el seu nivell d'autorització, podran eliminar part de la protecció obtenint dades de millor qualitat.
This dissertation is about protection of data that have to be made available to possibly dishonest users. Data must be protected while keeping its usability. Such protection must be imperceptible, so as not to disrupt correct use of data, and effective against unauthorized uses.
The study is divided according to the two kinds of data whose transparent protection is studied: multimedia content and statistical microdata.

Regarding multimedia content, protection is addressed in two ways: 1)copyright protection; 2) integrity protection and authentication.

In electronic commerce of multimedia content, merchants sell data to untrusted buyers that may redistribute it. In this respect, intellectual property rights of content providers must be ensured.
Focusing on digital images, several contributions are presented on the two main electronic copyright protection techniques: watermarking and fingerprinting.
Two new schemes for watermarking for digital images are presented. The first is semi-public and robust against compression, filtering and scaling attacks. The second one is oblivious and robust against compression, filtering, scaling and moderate geometric distortion attacks. Next, a new technique based on mixture of watermarked digital objects is proposed that allows robustness to be increased by combining robustness properties of different current watermarking schemes.
In the field of fingerprinting, a new construction to obtain binary collusion-secure fingerprinting codes robust against collusions of up to three buyers is presented. This construction provides, for a moderate number of possible buyers, shorter codewords than those offered by current proposals.

Rather often, multimedia contents are published in untrusted sites where they may suffer malicious alterations. In this situation, watermarking can be applied to protecting data in order to provide integrity and authentication. A spatial-domain spread-spectrum watermarking algorithm is described and proven suitable for lossless image authentication.

The other kind of data addressed in this dissertation are statistical microdata.

When statistical files containing information about individual entities are released for public use, privacy is a major concern. Such data files must be released in a way that combines statistical utility and protection of the privacy of entities concerned. Methods to perturb data in this way are called statistical disclosure control methods. In this field, a modification to a current score to measure information loss and disclosure risk is proposed that allows masked data sets with a number of records not equal to the number of records of the original data set to be considered.
Next, a post-masking optimization procedure which reduces information loss while keeping disclosure risk approximately unchanged is proposed. Through this procedure, the two best performing masking methods are enhanced: 'multivariate microaggregation' and 'rankswapping'.

Finally, a novel application to providing multilevel access to precision-critical data is presented. In this way, protected data are made available to different users, who, depending on their clearance, can remove part of the noise introduced by protection, thus obtaining better data quality.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
34

Seco, Granados Gonzalo. "Antenna arrays for multipath and interference mitigation in GNSS receivers." Doctoral thesis, Universitat Politècnica de Catalunya, 2000. http://hdl.handle.net/10803/6876.

Full text
Abstract:
Esta tesis aborda la sincronización de una o varias réplicas de una señal conocida recibidas en un entorno con propagación multicamino e interferencias direccionales. Uno de los hilos conductores de este trabajo es la aplicación sistemática del principio de máxima verosimilitud (ML) junto con un modelo de señal en el cual las armas espaciales no tienen estructura, y en cual el ruido es Gaussiano y presenta una matriz de correlación desconocida. Esta última suposición es fundamental a la hora de obtener estimadores capaces de atenuar las señales interferentes que presentan algún tipo de estructura, y esto se consigue sin necesidad de recurrir a la estimación de ciertos parámetros de dichas señales. Por otra parte, la suposición de que las armas espaciales carecen de estructura tiene ventajas desde un punto de vista práctico, al mismo tiempo que simplifica la estimación del resto de parámetros ya que las estimaciones de estas firmas se pueden calcular de forma cerrada. Esto constituye un primer paso hacia la eliminación de las búsquedas en múltiples dimensiones, que es otro de los objetivos perseguidos en este trabajo.

En la primera parte de la tesis se deduce la solución de máxima verosimilitud para el problema general de estimación de retardos cuando el ruido tiene correlación espacial desconocida. Se demuestra que el criterio resultante para los retardos es consistente y asintóticamente eficiente, pero también es altamente no-lineal debido a la presencia del determinante de una matriz y no permite, por tanto, el uso de procedimientos sencillos de optimización. Asimismo, se demuestra y se argumenta intuitivamente que el criterio _ optimo ML se puede aproximar por una función de coste más sencilla que es asintóticamente equivalente. A diferencia de otros problemas de estimación, en el caso tratado aquí, el primer término del desarrollo de Taylor del estimador ML no conserva la eficiencia asintótica. La característica esencial de la nueva función de coste es que depende linealmente de la matriz de proyección sobre el subespacio de las señales y, por lo tanto, admite ser minimizada mediante el algoritmo IQML, que es eficiente desde el punto de vista computacional. Además, la existencia de métodos de inicialización sencillos y robustos a las interferencias, los cuales se basan en el uso de una matriz de pesos igual a la identidad y posiblemente también en el algoritmo ESPRIT, hace que el esquema de estimación propuesto pueda ser viable para un diseño práctico. La nueva función de coste se puede aplicar de la misma manera a la estimación del retardo en un canal FIR. En este caso, el algoritmo IQML se puede modificar de forma que, en cada iteración, la estimación del retardo se obtiene a partir de las raíces de un polinomio cuyo orden es igual a la longitud del canal.

El objetivo perseguido por los estimadores presentados en la segunda parte de la tesis es aprovechar una particularidad de los sistemas GNSS (Global Navigation Satellite Systems), que consiste en que la dirección de llegada de la señal directa puede ser conocida a priori. Basándose en esta información adicional y suponiendo que el array está calibrado, se propone un modelo simplificado, aunque al mismo tiempo aproximado, para la señal recibida. En este modelo todas las señales excepto la señal directa se engloban en un término con correlación espacial desconocida. Se analizan los estimadores ML del retardo y de la fase de portadora de la señal directa. El sesgo producido por las componentes multicamino al utilizar estos estimadores se reduce de forma muy importante con respecto al sesgo que sufren otros métodos. De hecho, el error cuadrático medio de los estimadores propuestos es en muchas ocasiones muy próximo o incluso inferior al mínimo error que se puede alcanzar con modelos más detallados del canal multicamino. Asimismo, se presentan dos algoritmos de estimación del retardo basados en el cálculo de las raíces de un polinomio. Se demuestra también que las estimaciones ML se pueden obtener a partir de la señal de salida de un conformador de haz híbrido. Debido a que el propio conformador depende de las estimaciones del retardo y de la amplitud de la señal directa, el uso de un algoritmo iterativo surge de forma natural. La formulación mediante el conformador híbrido proporciona una interpretación alternativa interesante de la estimación ML, y podrá ser apropiada para una realización práctica. Finalmente, se demuestra analíticamente y numéricamente que el estimador propuesto para el retardo es robusto frente a errores en el valor nominal del vector de enfoque de la señal directa, y se presenta una manera de extender el margen tolerable de errores de apuntamiento.

En la última parte de la tesis se trata la sincronización de un usuario deseado que transmite una secuencia de entrenamiento conocida en un sistema de comunicaciones DS-CDMA.
El modelo de señal utilizado agrupa el ruido, y la interferencia externa y de acceso múltiple en un término de ruido equivalente que presenta una matriz de correlación espacio-temporal desconocida. Partiendo de este modelo, se deduce un estimador del retardo que es una aproximación para un numero grande de muestras del estimador ML exacto y que es apropiado para canales con desvanecimientos lentos y noselectivos en frecuencia. El estimador propuesto es una técnica de un solo usuario y es resistente al efecto near-far. Su importancia radica en el hecho de que aprovecha la estructura de las señales en el dominio temporal y espacial, lo que contrasta con otros métodos existentes que, a pesar de utilizar un array de antenas, sólo utilizan la estructura de las señales en uno de los dos dominios. En un sistema de comunicaciones móviles, el usuario deseado está interferido por un número generalmente elevado de señales de otros usuarios y por posibles interferencias externas. En concordancia con este hecho, los resultados numéricos han mostrado que el uso conjunto de todos los grados de libertad espacio-temporales es indispensable para la correcta adquisición y seguimiento del retardo en sistemas con una carga elevada de usuarios y/o en presencia de interferencias externas.
The thesis deals with the synchronization of one or several replicas of a known signal received in a scenario with multipath propagation and directional interference. A connecting theme along this work is the systematic application of the maximum likelihood (ML) principle together with a signal model in which the spatial signatures are unstructured and the noise term is Gaussian with an unknown correlation matrix. This last assumption is key in obtaining estimators that are capable of mitigating the disturbing signals that exhibit certain structure. On the other hand, the assumption of unstructured spatial signatures is interesting from a practical standpoint and facilitates the estimation. The elimination of the multidimensional searches required by many estimators is one of the main objectives of the thesis.

In the first part of the thesis, the maximum likelihood solution to the general time delay estimation problem for the case of noise with unknown spatial correlation is derived. The resulting criterion for the delays is shown to be consistent and asymptotically efficient; but it is highly non-linear, and does not lead to simple optimization procedures. It is shown that the optimal ML criterion can be approximated by an asymptotically equivalent cost function. The cost function depends linearly on the projection matrix onto the subspace spanned by the signals, and hence it can be minimized using the IQML algorithm. The existence of simple initialization schemes based on identity weightings or ESPRIT makes the approach viable for practical implementation. The proposed cost function can be applied to the estimation of the delay in a FIR channel. In this case, each iteration of IQML comes down to rooting a polynomial.

The goal of the estimators presented in the second part of the thesis is to take advantage of one particularity of the GNSS (Global Navigation Satellite Systems) systems, such as GPS and GLONASS, consisting in that the direction-of-arrival of the line-of-sight signal may be known a priori. A simplified and approximate model for the received signal is proposed. The ML estimators of the time delay and carrier phase of the direct signal largely reduce the bias produced by multipath components. Their RMSE is in many situations very close to or even better than the best possible performance attainable with more detailed models of the multipath channel. It is also shown that the ML estimates can be obtained from the output signal of a hybrid beamformer.

In the last part of the thesis, the synchronization of a desired user transmitting a known training sequence in a DS-CDMA communication system is addressed. Multiple-access interference, external interference and noise are assumed to have unknown space-time correlation. A large-sample ML code-timing estimator that operates in frequency-nonselective, slowly fading channels is derived. It is a single-user and near-far resistant method. It is shown that the use of all spatial and temporal degrees of freedom is indispensable for the correct acquisition and tracking of the synchronization parameters in heavily loaded systems and/or in the presence of external interference.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
35

Tremosa, i. Balcells Ramon 1965. "Cicle econòmic en la manufactura catalana (1983-1995): convergència microeconòmica amb Europa i influència de la política monetària en el marge empresarial a partir de la base de dades comunitària B.A.C.H." Doctoral thesis, Universitat de Barcelona, 1999. http://hdl.handle.net/10803/2887.

Full text
Abstract:
A) Capítol 1. Com a inici del treball es presenta una síntesi de les principals teories que sobre el cicle econòmic han estat formulades. Seguidament, s'hi descriuen algunes de les relacions que s'han observat entre el cicle econòmic, el marge empresarial i la política monetària (amb una extensió referida al tipus de canvi). Tot resumint, s'ha teoritzat fins ara que el benefici és clarament procíclic, que el tipus, d'interès es relaciona inversament amb el benefici (i també amb el cicle), que el tipus de canvi serveix de mecanisme de transmissió del cicle econòmic a escala internacional i que els preus industrials no són inflacionistes.

B) Capítol 2. Aquesta part descriptiva comença amb un breu estat de situació de la manufactura catalana, en tant que objecte de l'estudi. Tot seguit, es presenten les dues bases de dades fetes servir en aquest capítol. La primera prové de la Central de Balanços del Banc d'Espanya, que realitza unes consolidacions comptables del Balanç de Situació i del Compte de Pèrdues i Guanys de totes les empreses que anualment hi col·laboren. Atesa la importància de l'economia catalana en el conjunt de l'Estat, la Direcció General de Programació Econòmica de la Conselleria d'Economia i Finances (en col.laboració amb el Departament d'Economia de l'Empresa de la Universitat Autònoma de Barcelona), elabora des de 1983 les mateixes consolidacions per a l'empresa catalana (el resultat n'és l' "Informe anual de l'empresa catalana"). La segona base de dades és la comunitària B.A.C.H. ("Bank for the Accounts of Companies Harmonised"), que homologa els estats financers dels diversos Bancs Centrals europeus, per tal de fer possible les comparacions entre els diferents països col·laboradors. En aquest segon capítol ha estat feta l'adaptació dels estats financers agregats de l'empresa catalana al format del projecte B.A.C.H. en els tretze anys considerats (aquesta adaptació ha estat feta per sectors i subsectors d'activitat, dimensió i titularitat de les empreses).

L'estudi i les comparacions de les diferents ràtios inclouen l'anàlisi de la rendibilitat i dels seus principals determinants (el marge brut, en tant que invers del cost laboral unitari, i la productivitat del capital); la gestió dels actius (referida als comptes d'existències i tresoreria, així com també als del grup 4 del Pla General Comptable) i l'anàlisi de l'estructura financera (amb especial èmfasi en l'autofinançament i en les despeses financeres). Dels resultats, eh destaca que la major part de les ràtios de la manufactura catalana presenten una major oscil·lació que les ràtios europees (augmenten més i disminueixen més en les expansions i recessions, respectivament: aquest seria el fonament del perquè s'observa el mateix comportament en termes de magnituds agregades en l'àmbit macroeconòmic). O bé que l'autofinançament és sempre superior en l'empresa catalana, per bé que les despeses financeres en el període 1991-93 més que duplicaren les europees.

En darrer terme, s'hi presenta un estudi de la convergència microeconòmica, tot establint paral.lelismes entre els àmbits d'anàlisi microeconòmic i macroeconòmic: així, s'observa que en els períodes en què hi ha convergència macroeconòmica (aproximació entre el PIB per habitant a Europa) coincideixen justament amb els què s'observa convergència en l'àmbit empresarial (aproximació entre les rendibilitats de l'actiu net de les empreses manufactureres europees).

C) Capítol 3. A partir de la informació referida a la rendibilitat de l'actiu net de l'explotació de la empresa manufacturera, disponible en un període de tretze anys per a cinc països europeus, es pretén de quantificar la influència que hi hagjn pogut exercir diferents variables de l'àmbit macroeconòmic en el període 1983-1995. Així doncs, en el model teòric proposat s'han considerat com a variables explicatives de la rendibilitat la producció industrial, els preus industrials (tant de la producció final com de les matèries primeres), el tipus d'interès i el tipus de canvi. Els models economètrics resultants, que han estat estimats a partir d'un model inicial de variables fictícies multiplicatives, han permès de contrastar diverses hipòtesis teòriques. D'aquestes en destaquen dues: primera, els elevats tipus d'interès i l'apreciat tipus de canvi de la pesseta (resultat de l'entrada massiva de capital estranger) perjudicaven greument la rendibilitat de les empreses O. Muns, 1993); i segona, la política del ministre Solchaga del període 1988-1993, que hauria provocat un efecte expulsió d'inversió privada i exportacions per part de la despesa pública, perjudicava més l'economia catalana que la de la resta de l'Estat (J. Trigo, 1992).

Els resultats obtinguts permeten d'establir una clara relació positiva entre la producció industrial i la rendibilitat (a escala europea); una neutralitat d'efectes dels preus industrials sobre la mateixa (també per a tots els països europeus); una significació dels preus de les matèries primeres significativa només en la rendibilitat alemanya; una relació negativa entre el tipus d'interès i la rendibilitat (amb desiguals impactes entre les manufactures catalana i de la resta d'Espanya enfront d'una mateixa política monetària) i, darrerament, una relació negativa entre l'apreciació del tipus de canvi i la rendibilitat (també amb desiguals impactes entre les dues manufactures ibèriques considerades).
a) First chapter: there is a business cycles survey, and also a research about the relationships which have been defined between the business cycle, the profitability of the enterprises and the monetary policy (with an extension for the exchange rate).

b) Second chapter: there are presented the two data base used in the thesis: the first one, coming from the Spanish Central Bank, with the separated information for the Catalan enterprises; and the second one, the E.U. data base B.A.CH. ("Bank for the Accounts of Companies Harmonised"), which homologue the financial aggregated accounts of the enterprises of different countries, collected yearly by the European Central Banks (it allows making comparisons between countries). The thesis includes the adaptation of the Catalan financial aggregated accounts to the B.A.C.H.'s formats. It is also ana1ysed the ratios of profitability, return on assets and financial structure in the Catalan manufacturing industry in the period 1983-1995 (including comparisons with the European enterprises). Finally, it has been studied the microeconomic convergence for the European manufacturing industry.

c) Third chapter: it is presented the theoretical model used for the empirical analysis. Due to the information referred to the Net Operating Assets Profitability of the manufacturing industry, which is disposable for thirteen years and five countries, it is tried to quantify the influence that some macroeconomic variables could have had over it. According to the model it has been considered as profitability's explicative variables the manufacturing production, the industrial prices (the output and the row materials ones), the interest rate and the exchange rate. The different econometric equations have been estimated considering an initial multiplicative dummies variables model. The results obtained allow to establish a positive relationship between the industrial production and the profitability and a neutral effect of the industrial prices on it (both in an European scale); a significant influence of the row materials prices only significant in the German profitability¡ and finally, a negative relationship between the interest rate and the exchange rate (appreciation) and the profitability (both with different effects between the Catalan and the Spanish manufacturing profitabilities in front of the same monetary policy).
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
36

Pascual, Iserte Antonio. "Channel state Information and joint transmitter-receiver design in multi-antenna systems." Doctoral thesis, Universitat Politècnica de Catalunya, 2005. http://hdl.handle.net/10803/6890.

Full text
Abstract:
Esta tesis aborda el problema del diseño de sistemas multiantena, donde el caso más general corresponde a un canal multi-input-multi-output (MIMO) con un transmisor y un receptor con más de una antena. La ventaja de estos sistemas es que ofrecen un rendimiento mucho mejor que los de una única antena, tanto en términos de calidad en la transmisión como en capacidad entendida como número de usuarios a los que se les puede prestar servicio simultáneamente.

El objetivo es diseñar conjuntamente el transmisor y el receptor, lo que depende directamente de la calidad y la cantidad de información del canal de la que se dispone. En esta tesis se analiza el impacto de dicha información en el diseño.

Primero se ha estudiado un sistema MIMO de un único usuario usando la modulación orthogonal frequency division multiplexing (OFDM) y asumiendo un conocimiento perfecto del canal en ambos extremos. La arquitectura propuesta se basa en conformación conjunta por portadora, calculándose los conformadores óptimos y proponiéndose diversas estrategias de distribución de potencia entre las portadoras con una baja complejidad. Se han analizado también las relaciones asintóticas de estas distribuciones de potencia con otras soluciones clásicas con mayor coste.

El diseño anterior se ha extendido a sistemas MIMO multiusuario, donde todos los terminales en el escenario tienen más de una antena y la información del canal es perfecta. El objetivo es la minimización de la potencia total transmitida sujeto a restricciones de tasa de error máxima para cada enlace. El problema matemático obtenido es no convexo, por lo que estrategias clásicas basadas en algoritmos de gradiente o de optimización sucesiva pueden llevar a soluciones subóptimas. Como posible alternativa se ha propuesto la aplicación de simulated annealing, una potente herramienta heurística y estocástica que permite hallar el diseño global óptimo incluso cuando el problema es no convexo.

Los errores en la información de canal disponible pueden empeorar el rendimiento del sistema si éstos no se tienen en cuenta explícitamente durante el diseño. La degradación del sistema MIMO-OFDM de un único usuario se ha estudiado en esta situación, obteniendo una expresión analítica de una cota superior de la máxima degradación relativa de la relación señal a ruido más interferencia.

El rendimiento se puede mejorar usando técnicas robustas que tengan en cuenta la presencia de dichos errores. Existen dos aproximaciones clásicas: las Bayesianas y las maximin. En las soluciones Bayesianas el problema se formula estadísticamente, donde el objetivo es optimizar el valor medio de una función de rendimiento promediada sobre la estadística del canal real condicionado a su estimación. Por otro lado, los diseños maximin se caracterizan por optimizar el peor rendimiento para cualquier posible error en la información del canal dentro de una cierta región de incertidumbre que modela el conocimiento imperfecto del mismo.

Se han mostrado dos ejemplos de diseños Bayesianos. Primero, una distribución de potencia en un sistema OFDM de una única antena que minimiza el valor medio de una cota superior de la tasa de error, y después un diseño de un transmisor multiantena con un banco de filtros que maximiza la relación señal a ruido media (SNR) o minimiza el error cuadrático medio.

Finalmente, se ha obtenido el diseño robusto maximin de un sistema MIMO de un único usuario donde en el transmisor se combinan un código bloque ortogonal espacio-tiempo, una distribución de potencia y un banco de conformadores correspondientes a los modos espaciales del canal estimado. La distribución de potencia se ha diseñado acorde a una región de incertidumbre para el error en la estimación de canal de manera que se maximiza la peor SNR en dicha región. Posteriormente, este diseño se ha extendido al caso de modulaciones adaptativas y multiportadora, mostrando que el rendimiento es mejor que para los códigos bloque otrogonales y la conformación no robusta.
This Ph.D. dissertation addresses the design of multi-antenna systems, where the most general case corresponds to a transmitter and a receiver with more than one antenna, i.e., a multiple-input-multiple-output (MIMO) channel. The main advantage is that they can provide a much better performance than single-antenna systems, both in terms of transmission quality and system capacity, i.e., number of users that can be served simultaneously.

The objective is to carry out a joint transmitter-receiver design, which depends directly on the quantity and the quality of the available channel state information (CSI). In this dissertation, the impact of the CSI on the design has been analyzed.

First, a single-user MIMO communication system has been designed assuming the use of the orthogonal frequency division multiplexing (OFDM) modulation and according to a perfect CSI at both sides. The proposed architecture is based on a joint beamforming approach per carrier. The optimum beamvectors have been calculated and several power allocation strategies among the subcarriers have been derived. These power allocation solutions have been shown to be asymptotically related to other classical designs but with a much lower computational load.

The previous design has been extended to multi-user communications, where the multi-antenna terminals in the scenario have a perfect CSI. The objective is the minimization of the total transmit power subject to maximum bit error rate (BER) constraints for each link. The mathematical optimization problem is non-convex and, therefore, classical solutions based on gradient search or alternate & maximize schemes may find a local suboptimum design. As a possible solution, the application of the simulated annealing technique has been proposed, a powerful stochastic optimization tool able to find the global optimum design even when the problem is non-convex.

The errors in the available CSI may decrease importantly the system performance if they are not taken into account explicitly in the design. This degradation has been studied for the single-user MIMO-OFDM system. An analytical expression of an upper-bound on the maximum relative signal to noise plus interference ratio degradation has been found.

The system performance can be improved when exploiting an imperfect CSI by using adequate robustness strategies. Two robust approaches have been proposed: the Bayesian and the maximin solutions. The Bayesian approach is a full statistical solution that optimizes the mean value of the performance function averaged over the statistics of the actual channel and the errors in the CSI. On the other hand, the maximin approach provides a design that optimizes the worst system performance for any possible error in a predefined uncertainty region.

Two simple examples of Bayesian designs have been provided. First, a power allocation has been derived for an OFDM system with one transmit and one receive antenna minimizing the mean value of an upper-bound on the BER. Afterwards, a design of a multi-antenna transmitter with a bank of filters and a single-antenna receiver has been proposed, whose objective is either the maximization of the mean signal to noise ratio (SNR) or the minimization of the mean square error.

Finally, a robust maximin design has been proposed for a single-user MIMO system, in which the transmitter is based on the combination of an orthogonal space time block code (OSTBC), a power allocation stage, and a set of beamformers coupling the transmission through the estimated channel eigenmodes. The power allocation has been found according to a channel estimate and an uncertainty region for the error in this estimate, so that the worst SNR for any error in the uncertainty region is maximized. This design has been then extended and applied to adaptive modulation schemes and multicarrier modulations, showing that the performance is much better than that achieved by a pure OSTBC solution or a non-robust beamforming scheme.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
37

Esparza, Martín Óscar. "Contribución a la protección de agentes móviles frente a hosts maliciosos. Detección de ataques y políticas de castigo." Doctoral thesis, Universitat Politècnica de Catalunya, 2004. http://hdl.handle.net/10803/7034.

Full text
Abstract:
Este trabajo presenta tanto el estado del arte como el análisis de las principales propuestas de protección de agentes móviles frente a los ataques de la plataforma de ejecución. La comprensión del problema de los hosts maliciosos y la dificultad que presenta su resolución es importante para entender que todavía no exista una propuesta que dé solución global a dicho problema. Esto sin duda está limitando el uso de los agentes móviles en sistemas abiertos como Internet.
Esta carencia en el ámbito de la seguridad nos ha motivado a desarrollar nuevas propuestas de protección de agentes. Dado que consideramos que las propuestas que tratan de evitar los ataques son demasiado costosas computacionalmente o imposibles de implementar en un sistema real, centraremos nuestros esfuerzos en propuestas que traten de detectar ataques. En ese sentido, se introducen tres nuevas aportaciones que pretenden contribuir a solucionar el problema de los hosts maliciosos. Como primera contribución de la Tesis se introduce un Protocolo de Detección de Sospechosos (SDP) para mejorar algunos aspectos de la propuesta de detección de ataques más conocida, la de las trazas criptográficas de Vigna. No sólo se ha realizado el estudio teórico de SDP, sino que se dispone de una implementación con la cual se han podido realizar pruebas del coste que supone, con resultados positivos. Sin embargo, consideramos que el anterior mecanismo conjunto todavía es demasiado costoso computacionalmente. Por esa razón y como segunda contribución se presenta un mecanismo propio de detección de ataques alternativo al anterior y más ligero computacionalmente. Dicho mecanismo está basado en el empotrado de marcas de agua en el agente, esto es, Watermarking de Agentes Móviles (MAW). Dado que los mecanismos de detección son poco útiles si no hay posibilidad de castigar a los hosts maliciosos, como tercera contribución se presenta una nueva entidad sancionadora, la Autoridad de Revocación de Hosts (HoRA).La implementación de la HoRA está todavía en desarrollo, con lo cual no se han podido realizar las pruebas de evaluación del rendimiento.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
38

Chinellato, Eris. "Visual neuroscience of robotic grasping." Doctoral thesis, Universitat Jaume I, 2008. http://hdl.handle.net/10803/669156.

Full text
Abstract:
En esta tesis se define e implementa un modelo funcional de las áreas del cerebro involucradas en las acciones de agarre basadas en visión que incluye todos los pasos requeridos para la ejecución de un agarre satisfactorio. El modelo es fiel a la realidad biológica, pero también apropiado para su implementación en un entorno robótico real. Por tanto, siguiendo este modelo, se ha desarrollado un sistema completo de agarre robótico capaz de estimar la forma, tamaño y posición de un objeto desconocido usando datos visuales, planificar y ejecutar una acción de agarre integrando tales datos con la información proprioceptiva del estado del brazo y de la mano. Los resultados experimentales confirman que la nueva línea de investigación propuesta por esta tesis es significativa y prometedora para el agarre robótico. Además, tanto el modelado computacional como los experimentos robóticos ayudan a validar teorías sobre los mecanismos empleados por las áreas del cerebro involucradas en las acciones de agarre. Esta tesis ofrece nuevas ideas e hipótesis de investigación relacionadas con dichos mecanismos, y ayuda a establecer un marco de trabajo común para neurocientíficos y robóticos en el estudio de los mecanismos cerebrales.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
39

Andreu, Cabedo Yasmina. "Face gender classification under realistic conditions. Dealing with neutral, expressive and partially occluded faces." Doctoral thesis, Universitat Jaume I, 2014. http://hdl.handle.net/10803/669061.

Full text
Abstract:
Esta tesis se centra en la clasificación de género a partir de imágenes faciales tratando el problema con un enfoque más realista que el tradicionalmente utilizado en la literatura. En entornos reales, pueden surgir varios problemas debido a la falta de control sobre los sujetos y su entorno. Además es probable que las características de los individuos, como son su edad y raza, varíen significativamente. Al mismo tiempo, los sujetos pueden manifestar sus emociones mediante expresiones faciales así como llevar puestos complementos que cubran partes de su cara, lo cual provoca que las imágenes faciales contengan ciertas distorsiones. Estos son los principales problemas, junto con otras complicaciones como las causadas por cambios de iluminación y detecciones imprecisas de la cara, que abordamos en este trabajo. Comenzamos estudiando la posibilidad de clasificar el género dadas partes de la cara, como son los ojos, la nariz, la boca y el mentón. A partir de los resultados experimentales que se obtuvieron utilizando dos bases de datos de imágenes faciales, concluimos que los ojos eran la región de la cara que proporcionaba resultados más robustos y que distintas partes de la cara contienen información complementaria sobre el género de la persona. Seguidamente, propusimos un nuevo tipo de características locales y un método de clasificación basado en vecindades. Las características propuestas se basan en valores de contraste locales, aunque manteniendo información espacial. El método de clasificación consiste en una combinación de clasificadores donde cada clasificador base se especializa en una región concreta de la cara. Ambas propuestas se compararon con las técnicas más utilizadas en este campo mediante un completo análisis experimental utilizando imágenes de caras neutras y expresivas y también imágenes de caras con gafas de sol y bufandas. Los resultados empíricos indican que todas las soluciones resuelven la tarea de forma estadísticamente equivalente cuando las imágenes de entrenamiento y test tienen las mismas características. Sin embargo, cuando los conjuntos de entrenamiento y test contienen imágenes de distintos tipos, nuestras propuestas muestran un comportamiento más robusto que el resto. Por último, presentamos un estudio estadístico de la influencia de la resolución de las imágenes en la clasificación de género. Los resultados mostraron que las resoluciones óptimas están entre 22x18 y 90x72 píxeles. Sin embargo, imágenes de sólo 3x2 píxeles proporcionan información útil para comenzar a distinguir entre géneros.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
40

Márquez, Arias Juan Pablo Roberto. "Weak approximation of the complex brownian sheet and applications to SPDES." Doctoral thesis, Universitat Autònoma de Barcelona, 2020. http://hdl.handle.net/10803/669219.

Full text
Abstract:
Aquest treball es desenvolupa en l'àrea de la teoria de la probabilitat i dels processos estocàstics. Més en concret en l'àrea de la convergència feble i en l'àrea de les equacions diferencials en derivades parcials estocàstiques. En ell considerem un procés de Lévy en el pla, també conegut com a drap de Lévy, i amb ell construïm una família de processos estocàstics que prenen valors complexos. Després demostrem que aquesta família convergeix feblement, en l'espai de les funcions contínues, a un drap brownià complex. És a dir, tant la part real com la part imaginària són draps brownians i ambdós són independents. Per obtenir aquest resultat primer demostrem que la nostra família de processos és ajustada en l'espai de les funcions contínues. En segon lloc, demostrem que les distribucions en dimensió finita convergeixen cap a una mesura de probabilitat, que resulta ser la llei d'un procés estocàstic complex les parts real i imaginària del qual són draps brownians independents. Finalment, apliquem aquest resultat per obtenir una família de processos que aproximen feblement la solució d'una equació de la calor estocàstica amb un soroll blanc additiu en temps i espai i un coeficient de deriva no lineal.
Este trabajo se desarrolla en el área de la teoría de la probabilidad y de los procesos estocásticos. Más en concreto en el área de la convergencia débil y en el área de las ecuaciones diferenciales en derivadas parciales estocásticas. En él consideramos un proceso de Lévy en el plano, también conocido como manta de Lévy, y con ella construimos una familia de procesos estocásticos que toman valores complejos. Después demostramos que dicha familia converge débilmente, en el espacio de las funciones continuas, a una manta Browniana compleja. Es decir, tanto la parte real como la parte imaginaria son mantas Brownianas y ambas son independientes. Para obtener este resultado primero demostramos que nuestra familia de procesos es uniformemente tensa en el espacio de las funciones continuas. En segundo lugar, demostramos que las distribuciones en dimensión finita convergen hacia cierta medida de probabilidad, la cual resulta ser la ley de un proceso estocástico complejo cuyas partes real e imaginaria son mantas Browniana independientes entre ellas. Finalmente, aplicamos este resultado para obtener una familia de procesos que aproximan débilmente la solución de una ecuación del calor estocástica con un ruido blanco aditivo en tiempo y espacio y un coeficiente de deriva no lineal.
This work is developed in the area of probability theory and stochastic processes. More specifically in the area of weak convergence and stochastic partial differential equations. We consider a Lévy process on the plane, also known as Lévy sheet, and we use it to build a family of complex-valued stochastic processes. Then, we show that this family converges weakly, in the space of continuous functions, to a complex Brownian sheet. That is, both the real and imaginary parts are Brownian sheets and both are independent. To obtain this result, we first prove that our family of processes is tight in the space of continuous functions. Secondly, we show that the finite dimension distributions converge to a certain probability measure, which turns out to be the law of a complex-valued stochastic process whose real and imaginary parts are independent Brownian sheets. Finally, we apply this result to obtain a family of processes that approximate in law the solution of a quasi-linear stochastic heat equation with an additive space-time white noise.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
41

Santa, Guzmán Luis Fernando. "A statistical approach for studying urban human dynamics." Doctoral thesis, Universitat Jaume I, 2018. http://hdl.handle.net/10803/666680.

Full text
Abstract:
This doctoral dissertation proposed several statistical approaches to analyse urban dynamics with aiming to provide tools for decision making processes and urban studies. It assumed that human activity and human mobility compose urban dynamics. Initially, it studied geolocated social media data and considered them as a proxy for where and when people carry out what it is defined as the human activity. It employed techniques associated with generalised linear models, functional data analysis, hierarchical clustering, and epidemic data, to explain the spatio-temporal distribution of the places where people interact with their social networks. Afterwards, to understand the mobility in urban environments, data coming from an underground railway system were used. The information was considered repeated daily measurements to capture the regularity of human behaviour. By implementing methods from functional principal components data analysis and hierarchical clustering, it was possible to describe the system and identify human mobility patterns.
Esta tesis doctoral propuso varios enfoques estadísticos para analizar la dinámica urbana con el objetivo de proporcionar herramientas para los procesos de toma de decisiones y estudios urbanos. Supuso que la actividad humana y la movilidad humana componen dinámicas urbanas. Inicialmente, estudió datos de redes sociales geolocalizados y los consideró como un proxy de dónde y cuándo las personas realizan lo que se define como la actividad humana. Se emplearon técnicas asociadas con modelos lineales generalizados, análisis de datos funcionales, agrupación jerárquica y datos epidémicos, para explicar la distribución espacio-temporal de los lugares donde las personas interactúan con sus redes sociales. Posteriormente, para comprender la movilidad en entornos urbanos, se utilizaron datos provenientes de un sistema de ferrocarril subterráneo. La información se consideró medidas diarias repetidas para capturar la regularidad del comportamiento humano. Mediante la implementación de métodos de componentes principales funcionales, análisis de datos y agrupación jerárquica, fue posible describir el sistema e identificar patrones de movilidad humana.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
42

Ataei, Mehrnaz. "Location data privacy : principles to practice." Doctoral thesis, Universitat Jaume I, 2018. http://hdl.handle.net/10803/666740.

Full text
Abstract:
A thesis submitted in partial fulfillment of the requirements for the degree of Doctor in Information Management, specialization in Geographic Information Systems
Location data is essential to the provision of relevant and tailored information in location-based services (LBS) but has the potential to reveal sensitive information about users. Unwanted disclosure of location data is associated with various threats known as dataveillance which can lead to risks like loss of control, (continuous) monitoring, identification, and social profiling. Striking a balance between providing a service based on the user’s location while protecting their (location) privacy is thus a key challenge in this area. Although many solutions have been developed to mitigate the data privacy-related threats, the aspects involving users (i.e. User Interfaces (UI)) and the way in which location data management can affects (location) data privacy have not received much attention in the literature. This thesis develops and evaluates approaches to facilitate the design and development of privacy-aware LBS. This work has explicitly focused on three areas: location data management in LBS, the design of UI for LBS, and compliance with (location) data privacy regulation. To address location data management, this thesis proposes modifications to LBS architectures and introduces the concept of temporal and spatial ephemerality as an alternative way to manage location privacy. The modifications include adding two components to the LBS architecture: one component dedicated to the management of decisions regarding collected location data such as applying restriction on the time that the service provider stores the data; and one component for adjusting location data privacy settings for the users of LBS. This thesis then develops a set of UI controls for fine-grained management of location privacy settings based on privacy theory (Westin), privacy by design principles and general UI design principles. Finally, this thesis brings forth a set of guidelines for the design and development of privacy-aware LBS through the analysis of the General Data Protection Regulation (GDPR) and expert recommendations. Service providers, designers, and developers of LBS can benefit from the contributions of this work as the proposed architecture and UI model can help them to recognise and address privacy issues during the LBS development process. The developed guidelines, on the other hand, can be helpful when developers and designers face difficulties understanding (location) data privacy-related regulations. The guidelines include both a list of legal requirements derived from GDPR’s text and expert suggestions for developers and designers of LBS in the process of complying with data privacy regulation.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
43

Ferrús, Ferré Ramon. "Contribución a la caracterización de los mecanismos de acceso y traspaso en sistemas móviles celulares basados en transmisión de paquetes." Doctoral thesis, Universitat Politècnica de Catalunya, 2000. http://hdl.handle.net/10803/6931.

Full text
Abstract:
La estandarización del esquema de acceso radio para los futuros sistemas de telecomunicación está a punto de ser una realidad. En el calendario propuesto por ITU para llevar a cabo la elaboración del estándar, se prevé que las primeras versiones de las especificaciones técnicas puedan estar disponibles a principios del año 2000. Pero la llegada de la tercera generación, conocida bajo el concepto IMT-2000 dentro de ITU y como UMTS en el ámbito europeo, no estsupeditada únicamente a la incorporación del nuevo sistema de acceso radio, sino que existe una marcada tendencia de migración de los sistemas móviles actuales hacia la provisión de los diferentes servicios y prestaciones ambicionados en el sistema IMT-2000/UMTS.

Por tanto, el sistema IMT-2000/UMTS se plantea como una convergencia de diferentes sistemas y nuevas tecnologías que, paulatinamente, van armonizando sus características para poder llegar a conseguir una única plataforma global de telecomunicaciones. Y una de las directrices seguidas en dicha convergencia es la adopción de las denominadas técnicas de transmisión en modo paquete en sustitución de las actuales soluciones basadas en conmutación de circuitos. Algunos de los argumentos esgrimidos a favor de la incorporación de mecanismos de transmisión en modo paquete son los siguientes:

* La posibilidad de realizar un uso más eficiente de los recursos radio disponibles. La asignación fija durante el transcurso de toda una conexión puede resultar completamente ineficiente para servicios a ráfagas o con tasas de transmisión fluctuantes.

* Mayor flexibilidad a la hora de integrar tráfico de diferente naturaleza, como por ejemplo, voz, datos, deñales de vídeo, etc.

* La mayor imbricación de las tecnologías de la información (IT), orientadas a paquetes, en las tecnologías de telecomunicaciones.

* La integración paulatina de las redes de acceso móviles a una plataforma.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
44

Valls, Pla Xavier. "Multi-level Parallelization in ROOT: New Patterns, Libraries and Utilities." Doctoral thesis, Universitat Jaume I, 2018. http://hdl.handle.net/10803/663536.

Full text
Abstract:
The Large Hadron Collider (LHC) is generating Physics data at an unprecedented rate that is expected to continue increasing in the future. This situation results in increasing demands in computation and processing power for analyzing the LHC data. At the same time, modern architectures have switched from a sequential processing paradigm to a parallel one. In order to take full advantage of new computer architectures, to improve performance with increasing amounts of data to analyze, and to reduce development time and complexity, ROOT, the official LHC analysis framework, is undertaking a modernization effort to cope with the computational challenges posed by the ambitious physics program of the LHC. We contribute to this modernization effort by implementing patterns, introducing libraries and developing utilities for the parallelization of ROOT at multiple levels, improving the programming model and providing backward compatibility.
El Gran Col·lisionador d'Hadrons (LHC) genera dades a un ritme sense precedents, que es preveu que continue augmentant en un futur. Aquesta situació es tradueix en demandes creixents en computació i poder de processament per analitzar les dades obtingudes al LHC. Al mateix temps, les arquitectures modernes han evolucionat des d'un paradigma de processament sequencial a un paral·lel. Per aprofitar les noves arquitectures de computadors, millorar el rendiment amb grans quantitats de dades per analitzar i reduir el temps i la complexitat del desenvolupament, ROOT, el framework d'anàlisi oficial de LHC, està duent a terme un esforç de modernització per fer front als desafiaments computacionals plantejats per l'ambiciós programa de física del LHC. Contribuïm a aquest esforç mitjançant la implementació de patrons, la introducció de llibreries i el desenvolupament d'utilitats per paral·lelitzar ROOT en múltiples nivells, millorant el model de programació i proporcionant compatibilitat amb versions anteriors del programari.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
45

Viles, Cuadros Noèlia. "Continuïtat respecte el paràmetre de Hurst de les lleis d'alguns funcionals del moviment Brownià fraccionari." Doctoral thesis, Universitat Autònoma de Barcelona, 2009. http://hdl.handle.net/10803/3112.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
46

Camps, Carmona Adriano José. "Aplication of Interferometric Radiometry to Earth Observation." Doctoral thesis, Universitat Politècnica de Catalunya, 1996. http://hdl.handle.net/10803/6885.

Full text
Abstract:
La tesis contiene en primer lugar un estudio de las técnicas de interferometria radiometrica, con énfasis en las causas de error y su impacto en las características del sensor. A continuación se proponen y comparan varias técnicas de calibracion basadas en la inyección de ruido.

Un aspecto notable de la tesis consiste en el desarrollo de técnicas de reconstrucción de la imagen radiometrica adaptadas a la geometría del sensor miras propuesto por la agencia espacial europea (esa).

La tesis incluye tambien el diseño de un prototipo a escala reducida de radiometro interferometrico que se ha utilizado para verificar los resultados teóricos y simulados.

En resumen se trata de un trabajo muy completo y riguroso, con numerosas aportaciones originales, que han sido contrastadas experimentalmente.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
47

Bernardo, Alvarez Francisco. "Contribution to Dynamic Spectrum Assignment in multicell OFDMA networks." Doctoral thesis, Universitat Politècnica de Catalunya, 2010. http://hdl.handle.net/10803/6946.

Full text
Abstract:
La próxima cuarta generación (4G) de redes de comunicaciones móviles celulares considera una interfaz radio basada en OFDMA (Orthogonal Frequency Division Multiple Access). Esta tecnología ofrece robustez a la propagación multicamino y diversidad en frecuencia gracias a la división del ancho de banda de operación en un conjunto de pequeños subcanales en frecuencia para así alcanzar un uso eficiente del espectro. Sin embargo, un importante desafío en una interfaz radio OFDMA es la manera en la que los subcanales en frecuencia se asignan a las distintas celdas. En primer lugar, la carga de tráfico podría variar a lo largo del tiempo y del espacio, de modo que los clásicos patrones fijos de asignación de espectro (es decir, los esquemas de planificación de frecuencias) pueden conducir a una carencia de recursos en ciertas celdas o a una falta de aprovechamiento de los mismos en otras. En segundo lugar, los futuros marcos reguladores del espectro cambiarán la mentalidad sobre su uso, planteando la coexistencia de usuarios primarios y secundarios del espectro en una misma área geográfica. Por lo tanto, una adecuada gestión del espectro primario podría facilitar la aparición de oportunidades del uso del espectro para usuarios secundarios a la vez que el operador podría obtener una nueva entrada de ingresos por ese uso. Finalmente, los futuros escenarios celulares tenderán a ser descentralizados, especialmente con la aparición de nuevos despliegues basados en femtoceldas (puntos de acceso de limitada cobertura desplegados por el propio usuario en la banda espectral en la que el operador tiene licencia), donde se requerirá un alto grado de independencia a la hora de decidir los canales que usa cada femtocelda, ya que, obviamente, las tareas centralizadas planificación de frecuencias tienen poco sentido práctico en estos escenarios.

Esta tesis contribuye a la investigación sobre la asignación de espectro en redes móviles celulares 4G basadas en OFDMA proponiendo una solución para manejar dinámicamente la asignación de espectro por celda. Con este fin, se proponen estrategias dinámicas asignación de espectro (en inglés Dynamic Spectrum Assigment: DSA) y un marco práctico para ejecutarlas. Para reducir costes operacionales y la intervención humana en el proceso, el marco DSA propuesto se ha diseñado basándose en conceptos de autoorganización de modo que la red puede de forma autónoma (i) observar el funcionamiento de la asignación actual de espectro, (ii) analizar si una nueva asignación de espectro es necesaria, y (iii) decidir una nueva asignación de espectro que se adapte mejor a las condiciones de la red. Además, se propone una arquitectura funcional centralizada y descentralizada que permite que el marco DSA pueda aplicarse a varios escenarios, desde escenarios macrocelulares donde típicamente se emplea un control centralizado, a futuros escenarios con femtoceldas donde los nodos son prácticamente independientes y requieren de decisiones autónomas a nivel de celda para la asignación de espectro. La tarea de decisión del marco DSA reside en las estrategias DSA propuestas, donde una de ellas se basa en el aprendizaje máquina para explotar el conocimiento adquirido previamente en el pasado. Además, esta estrategia tiende a seleccionar una asignación de espectro óptima en el sentido de que maximiza una señal de recompensa definida apropiadamente en términos de métricas del funcionamiento de la red (e.g., eficiencia espectral, SINR, entre otras). Ciertamente, la autoorganización y el aprendizaje máquina en el contexto de la asignación de espectro en interfaces radio basadas en OFDMA se han explotado poco y constituyen así una novedad importante derivada del trabajo de esta tesis.

Los resultados revelan importantes mejoras sobre estrategias del estado del arte en términos de eficiencia espectral (en bits/s/Hz), satisfacción de la calidad de servicio de los usuarios, fairness entre el throughput obtenido por los usuarios, y la capacidad para generar oportunidades para el uso secundario del espectro en grandes áreas geográficas. También, el marco DSA propuesto basado en autoorganización muestra atractivas capacidades desde la perspectiva del despliegue inicial, donde los nodos son capaces de autoconfigurarse después de su encendido introduciendo un impacto mínimo en sistema ya desplegado. Así el marco propuesto constituye una contribución práctica para solucionar el despliegue de millares de femtoceldas en un escenario macrocelular.
Next fourth generation (4G) of cellular mobile networks envisage a radio interface based on OFDMA (Orthogonal Frequency Division Multiple Access). OFDMA offers frequency diversity and robustness against multipath channel propagation thanks to the division of a wide bandwidth into small OFDMA frequency resources, so that an efficient spectrum usage is attained. However, one important challenge in a 4G OFDMA-based radio interface of a cellular network is the way in which OFDMA frequency resources are assigned to cells. First, intercell interference must be mitigated to achieve the highest spectral efficiency. Second, traffic loads could vary along time and space, so typical fixed spectrum assignment patterns (i.e., frequency planning) could lead to lack of spectrum resources in some cells or underutilization of them in others. Third, future regulatory spectrum frameworks will change the mindset about the usage of the spectrum by planning the co-existence of primary (licensees) and secondary users of the spectrum in the same geographical area. Hence, an adequate primary management of the spectrum could ease the appearance of spectrum usage opportunities for secondary users at the same time that the primary operator could obtain a new revenue income for that usage. Finally, future cellular scenarios will tend to be decentralized, especially with the appearance of new femtocell deployments (short-range user-deployed access points in the operator's licensed spectrum band), where a high degree of independency when deciding the usage of OFDMA frequency resources will be needed, since, obviously, centralized frequency planning tasks has little practical sense in those scenarios.

This thesis contributes to the research on the spectrum assignment in 4G OFDMA-based mobile cellular networks by proposing a solution to dynamically manage the cell-by-cell spectrum assignment. To this end, adequate Dynamic Spectrum Assignment (DSA) strategies and a practical framework to execute them are proposed. In order to reduce operational costs and to reduce human intervention, the DSA framework has been designed based on self-organization so that the network is able to autonomously (i) observe the performance of current spectrum assignment, (ii) analyze if a new spectrum assignment is needed, and (iii) decide a new spectrum assignment to better adapt to networks conditions. Furthermore, a centralized and decentralized functional architecture is proposed so that the framework can be applied to a vast number of scenarios, ranging from typical macrocell scenarios where centralized control is employed, to future femtocell scenarios where nodes are almost independent and require autonomous spectrum assignment decisions at the cell level. The decision task of the framework resides on proposed DSA strategies, where one of them is based on machine learning to exploit knowledge previously acquired in the past. Moreover, this machine learning strategy tends to select a spectrum assignment that is optimal in the sense that maximizes a given reward signal appropriately defined in terms of network performance metrics (e.g., spectral efficiency, SINR, among others). Certainly, self-organization and machine learning on the context of spectrum assignment in OFDMA based radio interfaces have been little exploited and thus constitutes a major novelty of the work of this thesis.

Performance results reveal important improvements over state-of-the-art strategies in terms of spectral efficiency (i.e. in bits/s/Hz), users' QoS satisfaction, fairness between the throughput obtained by users, and capacity for generating opportunities for secondary spectrum usage in large geographical areas. Also, the proposed DSA framework, based on self-organization, demonstrates appealing capabilities from the perspective of initial deployment, where nodes are able to self-configure after switch-on introducing a minimal impact on the already deployed system, being then a practical contribution to solve the deployment of thousands of femtocells in macrocell environments.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
48

Dolz, Zaragozá Manuel Francisco. "Energy-aware matrix computacion on multirhreaded architectures." Doctoral thesis, Universitat Jaume I, 2014. http://hdl.handle.net/10803/669082.

Full text
Abstract:
Desde hace décadas, la computación de altas prestaciones ha concentrado sus esfuerzos en la optimización de algoritmos aplicados a la resolución de problemas complejos que aparecen en un amplio abanico de aplicaciones de casi todas las áreas científicas y tecnológicas. En este sentido el uso de herramientas y técnicas, tales como la computación paralela y distribuida, han impulsado la mejora de las prestaciones en este tipo de algoritmos y aplicaciones. Hoy en día, el término optimización hace referencia a la reducción del tiempo de ejecución, aunque también a la energía necesaria para su cómputo. La búsqueda de soluciones verdes o fuentes de energía alternativas que permitan reducir las emisiones de CO2 a la atmósfera demuestran la creciente preocupación por el medio ambiente. En el ámbito de las tecnologías de la información y, más concretamente, en la computación de altas prestaciones, la comunidad científico-técnica muestra especial interés en el desarrollo de componentes, herramientas y técnicas que permitan minimizar el consumo energético. En este sentido, se pretende que las aplicaciones sean conscientes de la energía disipada, tanto en el sistema operativo como en las bibliotecas de cómputo, comunicación y aplicaciones paralelas. Los objetivos de la presente tesis están orientados al estudio, análisis y aprovechamiento de las técnicas de ahorro disponibles en las arquitecturas de computadores multinúcleo e híbridas (CPU-GPU) actuales actuales con el fin de mejorar el rendimiento energético en aplicaciones que requieren la resolución de problemas de álgebra lineal densa y dispersa. Los resultados experimentales obtenidos que validan las ganancias conseguidas mediante medidores de energía, consiguiendo destacables ahorros energéticos y manteniendo un constante compromiso entre prestaciones y ahorros generados.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
49

Cubeles, Márquez Alberto. "La relación entre el conocimiento tecnológico del profesor y el uso de tecnología en el aula." Doctoral thesis, Universitat Ramon Llull, 2020. http://hdl.handle.net/10803/670168.

Full text
Abstract:
La integració de tecnologia a l'aula és un element de gran importància en el procés d'innovació pedagògica que els centres educatius estan realitzant per adaptar l'ensenyament a les noves competències informacionals i digitals que necessiten els estudiants. El professor, com a centre del procés d'aprenentatge, juga un paper clau en la integració de les TIC a l'aula. Un docent primer tria realitzar una tasca instruccional específica i després tria utilitzar o no l'eina tecnològica corresponent per realitzar la tasca involucrada. La relació que el docent té amb la tecnologia influeix en el fet que triï entre realitzar la tasca utilitzant una tecnologia o utilitzant mitjans alternatius. L'objectiu de la present investigació és avaluar la influència del coneixement tecnològic de professor en les activitats d'aprenentatge que realitza a l'aula. Per representar el coneixement tecnològic de professor s'utilitza TPACK (Technology Pedagogy Content Knowledge) i per avaluar l'ús de tecnologia a l'aula utilitzem l'Inventari d'Activitats d'Aprenentatge amb Tecnologia a la Universitat (IAATU). La metodologia utilitzada és una anàlisi multivariant de segona generació, el model d'equacions estructurals (SEM), i per a l'estimació del model s'utilitza la tècnica Partial Least Square (PLS). Seguint els passos definits per a l'aplicació de l'algoritme SEM, s'analitza la validesa del model de mesura i del model estructural. Els resultats obtinguts en aquesta investigació mostren una influència del coneixement tecnològic de professor en l'ús de tecnologia en l'aula, tot i que s'evidencia també, que aquest coneixement tecnològic, per si sol, no explica l'ús de tecnologia a l'aula per part del docent.
La integración de tecnología en el aula es un elemento de gran importancia en el proceso de innovación pedagógica que los centros educativos están realizando para adaptar la enseñanza a las nuevas competencias informacionales y digitales que necesitan los estudiantes. El profesor, como centro del proceso de aprendizaje, juega un papel clave en la integración de las TIC en el aula. Un docente primero elige realizar una tarea instruccional específica y luego elige utilizar o no la herramienta tecnológica correspondiente para realizar la tarea involucrada. La relación que el docente tiene con la tecnología influye en que elija entre realizar la tarea utilizando una tecnología o utilizando medios alternativos. El objetivo de la presente investigación es evaluar la influencia del conocimiento tecnológico del profesor en las actividades de aprendizaje que realiza en el aula. Para representar el conocimiento tecnológico del profesor se utiliza TPACK (Technology Pedagogy Content Knowledge) y para evaluar el uso de tecnología en el aula utilizamos el Inventario de Actividades de Aprendizaje con Tecnología en la Universidad (IAATU). La metodología utilizada es un análisis multivariante de segunda generación, el modelo de ecuaciones estructurales (SEM), y para la estimación del modelo se utiliza la técnica Partial Least Square (PLS). Siguiendo los pasos definidos para la aplicación del algoritmo SEM, se analiza la validez del modelo de medida y del modelo estructural. Los resultados obtenidos en esta investigación muestran una influencia del conocimiento tecnológico del profesor en el uso de tecnología en al aula, aunque se evidencia también, que este conocimiento tecnológico, por sí solo, no explica el uso de tecnología en el aula por parte del docente.
Technology integration is a key element in the innovation process that educational institutions are carrying out to adapt teaching to the new informational and digital skills that students need. The teacher, as the centre of the learning process, plays a key role in the integration of ICT in the classroom. A teacher first chooses to perform a specific instructional task and then chooses to use or not the corresponding technological tool to perform the task involved. The relationship that the teacher has with technology influences the choice between carrying out the task using technology or using alternative means. The objective of this research is to evaluate the influence of the teacher's technological knowledge on the learning activities carried out in the classroom. TPACK (Technology Pedagogy Content Knowledge) is used to represent the teacher's technological knowledge and the Inventory of Learning Activities with Technology at the University (IAATU) is used to evaluate technology used in the classroom. The methodology used is based on a second-generation multivariate analysis tool, the structural equation model (SEM), and the Partial Least Square (PLS) technique is used to estimate the model. The validity of the measurement model and the structural model are analyzed following the steps defined for the application of the SEM algorithm. The results obtained in this research show an influence of the teacher's technological knowledge on the use of technology in the classroom, although it is also evident that this technological knowledge, by itself, does not explain the use of technology.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
50

Bustamante, Duarte Ana María. "Participation & (Re)settlement : envisioning mobile services with young forced migrants." Doctoral thesis, Universitat Jaume I, 2018. http://hdl.handle.net/10803/666742.

Full text
Abstract:
This thesis focuses on the role and adaptation of participatory design (PD) approaches to create “safe spaces” where young forced migrants can be co-researchers on and co-designers of mobile (geospatial) services to support them upon arrival and during the first stages of their (re)settlement in the host cities. In such particular context, the current research has three main contributions. First, it identified a set of initial challenges and needs of forced migrants upon arrival and in the first stages of their (re)settlement in Münster, North-Rhine Westphalia, Germany. Second, it proposed adaptations on PD's practices to effectively encourage young forced migrants' participation codesigning their digital services. Lastly, it developed two augmented geovisualizations prototypes to assist with their navigation of host cities in such situation.
Esta tesis se centra en el papel y la adaptación de los enfoques de diseño participativo (PD) para crear “espacios seguros” donde los jóvenes migrantes forzosos pueden ser co-investigadores y co-diseñadores de servicios móviles (geoespaciales) para apoyarlos al momento de su llegada y durante la primera Etapas de su (re) asentamiento en las ciudades anfitrionas. En tal contexto particular, la investigación actual tiene tres contribuciones principales. Primero, identificó un conjunto de desafíos y necesidades iniciales de los migrantes forzosos al momento de su llegada y en las primeras etapas de su (re) asentamiento en Münster, Renania del Norte-Westfalia, Alemania. En segundo lugar, propuso adaptaciones a las prácticas de la DP para alentar eficazmente la participación de los migrantes forzosos en el diseño de sus servicios digitales. Por último, desarrolló dos prototipos de geovisualizaciones aumentadas para ayudar en su navegación de las ciudades anfitrionas en tal situación.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!

To the bibliography