To see the other types of publications on this topic, follow the link: Eleştirel Ölçme ve Değerlendirme Ölçeği.

Journal articles on the topic 'Eleştirel Ölçme ve Değerlendirme Ölçeği'

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the top 50 journal articles for your research on the topic 'Eleştirel Ölçme ve Değerlendirme Ölçeği.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Browse journal articles on a wide variety of disciplines and organise your bibliography correctly.

1

DİLDEĞMEZ, Bahtiyar, and Mehmet ÖZBAŞ. "ÜNİVERSİTELERDE ELEŞTİREL SINIF YÖNETİMİ UYGULAMA DURUMLARINA İLİŞKİN ÖLÇEK GELİŞTİRME ÇALIŞMASI (Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi Örneği)." SOCIAL SCIENCE DEVELOPMENT JOURNAL 9, no. 46 (2024): 15–24. https://doi.org/10.5281/zenodo.13765388.

Full text
Abstract:
Bu araştırmanın amacı, çoğulcu demokrasinin bir gereği olarak, üniversitelerde eleştirel sınıf yönetimi uygulama durumlarını, öğrenci algılarına göre saptayıcı ölçek geliştirmektir. Öğrencilerin hem evrensel hem toplumsal hem de bireysel talepler doğrultusunda, çağdaş gelişmelere uygun bir biçimde yetiştirilmelerinde üniversitelerin önemi büyüktür. Her alanda küresel rekabetin dünyayı adeta bir yarış alanı haline getirdiği günümüzde üniversal eğitimin önemi daha da artmıştır. Üniversitelerin öğrencilerine 21. Yüzyıl koşullarında öğretim kalitesiyle hizmet sunmaları önemlidir.  Hem öğrenci performansının hem de üniversite öğretim hizmetlerinin niteliğinin süreç odaklı ölçme ve değerlendirme uygulamalarıyla saptanması gerekir. Öğrenci performansının ortaya konmasını sağlayacak ölçme ve değerlendirme araçlarının ise öğrencilerin gelişimine uygun olarak hem eleştirel hem de objektif ölçütler taşıması gerekir. Bu nedenle araştırmada, üniversitelerde demokratik öğretimin geliştirilmesine katkı sağlayacak eleştirel sınıf yönetimi ölçme ve değerlendirme ölçeği geliştirilmesi amaçlanmıştır.  Üniversitelerde, eleştirel sınıf yönetimi uygulama durumlarını, öğrenci algılarına göre saptayıcı bir ölçeğin geliştirilmesini amaçlayan bu çalışma temel araştırma niteliğindedir. Araştırmanın çalışma grubunu, Erzincan Binali Yıldırım Üniversitesi eğitim ve eczacılık fakültelerinde öğrenim gören öğrenciler oluşturmaktadır. Araştırma, bir ölçek geliştirme çalışması olduğundan geliştirilen ölçeğin pilot hali ve son şekli için farklı süreçlerde iki ayrı örneklem elde edilmiştir. Çalışma kapsamında veri toplama aracı olarak “Eleştirel Sınıf Yönetimi Ölçeği” kullanılmıştır. Ölçeğin pilot formu 16 madden oluşmaktadır. Ölçek 5’li likert düzeyine uygun olarak hazırlanmıştır. Araştırma bulgularına göre, farklı branşlardan öğretmen adaylarının ve eczacılık fakültesi öğrencilerinin öğretim süreçlerinde rol alan akademisyenleri, öğretimle ilgili hemen her konuda eleştirdikleri görülmektedir. Öğrenciler, akademisyenleri eleştiri bağlamındaki beklentilerinin üst düzeyde olduğu saptanmıştır. Araştırma sonuçları, üniversite öğrencilerinin çoğulcu demokratik ve eleştirel bir sınıfta öğrenim görmenin temel bir eğitim hakkı olduğunu davranış haline getirdiklerini göstermektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Turan, Şeyma, and Bayramali Nazıroğlu. "Din Dersi Öğretmenlerinin Sınıf İçi Uygulamalarında Epistemik Yaklaşım ve Eleştirel Düşünme." Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 68, no. 68 (2025): 221–52. https://doi.org/10.15370/maruifd.1665506.

Full text
Abstract:
21. yüzyılın başlarından itibaren eğitim yaklaşımlarında küresel ölçekli bazı dönüşümler yaşanmakta, bu durum özellikle öğrenme süreçlerinde bilginin ele alınış biçimini derinden etkilemektedir. Bu bağlamda Türk eğitim sisteminde de yapılandırmacı yaklaşımın ve bu yaklaşımı destekleyen öğrenci merkezli öğrenme, aktif öğrenme, eleştirel düşünme gibi çeşitli konu ve kavramların eğitimcilerin gündemini meşgul ettiği görülmektedir. Din eğitimi ve öğretimi süreçlerinin de bu gelişmelerden payına düşeni aldığını belirtmek gerekir. Gayet tabii bu paradigmatik değişimin öğrenme ortamlarına yansımasında öğretmenler önemli roller üstlenmektedirler. Bu çalışmanın temel motivasyonunu da din kültürü ve ahlak bilgisi dersi öğretmenlerinin epistemik yaklaşımları ve eleştirel düşünmeyle ilgili fikirlerinin öğrenme ortamlarına yansıma durumları oluşturmaktadır. Bu bağlamda araştırmanın temel problem sorusu; “Ortaöğretim din kültürü ve ahlak bilgisi dersi öğretmenlerinin epistemik yaklaşım ve eleştirel düşünmeyle ilgili fikirlerini öğrenme ortamlarına yansıtma durumları nasıldır?” şeklinde yapılandırılmıştır. Öğretmenlerin konu hakkındaki fikirlerinin derinlemesine ele alınması amaçlandığı için nitel araştırma yöntemlerine başvurulan araştırmada durum çalışması deseninden yararlanılmıştır. Veri toplama aracı olarak araştırmacılar tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu kullanılmış; maksimum çeşitlilik ve zincir örnekleme yöntemleriyle ulaşılan öğretmenlerle mülakatlar gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler, NVivo 11 Plus programıyla içerik analizine tabi tutulmuştur. Bu süreçte veriler; epistemik yaklaşım - ders işleme ilişkisi, eleştirel düşünme - ders işleme ilişkisi ile epistemik yaklaşım ve eleştirel düşünme - ölçme değerlendirme olmak üzere üç tema altında toplanmış; çeşitli kategori ve kodlar üzerinden analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda öğretmenlerin epistemik yaklaşım ve eleştirel düşünme noktasında öğrencileri aktif kılacak yaklaşımlara sahip oldukları ve yeniliklere açık oldukları görülmüş; bununla birlikte öğrenci niteliği nedeniyle sahip oldukları yaklaşımları öğrenme ve öğretme süreçlerine istedikleri gibi aktaramadıkları anlaşılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

ŞAHİNGÖZ, Şeyma, and Halil İbrahim YILDIRIM. "Fen Bilimleri Öğretmenlerinin Ölçme ve Değerlendirme Öz-Yeterlik İnançlarının Bazı Değişkenlere Göre İncelenmesi." Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 22, no. 4 (2022): 1467–93. http://dx.doi.org/10.17240/aibuefd.2022.22.74506-920706.

Full text
Abstract:
Bu araştırma ortaokullarda görev yapan fen bilimleri öğretmenlerinin ölçme ve değerlendirme öz-yeterlik inançlarıyla ilişkili değişkenleri inceleyerek öz-yeterlik inancı geliştirebilmek için öneri sunmak amacıyla gerçekleştirilmiştir. Araştırma 2020 yılında yapılmıştır. Araştırmada tarama yöntemi kullanılmıştır. Araştırmanın örnekleminde Ankara ilindeki üç merkez ve üç taşra ilçesinde bulunan devlet ortaokullarında görev yapan 560 fen bilimleri öğretmeni yer almıştır. Verilerin toplanması sürecinde “Ölçme ve Değerlendirme Öz-yeterlik İnanç Ölçeği” kullanılmıştır. Veri analizi t-testi ve tek faktörlü ANOVA ile yapılmıştır. Araştırmanın sonucunda, ölçme ve değerlendirmeyle ilgili eğitim alma, öğretim sürecinde ölçme ve değerlendirme teknik-araçlarını kullanma sıklığı, üniversitede alınan eğitimin ölçme ve değerlendirme tekniklerini öğrenme-kullanmaya dair yeterlik düzeyi, ölçme ve değerlendirme bilgi düzeyi değişkenlerinin fen bilimleri öğretmenlerinin ölçme ve değerlendirme öz-yeterlik inançlarında anlamlı farklılık oluşturduğu görülmüştür. Buna ilaveten cinsiyet, görev süresi, mezun olunan fakülte türü, eğitim düzeyi değişkenlerinin fen bilimleri öğretmenlerinin ölçme ve değerlendirme öz-yeterlik inançlarında anlamlı fark oluşturmadığı belirlenmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

ŞAD, Süleyman Nihat, Niyazi ÖZER, Meltem YURTÇU, and Nuri ERDEMİR. "Mobing Aracı Olarak Ölçme ve Değerlendirme Ölçeği." Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 5, no. 2 (2019): 368–88. http://dx.doi.org/10.31592/aeusbed.612591.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Esin, Karabacak, Adam Sami, Ali Şahin Hacı, and Soylu Ramazan. "Eğitimde Ölçme ve Değerlendirme: Alternatif Yaklaşımlar." International QMX Journal 3, no. 3 (2024): 1364–75. https://doi.org/10.5281/zenodo.10899536.

Full text
Abstract:
Eğitimde &ouml;l&ccedil;me ve değerlendirme s&uuml;re&ccedil;leri, &ouml;ğrenci başarısını artırmak ve &ouml;ğrenme deneyimlerini iyileştirmek i&ccedil;in kritik &ouml;nem taşır. Geleneksel sınav ve test y&ouml;ntemlerinin yanı sıra, performans değerlendirme, proje tabanlı değerlendirme, portfolyo değerlendirme gibi alternatif yaklaşımların kullanılması giderek daha fazla ilgi g&ouml;r&uuml;yor. Bu alternatifler, &ouml;ğrencilerin ger&ccedil;ek d&uuml;nya becerilerini ve eleştirel d&uuml;ş&uuml;nme yeteneklerini daha iyi &ouml;l&ccedil;meyi ama&ccedil;lar. Teknoloji destekli sınavlar ve web tabanlı &ouml;ğrenme ara&ccedil;ları gibi yenilik&ccedil;i y&ouml;ntemler, &ouml;ğrencilere etkileşimli ve kişiselleştirilmiş &ouml;ğrenme deneyimleri sunarak dijital becerilerini geliştirmelerine yardımcı olur. &Ouml;z-değerlendirme ve rubrik kullanımı gibi y&ouml;ntemler ise &ouml;ğrencilerin kendilerini objektif bir şekilde değerlendirmelerine ve &ouml;ğrenme s&uuml;re&ccedil;lerini y&ouml;nlendirmelerine imkan tanır. Ancak, bu y&ouml;ntemlerin uygulanması sırasında &ouml;ğrenci &ccedil;eşitliliği, teknoloji erişimi, uygun değerlendirme ara&ccedil;larının se&ccedil;imi ve etkili geri bildirim sağlama gibi zorluklarla karşılaşılabilir. Bu &ccedil;alışma, alternatif &ouml;l&ccedil;me ve değerlendirme y&ouml;ntemlerinin eğitimdeki &ouml;nemini vurgulayarak, &ouml;ğrenci merkezli yaklaşımların &ouml;ğrenme s&uuml;re&ccedil;lerini nasıl zenginleştirebileceğini g&ouml;stermiştir. Gelecek araştırmaların, bu y&ouml;ntemlerin etkilerini daha derinlemesine incelemesi ve eğitim pratiğine daha etkili entegrasyon stratejileri geliştirmesi beklenmektedir. <strong>Anahtar Kelimeler:</strong> Eğitim, &Ouml;l&ccedil;me ve Değerlendirme, Alternatif Yaklaşım
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

YILDIRIM, Halil İbrahim. "The Effect of Teaching Based on Alternative Measurement and Evaluation Techniques on Pre-Service Science Teachers’ Self-Efficacy Beliefs, Attitudes, and Knowledge Levels toward Measurement and Evaluation." Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi 43, no. 1 (2023): 497–530. http://dx.doi.org/10.17152/gefad.1167096.

Full text
Abstract:
Bu araştırma alternatif ölçme ve değerlendirme tekniklerinin fen bilgisi öğretmen adaylarının ölçme ve değerlendirmeye yönelik öz-yeterlik inanç, tutum ve bilgilerinin gelişimine nasıl bir etkisi olduğunu belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırma yarı deneysel yöntem, öntest-sontest kontrol gruplu deneysel desenle gerçekleştirilmiştir. Araştırma bir devlet üniversitesinde 4. sınıf fen bilgisi öğretmen adayları üzerinde uygulanmıştır. Araştırmada bir kontrol, bir deney grubu bulunmaktadır. Veriler Ölçme ve Değerlendirmeye Yönelik Öz-Yeterlik İnanç, Tutum Ölçeği ve Bilgi Testi ile toplanmıştır. Kontrol grubunda geleneksel ölçme değerlendirmenin temel alındığı öğrenci merkezli öğretim, deney grubunda ise alternatif ölçme değerlendirmenin temel alındığı öğrenci merkezli öğretim uygulanmıştır. Araştırmanın sonunda kontrol ve deney grubunun ölçme değerlendirmeye yönelik bilgi düzeyi anlamlı seviyede artmıştır. Ancak yalnızca deney grubunun ölçme değerlendirmeye yönelik tutum ve öz-yeterlik inanç düzeyinde anlamlı bir gelişme olduğu saptanmıştır. Ayrıca deney grubunun bilgi, tutum ve öz-yeterlik inanç düzeyleri kontrol grubundan anlamlı seviyede daha yüksektir. Bu durum alternatif ölçme ve değerlendirmenin ölçme değerlendirmeye yönelik tutum, öz-yeterlik inanç ve bilginin gelişimine katkı sağladığını göstermektedir. Buna dayanarak öğretim sürecinde alternatif ölçme değerlendirme araçlarına da yer verilmesi gerektiği önerilebilir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Karaşahin, Hafize, Tarık Totan, and Gökhan Aksu. "Erken Çocukluk Döneminde Sosyal Beceri Ölçeği Türkçe formunun geçerlik ve güvenirliği." Erken Çocukluk Çalışmaları Dergisi 5, no. 2 (2021): 469–93. http://dx.doi.org/10.24130/eccd-jecs.1967202152249.

Full text
Abstract:
Bu araştırmada annelerin değerlendirmesi üzerinden erken çocukluk dönemi için geliştirilmiş olan Sosyal Beceri Ölçeği’nin Türkçe geçerlik ve güvenirlik çalışması yürütülmüştür. Araştırmaya Manisa İlinde 508 çocuğun annesi katılmıştır. Araştırmada veri toplama araçları olarak Sosyal Beceri Ölçeği, Sosyal Becerileri Değerlendirme Ölçeği, Okul Öncesi Çocuklar için Davranış Ölçeği, Anaokulu ve Anasınıfı Davranış Ölçeği, Sosyal Beceri Geliştirme Sistemi Aile Formu ve Kişisel Bilgi Formu kullanılmıştır. Araştırma analizlerinde klasik ve modern test yöntemleri işleme alınmıştır. Elde edilen sonuçlara göre Sosyal Beceri Ölçeğinin üç faktörlü yapısını koruduğuna ulaşılmıştır. Ölçme aracı erken çocukluk eğitiminde eğitsel etkinlikleri planlamada ve dönem araştırmalarında kullanılabilecek yeterliğe sahiptir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

SAYLAN, Ezgi, and Vesile SOYYİĞİT. "Beden İmajının Boyutları: Beden İmajı Ölçeği." Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Dergisi 12, no. 65 (2022): 229–47. http://dx.doi.org/10.17066/tpdrd.1138273.

Full text
Abstract:
Bu çalışmanın amacı, ergenlik ve genç yetişkinlik dönemlerindeki bireylerin beden imajını ölçmeye ilişkin geçerliği ve güvenirliği kanıtlanmış bir ölçme aracı geliştirmektir. Araştırma grubunu 384 lise öğrencisi oluşturmuştur. Çalışmada uzman görüşüne başvurularak kapsam geçerliği; açımlayıcı (AFA) ve doğrulayıcı faktör analizi (DFA) uygulanarak yapı geçerliği test edilmiştir. Analizler kapsamında IBM SPSS Statistics v20.0 ve Lisrel 8.80 programlarından faydalanılmıştır. AFA sonucunda, toplam varyansın %62’sini açıklayan ve 21 maddeden oluşan 4 faktörlü bir yapıya ulaşılmıştır. Faktörler “Bedeni Olumsuz Algılama”, “Değerlendirme Duyarlılığı”, “Bedeni Olumlu Algılama” ve “Bedeni Değiştirme” olarak isimlendirilmiştir. DFA sonucunda, 21 madde ve 4 faktörlü yapının yeterli uyum indekslerine sahip olduğu belirlenmiştir. Güvenirlik analizlerinde AFA ve DFA örneklemleri için hesaplanan Cronbach Alfa iç tutarlık katsayılarının .92 ile .88 olarak kabul edilebilir değerler arasında yer aldığı görülmüştür. Madde analizi sonucunda ulaşılan bulgular, Beden İmajı Ölçeği’ndeki maddelerin toplam puanı yordama gücünün ve ayırt edicilik düzeylerinin yüksek olduğunu göstermiştir. Beden İmajı Ölçeği’nin ergenler ve genç yetişkinlerin beden imajını ölçmek amacıyla kullanılabilecek geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu belirtilebilir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Keskin, Murat, and Özge Gençel Ataman. "Müzik Eğitiminde Ritmik Okuma Performansını Değerlendirme Ölçeği: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması." Turcology Research, no. 81 (September 28, 2024): 575–84. http://dx.doi.org/10.62425/turcology.1505886.

Full text
Abstract:
Müzik eğitiminde ritmik okuma davranışlarının ölçülmesine olanak sağlamayı hedefleyen bu çalışmanın amacı; müzik eğitiminde geçerliği ve güvenirliği sağlanmış bir ritmik okuma ölçme aracının oluşturulmasına yöneliktir. Bu araştırmanın çalışma grubu, alanında uzman 42 müzik eğitimcisi ve çeşitli müzik topluluklarında görev yapan 82 müzisyen/sanatçı olmak üzere 124 kişiden oluşmaktadır. Ölçeğin geliştirilmesi aşamasında uzman görüşleri doğrultusunda müzik eğitiminde ritmik okuma davranışlarının ölçülmesine olanak sağladığı düşünülen 13 madde belirlenmiştir. Geçerlik ve güvenirlik açısından analiz sürecinde madde analizi ve Açımlayıcı Faktör Analizi’nden faydalanılmıştır. Madde Analizi sonucunda, ölçekten herhangi bir maddenin çıkarılması gerekmemiştir. Faktör Analizi sonucunda 3., 7. ve 9. maddelerin binişik maddeler olduğu saptanmış ve bu 3 madde ölçek dışı bırakılmıştır. Yeniden yapılan açımlayıcı faktör analizinde, 10 maddeden oluşan ölçeğin 3 farklı faktör altında gruplandığı tespit edilmiş ve bu faktörlerin toplam varyansın %76,854'ünü açıkladığı ortaya konmuştur. Faktörler altına yüklenen maddelerden yola çıkılarak faktörler; “Dikkat”, “Tempo” ve “Zaman Kullanımı” olarak adlandırılmıştır. 3 faktörden oluşan 10 maddelik ölçeğin Cronbach Alfa güvenirlik katsayısı 0,865 bulunmuştur. Performans değerlendirme ölçeğinin hedeflenen davranışları ölçme ve değerlendirme durumu dikkate alındığında, müzik eğitimi almakta olan bireylerin ritmik okuma performanslarını değerlendirmek için geçerli ve güvenilir bir ölçüm aracının tasarlanmış olabileceği düşünülmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Kesici, Salih, and Nurettin Öztürk. "Türkçe Öğretmenlerinin Türkçe Ders Kitaplarında Yer Alan Etkinliklere Yönelik Algılarının Belirlenmesi." Ana Dili Eğitimi Dergisi 13, no. 1 (2025): 199–216. https://doi.org/10.16916/aded.1551359.

Full text
Abstract:
Bu araştırmanın amacı Türkçe öğretmenlerinin Türkçe ders kitaplarında yer alan etkinliklere yönelik algılarını belirlemektir. Araştırmanın katılımcı kümesini MEB’e bağlı farklı kurumlarda görev yapan 100 Türkçe öğretmeni oluşturmuştur. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden betimsel tarama yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada öğretmenlerin algılarını belirlemek amacıyla Türkçe Öğretmenlerinin Türkçe Dersi Etkinliklerine Yönelik Algıları Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada kullanılan ölçek “Kesinlikle Katılmıyorum” ile “Kesinlikle Katılıyorum” arasında değişen 5’li Likert’e dayalı olarak geliştirilmiştir. Ölçekte temel dil becerileri ve söz varlığı boyutunda beş, işlev boyutunda sekiz, ölçme ve değerlendirme boyutunda beş, öğretmen ve öğrenci katkısı boyutunda altı, olumsuz yanları boyutunda dört, etkileşim boyutunda üç, üstbilişsel beceriler boyutunda iki olmak üzere toplamda otuz üç madde yer alır. Araştırma sonucunda öğretmenlerin temel dil becerileri ve söz varlığı, işlev, ölçme ve değerlendirme, öğretmen ve öğrenci katkısı, etkileşim ve üst bilişsel alt boyutlarına yönelik algılarının olumlu olduğu etkinliklerin yararlı olmadığına ilişkin maddelerde ise algılarının olumsuz olduğu görülmüştür.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
11

Aslan, Serkan. "Eylem Araştırması ile Matematik Öğretmen Adaylarının Dönüşümü: Klinik Danışmanlık Modeliyle Ders Planı Hazırlama ve Mesleki Yeterlilik Geliştirme." Türk Eğitim Bilimleri Dergisi 23, no. 1 (2025): 173–224. https://doi.org/10.37217/tebd.1601026.

Full text
Abstract:
Bu eylem araştırması, klinik danışmanlık modelinin matematik öğretmen adaylarının 5E öğrenme modeline dayalı ders planı hazırlama becerileri ve mesleki yeterlikleri üzerindeki etkisini incelemiştir. Araştırmaya, bir devlet üniversitesinin ilköğretim matematik öğretmenliği programında öğrenim gören 12 öğretmen adayı katılmıştır. Klinik danışmanlık modeli, yedi hafta boyunca uygulanmış ve bu süreçte öğretmen adaylarına ders planı hazırlama ve uygulama konusunda rehberlik edilmiştir. Araştırma verileri, ders planı değerlendirme rubriği, öğrenme-öğretme süreci değerlendirme dereceli ölçeği, mesleki yeterlik ölçeği, yarı yapılandırılmış görüşmeler ve araştırmacı günlüğü ile toplanmıştır. Araştırma sonuçları, klinik danışmanlık modelinin öğretmen adaylarının 5E öğrenme modeline dayalı ders planı hazırlama becerilerini ve mesleki yeterliklerini geliştirmede etkili olduğunu göstermiştir. Öğretmen adayları, klinik danışmanlık süreci sonunda ders planlarında kazanımlara uygun öğretim materyalleri, ölçme-değerlendirme araçları ve öğretim yöntemlerini daha etkili bir şekilde seçebilmişlerdir. Ayrıca, 5E öğrenme modelinin aşamalarını daha iyi anlamış ve ders planlarını bu modele uygun olarak daha düzenli bir şekilde hazırlamışlardır. Araştırmada öğretmen adaylarının mesleki yeterliklerinin geliştiği, alan ve pedagojik bilgilerinin derinleştiği sonucuna ulaşılmıştır. Bu araştırma, öğretmen yetiştirme programlarında klinik danışmanlık modelinin kullanımının yaygınlaştırılması ve öğretmen adaylarının mesleki gelişimlerinin desteklenmesi için önemli bilgiler sunmaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
12

Tunçeli, Hilal İlknur, and Rengin Zembat. "48-72 Aylık çocuklar için LAP-3 gelişim değerlendirme ölçeği’nin geçerlik ve güvenirlik çalışması." Erken Çocukluk Çalışmaları Dergisi 2, no. 1 (2018): 86. http://dx.doi.org/10.24130/eccd-jecs.196720182153.

Full text
Abstract:
Erken çocukluk döneminde çocuğun gelişiminin hızı ve bu dönemdeki gelişim süreçleri ve öğrenme yaşantılarının ileriki yıllara katkısı göz önünde bulundurulduğunda çocuğun gelişiminin değerlendirilmesinin gerekliliği öne çıkmaktadır. Çocukların gelişiminin değerlendirilmesi için araştırmacılar, Ölçeği’nin Türkçe alan yazına kazandırılması amacıyla 48-72 aylık çocuklar için Türkçe uyarlaması yapılan “LAP-3 Gelişim Değerlendirme Ölçeği’nin geçerlik ve güvenirlik çalışması yapılmıştır. Araştırma nicel araştırma türünde tasarlanmıştır. Çalışma grubu amaçlı örnekleme yoluyla oluşturulmuş olup İstanbul ili Kadıköy, Çekmeköy, Sultanbeyli (Anadolu Yakası), Avcılar, Zeytinburnu, Bağcılar (Avrupa Yakası) ilçeleri seçilmiştir. Seçilen yedi okulda eğitim öğretime devam eden ve sınıf öğretmenleri tarafından normal gelişim gösterdiği belirtilen (okul kaydı sırasında herhangi bir tanı aldığı belirtilmemiş ve öğretmenin gelişimini normal olarak değerlendirdiği çocuklar) toplam 351 çocuk çalışma grubuna dahil edilmiştir. Araştırma kapsamında veriler; araştırmacı tarafından oluşturulan kişisel bilgi formu, LAP-3 Gelişim Değerlendirme Ölçeği (The Learning Accomplishment Profile-3rd Edition) kullanılarak toplanmıştır. Kriter geçerliği için Marmara Gelişim Ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen veriler uygun bir istatistik paket programı ile analiz edilmiştir. Araştırmanın bütününde elde edilen sonuçlar göz önüne alındığında LAP-3 Gelişim Değerlendirme Ölçeği’nin Türk çocukları için geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu görülmüştür.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
13

Dal, Maide, and Muhammed Tunagür. "YAPAY ZEKA TABANLI CHATGPT'YE DAYALI ETKİNLİKLERİN 7. SINIF ÖĞRENCİLERİN METİN YAZMA, ELEŞTİREL VE YARATICI DÜŞÜNME BECERİLERİNE ETKİSİ." Bingöl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, no. 29 (April 28, 2025): 382–95. https://doi.org/10.29029/busbed.1621042.

Full text
Abstract:
Bu araştırmanın amacı yapay zekâ tabanlı ChatGPT’ye dayalı oluşturulan etkinliklerin 7.sınıf öğrencilerinin metin yazma, eleştirel ve yaratıcı düşünme becerilerine etkisini ortaya koymaktır. Araştırmada karma araştırma desenlerinden açıklayıcı ardışık desen kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2023- 2024 yılında Muş ilinde resmi bir ortaokulda öğrenim gören 50 yedinci sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Çalışma seçkisiz örnekleme ile yürütülmüş; öğrencilerin metin yazma, eleştirel düşünme ve yaratıcı düşünme becerilerini analiz etmek için 8 haftadan oluşan bir uygulama yapılmıştır. Araştırma boyunca veriler öyküleyici metin yazma becerisi değerlendirme formu, Yaratıcı Düşünme Eğilimi Ölçeği, Eleştirel Düşünme Eğilimi Ölçeği ve yarı yapılandırılmış görüşme formu ile toplanmıştır. Nicel verilerin analizinde betimsel istatistik ölçüleri, normallik dağılımı için çarpıklık ve basıklık istatistikleri, grupların ölçümleri arasındaki farkı belirlemek için bağımsız örneklemler t-testi ve aynı grubun farklı ölçümlerini karşılaştırmak için bağımlı örneklemler t-testi kullanılmıştır. Nitel veriler ise içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda elde edilen nicel bulgulara göre deney gurubunun yaratıcı düşünme son test puanlarının kontrol grubunun son test puanlarından anlamlı olarak yüksek olduğu; eleştirel düşünme son test puanlarında deney grubu lehine anlamlı farklılık olduğu, benzer şekilde yazma becerisi son test ölçümlerinde de deney grubu lehine anlamlı farklılık olduğu görülmüştür. Araştırmanın nitel bulgularına göre öğrenciler ChatGPT ile hazırlanan etkinliklerin yaratıcılıklarını arttırdığını, eleştirel düşüme becerilerine katkı sağladığını ve etkinlikler sayesinde metin yazma becerilerinde belirgin bir gelişme olduğunu ifade etmişlerdir. Sonuç olarak yapay zekâ destekli ChatGPT’ye dayalı oluşturulan etkinliklerin öğrencilerin metin yazma, eleştirel düşünme ve yaratıcı düşünme becerilerinin geliştirilmesinde etkili olduğu bulgusuna ulaşılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
14

Çevrim, Mustafa, Celaleddin Öztürk, and Hakan Kurt. "Makrofunguslara Yönelik Tutum Ölçeğinin Geliştirilmesi ve Konya Yöresinde Uygulanması." Journal of Fungus 13, no. 3 (2022): 81–98. http://dx.doi.org/10.30708/mantar.1202216.

Full text
Abstract:
Araştırmanın çalışma grubunu Konya ili ve ilçelerinde yaşayan genelde tarım ve hayvancılık ile uğraşan 515 şahıs oluşturmuştur. Bu şahıslardan 412 tanesi erkek, 113 tanesi de kadındır. Veri toplama aracının geliştirilmesi için öncelikle alan yazın taraması yapılmış ve ölçek geliştirme konusunda gerçekleştirilmiş araştırmalar incelenmiştir. Ölçeklerde yer alan maddelerden yola çıkılarak özgün 47 maddeden oluşan deneme formu hazırlanmıştır. Oluşturulan ölçek maddelerinin anlaşılırlık ve yeterlilik dereceleri hakkında, 1 eğitim bilimci, 1 ölçme ve değerlendirme ve 2 biyoloji alan eğitimi uzmanlarının görüşleri alınmıştır. Uzman görüşlerinden elde edilen dönütlere göre gerekli düzeltmeler yapıldıktan sonra, toplam 7 madde ölçme aracından çıkarılmıştır. Ön uygulama yapılmak üzere toplam 40 maddeden oluşan deneme ölçeği formu oluşturulmuştur. Faktör sayısının serbest bırakıldığı durumda 7 faktöre kadar inen döndürülmüş bileşenler matrisi varyans miktarlarına bağlı olarak 3 faktör ile sınırlandırılmış ve 13 maddenin ölçekten çıkarılmasıyla 27 maddeyle son şeklini almıştır. Yapılan güvenirlik analizleri sonucunda Cronbach-alfa değeri 0,85 olarak hesaplanmıştır. Geçerlik ve güvenirlik analizleri sonuçları, bu çalışma ile oluşturulan mantara yönelik tutum ölçeği, yeterli düzeyde geçerlik ve güvenirlik değerlerine sahip bir ölçek olduğunu göstermiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
15

Seven Şarkaya, Sevda, and Fatma Çobanoğlu. "Denetimin Öğretmenlerin Mesleki Gelişimine Katkısı Ölçeği Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması." Cumhuriyet International Journal of Education 14, no. 1 (2025): 151–61. https://doi.org/10.30703/cije.1475709.

Full text
Abstract:
Eğitim örgütlerinde denetim, öğretmenlerin performanslarını değerlendirme ve mesleki gelişimlerini destekleme amacıyla gerçekleştirilen bir süreçtir. Bu bağlamda bu araştırmanın temel amacı, denetimin öğretmenlerin mesleki gelişimine katkısını ölçebilme yeterliliğine sahip “geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı” geliştirmektir. Hedeflenen bu amaç doğrultusunda 5’li Likert tipinde 48 maddelik taslak bir ölçek hazırlanmıştır. Kapsam geçerliğini sağlamak amacıyla alınan 15 uzman görüşü sonucunda madde havuzdaki madde sayısı 64’e çıkarılmıştır. Maddelerin anlaşılabilirliğini ölçmek amacıyla 30 öğretmenle pilot uygulama yapılmıştır. “Açımlayıcı faktör analizi (AFA)” ve “doğrulayıcı faktör analizi (DFA)” iki ayrı örneklem grubundan alınan veriler ile sağlanmıştır. Olasılığı bilinmeyen yöntem kullanılarak varyansı ve çeşitliliği artırmak amacıyla Türkiye genelinde resmi okullardaki tüm kademelerde görev yapan öğretmenlerden AFA için 1313, DFA için 1018 öğretmene ulaşılmıştır. Verilerin AFA açısından KMO ölçümü .92 ve Barlett test ölçümü 7592.919 (p .70 olduğu ve modele ait uyum iyiliği indekslerinin (X²/Sd, NFI, RFI, CFI, IFI, GFI, RMSEA) oldukça iyi ve kabul edilebilir seviyede olduğu saptanmıştır. Bu sonuçlara göre, denetimin öğretmenlerin mesleki gelişimine katkısı ölçeğinin “ölçüm güvenirliğine sahip bir ölçme aracı” olduğuna karar verilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
16

Acar Güvendir, Meltem, Abdullah Faruk Kılıç, and Yeşim Özer Özkan. "Ölçek Seçiminde Arayış: Doğru Ölçeği Bulma Yolculuğu." Pamukkale University Journal of Education, no. 64 (May 19, 2025): 338–73. https://doi.org/10.9779/pauefd.1501330.

Full text
Abstract:
Bu çalışmanın amacı, geliştirilmiş ya da uyarlanmış bir ölçek kullanacak araştırmacılara rehberlik edecek kontrol listesi geliştirmektir. Bu amaçla araştırmacılar tarafından alanyazına dayalı olarak ölçek geliştirme ve uyarlama adımları hazırlanmış ve tüm adımların ağırlıkları tanımlanmıştır. Hazırlanmış olan adımlar ve ağırlıkları eğitimde ölçme ve değerlendirme alanında doktora derecesine sahip olan 10 akademisyene gönderilmiştir. Akademisyenlerden hem adımlara yönelik görüşleri hem de takdir ettikleri ağırlıklar istenmiştir. Gelen dönütlere göre düzenlemeler yapılarak ölçek geliştirme ve uyarlama adımlarının ağırlıkları tanımlanmış, adımların ağırlıklarına göre elde edilecek toplam puan göz önüne alınarak bir ölçüt belirlenmiştir. Hâlihazırda geliştirilmiş/uyarlanmış bir ölçeği seçecek araştırmacılara önerilen ölçüt temel alınarak bu ölçekleri seçip seçmeme konusunda bir referans sunulmuştur. Bu yönüyle çalışmanın geliştirilmiş ya da uyarlanmış ölçeklerin seçiminde rehber oluşturması açısından önemli katkıları olacağı düşünülmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
17

TÜRKKAN, Tuğba, Kenan BÜLBÜL, and Hatice ODACI. "Psikolojik Sağlamlığı Değerlendirme Ölçeği: Türkçe Versiyonuna İlişkin İlk Psikometrik Bulgular." Journal of Higher Education and Science 12, no. 2 (2022): 255–63. http://dx.doi.org/10.5961/higheredusci.897574.

Full text
Abstract:
Bu çalışmanın amacı Psikolojik Sağlamlığı Değerlendirme Ölçeği’nin (PSDÖ) Türkçe formunun psikometrik özelliklerinin&#x0D; değerlendirilerek, uyarlama çalışmasının yapılmasıdır. Araştırma grubunu Trabzon Üniversitesi’nde öğrenimlerine devam etmekte olan&#x0D; 377 kadın ve 181 erkek olmak üzere toplam 558 öğrenci oluşturmaktadır. Katılımcıların yaşları 18 ile 38 arasında değişmekte olup,&#x0D; yaşları ortalaması 19.94’tür (Ss= 1.98). Çalışma kapsamında yapılan doğrulayıcı faktör analizi sonucunda modelin kabul edilebilir uyum&#x0D; indekslerine sahip olduğu belirlenmiş ve iki boyutlu yapısına yönelik hipotez modelinin evrende doğrulandığı sonucuna varılmıştır.&#x0D; Ölçüt bağıntılı geçerliği sonuçlarına göre PSDÖ ile Kısa Psikolojik Sağlamlık, Yaşam Doyumu ve Oxford Mutluluk Ölçeği arasında pozitif&#x0D; yönde anlamlı düzeyde ilişkiler bulunmuştur. Ölçeğin, Cronbach alfa değeri .85, öz yeterlik olarak adlandırılan Faktör 1’in .78 ve özgüven&#x0D; olarak adlandırılan Faktör 2’nin .79, olarak hesaplanmıştır. Eş değer yarılar arasındaki güvenirlik katsayısının ise .72 ile yüksek güvenirliğe&#x0D; sahip olduğu tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda Psikolojik Sağlamlığı Değerlendirme Ölçeği’nin üniversite öğrencileri örnekleminde&#x0D; psikolojik sağlamlığı ölçmede geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu belirlenmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
18

Sinoplu, Gülbahar, Özgen Korkmaz, and Sevilay Karamustafaoğlu. "RADEC Öğrenme Modeli Hazır Bulunuşluk Ölçeği Geliştirme Çalışması." Ahi Evran Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 11, no. 1 (2025): 21–40. https://doi.org/10.31592/aeusbed.1565006.

Full text
Abstract:
Fen bilimleri eğitiminde günümüz öğrenme teorilerine uygun farklı öğrenme modelleri geliştirilip, etkililiği araştırılmaktadır. Bu modellerden biri RADEC öğrenme modelidir. Okuma (Read), Cevapla (Answer), Tartış (Discuss), Açıkla (Explain), Oluştur (Creat) aşamalarını içermektedir. Çalışmanın amacı, ortaokul öğrencilerinin RADEC öğrenme modelinin uygulamalarına yönelik hazır bulunuşluklarının belirlenmesinde yararlanılabilecek bir ölçek geliştirmektir. Araştırmanın örneklemini Karadeniz Bölgesinde bulunan bir ildeki ortaokullarda öğrenim görmekte olan 478 ortaokul öğrencisi oluşturmaktadır. Ölçek geliştirme sürecinde literatür taraması ile RADEC öğrenme modelinin tüm aşamaları için gerekli hazır bulunuşluğa yönelik maddeleri içeren madde havuzu oluşturulmuştur. Kapsam geçerliğini sağlamak amacıyla fen bilimleri eğitimi, ölçek geliştirme ve ölçme değerlendirme uzmanlarının görüşleri alınarak ve 40 maddeden oluşan bir ölçek oluşturulmuştur. Ölçeğin faktör yapısı açımlayıcı faktör analizi ile ortaya konulmuştur. Ölçek son durumda üç faktör ve 22 maddeden oluşmaktadır. Ölçeğe ilişkin hesaplanan Omega değeri .962 Cronbach Alpha güvenirlik katsayısı .962 olarak belirlenmiştir. Açımlayıcı faktör analizi sonucunda hesaplanan Cronbach Alpha ve Omega değerlerine göre RADEC öğrenme modelinin uygulamalarına yönelik hazır bulunuşluk ölçeğinin geçerli ve güvenilir veri toplama aracı olduğu belirlenmiştir. Çalışma sonucunda, 5’li likert türünde olan ve RADEC modelinin uygulamalarına yönelik hazır bulunuşlukları ölçebilen geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı geliştirilmiştir. RADEC modelini kullanmayı düşünen öğretmenlerin öğrencilerinin hazır bulunuşluk düzeyini belirlemesi ve akademisyenlerin çalışmalarında kullanması açısından önerilmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
19

Gökçe Tekin, Özlem. "Yapay Zekâ Okuryazarlık Ölçeği Geliştirme ve Doğrulama Çalışması." Batı Anadolu Eğitim Bilimleri Dergisi 16, no. 1 (2025): 418–34. https://doi.org/10.51460/baebd.1609636.

Full text
Abstract:
Hayatın birçok alanında yer alan Yapay Zekâ (YZ) teknolojisi, eğitimde de yer edinmiştir. Eğitim sisteminin bir parçası olan öğrencilerin YZ teknolojisine ait okuryazarlığını tespit ederek YZ okuryazarlığını teşvik etmek önemlidir. Bunun için ise YZ okuryazarlığını etkili bir şekilde ölçmeye yardımcı olan ölçme araçlarına ihtiyaç vardır. Bu çalışma ile geçerli ve güvenilir bir Yapay Zekâ Okuryazarlık Ölçeği (YZOÖ) geliştirmek amaçlanmıştır. Çalışmanın katılımcıları Türkiye’nin iki farklı ilinde öğrenim gören ortaokul öğrencilerinden oluşmaktadır. Ölçek, açımlayıcı ve doğrulayıcı analizler (AFA ve DFA) yoluyla test edilmiştir. AFA sonuçları, ölçeğin Bilme-Anlama, Uygulama-Değerlendirme ve Etik olmak üzere üç faktörden ve 15 maddeden oluştuğunu ortaya koymuştur. Toplam varyansın %60.92’sini açıklayan bu yapı, birinci ve ikinci düzey çok faktörlü model ile doğrulanmıştır. Doğrulanmış YZOÖ’nün ve alt boyutlarının Cronbach alfa değerleri ve test tekrar test sonuçları ölçeğin yüksek güvenirlikte olduğunu göstermiştir. Geliştirilen bu ölçek Türkiye’de YZ literatüründeki önemli bir boşluğu doldurarak öğrencilerin YZ okuryazarlığını ölçmek için araştırmacılara doğrulanmış bir araç sunmaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
20

Usbaş, Hande, and Rengin Zembat. "Miller Fonksiyon ve Katılım Ölçeği: 48-95 ay arası çocuklar için geçerlik ve güvenirlik çalışması." Erken Çocukluk Çalışmaları Dergisi 3, no. 2 (2019): 406. http://dx.doi.org/10.24130/eccd-jecs.1967201932164.

Full text
Abstract:
Erken çocukluk dönemi motor becerilerin yeterlilik ve gelişimi için kritik bir dönemdir. Çocukların motor gelişimlerini anlamak ve uygun planlamalar yapabilmek amacıyla motor gelişimin değerlendirilmesi gereklidir. Bu araştırmada, 48-95 ay arası çocukların motor gelişimlerini değerlendirmek amacıyla Miller Fonksiyon ve Katılım Ölçeği’nin Türkçe formunun geçerlik ve güvenirlik çalışması yapılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 48-95 ay arası motor gelişim gecikmesi gösteren grup dâhil olmak üzere toplam 262 çocuk oluşturmaktadır. Araştırma verileri; araştırmacı tarafından oluşturulan kişisel bilgi formu ve Miller Fonksiyon ve Katılım Ölçeği kullanılarak toplanmıştır. Uyum geçerliğini belirlemek amacıyla Gazi Erken Çocukluk Gelişimi Değerlendirme Aracı ve Frostig Gelişimsel Görsel Algı Testi kullanılmıştır. Miller Fonksiyon ve Katılım Ölçeği’nin geçerlik çalışması kapsamında yapı geçerliği, diğer değişkenlerle olan ilişkisi ve klinik ayırt edici geçerliği kanıtlanmıştır. Güvenirlik çalışması kapsamında, iç tutarlılığı, test-tekrar test güvenirliği ve bağımsız değerlendiriciler arası korelasyon katsayısı hesaplanmıştır. Araştırma sonuçları göz önünde bulundurulduğunda, Miller Fonksiyon ve Katılım Ölçeği Türkçe formunun 48-95 ay arası çocuklar için geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu görülmüştür.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
21

KİREMİTCİ, Olcay, Lale YILDIZ ÇAKIR, Berkcan BOZ, Mustafa ENGÜR, and Hikmet VURGUN. "Öğretmen Adaylarının Mesleki Tutum ve Yeterlik Algılarının, Mizaç Tiplerine Göre Değerlendirilmesi: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Pedagojik Formasyon Sertifika Programı Üzerine Bir Araştırma." Cukurova University Faculty of Education Journal 51, no. 1 (2022): 367–90. http://dx.doi.org/10.14812/cuefd.985514.

Full text
Abstract:
Bu çalışmanın amacı beden eğitimi ve spor branşında formasyon eğitimi sertifika programına katılan öğretmen adaylarının, mesleki tutum, öz-yeterlik algıları ve mizaç tiplerinin incelenmesidir. Katılımcıların belirlenmesinde, seçkisiz örnekleme yöntemlerinden küme örneklemesi kullanılmış ve çalışma ilişkisel tarama modeli ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya 179’u kadın (Yaş ortalaması= 22.85 ± 2.93), 267’si erkek (yaş ortalaması= 23.39 ± 2.68), olmak üzere toplamda 446 (Yaş ortalaması= 23.18 ± 2.79) öğretmen adayı katılmıştır. Araştırmada kullanılan veri toplama araçları, Demografik Bilgi Formu, Öğretmenlik Öz-Yeterlik Ölçeği, Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Tutum Ölçeği ve Dokuz Tip Mizaç Ölçekleri kullanılmıştır. Elde edilen bulgular kapsamında, beden eğitimi ve spor öğretmeni adaylarının mesleki tutumları cinsiyet değişkenine göre istatiksel olarak anlamlı bir farklılık gösterirken, bu farka ait etki büyüklüğü küçük düzeydedir. Bunun yanı sıra, katılımcıların bireysel öğretim yeterlikleri ile mesleki tutumları arasında istatistiksel olarak anlamlı ve yüksek düzeyde korelasyon gözlenmiştir. Araştırma sonucunda, bireysel öğretim yeterlik düzeyleri yüksek eğitimciler yetiştirmek; bu bağlamda öğretmen yetiştirme programlarında kişilik özellikleri, mesleğe yönelik tutumlar ve öz-yeterlik algılarının değerlendirilmesi amacıyla ölçme-değerlendirme süreçlerine yer verilmesi önerilmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
22

Çitil Akyol, Canan, and Ezgi Sumbas. "Ergenler için Dijital Oyun Rahatsızlığı Ölçeği: Türkçeye Uyarlama, Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması." Eğitim ve Toplum Araştırmaları Dergisi 12, no. 1 (2025): 19–31. https://doi.org/10.51725/etad.1586870.

Full text
Abstract:
Bu çalışmanın amacı, Paschke ve arkadaşları (2020) tarafından geliştirilmiş̧ olan Dijital oyun Rahatsızlığı Ölçeği’nin 10-17 yaş arası ergenlerden oluşan örneklemde uyarlama, geçerlik ve güvenirlik çalışmasını yapmaktır. Dijital Oyun Rahatsızlığı Ölçeği’nin uyarlanması sürecinde öncelikle alan yazın taraması yapılmıştır. Ergenlerin oyun bağımlılık durumlarını incelemek temel alındığından maddelerin çevrilmesi sürecinde beş öğrencinin oyun bağımlılığı konusundaki görüşleri alınmıştır. Görüşlerden ve literatürden elde edilen bilgilere göre maddeler araştırmacılar tarafından çevrilmeye başlanmıştır. Sorular iki farklı zamanda iki rehberlik ve psikolojik danışmanlığı, bir ölçme ve değerlendirme alanında doktor unvanına sahip uzmanlar tarafında sorular değerlendirilmiş ve uyum düzeylerine göre maddeler netleştirilmiştir. Verilerin Analizi sürecinde öncelikle açımlayıcı faktör analizi daha sonrasında ise doğrulayıcı faktör analizi yapılmıştır. Modellere ait uyum indeksleri ve analizler LİSREL istatistik programı kullanılarak yapılmıştır. Analizler sonucunda ölçeğe ait olarak elde edilen yapının iki faktörlü yapıya uygun olduğu gözlemlenmiştir. Dolayısı ile uyarlanan ölçek; kontrol kaybı (faktör 1) ve negatif sonuçlar (faktör 2) iki alt boyut ve toplanabilir halde genel tek bir boyuttan meydana gelmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
23

Turhal, Ebru, Fulya Batmaz, and Yeter Kurt. "Öğrenci Merkezli Karma Öğretim Yönteminin Hemşirelik Öğrencilerinin Öz Değerlendirme, Memnuniyet Ve Özgüveni Üzerindeki Etkisi." Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 13, no. 1 (2024): 185–92. http://dx.doi.org/10.37989/gumussagbil.1272375.

Full text
Abstract:
Z kuşağı öğrencileri aktif öğrenme yöntemlerine ihtiyaç duymaktadırlar. Hemşirelik eğitiminde bilgi, beceri ve tutuma yönelik yeterliliklerin kazanılmasında birkaç yöntemin birlikte kullanılması önerilmektedir. Bu çalışmada, öğrenci merkezli öğrenmeye dayalı karma öğretim yönteminin temel hemşirelik becerilerinin öğreniminde öğrencilerin bilgi, memnuniyet ve özgüveni üzerindeki etkisini saptamak amacıyla tanımlayıcı tipte yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini bir üniversitenin hemşirelik bölümünde öğrenim gören, ilk klinik staj deneyimini yaşayan, araştırmaya katılmaya gönüllü 166 hemşirelik öğrencisi oluşturmuştur. Veriler 2022 Eylül ayında toplanmıştır. Verilerin toplanmasında araştırmacılar tarafından hazırlanan kişisel bilgi formu, Öğrenci Memnuniyeti ve Öğrenmede Kendine Güven Ölçeği kullanılmıştır. Ayrıca eğitim öncesi ve eğitim sonrası öğrencilerin kendi bilgi, becerilerini 10 üzerinden puanlaması istenmiştir. Çalışmaya katılan öğrenciler, basit rastgele örneklem yöntemi ile beşerli gruplara bölünmüştür. Her grup sırasıyla standardize hasta kullanılan birinci istasyona ve sonrasında orta düzey simülatör kullanılan ikinci istasyona alınmıştır. Araştırmaya katılan öğrencilerin hasta kabulü ve hemşirelik süreci öz değerlendirmeleri eğitim öncesi 5.5±2,8, eğitim sonrası 5,9±2,5 olduğu, eğitim öncesi ve sonrası arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu saptanmıştır. Öğrencilerin yaşam bulguları ölçme ve değerlendirme öz değerlendirmesi eğitim öncesi 6,3±3,0, eğitim sonrası ise 6,4±2,8 olduğu, iki değerlendirme arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık olduğu belirlenmiştir. Bu araştırmada karma öğretim yöntemlerinin hemşirelik öğrencilerinin bilgi, özgüven ve memnuniyetini arttırdığı belirlenmiştir. Bu doğrultuda hemşirelik eğitiminde karma öğretim yöntemlerinin yaygınlaştırılması ve eğitim müfredatına entegrasyonu önerilebilir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
24

ÇINAR, Pınar. "Tasarım Eğitiminde Sanat Eğitimi Üzerine Karşılaştırmalı Bir İnceleme ve Öneriler." Academic Perspective Procedia 4, no. 3 (2021): 15–25. http://dx.doi.org/10.33793/acperpro.04.03.6.

Full text
Abstract:
Eleştirel düşünme, analitik düşünme, yaratıcı düşünme, sorun çözme, çözümleme, bireşim, değerlendirme gibi becerileri kapsayan üst düzey düşünme becerisinin kazanılmasında sanat eğitimi önemli bir konuma sahiptir. Yükseköğretim düzeyinde moda tasarımı eğitimiyle üst düzey düşünme becerisine sahip tasarımcılar yetiştirilmesi hedeflenmektedir. Türkiye’de lisans düzeyinde moda tasarımı programlarında verilen sanat eğitimini, yurtdışında moda tasarımı lisans programlarında verilen sanat eğitimiyle karşılaştırarak, sektörde çalışan moda tasarımı lisans düzeyi mezunların sanat eğitimine ilişkin görüşleriyle değerlendirmek ve moda tasarımı alanı sanat eğitimi derslerine yönelik öneriler geliştirmek çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Bu amaçla, Türkiye ve yurtdışında lisans düzeyi moda tasarımı programlarında verilen sanat eğitimi dersleri incelenmiş, sektörde çalışan lisans mezunu 35 katılımcıdan sanat eğitimi derslerine ilişkin görüş alınmıştır. Program incelemelerinin analizinde betimsel analizden yararlanılmıştır. Mezun görüşlerinin analizinde ise ölçme formuyla toplanan verilere frekans, yüzde dağılım, çoklu cevap analizi temelinde tanımlayıcı istatistik uygulanmıştır. Türkiye ve yurtdışında moda tasarımı lisans programlarında verilen sanat eğitimi derslerine ilişkin gerçekleştirilen inceleme ve sektörde çalışan mezunların görüşleri sonucunda profesyonellerin ve sektörün paydaş olacağı proje, saha uygulamaları, staj, teknik gezi ve etkinlikler ile yapılandırılmış, uygulama ve etkinlik ağırlıklı sanat eğitimi önerisi getirilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
25

KARA, Mehmet, Nuriye Şeyma KARA, and Mehmet Çağrı Çetin. "SPORCULARDA MENTAL YORGUNLUK FARKINDALIK ÖLÇEĞİ (SMYFÖ): GEÇERLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI." Ankara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu SPORMETRE Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi 22, no. 1 (2024): 53–69. http://dx.doi.org/10.33689/spormetre.1372921.

Full text
Abstract:
Bu çalışmada aktif sporcuların antrenman ya da müsabaka sonrası karşı karşıya kalabilecekleri mental yorgunluklarının ne derece farkında olduklarını saptamaya yönelik bir ölçme aracı geliştirilmesi amaçlanmıştır. Niteliksel adımlar kapsamında literatür incelemesi sonrası madde havuzu oluşturmak için uzmanlar ile odak grup görüşmeleri gerçekleştirilmiş ve alanında uzman 70 sporcuya kompozisyon yazdırılmıştır. Niceliksel adımlar kapsamında ise geçerlik ve güvenirlik analizleri gerçekleştirilmiştir. İlk olarak oluşturulan 51 maddelik madde havuzu ve likert tipi seçimi için hazırlanan uzman değerlendirme formu, çevrimiçi olarak Lawshe tekniğine göre değerlendirilmek üzere 30 uzmana gönderilmiştir. Uzman dönütlerine göre 15 madde silinerek madde havuzu 36 maddeye indirgenmiş, likert tipi olarak ise 5’li yapı tercih edilmiştir. Deneme ölçek formu ile ulaşılan 916 gözlem (X̄yaş=20.52±6.15) için sayıltılar test edilerek AFA gerçekleştirilmiş ve 25 maddelik tek faktörlü yapı elde edilmiştir. Tekrar 613 sporcudan (X̄yaş=18.26±5.86) veri toplanmış, sayıltılar test edilerek Lisrel Programı ile DFA gerçekleştirilmiştir. Elde edilen tek faktöre ait standardize yük değerleri, maddelere ait ortak varyanslar, model uyum iyiliği değerleri ve maddelerin T değerleri incelenerek 25 maddeden oluşan tek faktörlü yapı, bir model olarak doğrulanmış ve model uyum indeksleri kabul edilebilir düzeye ulaşmıştır (χ2/sd= 1307.60/287=4.55; RMSEA=.079, NFI=.96; NNFI=.96, CFI=.96). Ölçeğe ait tek faktörde açıklanan varyans %52.486 ve cronbach alfa iç tutarlık katsayısı .96, AVE= .503 ve CR=.94 olarak hesaplanmıştır. Ulaşılan sonuçlar neticesinde ‘’Sporda Mental Yorgunluk Farkındalığı Ölçeği (SMYFÖ)’’ psikometrik özellikleri yüksek geçerli ve güvenilir bir ölçek olarak ortaya konulmuştur.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
26

Tokatli, Dilek, and Tuba Acar Erdol. "Ortaokul Düzeyinde Dijital Bağımlılık Farkındalığı Programının Geliştirilmesine Yönelik İhtiyaç Analizi." Bağımlılık Dergisi 26, no. 4 (2025): 431–50. https://doi.org/10.51982/bagimli.1630597.

Full text
Abstract:
Amaç: Bu çalışma, ortaokul öğrencilerinin dijital bağımlılık konusundaki farkındalık eğitimi ihtiyaçlarını belirlemeyi amaçlamıştır. Yöntem: Araştırmada karma yöntem deseni kullanılmıştır. Nicel boyut tarama modeline, nitel boyut ise durum çalışmasına dayalıdır. Çalışma grubu, nicel kısımda 292 ortaokul öğrencisinden, nitel kısımda ise 8 okul psikolojik danışmanı ve 8 akademisyenden oluşan 16 katılımcıdan oluşmaktadır. Veri toplama aracı olarak Kişisel Bilgi Formu, Çocuklar İçin Dijital Bağımlılık Ölçeği ve Yarı Yapılandırılmış Görüşme Formu kullanılmıştır. Nicel veriler betimsel istatistiklerle, nitel veriler ise betimsel analiz yöntemiyle değerlendirilmiştir. Bulgular: Öğrencilerin en çok kullandığı dijital cihazlar sırasıyla cep telefonu, TV, bilişim teknolojileri araçları ve oyun konsoludur. Katılımcıların %24,3'ü günlük dijital cihaz kullanmadığını, %57,2'si bir saat, %14,7'si iki saat, %3,8'i ise üç saat kullandığını belirtmiştir. Öğrencilerin riskli dijital cihaz kullanım düzeyinin düşük olduğu tespit edilmiştir. Araştırma sonucunda, kazanım, içerik, öğrenme-öğretme süreci ve ölçme-değerlendirme boyutlarını içeren altı temalı bir eğitim programı önerisi geliştirilmiştir. Sonuç: Elde edilen bulgular doğrultusunda, dijital bağımlılık farkındalık programının hazırlanması ve öncelikle sekizinci sınıflardan başlayarak diğer kademelerde uygulanması önerilmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
27

Bakaç, Ebru, and Raşit Özen. "Material design self- efficacy belief scale: a validity and reliability studyMateryal tasarımı öz-yeterlik inancı ölçeği: geçerlik ve güvenirlik çalışması." International Journal of Human Sciences 12, no. 2 (2015): 461. http://dx.doi.org/10.14687/ijhs.v12i2.3341.

Full text
Abstract:
&lt;p&gt;The aim of this study is to develop a scale which will be used to determine preservice teachers’ material design self-efficacy beliefs. Draft scale consist of 74 items created as a result of the examination of Education Faculty curriculum and Instructional Technologies and Material Design course books were presented to the fifteen measurement and evaluation, computer and instructional technologies and curriculum development field experts opinions. Draft scale is reduced to 53 items according to field experts opinions. The participants of the study were 300 preservice teachers who were studying at Abant Izzet Baysal University in academic year 2013-2014. Participants were selected by using random sampling method. The construct validity of scale was tested by using exploratory and confirmatory factor analysis and a three-factor structure scale which accounts of 48% of total variance was reached. As a result of factor and item analysis, a 25 item-final scale was obtained. The cronbach alpha reliability coefficient of the scale was calculated as 0,92. Those results show that this scale can be used as an appropriate measurement tool to preservice teachers’ material design self-efficacy beliefs.&lt;/p&gt;&lt;p&gt; &lt;/p&gt;&lt;p&gt;&lt;strong&gt;Özet&lt;/strong&gt;&lt;/p&gt;&lt;p&gt;Bu araştırmanın amacı öğretmen adaylarının materyal tasarımı öz-yeterlik inanç düzeylerini belirlemek için kullanılacak bir ölçme aracı geliştirmektir. Eğitim Fakültesi öğretim programları ile Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı ders kitaplarının incelenmesi sonucu oluşturulan 74 maddelik taslak ölçme aracı ölçme ve değerlendirme, bilgisayar ve öğretim teknolojileri ile program geliştirme alanlarında çalışan on beş uzmanın görüşüne sunulmuştur. Alan uzmanlarının görüşü sonucu taslak ölçeğin madde sayısı 53 olarak sınırlandırılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu 2013-2014 eğitim–öğretim yılında Abant İzzet Baysal Üniversitesi’nde öğrenim gören ve ÖTMT dersini daha önce almış olan 300 öğretmen adayı oluşturmuştur.&lt;strong&gt; &lt;/strong&gt;Katılımcılar tesadüfi örnekleme yöntemi ile belirlenmiştir. Ölçeğin yapı geçerliği açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi yapılarak test edilmiş ve toplam varyansın % 48’ini açıklayan üç boyutlu bir yapıya ulaşılmıştır. Faktör analizleri ve madde analizleri sonucunda 25 maddelik nihai ölçek elde edilmiştir. Ölçeğin Cronbach-Alfa güvenirlik katsayısı 0,92 olarak hesaplanmıştır. Elde edilen bu sonuçlar ölçeğin öğretmen adaylarının materyal tasarlamaya yönelik öz-yeterlik inançlarının ölçülmesi için uygun bir ölçme aracı olarak kullanılabileceğini göstermektedir.&lt;/p&gt;
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
28

Ertekin Pınar, Şükran, Özlem Duran Aksoy, Büşra Cesur, and Gülseren Dağlar. "Critical thinking tendencies and communication skills of midwifery students: A follow-up study by yearsEbelik öğrencilerinin eleştirel düşünme eğilimleri ve iletişim becerileri: Yıllara göre izlem çalışması." Journal of Human Sciences 14, no. 2 (2017): 1117. http://dx.doi.org/10.14687/jhs.v14i2.4250.

Full text
Abstract:
The study was conducted to examine critical thinking tendencies and communication skills of midwifery students by years. The sample of the study consists of 56 midwifery students who study between 2012 and 2016 education periods. The data were collected with Personal Information Form, the Communication Skills Assessment Scale (CSAS) and the California Critical Thinking Tendency Scale (CCTTS). CSAS average score was found as 101.66±8.30 in the first follow-up, as 96.66±13.85 in the fifth follow-up. Total CCTTS average score was found as 222.70±24.77 in the first follow-up, as 218.04±26.60 in the fifth follow-up. In the study, a statistically significant difference was found between the groups (p=0.002) in CSAS measurements. In analytical dimension which is from CCTTS sub-groups, there was a statistical significant difference between groups (p=0.000) in measurements. 75% of the students in the first follow-up, 73.2% in the second and third follow-up, 82.1% in the fourth follow-up and 76.8% in the fifth follow-up tend to have a low level of critical thinking. Communication skills assessment of midwifery students' is high but the majority have a low tendency to think critically. Assessment of communication skills in the first and the second follow-ups and their tendencies of critical thinking on the analytical dimension in the first follow-ups are higher. ÖzetAraştırma ebelik bölümünde öğrenim görmekte olan öğrencilerin eleştirel düşünme eğilimleri ve iletişim becerilerinin yıllara göre incelenmesi amacı ile yapılmıştır. Örneklemi 2012-2016 eğitim öğretim döneminde ebelik bölümüne devam eden 56 öğrenci oluşturmuştur. Veriler, Kişisel Bilgi Formu, İletişim Becerilerini Değerlendirme Ölçeği (İBDÖ) ve Kalifornia Eleştirel Düşünme Eğilimleri Ölçeği (KEDEÖ) ile toplanmıştır. İBDÖ puan ortalaması birinci izlemde 101.66±8.30, beşinci izlemde 96.66±13.85 olarak bulunmuştur. Toplam KEDEÖ puan ortalaması birinci izlemde 222.70±24.77, beşinci izlemde 218.04±26.60’dır. Araştırmada İBDÖ’nin izlemler sırasındaki ölçümlerinde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu (p=0.002) bulunmuştur. KEDEÖ alt boyutlarından analitiklik boyutunda izlemler sırasındaki ölçümlerde gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark olduğu (p=0.000) saptanmıştır. Öğrencilerin birinci izlemde %75’i, ikinci ve üçüncü izlemde %73.2’si, dördüncü izlemde %82.1’i ve beşinci izlemde %76.8’i düşük düzeyde eleştirel düşünme eğilimlerine sahiptir. Ebelik öğrencilerinin iletişim becerilerini değerlendirmesi yüksek, çoğunluğunun eleştirel düşünme eğilimleri düşüktür. Birinci ve ikinci izlemde iletişim becerilerini değerlendirmeleri, birinci izlemde de analitik boyutta eleştirel düşünme eğilimleri yüksektir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
29

Akgül, Beyza Merve, and Suat Karaküçük. "Free time management scale: Validity and reliability analysisBoş zaman yönetimi ölçeği: Geçerlik- güvenirlik çalışması." International Journal of Human Sciences 12, no. 2 (2015): 1867. http://dx.doi.org/10.14687/ijhs.v12i2.3445.

Full text
Abstract:
&lt;p&gt;The aim of this research is to adapt the Free time management scale (Wei-Ching Wang, Chin-Hsung Kao, Tzung-Cheng Huan, Chung-Chi Wu, 2011) to Turkish and to examine its psychometric properties. The research was conducted on 447 university students from various faculties of Gazi University, Turkey. First of all, lingual equivalence of the scale was applied. Explanatory (EFA) and confirmatory factor analysis (CFA) were used for validity analysis of the scale. In the result of the EFA, Being in English originally, this scale consisted of 15 items and 4 dimensions. While the number of the items were exactly the same in the ‘leisure attitude’ and ‘scheduling’, ‘goal setting and technique’ was 6 items and ‘evaluating’ was 3 items. Confirmatory factor analysis (CFA) was applied to test the four factor construct of the scale. Internal consistency coefficient of the whole scale was found to be .83 and test retest reliability of the scale was found to be .86. To this end, According to the validity and reliability analyses, it was found that this scale is a reliable and valid scale to be used to determine free time management of university students in Turkey.&lt;/p&gt;&lt;p&gt; &lt;/p&gt;&lt;p&gt;&lt;strong&gt;Özet&lt;/strong&gt;&lt;/p&gt;&lt;p&gt;Bu çalışmanın amacı, Wei-Ching Wang, Chin-Hsung Kao, Tzung-Cheng Huan, Chung-Chi Wu isimli kişiler (2011) tarafından geliştirilen Boş Zaman Yönetimi Ölçeğini Türkçeye uyarlamak ve ölçeğin geçerlik ve güvenirlik analizlerini yapmaktır. Araştırmaya Gazi Üniversitesi’nin çeşitli bölümlerinde öğrenim gören 447 üniversite öğrencisi katılmıştır. Öncelikle ölçeğin dilsel eşdeğerliği incelenmiş ve dilsel eşdeğerliğe sahip olduğu görüldükten sonra geçerlik ve güvenirlik analizleri yapılmıştır. Ölçeğin geçerlik çalışmasına, açımlayıcı (AFA) ve doğrulayıcı faktör analizleri (DFA) kullanılmıştır. AFA sonucunda, , 15 madde ve 4 alt boyuttan oluşan bir ölçme aracı elde edilmiş ve alt boyutlarda yer alan maddelerin ‘boş zaman tutumu’ ve ’programlama’ alt boyutlarındaki maddelerin orijinal formdaki maddelerle birebir örtüştüğü gözlenirken, ‘amaç belirleme ve yöntem’ alt boyutunda 6 madde, ‘değerlendirme’ alt boyutunda ise 3 madde gözlemlenmiştir. Yapılan doğrulayıcı faktör analizinde ölçeğin orijinal formla uyumlu olduğu görülmüştür. Ölçeğin Cronbach Alpha değeri .83 ve test-tekrar test güvenirliği ise .86 bulunmuştur. Alt boyutlar için ise iç tutarlık katsayıları .71-.81 arasında değişmektedir. Bu sonuçlara göre ölçeğin geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğu söylenebilir.&lt;/p&gt;
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
30

Doğanay, Ahmet. "From the Editor in Chief." Pegem Eğitim ve Öğretim Dergisi 3, no. 1 (2013): i. http://dx.doi.org/10.14527/c3s1e.

Full text
Abstract:
Değerli bilgi üretici ve tüketicileri,&#x0D; &#x0D; Pegem Eğitim ve Öğretim Dergisi'nin (PEGEGOG) yeni bir sayısıyla daha birlikteolmaktan duyduğum mutluluğu sizlerle paylaşmak istiyorum. Dergimiz siz değerli hakem,yazar ve okuyucuların katkısıyla iki yaşını doldurdu. Böylece Ulakbim ulusal veritabanınabaşvuru hakkını elde ettik. Bu sayımız yayımlanır yayımlanmaz Ulakbim veritabanına başvuru yapacağız. Bu arada Ebscho Host, Arastirmax yapacağız. ve ASOS Index veritabanlarında taranmaya başladığımızı belirtmek istiyorum.&#x0D; &#x0D; Bu sayı ile birlikte dergimizde bazı değişiklikler gerçekleştirdik. Dergimize başvurusisteminde bazı sorunlar yaşanıyordu. Bu nedenle sistemi yenileyerek farklı bir web adresioluşturduk. Bu arada dergimize yeni bir kısaltma isim de oluşturduk. Pegegog isminibeğeneceğinizi ve daha kolay hatırlayacağınızı umuyorum. Derginin web sitesinde yazarlar vehakemler için başvuru videoları oluşturduk. Ayrıca yazarlar için değerlendirme ölçütleri,değerlendirme süreci ve makale kapsamı ve düzeni açısından bilgi notları koyduk. Bu not vevideolarla artık dergimize makale yükleme sürecinde sorun yaşamayacağınızı umuyorum.Sistemin yenilenmesiyle birlikte artık makale yüklemeden düzeltilmiş makalelerin tekrargönderilmesine tüm işlemlerin on line olarak yapılmasını öngörüyoruz. Başlangıçta bazısorunlar yaşama olasılığımız olsa da kısa sürede sistemin işler hale geleceğini düşünüyoruz. Sistemimizin yenilenmesinde büyük emek harcayan sevgili Serkan DİNÇER'e sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum. Sistem değişikliğiyle birlikte aldığımız yeni kararlardan birisi de,hakemlik yapan değerli hocalarımızın isimlerini dergide yayımlamak. Hakemlerimizin kısıtlıve değerli zamanlarından çalarak dergimizin daha nitelikli yazılar yayımlamasına verdiklerikatkıyı bir kez daha saygıyla anarak, tüm hakemlerimize sonsuz teşekkürlerimi sunuyorum.&#x0D; &#x0D; Bu sayıda hakem değerlendirme süreci tamamlanan 6 makaleyi yayımlıyoruz. MehmetASLAN ve Songül ALTINIŞIK ilköğretim okullarındaki stratejik planların taklitçi eşbiçimlilikdüzeylerinin belirlenmesi amacıyla Van ilindeki stratejik planları ayrıntılı olarak inceleyipsonuçlarını paylaşıyorlar Ragıp ÇAVUŞ, Ünsal UMDU TOPSAKAL ve Aysun ÖZTUNAKAPLAN informal öğrenme ortamlarının çevre bilinci kazandırmasındaki rolünü KocaeliBilgievleri örneğiyle betimliyorlar. Mehmet İNAN ve Fatih DERVENT beden eğitimi ve sınıföğretmeni adaylarının demokratik eğilimleri ile sınıf yönetimi anlayışları arasındaki ilişkiyiortaya koyuyorlar. Memet KARAKUŞ ve Melis YEŞİLPINAR ilköğretim altıncı sınıfmatematik dersinde uygulanan etkinliklerin ve ölçme-değerlendirme sürecini nitel biryaklaşımla inceleyip sonuçlarını paylaşıyorlar. Ceyhun OZAN ve Muhammed ÇİFTÇİ eğitimfakültesi öğrencilerinin öğrenme yaklaşımları tercihleri ve öğrenmeye ilişkin algılarını farklıdeğişkenler açısından inceliyorlar. Adem ÖCAL, Hilmi DEMİRKAYA ve Ayşen ALTINOKise ilköğretim öğrencilerine yönelik sosyal duyarlılık ölçeği geliştirme çalışmasının sonuçlarınıbizimle paylaşıyorlar. Yazarlarımızın çalışmalarıyla hem kuramsal hem uygulamada eğitimbilimlerine önemli katkılar yaptığına inanıyorum.&#x0D; &#x0D; Baharın içinde barındırdığı enerji, güzellik ve umutların tüm yazar, hakem veokuyucularımıza güç ve mutluluk getirmesini diliyor, gelecek sayıda buluşmak dileğiylesaygılarımı sunuyorum.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
31

Çakmaktepe, Mehmet, Gür Emre Güraksın, and Muharrem Kürşat Yalım. "ÇOKTAN SEÇMELİ TESTLERİN GÜVENİRLİK ANALİZİ: WEB UYGULAMASI GELİŞTİRME VE KULLANILABİLİRLİK DEĞERLENDİRMESİ." Toplum Ekonomi ve Yönetim Dergisi 6, no. 2 (2025): 252–77. https://doi.org/10.58702/teyd.1642933.

Full text
Abstract:
Bu çalışma, çoktan seçmeli testlerin güvenirlik analizini gerçekleştiren bir çevrimiçi platformun kullanılabilirliğini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Araştırma kapsamında, kendi geliştirdiğimiz istatistiksel parametreleri analiz eden bir web sitesi olan ‘sinavanalizlerim.com’ incelenmiş ve kullanıcı deneyimi, dört alt boyuttan oluşan Web Sitesi Kullanılabilirlik Ölçeği temel alınarak ölçülmüştür. Örneklem grubunu oluşturan 50 akademisyen, web sitesinin gezinme kolaylığı, tasarım tutarlılığı, erişim hızı ve kullanım kolaylığı olmak üzere dört alt boyutta değerlendirilmiştir. Elde edilen sonuçlar, web sitesinin tasarım tutarlılığı, menü ve içerik uyumu ile hızlı erişim özellikleri açısından kullanıcılar tarafından olumlu karşılandığını göstermektedir. Bununla birlikte, platformun etkinliğini artırmak için konu temelli soru eşleştirme, yapay zekâ destekli geri bildirim mekanizmaları ve notlandırma entegrasyonunun eklenmesi önerilmektedir. Bu tür iyileştirmelerin, ölçme ve değerlendirme süreçlerinin kalitesini artırarak eğitim alanında daha etkin bir kullanım sağlayabileceği öngörülmektedir. Araştırmanın metodolojisi çerçevesinde, veri toplama yöntemi olarak anket kullanılmış ve elde edilen veriler SPSS programı ile analiz edilmiştir. Web sitesi kullanılabilirliği açısından faktör analizleri gerçekleştirilmiş ve Cronbach’s Alpha katsayısı 0,885 olarak hesaplanmıştır, bu da ölçeğin güvenilir olduğunu göstermektedir. Sonuç olarak, ‘sinavanalizlerim.com’, çoktan seçmeli testlerin değerlendirilmesi konusunda çok etkili bir dijital araç olarak öne çıkmaktadır. Ancak, sistemin daha kullanıcı dostu hale getirilmesi için yukarıda belirtilen teknolojik iyileştirmeler önerilmektedir. Bu çalışma, eğitimde dijital araçların etkin kullanımı konusunda önemli bir referans kaynağı olarak değerlendirilmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
32

Bayram, Bora, and Ramazan Eryılmaz. "TÜRKÇE ÖĞRETMENİ ADAYLARININ MESLEKİ ÖZ YETERLİKLERİNDE PROJE GELİŞTİRME EĞİTİMİNİN ROLÜ." EKEV Akademi Dergisi, no. 99 (September 29, 2024): 37–58. http://dx.doi.org/10.17753/sosekev.1500836.

Full text
Abstract:
Bu çalışmada proje eğitiminin Türkçe öğretmeni adaylarının mesleki öz yeterliklerine etkisinin ortaya çıkarılması amaçlanmaktadır. Araştırma modeli, nitel ve nicel araştırma yaklaşımlarının birlikte kullanıldığı karma yöntemdir. Türkçe öğretmeni adaylarına yönelik bilimsel araştırma ve proje geliştirme eğitimi deneysel işlem olarak uygulanmış, katılımcılar deneysel işlemin tek grubunu oluşturmuştur. Uygulama/deney öncesinde ve sonrasında mesleki öz yeterlilik ölçeği uygulanmış, uygulama sonrasında yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Çalışmada gömülü deneysel desen kullanılmış, karma yöntemin esaslarına uygun olarak nitel ve nicel veriler birlikte toplanmış ve bu veriler bütünleştirilerek sonuçlar elde edilmiştir. Bulgulara göre eğitim öncesinde katılımcıların beklentileri, çoğunlukla bilgi, deneyim ve kişisel gelişim sağlamak yönündedir. Eğitim sonrası beklentilere uygun şekilde geri bildirimler, eğitmenlerin rehberliği ve proje faaliyetlerinin eğitici değeri üzerine yoğunlaşmaktadır. Proje eğitimi, katılımcıların kişisel gelişimine özellikle akademik yazma, araştırma yöntemlerini uygulama ve analitik düşünme becerileri açısından önemli katkılar sağlamıştır. Mesleki olarak, öğretimi planlama, teknoloji kullanımı ve değerlendirme becerilerini artırmış; özellikle ofis programlarının etkin kullanımı ve ölçme güvenirliği konularında belirgin gelişmeler görülmüştür. Akademik açıdan, bilgiye erişim ve verileri işleme becerileri gelişmiş, araştırma yapma konusunda güvenleri artmış ve bazı katılımcıların akademik kariyer yapmaya yönelik istekleri ortaya çıkmıştır. Nicel bulgular, proje eğitiminin Türkçe öğretmeni adaylarının öz yeterlik algısı üzerinde anlamlı bir olumlu etkisi olduğunu göstermiştir. Ayrıca, kız öğrenciler mesleki öz yeterlik bakımından erkek öğrencilerden daha fazla gelişim göstermiş fakat bu anlamlı düzeyde olmamıştır. Sonuç olarak proje tabanlı eğitimin geleceğin öğretmenlerinin mesleki yeterlilik ve güvenini artırmada etkili olduğu ancak cinsiyet farklarının altında yatan nedenlerin daha fazla araştırılmasının gerektiği görülmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
33

ABANOZ, Süleyman. "Religious Coping: A Scale Development Study." Eskiyeni, no. 48 (March 28, 2023): 201–22. http://dx.doi.org/10.37697/eskiyeni.1226612.

Full text
Abstract:
Dinî başa çıkma, bireyin yaşadığı durumlarla baş etme sürecinde dinî inanç, ibadet ve uygulamalara başvurmasıdır. Son yıllarda Türkiye’de bireylerin dinî başa çıkma stratejileri konusunda yapılan çalışmaların sayısı artmaktadır. Genellikle tarama yöntemleriyle gerçekleştirilen bu çalışmalarda yurtdışında geliştirilerek Türkiye’ye uyarlanan ölçekler kullanılmaktadır. Bu çalışmada Türkiye’nin dinî kültürel yapısına uygun; farklı cinsiyet, yaş, yerleşim yeri, eğitim ve dindarlık düzeyindeki kişileri kapsayan bir dinî başa çıkma ölçeği geliştirmek amaçlanmaktadır. Bu kapsamda öncelikle yakın çevredeki kişilerle yapılan mülakatlardan da yararlanarak konuyla ilgili bir kavram havuzu oluşturulmuştur. Daha sonra bu kavram havuzundan hareketle 76 maddelik taslak ölçek hazırlanmıştır. Ölçeğin kapsam geçerliğinin sağlanması amacıyla altı uzmanın görüşüne başvurulmuştur. Uzman görüşleri doğrultusunda iki özelliği birden ölçen 3 madde ikiye ayrılmış, 7 madde ölçekten çıkarılmış ve iki madde de ölçeğe eklenmiştir. Bunun yanında 2 dilbilgisi, iki de ölçme ve değerlendirme uzmanının görüşleri alınarak ölçek revize edilmiştir. Sonuçta 4’ü olumlu dinî başa çıkma, 4’ü olumsuz dinî başa çıkma boyutunun altında yer alan 8 faktörlü 74 maddelik bir ölçek elde edilmiştir. 5’li Likert tipi olarak hazırlanan ölçek anlaşılabilirlik ve süre açısından kontrol için on kişilik bir örneklem grubuna uygulanmıştır. İfadelerin anlaşılır olduğu ve ortalama 5 dakikada ölçeğin tamamlandığı tespit edildikten sonra etik kurula başvurulmuştur. Necmettin Erbakan Üniversitesi Sosyal ve Beşeri Bilimler Bilimsel Araştırmalar Etik Kurulu Başkanlığının 11/03/2022 tarih, 03 sayılı toplantı ve 2022/110 sayılı kararı ile onaylanan taslak ölçeğin ilk uygulaması 2022 yılının Nisan ve Mayıs aylarında gerçekleştirilmiştir. 373 katılımcı tarafından uygun şekilde doldurulan ölçeğin KMO ve Barlett’s Testinin sonuçlarının anlamlı olduğu görülmüş ve açımlayıcı faktör analizi yapılmıştır. Analiz sonucunda ayırt edicilik düzeyi 0,40’ın altında kalan ve birden fazla faktöre, birbirine yakın oranda yük veren 38 madde ölçekten çıkarılmıştır. 6 faktör altında toplanan 36 maddenin faktör yapısının doğrulanması amacıyla ölçek 257 kişiden oluşan farklı bir örnekleme tekrar uygulanmıştır. Ölçeğin doğrulayıcı faktör analizi sonuçlarının da açımlayıcı faktör analiziyle uyumlu olduğu görülmüştür. Sonuç olarak tüm alt boyutlarda yüksek düzeyde güvenirliğe sahip; olumlu ve olumsuz iki boyutlu, altı faktörden oluşan; geçerli, güvenilir ve kuramsal temeli güçlü bir dinî başa çıkma ölçeği elde edilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
34

Çoban, Ercan, and Rahime Nükhet Demirtaşlı. "The effect of test instruction and risk taking tendency on psychometric properties of multiple choice testsTest yönergesi ve risk alma eğiliminin çoktan seçmeli testlerin psikometrik özelliklerine etkisi." Journal of Human Sciences 14, no. 3 (2017): 2949. http://dx.doi.org/10.14687/jhs.v14i3.4449.

Full text
Abstract:
The research is a quasi-experimental research which aims to investigate the effect of test instruction and risk taking tendency on the psychometric properties of multiple choice tests. The study group of the research comprised of 220 undergraduate students studying at different departments of Ankara University Faculty of Educational Sciences in 2014-2015 spring term. An achievement test of measurement and evaluation course consisting of 24 items was applied to students in the study group. The test was applied to four similar groups with different instructions. A risk taking scale was applied to determine the risk taking tendency of the students. The data were analyzed by using one way ANOVA, dependent sample t-test, independent sample t-test, Feldt test, Fisher’s z test, Pearson correlation coefficient, Spearman’s rank-order correlation coefficient and confirmatory factor analysis. The findings showed that corrected score means, uncorrected score means and reliability coefficients calculated from corrected scores of tests applied with different instructions were significantly different whereas reliability coefficients calculated from uncorrected scores were not significantly different. The validity of the test applied with the instruction stating that no correction for guessing would be made was the highest one. In general, risk taking tendency did not significantly change test scores. Extended English abstract is in the end of PDF (TURKISH) file. ÖzetBu araştırma, test yönergesi ve risk alma eğiliminin çoktan seçmeli testlerin psikometrik özellikleri üzerindeki etkisini incelemeyi amaçlayan yarı deneysel bir araştırmadır. Araştırmanın çalışma grubu, 2014-2015 bahar döneminde Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesinde öğrenim gören 220 öğrenciden oluşmaktadır. Çalışma grubundaki öğrencilere ölçme ve değerlendirme dersi başarısını ölçen 24 maddelik çoktan seçmeli test uygulanmıştır. Başarı testi birbirine benzer dört öğrenci grubuna farklı yönergelerle uygulanmıştır. Öğrencilerin risk alma eğilimini belirlemek için risk alma ölçeği uygulanmıştır. Veriler; tek faktörlü varyans analizi, ilişkili örneklemler için t-testi, ilişkisiz örneklemler için t-testi, Feldt testi, Fisher z testi, Pearson korelasyon katsayısı, Spearman sıra farkları korelasyon katsayısı ve doğrulayıcı faktör analizi teknikleriyle analiz edilmiştir. Araştırmadan elde edilen bulgular, farklı yönergelerle uygulanan testlerin ham puan ortalamaları, düzeltilmiş puan ortalamaları ve düzeltilmiş puana göre hesaplanan güvenirlik katsayıları arasında manidar fark olduğunu; buna karşın ham puanlara göre hesaplanan güvenirlik katsayıları arasında manidar fark olmadığını göstermektedir. Şans başarısı için herhangi bir düzeltme yapılmayacağını bildiren yönergeyle uygulanan testin geçerliği, diğer yönergelerle uygulanan testlerin geçerliğinden yüksek çıkmıştır. Risk alma eğilimi genel olarak test puanlarında manidar değişikliğe yol açmamıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
35

Tuncer, Murat, and Fatih Kamçı. "Eleştirel Dinleme Tutum Ölçeğinin Geliştirilmesi: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması." Turkish Journal of Educational Studies, December 16, 2024. https://doi.org/10.33907/turkjes.1490765.

Full text
Abstract:
Çalışmada, "Eleştirel Dinleme Tutum Ölçeği" üzerinde geçerlik ve güvenirlik çalışmaları gerçekleştirilmiştir. Ölçeğin yapı geçerliğini test etmek maksadıyla AFA (açımlayıcı faktör analizi) ve ölçeğin yapısını doğrulamak maksadıyla da DFA (doğrulayıcı faktör analizi yapılmıştır. AFA ve DFA iki farklı gruba uygulanmıştır. AFA ve DFA çalışmaları için Fırat Üniversitesi (170 öğretmen adayı) ve Dicle Üniversitesi (192 öğretmen adayı) Eğitim Fakültelerinin, Türkçe ve İngilizce Öğretmenlikleri Bölümlerinde eğitim görmekte olan toplam 362 öğretmen adayları dâhil edilmiştir. AFA sonucunda 32 maddeden oluşan ölçeğin 12 maddesi ölçekten çıkarılmıştır. Ölçek 20 maddeye indirgenmiştir. Ayrıca ölçeğin 5 alt faktörlü yapıya sahip olduğu tespit edilmiştir. 5 alt faktörlü yapının, toplam varyansın %62,52’sini açıkladığı görülmüştür. AFA’dan sonra DFA yapılmış, 5 alt faktörlü, 20 maddeden oluşan ölçme modelinin yapısı test edilmiştir. Ölçeğe ait maddelerin faktör yük değerlerinin kabul edilebilir düzeyde olduğu bulunmuştur. Elde edilen bulguların ışığında, ölçeğin yapı geçerliği başarılı bir şekilde doğrulanmıştır. Ölçme aracının güvenirliğini değerlendirmek için Cronbach alfa (α) iç tutarlılık katsayısı hesaplanmıştır ve ölçme aracının Cronbach alfa (α) iç tutarlılık katsayısının .892 olduğu belirlenmiştir. Bu sonuç ölçme aracının güvenilir olduğunu ortaya koymuştur. Yapılan analizler (AFA, DFA ve güvenirlik çalışmaları) ölçme aracının kullanılabilir özellikte olduğunu belirlemiştir. Çalışma sonucunda 20 maddeli, 5 alt boyuttan oluşan “Eleştirel Dinleme Tutum Ölçeği” elde edilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
36

KARAOĞLAN YILMAZ, Fatma Gizem, and Ramazan YILMAZ. "Adaptation of Artificial Intelligence Literacy Scale into Turkish." Bilgi ve İletişim Teknolojileri Dergisi, December 12, 2023. http://dx.doi.org/10.53694/bited.1376831.

Full text
Abstract:
Yapay zekâ okuryazarlığı kavramı günümüzde yapay zekâ teknolojilerinin gelişmesine ve her sektörde kullanımının yaygınlaşmasıyla birlikte daha da önemli hale gelmiştir. Bireylerin yapay zekâ okuryazarlığı durum ve düzeylerini belirlemek için uluslararası literatürde çeşitli ölçme araçlarının kullanıldığı görülmektedir. Ancak ulusal literatürde bu amaçla geliştirilmiş bir ölçme aracının olmadığı görülmüştür. Bu araştırma, Laupichler ve arkadaşları (2023) tarafından geliştirilen "Yapay Zekâ Okuryazarlığı Ölçeği"nin Türk kültürüne uyarlaması, ölçeğin geçerlilik ve güvenilirlik analizlerinin gerçekleştirilmesi amaçlanmıştır. Ölçek, ‘teknik anlama (technical understanding)’, ‘eleştirel değerlendirme (critical appraisal)’, ‘pratik uygulama (practical application)’ olmak üzere üç boyuttan ve 31 maddeden oluşmaktadır. Ölçek uyarlama çalışması lise ve üstü eğitim düzeyine sahip 653 genç ve yetişkinden elde edilen veriler ile gerçekleştirilmiştir. Yapay Zekâ Okuryazarlığı Ölçeği'nin üç faktör ve 31 madde içeren yapısının, doğrulayıcı faktör analizi sonuçlarına dayanarak, gerçek verilerle uyumlu olduğunu göstermektedir. Ayrıca, ölçeğin güvenilirliği ve madde ayırt ediciliği yüksek olduğu sonucuna varılmıştır. Ölçeğin Türkçe versiyonu için hesaplanan Cronbach α katsayıları, farklı alt faktörler için .97 ile .98 arasında değişmekte olup, ölçeğin geneli için .99 olarak hesaplanmıştır. Bu bulgular ışığında, Yapay Zekâ Okuryazarlığı Ölçeği'nin bu ölçüm aracının, bireylerin yapay zekâ okuryazarlık düzeylerini değerlendirmek için geçerli ve güvenilir bir seçenek olduğunu göstermektedir. Bu çalışma ile, Türkiye’de yapay zekâ okuryazarlığının değerlendirilmesine önemli bir katkı sağlayacağı düşünülmekte olup, bu uyarlama çalışması ile bireylerin yapay zekâ konusundaki okuryazarlık seviyelerinin daha iyi anlaşılması ve gelecekteki araştırmalara temel oluşturulması hedeflenmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
37

Bozoğlu, Gizem Nisa, and Emine Yavuz. "Öğretim Üyelerinin Alternatif Ölçme Değerlendirmeye Yönelik Tutumları ile Çevrimiçi Ölçme Değerlendirme Öz Yeterlikleri Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi." Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Dergisi, November 27, 2024. https://doi.org/10.53444/deubefd.1397231.

Full text
Abstract:
Bu araştırmada, Eğitim Fakültesi öğretim üyelerinin alternatif ölçme değerlendirmeye yönelik tutumlarının ve çevrimiçi ölçme değerlendirmeye yönelik öz yeterliklerinin cinsiyetlerine, çalıştıkları programlara ve kıdemlerine göre nasıl değiştiği ve tutumlarıyla öz yeterlikleri arasındaki ilişki belirlenmek istenmektedir. Korelasyonel araştırma modeli benimsenen araştırmanın evrenini İç Anadolu Bölgesi’nde bulunan bir devlet üniversitesinin Eğitim Fakültesi’nde çalışmakta olan öğretim üyeleri; örneklemini ise evrenden basit seçkisiz örnekleme yoluyla seçilen 35 öğretim üyesi oluşturmaktadır. Araştırmada demografik bilgi formu, Alternatif Ölçme Değerlendirme Tutum Ölçeği ve Çevrimiçi Ölçme Değerlendirme Tutum Ölçeği olmak üzere üç farklı veri toplama aracı kullanılmıştır. Analizler sonucunda öğretim üyelerinin alternatif ölçme değerlendirmeye yönelik tutumları ile çevrimiçi ölçme değerlendirme öz yeterlikleri arasındaki ilişkinin pozitif yönde orta düzeyde olduğu belirlenmiştir. Ayrıca farklı kıdem ve cinsiyete sahip öğretim üyelerinin alternatif ölçme değerlendirmeye yönelik tutumlarının ve çevrimiçi ölçme değerlendirme öz yeterliklerinin benzer olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öğretim üyelerinin cinsiyetlerine ve kıdemlerine göre tutumları ve öz yeterliklerinde zaman içerisinde oluşabilecek farklılıkların belirlenmesi ve gerekli önlemlerin alınması için bu çalışmaya benzer çalışmaların tekrar edilmesi önerilmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
38

AVCI AKÇALI, Aslı, and Özgür BAŞ. "The Place of Critical Thinking Skill in Social Studies Textbooks." Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, August 31, 2023, 147–66. http://dx.doi.org/10.18026/cbayarsos.1249800.

Full text
Abstract:
Bu çalışmanın temel amacı eleştirel düşünme becerisinin ortaokul sosyal bilgiler ders kitaplarında ne düzeyde yer aldığını tespit etmektir. Bu yolla ders kitaplarının niteliğinin iyileştirilmesine yönelik çıkarımlar yapılarak öneriler sunulabilmesi hedeflenmiştir. Araştırmada nitel araştırma desenlerinden durum çalışması kullanılmıştır. Araştırma verileri araştırmacının geliştirmiş olduğu doküman inceleme formu kullanarak toplanmış, betimsel analiz yöntemine dayalı olarak analiz edilmiştir. Araştırmanın çalışma materyalini 2021-2022 eğitim öğretim yılında kullanılmakta olan ve Millî Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanan 5., 6. ve 7. sınıf sosyal bilgiler ders kitapları oluşturmaktadır. Kitapların üniteler içi etkinlikler ile ölçme-değerlendirme bölümleri ayrı olarak değerlendirilmiştir. Araştırma sonuçlarına göre ders kitaplarının eleştirel düşünme becerisine dair içeriği hem sınıf seviyesine göre hem de ünite içi etkinlikler ve ölçme-değerlendirme bölümleri arasında farklılık göstermektedir. Eleştirel düşünme etkinliklerinin öğrenme alanlarına göre dağılımı açısından da önemli oransal farklılıkların bulunduğu görülmüştür. Ayrıca ünite içi ve ölçme-değerlendirme bölümlerinde eleştirel düşünme alt becerilerinin desteklenme oranlarında dengesizlikler görülmüş, bazı alt becerilerle ilgili hiçbir içeriğin bulunmadığı tespit edilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
39

Erdem, Yasemin. "Sınıf Öğretmeni Adaylarının Öz Yönetimli Öğrenme Düzeyleri ile Değerlendirme Tercihlerinin İncelenmesi." Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, May 6, 2024. http://dx.doi.org/10.17240/aibuefd.2024..-1311374.

Full text
Abstract:
Bu araştırmanın amacı sınıf öğretmeni adaylarının öz yönetimli öğrenme düzeyleri ile ölçme ve değerlendirme tercihlerini belirlemektir. Araştırma tarama modelinde gerçekleştirilmiş olup ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Bu kapsamda araştırmaya bir vakıf üniversitesinde öğrenim gören ikinci, üçüncü ve dördüncü sınıf düzeylerinde 167 sınıf öğretmeni adayı katılmıştır. Araştırmada veri toplama araçları olarak Büyüköztürk ve Gülbahar (2008) tarafından geliştirilen “Değerlendirme Tercihleri Ölçeği-DTÖ” ile Tekkol ve Demirel (2018) tarafından geliştirilen “Öz Yönetimli Öğrenme Becerileri Ölçeği” kullanılmış olup ölçeklerin boyutlarına göre güvenirlik katsayıları yeniden hesaplanmıştır. Ölçme araçlarından elde edilen veriler tek yönlü ANOVA analiz tekniği ile analiz edilmiştir. Ayrıca sınıf öğretmeni adaylarının öz yönetimli öğrenme düzeyleri dikkate alınarak mesleki yaşantılarında kullanmayı tercih edeceklerini düşündükleri ölçme ve değerlendirme araçlarına yönelik nitel bulgulara da yer verilmiştir. Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre öz yönetimli öğrenme ile değerlendirme tercihleri arasında pozitif yönde anlamlı ancak zayıf bir ilişki tespit edilirken nitel verilerle öz yönetimli öğrenme düzeyleri düşük olan katılımcıların mesleki yaşantılarında geleneksel ölçme araçlarını, yüksek olan katılımcıların ise alternatif ölçme araçlarını tercih edeceği saptanmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
40

KOLCUOĞLU, Banu, and Emrah BOYLU. "YABANCI DİL OLARAK TÜRKÇE ÖĞRETENLERİN ÖLÇME VE DEĞERLENDİRME OKURYAZARLIKLARI ÜZERİNE BİR İNCELEME." Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi, November 20, 2023. http://dx.doi.org/10.20296/tsadergisi.1361653.

Full text
Abstract:
Ölçme ve değerlendirme uygulamaları tüm işlevleriyle eğitim süreçlerinin vazgeçilmez unsurlarındandır. Bu kapsamda ölçme ve değerlendirmede okuryazar olmayan öğretmenler, kendilerinden beklenen performansı da gösteremeyeceklerdir. Yabancı dil olarak Türkçe öğretiminde ölçme ve değerlendirme noktasında karşılaşılan sorunlar, eksik ve farklı uygulamalar dikkate alındığında öğreticilerin ölçme ve değerlendirme okuryazarlıklarının incelenmesi gerektiği anlaşılmaktadır. Bu araştırmada yabancı dil olarak Türkçeyi öğretenlerin ölçme ve değerlendirme okuryazarlık düzeyleri incelenmiştir. Nicel araştırma yöntemlerinden tarama modelinin kullanıldığı araştırmanın verileri Bütüner, Yiğit ve Çimer (2010) tarafından hazırlanan "Ölçme ve Değerlendirme Okuryazarlık Ölçeği" ve araştırmacının geliştirdiği "Kişisel Bilgi Formu" ile toplanmıştır. Verilerin analizinde parametrik testler grubunda bulunan t- testi ve tek yönlü varyans analizinden (ANOVA) yararlanılmıştır. Araştırma sonucunda, yabancı dil olarak Türkçe öğretenlerin ölçme ve değerlendirme okuryazarlık düzeyleri genel olarak düşük olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca ilgili katılımcıların ölçekte bulunan altı farklı yeterlik alanında en yüksek puana "Ölçme ve değerlendirme sonuçlarını yorumlama, puanlama ve yönetme"; en düşük puana ise "Öğrencilerin değerlendirilmesinde kullanılacak uygun derecelendirme sistemini seçme" alanında sahip oldukları görülmüştür. Bu bilgilere ek olarak ilgili gurubun ölçme ve değerlendirme okuryazarlık düzeylerine değişkenler açısından bakıldığında ise sadece mesleki deneyim düzeylerinde anlamlı bir farklılık bulunduğu tespit edilmiştir. Tüm bu bulgu ve bilgilerden hareketle Türkçe öğretiminde ölçme ve değerlendirmeye yönelik öğretmenlerin okuryazarlık düzeylerinin artırılmasına yönelik öneriler sunulmuştur.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
41

ŞİMŞEK, Vahdeddin. "DKAB Öğretmenlerinin Ölçme ve Değerlendirmeye Yönelik Tutumlarının Farklı Değişkenlere Göre Belirlenmesi." Dini Araştırmalar, December 7, 2022. http://dx.doi.org/10.15745/da.1183068.

Full text
Abstract:
Eğitim, toplumunun ihtiyaç duyduğu insanı yetiştirme sürecidir. Bu süreç sonunda istenilen çıktının elde edilip edilmediği ise ölçme ve değerlendirme süreçleriyle anlaşılmaktadır. Eğitim sürecinin sağlıklı işleyip işlemediğinin göstergelerinden biri olan ölçme ve değerlendirme faaliyetleri sistem içesinde önemli bir yere sahiptir. Bu noktada ölçme ve değerlendirme uygulamalarını gerçekleştiren öğretmenlerin yine ölçme ve değerlendirmeye yönelik tutumları çok önemlidir. Söz konusu önemden hareketle bu çalışmanın amacı DKAB öğretmenlerinin ölçme ve değerlendirmeye yönelik tutumlarının farklı değişkenler çerçevesinde belirlenmesidir. Kesitsel ve ilişkiler tarama modeli benimsen bu nicel araştırmaya 341 DKAB öğretmeni katılmıştır. Çalışmada Çalışkan ve Yazıcı (2013) tarafından geliştirilen “Ölçme ve Değerlendirmeye İlişkin Tutum Ölçeği (ÖDTÖ)” kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen bulgular DKAB öğretmenlerinin ölçme ve değerlendirmeye yönelik tutumlarında cinsiyet, formasyon eğitimi alma durumu, mezun olunan fakülte, görev süresi, görev yapılan okul türüne göre istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu göstermektedir. Diğer taraftan ölçme ve değerlendirmeye dair özel bir eğitim alıp almama durumu DKAB öğretmenlerinin ölçme ve değerlendirmeye yönelik tutumlarını anlamlı bir düzeyde etkilememektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
42

DURU, Erdinc, Ozen YILDIRIM, Asuman DUATEPE PAKSU, and Sibel DURU. "Pamukkale eleştirel düşünme becerisi ölçeği: geçerlik ve güvenirlik çalışması." International Journal of Assessment Tools in Education, September 6, 2022, 741–71. http://dx.doi.org/10.21449/ijate.1169977.

Full text
Abstract:
Bu çalışmanın amacı, üniversite öğrencilerinin eleştirel düşünme becerilerini ölçen kanıt temelli, geçerlik ve güvenilirliği yüksek bir ölçme aracı geliştirmektir. Pamukkale Eleştirel Düşünme Becerileri Ölçeği, çoktan seçmeli ve açık uçlu olmak üzere iki ayrı form olarak geliştirilmiştir. Çoktan seçmeli formla ilgili geçerlik güvenirlik çalışmaları klasik test kuramı ve madde-tepki kuramı olmak üzere iki farklı kuramsal çerçeve üzerine temellendirilmiştir. Klasik test kuramına göre ölçeğin çoktan seçmeli formunun yapı geçerliğini test etmek için açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizi yapılmıştır. Analiz sonuçları ölçeğin tek boyutlu yapısını desteklemiştir. Ölçeğin güvenirlik çalışmaları kapsamında yapılan analizler, ölçeğin iç tutarlılık katsayısının .92 olduğunu, madde-toplam korelasyon değerlerinin .37 ile .84 arasında değiştiğini, eleştirel düşünme düzeyi düşük ve yüksek grupları anlamlı olarak ayırt edebildiğini göstermiştir. Test-tekrar test analizi sonuçları, ölçeğin ölçtüğü davranış alanına ilişkin zaman içinde kararlılık gösterdiğini destekler niteliktedir. Madde Tepki Kuramı temelli analiz sonuçları da ölçeğin, madde model uyumu varsayımlarını karşıladığını göstermiştir. Ölçeğin açık uçlu formunun değerlendirilmesinde ise araştırmacı/lar tarafından geliştirilen “Dereceli Puanlama Anahtarı” kullanılmıştır. Açık uçlu formun geçerlik ve güvenirliğiyle ilgili de bir dizi çalışma yapılmış, analiz sonuçları ölçeğin geçerliği ve güvenirliğine yönelik psikometrik destek sağlamıştır. Sonuç olarak, iki form halinde geliştirilen Pamukkale Eleştirel Düşünme Becerileri Ölçeği üniversite öğrencilerinin eleştirel düşünme becerilerini ölçmede kullanılabilecek geçerli ve güvenilir bir ölçme aracıdır. Bulgular alanyazın ışığında tartışılmış ve bazı öneriler verilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
43

Surat, Arzu, and Kıvan Çevik Kaya. "Hemşirelerin Empatik Eğilim Düzeylerinin ve İletişim Becerilerinin Eleştirel Düşünmeye Etkisi." Bingöl Üniversitesi Sağlık Dergisi, April 5, 2024. http://dx.doi.org/10.58605/bingolsaglik.1452820.

Full text
Abstract:
Amaç: Bu çalışma, hemşirelerin empatik eğilim düzeyleri ve iletişim becerilerinin eleştirel düşünmeye etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır.&#x0D; Gereç ve Yöntem: Bir devlet hastanesinde Nisan 2022- Ocak 2023 tarihleri arasında görev yapan 188 hemşire ile yapılan tanımlayıcı kesitsel tipte bir çalışmadır. Araştırmanın verileri Hemşire Tanıtım Formu, Empatik Eğilim Ölçeği (EEÖ), İletişim Becerileri Değerlendirme Ölçeği (İBDÖ) ve Marmara Eleştirel Düşünme Eğilimi Ölçeği (MEDEÖ) kullanılarak toplanmıştır. Verilerin analizinde, demografik özellikleri tanımlamak için sayı yüzde dağılımı ve tanımlayıcı istatistikler yapılmıştır. Verilerin normal dağılıma uygunluğuna Kolmogorov Simirnov testi ile bakılarak, normal dağılım gösteren verilerde tek yönlü varyans analizi, bağımsız gruplarda t testi, normal dağılım göstermeyen verilerde ise Mann Whitney U, Kruskal Wallis testi ve Spearman korelasyon analizi kullanılmıştır. &#x0D; Bulgular: Hemşirelerin EEÖ, İBDÖ ve MEDEÖ puan ortalaması sırasıyla 68,90±10,55; 77,43±14,45; 112,75±15,36 olarak saptanmıştır. Empatik Eğilim Ölçeği ve İletişim Becerileri Değerlendirme Ölçeği ile MEDEÖ ve alt boyutları arasında pozitif yönde orta düzeyde korelasyon olduğu saptanmıştır.&#x0D; Sonuçlar: Hemşirelerin empatik eğilim düzeyleri ile iletişim becerilerinin hemşirelerin eleştirel düşünme eğilimini arttırdığı, olumlu yönde etkilediği belirlenmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
44

ŞENTÜRK, Rahime. "Öğretmen Adaylarının Sınıf-İçi Değerlendirmeye Yönelik Özyeterlik Algılarının Bazı Değişkenler Açısından İncelenmesi." Cumhuriyet International Journal of Education, July 19, 2023. http://dx.doi.org/10.30703/cije.1242288.

Full text
Abstract:
Bu araştırmanın amacı, Türkçe öğretmen adaylarının sınıf-içi değerlendirmeye yönelik özyeterlilik algılarını incelemek ve konuyla ilgili eğitime gereksinim duyulan aşamaları ortaya koymaktır. Bu amaca yönelik veriler ‘değerlendirme yöntemine karar verme’, ‘ölçme aracı oluşturma’, ‘süreç değerlendirme’, ‘not ile değerlendirme’ ve ‘sonuç değerlendirme’ olmak üzere beş boyut 38 maddeden oluşan beşli likert tipi bir sormaca ile toplanmıştır. Araştırmanın katılımcılarını lisans düzeyindeki eğitimini 3. ve 4. sınıfta sürdüren 135 Türkçe öğretmen adayı oluşturmuştur. Araştırmada veriler ‘Sınıf-içi değerlendirme özyeterlik algısı ölçeği’ ile toplanmıştır. Verilerin çözümlenmesinde tanımlayıcı istatistik kullanılmış ve veriler IBM SPSS Statistics 22 istatistik programında değerlendirilmiştir. Ulaşılan sonuçlara göre, öğretmen adaylarının değerlendirme alt boyutlarına ilişkin görüşleri incelendiğinde diğer alt boyutlara oranla ölçme aracı oluşturma boyutundaki ölçütlere yönelik özyeterlik algılarının daha düşük olduğu belirtilebilir. Öğretmen adaylarının sınıf içi değerlendirme özyeterlik algıları cinsiyet değişkenine göre incelendiğinde ölçme ve değerlendirme aşamalarına ilişkin seçimlerinin anlamlı bir farklılık oluşturmadığı görülmüştür. Bununla birlikte 3. ve 4. sınıf öğretmen adaylarının değerlendirme süreci alt boyutları arasında istatistiksel açıdan farklılık bulunmuştur. Gruplar arasındaki bu farkın etki büyüklüğü en fazla ölçme aracı oluşturma alt boyutundayken, en az etki eden alt boyutun sonuç değerlendirmede olduğu tespit edilmiştir. Ölçme ve değerlendirme ders içeriğinin alana özgü uygulama temelli yapılandırılması öğretmen adaylarının konuyla ilgili özyeterlik algılarını güçlendirebilir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
45

AKARSU, Murat, Kübra İLER, Zekiye AYHAN, and Ridvan ELMAS. "Özel Okullarda Görev Yapan Matematik Öğretmenlerinin Öğretim Programlarına Yönelik Görüşlerinin İncelenmesi." İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, September 1, 2023. http://dx.doi.org/10.17679/inuefd.1320353.

Full text
Abstract:
Bu çalışmanın amacı birçok bölgeden farklı ulusal ve uluslararası öğretim programlarını uygulayan matematik öğretmenlerinin kullandıkları programa dair görüşlerinin, kullandıkları materyallerin ve tercih ettikleri ölçme değerlendirme yöntemlerinin incelenmesidir. Öğretmenlerin anketlere vermiş oldukları yanıtlar betimsel analiz ile incelenmiştir. 7 farklı bölgeden özel okullarda ulusal ve uluslararası programları uygulayan 181 matematik öğretmeni gönüllülük esasına bağlı olarak çalışmaya katılmıştır. Araştırma sonucunda matematik öğretmenleri uyguladıkları matematik öğretim programında materyal olarak en çok ders kitapları ve sınıftaki tahtaları kullanırken, somut materyal, alıştırma defteri, akıllı tahta, sesli ve görsel materyal, interaktif materyalleri daha az tercih etmektedirler. Aynı zamanda matematik öğretmenleri öğretim programlarını kazanımlar, öğretim yöntem ve teknikleri, ölçme ve değerlendirme yaklaşımları bakımından incelediklerini fakat eğitim felsefesi bağlamında ise daha az incelediklerini ifade etmişlerdir. Öğretmenlerin kullandıkları öğretim programını incelemeleri neticesinde materyal kullanımı hakkında sağlanan bilgi, ölçme değerlendirme yöntemleri, öğrencinin ve öğretmenin rolünü belirleme ve öğrenme yaklaşımlarını belirtmede mevcut ve yeterli iken; 21. yy becerilerini destekleme konusunda yetersiz olduğunu ifade etmişlerdir. Bununla birlikte öğretmenler uygulamakta oldukları öğretim programlarını becerileri destekleme açısından incelediklerinde programın problem çözme, eleştirel düşünme ve akıl yürütme becerilerini tamamen desteklediğini; analitik düşünme becerisini ise kısmen desteklediğini belirtmişlerdir. Son olarak öğretmenlerin uygulamakta oldukları öğretim programında ölçme değerlendirme yöntemlerinden en fazla açık uçlu sorular ve çoktan seçmeli soruları tercih ederken, oyun, kavram haritaları, dereceli puanlama anahtarı ve portfolyo gibi ölçme değerlendirme yöntemlerini daha az tercih ettikleri ortaya çıkarılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
46

KUZĞUN, İlkay, and Halil İbrahim YILDIRIM. "THE EFFECT OF ALTERNATIVE MEASUREMENT AND EVALUATION ON KNOWLEDGE, ATTITUDE AND MOTIVATION LEVELS OF 7th GRADE STUDENTS TOWARDS SCIENCE LESSON." Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, August 20, 2023. http://dx.doi.org/10.17755/esosder.1284427.

Full text
Abstract:
Bu araştırma alternatif ölçme ve değerlendirmenin 7. Sınıf öğrencilerinin fen bilimleri dersine yönelik bilgi, tutum ve motivasyon düzeylerine etkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada yarı deneysel yöntem, öntest-sontest kontrol gruplu deneysel desen kullanılmıştır. Araştırma Van ilindeki bir devlet ortaokulunda yürütülmüş ve 14 hafta sürmüştür. Kontrol grubunda 35, deney grubunda 37 öğrenci bulunmaktadır. Veriler Bilgi Testi, Tutum ve Motivasyon Ölçeği ile toplanmıştır. Kontrol grubunda geleneksel ölçme ve değerlendirme araçlarının kullanıldığı öğrenci merkezli öğretim, deney grubunda ise alternatif ölçme ve değerlendirme tekniklerinin kullanıldığı öğrenci merkezli öğretim uygulanmıştır. Araştırmada hem kontrol hem de deney grubunda bilgi düzeyinde anlamlı seviyede artış saptanmıştır. Deney grubunun tutum ve motivasyon düzeyinde anlamlı bir artış gerçekleşirken, kontrol grubunun tutum ve motivasyon düzeyinde anlamlı bir artış gerçekleşmemiştir. Ayrıca deney grubunun bilgi, tutum ve motivasyon son ve izleme testi puanları kontrol grubundan anlamlı seviyede daha yüksektir. Bu durum alternatif ölçme ve değerlendirme tekniklerinin bilgi, tutum ve motivasyon düzeyine katkı sağladığını göstermektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
47

KUMAŞ, Ahmet. "Hibrit Öğrenme Ortamlarında Probleme Dayalı Etkinliklerin Ölçme-Değerlendirme Uygulamaları." Cumhuriyet International Journal of Education, September 13, 2023. http://dx.doi.org/10.30703/cije.1242812.

Full text
Abstract:
Salgın, afet ve ulaşım gibi problemler yaşayan öğrenciler, dersleri sınıftaki akranları ile birlikte eş zamanlı olarak takip edememektedirler. Bu gibi durumlarda etkileşimli öğrenme sağlanabilmesi için çevrimiçi ve hibrit öğrenme uygulamalarına başvurulmaktadır. Bu çalışmanın amacı, fizik dersinde hibrit öğrenme ortamlarında öğrencileri öğrenme sürecinin aktif katılımcıları olarak sürece katacak alternatif ölçme-değerlendirme uygulamalarının sağlanmasıdır. Araştırmada nitel araştırma yöntemi kapsamında geliştirici-eleştirel eylem araştırması modeli kullanılmıştır. Araştırma, araştırmacının 12 yıl fizik öğretmenliği yaptığı lisede 11. sınıftan 33 öğrenci ile araştırmacı rehberliğinde yürütülmüştür. Veriler, dereceli puanlama anahtarı, görüşme ve dokümanlar yardımı ile elde edilmiştir. Doküman ve görüşmeler içerik analizi, dereceli puanlama anahtarı verileri betimsel analiz ile değerlendirilmiştir. Hibrit öğrenme ortamlarında dezavantajlı gruplar olarak nitelendirilen ve derslere çevrimiçi katılan öğrencilerin etkileşimlerinin üst düzeylere çıkarılabilmesi için ölçme-değerlendirme aracı olarak akran değerlendirme, akran grup değerlendirme, dereceli puanlama anahtarı, analoji haritası ve dokümanlardan yararlanılmıştır. Probleme dayalı öğrenme (PDÖ) uygulamaları sonucunda ölçme-değerlendirmeler ile öğrenciler gerçek yaşam problemleri ile yüzleştirilerek grup içinde ve gruplar arasında etkileşimleri sağlanmış, bireysel ve grup sorumlulukları üst düzeylere çıkarılarak öğrenmeye katkı sağlanmış oldu.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
48

Örge Yaşar, Funda. "BİLSEM Türkçe Etkinlik Kitabının Alternatif Ölçme ve Değerlendirme Tekniklerinin Kullanımı Açısından İncelenmesi." Korkut Ata Türkiyat Araştırmaları Dergisi, June 8, 2024. http://dx.doi.org/10.51531/korkutataturkiyat.1480249.

Full text
Abstract:
Bu çalışma, Bilim ve Sanat Merkezlerinde destek eğitim programı ile bireysel yetenekleri fark ettirme programına devam eden özel yetenekli öğrenciler için hazırlanmış BİLSEM Türkçe etkinlik kitabında alternatif ölçme ve değerlendirme tekniklerinin kullanılma durumlarının incelenmesini; kitaptaki ölçme ve değerlendirme araçlarının öğretmenin, öğrenme-öğretme sürecini takip etmesine olan katkısını ve öğrencinin gelişimini izlemesine yardımcı olma durumunu ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırma için gerekli olan veriler Millî Eğitim Bakanlığı tarafından hazırlanıp 2023-2024 öğretim yılında yardımcı ders materyali kapsamında okutulan Bilim ve Sanat Merkezleri Türkçe Etkinlik Kitabının taranmasıyla elde edilmiştir. Çalışmada nitel araştırma desenlerinden doküman incelemesi kullanılmıştır. Elde edilen veriler betimsel analiz yöntemi ile çözümlenmiştir. İncelenen ders kitabında akran değerlendirme, dereceleme ölçeği, grup değerlendirme, öz değerlendirme, gözlem, dereceli puanlama anahtarı, zihin haritası, kelime ilişkilendirme testi, anlam çözümleme tablosu, proje çalışması, bulmaca, drama/ rol oynama, münazara, sözlü sunum ve resim çizme etkinliği gibi alternatif ölçme ve değerlendirme tekniklerine yer verildiği; yapılandırılmış grid, kavram haritası, tanılayıcı dallanmış ağaç, tutum ölçekleri, haber oluşturma, performans ödevi vb. alternatif ölçme ve değerlendirme tekniklerine ise yer verilmediği belirlenmiştir. Ayrıca, dinleme, konuşma, okuma ve yazma becerilerini geliştirmeye yönelik kelime ilişkilendirme testi, anlam çözümleme tablosu, proje çalışması ve münazara tekniklerine çok az sayıda yer verildiği saptanmış; bu tekniklerin sayıca arttırılması gerektiği önerisinde bulunulmuştur.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
49

BULDUR, Serkan, and Abdulkadir BAYGÜL. "Fen Sınıflarında Ölçme Değerlendirme Uygulamalarına ve Üst Bilişe Yönelik Algıların İncelenmesi: Bir Kanonik Korelasyon Analizi İncelemesi." Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Dergisi, May 25, 2023. http://dx.doi.org/10.52597/buje.1057431.

Full text
Abstract:
Bu araştırmanın amacı, öğrencilerin sınıf-içi değerlendirme ortamı algıları ile üstbilişe yönelimli sınıf ortamı algıları arasındaki ilişkiyi kanonik korelasyon analizi ile belirlemektir. Nicel araştırma desenlerinden korelasyonel araştırma deseninin esas alındığı araştırmanın örneklemini 492 ortaokul öğrencisi oluşturmaktadır. Çalışmada veri toplama aracı olarak Alkharusi (2011) tarafından geliştirilen ve Türkçeye uyarlama çalışması Buldur ve Doğan (2014) tarafından yapılan “Öğrencilerin Sınıf-içi Değerlendirme Ortamına İlişkin Algıları Ölçeği” ve Thomas (2003) tarafından geliştirilen ve Türkçeye uyarlama çalışması Yıldız ve Ergin (2007) tarafından yapılan “Üstbilişe Yönelimli Sınıf Çevresi Ölçeği-Fen” ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde kanonik korelasyon analizinin esas alındığı Araştırma sonucunda sınıf-içi değerlendirme ortamı alt boyutlarından öğrenmeye yönelimli değerlendirme ortamı algısı ile üstbilişe yönelimli sınıf ortamı algısı alt boyutları arasında aynı yönlü kuvvetli ilişkiler olduğu tespit edilirken, performansa yönelimli değerlendirme ortamı algısı ile ise zıt yönlü ve anlamlı olmayan ilişkiler olduğu tespit edilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
50

UYSAL, Zeynep Ezgi, and Mustafa Volkan COŞKUN. "Öğretmen Adaylarına Yönelik Yaratıcı Okuma Becerisi Ölçeği’nin (YOBÖ) geliştirilmesi: Geçerlik ve güvenirlik çalışması." RumeliDE Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi, February 21, 2023. http://dx.doi.org/10.29000/rumelide.1252772.

Full text
Abstract:
Yaratıcı okuma yöntemi süreçsel değerlendirmeye dayanan, yaratıcılık ve satır arası okuma kabiliyetini temel alan; okumaya dayalı herhangi bir materyalde farklı ya da yeni olanı aramayı, metnin işlevsel ve eleştirel olarak da okunmasını kapsayan bir yöntemdir. Okullarda yaratıcı okuma yöntemi kullanımının yaygınlaşması için, öğretmen adaylarının bu yöntemle tanıştırılması ve bu yöntemi temel alan uygulamalar yapması büyük önem arz etmektedir. Bu araştırmanın amacı, öğretmen adaylarının yaratıcı okuma becerilerini ölçebilecek nitelikte bir ölçme aracı geliştirmektir. Araştırmanın Açımlayıcı Faktör Analizi (AFA) çalışma grubunu 2020-2021 eğitim öğretim yılı bahar yarıyılında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi (MSKÜ) Eğitim Fakültesi’nde öğrenim görmekte olan 352 öğretmen adayı; Doğrulayıcı Faktör Analizi (DFA) çalışma grubunu aynı yarıyılda MSKÜ ve Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ) eğitim fakültelerinde öğrenim görmekte olan 446 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Süreçte ölçeğin yapı geçerliğinin belirlenmesi amacıyla önce (AFA) yapılmış, akabinde geçerli bir yapı olup olmadığının belirlenmesi amacıyla da DFA gerçekleştirilmiştir. AFA sonucunda Metni Yeniden Yapılandırma, Metinde Yer Alan Değerlere Odaklanma, Metindeki Karakterlerle Bağ Kurma, Metnin Oluşturuluş Amaçlarını Tespit Etme, Metni Yorumlama ve Metinle İlgili Tahmin Yürütme olarak adlandırılan 6 faktörlük ve 33 maddelik bir yapıya ulaşılmıştır. Ölçeğin AFA ile belirlenen altı faktörlü yapısı DFA ile doğrulanmıştır. Ölçeğin güvenirliğini belirlemek için Cronbach Alfa iç tutarlık katsayılarından ve madde-toplam korelasyonundan yararlanılmıştır. Yapılan geçerlik ve güvenirlik çalışmalarının sonucunda YOBÖ’nün öğretmen adaylarının yaratıcı okuma becerilerini ölçebilecek nitelikte bir ölçme aracı olduğu belirlenmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!