To see the other types of publications on this topic, follow the link: Endeis.

Journal articles on the topic 'Endeis'

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the top 50 journal articles for your research on the topic 'Endeis.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Browse journal articles on a wide variety of disciplines and organise your bibliography correctly.

1

Wang, Jianjia, Dong Sun, Peng Tian, Dinyong Huang, Wentao Niu, and Feng Zhang. "A small collection of Endeis juveniles (Arthropoda: Pycnogonida: Endeidae) sorted from the fouling organisms on the R/V Dayangyihao." Biodiversity Data Journal 9 (April 8, 2021): e62343. https://doi.org/10.3897/BDJ.9.e62343.

Full text
Abstract:
The species <em>Endeis straughani</em> Clark, 1970 had only been reported from Queensland (Australia) until specimens were collected in Ghana (West Africa) which were initially described as <em>Endeis picta</em> Bamber, 1979.Five immature individuals of <em>E. straughani</em> were gathered amongst hydroids during the 5<sup>th</sup> leg of the DY125-34 expedition. It was speculated that these were from Port Louis (Mauritius) and were a new record for this rarely-collected species.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

B, Rudá Amorim Lucena, Yaser Fatemi, and Martin Lindsey Christoffersen B. "Checklist of sea spiders (Arthropoda: Pycnogonida) from the Persian Gulf and the Gulf of Oman with new record of Endeis biseriata (Böhm, 1879) for the region." Turkish Journal of Zoology 42, no. 6 (2018): 709–14. https://doi.org/10.3906/zoo-1806-1.

Full text
Abstract:
B, Rudá Amorim Lucena, Fatemi, Yaser, B, Martin Lindsey Christoffersen (2018): Checklist of sea spiders (Arthropoda: Pycnogonida) from the Persian Gulf and the Gulf of Oman with new record of Endeis biseriata (Böhm, 1879) for the region. Turkish Journal of Zoology 42 (6): 709-714, DOI: 10.3906/zoo-1806-1, URL: http://dx.doi.org/10.3906/zoo-1806-1
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

TEKİN, Ergün, and Feyyaz ZEREN. "The Causality Relationship Between Economic Confidence Index, Export Volume Index and Import Volume Index: The Case of Turkey." Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Uygulamalı Bilimler Dergisi 6, no. 2 (2022): 235–50. http://dx.doi.org/10.31200/makuubd.1116159.

Full text
Abstract:
Bu çalışmada; mevcut ekonomik durumun izlenebilmesinde gösterge niteliğinin yanında ekonomideki kırılma dönemleri ve muhtemel risklerin erkenden görülerek tedbir alınmasına imkân veren ekonomik güven endeksi ile fiyatlar sabitken ihracat ve ithalat miktarında meydana gelen değişimi ifade eden ihracat miktar endeksi ve ithalat miktar endeksi arasındaki nedensellik ilişkisi araştırılmıştır. Analizler sırasında veri setlerinde çok sayıda yumuşak geçişli kırılmaları da dikkate alan Enders ve Jones (2015) tarafından geliştirilen Fourier Granger nedensellik testi kullanılmıştır. Ocak 2013 – Temmuz 2021 tarihleri arasındaki aylık frekanslı verilerin konu edildiği çalışmanın sonuçlara göre; ekonomik güven endeksiyle hem ihracat miktar endeksi hem de ithalat miktar endeksi arasında çift yönlü nedensellik ilişkisi tespit edilmiştir. Ampirik bulgular, iktisadi karar birimlerinin ithalat ya da ihracat kararı vermelerinde ekonomik güven endeksindeki değişimlerden faydalanmalarının önemine işaret etmektedir. Aynı zamanda bu sonuçlar ekonomik güvenin tesis edilmesinde politika yapıcılara perspektif sunması ve politik manevralar oluşturulması açısından ihracat miktar endeksi ve ithalat miktar endeks değerlerindeki değişimlerin rolünü ortaya çıkarmaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Unal, Serkan, and Yasemin Yurtoğlu. "BIST 100 Endeksi Borsa İstanbul’un Genel Performansını Yansıtıyor mu?" Ekonomi Politika ve Finans Arastirmalari Dergisi 9, no. 4 (2024): 832–53. https://doi.org/10.30784/epfad.1496100.

Full text
Abstract:
Bu çalışmada, BIST 100 Endeksinin Borsa İstanbul’da yatırımcıların elde ettiği getirileri ne ölçüde etkin bir şekilde temsil ettiği araştırılmıştır. Çalışmanın veri seti 2000-2023 dönemindeki çeyreklik bazda BIST 100 Endeksi bileşenlerini, Borsa İstanbul’daki şirketlerin 31.12.1999-15.02.2024 dönemindeki getirilerini ve hisse yoğun yatırım fonlarının 23.02.2019-23.02.2024 dönemindeki performanslarını kapsamaktadır. Araştırma sonuçlarına göre BIST 100 Endeksi performansı, hisse bazlı getiri dağılımında ortalamadan ayrışabilmekte ve uçlarda kalabilmektedir. Hisselerin aşırı tepki hareketinden olumsuz yönde etkilenmektedir. BIST 100 ağırlıklı olarak bankacılık sektörünün etkisi altındadır bu nedenle farklı sektörleri temsil yeteneği güçlü değildir. Özellikle 2008 küresel finans krizinin ardından bankaların zayıf performans gösterdiği ve bu durumun BIST 100 Endeksini olumsuz etkilediği tespit edilmiştir. t testi sonuçlarına göre istatistiksel olarak anlamlı bir şekilde diğer hisselere kıyasla hızla yükselen hisseler endekse dahil olmakta, sonrasında ise negatif performans göstererek endeksi aşağıya çekmektedirler. Endeks birleşenlerinden oluşturulacak sabit bir portföy endeksin üstünde performans gösterecektir. Benzer bir durum endeksi takip eden fonlar için de geçerlidir. Endeksi takip eden fonların getirileri endeksi takip etmeyen fonların getirilerinden düşüktür. Bulgular, BIST 100 Endeksinin Borsa İstanbul’un genel performansını etkin bir şekilde yansıtmadığını göstermektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Aytaç Emin, Ayşegül. "Türkiye Bankacılık Sektörü Kırılganlığı: ABD Ekonomi Politikası Belirsizliğinin Rolü." Ankara Hacı Bayram Veli Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 27, no. 1 (2025): 267–90. https://doi.org/10.26745/ahbvuibfd.1604518.

Full text
Abstract:
Bu çalışmada, ABD ekonomi politikası belirsizliğinin, Türkiye bankacılık sektörü kırılganlığı üzerindeki etkisi incelenmiştir. Bu amaçla, Türkiye bankacılık sektörü kırılganlıklarını belirlemek için öncelikle Bankacılık Sektörü Kırılganlık Endeksi oluşturulmuştur. Çalışma, 2005q4 ve 2023q4 dönemlerini kapsayan çeyreklik verilerle gerçekleştirilmiştir. Bu bağlamda, ABD ekonomi politikası belirsizlik endeksi Baker vd. (2016) çalışmasında oluşturulan aylık endeks, değerlerin ortalaması alınarak çeyreklik endekse dönüştürülmüştür. Analiz probit model kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın bulgularına göre, ABD kaynaklı ekonomi politikası belirsizliği, Türkiye bankacılık sektörü kırılganlığı olasılığını arttıran önemli bir faktördür. Buna ek olarak, ABD ekonomi politikası belirsizliği değişkeni oluşturulan modelin açıklama gücünü ve öngörü gücünü yüksek oranda arttıran bir faktör olarak tespit edilmiştir. Çalışmada ekonomik büyüme, enflasyon, faiz oranı, düzenleyici sermayenin risk ağırlıklı varlıklara oranı, aktif karlılığı, özel sektöre verilen kredilerin GSYH’ye oranı ve net açık döviz pozisyonunun sermayeye oranı değişkenleri de Türkiye bankacılık sektörü kırılganlıkları üzerinde istatistiksel olarak anlamlı bulunmuştur.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Akpiliç, Ferdi. "Gayrimenkul Hariç Doğrudan Yabancı Yatırımlar ve Belirsizlik İlişkisi: Türkiye Örneği." Trends in Business and Economics 39, no. 3 (2025): 270–88. https://doi.org/10.16951/trendbusecon.1611209.

Full text
Abstract:
Bu çalışmada, Türkiye özelinde gayrimenkul hariç doğrudan yabancı yatırımlar (DYY) ile çeşitli belirsizlik göstergeleri arasındaki ilişki ARDL modeli ile incelenmiştir. Küresel Ekonomi Politika Belirsizliği (GEPU), Dünya Belirsizlik Endeksi (WUI), Jeopolitik Risk Endeksi (GPR), Korku Endeksi (VIX) ve İklim Politika Belirsizliği (CPU) göstergelerinin DYY üzerindeki uzun dönemli etkisi analiz edilmiştir. Elde dilen bulgulara göre, VIX endeksi hariç tüm belirsizlik göstergeleri ile Türkiye’ye yönelik gayrimenkul hariç DYY girişleri arasında negatif istatistiksel bakımdan anlamlı bir ilişki yakalanmış olup belirsizliklerdeki artışlar DYY girişlerini azaltıcı yönde etki etmektedir. Özelikle GEPU’nun etkisi daha belirgindir. WUI ve GPR göstergelerine ilişkin küresel endeks değerlerinin Türkiye’ye özgü endeks değerlerine kıyasla DYY üzerinde daha etkili oldukları sonucuna varılmıştır. Belirsizlikler -ekonomik, politik, düzenleyici, jeopolitik veya iklimle ilgili- riskleri artırarak ve getirilerin öngörülebilirliğini azaltarak DYY akımlarını olumsuz etkilemektedir. Bu etkileri hafifletmek için, politika yapıcılar tüm alanlarda belirsizliği azaltmak amacıyla kapsamlı, şeffaf ve tutarlı politikalar uygulamalıdır. İstikrarlı bir yatırım ve iş ortamı yaratmak yatırımcı güvenini güçlendirecek, ekonomik istikrarı iyileştirecek ve istikrarlı DYY girişlerini teşvik edecektir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Cerdán-Morales, Ana Luz, and Margarita Ojeda. "Pycnogonids (Arthropoda: Chelicerata: Pycnogonida) from the National Collection of Mites of IBUNAM, Mexico." Dugesiana 30, no. 2 (2023): 246–56. http://dx.doi.org/10.32870/dugesiana.v30i2.7293.

Full text
Abstract:
Comúnmente conocidos como “arañas de mar”, los picnogónidos son un grupo de artrópodos exclusivamente marinos. En México se han reportado 62 especies, presentes en casi todos los estados costeros. Estos datos son resultado, en su gran mayoría, de investigaciones extranjeras y estudios recientes de recolectas esporádicas enfocadas a la fauna del meiobentos. El objetivo de este trabajo es dar a conocer los ejemplares de picnogónidos depositados en la Colección Nacional de Ácaros (CNAC), material que formó parte de la Colección de la Dra. Anita Hoffmann y que fue recolectado por el Dr. Federico Bonet en la década de los años 1940´s, en dos localidades en la costa del Pacífico mexicano. De los 20 ejemplares que existen en la Colección, se identificaron tres especies: Achelia sawayai Marcus, 1940, Anoplodactylus californicus Hall, 1912 y Endeis cf. spinosa (Montagu, 1808). Para la primera especie se agrega un registro a la amplia distribución ya conocida. Para E. cf. spinosa se trata del primer registro para el Pacífico Mexicano y de A. sawayai se expande los registros de su distribución en el país. Además, se destaca la importancia de los acervos de las colecciones biológicas como sitios de material para el reconocimiento de la biodiversidad.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Memiş, Şefik. "Türkiye'de Fiyat Endekslerinin Tarihçesi İmparatorluğun Endeksi Cumhuriyet ile Kurumsallaştı." Sinop Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 9, no. 1 (2025): 398–432. https://doi.org/10.30561/sinopusd.1628818.

Full text
Abstract:
Türkiye’de enflasyonun ölçen fiyat endeksinin kullanılması, Osmanlı İmparatorluğu’nun son yıllarında oldu. 1912 Balkan Savaşları ile ortaya çıkacak olan hayat pahalılığı, ardından patlayan Birinci Dünya Harbi ve işgal yıllarında toplumun tüm katmanları tarafından iyice hissedilecekti. Devletin temel direği olan memurların maaşları pul olmuş, sistem durma noktasına gelmişti. Böylesine bir ortamda yabancı alacaklıların, vergileri toplayarak borçlarını tahsil etme amacıyla kurdukları Düyûn-ı Umûmiye İdaresi, binlerce nitelikli çalışan kitleye sahipti. Devlet memuru statüsündeki personelinin tavan yapan hayat pahalılığından etkilenmemesi için ilk enflasyon endeksini oluşturan İdare, 1 Ocak 1917 tarihinden itibaren endeksi yürürlüğe koydu. Bu endekse göre çalışanlarına zam yapıp onları hayat pahalılığına karşı koruyacaktı. Düyûn-ı Umûmiye 1928 yılında lağvedilince İstanbul Ticaret ve Sanayi Odası, İstanbul’da enflasyonu ölçme görevini devraldı. Bu amaçla İdare’nin yöntemlerini geliştirip yeni şartlara uydurarak kullandı. Evvela Ocak 1929 tarihinden itibaren perakende fiyat artışını ölçen İstanbul Ticaret ve Sanayi Odası, 1934’te de İstanbul Toptan Eşya Fiyat Endeksi’ni neşretmeye başladı. Oda 10 yıl içinde Türkiye’de tarafsız ve bilimsel endeks yayınlamayı başaran tek kurum olarak sivrilecek hem devlet kurumlarına, hem de akademik çevreye örnek olacaktı. Bu makalede arşiv ve literatür taraması ile, Türkiye’de İstanbul merkezli olarak fiyat endekslerinin tarihçesi araştırıldı. Ayrıca Osmanlı Bankası, Sümerbank, Ziraat Bankası gibi kurumların da fiyat endeksi çalışması olduğu ortaya konuldu.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

KOMŞUOĞLU YILMAZ, Nurgün. "Konut Yatırımlarında Kira Değer Endeksi, Satış Sayısı, GYO Endeksi Ve Konut Satış Fiyat Endeksi Arasındaki İlişkiler: Bir Panel Regresyon Analizi." Maliye Finans Yazıları, no. 118 (October 21, 2022): 257–70. http://dx.doi.org/10.33203/mfy.1162196.

Full text
Abstract:
Bu çalışmada konut fiyatlarının, konut satış sayıları, GYO endeksi ve kira endeks değerleri ile ilişkisi araştırılmıştır. Çalışmaya Türkiye'nin on büyük ilinden Adana, Ankara, Kocaeli, İzmir, Konya, Antalya, Bursa, Gaziantep dâhil edilmiş, İstanbul ve Şanlıurfa’ ya ait verilerin uç veya ekstrem değer yaratması sebebiyle çalışmanın dışında tutulmuştur. Mart 2019 ile Mayıs 2021 arası döneme ait 8 il için aylık veriler araştırmaya dahil edilerek uygulanan panel regresyon analizi sonucunda konut fiyat endeksi ile kira endeksi ve GYO endeksi arasında istatistiksel anlamlı pozitif yönlü bir ilişki bulunurken, satış sayıları ile konut fiyat endeksi arasındaki ilişki negatif bulunmuştur.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Hasanah, Uswatun, Octaviana Arisinta, and Yusrianto Sholeh. "Pengaruh Harga, Kualitas Pelayanan, dan Lokasi terhadap Minat Beli Konsumen pada Rumah Makan Mie Endess Arosbaya." J-MAS (Jurnal Manajemen dan Sains) 7, no. 2 (2022): 593. http://dx.doi.org/10.33087/jmas.v7i2.493.

Full text
Abstract:
Indonesia has a culinary diversity that stretches from west to east Indonesia and is still embedded in the social life of the local community. Each region has its own unique food because each culture is different from one another. For example, Madurese cuisine is synonymous with spicy salty taste. The development of the Food House business in Bangkalan is progressing very quickly. One example in Bangkalan is Mie whip, Mie endes, and so on. Many things are taken into consideration by consumers to arrive at a decision to choose a particular restaurant or company. The restaurant management must try to meet the criteria that are considered by consumers, both in terms of service quality, price and location so that they can easily attract consumer buying interest. One of them at the Endess Mie Restaurant is a noodle restaurant that is currently popular among young people. Based on the background that arises above, it makes researchers interested in conducting research on "The Effect of Price, Quality and Location on Consumer Interest." This research uses Mie Endes Arosbaya as the object of research. The population in this study was the end of the Arosbaya noodle restaurant and the sample taken was 60 people with questionnaire data as an instrument. The method in this research is quantitative research. This type of research uses associative research. associative research is a type of research that aims to determine the effect of two or more variables. The results showed that price partially had a significant positive effect on consumer buying interest at Arosbaya Endess noodle restaurant, location partially had a significant positive effect on consumer buying interest at Arosbaya Endess noodle restaurant, while service quality partially had no effect on consumer buying interest in Arosbaya Endess noodle restaurant, and simultaneously price, service quality and location have a significant positive effect on consumer buying interest at Arosbaya Endess noodle restaurant.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
11

King, P. E., J. P. Thorpe, and G. P. Wallis. "A biochemical genetic and morphological investigation of the species within the genus Endeis Philippe (Pycnogonida : Endeidae) in Britain." Journal of Experimental Marine Biology and Ecology 98, no. 1-2 (1986): 115–28. http://dx.doi.org/10.1016/0022-0981(86)90077-8.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
12

Miyazaki, Katsumi, and Toshiki Makioka. "Structure of the adult female reproductive system and oogenetic mode in the sea spider,Endeis nodosa (Pycnogonida; Endeidae)." Journal of Morphology 209, no. 3 (1991): 257–63. http://dx.doi.org/10.1002/jmor.1052090303.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
13

KAMIŞLI, Melik. "RİSK GÖSTERGELERİNİN SENDİKASYON KREDİLERİNE ETKİLERİ: ASİMETRİ VE FREKANS BOYUTUNDA ANALİZ." Business & Management Studies: An International Journal 8, no. 1 (2020): 181–95. http://dx.doi.org/10.15295/bmij.v8i1.1364.

Full text
Abstract:
Çalışmada Türk bankacılık sektörü tarafından alınan sendikasyon kredileri ile küresel ve yerel risk göstergeleri arasındaki ilişkilerinin asimetri ve frekans boyutunda belirlenmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda 2008 Kasım -2019 Temmuz tarihleri arasında Türk bankacılık sektörü tarafından alınan toplam sendikasyon kredileri ile global ekonomik belirsizlik endeksi, VIX endeksi, Libor, Türkiye 5 yıllık CDS primi, Türkiye jeopolitik risk endeksi ve BIST Bankacılık sektörü endeks oynaklığı arasındaki ilişkiler geleneksel, asimetrik ve asimetrik frekans nedensellik testleri ile analiz edilmiştir. Uygulanan testler sonucunda sendikasyon kredileri ile ele alınan tüm risk göstergeleri arasında nedensellik ilişkisi tespit edilmiştir. Sonuçlar, tespit edilen ilişkilerin hem farklı frekanslarda hem de farklı asimetrik boyutlarda olduğunu göstermektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
14

Öner, Seda, and Mehmet Cural. "Türk Vergi Sistemi Neden ve Ne Kadar Karmaşık Algılanıyor?: Bir Karma Yöntem Araştırması." Yönetim ve Ekonomi Dergisi 32, no. 1 (2025): 103–30. https://doi.org/10.18657/yonveek.1533258.

Full text
Abstract:
Vergi karmaşıklığı, mükelleflerin vergiye uyum davranışlarını olumsuz etkilemekte ve gerek mükellefler için uyum maliyetlerini gerekse vergi idareleri için operasyonel maliyetleri artırarak devleti vergi geliri kaybına uğratabilmektedir. Bu nedenle, vergi sisteminin basitleştirilmesi yönündeki çabalar önem kazanmaktadır. Ancak, vergi karmaşıklığının azaltılması veya ortadan kaldırılması için öncelikle mevcut vergi karmaşıklığı düzeyinin belirlenmesi gerekmektedir. Bu araştırma; vergi karmaşıklığı algısını belirleyen faktörlerin saptanmasını, vergi karmaşıklığı algısını ölçmek üzere endeks geliştirilmesini ve bu endeks aracılığıyla Türk Vergi Sistemi’nin algılanan karmaşıklık düzeyinin ölçülmesini amaçlamaktadır. Araştırmada muhasebe meslek mensupları, vergi dairesi personeli, maliye alanında araştırma yapan akademisyenler ve vergi hukukunu ilgilendiren konularda hizmet veren avukatlardan oluşan 26 katılımcıyla yarı-yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiş ve ulaşılan bulgulara dayalı olarak bir endeks geliştirilmiştir. Aynı meslek gruplarından belirlenen 507 katılımcıya ait anket verisiyle bu endeks kullanarak yapılan hesaplama sonucunda tüm katılımcıların “genel vergi karmaşıklığı algısı” skorlarının ortalaması 1 üzerinden 0,69 olarak bulunmuş ve Türk Vergi Sistemi’nin yüksek düzeyde karmaşık olarak algılandığı tespit edilmiştir. Araştırma, vergi karmaşıklığı konusunda literatüre ve politika yapıcılara özgün ve önemli katkılar sağlamaktadır. Anahtar Kelimeler: Vergi Karmaşıklığı, Vergi Karmaşıklığı Algısı, Vergi Karmaşıklığı Endeksi, Vergi Sisteminin Basitleştirilmesi, Vergi Uyumu JEL Sınıflandırması: H2, K30
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
15

AKKAYA, Murat. "The Analysis of Factors Affecting Real Sector Confidence: Turkey Case." Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 23, no. 2 (2023): 463–80. http://dx.doi.org/10.18037/ausbd.1144118.

Full text
Abstract:
Güven faktörü ekonomi ve finansal piyasalarda önemli bir rol oynamaktadır. Tüketici ve iş güven göstergeleri ekonominin sağlığı ve geleceği hakkındaki tahminlerde kullanılmaktadır. İş güven endeksi bir bütün olarak ekonominin durumunu yansıtan özel bir ekonomik göstergedir. Bu amaçla T.C. Merkez Bankası Reel Kesim Güven Endeksi’ni 2005 yılında oluşturmuştur. Bu çalışmanın amacı finansal piyasalarda ve politika yapımında bir öncü gösterge olarak kullanılan Reel Kesim Güven Endeksi ile makroekonomik ve finansal değişkenler arasındaki ilişkiyi Vektör Oto Regresyon (Vector Auto Regression – VAR) modeli ile analiz etmektir. Model sonuçları % 5 düzeyinde anlamlıdır ve Altın gr. Fiyatı, Dış Ticaret Dengesi, Uluslararası Rezervler, Amerika Birleşik devletleri (ABD) Doları/Türk Lirası kuru ve Oynaklık Endeksi değişkenleri Reel Kesim Güven Endeksi’ni etkilemektedir. Reel Kesim Güven Endeksi ile Borsa İstanbul 100 Endeks Değeri, İç Borç Stoku, İmalat Kapasite Kullanım Oranı ve Yurtdışı Yerleşiklerin Hisse Senedi Portföyü arasında çift yönlü Granger nedensellik bulunmaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
16

Parlak, Asim Alpay, and Levent Çinko. "Ödeme Sistemleri ve Finansal İstikrar İlişkisi: G-20 Ülkeleri Örneği." Muhasebe ve Finansman Dergisi, no. 106 (April 15, 2025): 105–38. https://doi.org/10.25095/mufad.1572443.

Full text
Abstract:
Hem merkez bankalarının finansal istikrar tanımlarında hem de literatürde "ödeme sistemleri sağlamlığı", "finansal istikrar" için bir bileşen olarak ifade edilmektedir. Buradan hareketle, çalışmada ödeme sistemleri sağlamlığı ile finansal istikrar arasında anlamlı bir ilişki olup olmadığının tespiti amaçlanmıştır. Bu minvalde, ödeme sistemleri sağlamlığını temsil etmek üzere Türkiye'nin de içinde bulunduğu G20 ülkeleri arasında bulunan ve aynı zamanda Uluslararası Ödemeler Bankası'na (Bank for International Settlements-BIS) üye olan 17 ülke üzerinden Ödeme Sistemleri Sağlamlık Endeksi (Endeks) oluşturulmuştur. “Endeks”in "Finansal İstikrar" ile olan ilişkisi veri setine uygun olarak Panel Sıradan En Küçük Kareler (Panel Ordinary Least Squares-OLS) modeli ile test edilmiştir. “Endeks”in, "Finansal İstikrar" ile pozitif yönlü ve istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki içinde olduğu, ödeme sistemleri sağlamlığından finansal istikrara doğru bir nedensellik ilişkisinin bulunduğu tespit edilmiştir. Netice itibarıyla, çalışmamızın sonuçları, ödeme sistemleri sağlamlığının literatür ve merkez bankası tanımlarında finansal istikrarın bir bileşeni olduğu yönündeki görüşleri açıkça desteklemektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
17

Colasanto, E., and L. Galli. "The Pycnogonids (Arthropoda, Pycnogonida) of Torrevaldaliga (Tyrrhenian Sea), Italy, with data on Endeis biseriata, new record for the Mediterranean Sea." European Zoological Journal 88, no. 1 (2021): 622–31. http://dx.doi.org/10.1080/24750263.2021.1910741.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
18

KONAK, Fatih, and Diler TÜRKOĞLU. "Farklı bir bakış açısıyla asimetrik getiri ve volatilite yayılımı: S&P Shariah." Business & Management Studies: An International Journal 10, no. 3 (2022): 1172–86. http://dx.doi.org/10.15295/bmij.v10i3.2075.

Full text
Abstract:
Menkul kıymet fiyatlarında meydana gelen oynaklığın finansal piyasalarda olumsuz etkilere yol açması, yatırımcılar açısından tahminlemenin önemini ortaya çıkarmaktadır. Bu doğrultuda çalışmanın temel amacı, geleneksel ve İslami bakış açısına sahip piyasaların VIX endeksine reaksiyonunu ortaya koymaktır. Bu kapsamda, iki kutup noktası olarak değerlendirilebilecek S&amp;P 500 Shariah ve S&amp;P 500 Casinos&amp;Gaming Endeksleri inceleme odağına alınırken, yatırımcıların davranışsal bakış açısıyla yatırım kararı vermeleri ve bu kararların ardından, diğer değişkenlerin sabit olduğu varsayımı altında, VIX korku endeksinden etkilenip etkilenmedikleri araştırılmıştır. Bu perspektifte, 08.04.2008 ile 19.01.2022 tarihleri arasında bahsi geçen iki uç endeks ile VIX endeksi arasındaki volatilite ve getiri yayılımı Genişletilmiş EGARCH yöntemi ile incelenmiştir. Elde edilen bulgulara göre, her iki endeks için de VIX endeksinden negatif bir getiri yayılımı tespit edilmiş olsa dahi, sonuçların istatistiksel olarak anlamsızlığı göze çarpmaktadır. Asimetrik volatilite çerçevesinde ise, her iki endeks için de kaldıraç etkisinden söz edilebilmektedir. Nihai olarak, VIX Endeksi’nden S&amp;P 500 Shariah Endeksi’ne doğru pozitif ve istatistiksel olarak anlamlı, S&amp;P 500 Casinos&amp;Gaming Endeksi’nde ise negatif ve istatistiksel olarak anlamsız bir yayılım tespit edilmiştir. Analiz kısıtlarında, VIX Endeksi’nin farklı bakış açılarıyla oluşturulan endeks yapıları üzerinde farklı etkilere sahip olabileceği yönünün de çıkarımlara ulaşılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
19

Tekkanat, Semiha Sultan, and Aişe Nur Özkara. "Küresel Cinsiyet Açıklığı Endeksi Perspektifinden Kadınların Güçlendirilmesi: İzlanda ve Türkiye Karşılaştırması." TESAM Akademi Dergisi 12, no. 1 (2025): 387–425. https://doi.org/10.30626/tesamakademi.1578024.

Full text
Abstract:
Kadınların sosyal, ekonomik, politik ve kültürel anlamda yaşamın her alanında kendilerini ifade edebilmeleri, karar alma ve uygulamada söz sahibi olmaları, yerel ve ulusal kalkınma sürecinde kaynak dağıtımından eşit şekilde yararlanmaları “kadının güçlendirilmesi” olarak ifade edilmektedir. Bu çalışmada; kalkınma planlarında kadının yeri incelenmekte, sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda kadının güçlendirilmesi yönündeki uluslararası gelişmeler ile kadının güçlendirilmesinin ölçülebilmesi amacıyla geliştirilen endekslerden biri olan Küresel Cinsiyet Açıklığı Endeksi detaylı bir şekilde açıklanmaktadır. Dünya Ekonomik Forumu tarafından 2006 yılında geliştirilen ve günümüzde de toplumsal cinsiyet eşitliğini ölçmeye çalışan Küresel Cinsiyet Açıklığı Endeksi; ekonomik katılım ve fırsatlar, eğitim, sağlık ve hayatta kalma, siyasi güçlendirmeden oluşan 4 alt endeks ve 14 değişken ile incelenmektedir. Günümüzde 146 ülkeye ait ölçüm ve sıralamanın yer aldığı endekste; İzlanda on beş yıldır ilk sırada yer alırken 2024 yılı itibariyle Türkiye 127. sırada yer almaktadır. Çalışmada; betimleyici araştırma yöntemine dayalı nitel analiz ile birlikte; uluslararası ölçümlerin yapıldığı 2006 ve 2024 yılları arasındaki Küresel Cinsiyet Açıklığı Endeks Raporları’na dayalı İzlanda ve Türkiye’ye yönelik nicel analiz gerçekleştirilmiştir. Bu çalışma ile; İzlanda’nın toplumsal cinsiyet eşitsizliğini azaltma yönündeki ulusal politika ve uygulamalarından dersler çıkarılmakta; Türkiye’de toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin azaltılması ve kadının güçlendirilmesine katkıda bulunulması amaçlanmaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
20

Hakkı, ÇİFTÇİ, TÜRGÜT Can, and Salih OGLAKKAYA Mehmet. "DÜŞÜK VE ORTA GELİRLİ ÜLKELERDE PARA, MALİYE VE DIŞ TİCARET POLİTİKALARININ SEFALET ENDEKSİ ÜZERİNE ETKİSİ." Socrates Journal of Interdisciplinary Social Studies 9, no. 26 (2023): 77–85. https://doi.org/10.5281/zenodo.8341215.

Full text
Abstract:
Bu &ccedil;alışmada 2002-2019 d&ouml;nemi yıllık verileri kullanarak d&uuml;ş&uuml;k ve orta gelir grubuna dahil 21 &uuml;lkede para, maliye ve dış ticaret politikalarının sefalet endeksi &uuml;zerine ektisi incelenmeye &ccedil;alışılmıştır. S&ouml;z konusu &uuml;lkeler Cezayir, Bangladeş, Butan, Bolivya, Mısır, Esvatini, Haiti, Honduras, Hindistan, Endonezya, Kenya, Kırgızistan, Lesoto, Nikaragua Nijerya, Filipinler, Sri Lanka, Tanzanya, Ukrayna, Vanuatu, ve Vietnam&rsquo;dan oluşmaktadır.&nbsp; Başta ABD&rsquo;de olmak &uuml;zere 1970&rsquo;li yıllarda bir&ccedil;ok &uuml;lkede enflasyon ve işsizlik y&uuml;ksek sevilere &ccedil;ıkmış, Arthur Okun bu iki değişkeni, toplamlarını kullanarak iktisadi hoşnutsuzluğun bir g&ouml;stergesi olarak g&ouml;stermiştir. Bu g&ouml;sterge Sefalet Endeksi veya Hoşnutsuzluk Endeksi olarak bilinmektedir (Ekren vd. 2017: 5462).&nbsp; Aynı endeksi Robert Barro (1999) geliştirmiş ve enflasyon ve işsizliğe ek olarak reel GSYİH ile uzun d&ouml;nem faiz oranlarını eklemiştir. Endeks daha sonra Hanke tarafından 2011 yılında değiştirilmiş ve uzun d&ouml;nem faiz oranı yerine bankaların kredi faizlerini kullanmıştır (CATO, 2021). &Ccedil;alışmamızda Hanke tarafından geliştirilen sefalet endeksi kullanılmıştır. &nbsp;
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
21

İşbilen, Leyla. "Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki illerin yaşam kalitesinin bulanık veri zarflama analizi ile ölçülmesine yönelik bir uygulama." Ardahan Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 7, no. 1 (2025): 16–38. https://doi.org/10.58588/aru-jfeas.1590242.

Full text
Abstract:
Bu çalışmada Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki illerin yaşam kaliteleri, OECD’nin Daha İyi Yaşam Endeksi (BLI: Better Life Index) üzerinden TÜİK 2015 verileri kullanılarak, Bulanık Veri Zarflama Analizi ile ölçülmeye çalışılmıştır. Endeksler üzerinden yapılan etkinlik analizi uygulamalarında genellikle bir tek girdi vardır ve bu girdi bire eşit olan bir yapay değişkendir. Endeksi oluşturan diğer tüm unsurlar ise çıktılar olarak kabul edilmektedir. Bu çıktılar arasında endekse negatif etkisi olanlar tersleri alınarak pozitif etki yaratılmaya çalışılmaktadır. Bu çalışmada ise farklı bir yaklaşım benimsenerek, endeksi meydana getiren göstergelere herhangi bir değişim ya da dönüşüm uygulanmadan, endekse pozitif katkı sağlayan unsurlar artırılması hedeflenen çıktılar olarak, endekse negatif etkisi olan unsurlar ise azaltılması hedeflenen girdiler olarak ele alınmışlardır. Etkinlik analizinde Daha İyi Yaşam Endeksi’nin tümüyle pozitif unsurlardan oluşan boyutları kapsam dışı bırakılmıştır. Çalışmanın keskin değerlerle değil de bulanık sayılarla gerçekleştirilmesinin temel motivasyonu, bazen değişkenlerin özünde bulanık olmaları, değişkenler arasındaki ilişkilerin bulanık olmaları (fonksiyonel yapısının belirlenememesi) ya da yeterli veriye ulaşılamaması halinde parametrik yöntemler yerine non-parametrik yöntemlerin kullanılması gerekliliğidir. Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki tüm iller için ayrı ayrı hem girdi yönelimli hem de çıktı yönelimli olacak şekilde oluşturulan etkinleştirme önerilerinin, illerin yaşam kalitelerinin yükseltilmesinde karar vericiler için bir yol haritası olabileceği düşünülmektedir. Çalışmada bulanık etkinlik skorları RStudio deaR FuzzyLP ile hesaplanmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
22

TOPRAK, FERDİ KARAKUŞ, and VURAL GAMZE. "KATILIM ENDEKSİ İLE FAİZ ORANI, DÖVİZ KURU VE BIST100 ENDEKSİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ." International Journal of Commerce, Industry and Entrepreneurship Studies 2, no. 1 (2022): 63–75. https://doi.org/10.5281/zenodo.7791712.

Full text
Abstract:
Faize karşı duyarlı olan yatırımcılar i&ccedil;in katılım endeksleri &ouml;nemli bir alternatif olarak &ouml;n plana &ccedil;ıkmaktadır. Faize dayalı gelir ve giderlerinin d&uuml;ş&uuml;kl&uuml;ğ&uuml; sebebiyle, katılım endeksinde işlem g&ouml;ren firmaların faiz değişimlerinden diğer endekslerdeki şirketler kadar etkilenmemesi beklenmektedir. Bu &ccedil;alışmada dolar kuru ve faiz oranındaki değişimlerin, katılım endeksleri getirileri &uuml;zerindeki etkisi analiz edilmiştir. Bağımlı değişken olarak KATLM30, KAT50 VE KATMP endeksleri, bağımsız değişken olarak d&ouml;viz kuru, gecelik ortalama faiz oranları ve Borsa İstanbul 100 endeksi aylık getirileri kullanılmıştır. &Ccedil;alışmada basit regresyon modeli ve korelasyon kullanılmıştır. Araştırma sonu&ccedil;larında, faiz oranında yaşanan değişme ile BİST100 Endeksi ve katılım endekslerinin getirileri arasında anlamlı bir ilişki bulunamamıştır; &ouml;te yandan faiz oranındaki değişimin bu endeksler &uuml;zerinde anlamlı bir a&ccedil;ıklama g&uuml;c&uuml; oluşturmadığı g&ouml;zlemlenmiştir. Bir diğer bulgu ise, kurlardaki y&uuml;kselişin endeks getirileri &uuml;zerinde azaltıcı bir etkiye sahip olmasıdır. Son olarak, dolar kurundaki değişimin, KAT50 ve KATMP endeks getirilerindeki değişimleri a&ccedil;ıklama g&uuml;c&uuml;n&uuml;n olduk&ccedil;a d&uuml;ş&uuml;k olduğu tespit edilmiştir. &Ccedil;alışma bulguları, alan yazınını destekler niteliktedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
23

İnneci, Ahmet. "Uluslararası Vergi Rekabet Edebilirlik Endeksi Bağlamında Türkiye’nin Kurumlar Vergisinde Rekabet Edebilirliği." Fiscaoeconomia 9, no. 1 (2025): 636–55. https://doi.org/10.25295/fsecon.1493478.

Full text
Abstract:
Rekabetçi bir vergi sistemi dolaşımdaki sermayenin ülkeye çekilmesi ve yatırımların arttırılması bakımından son derece önemlidir. Dolaşımdaki sermayeyi çekmek isteyen ülkeler vergi sistemlerinde yer alan teşvikler aracılığıyla yatırımcılara cazip bir ortam hazırlayabilmektedirler. Özellikle kurumlar vergisi sistemlerinde yer alan muafiyet ve istisnalar, vergi indirimleri, vergi oranları ve vergi matrahının azaltılmasına imkân tanıyan diğer uygulamalar yatırımcıların kararlarını etkileyen önemli faktörlerdendir. Bu faktörler göz önüne alınarak Uluslararası Vergi Rekabet Edebilirlik Endeksi geliştirilmiştir. Endeks vergi sisteminin rekabetçiliği ve tarafsızlığı ne ölçüde sağladığı konusunda yol gösterici niteliktedir. Bu çalışmanın temel amacı, ABD merkezli Tax Foundation kurumu tarafından geliştirilen Uluslararası Vergi Rekabet Edebilirlik Endeksi’nin kurumlar vergisinde rekabet edebilirliği ölçmek adına kullandığı temel bileşenlerin incelenmesi ve Türkiye’nin kurumlar vergisinde rekabet edebilirlik açısından hangi konumda olduğunun tespit edilmesidir. Bu kapsamda çalışmada, endeksin kurumlar vergisi skorlarının tespitinde dikkate aldığı temel bileşenler ayrıntılı şekilde incelenmiştir. Ardından, Türkiye kurumlar vergisi sisteminin, endeks bileşenlerinde yer alan kriterler açısından hangi konumda olduğuna yönelik değerlendirmeler yapılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
24

Şahin, Halil, and Neşe Yıldız. "İİT ÜLKELERİNDE “İSLAMİ FİNANSAL ÜLKE ENDEKSİ” GELİŞTİRİLMESİNE YÖNELİK BİR MODEL ÖNERİSİ." Uluslararası Bankacılık Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi 8, no. 1 (2025): 80–109. https://doi.org/10.52736/ubeyad.1611651.

Full text
Abstract:
1970'li yıllardan itibaren hızla gelişen İslami finans, özellikle petrol zengini ülkelerde büyük bir ivme kazanmış, bu ülkeler, faize dayalı olmayan bankacılık sistemlerinin öncüsü olmuştur. İslami finans sektörü süreç içinde dünya çapında belirli bir mesafe kat ederek hem yerel ekonomilere hem de küresel finansal piyasalara katkı sağlamaktadır. Bu çalışmanın amacı, İİT üyesi 57 ülkeden 29 ülkede İslami finansın yaygınlığı, etkinliği ve büyüklüğünü değerlendiren yeni bir bir İslami Finansal Ülke Endeksi- IFCI geliştirmektir. Bu endeks, ilgili ülkelerin İslami finansal altyapılarının durumunu, sektördeki gelişmelerin derinliğini ve bu sistemin ekonomik büyümeye olan etkisini analiz etmeyi hedeflemektedir. Geliştirilen endeks, CRITIC yöntemi ile objektif olarak İslami finans endeksini oluşturan değişkenleri ağırlıklandırmakta, Promethee-II yöntemi ile ülkeleri sıralamakta, karşılaştırmakta ve Python programlama diliyle ekonometrik bir analiz yapmaktadır. Çalışma sonunda, İİT ülkelerinin İslami finansta potansiyelinin arttığı, ancak bu büyümenin sürdürülebilirliği için endeksteki değişkenlerin çeşitliliğine yönelik ülke bazlı iyileşme ile daha kapsamlı stratejiler geliştirmeleri gerektiği sonucuna varılmaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
25

ŞİT, Mustafa. "The Relationship between Uncertainty and Foreign Direct Investment: Panel Data Analysis with a New Index." Gaziantep University Journal of Social Sciences 21, no. 3 (2022): 1200–1215. http://dx.doi.org/10.21547/jss.1049930.

Full text
Abstract:
Bu çalışmada seçilmiş Latin Amerika (Brezilya, Meksika, Kolombiya ve Şili) ekonomilerinde DYY ile belirsizlik arasındaki ilişki yeni bir endeks olan Dünya Belirsizlik Endeksi ile araştırılmıştır. Bu ilişkiyi açıklamada Abel’in (1983) belirsizliğin DYY'yi artırması gerektiğini ileri süren, Dixit and Pindyck (1994) ise histerezis ve opsiyon değeri teorileri test edilmiştir. Yöntem olarak Kao ve Pedroni eşbütünleşme testleri ile FMOLS tahmincisi seçilmiştir. Çalışma sonucunda değişkenler arasında uzun dönemli ilişki tespit edilmiştir. Analize konu olan ekonomilerde histerezis ve opsiyon değeri teorilerinin geçerli olduğu görülmektedir
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
26

Aycan, Bahadir Bilge, and Uğur Bilgen. "OVX ve GVZ RİSK ÖLÇÜTLERİ İLE BIST100 ENDEKSİ GETİRİLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİ." Turkuaz Uluslararası Sosyo-Ekonomik Stratejik Araştırmalar Dergisi 7, no. 1 (2025): 15–31. https://doi.org/10.70506/eisrcdergi.1675627.

Full text
Abstract:
Finansal piyasalarda risk yönetimi ve yatırım kararlarının doğru bir şekilde şekillendirilmesi, özellikle artan belirsizlikler ve küresel ekonomik dalgalanmalar karşısında büyük önem taşımaktadır. Bu süreçte, piyasalardaki belirsizlikleri ölçmek ve yatırımcılara rehberlik etmek amacıyla çeşitli finansal endeksler geliştirilmiştir. Bu endeksler, genel olarak “Küresel Risk Göstergeleri” olarak adlandırılmakta ve farklı piyasalardaki oynaklık düzeylerini anlamak için kullanılmaktadır. Özellikle hisse senedi piyasaları, emtia piyasaları ve diğer finansal varlıklardaki belirsizlikleri ölçmek için bu göstergeler, yatırımcılar ve analistler tarafından sıklıkla takip edilmektedir. Hisse senedi piyasalarındaki belirsizliği ölçmek için öne çıkan göstergeler arasında OVX (Ham Petrol Volatilite Endeksi) ve GVZ (Altın Volatilite Endeksi) yer almaktadır. Enerji piyasalarındaki önemli göstergelerinden OVX, Ham petrol piyasasındaki fiyat oynaklığını ölçen bir endekstir. Bu endeks petrol fiyatlarındaki oynaklığı ölçerek enerji piyasalarındaki belirsizlik düzeyini göstermektedir. Kıymetli maden piyasalarındaki önemli göstergelerden olan GVZ ise altın piyasasındaki fiyat oynaklığı seviyesini gösteren bir endekstir. Bu çalışma, finansal piyasa risk göstergeleri olan OVX (Ham Petrol Volatilite Endeksi) ve GVZ (Altın Volatilite Endeksi) ile BIST100 endeksi getirileri arasındaki nedensellik ilişkisini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırmada, 22 Aralık 2019 – 16 Şubat 2025 tarihleri arasındaki 270 haftalık veri seti kullanılmıştır. Bu bağlamda Toda-Yamamoto Nedensellik testi kullanılarak analizler gerçekleştirilmiştir. OVX ve GVZ endekslerindeki volatilite değişimlerinin BIST100 getirilerini öngörmede istatistiksel açıdan anlamlı ve ne kadar etkiye sahip olduğunu tespit etmek için yapılan bu çalışmada, bulgular ışığında, OVX ve GVZ değişkenlerinden; OVX değişkeninden BIST100 endeksi getirisine bir Granger nedensellik ilişkisi söz konusu değilken, GVZ değişkeninden BIST100R’a ise Granger nedeni olduğu tespit edilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
27

BEKAR, Engin. "BIST100 endeksi getiri volatilite modellemesinde standart ve kartiller arası değişim genişliğinin önemi: Koşullu otoregresif değişim genişliği (KODG) modelleri." Business & Management Studies: An International Journal 10, no. 2 (2022): 462–82. http://dx.doi.org/10.15295/bmij.v10i2.2027.

Full text
Abstract:
Finansal yatırım kararı alınırken ve risk yönetimi kapsamında politikalar belirlenirken göz önünde bulundurulması gereken en önemli kavram “risk” kavramıdır. Gelecekte karşılaşılabilecek farklı risk düzeylerinin uygun yöntemle öngörülmesi, bu risklere karşı hazırlıklı olunması ve doğru kararlar alınması açısından büyük öneme sahiptir. Doğru öngörülerde bulunabilmek ise ancak, istatistiksel performansı en yüksek modellerin belirlenmesiyle münkündür. Çalışmada, 3 Ocak 2011 – 24 Temmuz 2020 dönemi BIST100 endeksi haftalık verilerine dayalı olarak endeks getiri volatilitesi tahminlerini elde etmek ve istatistiksel performansı en yüksek modeli belirlemek amacıyla simetrik ve asimetrik modeller arasından seçilen getiri bazlı “ARCH (1) Modeli” ve değişim genişliği bazlı “Koşullu Otoregresif Değişim Genişliği Modelleri (KODGM)” tahmin edilmiştir. Yapılan değerlendirmeler sonucunda, BIST100 getiri volatilitesi tahmininde kullanılabilecek en uygun modelin, hataların Weibull dağılımı izlediği, kaldıraç etkisinin dikkate alındığı ve aşırı değerlere karşı dirençli olan “Kartiller Arası Değişim Genişliği” ölçüsüne dayalı olarak tahmin edilen “WKODGX (1,1) Modeli” olduğu tespit edilmiştir. Tüm bulgular birlikte değerlendirildiğinde, değişim genişliği bazlı modellerin, BIST100 endeks getirisi volatilite modellemesinde istatistiksel performansı belirgin bir biçimde iyileştirdiği sonucuna varılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
28

Kartal, Burcu. "Zaman Serisi Kümeleme Yöntemi ile Küresel Cinsiyet Uçurumu Endeksinin Analizi." Uluslararası Ekonomi İşletme ve Politika Dergisi 9, no. 1 (2025): 420–37. https://doi.org/10.29216/ueip.1633127.

Full text
Abstract:
Bu çalışma, dünya ülkelerinin Küresel Cinsiyet Uçurumu Endeksi (Global Gender Gap Index- GGGI) temelinde kümeleme analizini amaçlamaktadır. Bu kapsamda, 2006-2024 yıllarını kapsayan GGGI verileri derlenmiş ve 18 yıllık döneme ait zaman serisi verileri kullanılarak 99 ülkenin kümeleme analizi gerçekleştirilmiştir. Ülkeler arasındaki benzerliklerin belirlenmesi için uzaklık ölçütü olarak Dinamik Zaman Bükmesi (Dynamic Time Warping-DTW) yöntemi kullanılmıştır. Kümeleme analizinde hiyerarşik kümeleme (tek bağlantı, tam bağlantı ve Ward’s yöntemi), k-medoid kümeleme (Partitioning Around Medoids - PAM) ve spektral kümeleme teknikleri uygulanmıştır. Optimum küme sayısının belirlenmesinde ortalama silüet yöntemi kullanılmıştır. Kümeleme performanslarının değerlendirilmesi amacıyla ortalama silüet skoru, Dunn endeksi, Calinski-Harabasz kriteri ve kofenetik korelasyon katsayısı hesaplanmıştır. Analizler sonucunda, dünya ülkelerinin GGGI endeksine dayalı olarak iki temel kümede toplandığı tespit edilmiştir. İlk kümede yer alan ülkelerin GGGI değerlerinde artış eğilimi gözlemlenirken, ikinci kümede yer alan ülkelerin endeks değerlerinde azalan bir trendin olduğu belirlenmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
29

Akbulut, Rıfat Mert, and Serap Yörübulut. "Türkiye’de Yenilenebilir Enerji Şirketleri İçin Borsa Endeksi Oluşturulması ve Makroekonomik Göstergelerle İlişkisi." Ekonomi ve Finansal Araştırmalar Dergisi 7, no. 1 (2025): 100–122. https://doi.org/10.56668/jefr.1693049.

Full text
Abstract:
Bu çalışma, Türkiye’de borsada işlem gören yenilenebilir enerji odaklı şirketlerden özgün bir “Yenilenebilir Enerji Endeksi” (ÖNERİ_YE-BIST) oluşturarak, bu endeksin başlıca makroekonomik değişkenlerle ilişkisini makine öğrenmesi yöntemleriyle analiz etmeyi amaçlamaktadır. Sektörel faaliyet alanlarına göre seçilen şirketlerle, piyasa değeri ağırlıklı bir endeks oluşturulmuştur. Mart 2023 - Aralık 2024 dönemine ait verilerle doğalgaz fiyatı, elektrik fiyatı ve döviz kuru gibi değişkenlerin hisse fiyatları üzerindeki etkileri XGBoost, SVM ve Lineer Regresyon ile incelenmiştir. Bulgular, enerji piyasasındaki fiyat dalgalanmalarının yenilenebilir enerji hisselerini anlamlı şekilde etkilediğini göstermektedir. Bu sonuçlar, yatırımcılar ve politika yapıcılar için önemli çıkarımlar sunmaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
30

Ekinci Hamamcı, Emine Demet, and Tuba Şahinoğlu. "Türkiye’de Alt Kalemler İtibariyle Hizmetler Sektörünün Uluslararası Rekabet Gücü." Trends in Business and Economics 39, no. 2 (2025): 140–57. https://doi.org/10.16951/trendbusecon.1593759.

Full text
Abstract:
1980’lerden itibaren Türkiye’nin ekonomik gündemine giren cari açık problemi, 2000’li yıllarla birlikte katlanarak artmış ve ülke ekonomisinin başlıca kronik sorunlarından birine dönüşmüştür. Bu problemin temelinde cari işlemler hesabının önemli alt kalemlerinden biri olan dış ticaret açığı, önemli bir rol oynarken cari hesaptaki diğer bir kalem olan hizmetler dengesi dış ticaretin yol açtığı olumsuzlukları elimine etmekte, Türkiye ekonomisine yardım etmektedir. Özellikle turizm gelirlerini içeren seyahat kalemi bu bağlamda büyük rol oynamaktadır. Bununla birlikte ödemeler bilançosunda on iki alt başlık altında sınıflandırılan uluslararası hizmetler, ayrıntılı olarak incelendiğinde seyahat kaleminde yakalanan gelir avantajının diğer kalemlerin tamamında söz konusu olmadığı görülmektedir. Bu bağlamda çalışma, Genişletilmiş Ödemeler Dengesi Hizmetler Sınıflandırması (EBOPS)’a göre on iki alt kalemde sınıflandırılan hizmetler sektörünün uluslararası rekabet edebilirliğini belirlemeyi amaçlamıştır. Çalışmada Açıklanmış Karşılaştırmalı Üstünlükler Endeksi (RCA), Göreli Ticaret Avantaj Endeksi (RTA) ve Göreli Rekabet Üstünlüğü Endeksi (RC) kullanılarak hizmetler sektörü alt kalemlerinin uluslararası rekabet edebilirlik gücü hesaplanmıştır. Çalışma, 2011-2023 dönemi için yıllık uluslararası hizmet ticareti (ihracat ve ithalat) verilerini içermektedir. Endeks sonuçlarına göre Türkiye, ele alınan tüm yıllarda taşımacılık ve seyahat hizmetlerinde uluslararası karşılaştırmalı üstünlüğe sahiptir. Bununla birlikte diğer sektör olarak adlandırılan Sigorta ve emeklilik, Finansal hizmetler, Fikri mülkiyet hakları kullanım ücretleri hizmetleri, Telekomünikasyon, bilgisayar ve bilgi hizmetleri, Diğer iş hizmetleri, Kişisel, kültürel ve eğlence hizmetlerinde Türkiye’nin uluslararası karşılaştırmalı dezavantajı söz konusudur.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
31

Yulidar, Yulidar, Rosdiana Rosdiana, Ulil Amri Manik, et al. "DENSITAS MIKROFILARIA PADA RESERVOIR DI WILAYAH ENDEMIS FILARIASIS KABUPATEN ACEH JAYA." Sel Jurnal Penelitian Kesehatan 8, no. 2 (2021): 75–85. http://dx.doi.org/10.22435/sel.v8i2.5148.

Full text
Abstract:
Kabupaten Aceh Jaya termasuk wilayah endmeis filariasis. Pelaksanaan Program pemberian obat pencegahan massal (POPM) lima putaran dilakukan dari tahun 2011 sampai 2015. Oleh karena gagal pre-TAS pada tahun 2016, maka dilakuakn POPM 2 putaran lagi tahun 2017 dan 2018. Evaluasi pelaksanaan program pengendalian filariasis berjalan dengan baik namun aspek penyebab kegagalan POPM tidak diketahui secara pasti. Banyak hal yang menjadi faktor resiko penularan filariasis diantaranya keberadaan agent, host (manusia dan hewan) dan faktor lingkungan. Penelitian ini dilakukan bertujuan untuk mendapatkan gambaran densitas mikrofilaria pada reservoir di wilayah endemis filariasis Kabupaten Aceh Jaya terutama Desa Lhok Bout dan Desa Ligan. Penelitian ini merupakan cross sectional dan jumlah hewan yang tertangkap bersifat purposive sampling pada 100 hewan yaitu kucing dan monyet ekor panjang. Pengumpulan data dilkaukan pada bulan Agustus dan Oktober 2017 di Desa Ligan dan Desa Lhok Bout Kabupaten Aceh Jaya. Hasil pemeriksaan mikroskopis pada 83 kucing dan 17 monyet ekorv panjang adalah 4 slide darah kucing ditemukan positif Brugia malayi dan 2 slide darah monyet ekor panjang ditemukan cacing non Brugia malayi yang dicurigai adalah Dilofillaria sp. Oleh karena, kucing dan amonyet ekor panajng positif terdapat cacing mikrofillaria di dalam darahnya maka Kabuapetn Aceh Jaya termasuk wilayah endemis zoonotik reservoir filariasis. Untuk wilayah yang zoonotic reservoir filariasis, pengendalian filariasis tidak hanya pada agent, host manusia namun juga harus memperhatikan host reservoir.Pengendalian cacing Brugia malayi atau non Brugia malayi pada reservoir juga harus dilakukan untuk pemutusan rantai penularan selain pengendalian vector dan usaha lainnya.&#x0D;
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
32

Kartal, Cem, Mürüvet Acar Karaboğa, and Zafer Özdil. "BİST 30 ENDEKS PERFORMANSININ TÜRKİYE'DEKİ YABANCI PORTFÖY YATIRIMINA ETKİSİ." Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 26, no. 2 (2025): 454–70. https://doi.org/10.53443/anadoluibfd.1593815.

Full text
Abstract:
Yatırımcıların karar vermesini kolaylaştırmak amacıyla piyasanın genel görünümünü sunan borsa endeksleri, dünyanın her yerinde hisse senetleri ile iç içedir. Bir endeks, endüstrilerdeki çeşitli şirketlerden veri toplar. Bu veriler, yatırımcıların piyasa performansını hesaplamak için mevcut fiyat seviyelerini geçmiş fiyatlarla karşılaştırmasına yardımcı olan bir grafik oluşturmaktadır. Yatırımcılar bu grafikleri yatırım portföylerini takip etmek ve yönetmek için birincil araç olarak kullanmaktadırlar. Ayrıca endekslerin çok sayıda hisse senedinden oluştuğu ve çeşitli sektörlere göre çeşitlendirildiği, bu çeşitlendirmenin bir hisse senedindeki kayıpların diğerindeki kazançlarla dengelenmesini sağlayarak genel portföy riskinin azaltılmasına yardımcı olduğu da bilinmektedir. Yatırım yönetimi sektöründe piyasa endekslerinin yaygın kullanımı, bunların finansal karar verme sürecine derin entegrasyonunu vurgulamaktadır. Bu nedenle çalışma Borsa İstanbul (BİST) 30 endeks performansının Yabancı Portföy Yatırımı (YPY) üzerindeki etkisini araştırmayı amaçlamaktadır. Çalışmada ayrıca iki değişken arasında nedensellik olup olmadığını da araştırılmıştır. Bu amaç kapsamında BİST 30 ve YPY’ye ait, Ocak 2012-Ağustos 2021 dönemine ait aylık veriler kullanılmıştır. BİST 30 endeksinin YPY üzerindeki etkisini incelemek için VAR (2) modeli Granger nedensellik testi çalışılmıştır. BİST 30 ve YPY değişkenlerinde gerçekleşen değişimlerin kaynağını belirlemek amacı ile, VAR (2) modeli üzerindeki Cholesky Varyans ayrıştırması yapılmıştır. Granger nedensellik testi sonuçlarına dayanarak, BİST 30 endeksi ve YPY arasında çift yönlü nedensellik olduğu bulguları tespit edilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
33

Dinçer, Murat, and Seda Bağdatlı Kalkan. "Uzun çalışma saatlerinin insanî gelişmişlik endeks değeri üzerindeki etkisi." Business & Management Studies: An International Journal 9, no. 1 (2021): 186–99. http://dx.doi.org/10.15295/bmij.v9i1.1746.

Full text
Abstract:
Ülkelerin gelişmişlik düzeyleri tarihten bugüne kadar farklı biçimlerde ele alınmış ve özellikle Sanayi Devrimi’nden sonra ülkelerin gelişmişlikleri gayrisafi yurt içi hasıla miktarları ile ölçülmeye çalışılmıştır. Bu durum özellikle II. Dünya Savaşı sonrasında gelişen insan hakları anlayışı ile çokça eleştirilmiş ve ilk kez 1990 yılında Birleşmiş Milletler tarafından İnsanî Gelişme Raporu yayınlanmıştır. Bu raporda yer alan İnsanî Gelişmişlik Endeksi hesaplamaları her ne kadar pek çok farklı açıdan eleştirilmiş olsa da yeni bir kalkınma ve gelişmişlik anlayışına dayanması temelinde önemli kabul edilmiştir. Bu endeks ile gerçekleştirilen hesaplamalardan yola çıkarak insanî gelişmişliğin pek çok farklı unsur ile ilişkisi incelenmiştir. Bu çalışmada da insanî gelişmişlik ve çalışma saatleri ilişkisi Genelleştirilmiş Tahmin Denklemleri yöntemi ile incelenmeye çalışılmıştır. Çalışmada Ekonomik Kalkınma ve İş birliği Örgütüne üye 35 ülkenin 2010-2017 yılları arasındaki verileri kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda çalışma saatleri ve insanî gelişmişlik endeksi bileşenleri arasında ters yönlü bir ilişkinin varlığı tespit edilmiştir. Bu bulgular mevcut iş ve çalışma anlayışını tartışmalı hale getirmektedir. Bu noktada bireysel ve toplumsal yaşamda verimlilik odaklı yeni bir paradigmaya ihtiyaç duyulduğu açıktır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
34

Durgun, Sadegül, and Yeter Avşar. "Çevresel performans endeksi kapsamında Türkiye’de sürdürülebilir kalkınma: Çevresel ve kentsel göstergeler ışığında bir değerlendirme." İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 27, Özel Sayı (2025): 157–71. https://doi.org/10.33707/akuiibfd.1608499.

Full text
Abstract:
Bu çalışmanın amacı Yale Üniversitesi tarafından yayımlanan Çevresel Performans Endeksi (EPI) kapsamında Türkiye’nin çevresel ve kentsel göstergeler bağlamında sürdürülebilir kalkınma düzeyinin değerlendirilmesidir. Sürdürülebilir kalkınma, ülkelerin sosyal, ekonomik ve çevresel açılardan topyekûn gelişme durumunu kısaca ifade etmektedir. EPI, sürdürülebilir kalkınmanın boyutlarından biri olan çevre üzerinde durmaktadır. Bununla birlikte ilgili endeks alt boyutları bağlamında kentsel göstergeleri de ihtiva etmektedir. Bu bağlamda çalışmada, Çevresel Performans Endeksi (EPI)’nde bulunan ve Birleşmiş Milletler (BM) tarafından belirlenmiş olan sürdürülebilir kalkınma amaçları içerisinde yer alan çevresel ve kentsel boyutlar ve bunlara ilişkin alt boyutlar değerlendirilmektedir. Çalışma doküman analizi yöntemi şeklinde kurgulanmış olup, istatistiki verilerden faydalanılarak yıl bazlı bir karşılaştırma yapılmıştır. Bu bağlamda çalışma kapsamında Türkiye’nin EPI puanının ve dünya ülkeleri içerisindeki sıralamasının negatif yönde seyrettiği saptanmıştır. Bu husus EPI’nın alt boyutları düzeyinde de genel olarak aynı şekildedir. Bu bağlamda sürdürülebilir kalkınmanın çevresel boyutunda ve bu doğrultuda sürdürülebilir kalkınma amaçları içerisinde yer alan iklim eylemi, sudaki yaşam, karasal yaşam, temiz su ve sanitasyon, erişilebilir ve temiz enerji hususlarında sorunlar yaşandığı ifade edilebilecektir. Bu alanlardaki zafiyetin giderilmesi Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınma noktasındaki düzeyini daha yukarılara taşıyabilecektir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
35

LUCENA, Rudá Amorim, Yaser FATEMI, and Martin Lindsey CHRISTOFFERSEN. "Checklist of sea spiders (Arthropoda: Pycnogonida) from the Persian Gulf and the Gulf of Oman with new record of Endeis biseriata (Böhm, 1879) for the region." TURKISH JOURNAL OF ZOOLOGY 42, no. 6 (2018): 709–14. http://dx.doi.org/10.3906/zoo-1806-1.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
36

YORULMAZ, Recep. "The Link between Financial Inclusion and Poverty: A Case of the OECD Using Dynamic Panel Data Analysis." Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 23, no. 1 (2022): 89–106. http://dx.doi.org/10.17494/ogusbd.1085143.

Full text
Abstract:
Çalışmanın amacı, finansal araçlara ulaşımın kolaylaştırılması yönünde politikaların, özellikle, toplumun alt gelir diliminde yer alan kesimlerinin yaşam standartları üzerindeki etkisinin ölçülmesidir. Bunun için ilk olarak, finansal araçlara ulaşımı temsil eden çok boyutlu bir finansal kapsayıcılık endeksi oluşturulmuştur. Oluşturulan endeks ile yoksulluk kavramının mutlak, sosyal ve gelir dağılımı ile ilintili tanımları ayrı ayrı analiz edilmiştir. Temel Bileşenler Analizi ve Faktör Analizi ile oluşturulan endeksimiz ile yoksulluğun farklı tanımları arasındaki ilişki Dinamik Panel Veri Analizi yöntemleri ile ölçülmüştür. Kullanılan yöntemler çok boyutlu ele alınan araştırma konusu aynı zamanda çalışmanın yenilikçi yanını ve literatüre katkısını ortaya koymaktadır. Çalışma sonucunda, finansal araçlara ulaşımı artırıcı politikaların toplumun alt kesimlerindeki insanların yaşam standartlarına olumlu yönde etkisi olduğu görülmüştür.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
37

Koşar Taş, Çiğdem. "Hangi Kentler Benzer Güvenlik Düzeyine Sahip? Güvenli Kentler Endeksi İçin Çok Boyutlu Ölçekleme Analizi." Kent Akademisi 18, no. 3 (2025): 1641–68. https://doi.org/10.35674/kent.1549278.

Full text
Abstract:
Kentsel güvenlik olgusu genel anlamıyla, bir kentin sınırları içerisinde yaşayan bireylerin yaşamlarını idame ettirirken can ve mal güvenliklerinin sağlanması şeklinde ifade edilebilir. Önceleri daha basit bir şekilde ifade edilen güvenlik ve kentsel güvenlik kavramları, günümüzde artan nüfus yoğunluğu, yaşanan teknolojik gelişmeler ve değişen sağlık koşulları ile çok daha karmaşık bir yapı haline gelmiştir. Bu durum da kentsel güvenlik kavramının çok yönlü olarak ele alınması ve incelenmesi ihtiyacını doğurmuştur. Bu ihtiyaç neticesinde The Economist Intelligence Unit tarafından dünyanın önde gelen kentlerinin güvenlik durumlarının ortaya konulabilmesi amacıyla “Güvenli Kentler Endeksi” adı altında bir rapor yayınlanmaktadır. 2015 yılından itibaren her iki yılda bir yayınlanan raporun sonuncusu 2021 yılına ait olup kentsel güvenliği geniş çaplı ele alan bu endekste güvenlik kavramı; kişisel güvenlik, dijital güvenlik, altyapı, sağlık ve çevre güvenliği şeklinde isimlendirilen 5 temel alandaki 76 farklı gösterge ile detaylı olarak incelenmektedir. İlgili endekste genel endeks skoru 0 ile 100 arasında değer almakta olup 5 ana göstergenin ortalaması alınarak hesaplanmaktadır. 5 ana gösterge de standartlaştırılmış değerlere sahip olup 0 ile 100 arasında değerler almaktadır. 100’e yakın olan değerler güvenliğin yüksekliğini, 0’a yakın olan değerler ise güvenliğin düşüklüğünü ifade etmektedir. Yayınlanan son raporda öncekilerden farklı olarak Portekiz’in başkenti Lizbon da ele alınan göstergeler ile güvenlik düzeyine göre incelenmektedir. Ayrıca son endeks geliştirilirken daha önce diğer ana göstergeler altında ele alınan çevresel göstergelerin, güvenliğin her unsuru üzerinde etkileri olduğu ve bağımsız değerlendirmeyi hak ettiği düşünülmüş, 2021 yılı itibariyle çevre güvenliği de güvenli kentler endeksinin bir başka ana göstergesi olarak ele alınmıştır. Bu çalışmada da Dünya’nın önde gelen 60 kenti için hesaplanan 2021 yılı raporuna ait en güncel endeks verileri kullanılmış olup tüm kentler analize dahil edilmiştir. Çalışmanın amacı ilgili endeks kapsamında ele alınan 60 kenti 5 ana gösterge çerçevesinde çok boyutlu olarak incelemektir. Bu amaçla çalışmada Çok Boyutlu Ölçekleme Analizinden faydalanılmış hem kentler hem de ele alınan göstergeler benzerliklerine göre gruplandırılmıştır. Elde edilen bulgular neticesinde kentlerin gruplandırılmasında ekonomik durum, sosyo-kültürel yapı, yönetim şekilleri ve uygulanan politikaların etkili olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
38

Turgut, Yokuş. "Enerji Krizi Tanımı ve 1960 Ocak-2023 Aralık Dönemi Enerji Krizleri." International JOURNAL OF SOCIAL, HUMANITIES AND ADMINISTRATIVE SCIENCES 10, no. 2 (2024): 227–34. https://doi.org/10.5281/zenodo.10897940.

Full text
Abstract:
D&uuml;nyada, hızla gelişen teknoloji, artan d&uuml;nya ticareti, n&uuml;fus artışı ve kentleşme fosil kaynaklı enerji ihtiyacını hızla artırmıştır. Artan enerji talebine karşılık, jeopolitik risklere bağlı olarak enerji arzındaki her aksaklık, 1970-1990 d&ouml;neminde d&uuml;nyada enerji krizlerine sebep olmuştur. Milenyum sonrasında ise artan enerji piyasasının finansallaşmasıyla enerji fiyatlarındaki b&uuml;y&uuml;k değer artışları hem yatırımcılar hem de kamu kesimi i&ccedil;in kritik hale gelmiştir. Bu nedenle enerji fiyatlarında meydana gelecek krizlerin tahmin edilmesi son derece &ouml;nemli hale gelmiştir. &Ccedil;alışmada, 1960 Ocak-2023 Aralık d&ouml;nemine ilişkin, enerji fiyat endeksi ve ABD T&uuml;ketici Fiyat Endeksi kullanılarak Enerji Piyasa Baskı Endeksi oluşturulmuştur. Bu endeks ortalamasından 2 standart sapmalık aşım ise enerji krizi olarak tanımlanmıştır. Oluşturulan &ldquo;enerji kriz tanımı&rdquo;, 768 aylık analiz d&ouml;neminde 12 farklı ayı kriz vakası olarak belirlemiştir. 1973 Ekim ve 1990 Ağustos d&ouml;neminde enerji arz aksaklıklarıyla uyumlu olarak 6 farklı ayda enerji krizi tespit edilmiştir. D&uuml;nya 1990 Ağustos enerji krizinden sonra uzunca d&ouml;nem enerji fiyatları a&ccedil;ısından sakin d&ouml;neme girmiştir. Finansallaşan enerji piyasasının da etkisiyle 2008 global finansal krizi sonrası 2008 Nisan ayında tekrar enerji kriz olgusu kendini g&ouml;stermiştir. 2008 Nisan-2023 Aralık d&ouml;neminde 6 farklı ayda d&uuml;nya, enerji krizi ile karşılaşmıştır. İnsanoğlunun en &ouml;nemli yaşam kaynağı olan enerji, artık aynı zamanda bir servet biriktirme aracı olarak da kullanılmasıyla birlikte enerji krizlerinin gelecek yıllarda da sık&ccedil;a ortaya &ccedil;ıkması ka&ccedil;ınılmaz bir olgudur. <strong>Anahtar Kelimeler:</strong> Enerji Krizleri, Kriz Tanımları, Piyasa Baskı Endeksi
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
39

Dilaveroğlu, Arzu. "E-KATILIM DÜZEYİNDEKİ FARKLILIKLAR VE TÜRKİYE’NİN E-KATILIM DÜZEYİNİN DEĞERLENDİRİLMESİ." Toplum Ekonomi ve Yönetim Dergisi 6, no. 1 (2025): 85–101. https://doi.org/10.58702/teyd.1608533.

Full text
Abstract:
Bilgi ve iletişim teknolojilerinin hızlı bir biçimde gelişimi kamusal süreçlere katılım yol ve yöntemlerinin değişmesine zemin oluşturmuştur. Elektronik katılım (e-katılım) bu yöntemlerden biridir. Bu çalışmada: E-katılım düzeyinin farklılaşmasına sebep olan temel dinamikler nelerdir?, Türkiye’nin e-katılım düzeyi nasıl bir seyir göstermektedir? soruları cevaplandırılmaya çalışılmıştır. İlk sorunun cevaplandırılmasında betimleyici yöntemle ilgili literatürden istifade edilmiştir. İkinci sorunun cevaplandırılması için doküman analizi yöntemi ile Birleşmiş Milletler (BM) E-Katılım Endeksi incelenmiştir. Endeks verileri 2003-2024 yıllarına ait olup, tüm veri seti çalışmaya dahil edilmiştir. E-katılım süreçlerini etkileyen faktörlerin ortaya konulması ve Türkiye’nin e-katılım düzeyinin analizi ile literatüre katkı verilmesi amaçlanmıştır. Çalışma sonucunda ülkede benimsenmiş olan yönetim şekli, teknolojik alt yapı, teknolojinin kullanılma becerisi ve e-katılım sürecine dahil olacak aktörlerin sürece ilişkin algılarının e-katılım düzeyinin farklılaşmasına sebep olduğu; E-Katılım Endeksi verilerine göre Türkiye’nin dünya ölçeğinde 2018, 2020, 2022 ve 2024 verilerine göre çok yüksek ülke kategorisinde yer aldığı; 2008, 2010 ve 2012 yılları dışında kalan yıllarda bölge ortalamasının üzerinde olduğu; 2008, 2012 ve 2014 yıllarında alt bölge ortalaması altında kalmasına rağmen bu yıllar dışında alt bölge ortalamasının üzerinde olduğu ve iki defa alt bölge lideri konumuna yükseldiği bulgularına erişilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
40

KESKİNKILIÇ, Kenan, and Canan ABAY. "Koyunculuk faaliyetinin sürdürülebilirliği: İzmir İli örneği." Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dergisi 59, no. 3 (2022): 419–27. http://dx.doi.org/10.20289/zfdergi.1019593.

Full text
Abstract:
Amaç: Bu araştırmanın amacı koyunculuk faaliyetinde etkili olan ekonomik, sosyal ve çevresel faktörleri bütüncül yaklaşımla inceleyerek sürdürülebilirlik düzeyini ölçmek ve faaliyetin üretim, pazarlama ve yönetim süreçlerini iyileştirmeye yönelik geliştirilebilecek politikalara önerilerde bulunmaktır. Materyal ve Yöntem: Çalışmanın veri seti 126 koyunculuk işletmesi ile 2018 yılında yapılan anketlerden elde edilmiştir. Sürdürülebilirlik, bir dizi hiyerarşik yöntem kullanılarak hesaplanan kompozit endeks yardımıyla ölçülmüştür. Araştırma Bulguları: Araştırmada sürdürülebilirlik kompozit endeksi %28.30 (ekonomik sürdürülebilirlik %14.13, sosyal sürdürülebilirlik %4.76 ve çevresel sürdürülebilirlik %9.42) olarak hesaplanmıştır. FAO’nun geliştirdiği sürdürülebilirlik düzeyi referansına göre İzmir ilinde koyunculuk faaliyetinin sürdürülebilirliği sınır seviyesindedir. Sonuç: Koyunculuk faaliyetinin sürdürülebilirliğinde ekonomik faktörlerin sosyal ve çevresel faktörlere göre daha etkili olduğu anlaşılmaktadır. Ancak sistemin ve sürdürülebilirliğin iyileştirilmesi ekonomik, sosyal ve çevresel faktörlerin bir arada değerlendirildiği bütüncül yaklaşıma bağlıdır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
41

Wang, Jianjia, Dong Sun, Peng Tian, Dinyong Huang, Wentao Niu, and Feng Zhang. "A small collection of Endeis juveniles (Arthropoda: Pycnogonida: Endeidae) sorted from the fouling organisms on the R/V Dayangyihao." Biodiversity Data Journal 9 (April 8, 2021). http://dx.doi.org/10.3897/bdj.9.e62343.

Full text
Abstract:
Endeis straughani Clark, 1970 was originally described from Queensland, Australia. Its range was extended to Ghana, West Africa when E. picta Bamber, 1979 was synonymised with E. straughani by Staples (1982). The current paper extends this range further, to include Port Louis, Mauritius. Five immature individuals gathered amongst hydroids during the 5th leg of the DY125-34 expedition were tentatively identified as E. straughani juveniles. Since these were collected from the fouling community on the ship’s hull, they probably originated in Port Louis (Mauritius) when the ship was docked there.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
42

Staples, David A. "Pycnogonids, ‘sea-spiders’ (Arthropoda, Pycnogonida) selected from the collections of the South Australian Museum with descriptions of new species and review of the genus Pallenella." Memoirs of Museum Victoria, January 29, 2025, 1–47. https://doi.org/10.24199/j.mmv.2025.84.01.

Full text
Abstract:
Twelve new species of Pycnogonida belonging to the genera Nymphon (2 species), Anoplodactylus (1 species), Endeis (1 species), Callipallene (1 species), Parapallene (1 species) and Pallenella (6 species) are described from the collections of the South Australian Museum. Of the nine species of Pallenella recorded here, six are new to science. All species assigned to the genus Pallenella are reviewed and an updated key to species is presented. For the first time, eight eye lenses are recorded in the genus. Previously described species are discussed, and images of selected type material are provided.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
43

DEMİREL, Esra. "BİST 100 VE BAZI ÜLKE ENDEKSLERİ ARASINDAKİ VOLATİLİTE YAYILIM ETKİSİ: DİAGONAL VECH GARCH MODELİ." Uluslararası Ekonomi, İşletme ve Politika Dergisi, February 23, 2023. http://dx.doi.org/10.29216/ueip.1237538.

Full text
Abstract:
Bu çalışmada BİST 100 endeks getiri volatilitesi ile dünya ülkelerinden seçilen altı endeks getiri volatilitesi arasındaki etkileşim araştırılmıştır. 4 Ocak 2016 ve 9 Haziran 2021 tarihleri arasındaki günlük endeks kapanış değerleri investing.com veri tabanından elde edilmiştir. Bu altı endeks Türkiye’den BİST 100 endeksi, Kore’den KOSPI endeksi, Çin’den SHANGAI endeksi, ABD’den NASDAQ, S&amp;P 500, DJIA endeksleri ve Almanya’dan DAX endeksidir. Dünya ülkeleri arasındaki volatilite yayılım etkisi araştırılırken çok değişkenli GARCH modellerinden biri olan Diagonal VECH GARCH modeli uygun model olarak seçilmiştir. Getiri serilerine ilk olarak birim kök testleri uygulanarak durağanlık araştırması yapılmıştır. Ardından VAR modeli analizi ile ortalama denklemi tahmin edilmiştir. Son olarak kurulan altı model için Diagonal VECH GARCH yöntemiyle volatilite yayılım etkileri araştırılmıştır. Sonuç olarak BİST 100 endeks getiri volatilitesini pozitif olarak en çok etkileyen endeksin %95 oranıyla DAX olduğu tespit edilmiştir. DAX’ı %89 oranıyla NASDAQ ve DJIA endeksleri takip etmektedir. BİST 100 endeks getiri volatilitesini %87 oranda pozitif olarak etkileyen diğer endeks de S&amp;P 500’dür. Bu endekslerde oluşan %1’lik şokların BİST 100 volatilitesinde artışlara sebep olduğu tespit edilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
44

KASAP, Ahmet. "HANKE SEFALET ENDEKSİ İLE DEMOGRAFİK VE SOSYAL GÖSTERGELER ARASINDAKİ İLİŞKİNİN AMPİRİK ANALİZİ KIRILGAN BEŞLİ ÖRNEĞİ." Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi, June 14, 2023. http://dx.doi.org/10.48145/gopsbad.1291877.

Full text
Abstract:
Sefalet endeks, küresel ölçekte makroekonomik performansın bir ölçütü olarak 1970 yılında Arthur Okun tarafından ortaya konmuştur. 1999 yılında Robert Barro tarafından geliştirilen endeks, 2011 yılında ise Steve Hanke tarafından son halini almıştır. İşsizlik, Enflasyon, Uzun dönem faiz oranı ve Kişibaşı Gayrisafi Yurtiçi Hasıla oranları kullanılarak hesaplanan endeks ülkelerin hoşnutsuzluğunu gösteren önemli bir gösterge niteliğindedir. Ekonomik sefalet durumunda toplumun ruh sağlığını etkileyerek intihar, cinayet, boşanma, yetersiz beslenme ve beden sağlığında bozulma gibi sorunları beraberinde getirmesi beklenebilir. Endeks değerindeki değişikliklerin toplumsal yapı üzerinde ortaya çıkaracağı sonuçları ortaya koymak sonraki dönemde uygulanacak politikalara yol gösterici olacaktır.&#x0D; Bu çalışmanın amacı ekonomik performans açısından benzer özellik taşıyan ekonomik yapıları dış etkilerden yüksek derecede etkilenen Kırılgan Beşli ülkelerinin Hanke Sefalet Endeksi kullanılarak bazı seçilmiş sosyal ve demografik göstergelerle ilişkisi incelemektir. 2006- 2021 yılları arası dönem için Hanke endeksi, bebek ölüm oranı, intihar oranı, nüfus artış oranı, ölüm oranı ve sağlık harcamaları değişim oranı verileri kullanılarak Panel veri analizi uygulanmıştır. Analiz sonucuna göre Hanke endeksi ile sağlık harcamaları arasında pozitif ilişki bulunurken endeks ile bebek ölüm oranı ve intihar oranı arasında kısa süreli düşük bir ilişki tespit edilmiştir. Ölüm oranı ve nüfus artışının Hanke endeksi ile arasında bir ilişkisi olmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
45

Yalçın, Selçuk, and Ömer Faruk Gültekin. "Finansal Gelişmişlik Ve İnsani Gelişim Endeksi Arasındaki İlişki: Kırılgan Beşli Örneği." Erzurum Teknik Universitesi Sosyal Bilimler Enstitusu Dergisi, July 16, 2024. http://dx.doi.org/10.29157/etusbed.1494347.

Full text
Abstract:
Finansal gelişme ve ekonomik büyüme arasındaki ilişkinin varlığı ve yönü hakkındaki çalışmalar eski yıllara dayanmaktadır. Bu konu ile ilgili yapılan çalışmalarda farklı görüşler ortaya konmuştur. Mevcut görüşlerin önemli bir kısmı finansal gelişme ile ekonomik büyüme arasında ilişki olduğunu ortaya koymakla birlikte yapılan çalışmalarda finansal gelişme ve ekonomik büyümenin göstergesi olarak kullanılan değişkenler farklılık göstermektedir. Bu çalışmada spesifik olarak finansal gelişmişlik ile insani gelişim endeksi arasındaki ilişki araştırılmıştır. Araştırmada finansal gelişmişliğin göstergesi olarak, IMF tarafından 2012 yılında yayımlanan farklı finansal gelişmişlik boyutlarıyla oluşturulan 9 adet endeks aracılığıyla hesaplanan finansal gelişmişlik endeksi, borsa endeksi ve enflasyon verisi kullanılmıştır. Çalışmada finansal gelişmeyi gösteren değişkenlerden finansal gelişme endeksi ve finansal gelişme sürecinin başka bir temsilcisi borsa endeks değeri ile enflasyon değişkenlerinin insani gelişme endeksi üzerine kısa ve uzun dönemli etkileri kırılgan beşli olarak tanımlanan ülke grubu için araştırılmıştır. Panel ARDL yöntemi kullanılarak yapılan araştırmada elde edilen sonuçlara göre uzun dönemde finansal gelişme endeksi ve borsa endeks değerinin insani gelişme endeksi üzerindeki etkisi pozitif yönlü ve anlamlıdır. Enflasyonun ise insani gelişme endeksi üzerindeki etkisi negatif yönlü ve anlamlıdır. Sonuçlar çalışmanın temel araştırma sorularında öne sürülen hipotezlerin geçerli olduğunu göstermektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
46

Öztürk, Elvan. "Enerji Fiyatlarının Bist Sınai Endeksine Etkisi: Yapısal Var (SVAR) Modeli İle Bir İnceleme." Journal of Business Research - Turk, June 30, 2025. https://doi.org/10.20491/isarder.2025.2054.

Full text
Abstract:
Amaç –Portföy çeşitlendirmesi yapmak yatırımcılara risklerini dağıtma imkanı sunmaktadır. Ancak çeşitlendirme yaparken portföye eklenecek yatırım araçlarının birbiriyle olan ilişkilerini detaylıca değerlendirmek gerekmektedir. Bu çalışmada BIST Sınai endeksi ile üretim hattının önemli girdilerinden olan doğalgaz ve petrol arasındaki ilişkinin tespiti amaçlanmıştır.Yöntem –Bu çalışmada, 02.01.2013-29.12.2023 dönemigünlük kapanış verileri kullanılarak, BIST Sınai endeksi ile doğalgaz ve petrol arasındaki ilişki Yapısal VAR Modeli (SVAR) ile araştırılmıştır. Analiz sonuçları Granger nedensellik testi, etki-tepki fonksiyonları ve varyans ayrıştırması ile desteklenmiştir.Bulgular –Bu çalışmanın sonuçları, enerji fiyatlarının BIST Sınai endeksi üzerindeki etkisini yapısal kırılmaları dikkate alarak ortaya çıkarmıştır.Granger nedensellik testi sonuçları, Brent petrol fiyatlarının BIST Sınai Endeksi’nde ve endekste yaşanan kırılmalarda etkisinin olduğunu, doğalgaz fiyatlarının ise endeks üzerinde anlamlı bir etkisinin olmadığını göstermiştir. Petrol fiyatlarının endekse negatif etkisi olmakla birlikte, yapısal şokların etkisi açısından değerlendirildiğinde her değişkenin kendi içsel şoklarından etkilendiği ve bu etkinin kısa süreli olduğu sonucuna varılmıştır.Varyans ayrıştırması sonuçları,BIST Sınai’de meydana gelen değişimin onuncu döneme kadar %98.4 oranıyla tamamına yakın bir kısmının kendi içsel şoklarından kaynaklandığını ortaya çıkarmıştır.Tartışma –Yatırımcıların BIST Sınai endeksine yatırım kararı alırken doğalgazve petrol fiyatlarının BIST Sınai endeksi ile olan ilişkisini göz ardı etmemeleri gerektiği söylenebilir. Özellikle Brent petrol fiyatlarındaki artışın BIST Sınai endeksindeki hisse senetlerinde fiyat düşüşüne neden olabileceği yatırım kararı aşamasında yardımcı bir bilgi olabilir
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
47

YIKILMAZ, Aslı. "COVİD 19’UN BORSA İSTANBUL SÜRÜ DAVRANIŞINA ETKİSİNİN VIX ENDEKSİ KAPSAMINDA ARDL SINIR TESTİ YAKLAŞIMIYLA İNCELENMESİ." Bingöl Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, March 20, 2023. http://dx.doi.org/10.33399/biibfad.1253263.

Full text
Abstract:
dönemde BİST 30 endeksindeki sürü davranışını VIX (korku) endeksi kapsamında incelemektir. Çalışmada, sürü davranışının varlığı Christie &amp; Huang (1995)- Chang vd. (2000) modeli ile test edilmiştir. VIX (korku) endeksi ve BİST 30 endeks getirisi arasındaki eş bütünleşme ilişkisi gecikmesi dağıtılmış otoregresif sınır testi yaklaşımı (ARDL) ile araştırılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre, Covid-19 öncesi dönem, Covid-19 dönemi ve Covid-19 sonrası dönemde BİST 30 endeksinde sürü davranışı tespit edilmiştir. Her üç dönemde VIX endeksiyle BİST 30 endeksi arasında eş bütünleşme ilişkisi tespit edilirken, Covid-19 döneminde VIX endeksi ile BİST 30 endeks getirisi arasında ters yönlü ve anlamlı ilişki tespit edilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
48

Pilatin, Abdulmuttalip. "TÜRKİYE’DE SOSYAL SERMAYE ÖLÇÜMÜ: İL BAZINDA SOSYAL SERMAYE ENDEKSİ GELİŞTİRME." International Journal of Management Economics and Business, September 16, 2024. https://doi.org/10.17130/ijmeb.1478800.

Full text
Abstract:
Bu çalışmada, Türkiye’nin 2019-2023 yıllarını kapsayan 81 il bazında sosyal sermaye endeksinin geliştirilmesi amaçlanmıştır. Bu sayede sosyal sermaye endeksinin kapsamı 2007-2023 yıllarına kapsayacak şekilde genişletilmiştir. Türkiye için sosyal sermaye endeksi oluşturulurken önceki çalışmalarda kullanılan ve 2 ağ ve 2 norm değişkeninden elde edilen sosyal sermaye endeksi oluşturma yöntemi kullanılmıştır. Bu amaçla temel bileşen analizi kullanılmıştır. 2018-2023 yılları arasında kalan yılların endeks değerleri doğrusal interpolasyon yöntemiyle türetilmiştir. İl bazında oluşturulan endeks değerlerinden pozitif olanlar yüksek bir sosyal sermaye seviyesini gösterirken negatif değerler düşük sosyal sermaye seviyesini göstermektedir. 2023 yılı itibariyle sosyal sermaye endeks değeri pozitif olan il sayısı 46 iken negatif olan il sayısı 35 olarak belirlenmiştir. Endeksi değerleri incelendiğinde yıllar itibariyle önemli bir değişiklik olmamakla birlikte illerin sosyal sermaye seviyelerinin pozitif yönde geliştiği belirlenmiştir. Bu endeks sayesinde Türkiye’nin il bazında sosyal sermaye verisi oluşturularak araştırmacılara eşsiz ve uzun vadeli bir veri seti sağlanmıştır. Çalışmanın temel motivasyon kaynağı da budur.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
49

Bezirgan, Elif. "BIST Turizm Endeksi ve BIST Ulaştırma Endeksi Arasındaki Nedensellik İlişkisi: Var Model -Toda Yamamoto Yaklaşımı (The Causality Relationship Between BIST Tourısm Index and BIST Transportatıon Index: Var Model -Toda Yamamoto Approach)." Journal of Business Research - Turk, March 22, 2025. https://doi.org/10.20491/isarder.2025.1957.

Full text
Abstract:
Amaç –Bu araştırmada, Borsa İstanbul'da işlem gören turizm sektörüne ait şirketlerin hisse senetlerini içeren endeks olan BIST-TURİZM Endeksi ile ulaştırma sektörüne ait şirketlerin hisse senetlerini içeren endeks olan BIST-ULAŞTIRMA endeksi arasındaki nedensellik ilişkisi incelenmiştir. Literatürde, iki endeks arasındaki ilişkiye doğrudan odaklanan çalışmaya rastlanılmamıştır. Bu çalışmada, yazındaki eksikliğin giderilmesi amacıyla iki endeks arasındaki ilişki spesifik olarak ve farklı bir yöntemsel yaklaşımla test edilmiştir. Yöntem –Araştırmada kullanılan gözlemler aylık veriler halinde her bir endeks için, 2013 Ocak ve 2023 Eylül aralığında yer alan dönemleri kapsayan toplam 129 gözlemden oluşmaktadır. İki endeks arasındaki nedensellik ilişkisinin varlığı, seriler arasındaki nedensellik ilişkisini belirlemek için kullanılan Toda-Yamamoto testi ile sınanmıştır. Bulgular –Çalışma sonucunda, ulaşım endeksinin turizm endeksinin nedeni olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Başka bir deyişle, bu sonuç, ulaşımın turizm sektöründeki ilerlemeler üzerinde belirgin bir etkisi olduğunu gösteren bir işaret olarak değerlendirilebilir. Çalışmada elde edilen bir diğer bulgu ise turizm endeksinin ulaştırma endeksi üzerinde bir nedene sahip olmadığıdır. Tartışma –Araştırmada elde edilen sonuçlara göre ulaşımdan turizme doğru bir nedensellik ilişkisi tespit edilmiştir. Ulaşım sektöründeki olumlu veya olumsuz gelişmeler aynı zamanda turizm sektörü içinde paralellik gösteren sonuçlar doğurmaktadır. Tanrısevdi ve Çulha‘nın (2011) belirttiği gibi ulaşım ile turizm arasında oldukça yakın bir ilişki bulunmakta, bu ilişkinin varlığı, her iki sektörün birbirini desteklemesine yol açmaktadır
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
50

PELİT, İrem. "Türkiye'nin Lojistik Performans Endeksi." Uluslararası Ekonomi ve Yenilik Dergisi, January 17, 2023. http://dx.doi.org/10.20979/ueyd.1185216.

Full text
Abstract:
Ülkelerin lojistik kapasiteleri ve alt yapıları uluslararası ticarette kilit bir noktadır. Bu açıdan ülkeler, Lojistik Performans Endeks sıralamasında üst basamaklarda olabilmek adına daha çok performans göstermek durumunda kalmışlardır.Lojistik Performans Endeksi, ülkelerin lojistik faaliyetlerine ilişkin durumları göstermektedir. Lojistik performans endeksinde, ülkelerin gümrük düzenlemeleri, lojistik maliyetleri ve taşıma modlarında kullanılan altyapının durumu hakkında bilgiler yer almaktadır. Lojistik Performans Endeksi, anket yöntemi ile ülkelerin lojistik durumlarını altı farklı alt boyutta değerlendirme sağlayan ve ‘1’(en düşük), ‘5’ ( en yüksek) şeklinde bir puanlama sistemidir. Bu çalışmada, Dünya Bankası’nın yayınladığı Lojistik Performans Endeks raporları esas alınmıştır. Lojistik Performans Endeksi’nin ilk yayınlandığı yıl 2007 yılı, son yayınlandığı yıl ise 2018 yılıdır. Bu çalışma da 2007-2018 yıllarının verileri baz alınmıştır. Lojistiğin küresel boyutu ve Türkiye’nin Lojistik Performans Endeksi (LPE) incelenmiştir. Ülkelerin endeks sıralaması belirtilmiş olup, lojistik performans indeksinin altı temel bileşen dikkate alınmıştır. LPE’de altı farklı boyut bulunmaktadır. Bu boyutlar: “Uluslararası Sevkiyat”, “Gümrük”,“Lojistik Hizmetlerinin Kalitesi”, “İzleme / Takip”, “Zamanındalık” ve “Altyapı’’ dır. Bu çalışmanın sonucunda, Türkiye’nin endeks sıralaması bakımından en iyi dönem 27. sıra ile 2012 yılıdır. Türkiye’nin endeks sıralamasında en kötü olduğu dönem ise 2018 yılı olmuştur, bu yılda Türkiye endeks sıralamasında 47. sıraya gerilemiştir. Endeks skoru ve sıralamada Türkiye için en iyi dönem 2012 yılıdır. Türkiye son yıllarda lojistik performans değerlemesinde ve alt bileşenler bazında ilerleme kaydetmiştir ancak Dünya sıralamasındaki yerinde çok da önemli bir farklılık olmamıştır. Türkiye, Lojistik Performans Endeksi’nin tüm alt boyutunu iyileştirmek için gerekli teknik ve hukuki düzenlemeler konusunda daha yoğun çalışmalar yapmalıdır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!