Academic literature on the topic 'Fødevarer'

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the lists of relevant articles, books, theses, conference reports, and other scholarly sources on the topic 'Fødevarer.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Journal articles on the topic "Fødevarer"

1

Mose Jensen, Peter, Christian Vrængmose Jensen, Jette Linaa, and Jakob Ørnbjerg. "Biskoppernes latrin. En tværvidenskabelig undersøgelse af 1700-tals latrin fra Aalborg." Kulturstudier 7, no. 2 (December 21, 2016): 41. http://dx.doi.org/10.7146/ks.v7i2.25021.

Full text
Abstract:
„Arkæologen må risikere sorte negle“ – Sådan skrev museumsinspektør ved Aalborg Historiske Museum, Peter Riismøller, i det lille jubilæumsskrift „Urene kilder. Et fund af husgeråd fra renæssancetid“, der udkom i 1963. Her præsenterede Riismøller i ord og billeder fund fra museets udgravninger af latrinkasser og affaldsgruber fra renæssancens Aalborg. Blandt de omtalte latriner var også biskoppens latrin, der blev udgravet i forbindelse med nedrivningen af Aalborgs eftermiddelalderlige bispegård i 1937. Omtrent 80 år efter fundet, i 2016, fik vi mulighed for at udføre en tværvidenskabelig undersøgelse af dette latrin og dets indhold. Denne undersøgelse har bidraget med ny viden om fødevarer, forbrug og internationale kontakter i en af 1600-tallets største danske købstæder.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Louw, Maria, and Mikkel Rytter. "Hvilket paradoks / hvis paradoks?" Tidsskrift for Islamforskning 7, no. 2 (February 5, 2017): 1. http://dx.doi.org/10.7146/tifo.v7i2.25316.

Full text
Abstract:
I stedet for et abstract er her begyndelsen på indledningen: Der er de senere år blevet forsket og skrevet om sufisme fra mange forskellige vinkler og med fokus på en bred række tematikker. For blot at nævne nogle, kunne man fremhæve studier der tager afsæt i den karisma, der emmer fra levende shuyukh (Werbner og Basu 1998; Werbner 2003); de tilbagevendende religiøse festivaller og fejringer ved helgengrave (Curie 2006; Frembgen 2011); forskellige former for zikr (ihukommelse af Gud) og ekstatiske ritualer (Lizzio 2007; Pinto 2010; Irwin 2011); fødevarers potentielt rensende og transformerende egenskaber for dedikerede sufier (Werbner 1998; Matzens 2012; Rytter 2013); sufisme som en integreret del af hverdagsislam (Louw 2007; Raudvere og Stenberg 2007); samt nutidige turuq (veje, ordner) globale udstrækninger og plasticitet (Malik and Hinnels 2006; Geaves, Dressler and Klinkhammer 2009; Stjernholm 2011; Bubandt 2011; Mathiesen 2012). Trods det massive opbud af studier, er der imidlertid ingen der endnu har adresseret og diskuteret det forhold, at sufisme - og islamisk mysticisme mere generelt - tilsyneladende har paradokset som centralt omdrejningspunkt. Det er denne vinkel på sufismen, som nærværende temanummer afsøger og diskuterer. (...)
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Gjørup Madsbøll, Christina, and Michael Riber Jørgensen. "Smagen af Thy." Kulturstudier 13, no. 2 (November 14, 2022): 119–45. http://dx.doi.org/10.7146/ks.v13i2.134663.

Full text
Abstract:
Åbningen af Nationalpark Thy i 2008 var en skelsættende begivenhed i Thy. I årene op til og efter åbningen af Nationalparken udviklede der sig en ny idé om ”Smagen af Thy”, en eufemisme for Thy som ”terroir” og hjemsted for en særlig stedbundet fødevare- og madkultur. Denne artikel undersøger ”Smagen af Thy” ved at fokusere på plantearter, som indgår i nogle af de mest velkendte produkter associeret med Smagen af Thy, og som samtidig har en lang historie i Thy. Ud fra bl.a. interviews med udvalgte fødevareproducenter analyserer vi, hvordan planterne på forskellig vis indgår i skabelsen af Thy som terroir – som råvarer, produktionsmåder eller fortælling. Vi argumenterer for, at planternes roller og betydning i det nye terroir indebærer adskillige paradokser i forhold til deres historiske betydning. I Thy som terroir mødes lokale og globale kulturelle strømninger, og planternes traditionelle brug og betydninger genopfindes på nye måder. På den baggrund diskuterer vi udviklingen af ”Smagen af Thy” som både natur- og kulturarvsliggørelse af visse af landsdelens planter og i videre forstand de landskaber, de vokser i.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Ebsen, Maia. "En fritlevende dystopi. Kultivering af urbane fødevarer og pessimistiske fremtidsudsigter i Portland, Oregon." Tidsskriftet Antropologi, no. 78 (February 18, 2020). http://dx.doi.org/10.7146/ta.v0i78.118619.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Aagaard, Johan, and Magnus Skovrind Pedersen. "Demokratiske virksomheder og den bæredygtige stat." Samfundsøkonomen 2022, no. 2 (June 8, 2022). http://dx.doi.org/10.7146/samfundsokonomen.v2022i2.132843.

Full text
Abstract:
Kan demokratiske virksomheder levere fremtidens grønne omstilling, og hvordan kan de spille sammen med den bæredygtige stat (Willig & Blok, 2020)? Vi taler om de knap 20.000 danske virksomheder, hvor hovedparten af ejerskabet fungerer under folkestyrets princip om ét medlem – én stemme. Ifølge vores egne kortlægninger står de demokratiske virksomheder for omtrent 10 procent af omsætningen i den private sektor og spiller en særlig stor rolle i sektorer, der bliver centrale for den grønne omstilling, såsom finans, fødevarer og forsyning (Tænketanken Demokratisk Erhverv, 2022).
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Brimer, Leon. "Fødevaresikkerhed over nettet - en udfordring der blev løst." Tidsskriftet Læring og Medier (LOM) 3, no. 6 (December 30, 2010). http://dx.doi.org/10.7146/lom.v3i6.3935.

Full text
Abstract:
Fødevarer produceres verden over. I dag fragtes de verden rundt i et stadigt stigende omfang. I denne globaliserede virkelighed bør uddannelse i kemisk‐ og mikrobiel fødevaresikkerhed og risikovurdering være interdisciplinær og international i alle aspekter. Med baggrund i et eksisterende kursus i kemisk fødevaresikkerhed for fødevarestuderende, som år for år fik flere studerende fra udlandet (Europa, Asien, Afrika og Sydamerika), samt et grundkursus for veterinærstuderende i mikrobiologisk fødevaresikkerhed besluttede to undervisere at skabe noget nyt. Det blev til et kursus i risikovurdering, kemisk såel som mikrobiologisk, for fødevare‐ og veterinærstuderende i blandet flok.Efter et par år skulle der nye udfordringer til. Vi gik i gang med at udvikle et 100 % online‐kursus i kemisk og mikrobiologisk fødevaresikkerhed. Det ni uger lange kursus (7,5 ECTS) har nu været afviklet for første gang med 12 tilmeldte, hvoraf de 11 gennemførte. De studerende repræsenterede Danmark, Sverige, Polen, Belgien, Frankrig og Portugal. Kurset udvikledes med udgangspunkt i professor Gilly Salmons (University of Leicester) 5‐trins model for e‐læring; som denne løbende er blevet praktisk videreudviklet ved Det Biovidenskabelige Fakultet, KU, af IT‐learning Centers e‐læringskonsulenter. I praksis byggede læringen i det fædigudviklede kursus på såkaldte e‐tivities med skrevne faglige online‐diskussioner mellem hhv. studerende og studerende‐undervisere. Eksamen gennemførtes som videomøde mellem de to undervisere og den enkelte studerende under anvendelse af Adobe Connect software.Vi erfarede, at samspillet mellem de forskellige fødevarekulturer kunne bringes til at berige kurset når e‐tivities formuleredes således, at den enkelte studerende tog udgangspunkt i en blanding af uddannelsesbaggrund og hjemlig mad‐kulturel viden. Praktiske erfaringer blev høstet specielt vedrørende afvikling af videomøde‐eksamen, som næmere redegjort for i artiklen.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Kristensen, Dorthe Brogård, and Charlotte Bredahl Jacobsen. "Mad, kontrol og subjektivitet." Tidsskrift for Forskning i Sygdom og Samfund 8, no. 14 (August 5, 2011). http://dx.doi.org/10.7146/tfss.v8i14.5417.

Full text
Abstract:
I bogen Liquid Life gør Zimunt Bauman den interessante observation at selv om bestseller listen i USA ændrer sig hver uge, er der altid to typer af bøger, som ufravigeligt findes på listen: kogebøger, som tilbyder lækre og forførende retter og diæt manualer, som tilbyder forskellige regimer til at opnå slanke og nydelige kroppe (2005: 89). Man skal ikke åbne mange aviser og blade i dagens Danmark førend man er klar over at mad også er et allestedsnærværende tema i den offentlige diskurs herhjemme og at mad både knytter an til en forestilling om kulinarisk nydelse som en rundbestanddel i et lykkeligt liv, og som et middel til at opnå en sund krop. I mediebilledet er kokke som Camilla Plum, Claus Meyer og Jamie Oliver vor tids stjerner, der inspirerer til at afprøve nye og inspirerende opskrifter, og hvis man bekymrer sig om, hvordan man skal kombinere de kulinariske udfoldelser med en sund krop, kan man lade sig inspirere af livsstilsprogrammer som Praxis og Livet er Fedt. Også i den offentlige forebyggelsesstrategi finder vi en allestedsnærværende diskurs om mad. For sundhedens skyld opfordres danskerne til at spise seks stykker frugt og grønt om dagen, spise fisk to gange om ugen og nøjes med 5 genstande om dagen og ½ liter saftevand om ugen. Mad-indtag skal måles, vejes og kontrolleres – af hensyn til folkesundheden. Budskaberne der kobler mad til nydelse og mad til selvkontrol er overalt. I kampagner og reklamer, i tv-programmer, aviser og ugeblade.Spørgsmålet for denne artikel er hvordan forbrugere navigerer mellem disse to så tilsyneladende kontrasterende tilgange til mad og spisning. Baggrunden er en etnografisk Baggrunden er en etnografisk undersøgelse blandt danske forbrugere om deres forbrug af fødevarer og opfattelser af sundhed. Vi var stærkt forundrede over ovenfor beskrevne dobbelttydighed i den offentlige diskurs om mad og sundhed, og lige så stærkt inspirerede af tidligere forskere, herunder særligt Gregory Bateson og Niklas Rose. Vi forventede på den baggrund at møde mennesker som var ofre for urimelige krav om selvkontrol, og som kæmpede en kamp for at navigere inden for to modsatrettede diskurser om kost. Vores forforståelse blev imidlertid gjort til skamme. For det vi primært så, var ikke mennesker som kæmpede urimelige kampe. I stedet så vi mennesker som skabte sig selv i samfundets spejl på befriende og uventede måder. Og derfor er denne artikel blevet det den er: en granskning af de forskelligartede måder 34 danskere forbinder mad, selvkontrol og subjektivitet anno 2009.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles

Books on the topic "Fødevarer"

1

Beckmann, Suzanne C. Danske forbrugere og økologiske fødevarer: ØKO foods II projektet. [København]: Handelshøjskolens forlag, 2001.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Firth, Lisa. A genetically modified future. Cambridge: Independence, 2007.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Delizia!: En stor fortælling om italienerne og deres mad. Kbh: People's Press, 2008.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Seminar Etikinformation om fødevarer. Nordic Council of Ministers, 2004. http://dx.doi.org/10.6027/tn2004-532.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Ressourceområdet fødevarer: En erhvervsøkonomisk analyse. København: Erhvervsfremme styrelsen, 1993.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Lordson, Jane. Fødevarer, der ødelægger Kræft: Den Naturlige Frihed Fra Kræft. Independently Published, 2017.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Ormstrup Vestergår, Louise, Mari Wøien Meijer, Mads Svennerud, Lars Johan Rustad, Tróndur Gilli Leivsson, Elin Cedergren, Ágúst Bogason, Karen Refsgaard, and Astrid Froebrich. Selvforsyning af fødevarer i fem nordiske øsamfund: Bornholm, Færøerne, Grønland, Island og Åland. Nordic Council of Ministers, 2022. http://dx.doi.org/10.6027/temanord2022-528.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Ministers, Nordic Council of, ed. Nordisk ordlista: Fødevarer, matvarer, livsmedel : namn och termer = Pohjoismainen sanasto : elintarvikkeet, nimet ja termit = Norrænt orðasafn, matvæli, heiti og iðorð = Nordic glossary : foods, names and terms. København: Nordisk Ministerråd, 2001.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Ministers, Nordic Council of, ed. Nordisk ordlista: Fødevarer, matvarer, livsmedel : namn och termer = Pohjoismainen sanasto : elintarvikkeet, nimet ja termit = Norrænt orðasafn, matvæli, heiti og iðorð = Nordic glossary : foods, names and terms. København: Nordisk Ministerråd, 2001.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Ahvenainen, Raija. Novel Food Packaging Techniques. CRC, 2003.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!

To the bibliography