Academic literature on the topic 'Geçerlilik'

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the lists of relevant articles, books, theses, conference reports, and other scholarly sources on the topic 'Geçerlilik.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Journal articles on the topic "Geçerlilik"

1

Çetin, Duru, and Burcu Ceylan. "Hasta Güvenliğinde Hasta Katılım Aktiviteleri Ölçeği’nin Türkçe’ye Uyarlanması: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması." Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dergisi 41, no. 1 (2025): 112–22. https://doi.org/10.53490/egehemsire.1385136.

Full text
Abstract:
Başlık: Hasta Güvenliğinde “Hasta Katılım Aktiviteleri Ölçeği”nin Türkçeye Uyarlanması: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması Öz: Amaç: Araştırmada, Hwang ve arkadaşları tarafından 2019 yılında yapılan bir çalışmada geliştirilen 20 maddelik bir ölçme aracı olan Hasta Katılım Aktiviteleri Ölçeği (Patient Participation Scale)’nin ulusal literatüre kazandırılması amaçlanmıştır. Yöntem: Metodolojik olarak gerçekleştirilen çalışmanın evrenini, İzmir ilinde bir üniversite hastanesinin kliniklerinde çalışan toplam 284 hemşire; örneklemini ise 202 hemşire oluşturmuştur. Ölçeğin geçerlilik ve güvenirlik aşamasında dil geçerliliği, kapsam geçerliliği, test-tekrar test analizleri ve yapı geçerliği değerlendirilmesinde faktör analizi kullanılmıştır. Ölçeğin iç tutarlılığı Cronbach Alfa katsayıları ile değerlendirilmiştir. Bulgular: Bu çalışmada ölçeğin kapsam geçerlilik indeks değerleri 20 maddenin 19’u için 0.80 ve üstü; bir madde için 0.77 olarak elde edilmiştir. Yapı geçerlik değerlendirmesinde, Kaiser-Meyer- Olkin testi sonucu 0.909 olarak elde edilmiş ve Bartlett testi sonucu p=0.000’tir. Böylelikle verinin faktör analizi için uygun olduğu sonucuna ulaşılmıştır Faktör analizi sonucunda ölçeğin üç faktörlü yapısının doğrulandığı görülmüştür. Maddelerin toplam korelasyonu ölçümlenerek güvenirlik çalışması yapılmış, 0.40 değerinin altında maddeye rastlanmamıştır ve Cronbach Alpha değeri 0.90 olarak bulunmuştur. Test- tekrar test analizinde sınıf içi korelasyon değeri 0.93 olarak bulunmuş ve test tekrar test sonuçları arasında istatiksel olarak anlamlı fark bulunmamıştır. Sonuç: Hasta Katılım Aktiviteleri Ölçeği’nin Türkiye için geçerli ve güvenilir bir ölçüm aracı olduğu saptanmıştır. Anahtar Kelimeler: Hasta güvenliği; hasta katılımı; hemşirelik bakımı; geçerlik ve güvenirlik.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Demir, Safa, and Nilüfer Koçtürk. "Ergenler için Deprem Sonrası Bilişler Ölçeği’nin Geliştirilmesi: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışmaları." Erzincan Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 27, no. 1 (2025): 28–43. https://doi.org/10.17556/erziefd.1543374.

Full text
Abstract:
Bilişsel yaklaşıma göre bireylerin yaşadıkları travmatik bir olay karşısında vereceği tepkiler bireyin bilişleri ile ilişkilidir. Buradan hareketle deprem deneyimlemiş ergenlerin deprem sonrası ruh sağlığı sorunları yaşamalarında ve sorunların kronikleşmesinde bilişlerinin önemli rolü olduğu söylenebilir. Bu çalışmanın temel amacı, deprem deneyimlemiş olan ergenlerin deprem sonrası bilişlerini değerlendirmeye dönük olarak geçerli ve güvenilir ölçümler yapan bir ölçme aracı geliştirmektir. Çalışma 854 deprem deneyimlemiş lise öğrencisinin (Erkek = 337, %39,5; Kadın = 517, %60,5) katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Ölçeğin geçerlik değerlendirmeleri için uzman görüşü, açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizleri, ölçüt geçerliliği, yakınsak geçerlilik ve ayırt edici geçerlik analizleri yapılmıştır. Yapılan tüm geçerlilik ölçümleri neticesinde ölçeğin 16 maddeli ve 4 faktörlü yapısının bahsi geçen tüm geçerlilik kriterlerini sağladığı tespit edilmiştir. Güvenirlik ölçümleri için ise kompozit güvenirlik değerleri, iç tutarlılık katsayıları ve test-tekrar test korelasyonları incelenmiştir. Ölçeğin tüm güvenirlik ölçümlerinin de güvenirlik kriterlerini sağladığı görülmüştür. Tüm bunlardan hareketle 16 madde 4 boyutlu Ergenler için Deprem Sonrası Bilişler Ölçeği’nin lise öğrencilerinde geçerli ve güvenilir ölçümler yaptığı tespit edilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

GÜNGÖR SATILMIŞ, İlkay, Meltem MECDİ KAYDIRAK, Semiha AKIN, and Dilek COŞKUNER POTUR. "Onkolojide Fertilitenin Korunması Ölçeği’nin Türkçe’ye Uyarlanması: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması." Ankara Sağlık Bilimleri Dergisi 10, no. 2 (2021): 1–12. http://dx.doi.org/10.46971/ausbid.890220.

Full text
Abstract:
Kadın ve erkeğin üreme kapasitesinde ve doğurganlığında azalma riski oluşturabilecek her durum fertilitenin korunması için bir endikasyon oluşturur. Amaç: Bu araştırmada Onkolojide Fertilitenin Korunması Ölçeği’nin (OFKÖ) geçerlik ve güvenirliğinin yapılarak Türk diline uyarlanması amaçlandı. Örneklem ve Yöntem/Gereç ve Yöntem: Metodolojik olarak gerçekleştirilen çalışmanın örneklemini üç tıp fakültesi hastanesi ve bir özel hastanede çocukluk, ergenlik ve üreme çağındaki kadın ve/veya erkek kanser hastalarının gonadotoksik tedavi öncesi bakımında görev alan 236 hemşire oluşturdu. Ölçeğin geçerlik ve güvenirliğini sınamak için kapsam geçerliği, yapı geçerliği, madde analizi, açıklayıcı ve doğrulayıcı faktör analizleri ile iç tutarlılık katsayısı kullanıldı. Bulgular: OFKÖ’nin Kapsam Geçerlik İndeksi 0.80 - 1.00 arasında değiştiği ve Kapsam Geçerlilik Oranı 0.95 olarak belirlendi. Ölçeğin 12 maddelik halinin madde toplam puan korelasyonları 0.45 - 0.86 arasında değiştiği belirlendi. Ölçeğin Cronbach α güvenirlik katsayısı 0.71 ve alt boyutlarda 0.55 - 0.94 arasında değiştiği saptandı. Uyum iyiliği istatistiklerinde ise ölçeğin yeni yapıyı (üç alt boyut: Özgüven, Farkındalık, Engeller) doğruladığı belirlendi. Sonuç: Geçerlilik ve güvenirlik analizlerine göre, bu ölçeğin, hemşirelerin yeni tedavisi başlayan kanser hastalarının fertilitenin korunmasına yönelik engellerin ve yarar algısını ölçen geçerli ve güvenilir bir ölçek olduğu bulundu.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Yedirir, Sabiha, Şerife Işık, and Sylvia Niehuis. "Evlilikte Hayal Kırıklığı Ölçeğinin (EHÖ) Türkçe’ye Uyarlanması: Geçerlik Ve Güvenirlik Çalışması." Aile Psikolojik Danışmanlığı Dergisi 8, no. 1 (2025): 1–24. https://doi.org/10.58434/apdad.1643302.

Full text
Abstract:
Bu araştırma, Evlilikte Hayal Kırıklığı Ölçeği’nin Türkçe uyarlama sürecini ve geçerlilik ve güvenirlik analizlerini incelemektedir. Araştırmanın çalışma grubunu, 193 kadın, 113 erkek olmak üzere 305 evli birey oluşturmaktadır. Evlilikte Hayal Kırıklığı Ölçeği’nin geçerlik çalışması için yapılan doğrulayıcı faktör analizi sonuçları, ölçeğin orijinalindeki gibi tek faktörlü yapıdan oluşturduğunu göstermiş, modifikasyonlar ve madde incelemeleri sonucunda, iki grup maddenin anlam benzerlikleri kültürel bağlamda ele alınarak tartışılmıştır. Yapılan geçerlilik analizleri, EHÖ ile bağlantılı evlilik doyumu, evlilikte hoşnutsuzluk ve sevgi ifadeleri arasında beklenen yönde anlamlı ilişkiler bulunmuş ve ölçeğin ölçüt geçerliliği desteklenmiştir. Ayrıca, ölçeğin evli ve boşanmış bireyler arasındaki farkları ölçme açısından güçlü bir kriter geçerliliği sergilediği görülmüştür. Tek boyutlu Evlilikte Hayal Kırıklığı Ölçeği için Cronbach alfa (α) iç tutarlık katsayısı .94 olarak bulunmuş ve test tekrar test güvenirlik katsayıları .82 olarak bulunmuştur.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Danayiyen, Aysun. "Sessiz İstifa ve Sessiz İşten Çıkarma Ölçekleri Türkçeye Uyarlama, Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması." Cankiri Karatekin Universitesi Iktisadi ve Idari Bilimler Fakultesi Dergisi 15, no. 1 (2025): 129–50. https://doi.org/10.18074/ckuiibfd.1486365.

Full text
Abstract:
Araştırma, sessiz istifa ve sessiz işten çıkarma ölçeklerinin Türkçeye uyarlanması, geçerlilik ve güvenirlilik çalışmalarının sağlık sektöründen katılımcılarla yapılmasını amaçlamaktadır. En az üç yıl deneyime sahip 432 sağlık çalışanın verisi üzerinden analizler gerçekleştirilmiştir. Veri analizinde tanımlayıcı istatistikler, yapı geçerliliği için faktör analizi, ayırt edici geçerlilik, uyuşum geçerliliği, ölçek bağıntılı geçerlilik için korelasyon analizi yöntemleri kullanılmııştır. IBM Spss 24 ve IBM Spss Amos 24 programları ile istatistiksel analizler gerçekleştirilmiştir. Sessiz istifa ölçeğinin toplam açıklayıcılığı %64,26 olup, Cronbach alfa ise 0,739’dur. Ölçek motivasyon eksikliği, insiyatif eksikliği ve işten kopma olarak adlandırılan üç alt boyutttan oluşmaktadır. Doğrulayıcı faktör analizi sonuçları verinin modele iyi uyum sağladığını göstermiştir. Sessiz işten çıkarma ölçeği tek boyutlu olup açıklayıcılığı % 55,8 ve Cronbach alfa değeri ise 0,860’dır. Ayırt edici geçerlilik ve uyuşum geçerliliği sınanan ölçeklerin, kültürlerarası karşılaştırmalara da olanak verecek şekilde iş dünyasıda yaşanan eğilimleri daha hassas bir şekilde değerlendirmemize ve çözüm odaklı stratejiler geliştirmemize olanak tanıyacağı değerlendirilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Gözübüyük, Onur. "Hasta Uyum Ölçeğinin Türkçe Geçerlilik ve Güvenilirliği." Hacettepe University Faculty of Health Sciences Journal 12, no. 1 (2025): 294–308. https://doi.org/10.21020/husbfd.1476502.

Full text
Abstract:
Amaç: Bu çalışmanın amacı, hastaların tedaviye uyumunun belirlenmesine yönelik Hasta Uyum Ölçeğinin Türkçe Formunun geçerlilik ve güvenilirliğini test etmektir. Gereç ve Yöntem: Araştırmanın örneklemini bir üniversite hastanesinin polikliniğine başvuran ve kolayda örnekleme yöntemiyle toplanan 389 hasta oluşturmaktadır. Ölçme aracı olarak kişisel bilgi formu ve hasta uyum ölçeği kullanılmıştır. Ölçeğe doğrulayıcı faktör analizi, yakınsak geçerlilik ve ayırıcı geçerlilik analizleri, madde toplam korelasyonu ve madde analizi yapılmış, iç tutarlılık için Cronbach Alpha güvenilirlik katsayısından yararlanılmıştır. Bulgular: Çalışmacının bulgularına göre hasta uyum ölçeğinin dil eşdeğerliliği, kapsam geçerliliği ve yapı geçerliliği için gerekli uyum koşulları sağlanmaktadır. Ölçeğin faktör yükleri 0,61-0,90 arasında değişmektedir. Cronbach alfa değeri ise 0,879 olarak belirlenmiştir. Sonuç: Sonuçlar, hasta uyum ölçeğinin geçerli ve güvenilir bir ölçme aracı olduğunu desteklemektedir. Ölçek hem poliklinik hem de klinik düzeyde hastalara uygulanabilecek bir ölçek olarak değerlendirilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Ünal, Şule, and Semra Şahin. "İletişim Bozukluklarının Klinik Olarak Değerlendirilmesi: “İletişim Becerileri Kontrol Listesi-2 (İBKL-2)”nin Türkçe Versiyonunun Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması." Hacettepe University Faculty of Health Sciences Journal 9, no. 2 (2022): 469–96. http://dx.doi.org/10.21020/husbfd.1021222.

Full text
Abstract:
Amaç: Dil ve konuşma bozukluklarının belirlenmesinde pragmatik dil becerilerinin değerlendirilmesi oldukça önemlidir. Ülkemizde bu konuya ilişkin değerlendirme araçlarının sınırlılığı dikkate alınarak öncelikle birçok ülke tarafından sıklıkla kullanılan bir aracın uyarlanmasının uygun olacağı düşünülmüştür. Bu çalışmanın amacı, Bishop (2003) tarafından İngilizce versiyonu geliştirilen “Children’s Communication Checklist-Second Edition (CCC-2)” aracının Türkçe versiyonunu oluşturmak ve geçerlik ve güvenirlik çalışmasını gerçekleştirmektir. Aracın Türkçe versiyonunun ismi İletişim Becerileri Kontrol Listesi – 2 olarak belirlenmiştir.Gereç ve Yöntem: Araştırmanın örneklemi Ankara ili Çankaya ve Mamak ilçelerinde bulunan Milli Eğitim Bakanlığına bağlı on yedi kurumda (6 ana okul, 4 ilkokul, 4 ortaokul ve 3 özel eğitim ve rehabilitasyon merkezi) eğitim gören 4-15 yaş grubu 1115 çocuktan oluşmaktadır. Testin uyarlama çalışması, APA, AERA ve NCME Eğitimde ve Psikolojide Ölçme Standartları’nda (1999) test uyarlama ve çeviri sürecinde geliştirilen uluslararası test uyarlama ilkeleri dikkate alınarak gerçekleştirilmiştir. Tüm örneklem aracın geçerlik, güvenirlik çalışmasına dâhil edilmiştir. Aracın güvenirliğini belirlemek amacıyla iç tutarlılık Cronbach alfa güvenirlik analizi ile test tekrar test yöntemi uygulanmıştır. Aracın geçerliliği ise yapı geçerliliği yöntemleri kullanılarak test edilmiştir.Bulgular: Analizlerin sonucunda İBKL-2’nin DFA sonuçlarına göre ölçeğin 10 faktörlü yapısının kabul edilebilir olduğu, model uyum indekslerinin iyi düzeyde olduğu (χ2/sd=2.00, RMSEA=0.054, SRMR=0.065, NNFI=0.95, CFI=0.96) bulunmuştur. Ayırt edici geçerlilik analizleri ise normal gelişim gösteren ve Otizm Spektrum Bozukluğu olan çocuklar arasında İBKL-2 puanları arasında anlamlı farklılıklar olduğunu ortaya koymuştur. Sonuç: Aracın Türk dili ve kültürüne uygun, iyi düzeyde güvenirlik ve yeterli düzeyde geçerlilik gösterdiği, birincil dili Türkçe olan çocukların iletişim becerilerini değerlendirmek için kullanıma uygun bir araç olduğu sonucu elde edilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Gültekin, Zümral. "ÖRGÜTLERDE DİJİTAL SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK ÖLÇEĞİNİN TÜRKÇEYE UYARLANMASI: GEÇERLİLİK VE GÜVENİRLİK ÇALIŞMASI." Ekonomi Maliye İşletme Dergisi 7, no. 2 (2024): 139–52. https://doi.org/10.46737/emid.1590990.

Full text
Abstract:
Bu araştırmanın temel hedefi, Wut vd. (2021) tarafından geliştirilen ve 16 madde ile 4 boyuttan oluşan örgütlerde dijital sürdürülebilirlik (ÖDS) ölçeğini Türkçeye uyarlamak ve ölçeğin geçerlilik ve güvenirlik analizlerini gerçekleştirmektir. Uyarlama çalışmasında, veriler iki ayrı katılımcı grubundan elde edilmiştir. İlk grubu kamu çalışanları (n=192), ikinci grubu ise özel sektör çalışanları (n=174) oluşturmaktadır. Geçerlilik incelemesi kapsamında yapı geçerliliği, birleşim geçerliliği ve ayrışım geçerliliği değerlendirilmiştir. Bu analizler sonucunda, ölçekten 2 madde çıkarılarak toplam 16 maddelik yapıdan 14 maddeye ulaşılmıştır. Güvenirlik analizinde birinci grup için yalnızca Cronbach Alfa katsayısı, ikinci grup için ise Cronbach Alfa (CA) ve birleşik güvenirlik (CR) değerleri incelenmiştir. Analizler, ölçeğin her iki grupta da güvenilir olduğunu göstermiştir. Yapılan analizler sonucunda, örgütlerde dijital sürdürülebilirlik ölçeğinin 14 madde ve 4 boyutuyla Türk iş dünyası için uygun ve geçerli bir ölçüm aracı olduğu belirlenmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

TUTAR, Hasan. "Nitel Araştırmalarda Geçerlilik ve Güvenilirlik: Bir Model Önerisi." Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 22, Özel Sayı 2 (2022): 117–40. http://dx.doi.org/10.18037/ausbd.1227323.

Full text
Abstract:
Bilimsel bir çalışmanın niteliği, araştırmanın güvenilir ve geçerli olmasıyla yani bilimsel bir çalışmanın sonuçlarının olgusal dünyada olup-bitenleri açıklama ve temsil edebilme yeteneği ile doğrudan ilişkilidir. Araştırma bulgularının hangi bilimsel temelde elde edildiğini gösteren geçerlik ve güvenirlik ölçütü tüm görgül çalışmalar için önemli bir bilimsellik ölçütüdür. Nicel araştırmalarda geçerlilik ve güvenirlik ile ilgili belirsizlik olmamakla birlikte nitel araştırmalarda geçerlilik ve güvenirlikle ilgili önemli belirsizlik alanları bulunmaktadır. Bu kavramsal incelemenin temel amacı, nitel araştırmalar için geliştirilmiş olan geçerlilik ve güvenirlik ölçütlerinin ne ölçüde güvenilir ve geçerli olduğunu tartışarak işlevselliği yüksek bir model geliştirmenin imkânını sorgulamaktır. Araştırma amacı ve konuya uygunluğu nedeniyle kavramsal inceleme olarak tasarlanmıştır. Araştırma için geniş bir literatür taraması yapılarak ve konunun sorun alanları eleştirel bir incelemeye tabi tutularak söz konusu sorunun giderilmesine dair eşitli önerilerde bulunulmuştur. Araştırmada nitel araştırmaların geçerlilik ve güvenirliği konusunda ileri sürülen önerilerin, literatürdeki boşluğun doldurulmasına ve bundan sonraki araştırmalarda yol gösterici olmasına katkı sağlayabileceği düşünülmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Evcimen, Hasan, and Fatoş Uncu. "İş Sağlığı Okuryazarlığı Ölçeğinin Türkçe Geçerlilik ve Güvenilirliğinin Değerlendirilmesi." Sakarya Medical Journal 15, no. 1 (2025): 59–70. https://doi.org/10.31832/smj.1570032.

Full text
Abstract:
Amaç: Bu çalışmanın amacı İş Sağlığı Okuryazarlığı Ölçeğini Türkçeye uyarlamaktır. Metod: Metodolojik olarak kesitsel nitelikte olan bu çalışma Ocak-Temmuz 2024 tarihleri arasında farklı sektörlerde çalışan 631 kişinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Veri toplamak için kişisel bilgi formu ve İş sağlığı okuryazarlığı ölçeği kullanılmıştır. Ölçeğin geçerliliği kapsam geçerliliği, yapı geçerliliği ve yakınsak-ıraksak geçerlilik ile değerlendirilmiştir. Ölçüm değişmezliğini belirlemek için cinsiyetler arasında çoklu gruplarda doğrulayıcı faktör analizi yapılmıştır. Güvenilirlik için cronbach alpha, düzeltilmiş madde toplam korelasyonu ve bileşik güvenilirlik analiz edilmiştir. Bulgular: Kapsam geçerlilik indeksi tüm maddelerde 0.78'in üzerinde olduğu bulunmuştur. Doğrulayıcı faktör analizi orijinal iki faktörlü yapıyı doğrulamıştır. Uyum iyiliği indeks değerleri kabul edilebilir ve mükemmel aralıkta bulunmuştur. Cinsiyetler arası ölçüm değişmezliği sonuçları tatmin edicidir. Ölçeğin cronbach alpha katsayısı 0.87 olarak bulunmuştur. Sonuç: İş sağlığı okuryazarlığı ölçeğinin Türkçe versiyonu geçerli ve güvenilir bir ölçüm aracı olarak bulunmuştur.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
More sources

Books on the topic "Geçerlilik"

1

Bademci, Vahit. Ölçme ve Araştırma Yöntembiliminde Paradigma Değişikliği: Testler Güvenilir Değildir.: “Güvenirlik ve Geçerlik Üzerine Çağdaş Düşünceler: Araştırmada Yöntembilimle İlgili Bazı Büyük Hataların Düzeltilmesi”. Yenyap Yayınları, 2007.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Ertabak, Ünal. Tahkim sözleşmesi ile ilgili ihtilaflar: Tahkim sözleşmesinin mevcudiyeti ve/veya geçerliliği hakkında taraflar arasında çıkan ihtilaflarda mahkemenin müdahale (yetki) sınırı : (hukuk usulü muhakemeleri kanunu, madde 519). Legal, 2009.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Koğar, Hakan. R ile Geçerlik ve Güvenirlik Analizleri Klasik Test Kuramı, Faktör Analizi Yaklaşımı ve Madde Tepki Kuramı Uygulamaları. Ankara Pegem Akademi Yayıncılık, 2020. http://dx.doi.org/10.14527/9786257052443.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Kogar, Hakan. R ile Geçerlik ve Güvenirlik Analizleri: Klasik Test Kurami Faktör Analizi Yaklasimi ve Madde Tepki Kurami Uygulamalari. Pegem Akademi Yayincilik - Akademik Kitaplar, 2020.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles

Book chapters on the topic "Geçerlilik"

1

Ergönül Hürman, İpek, and Neylan Ziyalar. "İfade Geçerlilik Analizi ve Kriter Bazlı İfade Analizi." In Dinçmen Adli Psikiyatri. İstanbul Üniversitesi–Cerrahpaşa Üniversite Yayınevi, 2025. https://doi.org/10.5152/8204.

Full text
Abstract:
Tanık ifadelerinin değerlendirmesinde cevaplandırılması gereken en önemli soru; ifadenin doğru olup olmadığı (ne kadar doğru olduğu) ve sorgulanan olayın doğru tarif edilip edilmediğidir. Bu soruyu cevaplamak için öncelikle hatalı beyanların potansiyel kaynaklarını belirlemek gerekir. Bu bilgiye dayanarak ifadenin doğru olma olasılığını değerlendirmede uygun tanı prosedürü ve teknikler uygulanabilir. “Undeutsch Hipotezi”ne göre öznel olarak gerçek yaşantıya dayalı beyanlar, aslında deneyimlenmemiş ve üretilmiş olayların olaylara ilişkin beyanlara göre, “gerçeklik kriteri” bazında, kalitatif olarak birçok yönden farklılık gösterir. İfade Geçerlilik Analizi, verilen ifadenin kaynağında yer alan hipotezi test eden ve hipotez yaratan kapsamlı bir prosedürdür. Kanıtlanmamış hipoteze ilişkin uygun bilgi toplama tekniklerini, bu toplanan bilgilerin analiz tekniklerini ve başlangıçtaki hipoteze ilişkin sonuca varma kılavuzunu içerir. İfade Geçerlilik Analizinin en önemli ve en ciddi bileşeni verilen ifadenin kaynağı hakkında dikkatli bir şekilde hipotez oluşturulmasıdır. İfade Analizinin ikinci kısmını yarı yapılandırılmış görüşme oluşturur. Kriter Bazlı İfade Analizinin geçerlilik ve güvenilirliğine ilişkin çok sayıda bilimsel araştırma mevcuttur. Ancak bir suçun tespitinde Kriter Bazlı İfade Analizinin tek başına değil; tanık ifadeleri, fiziksel deliller, adli tıbbi muayene sonuçları gibi suçu aydınlatmaya yönelik tüm yöntemlerle bir arada ele alınması gerekliliği de unutulmamalıdır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

SANDAL, Ersin Kaya. "Nicel Araştırmalarda Güvenirlik - Geçerlilik ve Etik." In Beşeri Coğrafyada Araştırma Yöntemleri ve Teknikler. Pegem Akademi Yayıncılık, 2016. http://dx.doi.org/10.14527/9786053187486.14.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

TOMAL, Necati. "Nitel Araştırmalarda Güvenirlik - Geçerlilik ve Etik." In Beşeri Coğrafyada Araştırma Yöntemleri ve Teknikler. Pegem Akademi Yayıncılık, 2016. http://dx.doi.org/10.14527/9786053187486.15.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Fişekçioğlu, İbrahim Bülent, and Mehmet Denktaş. "Spor Yapan ve Yapmayan Ortaokul Öğrencilerinin Dijital Bağımlılık Düzeylerinin İncelenmesi." In Spor Bilimleri Alanında Akademik Araştırma ve Değerlendirmeler III. Özgür Yayınları, 2024. http://dx.doi.org/10.58830/ozgur.pub453.c1937.

Full text
Abstract:
Bu çalışma ile spor yapan ve yapmayan ortaokul öğrencilerinin dijital bağımlılık düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Araştırma için etik kurul onayı alınmıştır. Çalışma gurubunu ortaokulda öğrenim gören 259 kız, 261 erkek olmak üzere toplam 520 kişi oluşturmaktadır. Verilerin elde edilmesinde kişisel bilgi formu ve Hawi vd. (2019) tarafından geliştirilen Kaçmaz vd. (2023) tarafından Türkçe geçerlilik ve güvenirlilik çalışması yapılan çocuklar için dijital bağımlılık ölçeği kullanılmıştır. Elde edilen verilerin varyans ve homojenlikleri test edilmiş, ikili karşılaştırmalarda Independent sample t testi, çoklu karşılaştırmalarda One Vay Anowa testi kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda katılımcıların dijital bağımlılık düzeylerinde cinsiyet, sınıf, anne eğitim durumu ve baba eğitim durumuna bağlı olarak herhangi bir farklılık tespit edilmemiştir (p >0,05) . Spor yapma durumuna göre ise katılımcıların dijital bağımlılık düzeylerinde anlamlı farklılık tespit edilmiştir (p<0,05). Spor yapan bireylerin, spor yapmayanlara göre daha düşük dijital bağımlılık puan ortalamalarına sahip olduğu görülmüştür.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Hatipoğlu, Çiler. "Yabancı Dil Öğretmenlerinin Ölçme ve Değerlendirme Eğitimi: Değişen Koşullar ve Gereksinimlerle Gelişen Bir Eğitim Modeli Tanıtımı." In Yabancı Dil Öğretmeni Eğitiminde Değişen Koşullar, Gereksinimler ve Öneriler. İstanbul Üniversitesi–Cerrahpaşa Yayınevi, 2023. http://dx.doi.org/10.5152/3704.

Full text
Abstract:
Yabancı dilde ölçme ve değerlendirme, yabancı dil öğretmen adaylarının geliştirmesi gereken en önemli aynı zamanda da en zor alanlardan biridir. Ölçme ve değerlendirme bilgisinin önemi, farklı eğitim bağlamlarında yürütülen çalışmaların tipik bir öğretmenin mesleki zamanının üçte biri ile yarısı kadarını değerlendirmeyle ilgili etkinliklerle geçirdiğini göstermesiyle kanıtlan- mıştır. Alanın zorluğu ise geçerlilik, güvenilirlik ve uygulanabilirlik gibi temel teorik kavram- larının yüksek düzeyde soyut olmasından ve değerlendirme araçları geliştirirken bunların arasındaki uyumu ve dengeyi kurmanın güç olmasından kaynaklanmaktadır. Bu nedenlerden dolayı uzunca bir süredir uzmanlar yabancı dil öğretmen adaylarının Ölçme ve Değerlendirme Okuryazarlığının (Language Assessment Literacy-LAL) en iyi şekilde geliştirme zorunluğunu vurgulamakta ve öğretmen yetiştirenleri bu alanda çalışma yapmaya çağırmaktadırlar. Bu çağrılara cevap olarak, bu çalışmada, lisans seviyesinde verilen “English Language Testing and Evaluation” (ELTE) dersi için geliştirilen ve Türkiye bağlamında öğretmen adaylarının LAL se- viyesini azamiye taşımayı amaçlayan “Ters-yüz Sarmal LAL Modeli” (TEYSLALM) öğretim ve uygulama modeli anlatılmaktadır. Modelin geliştirilmesi için Brindley (2001) ve Giraldo (2018) tarafından sunulan LAL çerçeveleri ve 2009-2020 yılları arasında toplanan öğrenci anket, ürün çıktıları ve öz değerlendirme sunum verileri kullanılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Eke, Salih Murat, Murat Sonkaya, and Ömer Alan. "Çocuğun Cinsel İstismarı." In Dinçmen Adli Psikiyatri. İstanbul Üniversitesi–Cerrahpaşa Üniversite Yayınevi, 2025. https://doi.org/10.5152/8219.

Full text
Abstract:
Çocuk istismarı türleri arasında saptanması en zor olan istismar türü çocuğun cinsel istismarıdır ve saptanmasının zorluğu yanında delillerin toplanmasında, failin yakalanmasında ve yargılanarak cezalandırılmasında da güçlüklerle karşılaşılmaktadır. Olguların bir kısmı olayın üzerinden biyolojik kanıtların elde edilebileceği süreden daha uzun bir zaman sonra yasal mercilere intikal etmektedir. Bu nedenle cinsel istismar iddiası olan çocukların muayenesinde var olması beklenen genital ve anal bulgulara sıklıkla rastlanılmamaktadır. Sanığın suçunu çoğu kere inkâr etmesi de yargılamada bir zorluk olarak ortaya çıkmakta ve sanığın cezalandırılması için hüküm tesisini güçleştirmektedir. Bunun yanı sıra çoğu olguda cinsel istismarı doğrudan gören bir görgü şahidi de yoktur. Yargılama çoğu kez şüphelinin beyanlarının çelişkisine ve çocuğun beyanlarına dayanmaktadır. Ceza muhakemesinin temel amacı olan maddi gerçeğin ortaya çıkartılmasında delillerin hukuka uygun elde edilmesi gerektiği gerçeği göz önüne alındığında delil olarak kullanılacak küçüğün beyanlarının yönlendirici sorular sorulmadan alınmasının lüzumu aşikar hale gelmektedir. Bu amaçla çocuklarla yapılan görüşmelerde yarı yapılandırılmış görüşme tekniklerine sadakatle bağlı kalınmalıdır. Bu bölümde çocuk istismarı ve çocuk cinsel istismarının bildirimiyle başlayan yasal süreç üzerinde durulmuştur. Ayrıca mağdur çocukla görüşmede kullanılan yarı yapılandırılmış görüşme teknikleri hakkında bilgi verilmiş ve cinsel istismara uğrayan çocuğun beyanlarının gerçekte yaşanmış olaylara ait olup olmadığının değerlendirilmesinde kullanılan İfade Geçerlilik Analizi yöntemi sunulmuştur.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Seyrek, İbrahim Halil. "Örgütsel Davranış Araştırmalarında PLS-SEM Kullanımı." In Örgütsel Davranış Kavramlar ve Araştırmalar-II. Özgür Yayınları, 2023. http://dx.doi.org/10.58830/ozgur.pub224.c967.

Full text
Abstract:
Birçok disiplinde olduğu gibi örgütsel davranış araştırmalarında da PLS-SEM kullanımı giderek artmaktadır. Gizil değişkenler arasındaki karmaşık ilişkilerin PLS-SEM ile kolayca modellenebilmesi, analizlerde kullanılan veri gereksinimlerinin düşük olması ve gelişmiş yazılımların mevcudiyeti bu artışın nedenleri arasındadır. Bu tekniği daha iyi anlamaları ve daha yetkin kullanmaları halinde araştırmacılar bu analiz tekniğinden daha fazla yararlanacaklardır. Bu nedenle özellikle PLS-SEM’i yeni kullanmaya başlayan araştırmacılar için konuyla ilgili kavramların, uygulama aşamalarının, analizlerin raporlanması ile ilgili hususların ve uygulamadaki hataların açık bir şekilde ortaya konması faydalı olacaktır. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de örgütsel davranış araştırmalarında PLS-SEM kullanımının mevcut durumunu ortaya koymak ve daha doğru kullanımına yardımcı olacak bazı önerilerde bulunmaktır. Bu amaçla DergiPark veri tabanından elde edilen ve PLS-SEM kullanan 30 adet örgütsel davranış araştırma makalesi incelenmiştir. Yapılan analizler sonucunda PLS-SEM kullanan örgütsel davranış araştırmalarının özellikle son yıllarda arttığı ve analiz için en sık kullanılan yazılımın SmartPLS olduğu tespit edilmiştir. Araştırmacıların örneklem seçim uygulamaları, örneklem büyüklüğü ve verilerin analize uygunluğu hakkında detaylı açıklama yapmadıkları görülmüştür. Çalışmaların çoğunda güvenilirlik, geçerlilik ve yapısal modele ilişkin bazı standart istatistiklerin rapor edildiği ancak daha detaylı analizlere yer verilmediği tespit edilmiştir. Birçok çalışmada aracı değişken içeren karmaşık modellerin analiz edildiği görülmüş ancak PLS-SEM’in diğer ileri düzey kullanımlarına pek rastlanmamıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Ünal, Menderes. "Tahmin Etme Stratejisinin Okuduğunu Anlama Becerisi Üzerine Etkisi." In Eğitim Bilimlerinde Güncel Araştırmalar. Özgür Yayınları, 2024. https://doi.org/10.58830/ozgur.pub567.c2311.

Full text
Abstract:
Tahmin etme stratejisinin okuduğunu anlama üzerindeki etkisini belirlemeyi hedefleyen bu araştırma ön test – son test deney ve kontrol gruplu yarı deneysel bir çalışmadır. Bu kapsamda araştırmanın çalışma evreni Aksaray ili ilkokullarda okumakta olan öğrencilerdir. Araştırmanın örneklemi ise Sarıyahşi ilçesi Şehit Vedat Büyüköztaş İlkokulu’nda okumakta olan 3. sınıflar içinden seçkisiz olarak belirlenen bir deney ve bir de kontrol grubu alınarak oluşturulmuştur. Çalışmanın verileri araştırmacılar tarafından hazırlanmış olan geçerlik ve güvenirlik çalışmaları yapılmış “Okuduğunu Anlama Başarı Testi (OABT)” ile toplanmıştır. Ölçme aracının kapsam geçerliği alanında uzman 2 öğretmen tarafından alınan görüşler ile test edilmiştir. 2017-2018 güz dönemi boyunca, deney grubunda tahmin etme stratejisiyle, kontrol grubunda ise geleneksel öğretimle dersler işlenmiştir. Yapılan t-test sonucunda grupların denk olduğu görülmüş olup deney ve kontrol gruplarına OABT dönem başında ve sonunda uygulanarak aralarında oluşan farkın anlamlılığı test edilmiştir. Araştırma sonucunda, tahmin etme stratejisiyle öğretim yapılan deney grubu öğrencilerinin okuduğunu anlama başarı testinden daha yüksek puan aldıkları, öğrencilerin tahmin etme stratejisi kapsamında meraklarının uyandırılmasının ve aktif katılımlarının sağlanmasının başarıyı artırdığı sonucuna ulaşılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Avcı, Pelin, and Akan Bayrakdar. "Modern Bir Sorunumuz Var: Dijital Oyun Bağımlılığı." In Spor Paradigmaları IV. Özgür Yayınları, 2023. http://dx.doi.org/10.58830/ozgur.pub297.c1458.

Full text
Abstract:
Bu araştırma spor bilimleri fakültesinde okuyan öğrencilerin çeşitli değişkenlere göre dijital oyun bağımlılık düzeylerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Üniversite İçin Dijital Oyun Bağımlılığı Ölçeği: Bu çalışmada Lemmens vd. (2009) tarafından geliştirilen, geçerliği ve güvenirliliği yüksek olan, daha sonra ise Hazar ve Hazar (2019) tarafından Türkçe geçerlik ve güvenirlik çalışması yapılan “Dijital oyun bağımlılığı ölçeği” kullanılmıştır. Araştırmamızda tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmaya Alaaddin Keykubat üniversitesinden 255 kadın ve 145 erkek öğrenci olmak üzere toplamda 400 kişi katılmıştır. Elde edilen veriler SPSS 25 paket programında değerlendirilmiştir. Verilerin normal dağılım gösterip göstermedikleri kontrol edilmiştir. Araştırmamızda verilerin aritmetik ortalama, standart sapma, yüzde ve frekans analizleri verilmiştir. Cinsiyetlere göre karşılaştırmalar independent t testi ile yapılmıştır. Yaş gruplarına, oyun türüne ve oyun oynama süresine göre karşılaştırmalar tek yönlü varyans analizi (ANOVA) ile yapılmıştır. ANOVA sonucunda çıkan farklılıkların tespiti için Tukey HSD testi kullanılmıştır. Değişkenler arası ilişkilerin tespit edilebilmesi için Korelasyon analizi yapılmıştır. Sonuç olarak üniversite öğrencilerinin oyun oynama süreleri arttıkça güncel yaşantılarına adaptasyon süreleri azalmaktadır. Dijital oyun bağımlılığının öğrenciler üzerinde sosyal izolasyon, zaman yönetimini doğru kullanamama ve yaşam kalitelerinden ödün verme gibi durumların oluşmasına neden olduğu düşünülmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Arastaman, Gökhan, and Nuray Kısa. "Geçerlik ve Güvenirlik." In Bilimsel Araştırma Teknikleri ve Etik. Ankara Pegem Akademi Yayıncılık, 2020. http://dx.doi.org/10.14527/9786257052405.07.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles

Conference papers on the topic "Geçerlilik"

1

Türkyılmaz, Saliha Keleş. "Mantık İlkelerinin Genel-Geçerliği Hususunda Üçüncü Şıkkın İmkânsızlığı İlkesi ve Ferma Teoremi Örneği." In Türkiye Lisansüstü Çalışmalar Kongresi. İlmi Etüdler Derneği, 2016. http://dx.doi.org/10.12658/tlck.5.4.b016.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

CAMBAZ, Nagihan Ebru. "MÜTAREKE DÖNEMİNDE CAFER TAYYAR BEY VE MUSTAFA KEMAL PAŞA’NIN İLİŞKİLERİ." In 9. Uluslararası Atatürk Kongresi. Atatürk Araştırma Merkezi Yayınları, 2021. http://dx.doi.org/10.51824/978-975-17-4794-5.53.

Full text
Abstract:
30 Ekim 1918 itibariyle Doğu Trakya’da I. Kolordu Komutanı olarak görev yapan Cafer Tayyar Paşa, Anadolu’da yürütülen Milli Mücadele’ye Sivas Kongresi sonrasında katılmış ve oradan gelen emirler doğrultusunda hereket etmiştir. Fakat, Cafer Tayyar Bey, tüm Trakyalıları aldattığı, hiçbir teşkilat ve teçhizatta bulunmadığı, şahsını düşündüğü, Bulgaristan’dan haberdar olmadığı, hatta neredeyse İtilaf Devletleri lehinde hareket ettiği şeklinde ithamlara maruz kalmıştır. Çalışmada Cafer Tayyar Bey’in Doğu Trakya’daki faaliyetlerine yer verilerek, kendisi hakkındaki iddiaların geçerliliği ve doğruluğu değerlendirilmiştir. Buna göre, Trakya’da gerçekleşen Millî Mücadele’ye ve Cafer Tayyar Bey’in Trakya’daki faaliyetlerine bakıldığında onun hakkındaki iddiaların doğru olmadığı anlaşılmaktadır. Mustafa Kemal Paşa’nın doğrudan Cafer Tayyar Bey ile iletişimi oldukça kısıtlıydı. Dolayısıyla Mustafa Kemal Paşa Doğu Trakya konusunda dolaylı yoldan bilgi edinmiştir. Mustafa Kemal Paşa aldığı bu bilgilerden dolayı Trakya’da yanlış bir siyaset izlendiğini düşünmüştür. Halbuki Cafer Tayyar Bey 1918 yılı Ekim ayından itibaren Bulgaristan’da olan bitenden haberdar olup, Bulgaristan ile Batı Trakya konusunda uzlaşmaya çalışmış, Doğu Trakya’da köylere kadar gidip halkı işgale karşı direnişe hazırlamıştır. Bazı mülki amirler İstanbul Hükümeti’nden çekindikleri için Millî Mücadele’ye taraf olmamış ve Trakya’da Yunan işgali sebebiyle asayiş problemleri yaşanmıştır. Buna rağmen Cafer Tayyar Bey orduyu teşkilatlandırmış ve tarafsız kalan mülki amirleri Millî Mücadele tarafına çekmeye, çekemiyorsa etkisiz hale getirmeye çalışmıştır. Mustafa Kemal Paşa ise Cafer Tayyar Bey ve Trakya hakkında aldığı olumsuz haberleri dikkate almakla birlikte, durumu ve bilgiyi getirenleri soruşturmuştur. Cafer Tayyar Bey ile doğrudan iletişime geçtikten sonra bu ithamların doğru olmadığına kani olmuştur.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!

To the bibliography