To see the other types of publications on this topic, follow the link: Hacettepe Üniversitesi.

Journal articles on the topic 'Hacettepe Üniversitesi'

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the top 50 journal articles for your research on the topic 'Hacettepe Üniversitesi.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Browse journal articles on a wide variety of disciplines and organise your bibliography correctly.

1

Külcü, Özgür. "Hacettepe, British Columbia ve Simon Frazer Üniversitelerinde Belge Yönetimi Uygulamalarının Karşılaştırmalı Analizi." Bilgi Dünyası 9, no. 2 (2008): 370–98. http://dx.doi.org/10.15612/bd.2008.311.

Full text
Abstract:
Çalışmada Hacettepe Üniversitesi’nde belge yönetimi programlarının geliştirilmesi sürecinde kullanılmak üzere, Kanada ve Türkiye üniversitelerinde belge işlemlerine yönelik uygulamaların karşılaştırılması amaçlanmıştır. Türkiye’de üniversitelerde belge ve arşiv uygulamalarını yönelik idari koşullar, Hacettepe Üniversitesi Beytepe Yerleşkesi örneğinde değerlendirilmiştir. Uluslararası örnek olarak Kanada üniversite sistemi içerisinde yer alan British Columbia ve Simon Fraser Üniversitelerinde belge ve arşiv uygulamalarına ilişkin koşullar, Hacettepe Üniversiesi ile karşılaştırmak üzere incelenmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Ekici, Selda, and Bülent Yılmaz. "Hacettepe Üniversitesi İlköğretim Bölümü Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı Öğrencilerinin Düşünce Özgürlüğüne İlişkin Tutumları." Bilgi Dünyası 14, no. 1 (2013): 17–36. http://dx.doi.org/10.15612/bd.2013.133.

Full text
Abstract:
Bu çalışma ile, ileride sınıf öğretmeni olarak görev yapacak öğretmen adaylarının düşünce özgürlüğü konusundaki yaklaşımlarını belirlemek amaçlanmıştır.
 Çalışma kapsamında, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi İlköğretim Bölümü Sınıf Öğretmenliği Anabilim Dalı 4. sınıf lisans öğrencilerine anket uygulanmıştır. 100 öğrenciye uygulanan anket sonucuna göre, öğretmen adaylarının çoğu, üniversite eğitimine başlamadan önce düşünce özgürlüğü konusunda olumlu tutum geliştirmiş ve genel olarak aileleri ve çevreleri bu konuda olumlu katkı sunmuştur. Öğretmenlerin bu konudaki etkisi ise yeterli görülmemiştir. Üniversite eğitimleri sırasında düşünce özgürlüğü konusunda kısmen bilinçlenmişlerdir. İleride yetiştirecekleri öğrencilerin düşünce özgürlüğü konusundaki tutumlarına yapacakları etkinin öneminin farkında olmaları ise araştırmanın olumlu sonuçlarındandır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Horzum, Şafak. "On Dokuzuncu Yüzyılda İngiliz Kadın Yazarlar." Kadın/Woman 2000, Journal for Womens Studies 20, no. 1 (2019): 169–72. http://dx.doi.org/10.33831/jws.v20i1.56.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Al, Umut, and İrem Soydal. "Koleksiyon Yönetiminde Ödünç Verme İstatistiklerinin Kullanımı: Hacettepe Üniversitesi Örneği." Bilgi Dünyası 12, no. 2 (2011): 223–38. http://dx.doi.org/10.15612/bd.2011.193.

Full text
Abstract:
Bu çalışmada Türkiye’deki en büyük kitap koleksiyonlarından bir tanesine sahip olan ve çok farklı türde fakültelere hizmet veren Hacettepe Üniversitesi Kütüphanelerinin kitap koleksiyonu incelenmektedir. Çalışmanın amacı, ödünç verme istatistiklerine dayalı olarak gerçekleştirilen koleksiyon analizi çalışmalarının, kütüphanelerin kendi koleksiyonlarını yakından tanımalarına, yeni kaynak seçimi ya da mevcut kaynakların ayıklanması konularında karar alma süreçlerine nasıl yardımcı olabileceğini göstermektir. Bu bağlamda Hacettepe Üniversitesi Kütüphaneleri kullanıcıları tarafından en sık talep edilen kitaplar saptanmış ve ödünç verme istatistiklerine dayalı olarak koleksiyon analiz edilmiştir. Araştırmada Kongre Kütüphanesi (LC) Sınıflama Sistemine dayalı olarak konu alanları arasında kullanım farklılığı bulunup bulunmadığı da test edilmektedir. Araştırmanın bulguları, ortalama ödünç verme sayıları bakımından Dil ve Edebiyat alanı ile Güzel Sanatlar alanı arasında hemen hemen yedi katlık bir farklılık olduğunu ortaya koymaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

ACAR GÖKTEPE, Gülay. "“JULIOPOLIS’İN YÜZLERİ” SERGİSİNİN KÜRATÖRLERİ ALİ METİN BÜYÜKKARAKAYA ve EVREN SERTALP İLE SÖYLEŞİ." Moment Journal 9, no. 1 (2022): 270–80. http://dx.doi.org/10.17572/mj2022.1.270280.

Full text
Abstract:
JULIOPOLIS, Ankara’nın yaklaşık 122 km kuzeybatısında, Nallıhan İlçesi Çayırhan Mahallesi’nde konumlanan bir antik kenttir. Antik kente ilişkin çalışmalar 2009 yılından günümüze dek Anadolu Medeniyetleri Müzesi başkanlığı tarafından yürütülen kurtarma kazılarıyla sürmüştür. 2017 yılında Hacettepe Üniversitesi Antropoloji Bölümü’nden Doç. Dr. Ali Metin Büyükkarakaya yürütücülüğünde, Koç Üniversitesi VEKAM desteği ve Anadolu Medeniyetleri Müzesi iş birliğiyle Juliopolis Antropolojik Araştırma Projesi başlatılmıştır. Juliopolis’in Yüzleri sergisi de bu projenin bir çıktısıdır. Sergi ana bileşenlerin yanında ABD Ankara Büyükelçiliği, Nallıhan Belediyesi, Ankara Büyükşehir Belediyesi, Akdeniz Kültürel Miras Araştırmaları Derneği ve Accademia Jaufré Rudel di Studi Medievali katkılarıyla hayata geçirilmiştir. Günümüzden yaklaşık 2 bin yıl önce Roma döneminde yaşamış olan Juliopolisliler’in mezar alanlarından çıkarılan eser ve iskelet kalıntılarını içeren sergi, izleyenleri Juliopolisliler’in holografik, üç boyutlu ve animasyon yüzleriyle de karşılaştırıyor. Sergi, 7-25 Aralık 2021 tarihlerinde Anadolu Medeniyetleri Müzesi’nde, 3-7 Ocak 2022 tarihlerinde Hacettepe Üniversitesi Beytepe Sanat Galerisi’nde, 8-9 Şubat tarihlerinde Nallıhan Ayhan Sümer Kültür Merkezi’nde ve 10-11 Şubat 2022 tarihlerinde ise Çayırhan 23 Nisan Parkı & Düğün Salonu’nda ziyaretçilerle buluştu.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Özel, Nevzat, and Tolga Çakmak. "Çevrimiçi Kütüphane Kataloglarına Yönelik Kullanıcı Beklentileri: Ankara Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi Kütüphaneleri Örneği." Bilgi Dünyası 12, no. 1 (2011): 30–45. http://dx.doi.org/10.15612/bd.2011.220.

Full text
Abstract:
Gelişen web teknolojileri, bilgi kaynaklarına erişimde önemli bir role sahip olan çevrimiçi kütüphane kataloglarının işlevlerinin artırılmasına ve yeni nesil kütüphane kataloglarının oluşturulmasına katkı sağlamaktadır. Etkileşim, paylaşım ve katılımı ön planda tutan yeni nesil kütüphane katalogları, geliştirilen özellikleriyle kullanıcıların bilgi kaynaklarına erişimlerinde ve bu kaynakları kullanımlarında önemli bir etki yaratmaktadır. Bu çalışmada, kullanıcıların bilgi arama davranışlarından hareket ederek, onların çevrimiçi kütüphane kataloglarını kullanma biçimlerini belirlemek ve bu kataloglara sosyal ağ özelliklerinin kazandırılması ile ilgili gereksinimlerini/ beklentilerini saptamak amaçlanmıştır. Betimleme yönteminin kullanıldığı çalışma kapsamında, Ankara Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesi’nden toplam 179 kişiyle yapılandırılmış görüşme gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonucunda, kullanıcıların bilimsel bilgi arama davranışlarında ilk olarak arama motorlarına başvurdukları; kütüphane kataloglarını üçüncü sırada tercih ettikleri; kütüphane kataloglarında çoğunlukla kaynakların içeriklerine erişim sağlayan bilgileri görmek istedikleri ve erişim için fasat yapılar ve heceleme algoritmaları gibi unsurları önemsedikleri belirlenmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Tonta, Yaşar, and Mehmet Emin Küçük. "Elektronik Kütüphanecilik Semineri: Bir Değerlendirme." Bilgi Dünyası 1, no. 2 (2000): 354–75. http://dx.doi.org/10.15612/bd.2000.426.

Full text
Abstract:
Hacettepe Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Kütüphanecilik Bölümü tarafından 4-8 Eylül 2000 tarihlerinde Beytepe'de (Ankara) "Elektronik Kütüphanecilik" konulu bir seminer düzenlenmiştir. Bu seminere çeşitli üniversite, kamu, özel ve askeri kuruluş kütüphanelerinden ve bilgi merkezlerinden toplam 29 kişi katılmıştır. Seminerde elektronik kütüphanecilikle ilgili çeşitli konularda her birisi 50 dakika süren 17 oturum ve 11 uygulama gerçekleştirilmiştir. Seminere katılanlara hem her oturumla ilgili hem de genel olarak seminerin tamamıyla ilgili anketler uygulanmıştır. Katılımcıların büyük bir çoğun­luğu (%81) semineri "çok iyi" bulmuşlardır. Bu makalede, adanmış bir takımın uyumlu ve özverili çalışmaları sonucu gerçekleştirilen söz konusu seminerde edinilen deneyimler özetlenmekte ve katılımcılara uygulanan anket sonuçları değerlendirilmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Akbulut, Müge, and Begüm Çare. "Beytepe Kampüsü Haritası Mashup Uygulaması." Bilgi Dünyası 12, no. 2 (2011): 334–46. http://dx.doi.org/10.15612/bd.2011.201.

Full text
Abstract:
Birçok üniversite etkileşimli ve web tabanlı kampus haritaları geliştirmiştir. Bu haritaların oluşturulmasında coğrafi bilgi sistemleriyle birlikte yeni teknolojinin bize sunduğu pek çok uygulama kullanılmaktadır. Bu çalışmanın amacı Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampusu için etkileşimli, web tabanlı ve görsel sorgulamalara olanak sağlayan bir kampus haritası tasarlamaktır. Kampus haritası Google Maps API uygulama geliştirme arayüzü kullanılarak hazırlanmış, “CommunityWalk” adlı uygulama ile binalar harita üzerine işaretlenmştir. Uygulamanın yer göstermenin yanı sıra açıklayıcı bilgiler de içermesi amacıyla yurt kapasiteleri, restoranların sipariş telefonları, fotoğrafları gibi gerekli veriler toplanarak Google Spreadsheets’de bir veri tabanı oluşturulmuştur. Sekiz ana madde ve alt maddelerden oluşan bir ontoloji geliştirilmiştir. Üniversitenin mevcut haritası üzerinde düzenlemeler yapılmış ve MapCruncher adlı program yardımıyla harita kesilerek belirli bir çözünürlük düzeyinden itibaren Google Maps üzerine yerleştirilmiştir. Yeniden düzenlenmiş Beytepe kampus haritasını içeren Beytepe butonu haritaya yerleştirilmiştir. Uygulamanın geliştirilmesi için gerekli olan kodların yazımında Google’ın uygulamalarından biri olan Google PlayGround kullanılmıştır. Haritanın kolay kullanılabilmesini sağlamak ve arayüz geliştirmek amacıyla JavaScript programlama dili kullanılmış ve mevcut JavaScript kütüphanelerinden yararlanılmıştır. Sonuç olarak, kullanılan uygulamalar aracılığıyla web tabanlı daha işlevsel ve gelişmiş bir kampus haritası oluşturulmuştur (www.beytepecampus. com).
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Cebeci, Kübra, Kübra Aykaç, Yasemin Özsürekci, et al. "Çocuklarda Akut Paronişi Klinik, Takip ve Tedavisi: Hacettepe Üniversitesi Deneyimi." Journal of Pediatric Infection 13, no. 2 (2019): 73–77. http://dx.doi.org/10.5578/ced.67918.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Al, Umut, and Yaşar Tonta. "Atıf Analizi: Hacettepe Üniversitesi Kütüphanecilik Bölümü Tezlerinde Atıf Yapılan Kaynaklar." Bilgi Dünyası 5, no. 1 (2004): 19–47. http://dx.doi.org/10.15612/bd.2004.497.

Full text
Abstract:
Bibliyometri, yayınların ya da belgelerin yazar, konu, yayın bilgisi, atıf yapılan kaynaklar, vb. gibi belirli özelliklerinin niceliksel olarak analizi ile ilgilenir. Elde edilen bibliyometrik verilere dayanarak çeşitli disiplinlerde bilimsel iletişim sürecinin nasıl gerçeklefltiği araştırılabilir. Bu araştırmada Hacettepe Üniversitesi Kütüphanecilik Bölümünde 1974-2002 yılları arasında yapılan 100 adet yüksek lisans ve doktora tezi bibliyometrik özellikleri açısından incelenmektedir. Bölümde yapılan tezler ortalama 171 sayfa uzunluğundadır. Tezlerdeki ortalama atıf sayısı ise 70’tir. Doktora tezleri ortalama 275 sayfa, yüksek lisans tezleriyse 142 sayfa uzunluğundadır. Doktora tezlerindeki ortalama atıf sayısı (132) yüksek lisans tezlerindeki ortalama atıf sayısından (53) yaklaşık 2,5 kat daha yüksektir. Tezlerde yer alan toplam 7019 atıfın %50’si kitaplara, %42’si dergilere, %3’ü tezlere, %3’ü elektronik yayınlara, %2’si ise diğer yayınlara (yayımlanmamış makaleler, görüşmeler, arşiv belgeleri) yapılmıştır. En çok atıf yapılan dergiler sıralamasında Türk Kütüphaneciliği, Resmî Gazete, College & Research Libraries, Library Trends, Library Journal, Journal of the American Society for Information Science ve Unesco Bulletin for Libraries dergileri başta gelmektedir. Toplam atıfların %32’si 4, %67’si 38 dergide yayımlanan makalelere yapılmıştır. Yabancı dergilere yapılan atıfların dağılımı Bradford’un Saçılım Yasasına uygunluk göstermektedir. Tezlerde atıf yapılan kaynakların yarı yaşamı (half-life) dokuz yıldır. Yüksek lisans tezlerinde atıf yapılan kaynaklar doktora tezlerinde atıf yapılan kaynaklardan daha gençtir. Tezlerde atıf yapılan kaynakların büyük bir çoğunluğu tek yazarlıdır. Araştırmada elde edilen bibliyometrik bulgular kütüphane koleksiyonlarının değerlendirilmesinde ve kütüphanecilik alanında çekirdek dergi koleksiyonu oluşturulmasında kullanılabilir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
11

Karamuk, Gümeç. "Doç. Dr. Mürüvvet Kurhan: Hacettepe Üniversitesi Tarih Bölümü’nün Vakitsiz Kayan Yıldızı." Belleten 65, no. 242 (2001): 419–22. http://dx.doi.org/10.37879/belleten.2001.419.

Full text
Abstract:
Sevgili arkadaşım Mürüvvet Kurhan'ın aramızdan ayrılışının birinci yılında, emeği geçtiği Belleten'de anılması, büyük bir anlam taşımaktadır. Sadece meslek hayatındaki nitelikli düzeyi ile değil, her şeyin de ötesinde, müstesna kişiliği ile, kendisini tanıma mutluluğu ve onuruna erişen herkesin gönlünde ve zihninde derin izler bırakan Doç.Dr. Mürüvvet Kurhan, resmî kayıtlarda 29.3.1943 olarak gözükse de, kendisinden öğrendiğime göre, 15.7.1945 tarihinde Adana'da doğdu.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
12

DİŞLİ, Meltem. "Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Anabilim Dalı Lisansüstü Tezlerinin Konu Analizi." Turk Kutuphaneciligi - Turkish Librarianship 34, no. 4 (2020): 773–89. http://dx.doi.org/10.24146/tk.811003.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
13

BÜLBÜN AKTI, Burcu, and Çiğdem AYTEKİN. "Bologna Çalışmaları Kapsamında Hacettepe Üniversitesi Çocuk Gelişimi Bölümü Lisans Programı Güncelleme Çalışmaları." Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi 2, no. 3 (2016): 19. http://dx.doi.org/10.21020/husbfd.288502.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
14

TATLICIOĞLU, Oktay, Nilgün KÜÇÜKKARACA, and Engin FIRAT. "SOSYAL HİZMET ÖĞRENCİLERİNİN İNSAN HAKLARI EĞİTİMİNE YÖNELİK TUTUMLARININ İNCELENMESİ: HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ." Dicle Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 11, no. 22 (2021): 316–36. http://dx.doi.org/10.53092/duiibfd.969750.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
15

Cebeci, Kübra, Kübra Aykaç, Yasemin Özsürekci, et al. "Clinic Features, Follow-up and Treatment Options of Acute Paronychia in Children: Hacettepe University Experience." Journal of Pediatric Infection 13, no. 2 (2019): 55–59. http://dx.doi.org/10.5578/ced.201919.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
16

Gulmez, Dolunay, Zeynep Saribas, Yakut Akyon, and Sibel Erguven. "Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Parazitoloji Laboratuvarı 2003-2012 Yılları Sonuçları: 10 Yıllık Değerlendirme." Turkish Journal of Parasitology 37, no. 2 (2013): 97–101. http://dx.doi.org/10.5152/tpd.2013.23.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
17

YILDIRIM, Gamze, Hatice ABAOĞLU, Hülya KAYIHAN, and Burcu Semin AKEL. "Hacettepe Üniversitesi Merkez Kampüsü Bünyesinde Bulunan Engelli Tuvaletlerinin Uygunluğunun ve Kullanım Durumunun İncelenmesi." Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi 2, no. 3 (2016): 60. http://dx.doi.org/10.21020/husbfd.288505.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
18

DOĞAN, Ayhan, Nalan KALKAN, and Cevdet Coşkun AYDIN. "Önlisans ve Lisans Öğrencilerinin İnternet Kullanım Seviyelerinin Karşılaştırılması ve Eğitime Katkısı: Hacettepe Üniversitesi Örneği." Yildiz Journal of Educational Research, Yildiz Technical University 2, no. 2 (2017): 1–20. http://dx.doi.org/10.51280/yjer.2017.008.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
19

Tolga, ÇAKMAK. "Müzelere yönelik bilgi yönetimi eğitimi: Hacettepe Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü öğrencilerinin analizi." Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dergisi - DTCF Dergisi 57, no. 2 (2017): 796–821. http://dx.doi.org/10.1501/dtcfder_0000001539.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
20

AYDIN, Nesibe Nur, Koray ERGÜNAY, Aydan KARAGÜL, Ahmet PINAR, and Dürdal US. "Investigation of the Hepatitis E Virus Seroprevalence in Cases Admitted to Hacettepe University Medical Faculty Hospital." Mikrobiyoloji Bulteni 49, no. 4 (2015): 554–64. http://dx.doi.org/10.5578/mb.9881.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
21

ACUN, Ramazan. "Karşılaştırmalı Açıdan Türkiye’de ve Amerika’da Tarih Eğitimi: Hacettepe Üniversitesi Tarih Bölümü ve Western Illinois Üniversitesi Tarih Bölümü Üzerine Örnek Bir Çalışma." Turkish History Education Journal 9, no. 1 (2020): 232–47. http://dx.doi.org/10.17497/tuhed.669456.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
22

Smith, Robert. "Reviewer Acknowledgements." Journal of Education and Training Studies 5, no. 6 (2017): 240. http://dx.doi.org/10.11114/jets.v5i6.2436.

Full text
Abstract:
Journal of Education and Training Studies (JETS) would like to acknowledge the following reviewers for their assistance with peer review of manuscripts for this issue. Many authors, regardless of whether JETS publishes their work, appreciate the helpful feedback provided by the reviewers. Their comments and suggestions were of great help to the authors in improving the quality of their papers. Each of the reviewers listed below returned at least one review for this issue.Reviewers for Volume 5, Number 6Adrienne Barnes, Florida State University, USAAngelina Wilson, North-West University, South AfricaAntónio Calha, Polytechnic Institute of Portalegre, PortugalArlene Kent-Wilkinson, University of Saskatchewan, CanadaCarmen Pérez-Sabater, Universitat Poltècnica de València, SpainDilek Sevimli, Cukurova University, TurkeyDonna Smith, The Open University, UKEnisa Mede, Bahcesehir University, TurkeyGökhan Arastaman, Hacettepe University, TurkeyHilmi Demirkaya, Akdeniz University, TurkeyHülya Aslan Efe, Dicle Üniversitesi, TurkeyIoannis Syrmpas, University of Thessaly, GreeceKun-Hsi Liao, Taiwan Shoufu University, TaiwanLaima Kyburiene, Kaunas University of Applied Sciences, LithuaniaLorna T. Enerva, Polytechnic University of the Philippines, PhilippinesMehmet Akif Ziyagil, Mersin University, TurkeyMehmet Güllü, İnonu University, TurkeyMetin Argan, Anadolu University, TurkeyMuhammad Qasim Ali, Institute of Social Sciences, PakistanMu-hsuan Chou, Wenzao Ursuline University of Languages, TaiwanMustafa Cin, Giresun University, TurkeyNiveen M. Zayed, MENA College of Management, JordanPirkko Siklander, University of Lapland, FinlandRui Manuel Carreteiro, National Institute of Psychology and Neurosciences, PortugalSabri Kaya, TurkeySadia Batool, Preston University Islamabad, PakistanSait Akbaşli, Hacettepe University, TurkeySarthou Nerina Fernanda, Universidad Nacional del Centro de la Provincia de Buenos Aires, ArgentinaSerdar Orhan, Fırat University, TurkeySerkan Boyraz, Aksaray Üniversitesi, TurkeyStamatis Papadakis, University of Crete, GreeceYoung Mudavanhu,University of Exeter, UKRobert SmithEditorial AssistantOn behalf of,The Editorial Board of Journal of Education and Training StudiesRedfame Publishing9450 SW Gemini Dr. #99416Beaverton, OR 97008, USAURL: http://jets.redfame.com
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
23

Hatipoğlu, Gizem, Yeliz Özkan Hıdıroğlu, and Türkay Nuri Tok. "A content analysis towards article in educational administration in TurkeyTürkiye'de eğitim yönetimi alanındaki makalelere yönelik bir içerik analizi." Journal of Human Sciences 15, no. 2 (2018): 1362. http://dx.doi.org/10.14687/jhs.v15i2.5165.

Full text
Abstract:
Published articles in the field of educational administration, audit, planning and economic are thought to be important in determining countries' educational situation and making estimates about their future. In this study; it is aimed to determine the articles published in the period between 2012 and 2016, published by Elementary Education Online Journal, Mersin University Education Faculty Journal, İnönü University Education Faculty Journal, Akdeniz Education Research Journal, Hacettepe University Education Faculty Journal, Gazi University Education Faculty Journal, International Journal of Human Sciences; the total number of articles related to the number of articles, education management, subject/purpose, author institution, method, method explanation, sample size, sample size, data collection instrument, data analysis techniques, number of authors. The data of the study were collected through qualitative research methods through a document review and subjected to descriptive and content analysis. At the end of the analysis, 259 out of 2893 articles examined are related to education management, audit, planning and economy; most of these articles are about "leadership"; quantitative methods are used; working with a sample group of 0-100; the teacher group was preferred as the study group; survey/scale used as data collection tool; descriptive analysis (f,%, X, Ss) was performed as data analysis technique; the number of authors is 2 authors and the authors are based on the institution where the employees are MEB was found. Extended English summary is in the end of Full Text PDF (TURKISH) file.ÖzetEğitim yönetimi, denetimi, planlaması ve ekonomisi alanındaki yayınlanmış olan makaleler, ülkelerin eğitimle ilgili durumlarını ortaya koyması ve geleceklerine ilişkin tahminlerde bulunulması açısından önemli olduğu düşünülmektedir. Bu araştırmada; ULAKBİM’de taranan İlköğretim Online Dergisi, Mersin Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, İnönü Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Akdeniz Eğitim Araştırmaları Dergisi, Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Gazi Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, Uluslararası İnsan Bilimleri Dergisi 2012-2016 yılları arasında yayınlanan toplam makale sayısı, eğitim yönetimiyle ilgili makale sayısı, konu/amaç, yazarın çalıştığı kurum, yöntem, yöntem açıklaması, örneklem büyüklüğü, örneklem kitlesi, veri toplama aracı, veri analiz teknikleri, yazar sayısı kapsamında incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırmanın verileri nitel araştırma yöntemlerinden doküman incelemesi yoluyla toplanmış olup betimsel ve içerik analizine tabi tutulmuştur. Analiz sonunda, incelenen 2893 makaleden 259 tanesi eğitim yönetimi, denetimi, planlaması ve ekonomisiyle ilgili olup; bu makalelerde en çok; “liderlik” konusunda çalışıldığı; nicel yöntemlerin kullanıldığı; 0-100 arasındaki örneklem grubuyla çalışıldığı; çalışma grubu olarak öğretmen kitlesinin tercih edildiği; veri toplama aracı olarak anket/ölçek kullanıldığı; veri analiz tekniği olarak betimsel analiz (f, X, Ss) yapıldığı; yazar sayısı olarak 2 yazarlıların bulunduğu ve yazarların bulunduğu kurum bazında MEB çalışanlarının olduğu bulunmuştur.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
24

DOĞAN, Abide. "Hacettepe Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü 1. ve 4. Sınıf Öğrencilerinin Meslek Edinme Kay." Journal of Turkish Studies 10, Volume 10 Issue 4 (2015): 421. http://dx.doi.org/10.7827/turkishstudies.7234.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
25

ALTINKAYNAK, Şenay Özen, Hatice UYSAL, Berrin AKMAN, and Mine Canan DURMUŞOĞLU. "Öğretmen Adayları ve Öğretim Elemanlarının Türk Eğitim Sistemindeki Bologna Sürecine İlişkin Görüşlerinin İncelenmesi: Hacettepe Üniversitesi Örneği." Eğitim Bilimleri Dergisi 43, no. 43 (2016): 1. http://dx.doi.org/10.15285/ebd.51270.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
26

Köse Uysal, Eda, and Nazan Özenç Uçak. "Tıp Akademisyenlerinin Kanıta Dayalı Bilgi Gereksinimleri ve Bilgi Arama Davranışları." Bilgi Dünyası 14, no. 1 (2013): 37–61. http://dx.doi.org/10.15612/bd.2013.134.

Full text
Abstract:
Günümüzde hekimlerin sadece deneyimlerine dayanarak hastalıkların tanı ve tedavisine yönelik karar vermeleri anlamını yitirmiş, kararların kanıtla desteklenmesi gereği ortaya çıkmıştır. Özellikle geleneksel tıp uygulamalarının yerini alan “Kanıta Dayalı Tıp” (KDT) uygulamaları, hastalıkların tanı ve tedavi süreçlerinde, doğru kararların verilebilmesi için sistemli bir yaklaşımla nitelikli ve güncel araştırmalarla desteklenmesini gerektirmiştir. Bu gelişmelere paralel olarak, tıp ve sağlık bilimlerinde çalışanların kanıta dayalı bilgiye yönelik gereksinimleri ve bilgi arama davranışları üzerine kullanıcı çalışmaları yoğunlaşmıştır.
 Bu araştırmada tıp akademisyenlerinin kanıta dayalı bilgi gereksinimlerinin ve bilgi arama davranışı özelliklerinin ortaya konulması ve bu konuda unvanlar arasında benzerlik ve farklılıkların belirlenmesi amaçlanmıştır.
 Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesinde görev yapan toplam 1053 akademisyen içerisinden seçilen 183 kişilik örneklem üzerine yürütülen bu çalışmada, yöntem olarak betimleme kullanılmış, veri toplama tekniği olarak ise anketten yararlanılmıştır.
 Araştırma sonucunda tıp akademisyenlerinin kanıta dayalı bilgi gereksinimleri ve bilgi arama davranışları ile kaynak kullanımlarında unvanların etkisi ve KDT konusunda eğitime gereksinimleri olduğu saptanmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
27

Gülmez, Dolunay, and Deniz Gür. "Microorganisms Isolated from Blood Cultures in Hacettepe University İhsan Doğramacı Children’s Hospital from 2000 to 2011: Evaluation of 12 Years." Journal of Pediatric Infection 6, no. 3 (2012): 79–83. http://dx.doi.org/10.5152/ced.2012.25.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
28

Koyuncu Tunç, Sevgi, and Özgür Külcü. "Elektronik Belge Yönetim Sistemlerinin Sezgisel Değerlendirme Yöntemi ile Kullanılabilirlik Açısından Değerlendirilmesi." Bilgi Dünyası 21, no. 2 (2020): 269–97. http://dx.doi.org/10.15612/bd.2020.556.

Full text
Abstract:
Elektronik Belge Yönetim Sistemleri (EBYS), kurumsal hafızanın temel çıktıları olan belgelerinoluşturulması, düzenlenmesi, korunması, mekân ve zamandan bağımsız olarak yetkili kişilerinerişimine sunulması ve arşivlenmesi gibi işlevleriyle günümüzde birincil kurumsal ihtiyaç haline gelmiştir. Bir EBYS yazılımının sahip olması gereken özellikler ve işlevler, Türkiye’de TS 13298 standardında belirlenmiştir. Ancak bu standartta kullanılabilirlik ölçütleri gerekli oranda yer almamaktadır. Bu sistemler insanlar tarafından yönetilmekte ve kullanılmaktadır, bu nedenle kullanılabilirliğin göz ardı edilemeyecek derecede önemli olduğu bilinmeli, bu konu yazılım geliştirme süreçlerine en baştan dâhil edilmelidir. Ayrıca iş verimliliği açısından, EBYS’ lerin, geliştirme, satın alma, sertifikalandırma ve kullanım sürecinde kullanılabilirlik açısından belirli aralıklarla test edilmesi gerekmektedir. Bu araştırmanın amacı, “Sezgisel Değerlendirme” kullanılabilirlik test yönteminin EBYS üzerinde nasıl uygulanabileceğini, kullanılabilirliğe dair elde edilebilecek bilgi türlerini ve faydalarını açıklamaktır. Araştırmada literatür taraması sonucu elde edilen kullanılabilirlik ölçütleri listesi (sezgiseller) referans alınarak, Hacettepe Üniversitesi EBYS sistemi Sezgisel Değerlendirme yöntemi ile analiz edilmiştir. Bu araştırmada açıklanan yöntem yazılım geliştiriciler, kurumlar ve sertifika otoriteleri tarafından EBYS’ lerin kullanılabilirliğini etkileyen faktörleri tespit etme, sorunlu ara yüz öğelerini düzeltme ve satın alma kararlarına girdi sağlama amacıyla kullanılabilecektir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
29

Akçan, Ramazan, Mahmut Şerif Yıldırım, Aykut Lale, et al. "Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği ve Güncel Sorunlar." Bulletin of Legal Medicine 22, no. 2 (2017): 119–23. http://dx.doi.org/10.17986/blm.2017227935.

Full text
Abstract:
Giriş: Emniyet Teşkilatına öğrenci alımları sırasında veya teşkilat personelinin sağlık durumu belirlenirken oluşan ihtilaflarda adli tıp uzmanlarından Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği bağlamında görüş istenebilmektedir. Söz konusu yönetmelik son olarak 2012 yılında güncellenmiş olmakla birlikte güncel tıbbi bilgilerle çelişen ve bu nedenle değerlendirmeyi güçleştiren madde ve tanımlamalar olduğu dikkati çekmektedir.
 Amaç: Bu çalışmada söz konusu yönetmeliğin ihtilafa neden olan maddelerinin polikliniğimize başvuran olgular bağlamında ortaya konulması ve literatür bilgileri eşliğinde tartışılması amaçlanmaktadır.
 Gereç ve Yöntemler: Çalışmamızda Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı’na 01.03.2015 ile 30.11.2015 tarihleri arasında Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği uyarınca değerlendirilmeleri amacıyla başvurmuş ve raporları karara bağlanmış olan 56 olgu retrospektif olarak değerlendirilmiş ve bulgular literatür eşliğinde tartışılmıştır.
 Bulgular: Anabilim Dalımıza gönderilen 56 olgunun 47’sinin (%83,9) erkek, 9’unun (%16,1) kadın olduğu, olguların yaşlarının 18 ile 33 yıl arasında değiştiği, yaş ortalamasının 24,7 (SD=3,09) yıl olduğu görülmüştür. En fazla ihtilafa neden olan hususların görme (refraksiyon kusurları) ve göz hastalıklarına ilişkin maddeler (n=10, %17,9) ile Hepatit B enfeksiyonlarına ilişkin maddeler (n=5, %8,9) olduğu dikkati çekmektedir.
 Sonuç: Bu çalışma kapsamındaki olguların değerlendirme sürecinde tespit edilen çelişkili durumların ilgili yönetmeliğin güncellenmesine esas teşkil edebileceği düşünülmektedir. Buna ek olarak, söz konusu yönetmeliğin güncel tıbbi gerçeklerden kopmaması ve mağduriyetlerin yaşanmaması için periyodik olarak güncellenmesi önem arz etmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
30

Öztürk, Şeniz, Hilal Şen, Canan Akyüz, and Hülya Gökmen Özel. "Yatarak Kemoterapi Alan Pediatrik Onkoloji Hastalarında Oral Mukozit Gelişiminin Beslenmeye Etkisi." Journal of Nutrition and Dietetics 46, no. 2 (2018): 125–35. http://dx.doi.org/10.33076/2018.bdd.297.

Full text
Abstract:
Amaç: Yatarak kemoterapi alan kanserli çocuklarda mukozit gelişiminin beslenme durumlarına etkisini incelemektir.
 Bireyler ve Yöntem: Bu araştırma Hacettepe Üniversitesi Onkoloji Hastanesi Pediatrik Onkoloji servisine kemoterapi almak için yatan ve mukozit gelişen, 3-15 yaş aralığındaki (ortalama 7.5±4.1 yıl) 5 kız ve 8 erkek hasta üzerinde yürütülmüştür. Hastaların beşinde lenfoma, sekizinde solid tümör tanısı bulunmaktadır. Her hastanın kemoterapi öncesi (başlangıç noktası) ve mukozit oluştuğu gün (son nokta) antropometrik ölçümleri ve 24 saatlik besin tüketim kayıtları alınmış, biyokimyasal ve hematolojik bulguları değerlendirilmiş ve iştahları sorgulanmıştır.
 Bulgular: Kemoterapinin öncesinde ve mukozit başlangıcında hastaların kan bulguları (total protein, albümin, kreatinin, hemoglobin, hematokrit) değerlendirildiğinde, kan değerlerinin anlamlı ölçüde azaldığı görülmüştür (p<0.05). Ağırlık kaybı ortalaması %4.7’dir (p<0.05). Kemoterapi öncesi ve mukozit görülen gün için kendisini iştahsız olarak nitelendirenlerin oranı sırasıyla %7.7 ve %100.0’dür. Kemoterapi öncesi ve mukozit başlangıç günü için hastaların enerji, makro (protein, karbonhidrat, yağ) ve mikro (A, C, B6, B12 vitaminleri, folik asit, kalsiyum, demir, çinko ve bakır) besin ögeleri ile posa açısından, yaşlarına göre gereksinimlerini karşılamaları yüzdelerinin, istatistiksel açıdan anlamlı olarak düşük olduğu görülmüştür (p<0.05).
 Sonuç: Kemoterapi alan hastalarda mukozit görülmesi, tedavinin yan etkilerinden biridir. Mukozit, iştahı ve beslenmeyi etkileyerek, beslenme yetersizliğine ve ağırlık kaybına neden olmaktadır. Hastanın mukozit açısından değerlendirilmesi, beslenmenin izlemi ve yönetimi, kanser tedavisinin başarısını arttırmak açısından önemlidir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
31

Civelek, Hatice Yaprak, and Dicle Koylan. "Türkiye’deki Suriyeli Göçmen Kadınlar Arasında Güvenli Doğurganlık ve Güvenli Annelik." Göç Dergisi 7, no. 2 (2020): 245–72. http://dx.doi.org/10.33182/gd.v7i2.707.

Full text
Abstract:
Güvenli annelik normalde güvenli doğurganlığı kapsayan bir konudur. Ancak bu çalışma sırasında, üreme çağlarındaki Suriyeli kadınların (15-49) doğurganlıkları, çeşitli sosyal ve demografik bileşenleri ve teorik yaklaşımları gözetmek açısından ayrı olarak incelenmektedir. Bu çalışmanın argümanını destekleyici ana göstergeler, Hacettepe Üniversitesi Nüfus Etütleri Enstitüsü tarafından 2018’de gerçekleştirilen Türkiye Nüfus ve Sağlık Araştırması Suriyeli Göçmen Örneklemi’nden (TNSA-2018-SGÖ) gelmektedir. Veri, kamplarda veya kamp dışında yerleşmiş 1.826 hanehalkından gelen, toplamda 2.216 evli kadınla yüz yüze görüşmelere dayanmaktadır. Bu çalışma, Suriyeli evli kadınların doğurganlık deneyimlerine, aile planlaması yöntemleri (gebeliği önleyici yöntemler) kullanımına, bu yöntemlerin ulaşılabilirliğine, kadın sağlığına yönelik bakımın sağlanmasındaki kaliteye dayanan deskriptif göstergeleri sunarken, ilgili teorik ve yazınsal kaynakları, göçmen olmanın, kadın olmanın ve anne olmanın oluşturduğu liminal statünün sosyolojik, antropolojik ve psikolojik belirleyicilerini kavramak için bir araya getirmektedir. Çabamızın sonucu ile ilgili olarak, belirtmeliyiz ki, Suriyeli evli kadınların üreme sağlıkları ve davranışları çoğunlukla dil bariyerleri, iletişim problemleri ve küçümsenme kaygısından etkilenmektedir ve bunlar tarafından belirlenmektedir. ABSTRACT IN ENGLISH Safe Motherhood and Safe Fertility among Turkey’s Syrian Women Safe motherhood is normally a subject that covers safe fertility. However, over the course of this study, fertility of Syrian women in their reproductive ages (15-49) has been examined separately for supervising various social and demographic components and theoretical approaches. The supportive indicators for the argument of this study are provided by Turkey Demographic and Health Survey - Syrian Migrant Sample (TDHS-2018-SMS) held by Hacettepe University Institute of Population Studies in 2018. The data is based on face to face interviews with 2.216 married women who are between 15-49 in total, coming from 1.826 Syrian households established in the camps or out of the camps. This study, while presenting the descriptive indicators particularly referring to Syrian birth cases, fertility preferences, use of family planning (contraception) methods, reachability of these methods, quality of delivery of woman’s health care, gathers up related theoretical and literary sources to comprehend the sociological, anthropological and psychological determinants of the liminal status formed by being a migrant, being a woman and being a mother really well. With regard to the consequences of our effort, we should indicate that, the reproductive health and behavior of Syrian married women have been mostly being affected and determined by language barriers, communication problems and anxiety of being biased.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
32

ATMACA, Özgür, Pınar ZARAKOLU KÖŞKER, Ceren KARAHAN, Banu ÇAKIR, and Serhat ÜNAL. "Risk Factors and Antibiotic Use in Methicillin-Resistant Staphylococcus aureus Bacteremia in Hospitalized Patients at Hacettepe University Adult and Oncology Hospitals (2004-2011) and Antimicrobial Susceptibilities of the Isolates: A Nested Case-Control Study." Mikrobiyoloji Bulteni 48, no. 4 (2014): 523–37. http://dx.doi.org/10.5578/mb.8280.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
33

Yıldız, Selim Baha, Volkan Alptekin, and Sibel Selim. "Creation of a Turkish University League Based on the Contribution of their Economics Departments to Economics Education." Yuksekogretim Dergisi 11, no. 2Pt1 (2021): 255–62. http://dx.doi.org/10.2399/yod.20.547618.

Full text
Abstract:
This study aims to measure the added value created by the economics departments of the universities in Turkey for students throughout their undergraduate education. For the analysis section, the minimum admission scores of the universities' economics departments for the years from 2000 to 2012 were used as input and the net average scores obtained in the economics tests of Public Personnel Selection Examination (PPSE) for the years from 2004 to 2016 were used as output. The data were normalized using the min-max method and the universities were ranked using the "Borda count" method. According to the results, Ankara University ranked the 1st, Hacettepe University the 2nd and Middle East Technical University the 3rd. The first six positions in the top ten ranking are held by the universities located in the capital, Ankara. This is attributed to various factors such as the long-established character of the universities in the capital city, availability and diversity of training courses and materials for PPSE, permanency of the academic staff, prevalence of standard daytime education in these universities, and the role of the capital as the seat of public institutions, resulting in greater motivation among students as they have more contact with senior government officials.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
34

Koçak, Ömer, and Nermin Çakmak. "Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Öğrencilerinin 21. Yüzyıl Becerileri: Kesitsel Tarama Araştırması." Bilgi Dünyası 22, no. 1 (2021): 161–96. http://dx.doi.org/10.15612/bd.2021.607.

Full text
Abstract:
Araştırmada Bilgi ve Belge Yönetimi (BBY) bölümünde öğrenim gören lisans öğrencilerinin 21. yüzyıl becerilerine sahip olma düzeylerinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Öğrencilerin 21. yüzyıl beceri düzeylerinin değişimini incelemek için deneysel olmayan araştırma desenlerinden kesitsel tarama deseni tercih edilmiştir. Çalışmanın örneklemini ise coğrafi olarak Türkiye’nin farklı konumlarında olan ve aktif öğrencisi bulunan 9 üniversitenin BBY bölümünde öğrenim gören 683 öğrenci oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak çalışma kapsamında belirlenen 21. yüzyıl becerilerini ölçmeye yönelik 3 farklı ölçme aracı kullanılmıştır ve veriler 2019-2020 akademik yılı bahar yarıyılında toplanmıştır. Verilerin analizinde Tek-Yönlü MANOVA istatistiksel analiz tekniği kullanılmıştır. Sonuç olarak; öğrencilerin dijital okuryazarlık, işbirlikçilik ve algoritmik düşünme becerilerine sahip olma düzeylerinin, sınıf düzeyi arttıkça yükseldiği tespit edilmiştir. Yaş düzeylerine göre incelendiğinde gruplar arasında sadece işbirlikçilik ve algoritmik düşünme becerileri açısından farklılık bulunmuştur. Üniversitelere göre bir karşılaştırma yapıldığında algoritmik düşünme, işbirlikçilik ve etkili iletişim becerilerinin bir unsuru olan etkin dinleme beceri düzeyinin anlamlı farklılık gösterdiği belirlenmiştir. Dijital okuryazarlık becerisine en yüksek düzeyde Hacettepe Üniversitesinde öğrenim gören öğrencilerin sahip oldukları sonucu elde edilmiştir. Üniversitelerin 21. yüzyıl becerilerini kazandırmalarına ilişkin elde edilen bulgular çalışmada detaylı olarak tartışılmıştır ve bulgular doğrultusunda öneriler sunulmuştur. Bu çalışmanın sonuçlarının, BBY öğretim kadrosuna, öğrencilerinin 21. yüzyıl becerilerini geliştirmelerini sağlayan bir müfredat tasarlamaları için rehberlik etmesi beklenmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
35

Mutoharoh, Achmad Hufad, Maman Faturrohman, and Isti Rusdiyani. "Unplugged Coding Activities for Early Childhood Problem-Solving Skills." JPUD - Jurnal Pendidikan Usia Dini 15, no. 1 (2021): 121–40. http://dx.doi.org/10.21009/jpud.151.07.

Full text
Abstract:
Problem solving skills are very important in supporting social development. Children with problem solving skills can build healthy relationships with their friends, understand the emotions of those around them, and see events with other people's perspectives. The purpose of this study was to determine the implementation of playing unplugged coding programs in improving early childhood problem solving skills. This study used a classroom action research design, using the Kemmis and Taggart cycle models. The subjects of this study were children aged 5-6 years in Shafa Marwah Kindergarten. Research can achieve the target results of increasing children's problem-solving abilities after going through two cycles. In the first cycle, the child's initial problem-solving skills was 67.5% and in the second cycle it increased to 80.5%. The initial skills of children's problem-solving increases because children tend to be enthusiastic and excited about the various play activities prepared by the teacher. The stimulation and motivation of the teacher enables children to find solutions to problems faced when carrying out play activities. So, it can be concluded that learning unplugged coding is an activity that can attract children's interest and become a solution to bring up children's initial problem-solving abilities.
 Keywords: Early Childhood, Unplugged Coding, Problem solving skills
 References:
 Akyol-Altun, C. (2018). Algorithm and coding education in pre-school teaching program integration the efectiveness of problem-solving skills in students.
 Angeli, C., Smith, J., Zagami, J., Cox, M., Webb, M., Fluck, A., & Voogt, J. (2016). A K-6 Computational Thinking Curriculum Framework: Implications for Teacher Knowledge. Educational Technology & Society, 12.
 Anlıak, Ş., & Dinçer, Ç. (2005). Farklı eğitim yaklaşımları uygulayan okul öncesi eğitim kurumlarına devam eden çocukların kişilerarası problem çözme becerilerinin değerlendirilmesi. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakülte Dergis.
 Aranda, G., & Ferguson, J. P. (2018). Unplugged Programming: The future of teaching computational thinking? Pedagogika, 68(3). https://doi.org/10.14712/23362189.2018.859
 Arinchaya Threekunprapa. (2020). Patterns of Computational Thinking Development while Solving Unplugged Coding Activities Coupled with the 3S Approach for Self_Directed Learning. European Journal of Educational Research, 9(3), 1025–1045.
 Arı, M. (2003). Türkiye’de erken çocukluk eğitimi ve kalitenin önemiNo Title. Erken Çocuklukta Gelişim ve Eğitimde Yeni Yaklaşımlar.
 Armoni, M. (2012). Teaching CS in kindergarten: How early can the pipeline begin? ACM Inroads, 3(4), 18–19. https://doi.org/10.1145/2381083.2381091
 Aydoğan, Y. (2004). İlköğretim ikinci ve dördüncü sınıf öğrencilerine genel problem çözme becerilerinin kazandırılmasında eğitimin etkisinin incelenmesi.
 Bell, T., Alexander, J., Freeman, I., & Grimley, M. (2009). Computer Science Unplugged: School students doing real computing without computers. 10.
 Berk, L. E. (2013). Bebekler ve çocuklar: Doğum öncesinden orta çocukluğa. N. Işıkoğlu Erdoğan, Çev.
 Bers, M. U. (2018). Coding, playgrounds, and literacy in early childhood education: The devel_opment of KIBO robotics and Scratch Jr. IEEE.
 Brackmann, C. P., Moreno-León, J., Román-González, M., Casali, A., Robles, G., & Barone, D. (2017). Development of computational thinking skills through unplugged activities in primary school. ACM International Conference Proceeding Series, 65–72. https://doi.org/10.1145/3137065.3137069
 Brennan, K., & Resnick, M. (2012). New frameworks for studying and assessing the development of computational thinking. 25.
 Deek, F. P. (1999). The software process: A parallel approach through problem solving and program development. Computer Science Education.
 Demi̇Rer, V., & Sak, N. (2016). Programming Education and New Approaches Around the World and in Turkey. 26.
 Dereli-İman. (2014). Değerler eğitimi programının 5-6 yaş çocukların sosyal gelişimine etkisi: Sosyal beceri, psiko-sosyal gelişim ve sosyal problem çözme becerisi. Kuram ve Uygulamada Eğitim Bilimleri.
 Doğru, M., Arslan, A., & Şeker, F. (2011). Okul öncesinde uygulanan fen etkinliklerinin 5-6 yaş çocukların problem çözme becerilerine etkisi. Uluslararası Türkiye Eğiti Araştırmaları Kongresi.
 Erickson, A. S. G., Noonan, P., Zheng, C., & Brussow, J. A. (2015). The relationship between self-determination and academic achievement for adolescents with intellectual disabilities. Research in Developmental Disabilities, 36, 45–54.
 Fee, S. B., & Holland-Minkley, A. M. (2010). Teaching computer science through problems, not solutions. Computer Science Education, 20(2), 129–144. https://doi.org/10.1080/08993408.2010.486271
 Futschek, G., & Moschitz, J. (2010). Developing algorithmic thinking by inventing and playing algo_rithms.
 Gretter, S., & Yadav, A. (2016). Computational Thinking and Media & Information Literacy: An Integrated Approach to Teaching Twenty-First Century Skills.
 Grover, S., & Pea, R. (2013). Computational thinking in k-12: A review of the state of the field. Educational Researcher.
 Harrop, W. (2018). Coding for children and young adults in libraries: A practical guide for librarians. 45.
 Hazzan, O., Lapidot, T., & Ragonis, N. (2011). Guide to Teaching Computer Science. Springer London. https://doi.org/10.1007/978-0-85729-443-2
 Horn, M. S., Crouser, R. J., & Bers, M. U. (2012). Tangible interaction and learning: The case for a hybrid approach. Personal and Ubiquitous Computing, 16(4), 379–389. https://doi.org/10.1007/s00779-011-0404-2
 Hsu, T.-C., Chang, S.-C., & Hung, Y.-T. (2018). How to learn and how to teach computational thinking: Suggestions based on a review of the literature. Computers & Education, 126, 296–310. https://doi.org/10.1016/j.compedu.2018.07.004
 Ismail, M. N., Ngah, N. A., & Umar, I. N. (2010). Instructional strategy in the teaching of computer programming: A need assessment analyses. TOJET: The Turkish Online Journal of Educational Technology.
 Ismail, M. N., Ngah, N. A., & Umar, I. N. (2010). Instructional Strategy in The Teaching of Computer Programming: A Need Assessment Analyses. The Turkish Online Journal of Educational Technology, 9(2), 7.
 Jitendra, A. K., Petersen-Brown, S., Lein, A. E., Zaslofsky, A. F., Kunkel, A. K., Jung, P.-G., & Egan, A. M. (2013). Teaching Mathematical Word Problem Solving: The Quality of Evidence for Strategy Instruction Priming the Problem Structure. Journal of Learning Disabilities, 48(1), 51–72. https://doi.org/10.1177/0022219413487408
 Joohi Lee. (2019). Coding in early childhood. Contemporary Issues in Early Childhood.
 Kalyuga, S., Renkl, A., & Paas, F. (2010). Facilitating flexible problem solving: A cognitive load perspective. Educational Psychology Review.
 Kemmis, S., McTaggart, R., & Nixon, R. (2014). The Action Research Planner. Springer Singapore. https://doi.org/10.1007/978-981-4560-67-2
 Kesicioğlu, O. S. (2015). Okul öncesi dönem çocukların kişilerarası problem çözme becerilerinin incelenmesi. Eğitim ve Bilim.
 Koksal Akyol, A. ve Didin, E. (2016). Ahlak gelisimi [Moral development]. In Cocuk Gelisimi icinde [In Child Development].
 Lazakidou, G., & Retalis, S. (2010). Using computer supported collaborative learning strategies for helping students acquire self-regulated problem-solving skills in mathematics. Computers & Education, 54(1), 3–13. https://doi.org/10.1016/j.compedu.2009.02.020
 Looi, C.-K., How, M.-L., Longkai, W., Seow, P., & Liu, L. (2018). Analysis of linkages between an unplugged activity and the development of computational thinking. Computer Science Education, 28(3), 255–279. https://doi.org/10.1080/08993408.2018.1533297
 McClure, E. R., Guernsey, L., Clements, D. H., Bales, S. N., Nichols, J., Kendall-Taylor, N., & Levine, M. H. (2017). Grounding science, technology, engineering, and math education in early childhood. 68.
 McLennan, D. P. (2017). Creating coding stories and games. Teaching Young Children.
 McNerney, TimothyS. (2004). From turtles to Tangible Programming Bricks: Explorations in physical language design. Personal and Ubiquitous Computing, 8(5). https://doi.org/10.1007/s00779-004-0295-6
 Mittermeir, R. T. (2013). Algorithmics for preschoolers—A contradiction?
 Montemayor, J., Druin, A., Chipman, G., Farber, A., & Guha, M. L. (2004). Tools for children to create physical interactive storyrooms. Computers in Entertainment, 2(1), 12–12. https://doi.org/10.1145/973801.973821
 Pane, J. F. (2002). A Programming System for Children that is Designed for Usability. 204.
 Papanastasiou, G., Drigas, A., Skianis, C., Lytras, M., & Papanastasiou, E. (2018). Virtual and augmented reality effects on K-12, higher and tertiary education students’ twenty-29 first century skills.
 Pellegrino, J. W., & Hilton, M. L. (2012). Education for Life and Work: Developing Transferable Knowledge and Skills in the 21st Century.
 Pila, S., Aladé, F., Sheehan, K. J., Lauricella, A. R., & Wartella, E. A. (2019). Learning to code via tablet applications: An evaluation of Daisy the Dinosaur and Kodable as learning tools for young children. Computers & Education, 128, 52–62. https://doi.org/10.1016/j.compedu.2018.09.006
 Root, J., Saunders, A., Spooner, F., & Brosh, C. (2017). Teaching Personal Finance Mathematical Problem Solving to Individuals with Moderate Intellectual Disability. Career Development and Transition for Exceptional Individuals, 40(1), 5–14. https://doi.org/10.1177/2165143416681288
 Scanlan, D. A. (1989). Structured flowcharts outperform pseudocode: An experimental comparison. IEEE Software, 6(5), 28–36. https://doi.org/10.1109/52.35587
 Sheehan, K. J., Pila, S., Lauricella, A. R., & Wartella, E. A. (2019). Parent-child interaction and children’s learning from a coding application. Computers & Education, 140, 103601. https://doi.org/10.1016/j.compedu.2019.103601
 Shute, V. J., Sun, C., & Asbell-clarke, J. (2017). Demystifying computational thinking. Educational Research Review.
 Sigelman, C. K., & Rider, E. A. (2012). Life-span Human Development (7th ed.). Cengage Learning.
 Sullivan, A., & Bers, M. U. (2016). Robotics in the early childhood classroom: Learning outcomes from an 8-week robotics curriculum in pre-kindergarten through second grade. International Journal of Tech_nology and Design Education, 26, 3–20.
 Sullivan, A. A., Bers, M. U., & Mihm, C. (2017). International conference on com_putational thinking education. Imagining, Playing, and Coding with KIBO: Using Robot_ics to Foster Computational Thinking in Young ChildreImagining, Playing, and Coding with KIBO: Using Robot_ics to Foster Computational Thinking in Young Children.
 Sullivan, A., Elkin, M., & Bers, M. U. (2015). KIBO robot demo: Engaging young children in programming and engineering. Proceedings of the 14th International Conference on Interaction Design and Children, 418–421. https://doi.org/10.1145/2771839.2771868
 Threekunprapa, A., & Yasri, P. (n. d.). (2020). The role of augmented reality based unplugged computer programming approach in the effectiveness of computational thinking.
 Uysal, A. & Kaya-Balkan, İ. (2015). Sosyal beceri eğitimi alan ve almayan okul öncesi çocukların, sosyal beceri ve benlik kavramı düzeyleri açısından karşılaştırılması. Psikoloji Çalışmaları.
 Vorderman, C. (2017). Computer coding for kids: A unique step-by-step visual guide, from binary code to building games.
 Voronina, L. V., Sergeeva, N. N., & Utyumova, E. A. (2016). Development of algorithm skills in preschool children. Procedia-Social and Behavioral Sciences, 233, 155-159.
 Wang, D., Han, H., Zhan, Z., Xu, J., Liu, Q., & Ren, G. (2015). A problem solving oriented intelligent tutoring system to improve students’ acquisition of basic computer skills. Comput. Educ., 81, 102–112.
 Wang, D., Zhang, C., & Wang, H. (2010). Proceedings of the 10th international conference on interaction design and children. T-Maze: A Tangible Programming Tool for Children.
 Wang, Danli, Zhang, C., & Wang, H. (2011). T-Maze: A tangible programming tool for children. Proceedings of the 10th International Conference on Interaction Design and Children - IDC ’11, 127–135. https://doi.org/10.1145/1999030.1999045
 Woods, D. R., Hrymak, A. N., Marshall, R. R., Wood, P. E., Crowe, C. M., Hoffman, T. W., Wright, J. D., Taylor, P. A., Woodhouse, K. A., & Bouchard, C. G. K. (1997). Developing Problem Solving Skills: The McMaster Problem Solving Program. Journal of Engineering Education, 86(2), 75–91. https://doi.org/10.1002/j.2168-9830.1997.tb00270.x
 Yıldırım, A. (2014). Okul öncesinde yaratıcı problem çözme etkinliklerinin yaratıcılığa etkisi (5 yaş örneği). Hacettepe University, Ankara, Turkey.
 Yohanes. (2018). Mengajarkan Computational Thinking dan Coding Pada Anak-Anak. Amazing Grace. https://blog.compactbyte.com/2018/05/26/mengajarkan-computational-thinking-dan-coding-pada-anak-anak/
 Yu, K.-C., Fan, S.-C., & Lin, K.-Y. (2015). Enhancing Students’ Problem-Solving Skills Through Context-Based Learning. International Journal of Science and Mathematics Education, 13(6), 1377–1401. https://doi.org/10.1007/s10763-014-9567-4
 Yuksel, H. S. (2019). Experiences of Prospective Physical Education Teachers on Active Gaming within the Context of School-Based Physical Activity. European Journal of Educational Research, 8(1). https://doi.org/10.12973/eu-jer.8.1.199
 Zvarych, I., Kalaur, S. M., Prymachenko, N. M., Romashchenko, I. V., & Romanyshyna, O. Ia. (2019). Gamification as a Tool for Stimulating the Educational Activity of Students of Higher Educational Institutions of Ukraine and the United States. European Journal of Educational Research, 8(3). https://doi.org/10.12973/eu-jer.8.3.875
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
36

TEZCAN, Hasret. "Almanca Mütercim ve Tercümanlık bölümlerinde verilen derslerin çeviri edinçlerine yönelik sınıflandırılması – Sakarya Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi örneği." RumeliDE Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi, February 21, 2023. http://dx.doi.org/10.29000/rumelide.1252999.

Full text
Abstract:
Son yıllarda çeviri edinci kavramı çeviri öğretimi içerisinde önemli bir rol almıştır. Ders müfredatları ve eğitim-öğretim programları hazırlanırken öğrencilere çeviri edinçlerini kazandırma amacı göz önünde bulundurulmaktadır. Üniversite müfredatları oluşturulurken amaç, öğrencileri aldıkları öğretim sonucunda nitelikli bir çevirmen olarak profesyonel iş hayatına hazırlamaktır. Üniversitelerde verilen birçok ders ile birlikte öğrencilerde çeviri edinci de gelişmektedir. Bu çalışma kapsamında Sakarya Üniversitesi, İstanbul Üniversitesi ve Hacettepe Üniversitesinin Almanca Mütercim ve Tercümanlık bölümlerinde lisans öğrencilerine sunulan derslerin içerikleri incelenmiş ve sunulan derslerin içeriklerinin hangi çeviri alt edincinin kazanımına katkı sağladığını tespit etmek amaçlanmıştır. Bu bağlamda araştırma kapsamında bulunan bu üç üniversitenin ders planları incelenerek çalışmanın içerisinde bulunan grafikler hazırlanmıştır. Çeviri edinci kavramı bir üst kavram olarak içerisinde birçok alt kavram barındırmaktadır. Bu çalışma kapsamında sekiz çeviri alt edincine değinilecektir. Bunlar dil edinci, kültür edinci, çeviri kuramları edinci, metin edinci, uzmanlık bilgisi edinci, teknoloji edinci, sözlü ve yazılı çeviri edinci olarak belirlenmiştir. Bunlara ek olarak kısa bir şekilde eylem edinci kavramına değinilecektir. Çalışmanın başında çeviri edinci kavramı ve içerisinde barındırdığı bu alt kavramlar tek tek ele alınarak açıklanmıştır. Çalışmanın sonunda toplanan bilgilerden yola çıkılarak çeviri edinçlerinin öğrencilere kazandırılmasının önemine yer verilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
37

ÇELİK, Halil İbrahim, Demet ÖZTÜRK, Mustafa SARI, and Nilgün BEK. "FACTORS AFFECTING ACADEMIC CAREER AWARENESS IN SENIOR PHYSIOTHERAPY AND REHABILITATION STUDENTS: THE CASE OF ANKARA." Karya Journal of Health Science, November 2, 2022. http://dx.doi.org/10.52831/kjhs.1167071.

Full text
Abstract:
Amaç: Akademik kariyer farkındalığına yönelik çalışmalar, belirli bir alanda uzmanlaşmayı sağlayarak fizyoterapistlerin akademik ve mesleki rol ve statülerinin gelişimini destekleyebilir. Bu çalışmada, kariyer planlaması aşamasında bulunan son sınıf fizyoterapi ve rehabilitasyon (FTR) öğrencilerinin akademik kariyer farkındalıklarını etkileyen faktörleri incelemek amaçlandı.
 Yöntem: Çalışma; Ankara ilinde üçü devlet (Hacettepe, Gazi ve Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi), üçü vakıf (Lokman Hekim, Başkent ve Atılım Üniversitesi) olmak üzere altı farklı üniversitede 2021-2022 eğitim öğretim yılında öğrenim gören 227 FTR son sınıf öğrencisi ile yürütüldü. Veri toplama aracı olarak ‘’Kişisel Bilgi Formu’’ ve ‘’Akademik Kariyer Farkındalık Ölçeği (AKFÖ)’’ kullanıldı. AKFÖ toplam puanını etkileyen faktörler ‘‘Çoklu Doğrusal Regresyon Analizi’’ ile incelendi.
 Bulgular: Çalışma; yaşları 22.64±1.31 yıl olan, 134’ü (%59) devlet, 93’ü vakıf üniversitesinde eğitim gören 227 (Kadın: 186, %82) FTR son sınıf öğrencisi ile tamamlandı. AKFÖ toplam puanı üzerinde; dört farklı değişkenin anlamlı etkisinin olduğu ve bu değişkenlerin bağımlı değişkendeki (AKFÖ toplam puan) kümülatif varyansın %24’ünü açıkladığı görüldü (R2=0.243). Akademik kariyer hakkında bilgilendirilme durumu (B=12.22, p
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
38

Yılmaz, Nadide, and Nuri Doğan. "İlköğretim Matematik Öğretmen Adaylarının Meslek Tercihlerini Etkileyen Faktörler: Hacettepe Üniversitesi Örneği." Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 15, no. 1 (2015). http://dx.doi.org/10.17240/aibuefd.2015.15.1-5000128615.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
39

ÇALIK, Tuğçe, and Sema ULKU AKPINAR. "SAĞLIK KURUMLARINDA MALİYET YÖNETİMİNE İLİŞKİN 2004-2021 YILLARI ARASINDA YAPILMIŞ AKADEMİK ÇALIŞMALAR: TÜRK YAZINI İNCELEMESİ." Sakarya Üniversitesi İşletme Enstitüsü Dergisi, June 14, 2022. http://dx.doi.org/10.47542/sauied.1115802.

Full text
Abstract:
Bu çalışmanın amacı; sağlık kurumlarında maliyet yönetimi alanında çalışılan ve Türkiye ölçeğinde yazılmış makaleleri tespit etmek, sağlık kurumlarında hangi birimlerde ağırlıklı olarak çalışmalar yapıldığını bulmak, çalışmaların özel ve kamu sektöründeki dağılımlarını ortaya çıkararak bu alanda yapılacak olan bilimsel çalışmalara yol göstermektir. Bu bağlamda Sağlıkta Dönüşüm Programından (2003) sonra yapılmış ve “Sağlık Kurumlarında Maliyet Yönetimi” ve “Sağlık Kurumlarında Maliyet Muhasebesi” anahtar kelimeleri yardımıyla “Google Akademik veri tabanında taranan 44 makale incelenmiştir. Makaleler yayınlandıkları dergilere, kullanılan araştırma yöntemlerine, veri toplama tekniklerine, başlık uzunluklarına, yazar sayılarına, anahtar kelime kullanım sayısına, en çok kullanılan anahtar kelimelere ve incelenen sağlık kurumları alanlarına, en çok yayın yapılan üniversiteler ve alanda en çok yayını olan araştırmacılara göre bibliyometrik yöntemle analiz edilmiştir. Alanda en çok yayın Hacettepe Sağlık İdaresi Dergisinde yayımlanmıştır. En sık kullanılan yöntem doküman analizidir. En çok yayın 2017-2018 yıllarında yapılmıştır. En çok yayın yapılan üniversite Ankara Üniversitesi ve en çok yayın yapan akademisyen İsmail Ağırbaş’tır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
40

Aydın, Cevdet Coşkun, and Zeynep Sönmez. "Fiziksel Engelli Bireylerin Erişilebilirlik Problemi İçin Network Analizi: Hacettepe Üniversitesi Beytepe Kampüsü Örneği." Geomatik, April 1, 2019. http://dx.doi.org/10.29128/geomatik.474319.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
41

KURUDAYIOĞLU, Mehmet, and Büşra KİRAZ. "METAPHORIC PERCEPTIONS AND OPINIONS OF TURKISH TEACHER CANDIDATES ABOUT IMPROMPTU SPEAKING." Trakya Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, June 6, 2022. http://dx.doi.org/10.26468/trakyasobed.932187.

Full text
Abstract:
Bu çalışmanın amacı Türkçe öğretmeni adaylarının hazırlıksız konuşmaya yönelik algılarını metaforlar aracılığıyla tespit etmektir. Olgubilim (fenomenoloji) yöntemiyle gerçekleştirilen çalışmada öğretmen adaylarının algılarını tespit etmek amacıyla araştırmacılar tarafından Hazırlıksız Konuşma Görüş Formu geliştirilmiş, formla ilgili alanın üç uzmanından görüşler alınmış ve forma son şekli verilmiştir. Çalışmanın örneklemi uygun örnekleme yöntemiyle oluşturulmuştur. Çalışmaya Hacettepe Üniversitesi, Gazi Üniversitesi ve Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nde öğrenim görmüş ve görmekte olan 30 öğretmen adayı gönüllü olarak katılmıştır. Çalışmanın verileri anket yöntemiyle toplanmış, toplanan veriler içerik analizi yöntemiyle analiz edilmiştir. Çalışmanın sonucunda öğretmen adaylarının %50’sinin hazırlıksız konuşmayla ilgili kaygı yansıtan metaforlar ürettikleri tespit edilmiştir. Formda yer alan diğer maddeler katılımcıların hazırlıksız konuşmaya yönelik hissettikleri duyguların sebeplerinin anlaşılması amacıyla analiz edilmiştir. Katılımcıların kaygı duymalarının sebeplerinin konuşma planlayamama, düşünceleri organize edememe ve konuşma sürecini kontrol altında tutamama olduğu tespit edilmiştir. Öğretmen adaylarının hazırlıksız konuşmanın pedagojik öneminin farkında oldukları ve kendi öğrencilerine hazırlıksız konuşma öğretimi verme konusunda istekli oldukları anlaşılmıştır. Çalışmanın sonunda konuşma eğitimi sürecine yönelik birtakım önerilerde bulunulmuştur.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
42

ÇİFTÇİ ATILGAN, Sevim Bürge, Furkan TEMİZAYAK, Tuğçe ÇAĞIRAN, et al. "Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Dönem VI Öğrencilerinin Tıp Fakültesinde Hekimlik Becerileri Eğitimine Yönelik Görüşleri." Tıp Eğitimi Dünyası, April 30, 2020. http://dx.doi.org/10.25282/ted.622857.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
43

Yurdugül, Halil. "Öğretmen Yetiştiren Lisans Programlarındaki Öğretmen Adaylarının E-öğrenmeye Hazır Bulunuşluklarının İncelenmesi: Hacettepe Üniversitesi Örneği." Hacettepe University Journal of Education, November 5, 2016, 1. http://dx.doi.org/10.16986/huje.2016022763.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
44

KAYA, Muhammet. "ESKİ TÜRKÇE TARIM TERİMLERİNİN ANADOLU AĞIZLARINDAKİ DURUMU." Akademik Dil ve Edebiyat Dergisi, December 15, 2022. http://dx.doi.org/10.34083/akaded.1193999.

Full text
Abstract:
Türkler tarihleri boyunca çok geniş bir coğrafyada yaşamıştır. Bunun sonucu olarak pek çok dil ve kültürle iletişim kurmuşlardır. Fakat buna rağmen dillerini, dil hazinelerini korumuşlardır. Bunun en büyük kanıtı ağızlardır. Yazılı dilde değişim ve gelişim daha hızlı olurken ağızlarda bu durum daha yavaştır. Bunun sonucunda çok uzun yıllar geçmesine rağmen Eski Türkçe döneminde kullanılan bir kelimenin bugün Anadolu’da ağızlarında kullanıldığı görünmektedir.
 Bu çalışmada, Eski Türkçe dönemine ait tarım terimleriyle ilgili yapılmış en kapsamlı çalışmadan (Gül, B. (2004). Eski Türk Tarım Terimleri. Hacettepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, Ankara.) hareketle Türklerin Eski Türkçe döneminde kullandığı tarım terimleri incelenmiş, ardından bu tarım terimlerinin Anadolu ağızlarındaki durumu araştırılmış ve yapılan incelemeler sonucunda bu terimlerin bugün Anadolu ağızlarında hâlâ kullanılıp kullanılmadığı ortaya konulmuştur.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
45

TOSUN, Berrak Elif, and Ayşe Çakır İLHAN. "KONSERVATUVAR ŞAN/OPERA ANASANAT DALI LİSANS PROGRAMLARINDA YÜRÜTÜLEN EŞLİK DERSİ İÇERİKLERİNİN ÇÖZÜMLENMESİ." Ankara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Dergisi, December 31, 2022. http://dx.doi.org/10.58608/augsfd.1196009.

Full text
Abstract:
Bu çalışmada konservatuvarların sahne sanatları bölümü opera/şan anasanat dallarında yürütülen eşlik (korrepetisyon) dersinin türü, haftalık saati, kredi sistemi, ön koşulu, dersin amacı, içeriği, öğrenme kazanımları, haftalık ders akışı, iş yükü ve ölçme değerlendirme sistemi incelenmiş, okullar arasındaki ortak ve farklı yönlerin ortaya konması amaçlanmıştır. Araştırmanın örneklemini Hacettepe, Ankara, Başkent ve Çukurova Üniversitesi Devlet Konservatuvarı oluşturmaktadır. Çalışma betimsel tarama modelindedir. Veriler, araştırmanın örneklemini oluşturan konservatuvarların web sitelerinde yer alan ders bilgi paketlerinden toplanmıştır. Ulaşılan ders bilgi paketleri, doküman analizi yöntemiyle çözümlenmiştir. Okullarda yürütülen eşlik derslerinin bilgi paketleri incelendiğinde amaç, içerik, öğrenme kazanımları ve ölçme değerlendirme sistemi açısından benzerlikler; haftalık saat, kredi sistemi, ön koşul, haftalık ders akışı ve iş yükü bakımından farklılıklar içerdiği sonucuna ulaşılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
46

YILDIRIM, Banu Fulya. "Dijital Hastane Modelinin Gerçekleşmesi Bağlamında Mobil Cihazların Sağlık Turizmi Alanındaki Rolü." Health Care Academician Journal, June 15, 2022. http://dx.doi.org/10.52880/sagakaderg.1077015.

Full text
Abstract:
Amaç: Dijital hastane olma sürecinde sağlık turizmi yetki belgesine sahip sağlık tesislerinde HBYS’lerin etkin kullanımı, PHR entegrasyonu ve mobil cihazlar ile erişiminin sağlık turizmi hastaları için önemini ortaya koymak amaçlanmaktadır. Yöntem: Hacettepe Üniversitesi Hastaneleri Uluslararası Hasta Koordinatörlüğü bünyesinde 01.04.2019 ile 01.04.2020 tarihleri arasında ayaktan ve yatarak hizmet almış 409 sağlık turizmi hastasına yüz yüze anket uygulanmıştır. Anketin evreni örneklem esas alınarak hesaplanmıştır. Araştırma kapsamında verilerin analizinde betimleme yöntemi kullanılmıştır. Bulgular: Katılımcıların çoğunluğunun (%75,8) sağlık verilerine mobil cihazlarından eriştikleri görülmektedir. Katılımcıların çoğunluğunun (%81,6) günlük en az bir saat internet kullandığı görülmektedir. Ayrıca katılımcıların çoğunluğunun (%82,9) mobil cihazlar aracılığıyla internet kullandığı tespit edilmiştir. Aynı zamanda sağlık turizmi hastalarının günlük internet kullanım süreleri ile internete daha çok nereden ulaştıkları arasında anlamlı bir ilişki belirlenmiştir (p
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
47

UZUN, Fatma Nur, and Çiğdem ÖKSÜZ. "Hacettepe Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Ergoterapi Bölümü Lisans Programındaki Derslerin Öğrencilerin ve Mezunların Bakış Açılarıyla İncelenmesi." Ergoterapi ve Rehabilitasyon Dergisi, May 23, 2021, 21–30. http://dx.doi.org/10.30720/ered.579050.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
48

ÖZATEŞ, Zuhal, Şevket ÖZBEK, Hasan GÜNDÜZ, Banu CANGÖZ, and Emre TOSUN. "Hacettepe Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'ne Dental implant Tedavisi İçin Başvuran Hastaların Cerrahi Öncesi Kaygı Düzeyinin Belirlenmesi." Selcuk Dental Journal, August 27, 2020. http://dx.doi.org/10.15311/selcukdentj.668916.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
49

DENER, Hümeyra, and Melih ELÇİN. "Mesleklerarası Öğrenme Hakkında Hacettepe Üniversitesi Doktor ve Hemşireleri İle Tıp ve Hemşirelik Öğrencilerinin Hazırbulunuşluk Düzeylerinin Karşılaştırılması." STED / Sürekli Tıp Eğitimi Dergisi, March 17, 2020, 109. http://dx.doi.org/10.17942/sted.669302.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
50

Erbay, Ercüment, Oğuzhan Zengin, Buğra Yıldırım, Tolga Yıldırım, and Ayman Abudalal. "Anxiety Levels and Coping Styles of Chronic Renal Failure Patients: The Hacettepe University Nephrology Department Example." Turkish Nephrology Dialysis Transplantation 25, no. 01 (2016). http://dx.doi.org/10.5262/tndt.2016.1001.11.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!