Contents
Academic literature on the topic 'Interfície d'usuari'
Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles
Consult the lists of relevant articles, books, theses, conference reports, and other scholarly sources on the topic 'Interfície d'usuari.'
Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.
You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.
Dissertations / Theses on the topic "Interfície d'usuari"
Bonyuet, Lee David. "Aportació als criteris de disseny ergonomic de les interfícies persona-màquina (HMI) per a vehicles submarins teleoperats." Doctoral thesis, Universitat Politècnica de Catalunya, 2002. http://hdl.handle.net/10803/6193.
Full textAquesta recerca es va desenvolupar com part del projecte GARBÍ, el robot submari teleoperat dissenyat per el Dr. Josep Amat i el seu equip, per ajudar als usuaris en les seves tasques marines. Una de les eines que ajuda a treballar millor un sistema teleoperat és la interfície persona-màquina (HMI) que serveix com canal de comunicació entre el sistema i l'usuari. Per iniciar el disseny de la interfície s'ha fet una recerca per determinar el marc teòric i l'estat de l'art en sistemes teleoperats, interfícies d'usuari i eines ergonomiques de disseny. S'han desenvolupat eines per mesurar qualitativament la qualitat de les interfícies persona-màquina (HMI) dels sistemes teleoperats presents en la literatura cientifica i determinar les millores que s'haurien d'introduir en les interficies en ordre de millorar la velocitat de transferencia d'informació.
Les tasques de teleoperació han de mostrar una gran quantitat d'informació; aquesta situació es va resoldre en part mitjançant la realitat virtual, que es va fer servir com una eina per millorar les imatges de les càmeres. La realitat virtual, doncs, ajuda a resoldre alguns d'aquest problemes, com ara la representació espacial i la programació d'objectes. Aquest enfocament també permet una millora visual: la imatge real podria estar afectada per les condicions climàtiques (pluja, boirassa, etc.), per la part del dia (tarda, nit, etc.) i per l'entorn natural (la composició de l'aigua pot reduir la visibilitat submarina); la realitat virtual elimina tots aquests inconvenients i ofereix una imatge neta i filtrada.
Un entorn virtual es va crear per introduir a l'usuari dintre de les tasques marines i totes les eines necessaries per la conducció del vehicle es van possar en la interfície. Per desenvolupar una interfície ergonómica i òptima s'ha d'involucrar als usuaris en el proces i aquestes activitats s'han de desenvolupar en forma especifica i organitzada. Durant aquesta recerca es van desenvolupar diverses interfícies persona-màquina, tenint en compte les necessitats i reaccions d'usuaris nous i experts. Dues interfícies es van desenvolupar per analitzar l'impacte de la visualització de la informació i la controlabilitat: una de les interfícies es va dissenyar amb finestres d'informació millorada per enfocar-la més a la visualització de dades i en l'altra es va simplificar el control i la manipulació del robot. El proces d'avaluació de les interfícies es va descriure, incloent una nova metodologia basat en els paràmetres d'utilització, la qual abasta diversos paràmetres i etapes de la interacció usuari-ordinador: la tasca, l'usuari i la interfície. Aquesta metodologia es va provar amb les interfícies desenvolupades i amb interfícies de jocs semblants.
The growth of robotics -specially in intelligent systems- continues at an ever-faster pace, even though we still lack of totally autonomous systems to work in complex, unknown environments. Cost, safety needs and development time, among other considerations, make teleoperation an appealing way to perform some tasks. As we know, however, interaction between human operators and computers remains problematic -as can be seen in rescue operations from the Titanic to Chernobyl and, more recently, the missing teleoperated airplane in Afghanistan. These examples underscore the difficulties inherent in information utilization and robot teleoperation. An adequate user interface would solve these problems, increasing both user satisfaction and system usage. The present project offers a contribution to the development and ergonomic design rules of user interfaces for teleoperated systems, specifically in the case of underwater robot applications.
Teleoperated robots are currently employed in different fields, for example: mine exploration, spatial and underwater research, high-risk exploration areas and other applications where human intelligence is indispensable. Kress (from IEEE Robotics & Automation Society)
As this research progressed, several human-machine interfaces (HMI) were developed, taking into account the needs and reactions of average as well as expert users. The interfaces were created with virtual reality tools and programmed in C language. Two interfaces were developed to analyze the impact of information visualization and controllability. One of them was designed with enhanced information windows to focus primarily on data visualization; while the other simplifies robot maneuverability and control. The fruit of this research allows for both a framework and guidelines for HMI design and a model for teleoperated human-machine interaction.
In addition to the framework design, two interface evaluation methodologies were proposed. One, the Interface Index, is for rapid assessment. The other, the Usability Assessment, is for deep interface analysis, covering several parameters and stages in human-computer interaction. Several papers related to the development, design and evaluation of these interfaces have been published in international congresses related to this field.
Rashid, Zulqarnain. "Cricking implementation with augmented reality and RFID: towards independent living of people with motor disabilities." Doctoral thesis, Universitat Pompeu Fabra, 2016. http://hdl.handle.net/10803/350796.
Full textLa gent amb deterioraments locomotrius i de manipulació representa una gran fracció de la població classificada com discapacitada, incloent ancians, lesionats i altres problemes de salut relacionats. Les cadires de rodes han evolucionat per mantenir la mobilitat, autonomia i independència a la societat. Malgrat els importants avenços en accessibilitat a l’actual societat (p.e. carrers adaptats per cadires de rodes o transport públic adaptat amb rampes i elevadors), la gent amb problemes motors encara manquen de independència en tasques diàries per millorar la seva qualitat de vida. Anar de compres és un exemple, a on els usuaris no poden accedir a productes als prestatges més enllà de la llargada dels seus braços. Degut a aquesta barrera, sovint necessiten atenció personal o suport per completar tots els passos necessaris en una activitat de compres. Però els usuaris amb cadires de rodes prefereixen anar a comprar individualment (això vol dir, sense assistència) per tal de mantenir la independència i privacitat. Aquesta dissertació presenta un nou sistema que permet als usuaris amb cadira de rodes interactuar amb objectes col•locats més enllà de la llargada dels seus braços, a través d’una interfície interactiva en temps real amb la Identificació per Radiofreqüència o RFID. La nostra proposta, basada en el concepte d´espais intel•ligents, permet als usuaris interactuar mitjançant la mà, ulleres intel•ligents o una interfície web a una pantalla tàctil en temps real amb els objectes presents al prestatge. Hem dissenyat i avaluat el sistema amb la participació de 18 usuaris en cadira de rodes amb diferents graus de discapacitat física. Els resultats obtinguts demostren la idoneïtat de la nostra proposta de sistema cap a una millora de la independència i apoderament dels usuaris en cadira de rodes en activitats de compra.
Argelaguet, Sanz Fernando. "Pointing facilitation techniques for 3d object selection on virtual environments." Doctoral thesis, Universitat Politècnica de Catalunya, 2011. http://hdl.handle.net/10803/33383.
Full textLes contribucions d’aquesta tesi s’emmarquen en la interacció home-computador en entorns de realitat virtual. Concretament, en la millora de tasques de selecció d’objectes tridimensionals. La selecció d’objectes és una tasca primordial en la interacció en entorns virtuals, doncs defineixen el curs de les accions de l’usuari envers l’entorn virtual. En aquesta tesi s’analitzen els factors que determinen l’eficiència de les tasques de selecció i es proposen millores en la seva usabilitat incrementant, tant la productivitat de l’usuari, com el seu confort. Al ser una tasca crítica, la seva millora és un factor prioritari. Les tasques de selecció en un entorn tridimensional requereixen la interacció mitjançant gestos, per exemple, agafar un objecte amb les mans o apuntar-lo amb el dit. L’efectivitat d’una tasca de selecció depèn de múltiples factors, com podria ser l’habilitat de l’usuari o en la percepció espacial de l’entorn. La tesi es centra en l’estudi de les limitacions de les tasques de selecció i de com els models d’interacció home-màquina existents, permeten el seu replantejament per a millorar la seva eficiència. Al llarg de la tesi es proposen diverses tècniques de selecció basades en la llei de Fitts, i s’analitza com evitar la dependència en la percepció espacial. Els anàlisis teòrics es complementen amb estudis d’usabilitat on s’avalua, tant l’efectivitat de les solucions proposades, com les ja existents. Encara que la major part de contribucions es centren en la selecció d’objectes tridimensionals, també s’estudia la selecció i manipulació d’interfícies gràfiques d’usuari 2D en entorns virtuals, i en la millora de la transferència d’informació entre usuaris en entorns col·laboratius. En aquests tipus d’entorns, és comú l’ús de la selecció per fer referència a determinats objectes o característiques del medi, a altres usuaris. No obstant, la impossibilitat de veure els objectes amb els què d’altres usuaris estan interactuant, dificulta l’intercanvi d’informació entre ells. S’ha fet un estudi de les eines utilitzades per a la gestió de l’oclusió i de com milloren l’intercanvi d’informació entre usuaris. Lloc i
Nierula, Birgit. "Multisensory processing and agency in VR embodiment: Interactions through BCI and their therapeutic applications." Doctoral thesis, Universitat de Barcelona, 2017. http://hdl.handle.net/10803/461771.
Full textProvidência, António Bernardo. "Metodologia de personalização de productos baseada em design centrado no utilizador. Methodology to design customized product based on user centered design." Doctoral thesis, Universitat de Girona, 2012. http://hdl.handle.net/10803/84045.
Full textEste trabajo aborda el papel como herramienta de interacción basada en los sistemas de información permitiendo no sólo entender mejor la relación del diseño con el usuario y, basándose en el Diseño Centrado en el Usuario, crear una metodología que solucionase problemas reales resultado de una necesidad personal. En el caso de estudio el trabajo se basó en personas con necesidades especiales, que por sus limitaciones pasan gran parte del día sentados, y por eso con el tiempo sufren de úlceras por presión. De la metodología de investigación resultó un enfoque que en una primera etapa relaciona la adquisición y procesamiento de datos psicofísicos en una aproximación a la semiótica partiendo de sistemas de información.
Janer, Mestres Jordi. "Singing-driven interfaces for sound synthesizers." Doctoral thesis, Universitat Pompeu Fabra, 2008. http://hdl.handle.net/10803/7550.
Full textAmb la present recerca, intentem relacionar la veu amb el so dels instruments musicals, tenint en compte tan la descripció del senyal de veu, com les corresponents estratègies de mapeig per un control adequat del sintetitzador.
Proposem dos enfocaments diferents, d'una banda el control d'un sintetitzador de veu cantada, i d'altra banda el control de la síntesi de sons instrumentals. Per aquest últim, suggerim una representació del senyal de veu com a gests vocals, que inclou una sèrie d'algoritmes d'anàlisis de veu. A la vegada, per demostrar els resultats obtinguts, hem desenvolupat dos prototips a temps real.
Los instrumentos musicales digitales se pueden separar en dos componentes: el interfaz de usuario y el motor de sintesis. El interfaz de usuario se ha denominado tradicionalmente controlador musical. El objectivo de esta tesis es el diseño de un interfaz que permita el control de la sintesis de sonidos instrumentales a partir de la voz cantada.
La presente investigación pretende relacionar las caracteristicas de la voz con el sonido de los instrumentos musicales, teniendo en cuenta la descripción de la señal de voz, como las correspondientes estrategias de mapeo para un control apropiado del sintetizador. Se proponen dos enfoques distintos, el control de un sintetizador de voz cantada, y el control de la sintesis de sonidos insturmentales. Para este último, se sugiere una representación de la señal de voz como gestos vocales, incluyendo varios algoritmos de analisis de voz. Los resultados obtenidos se demuestran con dos prototipos a tiempo real.
Digital musical instruments are usually decomposed in two main constituent parts: a user interface and a sound synthesis engine. The user interface is popularly referred as a musical controller, and its design is the primary objective of this dissertation. Under the title of singing-driven interfaces, we aim to design systems that allow controlling the synthesis of musical instruments sounds with the singing voice.
This dissertation searches for the relationships between the voice and the sound of musical instruments by addressing both, the voice signal description, as well as the mapping strategies for a meaningful control of the synthesized sound.
We propose two different approaches, one for controlling a singing voice synthesizer, and another for controlling the synthesis of instrumental sounds. For the latter, we suggest to represent voice signal as vocal gestures, contributing with several voice analysis methods.
To demonstrate the obtained results, we developed two real-time prototypes.
Contreras, Aguilar David. "Integración de técnicas de personalización basadas en el comportamiento colaborativo del ser humano con interfaces de usuario inteligentes." Doctoral thesis, Universitat de Barcelona, 2017. http://hdl.handle.net/10803/458115.
Full textThis thesis is focused on the problems associated with personalization of information for users who interact with large volumes of information. In particular, the thesis focuses on the study of critiquebased recommenders as tools for helping users in the search of products or services. The critique based recommenders allow to collect information about user’s preferences through a conversational process where the user makes critiques over the recommended product. This feedback allows the recommender to acquire knowledge about the user’s preferences about the desired product and crea tes a user profile. This type of recommendation technique based on a cyclical dialogue, which characterizes critical recommendation systems, has shown satisfactory results in previous studies oriented mainly to the domain of electronic commerce. However, when a real-world user is in a physical store, he has the ability to interact and communicate with other buyers. Moreover, nowadays there are collaborative virtual environments, most in 3D, where users can communicate with other people and feel immersed in a virtual world. Considering all mentioned above, this thesis focuses on harnessing the collaborative behavior of people to improve recommendations for products or services. Specifically, the objective of the thesis is to define and to integrate new techniques of personalization with intelligent user interfaces, based on the collaborative behavior of the human being and on the information gathered from the interactions of people with the interface and with other users. The thesis is divided into two parts. In the first part, I describe the new techniques of recommendation that incorporate collaborative information. In the second part, I present new intelligent user interfaces implemented in different visualization environments and that integrate the recommendation techniques proposed in this thesis. My proposals of the new recommendation techniques integrate, on the one hand, user opinions about the products, on the other hand, integrate his torical recommendations of other users that have used the recommendation system previously and finally integrate advances of previous studies that have shown improvements in the recommendation process. Additionally, I propose other techniques based on instant and online collaborative information that can be obtained from the recommendation system, as well as from other users that are using the system at the same time. The intelligent user interfaces that I propose are based on 2D and 3D visualization environments. First, I propose a framework based on a 2D web environment that allows the integration of techniques based on information from historical opinions and recommendations of other users. Second, I propose a framework based on a 3D collaborative virtual environment that allows the integration of techniques based on collaborative information generated by the interaction of users within the virtual environment. It is worth nothing, that both frameworks are modular and scalable, allowing to integrate different critique-based recommendation algorithms. I define two evaluation methodologies to validate the recommendation techniques and user interfaces proposed in this thesis. Specifically, for the evaluation of the recommendation techniques, I run a simulator that uses an “artificial user” that allows the evaluation of the recommendation efficiency in the proposed techniques by simulating various tests with real users automatically. In addition, I have conducted evaluations with real users for evaluating the frameworks that implement the intelligent user interfaces. The analysis of the results obtained through the simulator and real user evaluations, shows that both the proposed new techniques and the intelligent user interfaces obtain very satisfactory results, which significantly outper form the results obtained with recommendation techniques from previous studies. It is worth nothing that all the results have been corroborated by statistical methods. According to the results, I can conclude that the integration of the colla borative information in new recommendation techniques improves the efficiency and efficacy of critique-based recommenders. In addition, the new and novel intelligent user interfaces proposed in this thesis represent an ad vance in the development of user interfaces for critiquebased recommenders. These interfaces, besides facilitate the integration of collaborative recommen dation techniques, improve the users’ experience during the recommenda tion sessions, which is corroborated by the users who participated in the experiments.
Miralles, Barrachina Felip. "Context-aware quality of life telemonitoring for a novel healthcare paradigm." Doctoral thesis, Universitat de Barcelona, 2016. http://hdl.handle.net/10803/385912.
Full textEls nostres sistemes de salut estan veient qüestionada la seva sostenibilitat arran del canvi demogràfic d'una societat en la qual augmenta la prevalença de cronicitat i discapacitat. El nou model de salut es basa en la Medicina 4P. Una tecnologia clau per a la Medicina 4P és el telemonitoratge, és a dir, les TIC per conèixer l'estat de salut d'un pacient a distància i prendre decisions 4P. Un repte ambiciós és el telemonitoratge de la Qualitat de Vida (QoL) basat en el coneixement del context. Proposem una metodologia formal per avaluar la QoL mitjançant la categorització de dades d'entrada i sortida i tècniques de fusió de dades. Hem dissenyat i desenvolupat un Sistema de Telemonitoratge i Suport Domiciliari (TMHSS) que implementa aquesta metodologia, integrat al sistema BackHome per un Cas d'Ús concret, el de persones amb discapacitats severes que utilitzen Interfícies Cervell Ordinador (BCI) com a Tecnologia Assistencial (AT) en entorns reals. Hem aplicat Disseny Centrat en l'Usuari amb la finalitat de traslladar els BCIs des del laboratori fins a l'ús domèstic independent. El sistema BackHome ha assolit cinc innovacions fonamentals: (i) una arquitectura que satisfà els requisits d'un BCI multifuncional i amb suport remot; (ii) un dispositiu de BCI lleuger, autònom, còmode i fiable; (iii) un programari fàcil d'utilitzar per a manegar diverses aplicacions d'autonomia física i social; (iv) Un TMHSS per fer efectiu l'ús independent dels BCIs a la llar; i (v) una estació clínica per a la gestió remota de serveis terapèutics. Hem avaluat el sistema BackHome amb usuaris finals a casa seva, aprenent de la perspectiva de terapeutes i cuidadors no experts amb resultats que mostren bona acceptació i nivells d'usabilitat, satisfacció de l'usuari i nivells de control que demostren que el BCI pugui ja considerar-se una AT alternativa. Hem emprat el TMHSS de BackHome per reconèixer activitats i hàbits dels usuaris a partir de l'anàlisi de dades de sensors, per detectar per exemple si l'usuari està a casa o fora, o si ha rebut una visita. També hem avaluat a continuació amb bona precisió elements de la Qualitat de Vida, com ara mobilitat, son, o estat d'ànim, a partir de les activitats de l'usuari prèviament detectades.