To see the other types of publications on this topic, follow the link: Işlev.

Journal articles on the topic 'Işlev'

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the top 50 journal articles for your research on the topic 'Işlev.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Browse journal articles on a wide variety of disciplines and organise your bibliography correctly.

1

ŞAHİN, Esra, and Hicran Hanım HALAÇ. "İpek Yolu Güzergahındaki ‘‘Mola Noktası’’ Fonksiyonlu Kervansarayların SWOT Analizi ile Değerlendirilmesi." MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi 12, no. 4 (2023): 1547–63. http://dx.doi.org/10.33206/mjss.1256129.

Full text
Abstract:
Tarihi milattan önceye dayanan İpek Yolu dünyada ülkeleri ve kıtaları birbirine bağlayan önemli bir ticaret yoludur. Günümüzde İpek Yolu üzerinde yer alan ülkeler tarafından yeniden canlandırma çalışmaları bulunmaktadır. Ülkemizde İpek Yolu’nun yeniden canlandırılmak istenmesi nedeniyle 1993 yılında İpek Yolu’nun Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Vakıflar Bölge Müdürlüğü bir protokol imzalamıştır. Bu protokolde yer alan ‘‘Mola Noktası’’ seçilmiş 11 kervansaray bulunmaktadır ve bu kervansaylardan 10 adedi restore et- işlet- devret modeliyle onarım görmüştür. Restorasyon çalışmaları devam eden kervansaraylardan son restore edilen Çardak Han’dır ve henüz onarım görmemiş kervansaray da İncir Han’dır. Bu çalışmada restore edilmiş ve yeniden canlandırılmak istenen kervansarayların turizme katkısı, verilen işlevleri ve buna bağlı olarak işlev devamlılığı, tarihi yapılara yönelik farkındalık, restorasyon geçirdikten sonra nitelikleri irdelenmek istenmiştir. Çalışmanın kapsadığı kervansaraylar ‘‘Mola Noktası’’ üzerinde yer alanlardır. Bulguları elde etmek için SWOT analizi yöntemi kullanılmış ve elde edilen sonuçlara göre öneriler sunulmuştur. SWOT analizi, oluşturulan alt başlıklarla değerlendirilmiş, yapılan analiz sonucu bulgular elde edilmiştir. Restorasyondan sonra konaklama işlevi verilen kervansaraylardan şehir merkezine uzak olanların işlev devamlılığı sağlayamadığı ve müzeye çevrilen kervansarayların yapılan yatırımın karşılığını veremediği, elde edilen bulgular arasındadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Aksungur, Gülşah, and Kemalettin Deniz. "Türkçe Geçiş ve Bağlantı İfadelerine Ait Dil İşlevleri." Eğitim ve Yeni Yaklaşımlar Dergisi 8, no. 1 (2025): 65–93. https://doi.org/10.52974/jena.1625808.

Full text
Abstract:
Türkçe Dersi Öğretim Programlarında (2019, 2024) işlev temelli bir kazanım/öğrenme çıktısı olarak yer alan “geçiş ve bağlantı ifadeleri”; kelimeleri, kelime gruplarını, önermeleri, cümleleri, paragrafları, metnin bölümlerini farklı işlevlerle bağlayarak metnin bağdaşıklığını ve tutarlılığını sağlayan ifadelerdir. Bu çalışmanın amacı; program geliştirilmesi, ders kitabı yazılması, materyal oluşturulması, ölçme ve değerlendirme süreçlerinde kullanılması amacıyla Türkçe geçiş ve bağlantı ifadeleri olarak kullanılan dil yapısı/söz varlığına ait bir dil işlevleri listesi ortaya koymaktır. Uluslararası literatürde dil işlevleri listesi için altı temel işlev esas alınmaktadır. Nitel araştırma yöntemlerinden bir durum deseni olan bu çalışmada alan yazın taraması ve doküman inceleme yöntemi kullanılmıştır. Alan yazın taramasının ardından uzman görüşlerine başvurulmuş, uzman görüşleri doğrultusunda Türkçe geçiş ve bağlantı ifadelerine ait bir dil işlevleri listesi oluşturulmuştur. Liste, “bilgiyi araştırma ve açıklama, tutumları/duyguları araştırma ve açıklama, ikna etme, iletişim sorunlarını önleme ve telafi etme/onarma, söylemi yapılandırma işlevi” başlıkları altında 5 temel işlev, 64 alt işlevden oluşmaktadır. Bu işlev listesine göre söylemi yapılandırma işlevinde 801, tutumları/duyguları araştırma ve açıklama işlevinde 160, bilgiyi araştırma ve açıklama işlevinde 46, ikna etme işlevinde 35 ve iletişim sorunlarını önleme ve telafi etme/onarma işlevinde 15 olmak üzere toplam 1057 dil yapısı/söz varlığı tespit edilmiştir. Geçiş ve bağlantı ifadelerine ait en fazla dil yapısı/söz varlığının söylemi yapılandırma, en az ise iletişim sorunlarını önleme ve telafi etme/onarma işlevinde bulunduğu sonucuna ulaşılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Sinem, Çakır Uysal. "Resim Sanatında Yer Alan Seramik Ürünlerin İşlevlerinin Belirlenmesi." SOCIAL SCIENCES STUDIES JOURNAL 10, no. 9 (2024): 1610–20. https://doi.org/10.5281/zenodo.13841880.

Full text
Abstract:
Resim sanatı kompozisyonları i&ccedil;erisinde &ccedil;ok sayıda farklı nesne yer alabilmektedir. Bunlardan biri de seramik &uuml;r&uuml;nlerdir. Araştırmanın amacı, resim sanatı i&ccedil;erisinde yer alan seramik &uuml;r&uuml;nlerin işlevlerinin belirlenmesidir. Nitel Araştırma y&ouml;ntemlerinden Durum &Ccedil;alışması modeli ile şekillendirilen araştırmanın kapsamı, nesnel ger&ccedil;eklik algısı ve art arda yaşanmış olmasından dolayı R&ouml;nesans D&ouml;nemi, Maniyerizm Akımı, Barok D&ouml;nemi ve Rokoko &Uuml;slubu resimleriyle, seramik &uuml;r&uuml;nler ise testi, kap ve vazo &ouml;rnekleriyle sınırlandırılmıştır. İlgili ama&ccedil; ve kapsam sınırlılıkları &ccedil;er&ccedil;evesinde &ccedil;ok sayıda resim incelenmiş ve araştırmanın sonucu olarak altı farklı başlıkta işlev &ouml;rneği belirlenerek ortaya konmuştur. Bu işlevler; Durum/Olay Belirleme, Kimlik Belirleme, Sahne/Mek&acirc;n Tasarımı, G&ouml;rev/Stat&uuml; Belirleme, Temsil Ve Yardımcı Eleman/&Ouml;ğe Olma işlevleridir. Bu işlev başlıkları altında yer alan t&uuml;m resimlerin sunulmasının g&uuml;&ccedil;l&uuml;ğ&uuml;nden dolayı her bir işlev i&ccedil;in &ouml;rnek bir resim se&ccedil;ilmiştir. Bunlar; Durum/Olay Belirleme işlevi i&ccedil;in Velazquez&rsquo;in <em>Dionysos&rsquo;un Zaferi (Sarhoşlar)</em>, Kimlik Belirleme işlevi i&ccedil;in Clerck&rsquo;in <em>Midas&rsquo;ın Cezalandırılması</em>, Sahne/Mek&acirc;n Tasarımı işlevi i&ccedil;in Bruegel&rsquo;in <em>K&ouml;y D&uuml;ğ&uuml;n&uuml;</em>, G&ouml;rev/Stat&uuml; Belirleme işlevi i&ccedil;in Vermeer&rsquo;in <em>S&uuml;t D&ouml;ken Kadın</em>, Temsil işlevi i&ccedil;in Chardin&rsquo;in <em>Sanatlara Bir Atıf ve &Ouml;d&uuml;llendirilmeleri</em> ile Yardımcı Eleman/&Ouml;ğe Olma işlevi i&ccedil;in Cleve&rsquo;in <em>Meryem&rsquo;e M&uuml;jde</em> resimleridir. Bu resimler, i&ccedil;inde yer alan seramik &uuml;r&uuml;nlerin işleviyle birlikte vurgulanarak a&ccedil;ıklanmıştır. Sonu&ccedil; olarak ortaya konan altı farklı başlıktaki seramik &uuml;r&uuml;n işlevlerinin her birinin, resim sanatı kompozisyonları i&ccedil;erisinde &ouml;nemli bir yer tuttuğu kanısına varılmıştır. Araştırma resim ve seramik sanatlarına sağlayacağı katkıdan dolayı &ouml;nemli g&ouml;r&uuml;lmektedir. <strong>Anahtar Kelimeler:</strong> &nbsp;&nbsp;Resim, Seramik, Testi, Kap, Vazo
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Safran, Nurhas, and Nevzat Alkan. "Kadın Cinsel İşlev Bozukluklarının Adli Tıbbi Yönden Değerlendirilmesi." Bulletin of Legal Medicine 5, no. 3 (2000): 173–79. http://dx.doi.org/10.17986/blm.200053424.

Full text
Abstract:
Cinsel işlev bozuklukları hem erkeklerde, hem de kadınlarda sık olarak görülebilen bir durumdur. İyi giden bir evlilik birliğinin teşekkülünde uyumlu bir cinsel birlikteliğin varlığı önemli bir yer tutmaktadır. 15u uyumun bozulduğu durumlarda eşler evlilik birlikteliklerinin daha fazla devam edemeyeceğini belirterek boşanmak amacı ile mahkemelere başvuruda bulunabilmektedirler. Adli tıp uzmanları bir çok konuda olduğu gibi cinsel işlev bozuklukları konusunda da mahkemelere tıbbi bilirkişi olarak bilgi sunmaktadırlar. Ancak gözlemlerimiz mahkemelerin cinsel işlev bozuklukları ile ilgili olarak adli tıp uzmanlarına daha ziyade erkekler ile ilgili başvurularda bulundukları yönündedir. Kadın cinsel işlev bozuklukları erkek cinsel işlev bozuklukları gibi kompleks bir yapıya sahiptir. Üstelik genel inanışın aksine kadın cinsel işlev bozukluklarına erkek cinsel işlev bozukluklarından daha sık rastlanmaktadır. Ülkemizde bu konuda fazla sayıda çalışmanın yapılmış olmamasının sebebi belki de Türk aile hayatının bu tür konularda dışa kapalı bir yapıda olmasıdır. 15u çalışmanın amacı kadın cinsel işlev bozuklukları ile ilgili genel bilgiler sunarak konunun adli tıbbi ve hukuki yönlerini irdelemektir. Dileğimiz bu konuda çalışmalar yapan kişilerin sayılarının artmasıdır.Anahtar Kelimeler: Cinsel İşlev Bozukluğu, kadın, adli tıp. boşanma
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Yıldıran, Hilal, and Feray Gençer. "Böbrek Hastalıkları ve Protein Metabolizması." Journal of Nutrition and Dietetics 46 (July 18, 2019): 7–12. http://dx.doi.org/10.33076/2018.bdd.1165.

Full text
Abstract:
Böbrek, protein metabolizmasında aminoasitlerin ve peptidlerin sentezi, yıkımı, filtrasyonu, geri emilimi ve idrar yoluyla atılması gibi yolaklarda önemli rolleri olduğu bilinen organdır. Fenilalanin-tirozin dönüşümü, arjinin metabolizması ve transmetilasyon gibi birçok işlevi ile aminoasit metabolizmasına katkı sağlayan böbrekler aynı zamanda düşük molekül ağırlıklı plazma proteinleri ve peptidlerin katabolizması için önemli işleve sahiptir. Böbrek hastalıklarında böbreğin işlev bozuklukları ve/veya kayıplarına bağlı olarak gelişen metabolik asidoz, inflamatuvar süreç, hastalığın tıbbi beslenme tedavisindeki protein kısıtlamaları, diyaliz tedavisi gibi birçok etmen protein metabolizmasında değişikliklere yol açmaktadır. Değişen protein metabolizmasıyla birlikte böbrek hastalığı tanısı almış bireyin diyette aldığı protein miktarı ve türü ön plana çıkmaktadır. Diyaliz almayan böbrek yetmezliği hastalarında gerekli olan durumlarda çok düşük proteinli diyetler yerini ılımlı protein kısıtlamasına bırakırken, diyaliz alan hastalarda artan aminoasit kayıpları ve katabolizma nedeniyle diyetteki protein miktarının arttırılması uygun görülmektedir. Bu derlemede böbreklerin protein metabolizmasındaki rolüne ve böbrek hastalıkları sonucu ortaya çıkabilecek metabolik ve nütrisyonel sorunlara odaklanmak amaçlanmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Suyabatmaz, Ebra, and İldem Aytar Sever. "Tasarımda Formun 20. Yüzyıl Mimari Akımlar Üzerinden İncelenmesi." ART/icle: Sanat ve Tasarım Dergisi 4, no. 3 (2025): 249–77. https://doi.org/10.56590/stdarticle.1457407.

Full text
Abstract:
Giriş ve Çalışmanın Amacı: 20. yy. çeşitli birçok toplumsal olayı içinde barındıran bir zaman dilimidir. Aynı zamanda endüstri ve teknolojinin gelişmesi ve hız kazanması tasarımda formun kullanımını, yapısal özelliklerini, etkilerini ve işlevini değiştirmektedir. Tasarım öğelerinden biri olan form, mimari kimliğin oluşumunu etkileyen önemli bir kavramdır ve çevresel birçok etmen doğrultusunda değişkenlik gösterebilmektedir. Bu bağlamda 20. yy. sürecini irdelemek, tasarımda formun oluşumunu etkileyebilecek faktörleri ortaya çıkarabilmek adına önemlidir. Çalışmanın amacı çevresel etkenlerin formun oluşumunu nasıl etkilediği, tarihsel tasarım sürecinde formun işlevinin ve gelişiminin nasıl olduğu sorusuna cevap aramak ve mimari kimlikte oluşan bu form tasarımlarını incelemektedir. Çalışmanın bir diğer amacı mimarlık tarihinde yer alan ‘Form fonksiyonu izler (Biçim işlevi izler)’ ve ‘Fonksiyon formu izler (İşlev biçimi izler)’ metaforlarında form kavramının nasıl ele alındığını irdelemektir. Kavramsal/Kuramsal Çerçeve: 20. yy. savaşlar, ekonomik zorluklar, toplumsal olaylar, endüstriyel gelişmeler bakımından çeşitli birçok durumun yaşandığı ve bu durumların mimari kimliğin oluşumunu doğrudan etkilediği bir dönemi kapsamaktadır. Aynı zamanda 20. yy. da yaşanan gelişmeler yaşadığımız yüzyılın temellerini oluşturma ve yeni bir tasarım anlayışı geliştirmede etkili bir zaman dilidir. Bu sebeple çalışmada incelenecek form tasarımları 20. yy. ile sınırlandırılmıştır. Yöntem: Çalışmada araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden doküman ve veri inceleme yöntemi kullanılarak yapılmıştır. 20. yy. ile sınırlandırılan çalışma alanında ilgili görsel ve yazılı kaynaklar taranmış ve form tasarımları incelenmiştir. 20. yy. dönemini kapsayan mimari akımlar Art Nouveau, Art Deco, Fütürizm, De Stijl, Bauhaus, Konstrüktivizm, Pürizm, Brütalizm, Ekspresyonizm, Modernizm, High-Teach, Dekonstrüktivizm, Minimalizm, Fonksiyonalizm, Ekoloji ve Organik Mimari olarak belirlenmiştir. Zaman dilimi olarak 19. yy.ın ikinci yarısı itibariyle görülen Arts and Crafts akımı, Art Nouveau akımı üzerindeki etkileri sebebiyle çalışma kapsamında öncül bir mimari akım olarak incelenmiştir. Her bir mimari akımın form tasarımı, akımın öncüsü olan mimar ve tasarımcılardan seçilmiş projeler üzerinden analiz edilmiştir. Doküman ve veri incelemeleri sonucunda mimari akımlarda görülen formun yapısal özellikleri, kullanım biçimleri ve mimaride etkileri ortaya çıkarılmıştır. Bulgular: Tasarımda formun 20. yy. döneminde yaşanılan ekonomik, toplumsal birçok durumdan etkilendiği ve mimari kimlikte bir ifade biçimi olarak kullanıldığı gözlenmiştir. ‘Biçim işlevi izler’ ve ‘İşlev biçimi izler’ metaforları irdelenmiş, elde edilen bulgularda formun mimari kimliğin sahip olduğu işlevi karşılamada önemli bir araç olarak kullanıldığı görülmüştür. Sonuçlar: 20. yy. kapsamında incelenen mimari akımlar sonucunda form mimari kimlikte birçok farklı işlevi ile var olmaktadır. Mimari kimlikte fonksiyonel bir işlevi karşılayabileceği gibi, toplumsal, ekolojik, psikolojik ya da teknolojik bir işlevi de karşılayabilmektedir. Form mimari kimliğe katmış olduğu işlev sayesinde, mimari kimliğin algılanmasını ve özgün tasarımların ortaya çıkmasına olanak sağlamaktadır. Form günümüz yüzyılında mutlaka çevresel etkenler doğrultusunda ele alınmalı, sınırlayıcı kalıplardan arındırılarak tasarımda yer almalıdır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

ZÜMRÜT, Yeşim. "ÇAĞDAŞ SERAMİK SANATINDA İŞLEV." JOURNAL OF SOCIAL, HUMANITIES AND ADMINISTRATIVE SCIENCES 6, no. 24 (2020): 359–68. http://dx.doi.org/10.31589/joshas.267.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

İslamoğlu, Özge. "Tarihi Yapıların Yeniden Kullanılmasında Yapı-İşlev Uyumu: Rize Müzesi Örneği / The Structure-Function Coherence in the Reuse of Historical Buildings: Rize Museum Sample." Journal of History Culture and Art Research 7, no. 5 (2018): 510. http://dx.doi.org/10.7596/taksad.v7i5.1573.

Full text
Abstract:
&lt;p&gt;&lt;strong&gt;Abstract&lt;/strong&gt;&lt;/p&gt;&lt;p&gt;The reuse of historic buildings for the purpose of protection is an important tool in the preservation of the historic buildings. With this understanding of protection, the building continues its life and, at the same time, economic and cultural continuity is ensured. In this study, Sarı Ev which have been refunctioned today and known as Rize Museum, reflecting architectural texture of Eastern Black Sea and representing the architectural heritage of the city, has been evaluated in the context of reutilization. The aim of the study is to draw attention to the importance of function selection in reuse by showing this structure, which originally used to function as a house, that can be compatible with the new function. The aim of the study is to draw attention to the importance of function selection in reuse by showing this structure, which originally used to function as a house, that can be compatible with the new function. The suitability of the structure considering its spatial and functional requirements for reuse has been assessed. The adaptation of the building to its new function was examined by the observation and spatial analysis method and evaluated qualitatively. The result of the evaluation showed that the original spatial installations of the construction were adaptable to the new function with very little intervention. In this study, a positive example of the proper function selection for the reuse of construction has been presented and emphasized as an important way for preservation in the face of rapidly changing circumstances of present conditions.&lt;/p&gt;&lt;p&gt;&lt;strong&gt;Öz&lt;/strong&gt;&lt;/p&gt;&lt;p&gt;Tarihi yapıların koruma amaçlı olarak yeniden kullanımı, yapıların sahip olduğu değerlerin korunmasında önemli bir araçtır. Değerlerin yaşatıldığı bu koruma anlayışı ile yapı yaşamına devam etmekte, aynı zamanda ekonomik ve kültürel açıdan süreklilik sağlanmaktadır. Bu çalışmada, Doğu Karadeniz’in mimari dokusunu yansıtan ve kentin mimari mirasları arasında yer alan &lt;em&gt;Sarı Ev&lt;/em&gt; incelenmiş ve Rize müzesi olarak yeniden kullanıma açılması ile ilgili değerlendirmeler yapılmıştır. Çalışmanın amacı özgün işlevi konut olan bu yapının yeni işlev ile uyumunun ortaya koymak ve yeniden kullanımda işlev seçiminin önemine dikkat çekmektir. Bunun için yapının yeniden kullanımındaki mekânsal ve işlevsel gereksinimlerine uygunluğu değerlendirilmiştir. Yapının yeni işleve olan uyumu, yapılan gözlem ve mekânsal analiz yöntemiyle sorgulanmış, niteliksel açıdan bir değerlendirme yapılmıştır. Yapılan değerlendirme sonucu, yapının özgün mekânsal kurgularının değişime uğramadan, çok az müdahale ile yeni işleve uyum sağladığını göstermiştir. Yeniden kullanımda yapıya uygun işlev seçiminin olumlu bir örneğinin ortaya konulduğu çalışmada, bu yöntemin günümüz koşullarında hızla değişen koşullar karşısında korumada izlenebilecek önemli bir yol olduğu vurgulanmaktadır.&lt;/p&gt;
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

ALIM, Eray. "Ukrayna Örneğinden Hareketle Nükleer Silahsızlanmanın Olası Sonuçlarına Dair Bir İnceleme." Gazi Akademik Bakış 13, no. 26 (2020): 79–112. http://dx.doi.org/10.19060/gav.750442.

Full text
Abstract:
Nükleer silahlar, bu silahlara sahip devletler arasında savaş ve çatışma riskini azaltan bir işlev gör¬mektedir. Devletler, askeri güç dengesinde dezavantajlı bir konumda olsalar da, nükleer silah sahibi olmaları durumunda “mutlak caydırıcılık” elde ederler. Böylece nükleer silahlar, güçlü ve zayıf aktörler arasındaki caydırıcı güç dengesini zayıf aktörler lehine düzenleyebilen bir işleve sahiptir. Bu çalışmanın inceleme konusu olan Rusya-Ukrayna ilişkilerinin de bu minvalde değerlendirilmesi gerekmektedir. 2014 Ukrayna krizinde görüldüğü gibi Ukrayna, Rusya’nın Kırım ve Donbas’a dönük gerçekleştirdiği askeri müdahaleler sonucunda egemenlik haklarının ve toprak bütünlüğünün ihlal edildiği bir tabloyla karşılaşmıştır. Ukrayna’nın 1990’larda terk ettiği nükleer silahlar ise, Ukrayna krizi ile irtibatlı olarak tekrardan gündeme gelmiştir. Sovyetler Birliği’nin dağılmasının ardından dünyanın üçüncü en büyük nükleer silah envanterine sahip olan Ukrayna, 1990’ların ilk yarısında gerçekleşen müzakereler sonu¬cunda nükleer silahlarını terk etmeyi kabul etmiş ve 1996 yılında tamamlanan bir işlem sonucunda nükleer silahlardan tamamen arınmıştır. Bu süreç baz alınarak bu çalışmada, Ukrayna’nın nükleer silahsızlanma tecrübesinin olası sonuçları 2014 krizi çerçevesinde masaya yatırılmıştır. Ulaşılan sonuç neticesinde, nükleer silah envanterine sahip güçlü rakipler karşısında (Rusya) nükleer silahsızlanma¬nın, devletler için (Ukrayna) potansiyel bir ulusal güvenlik riski teşkil ettiği vurgulanmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Polat, Ceyda. "Cinsel İşlev Bozuklukları ve Depresyon." Yaşam Becerileri Psikoloji Dergisi 3, no. 6 (2019): 223–28. http://dx.doi.org/10.31461/ybpd.612636.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
11

BOZ, Halit. "Kur'an'da Sosyal İşlev Açısından Zekât." Journal of Turkish Studies 10, Volume 10 Issue 6 (2015): 357. http://dx.doi.org/10.7827/turkishstudies.8211.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
12

Göktaş, Ayşe. "Çocukların Yürütücü İşlevleri ve Davranış Problemleri Arasındaki ilişki." Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 13, no. 4 (2024): 1544–56. https://doi.org/10.37989/gumussagbil.1180824.

Full text
Abstract:
arası özel gereksinimi olan çocukların yürütücü işlevler ve sınıf içi davranışlar arasındaki ilişkiyi incelelemek amacıyla yapıldı. Çalışmaya özel eğitim merkezine devam eden, yaş ortalamaları 13,22±4,55 yıl olan 16 erkek, 19 kız toplam 35 özel gereksinimi olan çocuk ve ailesi dahil edildi. Materyal Metod:Çocukların Çocukluk Dönemi Yönetici İşlev Envanteri Ebeveyn/Öğretmen Formu (CHEXI) ile yürütücü (yönetici) fonksiyonları, CONNER’S öğretmen derecelendirme ölçeği ile sınıf içi davranışlarının öğretmenleri tarafından değerlendirilmesi yapıldı. Bulgular: CONNER’S öğretmen derecelendirme ölçeği (CADÖ) ile yönetici işlev (CHEXI) rolü arasında anlamlı ilişki belirlendi (p=0,001). Çocukların yönetici işlev seviyesi alt gruplarla, CONNER’S alt gruplarla arasında orta düzey ilişki olduğu belirlendi (p
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
13

ŞENÖDEYİCİ, Sultan. "Azerbaycan Türkçesinde “dA” Bağlacının Çeşitli Anlamsal İşlevleri." Akademik Dil ve Edebiyat Dergisi 6, no. 4 (2022): 191–200. http://dx.doi.org/10.34083/akaded.1199846.

Full text
Abstract:
Türkçede bağlaç, sözcük türleri arasında tek başına bir anlamı olmayan; sözcükler, sözcük grupları ve cümleler arasında anlamsal ilişkiler kuran öge olarak tanımlanır. Bağlaçlar, dil unsurları arasında biçimsel açıdan bağlantı kurdukları gibi anlamsal ilgiler de kurabilmektedirler. Bu kadar kullanım yoğunluğu ve çeşitliliğine sahip olan sözcük türünün anlamsal işlevlerine yönelik çalışmalar da farklı bakış açılarına göre şekillenmektedir. Türk lehçeleri arasında, aynı yapının ya da sözcüğün cümle içinde farklı anlamlar ve işlevler kazandığı görülmektedir. Çalışmada “dA” bağlacının farklı anlamları ve işlevleri gösterilmiştir. “dA” bağlacının bağlam içi kullanımları Azerbaycan Türkçesi ile yazılmış metinlerden derlenen örnekler üzerinden sözdizimsel ve anlamsal yönüyle ele alınmıştır. Örnekler, Elçin’in (Elçin, 2005) “Seçilmiş Eserleri I “Hekayələr” adlı eserinden derlenmiştir. Alıntıların yapıldığı hikâyelerin başlıkları kısaltmalarla verilmiş ve sayfa numaraları belirtilmiştir. Yapılan değerlendirmeler sonucu “dA” bağlacının bağlam içi işlevleri; çelişki bildirme işlevi, olumluluğu olumsuzlaştırma işlevi, olumsuzluğu olumluluğa çevirme işlevi, durumların eşitlenmesi işlevi, sebep-sonuç işlevi, karşılaştırma işlevi, destekleme işlevi, benzer bir duruma dayanak oluşturma işlevi, ekleme işlevi, bir durumu diğer bir duruma ekleme / ilişkilendirme işlevi, pekiştirme işlevi, aynı anda olma işlevi, aynı eylemi birlikte yapma şeklinde on üç ana başlık altında sınıflandırılmıştır. Bu sonuçlar “dA” bağlacının sözdizimsel işlevin yanı sıra semantik işlevle de metinlerde yer aldığının açık bir göstergesidir. Bağlaçla ilgili elde edilen veriler sonucunda hem işlev hem de sınıflandırma bakımından yeni çalışmalara da zemin hazırlayacaktır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
14

Adiloğlu, Adilhan. "Karaçay-Malkar Türkçesinde {-(X)wçU} Ekinin Yapısı ve İşlevleri." Türklük Bilimi Araştırmaları, no. 57 (June 1, 2025): 11–37. https://doi.org/10.17133/tubar.1635043.

Full text
Abstract:
Karaçay-Malkar Türkçesinde esas itibarıyla fiilden isim yapım eki olarak genellikle kalıcı isim ve sıfatlar teşkil etme işleviyle karşımıza çıkan {-(X)wçU} eki aynı zamanda isim-fiil ve sıfat-fiil teşkilinde kullanılmasının yanı sıra basit ve birleşik fiil çekimlerinde geniş zaman, şimdiki zaman ve gelecek zaman kipi olarak da kullanılmaktadır. Türkiye Türkçesinde {-IcI, -UcU} ekiyle karşılanan söz konusu bu ek çağdaş Türk lehçelerinin pek çoğunda bazı ses değişikliklerine uğramak suretiyle {-wçI}, {-wçU}, {-wşI}, {-wşU}, {-OOçU}, {-UUçU} vb. şekillerinde genellikle kalıcı isim ve sıfat-fiil teşkilinde günümüzde de kullanılmaya devam etmektedir. Çalışmamızda Eski Türkçe döneminde {-IGçI} şeklinde karşımıza çıkan söz konusu bu ekin, yine aynı dönemde ortaya çıkan {-GUçI} ekiyle olan şekil ve işlev benzerliği hakkında ileri sürülen görüşlerden kısaca bahsedilmiştir. Bilâhare {-IGçI} gelişimini müteakip Karaçay-Malkar Türkçesinde {-(X)wçU} şeklini alan söz konusu bu ekin Karaçay-Malkar Türkçesindeki işlevleri ayrıntılı olarak incelenmiş ve Karaçay-Malkar Türkçesine ait edebî eserlerden alınan örneklerle desteklenmiştir. Çalışmamızın neticesinde Karaçay-Malkar Türkçesinde {-(X)wçU} ekinin sahip olduğu işlevleri içerisinde geniş zaman ifadeli sıfat-fiil teşkilinde oldukça işlek olarak kullanıldığı, bunun yanı sıra hem basit fiil çekiminde ve hem de birleşik fiil çekiminde geniş zamanı ifade eden bir çekim eki olarak yeni bir işlev kazandığı müşahede edilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
15

TORAMAN KARAGÜLMEZ, Ayşe, and Bahar KÜLÜNKOĞLU. "Yaşlı Bireylerde Düşük Yürüme Hızı ve Düşme Riski Faktörleri Arasındaki İlişki: Sistematik Derleme." Batı Karadeniz Tıp Dergisi 7, no. 3 (2023): 350–63. http://dx.doi.org/10.29058/mjwbs.1368675.

Full text
Abstract:
Amaç: Yaşlı bireylerde düşme riski faktörleri ile düşük yürüme hızı arasındaki ilişkiyi ortaya koyan&#x0D; sonuçları içeren çalışmaları sistematik olarak incelemek ve özetlemektir.&#x0D; Gereç ve Yöntemler: İnceleme bir veri tabanından elde edildi. Çalışmaların metodolojik kalitesi bir&#x0D; değerlendirme aracı kullanılarak değerlendirildi. Toplamda 2667 adet makale incelendi.&#x0D; Bulgular: Toplamda 43.421 yaşlı bireyden oluşan 16 gözlemsel ve kesitsel çalışmanın tam metnine&#x0D; bakıldı. Düşük yürüme hızının; yürüyüş değişkenliği, kuadriseps kas kuvveti, hafıza işlem hızı, yürütme&#x0D; işlevi ve demans riski, öngörülen hayatta kalma süresi, görsel odaklanma süresi, düşme ve düşme sayısı,&#x0D; düşme korkusu, kırılganlık, bel-boy oranı, düşük eğitim seviyesi, daha fazla ilaç kullanımı, depresif&#x0D; semptom sayısı ve düşük bilişsel seviye ile ilişkili olduğu bulundu. Yürüme hızı değerlendirmelerinde&#x0D; standart protokollerin uygulanmadığı ve düşük yürüme hızının belirlenmesinde ortak bir kesme değerin&#x0D; kullanılmadığı görüldü.&#x0D; Sonuç: Eğitim durumu, sosyoekonomik düzey, görsel odaklanma süresi, bel-boy oranı, günlük yaşam&#x0D; aktiviteleri sırasında alınan riskler ve yürütücü işlev bozukluğu ile düşük yürüme hızı arasındaki&#x0D; ilişkilerin yeterince iyi araştırılmadığı görülmüştür. Bu ilişkilerin biyopsikososyal yaklaşımla ele alınarak&#x0D; birden fazla zaman noktasında yürüyüş hızı değerlendirmelerinin yapıldığı ileriye dönük araştırmaların&#x0D; yapılması gereklidir. Bu bulgular, müdahalelerin yürüyüş bozukluklarını hedef alması gerektiğini ve daha&#x0D; yüksek kalitede araştırmalara ihtiyaç duyulduğunu ortaya koymaktadır
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
16

Ünal, Mustafa, and Ahmet Akman. "REGÜLASYON KURUMU OLARAK HİSBE." Kırıkkale Hukuk Mecmuası 5, no. 1 (2025): 303–27. https://doi.org/10.59909/khm.05.01.011.

Full text
Abstract:
Regülasyon kurumları, hassas piyasalar ve temel hak ve özgürlüklerin söz konusu olduğu durumlarda düzenleme ve denetim yapma, araştırmalarda bulunup öneri verme gibi görevleri icra edip, bağımsız ve tarafsız bir şekilde teşekkül eden kamu kurumlarıdır. Regülasyon kurumları düzenleme yetkisi, denetleme yetkisi, yaptırım uygulama yetkisi, danışma işlevi ve uyuşmazlık çözme işlevine sahiptir. Hisbe müessesesi ise iyiliklerin yapılmasını emredip, kötülüklerin yapılmasını nehyeden bir kurumdur. Regülasyon kurumlarıyla benzer yetkilerle donatılmış olan hisbe müessesesi faaliyet alanları bakımından regülasyon kurumlarından çok daha kapsamlıdır. Hisbe müessesesi, regülasyon kurumlarının kapsamına giren düzenleme yapma, denetleme yapma, yaptırım uygulama yetkisi, danışmanlık işlevi ve uyuşmazlık çözme işlevi ile donatılmıştır. Yargılama işlevi açısından ise özellikle ceza hukuku kapsamındaki yetkileri bakımından günümüz regülasyon kurumlarına göre çok daha kapsamlı bir alanda faaliyet yürütmüşlerdir. Ancak ilerleyen zamanla bu müessese, modern anlamda regülasyon kurumlarının faaliyet alanlarıyla benzer bir kapsamda işlev görmüştür. Bu müessese regülasyon kurumlarının çok daha eski bir görünüm biçimi olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu açıdan günümüzde regülasyon kurumlarının sorunları ile karşılaşmış ve bunlara çözümler üretmiştir. Özellikle Osmanlı Devleti’nde ve Endülüs’teki hisbe müessesesinin işleyişi ve gelişimi dikkate alınarak, regülasyon kurumları ile aralarındaki benzerlikler ve farklar bu çalışmada ele alınmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
17

İncesu, Cem. "Dsm-5 ve Cinsel İşlev Bozuklukları." Nöro Psikiyatri Arşivi 48, no. 3 (2011): 1. http://dx.doi.org/10.4274/npa.y6081.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
18

SEZEN, Güneş. "Metin, Tür ve İşlev İlişkisinde: 'Palavr." Journal of Turkish Studies 8, Volume 8 Issue 4 (2013): 1281–86. http://dx.doi.org/10.7827/turkishstudies.4949.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
19

YILMAZ, Hasan. "İLETİŞİM ARACI METİN VE İŞLEV TİPOLOJİSİ." Journal of Academic Social Science Studies 6, Volume 6 Issue 6 (2013): 1311–21. http://dx.doi.org/10.9761/jasss1603.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
20

Özcan, Lale, and Sara Bokaie. "Dört işlev modeliyle haber çevirisi incelemesi." RumeliDE Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi, no. 30 (October 21, 2022): 1354–74. http://dx.doi.org/10.29000/rumelide.1190396.

Full text
Abstract:
Haber çevirisi üzerinde yapılan çalışmalar çeviribilim alanında son zamanlarda daha sık yer almaya başlamıştır. Bu bağlamda çokdilli haber medyaları tarafından farklı kültürlere sahip okur kitlelerine sunulan haberler araştırma konusu olarak büyük önem arz etmektedir. Makalemizde haber çevirisi konusu Roberto A. Valdeon’un (2009) bilgilendirici metinler için kullandığı “bilgi çevirisi” tanımından yola çıkılarak ele alınacaktır. Bu bağlamda Euronews haber medyasında Fransızca ve Türkçe dillerinde yayınlanmış göç konulu haberler, Christiane Nord’un “Dört İşlev Modeli” çerçevesinde incelenecektir. Bu yöntemle haber çevirisi örnekleri iki aşamalı bir analize tabi tutulacaktır. Öncelikle, metnin işlevini belirlemek amacıyla Fransızca ve Türkçe haber başlıkları sözlüksel ve anlamsal açısından incelenecektir. Ardından haber metninin bağlamından yola çıkarak ilk aşamada belirlenmiş olan işlevin yerine getirilmesini sağlayan destekleyici öğeler metin içinden seçilerek irdelenecektir. Makalemizin sonucunda aynı haberin iki farklı kültüre sunulması sürecinde meydana gelen işlevsel ve anlamsal değişikliklerin tespit edilmesi amaçlanmaktadır. Bulguların analiz edilmesi sonucunda çokdilli haber medyalarında haberlerin farklı bakış açılarıyla ve okur odaklı olarak hazırlandığının, haber metninin bir bütün oluşturduğunun, bilgi aktarımının farklı sözlüksel ve anlamsal ilişkiler kuran sözlükbirimlerinin, deyişlerin ve ifadelerin bütüncül katkısıyla gerçekleştiğinin tespit edilmesi öngörülmektedir
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
21

Kök, Melike, and Hicran Hanım Halaç. "EKAP Sistemi Üzerinden Restorasyonu Yapılan Sivil Mimari Örneklerin İşlev Değişikliklerinin İncelenmesi." Journal of International Scientific Researches 9, no. 3 (2024): 152–72. http://dx.doi.org/10.23834/isrjournal.1472348.

Full text
Abstract:
Geçmişin tanıkları olan tarihi yapılar insanlığın hafızasını oluşturmaktadır. Tarihi yapılar zaman içerisinde çeşitli nedenlerle yıpranmaya uğrayarak eski cazibesini kaybedebilmektedir. Ancak kültürel mirasın gerçek anlamını yitirmeden korunması ve gelecek nesillere aktarılması esastır. Koruma kavramı bir toplumun geçmişinin yok olmadan yaşatılmasıdır. Koruma kavramı birçok koruma yaklaşımının ortaya konulmasını sağlamıştır. Restorasyonda bu koruma yaklaşımlarından olup kültürel mirasın korunması, özgünlükleri doğrultusunda güncellenmesi ve gelecek nesillere aktarılmasıdır. Kültürel miras içerisinde önemli bir yere sahip olan sivil mimari örnekler günümüzde restore edilerek işlev değişikliği önerileri ile yeniden kullanıma sunulabilmektedir. Bu durum ile ilgili değerlendirme yapabilmek adına çalışmada EKAP kamu ihaleleri platformuna başvurulmuştur. EKAP, çevrimiçi olarak kamu ihalelerine katılarak teklif verebilme, ihale süreçlerini takip edebilme ve ihaleye dair belgelere açık erişim sunan bir platformdur. Çalışmanın kapsamını 2010 ve 2023 yılları arasında restorasyon anahtar kelimesiyle aranan yapım işleri içerisindeki sivil mimari örnekler oluşturmaktadır. Gerçekleştirilen restorasyon çalışmaları sonrasında önerilen yeni işlevler sayesinde bu yapılar yeniden hayat bulmaktadır. Ancak yapı restore edilip tekrar boş bir şekilde bırakıldığında ciddi maliyetler ve işgücü kayıpları kaçınılmazdır. Bu durumu güncel olarak değerlendirebilmek amacıyla EKAP sistemi üzerinden 66 adet ihale ve proje incelenmiştir. İncelenen 66 projeden yalnızca 25 adedinde işlev değişikliği önerilmiştir. Kalan 41 adet projeden 13 adedi ise günümüzde kullanılan ve restorasyona ihtiyaç duyan aynı işlevini sürdürecek olan yapılardır. 28 adet yapının ise restorasyon sonrasında kullanılıp kullanılmayacağı, işlevi ve durumu ile ilgili bilgiler mevcut değildir. Bu sonuçlar doğrultusunda meydana gelecek kayıplar değerlendirilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
22

Altun, Muhammed Yakup. "ABD Marka Hukuku’nda Kamu Düzenine ve Ahlaka Aykırı Markalar." Sakarya Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 13, no. 1 (2025): 1–27. https://doi.org/10.56701/shd.1577173.

Full text
Abstract:
Türk ve Avrupa Hukuku’nda yer alan kamu düzenine ve ahlaka aykırı markaların tescil edilemeyeceğini düzenleyen hükümlerin benzeri, ABD Hukuku’nda ahlaka aykırı, skandal ve aşağılayıcı markaların tescilini yasaklayan hükümler olarak karşımıza çıkmaktadır. Ancak Türkiye’de ve Avrupa Birliği’nde bu tescil yasakları halen yürürlükteyken, ABD Yüksek Mahkemesi, bu tescil yasaklarını düzenleyen hükümleri ABD Anayasası’na aykırı bularak iptal etmiştir. Mahkeme, markaların fikir ve mesajlar ifade edebilen anlamlı semboller olduğunu, bu sebeple iletişim kurma işlevi görebileceğini belirlemiş ve söz konusu hükümlerin bakış açısı ayrımcılığı yaparak ABD Anayasası’nın İfade Özgürlüğü maddesine aykırılık yarattığını belirtmiştir. ABD Yasama Meclisi tarafından iptal edilen bu hükümlerin yerine henüz yeni bir düzenleme getirilmemiştir. Bu boşluk, iptal edilen hükümler uyarınca tescil edilmemesi gereken birçok markanın tesciline imkân tanımış ve Birleşik Devletler Patent ve Marka Ofisi'nin (USPTO) başvuruları değerlendirirken işlev görmeme doktrinini daha sık kullanmasına neden olmuştur. Bu çalışmada öncelikle ABD Marka Hukuku’nun temel ilkeleri ve iptal kararları öncesinde iptal edilen hükümlerin uygulanma şekli incelenecektir. Ardından, Yüksek Mahkeme’nin iptal kararları, karşı görüşler de dikkate alınarak ayrıntılı olarak analiz edilecektir. Son olarak, işlev görmeme doktrini çerçevesinde iptal kararları sonrası USPTO uygulamaları değerlendirilecek; ABD Kongresi’nin yalnızca saldırgan ifade biçimlerini hedef alan yeni bir düzenleme yaparak marka tescilindeki bu boşluğu Anayasa’ya uygun biçimde doldurma olasılığı tartışılacaktır. Ayrıca ABD Hukuku’nda ilgili hükümlerin iptal edilmesine karşın Türk ve AB Hukuku’nda bu hükümlerin yürürlükte kalmasının anayasal farklılıklardan kaynaklandığı açıklanacaktır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
23

HACIOĞLU, Münevver, Ayşen COŞUT ÇAKMAK, and Ejder Akgün YILDIRIM. "Eşcinsel Kadın ve Erkeklerde Cinsel İşlev Bozuklukları." Nöro Psikiyatri Arşivi 48, suppl-1 (2011): 1. http://dx.doi.org/10.4274/npa.y6078.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
24

Yılmazer, Evrim Ebru, Jülide Güler, and Cem İncesu. "Psikiyatrik İlaç Tedavilerine Bağlı Cinsel İşlev Bozuklukları." Nöro Psikiyatri Arşivi 48, no. 3 (2011): 1. http://dx.doi.org/10.4274/npa.y6083.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
25

Namlı, Zeynep, Gonca Karakuş, Lut Tamam, and Mehmet Emin Demirkol. "Bipolar Bozuklukta Cinsellik ve Cinsel İşlev Bozuklukları." Psikiyatride Guncel Yaklasimlar - Current Approaches in Psychiatry 8, no. 23775 (2016): 309–20. http://dx.doi.org/10.18863/pgy.253437.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
26

Gökdayı, Hürriyet, and Çiğdem Kalegeri. "Ad, Sıfat ve Zarflar Arasındaki İşlev Değiştirme." Türkiyat Mecmuası / Journal of Turkology 34, no. 2 (2024): 609–35. https://doi.org/10.26650/iuturkiyat.1481731.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
27

Bektaşoğlu, Elif Erva, and Maral Yeşilyurt. "Gelişimsel Dil Bozukluğu ve Yürütücü İşlev Becerileri: 4-7 Yaş Arası Çocuklarda Yürütücü İşlev Becerilerini Karşılaştıran Çalışmaların Sistematik Derlemesi." Dil, Konuşma ve Yutma Araştırmaları Dergisi 6, no. 1 (2023): 72–95. http://dx.doi.org/10.58563/dkyad-2023.61.5.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
28

BİLMEZ, Derin Hilal, Kasım ÇELİK, Cüneyt DİRİ, and Ümit ARPACIOĞLU. "Mimarlık Atölyelerinin Akustik Konfor Koşulları Açısından Değerlendirilmesi: Çukurova Üniversitesi Mimarlık Bölümü YADYO Atölyesi Örneği." Mimarlık Bilimleri ve Uygulamaları Dergisi (MBUD) 7, no. 2 (2022): 852–70. http://dx.doi.org/10.30785/mbud.1153583.

Full text
Abstract:
Mekân, fiziksel boyutları ile durağan olsa da işlevi (verilen eğitimi) destekleyici yönde davranacak şekilde tasarlanmalıdır. Eğitimin kesintilere uğramadan ve aksamadan devam edebilmesi, kalitesinin yüksek olabilmesi için fiziksel konfor koşullarının sağlanması gerekir. Akustik konfor, bu fiziksel konfor koşullarından biridir. Bir mekânda belirlenen işlev gerçekleştirilirken insanın ihtiyaç duyduğu fiziksel ve psikolojik işitsel alanın sağlanabilmesi için gerekli olan işitsel gereksinimlere akustik konfor koşulları denir. Eğitim amaçlı mekanlarda iyi bir akustik konfor sağlanabilmesi için gürültünün minimum seviyede olması gerekir. Akustik kusurları olan dersliklerde uzun süreli ders işlenmesi mümkün olamamaktadır. Mimarlık atölyeleri: formal ve informal etkinliklere ev sahipliği yapan çeşitli öğrenme tarzlarının bir arada ve bazen aynı anda gerçekleşebilmesi gereken özel işlevli eğitim mekanlarıdır. Bu çalışmada mimarlık atölyelerinin sahip olması gereken akustik konfor koşulları göz önünde bulundurularak Çukurova Üniversitesi mimarlık bölümü YADYO Atölyesinin değerlendirilmesi yapılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
29

ÜZÜM, Melike. ""Sözde" ve "Demek" Sözcükbirimlerinin Anlam ve İşlev Değişimi." DEDE KORKUT Uluslararasi Turk Dili ve Edebiyati Arastirmalari Dergisi 9, no. 22 (2020): 27–38. http://dx.doi.org/10.25068/dedekorkut349.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
30

FİLDİŞ, Berna. "Modernleşen Ordular ve Bürokraside Yüklendikleri İşlev: Osmanlı Örneği." Journal of Turkish Studies 13, Volume 13 Issue 10 (2018): 335–51. http://dx.doi.org/10.7827/turkishstudies.13443.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
31

KESKEN, JULİDE, and DERYA İLİÇ. "YÖNETİMİN İRRASYONEL YÜZÜ: ÖRGÜTSEL İŞLEV BOZUKLUKLARI VE ANALİZİ." Ege Akademik Bakis (Ege Academic Review) 8, no. 2 (2008): 49. http://dx.doi.org/10.21121/eab.2016121904.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
32

Şahin, Mehmet. "Kutsalın Dilde Yeniden Doğuşu: Didem Madak Şiirlerinde Dini İmge Tezahürleri." Mizanü'l-Hak: İslami İlimler Dergisi, no. 20 (June 30, 2025): 49–74. https://doi.org/10.47502/mizan.1637357.

Full text
Abstract:
Bu makale, Didem Madak'ın şiirlerinde din imgesinin kullanımını ve dönüşümünü incelemektedir. Çalışmada, şairin üç şiir kitabındaki dini imgeler, nitel içerik analizi ve metinlerarası okuma yöntemiyle ele alınmıştır. Özellikle şairin üç yıllık inziva döneminde okuduğu tasavvufi metinlerin şiirlerine yansıması incelenmiştir. Araştırma sonuçları, Madak'ın dini imgeleri geleneksel bağlamından kopararak modern bir yorumla yeniden ürettiğini göstermektedir. Şairin, kutsal olanı gündelik yaşamın içinde konumlandırması ve dini kavramları varoluşsal sorgulamaların aracı olarak kullanması dikkat çekicidir. Özellikle "Allah'la samimi oldum" ve "yüzüm nura indi" gibi ifadeler, klasik tasavvuf anlayışının modern bir yorumu olarak karşımıza çıkar. Çalışmada, Madak'ın şiirlerindeki din imgelerinin üç temel işlevi tespit edilmiştir: Birincisi bu imgelerin varoluşsal sorgulamaların aracı olarak kullanılması; ikincisi, modern kent yaşamının eleştirisi için bir metafor olarak işlev görmesi; üçüncüsü ise kişisel manevi deneyimin aktarılmasında bir ifade aracı olarak kullanılması. Bu bağlamda şairin, Gazali'den Mevlâna’ya uzanan tasavvuf geleneğini modern bir dille yeniden yorumladığı görülmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
33

Gökçen, Özge, and Cennet Şafak Öztürk. "Evli Kadınlarda Cinsel İşlev Bozuklukları, Depresyon ve Kaygı Belirtileri, Duygu Düzenleme Güçlükleri." Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi 9, no. 2 (2025): 187–205. https://doi.org/10.46237/amusbfd.1576216.

Full text
Abstract:
Amaç: Bu araştırma Psikopatolojinin Hiyerarşik Taksonomisi (HiTOP) Modeli çerçevesinde cinsel işlev bozuklukları ile depresyon ve kaygı belirtileri, duygu düzenleme güçlükleri arasındaki ilişkileri evli kadınlarda incelemeyi amaçlamaktadır. Yöntem: Araştırma evli olan yaş ortalaması 37.06 (SS = .50) 295 kadın birey ile yapılmıştır. Analitik, kesitsel bir tarama çalışması olan araştırmanın verileri 6 Kasım 2021-10 Nisan 2022 tarihlerinde sosyal medya yoluyla çevrimiçi olarak toplanmıştır. Veri toplama araçları Kadın Cinsel Fonksiyon İndeksi, Kadın Cinsel Sıkıntı Ölçeği-Revize Edilmiş, Depresyon ve Kaygı Belirtileri Envanteri-II ve Duygu Düzenlemede Güçlükler Ölçeği’dir. Analizlerde betimleyici analizler, Pearson korelasyon, t-testi, hiyerarşik regresyon analizleri ve yapısal eşitlik modeli kullanılmıştır. Bulgular: Analizlere göre araştırma değişkenleri arasında bazı anlamlı ilişkiler olduğu anlaşılmıştır. Cinsel işlev puanlarının farklılık gösterdiği değişkenler fiziksel rahatsızlık, menopoz, düzenli regl ve eşin cinsel rahatsızlığı iken cinsel sıkıntı puanları psikiyatrik tanı ve eşin cinsel rahatsızlığı açısından farklılık göstermiştir. Hiyerarşik regresyon analizine göre cinsel işlev ve cinsel sıkıntının depresyon ve kaygı belirtileri ile duygu düzenlemede güçlüklerce açıklandığı görülmüştür. Üç boyuttan oluşan içselleştirme spektrumunun bu yapısı yapısal eşitlik modeliyle desteklenmiş ve içselleştirme spektrumunu duygu düzenlemede güçlüklerin yordadığı anlaşılmıştır. Sonuç: Bu araştırmada HiTOP Modeli çerçevesinde içselleştirme spektrumunun cinsel problemler, distres ve korku alt boyutlarından meydana geldiği saptanmıştır. Duygu düzenleme güçlüğü içselleştirme spektrumunun risk unsuru olabilir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
34

Sebzecioğlu, Turgay. "EKLERİN TABANDA KALIPLAŞMASIYLA GERÇEKLEŞEN SÖZLÜKSELLEŞME SÜRECİ VE NEDENLERİ." Uluslararası Dil Edebiyat ve Kültür Araştırmaları Dergisi 8, no. 1 (2025): 468–86. https://doi.org/10.37999/udekad.1636492.

Full text
Abstract:
Bir tabanla dilbilgiselliğini yitirerek aşamalı olarak kalıplaşan ekler, dilbilgiselden sözlüksel işleve doğru evrilen tek yönlü bir süreç izler. Bu çalışmada eklerin sözlükselleşme gücü ve hızının yalnızca çekim ve türetim başlıkları altında ele alınmasının çözümleme açısından yetersiz olduğu görülmüş, işlevsel yüklerine göre ekler çekim, çekimsi, türetimsi, türetim ve üst-türetim biçiminde adlandırılmış ve dilbilgiselden sözlüksele doğru hiyerarşik olarak çekim &amp;gt; çekimsi &amp;gt; türetimsi &amp;gt; türetim &amp;gt; üst-türetim biçiminde sıralanmıştır. Ekler sözlüksel işleve büründükçe tabana yanaşır ve dilbilgisel işlev taşıyan eklerden önce dizimlenir. Ne var ki sözlükselleşme ile kendini gösteren kalıplaşma, bilinenin aksine yalnızca çekim eklerini değil, türetim eklerini de içine alan bir süreçtir. Türetim eklerindeki kalıplaşma hâlihazırda var olan sözlüksel işlevin daha ileri bir düzeye taşınması yoluyla gerçekleşir. Bu çalışma kapsamında yüksek sözlüksel işlevli türetim eklerine üst-türetim eki adı verilmiştir. Eklerin saydamlıklarını yitirerek tabanda kalıplaşması, dillerin yeni sözcük oluşturma stratejilerinden biridir. Bu tür tabanlar zihinsel sözlükçede yeni bir kavrama gönderimde bulunduğundan artık bir sözlükbirim olarak kabul edilirler. Türkçedeki kalıplaşma örnekleri üzerinden yapılan çözümleme ve bulgular Canlılık Hiyerarşisi, kullanım sıklığı, işlemleme kolaylığı, eksiltme, toplumsal onam ve örneksemenin ek kalıplaşmasını tetikleyen başlıca nedenler olduğunu ortaya koymuştur.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
35

Özavcı, Kemal. "MODERN OZANLIK ANLAYIŞININ YENİDEN İNŞASINDA UĞUR IŞILAK’IN KONUMU: ESERLERİNE YÖNELİK MÜZİKAL VE KAVRAMSAL BİR DEĞERLENDİRME." Yegah Müzikoloji Dergisi 8, no. 2 (2025): 571–602. https://doi.org/10.51576/ymd.1676313.

Full text
Abstract:
Ozanlık geleneği, tarihsel süreç boyunca toplumsal hafızayı, kültürel değerleri ve kolektif duyarlılıkları soyut alandan somut ifade düzlemine taşıyan estetik bir aktarım aracı olarak konumlanmıştır. Bu bağlamda ozanlık/âşıklık geleneği, yalnızca bireysel temsilleri değil, aynı zamanda tarihsel ve toplumsal olguların sözlü kültür aracılığıyla dolaşıma sokulmasını sağlayan kültürel bir praksis işlevi görmüştür. Ancak modernite, dijital kültür ve popüler müzik endüstrisinin etkisiyle bu gelenek biçim ve işlev düzeyinde bir dönüşüm yaşamıştır. Bu dönüşümün çağdaş yansımalarından biri olan Uğur Işılak, geleneksel halk müziği kodlarını modern prodüksiyon teknikleri, elektronik enstrümantasyon ve çok sesli düzenlemelerle harmanlayarak çağdaş bir müzikal söylem inşa etmektedir. Tematik düzlemde aşk, tarih, vatan ve toplumsal sorumluluk gibi klasik izleklere sadık kalırken, estetik olarak çağdaş müzik anlayışlarıyla bütünleşerek post-tradisyonel bir ozan kimliği sergilemektedir. Bu çalışma, Uğur Işılak örneğinden hareketle ozanlık geleneğinin günümüz müzik sahnesindeki dönüşümünü, gelenek-modernite ekseninde yeniden üretim, temsil ve süreklilik bağlamlarında çözümlemeyi hedeflemektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
36

BEKAR, İrem, and Şeyma DERECİ. "Geleneksel Konutlarda Eski Mekân-Yeni İşlev Uygunluğunun Değerlendirilmesi: Mehmet Efendi Konağı Örneği." Journal of Interior Design and Academy 1, no. 2 (2021): 3–20. http://dx.doi.org/10.53463/inda.2021vol1iss2pp3-20.

Full text
Abstract:
Bulundukları dönemin izlerini taşıyan geleneksel konutlar, var oldukları toplumun kültürel özlerini yansıtan sivil mimari örnekleridir. Fakat toplumun sosyo-kültürel ve sosyo-ekonomik değerlerinin değişime uğraması, kültürel kimlik ve yaşam koşullarını da değiştirmiş; bireylerin konutlardan beklentilerini farklılaştırmış ve mevcut konutlar yeni gereksinimleri karşılayamaz duruma gelmiştir. Bu yapıların pasif bir koruma anlayışı ile yok olması yerine, yeniden işlev verilerek sürdürülebilirliği sağlanabilmektedir. Yeni işlevin uygunluğunun belirlenmesinde ise yapının çevre ve mekânla olan ilişkisi önemli bir rol üstlenmektedir. Çalışma kapsamında yeniden işlevlendirme; eski mekân-yeni işlevin uygunluğuna bağlı olarak Mehmet Efendi Konağı özelinde “mekânsal açıdan işlevsel uygunluk” ve “çevresel açıdan işlevsel uygunluk” olarak iki başlıkta değerlendirilmiştir. Değerlendirmeler sonucunda yapı, mekânsal ve çevresel açıdan belirlenen kriterler doğrultusunda eski mekân ve yeni işlev ilişkisi bakımdan uygun bulunmuştur.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
37

Köse, Hüseyin, and Tahir Bingöl. "Türkiye Muhafazakâr Siyasetinde Kardeşlik ve Din Kardeşliği Söylemi: AK Parti Mitingleri." Üsküdar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 9, no. 16 (2023): 33–54. http://dx.doi.org/10.32739/uskudarsbd.9.16.118.

Full text
Abstract:
Türkiye’de Kürt kimliğine yönelik siyasal söylem, bir dizi eksiklikle birlikte meselenin tarihsel ve sosyo-politik niteliğini gizleyen veya reddeden bir dizi tanımlama ihyasıyla şekillenmiştir. Söz konusu eksik teşhisin ikame edici bir boyutu da “kardeşlik” ve “din kardeşliği” söylemidir. Bu çalışmada, İslamcı muhafazakâr siyasetin kardeşlik ve din kardeşliği motifinin Kürt kimliğine yönelik politik diskurun temel bütünleştirici argümanı olduğunu ve söz konusu kimliği ulusal siyasal yapıyla kaynaştırmanın yegâne harcı olarak işlev gördüğünü öne sürüyoruz. Bu çerçevede çalışma, AK Parti’nin kardeşlik ve din kardeşliği motiflerinden hareketle, sosyopolitik ve kültürel alanda kuşatıcı olmayı hedefleyen hemhâllik söylemlerini Kürt sorunu ekseninde irdelemeyi amaçlamaktadır. Eleştirel söylem analizi yönteminin kullanıldığı çalışmada, Muhafazakâr siyasetin bütünleştirici söylem stratejisinin farklılık ve etnik çeşitliliği ikinci plana iterek homojenleştiren bir işlev gördüğü ve böylelikle rıza imal etme yoluna gittiği saptanmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
38

Arıoğlu, İbrahim Ethem, and Zulfükar Bayraktar. "OSMANLI DÖNEMİ ÂŞIK KAHVEHANELERİNİN İŞLEVİ." Folklor Akademi Dergisi 8, no. 2 (2025): 409–18. https://doi.org/10.55666/folklor.1699561.

Full text
Abstract:
Geleneksel halk hikâyeciliğinin icra edildiği en eski mekânlardan biri de Osmanlı âşık kahvehaneleridir. Osmanlı dönemi âşık kahvehaneleri gerek bağlam, yapı ve şekil, gerekse de içerik ve işlev özellikleri yönüyle diğer kahvehanelerden birçok yönüyle farklılık arz etmektedir. Bu kahvehaneleri özel kılan unsurlardan bahsetmek mümkündür. Dönemin sakinleri bu mekânları dinlenmek, hoşça vakit geçirmek, eğlenmek, sosyalleşmek, siyasi ve toplumsal meseleleri konuşmak, ticaret yapmak, haber almak, istihbarat ve daha birçok amaç doğrultusunda kullanmışlardır. Geleneksel sözlü anlatı geleneği içerisinde önemli bir yere sahip olan âşıklık geleneğinin icra edildiği bu özel mekânlar, devlet adamlarının ve seyyahların da uğrak mekânları arasında yer almıştır. Birçok seyyah özellikle tutmuş oldukları günlük ve seyahatnamelerinde bu mekânlardan bahsetmişlerdir. Osmanlı Dönemi âşık kahvehaneleri sosyokültürel ve ekonomik işlevleri yönüyle toplumun aydınlanmasında, farklı fikir ve görüşlerin toplum içerisinde yaygınlık kazanmasında da etkili olmuş mekânlar olarak ön plana çıkmaktadır. Mahalle kültürünün yaygınlaşarak duygu ve düşüncelerin toplumsal paylaşıma açık hale gelmesine imkân sunan bu mekânlar, dönemin âdeta toplum merkezleri işlevini görmüşlerdir. Okuma yazmanın dönemin toplumu tarafından henüz içselleştirilemediği bu dönemde âşık kahvehaneleri, sözlü anlatı geleneğinin icra edildiği mekânlar olması yanı sıra eğitim, öğretim ve okuma faaliyetlerinin de mekânları olmuşlardır. Bu mekânlar, halkın eğitim alması noktasında önemli bir rol oynamış, dinî ve ahlâkî değerlere dair sohbetlerin yapıldığı, bilgi paylaşımının yoğun olduğu yerler olarak toplumsal yapının şekillenmesinde de etki yaratmıştır. Toplumun her tabakasından insanın ziyaret ettiği ve birlikte hoşgörü kültürü içerisinde zaman geçirdikleri bu mekânlar, açık ve kapalı işlevleri yönüyle Osmanlı toplumunda müstesna bir yere sahip olmuştur. Aynı zamanda, kahvehanelerde gerçekleşen kültürel etkileşimler, farklı toplum kesimlerinin birbirlerini daha yakından tanımalarına, ortak değerler etrafında bir araya gelmelerine olanak tanımıştır. Bu sayede, âşık kahvehaneleri sadece birer sosyal buluşma noktası olmanın ötesinde, bir köprü işlevi de üstlenmişlerdir. Bu makalede, geleneksel halk hikâyeciliğinin Osmanlı dönemi âşık kahvehanelerindeki bağlam, yapı ve şekil, içerik ve işlev özellikleri tüm yönleriyle değerlendirilecek ve bu mekânların Osmanlı toplumundaki yeri ve önemine vurgu yapılacaktır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
39

ÇELİK, Sönmez. "Üniversite Kütüphaneleri : Amaç, Görev, İşlev, Yönetim ve Örgüt Yapısı." Doğuş Üniversitesi Dergisi 2, no. 1 (2000): 52–62. http://dx.doi.org/10.31671/dogus.2019.380.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
40

Özkan, İlknur, and Seçil Taylan. "Hemodiyaliz Hastalarında Görülen Semptom Kümelerinin Cinsel İşlev ile İlişkisi." Turk Nefroloji, Diyaliz ve Transplantasyon Hemsireleri Dernegi 15, no. 2 (2020): 79–88. http://dx.doi.org/10.47565/ndthdt.2020.9.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
41

İvrendi, Asiye. "Okula Hazır Oluş ve Yürütücü İşlev Performansları Arasındaki İlişki." Erken Çocukluk Çalışmaları Dergisi 4, no. 2 (2020): 66–87. http://dx.doi.org/10.24130/eccd-jecs.1967202042208.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
42

Dönmez Keklikoğlu, Hava, Tahir Kurtuluş Yoldaş, Özkan Zengin, Elif Banu Solak, and Selda Keskin. "Erken Dönem Relapsing-RemittingMultipl Skleroz Hastalarında Bilişsel İşlev Bozuklukları." Nöro Psikiyatri Arşivi 48, no. 3 (2011): 1. http://dx.doi.org/10.4274/npa.5416.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
43

BÖLÜKBAŞI, Sadık Ahmet. "Cinsel İşlev Bozuklukları Olan Bireylerde Cinsel Terapinin Sistematik Derlemesi." International Journal of Social Sciences 7, no. 32 (2023): 295–314. http://dx.doi.org/10.52096/usbd.7.32.19.

Full text
Abstract:
Sexual dysfunctions are included in the DSM-5 diagnostic criteria as a disorder that occurs in young adulthood after adolescence or after the start of a regular sexual life. These disorders, which may be of organic or psychological origin, are not expected to occur under the influence of another diagnosis. Sex therapy is a cognitive-behavioral-based psychotherapy method that is frequently used in clinics and hospitals today. In particular, it has an eclectic perspective rather than advancing in the light of a single theory or model. It is a treatment method that requires a holistic approach to the entire life of the individual and a broad perspective before the sexual problems experienced by the individual. The aim of this study is to examine sexual dysfunctions from the perspective of sexual therapies and to compile theoretical and quantitative studies systematically conducted in national and international literature. A systematic review method was used in this study. A literature review was conducted on the most recent studies conducted between 2011-2022. In order to compile the studies to be included in the research, Google Scholar, DergiPark, ScienceDirekt, Ulakbim, Yök Tez, PubMed and Near East Grand Library electronic databases were searched in Turkish and English. In the light of the determined criteria, a total of 6 studies were included. The results of this systematic review study suggest that sexual therapy is an effective intervention in minimizing SD and it becomes a factor that increases the functionality of the individual's sexual life. Keywords: sexuality, sexual dysfunctions, sexual therapy
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
44

Şefik, Tekle. "Yapı, İşlev, Kullanım ve Helallik Tartışmalarıyla Kollajen ve Jelatin." Journal of Interdisciplinary Food Studies 2, no. 1 (2022): 41–50. https://doi.org/10.5281/zenodo.6783681.

Full text
Abstract:
Kollajen bir&ccedil;ok hayvan t&uuml;r&uuml;nde bulunan yapısal bir proteindir. Kollajen ve kısmi hidrolizi sonucu &uuml;retilen jelatin gıda, ila&ccedil;, kozmetik gibi bir&ccedil;ok sanayii sekt&ouml;r&uuml;nde yaygın olarak kullanılmaktadır. D&uuml;nyada en yaygın jelatin kaynağı olarak karşımıza domuz ve sığır hayvanlarının deri ve kemikleri &ccedil;ıkmaktadır. Bununla beraber son yıllarda memeli jelatinine alternatif olarak balık ve kanatlılardan elde edilen jelatinin de yaygınlık kazandığı belirtilmektedir.&nbsp;&nbsp;Global jelatin talebinin 2019 yılı itibariyle 625,5 bin tona ulaştığı bildirilmektedir. Her yıl artan talebe rağmen domuz ve İslami usulle kesilmemiş sığır kaynaklı jelatin &uuml;retimi M&uuml;sl&uuml;manlar ve Museviler i&ccedil;in, sığır kaynaklı &uuml;retim ise Hindular i&ccedil;in jelatin &uuml;r&uuml;nlerine mesafeli durulmasına sebep olmaktadır. Bununla beraber &Uuml;lkemizde jelatinin mevzuat a&ccedil;ısından izin verilmeyen &uuml;r&uuml;nlerde kullanımı ve bu &uuml;r&uuml;nlerin teşhir edilmesi sonucu t&uuml;keticilerde jelatine karşı olumsuz bakışın arttığı g&ouml;r&uuml;lmektedir. Hem iyi bir protein kaynağı olması hem de bir&ccedil;ok sanayi kolunda kullanım imk&acirc;nı bulması nedeniyle kollajen ve jelatin &uuml;r&uuml;nleri olduk&ccedil;a yaygın bir kullanım alanına sahiptir. Dolayısıyla bu &uuml;r&uuml;nlerle ilgili oluşan k&ouml;t&uuml; algının giderilmesi gerekmektedir. Bu ama&ccedil;la &uuml;lkemizde sığır jelatini &uuml;reten firmaların sayısının ve &uuml;retim kapasitelerinin artması olumlu bir gelişme olarak karşımıza &ccedil;ıkmaktadır. Ayrıca sade yoğurt gibi &ccedil;eşitli gıda &uuml;r&uuml;nlerinde jelatin kullanımı T&uuml;rk Gıda Kodeksine g&ouml;re izin verilmeyen bir durumdur. Bu yasaklama jelatinin zararlı olması nedeniyle olmayıp &uuml;r&uuml;n&uuml;n &ouml;zellikleriyle ilgilidir. Ayrıca son d&ouml;nemde elde edilen kollajen peptidlerin antioksidan, antihipertansif ve antikanser &ouml;zelliklerinin olması yeni bir kullanım alternatifi sunmaktadır. Sonu&ccedil; olarak kollajen, jelatin ve kollajen/jelatin peptidleri gibi &uuml;r&uuml;nlerin şimdi olduğu gibi ilerleyen s&uuml;re&ccedil;te de yaygın kullanım alanı bulacağı d&uuml;ş&uuml;n&uuml;lmektedir. Dolayısıyla bu &uuml;r&uuml;nlere karşı oluşan yanlış algının sebeplerini bertaraf ederek gerek &uuml;lkemizde gerekse d&uuml;nyada jelatinin &uuml;retim ve kullanımı noktasında &ouml;nemli bir pay elde etmek olduk&ccedil;a b&uuml;y&uuml;k bir &ouml;nem arz etmektedir. Bu &ccedil;alışmada kollajen ve jelatinin temel &ouml;zellikleri, kullanım alanları, besinsel &ouml;zellikleri dini a&ccedil;ıdan t&uuml;ketilebilirlik durumları ve bu &uuml;r&uuml;nlerle ilgili tartışmalı konular hakkında bilgi verilmesi ama&ccedil;lanmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
45

Güleç, Gülşah. "21. YÜZYIL MİMARLIĞININ “YENİ” SÖYLEMİ NE? MİMARLIKTA “BİÇİM İŞLEVİ İZLER.”DEN “BİÇİM VE İŞLEV İKLİMİ İZLER.” SÖYLEMİNE." Sanat Yazıları, May 28, 2024. http://dx.doi.org/10.61742/sanatyazilari.1405998.

Full text
Abstract:
Bu yazıda, mimarlıkta biçim ve işlev arasındaki değişken ilişki tartışılmaktadır. Yazının amacı, Sullivan’ın 19. yüzyılda ortaya attığı “Biçim işlevi izler.” olarak bilinen modern söyleminin yerini 20. ve 21. yüzyıllarda sırasıyla Tschumi’nin “Biçim biçimi izler.”, Kolarevic’in “Biçim süreci izler.” ve Rahm’ın “Biçim ve işlev iklimi izler.” gibi postmodern söylemlerinin aldığını ortaya koymaktır. Bu söylemsel değişimler, mimarlıkta biçim ve işlev arasında dinamik bir ilişki olduğunu kanıtlamaktadır. Bilgisayar teknolojisinin gelişimi, iklim değişimi, enerji krizi ve küresel ısınmanın başını çektiği 21. yüzyılın yeni potansiyelleri ve problemleri, mimarlıkta “Biçim biçimi izler.”, “Biçim süreci izler.” ve “Biçim ve işlev iklimi izler.” gibi yeni söylemlerin ortaya çıkmasına zemin hazırlamıştır. Bununla birlikte, mimarlık belki de daha önce hiç olmadığı kadar sanata yaklaşmış; biçimi ve biçimsel etkiyi öncelikli hale getirerek işleve yeni bir anlam kazandırmıştır. Yine de mimarlıkta biçim ve işlev arasında hala dinamik bir ilişki vardır. 21. yüzyılın mimarlığında bu ilişki, biçimin işlevinin her şeyden önce insanları etkilemek olduğunu ortaya koymaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
46

Yavuz Öden, Hülya. "YENİDEN İŞLEVLENDİRME KAPSAMINDA İSMAİL DALGIÇ KONAĞI." Anadolu Üniversitesi Sanat & Tasarım Dergisi, July 17, 2024, 648–69. https://doi.org/10.20488/sanattasarim.1603206.

Full text
Abstract:
Tarihi alanlar içinde sürdürülebilirliğin sağlanması kentler için önemli bir olgu olmakla birlikte, bu yapılara uygulanacak koruma kurallarına uygun yaklaşımlar ile yapılar özgün değerlerini devam ettirebilmektedir. Çalışmanın örneklem alanını oluşturan yapı olan İsmail Dalgıç Konağı; Söke ilçesinde Kemalpaşa Mahallesinde yer almaktadır. Çalışmanın amacı, Kemalpaşa Mahallesinde yer alan tarihi yapıların restorasyonu ve yeniden işlevlendirilmesi ile tarihi yapıların özelliklerine göre müdahalelerin ve işlev değişikliklerinin mimari ve kültürel uyumluluğuna dikkat çekmek, konu ile ilgili yeni araştırmalara ışık tutabilmektir. Çalışma kapsamında bu yapının seçilmesinin nedeni yeni işlevi ile farklı kullanım amaçlarına hizmet etmeye başlayan yapının kent ile kültürel anlamda ilişkisini belgelemektir. Bu bağlamda “İsmail Dalgıç Konağı” yapısının çalışma kapsamında incelenmesinde temel neden, yapının konut işlevinden farklı işleve dönüştürülmüş olmasıdır. Yöntem olarak nitel araştırma yöntemi kullanılarak veriler; gözlem, doküman analizi, yerinde belgeleme ile toplanmış, elde edilen bilgiler ışığında yapının günümüz kullanımına ilişkin kültürel anlamda katkıları ile ilgili bulgular oluşturulmuştur. Kat planlarının yeni işlev ile kullanımı ve restorasyon raporları incelenmiştir. Tarihi yapının mekânsal özelliklerinin az müdahale uygulanarak yeni işleve uyum sağladığı, Kemalpaşa Mahallesinde restore edilen diğer yapılarla birlikte kent kimliğine kazandırıldığı görülmüştür. Buradan hareketle yapının değişimi incelendiğinde ise, yapısal özelliklerin günümüze taşındığı, güncel ihtiyaçları karşılayabilen fonksiyonlar yönünde değişiminin olumlu sonuçlar getirdiği sonucuna varılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
47

AKYÜZ, Yusuf. "BACKGROUND OF THE CONATIVE FUNCTION OF LANGUAGE IN ARABIC LANGUAGE SCIENCES." İslami İlimler Dergisi, February 21, 2024, 37–61. http://dx.doi.org/10.34082/islamiilimler.1449515.

Full text
Abstract:
Çağrı işlevi tamamen alıcı odaklı olan, alıcıyı belli bir hedef doğrultusunda güdülemeyi amaçlayan işlevdir. Bu işlev dışında dilin göndergesel, üst dil, (dil ötesi) sanatsal ve kanalı kontrol gibi birçok işlevi bulunmaktadır. Dilin işlevleri modern dilbilim alanları içerisinde çeşitli tasniflere tabi tutulmakla beraber Roman Jakobson’un tasnifi esas alınarak konu incelenmektedir. Roman Jakobson dilsel iletişim için konuşucu, dinleyici, bağlam/konu, bildiri, kanal ve koddan oluşan altı unsurun gerekliliğinden bahsettikten sonra dilin işlevlerini bu etmenlere dayanarak belirlemektedir. Ona göre göndericiyle ilgili duygusal, konuyla/bağlamla ilgili göndergesel, alıcıyla ilgili çağrı, iletişim kanalıyla ilgili ilişki, dille ilgili metadil ve bildiriyle ilgili şiirsel işlev olmak üzere dilin altı temel işlevi bulunmaktadır. Çalışmada Arap dili nahiv ve belagat ilimlerinde dilin alıcıyı harekete geçirme işlevi olan çağrı işlevinin arka planında dikkat edilmesi gereken hususlar konu edilmektedir. Jakobson dilin çağrı işlevinin temel özelliğinin muhatabı etkilemek, harekete geçirmek ve muhatabın bir eylemi sergilemesini sağlamak olarak özetlemektedir. Erken dönem Arap dili nahiv ve belagat kaynaklarında dilin çağrı işlevi kavramsal olarak ele alındığı gibi bu işlevin gerçekleşmesi için konuşmacıyı bağlayan hususlar ve bu amaçla kullanılabilecek dilsel üsluplar da tafsilatlı bir şekilde işlendiği görülmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
48

ALPMAN, Merve, Ümit ŞİMŞEK, and Kenan KARBEYAZ. "Adli Raporlarda İşlev Zayıflığı ve İşlev Yitimi Değerlendirmesi." OSMANGAZİ JOURNAL OF MEDICINE, May 15, 2023. http://dx.doi.org/10.20515/otd.1280395.

Full text
Abstract:
Yaralanmanın, işlev zayıflığına veya yitimine neden olup olmadığı, adli raporlarda belirtilmesi gereken hususlardandır. Sunulan çalışmada, Anabilim Dalımızda, yaralama suçları ile ilgili düzenlenen adli raporlarda, “duyu veya organlarından birinin sürekli işlev zayıflaması ya da yitimine neden olması” ile ilgili değerlendirme yapılması ve literatürle paylaşılması amaçlanmıştır. Anabilim Dalımızda, 01.01.2018 ile 31.12.2022 tarihleri arasındaki 5 yıllık dönemde, yaralanmalı olgularla ilgili düzenlenen adli raporlar retrospektif olarak incelenmiş, “duyu veya organlarında sürekli işlev zayıflaması ya da yitimi” olduğu belirlenen olgular incelenmiştir. Adli raporların 177’sinde (% 2) “işlev zayıflığı ya da yitimi olduğu” saptanmıştır. İşlev zayıflığı veya yitim olan olguların % 79,7’sinin (n=141) erkek, % 20,3’ünün (n=36) kadın olduğu, olguların yaş ortalamalarının 38,5±16,56 olduğu, 128’inin (%72,3) kaza sonucu, 49’unun (%27,7) ise etkili eylem sonucu meydana geldiği saptanmıştır. Çalışmamızda elde edilen veriler, adli travmatoloji ile ilgili literatürle uyumlu bulunmuştur. “İşlev zayıflığı/yitimi” ile ilgili adli rapor kılavuzlarındaki eksiklerin giderilmesi, konuyla ilgili farkındalık yaratılması için çok merkezli çalışmalara ihtiyaç duyulmaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
49

Metin Parlak, Tuğçenur. "Taşınmaz Kültür Varlıklarında Yeniden Kullanılabilirlik; Seddülbahir Kalesi İşlevsel Dönüşümü İçin SWOT Analizi." Çanakkale Araştırmaları Türk Yıllığı, August 24, 2024. http://dx.doi.org/10.17518/canakkalearastirmalari.1498721.

Full text
Abstract:
Bu çalışmanın temel amacı, taşınmaz kültür varlıklarının korunması ve kentsel kimliğe katkısı bağlamında uyarlamalı yeniden kullanımın imkân ve zorluklarını incelemektir. Bu amaç doğrultusunda, Seddülbahir Kalesi'nin müze olarak yeniden işlevlendirilmesi örneği üzerinden SWOT analizi yöntemiyle kalenin yeni işleve uygunluğu değerlendirilecektir. Araştırmanın, taşınmaz kültür varlıklarının korunması ve yeniden işlevlendirilmesi konusunda katkı sağlayacağı düşünülmektedir. Çalışma, uyarlamalı yeniden kullanımın tarihsel ve kültürel değer taşıyan yapılara kazandıracağı faydaları ve potansiyel riskleri ortaya koyarak bu alandaki mevcut bilgi birikimine katkıda bulunmaktadır. Çalışmanın kapsamı Seddülbahir Kalesi ve çevresi ile sınırlandırılmıştır. Araştırmada nitel veri toplama yöntemi kullanılmıştır. Bu bağlamda araştırmanın hipotezi taşınmaz kültür varlıklarında yeni işlev eski yapıya uygun olmalıdır. Yapının yeni işlevi yapıyla uyumlu olduğunda; sosyal, tarihsel, kentsel sürdürülebilirlik ve toplumsal aktarım sağlanır. SWOT analizi sayesinde güçlü ve zayıf yönler net bir şekilde ortaya konabilir, potansiyel fırsatlar ve tehditler önceden belirlenebilir. SWOT analizi için gerekli veriler, literatür taraması, gözlem ve görüşmeler yoluyla elde edilmiştir. Veriler, değerlendirilerek yeni işlevin güçlü yönleri, zayıf yönleri, fırsatları ve tehditleri belirlenmiştir. Bu bulgular ışığında, kalenin yeni işleve uygunluğuna ilişkin bir değerlendirme yapılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
50

KILINÇ, Neyzar, Mehmet YILDIZHAN, and Şeyda TOPRAK ÇELENAY. "Prostatektomi Sonrası Üriner İnkontinansı Olan Bireylerde Semptom Şiddeti ile Fiziksel Aktivite Düzeyi, Yaşam Kalitesi ve Cinsel İşlev İlişkisi." Journal of Exercise Therapy and Rehabilitation, June 14, 2023. http://dx.doi.org/10.15437/jetr.1277951.

Full text
Abstract:
Amaç: Bu çalışmanın amacı, prostatektomi sonrası üriner inkontinansı (Üİ) olan bireylerde semptom şiddeti ile fiziksel aktivite düzeyi, yaşam kalitesi ve cinsel işlev arasındaki ilişkiyi incelemekti. &#x0D; Yöntem: Prostatektomi sonrası Üİ tanısı olan 43 birey (yaş: 66,67±5,18 yıl; vücut kütle indeksi: 29,17±3,64 kg/m2) çalışmaya dahil edildi. Hastaların fiziksel, demografik ve klinik özellikleri kaydedildi. Bireylerin Üİ şiddeti Uluslararası İnkontinan Konsultasyon Anketi-Kısa Formu (ICIQ-SF) ile, fiziksel aktivite düzeyi Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi Kısa Formu (IPAQ-7) ile, yaşam kalitesi King Sağlık Anketi (KSA) ile, cinsel işlevi Uluslararası Cinsel İşlev İndeksi-5 Formu (IIEF-5) ile değerlendirildi. Analiz için Spearman korelasyon testi kullanıldı. &#x0D; Bulgular: ICIQ-SF değeri ile IPAQ-7 değeri arasında yüksek düzeyde ve negatif yönlü bir ilişki tespit edildi (r=-0,606; p
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!