To see the other types of publications on this topic, follow the link: Kabile.

Journal articles on the topic 'Kabile'

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the top 50 journal articles for your research on the topic 'Kabile.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Browse journal articles on a wide variety of disciplines and organise your bibliography correctly.

1

Mettouchi, Amina. "Prosodic Segmentation and Grammatical Relations: The Direct Object in Kabyle (Berber) / Segmentação prosódica e relações gramaticais: o objeto direto em kabile (berbere)." REVISTA DE ESTUDOS DA LINGUAGEM 26, no. 4 (2018): 1571. http://dx.doi.org/10.17851/2237-2083.26.4.1571-1599.

Full text
Abstract:
Abstract: The aim of the present paper is to provide evidence for the existence, in Kabyle (Berber), of the grammatical role ‘Direct Object’, and to define it using a non-aprioristic, empirical methodology. The definition, based on the analysis of corpus data, involves formal means pertaining to morphology, syntax and prosody. Prosodic segmentation is not only crucial for the definition of the category; it also serves as supporting evidence for the tightness of the relationship between verb and direct object.Keywords: direct object; prosody; segmentation; Kabyle; Berber; grammatical relations.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

ARSLAN, Abdurrahim. "Kabile Asabiyeti Açısından Bedir Gazvesi." İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi 12, no. 5 (2023): 2817–31. http://dx.doi.org/10.15869/itobiad.1343937.

Full text
Abstract:
Câhiliye döneminde Araplar, değişik geleneklerin hâkim olduğu ve temelini asabiyetin teşkil ettiği kabile sistemi çatısı altında yaşıyorlardı. Kabilenin aldığı kararlar gerek siyasî gerek sosyal açıdan toplumun hayatında birinci derecede etkili oluyordu. İslâmiyet’in doğuşu sırasında kabile asabiyeti hayret verici bir şekilde etkisini göstermeye devam etmiş, bu da Kureyş ve Arap kabilelerini apaçık olan gerçekler karşısında kibirli kılmıştır. Hz. Peygamber ve Müslümanları Mekke’den göçe zorlayan Kureyş, Medine’den de onları çıkarıp atmak hatta tamamen yok etmek arzusundaydı. Kureyş’in tehditle
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Ortakcı, Halil. "Cahiliyenin Döngüselliği: Kabile, Kadın ve Köle." Akademik Siyer Dergisi, Cahiliye Özel Sayısı (December 15, 2024): 92–108. https://doi.org/10.47169/samer.1444653.

Full text
Abstract:
Cahiliye toplumunu muhatap alan Kur’an yirmi üç yılda nâzil olmuştur. Mezkûr zaman diliminde Hz. Peygamber (s), insanlara tebliğde bulunmuş ve sahabe neslinin yetişmesini sağlamıştır. İnanç, örf ve âdet bakımından toplumun cahiliyeden İslâm’a geçişi sürece yayılmıştır. Buna mukabil Resûlullah, cahiliyeyi her zaman geri gelebilecek toplumsal veya bireysel olgu olarak kabul ederek ashâbını dikkatli olmaları hususunda uyarmıştır. Bu geriye gidişler sosyal nizamın temelinde yer alan kabile, kadın ve köle üzerinden okunabilir. Nitekim Hz. Muhammed’in (s) vefatından sonra katı kabilecilik anlayışınd
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Sarıcık, Murat. "İSLAM TARİHİNDE IRK VE KABİLE ADIYLA NİS." Ekev Akademi Dergisi, no. 71 (January 1, 2017): 229–48. http://dx.doi.org/10.17753/ekev750.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

DENİZ, Burcu, and Aslı İCİL TUNCER. "Sanal Kabilelerde Sosyal Etkileşim ve Etkileri." Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 22, no. 3 (2022): 859–84. http://dx.doi.org/10.18037/ausbd.1181528.

Full text
Abstract:
Günümüz postmodern sanal kabileleri, arkaik dönem kabileleriyle bazı noktalarda ayrılmakla birlikte pek çok ortak noktada benzerlik göstermektedir. Modernizmin ve devamında postmodernizmin önerisi olan bireycilik yerini topluluk, cemaat ve kabilecilik anlayışına bırakmıştır. Böylelikle birey odaklı yaklaşım yerine, kabile ve kabile içi iletişim odaklı yaklaşım benimsenmiştir. Bu yaklaşımda arkaik kabilelere özgü oluşumun yanında topluluk dinamikleri de ön plana çıkmıştır. Günümüz arkaik kabileleri olarak nitelendirilebilecek olan sanal kabilelere aidiyet hissi ile bağlı olan üyeler, oluşturduk
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Kelebek, Mustafa, and Emre İlbars. "Cahiliye Dönemi Araplarında Hukukun Kaynağı Problemi." Journal of The Near East University Islamic Research Center 10, no. 1 (2024): 264–84. http://dx.doi.org/10.32955/neu.istem.2024.10.1.11.

Full text
Abstract:
İslam öncesi Arap Yarımadası, çeşitli sosyo-ekonomik ve kültürel dinamiklerin etkisi altında olan bir bölgeydi. Bu dönemde Cezîratü’l-Arab çöldeki bedevi kabilelerinden, şehirleşmiş Hadarî topluluklara kadar geniş bir yelpazede yaşam biçimleriyle tanınmaktaydı. Özellikle Müşrikler, putperest inanç sistemine sahip olan ve çeşitli tanrı ve tanrıçalara tapınan Araplar olarak bilinmekteydiler. Bu şirk inançarı, kabile taassubuyla birleştiğinde Arap toplumunun sosyo-ekonomik ve kültürel yapısının oluşmasında ana role saipti. Zira Cahiliye dönemi Araplarının dinî ve kabilevî bağları, insanların kiml
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Acar, Cafer. "İslam Tarihi Kaynaklarına Göre Cahiliye ve Savaş." Akademik Siyer Dergisi, Cahiliye Özel Sayısı (December 15, 2024): 130–45. https://doi.org/10.47169/samer.1444799.

Full text
Abstract:
Bu makalede, Cahiliye toplumunun en önemli karakteristiklerinden olup Eyyamü’l-Arab tabiriyle ifade edilen Cahiliye’de savaş olgusu muhtelif veçheleriyle ele alınmıştır. Konu, makale yazarının doktora çalışmasının bir bölümü ile ilişkili olmakla birlikte yeni araştırma ve bulguların dikkate alınarak zenginleştirilmesiyle hazırlanmıştır. Bu dönem savaşları, kabile ilişkileri üzerinden inşa edilmiştir. Kabile ise asabiyet olgusu ile sıkı sıkıya örgülenmiştir. Buna binaen Cahiliye dönemi savaşları, çok spesifik olayların genişlemesi ile alevlenmiş olabileceği gibi kabilenin yaşam alanlarına ve ha
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Tolak, Kübra, and Zekeriya Kurşun. "Nazif Paşa: Merkez-Çevre İlişkileri Bağlamında Kudüs Mutasarrıflığı ve Kabile Siyaseti." FSM İlmi Araştırmalar İnsan ve Toplum Bilimleri Dergisi, no. 25 (June 18, 2025): 137–56. https://doi.org/10.16947/fsmia.1722252.

Full text
Abstract:
Bu makale 1825-1889 yılları arasında yaşamış ve Osmanlı bürokrasisinin çeşitli kademelerinde görev almış Mehmed Nazif Paşa’nın 1867 yılı ilk Kudüs Mutasarrıflığı dönemindeki icraatlarına odaklanmaktadır. Meslek hayatının başlangıç yıllarını Serdar-ı ekrem Ömer Lütfi Paşa’nın himayesinde sürdürmüş ve mutasarrıflık, valilik ve nazırlık yapmıştır. İlki 1867 ve ikincisi 1872 yıllarında olmak üzere iki kez Kudüs Mutasarrıflığı görevinde bulunmuştur. İlk mutasarrıflığı sırasında “Kudüs Islahatı” olarak isimlendirilen süreç; Gazze, Halilürrahman ve Kudüs’te bulunan konar göçer kabilelerden çeşitli ve
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Kurşun, Zekeriya. "Basra Körfezi'nde Bir Arap Aşireti: Acman Urbanı (1820-1913)." Belleten 63, no. 236 (1999): 123–64. http://dx.doi.org/10.37879/belleten.1999.123.

Full text
Abstract:
Osmanlı Devleti Arap Yarımadası'nı hâkimiyetine aldığı 1517 yılından itibaren karşılaştığı en önemli problem, genellikle göçebe olarak yaşayan bedevi Arap kabile ve aşiretlerini bir düzene sokmak olmuştur. Osmanlı Devleti'nin bölgeyi ele geçirdiği sıralarda zaten meskün ahâli ve şehirlerin eskidenberi devam eden belli bir düzeni vardı. Bundan dolayı devlet bu düzeni, bir takım yenilikler ilave etmek suretiyle hemen hemen aynen muhafaza etmişti. Ancak başlangıçta bedevî hayatının özelliklerine bütünüyle vakıf olamayan Osmanlılar, uzun zaman bedevi Arap kabilelerini düzene sokmakla uğraşmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Minkov, Petar, and Borislava Pavlova. "Early Bronze Age Pottery Bowl from the Collection of the Museum at the “Thracian and Ancient City of Kabile” Archaeological Reserve." Journal of Historical and Archaeological Research, no. 1 (April 30, 2024): 9–19. http://dx.doi.org/10.46687/qhii1722.

Full text
Abstract:
This publication is focused on the study of a single, but very interesting object – a ceramic bowl unearthed during the excavations at the “Thracian and Ancient City of Kabile” Archaeological Reserve. The characteristics of the vessel clearly distinguish it from the ceramic assemblage made by hand, and refer it to the time of the Hellenistic era of the 4th–3rdcenturies BC. The aim of the study is to clarify the chronology of the vessel, as well as to point out its parallels. The vessel presented in the study illustrates a detail of the interregional contacts between the Upper Thracе and Anatol
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
11

Turun, Veysi. "Tribe Pattern in the Mukhtar as-Sakafi Movement and the Role of Mawali." Journal Of The Near East Unıversıty Islamıc Research Center 8, no. 2 (2022): 149–66. http://dx.doi.org/10.32955/neu.istem.2022.8.2.03.

Full text
Abstract:
Mukhtar b. Abu Ubayd as-Sekafî started a Kufa-centered movement against the Zubayris and Umayyads in 685-686 by claiming that he was commissioned by Muhammad B. Hanafiyah to “avenge the Prophet Husayn and protect the oppressed”. Mukhtar’s movement, which succeeded in a short time and took over Iraq, declined at the same pace and disappeared in a short period of one and a half years. In this article, the nature of the relationship developed by the tribes in Kufa and the Iranian people against this movement is examined. Umayyads's removal of Prophet Ali's children from power and discrimination a
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
12

Lange, Christoph, and Andreas Ahrens. "Kanalkapazität vielpaariger symmetrischer Kupferkabel, Teil I: Nebensprechen als Störung." Facta universitatis - series: Electronics and Energetics 19, no. 3 (2006): 337–54. http://dx.doi.org/10.2298/fuee0603337l.

Full text
Abstract:
(nemacki) Durch elektromagnetische Kopplungen zwischen den Aderpaaren eines Kupferkabels wird Nebensprechen verursacht, wobei das Nah- und das Fernnebensprechen unterschieden werden. Ausgehend von der Kanalkapazit?t eines frequenzabh ?ngigen Kanals bei Rauschst?rung (z.B. perfekt geschirmtes Einzelpaar) wird die Kanalkapazit?t von Aderpaaren innerhalb eines vielpaarigen Kabels als informationstheoretische Grenze f?r die ?bertragbare Datenrate berechnet, wenn Nah- und Fernnebensprechst?rungen auftreten. Die Kapazit?t symmetrischer Aderpaare in bidirektional betriebenen Kabeln wird insbesondere
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
13

AKAR, Kaan, and Özlem ÖZANLİ. "Moğol Sosyal Hayatındaki Bazı Terimler Hakkında Bir İnceleme: Obog-Bogol- Tarhan-Küriyen- Agil-Noyan-Nöker." Dünya İnsan Bilimleri Dergisi 2023, no. 2 (2023): 112–26. http://dx.doi.org/10.55543/insan.1219105.

Full text
Abstract:
XIII. yüzyıl Batı Dünyası, Doğu Avrupa ve Rusya’nın istilası sonucunda Asya tarihinin kadim milletlerinden biri olan Moğolların farkına varmıştır. Cengiz Han’dan önce konfederasyon şeklinde boylar halinde örgütlenip daha çok Türklerin kurdukları devletlerde yaşamlarını sürdüren Moğollar, geleneksel bozkır kültürüne uygun olarak şekillenen yaşamları dolayısıyla Türklere benzetilmekte hatta zaman zaman da karıştırılmaktadır. Moğolların sosyal hayatlarının Yasun, Obog ve İrgen adlarındaki sosyal yapılardaki akrabalık bağı üzerinde şekillendiği görülmektedir. Yasunlar (Kemik) birleşerek Obogları (
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
14

Gülensoy, Tuncer. "Altan Topçi III." Belleten 51, no. 199 (1987): 19–66. http://dx.doi.org/10.37879/belleten.1987.19.

Full text
Abstract:
"Moğolların Gizli Tarihi" adlı eserden sonra en önemli Moğol tarihi olan Altan Topçi, XIII. yüzyıl Moğol tarihini ve Moğollar hakkında efsanevî şecereden başlayarak Ögedei zamanına kadarki en eski bilgileri içine almaktadır. Altan Topçi, Türkiye'de ilk defa tarafımızdan ele alınmış, Moğolca aslı ve R.C. Bowden'in İngilizce tercümesi karşılaştırılarak Türkçeye tercüme edilmiştir. Eserin 1-21. paragrafları, "BELLETEN"in 152. sayısında; 22-96. paragrafları da yine "BELLETEN"in 196. sayısında yayınlanmıştır. 152. sayıda Altan Topçi ve nüshaları hakkında geniş bilgi verilmiş; ayrıca, eserin Moğol y
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
15

Yılmaz, Ali. "BENÎ HİLÂL KABİLELERİNİN KUZEY AFRİKA’YA GÖÇ TARİHİ VE BÖLGENİN KÜLTÜR MEDENİYETİNE KATKISI." Kilis 7 December University Journal of Theology 12, no. 1 (2025): 107–33. https://doi.org/10.46353/k7auifd.1618759.

Full text
Abstract:
Hz. Ömer zamanında başlayan Kuzey Afrika’nın İslamlaşma serüveni, Hz. Osman zamanında yoğunlaşarak devam etmiştir. Kuzey Afrika’ya ilk yerleşen müslümanlar Ehl-i beytten olup ilk etapta onların peygamber sevgisi Müslüman olmalarını kolaylaştırmıştır. Hz. Osman’ın şehit edilmesinden sonra bir süre ınkıtaya uğrayan fetih hareketleri Emevîlerin iktidara gelmesi ile daha çok karadan gerçekleşerek yoğunlaşmıştır. Bu tarihten sonra Kuzey Afrika yerli halkı Berberîler, kalabalık bir şekilde İslam’ı kabul etmeye başlamışlardır. Müslüman Arapların Kuzey Afrika’da iskân etmeye başlamalarıyla İslamlaşma
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
16

DERİN PAŞAOĞLU, Derya. "ALTIN ORDA HANLIĞI’NDA “SARAY”IN BÜYÜK HATUNU: TAYTUĞLI HATUN." Karadeniz İncelemeleri Dergisi 17, no. 35 (2023): 101–20. http://dx.doi.org/10.18220/kid.1380295.

Full text
Abstract:
Araştırmanın amacı: Altın Orda Hanlığı’nda, Özbek Han’ın eşi Taytuğlı Hatun’un kimliğinin yanı sıra Özbek Han, Canıbek Han, Berdibek Han dönemlerinde ve sonrası taht kavgalarında siyasi statüsünün ve Hanlığın tarihine etkisinin tespit edilmesidir. Araştırma materyalleri: Altın Orda Hanları’nın ve Taytuğlı Hatun’un vermiş olduğu yarlıklar, Altın Orda tarihini aydınlatan Cengiznâme nitelikli yerli kaynaklar, seyyah notları ve diğer ana kaynaklardır. Taytuğlı Hatun’un kimliğini, Altın Orda Hanlığındaki statüsünü ve siyasi yaşamdaki yerinin tespiti nitel bir çalışma olup, ana kaynakların incelener
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
17

Mizrap, POLAT. "Hz. Muhammed’in Kabile Reislerini İslam Toplumuna Kazandırma Çabaları: Durumun Ebû Sufyân İbn Harb Örneğinden Yola Çıkılarak Tahlili." Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 49, no. 2 (2008): 185–96. http://dx.doi.org/10.1501/ilhfak_0000000974.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
18

Demir Sarı, Safa. "İbn Haldun Düşüncesinde Cahiliye Dönemi Toplumsal Yapısı." Akademik Siyer Dergisi, Cahiliye Özel Sayısı (December 15, 2024): 186–99. https://doi.org/10.47169/samer.1568841.

Full text
Abstract:
Bu çalışmada Cahiliye Dönemi toplumsal yapısını İbn Haldun’un düşünceleri üzerinden değerlendirmek amaçlanmıştır. Yöntem olarak literatür taramasının tercih edildiği bu çalışmada İbn Haldun’un Kitabü’l-İber adlı eseri üzerinden Cahiliye dönemi toplumsal yapısı sosyolojik açıdan değerlendirilmiştir. Kitabü’l-İber‘in giriş bölümü olan Mukaddime ve ikinci bölümünde yer alan siyer anlatımı referans alınmıştır. Buna göre İbn Haldun’un düşüncesinde merkezî öneme sahip “asabiyet” ve onu temellendirirken öne çıkardığı “bedevîlik” ve “hadarîlik” kavramları Cahiliye Dönemi toplumsal yapısını açıklar nit
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
19

Derin Paşaoğlu, Derya. "Heritage Inherited from Steppe Culture and Golden Horde Khanate: Tribal Aristocracy and Karachu Beys in the Crimean Khanate." Crimean Historical Review, no. 1 (June 2021): 51–82. http://dx.doi.org/10.22378/kio.2021.1.51-82.

Full text
Abstract:
The tribal aristocracy in The Golden Horde Khanate and its successors, shaped by the steppe culture, developed with the elements inherited from the ancient heritage of geography. Since the Asian Hun State, the legacy of four numbers, which has come to the forefront in political, military and social life, has found its place in the name of the Four Beys System / Four Karaçu Beys. The four beys system has become one of the essential elements of the administration in addition to the Khanate position in the Crimean Khanate. The beginning of this system is based on the 4000 soldiers given to Cuçi i
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
20

BARLAK, Yasemin. "Jarīr b. ʿAbdallāh al-Bajalī: His Tribe and Relationship with the Prophet, and Role in Apostasy Cases". Abant İzzet Baysal Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 10, № 1 (2022): 95–115. http://dx.doi.org/10.33931/dergiabant.1069717.

Full text
Abstract:
Mekke’nin fethinin ardından farklı bölgelerden Hz. Peygamber’e bağlılık bildirmek için Medine’ye gelen Arap kabileleri içerisinde Yemenli kabilelerden biri olan Becîle kabilesi ve lideri Cerîr b. Abdullah el-Becelî de bulunuyordu. Hz. Peygamber, Cerîr’i Medine’deki Müslümanlara tanıttı, insanların onu benimsemelerini ve ona saygı duymalarını sağladı. Onu diğer kabile liderlerine örnek olarak gösterdi ve yanında tuttu. Cerîr, Hz. Peygamber’den aldığı talimatla Yemenlilerin en meşhur putlarından biri olan Zülhalesa’yı imha etti. İslam’a girip Hz. Peygamber’in devletine tabi olduktan sonra dinine
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
21

İNAL, İbrahim Hakkı, and Mehmet SEVER. "Cemîl Sıdkî ez-Zehâvî’nin el-Fecru’s-Sâdık Adlı Eseri Özelinde Vehhâbîlik Eleştirisi." Eskiyeni, no. 50 (September 30, 2023): 877–900. http://dx.doi.org/10.37697/eskiyeni.1282005.

Full text
Abstract:
18. 18. asrın ortalarında ortaya çıkan Vehhâbîlik, İslam düşüncesinde geleneksel dinî anlayışa tepkiselliği ile dikkat çeken bir akımdır. Kurucusu Muhammed b. Abdülvvehâb’ın görüşleri, bid‘at merkezli bir düşünceden hareketle, Müslüman toplumun yüzyıllara dayanan dinî anla- yışını inkâr etmek üzere inşâ edilmiştir. Bu doğrultuda Vehhâbîlik, küfür alameti kabul ettiği kurum ve yapıları ortadan kaldırmayı yapısal bir karaktere dönüştürmüştür. Bu çalışma, Vehhâbîliğin Irak’taki faaliyetlerinden rahatsız olan Iraklı şâir Cemîl Sıdkî ez-Zehâvî’nin (ö. 1936) Vehhâbîlik hakkında eleştirel risâlesini
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
22

Karakuş, Nadir. "Halife II. Yezid Üzerinde Etkin Bir Şarkıcı Cariye: Hubâbe." İdrak Dini Araştırmalar Dergisi 4, no. 1 (2024): 1–33. http://dx.doi.org/10.62297/idrak.1422632.

Full text
Abstract:
İslâm tarihinin en kısa süren iktidarlarından birisi olmasına rağmen en geniş sınırlara ulaşan devlet, Emevîler olmuştur. Paris yakınlarından Çin hudutlarına kadar yayılmayı başaran bu önemli devlet, bazı olumsuzluklar ve yönetim zafiyeti sebebiyle yaklaşık doksan yıl sonra, sona ererek yıkılmıştır. Emevîlerin inkırazı ile ilgili kabile asabiyetinden mevâlî politikasına kadar pek çok konuda araştırma yapılmasına rağmen, onların eğlence ve sefahata olan meyillerinin devletin yıkılmasına sebep olduğuna dair kayda değer bir çalışma olmamıştır. Bu konu, şarkıcı bir cariye olan Hubâbe üzerinden ele
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
23

Tuğluk, Mehmet Emin. "Türkçe soyadları üzerine yapılan çalışmalara toplu bir bakış." RumeliDE Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi, no. 30 (October 21, 2022): 366–80. http://dx.doi.org/10.29000/rumelide.1192529.

Full text
Abstract:
Kişinin kendisini, ailesini, kabilesini veya bağlı olduğu topluluğu belirtmek için genellikle adının önüne veya ardına kendisini, ailesini, mesleğini veya bilinen bir özelliğini belirten bir ad eklenir. Kişinin ailece bilinmesini sağlayan özel adından sonra gelen ve aile adı olarak tanımlanan soyadları, gelenek ve kültürü yansıtmanın yanı sıra kültür aktarıcısı görevi de görür. Soyadlarının kullanımı kimi toplumlarda yasalarla zorunlu kılınmıştır. Kimi toplumlarda ise bir zorunluluk olmamasına rağmen soyadları kişiler arasında isim karışıklığının önüne geçmek için kullanılmaktadır. Türkler tar
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
24

HİZMETLİ, Mustafa. "Hıtat Geleneğine Modern Bir Katkı: Salih Ahmed Ali’nin Hıtatu’l-Basra Adlı Eseri ve Kaynakları." Selçuk Üniversitesi Selçuklu Araştırmaları Dergisi, no. 18 (May 29, 2023): 1–24. http://dx.doi.org/10.23897/usad.1319082.

Full text
Abstract:
İlk Müslüman fetihleri sonrasında yeni kurulan şehirlerde bir kabile veya kabileler topluluğuna verilen isim olan hıtat kelimesi, sonraları bu şehirler ve mahallelerindeki bina ve yapıların tanıtımı için yazılan eserlere de ad olmuştur. Bilinen ilk hıtat kitabı Heyasem b. Adi tarafından yazılmış olmakla birlikte İbn Abdülhakem’den itibaren Mısırlı müelliflerin öne çıktığı bir alan haline gelmiştir. Mısır hıtat yazıcılığı geleneğini zirveye taşıyan ve ismi türle özdeşleşen Hıtatu’l-Makriziyye müellifi Makrizî olmuştur. Hıtat yazıcılığı türünün önemini, anlamak için Makrizî’nin eserinin yazılış
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
25

Şahin, Mert. "Hindistan’daki Kalenderi Derviş Tasvirleri." Palmet Dergisi, no. 7 (March 29, 2025): 59–71. https://doi.org/10.62425/palmet.1625838.

Full text
Abstract:
Tasavvuf, İslam’ın zuhur ettiği ilk yüzyıl içerisinde vuku bulan siyasi, toplumsal, ekonomik ve kültürel değişimler neticesinde oluşmaya başlamıştır. Dört Halife devrinin sona ermesiyle İslam coğrafyasındaki toplulukların siyasi ve toplumsal çekişmeleri, akabinde gelen Emevî devrinde Arap kabile üstünlüğünün kabul görmesine yol açmıştır. Bu üstünlük, Gayri Arap Müslümanlar üzerinde baskı kurmaya başlamıştır. Başlayan bu baskı, Abbasi devrinde de muhtelif sebeplerle devam etmiştir. Baskılara karşı bir mistik direniş veya tepki olarak tasavvufun güçlenmesine sebep olmuştur. Siyasi ve toplumsal k
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
26

Demirci, Abdurrahman. "İslam’a Davet Yolunda Bir Lanet-Rahmet Çelişkisi Örneği (Davet Mektuplarına Verilen Olumsuz Tepkilere Yönelik Hz. Muhammed’in Bedduaları)." Akademik-Us, no. 17 (May 31, 2025): 131–50. https://doi.org/10.70971/akademikus.1685353.

Full text
Abstract:
Bu çalışma, milâdi 7. asırda Arap yarımadasındaki önemli kabile liderleri ve kralların, bölgedeki imparatorların İslâm’a davet mektuplarına yönelik gösterdiği sert tepkileri ve Hz. Muhammed’in bunlara beddualarını içeren rivayetlerin tarihsel gerçekliğini incelemektedir. İslam tarihi, siyer ve hadis kaynaklarında söz konusu liderlere gönderilen mektup ve elçi rivayetleri geniş yer tutmaktadır. İslam’ın tebliğ sürecinin yer aldığı bu rivayetleri içeren kaynaklarda davet mektuplarına ve elçilere verilen olumlu cevaplar ve lütufkâr karşılıklar, genelde risâletin hakikatine dair birer delil olarak
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
27

Tezcan, Mehmet. "Turkmeniada Hüküm Süren Önemli bir Kabile Olarak Sakaların (A)Parni Boyu ve Bunun, İranın Kuzey-Doğu Bölgesi Horasandaki Apar Bölgesi ile Alâkası." Cedrus 2 (June 30, 2014): 55. http://dx.doi.org/10.13113/cedrus.201406454.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
28

TUNA, Sedat. "Emevîler Dönemi’nde Siyasi Yaşam ve Edebiyata Etkisi Siyasi Şiir." Trabzon İlahiyat Dergisi 9, no. 2 (2022): 357–401. http://dx.doi.org/10.33718/tid.1187431.

Full text
Abstract:
Emevî Devleti siyasî yaşam şartlarının ve yaşam şekillerinin değişikliğe uğradığı, Arap’ın Arap olanla mücadelesi sonucu kurulan Sahâbe ve Tâbiîn’in daha hayatta olduğu kısa ömürlü hanedan devleti dönemidir. İslâm tarihinin en önemli aşamasını oluşturan bu dönemin en belirgin ve ayırıcı özelliği yaşanan siyasî, fikrî ve askerî olaylarıdır. Câhiliye Dönemi’nde olduğu gibi bu dönemde de kabilelerle ve soyla övünme “asabiyet” zirveye ulaşmıştır. Kabilelerle övünmenin öncü kuvveti kabilesinin lideri konumunda olan kabile şairidir. Bu dönemde şiir hizip mücadelelerine hizmet ederek şairler arasında
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
29

Kılıç, Ensar. "Sayı Adlarının Nörosemantik Altyapısı." Uluslararası Beşeri Bilimler ve Eğitim Dergisi 11, no. 24 (2025): 64–80. https://doi.org/10.59304/ijhe.1649771.

Full text
Abstract:
“Dil edinme becerisi” ve sayısal yeteneğin kökenini oluşturan “büyüklük hissi”, birbirleri ile doğrudan ilişkili altyapılardır. Sayıların dil bilimsel alanı kullanan ögelerden en büyük farkı her sayma sayısının "ardıllık ilişkisi" içerisinde düzenlenebilmesidir. Bu sayede sayılar sonsuzluğun dilimlere ayrılabilmesini sağlamaktadır. Fakat sayılarla yapılan tüm bu bilişsel işlemler, dil bilimsel bağlamın içerisinde ve dil tabanlı nörosemantik süreçlerin oluşturduğu ekosistemde meydana gelmektedir. Bu da sayı adlarının doğdukları toplumun kültürel yapısı, ihtiyaçları ve yaşam koşullarından bağıms
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
30

Turan, Resul. "Romanov Hanedanı’nın 300. Yıldönümü Törenleri: Kafkasya’da Meşruiyet, Propaganda ve Kimlik Politikaları." Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 12, no. 1 (2025): 121–32. https://doi.org/10.34086/rteusbe.1706495.

Full text
Abstract:
Rus İmparatorluğu’nu yöneten Romanov Hanedanı’nın 300. yıldönümü, 1913 yılında görkemli törenlerle kutlanmıştır. İmparator II. Nikolay ve ailesi, düzenledikleri bir dizi geziyle yurt genelinde halkla bir araya gelmiştir. Başkentin caddelerinde askerî geçitler, temsiller ve konserler gibi etkinlikler gerçekleştirilmiş, katedrallerde ise şükran ayinleri düzenlenmiştir. Bu törenlere Rusya’nın farklı bölgelerinden din adamları, kabile reisleri, hanlar, beyler, emirler, prensler gibi önemli isimler katılmıştır. Kafkasya, İmparatorluk geneline yayılan kutlamaların önemli bir merkezi olmuştur. Kafkas
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
31

Altuntaş, Hacı Mehmet. "Câhiliye Dönemi Arap Şiirinde Mersiyenin İlk Örnekleri: Besûs Savaşı Çerçevesinde Mühelhil b. Rebîa’da Mersiye Teması." Journal of the Near East University Islamic Research Center 9, no. 1 (2023): 31–45. http://dx.doi.org/10.32955/neu.istem.2023.9.1.03.

Full text
Abstract:
İslam öncesi Arap toplumunda ve Hz. Peygamber’in Medine merkezli sosyal politik düzeninde, adam öldürmeler başta olmak üzere, hukuksal pratikler bu çalışmanın temel problemini oluşturmaktadır. Bu çalışmada, Câhiliyye döneminde hukukun uygulanışı İslam’ın doğuşuna değin Arap yarımadasında yaygın geçerli geleneksel pratiğe karşılık gelecek şekilde değerlendirilmektedir. Çalışmada İslami dönem hukuk uygulamaları Hz. Peygamber’in vefatına kadar olan dönemde gelişen ve gerçekleşen hukuki pratikleri kapsayacak şekilde incelenmektedir. Makale İslam öncesinde hukukun uygulanışı ile Hz. Peygamber dönem
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
32

Majstrović, Matislav, and Petar Sarajčev. "Naponske prilike uzduž samonosivog optičkog kabela ovješenog na stupove visokonaponskog voda." Journal of Energy - Energija 52, no. 3 (2003): 195–99. https://doi.org/10.37798/2003523561.

Full text
Abstract:
U novije vrijeme došlo je do demonopolizacije u elektroenergetskom i telekomunikacijskom sektoru, što je dodatno otežalo dobivanje novih ili proširenje postojećih koridora. Zbog toga se sve češće optički kabeli postavljaju na stupove visokonaponskih vodova. Ovi kabeli se nalaze u jakom električnom polju, pa svako onečišćenje njihovog plašta može dovesti do oštećenja istih. U članku se analiziraju naponske i strujne prilike uzduž onečišćenog plašta samonosivog optičkog kabela bez metalnih dijelova, koji je ovješen na čeličnorešetkaste stupove visokonaponskog voda.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
33

Lange, Christoph, and Andreas Ahrens. "Kanalkapazität vielpaariger symmetrischer Kupferkabel, Teil II: Ausnutzung der Fernnebensprechwege." Facta universitatis - series: Electronics and Energetics 19, no. 3 (2006): 355–70. http://dx.doi.org/10.2298/fuee0603355l.

Full text
Abstract:
(nemacki) In den vielpaarigen symmetrischen Kupferkabeln der Ortsnetze begrenzt das Nebensprechen wesentlich die erreichbare ? bertragungskapazit?t. In einem zugeh ?rigen ersten Teil dieses Beitrages wurde die Kapazit?t von symmetrischen Leiterpaaren innerhalb vielpaariger Kabel bei St?rung durch Nah- und Fernnebensprechen in bidirektional betriebenen Kabeln sowie bei alleiniger Fernnebensprechst?rung in unidirektional genutzten Kabeln berechnet. In diesem zweiten Teil des Beitrages wird f?r unidirektional betriebene Kabel der Blickwinkel ver?ndert und die Kanalkapazit?t daf?r berechnet, dass
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
34

Özcan, Emre. "Emile Durkheim ve Gabriel Tarde’ın Devlet Sosyolojisi Analizlerine Karşılaştırmalı Bir Bakış." Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 24, no. 4 (2024): 1655–74. https://doi.org/10.18037/ausbd.1448790.

Full text
Abstract:
Emile Durkheim ile Gabriel Tarde’ın, sosyolojinin bağımsız bir disiplin haline gelmesi noktasında yürüttüğü tartışmalar, genellikle doğa bilimleri-sosyal bilimler ayrımı, sosyoloji psikoloji ilişkisi, biyolojinin sosyolojiye etkisi gibi başlıklarla değerlendirilmektedir. Bu tartışmaların odağının sosyolojinin kendisini karakterize etme biçimi olduğu dikkate alındığında, sonraki çözümlemelerin bu ve benzeri başlıklar üzerinden ilerlemesini olağan karşılamak gerekir. Fakat sosyolojinin kurucu isimleri olarak görülen bu düşünürlerin, siyaset sosyolojisi alanında da birçok esere, kuramsal çözümlem
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
35

Kılıç, Hasan. "Nüzûl Dönemi Servet Algısının Mekkî Ayetlerdeki Yansımaları." Theosophia, no. 3 (December 27, 2021): 141–64. https://doi.org/10.5281/zenodo.5806618.

Full text
Abstract:
Servet maddi refah ve zenginliğin yanı sıra aile, akraba, kabile gibi insana destek veren toplumsal grup ve kitleleri kapsamına alan bir kavramdır. Mekke müşrikleri İslam davetine icabet eden ilk neslin özellikle köle ve fakir kimselerden oluşmasını yadırgamış, bu durumu hicret öncesi dönemde polemik malzemesi haline getirmişlerdir. Bu itibarla maddi refah ve güçlerini haklılıklarına, Allah nezdinde şerefli bir konuma sahip olduklarına vurgu yapan en belirgin emare olarak dillendirmişler, bu gibi imkânlardan mahrum kalan Hz. Peygamber ve müminler
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
36

Aykol, Ufuk. "ŞAHİN GERAY HAN’IN ASKERÎ REFORM GİRİŞİMLERİNE DAİR." Genel Türk Tarihi Araştırmaları Dergisi 7, no. 14 (2025): 431–40. https://doi.org/10.53718/gttad.1632535.

Full text
Abstract:
1774 yılında imzalanan Küçük Kaynarca Antlaşması ile Kırım Hanlığı müstakil bir devlet olarak tanınmıştır. Bu süreçte Kırım’daki Geray Sultanlar ve arasında tahta mücadelesi yaşandı. Nitekim Rus askerî desteğini alan Şahin Geray Han, 1777 senesinde tahta çıktı. Bu destek onun hükümdarlığı sırasında da tahtını korumasını sağladı. Bu sayede 1783 senesine kadar tahtını koruyabilen Kırım hanı, orduyu modernize etmek için reform girişimlerinde bulunmuştur. Bu reformların temel amacı, Kırım Hanlığı’nı modern bir devlet yapısına kavuşturarak, Avrupa tarzı düzenli bir ordu kurmaktı. Geleneksel bozkır
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
37

Santica, Ivo. "Deset podmorskih trasa - sto kilometara podmorskog kabela 35 kV - deset godina pogonske eksploatacije podmorskog dijela programa "Jadranski otoci 35 kV"." Journal of Energy - Energija 52, no. 5 (2003): 313–19. https://doi.org/10.37798/2003525570.

Full text
Abstract:
Skoro deset godina eksploatacije objekata HEP-ovog programa "Jadranski otoci 35 kV" obvezuje na kratak stručni osvrt.Ovim člankom pokušat će se sistematizirati iskustva najspecifičnijeg dijela programa, a to su podmorski kabeli. U ovaj diouloženo je približno sto milijuna kuna. Sto kilometara podmorskog kabela položeno je na deset različitih dionica od otokaLošinja do otoka Mljeta. U samo godinu dana napravljeni su pripremno istraživački radovi, ishođene lokacijske i građevinskedozvole, projektirane trase, odabran proizvođač i položeni kabeli. Timski vođena, grupa HEP-ovih specijaliziranih str
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
38

Erdoğan Şamlıoğlu, Esra. "İlk Beyt-El (Tanrı Evi) Kâbe: Tarihi, İçindeki Görsel ve Figürleri, Kur’an’daki Yansımaları." Eskiyeni, no. 53 (June 30, 2024): 513–31. http://dx.doi.org/10.37697/eskiyeni.1377987.

Full text
Abstract:
Yeryüzünün ilk mabedi, Allah’ın yeryüzündeki evi, İslam dininin kıblesi olarak Kâbe, Kur’an ayetlerinin indiği, İslam dininin temellerinin şekillendiği coğrafyanın en eski mabedi olması bakımından dikkat çekmektedir. İslam öncesi dönemde Kâbe’nin konumu, Arap toplumu içinde bulunduğu durumu ve kutsal bölgesinde yer alan figürlerin ve resimlerin taşıdığı sembolik manaları araştırmak bu bağlamda elzem olmaktadır. Kâbe, rivayetlerde yer alan veriler ışığında incelendiğinde harem bölgesinde 360 kadar farklı kabile ve dine sahip insanların putlarını, tanrı Baal ile ortak özellikleri bulunan ve Mekk
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
39

Meltem, Kekevi, and Muhammed Dualı Şir. "Kuzey Amerika Yerlilerinin Geçiş Törenleri Üzerine Bir İnceleme." Tokat İlmiyat Dergisi 8, no. 2 (2020): 819–34. https://doi.org/10.5281/zenodo.4399294.

Full text
Abstract:
Kuzey Amerika kıtasında insan varlığının başlangıcı, günümüz Kızılderililerin atalarının, üç göç dalgası şeklinde, Bering Boğazı’nı geçmek suretiyle bölgeye geldikleri savına dayanmaktadır. Jeolojik araştırmaların sonuçlarına göre, buzullar, Buzul Çağı’nda, deniz seviyesine inerek Bering Boğazı boyunca karadan bir köprü oluşturmuştu. Son tahminlere göre Wisconsin veya son buzul döneminde, deniz seviyesi neredeyse yüz kırk metreye düşmüştü ve bu düşüş binlerce kilo
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
40

Saygın, Emine Pınar, and Nezihe Figen Ersoy Arca. "Dijital Kabile Kültüründe Satın Alma Davranışını Etkileyen Grup Dinamiklerini Anlamaya Yönelik Netnografik Bir Araştırma (A Netnographic Research to Understand Group Dynamics Affecting Purchasing Behavior in Digital Tribe Culture)." Journal of Business Research - Turk 12, no. 1 (2020): 281–303. http://dx.doi.org/10.20491/isarder.2020.842.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
41

BAYRAKTAR, Muhammet Mustafa, and Saliha BOZER BAYRAKTAR. "The Use of Visual Materials in the Teaching of the Prop-het's Life: An Example of Islamic Miniature Art." Eskiyeni, no. 50 (September 30, 2023): 769–98. http://dx.doi.org/10.37697/eskiyeni.1288997.

Full text
Abstract:
Hz. Peygamber’in etkin bir şekilde öğretilmesiyle İslam dininin doğru anlaşılması arasında anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. Bu bağlamda Hz. Peygamber’i öğretirken nelerin anlatıldığı kadar nasıl anlatıldığı da önem arz etmektedir. Bu araştırmanın amacı, Hz. Peygamber’in hayatının öğretiminde İslam Minyatür Sanatının kullanım imkânını araştırmaktır. Çalışmanın verileri doküman incelemesi yoluyla toplanmıştır. Öncelikle İlköğretim ve Ortaöğretim Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi dersi öğretim programları incelenmiştir. Hz. Peygamber’in Hayatının öğretimine ilişkin kazanımlar tespit edilmiş ve listel
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
42

Padayodi, Cécile M. "Kabiye." Journal of the International Phonetic Association 38, no. 2 (2008): 215–21. http://dx.doi.org/10.1017/s0025100308003496.

Full text
Abstract:
Kabiye is a Gur (Voltaic) language that belongs to the Eastern Grusi (also Gurunsi) sub-branch of Central Gur, which in turn sub-branches from Gur that is part of the greater Niger-Congo language family (Naden 1989: 147). The number of native Kabiye speakers is estimated at 730,000, with approximately 700,000 speakers living in Togo, 30,000 in Benin, and a very small number in Ghana (Grimes 2000: 242). The original homeland of the Kabiye people is in Northeastern Togo, with the region of Kozah serving as the community's cultural center. From the early 20th century, however, the community began
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
43

Essizewa, Komlan Essowe. "The Vitality of Kabiye in Togo." Africa Spectrum 44, no. 2 (2009): 53–76. http://dx.doi.org/10.1177/000203970904400203.

Full text
Abstract:
In Togo, speakers of Kabiye have been in contact with the speakers of Ewe for several decades due to migration. As a result of this language contact, many members of the Kabiye speech community have become bilingual in Kabiye and Ewe. There have been a number of claims that Kabiye “est une langue en péril” (Aritiba 1993: 11). These claims have been based mainly on the observation of Kabiye speakers in Lomé and other major cities, where younger speakers seem to be losing their mother tongue to the benefit of Ewe. However, the extent of the loss of Kabiye is not well known because no extensive s
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
44

KARADAĞ, Nazım. "İbn Haldun'un Umran İlminde Medeniyet." ESAR- Eğitim ve Sosyal Bilimler Araştırmaları Dergisi 2, no. 2 (2021): 40–59. https://doi.org/10.5281/zenodo.12585551.

Full text
Abstract:
Birlikte yaşayan ve yaşamı paylaşan insanoğlu, medeni ve sosyal bir canlıdır. Varlıklarını refah ve güven içinde sürdürebilmek için insanlar bir araya gelerek birlikteliklerini; grup, kabile, halk, toplum, millet, devlet, medeniyet vb. kavramlar ile pratiğe dökerler. Çalışmamızda daha çok toplum ve medeniyet sözcüklerine yer verilecektir. İnsanların bir araya gelerek oluşturdukları toplumun amacı; daha iyi bir yaşam için medeniyet kurmak, kurdukları medeniyeti geliştirmek ve miras olarak sonraki nesillere aktarmaktır. İnsanoğlunu
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
45

HOCAOĞLU, Öznur. "İslam Tarihinde İz Bırakan Bir Kabile: Beni Hanife Kabilesi ve Hz. Peygamberle İlişkisi." Journal of Analytic Divinity, December 15, 2022, 104–21. http://dx.doi.org/10.46595/jad.1184380.

Full text
Abstract:
Yemâme’de yaşayan Benî Hanîfe, jeo-politik konumu ve verimli arâzilerinin yanı sıra mensupları ile meşhur bir kabiledir. Hz. Peygamber’in İslâm’a davetine en sert tepki veren kabile olarak bilinir. Bu makale Benî Hanîfe hakkında biyografik bir çalışmadır. Bu çalışmada İslâm Tarihi genelinde ve Hz. Peygamber devri özelinde Benî Hanîfe’nin yeri ortaya konulmaya çalışıldı. Tarihe yalancı peygamber fitnesi ile geçen Müseylimetülkezzâb ve onun kavmindeki etkisi üzerinde duruldu. Kabilenin olumlu yönünü yansıtan ve Peygamberden hiç ayrılmayan Sahâbî Sümâme b. Üsâl hakkında bilgi verildi. Benî Hanîfe
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
46

Karaduman, Yakup. "BENÎ HİLÂL’İN İFRÎKİYE GÖÇÜ VE SİYASÎ SONUÇLARI BAKIMINDAN DEĞERLENDİRİLMESİ." Bingöl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, October 31, 2024. https://doi.org/10.34085/buifd.1540067.

Full text
Abstract:
Benî Hilâl, Necid bölgesinde ikamet eden bedevî mizaçlı bir kabileydi. Bu kabile İslam’ın ilk yıllarında Müslümanlarla savaşmıştır. Huneyn savaşından sonra Müslüman olan kabile, İslam fetih hareketlerine katılıp Şâm, Irak ve İran fetihlerine iştirak etmiştir. Fethin ardından Hicaz bölgesindeki kabile mensuplarının ekseriyeti Şâm ve Irak’a göçmüştür. Emevîler ve Abbâsîler dönemlerinde Horansan bölgesinde de etkin olan kabile üyeleri, devlet yönetimiyle sorunlar yaşamıştır. Karmatîlerle beraber hareket etmelerinden sonra Hac kervanlarına saldırılarını arttıran kabile mensupları, Müslümanların ko
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
47

Acar, Betül. "Kabile Pazarlaması: Bir Marka Üzerine Pilot Araştırma." Uluslararası Akademik Yönetim Bilimleri Dergisi, June 26, 2024. http://dx.doi.org/10.51947/yonbil.1505077.

Full text
Abstract:
Bu çalışma, kabile pazarlaması stratejisinin teorik temellerini ve uygulamalarını incelemektedir. Kabile pazarlaması, tüketicileri klasik pazar segmentasyonu dışında tutarak benzer ilgi alanlarına ve değerlere sahip gruplar olarak ele alarak, bu gruplar içinde güçlü ve kalıcı ilişkiler kurmayı hedefleyen bir stratejidir. Bu araştırma, pazarlamanın tarihsel gelişimi, temel prensipleri ve modern pazarlama stratejileri ile birlikte post-modern pazarlama stratejilerini de kapsamlı bir şekilde ele almıştır. İstanbul'da yaşayan 21 kadın katılımcı ile yüz yüze görüşme yöntemi kullanılarak gerçekleşti
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
48

USLUER, Mehmet. "Kuruluşundan Emevîlerin Sonuna Kadar Basra’daki Ezd Kabilesi’nin Faaliyetleri." Türkiye İlahiyat Araştırmaları Dergisi, December 26, 2022. http://dx.doi.org/10.32711/tiad.1187659.

Full text
Abstract:
Soy birliğini esas alıp bir örgütlenme biçimi olarak karşımıza çıkan kabile, toplumların önemli yapı taşlarından birini oluşturmaktadır. Bu esasa bağlı olarak Arapların farklı coğrafyalara dağılarak çeşitli kabilelere ayrıldıkları görülmektedir. Bu kabileler zaman içerisinde kendi bünyelerinde birçok alt kolu barındıran büyük kabilelere dönüşmüşlerdi. Bunlar arasında Arapların güçlü ve etkili kabilelerinden Ezd kabilesi de yer almaktadır. Soyları Yemen bölgesine dayanan Ezd kabilesi mensupları zaman içerisinde farklı coğrafyalara dağılmış ve yerleştikleri yerleri kendilerine yurt edinmişti. Câ
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
49

AYTÜRE, Serpil. "ARKAİK DÖNEMDE İONİA BÖLGESİNDE KABİLE DÜZENİ." Pamukkale University Journal of Social Sciences Institute, July 15, 2020. http://dx.doi.org/10.30794/pausbed.666948.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
50

"Kabile Bölgesinde Etnogenezi: Türklerin Ortaya Çıkışı." Gaziantep Üniversitesi Ayıntab Araştırmaları Dergisi 7, no. 2 (2024): 153–89. https://doi.org/10.71353/gunaad.1522507.

Full text
Abstract:
Bu çalışmanın orijinali, Peter B. Golden’e aittir. Çalışma, Türklerin oluşumu ve tarih sahnesine çıkışına dair bilgileri dil merkezli bir çerçevede aktarmayı amaçlamaktadır. Başta Çin, Moğol ve İran medeniyetleri olmak üzere etkileşime girilen birçok medeniyetin birincil kaynak olarak öne sürdüğü yazılı kaynaklarından edinilen bilgi ve çıkarımlardan yararlanılmıştır. Çalışma, bu oluşum ve yayılımların karşılıklı olması sebebiyle Türklerin etkileşimde bulundukları toplumlardan edinimlerini de göstermektedir. Yine kültürel aktarım ve değişkenliklerin de başlangıçları ve devamlılıklarını etkileşi
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!