To see the other types of publications on this topic, follow the link: Kavsam.

Journal articles on the topic 'Kavsam'

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the top 50 journal articles for your research on the topic 'Kavsam.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Browse journal articles on a wide variety of disciplines and organise your bibliography correctly.

1

GÜRKAN, Nurdan. "STRATEJİK (GİRİŞİMCİ) BİR DURUŞ OLARAK GİRİŞİMSEL ORYANTASYON KAVRAMI." Business & Management Studies: An International Journal 5, no. 2 (September 16, 2017): 405–22. http://dx.doi.org/10.15295/bmij.v5i2.114.

Full text
Abstract:
Girişimcilik kavramı, işletmeler arasındaki rekabetin artması ile birlikte gittikçe daha önemli ve dikkat çeken bir kavram haline gelişmiştir. Literatürde ilk olarak girişimciliğin bireysel yönüne değinilmiş, daha sonraları ise işletme seviyesinde girişimcilik ile ilgili çalışmalara yer verilmiştir. Aynı zamanda, geleneksel girişimcilik modellerinden davranışsal girişimcilik modellerine geçiş ile birlikte girişimcilerin kişilik özelliklerden ziyade davranışların ön plana çıktığı görülmektedir. İşletme seviyesinde girişimcilik diğer bir ifade ile işletme girişimciliği kavramı işletmelerin girişimciliğe yönelimlerini içermektedir. İşletmelerin girişimciliğe yönelmesi de literatürde girişimsel oryantasyon olarak adlandırılmıştır. İşletmelerin varlıklarını sürdürebilme ve rakiplerinden farklılaşmayı sağlayabilme noktasında girişimsel oryantasyon kavramı çok önemli bir yere sahiptir. Bu çalışma ile, işletmelerin rekabet üstünlüğü açısından öne çıkan girişimsel oryantasyon kavramına yer verilecek ve söz konusu kavramla ilgili farkındalığın artması sağlanmaya çalışılacaktır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

ÖZPEYNİRCİ, Rabia, and Canan KIRMIZI. "ÖZ ŞEFKAT KAVRAMI VE ÖRGÜTSEL YANSIMALARI." Business & Management Studies: An International Journal 8, no. 3 (September 25, 2020): 2924–52. http://dx.doi.org/10.15295/bmij.v8i3.1559.

Full text
Abstract:
Öz şefkat Doğu felsefesinde nicedir ele alınan bir kavram olmasına rağmen Batı psikolojisinde etkileri yeni değerlendirilmeye başlanmış ve son yıllar içerisinde geniş bir çerçevede araştırmalarda kendine yer bularak önemli pozitif psikoloji kavramlarından biri haline gelmiştir. Öz şefkat ile yapılan çalışmalarda kavramın umut, mutluluk ve yaşam doyumu gibi pek çok olumlu değişken ile ilişkili olduğu gözlemlenmiştir. Örgütsel davranış literatüründe ise öz şefkate ilişkin çalışmaların sınırlı kaldığı görülmekte olup kavramın sağladığı olumlu etkilerin alana taşınması ile örgütlerin daha mutlu ve verimli çalışanlara sahip olabileceği düşünülmektedir. Bu bağlamda çalışmanın amacı; öz şefkat kavramı, boyutları ve ilişkili olduğu değişkenlerle ilgili kavramsal çerçeveyi ortaya koyarak, örgütsel davranış literatüründe kullanılabilirliğine dikkat çekmektir. Bu doğrultuda yurt dışı ve yurt içi literatür taraması yapılarak öz şefkatin genel bir kavram haritası çıkartılıp örgütsel alan içerisindeki yansımalarının kavramsal bir değerlendirilmesi yapılmaya çalışılmıştır. Bu kapsamda ele alınan araştırmalar, öz şefkatin örgütsel anlamda gerek yönetici gerekse çalışanlara katkı sağlama potansiyelini ortaya koymuştur.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Yılmaz, Zehra. "Postkolonyal Teori Bağlamında Sığınmacı Kadınlar: Suriyeli Kadın Sığınmacıların Türkiye’deki ‘Geçici’ Durumu." Kadın/Woman 2000, Journal for Womens Studies 20, no. 2 (August 22, 2019): 65–90. http://dx.doi.org/10.33831/jws.v20i2.83.

Full text
Abstract:
Bu makale postkolonyal feminist tartışmalar içinde ele alınan madun kavramı üzerinden Türkiye’deki sığınmacı kadın statüsünü tartışmaktadır. Tartışmamın amacı, sığınmacı olmanın yarattığı olumsuz koşulları kadınların erkeklerden daha katmanlı yaşadığını açığa çıkarmaktır. Bu bağlamda ‘madun’ kavramı hiçbir yerde sesi çık(a)mayan ya da duyul(a)mayan sığınmacı kadınları ifade etmek, açıklamak için kullanılan bir kavram olması vesilesiyle analizimin temel çerçevesini oluşturacaktır. Tartışmamın odağında, çoğunlukla çatışma bölgelerinden kaçan ve Türkiye’de üçüncü bir ülkeye yerleşmek üzere “geçici” olarak bulunan Suriyeli kadın sığınmacılar vardır. Bu bağlamda makale öncelikle Suriyeli kadın sığınmacıların bu ‘geçici’ olma durumundan nasıl etkilendiklerini ele almaktadır. Zira Türkiye’de, sınırlarının doğusundan bir ülkeden gelen kimseye kalıcı mültecilik statüsü verilmemektedir. Daha sonra da makalede Doğulu olmanın, geçici olarak yabancı bir devletin himayesinde bulunmanın ve kadın olmanın yarattığı birbirine geçişli dışlanma pratikleri postkolonyal feminist tartışmalarının yarattığı zeminden faydalanarak birbiriyle etkileşimi içinde değerlendirilmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

ÇİÇEK MIZRAK, Zeynep Merve. "AİDİYET VE AİDİYETSİZLİK KAVRAMLARININ MEKÂNA ÖZGÜ SANATTA İNCELENMESİ." Volume 4, Issue 2 4, no. 2 (May 20, 2021): 119–28. http://dx.doi.org/10.31566/arts.4.2.06.

Full text
Abstract:
Bireyin yaşadığı mekânla ve içinde bulunduğu toplumla ilişki kurması anlamına gelen ait olma duygusu, temel bir ihtiyaçtır. Ait olma ihtiyacını gideremeyen birey, aidiyetsizlik duygusunu; dışlanma, yabancılaşma gibi etkilerle deneyimleyerek toplumdan soyutlanmaktadır. Ait olamama duygusu, aidiyet konusunun problem olarak algılanmasının temelini oluşturur. Bu sebeple bu iki kavram birbirleri ile ilişkili olarak ele alınmıştır. Aidiyet kavramı; sosyoloji, psikoloji ve felsefe gibi disiplinlerin temel meseleleri arasındadır, sanat alanına da çeşitli dönemlerde konu olmuştur. Ait olma veya ait olamama durumlarının mekânlar ile ilişkili olmaları sebebiyle sanat alanına dair yapılan araştırmalar, mekân olgusunu ön planda tutan eserler ile sınırlandırılarak, seçilen eserler mekâna özgü sanat kapsamında incelenmişlerdir. Mekâna özgü sanat kapsamında incelenen eserler, yer için ve yer hakkında olma özelliğini taşırlar. Bu özellik, eserlerin galeri mekânları dışında; ev, sokak gibi gündelik yaşam alanı olarak nitelendirilen mekânlarda üretilmelerine sebep olmuştur. Eserlerin yaşam alanlarında üretilmeleri veya kamusal alan olarak nitelendirilen bölgelere yerleştirilmeleri, eserlerin kendilerine ait yer edindiklerini göstermektedir. Bu durum bireyin yer edinme çabası ile özdeşleşmektedir. Belirlenen eserleri üreten sanatçılar farklı ülkelerden, farklı uyruklara sahip sanatçılardır. Farklı ülkelerden çeşitli sanatçıların konuyu ele alması, meselenin her bireyi ilgilendiren, temel bir ihtiyaç olduğunu gösterir niteliktedir. Seçilen tüm eserler ev kavramı ile ilgilidir. Bazı sanatçılar kendi yaşadığı ev üzerinden aidiyet ilişkisini sorgularken, bazı sanatçılar konuyu göçmenlik meselesi doğrultusunda işleyerek ortaya koymuşlardır. Aidiyet meselesi genellikle göçmenlik meselesi olarak görülmektedir. Çalışmada söz konusu kavram, bireyin varoluşsal bir ihtiyacı olarak açıklanarak, konu hakkında üretilen eserlerin iç mekân ve dış mekân formlarında nasıl şekillendiği tartışılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

METE, Barış. "John Fowles' Nature Writing and English Romanticism." Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dergisi 59, no. 1 (June 26, 2019): 511. http://dx.doi.org/10.33171/dtcfjournal.2019.59.1.26.

Full text
Abstract:
Bu çalışma, İngiliz Romantizmi ile yirminci yüzyıl İngiliz roman yazarı John Robert Fowles'un doğa yazımının kuramsal tartışmalarında yer alan doğa yorumlamaları arasındaki ilişkinin yapısını incelemektedir. Romantik akımın İngiliz Edebiyatı'nda on sekizinci yüzyıl sonunda ortaya çıkışının, dönemin edebiyat kuramında doğa kavramının tanımlamaları açısından büyük bir gelişmeye işaret ettiği bu doğrultuda belirtilmektedir. Romantizm esas anlamda, o dönemde İngiltere'de sürdürülmekte olan edebiyat çalışmalarına doğa kavramının yeni bir algısını tanıtmıştır. Doğa kavramı Rönesans İngilteresi'nde Sir Philip Sidney'in klasik Aristocu edebiyat tanımının yorumları ile başlayarak, yazar ve eser arasındaki bağı tümüyle nitelendirmiştir. Bu bağ çerçevesinde doğa çağdaş gerçekliği, daha belirgin bir ifade ile gerçeği belirtmiştir. Bu türde klasik bir doğa kavramı, takip eden iki yüzyıl boyunca özellikle de John Dryden, Alexander Pope ve Samuel Johnson'ın tartışmaları ile İngiltere'de edebiyat çalışmalarını tekelinde tutmuştur. İlk olarak Romantizm akımıyla doğa kavramı gezegenin bütün belirleyici özellikleri ile yeryüzünü ifade etmeye başlayan bir kavram haline gelmiştir. Romantik kuram ayrıca, şairin öznelliğinin geleneksel eleştiri öğretisi karşısındaki önceliğini de vurgulamıştır. Bu çalışma bu nedenle, Fowles'un doğa yazımının aynı zamanda insanın doğayı suistimaline dikkat çekmeyi de amaçlayan Romantik bir yaklaşım olduğunu ileri sürmektedir. Fowles'un doğa yazımı aynı zamanda bu soruna olan genel kayıtsızlığa karşı bir itiraz olarak da okunmalıdır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Harmancı, Başak İlhan. "Şed Makam mı Şed İcra mı?" Rast Müzikoloji Dergisi 1, no. 1 (April 15, 2013): 22–77. http://dx.doi.org/10.12975/rastmd.2013.01.01.0003.

Full text
Abstract:
Arel-Ezgi-Uzdilek nazari sisteminin makam tasnifinde yer alan şed makam terimi, günümüzde halen tartışmalı bir kavram olmayı sürdürmektedir. Şed kavramı Safiyüddin tarafından makam manasında kullanılmış ise de, kendisinden sonra tabakat kavramının yerini alarak aktarım (transposition) anlamında kullanılmıştır. Edvârlar incelendiğinde şed makam adı altında bir sınıflandırma mevcut olmadığı görülmektedir. Gerek Şed olduğu iddia edilen makamlarda bestelenmiş eserler üzerinde Türk Mûsikîsi repertuarında yapılan incelemeler, gerekse edvarlarda yapılan makam incelemeleri Türk mûsikîsinde “şed (aktarılmış) makam” diye bir kavramın olmadığını, şed icrânın söz konusu olduğunu ortaya koymaktadır. Makalemizin amacı da halen sürmekte olan şed makam tartışmasına açıklık getirerek, şed olduğu iddia edilen makamların –makam akrabalıklarını da ortaya koyarak- başlı başına farklı seyir özellikleri olan makamlar olduğunu gözler önüne sermektir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Admân, Prof Dr Azîz Muhammed. "Bedüzzaman Said Nursî de Belagat Kavramı -Kavram Okuması ve Kur ânî Boyutları-." Katre, Uluslararasi Insan Arastirmalari Dergisi 1, no. 2 (May 1, 2016): 65–93. http://dx.doi.org/10.31120/0.2018.13.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

ÇAĞLIYAN, Çağdaş Emrah. "Bilince Duyulan Güven ve Ahlâksal Önyargılar Arasındaki Etkileşimlere Yönelik Bir Sorgulama: Herkes Kendi İçin Yaşar ve Tanrı Herkese Karşıdır." Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dergisi 58, no. 2 (December 28, 2018): 1473. http://dx.doi.org/10.33171/dtcfjournal.2018.58.2.15.

Full text
Abstract:
İnsanların soyutlama ve kavram yaratma yetisi, onların günden güne yalnızca kendi yaratımları olan bu kavramlarla kuşatılmasını getirmiş, kendi bilinçlerinin sarsılmazlığına yönelik inancını pekiştirmiştir. Böylece, olasıdır ki, insanın doğayla arasındaki uzaklık daha da aşılmaz olmuştur. Peki, bilinç doğayı açıklama gücüne sahip midir ve daha da önemlisi, bilinçli bir varlık tasarımına sahip olmak, nasıl bir ahlâk anlayışı doğurur? Günlük yaşantımızda, dağarcığımızdaki kavramların dışsal dünyayı açıkladığına yönelik inancımız tamdır. Bu dünyayı kavrama ayrıcalığına sahip olduğumuz için, onun içerdiği zorunluluklardan bağışık olduğumuzu, eylemlerimizi özgür istencimiz uyarınca belirlediğimizi düşünürüz. Ancak Friedrich Nietzsche'ye göre, bu yöndeki sanılarımız yanılgıdan ibarettir; insanların bilinç sahibi varlıklar olmalarının ve kendi kavram dağarcıklarını oluşturmalarının ardında aslında, bedensel güçsüzlükten kaynaklanan bir zorunluluk bulunur. İnsanlar, güçsüz varlıklar olarak hayatta kalabilmek için, dünyayı kendi kavramlarıyla anlamlandırmaya mecburdur; ancak bu kavramlar, doğadaki zenginliği, “aynı olmayanı aynılaştırma” yoluyla budayan ortak eğretilemelerden ibarettir. İnsan, içselleştirdiği bu gönüllü yanılgıyı ahlâksal yaşantısına da yansıtır ve ortak kabuller uyarınca başkalarını sınıflandırabileceğine, onları yargılayabileceğine inanır. Çünkü bilinç, istenç özgürlüğünü, özgür istence ilişkin düşünce ise, kişileri eylemlerinden soyutlayabileceğimize yönelik bir önkabulü içerir. Ancak Nietzsche'ye göre bu varsayım tümüyle dayanaksızdır. Çünkü kişileri eylemlerinden sorumlu tutmak, güçlü olanın gücünü dışavurmasını engelleme amacı taşır ve hınç duygusundan kaynaklanır. İnsanlar ise, gerçekleştirdikleri eylemleri ortaya koymama özgürlüğüne sahip değildir, en bilinçli görünen eylemlerin ardında dahi içgüdüsel belirlenimler vardır ve dolayısıyla doğal zorunluluğa tabidir. Çalışmamızda, Nietzsche'nin gündelik bilinç kavrayışımız ve bu çerçevede gelişen ahlâksal varsayımlarımız arasında kurduğu bağlantıyı ve bu konudaki kabullerimize yönelttiği eleştirileri irdeleyeceğiz. Bu bağlamda, incelememizde yararlanacağımız film, Herkes Kendi İçin Yaşar ve Tanrı Herkese Karşıdır (Jeder für Sich und Gott gegen Alle, Werner Herzog, 1974) olacaktır. İlk gençlik yıllarına kadar bir mahzende tutularak toplumdan yalıtılmış, böylece ortak kavram evreni ve ahlâksal kabullerden bağışık kalmış bir başkarakterin yer aldığı bu film, incelememiz için uygun bir örnek oluşturmaktadır. Bu bakımdan, söz konusu film, ilerlediğimiz izlekteki sorgulamalarımızı derinleştirdiği yönleriyle irdelenmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

SOYUÇOK, Mehmet. "Dede Korkut Hikâyelerinde İnanç Kavramı ve Bu Kavrama Yüklenen Anlamlar." Journal of Turkish Studies 12, Volume 12 Issue 18 (January 1, 2017): 545–60. http://dx.doi.org/10.7827/turkishstudies.12184.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

BAŞ, Melike. "Gazete Köşe Yazılarında 'Demokrasi' Kavramına İlişkin Metaforlar: Derlem Temelli Bir Eleştirel Metafor Çözümlemesi." Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Dergisi 58, no. 2 (December 28, 2018): 1390. http://dx.doi.org/10.33171/dtcfjournal.2018.58.2.11.

Full text
Abstract:
Bu çalışma, bilişsel dilbilim çerçevesi içerisinde 'demokrasi' kavramına ilişkin metaforik kavramsallaşmaları tespit etmeyi ve bu kavrama ait kültürel-bilişsel bir model önerisinde bulunmayı amaçlamaktadır. Çalışmanın veri tabanını oluşturmak için gazete köşe yazılarından oluşan TS Columns Corpus kullanılmıştır. Derlem içerisinde {demokrasi} kök sözcük olarak taranmış ve çıkan sonuçlardan 1500 örnek rastgele seçilerek çalışmaya dahil edilmiştir. Demokrasi kavramı ile ilişkili metaforların tespiti, yorumlaması ve açıklanmasında Charteris-Black tarafından ileri sürülen Eleştirel Metafor Çözümlemesi temel alınmıştır. Yapılan inceleme sonucu demokrasi kavramı ile ilişkili FİZİKSEL BİR NESNE, MÜCADELE, HEDEF, CANLI BİR VARLIK, KAP, YAPI, MAKİNE ve ARAÇ temel kaynak alanları tespit edilmiş ve bu alanların sayısal dağılımları hesaplanmıştır. En fazla dilsel ögeye sahip ilk dört kaynak alan ve alt alanlarına ait metaforik eşleşmeler çalışmada detaylı bir şekilde incelenmiştir. Çalışmada tespit edilen metaforlar, sosyal ve politik bir olgu olarak demokrasi kavramının Türkçede nasıl kavramsallaştığına ve bu kavramın içeriğinin farklı yönlerine dair bilgi vermektedir. Çalışmanın bulguları, insanların ne tür bir demokrasi ile yönetildiklerine dair algılarının yönlendirilmesinde metaforun işlevlerini ortaya koymaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
11

Çakmak, Nermin, and Engin Baysen. "Kavram Haritalarının Bilgi Arama Süreçlerinde Kullanılması." Bilgi Dünyası 14, no. 2 (October 31, 2013): 358–72. http://dx.doi.org/10.15612/bd.2013.126.

Full text
Abstract:
Kavram haritaları, J. D. Novak ve arkadaşları tarafından Cornell Üniversitesinde gerçekleştirilen bir araştırma programı kapsamında; Ausubel’in anlamlı öğrenme teorisine dayalı olarak geliştirilen öğretme ve öğrenme yöntemlerinden biridir. Kavram haritaları eğitim, sosyal ve doğa bilimlerinde yaygın bir şekilde uygulanmış ve değerlendirilmiş bir teknik olmasının yanı sıra daha pek çok bilim alanını da etkilemiştir. Etkilediği alanlardan biri de kütüphanecilik ve bilgi bilimi alanı olmuştur. Bu makale kapsamında kavram haritalarının sadece öğrencilerin (ilk, orta, lise, üniversite)bilgi arama süreçleri üzerine etkilerine yer verilmiştir. Literatüre göz gezdirdiğimizde kavram haritalarının bilgi arama süreçlerine etkisini inceleyen çalışmalarda; kavram haritalarının öğrencilerin bilgi arama süreçleri boyunca bilgi gereksinimlerini tanımlamalarında, araştırma konularını daraltmalarında (odak geliştirme), bilgiyi bulmalarında, organize etme ve sentezlemelerinde ve araştırma sonuçlarını yazmalarında etkili bir stratejik araç olduğu belirtilmektedir. Bu araştırmada Kavram nedir? Kavram haritası nedir? Kavram haritalarının bilgi arama süreçlerine etkisi nedir? Bilgi arama süreçlerinde kavram haritasından nasıl yararlanılır? gibi soruların yanıtı literatür ve mevcut uygulamalar içinde aranacaktır. Ülkemizde kavram haritalarının kütüphanecilik ve bilgi bilimi alanında kullanılması ile ilgili herhangi bir çalışmaya rastlanmamıştır. Dolayısıyla bu araştırma ile hem eğitim hem de uygulama alanında kavram haritalarından yararlanmanın sağlayabileceği olumlu katkılara dikkat çekilerek; bu konudaki bilincin artırılması hedeflenmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
12

Sever, Hayri, and Buket Oğuz. "Veri Tabanlarında Bilgi Keşfine Formel Bir Yaklaşım: Kısım II- Eşleştirme Sorgularının Biçimsel Kavram Analizi ile Modellenmesi." Bilgi Dünyası 4, no. 1 (April 30, 2003): 15–44. http://dx.doi.org/10.15612/bd.2003.509.

Full text
Abstract:
Eşleştirme kurallarının modelleyebilmek için biçimsel kavram analizinden faydalanılmıştır. Biçimsel kavram analizi evreni, nesneler ve özelliklerden oluşan topolojik bir yapı olarak görür. Nesneler ve özellikler arasındaki ilişkiyi kullanarak kavram adı verilen birimi tanımlar. Bir kavram bir grup nesne ve özellikten oluşur. Kavramda yer alan özellikler, kavramda yer alan nesne grubu tarafından taşınan ortak özelliklerin en büyük kümesidir. Benzer biçimde nesneler, kavramda yer alan tüm özellikleri taşıyan en büyük nesne kümesidir. Biçimsel kavram analizi kavramlar arasındaki ilişkileri incelemek ve kavram yapılarını kurmak için matematiğe dayalı biçimsel araç ve teknikleri kullanır. Bu çalışmada, eşleştirme kuralı çıkarımı ve biçimsel kavram analizi arasında bir bağlantı önerilmiş ve geliştirilmiştir. Bir eşleştirme sorgusu ile bulunan bağımlılıkların kavram yapısından elde edilebileceği gösterilmiştir. Biçimsel kavram analizi çerçevesi, eşleştirme kuralı çıkarımını ele alabilecek biçimde genişletilmiştir. Bu genişletmeyi yapabilmek için eşleştirme sorgularının özel bir biçimi olan market sepeti problemi kullanılmıştır. Bu model, eşleştirme kuralı çıkarımı algoritmalarının karmaşıklıklarını ele alabilmek için bir temel sağlamaktadır. Ayrıca, model diğer veri madenciliği problemleri için birleştirilmiş bir çerçeve oluşturmaya yardımcı olabilir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
13

Ullah, Rahmat. "Eleştirel Jeopolitik Çerçevesinde 1971-2006 Yıllarında Bangladeş’in Dış Politika Çalışmalarının Analizi." ISPEC International Journal of Social Sciences & Humanities 4, no. 5 (December 30, 2020): 535–51. http://dx.doi.org/10.46291/ispecijsshvol4iss5pp535-551.

Full text
Abstract:
1980’lı yıllarında ‘klasik jeopolitik teorisi’ni eleştirerek uluslararası ilişkiler analizinde yeni bir yaklaşım olarak (olan) ‘eleştirel jeopolitik’ kavramı ortaya çıkmıştır. Devletin farklı birim ve kuruluşlarının dış politika çalışmalarına odaklanarak bir ülkenin uluslararası alanındaki konumunu araştıran bu kavram daha sonra ‘jeopolitik’ çalışmalarında çok ilgi toplamıştır. Bu çalışmada, Bangladeş’in kuruluşundan 2006 yılına kadar dış politika çalışmaları ‘eleştirel jeopolitik’ açısından analiz edilmiş ve uluslararası ve bölgesel kuruluşlarda oynadığı roller değerlendirilmiştir. Çalışmada, soğuk savaşı döneminde ABD ve Çin’in müttefiki olan ve Güney Asya’nın en büyük Müslüman ülkesi olan Pakistan’a karşı savaşının ardından bağımsızlığını kazanan Bangladeş’in ilk yıllarındaki dış politika çalışmalarının çok başarılı olduğu görülmüştür. Özellikle uluslararası kuruluşların çok kısa bir süre içinde üyeliğinin kazanılması, Pakistan, Çin ve ABD ve Müslüman ülkelerle çok hızlı bir şekilde ikili ilişkilerin geliştirmesi ve bölgesel iş birliği çalışmaları fikrini ortaya koyması ve dünya barışının korunması çalışmalarını teşvik etmesi Bangladeş’in jeopolitik konumunu güçlendirmesini kolaylaştırmıştır. Uluslararası alandaki aktif rolü dolaysıyla Bangladeş`in kendi ekonomik çıkarlarını da elde ettiği görülmüştür.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
14

GÜRLEK, Mehmet, and Nasip DEMİRKUŞ. "Botanik Kavramları Öğretiminde, Kavram Çözümleme Tabloları, Kavram Ağları ve Kavram Haritalarının Uygulanması." Yuzunci Yil Universitesi Egitim Fakultesi Dergisi 17, no. 1 (December 25, 2020): 1391–414. http://dx.doi.org/10.33711/yyuefd.838442.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
15

Altıparmak, Kemal. "Error and misconception: Relation of fraction and part-wholeHata ve kavram yanılgısı: Kesir ve parça bütün ilişkisi." International Journal of Human Sciences 12, no. 2 (December 3, 2015): 1465. http://dx.doi.org/10.14687/ijhs.v12i2.3404.

Full text
Abstract:
<p>In this study, students’ fraction concept has been studied to reveal their errors and misconceptions. For this purpose, researchers prepared an “error and misconception diagnostic test” which consists of 34 questions about part-whole relationship (simple and compound fractions), number line, and comment. The reliability coefficient of this test is 0.86. The misconceptions diagnostic test was applied to 73 secondary school students and 113 university students. According to results, students participated in the study had five different misconceptions type about fractions. They are: Unequal partitioning misconceptions; misconceptions about the expansion and simplification of fractions; misconceptions resulting from conceiving number line in part-whole relationship; misconceptions because of using unequal parts of a whole while adding; misconceptions about adding numerators and denominators of fractions.</p><p> </p><p><strong>Özet</strong></p><p>Bu çalışmada öğrencilerin kesir konusundaki hata ve kavram yanılgıları ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Bu amaçla 37 soruluk “hata ve kavram yanılgıları teşhis testi” hazırlanmıştır. Bu test kesir konusu için parça-bütün, sayı doğrusu, yorum kısmından oluşmaktadır. Bu testin güvenilirlik katsayısı 0.86 bulunmuştur. Hata ve kavram yanılgıları teşhis testi 73 ortaokul, 113 üniversite öğrencisine uygulanmıştır. Sonuçlara göre, öğrenciler 5 tipte kavram hatasına sahiptirler. Bunlar sırasıyla; bir bütünün eş olmayan parçalara ayrılması ile ilgili kavram hatası, Parça bütün üzerinde genişletme ve sadeleştirme konusunda kavram yanılgısı, Sayı doğrusunu parça bütün olarak görme konusundaki kavram yanılgısı, Toplama işlemi için eş olmayan bütünlerin kullanılması üzerine kavram yanılgısı, Paydası eşit olmayan kesirlerde toplama yapılırken paylar toplanıp paya, paydalar toplanıp paydaya yazılan kavram hatasıdır<em>.</em></p>
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
16

Kema, Gert H. J., Els C. P. Verstappen, and Cees Waalwijk. "Avirulence in the Wheat Septoria tritici Leaf Blotch Fungus Mycosphaerella graminicola Is Controlled by a Single Locus." Molecular Plant-Microbe Interactions® 13, no. 12 (December 2000): 1375–79. http://dx.doi.org/10.1094/mpmi.2000.13.12.1375.

Full text
Abstract:
Segregation of avirulence in Mycosphaerella graminicola, a heterothallic ascomycete that causes wheat septoria tritici leaf blotch, was studied in F1, BC1, and F2 populations by inoculation assays on five wheat cultivars in the seedling stage and by amplified fragment length polymorphism and random amplified polymorphic DNA analyses. F1 was generated by crossing isolates IPO323 (avirulent) and IPO94269 (virulent). All F1, BC1, and F2 progeny isolates were virulent on the susceptible check cultivar Taichung 29 and were avirulent on the resistant check cultivar Kavkav-K4500. Avirulence segregation was observed in F1 and in several BC1 and F2 generations on the differential cultivars Shafir, Kavkaz, and Veranopolis at a 1:1 ratio. Avirulence for the three differential cultivars always cosegregated. We conclude that avirulence in isolate IPO323 is controlled by a single, seemingly complex locus.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
17

YILMAZ, Güneş, and Özgür BİYAN. "VERGİ HUKUKUNDA BİR BELİRSİZLİK: “BENZERİ MALİ YÜKÜMLÜLÜK” KAVRAMI VE BU KAVRAM AÇISINDAN BAKANLAR KURULUNA VERİLEN YETKİLERİN DEĞERLENDİRİLMESİ." M U Iktisadi ve Idari Bilimler Dergisi 38, no. 2 (December 25, 2016): 349. http://dx.doi.org/10.14780/muiibd.281421.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
18

KAYA, Nurten, and Nuray TURAN. "Concept Analysis in Nursing Science: Review." Turkiye Klinikleri Journal of Nursing 9, no. 2 (2017): 153–63. http://dx.doi.org/10.5336/nurses.2016-51198.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
19

AKBAŞ, Yavuz. "Sosyal Bilgiler Öğretiminde İnteraktif Kavram Karikatürleri ve Kavram Haritaları." Journal of Turkish Studies 11, Volume 11 Issue 9 (January 1, 2016): 53. http://dx.doi.org/10.7827/turkishstudies.9727.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
20

TANRIVERDİ, Lokman H., and Hakan PARLAKPINAR. "A Current Medical Term: Nocebo." Journal of Traditional Medical Complementary Therapies 2, no. 3 (2019): 151–59. http://dx.doi.org/10.5336/jtracom.2019-71227.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
21

YENER, Dursun. "TÜKETİCİ ÖZGÜVENİ VE HARCAMA ÖZDENETİMİ İLİŞKİSİNDE HİPEROPİNİN ROLÜ." Business & Management Studies: An International Journal 8, no. 5 (December 25, 2020): 3911–35. http://dx.doi.org/10.15295/bmij.v8i5.1619.

Full text
Abstract:
Çalışmanın amacı tüketici özgüven boyutları ile tüketicilerin harcama özdenetimleri arasındaki ilişkiyi ve hiperopi kavramının bu ilişki içerisindeki rolünü belirlemektir. Tüketici özgüveni, bir bireyin pazarla ilgili kararları ve davranışları konusunda kendini yetenekli ve güvende hissetme seviyesidir. Harcama özdenetimi, kişilerin harcamaya ilişkin düşüncelerini ve kararlarını kendi kendine uygulayacakları standartlara göre izleme ve düzenleme yeteneği olarak tanımlanmaktadır. Hiperopi kavramı ters öz denetim olarak tanımlanmaktadır. Yüksek özdenetime sahip insanların stresli durumlara karşısında davranışsal tepkilerini daha iyi yönetebilecekleri düşünülmektedir. Özgüven ve özdenetim kavramları arasında doğrudan bir ilişki bulunmaktadır. Hiperopi ve yüksek özdenetim kavramları uzun vadeli hedeflere odaklanmaktadır. Tüketici özgüveni ve hiperopi kavramları arasındaki ilişkiye literatürde yeterince yer verilmemiştir. Ancak kavramlara dair tanımlar incelendiğinde özgüven ve hiperopi kavramları arasında negatif bir ilişki bulunduğu söylenebilir. Araştırmanın örnek kütlesini 698 kişi oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında kolayda örnekleme yöntemi kullanılmış ve yüz yüze anket uygulanmıştır. Verilerin toplanması 2019 Eylül-Kasım ayları arasında gerçekleştirilmiştir. Örnek kütle içinde yer alan katılımcılar Türkiye genelinde toplam 95 farklı üniversitede öğrencidir. Tüketici özgüveni, tüketici özdenetimi ve hiperopi değişkenleri arasındaki ilişkiler belirlenirken korelasyon ve regresyon analizi kullanılmıştır. Özgüven ve özdenetim kavramları arasındaki ilişki çalışmalara konu olmuş olsa da her iki kavram üzerinde hiperopinin rolü yeterince incelenmemiştir. Araştırma sonucunda hiperopinin tüketici özgüveni ve özdenetimi ile pozitif yönde bir ilişkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Ancak özdenetim üzerindeki etkisi özgüvene kıyasla daha yüksek olduğu gerçekleştirilen analizlerden elde edilen bulgular arasındadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
22

Yerer, Handan, and Fulya Öner Armağan. "Determining the misconceptions in the Force and Motion unit with the work sheetsKuvvet ve Hareket ünitesindeki kavram yanilgilarinin çalişma yapraklari ile belirlenmesi." International Journal of Human Sciences 12, no. 2 (September 29, 2015): 858. http://dx.doi.org/10.14687/ijhs.v12i2.3391.

Full text
Abstract:
<p>The aim of this study is to determine the misconceptions with the work sheets which are prepared for “Force and Motion” unit for 8th grade students. 12 worksheets, which were prepared by researchers in line with the learning outcomes of Force and Motion unit and relevant literature, were used in the research. Developed worksheets were delivered to 25 8th grade students for 3 weeks as the specified period in the curriculum. Content analysis method was employed in data analysis so as to determine misconceptions. As a result, the misconceptions of students about the concepts in Force and Motion unit were determined. “The quantity of liquid affects ascending force,” “the ascending force affecting a floating object is greater than that object’s weight” and similar misconceptions could be given as examples to the misconceptions included in the study findings. It is believed that this study will be a useful guide for teachers and researchers who aim for determining the misconceptions in force and motion subjects.</p><p> </p><p><strong>Özet</strong></p><p>Bu çalışmanın amacı; 8. sınıf öğrencilerinin “Kuvvet ve Hareket” ünitesi için hazırlanan çalışma yaprakları ile kavram yanılgılarını belirlemektir. Araştırmada Kuvvet ve Hareket ünitesinin kazanımları ve ilgili alan yazın doğrultusunda araştırmacılar tarafından hazırlanan 12 adet çalışma yaprağı kullanılmıştır. Geliştirilen çalışma yaprakları 25, 8. sınıf öğrencisine programda belirtilen süresinde 3 hafta boyunca uygulanmıştır. Verilerin analizinde kavram yanılgılarını belirlemek amacıyla içerik analizi tekniği kullanılmıştır. Sonuç olarak Kuvvet ve Hareket ünitesindeki kavramlarla ilgili öğrencilerdeki kavram yanılgıları belirlenmiştir. “Sıvı miktarı kaldırma kuvvetini etkiler.” “Yüzen cisimlere etki eden kaldırma kuvveti, cismin ağırlığından büyüktür.” gibi kavram yanılgıları, çalışma bulguları arasında yer alan yanılgılara örnek olarak gösterilebilir. Bu çalışmanın kuvvet ve hareket konularındaki kavram yanılgılarını belirlemeyi hedefleyen öğretmen ve araştırmacılara yol göstereceği düşünülmektedir.</p>
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
23

Şat-, Nur. "KAVRAM OLARAK E-DEVLET." Journal of Academic Social Sciences 102, no. 102 (2020): 97–128. http://dx.doi.org/10.29228/asos.41488.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
24

Ay, Mustafa, and Ümmü Altın. "Misconceptions in accounting education." Journal of Human Sciences 16, no. 4 (October 18, 2019): 938–60. http://dx.doi.org/10.14687/jhs.v16i4.5710.

Full text
Abstract:
The processes of change and development experienced in every field nowadays with globalization and rapid improving technology have also presented themselves in the field of education. Changes in education have undoubtedly influenced accounting and accounting education. In order to complete and improve the deficiencies of accounting education, the misconceptions in accounting courses in accounting education should be determined and resolved. In this way, the quality of accounting education will be increased. The purpose of this practice is to investigate the existence of misconceptions in some concepts in accounting courses. A two-tier diagnostic test was developed to detect misconceptions. In this test, the first stepcoversthe demographic features. The second step consists of two stages for the detection of misconceptions; the first is made up of multiple choice and the second is open-ended 20 questions. The total of 112 4th year students of thedepartment of business administration Karamanoğlu Mehmetbey University Faculty of Economics and Administrative Sciences particapted in the present research. In the research, demographic features were analyzed in SPSS 24 package program and two-tier diagnostic test was used for misconception detection questions and the results were grouped. According to the findings of the research, students have misconceptions in some concepts. ​Extended English summary is in the end of Full Text PDF (TURKISH) file. Özet Günümüzde küreselleşme ve hızlı gelişen teknolojiyle birlikte her alanda yaşanan gelişim ve değişim süreci eğitim alanında da kendisini göstermiştir. Eğitim alanında yaşanan değişim ve gelişimler şüphesiz muhasebe eğitimini de etkilemiştir. Muhasebe eğitiminin eksiklerinin tamamlanması ve geliştirilmesi için muhasebe eğitiminde yer alan muhasebe derslerinde oluşan kavram yanılgılarının tespit edilmesi ve giderilmesi gerekmektedir. Bu sayede muhasebe eğitimi kalitesi arttırılmış olacaktır. Bu çalışmanın amacı muhasebe derslerinde geçen bazı kavramlarda kavram yanılgısının varlığını araştırmaktır. Kavram yanılgılarını tespit etmek için iki aşamalı teşhis testi geliştirilmiştir. Bu testte ilk bölümü demografik özellikler oluşturmuştur. İkinci aşamada ise kavram yanılgılarının tespitine yönelik iki aşamalı, ilki çoktan seçmeli, ikincisi ise açık uçlu 20 adet sorudan oluşmaktadır. Araştırmaya Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme bölümü 4. sınıfta eğitim gören 112 öğrenci katılmıştır. Araştırmada demografik özellikler SPSS 24 paket programında analiz edilmiş, kavram yanılgı tespit soruları için ise iki aşamalı teşhis testi kullanılmış ve sonuçlar gruplandırılmıştır. Araştırma sonucunda öğrencilerin bazı kavramlarda, kavram yanılgıları olduğu tespit edilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
25

ÖZTÜRK, Talip. "Sosyal Bilgiler Öğretiminde Kelime İlişkilendirme Testi Aracılığıyla Kavram Yanılgılarının Tespiti ve Kavram Öğretimi." Pamukkale University Journal of Education, no. 42 (January 1, 2017): 109–23. http://dx.doi.org/10.9779/puje838.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
26

KILIÇ, Sabiha, Kübra Müge ÇAKARÖZ, and Funda CİVEK. "TÜKETİCİLERİN ONLİNE SATIN ALMA KARARINDA EWOM ETKİSİNİN BELİRLENMESİ." Business & Management Studies: An International Journal 8, no. 4 (December 10, 2020): 177–203. http://dx.doi.org/10.15295/bmij.v8i4.1713.

Full text
Abstract:
Teknolojik gelişmelerin hız kazandığı günümüzde online satın alma davranışı vazgeçilmez bir hale gelmiştir. Gelişmeleri yakından takip eden inovatif işletmeler tüketicilerin online satın alma davranışlarını yönlendirebilmek için çözüm arayışına girmişlerdir. Geleneksel pazarlama yöntemlerinden ağızdan ağıza pazarlama, online platformlara taşınarak elektronik ağızdan ağıza iletişimine dönüştürülmüştür. Çalışmada ana amaç tüketicilerin online satın alma kararında eWOM’un etkisinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Ayrıca çalışmada tüketicilerin demografik özelliklerine göre internetten alışveriş yapma alışkanlıklarının farklılık gösterip göstermediği ve internetten alışveriş yapma alışkanlıkları ile eWOM etki düzeyi arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Çalışmanın amacı kapsamında eWOM kavramı açıklanmış ve bu kavrama ilişkin literatür taraması yapılmıştır. Çalışma verileri sosyal medyada uygulanan anket ile sağlanmıştır. Elde edilen datalar SPSS 23 paket programıyla çözümleme yapılmıştır. Dataların çözümlemesinde, Bağımsız Örneklem T Testi, Tek Yönlü Anova, Korelasyon ve Regresyon analizlerinden yararlanılmıştır. Çalışmada kullanılan ölçeklerin güvenilirlikleri Cronbach Alfa metoduyla test edilmiş olup, her iki ölçekte de “Yüksek Güvenilirlik” çıkmıştır. Analizler sonucunda tüketicilerin internetten alışveriş yapma alışkanlıklarının demografik özelliklerden cinsiyet, yaş, medeni hal, gelir düzeyi, eğitim durumuna göre farklılık gösterdiği ve online satın alma kararında eWOM alt boyutlarından “satın alma ile ilgili bilgi edinme” ve “bilgi yoluyla sosyal oryantasyon” un etkili olduğu belirlenmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
27

DOĞU, Kadriye, and Nilüfer DEMİRSOY. "Compassion and Compassion Fatigue in Nursing: Concept Analysis." Turkiye Klinikleri Journal of Medical Ethics-Law and History 28, no. 3 (2020): 463–73. http://dx.doi.org/10.5336/mdethic.2020-74203.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
28

Meral, Yasin. "Yahudi Bilgin Saadya Gaon’un (ö.942) Eserlerinde İslamî Unsurlar." Belleten 80, no. 287 (April 1, 2016): 23–40. http://dx.doi.org/10.37879/belleten.2016.23.

Full text
Abstract:
İslam dünyasında Sa'id bin Yusuf el-Feyyumî olarak bilinen Saadya, Arapça eserler kaleme alan ilk Yahudi bilgindir. Saadya, Yahudi dininin Arap dili kullanılarak aktarılmasında kendisinden sonraki Yahudi bilginlerine de öncülük etmiştir. Hayatının tamamını Arap-İslam medeniyeti içerisinde geçiren Saadya, eserlerinde yoğun İslamî terim ve ifadeler kullanmıştır. Bu kullanımlar, Yahudiliğin Arapça ifade edilmesinde daha sonraki Yahudi bilginler tarafından standart hale gelmiştir. Kullanılan bu terimlerin ne kadarının Arap dilinin, ne kadarının İslam kültürünün etkisiyle olduğu tartışma konusudur. Bu durum her bir kavram ve tabire göre farklılık arz etmektedir. Bu makalede SaadyaGaon'un eserlerindeki İslamî kavram ve ifadeler ele alınıp bağlamlarına göre değerlendirilecektir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
29

YILMAZ SERT, Nuray. "Türkiye'de Özel Sektörün Kurumsal Sosyal Sorumluluk Anlayışına İlişkin Yarar Algısı: Kurumsal Sosyal Sorumluluk Faaliyetlerinin Duyurulmasında Web Sitelerinin Kullanılması." AJIT-e: Online Academic Journal of Information Technology 3, no. 9 (November 1, 2012): 31–50. http://dx.doi.org/10.5824/1309-1581.2012.4.003.x.

Full text
Abstract:
Kurumsal Sosyal Sorumluluk KSS anlayışı hem topluma hem kuruma değer katan bir kavram olarak bir yandan toplumsal refahın gelişmesine katkıda bulunurken öte taraftan kurumların bir toplumdaki varlıklarını sürdürebilmelerinin de temelini oluşturmaktadır. Dolayısıyla hayırseverlik anlayışından farklı olarak Kurumsal Sosyal Sorumluluk faaliyetlerinde kurumsal ve toplumsal olmak üzere iki taraflı yarar gözetilmektedir. Bu nedenle özellikle kurum yararının sağlanabilmesi için sosyal sorumluluk çalışmalarından kamuoyunun haberdar edilebilmesi önemlidir. Günümüzde kurumsal web sitelerinin bu çalışmaların duyurulmasında etkin bir şekilde kullanıldığı görülmektedir. Bu çalışma öncelikle, Türkiye’de özel sektörün Kurumsal Sosyal Sorumluluk anlayışına ilişkin toplumsal ve kurumsal yarar algısını ortaya koymayı amaçlamaktadır. Ayrıca bu çalışmada, kurumsal yararın sağlanabilmesi için KSS faaliyetlerinin duyurulmasında web sitelerinin kullanımı araştırılmaktadır. Çalışmanın ilk bölümünde, KSS kavramının içeriği, tarihsel gelişimi ve hayırseverlik anlayışından farklı yönleri açıklanmaktadır. İkinci bölümde, KSS kavramı ile ilişkili ekonomik yaklaşımlar ele alınmaktadır. Her iki bölümde de literatür taraması yapılarak, çalışma konusu bilimsel bir çerçevede incelenmektedir. Araştırmaya dayalı üçüncü bölümde ise, Capital dergisi tarafından gerçekleştirilen “Türkiye’nin En Büyük 500 Özel Şirketi” araştırmasının 2011 yılında açıklanan sonuçlarına göre, genel merkezi İstanbul’da bulunan şirketlere yönelik bir anket uygulaması yapılarak elde edilen verilerin analizi sunulmaktadır. Ayrıca araştırmaya katılan şirketlerin kurumsal web siteleri incelenerek KSS faaliyetlerinin bu web sitelerinde yer alıp almadığı belirtilmektedir. Araştırmanın sonucuna göre, şirketlerin büyük bir çoğunluğu KSS faaliyetlerinin kurumsal yararları olduğunu kabul etse de toplumsal yararlarının kurumsal yararlarından fazla olduğu görüşündedir. KSS faaliyetlerinden sadece toplumsal yarar gözettiklerini belirten şirketlerin % 67,6’sının kurumsal web sitelerinde bu tür faaliyetlerini açıklamadıkları bununla birlikte, KSS faaliyetlerinden hem toplum hem kurum yararı gözettiklerini belirten şirketlerin ise % 79,1’inin kurumsal web sitelerinde bu tür faaliyetlerini duyurdukları görülmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
30

KARADENİZ, Sıtkı. "BİR KAVRAM HABİTUSU DENEMESİ: "KUTSAL"." Journal of International Social Research 11, no. 56 (April 25, 2018): 376–88. http://dx.doi.org/10.17719/jisr.20185639011.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
31

Ünver, Seher, Meltem Yıldırım, Neriman Akyolcu, and Nevin Kanan. "BASINÇ YARALARINA İLİŞKİN KAVRAM ANALİZİ." Florence Nightingale Hemşirelik Dergisi 22, no. 3 (January 26, 2015): 168. http://dx.doi.org/10.17672/fnhd.51423.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
32

DOĞAN, Reyhan, Neşe MERCAN, and Çiğdem YÜKSEL. "Ruhsal Hastalıklarda İyileşme: Kavram Analizi." Psikiyatride Guncel Yaklasimlar - Current Approaches in Psychiatry 12, no. 1 (March 31, 2020): 91–99. http://dx.doi.org/10.18863/pgy.478241.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
33

ARSEVEN, Ayla. "Öz Yeterlilik: Bir Kavram Analizi." Journal of Turkish Studies 11, Volume 11 Issue 19 (January 1, 2016): 63. http://dx.doi.org/10.7827/turkishstudies.10001.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
34

KOCAPINAR, Pelin. "Kavram Sözlükleriyle İlgili Terminoloji Üzerine." Journal of Turkish Studies 9, Volume 9 Issue 9 (January 1, 2014): 745. http://dx.doi.org/10.7827/turkishstudies.7380.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
35

SATIR, Ömer Can. "Müzikolojide Anahtar Bir Kavram: Postyapısalcılık." İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi 4, no. 3 (September 27, 2015): 787. http://dx.doi.org/10.15869/itobiad.29743.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
36

Üstüner Uzunöz, H. Şeyma. "Beden Üzerinde Kavram Biçim İlişkisi." Sanat Tasarim Dergisi, no. 5 (January 23, 2015): 43. http://dx.doi.org/10.17490/sanat.201559168.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
37

Erdem, AYDIN. "ATATÜRK'ÜN SAĞLIK KAVRAM VE ANLAYIŞI." Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası 48, no. 1 (1995): 1. http://dx.doi.org/10.1501/tipfak_0000000346.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
38

ALYILMAZ, Semra. "Erzurumlu Emrahın Şiirlerinde Kavram İşaretleri." Journal of Turkish Research Institute, no. 11 (January 1, 1999): 119. http://dx.doi.org/10.14222/turkiyat215.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
39

Yaşar, KARAYALÇIN. "Hukukun Üstünlüğü (Kavram-Bazı Problemler)." Ankara Üniversitesi SBF Dergisi 47, no. 3 (1992): 1. http://dx.doi.org/10.1501/sbfder_0000001591.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
40

ŞENER, Emine, and F. Ferhat ÇETİNKAYA. "GÜÇ BAĞIMLILIĞI: BİR KAVRAM ANALİZİ." İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi 18, no. 2 (December 1, 2016): 125–37. http://dx.doi.org/10.5578/jeas.39362.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
41

Sami AKGÜL, Özgür. "MORAL SERMAYEYE İLİŞKİN KAVRAM ANALİZİ." Ekev Akademi Dergisi, no. 73 (January 1, 2018): 451–68. http://dx.doi.org/10.17753/ekev831.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
42

Ozsevgec, Lale Cerrah, and Arzu Erdoğan. "Kavram Karikatürlerinin Öğrencilerin Kavram Yanılgılarının Giderilmesi Üzerindeki Etkisi: Sera Etkisi ve Küresel Isınma Örneği." Turkish Journal of Education 1, no. 17338 (January 20, 2015): 0. http://dx.doi.org/10.19128/turje.181046.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
43

ÖZTÜRK, Hülya, and Ömür ŞAYLIGİL. "Moral Intelligence: A New Concept in Offering Healthcare Services." Turkiye Klinikleri Journal of Medical Ethics-Law and History 28, no. 1 (2020): 110–21. http://dx.doi.org/10.5336/mdethic.2018-63002.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
44

Tamtekin Aydın, Oya. "An Essential Concept for the Turkish Higher Education Area: "Competition"." Yuksekogretim Dergisi 11, no. 2Pt2 (August 31, 2021): 375–86. http://dx.doi.org/10.2399/yod.21.685313.

Full text
Abstract:
In 2000, Turkey had 1.5 million university students at 71 universities, whereas today, it has a much broader field of higher education with a university student population of over seven million at more than 200 universities. Although this quantitative expansion has brought some advantages, it has also created several problems, the most significant of which have emerged in terms of "quality". Whether quality increases in parallel with this expansion is an essential issue to consider. This paper emphasizes that HE institutions need to focus on "competition" to support the quantitative expansion in the field of Turkish HE with qualitative improvement. For this purpose, first, the state of the Turkish HE was overviewed from past to present. Next, the importance of "competition" for Turkish HE was highlighted and the two fundamental theories of competition were discussed by reviewing the related literature. Finally, a theoretical model based on the factors obtained through an assessment of how these theories can be applied to HE was presented.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
45

TANRIVERDİ, Haluk, Ahmet AKHOROZ, and İrfan Temel İSTANBULLU. "SAĞLIK İŞLETMELERİNDE ÇALIŞAN HEMŞİRE VE EBELERİN YÖNETİM VE ORGANİZASYON KAVRAM VE UYGULAMALARINA BAKIŞ AÇILARI." Business & Management Studies: An International Journal 2, no. 1 (November 20, 2014): 1–17. http://dx.doi.org/10.15295/bmij.v2i1.42.

Full text
Abstract:
Bu araştırma, sağlık işletmelerinde çalışan hemşire ve hemşirelerin yönetim ve organizasyon kavram ve uygulamalarına bakış açılarını incelemek ve sorunlarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini İstanbul ve Kocaeli illerinde kamu ve özel sağlık kurumlarının çeşitli birimlerinde çalışan ve tesadüfi örneklemeyle seçilen ve araştırmayı yanıtlayan toplam 410 hemşire ve ebe oluşturmaktadır. Araştırmanın verilerinin toplanmasında araştırmacılar tarafından hazırlanan sosyo-demografik özelliklerin sorgulandığı ve yönetim organizasyon envanterinin yer aldığı iki bölümden oluşan anket formu kullanılmıştır. Veriler sayı ve yüzdelik yöntemiyle değerlendirilmiştir. Araştırma tanımlayıcı niteliktedir. Sağlık işletmelerinde çalışan hemşire ve ebelerin yönetim ve organizasyon kavramlarına bakış açıları ve uygulamalarında kişisel ve örgütsel düzeyde yetersizlikler olduğu ortaya çıkmıştır. Sağlık kurumlarında çalışan hemşire ve ebelerin yönetim - organizasyon kavram ve uygulamalarına sağlık işletmeciliği ve yönetimi disiplini içinde sistematik olarak yaklaşılmasının gerektiği söylenebilir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
46

SAĞIR, Menşure ALKIŞ KÜÇÜKAYDIN Şafak ULUÇINAR. "SINIF ÖĞRETMENLERİNİN FEN KAVRAM YANILGILARININ BELİRLENMESİ." Turkish Studies-Educational Sciences Volume 14 Issue 4, Volume 14 Issue 4 (2019): 1041–59. http://dx.doi.org/10.29228/turkishstudies.23292.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
47

ŞEHİTOĞLU, Muammer. ""besi" KAVRAM İŞARETİ ÜZERİNE BİR DEĞERLENDİRME." International Journal Of Turkish Literature Culture Education 8, no. 8/3 (January 1, 2019): 1369–84. http://dx.doi.org/10.7884/teke.4535.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
48

Uvais, N. A., V. S. Sreeraj, and Christoday Raja Jayant Khess. ""Benliği" Anlamak: Kavram, Fenomenoloji ve Psikopatoloji." Arşiv Kaynak Tarama Dergisi 25, no. 23783 (December 31, 2016): 571–85. http://dx.doi.org/10.17827/aktd.253566.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
49

Akkuş Güvendi, Merve. "Prekarya Tartışmaları Kavram, Tanım ve Durum." Journal of Humanity and Society (İnsan & Toplum Dergisi) 9, no. 4 (December 1, 2019): 133–50. http://dx.doi.org/10.12658/r0021.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
50

OKAN AKIN, Nalan. "SANAT FELSEFESİ DERSİNDE KAVRAM HARİTASI KULLANIMI." Journal of International Social Research 10, no. 52 (October 25, 2017): 798–807. http://dx.doi.org/10.17719/jisr.2017.1936.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!

To the bibliography