To see the other types of publications on this topic, follow the link: Kuvajt.

Dissertations / Theses on the topic 'Kuvajt'

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the top 44 dissertations / theses for your research on the topic 'Kuvajt.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Browse dissertations / theses on a wide variety of disciplines and organise your bibliography correctly.

1

Dostalík, Vít. "Zahraniční obchod Mexika na příkladu konkrétní obchodní operace." Master's thesis, Vysoká škola ekonomická v Praze, 2017. http://www.nusl.cz/ntk/nusl-360574.

Full text
Abstract:
This diploma thesis focuses on trade environment in Mexico with special focus on practical example of a particular trade operation. The aim is to analyze trade environment in Mexico on an example of particular trade operation. The first part focuses on main attributes, characteristics and structural problems of the Mexican economy. The second part describes more in detail the country's business environment and customs procedures. The last chapter analyzes the selected trade operation of export of goods to Kuwait performed by small Mexican trade company. Based on the analysis of the operation are identified several recommendations for potential improvement of the exporter's activities. Methods of interview, description, analysis and comparison are used. The bibliography cites printed resources, books and articles, as well as electronic resources, statistical databases and legal rules. The practical part was elaborated with support of the exporter's and freight forwarder's experts, who provided access to information and documentation needed.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Levanto, Yrjänä. "Kirjoitetut kuvat : Ludvig Wennervirran taidekäsitys /." Helsinki : Taideollinen korkeakoulu, 1991. http://catalogue.bnf.fr/ark:/12148/cb414247040.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Marjomaa, F. (Fiia), and E. (Essi) Petäjäkangas. "Kuvat kuolemaa ja surua käsittelevissä lasten kuvakirjoissa." Bachelor's thesis, University of Oulu, 2016. http://jultika.oulu.fi/Record/nbnfioulu-201606022166.

Full text
Abstract:
Tiivistelmä. Tämän tutkimuksen tarkoitus on selvittää, millä keinoilla lasten kuvakirjojen kuvat ilmaisevat kuolemaa ja surua. Kuolema mielletään usein arkaluontoiseksi aiheeksi, jota vanhempien ja opettajien on vaikea käsitellä lasten kanssa. Siitä on kuitenkin olemassa useita lapsille suunnattuja kuvakirjoja, joita on helppo käyttää apuna kuoleman käsittelemisessä. Olemme rajanneet tutkimuksemme koskemaan vain kuvia, sillä kuvakirjan teksti nähdään usein tärkeämmässä roolissa tarinan kannalta. Haluamme herätellä lukijoita kiinnittämään enemmän huomiota myös kuvakirjan kuviin, jotka voivat kertoa tarinaa myös itsenäisesti. Olemme huomanneet, että lapset selailevat kuvakirjoja myös itsekseen, jolloin he lukevat kirjasta vain kuvia luoden mielikuvaa tarinasta. Kyseessä on teoreettinen tutkimus, jossa on mukana empiirinen osio. Tutkimuksen viitekehyksessä olemme määritelleet kuvaa, kuvakirjaa ja visuaalista lukutaitoa eri teoreetikkojen kautta. Kuva on kaikille tuttu ilmiö, jolla on oma tekstistä eroava tapansa ilmaista asioita. Kuvakirjan lukijan on tärkeä ymmärtää kuvan visuaalisia viestejä, mikä tapahtuu visuaalinen lukutaidon kautta. Tutkimuksen empiirisessä osiossa tutkimme Marjo Räsäsen semioottisen kuva-analyysin keinoin kolmea kuolemaa ja surua ilmaisevaa lasten kuvakirjojen kuvaa. Analyysistä nousi esiin kolme selkeää keinoa, joilla kuva ilmaisee kuolemaa ja surua: symbolit, värit sekä kirjan henkilöiden ja muiden olentojen kehonkieli. Lisäksi löysimme joukon muita keinoja, jotka omalta osaltaan muokkaavat kuvan sanomaa ja tunnelmaa. Tuloksia pohtiessamme nostimme esiin myös näkökulman, että kuvalla on aina lähettäjä ja vastaanottaja. Kuvittajalla ja lukijalla on omat henkilökohtaiset kokemusmaailmansa, joiden kautta he tekevät ja tulkitsevat kuvia. Tutkimus tuo esille sen, että kuvakirjojen kuvat ovat monimerkityksellisiä ja niiden eteen on tehty paljon työtä. Kuvittaja on käyttänyt apunaan monia tarkkaan harkittuja keinoja, joiden avulla hän välittää tunteita kuvan katsojalle. Kuvien merkitystä kuvakirjojen valinnassa lapsille tulisi korostaa. Jo kolme kuvaa tarkastelemalla käy ilmi, että kuoleman kaltaisia rankkoja teemoja on kuvitettu ajatuksella huomioiden lapsi kuvan tulkitsijana.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Kinnunen, A. (Annika). "Sotamuistoja:Simo Häyhän kuvaus talvisodasta." Bachelor's thesis, University of Oulu, 2019. http://jultika.oulu.fi/Record/nbnfioulu-201911293204.

Full text
Abstract:
Tiivistelmä. Tutkimus lähestyy tunnetun tarkka-ampuja Simo Häyhää (1905–2002) ja talvisotaa (30.11.1939–13.3.1940) hänen ”Sotamuistoja”-vihkosensa (1940) avulla. Tutkimuksessa käsitellään ”Sotamuistoja” lähteenä, kuvaa Häyhästä itsestään, sekä hänen kuvaansa talvisodasta ja vihollisesta. Aikarajauksena tutkimuksessa on 10.10.1939–14.8.1940 ja paikkana Suomi. Tutkimus on sekä sotahistoriallinen että henkilöhistoriallinen. Tutkimus on yksilöllinen näkökulma talvisotaan. Häyhän ”Sotamuistoja” on ensikäden lähde hänen ajatuksiin talvisodasta melko pian sodan jälkeen. Se on Häyhän henkilökohtainen muistelma talvisodasta. Talvisotaa Häyhä ei käsittele tunteikkaasti vaan ytimekkäästi ja välistä tarinallisesti. Häyhän tekstistä välittyy koruton ja melko neutraali kuva sodasta, mutta toisaalta siitä valottuu Häyhän sodan todellisuus lineaarisesti. Häyhän teksti kuvaa hänelle keskeisiä tapahtumia sekä talvisodan että hänen toipumisensa ajalta. Kuva Häyhästä välittyy vaatimattomana, mutta samalla tehokkaana toimijana. Vihollisen ampuminen on Häyhälle kuin työtä, joka tehdään ilman tunteilua. Tässä näkyy Häyhän sotaan omaksuma keino epäinhimillistää vihollinen oman toimintakykynsä takaamiseksi. Häyhän humoristinen puoli näkyy hänen tekstissään ja samalla huumorin rooli hänelle sodan käsittelyn keinona. Neuvostoliiton puna-armeijan sotilaista (tässä tutkimuksessa nimellä venäläiset) Häyhä kirjoittaa enimmäkseen kohteina, mutta käyttää myös pilkallisia nimityksiä. Tämä kertoo kylmästä ja samalla ehkä katkeran vihaisesta näkemyksestä vihollisesta. Häyhän ”Sotamuistoja” on hänen henkilökohtainen tekstinsä talvisodasta hänen muistinsa tueksi. Siinä on tiiviissä muodossa hänen sotakokemuksensa.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Tuikkala, I. (Ilpo). "Alakoulun historian oppikirjojen kuvat ihmiskuvan ja ihmiskunnan edistyskertomuksen rakentajina." Master's thesis, University of Oulu, 2016. http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-201604081427.

Full text
Abstract:
Historian oppikirjoilla on merkittävä asema ihmisten historiakuvan ja sitä kautta maailmankuvan muodostamisessa. Tutkielmani tavoitteena oli selvittää, miten ja millä tavalla Otavan vuosina 2003–2004 julkaisemat alakoulun historian oppikirjojen kuvat rakentavat ihmiskuvaa ja ihmiskunnan edistyskertomusta. Lisäksi tarkastelin, millaiseksi ne rakentuvat. Samalla pohdin, millaisia mielikuvia ne mahdollisesti katsojassa herättävät. Oppikirjatutkimuksessa päähuomio on ollut lähinnä kirjojen teksteissä eikä niiden sisältämiä kuvia ole tutkittu laajasti. 2000-luvulla julkaistut historian oppikirjat sisältävät paljon erilaista kuvamateriaalia, joten niiden tarkasteleminen on siten perusteltua. Tutkielmani kaksi metodia ovat kuvatutkimus ja narratiivinen analyysi, joiden avulla tutkin ihmiskuvan ja edistyskertomuksen rakentumista. Toisessa luvussa esittelen keskeiset käsitteet, maailmankuvan, historiakuvan ja ihmiskuvan. Samassa luvussa määritän oppikirjan sekä kuvan käsitteet ja kerron, miten tässä työssä kuvia on analysoitu. Nämä käsitteet muodostavat tukielmani teoreettisen viitekehyksen. Kolmannessa luvussa käyn läpi tutkimusprosessin ja miten sovellan narratiivista metodia tukielmassani. Analysoin historian tuulet 1–2-kirjasarjan historian oppikirjoista kaikki kuvat, jotka esittivät ihmistä jollakin tavalla. Tutkielmani ulkopuolelle jäivät siten kartat, tilastot, kaaviot, sarjakuvat ja esineitä esittävät kuvat. Vielä rajauksen jälkeenkin kuvia oli analysoitavana yhteensä 160. Tarkastelin aineiston Excel-taulukossa, johon asetin tutkimani kuvan ja sille asetetut tutkimuskysymykset. Tarkastelemistani oppikirjojen kuvista on nähtävissä varsin selkeä edistyskertomus ihmiskunnan historiasta. Ne rakentavat tarinaa, jolla on alku ja loppu. Kirjojen viimeisten teemojen kuvat kuitenkin luovat mielikuvan siitä, että kertomus ei lopu, vaan edistys jatkuu tulevaisuudessa. Ihmiskuva liittyy olennaisesti tähän edistyskertomukseen ja niiden molempien analysointi oli siten perusteltua. Tutkin työssäni, miten ihminen kuvataan ja muuttuuko ihmisen olemus edistyskertomuksen myötä. Tarkasteltaessa ihmiskuvaa, heijastuivat siinä eri aikakausien tapahtumat ja ilmiöt. Tuloksena oli, että ihminen näyttäytyy oppikirjojen kuvissa kekseliääksi, yhteistyökykyiseksi, mutta lukuisten sotien ja valloitusten seurauksena silti varsin sotaiseksi olennoksi. Kuvan tulkitseminen on aina riippuvainen katsojasta ja millaisia asioita hän kuvassa näkee. Kuitenkin kuvien sisältöjen tutkiminen ikonografisen menetelmän avulla tarjoaa hyvän ja selkeän metodin, jonka avulla saadaan selville keitä kuvassa on ja mitä siinä tapahtuu.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Granberg, Johan. "Material- och energiåtervinning av kuvert : Scenarioanalys." Thesis, Karlstads universitet, Fakulteten för teknik- och naturvetenskap, 2011. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:kau:diva-8126.

Full text
Abstract:
Material- och energiåtervinning är två sätt att ta hand om avfall. Materialåtervinning av papper är generellt det sätt som ger upphov till lägst ackumulerade utsläpp av koldioxid. Kuvert är en pappersprodukt som idag saknar producentansvar och branschen för returpapper anser inte att kuvert skall materialåtervinnas i och med att kuvert innehåller substanser som kan ge upphov till stickies. Ett argument som används mot materialåtervinning av kuvert är att problem orsakade av stickies medför ökade kostnader för företagen som tillverkar papper från returpapper. På den svenska marknaden finns det kuvert som, när de processeras i pappersbruken, inte ger upphov till stickies, nämligen svanenmärkta kuvert. Syftet är att ta reda på vilket som är det bästa sättet att ta hand om kuvert och målet är att ta reda på hur stor nettoenergiförbrukning material- och energiåtervinning av kuvert ger upphov till. Fyra scenarier undersöktes; Samtliga kuvert energiåtervinns, samtliga kuvert materialåtervinns, endast svanenmärkta kuvert materialåtervinns, samtliga kuvert ersätts mot svanenmärkta och materialåtervinns. Resultatet är inte samstämmigt. Att ersätta samtliga kuvert mot svanenmärkta är det scenario som ger upphov till lägst nettoenergiförbrukning, förutsatt att materialåtervinning av papper är att föredra framför energiåtervinning av papper.
Recycling and incineration are two ways to deal with waste. Generally, paper recycling has lower carbon dioxide emissions than incineration of paper. Envelope is a paper product that is not included in any producer responsibility and the pulp and paper industry recommends consumers not to sort envelopes in the paper recycling container, since envelopes contain substances that can be a source for stickies. An argument against recycling is that problems caused by stickies increases costs for the companies that produces paper from waste paper. The Swedish market has envelopes that, when they are processed in the paper mill, do not develop stickies, namely envelopes tagged with Svanen. The purpose of this paper is to find the most suitable way to deal with envelopes. The aim of this study is to find the net energy consumption for recycling and incineration of envelopes. Four scenarios were investigated; all envelopes are incinerated, all envelopes are recycled, only envelopes tagged with Svanen are recycled, all envelopes are replaced with envelopes tagged with Svanen and are recycled. The results are not unanimous. Replacing all envelopes with envelopes tagged with Svanen is the scenario with lowest net energy consumption, presupposed paper recycling is to prefer before paper incineration.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Nissinen, H. (Hannele). "JOPO-fenomenografiaa:joustavan perusopetuksen oppilaiden kuvaus JOPO-toiminnasta." Master's thesis, University of Oulu, 2014. http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-201406041654.

Full text
Abstract:
Joustavan perusopetuksen JOPO -kehittämistoiminta aloitettiin vuonna 2006 alkujaan, kun opetus- ja kulttuuriministeriö myönsivät määrärahaa koulupudokkaiden aktivointiin tähtäävien toimintojen kehittämiseen perusopetuksessa ja toisen asteen nivelvaiheessa. Perusopetuslain muutosten myötä toiminta muuttui perusopetuksen opetussuunnitelman perusteiden mukaan järjestettäväksi opetuksen sekä oppimisen ja kasvun tueksi. Joustavan perusopetuksen oppimisympäristön kulmakiviä ovat opetus ja oppiminen pienryhmässä, toiminnallisuus, työpaikkaopiskelu, oppimisympäristöjen monimuotoisuus ja työparitoiminta sekä yksilöllinen ohjaus ja tuki. Joustavan perusopetuksen toiminta on kunnille vapaaehtoinen ja joustavan perusopetuksen toiminnasta aiheutuviin lisäkuluihin kunta saa lisärahoitusta. Joustavaa perusopetusta järjestävän kunnan opetussuunnitelmissa tulee kuvata JOPO-toiminnan oppilasvalinnan perusteet, valintamenettelyt, toiminnan tavoitteet, opetuksen järjestämispaikka ja kuvaus moniammatillisesta yhteistyöstä. Yleisimpiä syitä, joiden vuoksi JOPO-toimintaan hakeudutaan, ovat pinnaus ja yleinen koulunkäyntihaluttomuus. Eräs oppilasvalinnan peruste on vaara jäädä vaille perusopetuksen päättötodistusta. Tämän tutkimuksen tavoitteena on kuvata JOPO-oppilaiden näkemys joustavan perusopetuksen toiminnasta. Keskeinen tavoitteeni on tiedoneettinen ja näen sinänsä arvokkaana tavoittaa JOPO-oppilaiden oma käsitys siitä todellisuudesta, missä he koulua käyvät. JOPO-oppilaiden kokemuksen pyrin tavoittamaan fenomenografisella lähestymistavalla, jonka mukaisesti tutkimuskysymykseni on luonteeltaan kuvaileva ja tutkimuksen kohteelle avoin: ”Millaisia käsityksiä JOPO-oppilailla on joustavan perusopetuksen toiminnasta?” Näin se ei lähtökohdiltaan suuntaa ja rajaa tutkimuksen tuloksia etukäteen. JOPO-oppilaiden kokemuksiin puhtaasti sitoutunutta tietoa ei JOPO-toiminnasta ole ja tämä tutkimus tuo lisätietoa joustavan perusopetuksen toiminnan kehittämiseksi. Tutkimuksen aineistona ovat 29 oppilaan kuvaukset JOPO-toiminnasta, jonka he ovat itse eläneet ja kokeneet. Aineisto on kerätty maalis-toukokuussa 2011 ja sitä saatiin viiden kunnan JOPO-oppilailta. Oppilaiden kuvauskategorioiden kannalta JOPO-toiminnassa on heidän kouluarkensa kannalta merkityksellisiä ne syyt, joiden vuoksi JOPO-luokalle hakeudutaan, ne onnistumisen kokemukset, jotka erilaisten oppimisympäristöjen kautta mahdollistetaan, pieni ryhmä, jossa on tiiviit suhteet ja neljäntenä itsessä tapahtuva positiivinen muutos. Joustavan perusopetuksen oppilaille JOPO-toiminta merkitsee myös negatiivista ja suhteellisen pysyvää leimaa. Tutkimuksen tietoa voi hyödyntää myös laajemmin koulun ja opetuksen piirissä sekä nuorten syrjäytymistä ehkäisevässä toiminnassa. JOPO-oppilaiden näkökulman olen perustellut JOPO-toiminnan käytännön kehitystyön, koulukulttuuriin tarkastelun sekä poliittisen keskustelun ja päätöksenteon kannalta.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Felício, Salete Mansos. "Kuvale: transumância entre globalização e tradição: documentário experimental hipermédia." Master's thesis, Universidade de Évora, 2013. http://hdl.handle.net/10174/17945.

Full text
Abstract:
KUVALE. Transumância entre globalização e tradição é um trabalho artístico em formato de documentário experimental hipermédia online, que articula texto, imagem, som e vídeo de forma hipertextual. Os materiais audiovisuais que constituem a essência da obra são originais e resultaram de entrevistas a pessoas do grupo Kuvale, na sequência de uma viagem realizada pela autora ao continente africano, em agosto de 2010. Os Kuvale são pastores praticantes da transumância que habitam no sudoeste do Angola. A obra nasceu da descoberta do outro que nos é estranho e da reflexão sobre a crescente globalização das culturas tradicionais. O material híbrido e em rede sugere ao utilizador o entendimento desse outro, através dos testemunhos dos seus protagonistas. As reflexões produzidas remetem-nos para os fatores que contribuem para a ‘ocidentalização’ das culturas tradicionais e para a possibilidade de num lugar remoto o local poder ser global; ABSTRACT:KUVALE. Transhumance between globalisation and tradition is an artistic work in the form of an online experimental and hypermedia documentary, which combines text, image, sound and video in hypertext form. These materials are unique and were the consequence of the interviews made to the Kuvale people, after a trip made by the author to Africa in August 2010. The Kuvale, living in the southwest of Angola, are shepherds who practice the transhumance. This project comes from the discovery of “the other” who is strange to us and from the observation of the increasing globalisation of the traditional cultures. The hybrid network material suggests to its user the understanding of “the other” through the testimonies of its characters. The produced observations lead us to the factors that contribute to the 'westernization' of traditional cultures and to the possibility that a remote location can be a global location.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Hyvönen, T. (Teemu). "Paravedyn indusoima hyperpolarisaatio ja kemiallisten reaktioiden kuvaus NMR:llä." Master's thesis, University of Oulu, 2016. http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-201606042374.

Full text
Abstract:
Tutkielman aiheena on paravedyn indusoiman hyperpolarisaation hyödyntäminen NMR-kokeissa sekä NMR-spektroskopian soveltaminen mikrofluidisilla siruilla tehtäviin mittauksiin. NMR (Nuclear Magnetic Resonance, ydinmagneettinen resonanssi) perustuu atomiytimen sisäisen impulssimomentin vuorovaikutukseen ulkoisen magneettikentän kanssa. Hyperpolarisaatiota tutkittiin syöttämällä paravetyä ns. pinsettimolekyyleihin ja mittaamalla sen tuomia vahvistuksia NMR-signaaliin. Paravedyn indusoiman hyperpolarisaation havaittiin parantavan kokeen herkkyyttä useissa eri tilanteissa. NMR-spektroskopian soveltamista kemiallisten reaktioiden monitoroitiin tutkittiin mikrofluidisessa sirussa, jossa propeenikaasua hydrattiin propaaniksi. NMR:n etähavaitsemismenetelmän havaittiin tuovan selkeitä etuja koetilanteeseen, etenkin signaali-kohinasuhteen osalta. Mikrofluidisten sirujen tutkimus on kasvava ala teollisuudessa, ja nämä kokeet osoittavat NMR-spektroskopian olevan toimiva ja monipuolinen analyysityökalu alan sisällä.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Piri, O. J. (Olli-Juhani). "Morfosyntaktiset objektivirheet oppijansuomessa:korpuspohjainen kuvaus suomenoppijoiden kielitaidon tarkkuuden kehityksestä." Master's thesis, University of Oulu, 2017. http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-201706012339.

Full text
Abstract:
Pro gradu -tutkielmassani olen kuvaillut suomenoppijoiden kielitaidon tarkkuuden kehittymistä Eurooppalaisen viitekehyksen taitotasojen A2–B2 välillä. Pseudopitkittäistutkimuksessani tutkimuskohteina ovat suomenoppijoiden tuottamat morfosyntaktiset objektivirheet ja morfosyntaktisesti virheettömät objektit. Tavoitteenani on ollut mallintaa suomenoppijoiden kielitaidon tarkkuuden kehitystä potentiaalisen esiintymisen analyysin ja virheanalyysin avulla. Olen selvittänyt, millaisia morfosyntaktisia objektivirheitä suomenoppijat ovat tuottaneet ja miten virheiden suhteelliset esiintymät muuttuvat kielitaidon karttuessa. Olen tutkielmassani kuvaillut jokaista virhetyyppiä aineistoesimerkkien avulla. Korpuspohjaisen tutkimukseni aineisto on peräisin Kansainvälisestä oppijansuomen korpuksesta (ICLFI). Aineistoni koostuu vironkielisten, tsekinkielisten, ruotsinkielisten, kiinankielisten ja hollanninkielisten oppijoiden tuottamista teksteistä, jotka on taitotasoarvioitu Eurooppalaisen viitekehyksen taitotasokuvausten mukaisesti. Tutkimukseni pohjaa vahvasti kvantitatiivisiin huomioihin ja metodeihin, joiden on tarkoitus antaa kuva yleisestä oppijankielisestä tutkimusaineistosta. Tutkimukseni kvalitatiiviset huomiot rajoittuvat virheiden ja tilastollisten muutosten kuvailuun. Tutkimukseni perusteella suomenoppijat tuottavat neljänlaisia morfosyntaktisia objektivirheitä: partitiivivirheitä, genetiivivirheitä, nominatiivivirheitä ja akkusatiivivirheitä. Virhetyypeistä tyypillisin on partitiivivirhe. Tyypillisin suomenoppijoiden tuottama virheellinen objektin sijamuoto on nominatiivi, vaikkakin kyseessä on varsin harvinainen objektin sijamuoto. Objektin lukuvirheitä tapahtuu lähinnä vain partitiiviobjektien kategoriassa. Objektin morfosyntaktisten virheiden perusteella suomenoppijoiden kielitaidon tarkkuus kehittyy taitotasojen A2–B2 välillä. Tutkimukseni perusteella näin voidaan todeta kaikkien objektin sijamuotojen kohdalla. Kielitaidon tarkkuuden kehittyminen tarkoittaa, että oppijan tuottama kielenaines muistuttaa edistyneemmillä taitotasoilla yhä enemmän suomen kielen sääntöjen mukaista kielenainesta. Vaikka kielitaidon tarkkuus kehittyykin, jää suomenoppijoille huomattavasti kehitettävää vielä B2-taitotasollakin. Tyypillisimmin suomenoppija tekee virheen objektin aspektuaalisessa valinnassa eli valinnassa partitiiviobjektin ja totaaliobjektin väliltä. Lisäksi suomenoppijat tekevät rutkasti virheitä myös totaaliobjektin sisäisessä sijanvalinnassa. Tutkimukseni perusteella suomenoppijat osaavat jo hyvin varhain tehdä valinnan objektin sijamuodon ja paikallissijamuodon väliltä. Tutkimustulosteni puitteissa voidaan todeta, oppijat hallitsevat suomen kielen objektin sijamuodon ja luvun valinnan yhä paremmin kielitaidon karttuessa. Virheosuuksien suuruus vielä B2-tasollakin tukee aiempia havaintoja, joiden perusteella suomenoppijat kokevat etenkin objektin sijanvalinnan haastavaksi.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
11

Karjalainen, Tuula. "Uuden kuvan rakentajat : konkretismin läpimurto Suomessa /." Helsinki : W. Söderström osakeyhtiö, 1990. http://catalogue.bnf.fr/ark:/12148/cb41305284r.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
12

Oinonen, J. (Janne). "Muuttuva sota:sisällissodan kuvaus WSOY:n kansakoulun historian oppikirjoissa 1918–1972." Master's thesis, University of Oulu, 2016. http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-201612023189.

Full text
Abstract:
Tutkielmassa tarkastellaan WSOY:n kansakoulun oppikirjojen esittämää kuvausta sisällissodasta vuosina 1918–1972. Työssä toteutetaan kriittistä diskurssianalyysia, jossa korostuu aiheen käsittelyn poliittinen, ideologinen ja yhteiskunnallinen painoarvo. Aihetta on tutkittu paljon, mutta tämän tutkielman metodit poikkeavat hieman muista tutkimuksista. Tavoitteena on ollut analysoida oppikirjojen kielellisiä valintoja osana vallassa olevia opetussuunnitelmia sekä poliittista tilannetta. Tutkielma vastaa kysymyksiin: miten oppikirjat esittävät sisällissodan, ja miksi tämä tehdään näin? Tutkimusaineistona ovat WSOY:n kansakoulun oppikirjat, jotka sisältävät sisällissodan kuvausta. Virallista luetteloa painetuista kirjoista ei ole löytynyt. Aineisto on hankittu käyttäen Oulun yliopiston kirjaston sekä etenkin Kansalliskirjaston tietokantoja. Oppikirjoista on tutkittu sisällissodan kuvauksen lisäksi mahdollisesti sisältöä valottava johdantoluku. Valokuvat, kuvat ja kartat on myös rajattu tutkielmasta pois. Tutkittavia kirjasarjoja on viisi kappaletta ja oppikirjojen painoksia on yhteensä 49 kappaletta. Tutkittavaan aineistoon kuuluvat myös opetussuunnitelmat, joita tutkittavalta ajalta on Maalaiskansakoulun opetussuunnitelman komiteamietintö (1925) ja Varsinainen kansakoulun opetussuunnitelman komiteamietintö (1950). Näiden tarkastelu keskittyy pääasiassa historian esittelyyn ja siihen, seuraavatko oppikirjojen sisällön muutokset opetussuunnitelmia. Oppikirjojen analysointi on tapahtunut erittelemällä teksti osiin. Oppikirjojen sisällissodan esittelyä on tutkittu näiden osittelun kautta siten, että tekstin lauseet on jaoteltu näihin kategorioihin kuuluviksi. Näin tekstistä on saatu tietoon osa-alueiden frekvenssit sekä käsittelytapa. Aineistosta on eritelty pääsubjektit, joita ovat valkoiset, punaiset, venäläiset ja Suomi. Pääsubjekteja on analysoitu vielä tarkemmin erittelemällä niiden käsittely omiin kategorioihinsa. Pääsubjektien esiintymistiheys sekä käsittelytapa ovat analyysin kannalta merkityksellisiä. Sisällissodan jälkeiset oppikirjat toteuttivat voittajien mukaista vapaussotatulkintaa, jossa punaisista luotiin rikollisuuden ja valkoisista järjestyksen sekä laillisuuden mielikuvaa. Poliittiset tekijät vaikuttivat kirjoittajien motiiveihin. Jokainen oppikirjan tekijä painotti hieman eri syitä sodan aloituksessa. Toinen maailmansota lievensi hyvin vähän oppikirjojen esittelemiä viholliskuvia. Ennen sotaa ilmestyneiden oppikirjojen sivuilla tapahtui selvä muutos vasta jatkosodan jälkeen. Rauhanehtojen julkaisun sekä oppikirjojen sensuuria seuraavan toimikunnan jälkeen tekstejä oli pakko muuttaa. Sisällissodan esittely muuttui säyseämmäksi sekä viholliskuvia tasoittelevaksi. Uudemmat oppikirjat sisälsivät sen sijaan eriävää sodan kuvausta. Tämä osaltaan vesitti opetussuunnitelmien painottamia ohjeita sekä kyseenalaisti opetushallinnon oppikirjojen hyväksymisen kriteerejä. Tutkielmassa käytetty kriittinen diskurssianalyysi soveltui asetettuun tutkimustehtävään hyvin. Teksteistä esiin kerätyt osa-alueiden ja pääsubjektien frekvenssit auttoivat analyysin tekemistä. Oppikirjojen sisällön muuttuminen tuli näin selvästi havaittavaksi ja selitettäväksi. Tutkimustulokset muistuttavat kriittisen ajattelun ja lukutaidon merkityksestä myös nykyaikana.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
13

Toljamo, E. (Eemeli). "Viikinkikuninkaat pakanallisen Norjan käännyttäjinä:kristillistämisen ja pakanuuden kuvaus Heimskringlassa Snorrin propagandana." Master's thesis, University of Oulu, 2015. http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-201511122134.

Full text
Abstract:
Tässä Pro gradu -tutkielmassa tutkin islantilaisen 1200-luvun alussa kirjoitetun saagakokoelman Heimskringlan kristillistämisen ja pakanuuden kuvauksia ja näiden propagandistisuutta. Lähdeaineistoni kirjoittaja Snorri Sturluson oli merkittävä päällikkö ja poliitikko, ja kertoi Heimskringlassa Norjan kuninkaiden historian muinaisista ajoista vuoteen 1177. Käytän ensisijaisesti työssäni kokoelman suomennettua laitosta, mutta ohessa myös englanninkielistä ja muinaisislanninkielistä, eli alkukielistä, versiota. Tutkielmassa kysyn millaista kuvaa kirjoittaja on luonut Skandinavian kristillistämisestä ja pakanuudesta, ja ovatko nämä kuvat propagandaa? Miksi Snorri on kuvannut nämä asiat tietyllä tavalla? Mitä propagandan keinoja hän on käyttänyt? Mihin hän on propagandallaan mahdollisesti pyrkinyt? Propaganda-analyysini on metodologisesti historiallis-kvalitatiivista tutkimusta, ja olen tulkinnut tekstejä diskurssianalyysin ja historiallisen mielikuvatutkimuksen periaatteita hyödyntäen. Saagoissa on korostettu varsinkin kahden käännyttäjäkuninkaan, Olavi Trygvenpojan ja Olavi Pyhän, saavutuksia Norjan käännyttämisessä. Kristillistäminen kuvataan osana kuninkaiden valtapolitiikkaa, jossa he valloittavat alueita, ja suostuttelemalla tai väkivaltaisesti pakottamalla saavat alamaisensa hylkäämään vanhan uskonnon ja ottamaan kasteen. Islannin käännytystarinan Snorri lyhentää ja yksinkertaistaa todellisuutta ristiriidattomammaksi. Olavi Pyhän tarinassa Snorri vahvistaa päähenkilön suuruutta ja pyhyyttä kuvaamalla Olavin mahtavaksi soturiksi ja ihmeitä tekeväksi Jumalan lähettilääksi. Pakanuutta kuvatessaan Snorri on päätynyt monitahoiseen kuvailuun. Osalle pakana-ajan suurmiehistä hän on luonut kristillisiä piirteitä, osaa arvostanut saavutustensa perusteella ja osan tuominnut pahoina vääräuskoisina. Tavallinen pakanallinen kansa kuvataan usein vihamielisenä, kristillistämistä vastustavana ja pelkuruuteen sortuvana massana. Ei-skandinaaviset pakanat kuten finnit tai bjarmit taas ovat usein pahoja, pelottavia, taikuutta käyttäviä tai jopa epäinhimillistettyjä hahmoja. Pakanauskonnon Snorri on kuvannut pahana, osin toimimattomana ja valitettavana erehdyksenä, jonka vastakohdaksi nousee ”pyhä usko ja oikeat tavat” eli kristinusko hyvine voimineen. Snorri on näitä kristillisiä asenteita vahvistavia kuvauksia luodessaan käyttänyt lukuisia propagandatekniikoita kuten nimeämistä, todellisuuden yksinkertaistamista, toistoa, liioittelua, stereotypisointia, viholliskuvien luontia ja valikointia. Propaganda selittyy osin Snorrin käyttämillä lähteillä ja omilla mielikuvilla, mutta Snorri on taitavana poliitikkona myös todennäköisesti käyttänyt saagoja omia tarkoitusperiänsä ajaakseen. Hän on luultavasti halunnut luoda ja vahvistaa saagoillaan sekä islantilaista, että kristillistä skandinaavista identiteettiä ja näin edistänyt yhteiskuntansa yhtenäisyyttä. Hän on toisaalta myös ylistänyt saagoissaan norjalaisen kuningasdynastian mahtia, joten hän on voinut tarkoittaa saagat myös eräänlaisena lahjana, joka taas olisi voinut edesauttaa Snorrin omia valtapoliittisia kunnianhimojansa norjalaisten liittolaisena ja tavoitettaan nousta Islannin mahtavimmaksi mieheksi.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
14

Cimpová, Jitka. "Soudobý vývoj států Perského zálivu." Master's thesis, Vysoká škola ekonomická v Praze, 2012. http://www.nusl.cz/ntk/nusl-197274.

Full text
Abstract:
This thesis analyses Persian Gulf states foreign policies development and a position of the region in international relations using a collective case study. At the theoretical level the thesis works on the elements of (neo) realism, (neo) liberalism and social constructivism. The analysis is focused on security context and examines both challenges to internal security (regime and government, Shia expansion, the so called Arab spring, media) and external security (the Israeli-Palestinian conflict, Syrian conflict, terrorism, globalization and oil market developments). In the regional security complex of the Gulf are involved interests of the three main world powers, U.S.A., Russia and China. Regional cooperation in the GCC organization and mutual relations of the Gulf States are important, too. Based on the findings it is possible to assert that the development of the region is dynamic and depends on the oil rents.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
15

Poso, Eira. "Aukeavalla spiraalilla tutkimus Juha Mannerkorven teosten maailmankuvasta : erään kirjailijapersoonallisuuden fenomenologinen kuvaus /." Helsinki : Suomalaisen Kirjallisuuden Seura, 1987. http://catalog.hathitrust.org/api/volumes/oclc/28074508.html.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
16

Leppälä, E. (Emilia). "Äiti, isä ja dotar:polyamorisen perheen kuvaus Taru ja Tarmo Väyrysen Vuorileijonan varjo -sarjassa." Master's thesis, University of Oulu, 2019. http://jultika.oulu.fi/Record/nbnfioulu-201905242001.

Full text
Abstract:
Tiivistelmä. Pro gradu -tutkielmassani ”Äiti, isä ja dotar: polyamorisen perheen kuvaus Taru ja Tarmo Väyrysen Vuorileijonan varjo -sarjassa” tarkastelen sitä, kuinka polyamorista suhdetta ja sen ympärille muodostuvaa perhettä representoidaan. Lähestyn aihettani lähiluvun kautta tarkastellen yksityiskohtaisesti kyseiseen perheeseen kuuluvia henkilöhahmoja ja näiden välisiä suhteita, kuten puolisoutta ja vanhemmuutta. Tutkimuskysymyksiäni ovat, miten kyseistä polyamorista suhdetta ja -perhettä kuvataan, sekä kuinka perheeseen teoksen sekundaarisessa maailmassa suhtaudutaan. Lisäksi pohdin sitä, kuinka perheen representaatio ja fiktiivisen yhteiskunnan asenteet peilaavat meidän yhteiskuntaamme. Tutkimukseni tärkeimpänä motiivina on polyamoristen suhteiden näkymättömyys sekä tieteellisessä tutkimuksessa että populaarikulttuurissa. Tieteellisen tiedon ja kulttuuristen representaatioiden vähyys vaikeuttavat aiheeseen liittyvän tiedon löytämistä ja voivat ylläpitää ja jopa luoda aiheeseen liittyviä ennakkoluuloja. Myös roolimallien, vertaistuen ja samaistumiskokemusten löytäminen voi olla vaikeaa niin kauan, kuin populaarikulttuuri ei juuri tarjoa polyamorian representaatioita. Tarkastelemani fiktiivinen perhe muodostuu kolmesta aikuisesta ja näiden ottolapsista. Se saa alkunsa ystävyyteen ja politiikkaan pohjautuvasta avioliitosta, jossa mies, Ake, on homoseksuaali ja nainen, Malee, ei koe lainkaan seksuaalista kiinnostusta. Myöhemminsi Ake rakastuu Dotar -nimiseen mieheen, josta tulee suhteen kolmas jäsen. Kaikki kolme ovat hyvin kiintyneitä toisiinsa ja kokevat toisensa perheenjäsenikseen. Yhteensä he adoptoivat kirjasarjan aikana kahdeksan lasta. Lisäksi perheenjäsenen asemassa ovat heidän lähimmät palvelijansa ja sukulaisensa. Työssäni analysoin sitä, kuinka tuota kolmen henkilön parisuhteen ympärille muodostuvaa perhettä kuvataan ja kuinka perheen lähipiiri ja muu yhteiskunta siihen suhtautuu. Tutkin sitä, millaiset suhteet kullakin perheen aikuisella jäsenellä on toisiinsa ja kuinka he toisensa määrittelevät. Lisäksi analysoin lasten ja vanhempien välisiä suhteita. Lapsia käsitellessäni keskiössä ovat vanhempien polyamorisen suhteen näille tuottamat hyödyt — erityisesti ajalliset resurssit — ja haitat, joista esiin nousee lähinnä stigma. Myös erilaiset vanhemmuuteen liitetyt roolit ovat tarkastelussani oleellisia. Lopuksi avaan myös tutkimani fiktiivisen perheen sukulaisten ja palvelijoiden suhtautumista näiden epäkonventionaaliseen liittoon. Läpi työn peilaan myös sitä, kuinka teosten fiktiivinen yhteiskunta tuohon perhemuotoon suhtautuu, ja kuinka se heijastaa meidän yhteiskuntaamme.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
17

Augustsson, Elin. "De kuvade kvinnorna : En studie av Karlstads och Trollhättans Socialdemokratiska kvinnoklubb 1939-1945." Thesis, Karlstads universitet, Institutionen för samhälls- och kulturvetenskap, 2016. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:kau:diva-39879.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
18

Sarna, Zofia. "Från kuvad sociologi till akademisering : Polsk sociologi mellan 1947-1991." Thesis, Linnéuniversitetet, Institutionen för samhällsstudier (SS), 2019. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:lnu:diva-88614.

Full text
Abstract:
Ambitionen med denna uppsats är att skapa en bättre förståelse för relationer mellan samhällsvetare och den sovjetiska regimen i Polen mellan 1947 och 1991. Mina studier visar att relationerna mellan samhällsvetare och regim, samt mellan olika grupper av sociologer, förändrades och utvecklades under den angivna tidsperioden. Olika politiska, ekonomiska och sociala händelser påverkade universitetens verksamhet och sociologers attityder såväl mot regimen som mot andra samhällsvetare. Syftet med uppsatsen är att undersöka processer som pågick i det sociologiska, vetenskapliga arbetet, i en situation då forskare och deras arbete var beroende av den sovjetiska maktstrukturen. I undersökningen har jag använt mig av fallstudiedesign med fokus på historiska metoder som litteraturforskning, biografier och studier om polsk sociologi. Jag har tolkat stoffet jag har fått fram utifrån olika teorier, som har hjälpt mig att förstå de olika processer och händelser som skedde i Polen efter andra världskriget.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
19

Jaakola, I. (Iikka). "Miksi termi ekologia kuvaa hyvin ihmisten ja laitteiden muodostamia systeemejä?" Bachelor's thesis, University of Oulu, 2016. http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-201605251939.

Full text
Abstract:
Useiden laitteiden käytön tuomien ongelmien ymmärtäminen kuuluu vuorovaikutuksen suunnittelun tämän hetken suurimpiin haasteisiin. Ihmiset omistavat kokoajan kasvavissa määrin interaktiivisia, digitaalisia laitteita, jotka kommunikoivat ja vaihtavat dataa keskenään. Tämä johtaa siihen, että käyttäjän on vaikea hahmottaa, miten hänen omistamansa laitteet käyttäytyvät keskenään. Tätä ilmiötä on tutkittu useiden tutkijoiden toimesta, ja he ovat pyrkineet luomaan ymmärrystä aiheesta erityisesti suunnittelijoiden tueksi. Tämän toteuttaakseen ovat alkaneet tarkastella useiden laitteiden ja ihmisten muodostamia systeemejä, kun perinteisesti fokus on ollut yhdessä käyttäjässä ja yhdessä laitteessa. Tällaisista systeemeistä useat tutkijat ovat alkaneet käyttää nimitystä ekologia, jonka juuret johtavat biologiaan. Mutta miksi ekogia kuvaa niin hyvin tällaisia systeemejä?
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
20

Rytkönen, E. (Eelis). "Saunomalla johdettu ulkopolitiikka:Suomi-kuvan edistäminen itävaltalaisten toimittajien lehdistövierailujen avulla vuosina 1970–1980." Bachelor's thesis, University of Oulu, 2018. http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-201801131088.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
21

Vladimir, Tomović. "Uticaj brzine hlađenja polutki, vremena otkoštavanja post mortem i postupka salamurenja na kvalitet i bezbednost kuvane šunke." Phd thesis, Univerzitet u Novom Sadu, Tehnološki fakultet Novi Sad, 2009. https://www.cris.uns.ac.rs/record.jsf?recordId=71279&source=NDLTD&language=en.

Full text
Abstract:
Cilj ovog rada je bio de se utvrdi uticaj brzog vazdušnog hlađenja polutki (na –31°C do cca 4 sata, a zatim na 2 do 4°C do 8, odnosno do 24 sata post mortem), vremena otkoštavanja post mortem (8 i 24 sata post mortem), nakon brzog hlađenja, i postupka salamurenja (bez ili sa vakuumom) proizvedenog svinjskog mesa (M. semimembranosus) na kvalitet i bezbednost kuvane šunke (konzervi od mesa u komadima), odnosno postavljen je zadatak razvoja novog proizvodnog procesa kuvane šunke koji će počivati na značajnoj racionalizaciji tehnološkog postupka, a čime bi se ostvarila i određena ekonomska dobit, uz postizanje vrhunskog kvaliteta proizvoda.Da bi ovako postavljeni zadatak dao očekivane rezultate najpre je ispitan uticaj brzog hlađenja polutki i vremena otkoštavanja post mortem, nakon brzog hlađenja, na tehnološki, nutritivni i senzorni kvalitet i bezbednost svinjskog mesa (M. semimembranosus), namenjenog proizvodnji ovog proizvoda. Analizom dobijenih rezultata zaključeno je da se brzim hlađenjem može obezbediti otkoštavanje polutki 8 sati post mortem, sa internom temperaturom manjom od 7°C, uz značajno smanjenje troškova rada, kala hlađenja i udela mesa (M. semimembranosus) blede boje, odnosno zaključeno je da su brzo hlađeni mišići već do 8 sati post mortem prevedeni u stanje podesno za salamurenje, čime je dobijena sirovina potrebnih svojstava za izradu kuvane šunke.Od ovako proizvedenog mesa (M. semimembranosus), nezavisno od postupka salamurenja (sa ili bez vakuuma), može se proizvesti kuvana šunka vrhunskog kvaliteta, što potvrđuju rezultati ispitivanja kvaliteta kuvanih šunki proizvedenih od ove sirovine, pri čemu treba istaći da su utvrđene izvesne razlike kod pojedinih faktora kvaliteta kuvanih šunki prvenstveno rezultat faktora proizvodnje (na primer, operacije salamurenja), odnosno još uvek nestandardnog postupka proizvodnje ovih proizvoda (na primer, neujednačeno ubrizgavanje salamure). Dodatnim izmenama u tehnologiji salamurenja proizvedena je kvalitetna konzerva od mesa u komadima od ostataka mesa buta, uključujući i izdvojeno meso slabijeg kvaliteta (M. semimembranosus), i na taj način je samo još dodatno potvrđeno da je moguće značajno racionalizovati proizvodnju kuvane šunke uz valorizaciju celokupne muskulature buta.
The aim of the work was to determine the effect of rapid chilling of carcasses (at -31°C up to cca.4 hours, and at 2 to 4°C til 8 i.e. 24 hours post mortem), time of deboning post mortem (8 and 24hours post mortem), after rapid chilling, and way of curing (with and without vacuum) of processedpork (M. semimembranosus) on quality and safety of cooked ham i.e. a task was set to develop a newprocess of cooked ham production based on significant rationalization of the technological procedure,enabling a certain economic profit, and achieving first class product quality.The effect of rapid chilling of carcasses and time of deboning post mortem, after rapid chilling, ontechnological, nutritive and sensory quality and safety of pork (M. semimembranosus) intended for theproduction of cooked ham was investigated. The analysis of obtained results showed that deboning ofcarcasses is possible up to 8 hours post mortem due to rapid chilling, achieving internal temperatureslower than 7°C, with significantly lower working co sts, weight loss and share of pale meat (M.semimembranosus), i.e. the conclusion is that rapid chilled muscles 8 hours post mortem were in stateconvenient for curing, obtaining the raw material of required characteristics for cooked hamproduction.First class quality cooked ham can be produced from pork (M. semimembranosus) obtained inthis way, irrespective of curing process (with or without vacuum), as supported by the results of qualityinvestigation of the obtained final product. Some differences found between certain quality factors ofcooked ham are the result of processing factors (curing processes, for example), i.e. of still nonstandardproduction way of this product (for example, uneven injecting of brine). Certain changes ofcuring technology enabled the production of quality cooked ham from rest ham meat and theseparated lower quality meat (M. semimembranosus). These results additionally confirm the possibilityof significant rationalization of cooked ham production i.e. possible valorization of the whole amount ofham meat.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
22

Neitola, U. (Uula). "Säälimätön, tyly mies:antiikin kirjallisten lähteiden kuva Tiberius Caesarista." Master's thesis, University of Oulu, 2014. http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-201409031820.

Full text
Abstract:
Tutkielma käsittelee antiikin kirjallisten lähteiden välittämää kuvaa Roomaa vuosina 14–37 hallinneesta Tiberius Caesarista. Metodina tutkielmassa on käytetty historiallista kuvatutkimusta. Lähteinä ovat Cornelius Tacituksen, Dio Cassiuksen, Gaius Suetoniuksen ja Velleius Paterculuksen historiateokset. Koska historiankirjoitus oli keisariajan Roomassa useilla tavoilla värittynyttä, hallitsijoiden kuvauksiin historiankirjoituksessa vaikuttivat kirjoittajien omien motiivien lisäksi yhteiskunnallinen tilanne ja poliittinen vapaus. Tutkielmassa on selvitetty tutkimuskysymysten kautta, millaisia mielikuvia historiankirjoittajat loivat Tiberiuksen hallintokaudesta ja tämän henkilöstä ja miten ja miksi mielikuvat luotiin. Lähteiden analyysissa on tarkasteltu Rooman keisariajan historiankirjoituksessa yleisesti vaikuttaneita motiiveja ja niiden suhtautumista käsitellyn hallitsijan kuvaukseen. Tutkielmassa ei ole pyritty luomaan kokonaiskuvaa Tiberiuksesta ja tämän hallintokaudesta, vaan keskitytty mielikuviin, joita niistä haluttiin historiankirjoituksen avulla välittää eri aikoina.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
23

Vänninen, S. (Suvi). "”Sellainen ihminen saattaa olla viisaskin, joka tosiasiassa on tyhmä.”:ajattelun ja tiedonmuodostuksen kuvaus Veikko Huovisen Havukka-ahon ajattelijassa." Master's thesis, University of Oulu, 2017. http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-201703161377.

Full text
Abstract:
Tutkimukseni kohteena on Veikko Huovisen Havukka-ahon ajattelija (1952), ja tarkoituksenani on käsitellä teoksen päähenkilön Konsta Pylkkäsen tiedonmuodosta ja ajattelua. Tutkimukseni keskiössä on se, miten Konsta Pylkkäsen tiedonmuodostus tapahtuu, millaista hänen ajatustoimintansa on ja miten teoksen historiallis-yhteiskunnalliset taustat vaikuttavat hänen toimintaansa ja ajatteluunsa. Konsta on kainuulainen tukkijätkä 1950-luvun vaihteen Suomessa. Hänellä on kuitenkin verrattain mittava tietomäärä ja käsitys ajankohtaisista asioista, joten hänen voidaan nähdä olevan maalaismaailman ja sivistyneistön väliinputoaja. Teoreettisina lähtökohtinani toimivat klassinen ja kognitiivinen narratologia. Klassisen narratologian puolelta päälähteinäni toimivat Shlomith Rimmon-Kenan, Pekka Tammi ja Gérard Genette. Huovisen luennan kannalta olennaisimmat klassisen narratologian käsitteet ovat kertoja, fokalisaatio ja kerrontatyyli. Kerrontatyyleistä keskeisin Konstan tunteiden, ajatusten ja toiminnan havainnoinnin kannalta on vapaa epäsuora esitys, jossa kertojan ja Konstan äänet ikään kuin sulautuvat ja Konstan omat ajatukset ja tunteet tulevat ilmi hänen äänellään kertojan välittämänä. Kognitiivisessa narratologiassa pohjaan Monika Fludernikin kehittelemiin NÄKEMISEN, KOKEMISEN, TOIMINNAN, REFLEKTOINNIN ja KERTOMISEN kognitiivisiin kehyksiin. Niiden avulla on mahdollista tarkastella fiktiivisen Konsta Pylkkäsen mielen kognitiivisia toimintoja ja ulottuvuuksia sekä sitä, millaisena Huovisen luoma maailma näyttäytyy Konstan kognition kautta. Kognitiivinen narratologia tarkastelee kertomusta maailman kuvana ja ihmisen elämää koskevien ja siihen vaikuttavien tekijöiden kautta, mistä klassinen narratologia ei ollut kiinnostunut. Kognitiivisen kirjallisuudentutkimuksen mukaisesti myös lukijan kontekstit vaikuttavat teoksen vastaanottoon ja tulkintaan. Teoksen kirjoitus- ja julkaisuajankohtana maailman poliittinen tilanne oli epävakaa, Suomi oli sotienjälkeisessä murroksessa ja maalaisten ja kaupunkilaisten suhteet olivat muutoksessa. Nämä vaikuttavat myös Konsta Pylkkäsen ajatteluun, tiedonmuodostukseen ja toimintaan. Konsta on pääasiassa muodostanut tietojaan konkreettisesti luonnossa toimimalla. Hän on kuitenkin hankkinut myös kirjallista tietoa lukemalla pienehköä kirjakokoelmaansa ja saamalla tietoa tapahtuma-ajalle ajankohtaisista asioista eri viestintävälineiden, kuten sanomalehtien ja radion, kautta. Konstan ajattelu on värikästä, polveilevaa ja niin 1950-luvun vaihteen ajankohtaisiin kuin hänen omimman elinympäristönsäkin teemoihin liittyvää. Hänen ajatuksensa liikkuvat luonnon pienimmän osasen tarkastelusta aina avaruuden kiemuroiden pohtimiseen. Konsta kokee olevansa Havukka-ahossa tietojensa ja ajatustensa kanssa yksin muiden maalaisten parissa, joten Kainuuseen saapuvat kaupunkilaismaisterit tuovat hänelle haastavaa juttuseuraa, mahdollisuuden oppia uutta ja tuovat esiin sen, mitä Konstastakin olisi kenties voinut tulla ajan ja elinolojen ollessa toinen. Konsta on kuin uuden ajan symboli, josta löytyy sekä konkreettisen osaajan että itseoppineen kirjaviisaan puolta ja joka toiminnallaan ja olemuksellaan tuo kansaa ja herroja lähemmäs toisiaan.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
24

Solberg, Jessica, and Charlotte Kocsis. "Rädd, kuvad och med lagom motstånd? : En kvalitativ studie gällande grov kvinnofridskränkning i svensk domstol." Thesis, Högskolan i Gävle, Avdelningen för socialt arbete och psykologi, 2017. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:hig:diva-24510.

Full text
Abstract:
The purpose of this study was to examine constructions within the Swedish legal system of the plaintiff and the defendant in court cases involving domestic violence. Nils Christies theory of the ideal victim in addition with Strobls criterions was used as theoretical framework. The methodological approach of this study belongs to the critical linguistics. The analysis contained both freeing sentences and convictions during 2016 in Gothenburg's District Court. The result revealed that different types of constructions were present in the material, both regarding the plaintiff and the defendant. It is our belief that in the convicted cases the woman is being described as more fearful and subdued. The cases where the defendant was found guilty contained more vivid descriptions of the violence and the women’s fear. We could see that the plaintiffs response to the violence seemed to be of great importance. The less resistance the better. The analysis also revealed signs of variation in the court´s ruling between similar cases. This with regard to what extent the woman cooperated during the legal process.
Den här studien hade som syfte att undersöka tingsrättens olika framställningar av målsägande och åtalade under rättsprocesser rörande grov kvinnofridskränkning. Som teoretisk ram användes Christies teori om det ideala offret, tillsammans med Strobls tilläggskriterier. Friande och fällande domar från Göteborgs tingsrätt från år 2016, rörande grov kvinnofridskränkning, analyserades med hjälp av kritisk lingvistik. Resultatet visade att det förekom olika konstruktioner av både målsägande och åtalad i materialet. I de fällande domarna framställdes målsäganden som betydligt mer rädd och kuvad i jämförelse med i de friande domarna. Rädslan hos målsäganden beskrevs överlag i ett mer målande språk i de fällande domarna. Målsägandens respons på våldet verkade också vara av vikt. Det framkom även stor variation i hur tingsrätten dömde i de fall där kvinnans medverkan under rättsprocessen inte var klanderfri. Med utgångspunkt i detta så kan rättssäkerheten ifrågasättas vid rättsfall rörande grov kvinnofridskränkning.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
25

Tuikkala, I. (Ilpo). "Siirtomaasta ainoaksi supervallaksi:Yhdysvaltain kuva suomalaisissa lukion historian oppikirjoissa 1982–2006." Master's thesis, University of Oulu, 2013. http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-201305201296.

Full text
Abstract:
Historian pro gradu -tutkielmani aiheena oli tutkia millaisen kuvan suomalaiset lukion historian oppikirjat vuosilta 1982–2006 välittivät Yhdysvalloista. Tärkeimpänä tutkimusongelmanani oli selvittää, mitä ja millä tavoin Yhdysvaltojen historiasta kerrottiin ja miksi näin tehtiin. Keskeistä oli selvittää, miten maailmanhistorian suuret murrokset, kuten maailmansodat, kylmä sota ja kansainvälinen terrorismi heijastuivat oppikirjoihin. Päälähteeni muodostui kahden suuren kirjakustantamon Otavan ja WSOY:n lukion historian oppikirjoista. Tärkeä menetelmä oli myös vertailla edellä mainittujen kustantamoiden kirjojen käsittelytapaa keskenään. Oppikirjoissa kuvattiin Yhdysvaltojen kehitystä siirtomaasta talousmahdiksi ja suurvallaksi, sen roolia kylmän sodan toisena osapuolena sekä sen omapäistä toimintaa kansainvälisen terrorismin leimaamassa maailmassa. Kirjojen välittämä kuva oli pääsääntöisesti objektiivinen, joskin voimakkaan yksinkertaistettu johtuen niiden suppeudesta. Yhdysvaltojen historiasta välittyneessä kuvassa on havaittavissa tiettyjä, pitkään säilyneitä piirteitä, mutta myös muutoksia. Vanhemmat tapahtumat ovat joutuneet väistymään toisten, historian uudempien käänteiden tieltä. Yhdysvaltojen historian käsittelyyn vaikutti luonnollisesti maailmanhistorian murroskohdat. Eri vuosien oppikirjoissa painottuivat siten eri asiat. Kylmän sodan aikaisissa 1980-luvun oppikirjoissa kerrottiin verrattain paljon kahden supervallan, Yhdysvaltojen ja Neuvostoliiton välisestä suhteesta ja sen kehityksestä. Kylmän sodan päättymisen seurauksena oli nähtävissä muutos siinä, miten kirjat kuvasivat Yhdysvaltoja. Esille nousivat nyt kylmän sodan aikaisten konfliktien epäkohdat ja ongelmat, joita Yhdysvallat osaltaan aiheutti. Samalla käsiteltiin enemmän valtion sisäisiä tapahtumia, mutta vastaavasti Yhdysvaltojen varhainen historia ja supervaltasuhteet jäivät vähemmälle huomiolle. Epäkohtien ja ongelmien käsittelyn seurauksena välittyi erityisesti uusimmista oppikirjoista jopa negatiivinen kuva Yhdysvalloista ja sen harjoittamasta politiikasta. Opetussuunnitelmat ohjasivat vielä 1980-luvulla huomattavasti tarkemmin oppikirjojen sisältöä. Sen sijaan 1990-luvulta lähtien niistä tuli vain suuntaa antavia ohjeistuksia. Kirjoihin alettiinkin nostaa enemmän uusia tärkeinä pidettyjä teemoja, kuten populaarikulttuuria, ympäristöasioita ja ihmisoikeuksia.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
26

Pitkänen, J. (Jarmo). "”Isänmaallisuutta uudella tavalla”:maanpuolustuslehtien välittämä kuva maanpuolustustahdosta 1950-luvulta 1990-luvulle." Master's thesis, University of Oulu, 2016. http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-201609272833.

Full text
Abstract:
Tässä pro gradu -tutkielmassa pohdin suomalaisten maanpuolustustahdon muutoksia 1950–1990-luvuilla. Tutkielmassa käsittelen erityisesti sitä, miten kansalaisten käsitys maanpuolustustahdosta muodostui maanpuolustuslehtien välittämänä. Tutkimukseni ajalliseen rajaukseen liittyy Suomen ja Neuvostoliiton välinen yya-sopimus ja useimpien maanpuolustuslehtien toiminnan käynnistyminen sekä aiemmin ilmestyneiden lehtien linjan muutokset. Tutkimukseen valitut keskeiset maanpuolustuslehdet olivat aikakauslehtiä ja myös järjestölehtiä, joita toimitettiin järjestöjen ja eri kiltojen jäsenten äänitorvina. Aikakauden ilmiöiden peilaajina maanpuolustuslehdet kertovat sen, miten maanpuolustustahto oli esillä keskusteluissa ja mitkä seikat niihin vaikuttivat. Lehdistä käy myös ilmi mitä ja miten asiat kerrottiin, ja mitkä maanpuolustukseen liittyvät asiat jätettiin kertomatta. Maanpuolustustahtoon liittyy olennaisesti henkinen maanpuolustus, joka 1950-luvulta alkaen nousi mukaan maanpuolustuskeskusteluihin. Henkinen maanpuolustus nostettiin 1950-luvun lopulla virallisesti mukaan kokonaismaanpuolustukseen aseellisen maanpuolustuksen rinnalle. Suomen ja Neuvostoliiton välinen yya-sopimus määritteli pitkälti Suomen puolustuspolitiikan ja Puolustusvoimien uskottavuus oli keskeinen teema aina 1990-luvulle saakka. Maanpuolustuslehtien missioksi muodostui sekä henkisen maanpuolustuksen kehittäminen ja Puolustusvoimien uskottavuuden vakuuttelu. Maanpuolustukseen kuului tutkimuksen ajanjaksona oleellisena osana myös maanpuolustuskoulutus, joka pohjautui kaaderijärjestelmään eli asevelvollisuuteen ja reserviin. Vapaaehtoisten maanpuolustusjärjestöjen kontolle tuli kriisien varalle valmentava kansalaiskasvatus, jota pyrittiin kohdistamaan varusmieskoulutuksen ulkopuolella jääviin naisiin ja armeijaa käymättömiin nuoriin. Tässä työssä maanpuolustuslehdille sälyttyi keskeinen maanpuolustustiedottaminen ja maanpuolustustahdon luominen. Maanpuolustuslehtien välittämä kuva maanpuolustustahdosta vaihteli eri vuosina ja reagoi niin maailmanpoliittisiin tapahtumiin ja kriiseihin kuin Suomen ja Neuvostoliiton suhteisiin. Maanpuolustustahdolle loi Jaakko Valtanen kasvot jo vuonna1954 sotakorkeakoulun tutkimuksessaan. Myöhemmät maanpuolustuslehtien kirjoitukset nojaisivat tähän määritelmään sen enempää asiaan perehtymättä. Maanpuolustustahtoa mitattiin tämän tutkimuksen vuosikymmenien aikana useissa kyselytutkimuksissa, mutta varsinaista maanpuolustuskäsitteen määrittelyä ei lehdissä suoranaisesti tehty. Kyselytutkimukset eivät myöskään puuttuneet uhrautumisen kysymykseen eli olisiko kansalainen valmis myös uhraamaan terveytensä tai henkensä isänmaan puolesta?
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
27

Honkanen, E. (Elina). "”Hän ei horju vaarallisessa tilassansa Afrikan sydämessä.”:Mustien maanosassa -teoksen Afrikka-kuva." Bachelor's thesis, University of Oulu, 2016. http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-201602091146.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
28

Raiskio, T. (Teuvo). "Oudosta kulkijasta ihmiseksi:suomalainen bushmannilähetystyö ja sen välittämä kuva bushmanneista vuosina 1950 - 1985." Doctoral thesis, Oulun yliopisto, 1997. http://urn.fi/urn:isbn:9514246918.

Full text
Abstract:
Abstract My study is focused on the Finnish missionary workamong Bushmen in eastern Ovambo and Kavango in Namibia and on the image of Bushmen conveyed by it. The encounter of the cultures gave rise to new elements of the Bushman way of life that are partly based on the tradition of the encounter of cultures in the area and on the requirements of the local natural conditions. This helped to give the Bushmen the strength to resist acculturation, and the meeting of cultures brought regular elements, which I have called the borderline culture, to the outskirts of the missionary stations. Increased information reduces uncertainty. This fact began to come to surface in the 1950s in the descriptions of Bushmen by Finnish nurses in Kavango in which the emotions of fear, sympathy and care were present. The pressures for missionary work among the Bushmen towards the end of the 1950s broke the old image of Bushmen. In eastern Ovambo and Kavango, the missionary work among Bushmen which was expanding in the 1960s made the image of Bushmen a more everyday matter in the emerging borderline culture, in which it was typical to associate the image of the Bushman to work and success at work. The missionaries did not yet quite understand the life of the Bushmen, although they were clearly interested in it. They tried to dictate the conditions for the encounter in the 1960s in accordance with the old ideology of missionary work. Thus the 1960s was the era of a Bushman image that was controlled by the preachers who tried to defend the justification and methods of missionary work. The breaking of the language barrier was an important factor on the way to the next change in the image of Bushmen which was seen clearly in the borderline culture which was established in the 1970s. Language meant improved and more profound information and therefore confidential relationships between the missionaries and the Bushmen. The understanding of ethnic cultures improved in general. The new ideals were partly due to the strivings for independence in the area and to more general international pressures in which mission and colonialism were subjected to criticism. The borderline culture had been established, and the life of Bushmen was felt to be part of everyday life. The interest of the missionaries in the Bushmen"s way of life was increased. In the early 80s, the image of the Bushman had become much more diversified and uniform. The Bushman way of life was known quite well, although based on the description of a few missionaries only. As a consequence of the Namibian Civil War, the work of the Finnish missionaries ended in the stations in Ovambo, but the work continued in the form of developmental aid in Kavango. The last image of the Bushmen there was given by the quiet missionaries, the nurses, just like in the early stages in the early 1950s. The concerns over care and everyday nursing were common in their descriptions, but the Bushmen were not any longer strange wanderers in the forest but familiar people in a borderline culture.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
29

Ratz, D. (David). "The Canadian image of Finland, 1919–1948:Canadian government perceptions and foreign policy." Doctoral thesis, Oulun yliopisto, 2018. http://urn.fi/urn:isbn:9789526220338.

Full text
Abstract:
Abstract Perceptions of Finland and Finns held by Canadian government decision-makers underscore the relations between the two countries. The individuals involved had definite views of what Finland and Finns were like and these images were at times openly expressed or inferred from the archived government departmental files. Using an analysis of images, the evolving bilateral relations between Canada and Finland from the recognition of Finnish independence in 1919 until the early Cold War in 1948 can be understood from the Canadian perspective. The images are analyzed on a scale in terms of their positive or negative connotations. Positive images regarded Finland as a friendly, Northern, country, a borderland, cultured, Western, modern, progressive, liberal, and democratic. When these images were applied to Finns they were seen as honest, hardworking, reliable and the payers of debts. On the opposite end of the spectrum, Finland was an enemy and a trade competitor. The Finnish people could also be seen with negative images as dangerous and radical. These images existed before the establishment of diplomatic relations and carried over to interactions involving immigration, the League of Nations, trade, and scientific exchanges. They are also evident in relations between the two countries during the Winter War, in the decision to declare war against Finland during the Continuation War, during the armistice period, the peace process, and the during the early Cold War when normalized relations were established. The findings suggest that relations between Canada and Finland were most often impacted by events in Europe. The images of Finland and Finns did not directly impact relations as such, since the policies and actions taken were based on what decision-makers considered realistic assessments of the situation, as well as Canada’s national interests and capabilities. However, the images appear frequently as a means to narrow the range of acceptable options, rationalizations for specific polices, and justification for particular actions
Tiivistelmä Kanadan hallituksen päätöksentekijöiden näkemykset Suomesta ja suomalaisista korostavat maiden välisiä suhteita. Hallituksen arkistot paljastavat, että päättäjillä oli selvä näkökuva Suomesta ja suomalaisista, ja siihen viitattiin joko avoimesti tai peitetysti. Kanadan ja Suomen suhteet Suomen itsenäisyyden tunnustamisesta vuonna 1919 aina kylmän sodan alkuun saakka vuonna 1948 ovat ymmärrettävissä Kanadan näkökulmasta käyttämällä näkökuva-analyysia. Näkökuvat analysoidaan joko positiivisella tai negatiivisella asteikolla. Positiiviset näkökuvat Suomesta kuvaavat sitä ystävällisenä, pohjoisena rajamaana, joka oli sivistynyt, länsimainen, nykyaikainen, edistynyt, suvaitsevainen ja demokraattinen. Suomalaiset nähtiin rehellisinä, ahkerina, luotettavina ja velkansa maksajina. Asteikon toisessa päässä Suomi nähtiin vihollisena ja kauppakilpailijana. Suomalaiset voitiin myös nähdä negatiivisesti vaarallisina ja radikaaleina. Nämä näkökuvat olivat läsnä ennen maitten välisten diplomaattisuhteiden perustamista, ja jatkuivat vuorovaikutuksissa koskien siirtolaisuutta, Kansojen liittoa, kauppaa ja tieteellistä vaihtoa. Ne ovat myös nähtävissä suhteissa talvisodan aikana, päätöksessä julistaa sota Suomea vastaan jatkosodan aikana, aserauhan aikana, rauhanteon aikana sekä paluussa normaaleihin suhteisiin kylmän sodan alussa. Euroopan tapahtumilla näytti olevan myös suuri vaikutus Suomen ja Kanadan suhteisiin. Näkökuvat Suomesta ja suomalaisista eivät suoranaisesti vaikuttaneet maitten suhteisiin, koska käytännöt ja toiminnat perustuivat päättäjien mielestä realistiseen arvioon tilanteista sekä Kanadan kansallisista eduista ja kyvyistä. Tästä huolimatta näitä näkökuvia käytettiin usein rajoittamaan hyväksyttävien vaihtoehtojen valikoimaa, järkeistämään tiettyjä käytäntöjä sekä oikeuttamaan joitakin toimintoja
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
30

Sandberg, Tommy. "Kuvad och jämlik på planeten Vinter : Le Guins feministiska science fiction-roman The Left Hand of Darkness ur Foucaults maktperspektiv." Thesis, Högskolan Dalarna, Litteraturvetenskap, 2010. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:du-10631.

Full text
Abstract:
Studien är en applicering av Foucaults Övervakning och straff på science fiction-romanen The Left Hand of Darkness av Le Guin. Fokus låg på hur makten drabbar huvudkaraktärerna; syftet var att notera hur de gör motstånd mot maktutövningen och att ta fasta på alternativa maktrelationer som kan influera verkligt politiskt arbete mot en bättre, mer jämlik värld. Att använda Foucaults idéer på liknande sätt är vanligt. Analysen består av sex sekvenser som utspelar sig på planeten Vinter i The Left Hand of Darkness. Landsförvisningar för att återupprätta härskarens makt, både avsaknaden och upprättandet av framstegsmyt och en etik som förespråkar jämlikhet utmärkte monarkin Karhide; kuvade kroppar i disciplinens förtecken och en makt som är sammantvinnad med vetandet kännetecknade byråkratin Orgoreyn. Slutsats: Det är nödvändigt att uppoffra sig för att få till stånd förändringar. Den politiske visionären kan dessutom ha användning för en särskild etik, en mindre aggressiv framstegsmyt och horisontellt samarbete.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
31

Mujunen, J. (Johanna). "Suuri muinainen, kylmä jättiläinen:Kiina-kuva kiinalaista arkeologiaa ja kulttuuriperintöä käsittelevässä suomalaisessa uutisoinnissa 1990–2015." Master's thesis, University of Oulu, 2018. http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-201801251109.

Full text
Abstract:
Tutkin suomalaisen uutiskirjoittelun Kiinan arkeologiaa ja kulttuuriperintöä käsittelevää diskurssia. Tarkastelen sen syntyä ja kehitystä sekä erityisesti sen muodostamaa Kiina-kuvaa. Aineistoni käsittää Helsingin Sanomien, Yle.fi:n ja Pohjolan Sanomien julkaisemia kirjoituksia, joita olen katsonut sekä diskurssianalyysin että historiallisen kuvatutkimuksen näkökulmista. Kiina-kuva ei muuttunut tutkimuksen käsittämällä aikavälillä. Jutuissa Kiina näyttäytyy koko maailman mittakaavassa vanhana, arvokkaana ja tutkimuksellisesti merkittävänä, johon mielellään liitetään ja verrataan eurooppalaista menneisyyttä. Nyky-Kiina näyttäytyy pääosin voimakkaana ja länsimaista poikkeavasti toimivana, mikä herättää kirjoittajissa levottomuutta tai surua. Kiinalaiset näyttäytyvät jutuissa pelkistetysti valtiosta erillisinä tutkijoina, yksinkertaisina maanviljelijöinä tai häikäilemättöminä ryöstäjinä. Jutut päätyvät Suomeen useimmiten monen eurooppalaisen välikäden kautta, ja Kiinaa katsotaan perinteisen eurooppalaisesti, eurooppalaisen linssin läpi.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
32

Lundin, Camilla. "Kuvad och underlägsen? : bilden av den muslimska kvinnan hos några svenska kvinnor och i ett urval texter om islam och kvinnor." Thesis, University of Gävle, Ämnesavdelningen för kultur- och religionsvetenskap, 2010. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:hig:diva-6638.

Full text
Abstract:

Syftet med uppsatsen är att få kunskap om hur svenska icke-muslimska kvinnor ser på muslimska kvinnor, samt på vilket sätt svenska författare har skildrat kvinnan och islam. Med hjälp av kvalitativa intervjuer och textanalys har min vetskap blivit större.

Urvalet svenska akademiska författare som studien bygger på vill visa att kränkningen av kvinnor inte handlar om religion utan om hur Koranen har blivit feltolkad samt hur resten av världen ser på den muslimska kulturen. Bland författarna finns teorier om att kvinnan är ett offer för samhället, feltolkningar och fördomar men även ett offer på grund av bristen på jämlikhet inom islam.

Kunskapen om islam är inte så stor hos intervjupersonerna. De är kluvna i sin bild av den muslimska kvinnan. Dels ses hon som ett offer i slöja, kuvad och underlägsen. Dels påpekas det att hon är en del av religionen likväl som mannen. Det finns en tanke hos intervjupersonerna om att kvinnor kränks men inte på grund av religionen. Den muslimske mannen har en bister framtoning och ses som familjens överhuvud.


The purpose of this paper is to gain insight into how Swedish non-Muslim women look at Muslim women, as well as the manner in which Swedish authors have depicted women and Islam. Through qualitative interviews and text analysis, my knowledge has grown.

The selection of Swedish academic writers included in this study wants to show that the violation of women is not about religion but about how the Quran has been misinterpreted, and how the world looks at the Muslim culture. Among the authors we find theories that the woman is a victim of society, misinterpretations and prejudices but also a victim because of lack of equality in Islam.

The knowledge of Islam is not much developed among the interviewees and they have a split view of the Muslim woman. Partly she is seen as a victim of the veil, subjugated and inferior. Partly it is pointed out that she is a part of Muslim religion in the same way as the man is. There is a view among the interviewees that women are violated because of religion. The Muslim man has a grim image and is seen as the head of the family.

APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
33

Partanen, J. (Joni). "Hibakusha ahtaalla:Nakazawa Keijin Hadashi no Gen -sarjakuvan välittämä kuva Hiroshiman atomipommin uhreista ja näiden sortajista." Master's thesis, University of Oulu, 2013. http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-201311211903.

Full text
Abstract:
Hadashi no Gen -sarjakuvan välittämä mielikuva Hiroshiman atomipommin uhreista ja näiden sortajista on ajankohtainen tutkimuskohde sarjakuvan kotimaassa Japanissa aiheesta viime aikoina käydyn keskustelun vuoksi. Lähteen luoja Nakazawa Keiji itse koki Hiroshiman atomipommin ja sitä seuranneet uhrien vaikeat ajat kuusivuotiaana. Kymmenosainen Hadashi no Gen perustuu osittain hänen omiin kokemuksiinsa. Ajankohtaisuutensa lisäksi Hadashi no Gen on perusteltu historiallisen tutkimuksen lähdeaineisto myös siksi, että japanilaisten koulukirjastojen kautta Nakazawa on saavuttanut sarjakuvansa yleisöksi laajan joukon lapsia ja nuoria. Mielikuvien muotoutuminen on hidas prosessi, joka kuitenkin on herkimmillään juuri kouluikäisenä. Atomipommin uhreista, hibakushasta, välittyvä kuva on kaksitasoinen. Toisaalta se esittää kaikki atomipommin vaikutukset kokeneet yhtäläisesti uhreina, mutta toisaalta tekee myös selkeitä arvotuksia sen suhteen, ketkä ansaitsevat uhriasemansa. Nakazawalle kaikkein tärkein uhrien ryhmä ovat viattomat siviilit, erityisesti lapset ja naiset. Aikuiset japanilaismiehet esitetään erityisesti sotilaiden kautta atomipommin uhreina, mutta samalla miessukupuoli on se, joka japanilaisten keskuudessa on vastuussa sodan alkamisesta sekä Japanin kannalta tuhoisasta lopusta. Uhrikuvan kaksitasoisuus ulottuu toisaalta myös lasten ja naisten välille siten, että naisten jäädessä yksiulotteiseen uhrin rooliin esiintyvät etenkin poikalapset aktiivisina toimijoina läpi sarjakuvan. Samoin on laita lähteessä esiin nousevien korealaisuhrien kohdalla. Lasten asema Hadashi no Genissä on tärkein ja sen kautta välittyy Nakazawan toive ydinaseettomasta ja sodista vapaasta maailmasta. Sortajina Nakazawa Keiji esittää sekä Japanin että Yhdysvallat. Hän näkee molemmat osapuolet vastuullisina sodan alkamiseen, mutta suurin kritiikki läpi sarjakuvan kohdistuu Japanin sodanaikeiseen keisariin Hirohitoon. Yhdysvaltain kritiikki kovenee lähteen edetessä ja on terävimmillään sarjan viimeisten osien aikana. Syitä välittyvän uhri- ja sortajakuvan taustalta kannattaa historiallisen mielikuvatutkimuksen metodin mukaisesti etsiä lähteen luojasta ja ajasta, jolloin lähde on luotu. Nakazawan ja muiden uhrien kokemusten lisäksi välittyvän kuvan takaa voidaan hahmottaa lähteen syntyvuosina 1973–1987 sekä edeltäneinä vuosina japanilaisessa yhteiskunnassa esillä olleita seikkoja. Esimerkiksi pettymys Hirohiton asemassa pysymiseen myös sodan jälkeisinä vuosikymmeninä näkyy lähteessä. Yksi tärkeimmistä syistä uhrikuvalle ja sen esillä ololle on sodan jälkeisessä Japanissa esiintynyt syrjintä hibakushaa kohtaan. Samoin vasemmistolaisen ja pasifistisen Nakazawa Keijin isän samansuuntainen ideologia on ollut esimerkkinä pojan myöhemmin esittämälle kritiikille. Uhrikuvan kaksitasoisuuteen taas tärkeimpänä syynä ovat lähteen ensimmäinen julkaisukanava ja lasten suuri rooli sarjakuvassa. Viikoittain julkaistu nuorille pojille suunnattu sarjakuvalehti muovasi sitä tapaa, jolla Nakazawa pystyi sarjakuvansa hahmot esittämään. Mahdollisen jatkotutkimuksen kannalta propagandan tutkimuksen näkökulma voisi tarjota uutta näkökulmaa aiheeseen. Samoin Nakazawan tuotannon laajempi tarkastelu voisi avartaa käsitystä siitä, mitä asioita tekijän välittämän kuvan taustalla piilee.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
34

Raukola, R. (Roona). "”Demonit johtavat harhaan ja ovat harhaan johtuneita”:Augustinuksen De divinatione daemonumin antama kuva demoneista ja ennustamisesta." Master's thesis, University of Oulu, 2015. http://urn.fi/URN:NBN:fi:oulu-201511122127.

Full text
Abstract:
Tutkimukseni käsittelee kirkkoisä Augustinuksen (354–430 jKr.) antamaa kuvaa demoneista ja ennustamisesta hänen teoksessaan De divinatione daemonum (Demonien ennustamiskyvystä, n.410 jKr.). Tämä lyhyt traktaatti nautti keskiajalla auktoriteettiasemasta, mutta on nykytutkimuksessa jäänyt vähälle huomiolle. Siksi sen ottaminen tutkimuskohteeksi on perusteltua. Tutkimustehtävänäni oli hahmottaa ja tarkastella mitä kaikkia ominaisuuksia ja kykyjä Augustinus antaa demoneille, miten ennustamista kuvataan, miksi kuva ennustamisesta ja demoneista on tietynlainen sekä kenelle tai mihin tarkoitukseen teksti oli suunnattu. Metodina on käytetty historiallista mielikuvatutkimusta. Augustinuksen ajatuksia on pyritty myös vertailemaan muutamiin muihin kristillisiin kirjoittajiin. Tutkimus osoittaa, että Augustinus pyrki luomaan viholliskuvaa. Tämän hän teki kuitenkin hienovaraisesti ja retorisesti taitavasti. Hän ”tavallistaa” demonien ominaisuudet ja fyysiset kyvyt vertaamalla niitä ihmisten ja eläinten kykyihin. Toisaalta niiden henkiset kyvyt ovat Augustinuksen mukaan jopa vaarallisia. Demoneihin tulee suhtautua järkevästi vältellen, ei suinkaan peläten ja palvoen. Ennustamisen kohdalla tilanne oli monimutkaisempi, koska Augustinuksen piti määritellä profetoinnin ja demonien ennustusten välinen ero. Teos on osoitettu kristityille ja sitä on ollut mahdollista käyttää opetustarkoituksiin. Augustinus on ottanut kirjoittaessaan huomioon koko mahdollisen vastaanottajakunnan oppimattomammista oppineimpiin. Jatkotutkimus voi hyödyntää teosta käyttämällä sitä kokonaan vertailukohtana ja toisaalta osoittamalla kohdennetumpaa kiinnostusta retoriikan rakenteeseen ja käyttöön teoksessa.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
35

Carlie, Gadija. "An in vitro investigation of the effect of Khellin and UVA (KUVA) on normal and transformed human melanocytes." Master's thesis, University of Cape Town, 1999. http://hdl.handle.net/11427/26931.

Full text
Abstract:
The problematic and numerous side effects of PUVA (psoralen and UVA) and other treatments currently in use for vitiligo, have justified the search for an alternative treatment. In this study, the use of khellin, a naturally occurring furochromone, which is similar in structure to psoralens, is explored as an alternative treatment for vitiligo. When khellin is combined with UVA (KUVA), it is reported to repigment vitiligo skin as effectively as PUVA photochemotherapy, but without the adverse effects reported with PUVA. The exact mechanism for khellin-induced repigmentation is still to be determined and no cell biological studies have yet been done to elucidate its mechanism of action. The specific aim of this project was to set up an in vitro tissue culture system to determine the direct effects of khellin, UVA and KUVA on melanocyte proliferation and pigmentation. Studies were carried out on cultures of a human melanoma cell line (Mel-1), normal human melanocytes and 3T3 mouse fibroblasts. Cell proliferation assays revealed that the proliferation of melanoma cells and melanocytes were increased after exposure to khellin for four days at concentrations ranging from 1nM to 0.5mM. A peak of proliferation was obtained at 0.01mM khellin, which stimulated proliferation of melanoma cells and melanocytes by 2.3 5-fold and 2.1- fold, respectively. In contrast, khellin decreased proliferation of fibroblasts over the entire concentration range tested. At concentrations of 0.5mM and above, khellin was cytotoxic to both melanocytic cells and fibroblasts. Cytotoxic assays revealed that 1mM khellin was equally cytotoxic to both melanoma cells and fibroblasts. In addition, these assays revealed that the proliferative response observed with 0.01mM and 0.1mM khellin, did not mask an underlying cytotoxic effect. Exposure to single doses of UVA between 150-280mJ/cm², increased proliferation of melanoma cells with maximal proliferation at 250mJ/cm², while the proliferation of normal melanocytes and fibroblasts were unaffected by this UVA dose. More significantly than khellin or UVA alone, the treatment with the combination of khellin and UVA (KUVA) stimulated proliferation of the melanocytic cells. The combination of 0.01mM khellin plus a single dose of UVA at 250mJ/cm² was the most effective treatment. KUVA combination treatments were found to be more cytotoxic to the fibroblasts than khellin or UVA alone. To test the effect of khellin, UVA and KUVA on melanogenesis, standard radiometric assays were carried out. The combination of khellin and UVA enhanced melanogenesis of the melanocytic cells more significantly than khellin alone or UVA alone. The dose of 0.01mM khellin plus 250mJ/cm² UVA (maximal proliferative dose) increased melanogenesis of the melanocytes by 290% above the untreated control melanocytes. To determine whether khellin and KUVA act by increasing levels of melanogenic proteins, western blot analyses were carried out. The results revealed that there were no differences in the amounts of TRP-2 and tyrosinase in the melanocytic cells treated with khellin alone. In contrast, those treated with KUVA (or UVA alone) had increased levels of the glycosylated form of the enzymes and also possibly had increased levels of the de nova form of the enzymes. These results suggest that UVA might be enhancing glycosylation of melanogenic enzymes and provides a novel insight into the possible mechanism for UVA-induced melanogenesis. The results also revealed that 3T3 fibroblasts expressed the non-glycosylated form of TRP-2, as described by others. In conclusion, this study suggests a model in which khellin acts directly on melanocytic cells by acting as a mitogen and a melanogen at non-toxic concentrations. Khellin possibly increases melanogenesis by acting post-translationally or antagonizing or removing an inhibitor of the melanogenic pathway. The melanocyte-specific effect of khellin and even more so KUVA, seems to suggest that khellin acts along the signal transduction pathways which increases both proliferation and melanogenesis in melanocytes, possibly via endothelin-1 pathways.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
36

Tomperi, J. (Jani). "Predicting the treated wastewater quality utilizing optical monitoring of the activated sludge process." Doctoral thesis, Oulun yliopisto, 2018. http://urn.fi/urn:isbn:9789526221007.

Full text
Abstract:
Abstract Wastewater treatment is facing challenges due to the stricter legislation and increasing variety in the quantity and quality of the influent. In addition, for economic reasons the use of resources should be efficient. Therefore new automated monitoring tools and methods along with intelligent use of the gathered data are required to increase knowledge on the treatment process and to receive predictive information on the quality of the effluent that can be used to assist in optimizing the process operation. Predicting the effluent quality is difficult, as the complex treatment process includes several simultaneous nonlinear mechanisms and the relevant continuous information on the floc morphology is commonly missing, even though the flocculation process holds the key role in efficient wastewater treatment. Automated optical monitoring is able to reveal new valuable information on wastewater continuously, fast, objectively, and with minimal labor contribution. The main aim of this research was to develop predictive models for the quality parameters of treated wastewater at two full-scale wastewater treatment processes utilizing optical monitoring results. The actual predictive information was enabled using the measurements from the beginning of the process in model development alone. The optimal subsets of the model variables were sought by variable selection methods. The research also shows how utilization of the process measurements and the optical monitoring variables separately and together affect the modeling accuracy. The quality of the effluent in municipal and industrial wastewater treatment processes can be predicted in varying operating conditions by utilizing optical monitoring and process measurements. The prediction accuracy is sufficient to reveal the level of and changes in effluent quality. Thus, process operation can be optimized, more efficiently purified wastewater can be achieved, and environmental damage, health-related risks, and economic losses can be minimized
Tiivistelmä Jätevedenkäsittely kohtaa tulevaisuudessa haasteita tiukentuvan lainsäädännön sekä lisääntyvän jätevesimäärän ja laatuvaihteluiden vuoksi. Lisäksi taloudellisista syistä resurssien käytön pitäisi olla mahdollisimman tehokasta. Tämän vuoksi tarvitaan uusia automaattisia monitorointivälineitä ja -menetelmiä sekä kerätyn datan älykästä käyttöä lisäämään tietoa käsittelyprosessista ja ennustamaan käsitellyn jäteveden laatua prosessin ohjauksen optimoimiseksi. Käsitellyn jäteveden laadun ennustaminen on vaikeaa, sillä monimutkainen käsittelyprosessi sisältää useita yhtäaikaisia epälineaarisia mekanismeja ja olennainen jatkuva-aikainen tieto flokkien morfologiasta puuttuu, vaikka flokkausprosessi on keskeisessä asemassa jätevedenpuhdistuksen tehokkaan toiminnan kannalta. Automaattisen optisen monitoroinnin avulla saadaan uutta hyödyllistä tietoa jätevedestä jatkuva-aikaisesti, nopeasti, objektiivisesti ja vähäisellä työpanoksella. Tämän tutkimustyön päätavoite oli kehittää ennustemalleja kahden täysikokoisen jätevesilaitoksen käsitellyn jäteveden laatuparametreille hyödyntäen automaattista optista monitorointia. Malleissa käytettiin vain prosessin alkuosan mittauksia, jotta malleilla olisi todellinen kyky ennakoida käsitellyn jäteveden laatu. Mallien optimaaliset tulomuuttujat etsittiin muuttujavalinta-algoritmeilla. Tutkimus näyttää myös, miten prosessimittausten ja optisen monitoroinnin muuttujien hyödyntäminen yhdessä ja erikseen vaikuttaa mallien tarkkuuteen. Optisen monitoroinnin hyödyntäminen yhdessä prosessimittausten kanssa mahdollistaa käsitellyn jäteveden laadun ennustamisen vaihtelevissa olosuhteissa sekä teollisessa että kunnallisessa jätevedenkäsittelylaitoksessa. Mallinnustarkkuus on riittävä laatuparametrien tason ja muutosten esittämiseen ja käytettäväksi apuna prosessin ohjauksessa. Tällöin jäteveden puhdistusprosessi tehostuu ja ympäristövahingot, terveysriskit ja taloudelliset menetykset voidaan minimoida
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
37

Yagneswar, Sharan. "Performance Optimization of Signal Processing Algorithms for SIMD Architectures." Thesis, KTH, Reglerteknik, 2017. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:kth:diva-213720.

Full text
Abstract:
Digital Signal Processing(DSP) algorithms are widely implemented in real time systems.In fields such as digital music technology, many of these said algorithms areimplemented, often in combination, to achieve the desired functionality. When itcomes to implementation, DSP algorithms are performance critical as they havetight deadlines. In this thesis, performance optimization using Single InstructionMultiple Data(SIMD) vectorization technique is performed on the ARM Cortex-A15 architecture for six commonly used DSP algorithms; Gain, Mix, Gain and Mix,Complex Number Multiplication, Envelope Detection and Cascaded IIR Filter. Toensure optimal performance, the instructions should be scheduled with minimalpipeline stalls. This requires execution time to be measured with fine time granularity.First, a technique of accurately measuring the execution time using thecycle counter of the processor’s Performance Management Unit(PMU) along withsynchronization barriers is developed. It was found that the execution time measuredby using the operating system calls have high variations and very low timegranularity, whereas the cycle counter method was accurate and produced reliableresults. The cost associated with the cycle counter method is 75 clock cycles. Usingthis technique, the contribution by each SIMD instruction towards the executiontime is measured and is used to schedule the instructions. This thesis also presentsa guideline on how to schedule instructions which have data dependencies usingthe cycle counter timing execution time measurement technique, to ensure that thepipeline stalls are minimized. The algorithms are also modified, if needed, to favorvectorization and are implemented using ARM architecture specific SIMD instructions.These implementations are then compared to that which are automaticallyproduced by the compiler’s auto-vectorization feature. The execution times of theSIMD implementations was much lower compared to that produced by the compilerand the speedup ranged from 2.47 to 5.11. Also, the performance increaseis significant when the instructions are scheduled in an optimal way. This thesisconcludes that the auto-vectorized code does poorly for complex algorithms andproduces code with a lot of data dependencies causing pipeline stalls, even with fulloptimizations enabled. Using the guidelines presented in this thesis for schedulingthe instructions, the performance of the DSP algorithms have significant improvementscompared to their auto-vectorized counterparts.
Digitala signalbehandlingsalgoritmer(DSP) implementeras ofta i realtidssystem. Inomfält som exempelvis digital musikteknik används dessa algoritmer, ofta i olika kombinationer,för att ge önskad funktionalitet. Implementationen av DSP-algoritmerär prestandakritisk eftersom systemen ofta har små tidsmarginaler. I det härexamensarbetet genomförs prestandaoptimering med Single Instruction MultipleData(SIMD)-vektorisering på en ARM A15-arkitektur för 6 vanliga DSP-algoritmer;volym, mix, volym och mix, multiplikation av komplexa tal, amplituddetektering,och seriekopplade IIR-filter. Maximal optimering av algoritmerna kräver ocksåatt antalet pipeline stalls i processorn minimeras. För att kunna observera dettakrävs att exekveringstiden kan mätas med hög tidsupplösning. I det här examensarbeteutvecklas först en teknik för att mäta exekveringstiden med hjälp aven klockcykelräknare i processorns Performance Management Unit(PMU) tillsammansmed synkroniseringsbarriärer. Tidsmätning med hjälp av operativsystemsfunktionervisade sig ha sämre noggrannhet och tidsupplösning än metoden medatt räkna klockcykler, som gav tillförlitliga resultat. Den extra exekveringstidenför klockcykelräkning uppmättes till 75 klockcykler. Med den här tekniken är detmöjligt att mäta hur mycket varje SIMD-instruktion bidrar till den totala exekveringstiden.Examensarbete presenterar också en metod att ordna instruktioner somhar databeroenden sinsemellan med hjälp av ovanstående tidsmätningsmetod, såatt antalet pipeline stalls minimeras. I de fall det behövdes, skrevs koden till algoritmernaom för att bättre kunna utnyttja ARM-arkitekturens specifika SIMDinstruktioner.Dessa jämfördes sedan med resultaten från kompilatorns automatgenereradevektoriseringkod. Exekveringstiden för SIMD-implementationerna varsignifikant kortare än för de kompilatorgenererade och visade på en förbättring påmellan 2,47 och 5,11 gånger, mätt i exekveringstid. Resultaten visade också på entydlig förbättring när instruktionerna exekveras i en optimal ordning. Resultatenvisar att automatgenererad vektorisering presterar sämre för komplexa algoritmeroch producerar maskinkod med signifikanta databeroenden som orsakar pipelinestalls, även med optimeringsflaggor påslagna. Med hjälp av metoder presenteradei det här examensarbete kan prestandan i DSP-algoritmer förbättras betydligt ijämförelse med automatgenererad vektorisering.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
38

Väyrynen, J. (Juha). "Immune cell infiltration and inflammatory biomarkers in colorectal cancer." Doctoral thesis, Oulun yliopisto, 2014. http://urn.fi/urn:isbn:9789526206417.

Full text
Abstract:
Abstract Colorectal cancer (CRC) is one of the most common malignancies and causes of cancer deaths in Finland. Increased number of tumor-infiltrating immune cells has been associated with improved survival in CRC. However, accurate, reproducible analysis methods, as well as better understanding of the interrelationships between different inflammatory markers would be important in order to establish a valuable prognostic and potentially predictive tool. In these studies, a computer-assisted method for the analysis of the densities of tumor-infiltrating immune cells and a quantitative method for the evaluation of CRC-associated lymphoid reaction (CLR) were adopted and validated. Utilizing the new methods, the inflammatory cell infiltration was characterized in independent groups of 418 (Cohort 1) and 149 (Cohort 2) CRC patients. Serum matrix metalloproteinase-8 (MMP-8) levels were measured in Cohort 2 and in a control group of 83 healthy age- and gender-matched controls. The automated cell counting method was found accurate and reproducible. In the tumor samples, there were high positive correlations between different types of immune cells, with the exception of mast cells and CD1a+ immature dendritic cells. High numbers of T cells predicted improved disease-free survival. High CLR density correlated with low tumor stage, but also with better survival regardless of stage. The median serum MMP-8 level of the patients was more than three times higher than that of the healthy controls. In conclusion, the present studies provide insight into the significance of various immune cell types and inflammatory markers in CRC and validate new methods for the analysis of immune cell infiltration in CRC. The results suggest that, especially, the densities of tumor-infiltrating T cells and CLR represent relevant prognostic indicators in CRC. Further studies are needed to evaluate the potential value of serum MMP-8 as an aid for CRC diagnostics, surveillance, or prognostication
Tiivistelmä Kolorektaalisyöpä on yksi yleisimmistä pahanlaatuisista kasvaintaudeista ja syöpäkuolemien aiheuttajista Suomessa. Tulehdussolujen korkean määrän kasvainnäytteissä on havaittu olevan yhteydessä potilaiden parempaan ennusteeseen. Tarkat ja luotettavat analyysimenetelmät sekä tieto eri tulehdusmerkkiaineiden keskinäisistä yhteyksistä olisivat tärkeitä, jotta tulehdussolukon määritystä voitaisiin luotettavasti käyttää potilaiden ennusteen arviointiin. Tutkimuksessa otettiin käyttöön ja validoitiin uusi tietokonepohjainen menetelmä kasvaimen tulehdussolukon arviointiin sekä uusi menetelmä kolorektaalisyövän imukeräsreaktion arviointiin. Kasvainnäytteiden tulehdussolukon määrää ja laatua analysoitiin itsenäisissä 418 (Kohortti 1) ja 149 (Kohortti 2) kolorektaalisyöpäpotilaan aineistoissa uusia menetelmiä hyödyntäen. Lisäksi kohortilta 2 sekä 83 terveeltä ikä- ja sukupuolivalikoidulta verrokilta määritettiin seerumin matriksin metalloproteinaasi-8 (MMP-8) -taso. Tietokonepohjaisen kuva-analyysin tarkkuus ja toistettavuus todettiin erinomaiseksi. Kasvainnäytteistä analysoitujen tulehdussolutyyppien määrät olivat riippuvaisia toisistaan mast-soluja ja CD1a+ epäkypsiä dendriittisoluja lukuun ottamatta. T-solujen runsas määrä oli yhteydessä taudin vähäisempään uusiutumisriskiin. Korkea imukerästiheys kasvainnäytteissä oli yhteydessä matalaan levinneisyysasteeseen sekä potilaiden parempaan ennusteeseen levinneisyysasteesta riippumatta. Seerumin MMP-8-tason mediaani oli potilailla yli kolme kertaa korkeampi kuin terveillä verrokeilla. Tutkimus tuo lisätietoa eri tulehdussolutyyppien ja tulehdusmerkkiaineiden merkityksestä kolorektaalisyövässä, ja sen tuloksena validoitiin uusia tulehdussolukon analysointimenetelmiä. Tulosten perusteella erityisesti kasvaimen alueen T-solujen ja imukerästen tiheys tuovat hyödyllistä tietoa potilaiden ennusteesta. Lisätutkimuksia tarvitaan seerumin MMP-8:n mahdollisesta soveltuvuudesta kolorektaalisyövän diagnostiikan, seurannan tai ennusteen määrittämisen apuvälineeksi
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
39

Pramila, A. (Anu). "Reading watermarks with a camera phone from printed images." Doctoral thesis, Oulun yliopisto, 2018. http://urn.fi/urn:isbn:9789526218052.

Full text
Abstract:
Abstract There are many reasons for sharing a photo of a printout. The intention might be to copy the image for personal use or experience an interesting ad with friends. With watermarking, the images can also carry side information and with specialized watermarking methods the information can be read with a mobile device camera. In digital image watermarking, information is hidden on an image in such a way that a computer can read the hidden information but a human cannot discern it. The aim of this thesis is to research the process in which the watermarked image is printed and then read with a digital camera or a camera phone from the printed image. In order to survive the process, the watermark must survive multiple attacks. Some of the attacks occur during printing as the image is halftoned, others when the image is recaptured with a camera, in which case the camera might be rotated around multiple axis. These attacks may cause a loss of synchronization of the watermark and make the extraction impossible. The main objective of the thesis is thus to develop methods that are robust to the printing and capturing process, especially for the situations when the capturing angle is large. This problem contains the circumstances in which the synchronization is lost and the camera lens is not focused properly. In this work, research on digital image watermarking, computational photography and mobile phones are combined. The contributions of this thesis lie in two main parts: First, two print-cam robust methods are proposed, one based on a frame and the other on autocorrelation for synchronization. These two are then used as a basis for an algorithm that recovers the watermark even after camera rotation and image blurring caused by the narrow depth of focus of the lens. The algorithm is later refined and implemented for a mobile phone. The results show that the method is highly robust to capturing the watermark without errors in angles up to 60° with processing times acceptable for real-life applications
Tiivistelmä On olemassa useita syitä tulosteesta otetun valokuvan jakamiseen. Aikomuksena voi olla kopioida kuva omaan käyttöön tai jakaa mielenkiintoinen ilmoitus ystävien kanssa. Vesileimauksessa kuvaan voidaan sijoittaa lisätietoa ja erityisillä menetelmillä tieto voidaan myöhemmin lukea mobiililaitteen kameralla. Digitaalisten kuvien vesileimauksen tavoite on piilottaa tietoa kuvaan siten, että tietokone pystyy lukemaan piilotetun informaation, siinä missä ihminen ei pysty sitä havaitsemaan. Tämän väitöskirjan tavoitteena on tutkia prosessia, missä vesileimattu kuva tulostetaan ja vesileima luetaan digitaalisella kameralla tai kamerapuhelimella tulosteesta. Selviytyäkseen tästä prosessista, vesileiman on kestettävä useita hyökkäyksiä. Osa hyökkäyksistä esiintyy tulostuksen aikana, kun kuva rasteroidaan, ja osa valokuvatessa, jolloin kamera voi olla kiertynyt. Näiden hyökkäysten seurauksena vesileiman synkronointi voi kadota, jolloin vesileiman lukeminen ei enää onnistu. Väitöskirjan päätavoitteena on siis kehittää tulostuksen ja valokuvauksen kestäviä vesileimausmenetelmiä erityisesti niitä tilanteita varten, jolloin kuvauskulma on suuri. Tämä ongelma sisältää olosuhteet, joissa synkronointi menetetään, ja kun kameran linssi ei ole kohdistunut oikein. Työssä yhdistetään digitaalinen kuvien vesileimaus, laskennallinen valokuvaus ja matkapuhelimet. Tutkimus voidaan jakaa kahteen osa-alueeseen: Ensimmäisessä kehitetään kaksi tulostuksen ja valokuvauksen kestävää menetelmää, joista toinen perustuu kehykseen ja toinen autokorrelaatioon synkronoinnin säilyttämiseksi. Toisessa osassa näitä menetelmiä hyödynnetään algoritmissa, joka kykenee vesileiman lukemiseen myös silloin kun kameran kiertyminen on voimakasta ja objektiivin kapea tarkennussyvyys aiheuttaa sumeita alueita kuvassa. Tutkimustyön lopussa tätä algoritmia viedään eteenpäin ja testataan matkapuhelinalustalla. Tulokset osoittavat menetelmän kestävän kameran kiertymistä 60°:seen saakka suoritusajoilla, jotka ovat hyväksyttäviä sovelluskäyttöön
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
40

Koivuranta, E. (Elisa). "Optical monitoring of flocs and filaments in the activated sludge process." Doctoral thesis, Oulun yliopisto, 2016. http://urn.fi/urn:isbn:9789526211794.

Full text
Abstract:
Abstract Flocculation plays a critical role in the activated sludge process, where flocs are removed by settling and where unsatisfactory flocculation is resulting in poor effluent quality. Control and operation of the process is also challenging as it is sensitive to external and internal disturbances. Furthermore, stricter environmental demands are also being placed on wastewater treatment and discharge quality thus solutions are needed to improve the current systems. A novel optical monitoring method employing a tube flow and a CCD camera was developed to characterize the flocs and filaments of the sludge, and the method was tested on samples from full-scale activated sludge plants. An online device operating on the same principle was also developed and this was tested over a period of eight months at municipal wastewater treatment plant. Optical monitoring was employed in the laboratory to study the breakage of activated sludge flocs. Based on the image analysis data, in the industrial plant the major breakage process was large-scale fragmentation. In the two municipal plants, it was surface erosion. The flocs had more filaments and were more irregular in shape in the industrial plant, which could be the reason for the large-scale fragmentation. The effect of floc morphology on the effluent clarity of the activated sludge process was studied in the industrial and municipal activated sludge plants by optical monitoring over periods of three months and eight months, respectively. The changes in floc morphology took place slowly in both plants. Four major factors that correlated with the purification results were the size and shape of the flocs and the quantities of small particles and filaments. The image analysis results suggested that the settling problem that occurred during the test periods in the industrial plant was caused by dispersed growth, whereas that in the municipal plant was caused by filamentous bulking. In conclusion, it is possible to use the developed method online in order to analyse the state of flocculation. Thus the method could be useful when developing online monitoring applications for quantifying floc characteristics and for diagnosing the causes of settling problems in the wastewater treatment plants
Tiivistelmä Aktiivilieteprosessissa flokkulaatiolla on merkittävä rooli, sillä muodostuneet flokit poistetaan prosessista laskeutuksen avulla. Siten huono flokkulaatio johtaa puhdistetun jäteveden kiintoainemäärän lisääntymiseen. Prosessin säätö ja operointi on kuitenkin hankalaa, sillä aktiivilieteprosessi on herkkä ulkoisille ja sisäisille häiriöille. Jätevedenpuhdistukseen liittyvät ympäristövaatimukset ja päästöehdot vesistöihin ovat myös tiukentuneet, joten uusia menetelmiä tarvitaan parantamaan nykyisiä prosesseja. Tässä työssä kehitettiin uusi, optinen kuvantamismenetelmä karakterisoimaan flokkeja ja rihmoja. Menetelmä hyödyntää putkivirtausta ja CCD-kameraa ja sitä testattiin aktiivilietelaitosten näytteillä. Lisäksi kehitettiin samaa periaatetta noudattava online-laitteisto, jota testattiin kahdeksan kuukauden ajan. Optista kuvantamista testattiin laboratoriossa flokkien hajoamistutkimuksessa. Kuva-analyysitulosten perusteella kahden kunnallisen aktiivilietelaitoksen flokit hajosivat pintaeroosioon perustuvan mallin mukaan ja teollisen aktiivilietelaitoksen flokit hajosivat fragmentaatiomallin mukaan. Teollisen aktiivilietelaitoksen flokeissa oli enemmän rihmoja ja ne olivat epäsäännöllisemmän muotoisia, mikä voi olla syynä flokkien fragmentaatioon. Flokkien morfologian vaikutus jäteveden puhdistustuloksiin tutkittiin teollisessa (kolmen kuukauden ajan) ja kunnallisessa (kahdeksan kuukauden ajan) aktiivilietelaitoksessa optisella kuvantamismenetelmällä. Molemmissa laitoksessa muutokset flokkien morfologiassa tapahtuivat hitaasti. Neljä tärkeintä tekijää, jotka korreloivat puhdistustulosten kanssa, olivat flokkien koko ja muoto sekä pienten partikkelien ja rihmojen määrä. Kuva-analyysitulosten perusteella laskeutumisongelma teollisessa jätevesilaitoksessa johtui flokinmuodostajabakteerien liian pienestä määrästä ja kunnallisessa jätevesilaitoksessa rihmamaisten bakteerien liikakasvusta. Yhteenvetona voidaan todeta, että kehitettyä menetelmää on mahdollista käyttää online-mittarina sekä sen avulla voidaan arvioida flokkulaation tilannetta. Siten menetelmää on mahdollista hyödyntää flokkien ominaisuuksien karakterisoinnissa ja arvioidessa jätevedenkäsittelylaitoksen laskeutumisongelmien aiheuttajaa
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
41

Tervo, H. (Heli). "Information technology incidents in the present information society:viewpoints of service providers, users, and the mass media." Doctoral thesis, Oulun yliopisto, 2011. http://urn.fi/urn:isbn:9789514296994.

Full text
Abstract:
Abstract Our society relies increasingly on information technology (IT). In such a society, it is important that we, as citizens, trust and are satisfied with services utilizing IT. Unfortunately, IT problems in the use of services are part of our daily lives and, as such, are frequently reported by the mass media. While the information systems (IS) field has studied system and service acceptance, use, threats, and failures, we have found no studies that examine how these IT failures affect the system usage after a failure. This dissertation addresses this gap in research by studying users’ intentions after service degradation related to IT problems and providing a larger view of IT-based incidents in an information society from the viewpoints of the mass media and service providers. In order to do this, a newspaper survey was first conducted to ascertain a concept of the public perception of IT-based problems. Second, qualitative interviews were conducted to reach an understanding of service providers’ viewpoints of IT problems. Third, users’ attitudes and reactions to service degradation were studied through interviews. The main results reveal that most of the IT problems visible to society are the same ones that system and service providers perceive to be the most problematic. Our results suggest that, after service degradation, users are eager to use the service again if they receive relevant information. Compensation alone will not satisfy users when the incident creates unpredictability and uncertainty for them. If the system provider does not inform users directly after the incident, they readily rely on the mass media. Information and knowledge thus play a significant role in incidents. However, there are two service types where we found a different type of user reaction. First, telecommunications and computers seemed to be special cases, with more tolerance of problems in general. Second, the tolerance was low with regard to vital services, i.e., services related to children, health, and safety, for example. Nevertheless, in interviews it was seen that in both types of services the effect of real time and accurate information was influential, often more than any other activities in the failure recovery. The results of this study provide new views of IT-based incidents in an information society, as well as insights for service providers to better recover from service degradation
Tiivistelmä Yhteiskuntamme on rakennettu informaatioteknologian (IT) varaan. Tällaisessa informaatioyhteiskunnassa kansalaisten tulisi voida luottaa käyttämiinsä palveluihin. Palvelujen käyttäjät kohtaavat kuitenkin päivittäin virheitä informaatioteknologiaan pohjautuvissa järjestelmissä. Media uutisoi usein näistä virheistä. Alan kirjallisuus on tutkinut esimerkiksi järjestelmien ja palvelujen vastaanottoa, käyttöä, uhkia ja häiriöitä. Kuitenkaan IT-palvelujen virheiden vaikutuksista järjestelmien käyttöön ei löytynyt kirjallisuutta. Tämä tutkimus pyrkii tältä osin täydentämään kirjallisuutta selvittämällä käyttäjien ajattelutapaa ja aikomuksia palvelun heikentymisen jälkeen, ja tutkimus myös hahmottelee laajemman kuvan informaatioyhteiskunnan IT-ongelmista erityisesti median ja palveluntuottajien näkökulmasta. Ongelmien julkisen kuvan saamiseksi tutkittiin ensin sanomalehtiuutisia IT-ongelmista. Seuraavaksi selvitettiin haastatteluin palveluntuottajien ja järjestelmätoimittajien näkemyksiä IT-ongelmista. Lopuksi tutkittiin vielä palveluiden käyttäjien mielipiteitä ja reaktioita häiriön sattuessa ja sen jälkeen haastattelujen avulla. Päätulokset osoittavat, kuinka yhteiskunnan näkyvimmät IT-ongelmat ovat samoja, joiden kanssa myös järjestelmätoimittajat ja palveluntarjoajat kamppailevat. Lisäksi tutkimustulosten mukaan käyttäjät palaavat herkemmin käyttämään palvelua mikäli he saavat asiaankuuluvaa tietoa tilanteesta. Pelkkä aineellinen korvaus ei riitä silloin kun IT-häiriö luo arvaamattomuutta ja epävarmuutta. Jos palveluntuottaja ei tiedota asiasta häiriön sattuessa, käyttäjät luottavat helposti massamedian tarjontaan. Tiedolla ja tietämyksellä on merkittävä rooli ongelmatilanteissa. Tutkimuksessa löytyi kuitenkin kaksi palvelutyyppiä, joissa käyttäjien käytös oli erilaista. Ensinnäkin tietoliikenteen ja tietokoneiden suhteen käyttäjät olivat pitkämielisiä virheiden sattuessa. Toiseksi taas elintärkeät palvelut, esimerkiksi terveyteen, lapsiin ja turvallisuuteen liittyvät, olivat palveluja joissa virheitä ei juurikaan siedetty. Kuitenkin myös näissä palvelutilanteissa tiedottamisella oli merkittävä rooli, usein jopa merkittävämpi kuin muilla toimilla palvelun korjaamisessa. Tutkimuksen tulokset tarjoavat uusia näkökulmia IT-pohjaisista häiriöistä informaatioyhteiskunnassa ja näkemyksiä palveluntarjoajille häiriöistä toipumiseen
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
42

Akram, S. U. (Saad Ullah). "Cell segmentation and tracking via proposal generation and selection." Doctoral thesis, Oulun yliopisto, 2017. http://urn.fi/urn:isbn:9789526217291.

Full text
Abstract:
Abstract Biology and medicine rely heavily on images to understand how the body functions, for diagnosing diseases and to test the effects of treatments. In recent decades, microscopy has experienced rapid improvements, enabling imaging of fixed and living cells at higher resolutions and frame rates, and deeper inside the biological samples. This has led to rapid growth in the image data. Automated methods are needed to quantitatively analyze these huge datasets and find statistically valid patterns. Cell segmentation and tracking is critical for automated analysis, yet it is a challenging problem due to large variations in cell shapes and appearances caused by various factors, including cell type, sample preparation and imaging setup. This thesis proposes novel methods for segmentation and tracking of cells, which rely on machine learning based approaches to improve the performance, generalization and reusability of automated methods. Cell proposals are used to efficiently exploit spatial and temporal context for resolving detection ambiguities in high-cell-density regions, caused by weak boundaries and deformable shapes of cells. This thesis presents two cell proposal methods: the first method uses multiple blob-like filter banks for detecting candidates for round cells, while the second method, Cell Proposal Network (CPN), uses convolutional neural networks to learn the cell shapes and appearances, and can propose candidates for cells in a wide variety of microscopy images. CPN first regresses cell candidate bounding boxes and their scores, then, it segments the regions inside the top ranked boxes to obtain cell candidate masks. CPN can be used as a general cell detector, as is demonstrated by training a single model to segment images from histology, fluorescence and phase-contrast microscopy. This work poses segmentation and tracking as proposal selection problems, which are solved optimally using integer linear programming or approximately using iterative shortest cost path search and non-maximum suppression. Additionally, this thesis presents a method which utilizes graph-cuts and an off-the-shelf edge detector to accurately segment highly deformable cells. The main contribution of this thesis is a cell tracking method which uses CPN to propose cell candidates, represents alternative tracking hypotheses using a graphical model, and selects the globally optimal sub-graph providing cell tracks. It achieves state-of-the-art tracking performance on multiple public benchmark datasets from both phase-contrast and fluorescence microscopy containing cells of various shapes and appearances
Tiivistelmä Biologia ja lääketiede nojaavat vahvasti kuvatietoon solujen ja kehon toimintojen ymmärtämiseksi sairauksien diagnostiikassa ja hoitojen vaikutusten seuraamisessa. Viime vuosikymmeninä mikroskopiassa on tapahtunut nopeaa teknistä kehitystä, mikä on mahdollistanut elävien solujen kuvantamisen tarkemmin, nopeammin sekä syvemmältä automatisoidusti useasta näytteestä. Tämä taas on johtanut kuvadatan nopeaan kasvuun ja suurempaan määrään biologisia kysymyksiä, joihin voidaan vastata. Kuvadatan räjähdysmäisen kasvun vuoksi kaikkia tuloksia ei voida enää tulkita pelkästään ihmistyövoimaa käyttämällä, mikä on johtanut tarpeeseen kehittää automaattisia menetelmiä analysoimaan kvantitatiivisesti suuria datajoukkoja ja löytämään tilastollisesti kelvollisia malleja. Solujen erottaminen niiden ympäristöstä ja toisista soluista (segmentointi) ja solujen seuranta ovat kriittisiä alkuvaiheen osia onnistuneessa automaattisessa analyysissä. Automaattisten menetelmien kehittämisessä solusegmentointi on kuitenkin osoittautunut hyvin haastavaksi ongelmaksi solujen muodon ja ulkonäön suurten muutosten vuoksi solutyypistä, näytteen valmistelusta ja kuvantamisjärjestelmästä johtuen. Tämä väitöskirja esittää uusia menetelmiä solujen segmentointiin ja seurantaan keskittyen koneoppimiseen perustuviin lähestymistapoihin, jotka parantavat automaattisten menetelmien suorituskykyä ja uudelleenkäytettävyyttä. Spatiaalista ja ajallista kontekstia tehokkaasti hyödyntäviä soluehdotelmia käytetään ratkaisemaan solujen heikosti erottuvista reunoista ja joustavista muodoista johtuvaa solujen muodon monitulkintaisuutta erityisesti silloin kun tutkittava solutiheys on suuri. Tämä väitöskirja esittää kaksi menetelmää soluehdotelmille; ensimmäinen menetelmä käyttää useita läikkätyyppisiä suodatinpankkeja ilmaisemaan kandidaatteja pyöreänmuotoisille soluille, kun taas toinen menetelmä nimeltään soluehdotelmaverkko (Cell Proposal Network, CPN) käyttää konvoluutionaalisia neuroverkkoja oppiakseen tunnistamaan solut niiden muodon sekä ulkonäön perusteella erityyppisissä mikroskooppikuvissa. CPN regressoi ensin solukandidaatteja ympäröivät suorakaiteet ja niiden pistemäärän, jonka jälkeen se segmentoi alueet parhaiten sijoittuneiden suorakaiteiden joukosta tuottaen solukandidaattimaskit. CPN:ää voidaan mahdollisesti käyttää yleisenä soluilmaisimena erityyppisilla kuvantamistekniikoilla tuotetuissa kuvissa mukaan lukien histologisen valo-, fluoresenssi- ja vaihekontrastimikroskooppian. Väitöskirja esittää solujen segmentoinnin ja seurannan soluehdotelmien valintaongelmina, mitkä ratkaistaan joko optimaalisesti käyttämällä kokonaislukuoptimointia tai likimääräisesti käyttämällä iteratiivista lyhimmän kustannuspolun hakua sekä ei-maksimien vaimennusta. Tämä väitöskirja esittää myös verkon leikkaukseen (graph cut) perustuvan menetelmän, mikä hyödyntää valmiiksi saatavilla olevaa reunanilmaisinta segmentoimaan tarkasti muotoaan voimakkaasti muuttavia soluja. Väitöskirjatutkimuksen keskeinen tulos on uusi solujen seurantamenetelmä, mikä käyttää CPN:ää solukandidaattien ehdottamiseen, esittää vaihtoehtoiset seurantahypoteesit verkkomallia hyödyntämällä, ja valitsee globaalisti optimaalisen aliverkon solujen kulkemille reitille. Verrattuna useisiin muihin julkisesti saatavilla oleviin kuva-analyysiohjelmistoihin tässä väitöskirjassa kehitetyt menetelmät olivat suorituskyvyltään parhaita vaihekontrasti- ja fluoresenssimikroskopialla tuotettujen kuva-aineistojen analyyseissa, joissa solujen ulkomuoto oli hyvin vaihteleva
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
43

Nyh, Johan. "From Snow White to Frozen : An evaluation of popular gender representation indicators applied to Disney’s princess films." Thesis, Karlstads universitet, Institutionen för geografi, medier och kommunikation, 2015. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:kau:diva-36877.

Full text
Abstract:
Simple content analysis methods, such as the Bechdel test and measuring percentage of female talk time or characters, have seen a surge of attention from mainstream media and in social media the last couple of years. Underlying assumptions are generally shared with the gender role socialization model and consequently, an importance is stated, due to a high degree to which impressions from media shape in particular young children’s identification processes. For young girls, the Disney Princesses franchise (with Frozen included) stands out as the number one player commercially as well as in customer awareness. The vertical lineup of Disney princesses spans from the passive and domestic working Snow White in 1937 to independent and super-power wielding princess Elsa in 2013, which makes the line of films an optimal test subject in evaluating above-mentioned simple content analysis methods. As a control, a meta-study has been conducted on previous academic studies on the same range of films. The sampled research, within fields spanning from qualitative content analysis and semiotics to coded content analysis, all come to the same conclusions regarding the general changes over time in representations of female characters. The objective of this thesis is to answer whether or not there is a correlation between these changes and those indicated by the simple content analysis methods, i.e. whether or not the simple popular methods are in general coherence with the more intricate academic methods.

Betyg VG (skala IG-VG)

APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
44

Tchikola, Gregório de Jesus. "Chinua Achebe and Ruy Duarte de Carvalho: a comparative study of Things Fall Apart and Vou lá Visitar Pastores." Doctoral thesis, 2017. http://hdl.handle.net/10362/20424.

Full text
Abstract:
The comparative study of African literatures in Portuguese and in English languages has not been the object of many research projects in Africa. My work is centred in this field of study and it aims at conducting a comparative analysis of the narratives produced by Nigerian author Chinua Achebe and Angolan author Ruy Duarte de Carvalho, observing the convergent and divergent aspects in aesthetics and ideology present in their works. The corpus under analysis includes Things Fall Apart by Chinua Achebe and Vou lá Visitar Pastores by Ruy Duarte de Carvalho. The authors converge ideologically in their works as they pay attention to issues such as land ownership and usage, peoples’ heritage and history. Besides the historical and cultural diversity, these texts also allow the discussion of other issues, notably particularities in aesthetic elaboration. Both novelists combine literary and anthropological topics. Thus, this thesis is a correlational, descriptive and analytical type of research, and is seeking cultural meaning and understanding through fiction. The main sources for my thesis were the two texts mentioned above, but also documents available on African literature, history, literary criticism, ethnography, politics and anthropology.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!

To the bibliography