To see the other types of publications on this topic, follow the link: Kvalitativ design.

Dissertations / Theses on the topic 'Kvalitativ design'

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the top 50 dissertations / theses for your research on the topic 'Kvalitativ design.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Browse dissertations / theses on a wide variety of disciplines and organise your bibliography correctly.

1

Eriksson, Jonatan, and Hanna Eriksson. "Design- ett svårdefinierat begrepp : En kvalitativ studie om hur design designat sig själv." Thesis, Södertörns högskola, Institutionen för samhällsvetenskaper, 2017. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:sh:diva-33110.

Full text
Abstract:
“Ordet design förekommer idag i så många sammanhang att det är snart omöjligt att ringa inoch förstå vad det innebär”...Så uttalade sig Lisbeth Svengren Holm, ansvarig för forskning och utbildning på SVID. Att inte ens en forskande designer kan definiera, förstå eller ringa in sitt ämnesområde vittnar på att förändringen av design och dess innebörd har skiftat. Ordet design har gått från att vara ett begrepp vars betydelse tidigare stått för estetisk utformning av produkter, till att idag göra anspråk på att organisera tjänster. Med en kvalitativ ansats undersöker denna studie skiftningen i begreppet design och dess aktuella betydelse samt hur design används i praktiken, detta genom en kvalitativ textanalys. Empirin består av fyra Svenska designbyråer som med deras 16 olika case, från både produktdesign och tjänstedesignsektorn, ska visa hur design idag fungerar i praktiken. Undersökningen består av en kvalitativ textanalys där studiens empiri består utav konceptlitteratur inom design, boken This is service design thinking av Stickdorn & Schneider (2011). Denna har visat sig ha en betydande roll och influerat designbyråerna i deras sätt att arbeta, med hjälp av ett flertal designmetoder, oavsett om det var produktdesign eller tjänstedesign. Utifrån ett institutionellt perspektiv har studien valt att granska samhället och organisationer med hjälp utav Kjell Rövik (1998) och de teorier han presenterar i boken Moderna Organisationer. Genom att tolka design som ett organisationsrecept och utifrån Röviks (1998) symbolperspektiv att se på administrativa reformer (organisationsrecept), använder studien således även institutionell teori som grund och ståndpunkt. Resultaten visar att det främsta skälet till varför en designer deltog och kopplades in, i de undersökta casen, var för att arbeta utifrån ett användarcentreratperspektiv, där designern fungerade som en länk mellan organisationen och användaren. Detta framkom i produktdesign såväl som i tjänstedesign casen. Skiftningen i begreppet design har visat sig påverka utvecklingen och hur design även i praktiken används samt formats till vad det betyder och består av idag. Sammanfattningsvis belyser studien hur begreppet design har genomgått ett dynamiskt skifte i tid, där design idag inte endast är produktrelaterad utan även tjänstebaserad i olika former och uttryck.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Eidergren, Sandra, and Maria Jacobsson. "En kvalitativ studie i användarcentrerad webbdesign." Thesis, Linköping University, Department of Computer and Information Science, 2009. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:liu:diva-19602.

Full text
Abstract:

Examensarbetet har gått ut på att genom kvalitativa undersökningar ta reda på hur grafisk form ochinformationsstruktur samverkar för att skapa användarcentrerade webbplatser. Målet var att ta fram en grund för huranvändarcentrerade webbplatser bör byggas. Denna grund är tänkt att fungera som riktlinjer för formgivare som villskapa användarcentrerad webbdesign.

Studien visar att det viktigaste för att skapa användarcentrerad webbdesign är att involvera användarna kontinuerligti utvecklingsprocessen. Detta sker genom användartester och intervjuer med representanter för målgruppen. Vi harkommit fram till att graden av användbarhet spelar stor roll för hur målgruppen uppfattar webbplatsen som sådan,men också vilken uppfattning de får om företaget bakom.


This thesis considers a qualitative study in how info structure and graphical design collaborate to form a usercentredweb site. The aim was to produce guidelines for how to build user-centred web sites. The results from thestudy are built on qualitative interviews, user tests with the target group and expert evaluation.

The study has shown that the most important thing for creating user-centred web sites is to continuously involve thetarget group in the development process. This should be done through interviews and user tests. The level ofusability determines how the target group experience both the company and their web site.

APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Thorén, Åsa. "Distriktssköterskors upplevelser av telefonrådgivning till föräldrar, vars barn är sjuka." Thesis, Linnéuniversitetet, Institutionen för hälso- och vårdvetenskap (HV), 2014. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:lnu:diva-38940.

Full text
Abstract:
Titel: Distriktssköterskor upplevelser av telefonrådgivning till föräldrar, vars barn är sjuka. Bakgrund: Distriktssköterskor bemannar ofta vårdcentralernas telefonrådgivningar. Det är många föräldrar som ringer dit när deras barn blir sjuka. Ofta vill de ha stöd och rådgivning, men ibland behöver de också träffa en läkare. Det ställs stora krav på distriktssköterskan vid den här typen av rådgivning, då han/hon förväntas göra rätt bedömning och fatta rätt beslut. Distriktssköterskan är ensam ansvarig för besluten som fattas, och kan ibland känna sig utlämnad i sitt arbete. Syfte: Att belysa distriktssköterskors upplevelser av telefonrådgivning till föräldrar, vars barn är sjuka. Metod: En kvalitativ intervjustudie med induktiv ansats. Sju distriktssköterskor intervjuades genom semistrukturerade intervjuer. Datamaterialet analyserades med en kvalitativ manifest innehållsanalys. Resultat: I analysen sammanställdes datamaterialet i tre huvudkategorier och åtta underkategorier. I huvudkategorin Komplexiteten vid bemötandet under samtalet  framkom att föräldrarnas oro ofta påverkade samtalet i stor utsträckning. Under huvudkategorin Utmaningar i telefonrådgivningen framkom att distriktssköterskorna upplever att de arbetar utifrån både uttalade och outtalade krav. Bristen på läkartider utgjorde en särskild faktor som påverkade i vilken utsträckning egenvårdsråd gavs. Telefonrådgivning till människor från andra länder var något alla distriktssköterskor upplevde som en särskild utmaning, då både språkförbistringar och annan kulturell bakgrund gjorde att egenvårdsråden inte alltid togs emot väl. Trivselkänslorna vid telefonrådgivning till föräldrar påverkades av flera faktorer, där det kollegiala stödet var viktigt för distriktssköterskorna. Det gjorde att de lättare kunde bearbeta jobbiga situationer och därmed öka sitt välbefinnande. Slutsats: Distriktssköterskorna upplevde att de arbetade utifrån en rad såväl uttalade som outtalade krav i arbetet med telefonrådgivning till föräldrar, vars barn är sjuka. Rådgivningsstödet utgjorde många gånger i trygghet. De upplevde även att de ofta utsattes för utmaningar, och trots att de ibland hamnade i stressiga situationer kände de sig ändå inte konstant stressade.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Rebecca, Rimsell, and Andrea Sandberg. "Partners erfarenheter av förlossningsrummets utformning och design – En kvalitativ studie." Thesis, Högskolan i Borås, Akademin för vård, arbetsliv och välfärd, 2019. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:hb:diva-15951.

Full text
Abstract:
Förlossning på sjukhus är ur ett historiskt perspektiv ett nytt fenomen, där partnerns medverkan vid förlossning endast har pågått de senaste 40-50 åren. En säker, trygg och välkomnande förlossningsmiljö ökar kvinnans utsöndring av oxytocin som har en viktig roll under förlossningsarbetet. Det finns en underliggande förväntan på att kvinnans partner ska medverka vid förlossningen. Stöd är en viktig del för en positiv förlossningsupplevelse för såväl kvinnan som partnern. Det är viktigt att kartlägga de faktorer i förlossningsrummets utformning och design som partners anser viktiga. Detta för att partnern ska kunna utgöra ett så gott stöd som möjligt till den födande kvinnan, vilket är en av de viktigaste faktorerna för ett mer lyckat förlossningsutfall. Det bidrar också till en mer positiv förlossningsupplevelse för kvinnan och partnern. Syftet med studien är att beskriva partners erfarenheter av förlossningsrummets utformning och design. En kvalitativ intervjustudie användes som metod. Sju enskilda telefonintervjuer och en fokusgruppsintervju med tre deltagare utfördes. Intervjumaterialet analyserades därefter med Lundman och Hällgren Graneheims kvalitativa innehållsanalys med induktiv ansats. Den kvalitativa innehållsanalysen resulterade i fyra kategorier, vilka är Faktorer som skapar trygghet, Faktorer som skapar otrygghet, Möjliggörande faktorer för närhet, komfort och välkomnande, samt Hindrande faktorer för närhet, komfort och välkomnande. Förlossningsvården i Sverige ska sträva efter att ge den födande kvinnan såväl som hennes partner en positiv förlossningsupplevelse. För att möjliggöra för kvinnan att ges en positiv förlossningsupplevelse är det sociala stödet av en partner eller annan person av kvinnans val mycket betydelsefullt. För att partnern ska ges en positiv förlossningsupplevelse krävs att partnern delaktiggörs och involveras kring kvinnan och förlossningsförloppet. Vårdmiljön har betydelse för individers upplevelser av att känna sig trygga, skyddade och välkomna. Att ta hänsyn till partnerns önskemål gällande förlossningsrummets utformning och design anser författarna därför är att visa omsorg om såväl kvinnan som partnern.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Olle, Önning, and Sandmer Fredrik. "FYSIOTERAPEUTERS UPPLEVELSE AV TILLÄMPNING AV BETEENDEMEDICIN INOM SLUTENVÅRD : En kvalitativ intervjustudie." Thesis, Mälardalens högskola, Akademin för hälsa, vård och välfärd, 2016. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:mdh:diva-31352.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Erkendal, Linn. "Utvärdering av responsiv design : En kvalitativ användarstudie av responsiv webbdesign för utvärdering av Hi-Fi prototyp." Thesis, Södertörns högskola, Institutionen för naturvetenskap, miljö och teknik, 2013. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:sh:diva-19295.

Full text
Abstract:
In my study, I have chosen to examine how the user interface and content must conform to design guidelines for responsive design makes it suitable for diverse desktop environment and for varied mobile platforms. The purpose of this study is to examine the extent recommended design guidelines based on scientific research has a positive impact on user performance and perception when using this study delivered hi-fi prototype. The goal of this study is to provide a Hi-Fi prototype with high usability that will introduce and inform the public about BrasilCine according specifications. Study findings from user testing and supplementary questionnaires show that the implemented technologies as design guidelines for responsive design and design features have a positive impact on user performance and perception. The study results are therefore relevant for further prototype development.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Tvede, Sofie, and Malin ek. "Distrikssköterskors erfarenheter avseende att ställa frågor om alkohol : En kvalitativ studie." Thesis, Linnéuniversitetet, Institutionen för hälso- och vårdvetenskap (HV), 2018. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:lnu:diva-79324.

Full text
Abstract:
Bakgrund: Cirka 1 000 000 personer lever idag med en riskabel alkoholkonsumtion. Personer med alkoholrelaterade problem söker sig ofta till primärvården först och det är där problemen identifieras. Distriktsköterskan ska arbeta förebyggande och hälsofrämjande. För att känna sig tryggare att ställa frågor om alkohol krävs det kunskaper och att vara uppdaterad i ämnet.  Syfte: Att belysa distriktssköterskors erfarenheter avseende att ställa frågor om alkoholvanor hos patienter i primärvården.   Metod: Kvalitativ studie. Semistrukturerat frågeformulär har besvarats av 21 distriktssköterskor. Svaren har sedan analyserats med en kvalitativ innehållsanalys.  Resultat: Fyra kategorier har framkommit från analysen: `Att vara bekväm vid att ställa frågor om alkoholvanor`, med underkategorierna naturligt, självklart och vara obesvärad. `Kan vara utmanande att ställa frågor om alkoholvanor`, med underkategorierna Ålder och könsrelaterat, kulturskillnader och Kvinnor och skam`. Screeningverktyg kan vara ett stöd vid att ställa frågor om alkoholvanor`, med underkategorierna tydliggöra och stöd. `Kunskaperna om att hantera alkoholfrågor är otillräckliga`, med underkategorierna kunskapsbrist och osäkerhet.  Slutsats: I distriktssköterskans hälsoförebyggande arbete visade studien att det kan finnas svårigheter med att ställa frågor om alkohol. Studien visade också att distriktssköterskorna uttryckte att det fanns en kunskapsbrist i ämnet. Det saknades utarbetade riktlinjer för att kunna hjälpa patienter med en alkoholproblematik vidare i vårdkedjan.
Background: Approximately 1 000 000 people today live with a risky alcohol consumption. People with alcohol-related problems often seek primary care first and that is where the problems are identified. The district nurse should work on prevention and health promotion. To feel safer to ask questions about alcohol requires knowledge and to be up to date on the subject.   Purpose: To highlight District nurses experiences regarding asking questions about alcohol habits in patients in primary care. Method: Qualitative study. Semi structured questionnaires were answered by 21 district nurses. The responses were then analyzed with a qualitative content analysis.  Results: Four categories have emerged from the analysis: ' be comfortable in asking questions about alcohol habits ', with the following subcategories: natural, of course, be effortless. ' Can be challenging to ask questions about alcohol habits ', with the sub categories of age and gender, cultural differences and Women and shame '. Screening tools can be a support to ask questions about alcohol habits ', with subcategories clarify and support. 'Knowledge on dealing with alcohol issues is insufficient ', with subcategories lack of knowledge and uncertainty. Conclusion: In the District of professional health prevention study showed that there may be difficulties in asking questions about alcohol. The study also showed that district nurses expressed that there was a lack of knowledge on the subject. There was no elaborate guidelines to help patients with a alcoholproblematik further in the chain of care.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Mohlin, Niklas, and Kerim Samoud. "mySchenker : Artefaktens användarvänlighet och funktionalitet, en kvalitativ studie." Thesis, Högskolan i Borås, Institutionen för Pedagogik, 2010. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:hb:diva-19879.

Full text
Abstract:
Bakgrund: Vi har valt att undersöka hur fraktköpare använder sig av Schenker AB’s Internetportal mySchenker som består av en samling elektroniska tjänster/redskap.Syfte: Syftet med denna undersökning är att studera och undersöka hur användaren ser på interaktionen mellan sig och Internetportalen mySchenker. På grund av tidsbrist så finns en viss begränsning i undersökningen, vi har exempelvis inte kunnat göra några observationer.Metod: Kvalitativ metod har utsetts som mest lämplig för att uppnå syftet. Data har samlats genom intervjuer av sju personer som använder sig av mySchenker i sitt arbete.Resultat: Resultatet som är baserat på intervjuanalyser delades upp i fem kategorier. Dessa är kunskapsinhämtning, mySchenker som redskap, arbetsuppgifter, användbarhet/användarvänlighet samt önskemål och behov av ny funktionalitet. Utifrån dessa kategorier kom vi fram till att mySchenker i sin helhet är användbar och att portalen är en helt godkänd sådan med några punkter som bör förbättras.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Carlsson, Priscilla, and Panahi Sandra Nikkhooye. "Designens hållbarhetskraft : En kvalitativ studie om design och hållbarhet inom produktutveckling av dagligvaror." Thesis, Södertörns högskola, Institutionen för samhällsvetenskaper, 2019. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:sh:diva-38317.

Full text
Abstract:
Hållbarhet värderas allt högre utav konsumenter och allt fler företag satsar på ett utökat hållbarhetsarbete. Detta innebär att företag borde utveckla sitt hållbarhetsarbete för att bli eller fortsätta att vara konkurrenskraftiga. Konsumtionen av livsmedel står för 25 % av hushållens klimatpåverkan. Inom dagligvaruindustrin finns därmed en stor potential för förbättring. För ett utvecklat hållbarhetsarbete krävs innovativa lösningar. Design som process har visat sig kunnabidra med detta. Dock har studier visat på att trots att företag värderar design högt så implementeras det inte i samma utsträckning. Potentialen som design innehar riskerar därmed att gå förlorad av aktörerna på marknaden. Uppsatsen ämnar till att undersöka vilka faktorer som är viktiga för att design skall implementeras för att utveckla hållbara produkter inom dagligvaruindustrin. Studien är en multipel fallstudie med en kvalitativ ansats. Tre intervjuer har genomförts med europeiska företag som verkar på den svenska dagligvaru- och livsmedelsmarknaden. Studien visade på vikten av att företag genomsyras av hållbarhet och har en hög förståelse fördesign. Det är av vikt att såväl design som hållbarhet implementeras i början av produktutvecklingsprocessen som även kallas för Front-End.
Sustainability is increasingly valued by consumers and more companies are expanding the incorporation of sustainability in their work. This means companies should develop the incorporation of sustainability in their work to stay or become competitive on the market. The consuming of groceries accounts for 25 % of the households climate influence. Within the fast moving consumer goods industry there is therefore a potential of improvement. To develop the incorporation of sustainability in a company requires innovative solutions. Design as a process has been able to contribute with exactly this. Although, studies have shown that even though companies value design highly it is not implemented to the same extent. The potential that design possesses is therefore at risk of being lost by the actors of the market. The thesis intends to explore which factors that are important for design to be implemented to develop sustainable products in the fast moving consumer goods industry. The study is a multiple case study with a qualitative approach. Three interviews have beenmade with european companies that are active on the swedish fast moving consumer goodsindustry market. The study showed that it is of importance for a company to be permeated by sustainability andto have a high understanding of design. Furthermore, it is of importance that design as well assustainability is implemented in the beginning of the product development process that is also known as Front-End.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Dämhagen, Emil. "Gym - en arena tillgänglig för alla? : en kvalitativ intervjustudie." Thesis, Malmö universitet, Institutionen för socialt arbete (SA), 2021. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:mau:diva-45748.

Full text
Abstract:
Tillgänglighet är ett begrepp som kan definieras på flera olika sätt, däribland en definition som kan sammanlänkas till den fysiska miljön. Syftet med uppsatsen är att beskriva hur chefer inom gym i södra Sverige definierar ordet tillgänglighet, beskriva hur yrkesverksamma inom gym i södra Sverige upplever sitt gyms tillgänglighet för medlemmar med fysiska funktionsnedsättningar samt, vad chefer inom gym i södra Sverige upplever att de gör för att förbättra tillgängligheten för medlemmar med fysiska funktionsnedsättningar. Studien har en kvalitativ ansats där fyra olika chefer för fyra olika gym har intervjuats. För att förstå resulteten har teorierna om den sociala modellen samt cripteori använts. Resultatet påvisar att informanterna hade andra associationer till begreppet tillgänglighet än just kopplat till den fysiska miljön. Vidare visar intervjuernas resultat att cheferna upplever att det finns många brister i gymmets fysiska miljö ur ett tillgänglighetsperspektiv och att de flesta av cheferna arbetar för att förbättra tillgängligheten. Slutsatse av uppsatsen belyser att gym inte är en arena som kan sägas vara tillgänglig för alla individer.
Acessibility is a concept that can be defined in several diferent ways, including a definition that can be linked to the physical environment. The purpose of the essay is to describe how managers in gym in southern Sweden define the word accessibility, describe how professionals in gym in southern Sweden experience their gym accessibility for members with physical disabilities and, what managers in gym in southern Sweden feel that they do to improve accessbility for members with physical disabilities. The study has a qualitative approach where four different managers for four different gyms have been interviewd. To understand the results, the theories of the social model and the crypt theory have been used. The results show that the informants had other associations to the concept avaliability than just connected to the physical enviornment. Furthermore, the results of the interviews show that the managers feel that there are many shortcomings in the gym`s physical environment from an accesibility perspective and that most of the managers work to improve accessibility. The conclusion of te essay highlights that the gym is not an arena that can be said to be accessible to all individuals.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
11

Johansson, Jenny, and Olivia Jansson. "Vart tog formgivningen vägen? : En kvalitativ intervjustudie om formgivning i textilslöjden." Thesis, Linköpings universitet, Institutionen för kultur och samhälle, 2021. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:liu:diva-174311.

Full text
Abstract:
Syftet med den här uppsatsen är att undersöka hur verksamma behöriga slöjdlärare arbetar med formgivning i sin undervisning. Vi båda har studerat slöjd vid Linköpings universitet där vi upplever att det var stort fokus på formgivningen och därför är det intressant att göra denna studie med fokus på formgivning.Undersökningen genomfördes med hjälp av kvalitativa intervjuer där nio stycken slöjdlärare blev intervjuade. Alla informanter är behöriga slöjdlärare som undervisar textilslöjd på högstadiet. Informanterna rekryterades från en Facebookgrupp för slöjdlärare som heter Nationellt centrum för slöjdutbildning. Intervjuerna skedde via videosamtal och transkriberades sedan efteråt. För att kunna tolka och analysera det insamlade materialet har vi sedan kategoriserat och kodat materialet utifrån intressanta teman som passade vårt syfte och frågeställningar. På så vis kunde vi sortera bort all irrelevant information så att det endast blev kvar material som var relevant för vår undersökning.Informanterna som blev intervjuade är utbildade vid Linköpings universitet, Göteborgs universitet, Umeå universitet och Uppsala universitet. Majoriteten av informanterna tycker annorlunda kring formgivning än vad som står i den litteratur vi har haft som grund till den här undersökningen, framförallt Lindfors. Istället för att arbetsprocessen har tre olika faser, varav formgivning är en av dessa, menar informanterna att formgivning finns med i hela arbetsprocessen. Vissa informanter menar på att timplanen begränsar möjligheterna till att arbeta med formgivning på ett önskvärt sätt. De menar också att det finns en oförståelse för formgivning hos elever och att de inte förstår meningen med formgivning. Flera informanter önskar att kunna arbeta mer med digital formgivning t.ex. 3D-skrivare. De flesta informanterna har tillgång till datorer eller iPads men upplever ändå en begränsning när det kommer till att arbeta digitalt med formgivningen p.g.a. bristande kompetens.Nyckelord: Slöjd, textilslöjd, formgivning, design, slöjdundervisning.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
12

Sandborg, Johanna, and Paulin Arvola. "Att visualisera identiteter : en kvalitativ studie om hur visuell design relaterar till en varumärkesidentitet." Thesis, Linnéuniversitetet, Institutionen för marknadsföring (MF), 2016. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:lnu:diva-53891.

Full text
Abstract:
Titel: Att visualisera identiteter: en kvalitativ studie om hur visuell design relaterar till en varumärkesidentitet. Författare: Paulin Arvola och Johanna Sandborg Handledare: Dan Halvarsson Examinator: Bertil Hultén Insitution: Ekonomihögskolan, Linnéuniversitetet, Växjö. Kurskod: 2FE23E, Inrednings- och butikskommunikation, kandidatuppsats 15hp. Bakgrund: Visuell design kan vara av betydelse för att konsumenter skall uppfatta ett företags utsända signaler. Den visuella designen kan åskådliggöra skillnader mellan olika varumärkesidentiteter. För att företag ska lyckas behövs kunskap kring hur konsumenter upplever företagets utsända signaler. Genom att skapa förståelse för konsumenten kan företag möjliggöra utveckling av starka varumärkesidentiteter som kan öka kundvärdet genom tillämpning av visuell design utifrån ett mottagarperspektiv. Forskningsfråga: Vad gör konsumenter för kopplingar mellan visuell design och en varumärkesidentitet? Syfte: Syftet med studien är att analysera och förklara hur visuell design relaterar till en varumärkesidentitet. Metod: Kvalitativ studie, undersökande forskningsdesign, semi-strukturerade fokusgrupper. Slutsats: Studien visar att det finns en relation mellan visuell design och en varumärkesidentitet om den visuella designen kommunicerar en direkt funktion för varumärkesidentiteten. Endast när visuell design bidrar till att kommunicera direkta funktioner kan kopplingar göras till varumärkesidentiteten. Det har påvisats att samtliga attribut och gestaltningar kan utgöra relationen om de lyckas kommunicera minst en direkt funktion för varumärkesidentiteten. Relationen mellan visuell design och en varumärkesidentitet är beroende av hur respektive mottagare tolkar de visuella signalerna. Nyckelord: Visuell design, Varumärkesidentitet, Konsumentuppfattning, Tolkning.
Title: To visualize identites: A qualitative study about the relationship between visual design and brand identity. Authors: Paulin Arvola and Johanna Sandborg Tutor: Dan Halvarsson Examiner: Bertil Hultén Institution: School of Economics, Linneaus University, Växjö Course code: 2FE23E, Interior Decoration and Visual Merchandising, Bachelor Thesis 15 credits. Background: Visual design can be a useful tool for companies in purpose to increase consumer recognition. Differences between brand identities can be illustrated through visual design. To gain the advantage of visual design companies need to understand how the consumer perceive the effects of visual design. Companies can develope their brand identities by understanding the consumer and create value from a consumer perspective by application of visual design. Research question: How do consumers make a connection between visual design and brand identity? Purpose: The purpose of the study is to analyze and explain how the visual design have a relationship to a brand identity. Methodology: Qualitative research metholgy, explorative research design, semi- structured focus groups. Conclusions: The thesis shows a relationship between visual design and brand identity when the visual design communicates a direct function of the brand identity. The visual design can only be connected to the brand identity when it visualize a direct function of the brand identity. The study shows that attributes and configurations can represent the relationship only if at least one direct funtion manage to communicate the brand identity. The relationship between visual design and brand identity dependens on how each reciever interprets the visual signals. Keywords: Visual Design, Brand Identity, Consumer Perception, Interpretation.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
13

Andersson, Sanna, and Jennifer Jounot. "En kvalitativ studie omsegmentering och öletiketter : Okonventionella öletiketter– vilka ingår i målgruppen?" Thesis, Högskolan Dalarna, Informatik, 2020. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:du-35048.

Full text
Abstract:
Idag finns ett stort utbud av varumärken och ölsorter på Systembolaget och detblir allt viktigare att synas bland alla konkurrenter i butikshyllan. I takt med attkonkurrensen ökar räcker det inte längre att enbart kunna distribuera ett gott öl,även paketeringen behöver vara intressant och trovärdig.Syftet med studien är att undersöka om det visuella uttrycket påverkarkonsumentens val av öl i butik. Syftet är dessutom att undersöka om det finnsett segment konsumenter av målgruppen som köper öl, som är mer eller mindrebenägna att köpa öl med ett mer okonventionellt visuellt uttryck i etiketten.Studien förväntas även kunna påvisa gemensamma drag för konsumenten i dettasegment.Följande frågeställningar togs fram för att utreda detta ämne: vad i öletikettensvisuella uttryck påverkar konsumentens val av öl i butik, eller finns det andrafaktorer som är avgörande för köpbeslutet? Samt: om det finns, vad ärutmärkande drag hos konsumenter som har en tendens att köpa öl med ett merokonventionellt visuellt uttryck i etiketten? För att svara på våra frågeställningargenomfördes en kartläggning med hjälp av en webbenkät riktad tillkonsumenten samt semistrukturerade intervjuer med sakkunniga inombranschen.Resultatet visar att ölets karaktär påverkar konsumentens köpbeslut mest menäven etikettens design, pris och förpackning är avgörande påverkansfaktorer påköpbeslutet. Illustrationer och andra konstnärliga inslag i etiketten är detvisuella uttryck som påverkar målgruppen mest. Den typiska konsumenten är32 år, bor i stad, har en högre utbildning, är student och/eller heltidsanställd, harmat och dryck som intresse, är nyfiken och spontan och uppfattas somlivsnjutare av andra.Slutsatsen är att det finns ett segment konsumenter som är målgrupp för öl medett mer okonventionellt uttryck i sina etiketter. Vi kan även se att detta segmenthar gemensamma drag i form av intressen och dylikt. Studien pekar även på attdet visuella uttrycket påverkar konsumentens val av öl i butik.
Today, there is a large selection of brands and beers at Systembolaget and it’sbecoming increasingly important to be visible among all competitors on thestore shelf. As competition increases, it is no longer enough just to be able todistribute a good beer, even the packaging needs to be interesting and credible.The purpose of this study is to investigate whether the visual expressioninfluences the consumer's choice of beer in the store. The purpose is also toinvestigate whether there is a segment of consumers of the target group whobuy beer, who are more or less inclined to buy beer with a more unconventionalvisual expression in the label. The study is also expected to demonstratecommon features for the consumer in this segment.The following issues were raised to investigate this topic: what, in the beerlabel's visual expression, affects the consumer's choice of beer in the store, orare there other factors that are crucial to the purchase decision? Also: if thereare, what are the distinctive features of consumers who tend to buy beer with amore unconventional visual expression in the label? To answer our questions, asurvey was conducted using a web survey addressed to the consumer as well assemi-structured interviews with experts in the industry.The result shows that the nature of beer influences the consumer's buyingdecision the most, but the label's design, price and packaging are also decisivefactors in the buying decision. Illustrations and other artistic elements in thelabel are the visual expressions that affect the target audience most. The typicalconsumer is 32 years old, lives in the city, has a higher education, is a studentand / or full-time employee, has food and drink as an interest, is curious andspontaneous and is perceived as enjoying life by others.The conclusion is that there is a segment of consumers who are the target groupfor beer with a more unconventional expression in their labels. We can also seethat this segment has common features in the form of interests and suchlike.The study also indicates that the visual expression affects the consumer's choiceof beer in the store.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
14

Paskell, Elin, and Tengdahl Wilhelm. "Arbetsprocesser inom spelutveckling : En kvalitativ fallstudie som granskar arbetsprocessen hos ett svenskt spelutvecklingsföretag." Thesis, Södertörns högskola, Institutionen för naturvetenskap, miljö och teknik, 2012. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:sh:diva-18191.

Full text
Abstract:
Dice is one of Sweden's largest game manufacturers. They have produced a game series called “Battlefield”, which recently celebrated its tenth anniversary, releasing it gradually over the years. In order to create a game some form of work structure is required. In this essay we discover what the Dice work process looks like today and how it has changed over the years. Game development is progressing and market changes require game developers to constantly adapt to the current situation. To investigate this issue, we conducted intensive interviews with two wellestablished game developers from the Dice enterprise, as well as done further investigation and a small interview to confirm the results. We have individually drawn conclusions and created theories based on previous research and self-reflection. Hopefully our results will be applied by future studies, as well as by those interested in games and the related work process.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
15

Brämming, Lovisa, and Fredrik Lindström. "Färg, form och fält – en kvalitativ studie av Stockholms grafiska designfält." Thesis, Uppsala universitet, Institutionen för informatik och media, 2020. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:uu:diva-433204.

Full text
Abstract:
The field of graphic design is an essential part of the contemporary media and communication  landscape, not least as a result of  digitalization where visual content plays a more important role than ever before. Although influential, little research has been conducted in regards to graphic design. The thesis concerns the field of graphic design in Stockholm and poses two research questions. First, which social dynamics and unwritten rules are possible to discern from the graphic design field of Stockholm? Second, what does the interplay between an agent's position in the field and his/hers individual opinion concerning good graphic design look like?  The theoretical framework is centered around Pierre Bourdieu's field theory and its core concepts such as fields, capital, habitus and doxa. These are fundamental cornerstones for the thesis as a whole and used as an analytical framework. Furthermore, six qualitative semi-structured interviews with different actors from within the field were conducted and later analyzed using qualitative content analysis. The results concluded that there are social dynamics and unwritten rules within the graphic design field of Stockholm concerning; talent, education, social climate, norms and values, visual guidelines and the purpose of graphic design. Moreover, all actors agree on one basic premise – if something is to be considered good graphic design it has to fulfill the basic purpose of graphic design. However, when it comes to how that premise is fulfilled, there is a clear interplay between an agent's position in the field and their opinion.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
16

Tegström, Emma, and Alexandra Wibergh. "Svärmen kring pekskärmen : En kvalitativ studie om surfplattan på förskolan." Thesis, Södertörns högskola, Institutionen för naturvetenskap, miljö och teknik, 2013. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:sh:diva-21895.

Full text
Abstract:
Denna studie har haft som syfte att synliggöra i vilka situationer förskolepedagoger och barn på en förskolas småbarnsavdelning använder sig av surfplattor. Faktorer som undersökts har varit vilka kontexter som utgör dessa situationer, vilka beståndsdelar dessa kontexter består av samt vilka motiv och aktiviteter som ligger till grund för användning av surfplattor. Studien har varit av kvalitativ karaktär och har undersökt en småbarnsavdelning med barn upp till tre år på en förskola i Stockholm. För att åstadkomma detta har semi-deltagande observationer skett på förskolan under fyra dagar. Den insamlade datan har ställts mot och analyserats efter Nardi, Dourish och Benyons teorier om kontext samt Blomberg, Burrell & Guests teori om etnografi. Undersökningen har funnit att motivet är den kontextuella beståndsdel som väger tyngst då den ligger till grund för resterande beståndsdelar. De tre motiv som identifierats i denna studie är kommunikation, visualisering och underhållning.
This report has aimed to visualize in which situations tablet computers are being used by nursery school teachers and children at a baby and toddler unit of a nursery school. Factors that have been studied are which contexts that constitute these situations, which components that constitute these contexts and which underlying motives and activities that encourage using tablet computers. The study has been of a qualitative type and has studied a baby and toddler unit at a Stockholm nursery school that include children of three years and younger. Semi-participant observations have been done in a period of four days. The gathered data has been analyzed according to Nardi, Dourish and Benyon’s view on context as well as Blomberg, Burrell & Guest’s view on ethnography. The study has found that the contextual component of most significance is the motive, since it forms the basis of remaining components. In this study, the three motives that have been identified are communication, visualization and entertainment.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
17

Grane, Linus. "Ljusets Röst : En kvalitativ studie om ljussättningens påverkan på narrativet." Thesis, Högskolan Dalarna, Ljud- och musikproduktion, 2019. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:du-29769.

Full text
Abstract:
Studien undersöker med hjälp av designforskning och kvalitativ metod i form av fokusgruppsintervjuer, skillnaden i upplevelse mellan motiverad ljussättning och experimentell ljussättning i film. Till studien producerades tre versioner av en film där skillnaden var ljussättningens utgångspunkt. Alla versionerna följde samma manus och var exakt lika klippta och visades sedan för två fokusgrupper. Intervjuerna transkriberades och analyserades och resultatet visade med stöd av teori att filmscener kan upplevas olika beroende på ljussättningen. Studien påvisar att ljussättningen spelar stor roll i förståelsen av narrativet.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
18

Nielsen, Martin, and Hanna Kewenter. "Tillit och design : En kvalitativ studie om hur design påverkar tillit vid implementation av kostnader i ett gränssnitt." Thesis, Linnéuniversitetet, Institutionen för informatik (IK), 2016. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:lnu:diva-54323.

Full text
Abstract:
Mobiltelefonen är idag inte endast ett redskap för vardaglig kommunikation mellan människor. I takt med att mobiltelefonen blir smartare och mer uppkopplad till olika system, växer även användningsområdet. Ett användningsområde som under senare tid blivit mer och mer accepterat och använt är att utföra sina ekonomiska sysslor via mobiltelefonen. Det kan exempelvis handla om att skicka pengar eller handla på Internet. Mycket av det som sker i den digitala världen är ett samspel mellan en sändare och mottagare. Två parter som tillsammans bildar en koppling till varandra. För att detta ska fungera krävs en viktig beståndsdel, tillit. Tillit är något som för oss människor är avgörande i både den fysiska likväl som den digitala världen. På den digitala marknaden är känslan av tillit viktig för både aktörer bakom tjänster och deras användare. Hur är det då möjligt att införliva tillit till en tjänst? Tidigare forskning vi studerat om tillit till mobila betalningssystem visar att det finns olika sätt att skapa tillit i den digitala världen. En av de mer väsentliga delarna för att skapa tillit i den digitala världen är det estetiska uttrycket som en tjänst ger sin användare. Denna studie ämnar undersöka hur design är ett verktyg för att påverka tillit till en tjänst som innehåller kostnader för sina användare. Estetik är dock ett relativt och subjektivt begrepp. Denna studie ämnar således undersöka om det är några specifika beståndsdelar som är av större vikt. Syftet med denna studie är att undersöka om det som kommit fram vid utvald tidigare forskning om tillit är tillräckligt att utgå ifrån vid designande för att åstadkomma känslan tillit. Är denna sammanslagning tillräcklig för att skapa tillit, eller behövs ytterligare aspekter tas i beaktning? För att undersöka detta ställdes frågan: Hur påverkas upplevd tillit av design när kostnader implementeras i en tjänst? För att besvara studiens frågeställning studerades till en början utvald tidigare forskning för att börja ringa in områden som är av vikt för att åstadkomma känslan tillit. Tillsammans med detta genomfördes sedan en framtidsverkstad med målsättningen att undersöka tillit och design i den digitala världen. Syftet med framtidsverkstaden var att tillsammans med det som gått att se vid den tidigare utvalda forskningen ligga till grund för en designprocess. Designprocessen bestod av en brainstorm tillsammans med skissning som sedan över gick i wireframes, mockuper och slutligen transformerades detta till en interaktiv prototyp. I den interaktiva prototypen hade slutligen kostnader implementerats i ett redan befintligt gränssnitt. Prototypen som utvecklats kom slutligen att utvärderas genom att användartestas. Resultatet av studien visade att hur design påverkar upplevd tillit är beroende av flera faktorer. I ett initialt skede visade det sig att design ur en estetisk synvinkel är det som är avgörande. Design ur ett estetiskt perspektiv påverkar även användbarheten, vilket slutsatser från denna studie visar har en koppling till användares förväntade upplevelse. Besvaras användares förväntade upplevelse leder detta till att de känner sig ha kontroll över systemet, vilket i sin tur är främjande för tilliten. Studiens slutsats är att design som är estetiskt tilltalande, igenkännbar och införlivar en känsla av kontroll är de primära faktorer som setts påverka användarens känsla av tillit.
The mobile phone today is not just a tool for everyday communication between people. As mobile phones become smarter and more connected to various systems, the area for usage of these applications is growing. One type of application that has recently become more and more accepted is to use applications to perform their financial tasks via a mobile phone. It can be for example to send money or shop on the Internet. Much of what is happening in the digital world is an interaction between a transmitter and receiver. Two parties which together form a connection to one another. For this to work, there is an important component, trust. Trust is something that for us humans is crucial in both the physical as well as the digital world. The digital market is the feeling of trust important for both actors behind the services and their users. How is it possible to incorporate trust in a service? Previous research we studied about trust in mobile payment systems shows that there are different ways to create trust in the digital world. One of the more important elements to create trust in the digital world is the aesthetic expression as a service gives its users. This study aims to examine how design is a tool for influencing trust in a service that includes costs for its users. Aesthetics, however, is a relative and subjective concept. This study intends therefore examine whether there are any specific elements that are of major importance. The purpose of this study is to examine whether the findings from previous research on trust is enough to start designing and to achieve the feeling of trust. Is this fusion of previous research to create trust sufficient or needed additional aspects taken into consideration? To investigate this question was asked: How does design effect trust, when costs is implemented in a service? To answer the research question earlier research was studied to begin to identify areas that are important to achieve the feeling of trust. Along with this was then carried out a future workshop with the objective to investigate trust and design in the digital world. The purpose of the future workshop was that along with former selected research form the basis of a design process. The design process consisted of a brainstorm with sketching that where turned into wireframes, mockups and finally transformed it into an interactive prototype. In the interactive prototype costs had finally been implemented in an existing interface. The prototype developed eventually came to be evaluated by user-tested. The results of the study showed how design affects the perceived trust are dependent on several factors. In an initial stage, it was found that the design from an aesthetic point of view, what is decisive. Design from an aesthetic perspective also affects the usability, which the conclusions of this study show a link to the user's expected experience. Answered user's expected experience, this means that they feel in control of the system, which in turn is the promotion of trust. The study's conclusion is that the design is aesthetically pleasing, recognizable and incorporates a sense of control are the primary factors seen to affect the user's sense of trust.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
19

Skoglund, Viktoria. "IKT på fritidshemmet : En kvalitativ studie om pedagogers uppfattningar och erfarenheter om IKT på fritidshemmet." Thesis, Södertörns högskola, Lärarutbildningen, 2014. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:sh:diva-24137.

Full text
Abstract:
Information and communication technologies (ICT) are constantly evolving in today's information society. The school uses ICT as a teaching tool and it begins to be included at the leisure-time in school by the educators. Aim of this study is to examine how educators describe their perceptions and experiences of using ICT in the leisure activities. The questions is about how the educators use ICT, what they believe children learn of ICT, and which advantages and disadvantages they see with ICT at leisure-time in school. Through a qualitative approach, I have had my questions answered by six trained educators, five of whom are recreational educators and one who is a preschool teacher. These have individually answered my interview questions as an interview took place over a phone call, while the others answered the same questions by e-mail. The interview questions were open-ended questions that were formulated so the educators could respond so freely and fulfilling as possible. The survey shows that teachers use ICT in multimodal approach at leisure-time in school, both in informing parents and in activities with the children. The children use ICT tools as Smartboards, computers and Ipads. With these tools, they listen to music, play games and use various utility programs, which are helping them to develop in different knowledge topics. They also developed in interaction with each other as they learn to work together, take into account and listen to each other and to wait for their turn. The educators see benefits of ICT as it doubles as a great and practical support, both for the children and for themselves. The drawbacks they see with ICT are that the activities are mostly sedentary, and that schools have poor access to equipment.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
20

Cederbank, Oscar, and Simon Johansson. "Matematiklärares upplevelser av Puls för lärande : En kvalitativ intervjustudie." Thesis, Högskolan i Borås, Akademin för bibliotek, information, pedagogik och IT, 2019. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:hb:diva-23139.

Full text
Abstract:
I ett tidigare examensarbete gjorde vi en forskningsöversikt om hur fysisk aktivitet kan påverka lärande. Då föll det sig naturligt att bygga vidare på detta och undersöka något liknande. Vi fick upp ögonen för Puls för lärande och valde att undersöka hur lärarna har upplevt detta program. Vi valde att undersöka det från lärarnas perspektiv då detta var ett perspektiv vi saknat i tidigare forskning. Syftet med detta examensarbete är att undersöka hur verksamma lärare i årskurs 4-6 upplever programmet Puls för lärande i förhållande till vad Puls för lärande ska bidra med. Ett speciellt fokus ligger på matematiklektioner. För att få grepp om hur lärare upplever programmet Puls för lärande valde vi att använda oss av en kvalitativ metod. Detta gjordes i form av semistrukturerade intervjuer med matematiklärare som har elever som deltar i Puls för lärande. Totalt intervjuades sex stycken matematiklärare från 3 olika skolor inom Borås stad. Resultatet visar att lärarna upplever att elevernas koncentrationsförmåga har förbättrats under matematiklektionerna men även under andra lektioner. Vissa elever har fått bättre uthållighet. Resultatet visar att lärarna ställer sig positiva till Puls för lärande. Trots detta påtalar flera av lärarna brister i genomförandet av programmet, så som utförande och engagemang. Lärarna lägger större fokus vid de hälsosamma aspekterna av Puls för lärande än de akademiska förbättringar som Puls för lärande ska bidra med.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
21

Holmquist, Kullin Emma. "För användarens bästa : En kvalitativ studie av UX-design och användarundervisning på högskolebibliotek." Thesis, Uppsala universitet, Institutionen för ABM, 2021. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:uu:diva-448211.

Full text
Abstract:
Introduction. The aim of this thesis is to investigate problems that users face when using a library discovery service, and determine which problems can be solved by UX design and which problems must be solved by information literacy teaching. A second aim is to examine how UX specialists and user instruction specialists cooperate and how these two specialties are shaped by each other and by the discovery service. Method. User problems were identified by analyzing documented reference questions from the library support chat. A survey based on the user problems was sent to UX specialists and user instruction specialists. The survey was followed by a focus group interview with the same participants. Survey data and transcripts of the focus group interview formed the data for analysis. Analysis. Qualitative analyses were carried out on the data. Theories on organizational structure and professional specialization formed the basis for analysis. Results. The results imply that UX design can be used to solve problems related to wayfinding and problems that can be solved by providing short on-screen instructions, while information literacy teaching can be used to solve problems that require a wide set of information literacy skills. Conclusion. Users’ successful use of the library discovery service requires information literacy teaching as well as continuous UX assessment and design. In the studied organization, UX specialists and user instruction specialists have found ways to cooperate in providing users with high quality services. For UX to be successful, a ”UX mindset” must be employed by all members of the organization. This is a two years master’s thesis in Library and Information Science.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
22

Carlbring, Josefin. "Användarcentrerad dashboard för kommunikationsflödet hos större företag : UX-design i en kvalitativ fältstudie." Thesis, Linköpings universitet, Institutionen för datavetenskap, 2017. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:liu:diva-139692.

Full text
Abstract:
Den presenterade studien har som syfte att ta fram en användarcentrerad dashboard (översikt) för ett kommunikationsflöde som ska fungera hos större företag. I denna interdisciplinära studie utfördes multipla tester i 6 steg ([1] förstudie, koncept skapas [2] intervju med stakeholders, [3] koncept revideras, [4] tänka-högt test med feedbackintervju, [5] koncept revideras, [6] tänka-högt test med feedbackintervju samt SUS-utvärdering), för att utifrån vad användare uppfattar och presterar ta fram ett designkoncept. Detta koncept visualiseras och används i testerna som en digital prototyp för mobil. Genom intervjuer med intressenter samt tänka-högt test med sammanhängande reflekterande intervju reviderades stegvis ett designkoncept. Detta koncept är tänkt att kunna implementeras i ett företags kommunikationssystem med lämpliga anpassningar. Genom en tematisk analys plockas de teman som framkommit under testernas gång fram, vilka visualiseras med så kallade indexkort. Genom att följa principer för gränssnitt, framtagna scenarios och beakta den mentala modellen som finns hos användare skapades en dashboard som av användare upplevs användbar. Slutresultatet för konceptet utvärderades med System Usability Scale och poängsattes med 80, vilket skattas som ett högt värde.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
23

Eldefors, Miriam, and Hanna Rosvall. "Small but mighty : en kvalitativ studie om lokala designföretags marknadskommunikation." Thesis, Linnéuniversitetet, Institutionen för marknadsföring (MF), 2018. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:lnu:diva-75341.

Full text
Abstract:
Studiens syfte är att redogöra för, samt få en djupare förståelse kring lokala designföretags marknadskommunikation. Forskningsfrågorna lyder som följande; Vilka kanaler för marknadskommunikation använder sig lokala designföretag av? samt Hur arbetar lokala designföretag med innehåll och formspråk i sin marknadskommunikation?   Genom en kvalitativ metod med deduktiv ansats, utfördes åtta semistrukturerade intervjuer med både företagare och experter. Vidare genomfördes en innehållsanalys samt strukturerade observationer av fem företags digitala och sociala kanaler. Resultatet visar på att det finns gemensamma aspekter när det kommer till vilka kanaler samt vilket innehåll som företagen använder och publicerar. Det går även att utläsa att samtliga företag har en tydlig produktorientering i sin kommunikation. Formspråket baseras dock på företagens egen estetik. Slutligen presenteras studiens resultat i en modell, som utgår från Shannon-Weavers kommunikationsmodell från 1948 och förslag för framtida forskning tydliggörs.
The purpose of this study was to describe, as well as gain a deeper understanding of local design companies' marketing communication. The research questions were as follows: Which channels for marketing communication do local design companies use? and How does local design companies work with content and design languages ​​in their market communication? Through a qualitative method of deduction, eight semistructured interviews were conducted with both entrepreneurs and experts. Furthermore, a content analysis and structured observations were conducted of five companies' digital and social channels. The result shows that there are common aspects when it comes to which channels and what content companies use and publish. It is also possible to read that all companies have a clear product orientation in their communication. The design language is based on the company's own aesthetics. Finally, the study results are presented in a model, based on Shannon-Weaver's communication model from 1948, and proposals for future research are clarified.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
24

Andersson, Emma, Wolffsen Sabina Eskesjö, and Maja Sundberg. "Design är mer än bara färg och form : En kvalitativ studie om hur design- och möbelmässor arbetar med tjänstedesign." Thesis, Linnéuniversitetet, Institutionen för marknadsföring (MF), 2019. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:lnu:diva-88895.

Full text
Abstract:
Titel: Design är mer än bara färg och form Författare: Emma Andersson, Sabina Eskesjö Wolfssen & Maja Sundberg Examinator: Christine Tidåsen Handledare: MaxMikael Wilde Björling Kurs: Kandidatuppsats, 15 hp. Företagsekonomi III - Marknadsföring. Programmet Inredning och Butikskommunikation, Linnéuniversitetet, VT19. Syfte och forskningsfråga Syftet med denna studie är att ur ett företagsperspektiv undersöka och redogöra hur mässarrangörer inom svenska design- och möbelmässor av fysisk karaktär arbetar med tjänstedesign för att skapa värde för mässarrangörer och utställare. Utifrån syftet har följande forskningsfråga utformats: Hur arbetar mässarrangörer inom design- och möbelmässor med tjänstedesign för att skapa värde för mässarrangörer och utställare? Teori Studiens teoretiska referensram består av tjänstedominant logik, gemensamt värdeskapande och kundens upplevelsevärld som utgör första steget i ramverket Customer Experience Management. Slutligen mynnar teorierna ut i tjänstedesign som är det senaste perspektivet för att skapa värdefulla kundupplevelser. Metod En kvalitativ forskningsmetod med en deduktiv ansats har tillämpats för att besvara studiens forskningsfråga och syfte. Insamling till studiens empiri har skett genom fem semistrukturerade intervjuer baserade på ett företagsperspektiv som sedan kompletteras av ett kundperspektiv samt expertperspektiv. Studiens empiriska material analyseras sedan med den teoretiska referensramen som utgångspunkt. Slutsats Studien visar att tjänstedesign är ett viktigt tillvägagångssätt för att skapa framgångsrika företag, trots detta används det endast till viss del av mässarrangörer inom design- och möbelmässor. Att planera och organisera kan ses som en styrka. Däremot uppfylls inte utställarnas förväntningar av mässarrangörerna då kontakten är begränsad. Studien påvisar även att om tjänstedesign appliceras kan värde skapas för både mässarrangörer och utställare, i form av ett cirkulärt värde. Nyckelord Design, tjänstedesign, design- och möbelmässor, mässarrangörer, utställare, besökare, kundupplevelse, värde, värdeskapande, innovation, interaktion.
Title: Design is more than just colors and shapes Authors: Emma Andersson, Sabina Eskesjö Wolfssen & Maja Sundberg Examiner: Christine Tidåsen Tutor: MaxMikael Wilde Björling Subject: Bachelor thesis 15 credits. Business administration III - Marketing. Interior Decoration and Visual Merchandising, Linnaeus University, Spring 2019. Purpose and research question The purpose of this study, from a business perspective, is to investigate and describe how fair organizers in Swedish design and furniture fairs, with a physical character, are working with service design to create value for exhibition organizers and exhibitors. Based on the purpose of this study, the following research question was formulated: How does fair organizers, in design and furniture fairs, work with service design to create value for exhibition organizers and exhibitors? Method A qualitative research method with a deductive approach has been implemented to answer the research question and purpose of the study. The empirical data has been collected through five semi-structured interviews from a business perspective. In addition to this, interviews from a customer perspective and an expert perspective have been made. The empirical material of the study has been analyzed with the theoretical frame of reference as the starting point. Theory The theoretical references used in this study consists of service dominant logic, co-created value and the experiential world of the customer, which is the first step in the framework of Customer Experience Management. Finally these theories will lead to service design, which is the latest perspective in order to create valuable customer experiences. Conclusion The study shows that service design is an important approach to use to be able to create successful companies, although only partially applied by exhibition organization in design and furniture fairs. Planning and organizing can be seen as a strength. Furthermore, due to the limited contact between the two parties, the expectations that the exhibitors had were not met by the exhibition organizers. The study also shows that if service design is applied, value can be created for both fair organizers and exhibitors, in the form of circular value. Keywords Design, service design, design- and furniture fairs, exhibit organizers, exhibitors, customer experience, value, interaction.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
25

Karlsson, Gustav. "Beteendeförändring av miljöbeteende : En kvalitativ studie om motivation." Thesis, Linköpings universitet, Institutionen för datavetenskap, 2020. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:liu:diva-166558.

Full text
Abstract:
Människans beteende sätter sina spår i miljön. För att minska den accelererade klimatförändringen som sker krävs en förändring i hur vi utför våra vardagssysslor. Denna studie genomfördes i samarbete med Linköpings universitet och företaget Indentive med syftet att ta reda på vad som motiverar användaren av en tänkt mobilapplikation till att ändra ett beteende genom beteendeförändrande utmaningar med tillhörande belöningar. Studien undersöker frågan med hjälp av tre stycken frågeställningar, - 1) Vad motiverar användaren av prototypen till att utföra en utmaning som gynnar miljön? 2) Hur viktig är belöningen för att utmaningen skall utföras? samt 3) Vad är inte motiverande vid utförande av en utmaning? För att svara på frågeställningen skapades en prototyp och 15 deltagare i åldrarna 20 – 56 år (m = 29.6, SD = 10.6) anlitades till ett användartest. Användartestet nyttjade dels en kvalitativ och strukturerad intervjumetod där resultatet sedan analyserades genom en tematisk analys. För nyansera det kvalitativa resultatet användes även ett kvantitativt mått i form av en ranking för att ge en mer övergripande bild av vilka utmaningar och belöningar som tilltalade deltagarna mest. Resultatet visar att deltagaren värderar utmaningen över belöningen på grund av det faktum att det går att utläsa belöningar i utmaningens formulering. Användarens motivation grundas i hur väl utmaningen tilltalar användaren, det vill säga, hur utmaningen är formulerad samt genom en kombination av inre och yttre belöningar. En utmaning som är för enkel väcker inget engagemang och är den för svår blir tröskeln för hög att utmaningen inte genomförs.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
26

Wikström, Emmie, and Westerlund Sara. "Att vara ekologisk : En kvalitativ studie om hur konsumenter ser på ekologiska förpackningar." Thesis, Mittuniversitetet, Avdelningen för medie- och kommunikationsvetenskap, 2014. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:miun:diva-25618.

Full text
Abstract:
Titel: Att vara ekologisk - En kvalitativ studie om hur konsumenter ser på ekologiska förpackningar. Författare: Sara Vesterlund och Emmie Wikström Kurs, termin och år: Kandidatuppsats 15 hp, HT 2014 Handledare: Kent Lövgren Antal ord i uppsatsen: 21 297 Problemformulering och syfte: Det är sedan tidigare konstaterat att förpackningens visuella utformning är ett viktigt marknadsförings- och positioneringsverktyg och används för att kommunicera varumärken. Den visuella utformningen är särskilt viktig på förpackningar till lågengagemangsprodukter då tidigare forskning visat att konsumenter ofta väljer förpackningar baserat på deras utseende. För den växande marknaden är det intressant att se hur förpackningen används för att positionera ekologi och ekologiska produkter och hur konsumenter uppfattar ekologiska förpackningars kommunikation. Vårt syfte är att studera hur förpackningarna till ekologiska produkter används för att visuellt kommunicera ekologi, samt undersöka hur konsumenter uppfattar produktförpackningarnas kommunikation av ekologi. Metod och material: De metoder som användes var kvalitativ innehållsanalys för att undersöka de ekologiska förpackningarna samt fokusgrupper för att undersöka konsumenters uppfattning av ekologiska förpackningar. Huvudresultat: Samtliga förpackningar använder olika visuella element för att framhäva ekologi på förpackningen. De förpackningar som bäst stämde överens med konsumenternas associationer av hur en ekologisk förpackning ser ut var de förpackningar som konsumenterna ansåg kommunicera ekologi tydligast. De element som konsumenterna ansåg kommunicera ekologi bäst var naturfärgade material och gröna och bruna färger, samt typografi i handstil.
Problem definition and purpose: It is well known that the visual design of packages is an important marketing and positioning tool used to communicate brand identity. The visual design is particularly important on the packages of low-involement products and previous research have found that consumers often choose packages based on their apperance. It is interesting for the ever growing market of organic products to see how packages is used in positioning organic products and discover how consumers view the communication on organic packages. The purpose of this study is to analyze how the packages of organic products is used to visually communicate ecology, and investigate how consumers view the communication on the packages of organic products. Method and material: The methods used in this study were qualitative content analysis, which was used to analyze the packages and focus groups, which were used to analyze consumers perception of organic packages. Result: All of the analyzed packages used different visual elements to highlight their organic attributes on the package. The packages that best matched the consumers’ inplanted associations of organic products was the packages that was conveyed to best communicate an organic product. The consumers’ idea of a good visual design for an organic product included handwritten typography, natural-colored material and elements in green and brown colors.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
27

Sivén, Annie, and Nichole Möllenhoff. "Kvinnors karriärval inom IT-branschen : En kvalitativ studie om kvinnors karriärval inom IT-branschen med fokus på User Experience Design." Thesis, Södertörns högskola, Företagsekonomi, 2020. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:sh:diva-41503.

Full text
Abstract:
Följande kandidatuppsats är en kvalitativ studie angående kvinnors yrkesval inom IT- branschen med fokus på User Experience Design. Syftet med studien är att undersöka varför kvinnor i allt större utsträckning söker sig till UX Design, då man inte ser denna utveckling i övriga professioner inom IT. Problemområdet blir därmed att studera om det finns någon problematik som kvinnor möter inom sin utbildning eller på sin arbetsplats. Flera företag har uppmärksammat kvinnors intresse för UX Design. Detta främst på grund av att de kvinnliga medarbetarna inom arbetsgrupper inriktade på UX Design vid flertalet fall är i majoritet, vilket inte hör till vanligheten inom IT-professioner. År 2016 stod kvinnor för majoriteten av konsultroller inom UX Design, samt av UX-talanger stod kvinnor för dryga 80 %. Statistik från UHR år 2019 tyder på att skillnaderna mellan män och kvinnor inom utbildningar inriktade på UX Design, inte var speciellt stora. I studien har sju intervjuer utförts, där tre av respondenterna är verksamma inom UX Design och resterande fyra deltagare studerar eller arbetar inom andra professioner i IT-branschen. Av respondenterna var det en blandning av män och kvinnor, varav tre är män samt fyra är kvinnor. Resultatet tyder på att det finns ett flertal aspekter till varför kvinnor söker sig till UX Design. En av dessa faktorer kan vara att den sociala miljön stimulerar kreativiteten. Det finns kvinnliga förebilder där vilket ger en trygghet som inte är lika given i en mansdominerad profession. Det kan även finnas en brist av manliga förebilder som stöttar vilket också kan vara en bidragande faktor, samt att kvinnor har en felaktig bild av vad IT som yrke omfattar.
The following bachelor thesis is a qualitative study on women's participation in the IT-industry which focuses on User Experience Design. The purpose of the study is to investigate how women find themselves looking for UX Design over other IT-professions. This is to see what obstacles women face in their education as well as in their workplace, and thus be able to obtain improvements to be made. Several companies have drawn attention to women's interest in UX Design. This is mainly due to the fact that the majority of female employees, within working groups focused on UX Design, are in the majority of cases, which is not a common practice in IT-professions. In 2016, women accounted for the majority of consulting roles within UX Design, and of UX talents, women accounted for just over 80 %. Statistics from UHR in 2019 show that the differences between men and women in education focused on UX Design, were not particularly large. In most cases, the men were even a minority. The study has done seven interviews where three of the participants have worked in UX Design and the remaining four work in other professions in the IT-industry. Out of the participants, there was a mix of men and women, where three were men and four were women. The results show that there are a number of factors why women are choosing a career in UX Design. It may be because it is a social environment that stimulates creativity, there are female role models which provides a security that is not as given in a male-dominated profession. It can also be due to a lack of male role models who support the women interested in the industry, and lastly that women have an incorrect image of what IT as a profession encompasses.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
28

Eriksson, Amanda. "Lika nödvändigt & tillgängligt som toalettpapper: : En kvalitativ intervjustudie som undersöker tillgänglighet till mensskydd för elever under skoltid, på ett urval gymnasieskolor under februari till mars månad 2019." Thesis, Mittuniversitetet, Institutionen för design, 2019. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:miun:diva-37236.

Full text
Abstract:
Den här studien undersöker tillgänglighet till mensskydd, utifrån ett universal design-perspektiv, vid ett urval gym- nasieskolor i Sundsvall februari och mars månad 2019 samt hur eleverna upplever tillgängligheten. En kvalitativ inter- vjustudie, bestående av intervjuer med skolsköterskor och elever vid skolorna, genomfördes utifrån en noga formule- rad intervjumanual, där resultatet sedan sammanställdes. Resultatet beskrevs, tolkades och analyserades sedan innan slutsatser kunde dras. Resultatet visar på att tillgänglighet till mensskydd, vid ett urval av gymnasieskolor i Sundsvall under februari och mars månad 2019, utifrån ett universal design-perspektiv, är bristfällig.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
29

Lidgren, Hanna, and Annelie Wallin. "Normer, presentation och självrepresentation : En kvalitativ studie om unga kvinnor som bloggar." Thesis, Södertörns högskola, Institutionen för kommunikation, medier och it, 2010. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:sh:diva-5943.

Full text
Abstract:
In this paper we examine how young women present themselves on their weblogs. The main purpose of this study is to get their own opinions and thoughts about their own blogging, to see if we can find norms for how they present themselves and how the presentation online matches themselves offline. We put this in relation to information technologies, social software and Computer mediated communication, CMC. It´s also in our interest to see how the phenomenon of blogs, its role and methods of communication have changed and developed in the last few years, and whether there are differences in the way people use it according to age. The major finding is that, unlike previous research, the women in our study tend to be themselves in their weblogs and they do not manipulate their identities. They main use of their weblogs is as a space where they feel free to write what's on their mind, their thoughts and feelings and to inform their relatives about their everyday life, but also as a diary to remember their past and for self examination.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
30

Engevad, Josefin. "Utvecklandet av personas : - en kvalitativ studie i att lära känna sin målgrupp." Thesis, Linköping University, Department of Computer and Information Science, 2009. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:liu:diva-51564.

Full text
Abstract:

Marknaden ser inte likadan ut idag som den gjorde förr. Kunden vill inte längre låta sig styras utan har istället, i allt större utsträckning, själv börjat styra. Detta lägger allt större vikt vid målgruppen. Det är idag viktigt att behärska konsten att förstå sina kunder. En metod för att skapa en bild av sin målgrupp är den s.k. personan.

Persona är ett designverktyg som blir allt vanligare kring utveckling av produkter och system. Metoden bygger på en gestaltning av målgruppen eller användaren. Till största delen bygger personan på insamlad data utifrån målgruppen som sedan med hjälp av olika parametrar sätts samman till en gemensam person. Personan måste bygga på datainsamlingar kring målgruppen och skall utvecklas individuellt för varje specifik produkt. Personan skall vara typisk och trovärdig men inte stereotypisk! Personan skall inte sträva efter att vara en genomsnittlig användare.

Syftet med denna rapport är att studera skapandet, utvecklingen, införandet och betydelsen av en persona samt att ifrågasätta betydelsen av kunskap kring sin målgrupp. Finns det några skillnader mellan våra fördomar och utvecklade personas? Genom enkätundersökningar har respondenter tillsammans skapat en beskrivning av målgruppen norrlänningar. En sammanställning av resultatet har sedan jämförts med en persona som utvecklats enligt det tillvägagångssätt som litteraturer beskriver. Det visade sig att skillnaderna är färre än likheterna. Kan det vara en slump?


The market does not look the same today as it did before. The customer no longer wants to be governed, but instead, increasingly, govern itself. It is now important to master the art to understand your customers. A method for creating an image of your target-group is the so-called persona.

Persona is a design tool that is becoming increasingly common around the development of products and systems. The method is based on an interpretation of the target group or user. A persona should be based on collected data from the customers and developed individually for each specific product. Persona must be typical and credible, but not stereotypical! Persona should not strive to be an average user.

The purpose of this report is to study the design, development, implementation and the role of a persona, and to question the importance of knowledge about your targetgroup. Are there any differences between our prejudices and developed personas? Through surveys, the respondents together created a description of the target group Norrlanders. A summary of the results are then compared with a persona developed under the approach as literature describes. It turned out that the differences are fewer than the similarities. Could it be a coincidence?

APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
31

Gullberg, Patricia. "Arbetsterapeutisk kompetens i skolan : En kvalitativ intervjustudie om arbetsterapeuters upplevelse av deras kompetens i skolan." Thesis, Högskolan i Jönköping, 2019. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:hj:diva-45739.

Full text
Abstract:
Skolan är en plats där barn spenderar en stor del av sin tid vilket innebär att skolan har en viktig roll i att ge dem lika möjligheter att vara delaktiga, lära och utvecklas. Studier visar att barn med funktionsnedsättningar upplever att de inte ges lika förutsättningar för delaktighet på lika villkor. Syftet med studien är att undersöka hur arbetsterapeuter upplever att deras kompetens används i skolan. Studien är av kvalitativ design där sex arbetsterapeuter, anställda i skolan, intervjuats genom en semistrukturerad intervjuguide där de beskrev hur de upplevde att deras kunskap och kompetens användes i skolan. Datan analyserades sedan utifrån kvalitativ konventionell innehållsanalys som resulterade i tre huvudkategorier: Arbetsterapeutisk kompetens i skolan verkar för ökade möjligheter för delaktighet, Arbetsterapeutisk kompetens bidrar med en helhetssyn kring eleven och Teamsamverkan främjar delaktighet och bidrar till en helhetssyn kring eleven. Resultatet visade att arbetsterapeuterna upplevde att deras kompetens i skolan främjar möjligheterna till delaktighet, bland annat genom att de såg eleven utifrån en helhetssyn och att de hade ett elevcentrerat arbetssätt. Teamsamverkan visade sig också viktigt för att öka helhetssynen kring eleven och öka möjligheten för delaktighet.
School is a place where children spend a lot of their time and therefore school also plays an important role in providing children equal terms in their possibilities of participating, learn and develop. Studies shows that children with disabilities often feels that they are not given the same possibilities to participate at equal terms. The aim of this study is to investigate how occupational therapist feel that their competence can be used in schools. The study is a qualitative study, using a semi-structured interview guide where six occupational therapists working in schools were asked to describe how they feel that their knowledge and their competence were used in school. The data was then analysed using qualitative content analysis where three categories was found: The competence of occupational therapist in school enhances the possibilities for participation, The competence of occupational therapist contributes to a holistic approach of the student and Team-work in school contributes to participation and an holistic approach.  The result showed that occupational therapist felt that using their competence in school enhanced the possibilities to participate at equal terms since they saw the students from a holistic and client-centered approach. Also team-work was important since it contributed to a holistic approach and enhanced participation.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
32

Miller, Maria, and Anna Westerlund. "Kvalité, design och varaktighet : Faktorer i tre möbelföretags varumärkesarbete." Thesis, Jönköping University, HLK. Media and communication science, 2009. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:hj:diva-11362.

Full text
Abstract:

I dagens samhälle är det oerhört viktigt att företag arbetar med sitt varumärke och får det att synas i mängden av varumärken och produkter. Syftet med denna uppsats är att utreda och analysera vilka komponenter som används i ett varumärkesarbete för att utveckla sig och bli konkurrenskraftig. Uppsatsen redogör för hur tre utvalda möbelföretag arbetar med sitt varumärke och vad som gör dem konkurrenskraftiga. Uppsatsen har en kvalitativ utformning med en fallstudieansats. Vi har genomfört en fallstudie av varumärkena Swedese, Karl Andersson & Söner samt Lammhults Homes varumärken Ire och Voice. Vi har analyserat den insamlade empirin utifrån vår teoretiska referensram, som innehåller teorier om identitet, varumärkesplattform, marknadsmix samt målgrupp och segment. Studien visar att metoderna från vår teoretiska referensram kan appliceras på företag i möbelbranschen och hjälpa dem i sitt varumärkesarbete. Vidare visar studien att de tre företagen har insett vikten av att arbeta kontinuerligt med sitt varumärke för att vara framgångsrika. Resultatet visar att det personliga mötet och skapandet av relationer som kallas för personlig försäljning fortfarande är en av de viktigaste kommunikationskanalerna för företag inom möbelbranschen. En slutsats efter att ha studerat fallföretagen närmare är deras produkter i sig i kombination med deras varumärken det som gör dem konkurrenskraftiga. Teorierna vi har tagit del av i marknadsföringsmixen och varumärkesplattformen talar för att den fortfarande är aktuell i dagens varumärkesarbete.

APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
33

Cassidy, Kate, and Sofie Wilhelmsson. ""Mer vackert till akuten" : Personalens upplevelse av den visuella miljön på akutmottagningen - en kvalitativ intervjustudie." Thesis, Linnéuniversitetet, Institutionen för hälso- och vårdvetenskap (HV), 2018. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:lnu:diva-72862.

Full text
Abstract:
Bakgrund: Evidensbaserad Design (EBD) är en process som har utvecklats för att säkerställa att beslut om planering och utformning av vårdmiljön bygger på trovärdig forskning med målet att skapa bästa möjliga resultat för personal, patienter och närstående. Vårdmiljöforskning visar att en välplanerad och genomtänkt fysisk vårdmiljö spelar en viktig roll för patientsäkerhet, patientnöjdhet och arbetstillfredsställelse hos personalen. Inom begreppsramen för EBD ingår den visuella miljön som en variation av den fysiska miljön. Det finns redan mycket forskning som undersöker olika aspekter av den visuella miljön inom vården, men det finns dock lite forskning som beskriver åtgärder som syftar till att förbättra vårdmiljön på en akutmottagning.   Syfte: Att beskriva personalens upplevelse av den visuella miljön på akutmottagningen.   Metod: En kvalitativ induktiv intervjustudie genomfördes vid två akutmottagningar i södra Sverige. Femton (n = 15) intervjuer med legitimerade sjuksköterskor, undersköterskor och läkare utfördes. Intervjuerna analyserades med hjälp av innehållsanalys. Resultat: Personalen vid akutmottagningen upplevde att en balanserad visuell miljö främjar välbefinnande. Balansen består av en integration av klinisk funktionalitet och estetiska intryck. Den visuella miljön kan distrahera på olika sätt, vilket skapar en avledning från stressiga upplevelser. Det kan också uppmuntra nyfikenhet och reflektion. Aspekter av den visuella miljön kan emellertid vara distraherande på ett provocerande sätt vilket i sin tur kan ökar stress. En balanserad visuell miljön skapar atmosfär för vårdande. Den visuella miljön har en stimulerande känslomässig inverkan som kan vara både positiv och negativ samt stimulera delaktighet och dialog.   Slutsats: Att skapa en balanserad visuell miljö på akutmottagningen kräver en helhetssyn som inkludera funktionella och personliga perspektiv. Man kan dra slutsatsen att en balanserad visuell miljö i slutändan kan förbättra atmosfären på akutmottagningen och därmed bidra till en stödjande miljö som främjar en känsla av välbefinnande hos personal, patienter och närstående.
Background: Evidence-based Design (EBD) is a process that has been developed to ensure that decisions on planning and design of the healthcare environment are based on credible research with the goal of creating the best possible outcomes for staff, patients and next-of kin. Research on health care design shows that a well-planned and thought out physical environment plays an important role in patient safety, patient satisfaction and job satisfaction for the staff.  Within the conceptual framework of EBD, the visual environment is included as a variation of the physical environment. There is a substantial amount of research that examines different aspects of the visual environment within healthcare, there is however little research describing interventions aimed at improving the healthcare environment in an emergency department (ED). Purpose: To describe the staff experiences of the visual environment at an ED. Method: A qualitative inductive interview study was conducted at two emergency departments in southern Sweden.  Fifteen (n=15) interviews including registered nurses, assistant nurses and emergency physicians were conducted. The interviews were analyzed using content analysis. Result: The staff at the emergency department experienced that a balanced visual environment promotes well-being. The balance consists of an integration between clinical functionality and aesthetic impressions. The visual environment can be distracting in various ways, creating a diversion from stressful experiences. It can also encourage curiosity and reflection. Aspects of the visual environment can however be equally distracting in a provocative manner, reinforcing stress. The visual environment has a stimulating emotional impact that can be both positive and negative as well as stimulating participation and dialogue. A balanced visuell environment creates an atmosphere which supports caring. Conclusion: Creating a balanced visual environment in the emergency requires a holistic approach incorporating practical and personal perspectives. It can be concluded that providing a balanced visual environment can ultimately improve the atmosphere of the emergency department and thereby promote a sense of well-being in staff, patients and next-of kin.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
34

Rhönnstad, Jennie, and Olga Lahrin. "Svensk Forms Betydelse : En kvalitativ studie om hur svensk design påverkar Sveriges nation brand." Thesis, Södertörns högskola, Institutionen för samhällsvetenskaper, 2016. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:sh:diva-30651.

Full text
Abstract:
Design is an aspect that can potentially enhance a nations brand, Swedish design is highly regarded in the rest of the world and that is something that the Swedish government happy highlights. Despite this, the government has significantly reduced the grant to Svensk Form, which is the organization with the main task to promote Swedish design internationally. This paper aims to investigate and analyze how Svensk Forms efforts to promote Swedish design internationally affects the Swedish nation brand. Furthermore, the study investigates whether there are cultural differences that affect the communication of the Swedish nation brand. The study has been carried out by applying the theories of nation branding, interculturalcommunication and neoclassical perspective to the collected empirical data which consisted of interviews, two key articles and four documents from the government. The authors of the study therefore use the method of triangulation with a deductive approach.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
35

Karlsson, Madeleine, and Huokko Elina Olsen. "Stödsamtal: Skolkuratorers hantverk : En kvalitativ studie om stödsamtal och dess utformning." Thesis, Högskolan Dalarna, Socialt arbete, 2019. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:du-29646.

Full text
Abstract:
Studier visar att stödsamtalet kan ses som otydligt och tycks sakna en bestämd utformning. Syftet med denna studie var därför att undersöka vad stödsamtal innebär för skolkuratorer som arbetar på högstadium samt hur de tillämpar stödsamtal i praktiken. Studiens insamlade data baseras på kvalitativa intervjuer med sex skolkuratorer. Det insamlade datamaterialet analyserades mot bakgrund av en teoretisk tolkningsram bestående av perspektiv på stödsamtal, samtalsfärdigheter samt verktyg och metoder tillämpbara i samtal. Datamaterialet analyserades även mot tidigare forskning. Studiens resultat visar att stödsamtal ses som otydligt och icke-behandlande samt att stödsamtalet uppfattas som ett hantverk. Stödsamtalet ses även som flexibelt och utformningen anpassas utifrån elevens behov och dennes situation. Framträdande var vikten av en samtalsstruktur, allians med eleven samt skolkuratorns förhållningssätt i stödsamtalet. Studiens resultat påvisar även att motiverande samtal är en metod som används samt att skolkuratorerna tillämpar ett integrerat arbetssätt i stödsamtalet.
The aim of this study was to examine what counselling means to school counselors who work at lower secondary schools and how they use counselling in their practice. The collected data is based on qualitative interviews with six school counselors. The data was analyzed towards a theoretical framework consisting of perspectives of counselling, counselling skills as well as tools and methods which can be used in conversations. The data was also analyzed towards previous research. The result shows that counselling is seen as unclear, a non-treatment method and counselling apprehends as a handicraft. The counselling is flexible and the design can be adapted to the pupils needs and situation. It’s important with a structure in conversations, the alliance with the pupil and the school counselors approach in counselling. The result also shows that motivational interviewing is used and that the school counselors is using an integrated work procedure in counselling.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
36

Grönlund, Felicia, and Hammarberg Li Loheim. "Att designa ett slutet kretslopp : En kvalitativ studie kring hur design kan underlätta implementeringen av en cirkulär affärsmodell i detaljhandeln." Thesis, Södertörns högskola, Företagsekonomi, 2019. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:sh:diva-38486.

Full text
Abstract:
Dagens ekonomiska system bygger på en linjär modell där varor produceras, används och sedan slängs. Den linjära modellen tillsammans med en ökad befolkningsmängd som överkonsumerar planetens begränsade resurser, har bidragit till att mängden avfall och miljöproblem ständigt ökar. En cirkulär ekonomi presenteras i forskningen som ett avgörande steg mot ett mer hållbart samhälle. I en cirkulär ekonomi tillvaratas material och resurser i förlängda livscykler, vilket kan liknas vid ett slutet kretslopp. Uppsatsen är en kvalitativ studie med syfte att skapa en förståelse för vad sex företag i detaljhandeln har för uppfattning kring cirkulära affärsmodeller samt redogöra för hur väl anpassade deras affärsmodeller är till en cirkulär ekonomi. Studien ämnar även undersöka på vilket sätt design kan bidra till en mer cirkulär affärsmodell. Datainsamlingen har genomförts via semistrukturerade intervjuer med åtta respondenter, varav sex stycken var med grundare eller medgrundare av företag i detaljhandeln som arbetar med cirkulära arbetsmetoder. Empirin har analyserats utifrån den teoretiska referensramen, som bygger på tidigare forskning kring cirkulär ekonomi, cirkulära affärsmodeller, designtänkande och ekodesign. Studien visar att kunskapen kring begreppet cirkulär ekonomi är relativt låg, att de studerade företagen har delvis cirkulära affärsmodeller, men att det finns många utvecklingsområden för att uppnå ett helt cirkulärt flöde. Studiens resultat pekar på att design kan bidra med verktyg för att utforma mer hållbara strategier och lösningar på de hinder som finns i implementeringsprocessen av en cirkulär affärsmodell.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
37

Karlsson, Isabell. "Att designa för tillit : En kvalitativ studie om hur design kan påverka förväntad upplevelse av och tillit till e-handel." Thesis, Linnéuniversitetet, Institutionen för informatik (IK), 2016. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:lnu:diva-54294.

Full text
Abstract:
I ett samhälle som blir allt mer beroende av Internet har även e-handel fått en mer framträdande roll. Då detta innebär att säljare ersätts av teknologi är det av vikt att företaget anstränger sig för att skapa en tillförlitlig miljö där kunden känner sig trygg. Här påverkar inte bara strukturen och utseendet på e-handeln, utan också företagets val av marknadsföring. Kunden skapar sig en förväntan av företaget och vad det har att erbjuda. Denna förväntan baseras på kundens tidigare erfarenheter och upplevelser, där en förväntan som inte uppnås kan resultera i en negativ upplevelse. I denna studie har expectation-confirmation theory använts som ett ramverk för att undersöka kundens förväntan inför e-handel överlag, men också i synnerhet inför uppdragsgivaren xplore.se:s e-handel. Användarupplevelse har använts för att få en djupare förståelse för kundens känslor och uppfattningar, där även användbarhet undersökts då detta påverkar användarupplevelsen. Fem potentiella framtida kunder inkluderades i intervjuer och användartest i två iterationer, den första baserad på deras erfarenheter och förväntningar inom e-handel överlag där deltagarna fick utforska xplore.se:s nuvarande gränssnitt. De ombads även utföra ett antal uppgifter för att undersöka graden av användbarhet. Resultatet visade ett stort behov av ny design då deltagarna upplevde att e-handeln var oattraktiv med låg tillförlitlighet. Därefter skapades ett designförslag i form av en interaktiv prototyp, vilken användes som underlag för den andra iterationen. I denna iteration ombads deltagarna berätta hur mycket de mindes av det tidigare användartestet. Detta gjordes för att människan inte kan minnas alla detaljer utav en upplevelse, varför det skapade förståelse för vad deltagarna mindes starkast. Sedan ombads deltagarna utforska designförslaget, även här med ett antal uppgifter att utföra för att undersöka användbarheten i det. Deltagarna upplevde att designen var mycket attraktivare med en högre grad av tillförlitlighet. Slutsatsen som kunde dras från resultatet var att design har stor påverkan på både användarupplevelse och kundens vilja att känna tillit. Kunden förväntar sig att e-handel ska vara bekvämt där något som inte stämmer överens med denna förväntan har negativ påverkan på upplevelsen. Här förväntar sig kunden även en design som påminner om andra e-handlar, vilket innebär en högre grad av användbarhet. Webbsidan bör ha en tydlig struktur med visuella blickfång som hjälper kunden få en snabb överblick över nivån av tillförlitlighet. Företaget bör exempelvis överväga att investera i certifieringar såsom trygg e-handel, medan marknadsföringen som används ska vara i enlighet med vad kunden kan förvänta sig. Då kunden till stor del förlitar sig på omdömen från andra kunder rekommenderas även en funktion för recensioner.
In a society growing more dependent of the Internet, e-commerce has also been given a more prominent role. Since this means that sellers are replaced by technology, it is of importance that the company tries to create a reliable environment where the customer can feel safe. Not only the structure and appearance has an influence, but the company’s choice of marketing can have an effect as well. The customer creates expectations based on former experiences of both the company and overall e-commerce, where expectations that cannot be met could result in a negative experience. This study has used expectation-confirmation theory as a framework to examine the customers’ overall expectations in e-commerce, but also for xplore.se:s e-commerce, the constituent for this study. User experience has been used to gain a deeper understanding of the customers’ emotions and perceptions, whereas usability has been examined as it affects the user experience. Five potential future customers were included for interviews and user tests for two iterations, the first based on their general experiences and expectations regarding e-commerce where the participants also explored the current interface of xplore.se. In order to examine the level of usability they were asked to execute a number of tasks. The results showed great need of a new design since the participants found the e-commerce to be unattractive with low reliability. A design proposal in the shape of an interactive prototype was made, which was used as a foundation for the second iteration. In this iteration the participants were asked to share their memories of the former user test. Since humans cannot recall every single detail of an experience this created an understanding for what the participants remembered most. They were then asked to explore the design proposal, also with a number of tasks to execute to examine its usability. Their experience was that this design was more attractive with a higher level of reliability. The conclusion that could be drawn from the result was that design has a big effect on user experience and the customers trust. The customer expects e-commerce to be convenient, where something that does not meet this expectation has a negative impact on the experience. Another expectation is that the design should look like other e-commerces, as the resemblance implies a higher level of usability. The website should have a clear structure with visual elements capturing the customers’ attention, which helps the customer get a quick overview of the level of trustworthiness. For instance, the company should consider investing in certifications for secure e-commerce, whilst the marketing that is being used should be designed according to what the customer can expect. As the customer also largely relies on other customers’ opinions, it is recommended to implement a function for reviews as well.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
38

Skogström, Marcus, and Erik Elowsson. "Stomins negativa inverkan på livskvalitén : En kvalitativ litteraturstudie om kvinnor och mäns negativa upplevelse av att leva med en kolo-, ileo- eller urostomi." Thesis, Linnéuniversitetet, Institutionen för hälso- och vårdvetenskap (HV), 2018. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:lnu:diva-79934.

Full text
Abstract:
Bakgrund: Tidigare forskning visar att personer med stomi upplever många förändringari  sina  liv  efter  operationen.  Att  vårda personer  med  stomi ställer  därför  höga  krav  på sjuksköterskans kompetens i omvårdnadsarbetet. Syfte: Syftet med studien var att belysa vuxna personers upplevelse av att leva med en permanent kolo-, ileo- eller urostomi och hur det negativt inverkar på deras livskvalitet. Metod:  En  litteraturstudie  med  kvalitativ  design  användes.  Totalt  analyserades  tio artiklar med hjälp av en kvalitativ innehållsanalys. Resultat: Analysen resulterade i två huvudkategorier: Stomins negativa påverkan kring relationen till sig själv, som innehöll sex underkategorier och Stomins negativa påverkan kring  sociala  förhållanden,  som  innehöll  tre  underkategorier.  Resultatet  visade  att personer med stomi upplever en förändrad kroppsbild. Det förekom också att personerna upplevde  bristande  information  från  sjukvården  angående  egenvård.  Resultatet  visade också  att  personer  med  stomi  upplevde  en  begränsning  i  vardagliga  aktiviteter  som motion och arbete. Slutsats: Sjuksköterskan behöver få en djupare förståelse kring hur personer med stomi upplever sin vardag och få en ökad kunskap och utbildning för att stärka en professionell vårdrelation.  Vidare  forskning  om  hur  sjukvårdspersonalen  ska  bemöta  personer  med stomi anses också behövas, för att utveckla vården och ge en mer personcentrerad vård åtvarje person med stomi.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
39

Alm, Linn, Lisen Lundqvist, and Maria Jonsson. "Att finna rätt ord : Sjuksköterskors upplevelser av att möta kvinnor som är utsatta för våld i nära relationer - En litteraturöversikt." Thesis, Hälsohögskolan, Jönköping University, HHJ, Avd. för omvårdnad, 2020. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:hj:diva-48666.

Full text
Abstract:
Bakgrund: Begreppet våld i nära relation inkluderar utsatthet för fysisk, sexuell, psykologisk, emotionell, materiell, ekonomisk samt social misshandel. Kvinnor utsätts i högre grad för våld i nära relationer än män, och våldet existerar i samtliga samhällsskikt, kulturer och åldrar. Våld i nära relationer klassas som ett stort samhällsproblem världen över. Att drabbas av våld i nära relation påverkar kvinnans fysiska och psykiska hälsa samt hennes livsvärld. Sjuksköterskor har en betydelsefull roll vid identifiering av våldsutsatta kvinnor.  Syfte: Att beskriva sjuksköterskors upplevelser av att möta kvinnor som är utsatta för våld i nära relationer. Metod: Studien är utförd som en litteraturöversikt där tretton artiklar genom kvalitativ design har analyserats induktivt med stöd av Fribergs modell i fem steg. Resultat: Resultatet bildade två huvudkategorier; mötet och resurser samt fem subkategorier; relationen, identifikation, att finna tillfälle, arbetsplatsen och kunskap. Slutsatser: Att ställa frågan är komplext. När sjuksköterskor erhåller stöd, erfarenhet och utbildning upplever de en ökad trygghet vid mötet med våldsutsatta kvinnor. De blir därmed bättre på att identifiera våldsutsatta och på så vis minska ohälsa. Tydligare riktlinjer samt fortsatt forskning inom området behövs för en bättre helhetsvård.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
40

Hermansson, Kajsa, and Kristin Abrahamsson. "Skolsköterskors arbete med övervikt i grundskolan." Thesis, Jönköping University, HHJ, Avd. för omvårdnad, 2021. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:hj:diva-51567.

Full text
Abstract:
Bakgrund: Att tidigt identifiera och försöka hjälpa barn med övervikt är betydelsefullt för att minska risken för fysisk och psykisk ohälsa under uppväxten och längre fram i livet. I skolan uppmärksammas övervikt ofta vid hälsokontroller som görs av skolsköterskan. Forskning visar att skolsköterskor upplever att övervikt är ett svårt ämne att arbeta med.   Syfte: Att beskriva skolsköterskors erfarenheter av arbetet med övervikt i grundskolan. Metod: Studien genomfördes med kvalitativ metod med induktiv ansats. Semistrukturerade intervjuer med tolv skolsköterskor utgjorde datainsamlingen. Intervjumaterialet analyserades med kvalitativ innehållsanalys enligt Graneheim och Lundman (2004). Resultat: Studiens resultat presenterades i två huvudkategorier; Det känsliga samtalet och Omgivningens betydelse. Skolsköterskornas erfarenheter visade att en stor del av arbetet var att samtala med elever och föräldrar och att det var ett svårt och känsligt ämne. Att ha fingertoppskänsla, ta hänsyn till elevens inställning och motivation samt använda verktyg som motiverande samtal och hälsosamtal var viktigt för ett bra samtal. Omgivningen påverkade arbetet, föräldrars medverkan och engagemang hade en betydande roll.  Slutsats: Resultatet visar att skolsköterskor behöver arbeta med försiktighet och fingertoppskänsla i samtal med elever och föräldrar för att kunna skapa relationer som leder till samarbete och motivation till förändring.
Background: Identifying overweight children early is important to reduce the risk of physical and psychological problems. Overweight is often noticed during health checks implemented by the school nurse. The school nurse experiences that overweight is a difficult topic to work with. Purpose: To describe school nurses´ experiences of working with overweight in primary school. Method: The study was conducted using a qualitative method with an inductive approach. Semi-structured interviews with twelve school nurses constituted the data collection. The data was analyzed by using qualitative content analysis (Graneheim & Lundman, 2004). Results: The sensitive conversation and The importance of the environment were the main categories in the result. A part of the work was to have dialogue with students and parents. It was a difficult and sensitive subject. The subject had to be addressed with sensitivity and taking into account the student's attitude and motivation. The school nurses were using motivational interviewing to talk with the student. The environment influenced the work and the parents' commitment was important. Conclusion: The results show that school nurses need to have sensitivity and be cautious with students and parents to be able to create a good relationship that leads to cooperation and motivation for change.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
41

Eriksson, Per. "Att kommunicera förtroende online genom visuell design : En kvalitativ studie av hur färg, form och foto kan påverka användarens förtroende för en e-handelswebbsida." Thesis, Södertörns högskola, Institutionen för naturvetenskap, miljö och teknik, 2012. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:sh:diva-18295.

Full text
Abstract:
Att kommunicera förtroende är en nyckelfaktor för att lyckas inom e-handel. Förtroendeinom e-handel påverkas av flera faktorer, där visuell design är en av dessa. Dennauppsats avser att inge fördjupad förståelse för hur den visuella designen spelar roll ianvändarens upplevda förtroende till en e-handelswebbsida. I denna uppsats fokuserarjag på att undersöka hur förändringar av olika grafiska element i en webbsidas visuelladesign påverkar användares upplevda förtroende för webbsidan. För att undersöka dettautfördes flera tester där användare själva fick beskriva sina tankar och åsikter om denvisuella designen och hur de upplevde förtroende till webbsidan baserat på den visuelladesignen och förändringarna av den. Genom att bearbeta resultaten från dessaundersökningar blev det möjligt att se hur förändringen av den visuella designenpåverkade respondenternas förtroende till webbsidan och det den representerade.
Trust in e-commerce is affected by several factors, where visual design is one of these.This essay aims to give in-depth understanding of how the visual design affects users'perceived trust in an e-commerce website. My focus in this essay is to examine howchanges in various graphical elements in a website's visual design affects user'sperceived trust of the website. Several tests where performed in order to examine this,these tests involved users to describe their thoughts and opinions on the visual design ofa website, and how they experienced their trust in the website based on the visual designand the changes of it during the test. By analyzing and interpreting the result from thesetests it was possible to see how the change in the visual design influenced users trust inthe website and what it represented.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
42

Salahiya, Sema, Blerina Latifaj, and Natalia Freudenberg. ""Estetiskt tillfredställande" : En kvalitativ studie av kvinnliga micro-influencers estetiska strategier för deras Instagram-flöde." Thesis, Jönköping University, Tekniska Högskolan, 2021. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:hj:diva-53891.

Full text
Abstract:
Purpose – This study aims to explore the relationships between aesthetics and micro- influencers’ Instagram feed along with its effects on follower engagement. Based on the assumption that there is a common practice for micro-influencers who are familiar with aesthetics. Although micro-influencer content has attracted increased interest on Instagram, relatively little is known about influencers’ aesthetic strategy. Method – The present study addresses this gap by examining how feed aesthetics are associated with micro-influencers aesthetic strategy and what elements contribute to feed aesthetics. The study leverages a dataset of Instagram micro-influencers compiled by scraping an online survey and online interview to test its hypotheses with a qualitative approach. Findings – It has been indicated that feed aesthetics were positively associated with color, more specifically color harmony as well as a boost in follow engagement. However, these factors are modified by influencers’ domains of interest when creating content. The findings contribute to the literature by illuminating how principles related to aesthetics in micro- influencers’ images contribute to their aesthetic strategy and follower’s engagement on Instagram. Implications – The result of this study contributes with significant data that an Instagram client would carry out to make a feed that reflects feed style and grabs the eye of different groups. The significance of executing a thoroughly considered technique to an Instagram feed to make a tastefully satisfying look is demonstrated. In addition to that, getting a deep understanding of influencers feelings and emotions about their feeds and feed aesthetics, introducing the idea of color harmony when it comes to planning feed aesthetics. By the end of this paper a further research has been suggested which relates to the relation of aesthetics in different group genders and ages, with a different platform for instance.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
43

Sjöstrand, Sanna. "Stilkonsumtion framför nyproduktion : En kvalitativ studie med unga konsumenter kring konsumtionsvanor och identitetsarbete." Thesis, Konstfack, IBIS - Institutionen för bild- och slöjdpedagogik, 2018. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:konstfack:diva-6512.

Full text
Abstract:
De bilder som omger oss i vardagen är alla en del i hur vår identitet formas och utarbetas. Kläder och mode kan betraktas som en del av dessa bilder och har således stor påverkan på hur identitetsprocesser ser ut och och uppvisas. Den första introduktionen av oss själva sker genom de plagg vi bär och att konsumera plagg är en vikig del i skapandet av sig själv och sin identitet.  I den här studien har jag genom en designpedagogisk workshop fått ta del av fyra gymnasieungdomars taktila och verbala utsagor kring modekonsumtion och identitetsuttryck. Med utgångspunkt i sina egna garderober har deltagarna genom praktiskt arbete utmanats till att omvärdera och uppdatera ett plaggs egenskaper och genom samtal synliggjort individuella och kollektiva konsumtionsmönster. De har utifrån egna erfarenheter diskuterat plaggets relation till stilen och jaget och hur den relationen förändras över tid och i olika situationer. Tre primära diskurser framträder i studien där den första diskursen ringar in stilen som identitetsuttryck. Den andra placerar stiluttrycket i en konsumtionsdiskurs med hänsyn till identitet och grupptillhörighet. Den tredje sätter stil och identitetsuttryck i förhållande till hållbarhet samt etik och moral.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
44

Pettersson, Johanna. "Ökad förståelse av olika format : En kvalitativ studie om skillnaden i hur läsaren förstår och minns information genom att studera en tidningsartikel med grafik i mobilanpassat format och i tryckt format." Thesis, Mälardalens högskola, Akademin för innovation, design och teknik, 2019. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:mdh:diva-44730.

Full text
Abstract:
Newspapers are today adapted to mobile format and printed format. In this thesis in information design, it is examined whether there are differences in how a reader understands and remembers an article with graphics in a mobile format compared to a printed format.   The study first consists of a theoretical part and then a practical method part that consists of a user test. The theory part presents theories that are linked to images and the interaction of the text to each other. In the theory part, knowledge is gathered about how the multimodal in an information graphics can increase knowledge by consisting of text, image and diagrams in collaboration with each other, in order to increase knowledge and make a subject more informative. The user tests are there to see if there are differences in how the user understands and remembers an article in printed format compared to a mobile-adapted format.   The degree project resulted in the conclusion that in a printed format the reader remembers more from the graphics. The testpersons perceived the article in the mobile as more textual and repetitive. The understanding was quite equivalent, but the persons who read the printed format took more help from the graphics to understand the content of the article and studied it for a longer time.       A design proposal emerged through user tests, theories and previous research. The proposal contains the positive parts of the printed format and the positive parts of the mobile-adapted format that have been merged. The advantages of the two different formats were applied to the mobile-adapted format.
Tidningar är idag anpassade till både mobilt format och tryckt format. I det här examensarbetet inom informationsdesign, undersöks om det finns skillnader i hur en läsare förstår och minns en artikel med grafik i ett mobilt format jämfört med ett tryckt format.   Undersökningen består först av en teoridel och sedan en metod del som beskriver de användartester som genomförs. I teoridelen presenteras teorier som är kopplade till bild och textens samverkan till varandra. I teoridelen samlas teorier om hur det multimodala i en informationsgrafik genom samverkan mellan till exempel text, bild och diagram kan öka kunskap och göra ett ämne mer informativt. Användartesterna är till för att se om det finns skillnader i hur användaren förstår och minns en artikel i tryckt format jämfört med ett mobilanpassat format.    Examensarbetet resulterade i slutsatsen att i ett tryckt format minns läsaren mer från grafiken. Testpersonerna uppfattade artikeln i mobilen som längre och mer upprepande. Förståelsen var relativt likvärdig, men testpersonerna som läste artikeln i det tryckta formatet tog mer hjälp av grafiken för att förstå artikelns innehåll och de studerade grafiken under längre tid.   Ett gestaltningsförslag utarbetades utifrån användartester, teorier och tidigare forskning. Förslaget innehåller det tryckta formatets positiva egenskaper och det positiva med det mobilanpassade formatet, dessa har lagts ihop. Fördelarna från de två olika formaten applicerades till det mobilanpassade formatet.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
45

Fjällström, Hanna, and Marika Johansson. "Inkludera mera : En kvalitativ studie av Service Design och kundcentrerat arbete i en statlig verksamhet." Thesis, Umeå universitet, Institutionen för informatik, 2018. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-147768.

Full text
Abstract:
We live in a digitized society in which clients not only demand that businesses should be digital but also that their digital offerings should be of value to the recipient. It has therefore become beneficial for businesses to include their customers in the development of their services. An approach that includes the customer in this work is Service Design. In this paper we study how Service Design is used in a Swedish government agency and what challenges and opportunities this brings to this kind of business. To gain insight into this, we have conducted interviews with people working in a government agency. We have also interviewed a person in the private sector who works with, and has experience of, introducing Service Design to public sector agencies. In our study, we discuss the fact that the government agency is behind in its digitalization work, which is something that can be derived to the lack of competitiveness within government agencies. We believe that this in turn has contributed to the fact that the services offered by government agencies have not been originated from their customers. In our study, we analyse how Service Design can help improve the services for their customers. We also show what requirements this imposes on a business in terms of organizational structure, change management and culture. With the results of our study, businesses can gain insight and understanding of what aspects should be considered when adopting and using Service Design.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
46

Sjögren, Jennifer, and Elin Sehlstedt. "Betydelsen av reflektion inom Digital medieproduktion : En kvalitativ studie om komplexiteten i designprocessen." Thesis, Umeå universitet, Institutionen för informatik, 2019. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:umu:diva-160916.

Full text
Abstract:
This essay will identify the importance of reflection, where it has its most significant place in the design process and how the reflection develops with experience. Though there is theories, there is a lack studies about reflection during the design process within digital media production. Based on Donald Schöns theory (1983) about reflection and Löwgren and Stolterman (2004) description of the design process, this essay will bring an understanding of the complexity of a design situation. It is a qualitative study where five respondents working with digital media production have been taking part in interviews regarding their design process. Introspection is used to get further understanding of the importance and development of reflection, where two practitioners writes diaries during a concept-development of a commercial. The practitioners and respondents ability to reflect will be analysed using King and Kitcheners “reflective judgement stages” (1994, referred in Hoare, 2006, 76-77) and Dreyfus and Dreyfus “five steps from novice to expert” (1986, 21- 35). The result will show how communication is a crucial component not only for the individual designer but also for the design team. Further the result shows that the ability to reflect differs in relation to experience and the importance as a designer to be open for flaws in its own creating in order to develop its practice.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
47

Johansson, Johanna, Sophie Lindgren, and Amanda Tuvhag. "Att skapa kundförtroende : En kvalitativ studie om hur förtroende skapas på en oetablerad webbshop." Thesis, Linnéuniversitetet, Ekonomihögskolan, ELNU, 2011. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:lnu:diva-13205.

Full text
Abstract:
SAMMANFATTNING  Examensarbete i företagsekonomi, Ekonomihögskolan vid Linnéuniversitetet Bakgrund: Webbshopens syfte har ändrats genom åren och har gått ifrån att vara ett enkelt och outvecklat marknadsföringsverktyg till att bli en komplex och mycket viktig del av ett företag. Det har blivit allt vanligare att ha en kundcentrerad webbshop, med andra ord en webbshop som inriktar sig på innehåll, enkel användbarhet, utförlighet, trovärdighet och tillfredställande av kundbehov. Trots att väldigt många i dagens samhälle har tillgång till Internet så är det ändå flera som tvekar till att handla på webbshopar. En bidragande faktor är kundförtroendet. Det finns ett flertal konsumenter som idag inte känner förtroende för webbshopar. Webbshopar kan skapa kundförtroende genom att använda kundcentrerad webbdesign när de skapar sina webbshopar. Syfte: Syftet med studien är att testa forskarnas modifierade modell utifrån teorin om kundcentrerad webbdesign framtagen av Van Duyne et al. Avsikten är att testa hur kundförtroende kan skapas genom två utvalda faktorer, trygghet och utseende utifrån modellens olika beståndsdelar. Forskningsfråga: Hur skapar en oetablerad webbshop kundförtroende utifrån en modifierad modell av Van Duyne et al. teori om kundcentrerad webbdesign? Nyckelord: Förtroende, grafisk design, trygghet, utseende, kundcentrerad webbdesign, Metod: Det empiriska underlaget bygger på en kvalitativundersökning i form av fokusgrupper med semistrukturerade intervjuer. Det genomfördes tre stycken fokusgruppsintervjuer med 6-9 deltagare i varje grupp för att undersöka kundförtroende. Slutsats: Forskarna konstaterar att den modifierade modellen av kundcentrerad webbdesign är ett lämpligt alternativ att använda för en nystartad webbshop, som exempelvis det empiriska objektet.
ABSTRACT Thesis in marketing, Linnaeus University, The Faculty of Business, Economics and Design, Växjö  Background: The purpose of the online-store has change through the years. It started out as a simple marketing tool but has now become a more important part of the company. With other words is has been more common to use a customer-centered design with five components; content, ease of use, performance, satisfaction and brand value. Thu many people use the Internet on a daily basis, few of them have enough trust to order products from an online-store. The researchers will examine how trust can be built on an online-store.  Purpose: The purpose of this thesis is to test the researchers modified model of the customer-centered design by Van Duyne et al. theory. The intention is to test how customers’ trust can be built by two selected factors, safety and design, based on the modified model’s various components. Research question: How can a non-established online-store build customers trust based on the modified model by Van Duyne et al. theory of customer-centered design. Keywords: Trust, graphic design, safety, customer-centered design Method: The empirical material is based on a qualitative study using focus groups with semi-structured interviews. There where three focus groups interviews with 6-9 participants in each group. Conclusion: The researchers can establish that the modified model of customer-centered design is an appropriate option to use for a new-established online-store, like for example the empirical object.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
48

Petersson, Felipe, and Sanna Theodorsson. "Att designa för digitaliseringens emotionella påverkan på människan : En kvalitativ studie med fokus på redovisning- och revisionsbranschen." Thesis, Linnéuniversitetet, Institutionen för informatik (IK), 2021. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:lnu:diva-105196.

Full text
Abstract:
Digitaliseringen är en förändring som genomsyrar dagens samhälle och är inte bara enIT-fråga utan en utvecklingsfråga för hela samhället. Ny teknik ger möjligheter menskapar också utmaningar. Redovisning- och revisionsbranschen är en av de branschersom digitaliseras och förändringen påverkar tjänsteutbudet, yrkesrollen menframförallt människan. Teknik används i allt större utsträckning, arbetsuppgifterautomatiseras och kompetens kompletteras eller ersätts av teknik, vilket får enemotionell påverkan på människan. Denna studie undersöker vilken emotionellpåverkan digitaliseringen har på redovisningsbranschen, vilka känslor och faktorersom påverkar människan och undersöker om emotionell design av deras vardagligasystemstöd kan bidra till att främja den fortsatta digitaliseringen inom branschen. Först genomförs en teoretisk undersökning för att se vad tidigare forskning ochanvändarundersökningar säger samt analys av sekundärdata. Resultaten frånanvändarundersökningarna och sekundärdatan analyseras utifrån ett fritt tankesätt ochdetta summeras sedan genom faktorer som påverkar och känslor som uppstår hosmänniskor som arbetar inom branschen, i samband med digitaliseringen som sker.Dessa utvärderas sedan i den empiriska delen av studien där kvalitativa intervjuergenomförs. Inför intervjuerna genomfördes en workshop tillsammans med företagetsom vi samarbetade med, där syftet var att brainstorma och ta fram lösningar somsedan ligger till grund för de designförslag som under intervjuerna används för attexemplifiera emotionell design. Under intervjuerna utvärderades design-förslagenutifrån om en känslomässig reaktion kunde skapas. Intervjuerna avslutas med attverifiera om emotionell design kan ha en positiv inverkan på de känslor och faktorersom uppstår vid digitaliseringen, samt om emotionell design kan främja denkommande digitaliseringen.
Digitalization is a change that permeates today's society and is not just an IT issue buta development issue for the whole society. New technology provides opportunities butat the same time creates challenges. The accounting and auditing industry is one ofthe industries that is being digitized and the change affects the services that they offer,it affects the role of the accountants and auditors, but especially the effect on theindividual. Technology is being used to an increasing extent, tasks are automated, andskills are supplemented or replaced by technology, which has an emotional impact onthe human being. This study examines the emotional impact that the digitalization hason the accounting industry, the emotions and factors that affect the individuals andexamines if applying emotional design when developing their everyday used systemcan contribute to promoting the continued digitalization in the industry. First a theoretical study is done to examine what previous research and user surveyssay and an analysis of secondary data. The results from previous research are analyzedwith an open mind and the results are summarized in factors that affect and emotionsthat arise in individuals in the industry in connection with the digitalization that takesplace. The data is then evaluated in the empirical part of the study where qualitativeinterviews are conducted. Prior to the interviews, a workshop was conducted togetherwith the company we collaborated with, where the purpose was to brainstorm anddevelop solutions that form the basis for the design proposals and was used during theinterviews to exemplify emotional design. During the interviews, the design proposalswere evaluated based on whether an emotional reaction occurred. The end of theinterviews focused on verifying whether emotional design can have a positive impacton the individual's feelings and factors that arise during digitization, and whetheremotional design can promote future digitization.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
49

Emil, Jadelius, and Svensson Rasmus. "Spelifiering av kulturarv : En kvalitativ studie om att skapa engagemang kring Sveriges kulturarv." Thesis, Linnéuniversitetet, Institutionen för informatik (IK), 2021. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:lnu:diva-105133.

Full text
Abstract:
Introduktion: Besöksnäringen är en växande sektor i Sverige, där kulturarv utgör en central del för att förmå skapa attraktiva besöksmål. Trots detta finns det fortfarande många kulturarv som inte synliggörs och därmed förblir outnyttjade resurser för städer och landsbygd. En växande trend inom besöksnäringen är spelifiering, vilket potentiellt bidrar till en rolig och personlig upplevelse och samtidigt ett synliggörande av många besöksmål som kan vara svåra att finna. Det finns dock begränsad forskning för spelifiering inom turism och än mindre om spelifiering av kulturarv. Syfte: Studiens syfte är att kartlägga vilka komponenter inom en spelifiering som initialt kan inneha betydelse för att skapa ett intresse hos användare att utforska kulturarv. Studien utgick ifrån forskningsfrågan: Hur kan spelifieringen för platsbaserade mobila applikationer som uppmärksammar kulturarv utformas för att attrahera nya användare och motivera dessa till användning? Litteraturstudie: Litteraturstudien behandlar spelifiering och Foggs beteendemodell. Spelifiering är användandet av spelelement inom kontexter som traditionellt inte hör samman med spelande och handlar om att motivera individer med målet att göra så många som möjligt till vinnare. Foggs beteendemodell påvisar att mänskligt beteende är ett resultat av tre element: Motivation - Drivkraft till handling; Förmåga - Kapacitet till handling; Trigger - Utlösande faktor till handling. Metod: Studien har en kvalitativ ansats med utgångspunkt i fältet för användarcentrerad design. Först tillämpades en heuristisk utvärdering ämnad för spelifierade tjänster, som sedan kompletterades med kvalitativa intervjuer där potentiella användare involverades för att uppmärksamma deras behov. Resultat: Resultaten visar att nyfikenhet och viljan att utforska är två drivande motivationsfaktorer. Det påvisas även att den information som presenteras i samband med kulturarv är central för att skapa engagemang kring kulturarv. Utmaningar i form av frågesport är ett uppskattat inslag men det är viktigt att frågor har en koppling till berört kulturarv och att det finns en varierad svårighetsnivå för att tillgodose både novisa och erfarna användare. Det finns ett behov av sociala inslag där det går att interagera med vänner genom gruppaktiviteter eller utmaningar. Sociala inslag bidrar även till att användare triggar varandra till att upptäcka kulturarv. Slutsats: För att lyckas skapa spelifierade lösningar som uppmärksammar kulturarv måste det som presenteras inneha mening för användare.
Introduction: The tourism industry is a growing sector in Sweden, of which cultural heritage is central to create attractive destinations. Despite this, there are still many cultural heritage sites that are not visible and thus remain unutilized resources for cities and the countryside. A growing trend in the tourism industry is gamification, which potentially contributes to a fun personal experience while increasing the visibility of many destinations that can be difficult to find. However, there is limited research on gamification in tourism and even less on gamification applied to cultural heritage. Purpose: The purpose of the study is to identify which components within a gamification that can initially be important for generating an interest in users to explore cultural heritage. The study intends to answer the following research question: How can the gamification for location-based mobile applications that pay attention to cultural heritage be designed to attract new users and motivate them to use? Literature study: The literature study delves into gamification and Fogg's behavior model. Gamification is the use of game elements in contexts that are not traditionally associated with gaming and is about motivating individuals with the goal of making as many as possible winners. Fogg's behavior model demonstrates that human behavior is the result of three elements: Motivation - Driving force to action; Ability - Capacity for action; Trigger - Triggering factor to action. Method: The study has a qualitative approach based on user-centered design. First, a heuristic evaluation intended for gamified services was applied, which was then supplemented with qualitative interviews where potential users were involved to pay attention to their needs. Results: The results show that curiosity and the willingness to explore are two driving motivational factors. It is also shown that the information presented in connection with cultural heritage is central to creating motivation around cultural heritage. Challenges in the form of quizzes are an appreciated element, but it is important that questions have a connection to the cultural heritage and that there is a varied level of difficulty to satisfy both novice and experienced users. There is a need for social elements where it is possible to interact with friends through group activities or challenges. Social elements also contribute to users triggering each other to discover cultural heritage. Conclusion: To succeed in creating gamified solutions that pay attention to cultural heritage, what is presented within the solution must be meaningful to the user.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
50

Olsson, Evelina, and Rana Sheibani. "“Det är nog bara för att hålla närhet” : En kvalitativ studie om emotionella brukskvaliteters betydelse för den digitala kommunikationen." Thesis, Högskolan Väst, Avd för medier och design, 2021. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:hv:diva-16844.

Full text
Abstract:
Our study touches a dimension in the development of design concepts that describes how we feel when we use functions and applications in digital artefacts. What happens to us when the mobile phone vibrates and a notification with our partner's name appears on the screen? We do not yet know what actual information the text message contains, yet an expectation is built and different feelings arise. Löwgren and Stolterman (2004) describe this dimension of the characteristics of the user experience as qualities of use. That is, the changing properties that arise in the use of an artifact. This study is about emotional qualities in use (emotionella brukskvaliteter), a term created for this essay. By that we mean the qualities in use that are important for interaction and that emerge in the space between the usage and the feeling that is created. Touching on such a complex concept as emotions, also requires that we limit ourselves to reproducing only occuring emotions and the meaning they have for the users, not how and why. By raising the theory of Löwgren and Stolterman (ibid.) we have researched what users' interaction look like and ask ourselves the question; What role do emotional qualities in use play in digital interaction? There is a tendency that the softer values of the use of technology are often emphasized by opinions. We see a gap in writing about the emotional side of digital interaction where the outcome is based on actual empirical data. This study mainly consists of data collected via semi-structured in-depth interviews with seven interviewees. The respondents also fullfilled a user diary in order to provide a basis for the interviews. The results are analyzed according to Braun and Clarke's (2006) thematic method where all collected data is transcribed, coded and themed in several rounds. Our results indicate that emotional qualities in use are important to the user. We could identify these by the respondents sharing their perceived feelings about their user experiences. Our findings strengthen the need for emotional qualities in use to be implemented in the design process.
Vår studie beskriver en dimension i framtagandet av designkoncept som redogör för hur vi känner när vi använder funktioner och applikationer i digitala artefakter. Vad händer med oss när mobilen vibrerar och en notis med vår partners namn pryder skärmen? Vi vet ännu inte vilken faktisk information sms:et innehåller, ändå byggs en förväntan och olika känslor uppstår. Denna dimension om användningsupplevelsens egenskaper beskriver Löwgren och Stolterman (2004) som brukskvaliteter. Det vill säga de föränderliga egenskaper som uppstår i användandet av en artefakt. Denna studie handlar om emotionella brukskvaliteter. Med det menar vi de brukskvaliteter som är av betydelse för interaktion och som uppstår i mellanrummet mellan användandet och den känsla som skapas. Att beröra ett så komplext begrepp som känslor, kräver också att vi begränsar oss till att enbart återge vilka känslor som uppstår och betydelsen de får för användarna, inte hur och varför. Genom att lyfta teori av Löwgren och Stolterman (ibid.) har vi undersökt hur användarnas interaktion ser ut och ställer oss frågan; Vilken roll spelar emotionella brukskvaliteter i digital interaktion? Det finns en tendens att de mjukare värdena av teknikens användning ofta blir betonade av åsikter. Vi ser en lucka i att skriva om den emotionella sidan av digital interaktion där utfallet bygger på faktisk empiri.Den här studien består i huvudsak av data insamlad via semistrukturerade djupintervjuer med sju intervjupersoner. Respondenterna utförde även en användardagbok i syfte att ge underlag för intervjuerna. Resultatet analyseras enligt Braun och Clarkes (2006) tematiska metod där allt insamlat material transkriberas, kodas och tematiseras i flera omgångar. Vårt resultat pekar på att emotionella brukskvaliteter har betydelse för användaren. Dessa har identifierats genom att respondenterna berättar om sina upplevda känslor i användandet. Vi finner underlag i studien som stärker behovet för emotionella brukskvaliteter implementerat i designarbetet.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!

To the bibliography