Academic literature on the topic 'Kvalitativa metoder'
Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles
Consult the lists of relevant articles, books, theses, conference reports, and other scholarly sources on the topic 'Kvalitativa metoder.'
Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.
You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.
Journal articles on the topic "Kvalitativa metoder"
Qvist, Hans-Peter Y., and Jakob Skjøtt-Larsen. "Intersektionalitet og kvantitative metoder: Eksplorative og regressionsbaserede tilgange." Dansk Sociologi 30, no. 2 (November 25, 2019): 35–55. http://dx.doi.org/10.22439/dansoc.v30i2.6039.
Full textDahler-Larsen, Peter. "Kvalitativ metode." Politica 39, no. 3 (January 1, 2007): 317–34. http://dx.doi.org/10.7146/politica.v39i3.69868.
Full textJørgensen, Hanne Hede. "Workshop som metode til bæredygtig pædagogisk forskning med afsæt i et forskningsprojekt om kvalificering af pædagogisk praksis." Forskning og Forandring 3, no. 2 (December 15, 2020): 107–25. http://dx.doi.org/10.23865/fof.v3.2375.
Full textHem, Marit. "Flott bok om kvalitative metoder." Tidsskrift for Den norske legeforening 132, no. 8 (2012): 994. http://dx.doi.org/10.4045/tidsskr.12.0217.
Full textRasmussen, Tove Arendt. "Medieetnografi og kvalitativ metode." MedieKultur: Journal of media and communication research 9, no. 21 (October 1, 1993): 11. http://dx.doi.org/10.7146/mediekultur.v9i21.983.
Full textGrønmo, Sigmund. "Kvalitative og kvantitative metoder: Begreper og distinksjoner." Sosiologisk tidsskrift 20, no. 01 (January 10, 2012): 85–91. http://dx.doi.org/10.18261/issn1504-2928-2012-01-06.
Full textIversen, Anders Bjørndahl. "Kvalitative og kvantitative metoder – et kontinuum?" Sosiologisk tidsskrift 19, no. 02 (June 20, 2011): 175–83. http://dx.doi.org/10.18261/issn1504-2928-2011-02-04.
Full textHjarvard, Stig. "Forholdet mellem kvantitative og kvalitative metoder i medieforskningen." Norsk medietidsskrift 4, no. 02 (October 1, 1997): 59–80. http://dx.doi.org/10.18261/issn0805-9535-1997-02-05.
Full textKnapskog, Marianne, Oddrun Helen Hagen, and Aud Tennøy. "En kvalitativ metode for kartlegging av gangvennlighet." Plan 52, no. 04 (December 18, 2020): 38–45. http://dx.doi.org/10.18261/issn1504-3045-2020-04-11.
Full textMalterud, Kirsti. "Kvalitative metoder i medisinsk forskning — en innføring, 2.utg." Nordic Journal of Nursing Research 23, no. 2 (June 2003): 50. http://dx.doi.org/10.1177/010740830302300212.
Full textDissertations / Theses on the topic "Kvalitativa metoder"
Langemar, Filip, and Robin Havervall. "Blandade metoder : Integreringen av kvalitativa och kvantitativa data i en marknadsundersökning." Thesis, Uppsala universitet, Företagsekonomiska institutionen, 2012. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:uu:diva-167394.
Full textHaxha, Rajmonda, and Fatime Haxha. "Lärarens roll och metoder för muntlig språkfärdighet i svenska som andraspråk." Thesis, Halmstad University, School of Teacher Education (LUT), 2010. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:hh:diva-4284.
Full textSammanfattning
Språket är ett viktigt verktyg för kommunikation och för andraspråkselever spelar språket en viktig roll för att integreras i skolan och i samhället. Läraren har en nyckelroll i denna integrering och lärarens kompetens i andraspråksinlärning är av stor vikt för elevernas inlärning. Forskare har kommit fram till att interaktionen mellan lärare och elev är betydelsefull för att eleven ska lyckas i skolan och läraren i svenska som andraspråks kunskap kring andraspråksinlärning är central. Forskningen visar att elevers olika modersmål påverkar inlärningen av ett andraspråk och att lärare då ska vara medvetna om denna påverkan för att kunna lägga upp en lämplig undervisning utifrån de olika modersmålen. Forskarna Thorén (2008) och Kjellin (1998) har även påpekat vikten av prosodiundervisning och menar att utan en korrekt prosodi har talaren svårt att göra sig förstådd.
Vårt syfte med uppsatsen leder fram till tre frågeställningar som handlar om lärares roll och förkunskaper samt metoder för andraspråksinlärning, elevers förutsättningar att lära sig ett andraspråk med utgångspunkt på deras modersmål och hur lärare prioriterar prosodin i andraspråksundervisningen. Vi har använt oss av kvalitativa intervjuer med verksamma svenska som andraspråkslärare och målet var att få fram svar på våra frågeställningar. Vi har intervjuat sex lärare och det är deras utsagor som ligger till grund för vårt resultat.
Resultatet har visat att lärarna vi har intervjuat inte anser sig ha tillräckliga förkunskaper kring elevers olika modersmål och uttalssvårigheter som kan bero på deras modersmål är svåra att upptäcka och förebygga. De olika metoderna för språkutveckling som lärarna vittnade om är arbete med skönlitteratur och samtal med eleverna. Via skönlitteratur och samtal ansåg lärarna att man kunde motivera elever att tala och eleverna kunde relatera sina egna erfarenheter och bakgrunder till det lästa. Elevernas medvetenhet om deras modersmål lyftes upp och lärarna ansåg att de elever som har ett starkt modersmål har lättare för att lära sig ett andraspråk. Lärarna berättade även om bristen på ett samarbete med modersmålsläraren som de ansåg vara en resurs för deras arbete. Prosodiundervisning ansågs inte prioriterande hos våra intervjupersoner då de ansåg att eleverna får en passiv prosodiundervisning genom att lyssna och härma.
Holmstedt, Maria. "Kravinsamling genom omvänd användarmedverkan : Fallstudie med utvärdering av tre metoder för användarmedverkan." Thesis, Karlstad University, Faculty of Economic Sciences, Communication and IT, 2009. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:kau:diva-4805.
Full textMånga företag idag implementerar fortfarande system som inte stödjer verksamheten i tillräcklig omfattning. Det verkar som om det saknas tillräcklig förståelse för det arbete som ska utföras med stöd av IT-systemen vilket kan bero på bristfällig kravinsamling. Därför har denna undersökning genomförts med två huvudsakliga syften:
- Att bedriva kravinsamling inför ett labbdatasystem
- Att utvärdera de valda teknikerna för kravinsamlingen
Kravinsamlingen har genomförts på Expancel Produktkontroll, som är laboratoriet för kvalitetskontroll på Expancel, en kemisk tillverkningsindustri i Sundsvall.
De tekniker för kravinsamling som var mest intressanta i denna undersökning var sådana som anses ska skapa större förståelse för verksamheten genom att kravinsamlaren medverkar mer aktivt i verksamheten, här kallad kravinsamling genom ”omvänd användarmedverkan”. De tekniker som användes var deltagande observation och kontextuella intervjuer. Även kvalitativa intervjuer som står för en mer traditionell användarmedverkan användes för att kunna jämföras med den omvända. För att utvärdera hur kravinsamlingen med den omvända användarmedverkan lyckats har en enkät och skriftliga frågor besvarats av de personer som har varit delaktiga i kravinsamlingen.
Insamlade krav som ställs på ett nytt labbdatasystem på Expancel Produktkontroll handlar främst om struktur och utseende. De flesta av kraven bör därför kunna uppfyllas genom anpassning som görs i de konfigurationsverktyg som erbjuds av de flesta standardsystem idag.
Deltagande observation lämpar sig för att skapa en övergripande förståelse för verksamheten, dess arbetsflöde och dataflöde. Kontextuella intervjuer ger intensiv kunskapsinhämtning med mer detaljer om verksamheten. Enbart deltagande observation ger inte tillräcklig information till kravinsamlingen, medan de kontextuella intervjuerna ger för detaljerad information direkt om man saknar övergripande kunskap om verksamheten. De båda metoderna har inte använts tillsammans i denna undersökning, men skulle förmodligen kunna komplettera varandra. I genomfört arbete gav metoderna var för sig inte tillräcklig information till kravanalysen. Däremot gav deltagande observation tillsammans med kvalitativa intervjuer ett bra underlag för kravinsamlingen på Produktkontroll.
Bivald, Katarina. "Forskning, makt och systerskap : Metodologiska aspekter av emancipatorisk feministisk forskning." Thesis, Södertörn University College, School of Sociology and Contemporary History, 2006. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:sh:diva-722.
Full textFeministisk forskning har lämnat viktiga och ofta provocerande vetenskapsteoretiska och metodologiska bidrag både till sociologin och till samhällsvetenskaperna i stort åtminstone sedan 1970-talet. Vetenskapsteoretiskt har feministiska forskare försökt skapa en forskning som kunde bidra till att öka kunskapen om ojämlikhet och maktstrukturer och som även kunde bidra till arbetet för förändring. Metodologiskt har det handlat om jakten på forskningsmetoder som bygger vidare på den radikala kvinnorörelsens ideal om systerskap och icke-hierarki och alltså fungerar emancipatoriskt för kvinnorna som deltar i studien (eller åtminstone inte fungerar förtryckande). I uppsatsen diskuterar jag kring en metodologi för en emancipatorisk forskning, utifrån en analys av de metodologiska konsekvenserna av två feministiska perspektiv. Det första perspektivet, det vardagliga, fokuserar på kvinnors vardagliga erfarenheter och menar att det är i dessa som kunskap om förtryck bör sökas. Det andra, det strukturella perspektivet, utgår ifrån en annorlunda syn på maktstrukturer. Även om maktstrukturer visserligen kan återfinnas i kvinnors vardagliga erfarenheter, kan de inte förstås enbart genom en analys av dessa erfarenheter. Inte heller är maktstrukturerna alltid uppenbara för kvinnorna som drabbas av dem. Perspektiven får helt olika metodologiska konsekvenser. Det vardagliga perspektivet fokuserar på att försöka finna metoder som tillåter deltagarna att själva formulera och, ibland, analysera sina erfarenheter. Fokus ligger på att förändra den traditionellt ojämlika relationen mellan forskaren och deltagarna i studien. Det strukturella perspektivet argumenterar istället för att det måste finnas ett visst kritiskt ifrågasättande av deltagarna och för nödvändigheten av att analysera vilka maktrelationer forskaren är en del av och hur detta har påverkat forskningen. Detta perspektiv betonar alltså strukturella maktskillnader mellan kvinnor. I uppsatsens avslutande diskussion argumenterar jag för att de två perspektivens metodologiska insikter med fördel kan kombineras för att skapa kunskap som bidrar till en förändring av kvinnors villkor och en forskningspraktik som inte reproducerar ojämlikhet.
Nilsson, Erik, and Jonathan Svahn. "En kvalitativ ansats till Task Technology Fit : Task Technology Fit som ett teoretiskt ramverk i en kvalitativ studie." Thesis, Linnéuniversitetet, Institutionen för informatik (IK), 2016. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:lnu:diva-54557.
Full textAhmad, Bouzan Jehan. "Förskollärares förhållningssätt och arbetssätt för att stödja språkutvecklingen hos flerspråkiga barn : En kvalitativ intervjustudie med fyra förskollärare." Thesis, Örebro universitet, Institutionen för humaniora, utbildnings- och samhällsvetenskap, 2021. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:oru:diva-93053.
Full textPedersen, Jimmy, and Mathias Jartelius. "Nyanlända elever på fritidshemmet : samtalspromenad om elevernas upplevelse av delaktighet." Thesis, Högskolan Kristianstad, Sektionen för lärande och miljö, 2018. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:hkr:diva-17826.
Full textLoyola, Mauricio. "Situation awareness, kognitiva system och försöksdesign- Att kombinera kvalitativ och kvantitativ forskningsmetodik." Thesis, Linköping University, Department of Computer and Information Science, 2004. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:liu:diva-2608.
Full textSyftet med detta examensarbete var att undersöka, utifrån en etnografisk och kvalitativ ståndpunkt, möjligheten till att utöka kunskapen om Situation Awareness (SA). Forskning inom området har länge präglats av ett kvantitativt förhållningssätt vilket anses ha missgynnat och till en viss del hindrat alternativa kvalitativa forsningsansatser för att studera detta intressanta fenomen. Detta arbete försöker, i form av två studier (en litteraturstudie och en fallstudie), bryta trenden av kvalitativ forskning och presentera en annan infallsvinkel för hur SA kan vara organiserat och ett annat förhållningssätt för hur forskning kring SA kan bedrivas. Utgångspunkten för detta försök är teorierna bakom Distributed Cognition (DC), vilka föreslår studien av mänsklig kognition i ett större sammanhang där hjärna, kropp och omgivning bildar ett kognitivt system.
Resultatet från litteraturstudien visar på att det finns stöd för användningen av DC då utifrån dessa teorier uppstår möjligheten till att studera andra aspekter och förhållanden kring SA. Resultatet från fallstudien i sin tur ger indikationer på att inom forskningsområdet finns ett dominerat kvantitativt förhållningssätt samt går det att identifiera ett behov av kvalitativa ansatser som ett sätt att komplettera den nuvarande forskningen.
Sammanfattningsvis uppvisar detta arbete indicier som tyder på att DC och kvalitativa ansatser erbjuder andra användbara utgångspunkter och forskningsmöjligheter för studier av SA.
Ramqvist, Sabina. "Hur lär sig barn att skriva berättande texter? : Fyra lärares olika metoder för berättelseskrivande i årskurs 3." Thesis, Karlstads universitet, Institutionen för språk, litteratur och interkultur, 2017. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:kau:diva-55054.
Full textMitt arbete syftar till att ta reda på mer om elevernas tidiga möte med den skönlitterära texten. Jag undersöker i detta arbete hur olika lärare i årskurs 3 arbetar med att lära sina elever att skriva berättande texter, eller berättelser. Då vi befinner oss i ett alltmer digitaliserat samhälle har jag valt att intervjua lärare som varit verksamma olika länge för att få en bild av hur deras synsätt eventuellt påverkats av den ökade användningen av datorer, surfplattor etc. Genom observationer i klassrummet har jag kunnat bilda mig en uppfattning av vad eleverna anser om att skriva berättande texter och på vilket sätt de gör det. Studiens resultat visar att det finns flera metoder som lärarna använder för att undervisa i skrivning när det gäller berättande texter. Resultatet pekar även på att trots att samhället i sig är digitaliserat så har det inte gått riktigt lika fort fram i skolan.
Franzén, Elin. "Inspelade platser, berättade liv : En etnografisk studie om ljuddagbokens möjligheter som metod och berättelse." Thesis, Stockholms universitet, Kulturgeografiska institutionen, 2013. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:su:diva-91405.
Full textBooks on the topic "Kvalitativa metoder"
Jensen, Mogens Kjær. Kvalitative metoder i anvendt samfundsforskning. København: Socialforskningsinstituttet, 1991.
Find full textRepstad, Pål. Mellom nærhet og distanse: Kvalitative metoder i samfunnsfag. Oslo: Universitetsforlaget, 1987.
Find full textDenzin, Norman K., and Yvonna S. Lincoln, eds. The Sage Handbook of Qualitative Research. Thousand Oaks, Calif.: Sage Publications, 2011.
Find full text1973-, Antoft Rasmus, ed. Håndværk & horisonter: Tradition og nytænkning i kvalitativ metode. Odense: Syddansk Universitetsforlag, 2007.
Find full textHanne, Haavind, ed. Kjønn og fortolkende metode: Metodiske muligheter i kvalitativ forskning. Oslo: Gyldendal akademisk, 1999.
Find full textBook chapters on the topic "Kvalitativa metoder"
Rotegård, Ann Kristin, and Mariann Fossum. "KAPITTEL 9 Fra oppslagsverk til beslutningsstøtte – VAR Healthcare som case." In Digitalisering i sykepleietjenestenen – en arbeidshverdag i endring, 177–200. Cappelen Damm Akademisk/NOASP, 2019. http://dx.doi.org/10.23865/noasp.71.ch9.
Full textJokstad, Gunnvi Sæle. "Med kunst som veiviser til profesjonell utvikling." In Fra barnehage til voksenliv, 177–92. Novus forlag, 2020. http://dx.doi.org/10.52145/fmso5950.
Full textJokstad, Gunnvi Sæle. "Utvikling av veilederkompetansen – en profesjonsetisk reise." In Fra barnehage til voksenliv, 213–29. Novus forlag, 2020. http://dx.doi.org/10.52145/flgm4233.
Full textMargaretha Wang, Yvonne. "Møte mellom elever i videregående skole og en interreligiøs dialoggruppe: Holdningsendringer og dialog i RE." In Religion og etikk i skole og barnehage, 177–206. Cappelen Damm Akademisk/NOASP, 2019. http://dx.doi.org/10.23865/noasp.82.ch7.
Full textJokstad, Gunnvi Sæle, and Tove Hagenes. "Elever med stort læringspotensial – en kunnskaps- og holdningsutfordring?" In Fra barnehage til voksenliv, 141–58. Novus forlag, 2020. http://dx.doi.org/10.52145/dwjx8017.
Full text