To see the other types of publications on this topic, follow the link: Mekkel.

Journal articles on the topic 'Mekkel'

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the top 50 journal articles for your research on the topic 'Mekkel.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Browse journal articles on a wide variety of disciplines and organise your bibliography correctly.

1

HUTASOIT, JERLIN, MORADA TETTY, and SISILA FITRIANY DAMANIK. "SEMIOTICS ON GOTILON BATAK TOBA CEREMONY IN DOLOK SANGGUL HUMBANG HASUNDUTAN." LINGUISTICA 10, no. 2 (2021): 497. http://dx.doi.org/10.24114/jalu.v10i2.26542.

Full text
Abstract:
The objectives of this study were to find out meanings, what, how, and why the meanings were realized in the Gotilon Batak Toba Ceremony in Dolok Sanggul Humbang Hasundutan. This study was conducted using an observation study. The data of this study were taken from Gotilon Ceremony. The sources of the data were the Gotilon Ceremony in Dolok Sanggul and the informants or Raja Parhata in Dolok Sanggul. The data were analyzed by using Roland’s theory of semiotics object. The writer found the meanings on Gotilon Batak Toba Ceremony, namely: revise, support one, support two, support three, rid, speed, addition, exploitative two, exploitative three, survive, joyfulness, invitation, stay focus, keep fight, togetherness, convince, easier, kinship, honor, offering, and thanksgiving. From those materials were found that there were verbal utterances that consist of Atur biur, Angkat nomor sada, Angkat nomor dua, Angkat nomor tolu, Buang jauh-jauh, Eme, Rugi, Ponggol nomor dua, Ponggol nomor tolu, Naeng Sahat, Tambun Namboru, Hurre Alogo, Unang mekkel, Tahan nafas, Satukan, Beres. And there were symbols namely Luhutan, Marsirippa, Sipanganon, Mangamoti, and Pesta Gotilon. The signs used in Gotilon ceremony because they want to convey the meanings of the ceremony.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Al-Arnauti, Muahmed Mufaku. "Disa personalitete shqiptare të shekullit 15 në' veprën e Nahravalit." Studime Orientale, no. 1 (September 20, 2024): 13–22. https://doi.org/10.63161/so.vi1.5392.

Full text
Abstract:
Muhammed Ibn Ahmad al-Nahravali është një prej figurave shumë të njohura të Arabisë në shekullin 16. Ishte mufti dhe kadl në Mekke, në vendin më të shenjt Islam. Aty ai bëri emër si diplomat, historian, poet e përkthyes. Me një fjalë ishte autor i shumë veprave nga disa lëmenj dhe falë kësaj kishte lidhje me shumë figura të njohura të kohës se tij. Prandaj është me interes të shikohet vepra e tij mbi historinë e Mekkes në të cilën ai bën fjalë.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Xoshimjonova, Gulzodaxon, and Zulayxo Tolipova. "Suvda hamda quruqlikda yashovchilar (Amphibia) sinfi vakili-ko'l baqasining tashqi tuzlishi va skeleti." JOURNAL OF SCIENCE-INNOVATIVE RESEARCH IN UZBEKISTAN 1, no. 9 (2023): 621–27. https://doi.org/10.5281/zenodo.10381445.

Full text
Abstract:
Ushbu maqolada suvda hamda quruqlikda yashovchilarning tuzilishi, ko‘payishi va ko‘l baqasining tashqi va ichki tuzilishi, teri qoplami va skeleti haqida ma’lumotlar keltirilgan
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Şanal, Mustafa, and Timur Demi̇r. "Heybeliada Bahriye Mektebi ve Türk Eğitim Tarihindeki Yeri." Belleten 76, no. 275 (2012): 167–206. http://dx.doi.org/10.37879/belleten.2012.167.

Full text
Abstract:
Osmanlı Devleti askeri alandaki mağlubiyetlerden dolayı batıyı takip ihtiyacı hissetmiştir. Bu amaçla ordu ve donanmaya nitelikli eleman yetiştirmek için Avrupa usulünde eğitim kurumları olan mühendishaneler kurulmuştur. 1770 senesinde yaşanan Çeşme faciasından sonra kurulan Mühendishane-i Bahri-i Hümayun bu teşebbüslerin ilkini oluşturmuştur. Fakat uzun sayılabilecek bir dönem buradan istenilen fayda sağlanamamıştır. Osmanlı Devleti'nde denizcilik eğitimine verilen önem bununla da sınırlı değildir. Osmanlı Devleti özel Bahriye Mekteplerinin açılmasına da müsaade ederek nitelikli eleman ihtiyacını gidermeye çalışmıştır. Sultan III. Selim döneminden sonraki yıllarda Sultan II. Mahmut döneminde 1830'lara kadar mektep neredeyse unutulmuş durumdadır. Sultan II. Mahmut ve özellikle Tanzimat dönemi pek çok alanı etkilediği gibi Mekteb-i Bahriye'yi de etkilemiş, mektepte yeniliklere yol açmıştır. Mektebe 1830'larda el atılmış ve mektebin 1851 senesine kadar Heybeliada'ya taşınmasına imkan sağlayacak faaliyetlere girişilmiştir. Bunun neticesinde mektep Heybeliada'ya yeni bir binaya taşınmış, yeni ve daha düzenli bir eğitime kavuşmuştur. Mektep Nazırı Patrona Mustafa Paşa tarafından 1848 senesinde hazırlanan layiha mektep tarihinde eğitimin ilerlemesi adına bir dönüm noktasıdır. İşte bu çalışmada Heybeliada Bahriye Mektebi'nin tarihsel süreç içerisinde geçirdiği değişim ve dönüşümlere arşiv belgeleri ve birinci el kaynaklar ışığında değinilmeye çalışılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

SÖYLEMEZ, İdris. "Kayserili Haci Ahmet Efendi'nin Mekke, Medine ve Ta'if Methiye Da'vetnamesi." GENÇ MÜTEFEKKİRLER DERGİSİ 5, no. 3 (2024): 796–827. https://doi.org/10.5281/zenodo.13822546.

Full text
Abstract:
İslam dini şehirde doğmuş ve yine varlığını şehrin değerleri bağlamında sistemleştirerek devletleşme imk&acirc;nı bulmuştur.&nbsp; S&ouml;z konusu şehirler, Mekke, Medine ve ve Hicaz b&ouml;lgesinin bir diğer &ouml;nemli şehri Ta&rsquo;if.&nbsp; Mekke şehrinde başlayan gelişim, Medine şehrinde gelişimini tamamlamış; mabet, mektep ve pazar bağlamında sistemleşerek ge&ccedil;mişten g&uuml;n&uuml;m&uuml;ze ışık tutmuştur.&nbsp; Farklı ilim sahalarındaki &ccedil;alışmalara konu edinen şehir ve şehir k&uuml;lt&uuml;r&uuml; bağlamında T&uuml;rk-İslam edebiyatı sahasında da şehir konulu &ccedil;ok sayıda manzum ve mensur eserler yazılmıştır.&nbsp; Şehrin kimliğine, tarihine, k&uuml;lt&uuml;r&uuml;ne ve &ccedil;evresel etki alanına dair bilgiler ihtiva eden bu kabil şiirler, şehirlerde yer alan mek&acirc;nları, s&ouml;z konusu mek&acirc;nların mimari &ouml;zelliklerini, bu şehirlerde yaşamış olan insanları ve bu şehirlerde meydana gelmiş olan kimi olaylar hakkında bilgiler ihtiva etmektedir.&nbsp;&nbsp; İlk zamanlardan g&uuml;n&uuml;m&uuml;ze klasik edebiyat, halk edebiyatı ve modern edebiyat sahasında şehir temalı &ccedil;ok fazlada şiirler yazılmıştır.&nbsp; &Ccedil;alışmamız Kayserili Hacı Ahmet Baba&rsquo;nın &ldquo;Mekke, Medine ve Ta&rsquo;if Medhiyye Davetiyesi&rdquo; eseri &uuml;zerinedir.&nbsp; &Ccedil;alışmada &ouml;ncelikle şehirlere sunulan &ouml;vg&uuml;ler bağlamında şehir şiirleri ve &ouml;zellikleri hakkında bilgi verilmiştir.&nbsp; Akabinde Hacı Ahmet Baba&rsquo;nın hayatı, matbu eser hakkında bilgiler verilerek, eser, bi&ccedil;imsel ve i&ccedil;eriksel &ouml;zellikleri itibariyle detaylı bir şekilde ortaya konacaktır.&nbsp; &Ccedil;alışmanın son kısmında ise metnin transkripsiyonlu hali verilecektir. <strong>Anahtar Kelimeler</strong>: T&uuml;rk- İslam Edebiyatı, Hacı Ahmet Baba, Methiye, Mekke, Medine <strong>&nbsp;</strong>
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Lu, Jinqiu, Zonghao Hu, Yujie Deng, Qingzhe Wu, Ming Wu, and Hai Song. "MEKK2 and MEKK3 orchestrate multiple signals to regulate Hippo pathway." Journal of Biological Chemistry 296 (January 2021): 100400. http://dx.doi.org/10.1016/j.jbc.2021.100400.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Tezcan, Betül. "DARÜLHADİS VE KÜTÜPHANE VAKIFLARI ÖZELİNDE LALE DEVRİ’NDE SURRE-İ HÜMAYUN." Genel Türk Tarihi Araştırmaları Dergisi 7, no. 14 (2025): 441–62. https://doi.org/10.53718/gttad.1665600.

Full text
Abstract:
Osmanlı Devleti’nde 1703-1730 yılları arasındaki III. Ahmed döneminde, bilhassa Nevşehirli Damat İbrahim Paşa’nın sadareti sırasında hem siyasî meselelerde hem sanat ve kültür alanlarında önemli gelişmeler yaşanmıştır. Pasarofça Anlaşması’nın imzalanmasından sonra, Lale Devri olarak anılan bir döneme girilmiştir. Bu dönemde yeni binalar inşa edilmiş, birçok sebil, mektep ve kütüphane yapılmıştır. Bunlardan biri III. Ahmed’in kıymetli kitapları koymak üzere Saray-ı Cedid’de (Yeni Saray) inşa ettirdiği kütüphanedir. Kütüphanenin kurulduğu yerde II. Selim devrine ait Havuzlu Bahçe köşkü bulunuyordu. Lale Devri’nde cami ve kasırlarda kütüphane binası yapılması pratiğine uygun hareket edilerek bu köşk yıktırılıp yerine Enderun Kütüphanesi de denilen bu kütüphane inşa edilmiştir. 17 Şubat 1719’da yapımına başlanan kütüphane dokuz ay içinde tamamlanarak 23 Kasım 1719’da padişahın da katıldığı bir törenle hizmete açılmıştır. Bu vakıf kütüphane, açıldıktan hemen sonraki hac döneminde Mekke ve Medine’ye gönderilen surrelerin kaynaklarından olmuştur. Fatma Sultan, III. Ahmed’in siyasî evlilikleri ile bilinen kızıdır. Silahtar Ali Paşa ile yaptığı, kısa süren ve şeklî kalan ilk evliliğinden sonra, ikinci evliliği Nevşehirli Damat İbrahim Paşa ile gerçekleşmiştir. Fatma Sultan, gerek babası tarafından verilen temlik arazileri kullanarak gerek zevci İbrahim Paşa ile müşterek olarak pek çok vakıf eser kurmuştur. Bu eserlerden önemli bir tanesi İstanbul’da Şehzadebaşı’nda inşa edilen külliyedir. Külliye yapıları arasında yer alan darülhadis ve kütüphane 1720 yılında tamamlanmıştır. Bu vakıf yapılar, açılışlarının hemen akabinde, Haremeyn’e gönderilen surrelerin kaynakları arasına girmiştir. Surre, her sene hac mevsiminden evvel, genellikle Mekke ve Medine’deki halka dağıtılmak üzere gönderilen maddî şeyleri ifade etmek için kullanılan terimdir. Müslümanlar için, bu şehirlerdeki halka ve muhtaç kimselere yardımda bulunmak vicdanî bir sorumluluk sayılmıştır. Kutsal sayılan şehirlere surre gönderme âdeti, Osmanlı Devleti’nde de uygulanmıştır. Osmanlı Devleti surre gönderme geleneğini Memlüklerden almıştır. Bu geleneği bazı ilaveler de yaparak yüzyıllar boyunca tatbik etmiştir. Osmanlı Devleti’nde hayırseverliğin önemli bir yansıması, vakıflar üzerinde görülmektedir. Dolayısıyla bazı vakıflar, yardımseverlik ruhu çerçevesinde gelişen surre geleneğinin kaynakları arasında yer almıştır. Bu çalışmada, Osmanlı Devleti’nde surre gönderme geleneğinin bir parçası olarak bahsi geçen benzer türdeki vakıflardan, III. Ahmed döneminin Lale Devri olarak anılan kısmında, Mekke ve Medine’ye gönderilen surreler incelenmiştir. Surre-i hümayunla ilgili çalışmaların birçoğunda bir yıl esas alınmıştır. Ancak burada konu, bir dönem temelinde ele alınmış ve sürekliliği gözlemek istenmiştir. Bu kapsamda, Başkanlık Osmanlı Arşivi’nde surre defterleri arasında bulunan ve 1720-1730 yılları arasına tarihlenen 32 surre defterinden istifade edilmiştir. Mekke ve Medine’de surre alan kişiler bu defterlerin sunduğu veriler çerçevesinde ele alınmıştır. Çalışma, söz konusu vakıfların vicdanî bir görev kabul edilen surre gönderme geleneğine katkısını ortaya koymak gayesindedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

DEACON, K., and J. L. BLANK. "MEKK2 AND MEKK3 ACTIVATE BOTH MKK6 AND MKK7 IN INTACT CELLS." Biochemical Society Transactions 27, no. 1 (1999): A58. http://dx.doi.org/10.1042/bst027a058c.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Kılıç, Hasan. "Nüzûl Dönemi Servet Algısının Mekkî Ayetlerdeki Yansımaları." Theosophia, no. 3 (December 27, 2021): 141–64. https://doi.org/10.5281/zenodo.5806618.

Full text
Abstract:
Servet maddi refah ve zenginliğin yanı sıra aile, akraba, kabile gibi insana destek veren toplumsal grup ve kitleleri kapsamına alan bir kavramdır. Mekke m&uuml;şrikleri İslam davetine icabet eden ilk neslin &ouml;zellikle k&ouml;le ve fakir kimselerden oluşmasını yadırgamış, bu durumu hicret &ouml;ncesi d&ouml;nemde polemik malzemesi haline getirmişlerdir. Bu itibarla maddi refah ve g&uuml;&ccedil;lerini haklılıklarına, Allah nezdinde şerefli bir konuma sahip olduklarına vurgu yapan en belirgin emare olarak dillendirmişler, bu gibi imk&acirc;nlardan mahrum kalan Hz. Peygamber ve m&uuml;minleri ise tahkir etmişlerdir. M&uuml;şriklerin d&ouml;neme h&acirc;kim zihniyet anlayışını yansıtan bu mukayeseleri sadece fakir m&uuml;minleri azarlama ve kınamadan ibaret değildir. Onların bu d&uuml;ş&uuml;ncelerinin altında İslam&rsquo;ın en &ouml;nemli umdelerinden n&uuml;b&uuml;vvet ve ahiret konularında zihinlerde ş&uuml;pheler oluşturmanın, diğer insanların m&uuml;min olmasını engelleme niyet ve hedefinin yattığı bilinmektedir. Bu sebeple inan&ccedil; esaslarının temellendirildiği Mekk&icirc; ayetlerdeki beyanlar aynı zamanda m&uuml;şriklerin s&ouml;z konusu iddia ve ithamlarını izale eden, bilgi ve işaretlere yer vermektedir. Başka bir deyişle servet olgusu, Mekke d&ouml;neminde m&uuml;dahale edilmesi gereken en &ouml;ncelikli konulardan biri olarak g&uuml;ndeme taşınmıştır. Dolayısıyla bu &ccedil;alışma Mekk&icirc; ayetlerdeki temel konular i&ccedil;erisinde servet olgusuna ilişkin yapılan beyan, vurgu ve imaların keyfiyetini tahlil etmeyi ama&ccedil;lamaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Lu, Jinqiu, Liansheng Liu, Mingjie Zheng, et al. "MEKK2 and MEKK3 suppress Hedgehog pathway-dependent medulloblastoma by inhibiting GLI1 function." Oncogene 37, no. 28 (2018): 3864–78. http://dx.doi.org/10.1038/s41388-018-0249-5.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
11

Huang, Jianhe, Zheng Tu, and Frank S. Lee. "Mutations in protein kinase subdomain X differentially affect MEKK2 and MEKK1 activity." Biochemical and Biophysical Research Communications 303, no. 2 (2003): 532–40. http://dx.doi.org/10.1016/s0006-291x(03)00387-5.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
12

Luo, Wen, Wilson W. Ng, Li-Hua Jin, Zhiyun Ye, Jiahuai Han, and Sheng-Cai Lin. "Axin Utilizes Distinct Regions for Competitive MEKK1 and MEKK4 Binding and JNK Activation." Journal of Biological Chemistry 278, no. 39 (2003): 37451–58. http://dx.doi.org/10.1074/jbc.m305277200.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
13

Yaşar, ÇELİKKOL. "İslam Öncesi Mekke." Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 45, no. 1 (2004): 1. http://dx.doi.org/10.1501/ilhfak_0000000175.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
14

Sander, Griffioen. "Thinking Along With Mekkes." Philosophia Reformata 82, no. 1 (2017): 26–42. http://dx.doi.org/10.1163/23528230-08201003.

Full text
Abstract:
This essay about J.P.A. Mekkes (1898–1987) is intended to arouse interest in the work of this notable disciple of Herman Dooyeweerd. For those who studied the philosophical writings of Mekkes, his written texts were as dense as his spoken words were inspiring. Given the lack of studies devoted to Mekkes, his thought has very much remained a closed book, also for a wider readership. By using the themes of “antithesis,” “creation and revelation,” and “presencing thought,” 1 I would like to show that, notwithstanding appearances to the contrary, Mekkes developed a coherent and relatively accessible philosophy in his own right. Mekkes subjected Dooyeweerdian philosophy to the critique of “presencing thought.” In due course this caused him to become a rather isolated figure even within his own circles. In this phase he also developed a new method of “thinking along” with those of other persuasions. This method I call the sub contrario method. In the closing section of this article I explain how Mekkes’s connection of philosophy with creational revelation, for all its inherent one-sidedness, offers an impulse for renewal to reformational philosophy.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
15

Chang, Xing, Fang Liu, Xiaofang Wang, Aiping Lin, Hongyu Zhao та Bing Su. "The Kinases MEKK2 and MEKK3 Regulate Transforming Growth Factor-β-Mediated Helper T Cell Differentiation". Immunity 34, № 2 (2011): 201–12. http://dx.doi.org/10.1016/j.immuni.2011.01.017.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
16

van der Hoeven, J. "IN MEMORIAM J. P. A. MEKKES." Philosophia Reformata 52, no. 2 (1987): 98–100. http://dx.doi.org/10.1163/22116117-90001481.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
17

ÖRENÇ, Aşır. "HADİSLER ÇERÇEVESİNDE MEKKE ŞEHRİ VE FAZİLETİ." Journal Of History School 8, no. XXII (2015): 83–112. http://dx.doi.org/10.14225/joh747.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
18

ATAŞ, Haci. "ʿAbbāsīler Döneminde Mekke’de Meydana Gelen Sel Baskınları". Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 64, № 1 (2023): 163–76. http://dx.doi.org/10.33227/auifd.1250243.

Full text
Abstract:
İnsanları çaresiz bırakan doğal afetlerden biri de şiddetli yağışlar neticesinde ortaya çıkan ve yıkıcı sonuçlar doğurabilen sel felaketleridir. Kâbe’ye ev sahipliği yapan, hac ve umre ibadetlerinin merkezi olan Mekke, tarihinde pek çok sel baskınına maruz kalmıştır. Dar bir vadide yer alması, iklimi ve düzensiz yağış alan bir bölgede yer alması gibi nedenlerle Mekke, sık sık sel felaketleri ile karşı karşıya kalmıştır. Doğal olarak Kâbe de bu sel felaketlerinden etkilenmiş, bu durum, zaman zaman kutsal mabedin hasar görmesine veya yıkılmasına yol açmıştır. Bu sellerden, Mekke halkının yanında hac ve umre için buraya gelen misafirler de etkilenmiş; söz konusu afetlerde kimisi evini, kimisi binek hayvanını, kimisi de canını kaybetmiştir. Sel sularının yol açtığı zararlardan korunmak için çeşitli tedbirler alınmış, ancak bu tedbirler, şehri ve Kâbe’yi korumak için yeterli olmamıştır. Bu çalışmada, ʿAbbāsīler zamanında Mekke’de meydana gelen sel felaketleri ele alınmıştır. Bu seller kronolojik olarak sıralanmış, sellerin nedenleri, yol açtığı hasarlar, can kayıpları ve bu felaket karşısında alınan tedbirler üzerinde birtakım tespit ve değerlendirmelerde bulunulmuştur.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
19

Nakamura, Kazuhiro, and Gary L. Johnson. "PB1 Domains of MEKK2 and MEKK3 Interact with the MEK5 PB1 Domain for Activation of the ERK5 Pathway." Journal of Biological Chemistry 278, no. 39 (2003): 36989–92. http://dx.doi.org/10.1074/jbc.c300313200.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
20

Alhuzaini, Muhammad, Budi Darmawan, Faras Puji Azizah, Yuliana Nurfalina, and Riri Anggraini. "CORAK AKHBAR MAKKAH KARYA AL-AZRAQI SEBAGAI TULISAN SEJARAH AWAL HISTORIOGRAFI ISLAM." Majalah Ilmiah Tabuah: Ta`limat, Budaya, Agama dan Humaniora 27, no. 2 (2023): 115–22. https://doi.org/10.37108/tabuah.v27i2.1126.

Full text
Abstract:
Artikel ini membahas tentang Al-Azraqi dengan karyanya yang begitu lengkap bernama Akhbar Makkah yang mana yang dalam kitab Akhbar Mekkah tergambar tentang bagaimana kehidupan di Mekkah pada zaman, sejarawan berpengaruh di Kota Mekkah dengan Karya nya Kitab Akhbar Mekkah, kitab ini menjelaskan gambaran umum Kota Mekkah dan dilihat dari segala aspeknya seperti, sejarah, geografis, topografi Kota Makkah, dan peristiwa-peritiwa penting lainnya. Tulisan ini bertujuan untuk menggali, mengeksplorasi dan mendiskusikan kontribusi Al-Azraqi dalam karyanya yang berjudul Akhbar Makkah sebagai tulisan sejarah pada awal periode penulisan sejarah di dunia Islam, sebab Akhbar Makkah dianggap salah satu sumber paling penting tentang sejarah Mekah. penelitian yang ini menggunakan pendekatan penelitian kualitatif dengan metode yang digunakan dalam adalah studi kepustakaan (Library Research). Penulisan naskah akhbar Makkah pada masa ahamd Al-azraqi banyak dinukilkan oleh para sejarawan-sejarawan berikutnya seperti Ibnu Ishaq. Akhbar Mekkah ini sangat penting diantara sejarah kota-kota. Dalam akhbar Mekkah mencakup beberapa hal seperti biografi, muridnya, kematiannya, tulisan-tulisannya, kota Mekkah dan juga Ka’bah sebagai pusat kota, meskipun didalamnya banyak terdapat kelemahan dan kekurangan yang Al-Azraqi tulis.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
21

Karagöz, İsmail. "Nisâ Sûresi'nin 101. Âyeti Bağlamında Yolculuk ve Seferî Namazı İle İlgili Bir Değerlendirme." Marife Dini Araştırmalar Dergisi 25, no. 1 (2025): 1–22. https://doi.org/10.33420/marife.1621059.

Full text
Abstract:
Yüce Allah, insanlara yaratılış gayeleri olan kulluk görevlerinde rehberlik etmesi için peygamberler göndermiş ve kitaplar indirmiştir. Son peygamber Hz. Muhammed (s.a.s.), son kitap Kur’an-ı Kerîm’dir. Hz. Peygamber’in Kur’an ile ilgili temel iki görevi vardır. Biri Kur’an’ı tebliğ etmek, diğeri açıklamaktır. Çünkü Kur’an’ın bazı âyetleri mufassal iken bazı âyetleri mücmeldir. Mücmel âyetlerden biri Nisâ sûresinin 101. âyetidir. Âyette müminlerin sefere çıktıklarında, düşmanların fitnesinden korktukları zaman namazları kısaltmalarında bir günah olmadığı bildirilmektedir. Ancak âyette kısaltmanın nasıl olacağı, namazın rekâtlarında mı, kılınışında mı yapılacağı, düşman korkusu olmadığı zaman kısaltmanın yapılıp yapılmayacağı, ibadet, ticaret ve gezi amaçlı yapılan yolculuklarda kısaltma yapılıp yapılmayacağı beyan edilmemiştir. Bu konularda açıklamayı Hz. Peygamber (s.a.s.) yapmış ve beş vakit namazın rekât sayılarını, ilk ve son vakitlerini ve kılınış biçimini açıkladığı gibi seferîlikte hangi namazlarda kısaltmanın nasıl yapılacağını, ne kadar mesafeye gidilip, burada ne kadar kalındığı zaman seferi olunacağını beyan etmiştir. Ancak fakih ve müfessirler, âyetin mücmel olması ve konu ile ilgili hadislerin farklı bilgiler içermesi sebebiyle seferî olmada esas alınacak olan kriter, sefer mesafesi, gidilen yerde kalış süresi, yolculuk, korku ve savaş hallerinde dört rekâtlı farz namazların kaç rekât kılınacağı, kısaltmanın zorunlu veya ihtiyari olup olmadığı konularında ihtilaf etmişlerdir. Hadisleri dikkate alan cumhur, yolcu sayılabilmek için belirli bir mesafeye gitmeyi ve orada belli bir süre kalmayı şart koşmuştur. Sefer mesafesi için Hanefî müçtehitler, “zamanı”; cumhur, “mesafeyi” esas almıştır. Hanefîlere göre bir insanın yolcu sayılabilmesi için mutedil beldelerde yılın en kısa günlerinde “üç günlük” bir mesafeye yaya yürüyüşüyle gitmesi ve orada 15 günden az bir süre kalmaya niyet etmesi gerekir. “Mesafe” kriterini esas alan Cumhur, sefer mesafesi olarak Mekke-Cidde, Mekke-Taif ve Mekke-Usfan arasındaki mesafeyi zikretmişlerdir. Mekke-Cidde arası 79 km, Mekke-Taif arası 88 km ve Mekke-Usfan arası 90 km’dir. Günümüzde Mekke, Cidde ve Taif şehirlerinin büyüdüğü göz önüne alınırsa sefer mesafesinin azamî 90 km olduğu anlaşılır. Sefer mesafesi olarak hadislerde zikredilen berîd, fersah ve mil üzerinden yapılan hesaplamada sefer mesafesi olarak 88.704 km tespit edilmiştir. Son devir Hanefî âlimleri de bir insanın bir günde yaya yürüyüşüyle 30 km, üç günde 90 km gidebileceğini kabul etmişler ve sefer mesafesi olarak 90 km’yi benimsemişlerdir. Hanefîlere göre, sefer mesafesindeki bir yere 15 günden az bir süre kalmak içir giden bir insanın misafir sayılmasına karşılık cumhur, giriş ve çıkış günleri hariç 3 gün kalan kimse misafir sayılacağı görüşündedir. Seferîlikte dört rekâtlı namazları kısaltmanın, farz veya sünnet, azimet veya ruhsat, zorunlu veya ihtiyarî oluşunda ihtilaf edilmiştir. Bazı müçtehitlere göre yolculukta dört rekâtlı farz namazları iki rekât olarak kılmak azimet ve farzdır. Bu görüşte olanlara göre dört rekâtlı farz namazlar, dört rekât kılınamaz. Cumhura göre yolculukta dört rekâtlı farz namazları iki rekât olarak kılmak sünnet ve ruhsattır. Bu görüş sahiplerine göre mümin, muhayyerdir, iki rekât veya dört rekât olarak namazlarını kılabilir. Makalemizde seferîlik ve seferî namazıyla ilgili İslâm âlimlerinin görüşleri ve esas aldıkları deliller analiz edilmiştir. Yaptığımız çalışma sonunda bir müminin, herhangi bir amaçla, sürekli ikamet ettiği yerden 90 km uzaklıkta bir yere gittiği ve burada 15 günden az kaldığı zaman misafir sayılacağı ve dört rekâtlı namazları iki rekât olarak kılmasının daha isabetli olacağı kanaatine varılmıştır
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
22

Kong, Yan-Long, Yi-Fei Wang, Zhong-Sheng Zhu, et al. "Silencing of the MEKK2/MEKK3 Pathway Protects against Spinal Cord Injury via the Hedgehog Pathway and the JNK Pathway." Molecular Therapy - Nucleic Acids 17 (September 2019): 578–89. http://dx.doi.org/10.1016/j.omtn.2019.05.014.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
23

TAY, Hekim. "MEKKE TOPLUMUNDA AYETLERE YANSIYAN DİNÎ İNANÇ TARTIŞMALARI." International Journal of Social Humanities Sciences Research (JSHSR) 4, no. 14 (2017): 1677–86. http://dx.doi.org/10.26450/jshsr.250.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
24

Dindi, Korkut. "Risaletin Mekke Döneminde Hz. Peygamber’in Siyasi Hedefleri." Journal of The Near East University Faculty of Theology 9, no. 2 (2023): 185–99. http://dx.doi.org/10.32955/neu.ilaf.2023.9.2.04.

Full text
Abstract:
Allah’ın elçi olarak seçip görevlendirdiği peygamberler, ilahî buyrukları insanlara tebliğ etmişlerdir. Peygamberlerin bu tebliğ sürecinde birtakım faaliyetleri, ilahî elçilik görevlerinin ve peygamberlik misyonlarının yanında liderlik ve devlet başkanlığı yönlerini de açığa çıkarmıştır. Böylece kimi zaman peygamberlik (dini otorite) ve hükümdarlık (siyasi otorite), Hz. Davud ve Hz. Süleyman peygamberlerde olduğu gibi tek bir şahısta birleşmiş, İslamî literatürde “hükümdar peygamber” tabiri teşekkül etmiştir. Nübüvvet zincirinin son halkasını teşkil eden, peygamberlerin sonuncusu Hz. Peygamber’in de hicret sonrası Medine’de icraatları ve siyasi faaliyetleri, aynı şekilde bir devletin vücut bulmasına imkân sağlamıştır. O, siyasi konjonktür gereği Medine’de peygamberlik ve devlet başkanlığı vazifelerini bir arada yürütmüştür. Dolayısıyla Medine’de ilk İslam toplumunun teşekkülü ve devletleşme sürecinde Hz. Peygamber’in siyasi hedeflerinin bulunduğu ve bazı uygulamalarının da bu hedeflere yönelik olduğu muhakkaktır. Ancak Mekke döneminde risaletle eş zamanlı olarak Resûlullah’ın siyasi hedeflerinin bulunup bulunmadığı ise muğlaktır ve bu konuda henüz etraflıca yapılmış müstakil bir çalışma bulunmamaktadır. İşte bu makale, literatür taraması yöntemiyle klasik kaynaklar ve rivayetler ışığında Hz. Peygamber’in, İslam’a davetin yanı sıra risaletinin Mekke döneminde siyasi hedeflerini ve bu hedeflerin gerçekleşip gerçekleşmediğini İslam öncesi siyasi ortamla bağlantılı olarak ortaya koymayı amaçlamaktadır. Yapılan araştırma neticesinde Hz. Peygamber’in dini, içtimai, ahlaki esaslara dayalı bir İslam toplumu oluşturma ve devlet kurma arzusunu, risaletinin ilk yıllarından itibaren dile getirdiği, esas gayesi ve misyonu olmamakla birlikte bütün Arapları kapsayan tevhit merkezli bir yapı oluşturmayı hedeflediği ve bu hususta muhataplarını teşci ettiği görülmektedir. Gerek bağımsız kabileler halinde yaşayan Arapların Hz. Peygamber’e itaat etmelerinde ve gerekse de Arap yarımadasının büyük bir kısmında siyasi ve içtimai birliğin sağlanmasında din ve risalet kadar onun stratejik hedeflerinin de etkili olduğu anlaşılmaktadır. Himyerîler, Lahmîler, Gassânîler, Sâsânîler ve Bizanslılar gibi devletlerle siyasi ve ticarî ilişkileri bulunan Kureyş kabilesi içerisinde yetişen Hz. Peygamber’in, Mekke devrinde muhataplarının da ilgi, talep ve hayalleri doğrultusunda bir takım yakın ve uzak hedefler koyduğu görülmektedir. “Kâbe ve Mekke’nin idaresini ele geçirme“, “Arap yarımadasında güçlü bir merkezi otorite kurma”, “Araplar üzerindeki Bizans ve Sâsânî baskılarını ortadan kaldırma”, “Kisra ve Kayser’in mülküne varis olma” şeklinde sıralanabilecek bu hedeflerinin de genel olarak Arap yarımadasında özel manada ise Hicaz bölgesinde güçlü bir merkezî otoritenin bulunmamasıyla ilişkili olduğu açığa çıkmaktadır. Hz. Peygamber’in, çeşitli zorluklar ve yoğun baskılar karşısında özelde müslümanların genelde ise Kureyş ve Hicaz Araplarının moral ve maneviyatını yükseltmek amacıyla belirlediği yakın hedefleri, risaletin Medine döneminde gerçekleşmiş; “Kisra ve Kayser’in mülk ve hazinelerine sahip olma, Bizans ve Sâsânî topraklarını ele geçirme” gibi uzak hedefleri ise vefatından hemen sonra Hulefâ-yi Râşidîn döneminde vuku bulmuştur.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
25

ÖZDEMİR-, Hatice Kübra. "MEKTEP MÜZESİ DERGİSİ." Journal of Academic Social Sciences 99, no. 99 (2019): 455–65. http://dx.doi.org/10.29228/asos.37335.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
26

Lachlan, Alistair. "Obituary: Alan Mekler." Order 9, no. 2 (1992): 99–101. http://dx.doi.org/10.1007/bf00814402.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
27

ÖZKAN, Ömer. "Mekteb-i Cemâl." Turkish Studies - Language and Literature Volume 18 Issue Ö1, Volume 18 Issue Ö1 (2023): 115–16. http://dx.doi.org/10.7827/turkishstudies.73201.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
28

Özcan Kocabey, Aslınur, and Sedat Kocabey. "Nüzhetü'l-ḳulūb’da Faziletli Şehirler: İranlı Şâir Hamdullah Müstevfî'nin Gözünden Mekke, Medine ve Kudüs." İran Çalışmaları Dergisi 9, no. 1 (2025): 283–310. https://doi.org/10.33201/iranian.1666839.

Full text
Abstract:
Hamdullah Müstevfî XIV. yüzyılda yaşamış İranlı tarihçi, coğrafyacı ve şâirdir. Aslen Kazvinli olan Müstevfî'nin meşhur tarih eseri Tārīḫ-i Güzīde'nin yanı sıra coğrafya ve kozmografyaya dair Nüzhetü'l-ḳulūb adlı bir eseri de bulunmaktadır. Nüzhetü'l-ḳulūb eseri giriş, üç bölüm ve bir hâtimeden meydana gelmektedir. Birinci bölümde mineraller, botanik ve zooloji, ikinci bölümde insan vücûdunun yapısı, ahlâkî vasıfları ve melekeleri, üçüncü bölümde ise coğrafya konu edinmektedir. Coğrafyaya ayrılan bu bölüm ise kendi içinde dört kısımdan oluşmaktadır. Orijinal bilgiler ihtiva eden birinci kısımda Mekke, Medine, Kudüs ve Mescid-i Aksâ; ikinci kısımda İran’ın maliyesi, coğrafyası, eyalet, vilâyet, kaza, nahiye ve köyleri, yol ve menzilleriyle dağları, nehirleri, deniz ve gölleri, maden ve mineralleri; üçüncü bölümde komşu ülkeler, son bölümde de diğer bazı ülkelerin coğrafî durumu incelenmektedir. Hâtime bölümünde ise acâibü'l-mahlûkât konularına yer vererek eser nihâyete erdirilmiştir. Çalışmamızın konusu, Nüzhetü'l-ḳulūb eserinin coğrafya bölümünün ilk kısmı olan Mekke, Medine ve Kudüs'tür. Eserin yazılış amacı İran coğrafyasını yazmak olsa da yazar, Belh ekolüne mensup coğrafyacıları takip eden yazar onların yaptığı gibi esere kutsal şehirlerden cihânın en faziletli şehirleri diye tasvir ettiği Mekke, Medine ve Kudüs'ü konu edinerek başlamış ve daha sonra önem sırasına göre diğer şehirleri incelemiştir. Bu üç şehrin âyet ve hadislerde zikredilmesi, onun bu şehirleri faziletli görmesinde önemli bir sebeptir. XIV. yüzyıl Şam ve Hicaz coğrafyasının tasvir edildiği bu kısım orijinal bilgiler içermektedir. Aynı zamanda eserde bahsi geçen şehirlerin İran coğrafyasına uzaklıkları, coğrafî olarak enlem ve boylam gibi bilgilerinin verilmesi ve şehirlerin kapladığı yüz ölçümlerinin ayrıntılı şekilde belirtilmesi bu eseri değerli kılan özelliklerdendir. Peygamberlerin zikri geçtiği yerlerde kıssa ve menkıbelere de yer verilmesi, şehir tarihi açısından önemli isimlerin zikredilmesi de diğer unsurlardır. Bu çalışma ile bahsi geçen eserde İranlı ve Şii bir tarihçi tarafından XIV. yüzyıl coğrafyasında Mekke, Medine ve Kudüs'ün nasıl konu edindiği, bu şehirlere bakış açısı ve ne gibi bilgiler sunduğu ortaya konulacaktır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
29

Sarboini, Sarboini. "PERFORMANCE OF EMPLOYEES AND IMPACT ON PROMOTION OF POSITION." Jurnal Ilmiah Peuradeun 4, no. 1 (2016): 103. http://dx.doi.org/10.26811/peuradeun.v4i1.89.

Full text
Abstract:
Performance appraisal is an activity controlling the management of a company. This study is an empirical study that aims to determine the effect of performance appraisal and promotion of their work motivation and their impact on employee performance at Serambi Mekkah University. The research was conducted at Serambi Mekkah University. The populations in this study were all employees at Serambi Mekkah University which amounts to 105 people. Data was collected by distributing questionnaires. Primary data were analyzed with path analysis with the aid of SPSS software. The results showed that, performance appraisal and significant positive effect on work motivation. Performance appraisal and promotion of positive and significant effect on the performance of employees at Serambi Mekkah University. In addition, work motivation can enhance the role of employees in Serambi Mekkah University.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
30

Vira Nur Maharani and Dwi Desi Yayi Tarina. "Wewenang dan Tanggungjawab Lembaga Manajemen Kolektif Nasional (LMKN) Dalam Perlindungan Hak Ekonomi Musisi Indonesia." Jurnal Interpretasi Hukum 5, no. 1 (2024): 881–88. http://dx.doi.org/10.22225/juinhum.5.1.8545.881-888.

Full text
Abstract:
Saat ini, terdapat banyak musisi yang menggunakan lagu tanpa izin dari penciptanya. Fenomena pelanggaran hak cipta ini semakin meningkat di industri musik, dimana pelaku industri menggunakan musik dan lagu yang dimiliki oleh pencipta untuk kepentingan komersil tanpa seizin dan tanpa membayar royalti yang seharusnya. Akibatnya, terjadi banyak sengketa antara musisi. Salah satu contoh kasus yang melibatkan royalti dan perizinan musik adalah sengketa Ahmad Dhani dan Once Mekel, mantan vokalis grup band Dewa 19. Konflik ini muncul karena Once Mekel diduga menyanyikan lagu milik Dewa 19 tanpa izin dari Dhani dan tanpa izin dari Lembaga Manajemen Kolektif Wahana Musik Indonesia (LMK WAMI). Penyelesaian kasus ini dilakukan melalui mekanisme non-litigasi dengan mencapai kesepakatan damai antara kedua belah pihak. Kesepakatan tersebut memperbolehkan Once Mekel untuk menyanyikan hanya satu lagu Dewa 19 yang berjudul "Cemburu", sementara Once menyatakan bahwa ia tidak akan menyanyikan lagu dari Dewa 19 lainnya sampai batas waktu yang tidak tertentu. Permasalahan ini menimbulkan pertanyaan mengenai tanggung jawab dan kewenangan Lembaga Manajemen Kolektif Nasional (LMKN) sebagai lembaga yang mengelola royalti musisi di Indonesia. Dengan kaitannya terhadap permasalahan ini, LMKN pun menciptakan website lmknlisensi.id sebagai jawaban dari polemik iniPenelitian hukum normatif ini menggunakan pendekatan statute aproach dan analisis data menggunakan analisis deskriptif. Artikel ini diharapkan dapat menjadi sumber referensi bagi pihak terkait guna meningkatkan pemahaman dan perlindungan hak ekonomi musisi di Indonesia.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
31

Yılmaz, Ali. "MEKKELİ MÜŞRİKLERİN HZ. MUHAMMED’E KARŞI AŞIRI MUHALEFETLERİNİN ÖTEKİ YÜZÜ." Kilis 7 December University Journal of Theology 10, no. 10 (2019): 59–89. http://dx.doi.org/10.29228/k7auifd.10.3.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
32

GÜNGÖR, MEVLÜT. "Kur’an’ın Anlaşılmasına Katkısı Açısından Kur’ân Öncesi Mekke Toplumu." MİLEL VE NİHAL inanç, kültür ve mitoloji araştırmaları dergisi 13, no. 1 (2016): 164. http://dx.doi.org/10.17131/milelnihal.14045.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
33

Sönmez, Zekiye. "İslâm Ve Doğu Hıristiyanları: Mekke Milâdî 610-622." Dini Araştırmalar 20, no. 51 (2017): 1. http://dx.doi.org/10.15745/da.325435.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
34

Sagflaat, Erik. "2. Kommentar: Norge meklet." Internasjonal Politikk 61, no. 02 (2003): 241–44. http://dx.doi.org/10.18261/issn1891-1757-2003-02-07.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
35

SEZER, Cemal. "BOLU MEKTEB-İ İDÂDÎSİ." Journal Of History School 6, no. XVI (2013): 505–23. http://dx.doi.org/10.14225/joh333.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
36

TALLET, Pierre. "Meket/Meketrê." Revue d'Égyptologie 54 (January 1, 2003): 288–94. http://dx.doi.org/10.2143/re.54.0.504290.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
37

TALLET P. "Meket/Meketrê." Revue d'Égyptologie 54, no. 1 (2003): 288–94. http://dx.doi.org/10.2143/re.54.1.504372.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
38

Yamoul, M., and S. Benhidach. "Profile of Suicidal Patients in Meknes, Morocco." SAS Journal of Medicine 10, no. 09 (2024): 832–35. http://dx.doi.org/10.36347/sasjm.2024.v10i09.003.

Full text
Abstract:
Suicide is a major public health issue affecting various countries, including Morocco. In Meknes, a city in northern Morocco, suicidal behavior is causing increasing concern among health professionals. This study aims to describe the demographic characteristics, risk factors, and trends in suicidal behavior among patients in Meknes. Between 2019 and 2023, data were collected from suicidal patients admitted to hospitals in Meknes, aged 15 to 65 years. The data comes from medical records and semi-structured interviews conducted by psychiatrists and psychologists. The results show that the stigma associated with mental disorders, socio-economic pressures, and limited access to mental health services are significant risk factors. Quantitative and qualitative analyses reveal various motivations and triggers for suicidal behavior. This study highlights the importance of a holistic and integrated approach to suicide prevention and improving mental health care in Meknes.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
39

Gebru, Yoseph Asmelash, Jun Hyun-II, Kim Young-Soo, Kim Myung-Kon, and Kim Kwang-Pyo. "Variations in Amino Acid and Protein Profiles in White versus Brown Teff (Eragrostis Tef) Seeds, and Effect of Extraction Methods on Protein Yields." Foods 8, no. 6 (2019): 202. http://dx.doi.org/10.3390/foods8060202.

Full text
Abstract:
Data on variations in amino acid compositions and protein profiles among white and brown teff, a grain of growing interest, is either limited or contradicting at the moment. In this study, three white (Addis-W, Mekel-W and Debre-W) and three brown (Addis-B, Mekel-B and Debre-B) teff seed samples were used for whole flour amino acid analysis and protein fractionation with three different methods. White and brown seed types showed different physical changes during protein extraction. Brown teff displayed higher essential amino acid content than white with lysine present in high concentration in both seed types. Extraction with tert-butanol increased prolamin yields in teff compared to ethanol. The major protein fraction in teff was glutelin with white teff containing higher glutelin proportion than brown. Sodium Dodecyl Sulfate Gel Electrophoresis (SDS-PAGE) analysis revealed clear genetic variability between white and brown teff seed types.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
40

Akramah, Aula, Audria Bella Alifva, Dewi Yani, Mastura Mastura, and Zahratul Idami. "Online Dictionary and Manual Dictionary: Which One Is Used More?" English LAnguage Study and TEaching 1, no. 1 (2020): 9–17. http://dx.doi.org/10.32672/elaste.v1i1.2552.

Full text
Abstract:
This study aimed to find out the use of the manual dictionary and electronic dictionary in learning and daily activity by the students in the University of Serambi Mekkah, Banda Aceh. This study used descriptive qualitative method for the data collection. The population in this study were the students at the University of Serambi Mekkah and the sample used in this study was 30 English major students in the University of Serambi Mekkah. The researcher used a questionnaire and interview in collecting the data. In analyzing the data, the researcher used percentage formula. The result of the study showed that 63% of students often used the manual dictionary, 96% of students often used the electronic dictionary. Meanwhile, the students majoring at English department in the University of Serambi Mekkah commented about the benefit of using the dictionary was that it could help adding the vocabulary and made the learning process easier.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
41

Moustaine Radouane, El, Maliki Abdelmonaim, Boudellah Abderrazzaq, Khaffou Mhamed, and Chahlaoui Abdelkader. "Contribution to the knowledge of the Amphipoda (stygobionts) collected from the Meknes aquifer, Morocco." IOP Conference Series: Earth and Environmental Science 1398, no. 1 (2024): 012011. http://dx.doi.org/10.1088/1755-1315/1398/1/012011.

Full text
Abstract:
Abstract Groundwater in the Saïss Basin is an important resource economic and social for the region. They are also the reservoir of an original biological diversity. The subterranean aquatic fauna is to date largely unknown in the Meknes region. It, therefore, represents both a significant part of the national natural heritage and an essential part of the regional natural heritage to be taken into account when conservation measures are considered. Eight wells and two springs were investigated between February 2013 and February 2014. The study was conducted in three localities in the surroundings of Meknes (Meknes, El Hajeb, and Agouray). In fact, Amphipod distribution data is based on unpublished data from my thesis work. Most hypogean taxa are crustaceans, principally the Amphipoda. This research work is a contribution to the knowledge of Amphipoda (stygobionts) collected from the Meknes aquifer. Among the subterranean Amphipoda, species belonging to the genera Metacrangonyx and Pseudoniphargus, which have never been described previously, are limited to a single locality (Agouray), typically found in Wells W4 and W5. In addition, the first record of (Metacrangonyx sp, and Pseudoniphargus sp1 and sp2.) for the stygofauna of the Meknes aquifer was also recorded. These results represent an important contribution to regional biodiversity and finally to complete the inventory of the stygofauna of Morocco.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
42

Kong, Yan-Long, Yi-Fei Wang, Zhong-Sheng Zhu, et al. "Retraction Notice to: Silencing of the MEKK2/MEKK3 Pathway Protects against Spinal Cord Injury via the Hedgehog Pathway and the JNK Pathway." Molecular Therapy - Nucleic Acids 28 (June 2022): 600. http://dx.doi.org/10.1016/j.omtn.2022.05.017.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
43

Widmann, Christian, Susan Sather, Ryan Oyer, Gary L. Johnson, and Stephen C. Dreskin. "In vitro activity of MEKK2 and MEKK3 in detergents is a function of a valine to serine difference in the catalytic domain." Biochimica et Biophysica Acta (BBA) - Protein Structure and Molecular Enzymology 1547, no. 1 (2001): 167–73. http://dx.doi.org/10.1016/s0167-4838(01)00183-2.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
44

TÜRKOĞLU, Özgür. "Darülfünun’dan İstanbul Üniversitesine Osmanlı’da İlk Üniversitenin Tarihçesi." İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi 12, no. 3 (2023): 1745–67. http://dx.doi.org/10.15869/itobiad.1317183.

Full text
Abstract:
Osmanlı İmparatorluğu’nda kuruluşundan itibaren temel eğitim ve öğretim kurumu olarak medreseler ve Enderun Mektepleri hizmet etmiştir. Ancak 18. yy.’dan itibaren çağın ihtiyaçlarına yanıt verememesi ve Batı karşısında cephelerde alınan yenilgiler bu okulların sorgulanmasına neden olmuş, neticede Avrupa modelli yükseköğretim kurumları oluşturulmaya başlanmıştır. Ancak meselenin sadece askeri boyutu göz önüne alınmış ilk olarak ordu için yükseköğretim okulları açılmıştır. Hendesehane, Mekteb-i Bahri Hümâyûn ve Mekteb-i Berri Hümayun bahse konu okulların başında gelmektedir. 1808’de tahta çıkan Padişah II. Mahmut bu geleneği devam ettirmiş, Mekteb-i Tıbbiye ve Mekteb-i Harbiye gibi yine ordu öncelikli yüksekokullar kurdurmuştur. 1839’da Tanzimat Fermanının ilanı ile başlayan Tanzimat Dönemi eğitim noktasında yeni bir anlayışın benimsenmesini başlatmıştır. Eğitimde istenilen verimin alınamadığını gören dönemin devlet adamları Batı tarzı ilk sivil üniversiteyi kurmayı kararlaştırmıştır. Bu amaçla 1846’da "fenler evi” anlamına gelen Darülfünun tesis edilmiştir. İlk öğretimini Nuri Efendi Konağında ve okul için yapılan binanın bazı odalarında halka açık şekilde yapan Darülfünun, Fatih Semtinde çıkan yangın sonucu 1870’te Çemberlitaş’ta bulunan binada öğretim hayatına devam etmek zorunda kalmıştır. 1871’de öğretimi tekrar sonlanan Darülfünun 1874’te Mekteb-i Sultani (Galatasaray Lisesi) bünyesinde öğretimine başlamıştır. Mekteb-i Sultani’deki öğretim süreci ekonomik nedenlerle 1881’de sonlanmış ve okul 1900 yılında tekrar öğretime başlamıştır. II. Meşrutiyet döneminde okul teşkilatı ve ders müfredatlarında yapılan değişiklikler gibi reformların ardından Osmanlı Devleti 1914’te Birinci Dünya Savaşı’na girmiş, 1918’de mütareke imzalamak zorunda kalmış, 1919’da Millî Mücadele’yi başlatmıştır. Darülfünun talebeleri milli mücadeleye destek vermiş ve Cumhuriyet reformlarını benimsemiştir. Atatürk’ün eğitim politikaları ekseninde Darülfünun’da reform yapılması gündeme gelmiş ve 1933’te Darülfünun İstanbul Üniversitesi adını almıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
45

DEMİRCİ, Abdurrahman. "Batıda Yayımlanan Ansiklopedilerde Hz. Muhammed İmajı (Risaletin Mekke Dönemi)." Journal of Turkish Studies 13, Volume 13 Issue 2 (2018): 331–54. http://dx.doi.org/10.7827/turkishstudies.13030.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
46

ÇELİK, Murat, and Mehmet TUĞRUL. "A Haremeyn Land in Ankara: The Haremeyn Waqf of Balıkhisarı." MANAS Sosyal Araştırmalar Dergisi 12, no. 4 (2023): 1495–510. http://dx.doi.org/10.33206/mjss.1342177.

Full text
Abstract:
Mekke ve Medine Müslümanlar için kutsal şehirlerdir. Çünkü Mekke’de Kâbe ve Medine’de Hz. Peygamber’in kabr-i şerifi bulunmakta ve bu şehirlerde İslam Peygamberi ve onun ashabının hatıraları yaşamaktadır. Bu nedenle İslam devletleri bu iki şehrin idâme, iâşe ve imârı için gelirlerinden önemli bir kısmı buralara tahsis etmiştir. Öyle ki bu bir gelenek haline gelmiş ve zamanla bu amaçla vakıflar kurulmuştur. Osmanlı’da bu vakıflara Haremeyn Vakıfları denmiştir. Başta Osmanlı hanedan üyeleri ve devlet ricâli olmak üzere Osmanlı tebaası tarafından da Haremeyn için vakıflar kurulmuştur. Bu vakıflardan elde edilen gelirler ise Surre Alayları denilen kervanlarla Mekke ve Medine şehirlerine takdim edilmiştir. Osmanlı ülkesinin muhtelif şehirlerinin gelirlerinin Haremeyn Vakıflarına dahil edildiği bilinmektedir. Bunlardan biri de günümüzde Ankara’nın Akyurt ilçesine bağlı Balıkhisarı’nın gelirleridir. İlk olarak II. Murad Ankara’nın Çubukabad Kazâsı’na bağlı Balıkhisarı Karyesi’nde yaptırmış olduğu köprünün ve buraya bağlı köylerin gelirlerini Haremeyn’e vakfetmiştir. Bu çalışmada bugün de halen Balıkhisarı olarak anılan bölgenin Osmanlı döneminde Haremeyn vakıflarına olan katkıları muhtelif arşiv belgelerinin incelenmesi neticesinde analize tabi tutulacaktır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
47

De Fila Asmara, Callesta Aydelwais, Zaenal Arifin, and Fahruddin Mubarok Anwar. "Penyelesaian Sengketa Hak Cipta antara Pencipta Lagu dan Penyanyi." JURNAL USM LAW REVIEW 6, no. 2 (2023): 860. http://dx.doi.org/10.26623/julr.v6i2.7499.

Full text
Abstract:
&lt;p&gt;&lt;em&gt;The purpose of this research is to examine the resolution of copyright disputes between Ahmad Dhani and Once Mekel from the perspective of the Copyright Law and legal protection for copyright holders. Copyright infringement of songs by performing cover versions of songs at concerts or musical performances is one of the issues related to copyright violations in Indonesia. Copyright infringement occurs when a singer, without the permission of the song's creator, performs a song at a commercial music concert that violates both moral and economic rights. This research uses a normative juridical method. Based on the research results, it is evident that the legal protection of song copyright holders is accommodated in Law No. 28 of 2014 concerning Copyright. Legal protection for song copyright is an effort to ensure the certainty of fulfilling the rights of copyright holders, both in terms of moral rights and economic rights. Protection of song copyright can be done preventively and repressively. As for the resolution of the dispute between Ahmad Dhani and Once Mekel, it was ultimately resolved through non-litigation dispute resolution through mediation.&lt;/em&gt;&lt;/p&gt;&lt;p&gt;Tujuan penelitian ini untuk mengkaji penyelesaian perselisihan hak cipta antara Ahmad Dhani dan Once Mekel tinjauan dari Undang-Undang tentang Hak Cipta dan perlindungan hukum pemegang hak cipta. Pelanggaran hak cipta karya lagu dengan cara menyanyikan ulang lagu di konser atau pentas musik merupakan salah satu topik permasalahan dalam pelanggaran hak cipta di Indonesia. Pelanggaran hak cipta terjadi ketika penyanyi tanpa seizin dari pencipta lagu menyanyikan lagu pada konser musik komersial yang melanggar hak moral dan hak ekonomi. Penelitian ini menggunakan metode yuridis normatif. Berdasarkan hasil penelitian menunjukkan perlindungan hukum pemegang hak cipta lagu diakomodir di Undang-Undang No 28 Tahun 2014 tentang Hak Cipta. Perlindungan hukum atas hak cipta lagu merupakan upaya yang menjamin adanya kepastian pemenuhan hak pemegang hak cipta lagu, baik itu berupa hak moral maupun hak ekonomi. Perlindungan hak cipta lagu dapat dilakukan dengan cara preventif dan represif. Mengenai penyelesaian sengketa Ahmad Dhani dan Once Mekel pada akhirnya diselesaikan melalui penyelesaian sengketa non litigasi dengan cara mediasi.&lt;/p&gt;&lt;p&gt; &lt;/p&gt;&lt;p&gt;&lt;em&gt; &lt;/em&gt;&lt;/p&gt;
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
48

Surawardi, Surawardi. "TELAAH SISTEM PENDIDIKAN ISLAM PADA MASA RASULULLAH SAW." Jurnal Ta'lim Muta'allim 2, no. 3 (2015): 3. http://dx.doi.org/10.18592/tm.v2i3.369.

Full text
Abstract:
Sistem pendidikan Islam pada masa Rasulullah SAW mempunyai tujuan membentuk pribadi anak didik agar dapat menjadi pribadi muslim yang baik di dalam kehidupannya sehingga ia mendapatkan kesejahteraan hidup. Yang bersumber dengan Al-Quran dan Sunnah Rasul. Dalam sistem pembelajaran pada masa Rasulullah Saw ada dua periode, yaitu periode Mekkah dan Periode Madinah. Materi pendidikan Islam pada masa Rasulullah SAW ada dua periode, yaitu periode Mekkah dan periode Madinah. Pembinaan materi pendidikan Islam di Mekkah titik beratnya adalah menanamkan nilai-nilai tauhid ke dalam jiwa setiap individu muslim, agar dari jiwa mereka terpancar sinar tauhid dan tercermin dalam perbuatan dan tingkah laku dalam kehidupan sehari-hari. Sedangkan pembinaan materi pendidikan Islam di Madinah pada hakikatnya adalah kelanjutan dari pendidikan tauhid di Mekkah yaitu pembinaan dibidang keagamaan terutama kaitannya dalam beribadah, pendidikan akhlak, pendidikan kesehatan, dan pendidikan yang berkaitan dengan kemasyarakatan meliputi pada bidang pendidikan sosial dan politik agar dijiwai oleh ajaran tauhid, sehingga akhirnya tingkah laku sosial politiknya merupakan cerminan dan pantulan sinar tauhid tersebut.Kata Kunci: Sistem, Pendidikan, Sumber, Materi
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
49

Yusuf, Muhammad, and Laessach M. Pakatuwo. "Nabi Muhammad SAW; Pemimpin Agama dan Kepala Negara." Al-Ubudiyah: Jurnal Pendidikan dan Studi Islam 1, no. 2 (2020): 30–38. http://dx.doi.org/10.55623/au.v1i2.11.

Full text
Abstract:
Artikel ini membahas sejarah kehidupan Nabi Muhammad Saw hingga menjadi pemimpin Mekkah dan Madinah. Terdapat perbedaan yang cukup signifikan mengenai gaya kepemimpinan beliau di kedua tempat tersebut. Hal ini disebabkan homogenitas masyarakat Mekkah dan keterbukaan masyarakat Madinah. Keduanya memiliki tantangan tersendiri. Namun pada akhirnya beliau dapat menyatukan jazirah Arab melalui kepemimpinan dan ajaran Islam.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
50

Su, Shih-Heng, Susan M. Bush, Najia Zaman, Kelly Stecker, Michael R. Sussman, and Patrick Krysan. "Deletion of a Tandem Gene Family in Arabidopsis: Increased MEKK2 Abundance Triggers Autoimmunity when the MEKK1-MKK1/2-MPK4 Signaling Cascade Is Disrupted." Plant Cell 25, no. 5 (2013): 1895–910. http://dx.doi.org/10.1105/tpc.113.112102.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!