To see the other types of publications on this topic, follow the link: Menâkıbnâme.

Journal articles on the topic 'Menâkıbnâme'

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the top 18 journal articles for your research on the topic 'Menâkıbnâme.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Browse journal articles on a wide variety of disciplines and organise your bibliography correctly.

1

Gökbulut, Süleyman. "Harezmli kahraman bir Şeyhin hikâyesi: Menâkıb-ı Şeyh Necmeddîn Kübrâ üzerine bazı değerlendirmeler." Edeb Erkan, no. 6 (November 30, 2024): 19–32. https://doi.org/10.59402/ee006202402.

Full text
Abstract:
The aim of this article is to analyse the anonymous work Menākıb-ı Sheikh Necmeddîn Kübrā written in Khwarezm Turkish in the nineteenth century and to reveal how important it is in terms of academic research on the Kübreviyya tradition. In this article, based on Menākıb-ı Sheikh Najm al-Dīn Qubrā, the narrations about Najm al-Dīn Qubrā’s relationship with his shaykhs, his disciples and what happened to them, the struggle of Sheikh Qubrā during the Mongol siege of Khwarezm and his martyrdom are compared with the historical and Sufi information obtained so far and evaluated how they should be un
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Kürşad Koca, Selçuk. "Serdar UĞURLU. Menâkıbnâme-i Mustafâ Safî-i Âmedî / Derviş İbrâhim Hilmi Bey, İstanbul, Kriter Yayınevi, 2017, ISBN: 978-605-9336-61-1, 308 sayfa." International Language, Literature and Folklore Researchers Journal 1, no. 17 (2019): 1. http://dx.doi.org/10.12992/turuk721.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Akın, Bülent. "Melamet Hırkası Giyenler: 17. Yüzyıl Öncesinde Heterodoks Türk Derviş Topluluklarının Adlandırılması ve Alevilik ile İlişkileri." ALEVİLİK–BEKTAŞİLİK ARAŞTIRMALARI DERGİSİ, no. 24 (December 30, 2021): 141–70. http://dx.doi.org/10.24082/2021.abked.340.

Full text
Abstract:
11. ve 13. yüzyıllar arasında Orta Asya’dan Anadolu’ya göçlerle gelerek burayı yurt edinen Türkmen dervişler ve onlara bağlı toplulukların önemli bir çoğunluğunu tanımlamaya yönelik olarak bu toplulukların tasavvuf anlayışları ve inanç merkezli ritüel kimlikleri bağlamında Kalenderi, Cavlaki, Haydari, Vefai, Babai, Kızılbaş, Bektaşi, Rafızi, Abdal, Işık ve Torlak gibi adlandırmalar kullanılmıştır. Bu adlandırmaların çoğunu, yaşadıkları dönemde mevcut olan din ve siyaset anlayışının dışında kaldıkları ve aynı zamanda ezoterik yapıda dinî ritüellere sahip oldukları için dışarıdan tanımlanma giri
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

ATEŞ, Meryem, and Selcen ÇİFCİ. "EXTRAORDINARY MOTIF IN HAMZA-NAME VOLUMES (EXAMPLE OF VOLUME 53)." SOCIAL SCIENCE DEVELOPMENT JOURNAL 8, no. 40 (2023): 53–66. http://dx.doi.org/10.31567/ssd.1047.

Full text
Abstract:
The aim of this study is to identify the motifs of phenomenality in Hamza-nāmes. The study is limited to volume 53. Hamza-nâmes, after the martyrdom of Hz. Hamza, were formed by the epicisation of the events describing his heroism among the Arabs. In the following years, the work moved from Arabic literature to Persian literature and moved away from the menâkıbnâme feature with the addition of extraordinary events. It was transferred to Turkish literature through Persian literature and became very popular among Turks. It is thought to have been transcribed during the transition period from the
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Soyuçok, Mehmet. "Hacım Sultan ve Menâkıbnâmesi." DEDE KORKUT Uluslararasi Turk Dili ve Edebiyati Arastirmalari Dergisi 6, no. 13 (2017): 81–82. http://dx.doi.org/10.25068/dedekorkut104.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

KİRAZ, Seydi. "Süleyman Giryânî'nin On İki İmam Menâkıbnâmesi." Journal of Turkish Studies 12, Volume 12 Issue 10 (2017): 185–224. http://dx.doi.org/10.7827/turkishstudies.11883.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Küçükkalfa, Ahmet. "Vefaiyye Taraftarlarına Taziye: İki Ebu’l Vefâ, İki Vefâiyye, Efsaneler ve Gerçekler." Journal of Old Turkic Studies 8, no. 2 (2024): 302–30. http://dx.doi.org/10.35236/jots.1487507.

Full text
Abstract:
During the Timurid period, the Sunni-Zayniyye cult was prominent in the Islamic world. Under Fatih Sultan Mehmed (1451-1481), Sheikh Abu’l Wafâ was the leading figure of this cult. After the death of Ibrahim Bey II (1423-1464) of Karaman, Abu’l Wafâ moved to Istanbul at Fatih Sultan Mehmed’s invitation. Fatih built a complex in his honor, recognizing him as the highest religious authority, which led to the widespread influence of the Zayniyye-Wafâiyye cult. Neither Ashik Pashazâda nor his son-in-law Sayyid Walayâd were mentioned in records from Fatih Sultan Mehmed’s period. After Fatih’s death
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Gültepe, Gülten, and Yunus Berkli. "Eski Türk İnanç Sisteminde Kutsal Dört Elementin Dört Yönün Mitolojik Bağlantıları: Velayetnamelerde Keramet Motifleri Dört Kapı Kırk Makam." Art and Interpretation, no. 44 (September 25, 2024): 68–78. http://dx.doi.org/10.47571/sanatyorum.1509587.

Full text
Abstract:
Öz Eski Türklerde kutsal dört element ve dört yön mefhumu inanç yapısına yansımakla beraber mitolojik bir karakter kazanmıştır. Türklerin inanç sistemi içerisinde gelişen kutsalın tezahürü, tabiatüstü motiflerle iç içe geçerek kozmik durum ve yaratılış olgusunun İslam öncesi ve İslami dönemde mitsel yapı sürecinde gelişim aldığı anlaşılmaktadır. Türk kültüründe mevcut olan ve ortaya konulmaya çalışılan mitoloji, efsane, destan ve masal türündeki eserlerin, velâyetname, menâkıbname türünde eserlerle olan bağlantıları çeşitli bilgi, düşünce, davranış kalıpları ile geleneksel dokuyu ihtiva eden s
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Gedik, Sadi. "Yesevî Hikmetleri Arasında Şâh Meşreb’in Bir Müsebbâsı: Hz. Ukkâşe (ra) ve Mühr-i Nübüvvet." Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 21, no. 3 (2024): 1226–45. https://doi.org/10.33437/ksusbd.1587506.

Full text
Abstract:
Türk dilinin tarihî gelişimi içerisinde Türkistan’da Oğuz olmayan Türkler tarafından 15. yüzyılın başından 20. yüzyılın başlarına kadar kullanılan müşterek yazı diline Çağatay Türkçesi denilmektedir. Çağatay Türkçesiyle şiirler yazan bir şair de Baba Rahim Meşreb (1641?-1711)’dir. 17. ve 18. yüzyılın en büyük Çağatay şairi olarak Meşreb, çoğunlukla dinî-tasavvufi şiirler yazmıştır. Onun bilinen iki mesnevisi ve bir divanı vardır. Meşreb’in eserlerinden çok, hakkında yazılmış olan Şah Meşreb Menâkıbnâmesi Türkistan’da oldukça meşhurdur. Meşreb’in mesnevilerinden biri Mebde-yi Nûr diğeri ise Kim
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

GÜRÇAY, Serdar. "Alevî–Bektâşî Menâkıbnâmelerinde “Merkez” Kavramı." RumeliDE Dil ve Edebiyat Araştırmaları Dergisi, August 20, 2023. http://dx.doi.org/10.29000/rumelide.1342157.

Full text
Abstract:
Alevî ve Bektâşî velîlerinin hayatlarının anlatıldığı, “menâkıbnâme” olarak adlandırılan eserlerde velîler hikâyenin asıl unsuru durumundadırlar. Dervişler çeşitli sebeplerle değişik coğrafyalara gitmişler, halka hem yardım etmişler hem de inanç bilgisi sunmuşlardır. Bunun yanı sıra bir kavram olarak “merkez” geometrik olduğu kadar toplum bilimsel ve semantik anlamlarda da kullanılmaktadır. Kavram, geometrik anlamda “belirli bir yerin/düzlemin ortası” mânâsına gelirken; sosyolojik açıdan “yönetim, idare, destek, ilgi alanı” gibi alt anlamlara karşılık gelmektedir. Velîlerin sır bilgisine sahip
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
11

ÇAKIR, Mustafa. "Some Reflections on Imam Abu Hanifah's Hagiographic Personality." İslam Medeniyeti Araştırmaları Dergisi, June 25, 2023. http://dx.doi.org/10.20486/imad.1270501.

Full text
Abstract:
Menkıbeler, geçmişte yaşamış din büyüklerinin ya da tarihe mâl olmuş meşhur şahsiyetlerin hayat hikâyelerini içeren anlatılardır. Tarihsel geçmişi İslâmiyet’ten önceki toplumlara uzanan menkıbelerin İslâmî literatürdeki ilk yazılı örneklerine hadis eserlerinde sahâbe-i kirâmın meziyetlerinden bahseden “menâkıb” bölümlerinde rastlanmaktadır. İlerleyen süreçte tarihte yaşamış din bilginleri, sûfîler ve önemli şahsiyetler hakkında da müstakil menâkıbnâmeler kaleme alınmaya başlanmıştır. İslâm tarihi içerisinde kendisine karşı sevgi, vefa ve bağlılığın bir sonucu olarak hakkında yoğun bir menâkıbn
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
12

Uğur, Abdullah. "Emir Sultan ve Menâkıbnâmelerine Dair Birkaç Not." June 21, 2022. https://doi.org/10.5281/zenodo.8020198.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
13

GÜNBAL BOZKURT, Sevâl. "Firdevsü’l-Mürşidiyye’nin Tasavvuf Literatürü Açısından Önemi." İran Çalışmaları Dergisi, December 31, 2022. http://dx.doi.org/10.33201/iranian.1197758.

Full text
Abstract:
İranlı sûfî ve muhaddis Şeyh Ebû İshak İbrahim b. Şehriyar Kâzerûnî, İshakiyye ya da Murşidiyye adlarıyla da bilinen Kâzerûniyye tarikatının kurucusu, 352 h./ 963 m. yılında Şiraz’ın Kâzerûn kasabasında doğdu. İbni Hafif (Şeyh-i Kebir) ve Ruzbihan Bakli ile Şiraz’ın üç büyük sûfisinden biri olarak gösterilir. Literatürde daha çok cihatçı özelliğine atıf yapılan Kâzerûnî şeyhinin vaazlarında müritlerine bilhassa ilim öğrenmelerini tavsiye etmesi dikkat çekmektedir. Kâzerûniyye tarikatının kuruluş sürecine dair önemli bilgiler içeren Firdevsü’l-Mürşidiyye ve Mirsadü’l-Ahrar olmak üzere Farsça ik
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
14

HANİLÇE, Murat, and İsmail TURAN. "15. Yüzyılda Birer Seyyah Olarak Dervişler ve Birer Seyahatname Olarak Menâkıbnâmeler-Vilâyetnâmeler-Kaygusuz Abdal ve Otman Baba Örnekleri-." Mavi Atlas, January 26, 2023. http://dx.doi.org/10.18795/gumusmaviatlas.1213765.

Full text
Abstract:
Seyahat, insanlar için tarih boyunca var olmuş dinamik bir olgudur. İnsan doğasında gezme dürtüsü ve yaşadığı coğrafyadan başka bir coğrafyaya gitme arzusu kendini sürekli canlı tutmuştur. Nitekim tarihin her döneminde seyahat eden insanlar, toplumlar görülmektedir. Seyahatlerin ticaret, bilgi edinme (istihbarat), din yayma (misyonerlik), ibadet, zorunlu yer değiştirme, eğitim gibi çeşitli sebepleri vardır. Belli bir amaç doğrultusunda gezen kişilere seyyah ismi verilmiş, seyahatleri esnasında geçtikleri yollar, konakladıkları yerler, görüştükleri yöneticiler gibi konular hakkındaki aldıkları
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
15

Uçman, Abdullah. "Muhtasar Bir Menâkıb-ı Eşrefzâde." June 21, 2022. https://doi.org/10.5281/zenodo.8020636.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
16

Özdemir, Burçin. "RUM ERENLERİ HACI BEKTAŞ VELÎ’YE NE AD VERDİLER? - VELÂYETNÂME’DE GEÇEN AKTARMAÇ KELİMESİ ÜZERİNE-." Türk Kültürü ve Hacı Bektaş Veli Araştırma Dergisi, November 3, 2024. http://dx.doi.org/10.60163/tkhcbva.1523138.

Full text
Abstract:
Hacı Bektaş Velî’nin ailesi, nesebi, doğumu, keşif ve kerametlerine dair en geniş kapsamlı eser yazma eser kayıtlarında Velâyetnâme-i Hacı Bektaş-ı Velî, Vilâyetnâme-i Hacı Bektaş-ı Velî ve Menâkıbnâme-i Hacı Bektaş-ı Velî isimleri ile yer almaktadır. Bektaşî tarikatının kurucu lideri olan Hacı Bektaş Velî’nin nesebi, özellikle peygamber ailesine mensup bir seyyid olarak tanıtılması, Ahmet Yesevî’nin vazifelendirmesi ile Rum topraklarına kutup makamında mürşit olarak gitmesi, Rum erenlerine birçok kerametler göstermesi gibi konuları ihtiva eden Velâyetnâme metni, halk yığınları nezdinden Hacı
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
17

CİCİOĞLU, Muhammet Nurullah. "A Cagatay Poet in Kirghiz Folk Narratives: Babarahîm Shah Meshreb." Korkut Ata Türkiyat Araştırmaları Dergisi, October 5, 2023. http://dx.doi.org/10.51531/korkutataturkiyat.1356922.

Full text
Abstract:
Babarahîm Meşreb (Şah Meşreb) Çağatay edebiyatının son dönem şairlerinden biridir. Kendisi şairliğinin yanı sıra Kalenderi bir derviş olduğu için onun hakkında çok sayıda menâkıbnâme yazılmıştır. Onun hayatı ve eserleriyle ilgili bilgiler bu menâkıbnâmeler vasıtasıyla günümüze ulaşabilmiştir. Şah Meşreb’in hayatı, doğduğu şehir olan Namangan’dan başlayarak Doğu Türkistan’a kadar uzanan geniş bir coğrafyada şehir şehir dolaşmakla geçmiştir. O, bu şekilde kendi dünya görüşünü ve inancını insanlara yaymaya çalışmıştır. Bunu hem dünya nimetlerine önem vermeyen yaşam biçimiyle insanlara göstererek
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
18

ÇAKIR, Mehmet Saki. "Türkiye’nin Doğu ve Güneydoğu Tasavvuf Tarihine Dair Bir Kaynak: Hizan ve Norşin Şeyhlerinin Menâkıbnâmesi." Şırnak Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi, November 19, 2023. http://dx.doi.org/10.35415/sirnakifd.1324769.

Full text
Abstract:
Günümüzde Türkiye’de aktif bir biçimde faaliyette bulunan Nakşibendiyye tasavvuf hareketinin önemli bir kısmının silsilesi, Bitlis’teki tekkelere dayanmaktadır. XIX. yüzyılın sonlarında kurulan Hizan ve Norşin tekkeleri, Nakşî-Hâlidîliğin merkezlerinden olmuştur. Bölgede Hâlidî tasavvuf meşrebinin öğretilerini yaygınlaştıran ve derin izler bırakan bu merkezleri tanımadan, toplumun dinî ve sosyal değerlerini anlamak mümkün değildir. Osmanlı’nın son çeyreğinde, toplumun dinî ve sosyal yapısında güçlü bir biçimde etkili olmuş bu tekkelere dair birincil kaynak niteliğindeki eserler sınırlıdır. Çal
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!