To see the other types of publications on this topic, follow the link: Mesleki öz-yeterlik.

Journal articles on the topic 'Mesleki öz-yeterlik'

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the top 50 journal articles for your research on the topic 'Mesleki öz-yeterlik.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Browse journal articles on a wide variety of disciplines and organise your bibliography correctly.

1

YURTAL, Filiz, and Burak ELGİT. "SINIF ÖĞRETMENLERİNİN ÖZ YETERLİK İNANÇLARI İLE SINIF İÇİ DAVRANIŞLARININ İNCELENMESİ." Milli Eğitim Dergisi 51, no. 235 (2022): 2275–96. http://dx.doi.org/10.37669/milliegitim.885220.

Full text
Abstract:
Araştırmanın amacı, sınıf öğretmenlerinin öz yeterlik inançları ile sınıf içi davranışları arasındaki ilişkiyi incelemektir. İlişkisel tarama modelinde gerçekleştirilen çalışmaya 2018-2019 eğitim öğretim yılında görev yapan 247 sınıf öğretmeni katılmıştır. Araştırmada öğretmenlerin demografik bilgilerini elde etmek amacıyla kişisel bilgi formu, “Öğretmen öz yeterlik inancı ölçeği” ile “Sınıf içi öğretmen davranışları ölçeği” kullanılmıştır. Araştırmanın sonucunda öğretmenlerin öz yeterlik inançları ile sınıf içi davranışları arasında orta düzeyde ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Öğretmenlerin öz yeterlik inançları ile mesleki kıdemleri arasında 10 ve üzeri mesleki kıdeme sahip öğretmenlerin 1-5 yıllık mesleki kıdeme sahip öğretmenlere göre akademik öz yeterlik inançlarının daha yüksek olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öğretmenlerin öz yeterlik ölçeğinin tümü ile mesleki öz yeterlik ve entelektüel öz yeterlik alt boyutunda, okutmuş oldukları sınıf düzeylerine göre anlamlı bir farklılık olduğu görülmüştür. Ayrıca çalışmada öğretmenlerin sınıflarında yabancı öğrenci bulunmasının öğretmenlerin sosyal öz yeterlik boyutunda anlamlı bir farklılığa neden olduğu görülmüştür. Öğretmenlerin sınıf içi davranışları incelendiğinde, kadın öğretmenlerin daha çok öğrenci merkezli eğitimi tercih ettikleri bulunmuştur. Araştırmadan elde edilen sonuçlar, ilgili alan yazında tartışılmıştır.
 
 Anahtar Kelimeler: öz yeterlik, sınıf öğretmeni, sınıf içi öğretmen davranışları
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Aktürk, Ahmet Oğuz, and Ayşe Delen. "Öğretmenlerin Teknoloji Kabul Düzeyleri ile Öz-yeterlik İnançları Arasındaki İlişki." Bilim, Eğitim, Sanat ve Teknoloji Dergisi (BEST Dergi) 4, no. 2 (2020): 67–80. https://doi.org/10.46328/bestdergi.43.

Full text
Abstract:
Bu çalışmada öğretmenlerin teknoloji kabulleri ile öz-yeterlik inançlarının belirlenmesi ve bunlar arasındaki ilişkilerin incelenmesi amaçlanmaktadır. Bunun yanı sıra, araştırmada öğretmenlerin teknoloji kabullerinin ve öz-yeterlik inançlarının bazı demografik değişkenlere göre değişip değişmediği de incelenmektedir. Nicel araştırma yöntemlerinden olan ilişkisel tarama yaklaşımına göre yürütülen bu çalışmanın verileri Konya ili merkezinde çeşitli okullarda görev yapan öğretmenlerden gönüllülük esasına göre toplanmıştır. Araştırmanın verileri, “Öğretmenler İçin Teknoloji Kabul Ölçeği” ve “Öğretmen Öz-yeterlik İnancı Ölçeği” ile toplanmıştır. Öğretmenlerden toplanan verilerin analizi sonucunda, öğretmenlerin teknoloji kabul düzeyleri ile akademik, mesleki, sosyal ve entelektüel öz-yeterlik inançlarının yüksek olduğu ortaya çıkmıştır. Bunun yanı sıra, öğretmenlerin teknoloji kabul düzeyleri ile akademik, mesleki, sosyal ve entelektüel öz-yeterlik inançları arasındaki ilişkilerin pozitif yönde ve anlamlı olduğu bulunmuştur. Ayrıca, öğretmenlerin teknoloji kabul düzeyleri ve öz-yeterlik inançları; cinsiyet, okul düzeyi ve mesleki kıdeme göre incelenmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

KİREMİTCİ, Olcay, Lale YILDIZ ÇAKIR, Berkcan BOZ, Mustafa ENGÜR, and Hikmet VURGUN. "Öğretmen Adaylarının Mesleki Tutum ve Yeterlik Algılarının, Mizaç Tiplerine Göre Değerlendirilmesi: Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenliği Pedagojik Formasyon Sertifika Programı Üzerine Bir Araştırma." Cukurova University Faculty of Education Journal 51, no. 1 (2022): 367–90. http://dx.doi.org/10.14812/cuefd.985514.

Full text
Abstract:
Bu çalışmanın amacı beden eğitimi ve spor branşında formasyon eğitimi sertifika programına katılan öğretmen adaylarının, mesleki tutum, öz-yeterlik algıları ve mizaç tiplerinin incelenmesidir. Katılımcıların belirlenmesinde, seçkisiz örnekleme yöntemlerinden küme örneklemesi kullanılmış ve çalışma ilişkisel tarama modeli ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya 179’u kadın (Yaş ortalaması= 22.85 ± 2.93), 267’si erkek (yaş ortalaması= 23.39 ± 2.68), olmak üzere toplamda 446 (Yaş ortalaması= 23.18 ± 2.79) öğretmen adayı katılmıştır. Araştırmada kullanılan veri toplama araçları, Demografik Bilgi Formu, Öğretmenlik Öz-Yeterlik Ölçeği, Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Tutum Ölçeği ve Dokuz Tip Mizaç Ölçekleri kullanılmıştır. Elde edilen bulgular kapsamında, beden eğitimi ve spor öğretmeni adaylarının mesleki tutumları cinsiyet değişkenine göre istatiksel olarak anlamlı bir farklılık gösterirken, bu farka ait etki büyüklüğü küçük düzeydedir. Bunun yanı sıra, katılımcıların bireysel öğretim yeterlikleri ile mesleki tutumları arasında istatistiksel olarak anlamlı ve yüksek düzeyde korelasyon gözlenmiştir. Araştırma sonucunda, bireysel öğretim yeterlik düzeyleri yüksek eğitimciler yetiştirmek; bu bağlamda öğretmen yetiştirme programlarında kişilik özellikleri, mesleğe yönelik tutumlar ve öz-yeterlik algılarının değerlendirilmesi amacıyla ölçme-değerlendirme süreçlerine yer verilmesi önerilmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

AK, Gamze, and Zeynep Deniz YÖNDEM. "Okul Psikolojik Danışmanlarının Öz Yeterlik Ve Mesleki Doyum Düzeyleri Arasındaki İlişkide Okul İkliminin Aracı Rolünün İncelenmesi." Cukurova University Faculty of Education Journal 51, no. 2 (2022): 1417–47. http://dx.doi.org/10.14812/cuefd.1075915.

Full text
Abstract:
Bu araştırmanın amaçlarından biri okul psikolojik danışmanlarının öz yeterlik düzeylerinin incelenmesi, diğeri ise öz yeterlik ve mesleki doyum düzeyi arasındaki ilişkide okul ikliminin aracı rolünün test edilmesidir. Araştırma betimsel ve ilişkisel nitelikte bir çalışmadır. Araştırmanın katılımcıları 561 okul psikolojik danışmanından oluşmaktadır. Verilerin analizinde aritmetik ortalama, standart sapma, t testi, tek yönlü varyans analizi ve aracı etki analiz yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda okul psikolojik danışmanlarının genel öz yeterlik düzeylerinin ortanın üzerinde olduğu, alt boyutlara göre öz yeterlik düzeylerinin yüksekten düşüğe doğru Kişisel ve Sosyal Gelişim, İş birliği, Öncülük Etme ve Değerlendirme, Kariyer Gelişimi ve Akademik Gelişim ve Kültürel Kabul olarak sıralandığı sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca hizmet süresi 6 yıldan fazla, lisansüstü mezunu ve özel okulda görev yapan okul psikolojik danışmanlarının öz yeterlik düzeylerinin anlamlı şekilde yüksek olduğu; öz yeterliğin cinsiyet, mezun olunan lisans programı ve eğitim kademesine göre farklılaşmadığı belirlenmiştir. Son olarak öz yeterlik ve mesleki doyum düzeyi arasındaki ilişkide okul ikliminin kısmı bir aracı rolünün olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Bayat, Sinan. "Özel Eğitim Sınıf Öğretmenlerinin Öz-Yeterlik Kaynaklarının Çeşitli Değişkenler Açısından İncelenmesi." Batı Anadolu Eğitim Bilimleri Dergisi 16, no. 1 (2025): 1297–322. https://doi.org/10.51460/baebd.1590283.

Full text
Abstract:
Bu araştırmada özel eğitim sınıf öğretmenlerinin öz-yeterlik kaynaklarının çeşitli değişkenler açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Öğretmen görüşlerinin; cinsiyet, medeni durum, yaş, mesleki kıdem, öğrenim durumu, eğitim verdiği engel grubu ve görev yaptığı okul/kademe/sınıf değişkenlerine göre anlamlı farklılık gösterip göstermediğinin belirlenmesi araştırmanın alt amaçları olarak alınmıştır. Araştırmada nicel araştırma yöntemlerinden tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın evrenini 2023-2024 eğitim-öğretim yılında, Malatya ili merkez ilçelerinde, devlet okullarında görev yapan toplam 200 özel eğitim sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini basit (seçkisiz) örnekleme yöntemiyle belirlenen ve araştırmaya gönüllü olarak katılan 131 özel eğitim sınıf öğretmeni oluşturmaktadır. Araştırmada, özel eğitim öğretmenlerinin öz-yeterlik kaynaklarını belirlemek amacıyla, Kieffer ve Henson (2000) tarafından geliştirilen, Türk dili için geçerlik ve güvenirlik çalışması Çapa-Aydın vd. (2013) tarafından yapılan “Öz-Yeterlik Kaynakları Ölçeği” kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre özel eğitim sınıf öğretmenleri öz-yeterlik kaynaklarından en çok doğrudan yaşantılar boyutundan, en az ise fizyolojik ve duygusal durum boyutundan etkilenmektedirler. Özel eğitim sınıf öğretmenlerinin öz-yeterliklerine yönelik algıları cinsiyet, medeni durum, yaş, öğrenim durumu, eğitim verdiği engel grubu değişkenlerinde her hangi bir anlamlı farklılık bulunmamıştır. Özel eğitim sınıf öğretmenlerinin mesleki kıdem ve görev yaptığı okul/kademe/sınıf değişkenine göre öz-yeterlik kaynaklarında anlamlı farklılık bulunmuştur. Mesleki kıdem değişkeninde doğrudan yaşantılar boyutunda görev yaptığı okul/kademe/sınıf değişkeninde fizyolojik ve duygusal durum boyutunda anlamlı farklılık bulunmuştur.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Fırat, İbrahim. "Psikolojik İyi Oluşun Genel Öz Yeterlik Üzerindeki Etkisi: Demografik Değişkenlerin Moderatör Etkisi." Akademik Araştırmalar ve Çalışmalar Dergisi (AKAD) 17, no. 32 (2025): 407–27. https://doi.org/10.20990/kilisiibfakademik.1636579.

Full text
Abstract:
Amaç: Bu çalışma, bireylerin psikolojik iyi oluş düzeylerinin genel öz yeterlik inançları üzerindeki etkisini ve bu ilişkide demografik faktörlerin (cinsiyet, medeni hal, yaş, öğrenim düzeyi, kıdem düzeyi, meslek kategorisi ve okul türü) düzenleyici rolünü incelemeyi amaçlamaktadır. Psikolojik iyi oluşun bireylerin mesleki ve bireysel yeterlilikleri üzerindeki rolü göz önüne alındığında, bu araştırmanın insan kaynakları yönetimi ve örgütsel davranış literatürüne katkı sağlaması hedeflenmektedir. Tasarım/Yöntem: Araştırma, nicel yöntem kullanılarak gerçekleştirilmiş ve Likert ölçeklerine dayalı bir anket uygulanmıştır. Çalışma, Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda görev yapan öğretmenlerden oluşan 501 kişilik bir örneklemle yürütülmüştür. Veriler, SPSS, AMOS ve PROCESS makro araçlarıyla analiz edilmiş; temel ilişkiyi test etmek için basit doğrusal regresyon, düzenleyici etkileri belirlemek için moderasyon analizleri yapılmıştır. Bulgular: Psikolojik iyi oluşun genel öz yeterlik üzerinde pozitif ve anlamlı bir etkisi bulunmuştur. Ancak moderasyon analizleri, demografik değişkenlerin bu ilişkide düzenleyici bir rolü olmadığını göstermiştir. Sonuçlar, psikolojik iyi oluşun bireylerin genel öz yeterlik inançlarını artıran önemli bir faktör olduğunu ve bu etkinin demografik değişkenlerden bağımsız olarak güçlü şekilde devam ettiğini ortaya koymuştur. Sınırlılıklar: Araştırma, belirli bir bölgede öğretmenler üzerinde gerçekleştirilmiş olup, farklı meslek grupları ve kültürel bağlamlara genellenebilirliği sınırlıdır. Özgünlük/Değer: Bu çalışma, psikolojik iyi oluş ve genel öz yeterlik ilişkisini demografik faktörlerin düzenleyici rolü açısından ele alan sınırlı araştırmalardan biridir. Elde edilen bulgular, çalışanların psikolojik iyi oluş düzeylerini artırmaya yönelik örgütsel stratejilerin geliştirilmesi açısından önemlidir. Çalışma, özellikle yönetim ve organizasyon bağlamında psikolojik iyi oluşun mesleki başarı üzerindeki etkisini ortaya koyarak literatüre katkı sunmaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

SARACALOĞLU, Asuman Seda, and İpek GÜNDÜZ ÇETİN. "ANALYSIS OF THE RELATIONSHIP BETWEEN TEACHERS' EDUCATIONAL PROGRAM LITERACY AND PROFESSIONAL SELF-EFFİCİENCY LEVELS." Amasya Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 12, no. 1 (2023): 61–74. http://dx.doi.org/10.17539/amauefd.1243057.

Full text
Abstract:
Bu araştırmada öğretmenlerin eğitim programı okuryazarlık seviyeleri ile mesleki öz-yeterlikleri arasındaki ilişkinin araştırılması amaçlanmıştır. Bunun yanı sıra öğretmenlerin eğitim programı okuryazarlığı ve mesleki özyeterlik düzeylerinin kişisel özelliklere göre farklılıkları araştırılmıştır. Araştırmada betimsel tarama modeli ve ilişkisel desen kullanılmıştır. Evreni Aydın İlinde, devlet okullarında görev yapan öğretmenlerden oluşan çalışmanın örneklemini 396 öğretmen oluşturmaktadır. Çalışmada, Kişisel Bilgi Formu, Eğitim Programı Okuryazarlığı Ölçeği, Öğretmen Öz-yeterlik Ölçeği kullanılmıştır. Çalışma kapsamında toplanmış olan veriler SPSS 21 programı ile analiz edilmiştir. Çalışmanın verileri Mann-Whitney U Testi, Kruskal Wallis Testi ve Pearson korelasyon analizleri ile analiz edilmiştir. Çalışmanın bulgularına göre öğretmenlerin eğitim programı okuryazarlığı ve mesleki öz-yeterlikleri yüksek düzeyde bulunmuş ve aralarındaki ilişkinin ise orta düzeyde pozitif yönlü olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca kadın öğretmenlerin programı okuryazarlığı daha yüksektir ancak mesleki öz- yeterlikte cinsiyete göre bir farklılığa rastlanmamıştır. Mezun olunan okul türü bakımından incelendiğinde, öğretmenlerin ne eğitim programı okuryazarlığı ne de mesleki öz-yeterlik düzeylerinde anlamlı bir farklılığa ulaşılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Gömleksiz, Sibel ASLAN Mehmet Nuri. "İNGİLİZCE ÖĞRETMENLERİNİN MESLEKİ ÖZ YETERLİK ALGILARI." Journal of History School XLIII, no. XLIII (2019): 1546–83. http://dx.doi.org/10.29228/joh.24785.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Firdevs, Ergin, and Kıran Binnaz. "Ergenlerin Anne Babadan Algılanan Psikolojik İstismar ve Öz Yeterlik Düzeylerinin Cinsiyete Göre İncelenmesi." Premium e-Journal of Social Sciences 7, no. 35 (2023): 1263–71. https://doi.org/10.5281/zenodo.10029085.

Full text
Abstract:
Ergenlik dönemi sorunları yıllardır var olan bir problem olmasına rağmen bu döneme araştırmacıların, öğretmenlerin ve anne babanın ilgisi son yıllarda artmıştır. Bütün yaşam dönemlerinde görülebildiği gibi ergenlik döneminde de bireyler istismara maruz kalabilir. En yaygın ve en az bildirilen istismar türü olan psikolojik istismara ergenler anne babaları tarafından maruz kalabilirler. Sosyal öğrenme kuramından temel alan öz yeterlik bireylerin yaşamlarını ve hayat kalitelerini olumlu olarak etkileyen ancak oluşum aşamasında pek çok farklı faktörden etkilenen bir kavramdır. Bu araştırmanın amacı ergenlik dönemindeki bireylerin cinsiyete göre anne babadan algılanan psikolojik istismar ve öz yeterlik düzeylerinin farklılaşıp, farklılaşmadığını incelemektir. Ayrıca iki değişken arasındaki ilişki incelenmiştir. Araştırma Konya ilinde yer alan Anadolu İmam Hatip Lisesi, Anadolu Lisesi ve Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nde öğrenci olan veli izinleri alınmış araştırmaya gönüllü katılımcılar ile yürütülmüştür. Araştırma örneklemini 245 kadın, 163 erkek olmak üzere toplam 408 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu, Telef ve Karaca (2012) tarafından geliştirilen Çocuklar İçin Öz Yeterlik Ölçeği ve Arslan (2015) tarafından geliştirilen Algılanan Psikolojik İstismar Ölçeği kullanılmıştır. Araştırmada ergenlerin öz yeterlik ve anne babadan algılanan psikolojik istismar düzeylerinin cinsiyete göre farklılaşma gösterip göstermediğini incelemek için T-testi'nden; ergenlerin öz yeterlik ve anne babadan algılanan psikolojik istismar düzeyleri arasındaki ilişki Pearson Korelasyon Analizi kullanılarak hesaplanmıştır. Araştırma sonucunda; ergenlerin anne babadan algılanan psikolojik istismar ve genel öz yeterlik, akademik öz yeterlik, sosyal öz yeterlik ve duygusal öz yeterlik arasında da negatif yönlü anlamlı ilişki tespit edilmiştir. Araştırmanın sonucuna göre ergenlik dönemindeki bireylerin anne babalarından algıladıkları psikolojik istismar düzeyi arttıkça genel öz yeterlik, akademik öz yeterlik, sosyal öz yeterlik ve duygusal öz yeterlik düzeylerinin düştüğü tespit edilmiştir. Araştırma bulgularına göre erkek katılımcıların genel öz yeterlik ve duygusal öz yeterlik düzeyleri kadınlara göre anlamlı düzeyde daha yüksek olması araştırmanın bir diğer sonucudur. Ergenlerin öz yeterlik düzeylerini artırıp psikolojik istismara yönelik koruyucu faktör oluşturmak için okul rehberlik servisi tarafından atılganlık eğitimi verilmesi önerilmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Kesim, Kübra Nur, and Ali Gül. "Proje Tabanlı Laboratuvar Uygulamalarının Biyoloji Başarısı ve Öz-Yeterlik İnancına Etkisi." Gazi Üniversitesi Gazi Eğitim Fakültesi Dergisi 45, no. 1 (2025): 87–113. https://doi.org/10.17152/gefad.1459603.

Full text
Abstract:
Bu çalışmada proje tabanlı öğretimle desteklenmiş laboratuvar çalışmalarının öğrencilerin “Güncel Çevre Sorunları” ünitesine yönelik başarılarına ve biyolojiye yönelik öz-yeterlik inançlarına etkisi incelenmiştir. Yarı deneysel desen kullanılarak yürütülen bu araştırmanın çalışma grubunu 2016-2017 eğitim öğretim yılında Bursa ili Yıldırım Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin dokuzuncu sınıflarında öğrenim gören 66 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmacı tarafından deney grubundaki öğrencilere laboratuvar ortamında, deney düzenekleri üzerinden yaparak-yaşayarak ve ürünler oluşturarak kendi bilgilerini yapılandıracak şekilde, kontrol grubundaki öğrencilere ise öğretmen merkezli yöntemle eğitim verilmiştir. Öğrencilerin biyoloji dersindeki başarılarını ölçmek için araştırmacı tarafından hazırlanan “Güncel Çevre Sorunları Başarı Testi”, biyolojiye yönelik öz-yeterlik inançlarını ölçmek için ise “Biyoloji Öz-yeterlik Ölçeği” kullanılmıştır. Elde edilen veriler İlişkisiz t-Testi ve ANOVA testi ile analiz edilmiştir. Deney ve kontrol grubunun son test başarı puanları arasında anlamlı fark oluşmamış (p>0.05) ancak öğrenci başarılarının aritmetik ortalamalarında deney grubu lehine bir artış görülmüştür. Ayrıca uygulanan Biyoloji Öz-Yeterlik Ölçeği sonuçlarına göre, deney ve kontrol gruplarının son test öz-yeterlik inançları arasında anlamlı fark oluştuğu görülmüştür (p
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
11

Bayram, Bora, and Ramazan Eryılmaz. "TÜRKÇE ÖĞRETMENİ ADAYLARININ MESLEKİ ÖZ YETERLİKLERİNDE PROJE GELİŞTİRME EĞİTİMİNİN ROLÜ." EKEV Akademi Dergisi, no. 99 (September 29, 2024): 37–58. http://dx.doi.org/10.17753/sosekev.1500836.

Full text
Abstract:
Bu çalışmada proje eğitiminin Türkçe öğretmeni adaylarının mesleki öz yeterliklerine etkisinin ortaya çıkarılması amaçlanmaktadır. Araştırma modeli, nitel ve nicel araştırma yaklaşımlarının birlikte kullanıldığı karma yöntemdir. Türkçe öğretmeni adaylarına yönelik bilimsel araştırma ve proje geliştirme eğitimi deneysel işlem olarak uygulanmış, katılımcılar deneysel işlemin tek grubunu oluşturmuştur. Uygulama/deney öncesinde ve sonrasında mesleki öz yeterlilik ölçeği uygulanmış, uygulama sonrasında yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Çalışmada gömülü deneysel desen kullanılmış, karma yöntemin esaslarına uygun olarak nitel ve nicel veriler birlikte toplanmış ve bu veriler bütünleştirilerek sonuçlar elde edilmiştir. Bulgulara göre eğitim öncesinde katılımcıların beklentileri, çoğunlukla bilgi, deneyim ve kişisel gelişim sağlamak yönündedir. Eğitim sonrası beklentilere uygun şekilde geri bildirimler, eğitmenlerin rehberliği ve proje faaliyetlerinin eğitici değeri üzerine yoğunlaşmaktadır. Proje eğitimi, katılımcıların kişisel gelişimine özellikle akademik yazma, araştırma yöntemlerini uygulama ve analitik düşünme becerileri açısından önemli katkılar sağlamıştır. Mesleki olarak, öğretimi planlama, teknoloji kullanımı ve değerlendirme becerilerini artırmış; özellikle ofis programlarının etkin kullanımı ve ölçme güvenirliği konularında belirgin gelişmeler görülmüştür. Akademik açıdan, bilgiye erişim ve verileri işleme becerileri gelişmiş, araştırma yapma konusunda güvenleri artmış ve bazı katılımcıların akademik kariyer yapmaya yönelik istekleri ortaya çıkmıştır. Nicel bulgular, proje eğitiminin Türkçe öğretmeni adaylarının öz yeterlik algısı üzerinde anlamlı bir olumlu etkisi olduğunu göstermiştir. Ayrıca, kız öğrenciler mesleki öz yeterlik bakımından erkek öğrencilerden daha fazla gelişim göstermiş fakat bu anlamlı düzeyde olmamıştır. Sonuç olarak proje tabanlı eğitimin geleceğin öğretmenlerinin mesleki yeterlilik ve güvenini artırmada etkili olduğu ancak cinsiyet farklarının altında yatan nedenlerin daha fazla araştırılmasının gerektiği görülmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
12

Kanadlı, Sedat, and Fazilet Karakuş. "The effect of pedagogical formation certificate program on prospective teachers’ professional self-efficacy and attitudes: A mixed-method studyFormasyon programının öğretmen adaylarının mesleki öz yeterlik inançlarına ve tutumlarına etkisi: Bir karma yöntem araştırması." Journal of Human Sciences 13, no. 3 (2016): 3807. http://dx.doi.org/10.14687/jhs.v13i3.3852.

Full text
Abstract:
The purpose of this study is to investigate the effect of the Pedagogical Formation Certificate Program (PFCP) on prospective teachers’ professional self-efficacy beliefs and attitudes towards the teaching profession. The study was conducted through convergent parallel mixed method design (Creswell & Plano Clark, 2015). In the quantitative phase, one group pretest-posttest design was used. The data relating to prospective teachers’ professional self-efficacy beliefs before and after the PFCP were collected through “Teaching Self-Efficacy Perception Scale” developed by Tschannen-Moran & Hoy (2001) and adapted into Turkish by Çapa, Çakıroğlu & Sarıkaya (2005). “Attitudes towards Teaching Profession Scale”, developed by Çetin (2006), was utilized for exploring prospective teachers’ attitudes towards the teaching profession. In the qualitative phase, the data were collected through open-ended questions. The participants consisted of 150 prospective teachers who attended the PFCP held at Mersin University in the 2014-2015 academic year and who were accessible before and after the PFCP. Quantitative data were analyzed through paired-samples t-test; and deductive qualitative analysis (Patton, 2014) was utilized for the qualitative data. As a result of the quantitative data analysis, there was no significant difference between prospective teachers’ professional self-efficacy beliefs and attitudes towards the teaching profession before and after the PFCP. After the qualitative data analysis, it was determined that the quantitative and qualitative results of the professional self-efficacy beliefs partially converged, but the quantitative and qualitative results of the attitudes towards the teaching profession diverged. The possible reasons for these results were discussed in light of the related literature. ÖzetBu araştırmanın amacı pedagojik formasyon sertifika programı (PFSP)’nın öğretmen adaylarının mesleki öz yeterlik inançlarına ve öğretmenlik mesleğine yönelik tutumlarına etkisini incelemektir. Araştırma karma yöntem araştırma desenlerinden yakınsayan paralel desen (Creswell & Plano Clark, 2015) yaklaşımıyla yürütülmüştür. Araştırmanın nicel aşamasında deneysel desenlerden tek grup öntest-sontest deseni kullanılmış, nitel aşamasında ise veriler açık uçlu sorularla toplamıştır. Araştırmanın nicel verilerinin toplanması için çalışma grubuna eğitim öncesi ve sonrasında Tschannen-Moran & Hoy (2001) tarafından geliştirilen, Türkçe’ye uyarlama çalışması Çapa, Çakıroğlu ve Sarıkaya (2005) tarafından yapılan Öğretmen Öz-Yeterlik Algısı Ölçeği ve Çetin (2006) tarafından geliştirilen Öğretmenlik Mesleği Tutum Ölçeği uygulanmıştır. Nitel aşamada ise veriler açık uçlu sorular yoluyla toplanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunun 2014-2015 eğitim-öğretim yılında Mersin Üniversitesi’nde düzenlenen PFSP’na katılan ve program öncesi ve sonrasında erişilebilen 150 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Nicel verilerin analizinde ilişkili örneklemler için t-testi, nicel verilerin analizinde ise tümdengelimsel nitel analiz (Patton, 2014) kullanılmıştır. Nicel verilerin analizi sonucunda öğretmen adaylarının PFSP’ndan önce ve sonra mesleki öz yeterlik inançları ve mesleğe karşı tutumları arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamamıştır. Nitel verilerin analizinden sonra, nitel sonuçların öğretmen adaylarının mesleki öz yeterlik algılarına ilişkin nicel sonuçları kısmen desteklediği; ancak öğretmen adaylarının mesleğe karşı tutumlarına ilişkin nicel sonuçları desteklemediği belirlenmiştir. Bu sonuçların olası nedenleri alanyazın ışığında tartışılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
13

ÇETİN, Aysun. "Mesleki Bağlılık ve Mesleki Öz-yeterlik Algısının Bilgi Paylaşma Davranışına Etkisi." Cankiri Karatekin Universitesi Iktisadi ve Idari Bilimler Fakultesi Dergisi 6, no. 2016-2 (2016): 1. http://dx.doi.org/10.18074/cnuiibf.416.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
14

Oğuz, Suat. "Özel Eğitim Öğretmenlerinin Mesleki Öz Yeterlik Algılarının İncelenmesi." Social Mentality And Researcher Thinkers Journal 75, no. 75 (2023): 4617–24. http://dx.doi.org/10.29228/smryj.72403.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
15

Toran, Mehmet, Mehmet Mart, and Bülent Özden. "Okul Öncesi Öğretmeni Mesleki Öz-Yeterlik Ölçeği Geliştirilmesi: Geçerlik ve Güvenirlik Çalışması." Yaşadıkça Eğitim 38, no. 1 (2024): 88–104. http://dx.doi.org/10.33308/26674874.2024381664.

Full text
Abstract:
Öğretmen yeterlikleri, öğretmenlik mesleği ile birlikte başlayıp yıllar içerisinde farklı çalışmalar ile eğitimdeki öneminden dolayı üzerinde durularak, geliştirilmesini sağlamak amacıyla üzerinde çalışmalar yapılan bir alandır. Öğretmenlik mesleği ile ilgili temel yeterlik alanları belirlenmiş olup, her bir öğretmenlik alanı için de özel alanlar belirlenmiştir. Bu çalışmada, okul öncesi öğretmenlerinin mesleki öz-yeterliklerini belirlemek üzere geçerli ve güvenilir bir değerlendirme aracı geliştirmeyi amaçlamaktadır. Ölçeğin geliştirilmesi sürecinde öncelikle 55 maddelik soru havuzu oluşturulmuş ve bir maddenin anlaşılır olmaması nedeniyle çıkarılmasıyla kalan 54 madde uzman görüşüne gönderilip kapsam geçerliği belirlenmiştir. Lawshe yöntemi kullanılarak ölçeğin kapsam geçerlik indeksi 0.76 olarak belirlenmiştir. Daha sonra ölçek üzerinde sırasıyla açımlayıcı faktör analizi, doğrulayıcı faktör analizi ve güvenirlik için test tekrar test yöntemi uygulanmıştır. Bu üç analiz süreci için veriler ayrı ayrı oluşturulan ve okul öncesi öğretmenlerinin yer aldığı üç farklı çalışma grubundan elde edilmiştir. Açımlayıcı faktör analizi sonucunda 29 maddelik 4 boyuttan oluşan bir yapı belirlenmiştir. Doğrulayıcı faktör analizi sonucunda ise 5 madde ölçekten çıkarılmış ve 24 maddelik 4 boyutlu ölçeğin “kabul edilebilir” bir model uyum düzeyine sahip olduğu belirlenmiştir. Test tekrar test yöntemi ile belirlenen anlamlı ve 0.777 düzeyindeki korelasyon katsayısı ile ölçeğin güvenirlik özelliğine sahip olduğu belirlenmiştir. Geliştirilen ölçek ile okul öncesi öğretmenlerinin hizmet öncesi ve hizmet sürecindeki mesleki öz-yeterlik durumlarının belirlenmesi, çeşitli değişkenlere göre değerlendirilerek gerekli destek hizmetlerinin sağlanması önerilmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
16

BARDAK, Nesrin, and Süleyman DEMEZ. "Ortaöğretim Öğretmenlerinin Mesleki Öz Yeterlik Algıları ile Mesleki Tükenmişlik Algıları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi." Social Sciences Studies Journal 109, no. 109 (2023): 6056–68. http://dx.doi.org/10.29228/sssj.68360.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
17

Umut, Kaya. "Din Öğretmeni Adaylarının Öğretmenlik Mesleği Öz Yeterlik Algıları: Marmara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Örneği." Van İlahiyat Dergisi 7, no. 10 (2019): 65–112. https://doi.org/10.5281/zenodo.3250322.

Full text
Abstract:
<em>Bu araştırma, Marmara &Uuml;niversitesi İlahiyat Fak&uuml;ltesi&rsquo;nde okuyan &ouml;ğretmen adaylarının &ouml;ğretmenlik mesleği yeterlik algılarını &ouml;l&ccedil;meyi ama&ccedil;lamaktadır. Bu doğrultuda 245 &ouml;ğretmen adayına &ouml;ğretmenlik mesleği yeterlik &ouml;l&ccedil;eği uygulanmıştır. Veri toplama aracı olarak anket tekniği kullanılmıştır. Araştırmada kullanılan &ouml;l&ccedil;ek &ldquo;&ouml;ğrenme-&ouml;ğretme ortamı ve s&uuml;reci&rdquo;, &ldquo;mesleki ve kişisel gelişim&rdquo;, ve &ldquo;mevzuat bilgisi&rdquo;, &ldquo;&ouml;l&ccedil;me ve değerlendirme&rdquo;, &ldquo;evrensel değerler&rdquo;, &ldquo;ilahiyat alan eğitimi bilgisi&rdquo;, &ldquo;ilahiyat alan bilgisi&rdquo;, &ldquo;eğitim ve &ouml;ğretimi planlama&rdquo;, &ldquo;milli ve manevi değerler&rdquo; ve &ldquo;iletişim ve işbirliği&rdquo; olmak &uuml;zere on fakt&ouml;rden oluşmaktadır. Fakt&ouml;rlerin toplam varyansı % </em><em>68,42 olmuştur. Verilerin analizinde SPSS İstatistik programı kullanılmıştır. Araştırma problemlerin test edilmesinde Bağımsız &Ouml;rneklem T Testi, Anova, Welch, LSD ve Dunnett C testleri kullanılmıştır. Testin yapı ge&ccedil;erliği ve g&uuml;venirliğini &ouml;l&ccedil;mek i&ccedil;in yapılan testte, KMO değeri 0.924; Cronbach Alfa g&uuml;venirlik değerleri (on fakt&ouml;r i&ccedil;in) &ldquo;0.91&rdquo;, &ldquo;0.89&rdquo;, &ldquo;0.87&rdquo;, &ldquo;0.89&rdquo;, &ldquo;0.81&rdquo;, &ldquo;0.83&rdquo;, &ldquo;0.76&rdquo;, &ldquo;0.85&rdquo;, &ldquo;0.83&rdquo; ve &ldquo;0.70&rdquo; bulunmuştur. Araştırma sonucunda, din dersi &ouml;ğretmen adaylarının &ouml;ğrenme-&ouml;ğretme ortamı ve s&uuml;reci boyutu aritmetik ortalamaları 3,90 (olduk&ccedil;a d&uuml;zeyinde), mesleki ve kişisel gelişim boyutu aritmetik ortalamaları 4,10 (olduk&ccedil;a d&uuml;zeyinde), mevzuat bilgisi boyutu aritmetik ortalamaları 2,83 (orta d&uuml;zeyde), &ouml;l&ccedil;me ve değerlendirme boyutu aritmetik ortalamaları 3,85 (olduk&ccedil;a d&uuml;zeyinde), evrensel değerler boyutu aritmetik ortalamaları 4,38 (tam d&uuml;zeyinde), ilahiyat alan eğitimi bilgisi boyutu aritmetik ortalamaları 3,95 (olduk&ccedil;a d&uuml;zeyinde), ilahiyat alan bilgisi boyutu aritmetik ortalamaları 3,52 (olduk&ccedil;a d&uuml;zeyinde), eğitim ve &ouml;ğretimi planlama boyutu aritmetik ortalamaları 3,77 (olduk&ccedil;a d&uuml;zeyinde), milli ve manevi değerler boyutu aritmetik ortalamaları 4,05 (olduk&ccedil;a d&uuml;zeyinde), iletişim ve işbirliği boyutu aritmetik ortalamaları 4,15 (olduk&ccedil;a d&uuml;zeyinde),&nbsp; &ccedil;ıkmıştır. Bu sonu&ccedil;lar, &ouml;ğretmen adaylarının &ouml;ğretmenlik mesleği yeterlik algılarının ortalama &ldquo;olduk&ccedil;a&rdquo; d&uuml;zeyinde olduğunu g&ouml;stermektedir. Ancak bu algının &ouml;ğretmen adaylarının kendi g&ouml;r&uuml;şleri olduğu unutulmamalıdır. &Ouml;ğretmen adaylarının mesleki yeterliklerinin daha objektif şekilde tespit edilmesi i&ccedil;in akademisyen, uygulama okulu &ouml;ğretmenlerinin de g&ouml;r&uuml;şlerine m&uuml;racaat edilmelidir.</em>
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
18

ÖZTÜRK, Sevim. "ÖĞRETMENLERİN ÖZ YETERLİK İNANÇLARI İLE MESLEKİ TÜKENMİŞLİKLERİ ARASINDAKİ İLİŞKİNİN ANALİZİ." Journal Of History School 12, no. XXXVIII (2019): 196–234. http://dx.doi.org/10.14225/joh1553.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
19

Çalık Veli; GÜVEN, KOÇAK. "Voleybol antrenörü mesleki öz yeterlik ölçeği geçerlik ve günenirlik çalışması." Ankara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu SPORMETRE Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi 16, no. 2 (2018): 162–77. http://dx.doi.org/10.1501/sporm_0000000363.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
20

SERT, Hakan. "FEN BİLGİSİ ÖĞRETMEN ADAYLARININ MESLEKİ ÖZ-YETERLİK İNANÇLARI VE ÖĞRETMENLİK ME." Journal of International Educational Sciences 4, no. 12 (2017): 75–93. http://dx.doi.org/10.16991/inesjournal.1451.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
21

Hassan, Azize, and Feriyal Farhadi. "Farklı Turizm Eğitim Sistemlerinde Yetişen Öğretmenlerin Mesleki Öz-Yeterlik İnançlarının İncelenmesi." Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi 30, no. 2 (2019): 12–23. http://dx.doi.org/10.17123/atad.636699.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
22

PAKSOY, Belgin LİMAN Sümeyra Arzu ORAL. "Okul Öncesi Öğretmenlerinin Öz-Yeterlik İnançları ve Mesleki Benlik Algılarının İncelenmesi." Journal of Turkish Studies Volume 15 Issue 1, Volume 15 Issue 1 (2020): 467–79. http://dx.doi.org/10.29228/turkishstudies.38816.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
23

DENİZ, Sabahattin, and Canses TİCAN. "Öğretmen Adaylarının Öğretmen Öz-Yeterlik İnançları ile Mesleki Kaygılarına Yönelik Görüşlerinin İncelenmesi." Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 17, no. 4 (2017): 1838–59. http://dx.doi.org/10.17240/aibuefd.2017.17.32772-363968.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
24

Çopur, Ebru Öztürk. "Hemşirelik Öğrencilerinde Öz Etkililik Yeterlik Algısı ile Mesleki Hazır Oluşluk Arasındaki İlişki." Perspectives in Palliative & Home Care 3(3), no. 3(3) (2024): 143–51. https://doi.org/10.29228/pphcjournal.77326.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
25

Birinci, Ali, and Salih Akyıldız. "Kur’ân-ı Kerîm Öğretimine Yönelik Öz Yeterlik İnancı Ölçeğinin Geliştirilmesi." Kocatepe İslami İlimler Dergisi 7, no. 2 (2024): 370–86. https://doi.org/10.52637/kiid.1525445.

Full text
Abstract:
Kur’ân-ı Kerîm’in öğrenilmesini destekleyen ve sağlayan dışsal etkinliklerin planlanması, düzenlenmesi, uygulanması ve değerlendirilmesi süreçlerinden oluşan Kur’ân-ı Kerîm öğretimi; örgün ve yaygın eğitim kurumlarında farklı yaş gruplarına ve seviyelerine göre yapılmaktadır. Kur’ân-ı Kerîm’in okunması ve öğretiminde belirlenen hedeflere ulaşılmasında öğretmenlerin/öğreticilerin mesleki öz yeterlikleri önemli rol oynamaktadır. Bu bağlamda Kur’ân-ı Kerîm öğretimi öz yeterlik inançlarını ölçmede kullanılabilecek geçerli ve güvenilir bir ölçek geliştirmeyi amaçlayan bu araştırma, tarama deseninde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, Trabzon ilinde örgün eğitim kurumlarında görev yapan 570 Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi öğretmeni oluşturmaktadır. Çalışma grubu ölçek geliştirme çalışmalarının önemli bir basamağı olan açımlayıcı ve doğrulayıcı faktör analizlerini farklı veri setleri üzerinde yapmak amacıyla bölünerek iki grup hâline getirilmiş ve her iki grubun normallik varsayımları sağlanmıştır. Birinci grup verileri üzerinde yapılan Açımlayıcı Faktör Analizi (AFA) sonucunda iki faktörlü bir yapı ortaya çıkmıştır. Faktörler; “Kur’ân-ı Kerîm’i Okuma” ve “Kur’ân-ı Kerîm’i Öğretme” olarak adlandırılmıştır. Faktörlerin madde yük değerleri 0.642 ile 0.889 arasında değişmektedir. Sırasıyla birinci faktör varyansın %36.239’unu, ikinci faktör varyansın %33.857’sini, ölçeğin tamamının ise varyansın %70.096’sını açıkladığı görülmüştür. İkinci grup veriler üzerinde yapılan Doğrulayıcı Faktör Analizinde (DFA), χ2/df: 2.635, RMSEA: 0.08; SRMR: 0.04; AGFI: 0.83; GFI: 0.88; CFI: 0.95; TLI: 0.94; NFI: 0.93 ve IFI: 0.95 uyum indeksleri elde edilmiştir. Ölçeğin madde toplam korelasyonları 0.533 ile 0.832 arasında değişmektedir. Ölçeğin %27 alt ve %27 üst grupların puan ortalamaları sonucunda elde edilen madde ayırt edicilik analizlerinin anlamlı olduğu (p
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
26

ÖZER, Mustafa, Hakan ÇELİK, and Oktay BEKTAŞ. "Covid-19 Salgınında Uzaktan Eğitim Alan İntörn Hemşirelik Öğrencilerinin Mesleki Öz Yeterlik Düzeylerinin İncelenmesi." Yaşam Boyu Hemşirelik Dergisi 2, no. 2 (2022): 102–27. http://dx.doi.org/10.29228/llnursing.63507.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
27

Ayra, Mücahit. "THE RELATIONSHIP BETWEEN TEACHERS’ LIFELONG LEARNING TENDENCIES AND THEIR PERCEPTIONS OF PROFESSIONAL SELF-EFFICACY." e-Journal of New World Sciences Academy 10, no. 1 (2015): 17–28. http://dx.doi.org/10.12739/nwsa.2015.10.1.1c0630.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
28

Katrancı, Nilgün, and Hilal Kuşcu Karatepe. "Hemşirelerin afet ile başa çıkmasına psikolojik sermayenin etkisi." Health Care Academician Journal 11, no. 4 (2024): 556–63. https://doi.org/10.52880/sagakaderg.1554686.

Full text
Abstract:
Giriş ve Amaç: Bu çalışmada hemşirelerin afet ile başa çıkmasında psikolojik sermayenin etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Araştırma 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremden etkilenen illerde görev yapan 192 hemşire ile tanımlayıcı olarak gerçekleştirildi. Veriler; Kişisel Bilgi Formu, Psikolojik Sermaye, Bireysel Afet Direnci ölçekleri ile çevrimiçi anket ile kartopu yöntemiyle toplandı. Veriler tanımlayıcı analizler, Cronbach güvenirlik katsayısı, t testi, korelasyon ve regresyon analizleri ile değerlendirilmiştir. Bulgular ve Sonuç: Hemşirelerin yaş, mesleki yılı ve kurumda çalışma yılına göre psikolojik sermaye ve bireysel dirençlilik anlamlı farklılık göstermiştir. Polikliniklerde psikolojik sermaye, acil servis çalışanlarında bireysel afet direnci anlamlı düzeyde yüksektir. Hemşirelerin psikolojik sermayelerinin bireysel afet direnci üzerine etkisi anlamlı ve pozitif yönlüdür. (β:,663.) ve R2 değeri ,439’dur. Hemşirelerde psikolojik sermayenin öz yeterlilik (β: ,221), umut (β: ,224) ve dayanıklılık (β: ,359) alt boyutları bireysel afet direncini anlamlı ve pozitif yönde etkilemiştir. Hemşirelerin öz yeterlik, umut, dayanıklılık düzeyleri arttıkça afet dirençliliği de artmıştır. Afet durumunda dirençli hemşirelerin var olabilmesi için yeterliklerinin, umutlarının ve dayanıklılıklarının artırılmasına yönelik girişimler önerilebilir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
29

HAMZAOĞLU BİRER, AYSUN RABİA, and ÖMEL BİLGEHAN SONSEL. "THE EXAMINATION OF THE CANDIDATE MUSIC TEACHERS’ SELF-EFFICACIES,IN TERMS OF DIFFERENT VARIABLES: SELÇCUK UNIVERSITY SAMPLE." E-Journal of New World Sciences Academy 8, no. 4 (2013): 389–98. http://dx.doi.org/10.12739/nwsa.2013.8.4.d0142.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
30

OUSMANE TAHER, Zainab, and Serap TOPATAN. "The Effect of Nursing Students' Emotional Self-Efficacy Levels on Attitude Regarding Violence and Attitudes Regarding Occupational Role in Violence." Turkiye Klinikleri Journal of Medical Ethics-Law and History 29, no. 2 (2021): 223–34. http://dx.doi.org/10.5336/mdethic.2020-79569.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
31

Ferah Özcan, Aysel, and Fatma Bakırtaş. "Öğretmenlerin Öz Yeterlik İnançları ile Mesleğe Adanmışlıkları Arasındaki İlişki." Journal of Interdisciplinary Education: Theory and Practice 7, no. 1 (2025): 25–43. https://doi.org/10.47157/jietp.1553269.

Full text
Abstract:
Bu araştırmada öğretmen öz yeterlik inancı ve mesleğe adanmışlıkları arasındaki ilişkilere odaklanılmıştır. Araştırma verileri Öğretmen Mesleğe Adanmışlık Ölçeği ve Öz Yeterlik Ölçeği ile toplanmıştır. Örneklem, kolay örnekleme uygun olarak belirlenmiştir. Öğretmenlerin 131’i sınıf, 118’i diğer branş öğretmeni olarak görev yapmaktadır. Verilerin analizinde t-test, One Way ANOVA/Post Hoc Çoklu Karşılaştırma, Pearson Momentler Çarpımı Korelasyon Katsayısı ve Basit Doğrusal regresyon katsayısı hesaplamaları yapılmıştır. Araştırmanın bulgularına göre öğretmenlerin gerek öz yeterlik gerek mesleğe adanmışlık düzeylerinin yüksek olduğu bulunmuştur. Cinsiyete göre puanlar farklılaşmamaktadır. Branş öğretmenlerinin Mesleğe Bağlılık puanları sınıf öğretmenlerinde yüksektir. Kıdemi 21-30 yıl arasında olan öğretmenlerin mesleğe adanmışlık, akademik öz yeterlik ve özverili çalışma puanlarının 11-20 yıl kıdemi olan öğretmenlerden yüksek olduğu görülmüştür. Mesleğe Adanmışlık ve Öz Yeterlik İnancının orta düzey ve pozitif yönlü ilişkili olduğu belirlenmiştir. Öz Yeterlik İnancı, Mesleğe Adanmışlığı açıklayan bir değişken olarak önemini korumaktadır. Bu iki değişken arasındaki ilişkilerin karma yöntem araştırmalarla irdelenmesi, öğretmen olmanın kaynaklarının daha iyi anlaşılmasına ve ortaya çıkarılmasına katkı sağlayabilir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
32

YÜKSEL, Zeynep. "İLAHİYAT/İSLAMİ İLİMLER FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN UZAKTAN EĞİTİM SÜRECİNDE ÖZ YETERLİK ALGILARININ MESLEĞE YÖNELİK TUTUMLAR ÜZERİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ." e-Şarkiyat İlmi Araştırmaları Dergisi/Journal of Oriental Scientific Research (JOSR), September 16, 2022. http://dx.doi.org/10.26791/sarkiat.1118083.

Full text
Abstract:
Öğretmenlik birçok açıdan yeterliklere sahip olmayı gerektiren bir meslektir. Öğretmenlik mesleği, ömür boyu devam eden bir kendini geliştirme süreci olmasının yanı sıra temel kazanımların edinildiği bir eğitim süreciyle başlamaktadır. Bu sebepten eğitim sürecinin mahiyeti öğrencilerin mesleğe karşı tutumlarını da etkilemektedir. Öğretmenlik mesleği yeterlik durumu bütün branşlarda olduğu gibi İlahiyat/İslami İlimler Fakültesi mezunu öğrencilerin istihdam alanlarındaki mesleklerde de geçerlidir.&#x0D; Çalışmada İlahiyat/İslami İlimler Fakültesi 3. ve 4. Sınıflarda okuyan öğrencilerin, salgın sürecinde aldıkları uzaktan eğitimle kendilerini mesleğe ne düzeyde hazır hissettiklerini belirlemek amacıyla; mesleki (Din Görevlisi ve Öğretmenlik) tutumlarıyla öz yeterlik (mesleki ve duygusal) algıları arasındaki ilişki araştırılmıştır.&#x0D; Araştırmada elde edilen verilerin analiz edilmesiyle öğrencilerin %65.9’u uzaktan eğitimi verimli bulmadıklarını belirtmişlerdir. Öğrencilerin mesleki tutum puanlarıyla öz yeterlik algı puanları arasında pozitif yönlü bir ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Öğrencilerin salgın sürecinde zorunlu uzaktan eğitimden elde ettikleri verimi değerlendirmelerinin; mesleki tutum, mesleki öz yeterlik algılarına etkisinin incelenmesi sonucunda uzaktan eğitimden elde ettikleri verim ile öğrencilerin din görevliliği tutum puanları arasında bir farklılaşma olmadığı görülmüştür. Ancak uzaktan eğitimden elde ettikleri verimi değerlendirme durumlarının öğretmenlik mesleği tutumunda, mesleki ve duygusal öz yeterlik algılarında istatistiki olarak etki ettiği sonucuna ulaşılmıştır.&#x0D; Salgın sürecinde zorunlu uzaktan eğitim, eğitimin birtakım imkânlarını sınırlandırmıştır. Bu durumun öğrencilerin mesleğe karşı tutumlarını etkilediği ifade edilebilir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
33

AYDIN, Talat, İkbal Tuba ŞAHİN SAK, and Zihni MEREY. "The Investigation of Social Studies Teachers' Level of Job Burnout and Their Self-Efficacy Belief." Bayburt Eğitim Fakültesi Dergisi, May 11, 2022. http://dx.doi.org/10.35675/befdergi.977323.

Full text
Abstract:
Bu araştırmanın amacı sosyal bilgiler öğretmenlerinin mesleki tükenmişlik düzeylerinin ve öğretmen öz-yeterlik inançlarının incelenmesidir. Nicel araştırma yöntemlerinden tarama modelinde desenlenen bu çalışmanın örneklemi Van ili merkez ilçelerindeki Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı ortaokullarda görev yapan 154 sosyal bilgiler öğretmeninden oluşmuş, veriler “kişisel bilgi formu”, “Tükenmişlik Envanteri Eğitimci Formu” ve “Öğretmen Öz-yeterlik İnancı Ölçeği” ile toplanmıştır. Yapılan analizler sonucunda, sosyal bilgiler öğretmenlerinin mesleki tükenmişliğin duygusal tükenme boyutundaki tükenmişliklerinin orta düzeyde olduğu, duyarsızlaşma boyutundaki tükenmişliklerinin düşük düzeyde olduğu, kişisel başarı alt boyutundaki tükenmişliklerinin ise yüksek düzeyde olduğu bulunmuştur. Bununla birlikte öğretmen öz-yeterlik inanç düzeylerinin akademik öz-yeterlik, mesleki öz-yeterlik, sosyal öz-yeterlik boyutlarında ve öz-yeterlik inanç ölçeğinin genel toplamında yüksek olduğu, entelektüel boyutta ise orta düzeyde olduğu belirlenmiştir. Ayrıca, mesleki tükenmişliğin duygusal tükenme ve duyarsızlaşma boyutları ile öğretmen öz-yeterlik inançlarının akademik öz-yeterlik, mesleki öz-yeterlik, sosyal öz-yeterlik, entelektüel öz-yeterlik boyutları ve toplam öz-yeterlikleri arasında anlamlı bir ilişki bulunmamıştır. Mesleki tükenmişliğin kişisel başarı boyutu ile öğretmen öz-yeterlik inançlarının akademik öz-yeterlik, mesleki öz-yeterlik, sosyal öz-yeterlik, entelektüel öz-yeterlik boyutları ve toplam öz-yeterlikleri arasında ise pozitif yönde anlamlı bir ilişki bulunmuştur.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
34

KILIÇ, Mehmet Yaşar. "Determining the Relationship Between Teacher Candidates' Academic Self-Efficacy Levels and Professional Self-Esteem." Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, March 3, 2022. http://dx.doi.org/10.32709/akusosbil.942422.

Full text
Abstract:
Bu araştırmanın amacı öğretmen adaylarının akademik öz yeterlik düzeyleri ile mesleki benlik saygıları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Araştırma ilişkisel tarama modeline uygun olarak yürütülmüştür. Çalışma grubu toplam 370 katılımcıdan oluşmaktadır. Araştırma sonucunda öğretmen adaylarının akademik öz yeterlik düzeylerinin “orta düzeyde yeterli” ve mesleki benlik saygılarının “yeterli” düzeyde olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca katılımcıların akademik öz yeterliklerinin ve mesleki benlik saygılarının cinsiyetlerine göre anlamlı olarak farklılaşmadığı, sınıf düzeylerine göre ise anlamlı olarak farklılaştığı sonucuna ulaşılmıştır. Yapılan korelasyon analizi sonucunda katılımcıların “akademik öz yeterlikleri” ve “mesleki benlik saygıları” arasında “orta” düzeyde ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bunun yanı sıra katılımcıların akademik öz yeterlikleri ile mesleki benlik saygısı ölçeğinin “mesleki kabul”, “mesleğin değeri” ve “mesleğin işlevselliğine inanç” alt boyutları arasında “orta” düzeyde ilişki olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Son olarak öğretmen adaylarının akademik öz yeterliklerinin mesleki benlik saygılarını anlamlı olarak yordadığı bulgusuna ulaşılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
35

KURUM, Merve, Murat İNCE, and Cevat EKER. "SINIF ÖĞRETMENLERİNİN AKADEMİK İYİMSERLİKLERİ VE MESLEKİ ÖZ YETERLİK ALGILARI ARASINDAKİ İLİŞKİ*." International Journal Of Turkish Literature Culture Education, June 11, 2023. http://dx.doi.org/10.7884/teke.1360038.

Full text
Abstract:
Bu araştırmanın amacı, sınıf öğretmenlerinin akademik iyimserlikleri ile mesleki öz yeterlik algıları arasındaki ilişkinin çeşitli değişkenlere göre (cinsiyet, yaş, mesleki kıdem) incelemektir. Çalışma korelasyonel (ilişkisel) tarama ve nedensel karşılaştırma araştırmasıdır. Araştırma, 2021-2022 Eğitim Öğretim yılında Ankara-Etimesgut ilçesinde Millî Eğitim Bakanlığına bağlı resmi ilköğretim kurumlarındaki 374 sınıf öğretmeninden oluşmaktadır. Veri toplama aracı olarak “Kişisel Bilgiler Formu”, “Akademik İyimserlik Ölçeği”, “Öz Yeterlik Ölçeği” kullanılmıştır. Veri analizinde frekans, yüzde, aritmetik ortalama, bağımsız gruplar t testi, tek yönlü varyans analizi, korelasyon ve regresyon analizi kullanılmıştır. Akademik iyimserlik ve mesleki öz yeterlik puan ortalamalarında cinsiyet, yaş, mesleki kıdeme göre anlamlı farklılık görülmediği sonucuna ulaşılmıştır. Akademik iyimserlik düzeyleri ile mesleki öz yeterlik algıları arasında pozitif, orta düzeyde, anlamlı ilişki olduğu görülmüştür. Akademik iyimserlik puanlarının mesleki öz yeterlik puanlarının %21’ini etkilediği sonucuna ulaşılmıştır. Akademik iyimserlik ve mesleki öz yeterlik algılarının gelişmesi, farklılıkların en aza indirilmesi için bilgi, beceri ve mesleki deneyimlerini paylaşabilecekleri projelerin hayata geçirilmesi önerilmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
36

SATILMIŞ, Nuray. "SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ ÖĞRENCİLERİNİN AKADEMİK ÖZ-YETERLİK VE MESLEKİ KAYGILARININ İNCELENMESİ." Herkes için Spor ve Rekreasyon Dergisi, December 12, 2022. http://dx.doi.org/10.56639/jsar.1208608.

Full text
Abstract:
Araştırmanın amacı Spor Bilimleri Fakültesi Öğrencilerinin akademik öz-yeterlik ve mesleki kaygılarının incelenmesidir. Tarama modelinde gerçekleştirilen çalışmaya 50’si kadın ve 91’i erkek olmak üzere toplamda 141 Beden Eğitimi ve Spor Bölümü Öğrencisi katılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak ‘‘Akademik Öz-Yeterlik Ölçeği’’ ve ‘‘Öğretmen Adaylarına Yönelik Mesleki Kaygı Ölçeği’’ kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde SPSS Statistics 22.0 paket programı kullanılmıştır. Kadın öğrencilerin mesleki kaygı düzeyleri erkek öğrencilere kıyasla daha yüksek olduğu, akademik öz-yeterlik düzeylerinde ise cinsiyetlerine göre farklılık göstermediği tespit edilmiştir. Öğrencilerin akademik öz-yeterlik düzeyleri yaşlarına göre farklılık gösterdiği, ayrıca mesleki kaygı alt boyutlarında da ekonomik/sosyal merkezli mesleki kaygı düzeylerinde yaşlara göre istatistiki olarak anlamlı düzeyde farklılık olduğu görülmüştür. Diğer mesleki kaygı alt boyutlarının ise yaşa göre farklılık göstermemektedir. Öğrencilerin mesleki kaygı düzeyi alt boyutlarından “atanma merkezli kaygı” düzeylerinde genel akademik not ortalamalarına göre anlamlı düzeyde farklılık tespit edilirken, akademik-öz yeterlik ve diğer mesleki kaygı düzeyi alt faktörlerinde genel akademik not ortalamalarına göre farklılık bulunmamıştır. Araştırmamız sonucunda öğrencilerin öz-yeterlik düzeyleri ile ekonomik/sosyal merkezli kaygı, meslektaş ve veli merkezli kaygı ve uyum merkezli kaygı düzeyleri arasında ilişki saptanmazken görev merkezli kaygı, öğrenci iletişim/merkezli kaygı, kişisel gelişim merkezli kaygı, atanma merkezli kaygı ve okul yönetimi merkezli kaygı düzeyleri arasında negatif yönlü ilişkiler saptanmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
37

GÖKBULUT, Bayram, and Feyza GÜRTEPE. "EXAMINING THE RELATIONSHIP BETWEEN TEACHERS' LEVEL OF PROFESSIONAL COMMITMENT AND PERCEPTIONS OF TECHNOLOGY INTEGRATION SELF-EFFICACY." Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi, September 22, 2023. http://dx.doi.org/10.20296/tsadergisi.1242227.

Full text
Abstract:
Öğretmenlerin mesleki adanmışlık düzeyi ile teknoloji entegrasyonuna yönelik öz-yeterlik algısı arasındaki ilişkinin araştırıldığı bu çalışmada “Öğretmenlik Mesleğine Adanmışlık Ölçeği” ve “Teknoloji Entegrasyonuna Yönelik Öz-yeterlik Algısı Ölçeği” kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu MEB’e bağlı resmi kurumlarda görev yapmakta olan 192 öğretmen oluşturmaktadır. Betimsel nitelikli araştırmada ilişkisel ve nedensel tarama modelleri kullanılmıştır. Ölçeklerin uygulanması sonucu elde edilen veriler SPSS programına kaydedilmiş ve aritmetik ortalama ve standart sapma değerleri incelenmiştir. Araştırmanın alt problemlerine ilişkin analizler öncesi verilerin normal dağılım gösterdiğini tespit etmek amacıyla Kolmogrov-Smirnov testi ve basıklık katsayıları kullanılmış ve parametrik istatistiklerden t testi ve ANOVA uygulanmıştır. Anovada gruplar arasındaki farklılaşmanın kaynağının belirlenmesi amacıyla LSD testi kullanılmıştır. Öğretmenlerin teknoloji entegrasyonuna yönelik öz-yeterlik algıları ile mesleki adanmışlıkları arasındaki ilişkinin belirlenmesinde ise Pearson Momentler Çarpımı Korelasyonu kullanılmıştır. Araştırma sonucunda elde edilen veriler incelendiğinde öğretmenlerin teknoloji entegrasyonuna yönelik öz-yeterlik algılarının ve mesleki adanmışlık düzeyinin yüksek olduğu tespit edilmiştir. Teknoloji entegrasyonuna yönelik öz-yeterlik algılarında cinsiyet değişkeninde erkek öğretmenler, kıdem değişkeninde 16-20 yıl arası kıdeme sahip öğretmenler, görev yapılan kuruma göre ise ortaokullarda çalışan öğretmenler lehine anlamlı olarak farklılaştığı tespit edilmiştir. Öğrenim durumu ve branşa göre ise anlamlı bir farklılaşma saptanmamıştır. Mesleki adanmışlık düzeyinde ise değişkenlere göre anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Yapılan analizler sonucu mesleki adanmışlık arttıkça teknoloji entegrasyonuna yönelik öz-yeterlik algılarının da arttığı belirlenmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
38

HARMANDER DEMİREL, Duygu, and Gülhan ATASOY. "Beden Eğitimi ve Diğer Öğretmen Adaylarının Öğretmen Öz Yeterlik Algıları ile Mesleki Kaygıları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi." Necmettin Erbakan Universitesi Eregli Egitim Fakultesi, Necmettin Erbakan University, December 31, 2023. http://dx.doi.org/10.51119/ereegf.2023.54.

Full text
Abstract:
Beden eğitimi öğretmenliği bölümünde öğrenim görmekte olan öğretmen adayları ve farklı öğretmenlik bölümlerinde öğrenim görmekte olan öğretmen adaylarının öğretmen öz yeterlik algıları ile mesleki kaygıları arasındaki ilişkinin incelenmesini amaçlayan bu çalışmaya gönüllü olarak katılan çalışma grubunu, 2022-2023 eğitim ve öğretim yılında öğrenimine devam eden Aksaray Üniversitesi Eğitim Fakültesi öğretmen adayları ve Aksaray Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi beden eğitimi öğretmen adayları oluşturmaktadır. Çalışmaya Eğitim Fakültesi öğrencilerinden 331 öğretmen adayı ve Spor Bilimleri Fakültesinden toplam 116 beden eğitimi öğretmen adayı oluşturmaktadır. Araştırmada “Kişisel Bilgi Formu”nun yanı sıra; Öğretmen adaylarının mesleki kaygı düzeylerini belirlemek amacı ile Cabı, Yalçınalp (2013) “Öğretmen Adaylarına Yönelik Mesleki Kaygı Ölçeği” , Çapa, Çakıroğlu, Sarıkaya (2005) “Öğretmen Öz Yeterlik Ölçeği” veri toplama aracı olarak uygulanmıştır. Araştırmanın alt amaçları kapsamında betimsel istatistikler, t-testi, ANOVA’dan yararlanılmıştır. Elde edilen bulgulara göre öğretmen adaylarının öz yeterlik puanları ile gelir düzeyi değişkeni arasında anlamlı bir fark olduğu ortaya çıkarken öğretmen adaylarının mesleki kaygı puanları ile gelir durumu, cinsiyet, bölüm değişkenleri arasında anlamlı farklılıklar ortaya çıkmıştır. Öğretmen Öz Yeterlik Ölçeği puanlarının cinsiyet, yetişilen yer, yaş, sınıf, not ortalaması ve bölüm değişkenlerine göre istatistiksel olarak anlamlı farklılık göstermediği belirlenmiştir. Mesleki Kaygı Ölçeği Öğrenci/İletişim Merkezli Kaygı boyutu puanlarının bölüm değişkenine göre anlamlı düzeyde farklılaştığı görülmektedir. Beden eğitimi bölümünde eğitim gören katılımcıların Öğrenci/İletişim Merkezli Kaygı boyutu puanlarının diğer bölümlerde eğitim gören katılımcılardan daha yüksek olduğu görülmüştür. Beden eğitimi öğretmen adaylarının mesleki kaygı ve öğretmen öz yeterlik puanları arasında pozitif yönde korelasyon olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca öğretmen adaylarının öz yeterlik puanları ile mesleki kaygı puanları arasında da pozitif korelasyon olduğu belrlenmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
39

GÜNEY, İsmail, and Pelin METE. "ÖĞRETMENLERİN BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ÖZ YETERLİK ALGILARI İLE UZAKTAN EĞİTİME YÖNELİK TUTUMLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ." Trakya Eğitim Dergisi, November 17, 2021. http://dx.doi.org/10.24315/tred.976005.

Full text
Abstract:
Bu araştırmanın amacı, öğretmenlerin bilişim teknolojileri öz yeterlik algıları ile uzaktan eğitime yönelik tutumları arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, öğretmenlerin bilişim teknolojileri öz yeterlik algıları ile uzaktan eğitime yönelik tutumları arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki vardır. Bu durumda, öğretmenlerin bilişim teknolojileri öz yeterlik algıları arttıkça uzaktan eğitime yönelik tutumlarının da artacağı söylenebilir. Ayrıca öğretmenlerin bilişim teknolojileri öz yeterlik algılarının, uzaktan eğitime yönelik tutumlarının anlamlı yordayıcısı olduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Buna göre, öğretmenlerin uzaktan eğitime yönelik tutumlarında bilişim teknolojileri öz yeterlik algıları önemli bir rol oynamaktadır. Diğer alt problemler açısından değerlendirildiğinde, öğretmenlerin bilişim teknolojileri öz yeterlik algıları cinsiyet, mesleki kıdem ve katıldıkları hizmet içi eğitim türü değişkenlerine göre anlamlı farklılık gösterirken; görev yapılan eğitim kademesi ve hizmet içi eğitime katılım durumlarına göre anlamlı farklılık göstermemektedir. Öğretmenlerin uzaktan eğitime yönelik tutumlarının ise, mesleki kıdem, hizmet içi eğitime katılım durumu ve katıldıkları hizmet içi eğitim türüne göre anlamlı farklılık gösterdiği; görev yapılan eğitim kademesi değişkenine göre anlamlı farklılık göstermediği bulgularına ulaşılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
40

YİTMEZ, Buse Gizem, Dilara MOL, Duygu ALYEŞİL KABAKÇI, and Süha YILMAZ. "Investigate the Relationship between Mathematics Teachers' Computational Thinking and STEM Self-Efficacy." Dokuz Eylül Üniversitesi Buca Eğitim Fakültesi Dergisi, December 18, 2023. http://dx.doi.org/10.53444/deubefd.1350722.

Full text
Abstract:
Bu araştırmada matematik öğretmenlerinin bilgi işlemsel düşünme (BİD) ve STEM öz yeterliklerinin ve aralarındaki ilişkinin belirlenmesi ve öğrenim durumu, mesleki kıdem yılı, STEM deneyimine sahip olma değişkenlerine göre incelenmesi amaçlanmaktadır. Araştırmada nicel araştırma desenlerinden ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırma evrenini 2022-2023 yılında Türkiye’de görev yapmakta olan ilköğretim ve ortaöğretim matematik öğretmenleri oluşturmakta olup araştırma 340 matematik öğretmeni ile gerçekleştirilmiştir. Araştırma verileri “Demografik Bilgi Formu”, Özçınar &amp; Öztürk (2017) tarafından geliştirilen “Hesaplamalı düşünmenin öğretimine ilişkin öz yeterlik algısı ölçeği” ve Yaman (2020) tarafından geliştirilen “STEM sınıf içi uygulama öz yeterlik algı ölçeği” ile toplanmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistik, korelasyon analizi, ANOVA ve bağımsız örneklemler t-testi kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre, matematik öğretmenlerinin BİD öz yeterlikleri “algoritmik düşünmenin öğretimi” boyutunda düşük, diğer boyutlarda ise orta düzeyde iken, STEM öz yeterlikleri tüm boyutlarda yüksek düzeydedir. Ayrıca öğretmenlerin BİD ve STEM öz yeterlikleri arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir. Bununla birlikte matematik öğretmenlerinin BİD öz yeterlik puanları öğrenim durumu ve STEM deneyimine sahip olma durumuna göre farklılık gösterirken; mesleki kıdem yılına göre farklılık göstermemektedir. STEM öz yeterlik puanları ise öğrenim durumu ve mesleki kıdem yılına göre farklılık göstermezken; STEM deneyimine sahip olma durumuna göre farklılık göstermektedir. Buradan hareketle öğretmenlere BİD’in entegre edildiği uygulama ağırlıklı STEM hizmet içi eğitimlerin verilmesi ve bu konuda yapılacak çalışmalarda STEM ve BİD öz yeterlikleri arasındaki ilişkinin nedenleri daha derinlemesine incelenmesi önerilmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
41

Şentürk, Salih, and Bahadır Gülbahar. "Yabancı Dil Olarak Türkçe Öğretmenlerinin Mesleki Öz Yeterlikleri ile Sınıftaki Farklılıkları Yönetme Yeterlikleri Arasındaki İlişki (The Relationship Between Turkish as a Foreign Language Teacher s Professional Self -Competencies and Classroom Diversity Competencies)." Turk Turizm Arastirmalari Dergisi, February 10, 2023. http://dx.doi.org/10.26677/tr1010.2023.1180.

Full text
Abstract:
Bu çalışmada, öğretmenlerinin mesleki öz yeterlikleri ile sınıftaki farklılıkları yönetme yeterlikleri arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma, ilişkisel bir tarama çalışmasıdır. Çalışma evrenini, 2021-2022 Eğitim-Öğretim Yılı’nda Kırşehir İl Millî Eğitim Müdürlüğüne bağlı ortaokullarda görev yapan ve sınıflarındaki yabancı uyruklu öğrencilere Türkçe öğreten sınıf ve Türkçe öğretmenleri oluşturmaktadır. Örneklem, bu evrenden basit seçkisiz örnekleme yöntemiyle belirlenmiş 238 öğretmenden oluşmaktadır. Araştırmanın verileri, “Kişisel Bilgi Formu”, “Öğretmenlik Mesleğine Yönelik Öz Yeterlik İnancı Ölçeği” ve “Sınıftaki Farklılıklar İçin Öğretmen Yeterlikleri Ölçeği” kullanılarak toplanmıştır. Veriler, SPSS 25.0 paket programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırmada ulaşılan temel sonuçlar şu şekildedir: Öğretmenlerin mesleki yeterlik inançlarının “oldukça yeterli” düzeyinde olduğu belirlenmiştir. Öğretmenlerin sınıftaki farklılıklara ilişkin yeterlik algılarının “Güvenirim.” düzeyinde olduğu saptanmıştır. Öğretmenlerin mesleki öz yeterlikleri ile sınıftaki farklılıklara ilişkin yeterlikleri arasında orta düzeyde pozitif yönlü bir ilişki tespit edilmiştir. Bu çalışma, birinci yazarın ikinci yazar danışmanlığında hazırladığı aynı adlı tezden üretilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
42

ERCOŞKUN, Doğukan, and Nimet Remziye ERGÜL. "Examining The Relationship Between Science Teachers' Attitudes Towards Distance Education And Their Science Teaching Self-Efficacy Beliefs." Milli Eğitim Dergisi, August 2, 2023. http://dx.doi.org/10.37669/milliegitim.1163463.

Full text
Abstract:
Bu çalışmada, fen bilimleri öğretmenlerinin uzaktan eğitime karşı tutumları ile fen öğretimi öz yeterlik inançları arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Bu amaca yönelik olarak nicel araştırma yöntemlerinden tarama desenin ilişkisel tarama modeli kullanılmıştır. Çalışmaya, 2020-2021 eğitim-öğretim yılında Bursa il merkezi ve ilçelerinde resmi ve özel ortaokulda görev yapan 330 fen bilimleri öğretmeni katılmıştır. Veri toplama aracı olarak “Kişisel Bilgi Formu”, “Uzaktan Eğitim Tutum Ölçeği” ve “Fen Bilimleri Öğretimi Öz Yeterlik Ölçeği” kullanılmıştır ve veri toplama araçlarından elde edilen nicel veriler SPSS-26 paket programı ile analiz edilmiştir. Analizler sonucunda elde edilen bulgular ışığında, fen bilimleri öğretmenlerinin uzaktan eğitime yönelik tutum düzeyleri orta düzeyin üzerinde gözlemlenirken eğitim durumu ve mesleki kıdem değişkenlerine göre uzaktan eğitime karşı tutum puanları arasında anlamlı bir farklılık bulunmamıştır. Fen bilimleri öğretmenlerinin “Fen Öğretimi Öz Yeterlik Ölçeği” ne vermiş oldukları yanıtlar analiz edildiğinde ise fen öğretimi öz yeterlik düzeyleri orta düzeyin üstünde gözlemlenmiştir. Öğretmenlerin fen öğretimi öz yeterlik düzeyleri ile eğitim durumu ve mesleki kıdem değişkenleri arasında ise anlamlı farklar vardır. Yapılan analizler neticesinde fen bilimleri öğretmenlerinin uzaktan eğitime karşı tutum düzeyleri ile fen öğretimi öz yeterlikleri arasında pozitif yönde anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
43

Erkan, İlknur, and Turgay Şirin. "Öğretmen Adaylarının Enneagram Kişilik Tipleri ile Sınıf Yönetimi Öz-Yeterlik İnançları Arasındaki İlişki." İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi, September 19, 2024. http://dx.doi.org/10.15869/itobiad.1379771.

Full text
Abstract:
Bu araştırma, öğretmen adaylarının enneagram kişilik tipleri ile sınıf yönetimi öz yeterlik inançları arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın örneklemini 2019-2020 eğitim öğretim yılında İstanbul ili Küçükçekmece ilçesinde uygun örneklem yoluyla seçilen İstanbul Sabahattin Zaim Üniversitesindeki farklı bölüm ve sınıflardan basit seçkisiz örnekleme yöntemi ile ulaşılan 17-50 yaş aralığında 412’si kadın; 101’i erkek, toplam 513 öğretmen adayı oluşturmaktadır. Araştırmada veriler “Sınıf Yönetimi Öz Yeterlik İnançları Ölçeği” (SYÖİÖ), “Enneagram Türkiye Kişilik Envanteri” (ETKE) ve “Demografik Bilgi Formu” ile toplanmıştır. Verilerin analizi SPSS 25 paket programı ile yapılmış, verilerin çözümlenmesinde; aritmetik ortalama, standart sapma, yüzde, frekans, minimum ve maksimum değerler gibi betimsel istatistik analizleri ve Kruskal Wallis-H Testi kullanılmıştır. Analizler neticesinde Sınıf Yönetimi Öz Yeterlik İnançları toplam puanının ve Sonuç Beklentisi alt boyut puanının kişilik tiplerine göre istatistiksel olarak tip 5 lehine anlamlı düzeyde farklılaştığı belirlenmiştir. Öğretmen adaylarından Tip 5 olanların sınıf yönetimi öz yeterlik inançları, Tip 9 olan öğretmen adaylarından daha yüksek tespit edilmiştir. Sonuç beklentisi alt boyutunda ise Tip 4 ve Tip 5 öğretmen adayları arasında Sınıf Yönetimi Öz Yeterlik İnançları toplam puanında olduğu gibi Tip 5 lehine anlamlı farklılık bulunmuştur. Bulgular neticesinde öğretmen adaylarının mesleğe başlamadan önce kişisel farkındalıklarının ve mesleki öz-yeterlik inançlarının gelişmesinde Enneagram Kişilik Modeli’nin kullanılabileceği önerilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
44

TÜRKER, Yunus Vehbi, and Aynur YILMAZ. "THE RELATIONSHIP BETWEEN ZEST FOR WORK SELF-EFFICACY AND BURNOUT OF CHESS ARBITERS: A MIXED RESEARCH." Ankara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu SPORMETRE Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, December 12, 2023, 35–52. http://dx.doi.org/10.33689/spormetre.1299253.

Full text
Abstract:
Araştırmanın amacı, satranç hakemlerinin mesleki haz, öz yeterlik ve tükenmişlikleri arasındaki ilişkinin incelenmesidir. Araştırmada açımlayıcı sıralı desen kullanılmıştır. Araştırmada iki farklı çalışma grubu kullanılmıştır. Nicel bölümde Karadeniz Bölgesi’nde yer alan ve 18 ilde aktif görev yapan 291 hakem gönüllülük esasına göre belirlenmiştir. Nitel bölüme ise ölçüt örnekleme yöntemi ile 9 kişi katılmıştır. Nicel kısımda kişisel bilgi formu, Hakemler İçin Mesleki Haz Ölçeği, Hakem Öz Yeterlik Ölçeği ve Tükenmişlik Ölçeği kullanılmıştır. Nitel kısımda ise, kişisel bilgi formunun yanında yarı yapılandırılmış görüşme soruları kullanılmıştır. Nicel veriler için betimsel analizler gerçekleştirilmiştir. Veri analizinde betimsel istatistikler, ANOVA, Pearson Correlation testi ile çoklu regresyon analizi kullanılmıştır. Nitel veriler için içerik analizi yapılmıştır. Araştırmada satranç hakemlerinin mesleki haz, öz yeterlikleri yüksek, tükenmişlikleri düşük çıkmıştır. Ölçek puanları cinsiyet, eğitim durumuna göre farklılık göstermezken; hakem öz yeterliği puan ortalaması hizmet yılına göre farklılık göstermiştir. Yine hakem öz yeterliliği il hakemi aday hakemden, ulusal hakem/uluslararası hakem (FIDE arbiter) ise hem aday hem de il hakeminden daha yüksek olduğu saptanmıştır. Nitel bulgularda ise satranç hakemlerinin mesleki hazlarının iyi olduğunu, mesleki olarak yeterliklerinin iyi olduğu ancak bazı problemlerle karşı karşıya kaldıklarını ve tükenmişlik açısından fazla sorun yaşamadıkları saptanmıştır. Sonuç olarak satranç hakemlerinin mesleki haz ve öz yeterlikleri arttığında tükenmişlikleri azaldığı tespit edilmiştir. Bu bağlamda hakemlerin mesleki haz ve öz yeterlikleri yüksek tutulmalı, tükenmişliğe yol açabilecek durumlar ortadan kaldırılmalıdır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
45

SARAÇLAR, Arzu, Şükrü ADA, and Hale GÖNENÇ. "Öğretmenlerin Yaşam Doyumları ile Özyeterlik İnançları Arası İlişki." Iğdır Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, October 9, 2022. http://dx.doi.org/10.54600/igdirsosbilder.1129599.

Full text
Abstract:
Öğretmenlik öğrencilerle duygusal bir ilişki sağlar. Öğretim yoluyla öğrencilerde bilişsel, duyusal anlamda gelişim ve dönüşüme sebep olur. Kendi içinde yetersiz, güvensiz hisseden bir öğretmenin çevresine fayda sağlaması beklenemez. Pozitif, kendine güvenen yaptığı işten zevk alan bir öğretmen çevresine enerji saçacaktır ve öğrencilerini de pozitif yönde etkileyecektir.Bu çalışmada 2021-2022 eğitim yılında Bursada görev yapan 127 öğretmenin yaşam doyum algısı ile özyeterlik inançları arasındaki ilişki incelenmektedir. Analiz için, İ.Çolak ve arkadaşları tarafından geliştirilen Öğretmen Özyeterlik İnancı Ölçeği kullanılmıştır. Toplanan verilerin ortalamaları alınmış aralarındaki farkları belirlemek amacı ile tek yönlü Anova ve bağımsız örneklem T-Testinden yararlanılmış. Grup içi anlamlı farklıların belirlenmesinde ise Tukey testi kullanılmıştır. Araştırma sonucunda öğretmenlerin yaşam doyumu ile öz-yeterlik algıları arasında doğrusal yönlü bir ilişki olduğu sonucu ortaya çıkmaktadır. Ayrıca Akademik ve Mesleki Öz-yeterlik boyutunda yaş grupları arasında artan yaşa bağlı olarak öz-yeterlik algısının arttığı , benzer şekilde Akademik öz-yeterlik algısının da artan mesleki kıdeme paralel olarak artış gösterdiği sonucuna ulaşılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
46

GAZİOĞLU, Fatma, Hüseyin ATEŞ, and Abdullah AYDIN. "ÖĞRETMENLERİN FEN EĞİTİMİNE YÖNELİK ÖZ-YETERLİK İNANÇLARININ İNCELENMESİ." Eğitim Bilim ve Araştırma Dergisi, June 6, 2023. http://dx.doi.org/10.54637/ebad.1279833.

Full text
Abstract:
Bu araştırmanın amacı öğretmenlerin Fen eğitimine yönelik öz-yeterlik inançlarını farklı değişkenler yönünden araştırarak öğretmen öz-yeterlik inanç seviyelerini belirlemektir. Araştırmada nicel araştırma yöntemi olan tarama yöntemi kullanılmıştır. Çalışmaya 2021-2022 eğitim öğretim dönemi Şanlıurfa ilinin Siverek ilçesindeki ilkokul, ortaokul ve Anadolu lisesinde görev yapan 306 öğretmen katılmıştır. Veriler Enochs ve Riggs tarafınca 1990 yılında ilerletilen “Fen Bilimlerine Yönelik Öz-Yeterlik İnanç Ölçeği” ile toparlanmıştır. Anketin Türkçe uyarlaması Bıkmaz (2004) tarafından yapılmıştır. Çalışma sonucunda ulaşılan bulguların SPSS 22 programı ile gerekli analizleri yapılmıştır. Veri analizinde betimsel analiz, bağımsız örneklemler t testi analizi ve tek yönlü MANOVA incelemesinden yararlanılmıştır. Çalışma sonucu ulaşılan verilere bakarak, öğretmenlerin fen eğitimine yönelik öz yeterlik inanç seviyeleri yüksek çıkmıştır. Ayrıca Fen Bilimlerine Yönelik Öz-Yeterlik İnanç Ölçeğinin branş değişkeni açısından anlamlı farklılık görülürken, cinsiyet, mesleki kıdem yılı, hizmet içi eğitim durumu gibi değişkenlerin öğretmenlerin fen eğitimine yönelik öz-yeterlik inanç seviyeleri üzerinde etkisinin olmadığı neticesine varılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
47

AKER, Sema, and Yasemin AYDIN KARTAL. "The Effects of Online Learning Environments on Midwifery Students' Professional Belonging and Sel Efficacy Proficiency Levels." Uluslararası Temel Eğitim Çalışmaları Dergisi, October 25, 2023. http://dx.doi.org/10.59062/ijpes.1372224.

Full text
Abstract:
Bu çalışma, çevrim içi öğrenme ortamlarının ebelik öğrencilerinin mesleki aidiyet ve öz etkililik-yeterlik düzeylerine etkisinin belirlenmesi amacıyla yürütülmüştür. Tanımlayıcı ve korelasyonel desende yürütülen araştırmanın örneklemini 2021-2022 eğitim öğretim yılında bir kamu üniversitesi Ebelik bölümü 1.,2., 3. ve 4. sınıfta öğrenim gören 218 öğrenci oluşturmuştur (Katılım oranı %71). Veriler; “Tanıtıcı Bilgi Formu”, “Ebelik Aidiyet Ölçeği (EAÖ)” ve “Öz Etkililik-Yeterlik Ölçeği (ÖEYÖ)” ile toplanmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler, Mann Whitney U ve Kruskal Wallis Testi kullanılmıştır. Araştırmaya katılan ebelik öğrencilerinin yaş ortalaması 21,01±1,66 olduğu ve %75,9’nun ebelik mesleğini isteyerek tercih ettiği belirlendi. Çevrim içi öğrenme ortamlarını, teorik eğitimde yeterli bulan öğrencilerin oranı %23,6 iken uygulamalı eğitimde ise yalnızca %7,9 olarak saptandı. Çevrim içi öğrenme ortamların avantajlarını çoğunlukla öğrencilerin %83,9’u sürekli eğitim imkânı sağlama, %72,9’u eğitimde fırsat eşitliği, %71,6’sı yer ve zaman bağımsızlığı olarak belirtilirken; dezavantajlarını ise %78,7’si uygulama eğitimlerinin etkin yürütülememesi, %77,7’si yeterli etkileşimin olmaması ve %68,1’i ise teknolojik yetersizlik olarak belirtmiştir. Katılımcıların EAÖ puan ortalaması 86,33±15,29 iken, ÖEYÖ puan ortalaması 83,37±12,28 olarak bulunmuştur. Çevrim içi öğrenmeden memnuniyet düzeyi ve sınıf değişkeninin EAÖ, ÖEYÖ ölçek puanları anlamlı olarak etkilemezken, bölümü isteyerek tercih etme, akademik başarı durumu değişkeninin ölçek puan ortalamalarını anlamlı olarak farklılaştırdığı tespit edildi. Ayrıca, öğrencilerin ebelik aidiyetleri arttıkça öz etkililik-yeterlik düzeyleri pozitif yönde anlamlı olarak arttığı belirlenmiştir. Çalışma bulguları doğrultusunda, Covid-19 pandemisi nedeniyle çevrim içi öğrenmeyi deneyimleyen öğrencilerin öz etkililik-yeterlik ve mesleki aidiyetlerinin orta düzeyde olduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin öz etkililik-yeterlik ve mesleki aidiyetlerini etkileyen faktörlerin de göz önünde bulundurularak etkili uzaktan eğitim stratejilerinin geliştirilmesi önerilmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
48

OKUYUCU, Selçuk, and Murat AYGÜN. "Beden Eğitimi ve Spor Öğretmenlerinin Öz Yeterlik İnancı ile Örgütsel Bağlılıkları Arasındaki İlişkinin İncelenmesi." CBÜ Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, June 21, 2023, 324–37. http://dx.doi.org/10.33459/cbubesbd.1263883.

Full text
Abstract:
Bu araştırmada, beden eğitimi ve spor öğretmenlerinin öz yeterlik inancı ile örgütsel bağlılıkları arasındaki ilişkinin incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma grubunu, Erzurum ilinde görev yapan 200 beden eğitimi ve spor öğretmeni oluşturmuştur. Araştırma kapsamında, araştırmacılar tarafından oluşturulmuş kişisel bilgi formu, öğretmenlerin öz yeterlik inançlarını ölçmek amacıyla “Öğretmenlerin Öz Yeterlik İnancı Ölçeği” ve öğretmenlerin örgütsel bağlılıklarını tespit etmek için “Öğretmenlerin Örgütsel Bağlılık Ölçeği” kullanılmıştır. Ölçeklerin çarpıklık ve basıklık değerleri incelenerek normal dağılım gösterip göstermediği değerlendirilmiş, öz yeterlik inancı ölçeğinden elde edilen toplam puan ve alt boyutlarından alınan puanlar ile örgütsel bağlılık ölçeğinden alınan toplam puan arasındaki ilişkinin incelenmesi için Pearson Korelasyon analizinden yararlanılmıştır. Katılımcıların demografik özelliklerine göre örgütsel bağlılıkları ile öz yeterlik inançlarının farklılaşıp farklılaşmadığını belirleyebilmek üzere T-test ve ANOVA analizi uygulanmış ve farkın hangi gruplardan kaynaklandığını tespit edebilmek için Games-Howell post-hoc testinden yararlanılmıştır. Öğretmenlerin öz yeterlik inancı ile örgütsel bağlılıkları arasında düşük düzeyde bir ilişki olduğu tespit edilmiş ve bu sonucun ortaya çıkmasında sporun doğası gereği kişisel kazanımların ve mesleki deneyimin etken olduğu düşünülmüştür.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
49

OCAK, Gürbüz, Cenk ADALIOĞLU, and Ramazan YURTSEVEN. "Özel Eğitim Öğretmenlerinin Öz yeterlilik Algıları ile Motivasyon Düzeyleri Arasındaki İlişkinin İncelenmesi." Kırklareli Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, June 30, 2023. http://dx.doi.org/10.47140/kusbder.1245023.

Full text
Abstract:
Bu araştırmanda, özel eğitim öğretmenlerinin öz yeterlilik algıları ile motivasyon düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemek amaçlanmıştır. İlişkisel tarama modelinde olan araştırmanın örneklemine 360 öğretmen dâhil edilmiştir. Veriler, “Öğretmen Öz yeterlik İnancı Ölçeği” ve “Öğretmen Mesleki Motivasyon Ölçeği” aracılığı ile toplanmış ve analiz edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre, katılımcıların öz-yeterlik algıları; cinsiyet ve yaşa göre anlamlı olarak farklılaşmamakta, ancak özel eğitim mezunu olma durumuna göre farklılaşmaktadır. Motivasyon düzeyleri ise incelenen bu değişkenler açısından anlamlı farklılık göstermemiştir. Katılımcıların öz yeterlik algıları ve alt boyutları motivasyon düzeylerine göre anlamlı olarak farklılaşmaktadır. Katılımcıların öz-yeterlik algılarında; motivasyon ve yaşın, motivasyon ve özel eğitim mezunu olmanın ortak etkisinin olduğu; motivasyon ve cinsiyetin ise ortak etkisinin olmadığı bulunmuştur. Katılımcıların öz yeterlilik algıları ve motivasyon düzeyleri arasında, pozitif yönlü ve düşük bir ilişki olduğu, öz yeterlilik algılarının motivasyon düzeyi üzerinde anlamlı bir yordayıcı olduğu bulunmuştur.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
50

ÖTKEN, Şule. "TALIS 2018 de Öğretmenlerin Mesleki Doyumu ve Öz-yeterliği Arasındaki İlişkinin İncelenmesi." Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi Dergisi, October 29, 2023. http://dx.doi.org/10.38151/akef.2023.114.

Full text
Abstract:
Günümüzde gelişen ve gelişmekte olan ülkeler, eğitim sistemlerinin ve bu sistemde yer alan öğretmenlerin niteliğini artırmak için bazı kuruluşlar tarafından yapılan araştırmalara katılmaktadır. Bu araştırmalardan birisi Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü tarafından yapılan TALIS- Uluslararası Öğretme ve Öğrenme Anketidir. TALIS araştırması, katılan ülkelere eğitim politikası geliştirme ve değiştirme anlamında önemli bir yol göstericidir. Bu çalışmanın amacı TALIS 2018 öğretmen anketinde yer alan öğretmenlerin mesleki doyumu ve öz-yeterliği arasındaki ilişkiyi saptayarak incelemektir. Bu amaç kapsamında TALIS 2018 öğretmen anketinde yer alan mesleki doyum ve öz-yeterlik boyutlarına ait ölçek maddeleri analize dahil edilmiştir. Araştırmaya TALIS çalışmasının Türkiye örnekleminde yer alan 3952 öğretmen katılmıştır. Bu çalışma ilişkisel araştırma modelinde tasarlanmıştır. Ayrıca verilerin çözümlemesinde değişkenler arasındaki ilişkileri tespit etmek için korelasyon analizi yöntemi kullanılmıştır. Bununla birlikte mesleki doyum ve öz-yeterlik değişkenlerinin cinsiyete göre anlamlı olarak değişip değişmediğini belirlemek amacıyla bağımsız örneklemler için t testi kullanılmıştır. Araştırma kapsamında elde edilen bulgulara göre öğretmenlerin öz-yeterliği ve mesleki doyumu arasında pozitif yönlü anlamlı bir ilişki bulunmaktadır. Ayrıca araştırma kapsamında yapılan bağımsız örneklemler için t testi sonucunda öğretmenlerin mesleki doyumu cinsiyete göre anlamlı olarak değişmektedir. Öte yandan öğretmenlerin öz-yeterliği, yapılan bağımsız örneklemler için t testi sonucunda cinsiyete göre anlamlı olarak değişmemektedir. Söz konusu araştırmada elde edilen bulgular ilgili alanyazın ışığında tartışılarak daha sonra yapılacak araştırmalar için önerilerde bulunulmuştur.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!

To the bibliography