Academic literature on the topic 'Meslekler'

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the lists of relevant articles, books, theses, conference reports, and other scholarly sources on the topic 'Meslekler.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Journal articles on the topic "Meslekler"

1

AKSU, Barış, and Benan YÜCEBALKAN. "POTANSİYEL YEŞİL YAKALILARIN YEŞİL FARKINDALIKLARINA YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA." Business & Management Studies: An International Journal 8, no. 4 (December 10, 2020): 857–74. http://dx.doi.org/10.15295/bmij.v8i4.1602.

Full text
Abstract:
Sanayi toplumu ve sonrasında mavi yakalı ve beyaz yakalı meslekler ağırlıkta iken, günümüzde bu mesleklerin yanında yeşil yakalı olarak adlandırılan meslekler istihdamda önem kazanmaktadır. Yeşil işler ya da yeşil yakalı meslekler, “Gelecekte dünya ekosistemine zararlı olabilecek faaliyetlerden kaçınarak, çevre kalitesini koruyan ve yükselten işler” olarak tanımlanmaktadır. Yeşil işler aynı zamanda, “İşgücüne verimli çalışma ortamları sunan, haklarına duyarlı, kararlara katılım ile yeterli gelir olanakları sağlayan, sosyal koruma sağlayan işler”dir. Yeşil yakalı çalışanlar endüstrinin tüm sektörlerinde hizmet vermektedir. Bu bağlamda gerçekleştirilen çalışmanın amacı, üniversite öğrencilerinden oluşan gelecekteki potansiyel yeşil yakalı çalışanların ve liderlerin çevresel duyarlılık ve farkındalık düzeylerinin tespiti olarak belirlenmiştir. Çalışmanın sonunda katılımcıların genel çevre bilinç oranı ortalaması %65,3±%11,7 olarak elde edilmiştir. Bununla birlikte, “yeşil kampus (%23,8)”, “karbon ayak izi (%19,9)” ve “gri sular (%17,2)” konuları hakkında katılımcıların çok az farkındalığa sahip olduğu bulgusuna ulaşılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

ÇELİK, Havva, and Songül KEÇECİ KURT. "Professions of Muslim Men in the Hacıkoy District According to the Population Register dated 1845-1846." JOURNAL OF HISTORY AND FUTURE 8, no. 3 (September 30, 2022): 823–45. http://dx.doi.org/10.21551/jhf.1170117.

Full text
Abstract:
İnsanlık tarihi içerisinde birey yaşamını idame ettirmek için bulunduğu bölgenin coğrafi şartlarına, imkânlarına, toplumun sosyo kültürel özelliklerine göre birçok uğraş edinmiştir. Genel olarak bu uğraşlardan bazıları insan ve hayvan gücüne, el emeğine ve özellikle toplumun ihtiyaçlara göre şekillenmiştir. Zaman içerisinde uğraş veya iş dediğimiz ifadeler meslek kavramına dönüşmüştür. Günümüzde meslek; planlı bir yöntem ile bilgi ve becerilere dayalı, belli bir eğitimle elde edilen, insanlara faydalı mal üretmek, hizmet vermek ve maddi kazanç karşılığında yapılan iş olarak tanımlanmıştır. Ancak tarihi süreçte bazı yönlerden farklılık gösterdiği para kazanmak ifadesi ile birlikte değiş tokuş şeklinde bir sistemin olduğu da görülmektedir. Meslek geçmişte ve günümüzde var olan, gelecekte de var olmaya devam edecek bir kavramdır. Dolayısıyla toplumları sosyo ekonomik bağlamda değerlendirmek açısından meslekler hakkında bilgi sahibi olmak zorunlu hale gelmiştir. Osmanlı Devleti’nde yapılan ilk nüfus sayımlarında o dönemde icra edilen meslekler hakkında da bilgiler yer almaktadır. Bu çalışmada Sivas Vilayetinin Amasya Sancağına bağlı Hacıköy Kazâsına ait Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Osmanlı Arşivi Nüfus Defterleri fonunda 2198 numaralı müslim nüfus defteri üzerinden 19. yüzyılın ortalarında bölgede icra edilen meslekler tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışmanın temel kaynağını oluşturan 1845-1846 yılına ait bu defter Hacıköy’ün 4 mahalle ve 6 köyünün nüfus kayıtlarını kapsamaktadır. Okunamayan birkaç meslek haricinde bu mahalle ve köylerde birbirinden farklı 66 meslek çeşidinin olduğu görülmüştür. Aynı dönemde Osmanlı ülkesindeki Müslümanların icra ettiği mesleklere oranla önemli ölçüde çeşitlilik arz ettiği görülmektedir. Bu meslekler vasıtasıyla Hacıköy’ün ekonomik ve sosyal durumu ile ilgili de bilgiler edinilebilmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

BEKJAYEV, Tagandurdy. "MAHTUMKULU’NUN ŞİİRLERİNDEKİ KELİME SERVETİNİN DÖNEMİN HAYATINI YANSITMADAKİ ÖNEMİ: MESLEK ADLARI ÖRNEĞİNDE." Folklor Akademi Dergisi 5, no. 1 (April 23, 2022): 184–92. http://dx.doi.org/10.55666/folklor.1060677.

Full text
Abstract:
Türkmen dilinin tarihinin artaştırmada yazılı metinler, büyük önem taşımaktadır. XVIII. yüzyıl Türkmen dilinin bilimsel analizinde Mahtumkulu'nun şiirlerinin kelime dağarcığının ayrıcalığından bahsetmek gerekmektedir. Dilin yaşamla ilişkisi söz varlığı aracılığıyla ortaya çıkılmaktadır. Bu bakış açısından Mahtumkulu'nun şiirlerinin söz varlığı, o dönemin hayatını veyan etmede önemli bir kaynaktır. Mahtumkulu'nun şiirlerinde kullanılan her kelime, halkın tarihi, millî ve manevî durumu ile doğrudan bağlantısına dikkat çekmektedir. Büyük şairin şiirlerinin söz varlığının oluşturmada meslek sözlerinin de önemli bir yere sahiptir. Meslek sözleri şiirlerin diline millî ışık vermekte, insanımızın hayat özelliklerini anlatmakta çok önemlidir. Türkmen halkının tarihi ve psikolojisi ile yakından ilgilidir. Meslek Meslek sözlerinin araştırılmasının gerekliliğinin nedenlerinin biri de onların bazısının kullanıştan kalmaya yüz tutmasıdır. Bundan dolayı kayıp bolmaya yüz tutan meslek ile ilgili kelimelerin anlamlarının araştırılması, bu tür kelimelerin yeniden kullanılması dilbilimin önemli konularından biridir. Büyük Mahtumkulu’nun şiirleri kullanımdan kalan veya nadiren kullanılan meslek sözlerini günümüz ve gelecek nesillerimize aktarılması, onların anlamlarının açıklanması ve yeniden kullanılması açısından çok değerlidir. Mahtumkulu’nun şiirlerinde genellikle hayvancılık, tarım, askeri işler ve kutumculuk ile ilgili sözler denk gelmektedir. Bu meslekler Türkmen halkının tarihinde önemli bir rol oynamış, doğal koşulların ve yaşamın gereklerine göre giderek daha popüler hale gelmiştir. Türkmenistan topraklarında yaşayan halklar yukarıda belirtilen mesleklerle eski çağlardan beri uğraşmaktadırlar. Arkeologların araştırmaları sonucunda, güney Türkmenistan’da MÖ VI. binyılda toprak ekimi olduğunu bulmuşlardır. Ülkemiz sınılarında yapılan kazılar, çalışmaları/meslekleri hayvancılık, demircilik, çömlekçilik gibi mesleklerin çok eski çağlardan beri devam ettiğini kanıtlamaktadır. Meslek ne kadar geniş yayıldıkca, insanların hayatında o kadar derin yerleşip, bu meslek ve mesleklerle ilgili kelimeler dilin söz varlığında daha aktif hâle gelmektedir. Mahtumkulu’nun şiirlerinde bulunan meslek sözlerinin arasında askeri işler ve kuyumculuk ile ilgili kelimelerin yanı sıra o dönemin bilimsel ve dini kavramlarının sayısı da çoktur. Bunun nedeni, dönemin durumu, şairin kendi mesleği, onu çevreleyen sosyokültürel hayat ile açıklanabilir. Mahtumkulu’nun şiirlerinin dilbilimsel çalışması, dil biliminin yeni alanı olan hayatı dilçiliğin (toplumdilbilim) Türkmen dilbilimi örneğinde gelişmesi için yeni imkanları oluşturmaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

KARS, Fatih, and Metin ÖZKUL. "Yaşam Tarzı Göstergesi Olarak Meslekler." Sosyolojik Bağlam Dergisi 2, April 2021 (April 15, 2021): 37–63. http://dx.doi.org/10.52108/2757-5942.2.1.3.

Full text
Abstract:
The aim of this study is to inquire how the relationships created by individuals from various professions for the purpose of performing the profession affect their lifestyles. In this direction, firstly, the characteristics of the social environment in which the individuals, who are the representatives of various occupations, have grown up and the effect of this environment on the choice of occupation have been tried to be described. Secondly, it was tried to be determined the existence of a lifestyle specific to the members of the occupational category through the behaviors, relationships and interactions required by the profession. Finally, the possible existence of an interaction between the lifestyle of occupational members and selected variables related to their social environment and occupations was tried to be analyzed. The field data of the study was gathered interviewing face to face, via a question form which consisted of structured and semi-structured questions intending for a sample of 384 people determined at 95% confidence level over individuals in various occupational groups in the city center of Isparta. These data were categorized into various statistical categories in the light of the information in the related literature and were tried to be analyzed applying the significance test (X2). One of the most significant general results of modernization is the differentiation of the groups that constitute societies regarding various variables. One of these differentiations, also referred to as multiculturalism, is occupational groupings. This study is considered significant in terms of revealing whether social groups that differ through professional preferences form a unique lifestyle or not. As a result of the findings obtained in the study, it was detected that the occupations learned by traditional methods and the groups of professional occupations acquired through education differ in terms of their lifestyles. While members of traditional professions have less lifestyle differentiation compared to the previous generation, professional occupational groups differ much more than previous generations to which they are connected in terms of their social origins. Professional occupation groups create distinctive lifestyles in the context of professional diversity in their own category, as well as differentiation in terms of social prestige, leisure time activities, family structures, consumption tendencies and approaches of evaluating their social environment, according to the members of the traditional profession.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

ATİK GÜRBÜZ, İncinur. "Osmanlı Edebî Metinlerinde Meslekler 1: Debbâğlar." Journal of Turkish Studies 13, Volume 13 Issue 5 (January 1, 2018): 55–78. http://dx.doi.org/10.7827/turkishstudies.12837.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Arıcı, Müstakim. "16. Yüzyıl Osmanlı Âlimi Taşköprizâde’de Meslekler ve Ekonomi." Turkish Journal of Business Ethics 12, no. 2 (February 2020): 203–13. http://dx.doi.org/10.12711/tjbe.2019.12.2.0026b.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

EBİRİ, Gülsün. "İZMİR YÖRESİNDEKİ OSMANLI DÖNEMİ MEZAR TAŞI KİTABELERİNDE MESLEK GRUPLARI." PEARSON JOURNAL 7, no. 22 (December 15, 2022): 29–44. http://dx.doi.org/10.46872/pearson.391.

Full text
Abstract:
Her nefsin mutlak karşılaşacağı son olan ölüm, insanoğlu üzerinde derin etkiler bırakmıştır. İslam inancında “ Her nefis ölümü tadacaktır. Sonra bize döndürüleceksiniz” ayetiyle belirtilen ölüm, bir geçiş olarak görülmektedir. Ölümü, terhis-i dünya ve asıl olana dönüş olarak gören Müslümanlar, İslam sanatında ölüm algısının somut bir yansıması olan mezar taşlarını yapmışlardır. Fâni dünyada bırakılan son iz olarak görülen mezar taşları, dönemin kültürel ve sosyal hayatına dair mesajlar içeren önemli eserlerdir. Küçük Menderes Havzası’ndaki İzmir yöresinde tarihe ışık tutacak önemli kaynaklar arasında Osmanlı mezar taşları da bulunmaktadır. Bu mezar taşları, sanatsal boyutunun yanında sosyal ve idari tarihi, edebiyat ve dil kullanımı, bölge demografisi, aile yapısı ve dönem hastalıkları hakkında da önemli bilgiler sunmaktadır. Ayrıca mezar taşı kitabelerinde tespit edilen bilgiler arasında meslekler de yer almaktadır. İncelenen İzmir yöresindeki Osmanlı dönemi mezar taşlarında Değirmenci, Demirci, Deveci, Emlakçı, Emlak Kâtibi, Hafız, Hatip, Hazinedar, İmam, Kasap, Kaymakam, Müderris, Naip, Semerci, Hattat, Nalband, Telgraf Müdürü, Bıçakçı, Eskici, Süvari, Çavuş, Gazancı, Keçeci, Mutaf vb. meslek grupları ile toplumda belli bir statüye sahip kişiler bulunmaktadır. Bu bildiri kapsamında İzmir yöresindeki Osmanlı dönemi mezar taşlarında meslekleri ifade eden kitabeler incelenerek, dönemin sosyal ve idari ortamında meslek grupları hakkında ilgili sonuçlara ulaşmak amaçlanmaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Sever, Melih, and Seyhan Özdemir. "Türkiye’de Mesleklerin Kirlilik Düzeyleri ve Türlerinin Sınıflandırılması." Journal of Humanity and Society (insan & toplum) 12, no. 3 (September 2022): 101–21. http://dx.doi.org/10.12658/m0663.

Full text
Abstract:
Bu çalışma, Türkiye’de kirli iş tanımını ve sınıflandırmasını yapmak ve literatüre kirli iş kavramını kazandırmak üzere yapılmıştır. İki aşamadan oluşan çalışmanın birinci aşamasında 321 kişiye online anket yoluyla ulaşılmıştır. Ankette Türkiye meslek sınıflandırması araştırmasında kullanılan meslekler düşük ve yüksek prestijli olarak ikiye ayrılmış, 36 farklı (kirli ve kirli olmayan) meslek katılımcılara sınıflandırması için iletilmiştir. Çalışma tasarımında kirli işler; sosyal, fiziksel, ahlaki ve kirli iş olmayan şeklinde ayrılmıştır. Katılımcılardan kirli işleri sınıflandırması istenmiştir. Tasarlanan kirli iş sınıflandırmalarının örneklem üzerinde çalışıp çalışmadığını tespit etmek için yapılan analizlerde sadece 17 meslek katılımcılar tarafından kirli olarak sınıflandırılmıştır. Çalışmanın ikinci aşamasında ilk aşamada kirli olarak sınıflandırılmayan meslekler tekrar 130 katılımcıya aynı yöntemle sorulmuş ve tek bir meslek haricinde sonuçların tekrar ettiği görülmüştür. Sonuçlar, hem fiziksel kirlilik türünde yüksek bir mutabakatı hem de ahlaki kir türünün bir mesleği kirleten ana faktörlerden biri olduğu konusunda bir fikir birliğini göstermektedir. Türkiye bağlamında sosyal kirli iş kavramının tam anlaşılamadığı veya kirli olarak algılanmadığı bulgular arasındadır. Çalışma ulusal literatüre kirli iş kavramını kazandırması ve kirli iş türlerine göre Türkiye’deki meslek sınıflandırmalarını gerçekleştirmesi açısından önemlidir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

ARSLAN, Ferhat, İlker Mümin ÇAĞLAR, and Cengiz GÜRBIYIK. "KÜLTÜREL MİRAS KAPSAMINDA KAYBOLMAYA YÜZ TUTMUŞ GELENEKSEL MESLEKLER: TURGUTLU ÖRNEĞİ." Studies of the Ottomon Domain 7, no. 13 (August 31, 2017): 211–47. http://dx.doi.org/10.19039/sotod.2017.72.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

INCE YENİLMEZ, Meltem, and Mehmet Hulusi DEMİR. "En Çok ve En Az Kazandıran Meslekler Analizi: Türkiye Örneği." Dokuz Eylul Universitesi Iktisadi ve Idari Bilimler Dergisi 32, no. 1 (July 13, 2017): 245–71. http://dx.doi.org/10.24988/deuiibf.2017321565.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
More sources

Books on the topic "Meslekler"

1

Bilgiç, Ziya. Ansiklopedik meslekler-ilmihali. İstanbul: Z. Bilgiç, 1989.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Atatürk Kültür, Dil, ve Tarih Yüksek Kurumu (Turkey), ed. Türkiye Selçukluları'nda meslekler. Ankara: Türk Tarih Kurumu Basımevi, 2000.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Kaybolan meslekler ve son ustalar. İstanbul: İstanbul Ticaret Odası, 2010.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Karakaş, Mehmet. Meslekler sosyolojisi açısından Türk polisinin mesleki profili. Afyon: T.C. Afyon Kocatepe Universitesi, 2003.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Meslekler göre aile yapısı: Karşılaştırmalı alan çalışması : Denizli örneği. Dışkapı, Ankara: Aziz Andaç, 2005.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Yılmaz, Gaye. Dünya Ticaret Örgütü politikaları: GATS, TRIPS ve meslekler : konferans, 18 Şubat 2003 Yıldız Sarayı Dış Karakol Binası. Beşiktaş, İstanbul: TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, 2003.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Yılmaz, Gaye. Dünya Ticaret Örgütü politikaları: GATS, TRIPS ve meslekler : konferans, 18 Şubat 2003 Yıldız Sarayı Dış Karakol Binası. Beşiktaş, İstanbul: TMMOB Mimarlar Odası İstanbul Büyükkent Şubesi, 2003.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Öngüt, Ömer. Dinleri Süleymancılık, i̇manları para, has huyları gasp, meslekleri de dilencilik olan, Süleymancıların içyüzü. 5th ed. İstanbul: Hakikat Neşriyat, 1994.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Collective. Meslekler. Parilti Yayinlari, 2012.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Evrard, Gaetan. Meslekler. Almidilli, 2016.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
More sources

Book chapters on the topic "Meslekler"

1

Işık, Erkan. "Meslekler: Bilgiler ve kuramsal çerçeve." In Kariyer gelişim kuramlarının kariyer danışmasına uygulanması, 62–89. Ankara:Pegem Akademi Yayıncılık, 2017. http://dx.doi.org/10.14527/9786053185741.03.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Eynur, Baybars Recep. "Kariyer ve Mesleki Konular, Ekonomi - Gelecekteki Meslekler (Trendler)." In Beden Eğitimi Egzersiz Bilimi ve Sporun Temelleri, 281–89. Ankara Pegem Akademi Yayıncılık, 2020. http://dx.doi.org/10.14527/9786257880497.12.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Gülhan, Filiz, and Fatma Şahin. "Fen-teknoloji-mühendislik-matematik entegrasyonunun (STEM) 5. sınıf öğrencilerinin kavramsal anlamalarına ve mesleklerle ilgili görüşlerine etkisi." In Eğitim bilimlerinde yenilikler ve nitelik arayışı, edited by Özcan Demirel and Serkan Dinçer, 283–302. Ankara: Pegem Akademi, 2016. http://dx.doi.org/10.14527/9786053183563.019.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Gülhan, Filiz, and Fatma Şahin. "Fen-teknoloji-mühendislik-matematik entegrasyonunun (STEM) 5. sınıf öğrencilerinin kavramsal anlamalarına ve mesleklerle ilgili görüşlerine etkisi." In Eğitim bilimlerinde yenilikler ve nitelik arayışı, edited by Özcan Demirel and Serkan Dinçer, 283–302. Ankara: Pegem Akademi, 2017. http://dx.doi.org/10.14527/9786053183563b2.019.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Öztemel, Ercan. "Yapay Zekâ ve İnsanlığın Geleceği." In Bilişim Teknolojileri ve İletişim: Birey ve Toplum Güvenliği, 75–90. Turkish Academy of Sciences, 2020. http://dx.doi.org/10.53478/tuba.2020.011.

Full text
Abstract:
Toplumsal değişim ve dönüşüm kaçınılmaz bir şekilde ve hızla devam etmektedir. Başta yapay zekâ olmak üzere teknolojik gelişmeler ışığında “Endüstri 3.0” toplumları, “Endüstri 4.0” toplumlarına doğru evrilmektedir. Birçok ülkede ve akademik camiada daha şimdiden bir sonraki dönüşüm olacak Endüstri 5.0 konuşulmaya başlamıştır. Her geçen gün hem yeni teknolojiler ortaya çıkmakta hem de bilinen teknolojilerde önemli gelişmeler söz konusu olabilmektedir. İnsanoğlu insansız sistemlerin yaygın olarak kullanıldığı bir dünyaya doğru durmak bilmeden adeta sürüklenmektedir. Kitabın bu bölümünde dijital dönüşüm ve onun temel dinamiklerine dikkat çekilerek özellikle yapay zekâ teknolojisinin bu dönüşüm sürecinde toplum üzerindeki etkisi değerlendirilmekte ve insanlığın geleceğini şekillendirmede yapay zekânın rolü tartışılmaktadır. Geçmişten geleceğe yaşanan değişim süreci irdelenerek, bu sürecin hızla ilerlemesinin nasıl yönetilmesi gerektiği konusunda önerilere yer verilmektedir. Yapay zekanın tarihi gelişmesindeki atlama taşlarına değinilmekte ve bu teknolojinin enformasyon teknolojileri ve robot bilimi ile birleşince toplumsal dönüşümün en önemli itici gücü olduğuna dikkatler çekilmektedir. Yapay zekanın, emek yoğun işlerin robotlara devredilmesi ve insansız fabrikaların yaşamın bir parçası olmasına yol açması, insansız araçların yaygınlaştırılmasında en önemli itici güç olması, bireylerin işlerini yürütürken onlara kişisel asistanlar olarak hizmet vermesi için olanaklar sunması, zeki şehir uygulamaları ile yaşamı kolaylaştırması, yeni mesleklerin ortaya çıkması için önemli bir yönlendirici teknoloji olması, sosyal medya uygulamaları ve toplumsal yönlendirmelerde kullanılabilecek bir araç haline gelmesi, imalat sektörü kadar artık, ticarette, finans dünyasında, sağlık ve askeri alanlarda etkisini göstermeye başlaması gibi konularda toplum üzerinde olumlu etkilerine karşılık, toplumun huzurunu kaçıracak robot uygulamalarının oluşması, mahremiyetin ortadan kalkması, siber saldırıların oluşması, istenmeyen bilgilerden kurtulamama, 7/24 hizmet sunma beklentisi oluşturma, bilgi hırsızlığının artması, fikri mülkiyet haklarının gasp edilmesini destekleyecek imkanlar sunması gibi konuları tetikleyici yönü ile negatif etkilerinin de olabileceği dile getirilmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles

Conference papers on the topic "Meslekler"

1

ÖZLÜ, Zeynel, and Enver DEMİR. "MİLLİ MÜCADELE SONRASINDA MİLLİ TARİH ŞUURU OLUŞTURMA ÇALIŞMALARINA BİR ÖRNEK: MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN TARİH ÖĞRETMENİ MEHMED TEVFİK BEY’İN CİHAN HARBİNDE TÜRKLER VE MEZİYETLERİ ADLI ESERİ (1928)." In 9. Uluslararası Atatürk Kongresi. Ankara: Atatürk Araştırma Merkezi Yayınları, 2021. http://dx.doi.org/10.51824/978-975-17-4794-5.93.

Full text
Abstract:
Milli Mücadelenin başarıyla sonuçlanmasının ardından inkılâp hareketlerine girişen Mustafa Kemal Atatürk’ün bu yöndeki en önemli çalışmalarından biri Türk toplumunda milli tarih yazımı ve milli tarih şuuru oluşturma çabasıdır. Çalışmamızda Milli mücadele sonrasında “Türk Milli Şuuru” nu oluşturmak amacıyla Mehmed Tevfik Bey tarafından kaleme alınan 1928 tarihli “Cihan Harbinde Türkler ve Meziyetleri” adlı eser hakkında bilgi verilecektir. Türk Tarihini ve kültürünü, İslamiyet ve Türklerin İslam dinine girişleri, Türk meşhurları ve eserleri, Türklerin ilim, medeniyet, insaniyet ve İslamiyet’e yaptıkları hizmetler ve Türklerin meziyetleri başlıkları altında tanıtan eserde; Türklerin İlk vatanı olan Orta Asya yaylasının sınırları, İslamiyet öncesinde Türklerin Çin ve Bizans Devletleriyle olan ilişkileri, giyiniş tarzları, silahları, ekonomik faaliyetleri (tarım, hayvancılık, ticaret), servetleri, aile hayatları, hukuk kuralları, itikat ettikleri kuvvetler (toprak, ağaç, su, ateş ve demir), en çok sevdikleri renkler (Vatanısarı, mavi, kırmızı, kara ve beyaz), İslam dinini kabul etmeden önce benimsedikleri inanışlar (Zerdüştlük, Şamanizm, Budizm, Nasturilik, Mani ve Hristiyanlık), diğer medeniyetlerle olan münasebetleri, birçok kültür ve mezhepleri benimsemelerine rağmen asıl olan lisanları Türkçe’yi kullanmaları, yine Türk olmalarına rağmen Arapça ve Acemce dilinde eserler vermeleri ve ilgili dönemlerde yetiştirilen meşhurlar (Mevlana Celaleddin-i Rumi-Mesnevi, Buhari-Sahih-i Buhari, Farabi-Kitab’ül musiki, İmam Gazali-İhya’ul-ulum, Yakut el HamaviMu’cemu’l Buldan, AhmedYesevi- Divan-ı Hikmet vb.), destanları (Ergenekon ve Oğuz), dini merasimleri ve eğlence kültürleri (mersiye, kopuz ve sagu) hakkında bilgi vermektedir. “İslamiyet ve Türkler” başlığı altında; Hazreti Ömer devrinde Türk-Arap ilişkileri, Emeviler ve Abbasiler döneminde Türkler, Türklerin bu dönemde kurdukları devletler (Tolunoğulları, Memlukler, İhşitler, Eyyubiler, Gazneliler, Bulgarlar, Peçenekler, Selçuklular, Akkoyunlular, Karakoyunlular, Osmanlılar) ve bu devletlerin meydana getirdikleri kültür eserleri, savaşları, yaptıkları meslekler (hattatlık, mücellitlik, müzehhiblik, silahçılık, saraçlık, dokumacılık, halıcılık, oymacılık, kakmacılık, çinicilik, mimarlık, askerlik, topçuluk, sedefçilik, çadırcılık, kılıç imali) hakkında bilgi verilmiştir. “Türklerin Hizmetleri” başlığı altında; Türklerin ilim, medeniyet, insaniyet ve İslamiyet’e yaptıkları önemli hizmetler (Abbasilerin bekasını taht-ı temine almaları, kavimler göçüne neden olmaları, hamaset ve şehametleriyle Çinlileri Çin Seddini yapmak zorunda bırakmaları, Avrupa’yı titreten Napolyon Bonapart’a ilk mağlubiyet acısını tattırmaları, muazzam toplar dökerek ve cihanı hayrette bırakacak bir şekilde gemileri karadan deryaya indirmek suretiyle İstanbul’u fethetmeleri, Bizans ordularını Marmara kıyılarına kadar sürüp Anadolu’da Türklüğü temelleştirmeleri, Avrupalı devletler tarafından istila edilmiş olan İstanbul’u ve Anavatanımız olan Anadolu’yu cihanı hayrette bırakacak surette kurtuluşa erdiren ve ardından Türkiye Cumhuriyeti’nin varlığını bütün cihana tanıtmaları vb.) anlatılmıştır. Son olarak “Türklerin Meziyetleri” başlığı altında ise; Türk ırkının başarılarla dolu bir geçmişinin olduğu, Türk ırkının gelenek ve göreneklerinin özellikle lisanlarının ebedi olduğu, Türkler ‘in dünyanın her tarafına dağılmış olmaları (Çin, Sibirya, Hindistan, İran, Irak, El-Cezire, Kafkasya, Suriye, Filistin, Kostantiniyye, Arabistan, Yemen, Mısır, Kuzey Afrika, Avrupa, Baltık, Finlandiya, İngiliz adaları) ve Türk ırkının dünyada mevcut milletler arasında ilmi kuvvet itibariyle en yüksek bir mevkide olduğundan bahsedilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!

To the bibliography