To see the other types of publications on this topic, follow the link: Meslekler.

Journal articles on the topic 'Meslekler'

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the top 50 journal articles for your research on the topic 'Meslekler.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Browse journal articles on a wide variety of disciplines and organise your bibliography correctly.

1

AKSU, Barış, and Benan YÜCEBALKAN. "POTANSİYEL YEŞİL YAKALILARIN YEŞİL FARKINDALIKLARINA YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA." Business & Management Studies: An International Journal 8, no. 4 (December 10, 2020): 857–74. http://dx.doi.org/10.15295/bmij.v8i4.1602.

Full text
Abstract:
Sanayi toplumu ve sonrasında mavi yakalı ve beyaz yakalı meslekler ağırlıkta iken, günümüzde bu mesleklerin yanında yeşil yakalı olarak adlandırılan meslekler istihdamda önem kazanmaktadır. Yeşil işler ya da yeşil yakalı meslekler, “Gelecekte dünya ekosistemine zararlı olabilecek faaliyetlerden kaçınarak, çevre kalitesini koruyan ve yükselten işler” olarak tanımlanmaktadır. Yeşil işler aynı zamanda, “İşgücüne verimli çalışma ortamları sunan, haklarına duyarlı, kararlara katılım ile yeterli gelir olanakları sağlayan, sosyal koruma sağlayan işler”dir. Yeşil yakalı çalışanlar endüstrinin tüm sektörlerinde hizmet vermektedir. Bu bağlamda gerçekleştirilen çalışmanın amacı, üniversite öğrencilerinden oluşan gelecekteki potansiyel yeşil yakalı çalışanların ve liderlerin çevresel duyarlılık ve farkındalık düzeylerinin tespiti olarak belirlenmiştir. Çalışmanın sonunda katılımcıların genel çevre bilinç oranı ortalaması %65,3±%11,7 olarak elde edilmiştir. Bununla birlikte, “yeşil kampus (%23,8)”, “karbon ayak izi (%19,9)” ve “gri sular (%17,2)” konuları hakkında katılımcıların çok az farkındalığa sahip olduğu bulgusuna ulaşılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

ÇELİK, Havva, and Songül KEÇECİ KURT. "Professions of Muslim Men in the Hacıkoy District According to the Population Register dated 1845-1846." JOURNAL OF HISTORY AND FUTURE 8, no. 3 (September 30, 2022): 823–45. http://dx.doi.org/10.21551/jhf.1170117.

Full text
Abstract:
İnsanlık tarihi içerisinde birey yaşamını idame ettirmek için bulunduğu bölgenin coğrafi şartlarına, imkânlarına, toplumun sosyo kültürel özelliklerine göre birçok uğraş edinmiştir. Genel olarak bu uğraşlardan bazıları insan ve hayvan gücüne, el emeğine ve özellikle toplumun ihtiyaçlara göre şekillenmiştir. Zaman içerisinde uğraş veya iş dediğimiz ifadeler meslek kavramına dönüşmüştür. Günümüzde meslek; planlı bir yöntem ile bilgi ve becerilere dayalı, belli bir eğitimle elde edilen, insanlara faydalı mal üretmek, hizmet vermek ve maddi kazanç karşılığında yapılan iş olarak tanımlanmıştır. Ancak tarihi süreçte bazı yönlerden farklılık gösterdiği para kazanmak ifadesi ile birlikte değiş tokuş şeklinde bir sistemin olduğu da görülmektedir. Meslek geçmişte ve günümüzde var olan, gelecekte de var olmaya devam edecek bir kavramdır. Dolayısıyla toplumları sosyo ekonomik bağlamda değerlendirmek açısından meslekler hakkında bilgi sahibi olmak zorunlu hale gelmiştir. Osmanlı Devleti’nde yapılan ilk nüfus sayımlarında o dönemde icra edilen meslekler hakkında da bilgiler yer almaktadır. Bu çalışmada Sivas Vilayetinin Amasya Sancağına bağlı Hacıköy Kazâsına ait Cumhurbaşkanlığı Devlet Arşivleri Osmanlı Arşivi Nüfus Defterleri fonunda 2198 numaralı müslim nüfus defteri üzerinden 19. yüzyılın ortalarında bölgede icra edilen meslekler tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışmanın temel kaynağını oluşturan 1845-1846 yılına ait bu defter Hacıköy’ün 4 mahalle ve 6 köyünün nüfus kayıtlarını kapsamaktadır. Okunamayan birkaç meslek haricinde bu mahalle ve köylerde birbirinden farklı 66 meslek çeşidinin olduğu görülmüştür. Aynı dönemde Osmanlı ülkesindeki Müslümanların icra ettiği mesleklere oranla önemli ölçüde çeşitlilik arz ettiği görülmektedir. Bu meslekler vasıtasıyla Hacıköy’ün ekonomik ve sosyal durumu ile ilgili de bilgiler edinilebilmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

BEKJAYEV, Tagandurdy. "MAHTUMKULU’NUN ŞİİRLERİNDEKİ KELİME SERVETİNİN DÖNEMİN HAYATINI YANSITMADAKİ ÖNEMİ: MESLEK ADLARI ÖRNEĞİNDE." Folklor Akademi Dergisi 5, no. 1 (April 23, 2022): 184–92. http://dx.doi.org/10.55666/folklor.1060677.

Full text
Abstract:
Türkmen dilinin tarihinin artaştırmada yazılı metinler, büyük önem taşımaktadır. XVIII. yüzyıl Türkmen dilinin bilimsel analizinde Mahtumkulu'nun şiirlerinin kelime dağarcığının ayrıcalığından bahsetmek gerekmektedir. Dilin yaşamla ilişkisi söz varlığı aracılığıyla ortaya çıkılmaktadır. Bu bakış açısından Mahtumkulu'nun şiirlerinin söz varlığı, o dönemin hayatını veyan etmede önemli bir kaynaktır. Mahtumkulu'nun şiirlerinde kullanılan her kelime, halkın tarihi, millî ve manevî durumu ile doğrudan bağlantısına dikkat çekmektedir. Büyük şairin şiirlerinin söz varlığının oluşturmada meslek sözlerinin de önemli bir yere sahiptir. Meslek sözleri şiirlerin diline millî ışık vermekte, insanımızın hayat özelliklerini anlatmakta çok önemlidir. Türkmen halkının tarihi ve psikolojisi ile yakından ilgilidir. Meslek Meslek sözlerinin araştırılmasının gerekliliğinin nedenlerinin biri de onların bazısının kullanıştan kalmaya yüz tutmasıdır. Bundan dolayı kayıp bolmaya yüz tutan meslek ile ilgili kelimelerin anlamlarının araştırılması, bu tür kelimelerin yeniden kullanılması dilbilimin önemli konularından biridir. Büyük Mahtumkulu’nun şiirleri kullanımdan kalan veya nadiren kullanılan meslek sözlerini günümüz ve gelecek nesillerimize aktarılması, onların anlamlarının açıklanması ve yeniden kullanılması açısından çok değerlidir. Mahtumkulu’nun şiirlerinde genellikle hayvancılık, tarım, askeri işler ve kutumculuk ile ilgili sözler denk gelmektedir. Bu meslekler Türkmen halkının tarihinde önemli bir rol oynamış, doğal koşulların ve yaşamın gereklerine göre giderek daha popüler hale gelmiştir. Türkmenistan topraklarında yaşayan halklar yukarıda belirtilen mesleklerle eski çağlardan beri uğraşmaktadırlar. Arkeologların araştırmaları sonucunda, güney Türkmenistan’da MÖ VI. binyılda toprak ekimi olduğunu bulmuşlardır. Ülkemiz sınılarında yapılan kazılar, çalışmaları/meslekleri hayvancılık, demircilik, çömlekçilik gibi mesleklerin çok eski çağlardan beri devam ettiğini kanıtlamaktadır. Meslek ne kadar geniş yayıldıkca, insanların hayatında o kadar derin yerleşip, bu meslek ve mesleklerle ilgili kelimeler dilin söz varlığında daha aktif hâle gelmektedir. Mahtumkulu’nun şiirlerinde bulunan meslek sözlerinin arasında askeri işler ve kuyumculuk ile ilgili kelimelerin yanı sıra o dönemin bilimsel ve dini kavramlarının sayısı da çoktur. Bunun nedeni, dönemin durumu, şairin kendi mesleği, onu çevreleyen sosyokültürel hayat ile açıklanabilir. Mahtumkulu’nun şiirlerinin dilbilimsel çalışması, dil biliminin yeni alanı olan hayatı dilçiliğin (toplumdilbilim) Türkmen dilbilimi örneğinde gelişmesi için yeni imkanları oluşturmaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

KARS, Fatih, and Metin ÖZKUL. "Yaşam Tarzı Göstergesi Olarak Meslekler." Sosyolojik Bağlam Dergisi 2, April 2021 (April 15, 2021): 37–63. http://dx.doi.org/10.52108/2757-5942.2.1.3.

Full text
Abstract:
The aim of this study is to inquire how the relationships created by individuals from various professions for the purpose of performing the profession affect their lifestyles. In this direction, firstly, the characteristics of the social environment in which the individuals, who are the representatives of various occupations, have grown up and the effect of this environment on the choice of occupation have been tried to be described. Secondly, it was tried to be determined the existence of a lifestyle specific to the members of the occupational category through the behaviors, relationships and interactions required by the profession. Finally, the possible existence of an interaction between the lifestyle of occupational members and selected variables related to their social environment and occupations was tried to be analyzed. The field data of the study was gathered interviewing face to face, via a question form which consisted of structured and semi-structured questions intending for a sample of 384 people determined at 95% confidence level over individuals in various occupational groups in the city center of Isparta. These data were categorized into various statistical categories in the light of the information in the related literature and were tried to be analyzed applying the significance test (X2). One of the most significant general results of modernization is the differentiation of the groups that constitute societies regarding various variables. One of these differentiations, also referred to as multiculturalism, is occupational groupings. This study is considered significant in terms of revealing whether social groups that differ through professional preferences form a unique lifestyle or not. As a result of the findings obtained in the study, it was detected that the occupations learned by traditional methods and the groups of professional occupations acquired through education differ in terms of their lifestyles. While members of traditional professions have less lifestyle differentiation compared to the previous generation, professional occupational groups differ much more than previous generations to which they are connected in terms of their social origins. Professional occupation groups create distinctive lifestyles in the context of professional diversity in their own category, as well as differentiation in terms of social prestige, leisure time activities, family structures, consumption tendencies and approaches of evaluating their social environment, according to the members of the traditional profession.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

ATİK GÜRBÜZ, İncinur. "Osmanlı Edebî Metinlerinde Meslekler 1: Debbâğlar." Journal of Turkish Studies 13, Volume 13 Issue 5 (January 1, 2018): 55–78. http://dx.doi.org/10.7827/turkishstudies.12837.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Arıcı, Müstakim. "16. Yüzyıl Osmanlı Âlimi Taşköprizâde’de Meslekler ve Ekonomi." Turkish Journal of Business Ethics 12, no. 2 (February 2020): 203–13. http://dx.doi.org/10.12711/tjbe.2019.12.2.0026b.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

EBİRİ, Gülsün. "İZMİR YÖRESİNDEKİ OSMANLI DÖNEMİ MEZAR TAŞI KİTABELERİNDE MESLEK GRUPLARI." PEARSON JOURNAL 7, no. 22 (December 15, 2022): 29–44. http://dx.doi.org/10.46872/pearson.391.

Full text
Abstract:
Her nefsin mutlak karşılaşacağı son olan ölüm, insanoğlu üzerinde derin etkiler bırakmıştır. İslam inancında “ Her nefis ölümü tadacaktır. Sonra bize döndürüleceksiniz” ayetiyle belirtilen ölüm, bir geçiş olarak görülmektedir. Ölümü, terhis-i dünya ve asıl olana dönüş olarak gören Müslümanlar, İslam sanatında ölüm algısının somut bir yansıması olan mezar taşlarını yapmışlardır. Fâni dünyada bırakılan son iz olarak görülen mezar taşları, dönemin kültürel ve sosyal hayatına dair mesajlar içeren önemli eserlerdir. Küçük Menderes Havzası’ndaki İzmir yöresinde tarihe ışık tutacak önemli kaynaklar arasında Osmanlı mezar taşları da bulunmaktadır. Bu mezar taşları, sanatsal boyutunun yanında sosyal ve idari tarihi, edebiyat ve dil kullanımı, bölge demografisi, aile yapısı ve dönem hastalıkları hakkında da önemli bilgiler sunmaktadır. Ayrıca mezar taşı kitabelerinde tespit edilen bilgiler arasında meslekler de yer almaktadır. İncelenen İzmir yöresindeki Osmanlı dönemi mezar taşlarında Değirmenci, Demirci, Deveci, Emlakçı, Emlak Kâtibi, Hafız, Hatip, Hazinedar, İmam, Kasap, Kaymakam, Müderris, Naip, Semerci, Hattat, Nalband, Telgraf Müdürü, Bıçakçı, Eskici, Süvari, Çavuş, Gazancı, Keçeci, Mutaf vb. meslek grupları ile toplumda belli bir statüye sahip kişiler bulunmaktadır. Bu bildiri kapsamında İzmir yöresindeki Osmanlı dönemi mezar taşlarında meslekleri ifade eden kitabeler incelenerek, dönemin sosyal ve idari ortamında meslek grupları hakkında ilgili sonuçlara ulaşmak amaçlanmaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Sever, Melih, and Seyhan Özdemir. "Türkiye’de Mesleklerin Kirlilik Düzeyleri ve Türlerinin Sınıflandırılması." Journal of Humanity and Society (insan & toplum) 12, no. 3 (September 2022): 101–21. http://dx.doi.org/10.12658/m0663.

Full text
Abstract:
Bu çalışma, Türkiye’de kirli iş tanımını ve sınıflandırmasını yapmak ve literatüre kirli iş kavramını kazandırmak üzere yapılmıştır. İki aşamadan oluşan çalışmanın birinci aşamasında 321 kişiye online anket yoluyla ulaşılmıştır. Ankette Türkiye meslek sınıflandırması araştırmasında kullanılan meslekler düşük ve yüksek prestijli olarak ikiye ayrılmış, 36 farklı (kirli ve kirli olmayan) meslek katılımcılara sınıflandırması için iletilmiştir. Çalışma tasarımında kirli işler; sosyal, fiziksel, ahlaki ve kirli iş olmayan şeklinde ayrılmıştır. Katılımcılardan kirli işleri sınıflandırması istenmiştir. Tasarlanan kirli iş sınıflandırmalarının örneklem üzerinde çalışıp çalışmadığını tespit etmek için yapılan analizlerde sadece 17 meslek katılımcılar tarafından kirli olarak sınıflandırılmıştır. Çalışmanın ikinci aşamasında ilk aşamada kirli olarak sınıflandırılmayan meslekler tekrar 130 katılımcıya aynı yöntemle sorulmuş ve tek bir meslek haricinde sonuçların tekrar ettiği görülmüştür. Sonuçlar, hem fiziksel kirlilik türünde yüksek bir mutabakatı hem de ahlaki kir türünün bir mesleği kirleten ana faktörlerden biri olduğu konusunda bir fikir birliğini göstermektedir. Türkiye bağlamında sosyal kirli iş kavramının tam anlaşılamadığı veya kirli olarak algılanmadığı bulgular arasındadır. Çalışma ulusal literatüre kirli iş kavramını kazandırması ve kirli iş türlerine göre Türkiye’deki meslek sınıflandırmalarını gerçekleştirmesi açısından önemlidir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

ARSLAN, Ferhat, İlker Mümin ÇAĞLAR, and Cengiz GÜRBIYIK. "KÜLTÜREL MİRAS KAPSAMINDA KAYBOLMAYA YÜZ TUTMUŞ GELENEKSEL MESLEKLER: TURGUTLU ÖRNEĞİ." Studies of the Ottomon Domain 7, no. 13 (August 31, 2017): 211–47. http://dx.doi.org/10.19039/sotod.2017.72.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

INCE YENİLMEZ, Meltem, and Mehmet Hulusi DEMİR. "En Çok ve En Az Kazandıran Meslekler Analizi: Türkiye Örneği." Dokuz Eylul Universitesi Iktisadi ve Idari Bilimler Dergisi 32, no. 1 (July 13, 2017): 245–71. http://dx.doi.org/10.24988/deuiibf.2017321565.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
11

Domaç, Sezer. "The importance of amalgamating interprofessional education to the higher education curriculum in Turkey." Yuksekogretim Dergisi 4, no. 1 (2014): 9–13. http://dx.doi.org/10.2399/yod.14.007.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
12

Gedik, Esra, and Hülya Çakır. "Üniversite Öğrencilerinin Meslek Seçiminde Cinsiyetin Etkisi: Yozgat Bozok Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Örneği." Kadın/Woman 2000, Journal for Womens Studies 20, no. 1 (May 29, 2019): 43–58. http://dx.doi.org/10.33831/jws.v20i1.55.

Full text
Abstract:
Ülkelerin iş piyasaları incelendiğinde mesleklerin cinsiyete göre ayrıştığı gözlemlenebilir. Mesleki ayrışma, belli mesleklerde kadınların ya da erkeklerin daha fazla yoğunlaşmasıdır. Meslek seçimi ile ilgili işgücü piyasasında ataerkil yapı ve toplumsal cinsiyet kalıp yargıları nedeniyle işlerin, erkek işi ve kadın işi olmak üzere ikiye ayrılması durumu söz konusudur. Bu çalışmada, ifade edilen varsayım üzerine geliştirilmiş ve sosyoloji bölümünün tercih edilmesinde hangi faktörlerin etkili olduğu, bu değişkenler arasında cinsiyetin olup olmadığını ortaya çıkarmak amacıyla hazırlanan yarı yapılandırılmış görüşme formları aracılığıyla 75’i kadın 45’i erkek 120 sosyoloji öğrencisi ile yüzyüze yapılan görüşmelerden elde edinilen veriler doğrultusunda bir çerçeve çizilmeye çalışılmıştır. Bulgular sosyoloji öğrencilerinin mesleğe ilişkin görüşlerinin, toplumsal cinsiyet kalıp yargılarını benimseme ve mesleklerle cinsiyetleri ilişkilendirme düzeylerinin toplumsal cinsiyetle ilişkili olduğunu göstermektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
13

Hilal, Ahmet, Eren Akgündüz, Kenan Kaya, Kemal Yılmaz, and Necmi Çekin. "Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalına Gelen Maluliyet Raporlarının Retrospektif Olarak Değerlendirilmesi." Bulletin of Legal Medicine 22, no. 3 (December 23, 2017): 189–93. http://dx.doi.org/10.17986/blm.2017332032.

Full text
Abstract:
Amaç: Maluliyet; sakatlık olarak tanımlanmıştır. Arapça kökenli bir kelime olan maluliyet, sakatlık, hastalık, sağlam olmayan anlamındaki illet kelimesinden türetilmiştir. Yaralanmalar ya da yapılan meslekle ilgili nedenlerden meydana gelen, fonksiyon kayıplarının, uygulanan tüm tedavilere rağmen iyileşemeyip sekel halinde devam etmesi durumuna maluliyet, hazırlanan cetvellerden yararlanılarak belirlenen orana—tüm vücudun meslekte kazanma gücüne oranla kayıp miktarının saptanmasına—maluliyet oranı—meslekte kazanma gücü kayıp oranı—denilmektedir. Gereç ve Yöntem: Çukurova Üniversitesi Adli Tıp Anabilim Dalına 01.01.2013 tarihi ile 30.06.2016 tarihleri arasında mahkemeler tarafından gönderilen trafik kazası ve diğer nedenler (iş kazası, etkili eylem vb.) sonrasında sakat kaldığını iddia edenlere düzenlenen maluliyet raporları retrospektif olarak incelenmiştir. Bulgular: Mahkemeler tarafından gönderilen 3835 maluliyet dosyası çalışmamıza dahil edilmiştir. Olguların 2892’si erkek (%75.4), 943’ü (%24.6) kadındı. Yaş aralığı 1 ila 79 arasında olup yaş grupları açısından 30-39 yaş grubunun en yüksek oranda olduğu görüldü. Olguların 3768’i (%98.3) trafik kazası, 67’si (%1,7) trafik kazası dışı olaylar nedeniyle yaralanmıştı. Maluliyet oranlarının ortalamaları %17.7’dir. En yüksek maluliyet oran aralığının %10-19.9 grubunda olduğu görüldü. Olgulardan 587’sinin (%15.3) ise meslekte kazanma gücünde azalma oluşturmadığı tespit edildi. Maluliyet raporlarının hesaplanması sırasında, 833 (%21.7) olguda ise kısıtlılığı karşılayan bir madde olmaması nedeniyle takdir uygulandığı tespit edildi. Sonuç: Adli Tıp uzmanlarının sıklıkla düzenledikleri maluliyet raporlarında standart bir uygulama sağlayamadıkları düşünülmektedir. Bu standardizasyonun sağlanabilmesi için ortak çalışmaların arttırılmasının gerekli olduğu görülmektedir. Adaletin sağlanmasına yardımcı olabilmek açısından, maluliyet hesaplamasında kullanılan yönetmeliklerin tek başına her birinin yetersiz olduğu, bu nedenle daha ayrıntılı, güncel meslekleri içeren yeni bir yönetmeliğin oluşturulmasının gerekli olduğu düşüncesindeyiz.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
14

Çukadar, Sami. "Türk Hukuk Kütüphanecileri Platformu’nun Oluşum Süreci." Bilgi Dünyası 9, no. 2 (October 31, 2008): 541–53. http://dx.doi.org/10.15612/bd.2008.317.

Full text
Abstract:
Bilgi ve iletişim teknolojilerindeki gelişmeler toplumları ve bireyleri giderek birbirlerine yakınlaştırmaktadır. Bu nedenle, bilgi ve iletişim teknolojilerini etkin olarak kullanan, bilgiye dayalı karar alma süreçleriyle daha fazla değer üreten bireylerin yetiştirilmesi ve bu gelişime katkıda bulunacak mesleki örgütlerin kurulması son derece önemlidir. Bu bağlamda, kütüphanecilik alanında da sivil toplum kuruluşlarının - derneklerin, konsorsiyumların, platformların ve mesleki birlikteliklerin - kurulması ve desteklenmesi gerekmektedir. Bu çalışmada, Türkiye’de kütüphanecilik alanında faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşlarına kısaca değinilmiş ve Türk Hukuk Kütüphanecileri Platformunun oluşum süreci ve faaliyetleri anlatılmıştır. Ayrıca derneklerin meslekler üzerindeki etkileri ve gerekliliği konusunda da görüşler sunulmuştur.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
15

KONUK, Gülşah. "Uluslararası Hukuk Kaynakları Çerçevesinde İş Hukukunda Cinsiyet Ayrımcılığı." Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 71, no. 4 (December 19, 2022): 1509–57. http://dx.doi.org/10.33629/auhfd.1165650.

Full text
Abstract:
Toplumsal cinsiyet rolleri sebebiyle, çalışma hayatında cinsiyet temelli ayrımcılık, sıklıkla karşılaşılan bir durumdur. Özellikle aile sorumlulukları ve güçsüz kabul edilmeleri sebebiyle kadınlar, cinsiyete dayalı ayrımcılığa daha çok maruz kalıyor olsalar da toplumda kadının yapacağı iş olarak kabul edilen bazı meslekler bakımından erkeklerin de cinsiyet ayrımcılığı ile karşı karşıya kaldıkları durumlar olabilmektedir. Bununla birlikte son zamanlarda kendinden söz ettirmeye başlayan cinsel yönelim sebebiyle ayrımcılık da çalışma hayatında cinsiyete dayalı ayrımcılığın unsurlarından biri haline gelmiştir. Çalışma hakkı ve kendini geliştirme hakkı çerçevesinde bireylerin cinsiyete dayalı ayrımcılığa maruz kalmaları, aynı zamanda insan hakları ihlali niteliğindedir. Bu tür ayrımcı muameleleri engellemek üzere pek çok uluslararası düzenlemede konuya ilişkin hükümler yer almaktadır. Bu düzenlemeler tek başına cinsiyet ayrımcılığını engellemeye muktedir olamamakta, bu hükümlerin yargı kararlarıyla desteklenmesi ve toplumsal cinsiyet rollerinin yol açtığı kalıp yargıların önüne geçilmesi gerekmektedir. Çalışmamızda, ilgili uluslararası düzenlemeler ve yargı kararları ile birlikte, Türk iş hukukundaki düzenlemeler ve yargı kararları çerçevesinde inceleme yapılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
16

Arslan, İ. Kahraman. "Mesleki Yeterlilik Sistemi Çerçevesinde Test ve Belgelendirme Merkezlerinin Rolü ve Önemi." Academic Perspective Procedia 4, no. 3 (December 26, 2021): 26–32. http://dx.doi.org/10.33793/acperpro.04.03.7.

Full text
Abstract:
Türkiye gibi gelişim dinamiklerinin yanı sıra, toplumun değişim talepleri ile kendine özgü çeşitli ihtiyaçları ve sorunları olan ülkelerde işsizlik ve istihdam sorunu, en öncelikli ve en önemli sorunlar arasında yer almaktadır. İstihdam artışının önündeki engellerin başında ise, işgücü piyasasının talepleri ile eğitim istihdam arasındaki ilişkinin zayıflığı ya da yetersizliği yer almaktadır. Türk mesleki eğitim kurumları, iş piyasalarındaki gelişim ve değişimin hızına ayak uyduramamıştır. Örgün ve yaygın eğitim sonunda objektif, güvenilir ve geçerli bir ölçme-değerlendirme sisteminin bulunmayışı, mesleki eğitim kurumlarının etkinliğini ve verimliliğini azaltan bir unsur olmuştur. Bu önemli soruna çözüm olarak Ulusal Yeterlilik Sistemi (UYS) geliştirilmiş ve uygulamaya konulmuştur. UYS, çeşitli meslekler için uluslararası denklik sağlayarak işgücünün serbest dolaşımını mümkün kılan, ulusal meslek standartlarına ve mesleki yeterliliklere dayalı bir sistemdir. Bu sistem sayesinde mesleki deneyimini veya mesleki yeterliliğini kanıtlayamayan kişilerin ilgili mesleği icra etmesi mümkün olamamaktadır. Ayrıca, işverenlerin nitelikli insan gücü ihtiyacını karşılayarak işletmelerin rekabet gücünü artıran, bireylere de çalışma alanı ile ilgili güvence sağlayan, adil, şeffaf ve güvenilir bir sistem olması amaçlanmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
17

ÖZÇELİK, Tuğba, and Fatma Serab ONURSAL. "ENDÜSTRİ 4.0’IN İŞ HAYATI VE SENDİKALAŞMA ÜZERİNE ETKİSİ." Business & Management Studies: An International Journal 8, no. 1 (March 25, 2020): 981–1007. http://dx.doi.org/10.15295/bmij.v8i1.1399.

Full text
Abstract:
Endüstri 1.0’dan, Endüstri 4.0’a kadar olan tüm sanayi devrimleri iş hayatındaki iş yapılış şekillerini, meslek içeriklerini; sosyal ve kültürel hayattaki farklılaşmayı, çalışma zamanlarını, iş görenin çıkarları ve taleplerindeki değişimi beraberinde getirmiştir. Endüstri 4.0 ile iş hayatında en çok üzerinde durulması gereken konular: akıllı sistemler, nesnelerin interneti, yapay zekâ, robotlar, siber fiziksel sistemler, 3D yazıcılar, büyük veri, bulut bilişim, simülasyon, sanal gerçekliktir. İş görenlerin özellikle mavi yaka iş görenlerin işsiz kalabileceği ve insan yerine robotların çalışma hayatında tercih edileceği yeni meslek gruplarını içeren sistemlerdir. Bu sistemler entelektüel birikim, yaratıcılık gibi yetkinlikleri ön plana çıkarmayı teşvik etmektedirler. Endüstri 4.0’ın etkileri arasında; yarı zamanlı çalışma, esnek çalışma, iş görenlere daha fazla sosyal çalışma ortamı sunulması, yetkinliklerin üzerinde durulması, daha verimli çalışma alanlarının ortaya çıkması, işe alım süreçlerinin değişmesi dikkat çekmektedir. İşverenlerin verimliliği artırmak için robotlarla çalışmayı tercih edecekleri düşüncesi yaygınlaşmaktadır. Dijital çalışma şekli ve teknolojik gelişmeler, müşteri taleplerinin özelleşmesi iş görenlere, bireysel çalışma olanağı sağlamaktadır. Ancak sendikalaşmanın bu durumdan olumsuz yönde etkileneceği öngörülmektedir. Çalışmanın amacı Endüstri 4.0’ı ve bileşenlerini anlamak, iş hayatına etkilerini incelemek, doğacak yeni meslekler hakkında görüş sunmaktır. İşgücünü ve sendikalaşma oranlarını, sendikaların iş gören için önemini, daha güçlü ve güvenilir bir yapıya dönüşebilmeleri ve üye sayılarını arttırabilmeleri için neler yapmaları gerektiğini tartışmaya açmaktır. Sonuç ve önerilerde de çıkarımlar paylaşılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
18

Fatih, ERKOÇOĞLU. "Kitap, Tez, Sempozyum Değerlendirmeleri / Ramazan Altınay, İlk Dönem İslâm Toplumunda Çalışma Hayatı -Emevîlerde Esnaf ve Meslekler-, Tablet Yayınları, Kasım 2006, (I-XV+246 s.)." Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 48, no. 1 (2007): 189–92. http://dx.doi.org/10.1501/ilhfak_0000001010.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
19

BEGİÇ, H. NURGÜL. "ANADOLU KEÇEÇİLİĞİNDE USTALAR VE ATÖLYELERİ." Arış, no. 20 (December 1, 2022): 97–114. http://dx.doi.org/10.32704/akmbaris.2022.165.

Full text
Abstract:
İnsanoğlu tarihsel sürecin başlangıcından itibaren hayatta kalabilmek için gerekli ihtiyaçlarını karşılamada önceleri kendisi daha sonra çevresindeki bireyler ve toplumsal yaşamın gelişmesiyle ehil kişilerin üretimlerinden yararlanmıştır. İhtiyaçların çeşitlenmesiyle birlikte toplumda görev paylaşımı birçok alanda uzmanlaşmaya gidilmesini gerektirmiştir. Böylece birçok ihtiyacı karşılamaya dayalı meslekler oluşmuş ve ürünler usta kişiler marifetiyle uygun mekanlarda yapılmaya başlanmıştır. Bu bağlamda Türkler de küçük topluluklar halinde yaşadıkları dönemde kendi ihtiyaçlarını karşılamak için keçe ürünler yaparken, toplumsal yaşam ve iktisadi hayatın gelişmesiyle keçe, ekonomik bir değere dönüşmüş ve üretenlerin geçimlerini sağlayan bir meslek dalı haline gelmiştir. Bu gelişmeye bağlı olarak her meslek gibi keçecilik de kendi ihtiyaçlarını karşılayan atölyelerini (işlik) oluşturmuştur. Keçe, koyun ve kuzu yününün nemli bir ortamda sıcak su ve sabun yardımıyla sıkıştırılarak yapılan atkısız ve çözgüsüz tekstil ürünü olup yapımı el becerisine dayanan rutin tekrarlarla gerçekleştirilir. Zaman içerisinde atölyeler kasaba ve kentlerin ticari merkezlerinde toplu halde çarşı içlerinde bir sokakta veya bir bedesten içinde faaliyet göstermiştir. Atölyeler, kültürel zenginliklerin üretilerek yaşatıldığı ve sonraki kuşaklara aktarılarak sürdürülmesine aracılık eden geleneksel birikim mekânları olmuştur. Türkler kültürel birikimlerini Orta Asya’dan göç yoluyla Anadolu’ya taşımışlar ve toplumun ihtiyaçlarını karşılamak için geleneksel üretimlerini burada da sürdürmüşlerdir. Kendi alanlarında yetkinleşen ustalar kent ve kasaba merkezlerinde açtıkları atölyelerde mesleklerini icra etmişlerdir. Keçe atölyeleri, Anadolu Selçuklu döneminden itibaren teşkilatlanan ve Osmanlı İmparatorluğu döneminde de devam eden süreçte Ahilik kurumunun çatısı altında yapılaşmıştır. Geleneksel öğreti yöntemine göre yamaklık, çıraklık, kalfalık ve ustalık şeklinde yetiştirme evreleri oluşturulmuştur. Bu sistemde öğrenilen geleneksel bilgi ve becerileri el emeğine dayalı küçük ölçekli ve sipariş üzerine sınırlı üretimlerin gerçekleştirildiği atölye ortamında sürdürülmüştür. Günümüzde Anadolu’da az sayıda da olsa keçe atölyeleri ustalarının çabalarıyla faaliyetlerine devam etmektedir. Atölyeler, aynı zamanda sergileme, pazarlama ve depolama gibi birçok işlevi yerine getiren mekânlardır. Çalışmada, Anadolu coğrafyasında az sayıda da olsa üretimlerini sürdüren geleneksel keçe ustaları ve atölyeleri hakkında tespit ve değerlendirmeler yapılacaktır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
20

AYTEKİN, Aslı, and Hınç YILMAZ. "Mesleksel nikel dermatiti." Marmara Medical Journal 27, no. 1 (January 1, 2014): 7. http://dx.doi.org/10.5472/mmj.2013.02737.2.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
21

AYTAÇ, Ahmet. "AHİLİKTE GEÇEN DOKUMACILIKLA ALAKALI MESLEKLERE DAİR." Selçuk Üniversitesi Türkiyat Araştırmaları Dergisi, no. 46 (August 31, 2019): 317–28. http://dx.doi.org/10.21563/sutad.636872.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
22

Emirali, KARADOĞAN. "MESLEKSEL GELİŞİMİ HEDEFLEYEN EŞLER." Ankara Üniversitesi SBF Dergisi 64, no. 4 (2009): 137–52. http://dx.doi.org/10.1501/sbfder_0000002138.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
23

BALÇIN, Muhammd Doğukan, and Melike YAVUZ TOPALOĞLU. "GELECEKTE SEÇMEK İSTEDİKLERİ MESLEKLERE İLİŞKİN ÖĞRENCİ GÖRÜŞLERİ." Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 18, no. 3 (October 17, 2018): 1331–59. http://dx.doi.org/10.17240/aibuefd.2018.18.39790-471124.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
24

ZÜMRÜT, Mehmet Sami. "DİYARBAKIR’DA SON YÜZYILDA YOK OLAN MESLEKLERE BİR BAKIŞ." Kesit Akademi 27, no. 27 (2021): 453–72. http://dx.doi.org/10.29228/kesit.50995.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
25

SELANİK AY, TUĞBA. "İLKOKUL ÖĞRENCİLERİNİN HİKÂYELERİNEDAYALI OLARAK MESLEKLERE İLİŞKİN ALGILARININ İNCELENMESİ." Journal of International Social Research 9, no. 44 (June 30, 2016): 968–83. http://dx.doi.org/10.17719/jisr.20164420167.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
26

YILMAZOĞLU, Damla, and Bayram TOPAL. "TÜKETİCİNİN DEMOGRAFİK ÖZELLİKLERİ İLE DUYGUDURUM VE MAĞAZA İÇİ SATIN ALMA DAVRANIŞI İLİŞKİSİNİN ANALİZİ: KOZMETİK MAĞAZASI ÖRNEĞİ." Business & Management Studies: An International Journal 7, no. 2 (June 26, 2019): 714–34. http://dx.doi.org/10.15295/bmij.v7i2.1095.

Full text
Abstract:
Bu araştırmanın amacı tüketicilerin duygu durumları ile mağaza içi satın alma davranışı arasındaki ilişkiyi belirlemektir. Araştırmada kolayda örneklem yöntemiyle seçilmiş 800 kişiye anket uygulaması yapılmıştır. Veri analizi SPSS 22.0 paket programında yapılmıştır. Araştırma bulgularına göre özgüven duygusu ile harcanan zaman, harcanan para, yeniden müşteri olma niyeti ve memnuniyet alt boyutları arasında pozitif yönlü; mutluluk duygusu ile harcanan zaman, harcanan para, yeniden müşteri olma niyeti ve memnuniyet alt boyutları arasında pozitif yönlü ve kaygısızlık duygusu ile harcanan zaman, harcanan para, yeniden müşteri olma niyeti ve memnuniyet alt boyutları arasında negatif yönlü anlamlı ilişki bulunmuştur. Duygudurumun özgüven boyutu; cinsiyete, eğitim seviyesine, gelir düzeyine ve mesleklere göre; mutluluk boyutu; cinsiyete, gelir düzeyine ve mesleklere göre; kaygısızlık boyutu ise; cinsiyete, medeni duruma, yaşa, gelire ve mesleğe göre farklılık göstermektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
27

Onur HASDEDEOĞLU, Mehmet. "XIX. YÜZYIL TÜRK ROMAN KAHRAMANLARININ MESLEKLERİ HAKKINDA BİR DEĞERLENDİRME." Kesit Akademi 13, no. 13 (January 1, 2018): 80–102. http://dx.doi.org/10.18020/kesit.1391.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
28

KOÇAK, Mevlüt Can, Özden TOPRAK, and Olgun KÜÇÜK. "Medyada Mesleklerin Ötekileştirilmesi Üzerine Bir Araştırma." Erciyes İletişim Dergisi 9, no. 1 (January 31, 2022): 499–514. http://dx.doi.org/10.17680/erciyesiletisim.1000728.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
29

Güvendik, Gülin, and Ayşegül Yılmaz. "Egzos Kirliliğine Maruz Kalan Kişilerde Kan Karboksihemoglobin Düzeyi." Bulletin of Legal Medicine 6, no. 2 (August 1, 2001): 65–69. http://dx.doi.org/10.17986/blm.200162453.

Full text
Abstract:
Bu çalışmada, karbonmonoksite (CO) meslekleri nedeni ile maruz kalan trafik polisleri, taksi şoförleri ve benzin dağıtıcılarının kan karboksihemoglobin (COHb) düzeylerinin araştırılması amaçlanmıştır. Kan örneklerinde COHb saturasyon yüz-delerinin tayini için spektrofotometrik yöntem kullanılmıştır. Yapılan analiz sonuçlarına göre; trafik polislerinde sigara içme alışkanlığı olanlarda (n=ll) ortalama %8.5±0.90 COHb, sigara içmeyenlerde (n= 10) ortalama %5.32±0.26 COHb; taksi şoförlerinde sigara içenlerde (n=13) ortalama %6.75 + 0.68 COHb, sigara içmeyenlerde (n = 7) ortalama %4.47 + 0.44 COHb; benzin dağıtıcılarında sigara içenlerde (n= 11) ortalama %7.12 + 0.58 COHb, sigara içmeyenlerde (n = 9) ortalama %5.51 ±0.30 COHb; kontrol grubunda ise sigara içenlerde (n = 30) ortalama %3.43+0.16 COHb, sigara içmeyenlerde (n = 20) ortalama %0.88±0.05 COHb bulunmuştur. İstatistiksel değerlendirmeler sonucu; egzos kirliliğine meslekleri nedeni ile maruz kalan kişilerde, sigara içen ve içmeyen grupların kan COHb değerleri arasında anlamlı fark olduğu saptanmıştır (p<0.05). Kontrol grubu kan COHb değerleri, diğer gruplarla ayrı ayrı karşılaştırıldığında aralarında anlamlı fark olduğu görülmüştür (p<0.001).Anahtar kelimeler; karbonmonoksit, karboksihemoglobin, spektrofotometri, hava kirliliği
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
30

TAŞTAN, Rüştü. "Türkiye de Önlisans Sağlık Meslekleri Eğitimi 35 Yaşında: Sevgiçiçeği Açan Tarlalardan, Portakal Çiçeği Kokan Bereketli Topraklara Kısa Bir Sağlık Meslekleri Eğitimi Tarihi Yolculuğu." Marmara Saglik Hizmetleri Dergisi 1, no. 1 (March 15, 2017): 1–12. http://dx.doi.org/10.26567/marsag.2017130053.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
31

SERBEST, KAMİLE. "Çağatay Türkçesiyle Yazılan ve Geleneksel Meslekleri Konu Alan Risaleler Üzerine." Türk Kültürü ve HACI BEKTAŞ VELİ Araştırma Dergisi 104 (December 3, 2022): 585–89. http://dx.doi.org/10.34189/hbv.104.032.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
32

ÇALIŞKAN, Adem. "1846’da Ayntâb’da Gayrimüslimlerin Ödedikleri Vergiler, Mahalleleri, Nüfusları ve Meslekleri." Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 22, no. 1 (March 29, 2022): 83–102. http://dx.doi.org/10.18037/ausbd.1095116.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
33

ÖZDEMİR, Erhan ALABAY Gülsüm. "36-72 Aylık Çocukların Mesleklere Yönelik Oluşturdukları Toplumsal Cinsiyet Algıları." Journal of Turkish Studies Volume 15 Issue 1, Volume 15 Issue 1 (2020): 13–29. http://dx.doi.org/10.29228/turkishstudies.37370.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
34

Ülkü Yıldız, Fatma. "GELENEKSEL MESLEKLERİ, GİYİM KUŞAM ÖZELLİKLERİYLE TANITAN EL-YAPIMI BEBEKLERİN O." Motif Akademi Halk Bilimi Dergisi 2017, no. 2017-1 (January 1, 2017): 49–66. http://dx.doi.org/10.12981/motif.384.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
35

Koçak, Bünyamin, and Ali Kabakulak. "Turist Rehberlerinin Meslekten Beklentileri Üzerine Bir Araştırma." Turist Rehberliği Dergisi (TURED) 1, no. 1 (June 30, 2018): 24–30. http://dx.doi.org/10.34090/tured.443896.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
36

Ali YOLCU, Mehmet. "Nevşehir'de Yaşayan Geleneksel Mesleklerin Değişim ve Dönüşümü." Journal of Turkish Studies 9, Volume 9 Issue 2 (January 1, 2014): 1719. http://dx.doi.org/10.7827/turkishstudies.6432.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
37

KÖKSALAN, Bahadır. "Mesleklerin Tanımlanması ve Sınıflandırılması Üzerine Bir Değerlendirme." Journal of Turkish Studies 13, Volume 13 Issue 19 (January 1, 2018): 1219–33. http://dx.doi.org/10.7827/turkishstudies.14137.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
38

KIZILASLAN, Nuray. "Ziraat Fakültesi Öğrencilerinin Meslekten Beklentilerinin Gaziosmanpaşa Üniversi." Journal of Agricultural Faculty of Gaziosmanpasa University 34, no. 2017-1 (January 1, 2017): 1–14. http://dx.doi.org/10.13002/jafag956.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
39

Güvendik, Gülin, Serap Gündüzer, and Nuray Tümtürk. "Meslekleri Nedeni ile Karbonmonoksite Maruz Kalan İtfaiye Erlerinde Kanda Karboksihemoglobin Düzeyi." Bulletin of Legal Medicine 2, no. 1 (April 1, 1997): 7–10. http://dx.doi.org/10.17986/blm.199721196.

Full text
Abstract:
Bu çalışmada, karbonmonokside meslekleri nedeni ile maruz kalan itfaiye erlerinin kan karboksihemoglobin düzeylerinin araştırılması amaçlanmıştır. Kan örneklerinde karboksihemoglobin saturasyon yüzdesinin tayini için türev spektrofotometri yöntemi kullanılmıştır. Yapılan analiz sonuçlarına göre; İtfaiye erlerinde, sigara alışkanlığı olanlarda (n=15) ortalama %5.93±0.25 COHb, sigara içmeyenlerde (n=5) ortalama %3.42±0.23 COHb; kontrol grubunda, sigara içenlerde (n=20) ortalama %5.48±0.22 COHb, sigara içmeyenlerde (n=20) ortalama %1.26±0.05 COHb bulunmuştur. COHb düzeyi sigara içen tüm grublarda, içmeyenlere göre anlamlı yüksek bulunmuştur (p<0.05).Anahtar kelimeler: Karbonmonoksit, karboksihemoglobin, türev spektrofotometresi.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
40

ÖGER, ADEM. "UYGURLARDA GELENEKSEL MESLEKLERİ KONU ALAN ÇAĞATAYCA BİR ESER: KİTÂB-I GARÎBÎ." Türk Kültürü ve HACI BEKTAŞ VELİ Araştırma Dergisi 104 (December 3, 2022): 453–69. http://dx.doi.org/10.34189/hbv.104.025.

Full text
Abstract:
Uyghurs, who had a rich cultural background in fields such as architecture, painting, miniature, music and traditional professions, had a great influence on the development and spread of Turkish culture. This rich cultural heritage, shaped in oral tradition, has started to spread in written form in Chagatai Turkish since the 15th century. While the author or copyist of some of these written works, which are about cultural heritage and fed from oral tradition, are unknown, the date and author of some of them are known. Especially in the 19th and 20th centuries, most of the poets, who lived in East Turkestan and wrote classical works, wrote works in the genre of mesnevi and tezkire, which deal with the historical and cultural heritage of the Uyghurs. One of the names who produced works in this style is Turdi Nâzım Garîbî. The work of Garîbî, which was written in 1841 and is about traditional professions, was written in Chagatai Turkish and in mesnevi verse and is called Kitāb-ı Garîbî. The work consists of an introduction, 32 chapters and 978 couplets. Written upon the request of Zuhûriddin Beg, the ruler of Kashgar at the time, the work includes information about such widely practiced traditional professions among the Uyghurs as farming, blacksmithing, adobe crafting, jewelry, carpentry, cloth weaving, trader, bakery, boiler making, miskerçilik, furriery, taming (building craftsmanship), rug making, shoemaking, fabric dyeing, dyeing, blacksmithing and weaving, and information about their characteristics. In some parts of the work, there are debates of the professionals. The work, which includes information about 32 professions in total, is important in terms of revealing the place of traditional professions in the socio-cultural and economic life of the Uyghurs. In the article, the formation and development process of traditional professions among the Uyghurs, the works on the professions, the professions that have survived until today and the traditional professions included in Kitāb-ı Garîbî will be introduced and evaluated. Keywords: Uyghurs, Traditional Profession, Chagatai Turkish, Mesnevi, Futuwwatnāme.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
41

Kadı, Mehmet Resul, Gülsüm Kadı, Yasemin Balcı, and Ümit Ünüvar Göçeoğlu. "Meslekte Kazanma Gücü Kaybı Oranları ile Takdir Oranlarının Değerlendirilmesi: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Olguları." Bulletin of Legal Medicine 23, no. 2 (February 11, 2018): 77–88. http://dx.doi.org/10.17986/blm.2018136937.

Full text
Abstract:
Amaç: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalına; meslekte kazanma gücü kayıp oranı tespiti amacıyla başvuran olguların kalıcı iş göremezlik oranları ve takdir oranlarının değerlendirmesi ile; hangi arızalara takdir uygulandığı ve takdir oranlarının neler olduğu ortaya konmuş, uygulama içinde ilgili Yönetmeliğin kısıtlılıkları tespit edilmeye çalışılmış ve öneriler geliştirmek amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Haziran 2015-Aralık 2016 tarihleri arasında trafik kazası sonrası kalıcı sakatlık iddiası ile meslekte kazanma gücü kayıp oranı tespiti için başvuran 259 olgunun raporları geriye dönük değerlendirildi. Raporlarda kayıtlı, yaş, cinsiyet, kaza ile rapor düzenleme arasında geçen süre, arızaların dağılımı, iyileşme süreleri, hangi arızalar için takdir uygulandığı ve takdir oranları irdelendi. Veri analizinde, yüzde, oran, ortalama değerlerinin verildiği tanımlayıcı istatistikler kullanıldı. Bulgular: Çalışma Gücü ve Meslekte Kazanma Gücü Kayıp Oranı Tespit İşlemleri Yönetmeliğine göre meslekte kazanma gücünden kayıp oranı raporu düzenlenen 259 olgunun 182’si (%70.3) erkek, 77’si (%29.7) kadındı. En fazla olgu (%45.2) 20-39 yaş gru- bundaydı. Kaza tarihi ve son muayene tarihi arasında geçen süre 1-111 ay arasında değişiyordu. Toplamda 73 olgudaki arızalara (%23.1) takdir uygulanmıştı. Takdir uygulanan olguların arızaları ve takdir gerekçeleri ayrıntılı olarak tartışıldı ve ilgili Yönetmeliğin kısıtlılıkları ortaya konmaya çalışıldı. Sonuç: İlgili Yönetmelikte farklı klinik durumları gözetecek şekilde oranlar belirlenmemiş olmasının bir kısıtlılık olduğu, bu konuda uygulama birliğine, güncel tedavi yaklaşımları düşünülerek arıza ağırlık cetvelinin yenilenmesine ve adli tıp ve branş hekimlerinin birlikte yürüteceği çok kapsamlı bir çalışmaya ihtiyaç olduğu kanısındayız.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
42

KINACI, Esra, and Safinaz ATAOĞLU. "Work Related Musculoskeletal Disorders Among the Physiotherapists: Sample of a Region in Turkey." Turkiye Klinikleri Journal of Health Sciences 5, no. 3 (2020): 495–502. http://dx.doi.org/10.5336/healthsci.2019-71762.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
43

Şenol, Ender, Cemil Çelik, Uğur Ata, Orhan Meral, and Nadir Özkayın. "Ekstremite Kırığı Olgularında Tedavi Seçeneklerinin ve Meslekte Çalışma Gücü Kaybı ve Engellilik Oranlarının Karşılaştırılması." Bulletin of Legal Medicine 24, no. 2 (October 13, 2019): 108–14. http://dx.doi.org/10.17986/blm.2019252289.

Full text
Abstract:
Amaç: Çalışmamızda; trafik kazası sonucu meydana gelen kemik kırıklarına uygulanan tedavilerin başarıları ile bu tedavi sonucunda kalan sekellere ait meslekte kazanma gücü kaybı ve özürlülük oranlarının hesaplanarak kıyaslanması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem:01 Şubat 2016 – 01 Şubat 2017 tarihleri arasında travma sonucuEge Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalında tedavi uygulanmış ve Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalımıza sekel oranının hesaplanması için başvuru yapılması istenmiş tek taraflı ekstremite kırığı olan 142 olgu değerlendirildi. Bulgular:En sık kırık saptanan ilk üç kemik olan tibia, femur, tibia+fibula kırıklarının anlamlı olarak motosiklet kazalarında daha fazla gözlendiği saptandı. Alçı-atel tedavisi ile plak vida ve intramedüller çivi tedavileri arasında sekel oranları yönünden anlamlı fark olduğu saptanmıştır (p<0.05).Kırıkların ekstremitede bıraktığı sekeller üzerinden hesaplanan maluliyet ve özürlülük oranları değerlendirildiğinde;özürlülük ve meslekte kazanma gücü kaybıoranları arasında pozitif yönde güçlü korelasyon olduğu,meslekte kazanma gücü kaybı oranının ortalama %15, özürlülük oranının ise ortalama %5,5 olarak hesaplandığı ve her ikisi arasında saptanan bu farkın istatistiksel olarak anlamlı bir fark olduğu sonucuna ulaşıldı. Sonuç: Motosiklet kullanan genç erkek popülasyonuna yönelik eğitimlerin arttırılması ve özellikle kask ve diğer koruyucu kıyafetlerin yanında alt ekstremiteye yönelik olarak kullanılan koruyucu kıyafetlerin özendirilmesi ve yasal olarak desteklenmesi gerektiği, tazminat için meslekte kazanma gücü kaybı oranı yerine özürlülük oranının kullanılması ve bu oran hesaplanırken meslek ve yaş değerlendirilmesinin yapılmaması nedeniyle mevcut oranların düşmesi ve hak kayıplarına neden olması sebebiyle buna yönelik mağduriyetin ortadan kaldırılması için daha objektif değerlendirmeleri içeren, yaş ile mesleğin de hesaba katıldığı ayrı bir yönetmelik oluşturmaya yönelik adımlar atılması gerektiği kanaatindeyiz.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
44

UĞRAŞ, Mustafa. "ORTAOKUL ÖĞRENCİLERİNİN FEN-TEKNOLOJİ-MÜHENDİSLİK-MATEMATİK (FeTeMM) MESLEKLERİN." Journal of Turkish Studies 14, Volume 14 Issue 1 (January 1, 2019): 751–74. http://dx.doi.org/10.7827/turkishstudies.14629.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
45

ŞEKER, Aziz. "YAŞAR KEMAL İN ROMANLARINDA GEÇEN MESLEKLERİN SOSYOLOJİK BAĞLAMI." Journal of International Social Research 12, no. 63 (April 30, 2019): 697–701. http://dx.doi.org/10.17719/jisr.2019.3266.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
46

Aktaş, Murat. "Dördüncü Sanayi Devrimi, Yapay Zeka ve Mesleklerin Geleceği." Social Sciences Studies Journal 105, no. 105 (2022): 4357–68. http://dx.doi.org/10.29228/sssj.66927.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
47

Karaca, Bülent Koray, Berna Aydın, Ahmet Turla, and Cihad Dündar. "Samsun’da Hekimlerin Meslekleri Nedeniyle Yaşadıkları Şiddetin Özellikleri ve Şiddetin Önlenmesi Konusundaki Düşünceleri." Bulletin of Legal Medicine 20, no. 2 (July 9, 2015): 76–82. http://dx.doi.org/10.17986/blm.2015210942.

Full text
Abstract:
Amaç: Bu çalışmada Samsun ilinde görev yapan hekimlerin meslekleri nedeniyle maruz kaldıkları şiddetin türü, sıklığı ve şiddete uğrama nedenleri ile şiddetin önlenmesi konusundaki düşüncelerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.Gereç ve yöntem: Tanımlayıcı nitelikteki bu araştırmanın verileri, etik kurul onayı ve yazılı kurumsal izinler alındıktan sonra 01.06.2013-30.11.2013 tarihleri arasında Samsun ilinde görev yapan ve araştırmaya gönüllü olarak katılan 865 hekimden anket formu aracılığıyla ve yüzyüze görüşme tekniğiyle toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS istatistik programı (Version 13.0) ile değerlendirilmiş, çözümlemede tanımlayıcı istatistikler ve ki kare analizi kullanılmıştır.Bulgular: Çalışmaya katılan 865 hekimin 587’si (%67,8) çalışma yaşamı boyunca en az bir kez mesleği nedeniyle şiddete uğradığını, bunların da %86,4’ü en son yaşadığı şiddetin sözel şiddet olduğunu, %74,4’ü hasta yakınları ve %38,9’u hastalardan şiddet gördüğünü, %81,4’ü saldırganın erkek olduğunu, %43,9’u haksız istekleri reddettiği için şiddete maruz kaldığını belirtmiştir.Çalışmaya katılan hekimlerin %72,3’ü genel olarak sağlık sistemindeki olumsuzlukların sorumlusunun hekim olarak gösterilmesi nedeniyle hekimlerin şiddete maruz kaldığını, %79,6’sı şiddetin önüne geçmek için ülkemizde hekime yönelik şiddet konusunda yasal yaptırımların yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirtmiştir.Sonuç: Birçok koruyucu hekimlik yaklaşımında esas olduğu gibi, şiddet de gerçekleşmeden engellenmelidir.Anahtar kelimeler: şiddet; işyeri şiddeti; hekime yönelik şiddet
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
48

Akfındık, Songül, Erman Karabulut, İlkay Sevinç Turaç, Ayşe Feride Gönül, and Kübra Işık. "GENÇ ÜNAK Grubu’nun Oluşum ve Gelişim Süreci." Bilgi Dünyası 10, no. 1 (April 30, 2009): 95–99. http://dx.doi.org/10.15612/bd.2009.295.

Full text
Abstract:
Günümüzde topluma yararlı bir hizmet geliştirmek için kurulmuş yasal topluluklar, kişilerin hem mesleki hem de sosyal yaşamlarının birer parçası olmuştur. Sivil toplum kuruluşu adıyla tanımlanan bu topluluklar politik, sosyal, kültürel, hukuki ve çevresel amaçları doğrultusunda herhangi bir kâr amacı gütmeden ve tamamen gönüllü olarak birtakım eylemlerle çalışırlar. Bu çalışmanın amacı Bilgi ve Belge Yönetimi bölümlerinde eğitimlerini sürdüren öğrencileri; meslekleri ile ilgili aktif hale getirecek, Üniversite ve Araştırma Kütüphanecileri Derneği (ÜNAK) adı altında faaliyet gösteren yeni bir topluluğun oluşturulduğundan haberdar etmektir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
49

Arslan, Nurettin, and Tolga Özhan. "Tiyatro Yazıtları Işığında Assos'ta Zanaatkârlar." Belleten 77, no. 278 (April 1, 2013): 73–80. http://dx.doi.org/10.37879/belleten.2013.73.

Full text
Abstract:
Bu çalışmanın amacı 1993 ve 1995 yılları arasında Assos tiyatrosunun oturma sıraları üzerinde ele geçen yazıdan arkeolojik veriler ve antik yazarlar ışığında irdelemektir. Yazıtlar, Assos'ta Roma imparatorluk Dönemi'nde taş ocağı işçilerine, dericilere ve demircilere ait üç meslek birliğinin varlığını ortaya koyarken kentteki sosyo-ekonomik duruma dair ipuçları sunmaktadır. Yazıtların tiyatro içerisindeki konumlan bu meslek gruplarının kentteki statülerinin derecesini ve kent ekonomisindeki önemli rollerini yansıtmaktadır. Bunun yanı sıra meslekleri; taş, meşe palamudu gibi kentin doğal kaynaklan ile ilişkilendirerek okumak mümkün olmaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
50

YILDIRIM, Günseli. "Okul Öncesi Öğretmenlerinin Meslekten Tükenmişlik ve Psikolojik Yılmazlık Düzeyi." Journal of Turkish Studies 11, Volume 11 Issue 14 (January 1, 2016): 811. http://dx.doi.org/10.7827/turkishstudies.9722.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!

To the bibliography