Academic literature on the topic 'Mevlid'

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the lists of relevant articles, books, theses, conference reports, and other scholarly sources on the topic 'Mevlid.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Journal articles on the topic "Mevlid"

1

Bilge, Bestami. "YUSUFELİLİ ÂŞIK MUHİBBÎ’NİN BİR MEVLİD’İ VAR MIDIR?" Motif Akademi Halk Bilimi Dergisi 18, no. 49 (2025): 264–76. https://doi.org/10.12981/mahder.1532342.

Full text
Abstract:
Türk edebiyatında şairler tarafından en çok ilgi gören şiir türlerinden biri de mevlidlerdir. Hz. Peygamber’e olan sevginin bir yansıması olarak yazılan mevlidler, 15. yüzyıldan itibaren birçok şair tarafından kaleme alınmıştır. Bu alanda yapılan çalışmalarda Türk edebiyatında 100’ün üzerinde mevlidin olduğu tespit edilmiştir. 15. yüzyılın başlarında yazılan Süleyman Çelebi’nin Vesiletü’n-Necât adlı mevlidi, Türk edebiyatında bu konunun öncüsü olmuştur. Sonraki dönemlerde de farklı şairler tarafından birçok mevlid yazılmıştır. Bazı mevlidlerin şairlerinin aynı mahlasları kullanması ve metinlerin birçok yazma nüshasının olması, kimi zaman mevlidlerin müelliflerinin karıştırılmasına yol açmıştır. Aynı mevlidin başka bir şaire atfedilmesi gibi mevlidi olmayan bir şaire de mevlid atfedilmiştir. Bu kadar çok mevlid metni ve mevlid yazmalarının içinde bunların doğal bir sonuç olduğunu kabul etmek gerekir. Bu çalışmanın konusu 19. yüzyıl halk şairi Yusufelili Âşık Muhibbî’ye atfedilen bir mevlidin aslında 15. yüzyıl şairi Celâl Muhibbî’ye ait olduğudur.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

SEVİNÇ, Muhammet. "A Method Recommendation for Learning to Perform Mawlid." Eskiyeni, no. 48 (March 28, 2023): 155–83. http://dx.doi.org/10.37697/eskiyeni.1217971.

Full text
Abstract:
Süleyman Çelebî (öl. 825/1422) tarafından kaleme alındığı günden beri hemen her vesile ile besteli veya serbest şekilde icrâ edilen ve dini mûsikîmizin önemli örneklerinden biri olan Vesîletü’n-Necât, tarihte benzeri nadir görülen bir iltifata mazhar olmuştur. Günümüzde Anadolu başta olmak üzere Osmanlı bakiyesi coğrafyalarda Hz. Peygamber’e olan muhabbetin bir nişanı olarak Türkçe’nin yanı sıra çeşitli dillerde mevlid okunmaya devam etmektedir. Topluma din hizmeti verme vazifesini üstlenen din görevlilerinin yanı sıra bu hizmete talip olan ilahiyat fakültesi öğrencileri ve imam hatip lisesi öğrencilerinin, temel din hizmetleri yanında toplumun beklentilerini karşılamak düşüncesi ile mevlid okuma gibi hususlarda da kendilerini geliştirmeleri önem arz etmektedir. Mûsikî kabiliyeti olsun ya da olmasın, bir din görevlisinden görev yaptığı camide veya özel cemiyetlerde çeşitli vesilelerle mevlid okumasının talep edilmesi beklenen bir durumdur. Dolayısıyla bu konuda asgari düzeyde de olsa bir bilgi ve birikime sahip olmak, din görevlileri için elbette göz ardı edilmemesi gereken bir ihtiyaç olarak görülmelidir. Bu çalışmada öncelikle mevlid merasimlerinin tarihsel sürecinden söz edilecek, ardından bir dini mûsikî türü olarak mevlidin geleneksel icrâsı ele alınacaktır. Daha sonra çalışmamızın asıl konusu olan Hâfız Fatih Koca’nın besteli mevlidi ekseninde mevlid okuma eğitiminde kullanılabilecek bir metot önerisi sunulmaya çalışılacaktır. Ayrıca söz konusu besteli mevlidin notasına da yer verilecektir. Koca’nın besteli mevlidi esas alınarak önerdiğimiz bu metodun temel amacı, öğrencilere mevlidi veznine uygun bir şekilde okuyabilme kabiliyeti kazandırmak, telaffuz hatalarını ortadan kaldırmak ve geleneksel olarak mevlid bahirlerinde kullanılan makamları ve bu makamların temel nağmelerini göstererek mevlidi asgari düzeyde okuyabilme yeteneği kazandırmaktır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Çevik, Nilgün. "Mekke’de Bir Ziyaretgâh: Mekândan Makama “Mevlid-i Fâtıma”." Akademik Siyer Dergisi, no. 11 (June 15, 2025): 77–94. https://doi.org/10.47169/samer.1611669.

Full text
Abstract:
Tarihi şahsiyetlerin doğum, yaşam ve ölüm yerleri zamanla ziyaretgâh haline gelebilir. Ziyaretgâhlar, sadece bir kişinin doğduğu veya öldüğü yer değil, aynı zamanda o kişinin sahip olduğu inanç veya misyonla özdeşleşmiş yerlerdir. Bu şahsiyetlerin yaşadığı ya da vefat ettiği yerler, aynı düşünceye müntesip kimseler tarafından kutsal kabul edilebilir. Bu mekânlar zamanla toplumun tarihsel bağlarını ve toplumsal değerlerini somutlaştıran yerler haline gelir. Arapça’da “doğum yeri” anlamına gelen “mevlid” ve çoğulu “mevâlid” kelimeleri daha ziyade mübarek sayılan ziyaretgâh mahalleri için kullanılmaktadır. Bu mahallerden biri, kaynaklarda “Mevlid-i Fâtıma” bahsiyle zikredilen Hz. Fâtıma’nın doğum yeridir. “Mevlid-i Fâtıma” Mekke’nin Merve semtinde inşa edilmiş mescidle mütemmim bir yapıdır. Nakiller Hz. Fâtıma’nın bu mekânda dünyaya geldiğine dikkat çekmektedir. Bilindiği üzere Hz. Fâtıma, İslâm Peygamberi Hz. Muhammed’in neslini sürdüren kızı, aynı zamanda Hz. Ali’nin eşidir; dolayısıyla Hz. Fâtıma’nın Sünnî ve Şiî dünyasındaki mevkii tartışılmazdır. Bu münasebetle “Mevlid-i Fâtıma” da faziletli mekânlar içerisinde kabul edilmektedir. Hz. Fâtıma’nın doğum yeri, annesi Hz. Hatice ve babası Hz. Muhammed’in Mekke’deki evleridir. Mekke şehir tarihi kaynaklarında Hz. Hatice ile Hz. Peygamber’in yerleştiği ev “beyt-i Hatice” veya “dâr-ı Hatice” başlığı altında anlatılmaktadır. “Mevlid-i Fâtıma” da önceleri “dâr-ı Hatice”nin bir odasına verilmiş isimdir. Tarihi süreç içerisinde bu ev “Mevlid-i Fâtıma” ismiyle ünlenmiş ve ayrı bir mekân olarak değerlendirilmiştir. Bu makale, hakikatte Hz. Hatice ile Rasûlullah’ın yadigârı olan bir evin, asırlar içerisinde değişimi ile mekândan öte bir makama dönüşen “Mevlid-i Fâtıma”nın yapısal ve işlevsel özellikleri hakkında bilgi vermektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Akçay, Halil. "Mawlid Tradition of the Kurds and Its Contribution to Kurdish Literature and Culture in the Case of the Kurds of Türkiye." International Journal of Kurdish Studies 11, no. 1 (2025): 151–75. https://doi.org/10.21600/ijoks.1631834.

Full text
Abstract:
Over time, today’s religious, cultural, social and literary elements have emerged along with an accumulation of an ancient heritage that has come to life as a way of life and belief. In this vein, Muslims, as adherents to the religion of Islam, have produced verbal and literary products called Mevlit (Turkish). The Mevlit are based in enthusiasm for the birth of Muhammad, messenger of Allah. Mevlit works, first examples of which are encountered in Arabic literature, later show themselves in Kurdish literature. The present study includes a discussion on the contribution of these mawlid (Arabic) in view of the great literary and cultural influence on Kurdish literature and culture. Initially, the dictionary meaning of the Turkish word “Mevlid” once provided, the history and the writing and celebration of the Mevlid from the first periods to the present day is discussed.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Ali GIYNAŞ, Kamil. "Mevlid-nâme." International Journal Of Turkish Literature Culture Education 2, no. 1 (2012): 157–60. http://dx.doi.org/10.7884/teke.45.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Koşmaz, Seyfullah, and Volkan Arslan. "Vahdî ve Mevlidi: Vedîa-i İstişfâ." İslam Medeniyeti Araştırmaları Dergisi 10, no. 1 (2025): 158–91. https://doi.org/10.20486/imad.1639939.

Full text
Abstract:
Bilinen ilk örnekleri 15. yüzyılda görülen mevlid türünde klasik Türk edebiyatı kapsamında birçok şair kalem oynatmıştır. Bugüne değin yapılan akademik çalışmalar, mevlid türündeki eserleri türsel bağlamda ya da münferit olarak ele almış, böylece birçok mevlid metni neşredilmiştir. Bununla birlikte literatürde henüz yayımlanmamış ve akademik olarak incelenmemiş mevlid metinleri de bulunmaktadır. Bu bağlamda 19. yüzyıl şairlerinden Hacı Hâfız Mahmûd Vahdî Efendi’ye (1221/1806-1310/1892) ait olduğu tespit edilen ve hakkında herhangi bir akademik çalışmanın yapılmadığı anlaşılan Vedîa-i İstişfâ (Dürr-i Yetîm) adlı mevlid, bu çalışmada incelenmiştir. Evvela Vedîa-i İstişfâ’nın müellifine dair belirsizliği gidermek amacıyla biyografik ve bibliyografik kaynaklar taranarak Vahdî mahlasını taşıyan şairler tespit edilmiş ve eserin Hacı Hâfız Mahmûd Vahdî Efendi’ye ait olduğu yönünde karineler ortaya konmuştur. Ardından şairin hayatı ve eserleri hakkında bilgi verilmiş, eserin Süleymaniye Kütüphanesi, Satın Alınan Yazmalar Koleksiyonu 00954 numarada kayıtlı şu an için bilinen yegâne nüshası tanıtılmıştır. Mevlid geleneği içindeki yeri belirlenen eser, şekil ve muhteva açısından değerlendirilmiştir. Buna göre Vedîa-i İstişfâ’nın, Vesîletü’n-Necât’a nazire olarak kaleme alınmakla birlikte olay örgüsünde bazı farklılıklar barındırdığı görülmüştür. Makalede eserin tamamının transkripsiyonlu metni de araştırmacıların istifadesine sunulmuştur. Bu çalışmanın Türk mevlid edebiyatına dair yapılan araştırmalara katkı sunması ümit edilmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

İÇLİ, Ahmet. "Mevlid, A Story Of Creation: Relationship of Mevlid and Mtyhology." Journal of Turkish Studies Volume 7 Issue 3, no. 7 (2012): 1499–516. http://dx.doi.org/10.7827/turkishstudies.3535.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

PARLAKPINAR-, Murat. "Eski Anadolu Türkçesiyle Yazılmış Bilinmeyen Bir Mevlid: Cevherï’nin Mevlūd-ı Sultānu’l-Enbiyā’sı." Turkish Studies - Language and Literature Volume 15 Issue 3, Volume 15 Issue 3 (2020): 1449–507. http://dx.doi.org/10.47845/turkishstudies.44153.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Tuğrul, Mehmet. "OSMANLI DÖNEMİ RODOSÇUK PARA VAKIFLARINDA MEVLİD-İ NEBÎ MERASİMLERİNE DAİR TAHSİSATLAR." Genel Türk Tarihi Araştırmaları Dergisi 7, no. 13 (2025): 69–88. https://doi.org/10.53718/gttad.1596424.

Full text
Abstract:
Bu çalışma, Müslüman Türklerin, İslam Peygamberi Hz. Muhammed’e olan hürmet ve muhabbetinin göstergesi olan mevlid merasimlerinin Osmanlı dönemi boyunca Rodosçuk’ta vakıflar vesilesiyle tertibini konu edinmektedir. Dolayısıyla makalenin amacı Osmanlı Rodosçuk’unda mevlid-i şerif merasimlerinin hangi usul üzere kutlandığını, para vakıflarının bu merasimlerin tertibinde nasıl bir rol üstlendiğini ortaya koymaktır. Literatürde hem genel manada Osmanlı coğrafyasında hem de Rodosçuk özelinde para vakıflarının mevlid-i şerif merasimlerinin düzenlenmesindeki rolüne dair çalışmalar yok denecek kadar azdır. Bu çalışma, mevzu bahis boşluğu doldurmayı amaçlamaktadır. Çalışma kapsamında Vakıflar Genel Müdürlüğü ve Milli Kütüphane Arşivi’nde bulunan vakıf belgeleri incelenmiş ve Rodosçuk’a ait vakıf belgeleri tespit edilerek araştırmaya dahil edilmiştir. Tespit edilen belgelerden para vakfı ihtiva edenleri özenle seçilip transkript edilerek analize tabi tutulmuştur. Yapılan analiz çerçevesinde tablo ve grafikler oluşturulmuş ve para vakıflarının Rodosçuk’ta tertip edilen mevlid-i şerif merasimlerindeki rolü belirginleştirilmiştir. Çalışma kapsamında analize tabi tutulan arşiv belgelerinden hareketle mevlid-i şerif merasimlerinin organizasyonu ve finansmanı noktasında ve bu merasimlerin geleneksel hale gelerek günümüze ulaşmasında para vakıflarının etkin rol üstlendiği bulgularına ulaşılmıştır. Bu çalışma, Osmanlı döneminde toplumun kaynaşmasını ve bir ahenk içerisinde yaşamasını sağlayan ve bu etkiyi günümüze taşıyan mevlid merasimlerinin şehirlerdeki yansımalarını incelerken aynı zamanda gelecek çalışmalara örnek teşkil etmeyi amaçlamaktadır. Nitekim belgelerde merasimin nerelerde, hangi usul üzere yapılacağı, merasim esansında hangi eserlerin ya da ayetlerin kimler tarafından okunacağı ve misafirlere ne ikram edileceğine dair önemli bulgular edinilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

KINAY CİVELEK, Nilay. "Abdulkadir Yahya'nın Mevlid-i Şerîf'i." Social Sciences Studies Journal 6, no. 55 (2020): 449–57. http://dx.doi.org/10.26449/sssj.2017.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
More sources

Dissertations / Theses on the topic "Mevlid"

1

Droutsa, Eftychia. "Musiques mineures. Le rituel de mevlud chez les femmes pomaks de Thrace occidentale." Thesis, Paris 4, 2017. http://www.theses.fr/2017PA040180.

Full text
Abstract:
Cette thèse porte sur le chant des femmes de la minorité musulmane pomak de Grèce, dans le cadre du rituel privé de mevlud. Lié à la naissance du Prophète, le rituel est organisé autour du poème de Süleyman Çelebi écrit en XVe siècle. Traversé par une série d'oppositions au cœur desquelles trône la question éternelle des limites entre le monde profane et sacré, le poème de Süleyman Çelebi est constamment renvoyé à la périphérie du religieux. L'analyse montre que les femmes pomaks investissent cet espace para-liturgique en adaptant le rituel du mevlud à leur image. L'espace rituel devient l'avant-scène d'une conciliation, conjuguée par des valeurs, entre les modes de penser, d'être et de faire qui inscrivent le mevlud dans l'ordre du féminin, de l'éducation du vivre-ensemble, de la mémoire, de l'émotion, du partage et de la transmission. L'ensemble de ces agencements s’établit par la voix mise en musique qui fait exploser la question du sens, du texte et de la langue faisant du poème non pas une récitation, mais un chant. Cette flexibilité apportée par les femmes pomaks inscrit le mevlud dans un contexte para-liturgique et souterrain où les limites entre sacré, profane, tradition et innovation, savoir et ignorance, parlé et chanté, semblent perpétuellement négociées<br>This dissertation studies the singing of women among the Pomak Muslim minority of Greece during the private ritual of mevlud. Linked to the birth of the Prophet, this ritual is based on the 15h c. poem of Süleyman Çelebi. Characterised by series of oppositions - chief among them being the everlasting question of the boundaries between profane and sacred world –, the poem is constantly brought to the edge of religiosity. The analysis reveals that Pomak women engage with this para-liturgical space through the adaptation of the ritual of mevlud to their own image. Hence, the ritual space becomes a front stage for conciliating values between ways of thinking, being and doing. It thus associates the mevlud with issues of feminity, learning collective action, memory, emotion, sharing, and transmission. All these ties are established through the musicalized voice, which goes beyond the question of meaning, text and language, by transforming the recitation of the poem into singing. This flexibility brought by Pomak women inscribes the melvud in a para-liturgical context where boundaries between sacred and profane, tradition and innovation, knowledge and ignorance, speaking and singing, appear constantly negotiated
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Lockwood, Sean E. "Aytas Mevkii/Islamlar in the Elmali Basin, Turkey: A Multi-Period Sepulchral Site in Northern Lycia." University of Cincinnati / OhioLINK, 2011. http://rave.ohiolink.edu/etdc/view?acc_num=ucin1307045776.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Wold, Benjamin G. "Understand a likeness : Genesis creation allusions in Musar le Mevin (4Q415-418, 4Q423, and 1Q26)." Thesis, Durham University, 2004. http://etheses.dur.ac.uk/2837/.

Full text
Abstract:
Musar leMevin (4Q415—418; 423; 1Q26) is a sapiential document from the Qumran library. This previously unknown composition has become the focus of considerable scholarly attention in the last ten years. Among the many observations made on the document is its focus upon aspects of creation. Most notably, the otherwise rare phrase חחת has been considered by some to allude to the order of creation. It has also been observed that a number of significant allusions to Genesis 1-3 occur in the document. For instance, 4Q416 2 iii-iv allude to Genesis 2.20-25 in a female leaving her mother and father. 4Q423 1, 2 і alludes to the Garden of Eden. 4Q416 1 is concerned with cosmology based upon creation. While these and other observations have been discussed to a limited degree, no sustained study has been conducted on allusions to Genesis creation traditions throughout Musar leMevin, This thesis approaches the question of the use of Genesis creation traditions in the following manner. It is hypothesised that an examination of allusions to Genesis 1-3 maybe valuable for interpreting the document. In chapter one, previous research on the document is reviewed and remaining unresolved issues suggested. Among the unresolved issues are a thorough understanding of anthropology and angelology in the document. In chapter two, a methodology is developed for identifying and adjudicating occurrences of allusions. Chapter three, on the basis of criteria set forth in chapter two, identifies nearly twenty allusions to Genesis 1-3 in Musar leMevin. Chapter four is dedicated to exploring anthropology and angelology on the basis of two significant allusions to Genesis 1.26-27 (4Q416 2 ііі 15-18; 4Q417 1 і 15-18) and an exegetical tradition of angelic participation in creation. Chapter five is concerned with addresses about females and directed to a female based upon a cluster of allusions to creation traditions. In conclusion, creation traditions are seen to be formative for wisdom instruction in the document and elucidate (1) angelology and anthropology; and (2) how the phrase תחתח may be better understood.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Türkmen, Mevlude [Verfasser], Pfeifenbring [Akademischer Betreuer], Wolfgang [Gutachter] Brück, Jutta [Gutachter] Gärtner, and Thomas [Gutachter] Meyer. "Histologische Charakterisierung der Leukodystrophien und deren differentialdiagnostische Abgrenzung / Mevlude Türkmen ; Gutachter: Wolfgang Brück, Jutta Gärtner, Thomas Meyer ; Betreuer: Pfeifenbring." Göttingen : Niedersächsische Staats- und Universitätsbibliothek Göttingen, 2020. http://d-nb.info/120673163X/34.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Grebe, Philipp. "Computerassistierte Diagnostik in der Magnetresonanz-Mammographie (MRM) Anwendung und Validierung der Software MT-Dyna (Fa. MeVis, Bremen) /." [S.l.] : [s.n.], 2005. http://archiv.ub.uni-marburg.de/diss/z2005/0177/.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Hansen, Christian [Verfasser]. "Software Assistance for Preoperative Risk Assessment and Intraoperative Support in Liver Resection Surgery / Christian Hansen. Fraunhofer Mevis." Bremen : IRC-Library, Information Resource Center der Jacobs University Bremen, 2012. http://d-nb.info/103526336X/34.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

SANTANA, ERICK. "INFRAESTRUCTURA LOGÍSTICA DE EXPORTACIÓN DE AGUACATE CONVENCIONAL A ESTADOS UNIDOS CASO EMPACADORA MEVI S.A. DE C.V." Tesis de Licenciatura, Universidad Autónoma del Estado de México, 2016. http://hdl.handle.net/20.500.11799/65040.

Full text
Abstract:
En el presente estudio se da la investigación de la infraestructura logística de exportación de aguacate convencional de la empacadora Mevi Aguacates de Calidad S.A. de C.V. a Estados Unidos, donde se juega un papel importante en la distribución de aguacate de manera eficiente a partir del área de producción de los municipios productores de aguacate autorizados del programa de exportación a Estados Unidos del estado de Michoacán, como en su proceso de empacado, hasta la llegada a su destino, tomando en cuenta los requerimientos necesarios y las rutas de transportación del fruto, es decir, fijar las actividades logísticas que hacen que el producto esté disponible para los clientes en tiempo y forma, con las condiciones deseadas y procedimientos a seguir. El traslado de los productos al mercado internacional es una de las etapas más importantes cuando se refiere al proceso de exportación, porque garantiza que el fruto llegue en buen estado a su destino final, el análisis de la infraestructura va a permitir mejorar la exportación de aguacate convencional a Estados Unidos en el caso Mevi Aguacates de Calidad S.A. de C.V.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Pelíšková, Lenka. "Pojetí těla a ducha v židovském sapienciálním díle Musar le-mevin." Master's thesis, 2020. http://www.nusl.cz/ntk/nusl-415336.

Full text
Abstract:
The thesis aims to examine and refine the concepts of flesh and spirit in Musar le-Mevin, discussing Jörg Frey's hypothesis of the possibility to derive Paul's concept of sarx from Palestinian sapiential literature, in light of recent advancements in the field. The first part of the thesis is dedicated to the term baśar and its relationship to sin, knowledge and election. The second part focuses on the term jeṣer, its possible translation and the role it might have played in the development of the concept of jeṣer ha-raʿ as an evil agent. The third part analyses the term ruaḥ and describes how the sapiential composition develops its specific view of the spirit. The last chapter attempts to locate the text in relation to other intertestamental views of flesh and sin. Finally, the thesis discusses the possibility of studying Musar le-Mevin as a background to Paul's anthropology. The thesis suggests that the text develops an idea of allotted shares of the spirit which determine a person's position and fate. It also attempts to describe how this view incorporates ruaḥ baśar as a designation for those who were not given the knowledge of good and evil. The term baśar might be understood as the outcome of a fusion of the traditional Biblical connotations of fleetingness and earthliness with a pessimistic...
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Grebe, Philipp [Verfasser]. "Computerassistierte Diagnostik in der Magnetresonanz-Mammographie (MRM) : Anwendung und Validierung der Software MT-Dyna (Fa. MeVis, Bremen) / vorgelegt von Philipp Grebe." 2005. http://d-nb.info/974281751/34.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles

Books on the topic "Mevlid"

1

editor, Aksoy Hasan, ed. Mevlid. Sivas Belediyesi, 2015.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Çelebi, Süleyman. Mevlid. Türkiye Diyanet Vakfı, 1993.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

editor, Akkuş Mehmet, ed. Mevlid külliyatı. Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları, 2016.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Çelebi, Süleyman. Mevlid-i nebevi. "Kral Fahd bin Abdul Aziz" Uluslararası Hayırsever İslâm Vakfı, 1993.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Vassaf, Hüseyin. Mevlid şerhi: Gülzâr-ı aşk. Dergâh Yayınları, 2006.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Mustafa, Tatçı, Yıldız Musa, and Üstüner Kaplan 1968-, eds. Mevlid şerhi: Gülzâr-ı aşk. Dergâh Yayınları, 2006.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Sadînî, M. Xalid, editor, translator, ed. Mevlid-i şerif: Mewlûda Nebî. T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı Yayınları, 2015.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Fevzi, Kureyşı̂zade Mehmet. Efendiler efendisi için mevlid okumanın faziletleri. Buhara Yayınları, 2016.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Uraler, Aynur. Mevlid geleneği: "senin ömrüne yemin olsun". Çamlıca Yayınları, 2020.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Tekin, Mehmet. Hatay'da Meulidle [i.e. Mevlidle] ilgili âdetler ve Kâmil Sarıateş'in yazdığı Mevlid-i Nebevî. 2nd ed. Türk Kütüphaneciler Derneği Hatay Şubesi, 1987.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
More sources

Book chapters on the topic "Mevlid"

1

Atsız, Bedriye. "Süleymn Çelebī: Mevlid-i şerīf." In Kindlers Literatur Lexikon (KLL). J.B. Metzler, 2020. http://dx.doi.org/10.1007/978-3-476-05728-0_22268-1.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Li, Li, and Liansheng Zhuang. "MEViT: Motion Enhanced Video Transformer for Video Classification." In MultiMedia Modeling. Springer International Publishing, 2022. http://dx.doi.org/10.1007/978-3-030-98355-0_35.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Häger, Stephanie, Stefan Heldmann, Alessa Hering, Sven Kuckertz, and Annkristin Lange. "Variable Fraunhofer MEVIS RegLib Comprehensively Applied to Learn2Reg Challenge." In Segmentation, Classification, and Registration of Multi-modality Medical Imaging Data. Springer International Publishing, 2021. http://dx.doi.org/10.1007/978-3-030-71827-5_9.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Hering, Alessa, Annkristin Lange, Stefan Heldmann, Stephanie Häger, and Sven Kuckertz. "Fraunhofer MEVIS Image Registration Solutions for the Learn2Reg 2021 Challenge." In Biomedical Image Registration, Domain Generalisation and Out-of-Distribution Analysis. Springer International Publishing, 2022. http://dx.doi.org/10.1007/978-3-030-97281-3_21.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Wu, Ruijie, Wei Guo, Yi Liu, and Hui Ren. "MEViT : Multiscale Edge-Supervised Vision Transformer for Image Manipulation Localization." In Communications in Computer and Information Science. Springer Nature Singapore, 2025. https://doi.org/10.1007/978-981-96-6969-1_24.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Pestana, Carla Gardina, and Sharon V. Salinger. "Anon., An Account of the Late Dreadful Earth-quake in the Island of Mevis, St. Christophers, &c (1690)." In The Early English Caribbean, 1570–1700. Routledge, 2021. http://dx.doi.org/10.4324/9781003113041-18.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Pestana, Carla Gardina, and Sharon V. Salinger. "Anon., An Account of the Late Dreadful Earth-Quake in the Island of Mevis, St. Christophers, &C (1690)." In The Early English Caribbean, 1570–1700. Routledge, 2021. http://dx.doi.org/10.4324/9781003113041-17.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Pestana, Carla Gardina, and Sharon V. Salinger. "[Charles de Rochefort], The History of Barbados, St Christophers, Mevis, St Vincents, Antego, Martinico, Monserrat, and the Rest of the Caribby-Islands, in all XXVIII (1666)." In The Early English Caribbean, 1570–1700. Routledge, 2021. http://dx.doi.org/10.4324/9781003113010-7.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

HACIMEYLIÇ, KAZIM. "BOŞNAK GELENEĞİNDE MEVLİD." In VEFATININ 600. YILINDA SÜLEYMAN ÇELEBİ VE MEVLİD GELENEĞİ. Türkiye Bilimler Akademisi, 2023. http://dx.doi.org/10.53478/tuba.978-625-8352-50-4.ch22.

Full text
Abstract:
The roots of the tradition of reading mevlids in Bosnia and Hezegovina go back to the period when the Ottomans came to our region. Today, in Bosnian culture, Süleyman Çelebi’s Mevlid is gaining an important position. Ali Dede Bosnian, Salih Gaşevic Efendi and Reşad Kadiç and many other Bosnians would either write their own mevlids or translate Süleyman Çelebi’s Mevlid for centuries. Mevlid readings were especially common in regions where there were dervish lodges, or rather, where Sufis performed their duties. Sufis, St. Feeling a special love towards the Prophet (peace be upon him) and his family, they took the mevlid readings as their duty, and thus the mevlid readings became more rooted among the people than in other regions. Mevlid; It is read in mosques, which are public institutions, in exceptional houses, in lodges, in open areas where religious ceremonies take place and people gather once a year. Mevlid recitings, as they bring people together in worship and togetherness and give strength to endure stormy times, are recited during the period when the voice of religion was restricted, that is, during the Second World War. It played a major role in the post-World War II era. In our country, the sheikhs and imams took the leading role in performing the mevlid readings.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

ULUTAŞ, NURULLAH. "TÜRK ROMANINDA MEVLİD’E DAİR İZLER." In VEFATININ 600. YILINDA SÜLEYMAN ÇELEBİ VE MEVLİD GELENEĞİ. Türkiye Bilimler Akademisi, 2023. http://dx.doi.org/10.53478/tuba.978-625-8352-50-4.ch15.

Full text
Abstract:
“Mevlid”, which is used to express the birth of our Prophet Muhammad, turns into a concept that corresponds to the poems describing the love for him and the ceremonies held in this context. “Mevlid” poems take on a sacred meaning as a sign of the love for our Prophet among Turks, as well as among Muslims all over the world. For this reason, it is not only about the birth of the Prophet Muhammad in Turkish culture; “Mevlid” continues to be read in wedding, death, birth, martyrdom and oil lamp ceremonies. When we remember that the novel is a reflection of life, we see that the concept of “mevlid” is included in many novels. In many novels, those who read mevlids are described as idealized characters. In some novels, mevlid is treated as a way of gaining money and prestige. In some novels, it is seen that “mevlid” is an argument used for political interests. Our novelists prefer to treat mevlid ceremonies rather than “mevlid”. In the novels, we witness the tradition of distributing candy and Turkish delight after the Mevlid is read. It should not be overlooked that some mevlid ceremonies are handled in parallel with the status and class phenomenon in societies. In this study, it will be analyzed how the phenomenon of “Mevlid” is handled in the Turkish novel.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles

Conference papers on the topic "Mevlid"

1

Harimanto, Farrell Putra, Nurul Hasanah, Muhammad Khristamto Aditya Pradana, and Muhammad Nurul Puji. "Applying CNN Models with Stereo Camera for Object Detection and Distance Estimation in Automatic Micro Electric Vehicle (MEVi)." In 2024 IEEE International Conference on Smart Mechatronics (ICSMech). IEEE, 2024. https://doi.org/10.1109/icsmech62936.2024.10812283.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Davila, Daniel, Dawei Du, Bryon Lewis, et al. "MEVID: Multi-view Extended Videos with Identities for Video Person Re-Identification." In 2023 IEEE/CVF Winter Conference on Applications of Computer Vision (WACV). IEEE, 2023. http://dx.doi.org/10.1109/wacv56688.2023.00168.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Guerra Pinto, Karina Andrea, Carla Aguirre Mas, and Myriam del Carmen Rossel Manzor. "Mentoría Virtual MEVI-UMCE." In I Congreso internacional en Interculturalidad, Inclusión y Equidad en Educación. Ediciones Universidad de Salamanca, 2023. http://dx.doi.org/10.14201/0aq0321535544.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Soysa, Madushanka, Nandana Rajatheva, and Matti Latva-aho. "Linear and non-linear transceiver processing for MEVIO-FBMC systems." In ICC 2014 - 2014 IEEE International Conference on Communications. IEEE, 2014. http://dx.doi.org/10.1109/icc.2014.6884048.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Ding, Henghui, Chang Liu, Shuting He, Xudong Jiang, and Chen Change Loy. "MeViS: A Large-scale Benchmark for Video Segmentation with Motion Expressions." In 2023 IEEE/CVF International Conference on Computer Vision (ICCV). IEEE, 2023. http://dx.doi.org/10.1109/iccv51070.2023.00254.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Atan, Helin, Aslıhan Boztunç, Figen Kırkpınar, and Zümrüt Açıkgöz. "Kanatlı Hayvanların Beslenmesinde Hidroponik Yemlerin Kullanılması." In 6th International Students Science Congress. Izmir International Guest Student Association, 2022. http://dx.doi.org/10.52460/issc.2022.009.

Full text
Abstract:
Dünya nüfusunun kontrolsüz artması, beslenme uzmanlarının sağlıklı ve dengeli besleme konusunda uyarılarda bulunması kanatlı endüstrisine olan talebi her geçen gün artırmaktadır. Günümüzde kanatlı endüstrisinde gıda ile yem üretimi arasında yoğunlaşan rekabetin azaltılması, ürün kalitesinin iyileştirilmesi, çevre dostu ve sürdürülebilir bir üretim yapmak amacıyla yemlerin hidroponik üretimi gündeme gelmiştir. Hidroponik üretim modelinde toprak, pestisit veya gübre olmaksızın su ve besin solüsyonu ile kısa sürede bitkilerin yetiştirilmesi hedeflenmektedir. Hidroponik üretim modeli çevre koşullarından bağımsız her mevsim yeşil kaba yem üretimine imkân sağlamaktadır. Hidroponik yöntem ile kanatlı hayvanların gelişimi için gerekli olan ham protein, aminoasit, vitamin B ve E içeriği yüksek, kalsiyum ve fosfor içeren, selüloz ve karoten içeriği nispeten düşük yemlerin üretimi mümkün olmaktadır. Bu modelle arpa, buğday, yulaf, çavdar gibi tahıllar çimlendirilerek, kanatlı beslemede kaba yem kaynağı olarak kullanılmaktadır. Kanatlı endüstrisinde hidroponik kaba yem kaynaklarının kullanılmasının üretim performansı, refah düzeyi ve sindirim sistemi mikroflorası üzerine olumlu etkilerde bulunduğu düşünülmektedir. Bu bildiride kanatlı beslemede hidroponik olarak üretilen yemlerin besin madde içerikleri ile üretim performansı ve ilişkili parametreler üzerine etkileri ilgili literatür verileri değerlendirilerek incelenecektir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

ПОГОЖЕВ, Ю. С., А. Ю. ПОТАНИН, М. В. ЛЕМЕШЕВА, Е. А. ЛЕВАШОВ та В. И. ВЕРШИННИКОВ. "ОСОБЕННОСТИ СИНТЕЗА И КОНСОЛИДАЦИИ ПОРОШКОВОЙ КЕРАМИКИ MEIVB2-(MEIV,MEVI)SI2 ДЛЯ ВЫСОКОТЕМПЕРАТУРНЫХ ПРИМЕНЕНИЙ". У СИНТЕЗ И КОНСОЛИДАЦИЯ ПОРОШКОВЫХ МАТЕРИАЛОВ. TORUS PRESS, 2018. http://dx.doi.org/10.30826/scpm2018109.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Waskito, Adi, Bright Christian, Rendra Dwi Firmasnyah, et al. "Analysis of Power Consumption for Electrical Motor on Automatic Micro Electric Vehicle (MEVi)." In 2023 International Conference on Advanced Mechatronics, Intelligent Manufacture and Industrial Automation (ICAMIMIA). IEEE, 2023. http://dx.doi.org/10.1109/icamimia60881.2023.10427582.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

ÖZLÜ, Zeynel, and Enver DEMİR. "MİLLİ MÜCADELE SONRASINDA MİLLİ TARİH ŞUURU OLUŞTURMA ÇALIŞMALARINA BİR ÖRNEK: MUSTAFA KEMAL ATATÜRK’ÜN TARİH ÖĞRETMENİ MEHMED TEVFİK BEY’İN CİHAN HARBİNDE TÜRKLER VE MEZİYETLERİ ADLI ESERİ (1928)." In 9. Uluslararası Atatürk Kongresi. Atatürk Araştırma Merkezi Yayınları, 2021. http://dx.doi.org/10.51824/978-975-17-4794-5.93.

Full text
Abstract:
Milli Mücadelenin başarıyla sonuçlanmasının ardından inkılâp hareketlerine girişen Mustafa Kemal Atatürk’ün bu yöndeki en önemli çalışmalarından biri Türk toplumunda milli tarih yazımı ve milli tarih şuuru oluşturma çabasıdır. Çalışmamızda Milli mücadele sonrasında “Türk Milli Şuuru” nu oluşturmak amacıyla Mehmed Tevfik Bey tarafından kaleme alınan 1928 tarihli “Cihan Harbinde Türkler ve Meziyetleri” adlı eser hakkında bilgi verilecektir. Türk Tarihini ve kültürünü, İslamiyet ve Türklerin İslam dinine girişleri, Türk meşhurları ve eserleri, Türklerin ilim, medeniyet, insaniyet ve İslamiyet’e yaptıkları hizmetler ve Türklerin meziyetleri başlıkları altında tanıtan eserde; Türklerin İlk vatanı olan Orta Asya yaylasının sınırları, İslamiyet öncesinde Türklerin Çin ve Bizans Devletleriyle olan ilişkileri, giyiniş tarzları, silahları, ekonomik faaliyetleri (tarım, hayvancılık, ticaret), servetleri, aile hayatları, hukuk kuralları, itikat ettikleri kuvvetler (toprak, ağaç, su, ateş ve demir), en çok sevdikleri renkler (Vatanısarı, mavi, kırmızı, kara ve beyaz), İslam dinini kabul etmeden önce benimsedikleri inanışlar (Zerdüştlük, Şamanizm, Budizm, Nasturilik, Mani ve Hristiyanlık), diğer medeniyetlerle olan münasebetleri, birçok kültür ve mezhepleri benimsemelerine rağmen asıl olan lisanları Türkçe’yi kullanmaları, yine Türk olmalarına rağmen Arapça ve Acemce dilinde eserler vermeleri ve ilgili dönemlerde yetiştirilen meşhurlar (Mevlana Celaleddin-i Rumi-Mesnevi, Buhari-Sahih-i Buhari, Farabi-Kitab’ül musiki, İmam Gazali-İhya’ul-ulum, Yakut el HamaviMu’cemu’l Buldan, AhmedYesevi- Divan-ı Hikmet vb.), destanları (Ergenekon ve Oğuz), dini merasimleri ve eğlence kültürleri (mersiye, kopuz ve sagu) hakkında bilgi vermektedir. “İslamiyet ve Türkler” başlığı altında; Hazreti Ömer devrinde Türk-Arap ilişkileri, Emeviler ve Abbasiler döneminde Türkler, Türklerin bu dönemde kurdukları devletler (Tolunoğulları, Memlukler, İhşitler, Eyyubiler, Gazneliler, Bulgarlar, Peçenekler, Selçuklular, Akkoyunlular, Karakoyunlular, Osmanlılar) ve bu devletlerin meydana getirdikleri kültür eserleri, savaşları, yaptıkları meslekler (hattatlık, mücellitlik, müzehhiblik, silahçılık, saraçlık, dokumacılık, halıcılık, oymacılık, kakmacılık, çinicilik, mimarlık, askerlik, topçuluk, sedefçilik, çadırcılık, kılıç imali) hakkında bilgi verilmiştir. “Türklerin Hizmetleri” başlığı altında; Türklerin ilim, medeniyet, insaniyet ve İslamiyet’e yaptıkları önemli hizmetler (Abbasilerin bekasını taht-ı temine almaları, kavimler göçüne neden olmaları, hamaset ve şehametleriyle Çinlileri Çin Seddini yapmak zorunda bırakmaları, Avrupa’yı titreten Napolyon Bonapart’a ilk mağlubiyet acısını tattırmaları, muazzam toplar dökerek ve cihanı hayrette bırakacak bir şekilde gemileri karadan deryaya indirmek suretiyle İstanbul’u fethetmeleri, Bizans ordularını Marmara kıyılarına kadar sürüp Anadolu’da Türklüğü temelleştirmeleri, Avrupalı devletler tarafından istila edilmiş olan İstanbul’u ve Anavatanımız olan Anadolu’yu cihanı hayrette bırakacak surette kurtuluşa erdiren ve ardından Türkiye Cumhuriyeti’nin varlığını bütün cihana tanıtmaları vb.) anlatılmıştır. Son olarak “Türklerin Meziyetleri” başlığı altında ise; Türk ırkının başarılarla dolu bir geçmişinin olduğu, Türk ırkının gelenek ve göreneklerinin özellikle lisanlarının ebedi olduğu, Türkler ‘in dünyanın her tarafına dağılmış olmaları (Çin, Sibirya, Hindistan, İran, Irak, El-Cezire, Kafkasya, Suriye, Filistin, Kostantiniyye, Arabistan, Yemen, Mısır, Kuzey Afrika, Avrupa, Baltık, Finlandiya, İngiliz adaları) ve Türk ırkının dünyada mevcut milletler arasında ilmi kuvvet itibariyle en yüksek bir mevkide olduğundan bahsedilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!

To the bibliography