To see the other types of publications on this topic, follow the link: Müsabaka.

Journal articles on the topic 'Müsabaka'

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the top 50 journal articles for your research on the topic 'Müsabaka.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Browse journal articles on a wide variety of disciplines and organise your bibliography correctly.

1

Eskiyecek, Canan Gülbin, and Turan Sezan. "ÇİM HOKEYCİLERDE RUMİNATİF DÜŞÜNCELERİN TAKTİKSEL BECERİLERE ETKİSİ: KESİTSEL BİR ARAŞTIRMA." Ankara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu SPORMETRE Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi 23, no. 1 (2025): 139–53. https://doi.org/10.33689/spormetre.1557001.

Full text
Abstract:
Oldukça yüksek rekabet duygusuyla oynanan çim hokeyinde sporcuların müsabaka sırasında dikkatlerini yoğunlaştırmada motive etmeye yarayan psikolojik bir süreç olan ruminatif düşüncelerin taktiksel beceriler üzerinde etkisinin olup olmadığı merak konusudur. Bu minvalde çalışmadaki amaç, farklı lig seviyelerindeki lisanslı çim hokeycilerin müsabaka sürecindeki ruminatif düşüncelerinin sporda taktiksel beceri düzeyleri üzerine etkisinin incelenmesidir. Araştırma grubu, 2023-2024 sezonundaki farklı liglerinde aktif sporcu olan 100’ü kadın 66’sı erkek toplam 166 gönüllü çim hokeyi sporcusu oluşturmaktadır. Araştırmada “Spor Müsabakası Ruminasyon Ölçeği” ile “Sporda Taktiksel Beceriler Envanteri” kullanılmıştır. Verilerin analizi için SPSS 26.0 paket programı kullanılmış, istatistiksel olarak p
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Gencer, Eylem. "Sıklet sporcularının müsabaka öncesi hızlı kilo vermeye ilişkin metaforik algıları." Journal of ROL Sport Sciences Özel Sayı, no. 1 (2023): 159–83. https://doi.org/10.5281/zenodo.10023173.

Full text
Abstract:
Müsabaka öncesi hızlı kilo verme, sıklet sporlarında mücadele eden sporcuların yarışacakları hedef sıklete ulaşmak ve avantaj sağlamak adına müsabaka öncesi sıklıkla başvurdukları bir uygulamadır. Bu sebeple araştırmada, sıklet sporcularının müsabaka öncesi hızlı kilo verme olgusuna ilişkin algıları metaforlar aracılığıyla aydınlatılmaya çalışılmıştır. Araştırma, yorumlayıcı paradigmaya dayanan nitel araştırma yöntemlerinden olgubilim deseniyle gerçekleştirilmiştir. Araştırmaya müsabaka öncesi hızlı kilo verme deneyimi bulunan 126 sıklet sporcusu (81 güreş, 45 taekwondo) gönüllü olarak katılmıştır. Araştırmada veriler sporculardan nitel araştırmalarda sıkça kullanılan, mecazlar yoluyla veri toplama yöntemiyle elde edilmiştir. Bu doğrultuda sporculardan, "müsabaka öncesi hızlı kilo verme … gibidir/benzer, çünkü …" ifadesini tamamlamaları istenmiştir. Araştırmada elde edilen veriler, tümevarımsal içerik analiziyle çözümlenmiştir. Analiz sonuçları, müsabaka öncesi hızlı kilo verme olgusuna yönelik sıklet sporcuları tarafından 81 farklı metafor oluşturulduğunu, en yoğun olarak tercih edilen metaforların ise eziyet, ölüm, işkence, zulüm, oruç tutmak, zirveye tırmanmak, halsizlik ve kâbus olduğunu göstermiştir. Sıklet sporcuları tarafından oluşturulan metaforların benzerlik ve farklılıklarından yola çıkılarak gerçekleştirilen tematik kodlama, müsabaka öncesi hızlı kilo verme olgusunun sıklet sporcuları tarafından güçlük/zorluk, mücadele/uğraş, başarı/performans aracı, fedakârlık, tükenmişlik, motivasyon aracı, performans kaybı ve sağlık olarak algılandığını göstermiştir. Sonuç olarak, sıklet sporcularının müsabaka öncesi hızlı kilo vermeye yönelik olumsuz algılarının yanında olumlu algıları da bulunmaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Çilekçi, Mestan Hüseyin, and Gül Kızıltan. "Elit futbol takımındaki sporcuların sıvı tüketim alışkanlıkları ve hidrasyon durumlarının belirlenmesi." Sağlık ve Yaşam Bilimleri Dergisi 5, no. 2 (2023): 87–95. http://dx.doi.org/10.33308/2687248x.202352304.

Full text
Abstract:
Bu çalışma, elit futbol takımında yer alan sporcuların sıvı tüketim alışkanlıklarının ve hidrasyon durumlarının belirlenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Çalışma, elit bir spor kulübünde Aralık 2022-Mayıs 2023 tarihleri arasında gönüllü olarak katılmayı kabul eden 17 yaş ve üzeri 26 Kadın, 76 Erkek olmak üzere toplam 102 sporcu üzerinde yürütülmüştür. Çalışmada tüm sporculara, demografik bilgilerini, diyetisyenden danışmanlık alma ve uygulama durumlarını, sıvı tüketimi ile ilgili öneri alma durumlarını ve sıvı tüketimi ile ilgili bilgi düzeylerini, sıvı tüketim alışkanlıklarını, egzersiz/müsabaka öncesi-sırası-sonrası sıvı tüketim alışkanlıklarını saptamak amacıyla oluşturulan anket formu yüz yüze görüşme yöntemi ile uygulanmıştır. Çalışmaya katılan sporcuların antropometrik ölçümleri araştırmacı tarafından ölçülüp kaydedilmiştir. Erkeklerde vücut ağırlığı (72.46 kg), boy uzunluğu (178.41cm), kas kütlesi (63.95 kg), su kütlesi (43.51 kg), su oranı (%60.3) ve yağ oranı (%6.71); kadınlarda vücut ağırlığı (61.05 kg), boy uzunluğu (166.13 cm), kas kütlesi (51.17 kg), su kütlesi (31.53 kg), su oranı (%52.06) ve yağ oranı (%15.48) ortalamaları hesaplanmıştır. Sporcuların %97.1’i etkin bir sıvı alım stratejisine sahip olunması gerektiğini belirtmiştir. Sporcuların %94.1’inin antrenman/müsabaka öncesi içecek tükettiği, %100’ünün antrenman/müsabaka sırasında içecek tükettiği ve %96.1’inin günlük veya antrenman/müsabaka sonrasında içecek tükettiği saptanmıştır. Sporcuların idrar özgül ağırlığı (USG) ölçümleri kadınlarda 1.012±0.005 g/ml, erkeklerde 1.012±0.003 g/ml ve tüm sporcularda 1012±0.004 g/ml olduğu saptanmıştır. Sporcuların antrenmana, müsabakaya yönelik içecek tüketim miktarı ile idrar özgül ağırlığı ölçüm sonuçları karşılaştırıldığında yeterli miktarda sıvı alan sporcuların hidrate olduğu görülmüştür. Kadın sporcuların erkek sporculara göre kahve, enerji içeceği, gazlı içecek ve antrenman sırasında sıvı tüketimi daha fazla bulunmuştur. Cinsiyete göre USG sonuçlarında istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Toy, Ali Burak, Yakup Önal, Yalçın Alnıdelik, Abdullah Demirli, and Abdorreza Eghbal Moghanlou. ""Antrenör destek mi köstek mi?" Güreş antrenörlerinin müsabaka içerisinde sporcularına yönelik ihmal ve istismar davranışları üzerine bir gözlem çalışması." Journal of ROL Sport Sciences Special Issue, no. 1 (2023): 26–87. https://doi.org/10.5281/zenodo.10014324.

Full text
Abstract:
Bu çalışmanın amacı, güreş antrenörlerinin müsabaka içerisinde sporcularına yönelik ihmal ve istismar davranışlarının araştırılmasıdır. Okul sporları Türkiye şampiyonası genç erkekler A kategorisi, genç erkekler B kategorisi ve yıldızlar kategorisi grup şampiyonasında gerçekleştirilen toplam 305 müsabakada 610 antrenör performans gözlemi yapılmıştır. Şampiyonada 14 şehirden toplam 39 antrenör yer almıştır. İhmal ve istismar davranışlarını kayıt altına almak için, müsabakalar öncesinde gözlem formu hazırlanmış ve iki araştırmacı tarafından müsabakalar boyunca kullanılmıştır. Müsabaka içerisinde gözlemlenen ihmal davranışları, duygusal istismar ve fiziksel istismar davranışları ihmal ve istismar formuna kayıt edilmiştir. İstatistiksel analizlerde, her bir parametre için yüzdelik dağılım ve yarışma kategorisine göre yüzdelik oranlar hesaplanmıştır. Yıldızlar yaş kategorisinde ihmal %66,2, duygusal istismar %8,5 ve fiziksel istismar %2,5 olduğu gözlemlenmiştir. Genç erkekler B kategorisinde ihmal %54, duygusal istismar %13 ve fiziksel istismar %2 olduğu gözlemlenmiştir. Genç erkekler A kategorisinde ihmal %63,5, duygusal istismar %13.5 ve fiziksel istismar %2,1 olduğu gözlemlenmiştir. Sonuç olarak yaşa bağlı kategoriler fark etmeksizin antrenörler yarışmalarda yüksek oranda ihmal davranışı sergilediği, duygusal istismar içerikli kelimeler kullanıldığı ve düşük oranda fiziksel istismar davranışları sergiledikleri gözlemlenmiştir. 
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Korkmaz, Cihat, and Doğukan Demir. "Yüzücülerde Müsabaka Ruminasyonu ve Öz Yeterlik Düzeylerinin İncelenmesi." Dede Korkut Spor Bilimleri Dergisi 3, no. 1 (2025): 114–25. https://doi.org/10.71243/dksbd.1682416.

Full text
Abstract:
Bu araştırmada yüzücülerin müsabaka ruminasyon seviyeleriyle öz yeterlik seviyeleri arasındaki bağlantıların gözden geçirilmesi amaçlanmıştır. Çalışmamız araştırmaya gönüllü olarak katılan 60 kadın ve 91 erkek toplam 151 yüzücüden oluşmaktadır. Çalışmamıza gönüllü olarak katılan yüzücülere bilgi toplama aracı olarak “Spor Müsabakası Ruminasyon Ölçeği”, “Genel Öz Yeterlik Ölçeği” ile araştırmanın yürütücüleri aracılığıyla oluşturulan “Kişisel Bilgi Formu” uygulanmıştır. Araştırmamızda betimsel tarama modelinden faydalanılmıştır. Verilerin analizi sürecinde IBM sosyal bilimler için istatistik paketi (SPSS) 22.0 yazılımından faydalanılmıştır. Araştırmaya dahil edilen yüzücülerin müsabaka ruminasyonu ve öz yeterlikleri puan ortalamalarındaki değişimlerin karşılaştırılmasında puanların normal dağılma uyumunu belirlemek amacıyla Shapiro-Wilk (S-W) testi, QQ grafiği ve ölçek puanlarının çarpıklık ve basıklık (skewness-kurtosis) değerleri ile araştırılmıştır. Veriler normal dağılmayıp non-parametrik test varsayımları sağlandığından ötürü iki grup arasındaki kıyaslamalarda Mann-Whitney U testi, birden çok grupların karşılaştırılmalarında da Kruskal Wallis testinden yararlanılmıştır. Gruplar arasındaki farkların analizi için Post Hoc Testleri uygulandı. Homojen verilerde Tukey testi uygulanırken homojen olmayan veriler için Games-Howell testi uygulandı. % 95 güven aralığında %5 hata payı olarak hesaplanmıştır. 9-12 yıl lisanlı olarak yüzme sporu yapan yüzücülerin öz yeterlik başlama, 13 yıl ve üzeri yüzme sporu yapan yüzücülerin öz yeterlik ısrar puanları arttıkça öz yeterlik düzeylerinin arttığı görülmüştür. Yaşa göre 18-19 yaş öz yeterlik, öz yeterlik başlama ve 20 yaş ve üstü yüzücülerin öz yeterlik ısrar puan ortalamalarında da anlamlı farklılıklar görülmüştür. Yüzücülerin lisanlı olarak yüzdükleri takıma göre, gençlik ve spor il müdürlüğünde lisanslı olarak yüzen sporcuların ruminasyon düzeylerinde anlamlı farklılık olduğu tespit edilmiş ve bu sporcuların ruminasyon düzeyleri arttığında psikolojik olarak takılma eğiliminde olduklarının sonucuna ulaşılmaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Çağlar, Esin Çağla, and Müjde Atıcı. "Müsabaka öncesi kaygı düzeylerinin büyükler kadın güreşçilerin akut ağrı eşikleri üzerindeki etkisi." International Journal of Eurasia Social Sciences 16, no. 59 (2025): 478–89. https://doi.org/10.70736/ijoess.602.

Full text
Abstract:
Türkiye Büyük Kadınlar Güreş Şampiyonası gibi ulusal bir müsabaka öncesinde sporcuların kaygılarının ağrı eşikleri üzerindeki olası etkilerini analiz etmek önemlidir. Çalışmamızın hipotezi, güreş gibi fiziksel ve psikolojik baskının yoğun olduğu bir sporda müsabaka öncesi kaygı ve ağrı düzeylerini belirleyerek kaygının ağrı toleransı üzerindeki etkisini araştırmaktır. Çalışma, şampiyonaya katılan spor bilimleri fakültesi mezunu ya da öğrencisi olan 30 gönüllü kadın güreşçi üzerinde yürütülmüştür. Katılımcılar farklı sıkletlerden ve farklı deneyim seviyelerinden seçilmiştir. Katılımcıların vücut kompozisyonu verileri Tanita 418 BC cihazı ile biyoelektrik empedans kullanılarak belirlenmiştir. Katılımcılara müsabaka ile ilgili kaygılarını ölçmek için Kaygı Derecelendirme Ölçeği (ARS) verilmiştir. Verilerin analizinde yüzde (%), frekans, ortalama ve bağımsız değişkenin bağımlı değişken üzerindeki etkisini belirlemek için basit doğrusal regresyon analizi kullanılmıştır. Katılımcıların yaşı 20,32±2,21 yıl olarak bildirilmiştir. Katılımcıların anksiyete puan ortalaması 34,35±5,62'dir. Çalışma sonuçlarına göre, toplam anksiyete puanının katılımcıların oksiput sağ ve sol oksipital ağrı eşikleri üzerinde etkisi yoktur (p>0,05). Çalışma sonucunda anksiyete dışında ağrı eşiğini etkileyebilecek diğer faktörlerin modele dahil edilmemiş olması ve bireysel farklılıklardan kaynaklanabileceği düşünülmektedir. Ayrıca taekwondo ve güreş gibi fiziksel ve zihinsel dayanıklılığın yüksek olduğu sporlarda sporcuların kaygı düzeylerini yönetmeleri başarıyı artırmak için kritik bir strateji olarak görülebilir. Sporcuların müsabaka öncesi kaygılarını yönetmek için spor psikologları tarafından geliştirilecek kaygı yönetimi ve stres azaltma tekniklerinin önemi ortaya çıkmaktadır. Sporcuların bireysel farklılıklarını dikkate alarak kişiye özel psikolojik destek stratejileri oluşturmak, kaygının performans üzerindeki olumsuz etkilerini azaltabilir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Buyrukoğlu, Erhan, Kemal Kızılkaya, Abdulkadir Ekin, and İsmail Varol. "Stadyumlarda Alınan Güvenlik Önlemlerinin Seyirciler Acısından Değerlendirilmesi (Sporda Güvenlik Çalışması)." Turkish Journal of Sport and Exercise 26, no. 3 (2024): 434–50. https://doi.org/10.15314/tsed.1501708.

Full text
Abstract:
Stadyumlarda müsabakaları izlemeye gelen seyircilerin müsabaka alanındaki güvenlik önlemleri büyük önem arz etmektedir. Bu durum göz önünde bulundurularak stadyumlarda alınan güvenlik önlemlerinin seyirciler acısından değerlendirilmesi araştırmamızda amaçlanmıştır.Araştırmamızın evrenini 2022-2023 yılı profesyonel futbol ligi müsabakalarındaki taraftarlar oluşturmaktadır. Örneklem grubu ise evren içerisinden rastgele seçilen ve araştırmamıza gönüllü olarak katılmayı kabul eden kadın (n=406) ve erkek (n=1134) toplam 1540 taraftardan oluşmaktadır. Veri toplama aracı olarak araştırmacılar tarafından oluşturulmuş kişisel bilgi formu ve stadyumlarda alınan güvenlik önlemlerinin seyirciler acısından değerlendirilmesini belirlemek için “Sporda Güvenlik Ölçeği’’ kullanılmıştır. Ölçek ve alt boyutlarına ilişkin normallik analizi sonucu anlamlılık değerlerinin p=0.05’ten büyük olduğu görülmüş ve analizde parametrik olmayan (Man Witney U Testi- Kruskal Wallis H Testi) analizler yapılmıştır.Cinsiyet incelendiğinde boyut 1 ve boyut 2’de istatistiki olarak anlamlı bir farklılık görülür iken boyut 3, boyut 4 ve SGÖ istatistiksel olarak anlamlı farklılık olmadığı, medeni durum değişkeni incelendiğinde boyut 1 istatistiki olarak anlamlı bir farklılık görülür iken boyut 2, boyut 3, boyut 4 ve SGÖ istatistiksel olarak anlamlı farklılık olmadığı, yaş değişkeni incelendiğinde boyut 1 istatistiksel olarak anlamlı farklılık olmadığı görülür iken boyut 2, boyut 3, boyut 4 ve SGÖ istatistiki olarak anlamlı bir farklılık olduğu, eğitimi durumu değişkeni incelendiğinde boyut 1, boyut 2, boyut 3, boyut 4 ve SGÖ istatistiki olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir. Ayrıca hangi takım taraftarısınız incelendiğinde boyut 1, boyut 2, boyut 4 ve SGÖ istatistiksel olarak anlamlı farklılık olmadığı görülür iken boyut 3 istatistiki olarak anlamlı bir farklılık olduğu, kombine kartınız var mı? değişkenine göre boyut 1, boyut 3 ve SGÖ’ de istatistiki olarak anlamlı bir farklılık görülmez iken boyut 2 ve boyut 4’ de istatistiki olarak farklılık olduğu, deplasman müsabakalarına gidiyormusunuz? değişkeni incelendiğinde boyut 1, boyut 2, boyut 4 ve SGÖ’ de istatistiki olarak anlamlı bir farklılık görülür iken boyut 3’te istatistiki olarak anlamlı bir farklılık olmadığı, futbol seyircisi olarak seyirciliğinizi nasıl tanımlarsınız? değişkeni incelendiğinde boyut 1, boyut 2, boyut 3, boyut 4 ve SGÖ istatistiki olarak anlamlı bir farklılık olduğu, stadyumdaki müsabakalara kimle gidiyorsunuz değişkeni incelendiğinde boyut 1, boyut 3’de istatistiki farklılık tespit edilememiş iken boyut 2, boyut 4 ve SGÖ istatistiki olarak anlamlı bir farklılık olduğu, sizce stadyumlarda yaşanan şiddetin sorumlusu kimdir? değişkeni incelendiğinde boyut 1, boyut 2, boyut 4 ve SGÖ’ de istatistiki olarak anlamlı bir farklılık görülür iken boyut 3 istatistiki olarak anlamlı bir farklılık olmadığı, ne kadar sıklıkla stadyuma müsabaka izlemeye gidersiniz? değişkeni incelendiğinde boyut 1, boyut 2, boyut 3, boyut4 ve SGÖ istatistiki olarak anlamlı bir farklılık tespit edilmiştir.Araştırmamızda ölçek alt boyutlarından boyut 1’de cinsiyet, medeni durum, eğitim durumu, deplasman müsabakalarına gidiyormusunuz, futbol seyircisi olarak seyirciliğinizi nasıl tanımlarsınız?, sizce stadyumlarda yaşanan şiddetin sorumlusu kimdir? ne kadar sıklıkla stadyuma müsabaka izlemeye gidersiniz?, ölçek alt boyutlarından boyut 2’de cinsiyet, eğitim durumu, kombine kartınız varmı?, deplasman müsabakalarına gidiyormusunuz?, futbol seyircisi olrak seyirciliğinizi nasıl tanımlarsınız?, müsabakalara kimle gidersiniz?, sizce stadyumlarda yaşanan şiddetin sorumlusu kimdir?, ne kadar sıklıkla stadyuma müsabaka izlemeye gidersiniz?, boyut 3’de yaş, eğitim durumu, hangi takımın taraftarısınız, futbol seyircisi olarak seyirciliğinizi nasıl tanımlarsınız?, ne kadar sıklıkla stadyuma müsabaka izlemeye gidersiniz?, boyut 4’de yaş, eğitim durumu, combine kartınız var mı?, deplasman müsabakalarına gidiyormusunuz?, futbol seyircisi olarak seyirciliğinizi nasıl tanımlarsınız?, stadyumdaki müsabakalara kimle gelirsiniz, sizce stadyumlarda yaşanan şiddetin sorumlusu kimdir?, ne kadar sıklıkla stadyuma müsabaka izlemeye gidersiniz?, SGÖ’de yaş, eğitimi durumu, deplasman müsabakalarına gidiyormusunuz?, futbol seyircisi olarak seyirciliğinizi nasıl tanımlarsınız?, futbol seyircisi olarak seyirciliğinizi nasıl tanımlarsınız?, stadyumdaki müsabakalara kimle gidiyorsunuz?, sizce stadyumlarda yaşanan şiddetin sorumlusu kimdir?, ne kadar sıklıkla stadyuma müsabaka izlemeye gidersiniz? değişkenlerinde istatistiki olarak farklılık tespit edilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Genç, Süreyya. "SANAYİ-İ NEFİSE MEKTEBİ’NDE İMTİHAN VE MÜSABAKA." Asya Studies 8, no. 27 (2024): 117–26. http://dx.doi.org/10.31455/asya.1424759.

Full text
Abstract:
Osmanlı İmparatorluğu’nda resim sanatının gelişimi, 19. yüzyılın sonlarında hız kazanmış ve bu dönemde birçok ressam yetişmiştir. Resim sanatına yön veren dönem sanatçıları, çalışmalarını sergilemek ve birbirleriyle etkileşimde bulunmak için birçok faaliyet gerçekleştirmişlerdir. Bu faaliyetlerin başında Osmanlı Ressamlar Cemiyeti’nin kurulması gelmektedir. İlk bağımsız sanatçı grubu özelliği taşıyan bu cemiyet, ressamları bir araya getirmiş ve sanat faaliyetlerine yön vermiştir. Ayrıca cemiyetin çıkarmış olduğu gazeteyle de Osmanlı resim sanatının tanınması ve yayılmasındaki etkisi ulusal ve uluslararası sanat arenalarında dikkatleri üzerine çekmiştir. Gazetede Sanayi-i Nefise Mektebi’ne dair birçok makale yer almaktadır. Yazılar, mektebin eğitim programı, öğretmenleri ve mezunları gibi birçok konuyu ele almıştır. Osmanlı sanatının ve kültürünün mirasını, gelecek kuşaklara aktarılmasında, değerli bilgi kaynağı olmuştur. Türk resim sanatına ve eğitimine yön vermiş Sanayi-i Nefise Mektebi’nin eğitim sürecine, dönem gazetesinde yer alan bir yazı perpektifinden bakarak kavram ve sorunları ortaya koymak önemlidir. Bu önemden hareketle, 1 Haziran 1911 (17 Cemâziye’l-âhir 1329) tarihli Osmanlı Ressamlar Cemiyeti Gazetesi Heyet-i Tahririye Müdürü Şerif Abdülkadirzade Hüseyin Haşim’in kaleme aldığı “Sanayi-i Nefise Mektebi’nin İmtihan Salonunu Ziyaret” başlıklı yazı ele alınmış, nitel yöntem kullanılarak değerlendirilmiştir. Sanayi-i Nefise Mektebinin 1911 yılı haziran ayında öğrenci işlerinin teşhir edildiği sınav salonu ziyareti sonrasında kaleme alınan bu yazı literatüre bağlı ele alınarak alan yazıya kaynak oluşturması amaçlanmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Gürses, Veli Volkan, Mortaza Moghimi Oskouei, Özkan Işık, and Yasin Ersöz. "Determine of heart rate response during official competition in junior girl basketball playersYıldız kız basketbolcularda resmi müsabaka sırasında kalp atım hızı yanıtlarının belirlenmesi." Journal of Human Sciences 14, no. 2 (2017): 1397. http://dx.doi.org/10.14687/jhs.v14i2.4539.

Full text
Abstract:
Developing technological issues provided that measure complex structure of team sports physiological loading during competition and trainings. During the last decade, limited numbers of researches reported about loading intensity and physiological response of junior girl basketball players during official competition. In this context, The aim of this study is determine of heart rate (HR) response during official competition in junior girl basketball players. 12 junior girl basketball players (age: 14.75±0.55 years, height: 168.48±5.3 cm, weight: 62.6±9.52 kg, predicted VO²max: 49.76±3.64 ml/kg/min) participated to this study. The HR measurements were taken official regional clubs league championship. Two days after followed up competition players performed the Shuttle Run Test (SRT) for determine maxHR levels. All HR measurement was taken by Polar Team2 (Finland). Frequency analyses were performed for the obtained data. Wilcoxon Rank Test was used for determined HR difference between halves. Friedman’s test was used for detected HR differences between periods. According to the analysis results, the maxHR levels obtained during SRT of the players were determined as 196,33 ± 10,04. The meanHR was determined 176,03±10,36 (89.66% of maxHR) in all competition. First half meanHR was 177,16±13,19 (90.23% of maxHR), second half meanHR was 175,00±11,56 (89.13% of maxHR), first period meanHR was 177,16±13,94 (90.00% of maxHR), second period meanHR was 176,87±12,10 (88.88% of maxHR), third period meanHR was 176,88±12,10 (90.08% of maxHR), fourth period meanHR was 179,40±10,71 (91.73% of maxHR). There were no difference found between halves and periods (p>0.05). As a result of this study, HR response showed that intensity of junior girl basketball competition is approximately 89,66% of maxHR. This results showed that competition intensity is very high during all halves and periods. The determination of the official competition intensity of junior girl basketball players can provide important knowledge to coaches that young players have improved their sporting performance. ÖzetMüsabaka ve antrenmanlar sırasında takım sporunun fizyolojik yükünün karmaşık yapısını ölçen teknolojik gelişmeler sağlanmıştır. Son on yılda, resmi müsabaka sırasında yıldız kız basketbolcuların fizyolojik tepkileri ve yüklenme yoğunluğu ile ilgili sınırlı sayıda araştırma rapor edilmiştir. Bu bağlamda, bu çalışmanın amacı, yıldız kız basketbolcuların resmi müsabaka sırasında kalp atım hızı (KAH) yanıtlarını belirlemektir. Çalışmaya 12 yıldız kız basketbolcu (yaş: 14,75±0,55, boy: 168,48±5,30, vücut ağırlığı: 62,6±9,52, tahmini VO²maks: 49,76±3,64 ml/kg/dk) katıldı. KAH ölçümleri resmi bölgesel klüpler lig şampiyonasında alındı. Maçtan iki gün sonra KAH seviyelerini belirlemek için 20 m. Mekik Koşusu Testi (20MKT) uygulandı. Basketbolcuların müsabaka ve 20MKT sırasında kalp atım hızları Polar Team2 (Finland) sistem ile ölçüldü. Elde edilen veriler için frekans analizi uygulandı. Yarılar arasındaki KAH farkı için Wilcoxon Rank Testi kullanıldı. Periodlar arasındaki KAH farkları Friedman’s Testi ile tespit edildi. Analiz sonuçlarına göre, oyuncuların 20MKT sırasında elde edilen maksKAH değerleri 196,33±10.04 olarak tespit edildi. Basketbolcuların tüm müsabaka ortKAH 175,93±10,19 (maks KAH’ın %89.66). İlk yarı ortKAH 177,16±13,19 (maksKAH'ın %90.23), ikinci yarı ortHR 175,00±11,56 (maksKAH'ın 89.13), ilk period ortHR 177,16±13,94 (maksKAH'ın %90.00), ikinci period ortHR 176,87 ± 12,10 (maksKAH'ın %88.88), üçüncü period ortHR 176,88±12,10 (maksKAH'ın %90.08), dördüncü period ortHR 179,40±10,71 (maksKAH'ın %91.73) olarak tespit edildi. Periyotlar ve yarılar arasında ortKAH bakımından anlamlı fark bulunmamıştır (p>0.05). Bu çalışmanın bir sonucu olarak, yıldız kız basketbol müsabakasında KAH cevaplarının maxKAH'ın yaklaşık %89,66 şiddetinde olduğu görüldü. Bu sonuçlar, müsabaka yoğunluğunun tüm yarılar ve periyotlar için çok yüksek olduğunu göstermektedir. Yıldız oyuncuların resmi müsabaka yoğunluğunun belirlenmesi, genç oyuncuların spor performansını geliştirdiklerine dair antrenörlere önemli bilgi sağlayabilir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

TÜRKER, Üstün, and Öztürk AĞIRBAŞ. "2019 FIBA ERKEKLER BASKETBOL DÜNYA KUPASI MÜSABAKA ANALİZİ." Anatolia Sport Research 3, no. 3 (2022): 34–44. http://dx.doi.org/10.29228/anatoliasr.30.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
11

ÖMÜR, Sena, and Gülgün ERSOY. "ENERGY AND NUTRIENT REQUIREMENTS OF ATHLETES: A SYSTEMATIC REVIEW." Spor ve Rekreasyon Araştırmaları Dergisi 5, no. 2 (2023): 72–95. http://dx.doi.org/10.52272/srad.1367161.

Full text
Abstract:
Müsabaka sporcularının enerji ve besin ögesi alımları; sağlık durumlarını korumak, spor performanslarını geliştirmek, toparlanmalarını hızlandırmak, yaralanma ve sakatlıkları önlemek için önemlidir. Bu derlemede; sporcuların enerji, makro ve mikrobesin ögesi alımlarının sporcunun sağlığı ve performansına etkilerinin sistematik olarak incelenmesi amaçlanmıştır. Bu doğrultuda, 2012-2023 yılları arasında yayınlanan 31 makale seçilmiş, sporcuların enerji, makro ve mikrobesin ögesi gereksinimleri olarak üç başlık oluşturulmuştur. Araştırma sonuçları hem kadın hem erkek sporcular için kullanılabilir enerjinin önemini vurgulamış, artan enerji harcaması için gerekli enerji alımını sağlamanın önemini göstermiştir. Enerji ve makrobesin ögesi alımının beslenme periyodizasyonu ile sağlanmasının spor performansını destekleyebileceği gösterilmiştir. Antrenman veya müsabaka dönemlerine göre önerilen makro ve mikrobesin ögelerinin sporcunun performans belirteçlerini desteklediği, ancak önerilenin üzerinde alımın performans üzerinde önemli bir etkisi olmadığının üzerinde durulmuştur. Doğru planlanan bir diyet ile D vitamini, antioksidan vitaminler, demir, kalsiyum, sodyum, magnezyum gibi mikrobesin ögelerinin gereksiniminin karşılanabileceği, besin desteği olarak alımının ise spor performansına etkilerini görebilmek için daha fazla çalışma yapılması gerekliliği ortaya konmuştur. Bu derlemede; sporcular için güncel temel konular ele alınmış, sporcular, spor diyetisyenleri ve klinisyenler için bir rehber oluşturulmuştur. 
 Anahtar Kelimeler: spor beslenmesi, enerji alımı, makrobesin ögesi alımı, mikrobesin ögesi alımı, spor performansı
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
12

Demir, Abdurrahman, Alper Cavit Kabakçı, and Deniz Korkmaz. "Kano Sporcularının Müsabaka Günü Yaşadıkları Duyguların Çeşitli Değişkenlere Göre İncelenmesi." Uluslararası Egzersiz Psikolojisi Dergisi 6, no. 1 (2024): 37–43. http://dx.doi.org/10.51538/intjourexerpsyc.1469554.

Full text
Abstract:
Sporda duygular, başarıyı belirleyen faktörlerden biridir. Farklı branşlarındaki sporcular üzerinde psikolojik faktörlerin detaylı bir şekilde incelenmesine rağmen durgunsu kano sporcuları üzerinde yapılan araştırmaların yetersiz olduğu görülmüştür. Bu nedenle bu araştırmanın amacı durgunsu kano sporcularının müsabaka günü yaşamış oldukları duyguların incelenmesidir. Araştırmaya 166 erkek (𝑥̅yaş 15.12±1.29), 102 kadın (𝑥̅yaş=15.33±1.44) sporcu olmak üzere toplam 268 durgunsu kano sporcusu katılmıştır. Araştırmada veriler, Demografik Bilgi Formu ve Spor Duygu Ölçeği üzerinden toplanmıştır. Verilerin istatistiksel analizinde, katılımcıların cinsiyet değişkenine göre Spor Duygu Ölçeği alt boyutlarının değerlendirilmesi için Bağımsız Örneklem T-Testi, milli olma değişkenine göre ise Mann-Whitney U Testi kullanılmıştır. Ayrıca, spor yaşları ile Spor Duygu Ölçeği alt boyutları arasındaki ilişkiyi test etmek amacıyla Pearson Korelasyon Testi uygulanmıştır. Elde edilen bulgular, kano sporcularının spor duygu ölçeği kaygı ve coşku alt boyutlarında erkek sporcular lehine anlamlı fark olduğu, sporcuların spor yaşları ile spor duygu ölçeği keyifsizlik alt boyutu arasında hafif düzeyde pozitif yönlü bir ilişkinin olduğu, milli sporcu olma değişkenine göre spor duygu ölçeği mutluluk ve coşku alt boyutları arasında anlamlı farklılık olduğunu göstermiştir. Sonuç olarak müsabaka günü kadın durgunsu kano sporcularının daha fazla kaygı ve coşku duygularını yaşadıkları, deneyim arttıkça kano sporcularının keyifsizlik gibi negatif duyguları daha çok yaşadıkları, milli sporcuların ise mutluluk ve coşku duygularını daha çok yaşadıkları söylenebilir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
13

ŞAHİN, MUSTAFA. "RÖLATİF YAŞIN GELİŞİM LİGİ FUTBOLCULARINDA DAYANIKLILIK VE MÜSABAKA PERFORMANSINA ETKİSİ." INTERNATIONAL REFEREED JOURNAL OF ORTHOPAEDICS TRAUMATOLOGY AND SPORTS MEDICINE, no. 9 (December 14, 2017): 2. http://dx.doi.org/10.17372/otshd.2017.1.2.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
14

Orçun, Çağatay, Ahmet Galip Gençyürek, and Ramazan Ekinci. "FUTBOLDA RAKİP TAKIM MÜSABAKA SONUÇLARININ HİSSE SENEDİ FİYATLARI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ." Muhasebe ve Vergi Uygulamaları Dergisi 2018 (April 20, 2018): 432–41. http://dx.doi.org/10.29067/muvu.340711.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
15

GÜLER, AYTEK HİKMET, and GÜVEN ERDİL. "Futbol Müsabakasında Kat Edilen Toplam Koşu Mesafesinin Müsabaka Sonucuyla İlişkisinin İncelenmesi." Eurasian Research in Sport Science 3, no. 2 (2018): 116–23. http://dx.doi.org/10.22396/eriss.2018.41.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
16

DEMİRAL, Şengül, Meltem NAZIROĞLU, Nurper ÖZBAR, and Cüneyt TAŞKIN. "The Effect of COVID-19 Pandemic on Judo Match Performance: Descriptive Research." Turkiye Klinikleri Journal of Sports Sciences 16, no. 2 (2024): 170–76. http://dx.doi.org/10.5336/sportsci.2024-102303.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
17

Fatma; YAZGAN İNANÇ, ÇEPİKKURT. "Mükemmeliyetçilik ve başarı hedeflerinin hentbolcuların müsabaka öncesi yaşadıkları durumluk kaygıyı belirlemedeki rolü." Ankara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu SPORMETRE Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi 10, no. 2 (2012): 43–51. http://dx.doi.org/10.1501/sporm_0000000219.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
18

Bağış, Yunus Emre, and Mehmet Kumartaşlı. "Investigating the heart rate and oxygen saturation values of u13 category footballers at competition occasion who stand in different Uphill citiesFarklı yükseltideki illerde bulunan u13 kategorisi futbolcuların müsabaka ortamında nabız ve oksijen saturasyon değerlerinin incelenmesi." Journal of Human Sciences 14, no. 2 (2017): 1975. http://dx.doi.org/10.14687/jhs.v14i2.4133.

Full text
Abstract:
The aim of this study is to investigate the heart rate and oxygen saturation values of U13 footballers at competition occasion who stand in different cities. 34 footballers participated to the study totally who are playing U13 teams of Ankara Keçiören Bağlum Sport Club and Isparta Iyaş Youth and Sport Club. Height, weight, heart rate and oxygen saturation measurements were taken from research groups. In analyzing handled datas, Independent t Test was used at SPSS 18.0 for Windows. Research Groups’ height means found in Isparta Iyaş Youth and Sport Club 156.1±6,1 cm, found in Ankara Bağlum Sport Club 152,7±5,6 cm; weight means found in Isparta Iyaş Youth and Sport Club 47,0±3,7 kg, Ankara Bağlum Sport Club 48,4±4,0 kg. As comparing the heart rate values pre and during competition, differences found insignificiant too (p>0.05). While comparing the oxygen saturation measurements in pre and 30th minute, differences were found statistically significiant (p<0.05); No significant difference was found in the comparison of the oxygen saturation measurements before the competition and at the 10th, 20th and 40th minutes (p>0.05). Based on the obtained data, we think that studying with more higher areas and groups will be useful for sharpening some differences and similarities. Extended English abstract is in the end of PDF (TURKISH) file.ÖzetBu araştırmanın amacı, farklı yükseltideki illerde bulunan U13 kategorisi futbolcuların müsabaka şartlarında nabız ve oksijen saturasyon değerlerinin incelenmesidir.Araştırmaya Ankara Keçiören Bağlum Spor (n 17) ve Isparta Iyaş Gençlik Sporun (n:17) U13 futbol takımında oynayan toplam 34 futbolcu gönüllü (izinli) olarak katıldı. Araştırma grubundan boy, vücut ağırlığı, kalp atım sayısı ve O2 saturasyonu ölçümleri alındı. Elde edilen verilerin tanımlayıcı istatistikleri ile gruplar arasında farkları belirlemek için Independent t testi kullanıldı. Araştırmaya katılan sporcuların boy ortalaması Isparta Iyaş Gençlik ve Spor Kulübünde 156,1±6,1 cm, Ankara Bağlum Spor Kulübünde 152,7±5,6 cm iken; vücut ağırlıkları ortalaması Isparta Iyaş Gençlik ve Spor Kulübünde 47,0±3,7 kg, Ankara Bağlum Spor Kulübünde 48,4±4,0 kg olarak tespit edildi. Sporcuların müsabaka başlangıcında ve esnasında kalp atım sayılarının karşılaştırılmasında da fark anlamsız bulunmuştur (p>0.05). Sporcuların müsabaka öncesi ve müsabakanın 30. dakikasında oksijen saturasyonu ölçümlerinin karşılaştırılması sonucunda istatistiksel açıdan anlamlı fark bulunurken (p<0.05), müsabakının öncesi ve 10., 20., 40. dakiklardaki oksijen saturasyonu ölçümlerinin karşılaştırılması sonucunda ise fark istatistiksel açıdan anlamlı fark bulunamamıştır (p>0.05). Elde edilen verilere dayanarak bazı farklılıkların veya benzerliklerin daha da netleşebilmesi için daha fazla yükseltiye sahip olan bölgeler ve gruplar üzerinde çalışılmasının yararlı olacağı düşünmekteyiz.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
19

EKEN, Melisa, and Gökçen GARİPOĞLU. "Investigetion of Changes in Pre-Competition Nutritional Patterns of Amateur Boxers: Cross-Sectional Study." Turkiye Klinikleri Journal of Sports Sciences 15, no. 3 (2023): 430–40. http://dx.doi.org/10.5336/sportsci.2023-96916.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
20

Berkan ALPAY, C. "ELİT GÜREŞÇİLERDE MÜSABAKA ÖNCESİ AĞIRLIK KAYBI, VÜCUT KOMPOZİSYONU VE BAZI MİNERAL SEVİYELERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI." International journal of Science Culture and Sport 3, no. 12 (2015): 338. http://dx.doi.org/10.14486/ijscs395.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
21

KANBAK, Mikail. "AKARSU KANO SLALOM SPORCULARININ MÜSABAKA ÖNCESİ VE SONRASI DURUMLUK VE SÜREKLİ KAYGI DÜZEYLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI." Social Sciences Studies Journal 7, no. 76 (2021): 98–106. http://dx.doi.org/10.26449/sssj.2838.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
22

BAŞOĞLU, Burhan. "TÜRKİYE KADINLAR VOLEYBOL MİLLİ TAKIM SPORCULARININ MÜSABAKA ÖNCESİ VE SONRASI DURUMLUK KAYGI DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ." Journal of Academic Social Sciences 25, no. 25 (2016): 313. http://dx.doi.org/10.16992/asos.1147.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
23

ÖZGÜR, Beyhan. "ELİT GENÇ TÜRK VE YABANCI MİLLİ BADMİNTON OYUNCULARININ MÜSABAKA SIRASINDA YAPTIKLARI BASİT HATALARIN ANALİZİ." Ankara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu SPORMETRE Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi 17, no. 3 (2019): 145–52. http://dx.doi.org/10.33689/spormetre.535001.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
24

Ercan; GÖKSEL, ZORBA. "Futbol hakemlerinin müsabaka öncesi sürekli kaygı düzeylerinin bazı değişkenlere göre incelenmesi (Ege Bölgesi örneği)." Ankara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu SPORMETRE Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi 14, no. 2 (2016): 175–81. http://dx.doi.org/10.1501/sporm_0000000294.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
25

MARANGOZ, İrfan. "KAHRAMANMARAŞSPOR VE SİİRTSPOR PROFESYONEL FUTBOL TAKIMLARININ MÜSABAKA DÖNEMİNDE SEÇİLMİŞ BAZI FİZİKSEL VE FİZYOLOJİK ÖZELLİKLERİNİN KARŞILAŞTIRILMASI." Journal of Academic Social Sciences 56, no. 56 (2017): 374–85. http://dx.doi.org/10.16992/asos.12801.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
26

ERGİN, Yusuf. "6222 SAYILI KANUN UN "SPOR ALANLARINA YASAK MADDE SOKULMASI VE MÜSABAKA DÜZENİNİN BOZULMASI" MADDESİ NİN DEĞERLENDİRİLMESİ." Journal of International Social Research 12, no. 66 (2019): 1414–22. http://dx.doi.org/10.17719/jisr.2019.3681.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
27

Uzar, Melis, and Emrah Fatih Asılhan. "İnternet tabanlı harita üretiminde karar destek sistemleri ve coğrafi bilgi sistemi destekli alternatif yaklaşım: müsabaka yöntemi." Journal of Geodesy and Geoinformation 6, no. 1 (2019): 47–60. http://dx.doi.org/10.9733/jgg.2019r00601004.t.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
28

YEŞİLÇİMEN, TUĞÇE, and ALİ FIRAT ŞENYURT. "TÜRKİYE BÜYÜKLER TAEKWONDO ŞAMPİYONASINDA İLK SEKİZE GİREN SPORCULARIN, MAKSİMAL VURUŞ KUVVETİ İLE ANTROPOMETRİK PROFİLİNİN KARŞILAŞTIRILMASI." Journal of Health and Sport Scıences 7, no. 1 (2024): 17–27. http://dx.doi.org/10.61150/jhss.2024070102.

Full text
Abstract:
Amaç: Türkiye Büyükler Taekwondo Şampiyonasında ilk sekize giren sporcuların, maksimal vuruş kuvveti ile taekwondonun antropometrik profilinin incelenmesi amacıyla gerçekleştirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışmada, Büyükler Türkiye Taekwondo Şampiyonasında ilk sekize giren sporcuların, maksimal vuruş kuvveti ile taekwondonun antropometrik profili özetlenmiştir. Çalışma antropometrik özellikler (uzunluk ve çevre) ile (Gulick Antropometrik band, model J00305, Lafayette Instrument, A.B.D.) maksimal vuruş kuvveti elektronik gövde koruyucusu (EBP; Electronic Body Protector) bar cinsinden değerlendirilmiştir. Bulgular: Sağ ve sol ekstremitelerin femur uzunluk, calf uzunluk, femur çevre, calf çevre ve maksimal vuruş kuvvetleri arasında anlamlı fark vardır. Sol ve sağ calf uzunlukları ile sol ve sağ maksimal vuruş kuvveti arasında anlamlı fark bulunmaktadır. Maksimal vuruş kuvvetleri ile femur sağ-sol uzunluk ve çevre, calf çevrede anlamlı fark bulunmamaktadır. Sonuç: Bu çalışma, üst düzey taekwondocuların performanslarıyla ilişkilendirilecek olan antropometrik profilin belirlenmesiyle antrenörlerin antrenman programı yazımında yardımcı olmaktadır. Gelecekteki çalışmalar, diğer müsabaka kategorileri, vücut kütlesi ve yaş grubu incelemesini içermelidir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
29

AKYILDIZ, Zeki, and Mehmet YILDIZ. "Comparison of Real-Time and Post-Competition Data of Polar Team Pro Micro-Electro Mechanical System." Turkiye Klinikleri Journal of Sports Sciences 12, no. 3 (2020): 303–12. http://dx.doi.org/10.5336/sportsci.2020-75353.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
30

AKBUĞA, Ekrem, Murat ELİÖZ, and Eda BİLEN. "Basketbol ve Futbolcularda Egzersiz Bağımlılığı." Spor ve Performans Araştırmaları Dergisi 14, no. 1 (2023): 85–98. http://dx.doi.org/10.17155/omuspd.1223059.

Full text
Abstract:
Egzersiz bağımlılığı spor bilimleri alanında çeşitli konular yönüyle ele alınmaktadır. Bu araştırmanın amacı iki takım sporu olan futbol ve basketbol sporcularının egzersiz bağımlılık düzeylerini incelemektir. Araştırmada kişisel bilgi formu ve Egzersiz Bağımlılığı Ölçeği kullanılmıştır. Çalışmaya dâhil edilen sporcular, futbol kadın (n=30) ve erkek (n=40) ile basketbol kadın (n=30) ve erkek (n=40) katılımcılardan oluşmaktadır. Cinsiyet değişkeninden bağımsız yapılan karşılaştırmada futbolcuların basketbolculardan daha yüksek olarak bağımlılık skoruna sahip oldukları ve her iki grubunda bağımlı grupta yer aldıkları belirlenmiştir. Ayrıca erkeklerin kadınlara oranla daha yüksek bağımlılık sergiledikleri tespit edilmiştir. Sonuç olarak; bu çalışmada, egzersiz bağımlılığının dayanıklılığın baskın olduğu futbol ve basketbol branşlarında önemli bir risk faktörü olduğu saptanmıştır. Yoğun antrenman gerektiren, uzun yüklenmelerin ve yoğun müsabaka dönemlerinin de sporcuların egzersize karşı olan tutumlarında farklılıklar yaratabileceği ifade edilmiştir. Literatürden hareketle, cinsiyet farklılıklarının egzersiz bağımlılığını etkileyebileceği sonucuna varılmıştır. Egzersiz bağımlılığı, sporcular için göz ardı edilmemesi gereken önemli bir risk faktörü olarak görülmektedir. Bu yüzden sporcular egzersiz bağımlılığı konusunda bilgilendirilmeli ve antrenörleri tarafından da takip edilmelidirler.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
31

Kocamaz Adaş, Selda, Murat Kalfa, Fatih Eriş, and Mesut Güleşce. "Teknolojinin Gölgesinde Spor: Dijital Dikkat Dağinikliğinin Etkileri." Herkes için Spor ve Rekreasyon Dergisi 7, no. 1 (2025): 1–12. https://doi.org/10.56639/jsar.1584277.

Full text
Abstract:
Bu araştırmanın amacı, büyük müsabakalarında yer alan ve popülaritesi olan sporcuların müsabaka sırasında sosyal medyanın sporcuların dikkatini nasıl dağıttığını ve bu dikkat dağıtıcı unsurlarla nasıl başa çıktıklarını anlamaktır. Sosyal medyanın sporcular üzerindeki etkileri, hem olumlu hem de olumsuz yönleriyle önemli bir araştırma konusu olarak karşımıza çıkmaktadır. Araştırmada, büyük spor etkinliklerinde Türkiye’yi temsil eden 19 seçkin sporcu ile yarı yapılandırılmış görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Bu görüşmelerde sporcuların sosyal medya kullanımı ve dikkat dağıtıcı unsurlarla başa çıkma yöntemleri incelenmiştir. Görüşme verileri tematik analiz yöntemiyle analiz edilmiş ve sosyal medyanın sporcular için beş ana dikkat dağıtıcı unsur olduğu belirlenmiştir: yanıtlama zorunluluğu, istenmeyen yorumlara maruz kalma, marka oluşturma ve sürdürme baskıları, rakip içerikleri ve ruh hali yönetimi. Sporcuların bu dikkat dağıtıcı unsurlarla başa çıkmak için iki temel strateji kullandıkları ortaya çıkmıştır: öz farkındalık geliştirme ve sosyal medyayı kapatma veya kontrolü başkasına devretme. Bu bulgular, sporcuların büyük spor etkinlikleri sırasında sosyal medya kullanımını daha bilinçli bir şekilde yönetmelerine yönelik stratejiler geliştirilmesi gerektiğini göstermektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
32

Tekerek, Ali Rıza, and Selçuk Gençay. "TARAFTARLARIN TAKIMLARIYLA ÖZDEŞLEŞME VE TÜKETİM DAVRANIŞI: X VE Y KUŞAĞI BAĞLAMINDA BİR İNCELEME." Ankara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu SPORMETRE Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi 22, no. 4 (2024): 86–97. https://doi.org/10.33689/spormetre.1480804.

Full text
Abstract:
Çalışmada takımla özdeşleşme ve tüketim arasındaki ilişkinin X ve Y kuşağı taraftarların bakış açısından incelenmesi amaçlanmıştır. Araştırma evrenini Kahramanmaraş’taki X ve Y kuşağı taraftarlar olarak belirlenirken; örneklem ise çalışmaya gönüllü katılım sağlayan 186 X ve 206 Y kuşağı taraftar oluşturmuştur. Verilerin toplanmasında “Kişisel Bilgi Formu”, “Futbol Taraftarı Tüketim Davranışı Ölçeği” ve “Spor Taraftarı Özdeşleşme Ölçeği” kullanılmıştır. SPSS programı ile analize tabi tutulan veriler normal dağılım göstermediğinden ikili gruplar için Mann Whitney U; ikiden fazla gruplar için Kruskal Wallis H analizleri ve Spearman Korelasyon analizi kullanılmıştır. Çalışma sonucunda cinsiyet, X ve Y kuşağı ve harcanabilecek gelir düzeyi ile özdeşleşme ve tüketim davranışları arasında farkın anlamlı olduğu bulunmuştur. Özdeşleşme ile futbol tüketimi arasında çok yüksek düzeyde pozitif ilişki olduğu saptanmıştır. Ayrıca özdeşleşme ile tüketim ölçeği alt boyutlarından müsabaka tüketimi ve ağızdan ağıza iletişim arasında çok yüksek pozitif ilişki; medya tüketimi ve lisanslı ürün tüketimi arasında ise yüksek düzeyde pozitif ilişki saptanmıştır. Sonuç olarak X kuşağı taraftarların takımlarıyla daha fazla özdeşleştikleri ve bunun sonucu olarak da futbolu daha fazla tükettikleri saptanmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
33

İSLAMOĞLU, İzzet. "KADINLAR SÜPER LİGİNDE OYNAYAN FUTBOLCULARIN MEVKİLERİNE GÖRE SAKATLANMA DURUMLARININ İNCELENMESİ." Spor ve Performans Araştırmaları Dergisi 13, no. 3 (2022): 275–84. http://dx.doi.org/10.17155/omuspd.1181056.

Full text
Abstract:
Bu çalışma Kadınlar Süper Ligi’nde oynayan futbolcuların mevkilerine göre sakatlanma durumlarının tespit edilmesi amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya Türkiye Kadın Futbol Süper Ligi’nde oynayan toplam 151 sporcu (yaş 22,08±3,81 yıl) gönüllü olarak katılmıştır. Araştırma, mevcut durumu tespit etmeyi amaçladığı için tarama modeli ile tasarlanmıştır. Sporculara, konu ile ilgili araştırmacılar tarafından hazırlanan soru formu uygulanmıştır. Çalışmaya katılan 151 sporcudan 110’u sakatlık geçirdiği 41 futbolcunun ise sakatlık geçirmediği tespit edilmiştir. Defans oyuncularının (n:49) diğer mevki oyuncularına göre daha fazla sakatlandığı saptanmıştır. Burkulmanın (n:16) en fazla görülen sakatlanma türü olduğu tespit edilmiştir. Futbolcuların en fazla sakatlık sonrası spora dönüş süresinin 6 haftadan çok (n:21) olduğu, yaralanmaların en fazla müsabaka (n:31) esnasında gerçekleştiği tespit edilmiştir. Ayak bileği/ayak bölgesi (n:18), yaralanmaların en fazla görüldüğü vücut bölgesi olduğu ve yaralanmaların, en çok rakip oyuncu ile çarpışma (n:12) ve rakip oyuncu darbesi (n:12) sonucunda oluştuğu belirlenmiştir. Yaralanmaların en aza indirilmesi için bu bölgelere yönelik özel egzersiz programlarına yer verilebilir. Bunun yanında antrenör ve sporcuların ilgili konuda farkındalığının artırılması için eğitim programları düzenlenebilir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
34

Mahir Metinsoy, Elif. "Osmanlı’nın Son Döneminde Modern Evlilik: Türk Kadını Dergisi Örneği." Feminist Tahayyul Akademik Arastirmalar Dergisi 1, no. 1 (2020): 59–90. http://dx.doi.org/10.57193/feminta.2020.059.

Full text
Abstract:
Türk Kadını dergisi Osmanlı İmparatorluğu'nun son yıllarında 1918-1919 arasında yayınlanmış edebi ve toplumsal bir kadın dergisidir. Derginin yayınlandığı II. Meşrutiyet dönemi kadınların toplumsal hayata daha fazla katıldığı ve kadın haklarının dönüşüm geçirdiği bir zaman dilimidir. Özellikle Birinci Dünya Savaşı yıllarında kadınların yeni eğitim olanaklarının oluşması ve meslek hayatına daha fazla sayıda kadının girmesi Osmanlı İmparatorluğu'nda özel yaşamı da etkilemiştir. Bu dönemde görücü usulü evlilik tartışmaya açılmış ve giderek daha çok sayıda evlilik eşlerin birbirlerini önceden görüp tanıması sonrası gerçekleşmeye başlamıştır. Ancak kadınların daha yüksek seviyede eğitim almaya başlamaları ve kamusal hayata atılmaları onların anne ve eş olarak görevlerini yapmayacağı yönündeki toplumsal kaygıları da arttırmıştır. Ayrıca haremlik selamlık geleneğinin halen son derece güçlü olduğu bu yıllarda kadınların müstakbel eşlerini görüp tanıması ile ilgili girişimler oldukça sınırlı kalmış ve kimi zaman eleştirilmiştir. Türk Kadını dergisi de özel yaşamdaki bu dönüşümden etkilenmiş, dergide dönemin milliyetçi, orta sınıf ve eğitimli yazarları tarafından aile, evlilik ve kadın erkek ilişkileriyle ilgili birçok yazı yayınlanmış ve evlilikle ilgili iki de müsabaka düzenlenmiştir. Bu anlamda Türk Kadını dergisi Osmanlı'nın son yıllarında, Cumhuriyet'in arifesinde, Türkiye'deki evlilik kavramının modernleşmesinin okunabileceği önemli bir kaynak olarak kadın-erkek ilişkilerinin dönüşümüne yönelik önemli ipuçları sunmaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
35

Güney, Şeyma, Dilara Erkan, Muhammed Uygar Sertkaya, Semra Yatak, Serhat Eker, and Fatma Neşe Şahin. "RWL'nin ağırlık sporcularında fiziksel performans ve fizyoloji üzerindeki etkisi: Sistematik derleme." Journal of ROL Sport Sciences 6, no. 2 (2025): 339–57. https://doi.org/10.70736/jrolss.533.

Full text
Abstract:
Mücadele sporlarındaki sporcular, çeşitli hızlı kilo verme stratejilerini kullanarak sıkletlerinde avantaj elde etmeye çalışır. Ancak bu yöntemler, sporcuların olumsuz yönde fizyolojik değişikliklerle karşılaşmalarının yanı sıra sportif performanslarını da olumsuz etkileyebilir. Bu doğrultuda mevcut derlemede mücadele sporcularının hızlı kilo verme yöntemlerinden en çok hangilerini tercih ettiklerini ve kullandıkları hızlı kilo verme yöntemlerinin fizyolojik ve performans parametrelerini nasıl etkilediğini incelemek amacıyla mevcut literatür sistematik olarak gözden geçirilmiştir. Scopus, Web of Science, PubMed ve Taylor & Francis veri tabanlarında ingilizce olarak “rapid weight loss VEYA acute weight loss” VE “physiological effect VEYA blood pressure VEYA blood values VEYA hormonal changes” VE “physical performance VEYA athletic performance VEYA physical condition VEYA recovery” anahtar kelimeleri taranmıştır. Tarama sonuçları 2019-2024 yılları arasındaki çalışmalar olarak sınırlandırılmıştır. Metodolojik olarak belirli bir hızlı kilo verme metodu ile kullanılmış deneysel araştırmalar incelenmiştir. Gerekçeli dışlama kriterleri uygulanmış ve derlemede toplam 8 makale incelenmiştir. Sonuç olarak hızlı kilo verme yöntemlerine bağlı olarak gerçekleşen dehidrasyon sonrası kalp hızı artışı, baş ağrısı, sıcak basması, bulantı, baş dönmesi gibi kısa vadede bile negatif etkilerini göstererek müsabaka esnasında sporcunun konforunu bozucu sonuçları olabilmektedir. Tehlikelerinin farkında olmalarına rağmen sporcular ve antrenörler tarafından kullanılan hızlı kilo verme yöntemleri ciddi kas kaybı risklerini artırmaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
36

AKINCI, Yasin, and Ahmet YAPAR. "TÜRKİYE ERKEK BASKETBOL SÜPER LİG TAKIMLARININ 2020-2021 SEZONU BAŞARILARININ OYUN TİPİ İSTATİSTİKLERİNE GÖRE İNCELENMESİ." Ankara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu SPORMETRE Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi 21, no. 3 (2023): 76–88. http://dx.doi.org/10.33689/spormetre.1242555.

Full text
Abstract:
Bu çalışmanın amacı, 2020-2021 Basketbol Süper Ligi normal sezonunda oynanan müsabakalardaki oyun tipi istatistiklerini ve playoff’a kalan 8 takım ile kalamayan 8 takım arasındaki farklı incelemektir. Normal sezonda 16 takım arasında oynanan 480 müsabaka sistematik gözlem yolu ile incelenmiş ve 12 oyun tipinde sayı girişimi ve kazanılan sayı olarak toplamda 5760 istatistik kaydedilmiştir. Playoff’a kalan ve playoff dışı kalan gruba ait oyunla tipi istatistikleri karşılaştırmak için Bağımsız örnekler t testleri kullanılmıştır. Bu iki grubu ayırt etmeye katkıda bulunan oyun tipi istatistikleri değişkenlerini keşfetmek için ayırıcı fonksiyon analizi kullanılmıştır. Bulgular playoff’a kalan takımların sayı girişimlerinde catch and shoot, isolation ve transition sayı girişimi ortalamalarının kalamayan takımlardan anlamlı olarak daha yüksek olduğunu göstermiştir. Playoff’a kalan takımların en çok sayı girişimi Isolation ve Transition oyun tiplerindenden geldiği ayrıcı fonksiyon analizini bulgularında gözlenmiştir. Playoff’a kalan takımların Isolation ve Pick and Roll Roller oyun tipinden kazandıkları sayı ortalamalarının kalamayan takımlara göre istatiksel olarak anlamlı olduğu gözlenmiştir. Ayrıcı fonksiyon analizi bulguları isolation ve pick and roll handler oyun tipinin takım başarısına en büyük katkıyı yapan değişkenler olduğu göstermiştir. Bu sonuçlar Türkiye Basketbol Süper Ligi’nin yüksek tempoda, şut ağırlıklı, dış oyuncuların pick and roll oyunuyla ve ayrıca pivot oyuncuların sırtı dönük oyunuyla çembere atış yaptığı bir lig olduğunu göstermektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
37

AYDOĞDU, Volkan. "TARAFTAR MARŞLARININ SEMİYOTİK ANALİZ YÖNTEMİYLE İNCELENMESİ: TRABZONSPOR FUTBOL KULÜBÜ ÖRNEĞİ." Uluslararası Anadolu Sosyal Bilimler Dergisi 7, no. 2 (2023): 340–48. http://dx.doi.org/10.47525/ulasbid.1275920.

Full text
Abstract:
Rekabetin yoğun olduğu spor branşlarından olan futbolda marşların önemi büyüktür. Taraftarların bu marşları bilmesi, hissederek marşlara eşlik etmeleri müsabaka esnasında takımlara itici güçtür. Bu nedenle takım marşlarının içerdiği anlam çok etkilidir. Çünkü marşlar bireylerin takımlarına karşı hislerini, tutkularını ortaya çıkarmalarına yardımcı olur. Bu çalışmanın amacı Trabzonspor futbol takımına ait marşların kavramlar bağlamında semiyotik analizini yapmaktır. Bu amaçla Trabzonspor resmi sitesinde bulunan marş sözleri, Saussure’ün göstergebilim modeline göre gösteren, gösterilen ve gösterge ilişkisi bağlamında içerik çözümlemesi yapılarak analiz edilmiştir. Bu bağlamda Trabzonspor resmi sitesinde bulunan ve rastlantısal (random) olarak belirlenen 5 marşın sözlerinden alınan kesitler çözümlenmiştir. Göstergebilim araştırmalarında başlangıçtan itibaren belirginlik ilkesinin benimsenmesi zorunludur. Belirginlik ilkesine göre araştırmaya başlarken karar alınır ve derlenmiş olgular diğer tüm yönleri yok sayılarak yalnızca bir yönü ile “bir tek açıdan” betimlenir. Bu ilke gereği diğer yönler göz ardı edilerek yalnızca “kavramlar” bağlamında kesitler çözümlenmiştir. Trabzonspor sitesinde var olan marşların içerik çözümlemesi sonucunda ulaşılan göstergeler; “başarı”, “ait olma”, “bölgesel özellikler”, “adanmışlık”, “sınırsızlık”, “kapsayıcılık”, “taraftar sevgisi” ve “uluslararası başarı” kavramlarıdır. Bunlara ek olarak “başarı” ve “bölgesel özellikler” diğer göstergelere oranla daha fazla öne çıkmıştır. Bu bağlamda kulüp marşları ile takım taraftarları arasında güçlü ve dinamik bir ilişki vardır. Ayrıca bestelenen taraftar marşlarının duygu yoğunluğuna bakıldığına bir amaca dönük olarak bestelendiğini ortaya koymaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
38

ŞAHİN KÖMÜR, Adile, and Ömer ŞENEL. "SPOR BESLENMESİNDE BİR ERGOJENİK DESTEK OLARAK PANCAR SUYU: SİSTEMATİK DERLEME ÇALIŞMASI." Ankara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu SPORMETRE Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi 22, no. 1 (2024): 154–67. http://dx.doi.org/10.33689/spormetre.1266414.

Full text
Abstract:
Spor beslenmesi alanında ergojenik etki sağlaması adına son yıllarda kullanımı artan pancar suyu yüksek nitrat içeriğine sahip olması ile bilinmektedir. İnorganik nitrat alımının doğal bir yolu kabul edilen pancar suyunun yapılan çalışmalarda atletik performansı artırabileceği, toparlanma sürecini iyileştirebileceği ve toplum sağlığını geliştirmeye yönelik faydaları olabileceği vurgulanmaktadır. Buradan hareketle bu sistematik derleme çalışmasında pancar suyunun sporcularda dayanıklılığın yanı sıra kuvvet, anaerobik kapasite ve aynı zamanda toparlanma sürecindeki etkileri incelenmek istenmiştir. PubMed, MEDLINE, ScienceDirect, Web of Science, DergiPark veri tabanlarında Türkçe ve İngilizce olarak “pancar suyu”, “sporcu”, “anaerobik performans”, “dayanıklılık” ve “beetroot juice”, “athlete”, “anaerobic performance”, “endurance” kelimeleri olmak üzere 4 anahtar kelime taranmıştır. Tarama sonuçları 2017-2022 yılları arasındaki çalışmalar olarak sınırlandırılmıştır. Araştırma dizaynı randomize plasebo kontrollü çalışmalar olarak filtrelenmiştir. Yöntem kısmında akut veya uzun süreli, en az 400 mg nitrat müdahalesinin yapıldığı çalışmalar filtrelendiğinde bu sistematik derleme kapsamına “15” araştırma dahil edilmiştir. Sonuçlar sporcunun müsabaka ya da egzersiz sırasındaki atletik performansı geliştirmesi amacıyla kullanılan pancar suyunun daha çok dayanıklılık egzersizlerinde olumlu etki gösterirken; kuvvet ya da anaerobik egzersizlerin yapıldığı aktivitelerde toparlanma sürecine dayanıklılık türü egzersizlere göre daha iyi bir katkı sağladığını göstermektedir. Dolayısıyla pancar suyunun farklı branşlarda, branşın özelliklerine göre performans artırıcı ya da hızlı toparlanma sağlaması amacıyla kullanılabileceği düşünülmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
39

SATILMIŞ, Nuray, Duran AKBAŞ, Akan BAYRAKDAR, and Işık BAYRAKTAR. "COMPARISON OF THE RELATIONSHIP OF THE ATHLETES VYING FOR JERSEY IN THE TOUR DE FRANCE WITH THEIR GENERAL CLASSIFICATION RANKINGS IN TERMS OF VARIOUS VARIABLES." Online Journal of Recreation and Sports 12, no. 2 (2023): 85–96. http://dx.doi.org/10.22282/tojras.1253703.

Full text
Abstract:
Fransa Bisiklet Turunu dünyanın en popüler yarışlarından birisi olması ve mayo klasmanlarında gözlemlenen literatür eksikliğinden bu çalışmanın yapılmasına ihtiyaç duyulmuştur. Bu çalışmanın amacı 2000-2022 yılları arasındaki Fransa Bisiklet Turunda beyaz mayo, kırmızı mayo ve yeşil mayo klasmanındaki ilk üç (toplam; altmış dokuz) sporcunun müsabaka sonuçlarının, genel klasman sıralamasıyla ilişkisinin çeşitli değişkenlere göre incelenmesidir. Çalışmadaki sporcuların yarış sonuçları Procyclingstats ve Tour de France sitelerinden alınmıştır. Her mayo klasmanı için ilk üç sırada yer alan 69 sporcunun genel klasmandaki sıraları yaş, sıra, hız değişkenleriyle karşılaştırılmıştır. Normal dağılım sergilemeyen verilerin karşılaştırılmasında Kruskal Wallis ve Spearman korelasyon testleri kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarında beyaz mayo klasmanındaki ilk üç sporcunun genel klasmandaki ortalama sıraları arasında anlamlı farklılık tespit edilmiştir. Beyaz mayo klasmanındaki ilk üç sporcunun “genel klasman sıraları” ile arasında pozitif yönde yüksek düzeyde (rho=0,726), yeşil mayo klasmanındaki (puana dayalı) ilk üç sporcunun “genel klasman sıraları ” ve “ortalama hız” arasında negatif yönde orta düzeyde (rho=-0,477), kırmızı mayo klasmanındaki (puana dayalı) ilk üç sporcunun “genel klasman sıraları” ve “ortalama hız” arasında negatif yönde orta düzeyde (rho=-0,429) ve “genel klasman sırası” ile “genel klasman yaş” arasında pozitif yönde düşük düzeyde bir ilişki (rho=0,29), olduğu tespit edilmiştir. Kırmızı ve yeşil mayo klasman sıralamaları puanla ve beyaz mayo klasmanı sporcuların bitirme sürelerine göre belirlenmektedir. Kırmızı mayo klasmanındaki kişiler en iyi yokuş çıkan sporcular olduğu için bu kişilerin yaş faktörüyle düşük düzeyde ilişkili olduğu sonucuna varılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
40

Kanik, Gaye, and Ahmet Mor. "Kadın Sporcularda Menstrual Siklusun Farklı Fazlarının Bazı Performans Parametreleri Üzerine Etkisi." Spor ve Performans Araştırmaları Dergisi 16, no. 1 (2025): 137–58. https://doi.org/10.17155/omuspd.1604320.

Full text
Abstract:
Bu çalışmanın amacı, kadın sporcularda menstrual siklusun (MS) farklı fazlarının, bazı performans parametreleri üzerindeki etkisinin incelenmesidir. Çalışmaya 18-25 yaşları arasında aktif spor yapan 12 kadın sporcu (yaş: 21,58±1,44 yıl; boy uzunluğu: 161,16±7,44 cm; vücut ağırlığı: 56,15±8,05 kg; beden kitle indeksi: 21,62±2,54 kg/m²; sporcu yaşı: 10,83±2,12 yıl; antrenman yaşı: 10,66±2,05 yıl; müsabaka yaşı:10,00±2,13 yıl; menarş yaşı:14,00±1,34 yıl) dâhil edildi. MS’nin erken foliküler faz (EFF), ovulasyon faz (OF) ve luteal faz (LF) arasında, denge, dikey sıçrama, anaerobik güç, esneklik, kuvvet, çeviklik, sürat, görsel reaksiyon (GR) ve işitsel reaksiyon (İR) testleri uygulandı. Her yapılan ölçüm sonrasında algılanan zorluk derecesini (AZD) değerlendirmek için Borg Skalası, ölçümden sonraki gün ise gecikmiş kas ağrısını belirlemek için Görsel Analog Skala (GAS) kullanıldı. Değişkenler arası farklılık repeated-measures ANOVA ile analiz edildi. Fazlar arasında dikey sıçrama, sürat, kuvvet, esneklik, çeviklik, görsel reaksiyon toplam (GRT), görsel reaksiyon ortalama süresi (GRO) ve AZD’de istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptandı (p0,05). Elde edilen bulgulara göre, sporcuların belirli fazlarda performanslarının artmasının veya azalmasının, algılanan zorluk derecesi, nosebo etkisi, hormonal dalgalanmalar, çeşitli fizyolojik tepkiler ve duygu durum değişikliklerinden kaynaklandığı düşünülmektedir. Özellikle, OF’da kuvvet performansının arttığı, LF’de ise dikey sıçrama, 30 m sürat, esneklik ve çeviklik performansının olumlu yönde etkilendiği gözlemlendi. Buna karşılık, EFF’nin çalışmanın tüm performans parametreleri üzerinde olumsuz etkiler oluşturduğu tespit edildi.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
41

Kamiş, Gülay, Müge Sarper Kahveci, and Fulden Bircan. "Kocaeli İlinde Turnuvalara Aktif Katılan Taekwondocuların Ağız Koruyucusu Kullanımı Hakkındaki Farkındalıklarının İncelenmesi." Spor ve Rekreasyon Araştırmaları Dergisi 6, no. 1 (2024): 56–66. http://dx.doi.org/10.52272/srad.1491039.

Full text
Abstract:
Kontakt sporlarıyla ilgilenenlerin dental travmalar ile sık sık karşılaşmaktadırlar. Bu travmalar ile oluşan sert ve yumuşak doku yaralanmaları bireyi hem maddi hem de manevi yönden etkilemektedir. Travmalarda oluşabilecek etkiyi en aza indirmek ve oluşabilecek yaralanmaları önlemek için ağız koruyucularından faydalanılmaktadır. Bu sebeple çalışmada özellikle temaslı sporlarla ilgilenen bireylerin kişisel ve sportif hayatını etkileyebilecek önemde olan bu araştırma konusunda farkındalık yaratmak ve ilimizdeki taekwondocuların kullanımı hakkında bilgi edinmek amacıyla, Kocaeli ilindeki Taekwondocuların ağız koruyucusu kullanımı hakkındaki ayrıntılı bilgileri çeşitli değişkenlere göre belirlemek için tasarlanmıştır. Çalışmaya 24’ü erkek 33’ü ise kadın taekwondoculardan oluşmak üzere toplamda 57 sporcu gönüllü olarak katılım sağlamıştır. Verilerin analizi SPSS 20.0 paket programında istatistiksel olarak analiz edilmiştir. Taekwondocuların sosyo-demografik sorulara ve anket sorularına verdiği cevaplar yüzdelik ve frekans dağılımları bakımından incelenmiştir. Yapılan analizlerin sonucunda ağız koruyucu kullanıyor musunuz sorusuna %73,7 oranında evet yanıtı verildiği, ağız koruyucu tiplerinden en çok custom fabricated (kişiye özel) tiptekilerin tercih edildiği, ağız koruyucuların genellikle sadece müsabaka ortamında kullanıldığı, sporcuların %50’sinin ağız koruyucuları performanslarını olumsuz etkilediği kanısında olduğu, performansını etkilediğini öne süren sporcularun en çok nefes alırken yanıtını verdiği, ağız diş travması yaşadıklarında koruyucu kullanıyor muydunuz sorusuna ise eşit bir biçimde hem evet hem de hayır yanıtları verildiği görülmüştür. Sonuç olarak yapılan araştırmada literature göre taekwondocuların ağız koruyucusu kullanımında daha hassas olduğu ve yaygın biçimde ağız koruyucu kullandıkları belirlenmiş ancak tehlikenin riskinin hemen hemen aynı olduğu antrenman koşullarında henüz kullanımın yaygınlaşmadığı saptanmıştır. Anahtar Kelimeler: Taekwondo, ağız koruyucu, Kocaeli ili.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
42

AKYÜZ, Ömer, Bülent TURNA, Güner ÇİÇEK, Burcu BAYAZIT, and Murat AKYÜZ. "Elit Futbolcuların Maç Öncesi Dehidrasyon Düzeylerinin İncelenmesi." Akdeniz Spor Bilimleri Dergisi, December 14, 2022. http://dx.doi.org/10.38021/asbid.1206978.

Full text
Abstract:
Futbolda sporcuların optimum performans sergileyebilmesi için dehidrasyon ve hidrasyon dengesinin normal olması gerekmektedir. Dehidrasyon, sporcuların performansını düşürmenin yanı sıra ciddi sağlık problemlerini de beraberinde getirebilmektedir. Özellikle futbol gibi dayanıklılık gerektiren uzun süreli müsabaka ve antrenman ortamlarında performansın maksimum düzeye çıkarılmasında sporcuların maç öncesi, esnası ve sonrası hidrasyon seviyesinin takip altına alınması ve hidrasyon seviyesinin uygun hale getirilmesi önemlidir. Bu araştırmanın amacı; Elit futbolcularda müsabaka öncesi dehidrasyon seviyelerinin incelenmesidir. Araştırmaya Türkiye Futbol Federasyonu 1. Lig’inde yer alan (yaş 26,79±4,04 yıl, boy 180,63±5,36 cm, vücut ağırlığı 74,53±4,60 kg) toplam 19 elit futbolcu çalışmaya dahil edilmiştir. Araştırmanın analizinde SPSS 23 analiz programı kullanılarak elde edilen veriler aritmetik ortalama, standart sapma ve yüzde delta formülü ile değerlendirilmiştir. Elde edilen bulgulara göre bir futbol müsabakası öncesinde sporcuların sıvı ve elektrolit seviyeleri %21,05 ‘i hidrasyon, %68,42’ si düşük seviyede dehidrasyon, %10,52’ si orta düzeyde dehidrasyon durumundadır. Futbolcularda müsabaka öncesinde ciddi düzeyde dehidrasyon durumu görünmesede düşük seviyede hidrasyon tespit edilmiştir. İnsan vücudundaki sıvı elektrolit dengede olması hayati bir öneme sahip olduğundan vücutta eksilen sıvı ve elektrolitler müsabaka ve antrenman öncesi tekrar yerine konulmalıdır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
43

KARAFİL, Ahmet Yavuz, and Emirhan PEHLİVAN. "Spor Müsabakaları Ruminasyon Ölçeğinin Türkçeye Uyarlanması Geçerlik Ve Güvenirlik Çalışması." Gazi Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi, October 14, 2022. http://dx.doi.org/10.53434/gbesbd.1158522.

Full text
Abstract:
Sportif performansın önemli göstergelerinden biri, sporcuların müsabaka sürecindeki zihinsel durumu ile açıklanabilir. Sporcuların geçmişte yaşamış oldukları olumsuz tecrübelerin etkisiyle oluşturulan olumsuz düşünceler, sporcunun istenilen performans seviyesinin çok altında kalınmasına yol açabilmektedir. Ruminasyon olarak tanımlanan bu olumsuz düşüncelerle başa çıkabilmek, tespit edip üstesinden gelmek ile mümkün olabilir. Spor bilimleri alanyazında spor ortamında ruminasyonu ölçmeye yarayan bir ölçüm aracının bulunmaması nedeniyle spor müsabakası ruminasyon ölçeğinin Türkçeye uyarlanması, geçerlik ve güvenirlik çalışmasının yapılması, bu çalışmanın amacını oluşturmaktadır. Bu araştırmaya bireysel ve takım sporcusu olmak üzere toplam 150 sporcu katılmıştır. Araştırmada ölçeğin geçerlik analizleri için dil geçerliği, yapı geçerliği, kapsam geçerliği ve ıraksak ve yakınsak geçerlik işlemleri uygulanmıştır. Ölçeğin güvenirliği için Cronbach alpha, composite reliability coefficient, guttman split-half ve madde analizi işlemlernden madde ayrıcılık indeksi ve madde toplam korelasyonu işlemleri yapılmıştır. Buna göre, ölçeğin geçerli ve güvenilir bir yapıda olduğu tespit edilmiştir. Sonuç olarak, Türk kültürüne uyarlaması yapılan spor müsabakası ruminasyon ölçeğinin geçerlik ve güvenirlik işlemlerinin yapılmasının ardından özellikle, müsabaka sürecinde olan sporcuların performansları üzerinde önemli olduğu düşünülen ruminatif düşünceleri ölçmek için uygun nitelikte olduğu söylenebilir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
44

ÜNVER, Rafet. "BÜYÜK ERKEKLER SERBEST GÜREŞ 2019 YILI AVRUPA VE ASYA ŞAMPİYONALARININ SKOR VE TEKNİK ANALİZLERİ YÖNÜNDEN KIYASLANMALARI." Online Journal of Recreation and Sports, June 12, 2023. http://dx.doi.org/10.22282/tojras.1286171.

Full text
Abstract:
Erkekler Serbest Stil Güreş Müsabakalarında 2016 ve 2021 Olimpiyat Oyunları ile 2021 yılı Erkekler Serbest Stil Dünya Güreş şampiyonasında en fazla madalya kazanan Avrupa ve Asya kıtası ülkeleri olmuştur. Bu çalışmanın temel amacı Erkeler Serbest Stil Güreş Müsabakalarında en üst düzey performans gösteren bu iki kıtada düzenlenen 2019 kıta şampiyonalarının skor ve teknik analizler açısından benzerlik ve farklılıklarını belirlemektir. 2019 Erkekler Serbest Stil Avrupa Güreş Şampiyonasında 35 farklı ülkeden 173 sporcu 204 müsabakada mücadele ederken, 2019 Erkekler Serbest Stil Asya Güreş Şampiyonasında 23 farklı ülkeden 130 sporcu 153 müsabakada mücadele etti. Avrupa kıtası güreşçileri 1856 teknik puan kazanırken Asya kıtası güreşçileri 1389 teknik puan kazanmışlardır. Şampiyonalardaki tüm sıkletler dikkate alındığında Avrupa Şampiyonasında müsabaka başına teknik puan ortalaması 9,10 olurken Asya Şampiyonasında 9,08 olmuştur. Şampiyonalar arasında müsabaka başına ortalama teknik puan yönünden fark gözlenmemiştir (p>0.05). Müsabakaların kazanılma kriterleri yönünden sayı ile galibiyet kriterinde Avrupa Şampiyonası lehine anlamlı bir fark gözlenmiştir (p0.05). Kazanılan teknik puanların frekansları yönünden 1 puan kazanımında Avrupa Şampiyonası lehine anlamlı bir fark gözlenmiştir (p
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
45

BAŞKAYA, Gizem, and Yağmur AKKOYUNLU. "Kadın Futbolcuların Bazı Performans Testleri ile Maç Performans Parametreleri Arasındaki İlişki." Akdeniz Spor Bilimleri Dergisi, May 2, 2023. http://dx.doi.org/10.38021/asbid.1258342.

Full text
Abstract:
Bu çalışmanın amacı, kadın futbolcuların bazı performans test sonuçları ile müsabaka performansı arasındaki ilişkiyi araştırmaktır. Çalışmaya kadınlar süper liginde mücadele eden 24 kadın futbolcu (yaş: 25.21±5.532 yıl; antrenman yaşı: 12.33±5.027 yıl; boy uzunluğu: 168.58±3.450 cm; vücut ağırlığı: 59.89±5.736 kg) gönüllü olarak katılmıştır. Katılımcılara squat jump, countermovement jump, 10m ivmelenme, 30m sürat, Yoyo Aralıklı Toparlanma Testi ve 30-15 Aralıklı Fitness Testi testleri uygulanmıştır. Müsabaka sırasında sporcuların hareket analizleri Fitogether GPS ile kaydedilmiştir. Hareket analizleri kapsamında maçta kat edilen toplam koşu mesafesi, yüksek şiddetli koşu mesafesi ve sayısı, sprint mesafesi ve sayısı, maksimal sprint hızı, ortalama hız, akselerasyon ve deselerasyon sayıları değerlendirilmiştir. Parametreler arasındaki ilişki düzeyini belirlemek amacıyla Pearson Korelasyon analizi kullanılmıştır. Analizler sonucunda, sporcuların Yoyo-1 koşu mesafesi ve Yoyo-1 bitirme hızı ile müsabakada toplam kat edilen mesafe arasında orta düzeyde pozitif yönlü ilişki (r=485; r=.423); 30-15 IFT koşu mesafesi ve sayısı ile müsabakada toplam kat edilen mesafe arasında orta düzeyde pozitif yönlü ilişki olduğu (r=.431; r=.409) bulunmuştur. HSR sayısı ile 30 m sürat performansı arasında orta düzeyde negatif yönlü (r=-.431); ortalama hız ile 30 m sürat performansı arasında orta düzeyde pozitif yönlü (r=-.419); maksimal sprint hızı ile CMJ ve SJ arasında orta düzeyde pozitif yönlü (r=.448; r=.474) ilişki tespit edilmiştir (p
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
46

ULUÇ, Ender Ali. "Badmintoncuların Müsabaka Öncesi Motivasyon Kaynakları ve Kaygı Durumlarının İncelenmesi." Uluslararası Türk Spor ve Egzersiz Psikolojisi Dergisi, August 15, 2022. http://dx.doi.org/10.55376/ijtsep.1141177.

Full text
Abstract:
Bu araştırmanın amacı badmintoncuların müsabaka öncesi motivasyon kaynakları ve kaygı durumlarının incelenmesidir. Araştırmanın evren ve örneklemi Çanakkale ilinde ikamet eden ve büyükler kategorisinde mücadele eden 18 yaş ve üzeri 10 badmintoncudan oluşmaktadır. Mevcut çalışmada nitel araştırma yöntemlerinden birisi olan yarı yapılandırılmış görüşme formu yaklaşımı kullanılmıştır. Bu çalışmada badmintonculardan elde edilen verilerin çözümlenmesi ve yorumlanmasında “Yorumlayıcı Fenomenolojik Analiz (YFA)” yöntemi ve yüzde frekans analizleri kullanılmıştır. 
 Çanakkale ilinde ikamet eden ve büyükler kategorisinde yer alan badmintoncuların sporda motivasyon kaynakları ve kaygı düzeylerinin incelenmesi amacıyla gerçekleştirilen bu araştırmada sonuç olarak; sporcuların müsabaka öncesi motivasyonlarını sağlayabilmek için, zihinsel canlandırma ve nefes egzersizleri yaptıkları, müsabaka öncesi kaygı durumlarıyla ancak başarıyı düşünerek başa çıkabildikleri tespit edilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
47

ÖZTÜRK, Emsal. "Investıgatıon Of Statutory Anxıety Levels Of Athletes In Dıfferent Branches, Before And After Competıtıon." Online Journal of Recreation and Sports, February 8, 2023. http://dx.doi.org/10.22282/tojras.1226048.

Full text
Abstract:
Bu çalışmanın amacı farklı branşlarda yer alan sporcuların, müsabaka öncesi ve sonrası durumluk kaygı düzeylerinin incelenmesidir. Çalışma grubunu 2021 yılında üniversiteler arası spor müsabakalarına katılan Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi spor takımlarında yer alan 144 erkek sporcu oluşturmuştur. Veri toplama aracı olarak araştırmacı tarafından oluşturulan demografik bilgi formu ile Spielberger (1966) tarafından geliştirilen Le Compte ve Öner (1983) tarafından Türkçeye uyarlanan durumluluk kaygı ölçeği kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde Tek yönlü (One way) Anova testi kullanılmıştır. Anova testi sonrasında farklılıkları belirlemek üzere tamamlayıcı post-hoc analizi olarak Tukey testi kullanılmıştır. Sonuç olarak; farklı branşlarda yer alan sporcuların, müsabaka öncesi ve sonrası durumluk kaygı düzeylerinin yüksek olduğu görülmektedir. Branş değişkenine göre sporcuların müsabaka öncesi kaygı düzeylerinin arasındaki farkın anlamlı olduğu görülmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
48

Arı, Erdal, and Necdet Apaydın. "UEFA Şampiyonlar Ligi’nde Gol Zamanının Müsabaka Sonuçları Üzerindeki Belirleyici Rolü." Spor Eğitim Dergisi, December 25, 2024. https://doi.org/10.55238/seder.1583733.

Full text
Abstract:
Amaç: Bu araştırma, UEFA Şampiyonlar Ligi 2022/2023 sezonunun grup aşamasından itibaren oynanan müsabakalarda, gol zamanının (0-15, 16-30, 31-45, 46-60, 61-75, 76-90 dk. periyotları) müsabaka sonuçları üzerindeki belirleyici rolünü araştırmak amacıyla yapıldı. Gereç ve Yöntem: Araştırma kapsamında turnuva boyunca oynanan 125 müsabakadan beraberlikle sonuçlanmayan 99 müsabakayı kazanan ve kaybeden takımlar tarafından atılan gollerin sayıları karşılaştırmalı olarak incelendi. Müsabakaların 90 dakikalık normal süresinde atılan gol sayıları dikkate alınmış olup, uzatma periyotlarında atılan gol sayıları değerlendirmeye alınmadı. Verilerin normal dağılıma uygunluğu, Kolmogorov-Smirnov testi ile incelendi ve kazanan ve kaybeden takımların attığı gol sayıları, bağımsız örneklem T-testi ile karşılaştırıldı. Bulgular: Analiz sonuçlarına göre, kazanan takımların, müsabakaların tüm 15 dakikalık periyotlarda kaybeden takımlardan daha fazla sayıda gol attığı belirlendi (p
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
49

SEVER, Mehmet Onur, Serdar BAYRAKDAROĞLU, Ebru ŞENEL, and Mine KOÇ. "12 – 15 Yaş Müsabık Yüzme Sporcularının Solunum Parametrelerinin Müsabaka Dereceleri ile İlişkisinin İncelenmesi." Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, June 29, 2021. http://dx.doi.org/10.37989/gumussagbil.946258.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
50

AYDEMİR, Burakhan, and Duygu SEVİNÇ YILMAZ. "Taekwondonun Güncellenen Kuralları İle İlgili Sporcu, Antrenör ve Hakem Görüşlerinin İncelenmesi." Akdeniz Spor Bilimleri Dergisi, December 7, 2022. http://dx.doi.org/10.38021/asbid.1202221.

Full text
Abstract:
Yüzyıllar önce Güney Kore’de savunma sanatı olarak geliştirilen Taekwondo, günümüzde Olimpiyat Oyunlarında yer alan modern bir mücadele sporuna evrilmiştir. Olimpik Taekwondoda sporcuların müsabaka başarısını fiziksel, fizyolojik ve psikolojik faktörler etkilemektedir. Bu faktörlerin yanı sıra Dünya Taekwondo Federasyonu (WTF) tarafından güncellenen müsabaka kuralları da müsabaka performansı için önemlidir. Bu bağlamda değişen taekwondo kuralları ve raunt sistemi ile ilgili sporcu, antrenör ve hakemlerin görüşlerinin incelenmesi amaçlanmaktadır Değişen taekwondo kuralları ve raunt sisteminin sporcu, antrenör ve hakem görüşlerine ilişkin incelemeler nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması kullanılarak yapılmıştır. Araştırma grubu yaşları 17-70 arasında olan 9 sporcu, 6 antrenör ve 6 hakemden oluşmaktadır. Çalışma sonuçları neden sonuç ilişkisi içinde detaylıca irdelenmesi amacıyla nitel analiz yöntemlerinden betimsel analiz kullanılarak yapılmıştır. Çalışma görüşmeleri ses kayıt cihazıyla kayıt altına alınmış ve daha sonra düz yazıya dökülerek alanında uzman 3 kişi tarafından kodlanmıştır. Sonuç olarak, güncellenen kuralların; sporcu, antrenör ve hakemler tarafından başarıyı artıracağı ve olumlu etkiler yaratacağı yönünde görüşler alınmıştır
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!