Dissertations / Theses on the topic 'Population-based birth cohort studies'
Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles
Consult the top 20 dissertations / theses for your research on the topic 'Population-based birth cohort studies.'
Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.
You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.
Browse dissertations / theses on a wide variety of disciplines and organise your bibliography correctly.
Karvonen, J. T. (Juha T. ). "Somatization in young adults:the Northern Finland 1966 Birth Cohort Study." Doctoral thesis, University of Oulu, 2007. http://urn.fi/urn:isbn:9789514285547.
Full textTiivistelmä Somatisaatio on yleinen ilmiö, josta aiheutuu subjektiivista kärsimystä ja toimintakyvyn laskua. Tämän tutkimuksen tarkoitus oli arvioida somatisaatiohäiriön ja somatisaatio-oireilun yleisyyttä nuorilla aikuisilla sekä näiden ilmiöiden yhteyttä sosiodemografisiin tekijöihin, aleksitymiaan, temperamenttiin ja psykiatriseen sairastavuuteen. Somatisaation käsitteellistämiseksi on esitetty useita vaihtoehtoja mutta mikään niistä ei ole osoittautunut muita paremmaksi. Tässä tutkimuksessa käytetiin kahta määritelmää: DSM-III-R -diagnoosiluokituksen mukaista somatisaatiohäiriön diagnoosia tai somatisaatio-oireilua, jossa esiintyy neljä tai useampia DSM-III-R:n 35 somatisaatiohäiriön oireesta. Tutkimusaineiston muodostivat Pohjois-Suomen vuoden 1966 syntymäkohortin ne jäsenet, jotka asuivat Oulussa 1. tammikuuta 1997 (N = 1,609). Alkuperäinen kohortti koostuu 12,058 elävänä syntyneestä tutkittavasta, mikä kattaa 96.3 % kaikista synnytyksistä Pohjois-Suomessa. Niin kutsutun best-estimated -menettelyn avulla arvioitiin tutkittavien psykiatrista sairastavuutta mukaan lukien somatisaatiohäiriö ja -oireilu. Tietoa kerättiin sairaaloiden poistoilmoitusrekisteristä. Avohoidon sairauskertomustieto koottiin kattavasti. Koulutusasteesta saatiin tieto Tilastokeskukselta. Muita sosiodemografisia tekijöitä, aleksitymiaa ja temperamenttia arvioitiin vuoden 1997 kenttätutkimuksen ja aiempien seurantatutkimusten tietojen avulla. Somatisaatiohäiriön esiintyvyys oli 1.1 % (N = 18). Somatisaatio-oireita todettiin 6.1 % (N = 97) tutkittavista. Naisten osuus oli somatisaatiohäiriössä 5:1 ja somatisaatio-oireilussa 6:1. Osoittautui, että lääkärit eivät tunnistaneet somatisaatiohäiriötä, ainakaan sitä ei oltu kirjattu sairauskertomuksiin. Havaitut somatisaatiohäiriön ja -oireilun esiintyvyydet ovat sopusoinnussa aiempien kansainvälisten tutkimusten kanssa. Somatisaatio-oireilu ei liittynyt masennukseen tai aleksitymiaan eikä somatisaatio-oireilusta kärsiville tutkittavilla todettu tyypillistä temperamenttiprofiilia. Somatisaatio liittyi psyykkiseen stressiin. Johtopäätöksenä voidaan todeta, että lääkäreille tulisi tarjota koulutusta somatisaatiohäiriön ja -oireilun tunnistamisessa. On tärkeää tunnistaa somatisaatio ja siihen liittyvä oheissairastavuus. Havainnot korostavat yleissairaaloiden yhteistyöpsykiatrian ja muiden erikoisalojen yhteistyön merkitystä somatisaatiosta kärsivien potilaiden tutkimuksessa ja hoidossa. Somatisaatiohäiriön ja -oireilun etiologian ja kehittymisen selvittämiseksi tarvitaan uusia tutkimuksia
Deverell, Marie. "Risk factors for persistent asthma in adolescents : a community based longitudinal birth cohort." University of Western Australia. School of Paediatrics and Child Health, 2007. http://theses.library.uwa.edu.au/adt-WU2007.0171.
Full textEkholm, Selling Katarina. "Birth-characteristics, hospitalisations, and childbearing : Epidemiological studies based on Swedish register data." Doctoral thesis, Linköping : Faculty of Health Sciences, Linköping University, 2007. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:liu:diva-9660.
Full textEriksson, Margaretha. "The Impact of Birth Weight on Cardiovascular Risk Factors, Coronary Heart Disease and Prostate Cancer : Population-based Studies of Men Born in 1913 and Followed up Until Old Age." Doctoral thesis, Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : Univ.-bibl. [distributör], 2005. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:uu:diva-6005.
Full textUimari, O. (Outi). "Epidemiological and familial risk factors of uterine leiomyoma development." Doctoral thesis, Oulun yliopisto, 2017. http://urn.fi/urn:isbn:9789526214870.
Full textTiivistelmä Kohdun leiomyoomat ovat naisten yleisin hyvänlaatuinen kasvain. Ne ovat myometriumin neoplastisia muutoksia ja ne ilmenevät joko yksittäisinä tai monilukuisina, ja ne voivat sijaita missä tahansa kohdun myometriumia. Leiomyoomat muuttavat kohdun ja kohtuontelon säännöllistä muotoa. Lisäksi ne aiheuttavat vuotohäiriöitä, alentunutta hedelmällisyyttä, ja lantion alueen painetta ja kipua. Tämän tutkimuksen tavoitteena oli laajentaa nykyistä tietämystä suvuittain esiintyvistä kohdun leiomyoomista ja selvittää mahdollista leiomyoomien ja kardiovaskulaaritautiriskin assosiaatiota, ja lisäksi selvittää leiomyoomien ja endometrioosin assosiaatiota. Suvuittain esiintyvien kohdun leiomyoomien taudinkulkua selvittävässä tutkimuksessa osoitettiin merkittäviä eroja suvuittain ja ei-suvuittain esiintyvien leiomyoomien välillä. Suvuittain esiintyvien leiomyoomien kliininen taudinkuva oli vaikeampi, leiomyoomia oli kohdussa useampia ja ne aiheuttivat useammin oireita ja lisäksi ne diagnosoitiin nuoremmalla iällä. Kohdun leiomyoomien ja endometrioosin yleisyyttä selvittävä tutkimus antoi lisävahvistusta sille havainnolle, että nämä taudit assosioivat keskenään. Tutkimustuloksen mukaan leiomyoomat ja endometrioosi vähentävät naisen hedelmällisyyttä toisistaan riippumatta. Perinnöllinen kohdun leiomyomatoosi ja munuaissyöpä (hereditary leiomyomatosis and renal cell cancer, HLRCC) -kasvainoireyhtymään liittyvän kohdun leiomyoomia selvittävän tutkimuksen tuloksien mukaan HLRCC-naisten kohdun leiomyoomien kliiniset ominaisuudet poikkeavat satunnaisesti esiintyvien leiomyoomien ominaisuuksista. Naisella HLRCC voitaisiinkin tunnistaa näiden poikkeavien ominaisuuksien perusteella, sekä immunohistokemiallisilla värjäyksillä CD34 ja Bcl-2. Fumaraattihydrataasi (fumaraasi, FH) -geenin mutaatiota kantava suku voitaisiin siten tunnistaa yksittäisen HLRCC leiomyoomatapauksen avulla. Pohjois-Suomen syntymäkohortti 1966 (Northern Finland Birth Cohort 1966, NFBC1966) tutkittiin kohdun leiomyoomia ja kardiovaskulaarisairauden riskitekijöitä. Tutkimustuloksien perusteella kohdun leiomyoomat assosioivat koholla olevien kardiovaskulaarisairauden riskien kanssa, erityisesti seerumin lipidien ja metabolisen syndrooman suhteen. Näiden tutkimustulosten perusteella voidaan esittää, että leiomyoomien ja terveydelle epäedullisen metabolian ja kardiovaskulaaritaudin riskien taustalla on mahdollisesti joitain yhteisiä altistavia tekijöitä, tai että metabolisilla tekijöillä on rooli kohdun leiomyoomien tautimekanismissa. Tämä tutkimus on tuottanut uutta tietoa suvuittain esiintyvien kohdun leiomyoomien kliinisestä taudinkuvasta ja HLRCC:n liittyvien leiomyoomien immunofenotyypistä. Lisäksi tämä tutkimus esittää lisävahvistusta kohdun leiomyoomien ja endometrioosin assosiaatiolle sekä useille kardiovaskulaaririskitekijöille
Haapea, M. (Marianne). "Non-response and information bias in population-based psychiatric research:the Northern Finland 1966 Birth Cohort study." Doctoral thesis, University of Oulu, 2010. http://urn.fi/urn:isbn:9789514261572.
Full textAbstract Tutkimusaineisto valitaan tutkimuksen tavoitteiden perusteella. Tavoitteena on kerätä kattava ja virheetön aineisto. Käytännössä kuitenkin osa tiedoista voi puuttua tai olla virheellistä. Tässä väitöskirjassa esitellään yleisesti menetelmiä huomioida puuttuva tieto analyyseissä ja arvioida aineistojen luotettavuutta psykiatrisessa tutkimuksessa. Aineisto perustuu Pohjois-Suomen vuoden 1966 syntymäkohorttiin (N = 12058). Väitöskirjassa tutkittiin, miten psykiatrinen sairastavuus vaikuttaa osallistumiseen epidemiologisessa tutkimuksessa, joka sisälsi kyselyitä ja terveystutkimuksen (N = 11540), sekä erosiko psykiatriseen kenttätutkimukseen osallistuneiden ja osallistumattomien psykoosipotilaiden kliininen taudinkuva toisistaan (N = 145). Käänteisen todennäköisyyden painotusmenetelmää käytettiin korjaamaan puuttuvan tiedon aiheuttamaa virhettä aivovolyymien estimaateissa skitsofreniapotilailla. Lisäksi arvioitiin itse ilmoitetun lääkekäyttötiedon luotettavuutta (N = 7625). Epidemiologisessa tutkimuksessa ne kohortin jäsenet, joilla oli jokin psykiatrinen sairaus, osallistuivat passiivisemmin kuin ne, joilla ei ollut psykiatrista sairautta. Psykoosipotilaat, jotka eivät osallistuneet psykiatriseen kenttätutkimukseen, sairastivat tutkimukseen osallistuneita useammin skitsofreniaa kuin muita psykooseja ja heidän taudinkuvansa oli vakavampi. Painottaminen kasvatti aivonesteen ja alensi harmaan ja valkean aineen tilavuuksien estimaatteja skitsofreniapotilailla, ja lisäsi aivovolyymien erojen tilastollista merkitsevyyttä skitsofreniapotilaiden ja vertailuhenkilöiden välillä. Itse ilmoitetun psykoaktiivisten lääkkeiden käyttötiedon luotettavuus oli merkittävä. Kadosta johtuen psykiatristen sairauksien todellinen vallitsevuus on todennäköisesti korkeampi kuin vallitsevuuden estimaatit, jotka on laskettu tutkimukseen osallistuneiden tiedoista. Painotusmenetelmiä voidaan käyttää parantamaan puuttuvan tiedon vääristämiä estimaatteja, koska painottamalla huomioidaan todellisia eroja kohdeväestössä. Tutkittaessa lääkekäyttötietoa postikyselyillä kerätyn aineiston voidaan olettaa olevan laadultaan riittävä tutkimustarpeisiin
Nicolaou, Nicolaos C. "The predictors of clinical reactivity to peanut within the context of a population-based birth cohort study." Thesis, University of Manchester, 2009. http://ethos.bl.uk/OrderDetails.do?uin=uk.bl.ethos.518876.
Full textO'Leary, M. "Low birth weight as a risk factor for undervaccination in Ghana : evidence from a population-based cohort." Thesis, London School of Hygiene and Tropical Medicine (University of London), 2017. http://researchonline.lshtm.ac.uk/3515641/.
Full textAlmeida, Maria Soares Cachide de. "BIN1 molecular studies in a primary care-based cohort." Master's thesis, Universidade de Aveiro, 2017. http://hdl.handle.net/10773/18510.
Full textDemência é uma síndrome clínica caracterizada pelo declínio progressivo das capacidades cognitivas, estando a tornar-se cada vez mais comum, devido ao envelhecimento da população mundial. Prevê-se que o número de doentes com demência aumente em cerca de 30 milhões nos próximos 15 anos, representando grandes gastos para os sistemas de saúde e sociais. Existem vários tipos de demência, sendo que a Doença de Alzheimer (DA) é a mais comum, afetando entre 20 a 30 milhões de pessoas em todo o mundo, das quais 90.000 são portuguesas. A compreensão das características genéticas e moleculares associadas a esta doença pode constituir um meio para descobrir novos métodos de diagnóstico e tratamento. A maior parte dos casos de Alzheimer tem início tardio, afetando indivíduos com 65 ou mais anos de idade. Até recentemente apenas o gene que codifica a Apolipoproteína E (APOE) foi associado com esta forma de DA. No entanto, estudos recentes de associação genómica identificaram o gene BIN1 como sendo o loci de risco associado ao Alzheimer tardio mais significativo depois do APOE. Além disso, vários SNPs do BIN1 foram associados a este tipo de Alzheimer, sendo que o polimorfismo rs744373 foi proposto como um dos mais relevantes para a DA. Dado que os SNPs mais significativos podem variar de população para população, o objetivo principal deste trabalho foi avaliar se o polimorfismo rs744373 do gene BIN1 pode ser associado a um aumento do risco de desenvolver DA, numa população portuguesa do distrito de Aveiro, que pertence a um estudo transversal baseado em populações, realizado na Universidade de Aveiro. Analisámos 63 indivíduos Portugueses, sendo 32 doentes e 31 controlos. Neste estudo conseguimos observar que, de uma forma geral, o alelo A é o mais frequente e que o alelo G (alelo de risco) foi o menos frequente, numa razão de 3:1. Não conseguimos encontrar uma forte evidência de associação entre o rs744373 e o risco de desenvolver DA (Razão de probabilidade [RP] = 0.733 , valor p = 0.464), o que está de acordo com estudos previamente publicados. Não foi detetada significância estatística entre o rs744373 e portadores do alelo APOE-Ԑ4 (valor p = 0.467) ou indivíduos com demência (CDR≥1) (valor p = 0.269). Foi detetada uma associação entre o alelo de risco do polimorfismo de estudo e a presença de Diabetes Mellitus (RP = 6.60, valor-p = 0.035). No entanto, como a nossa amostra era pequena, deve ser feito um novo estudo para avaliar se este resultado pode ser generalizado para a população Portuguesa.
Dementia is a clinical syndrome characterized by a progressive decline in cognitive skills, and is becoming increasingly common, due to the aging of the world’s population. It is expected that the number of patients with dementia will increase by 30 million in the next 15 years, representing a major factor of costs in health care and social systems. There are several types of dementia, and Alzheimer’s Disease (AD) is the most common, affecting 20 to 30 million people worldwide, of which 90.000 are Portuguese. Understanding the genetic and molecular characteristics associated with the disease may constitute a way to discover new diagnostic methods and treatments. Most cases of AD are late-onset (LOAD), affecting individuals with 65 or more years of age. Until recently only the Apolipoprotein E gene (APOE) had been associated with this form of AD. However, recent genome-wide association studies have identified Bridging Integrator 1 (BIN1) as the most significant LOAD-associated risk loci after APOE. Furthermore, several SNPs of BIN1 have been associated to this type of AD and rs744373 was proposed to be one of the most relevant for AD. Since the most significant SNP may vary from population to population, the main aim of this work was to evaluate if BIN1 polymorphism rs744373 can be associated with the risk of AD in a Portuguese population from the Aveiro district, belonging to a cross-sectional population-based study performed in Aveiro University. We analysed 63 Portuguese individuals comprising 32 cases and 31 controls. In this study we could observe that, overall, allele A was the most frequent and allele G (risk allele) was the least frequent, in a ratio of 3:1. We didn’t find strong evidence of association for rs744373 with the AD risk (odds ratio [OR] = 0.733 , p-value = 0.464), which is in agreement with some previous published studies. No statistical significance was detected between rs744373 and APOE-Ԑ4 carriers (p-value = 0.467) or individuals with dementia (CDR≥1) (p value= 0.269). We have detected an association between the risk allele of the study polymorphism and the presence of Diabetes Mellitus (odds ratio [OR] = 6.60, p-p-value = 0.035). Nevertheless, due to our small sample size, a follow-up study is required in order to evaluate if this result can be generalized to the Portuguese population.
Lindström, Katarina. "Long-term neurodevelopmental outcome after moderate neonatal encephalopathy and after post-term birth : two population-based studies /." Stockholm, 2006. http://diss.kib.ki.se/2006/91-7140-702-2/.
Full textCarrillo-Larco, Rodrigo M., Noël C. Barengo, Leonardo Albitres-Flores, and Antonio Bernabe-Ortiz. "The risk of mortality among people with type 2 diabetes in Latin America: A systematic review and meta-analysis of population-based cohort studies." John Wiley and Sons Ltd, 2019. http://hdl.handle.net/10757/652468.
Full textRevisión por pares
Sohel, Nazmul. "Epidemiological and Spatial Association between Arsenic Exposure via Drinking Water and Morbidity and Mortality population based studies in rural Bangladesh /." Doctoral thesis, Uppsala : Acta Universitatis Upsaliensis : Universitetsbiblioteket [distributör], 2010. http://urn.kb.se/resolve?urn=urn:nbn:se:uu:diva-121788.
Full textCornelio, Cecilia Inés 1979. "Physical activity in the community : correlates of change and overall mortality in two population-based cohorts." Doctoral thesis, Universitat Pompeu Fabra, 2014. http://hdl.handle.net/10803/287275.
Full textLa inactividad física o el sedentarismo es un problema central de la salud pública, la evidencia científica muestra que es un factor de riesgo para numerosas enfermedades de las denominadas crónicas o no transmisibles. Junto al hábito de fumar y a la alimentación es un factor de riesgo de enfermedad que puede ser modificado por cambios de comportamiento y hábitos. Se postula que realizar actividad física de manera regular permite lograr efectos positivos sobre el bienestar y la salud; además, el mejoramiento en los niveles de actividad ha sido señalado como un indicador líder de las ganancias en salud. En este sentido disponer de datos poblacionales es fundamental para discutir las políticas públicas sanitarias: las variaciones a nivel poblacional de los indicadores de salud son los que guían las discusiones para desarrollar guías que mejoren la salud comunitaria. Los objetivos de la presente tesis son: describir los cambios en la actividad física de ocio y la ocupacional a nivel comunitario y evaluar los determinantes de dichos cambios tales como los sociodemográficos, los relacionados con el status de salud, y los estilos de vida; Identificar la asociación de los distintos dominios de actividad física con la mortalidad general tanto en hombres como en mujeres en estudios de cohortes de base poblacional. La tesis se compone de artículos originales desarrollados en el marco de dos estudios de cohortes con base poblacional, el Estudio de Seguimiento de la Cohorte de Cornellà y el de La Encuesta de Salud de Barcelona año 2000. Los estudios analizados evidencian que hubo cambios en los niveles de actividad física a nivel poblacional, y que no se demostraron determinantes claros de esos cambios más que los sociodemográficos. También demostraron que todos los dominios de actividad física realizada tanto en mujeres como en hombres decrecen la mortalidad por todas las causas evaluada a nivel poblacional. Por lo tanto para el diseño de programas abarcativos de promoción de la salud a nivel comunitario deben incluirse recomendaciones apropiadas para la realización de actividad física de ocio y del caminar y laboral
Abdul, Sultan Alyshah. "The occurrence and risk factors for first venous thromboembolism in and around pregnancy : population based cohort studies using primary and secondary care data from the United Kingdom." Thesis, University of Nottingham, 2013. http://eprints.nottingham.ac.uk/29086/.
Full textMilet, Jacqueline. "Étude de la composante génétique de la variabilité des infections palustres simples : Approche génome entier dans deux cohortes de jeunes enfants au Bénin First Genome-Wide Association Study of Non-Severe Malaria in Two Birth Cohorts in Benin Mixed logistic regression in Genome-Wide Association Studies." Thesis, université Paris-Saclay, 2020. http://www.theses.fr/2020UPASR013.
Full textIn spite of numerous prevention and control efforts in recent years, malaria remains a major global public health problem with nearly half a million deaths per year (405,000 in 2018). The key role played by genetic factors of the host in the susceptibility and severity of the disease is is admitted nowadays. However, the molecular basis of susceptibility / resistance to malaria has not been elucidated to date. Over the past decade, research efforts to identify genes involved in malaria susceptibility have focused on severe malaria, with several genome-wide association studies (GWAS) published. This manuscript concerns the extension of this approach to uncomplicated forms of malaria, through the genome wide association study of two birth cohorts in South Benin (800 children), followed for 18-24 months by UMR261 (MERIT IRD / University of Paris).In the first part, we present the results of the first GWAS performed on simple forms of malaria in these two cohorts. The association was tested with the recurrence of malaria attacks and the recurrence of all infections (including malaria attacks and asymptomatic infections) taking into account an environmental risk estimated at the individual level. It highlights several strong association signals, linked to genes whose biological function is relevant for malaria (in particular PTPRT, MYLK4, UROC1 and ACER3). The high genetic diversity within African populations has made it necessary to take into account the potential confounding effect of population structure. In this study we proceeded with a two-step strategy as the Cox mixed model, used for the analysis of longitudinal data, is not applicable to the whole genome due to computational burden. In a first step, an analysis was performed with a Cox mixed model to build an "individual effect" fitted on the covariates, then a linear mixed model were used to test the association with genome polymorphisms. This led us to focus more generally on non-linear mixed models. Two methods allowing the estimation of the effect of polymorphisms with the mixed logistic model are proposed, which may in the future be generalized to other models, including the Cox model.In a final part, malaria having been one of the strongest selection pressures that man has known in recent history, we explore the possibility of exploiting natural selection information to increase the power of analysis, and improve the detection of association signals. The analysis of recent positive selection signals were performed using several genome-scan methods focusing on patterns of long-range haplotype homozygosity (iHS, nsL and XP-EHH). This analysis revealed several chromosomic region of potential interest, where the signals of association and selection co-localized but confirms also the difficulty of highlighting the selection signals linked to malaria with tools currently available
Merz, Benedikt Alexander [Verfasser]. "Metabolic markers as determinants of future waist-gaining or hip-gaining phenotype in weight-gaining individuals – A targeted metabolomics approach in population-based prospective German cohort studies / Benedikt Alexander Merz." Bonn : Universitäts- und Landesbibliothek Bonn, 2016. http://d-nb.info/1107541786/34.
Full textMerz, Benedikt [Verfasser]. "Metabolic markers as determinants of future waist-gaining or hip-gaining phenotype in weight-gaining individuals – A targeted metabolomics approach in population-based prospective German cohort studies / Benedikt Alexander Merz." Bonn : Universitäts- und Landesbibliothek Bonn, 2016. http://d-nb.info/1107541786/34.
Full textDiguisto, Caroline. "Prise en charge anténatale et conséquences néonatales chez les enfants nés extrêmes prématurés en France Providing active antenatal care depends on the place of birth for extremely preterm births: the EPIPAGE 2 cohort study Neonatal outcomes in extremely preterm newborns admitted to intensive care after no active antenatal management: a population-based cohort study." Thesis, Sorbonne Paris Cité, 2019. http://www.theses.fr/2019USPCB001.
Full textSurvival rates of extremely preterm neonates, infants born between 22 and 26 Weeks of Gestation (WG), are lower in France than in England, Sweden, the United States or Japan. This may be related to differences in the management of extreme preterm births and in particular to differences in antenatal practices. In the case of preterm births, obstetricians are the first to meet the mothers-to-be. They decide whether or not to implement antenatal measures to improve outcomes of these unborn children: corticosteroids, caesarean sections or magnesium sulphate for neuroprotective purposes. The provision of optimal antenatal care is key to the management and survival of extremely preterm births and obstetrical teams thus play a major role. Factors associated with active antenatal care have never been studied. The first objective of our work was to identify, for extreme preterm births in France, individual or organisational determinants associated with active antenatal care. Gestational age is a well-known decision-making factor, but care could also depend on individual factors related to women or their pregnancy, practitioners or maternity units. Some extremely preterm neonates are born without having received active antenatal care. For newborns who have not received such treatment, the risk of peripartum and delivery room death is high. However some extremely preterm neonates for whom active antenatal was either voluntarily withheld or not provided because of insufficient time are resuscitated and admitted to a Neonatal Intensive Care Unit (NICU). Neonatal outcomes for these children raise medical and ethical difficulties and are poorly known. Our second objective was to study neonatal outcomes of extremely preterm neonates admitted to NICU without prior active antenatal care. Data from the EPIPAGE 2 cohort were used to answer these questions. We have shown that antenatal management for extreme preterm births varies widely between regions with regional active antenatal care rates ranging from 22% (95% CI 0.05-0.38) to 61% (95% CI 0.44-0.78). Active antenatal care was more frequent for births occurring at 25 and 26 WG than for births occurring at 24 WG. Even after adjusting for individual and organisational characteristics, active antenatal care rates varied by maternity unit of birth (p = 0.03). We also underlined that children admitted to NICU without having received active antenatal care have an increased risk of neonatal morbidity and mortality compared to children who have (crude OR of 2.60, (95% CI 1.44-4.66), adjusted OR of 1.86, (95% CI 1.09-3.20)). Differences in antenatal management between maternity units raise the issue of equality of care, especially since these practices have an impact on neonatal outcomes. These findings have led French teams to reassess the decision-making process around extreme preterm births and to the elaboration of guidelines for the management of extreme preterm births
Júlvez, Calvo Jordi. "Early life factors influencing neurodevelopment and the study of the interrelations between different behavioural areas." Doctoral thesis, Universitat Pompeu Fabra, 2007. http://hdl.handle.net/10803/7168.
Full textObjectius: Avaluar les respostes del neurodesenvolupament en nens i les seves característiques psicomètriques, i, si factors ambientals primerencs (ex., duració de la lactància materna i mares que fumen) poden influir tals respostes.
Mètodes: Dues cohorts prospectives des del naixement en població general (Menorca (N=421) i Ribera d'Ebre (N=79)) van se seguides fins als 4 anys d'edat durant un període de dos anys (2001-2003). Els nens van ser avaluats per tres psicòlegs i els seus respectius mestres per les funcions neuropsicològiques (MCSA), els comportaments de dèficit d'atenció i d'hiperactivitat (TDAH-DSM-IV) i la competència social (CPSCS); junt amb l'administració (en persona) a les mares de qüestionaris generals.
Resultats: Les respostes van mostrar característiques psicomètriques acceptables i els patrons neuropsicològics del TDAH eren consistents amb altres troballes sobre TDAH. La lactància materna de llarga durada estava associada amb una millora de totes les àrees comportamentals avaluades. Fumar durant l'embaràs estava associat a puntuacions cognitives més baixes.
Conclusions: Avaluar el neurodesenvolupament a preescolars sans és factible i necessari per investigar efectes primerencs de factors ambientals i aplicar polítiques preventives de salut pública.
Background: Little is known about neurodevelopment among preschoolers and its susceptibility to environmental factors.
Objectives: Assess neurodevelopmental outcomes and their psychometric characteristics in children; and, if early environmental factors (i.e., duration of breastfeeding and maternal smoking) influence the neurobehavioral outcomes.
Methods: Two prospective population-based birth cohorts (Menorca (N=421) and Ribera d'Ebre county (N=79)) were followed up at the age of 4 years during a two year period (2001-2003). Children were assessed by three psychologists and their respective teachers for neuropsychological functions (MCSA), inattention-hyperactivity behaviors (ADHD-DSM-IV) and social behavior (CPSCS); in addition to maternal in person general questionnaires.
Results: Outcomes showed acceptable psychometric characteristics and ADHD neuropsychological patterns were consistent with other ADHD findings. Long-term breastfeeding was associated with the improvement of all behavioral areas assessed. Maternal smoking during pregnancy was associated with lower cognitive scores.
Conclusions: Assessing neurodevelopment in healthy preschoolers is feasible and necessary to investigate early effects of environmental factors and apply public health preventive policies.
CHEN, CHING-LUN, and 陳敬倫. "Identifications of anti-oncogenesis effects of statin related drugs on prostate cancer through gene expression profiling and population-based cohort studies." Thesis, 2016. http://ndltd.ncl.edu.tw/handle/r7sdxf.
Full text臺北醫學大學
醫學資訊研究所
104
The potential risk of prostate cancer associated with statins use has been a focus of much interest. Japanese research combines both the US Food and Drug Administration (FDA) Adverse Event Reporting System (FAERS) and a large organized database from The Japan Medical Data Center (JDMC) data to examine the association between statins and cancer. The FAERS is a computerized information database designed to support the FDA''s post-marketing safety surveillance program for all approved drugs and therapeutic biological products. In the FAERS database analysis, significant signals for colorectal cancer、pancreatic cancer and prostate cancer were found for “atorvastatin”、“rosuvastatin” and “pitavastatin”. The hypothesis in our research is certain statin related drugs displays high or low antitumor activity in prostate cancer. If the hypothesis is correct, cells treated with statin related drugs will show similar/reverse gene expressions as cancer cells do after analyzed by bioinformatics approach. This paper focuses on statin related drugs on prostate cancer. To testify whether the results will be concordant with the gene expression profiling and related cohort studies. Data part using prostate cancer RNA-seqV2 gene expression profiling from TCGA by R DESeq package. Tools part uses program Perl and R to analyze overall survival and disease free survival analysis. After survival analysis, LINCSCLOUD web platform get this differential gene expression data then calculate and offer connectivity score. The connectivity score can visualize the risk between statins and cancer by boxplot. In addition to TCGA data, we also using 1997 to 2013 NHIRD HV data to validate gene expression profiling by life table analysis and Cox proportional hazards model. Comparison with analysis of various type, Statin related drugs “atorvastatin” and ”pitavastatin” displays oncogenesis effects both in tumor v.s. normal analysis with TCGA by DESeq tool and NHIRD analysis. It imply that these statins possess potential oncogenesis ability and may lead oncogenesis effect in prostate cancer. In contrast, statins “pravastatin” displays anti-oncogenesis effects both in gene expression profiling and related cohort studies. It probably represent the opposite side of cell growth control, normally acting to inhibit cell proliferation and tumor development potentially.