To see the other types of publications on this topic, follow the link: Premenstrual Sendrom.

Journal articles on the topic 'Premenstrual Sendrom'

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the top 50 journal articles for your research on the topic 'Premenstrual Sendrom.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Browse journal articles on a wide variety of disciplines and organise your bibliography correctly.

1

Ebru Öztürk;DÖKMECİ, ARSLAN. "PREMENSTRUAL SENDROM ve TEDAVİSİNDE SON GÖRÜŞLER." Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Mecmuası 52, no. 4 (1999): 1. http://dx.doi.org/10.1501/tipfak_0000000408.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Fatma, KESKİN TÖRE, and NACAR Gülçin. "Kız Öğrencilerde Çocukluk Çağı Olumsuz Yaşantıların Premenstrual Sendrom İle İlişkisi." Journal of World Women Studies 8, no. 2 (2023): 217–26. https://doi.org/10.5281/zenodo.8430895.

Full text
Abstract:
<strong>Ama&ccedil;: </strong>Araştırma, &ccedil;ocukluk &ccedil;ağı olumsuz yaşantıların premenstrual sendrom ile ilişkisini incelemek amacıyla yapılmıştır. <strong>Gere&ccedil; ve Y&ouml;ntem: </strong>Araştırma, Kasım 2022 &ndash; Haziran 2023 tarihleri arasında tanımlayıcı ve ilişki arayıcı t&uuml;rde yapılmıştır. Araştırma, Kahramanmaraş S&uuml;t&ccedil;&uuml; İmam &Uuml;niversitesi Hemşirelik B&ouml;l&uuml;m&uuml;&rsquo;nde &ouml;ğrenim g&ouml;ren 275 kız &ouml;ğrenci ile y&uuml;r&uuml;t&uuml;lm&uuml;şt&uuml;r. Araştırma verileri gizliliği korumak adına Google Forms aracılığıyla oluşturulan online anket formu ile toplanmıştır. Oluşturulan anket formu &ouml;ğrencilere whatsapp yoluyla ulaştırılmıştır. Veriler, katılımcı bilgi formu, &Ccedil;ocukluk &Ccedil;ağı Olumsuz Yaşantılar &Ouml;l&ccedil;eği ve Premenstrual Sendrom &Ouml;l&ccedil;eği kullanılarak elde edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler (sayı, y&uuml;zde, ortalama, standart sapma), t testi, Mann Whitney U testi ve Kruskal Wallis H testi kullanılmıştır. <strong>Bulgular: </strong>Araştırmada &ccedil;ocukluk &ccedil;ağı olumsuz yaşantılar &ouml;l&ccedil;eği puan ortalaması 1.23&plusmn;1.69 olarak belirlenmiştir. Araştırmada &ccedil;ocukluk &ccedil;ağı olumsuz yaşantılar arttık&ccedil;a menarş yaşının d&uuml;şt&uuml;ğ&uuml; (&beta;-coefficient=-0.148; p=0.011), menstrual kanama s&uuml;resinin uzadığı (&beta;-coefficient=0.165; p=0.005) ve premenstrual sendrom yaşama durumunun (&beta;-coefficient=-0.209; p=0.000) arttığı belirlenmiştir. <strong>Sonu&ccedil;: </strong>Araştırmada &ccedil;ocukluk &ccedil;ağı olumsuz yaşantıların premenstrual sendromu etkilediği belirlenmiştir. Sağlık profesyonellerinin premenstrual sendrom varlığını araştırırken konuşulması ve ifade edilmesi zor olan &ccedil;ocukluk &ccedil;ağı olumsuz yaşantılarını g&ouml;z ardı etmemesi &ouml;nerilmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

ÖZDOĞAN, Yahya, and Zehra Nur BEŞLER. "Premenstrüel Sendrom Durumuna Göre Menstruasyon Öncesi Dönemde Beslenme Değişiklilerinin Değerlendirilmesi." GEVHER NESIBE JOURNAL OF MEDICAL & HEALTH SCIENCES 8, no. 4 (2023): 1137–47. https://doi.org/10.5281/zenodo.10049069.

Full text
Abstract:
<strong>Amaç:</strong> Bu araştırmada, Premenstrüel sendrom (PMS) durumunun menstrüasyon öncesi dönemde beslenme alışkanlıkları, besin tercihleri, yeme tutumları, iştah ve vücut ağırlığı değişiklikleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlandı.&nbsp;<strong>Gereç ve Yöntem:</strong> Çalışma 19-53 yaş aralığındaki 1135 kadın ile yürütüldü. Katılımcıların sosyodemografik bilgileri, antropometrik ölçümleri, menstruasyon öncesi ve sırasında beslenme alışkanlıklarının saptanmasına yönelik sorular ve premenstrual sendrom ölçeği Google Forms aracılığı ile hazırlanarak veriler çevrimiçi olarak toplandı.&nbsp;<strong>Bulgular:</strong> Çalışmaya katılanların ortalama yaşı 25.26 ± 6.53 yıldır. Katılımcıların %39.2'sinde (n=445) PMS saptandı. PMS ölçeği toplam puan ortalaması 122.52±37.88'dir. Öğün sayısı ve tüketilen yemek miktarının artmasıyla PMS varlığının arttığı bulundu (p&lt;.05).&nbsp; PMS varlığında iştah durumunun arttığı, kurubaklagil, süt ve ürünleri, meyve/sebze, ekmek/tahıl, şeker/şekerleme, çikolata, yoğun baharatlı yiyecekler, fast food yeme isteği ve normal tüketiminde olmayan besinlere yönelimin arttığı saptandı (p&lt;.05).&nbsp; Çikolata tüketimindeki miktar ve bir yemeği arzulama durumu da PMS varlığında artış gösterdi (p&lt;.05). &nbsp;<strong>Sonuç:</strong> Kadınların çoğunluğunun PMS'den etkilendiği görüldü, Premenstrüel dönemde PMS'li katılımcıların beslenme alışkanlıkları, besin tercihleri, yemeği arzulama durumları ve iştahlarının değiştiği gözlemlendi. PMS, genç kadınlar arasında yaygın bir sağlık sorunu olduğundan PMS varlığı ile beslenme değişiklikleri arasındaki ilişki gelecekteki çalışmalarda araştırılmalıdır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Aydın Kartal, Yasemin, and Ebru Kaykısız. "COVİD-19 SALGININDA EBELİK ÖĞRENCİLERİNİN YEME DAVRANIŞLARI İLE PREMENSTRUEL SENDROM SEMPTOMLARI ARASINDAKİ İLİŞKİNİN İNCELENMESİ." e-Journal of New World Sciences Academy 15, no. 4 (2020): 133–43. http://dx.doi.org/10.12739/nwsa.2020.15.4.1b0097.

Full text
Abstract:
This study was conducted in a descriptive, correlational design to examine the relationship between the eating behaviors and the symptoms of premenstrual syndrome of midwifery students in the Covid-19 outbreak. While the population of the study was constituted by the students (N= 357) of the Health Sciences Faculty Midwifery Department of a public university, 204 students who volunteered to participate in the study constituted the sample of the study. The data were collected with the "Personal Information Form" and "Premenstrual Syndrome Scale (PMS)" and "Dutch Eating Behavior Questionnaire". It was determined that 37.8% of the students increased their appetite and 39.2% tea and coffee consumption during the three-month pandemic process in which social isolation and quarantine measures were taken, while 44.1% of them decreased their physical activity. There was a significant difference between the changes in appetite, weight and sleep of the students in the last three months and their PMS score averages. It was determined that there was a significant relationship between the PMS scale total score averages of the students and the emotional eating behavior sub-dimension of the Dutch Eating Behavior Scale and the restrictive eating behaviors sub-dimension.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Topatan, Serap, and Şengül KAHRAMAN. "PREMENSTRUAL SENDROM YAŞAYAN ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN YAŞAM KALİTELERİ VE BAŞ ETME YÖNTEMLERİNİN İNCELENMESİ." Journal of Anatolia Nursing and Health Sciences 23, no. 1 (2020): 35–44. http://dx.doi.org/10.17049/ataunihem.481238.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Asibe, ÖZKAN, and HİÇERİMEZ Ayfer. "COVID Normalleşme Döneminde; Premenstrual Sendromda Kullanılan Tamamlayıcı ve Alternatif Uygulamaların Sıklığı, Türleri ve Etkinliklerinin Belirlenmesi." GEVHER NESIBE JOURNAL OF MEDICAL & HEALTH SCIENCES 8, no. 2 (2023): 292–301. https://doi.org/10.5281/zenodo.7922528.

Full text
Abstract:
Bu &ccedil;alışma, COVID-19 pandemisi normalleşme s&uuml;resinde COVID hastaların bakımlarında g&ouml;rev alan ebe ve hemşirelerde premenstual sendrom (PMS) sıklığının nasıl etkilendiğini, en sık g&ouml;r&uuml;len PMS semptomlarını ve başvurulan tamamlayıcı ve alternatif y&ouml;ntemlerin; sıklığı, t&uuml;rleri ve etkinliğini belirlemek amacı ile prospektif olarak tanımlayıcı, analitik, ilişki arayıcı tipte planlandı. 2022 eyl&uuml;l ayında İstanbul&rsquo; da eğitim araştırma hastanesi olarak hizmet veren &uuml;&ccedil; hastanede normalleşme s&uuml;recinde COVID servislerinde hasta bakımında g&ouml;rev alan 800 hemşire &ccedil;alışmamızın evrenini oluşturdu. %95 g&uuml;ven aralığı %5 hata payı ile yapılan evreni bilinen &ouml;rneklem hesabına g&ouml;re &ccedil;alışma &ouml;rneklemi minimum 259 olması gerektiği hesaplandı ve &ccedil;alışma 426 katılımcı ile ger&ccedil;ekleştirildi. &Ccedil;alışma verilerileri; tanımlayıcı istatiksel metodlar ve ki-kare testi ile değerlendirildi. &Ccedil;alışmaya katılan ebe-hemşirelerin tamamına yakınının PMS&rsquo; de yaşadığı en sık yakınmaların sırasıyla; memede hassasiyet (%66,9), bel ağrısı (%50,5), sinirlilik (%48,1) ve yorgunluk (%47,2) olduğu, en az g&ouml;r&uuml;nenlerin ise kramp (%15,7), &ouml;fke (%15,7) ve uyku değişiklikleri (%18,8) olduğu saptandı.&nbsp; PMS şikayetlerinin en yoğun yaşandığı d&ouml;nemin %37,1 oranında kanamadan 2-6 g&uuml;n &ouml;ncesinde yaşandığı, yakınması olan kadınlardan ise sadece %12,2&rsquo; lik kısmın bu şikayetler i&ccedil;in bir sağlık kuruluşuna başvuru yaptığı belirlendi. PMS ile baş etmek i&ccedil;in ebe-hemşirelerin b&uuml;y&uuml;k &ccedil;oğunluğunun (%69,1) sıcak uygulama y&ouml;ntemini, ikincil olarak ise (%31,5) zihin ve beden uygulamalarını tercih ettikleri g&ouml;r&uuml;ld&uuml;. COVID &ouml;ncesi d&ouml;neme g&ouml;re COVID -19 salgını normalleşme s&uuml;recinde ebe-hemşirelerin %39,4&rsquo; &uuml; daha sık PMS yaşadıklarını, %29,3&rsquo;&uuml; ise PMS sıklığında herhangi bir değişiklik olmadığını belirtti. Daha sık PMS yaşadığını belirten 168 kadın hem semptom sayısı hem de şiddetinde artış olduğunu, tamamına yakını; depresif duygulanım, sinirlik ve iştah değişiklerini daha yoğun hissettiklerini ifade etmiştir.&nbsp; &Ccedil;alışmada tamamlayıcı uygulamaların PMS&rsquo; de yaygın olarak kullanıldığı g&ouml;r&uuml;ld&uuml;. Ancak literat&uuml;rde bu konudaki araştırma sayısının kısıtlı olması nedeni ile yeni &ccedil;alışmaların yaygınlaştırılması &ouml;nerilmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

BARUT, Sümeyye. "Birth Perceptions of Midwifery Students and Its Relationship with Premenstural Syndrome." Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 11, no. 2 (2022): 444–53. http://dx.doi.org/10.37989/gumussagbil.930820.

Full text
Abstract:
In this cross-sectional study, birth perceptions of midwifery students and their relationship with premenstural syndrome were examined. &#x0D; The study was carried out with 214 midwifery students of Fırat University Faculty of Health Sciences in April 2021. The data were collected using the Personal Information Form prepared by the researcher, the Traumatic Birth Perception Scale (TCPS) and the Premenstrual Syndrome Scale (PMS). Analysis of the data used number, percentage, mean, chi-square test and Pearson correlation analysis in SPSS 22.0 program. &#x0D; It was determined that 77.1% of the students had a medium and above traumatic birth perception, 66.4% of them experienced premenstural symptoms. The total mean score of the students from the PMS scale was determined to be 127,27±42,15, and the average TCPS score to 70,64±23,56. It was determined that the relationship between students' PMS scale total score scores and TCPS total score scores was low, positive and significant ( r (214)=0,14, p
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Öztürk Can, Hafize, Zehra Baykal Akmeşe, and Birsen Durmuş. "PREMENSTRUAL SYNDROME INCIDENCE AND TRAIT ANGER AND ANGER STYLE BETWEEN THE RELATIONSHIPS IN THE PRIMARY SCHOOL TEACHERS." e-Journal of New World Sciences Academy 10, no. 1 (2015): 1–14. http://dx.doi.org/10.12739/nwsa.2015.10.1.4b0005.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

YAZAR, Merve, Hafize DAĞ TÜZMEN, Kamile ALTUNTUĞ, and Emel EGE. "The Effect of Emotional Freedom Technique on Premenstrual Syndrome and Pain in University Students: A Randomized Controlled Study." Turkiye Klinikleri Journal of Medical Sciences 45, no. 1 (2025): 24–32. https://doi.org/10.5336/medsci.2024-104471.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Şimşek Küçükkelepçe, Didem, Ayşegül Koçyiğit, and Pelin Aygün. "Türkiye’de premenstrual sendrom ve dismenorenin yönetiminde kullanılan tamamlayıcı ve alternatif tedavilerin etkisini değerlendirmeye yönelik yapılan hemşirelik tezlerinin incelenmesi." Anatolian Journal of Health Research Volume 2 Issue 2, Volume 2 Issue 2 (2021): 64–69. http://dx.doi.org/10.29228/anatoljhr.52204.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
11

AKALIN, Ayşe, and Ayşenur KARPUZLUK. "Prevalence of Premenstrual Syndrome and its Relationship with Mental Health and Lifestyle Variables Among Nursing Students: A Descriptive and Correlational Study." Turkiye Klinikleri Journal of Nursing Sciences 17, no. 2 (2025): 397–405. https://doi.org/10.5336/nurses.2024-103539.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
12

Erdoğan Ata, Kübra, and Sevda Karakaş. "Hemşirelerde Premenstrüel Sendrom ve Mental İyi Oluşluk Düzeyi Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi." Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi 14, no. 1 (2025): 241–45. https://doi.org/10.37989/gumussagbil.1556846.

Full text
Abstract:
Bu araştırma, bir devlet hastanesinde çalışan premenstrüel sendrom yaşayan hemşirelerde, premenstrüel sendrom ile mental iyi oluşluk düzeyi arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yapılmıştır. Tanımlayıcı ve kesitsel nitelikte olan bu çalışma, Mayıs 2020- Haziran 2021 tarihleri arasında yürütülmüştür. Tekirdağ iline bağlı Çorlu Devlet Hastanesi’nde gerçekleşen çalışmanın örneklemini 18-55 yaş arasında 300 kadın hemşire oluşturmuştur. Verilerde; tanıtıcı bilgi formu, Premenstrüel Sendrom Ölçeği ve Warwick Edinburgh Mental İyi Oluşluk Ölçeği olmak üzere üç veri toplama aracı kullanılmıştır. Araştırmada elde edilen veriler Statistical Package for Social Sciences for Windows 22,0 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Premenstrüel dönemde hemşirelerin iş hayatının (%75) ve sosyal hayatının (%80) olumsuz etkilendiği saptanmıştır. Araştırmada premenstrüel dönemde hemşirelerin kendilerini daha yorgun ve depresif hissettikleri, uyku kalitesinin düşük olduğu, mental iyi oluş düzeyinin azaldığı tespit edilmiştir. Menstrüasyon döneminde olan çalışan kadınlara yasal olarak izin hakkının verilmesi, çalışma koşullarının iyileştirilmesi ve bu konunun daha fazla üzerinde durulması önerilmektedir. Anahtar Kelimeler: Mental İyi Oluşluk, Menstrüasyon, Premenstrüel Sendrom.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
13

Uzunoğlu, Gülgün, and Zekeriya Deniz Aktan. "Ergenlerde Premenstrüel Sendrom ile Ruh Sağlığı Değişkenleri Arasındaki İlişki." Psikiyatride Guncel Yaklasimlar - Current Approaches in Psychiatry 11, Ek Sayı 1 (2019): 37–50. http://dx.doi.org/10.18863/pgy.521549.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
14

ÇAY, Tuğba, and Tuba GÜNER EMÜL. "Opinions of Midwives and Nurses About Complementary and Integrated Applications Used for Premenstrual Syndrome." Journal of Traditional Medical Complementary Therapies 3, no. 1 (2020): 11–17. http://dx.doi.org/10.5336/jtracom.2019-71648.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
15

KILIÇ, Neşe, and Hakan ÜNAL. "12 HAFTALIK YOGA EGZERSİZİNİN PMS (PREMENSTRÜEL SENDROM) SORUNU OLAN KADINLARIN ANKSİYETE DÜZEYLERİ VE YAŞAM KALİTELERİ ÜZERİNE ETKİLERİNİN ARAŞTIRILMASI." Ankara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu SPORMETRE Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Dergisi 18, no. 2 (2020): 126–35. http://dx.doi.org/10.33689/spormetre.596720.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
16

Küçükkaya, Burcu, Gamze Güler, and Işıl Can. "Üreme Çağındaki Üniversite Öğrencilerinde Menstrual Siklus İzlemi ve Yönetiminde Mobil Uygulamaların Kullanımı ve Etkinliği." Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dergisi 41, no. 1 (2025): 56–67. https://doi.org/10.53490/egehemsire.1391999.

Full text
Abstract:
Amaç: Bu çalışmada, üreme çağındaki üniversite öğrencilerinde menstrual siklus izlemi ve yönetiminde mobil uygulamaların kullanımı ve etkinliğinin incelenmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Kesitsel tipteki bu araştırma, Ocak-Mart 2023 tarihleri arasında Trakya Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde eğitim gören n=502 üreme çağındaki kadın öğrenci üzerinde yürütüldü. Araştırma verileri araştırmacılar tarafından literatür incelenerek oluşturulan “Anket Formu” ile toplandı. Verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistik ve Ki-kare test analiz yöntemleri kullanıldı. Bulgular: Öğrencilerinin yaş ortalaması 20.82±1.93 ve %66.3’ünün hemşirelik bölümünde okuduğu belirlenmiştir. Öğrencilerin %67.5’inin menstrual siklusu izleme ve yönetiminde mobil uygulama kullandığı, kullananların %88.5’inin menstrual siklusun takibini kolaylaştırdığı için kullandığı ve %62.8’inin mobil uygulamayı yararlı bulduğu bulunmuştur. Menstrual siklusu takip ve izlem için mobil uygulama kullanan öğrencilerin %59.9‘u fiziksel ve duygusal semptomları mobil uygulamada belirtirken, %57.2’si menstrual siklusu etkileyen faktörleri, %64.3’ünün menstrual siklusu semptomlarıyla baş etmede kullandığı yöntemleri mobil uygulamada kaydetmediği belirlenmiştir. Menstrual siklusu izleme ve yönetiminde mobil uygulama kullanan öğrencilerin kullanmayan öğrencilere göre daha fazla premenstrual sendromu ve menstrual siklusu bildiği ve takip ettiği, ovulasyon ve doğurganlık dönemlerinin farkında olduğu saptanmıştır (p
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
17

Ferrão, Maria Gabriela Gregolato, Maria Vitória Machado, and Evandro Marianetti Fioco. "Nutrição funcional e aplicabilidade de fitoterápicos na saúde da mulher com Síndrome Pré-Menstrual: revisão sistemática / Functional nutrition and applicability of herbal medicines in the health of women with Premenstrual Syndrome: systematic review." Brazilian Journal of Health Review 5, no. 4 (2022): 12766–86. http://dx.doi.org/10.34119/bjhrv5n4-067.

Full text
Abstract:
Introdução: A Síndrome Pré-Menstrual (SPM) engloba uma série de manifestações físicas, comportamentais e psíquicas que podem modificar o dia a dia. Pesquisas alegam que 75% a 80% das mulheres em idade reprodutiva vivenciam esse distúrbio, sendo então, a disfunção mais comum nessa época. Bem como, outras investigações enumeram que 81,2% dessas relataram sentir danos cotidianos. Resultados: é evidenciado na literatura a alteração do consumo alimentar ao decorrer do ciclo menstrual e a influência de determinados alimentos nos sinais e sintomas. Por essa razão, estudos ratificam que do total de 30 voluntárias, 53% apresentam apetência aumentada e 43% atração por sabores adoçados. Logo, a nutrição funcional abrange desde o estilo de vida a fatores como individualidade bioquímica, equilíbrio nutricional e interconexões metabólicas. Objetivos: busca-se abordar alternativas de tratamento para moléstias provocadas pela Síndrome Pré-Menstrual através da revisão de literatura. Discutir-se-á pontos como: fisiologia, tratamentos e terapias alternativas. No tocante a práticas não tradicionais, será destacado o potencial de ação de fitoterápicos como o Vitex Agnus Castus, Radix Angelica Sinensis, Oenothera biennis. Ademais, o ciclo menstrual, também há de ser discorrido. Métodos: enfatiza pesquisas em seres humanos do sexo feminino em idade reprodutiva. Quanto a busca, esta baseia-se entre 2010 e 2020, e permitiu sínteses aprofundadas sobre a temática. Conclusão: referente ao tema há poucas pesquisas, portanto conclui-se que esse não é um trabalho concludente, fazendo-se necessário mais investigações na área. Porém, percebe-se que a alimentação adequada é essencial. Pois, esta, opera a favor da atenuação ou suavização das causas da SPM.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
18

KAHVACI, Rabia, and Keziban AMANAK. "Premenstrual Sendrom ile Algılanan Stres ve Gece Yeme Sendromu İlişkisi." Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi, December 21, 2023. http://dx.doi.org/10.61535/bseusbfd.1338123.

Full text
Abstract:
Araştırma, premenstrual sendrom ile algılanan stres ve gece yeme sendromu arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırma 236 ebelik öğrencisi (premenstrual sendrom olan: 102, premenstrual sendrom olmayan: 134) ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada premenstrual sendrom olan grupta gece yeme sendromu görülme oranı ile Algılanan Stres Ölçeği ve Gece Yeme Anketi puan ortalamaları, premenstrual sendrom olmayan gruba göre daha yüksek olarak saptanmıştır. Ayrıca araştırmada her iki grupta algılanan stres düzeyleri ile gece yeme anketi puan ortalamaları arasında istatistiksel olarak pozitif yönde yüksek düzeyde ilişki saptanmıştır. Araştırmada, premenstrual sendromu olan öğrencilerin premenstrual sendromu olmayan öğrencilere göre daha fazla gece yeme sendromu yaşadığı, daha yüksek algılanan stres düzeyine sahip olduğu görülmüştür. Ayrıca araştırmada her iki grupta stres düzeyinin artmasına paralel olarak gece yeme sendromu şiddetinin de arttığı sonuçlarına ulaşılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
19

ÖZER, Esra, and Gülten GÜVENÇ. "Hemşirelik Öğrencilerinde Premenstrual Sendrom İlişkili Faktörlerin Belirlenmesi ve Uyku Kalitesi ile İlişkisinin İncelenmesi." TOGÜ Sağlık Bilimleri Dergisi, May 31, 2023. http://dx.doi.org/10.52369/togusagbilderg.1208964.

Full text
Abstract:
Amaç: Bu çalışmanın amacı hemşirelik öğrencilerinde premenstrual sendrom ile ilişkili faktörlerin belirlenmesi ve uyku kalitesi ile ilişkisinin incelenmesidir. Gereç ve Yöntem: Bu kesitsel tipte tanımlayıcı çalışma 252 hemşirelik öğrencisi üzerinde yapılmıştır. Anketin yapıldığı gün okulda bulunan, araştırmaya katılmayı kabul eden, sözel iletişim kurulabilen, 18 yaşından büyük, menstruasyon gören öğrencilere Premenstruel Sendrom Ölçeği ve Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi uygulanmıştır. Bulgular: Araştırmaya katılan öğrencilerin yaş ortalaması 21,03±1,35 olduğu, %79,3’ünün menstruasyon sırasında ağrı yaşadığı, premenstruel sendrom görülen öğrencilerde en çok iştah değişiklikleri (%56) ve şişkinlik (%50,8) gibi sorunlar yaşandığı, Premenstruel Sendrom Ölçeği ve Pittsburgh Uyku Kalitesi İndeksi alt bileşenleri arasındaki farkın anlamlı olduğu (p&amp;lt;0,001), Premenstruel Sendrom Ölçeği ve Vizuel analog skala’ dan aldıkları puanlar arasında anlamlı bir fark bulunduğu (p&amp;lt;0,05), Premenstruel Sendrom Ölçeği puanları yükseldikçe öznel uyku kalitesi, uyku latensi, uyku bozukluğu ve gündüz uyku işlev bozukluğu alt bileşenlerinden alınan puanlar da yükseldiği yani Premenstruel Sendrom Ölçeği’den alınan puanlar yükseldikçe uyku kalitesinin olumsuz etkilendiği tespit edilmiştir. Sonuç: PMS hemşirelik öğrencilerinde yaygın görülen bir sorundur ve uyku kalitesini etkilemektedir. PMS riskini arttıran ve azaltan birçok faktör bulunmaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
20

DUMAN, Hatice Kübra, and Müge ARSLAN. "The Relationship Between Macro-Micro Nutrients and Physical Activity and Premenstrual Syndrome." Journal of General Health Sciences (JGEHES), Necmettin Erbakan University, December 25, 2024. https://doi.org/10.51123/jgehes.2025.147.

Full text
Abstract:
18-45 Yaş arası kadınların makro ve mikro besin ögeleri alımları ile fiziksel aktivite düzeylerinin premenstruel sendrom semptomları ile ilişkisinin incelenmesidir. Beslenme ve Diyet Danışmanlık Merkezine başvuran 404 kadına sosyodemografik özelliklerini, “Premenstruel Sendrom Ölçeği (PMSÖ)”, “Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi (IPAQ)”, “3 Günlük Besin Tüketim Kayıt Formu” içeren anket uygulanmıştır. Katılımcıların; Premenstruel Sendrom Ölçeği toplam puan ortalamaları: 133.11±38.15, Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi toplam puanı ortalamaları: 1830.25±1347.62, Premenstruel Sendrom Ölçeği toplam puan arttıkça, “Protein”, “Yağ”, “Doymuş Yağ”,”Tekli Doymamış Yağ”, “Çoklu Doymamış Yağ”, “Omega-3”, “Omega-6”, “E Vitamini”, “Tiamin”, “Riboflavin”, “B5 Vitamini”, “B6 Vitamini”, “Biotin”, “Toplam Folat”, “Potasyum”, “Kalsiyum”, “ Magnezyum”, “Fosfor”, “Çinko”, “Bakır” değerleri azalmıştır (p&lt;0.05). Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi toplam puanları arttıkça, Premenstruel Sendrom Ölçeği toplam puanları artmıştır (p&lt;0.05). Premenstrüel Sendrom Ölçeği puanı arttıkça makro ve mikro besin alımı azalmakta ve Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi toplam puanları arttıkça Premenstrüel Sendrom Ölçeği toplam puanları da artmaktadır. PMSS makro ve mikro besin alımlarını etkilerken, fiziksel aktivite de PMSS puanlarını etkilemektedir. Bu çalışmanın sonuçları, sağlıklı beslenmenin teşvik edilmesiyle semptomlara bağlı beslenme sorunlarının azaltılabileceğini göstermektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
21

ÇAĞIRAN YILMAZ, Feray, and Derya ÇAĞIRAN. "Adolesan Dönemde Premenstrual Sendromun Obezite İle İlişkisi." Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, January 16, 2023. http://dx.doi.org/10.37989/gumussagbil.1180203.

Full text
Abstract:
Bu kesitsel çalışma ile, adolesan dönemde premenstrual sendromun obezite ile ilişkisinin incelenmesi amaçlanmaktadır. Kesitsel olarak yürütülen bu çalışma Çocuk Adolesan Polikliniği’ne başvuran 12-18 yaş grubu araştırmaya katılmayı gönüllü olarak kabul eden 650 adolesan ile yürütülmüştür. Adolesanların antropometrik ölçümleri alınarak, Premenstrual Sendrom Ölçeği uygulanmıştır. Çalışmaya katılan adolesanların tamamında premenstrual sendrom varlığı saptanmıştır. Premenstrual sendrom ile adolesanların beden kütle indeksi sınıflaması arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık olduğu belirlenmiştir (p
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
22

AKSU, Sevde. "Acil Sağlık Hizmetleri İstasyonlarında Görev Yapan Sağlık Çalışanlarında Premenstrual Sendrom ve Uyku Kalitesinin Değerlendirilmesi." Artuklu International Journal of Health Sciences, December 5, 2023. http://dx.doi.org/10.58252/artukluder.1343632.

Full text
Abstract:
Giriş: Acil sağlık hizmetlerinde görev yapan personellerin yaşadıkları premenstrual sendrom ve uyku problemleri; fizyolojik ve psikolojik olarak iş ve kişisel hayatı farklı düzeylerde olumsuz yönde etkileyebilmektedir. Bu araştırma; acil sağlık hizmetleri istasyonlarında görev yapan sağlık çalışanlarının premenstrual sendrom ve uyku kalitesinin değerlendirilmesi amacıyla gerçekleştirildi.&#x0D; Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel tipteki çalışma; 1 Nisan-1 Temmuz 2021 tarihleri arasında bir ilin sağlık müdürlüğüne bağlı 112 acil sağlık hizmetleri istasyonlarında görevli 374 kişi ile yürütüldü. Veriler; tanıtıcı bilgi formu, Premenstrual Sendrom Ölçeği ve Pittsburgh Uyku Kalite İndeksi ile toplandı. Veriler toplanmadan önce etik kurul onayı ve kurum izni alındı. İstatistiksel anlamlılık değeri p
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
23

YEŞİLDERE SAĞLAM, Havva, Elif GURSOY, and Atike KAYA. "Covid-19 Pandemisi Sürecinde Kadınlarda Premenstrual Sendrom ve Psikolojik Değişimler." Ankara Sağlık Bilimleri Dergisi, October 31, 2023. http://dx.doi.org/10.46971/ausbid.1302060.

Full text
Abstract:
Aim: Premenstrual syndrome is an important problem affecting women's health. This study aimed to examine premenstrual syndrome and psychological changes in women during the COVID-19 pandemic and to evaluate the relationship between premenstrual syndrome and psychological changes. Subjects and Method: The study, designed as a descriptive type, was conducted with 910 women in the 18-49 age group. "Premenstrual Syndrome Scale" and "Depression Anxiety Stress Scale-21" were used as data collection tools in the study. Frequency, percentage, t test in independent groups, ANOVA test and correlation analysis were used in the analysis of the data Results: Premenstrual syndrome was detected in 68.8% of women, depression in 63.8%, anxiety in 75.8% and stress in 39.3%. In the correlation analysis conducted on the relationship between women's premenstrual syndrome scores and depression, anxiety and stress scores, a positive significant relationship was found (p
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
24

Adanur Uzunlar, Elif, and Makbule Gezmen Karadağ. "PREMENSTRUAL SENDROM: BESLENME İLE İLİŞKİSİ ÜZERİNE DERLEME." Gazi Sağlık Bilimleri Dergisi, January 11, 2024. http://dx.doi.org/10.52881/gsbdergi.1358884.

Full text
Abstract:
Premenstrüel sendrom (PMS), üreme çağındaki kadınlar arasında en sık görülen rahatsızlıklardan biri olup yaşam kalitesini olumsuz etkilemektedir. PMS, menstrual siklusun luteal fazında meydana gelir ve menstruasyon başlangıcından birkaç gün sonra kendiliğinden azalır. PMS'nin karakteristik semptomları arasında fiziksel semptomlar, psikolojik ve davranışsal semptomlar bulunur. Yaygın fiziksel semptomlar arasında göğüslerde hassasiyet, baş ağrıları, kas-iskelet ağrısı, karında şişlik, ekstremitelerde şişme ve ağırlık artışı yer alır. Yaygın psikolojik ve davranışsal semptomlar arasında depresyon, iştahta değişiklikler, yorgunluk veya uyuşukluk, ruh hali değişimleri, sinirlilik, uyku bozuklukları, gerginlik, sosyal izolasyon ve zayıf konsantrasyon bulunur. Genellikle semptomlar hafiftir, ancak kadınların %5-8'i premenstrual disforik bozukluk (PMDD) olarak adlandırılan şiddetli PMS yaşar. Diğer sendromların çoğunda olduğu gibi, PMS de çeşitli genetik ve yaşam tarzı davranışları arasındaki etkileşimin bir sonucudur ve diyet faktörleri bunlar arasında en etkilisi olarak bilinmektedir. Beslenme alışkanlıkları ile birlikte gonadal steroid hormonu ve merkezi sinir sistemi nörotransmitterlerinin etkileşimi PMS gelişimine katkıda bulunuyor gibi görünmektedir. PMS için özellikle farmasötik tedavilerin sınırlı etkinliği ve yan etkiler nedeniyle, diyet gibi önleyici ve değiştirilebilir risk faktörlerinin belirlenmesi gerekmektedir. Ayrıca dünya çapında PMS'den etkilenen üreme çağındaki kadınların toplu prevalansı %47,8 olarak bildirilmiştir. Dolayısıyla üreme çağındaki kadınların yaklaşık yarısının bu semptomları yaşadığı düşünüldüğünde PMS, dikkat çekilmesi gereken önemli bir halk sağlığı sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
25

ATAMAN, Hacer, and Kübra TAN. "PREMENSTRUAL SENDROM İLE SAĞLIK ALGISI ARASINDAKİ İLİŞKİ." Izmir Democracy University Health Sciences Journal, December 3, 2021. http://dx.doi.org/10.52538/iduhes.1028435.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
26

KARAKÜÇÜK, Selim, Mehtap SÖNMEZ, and İrem KENÇ. "Self-Coping Methods and Determination on Premenstrual Syndrome Symptoms Prevalence by Diary of Premenstrual Syndrome in University Students." Adnan Menderes Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi, August 2, 2022. http://dx.doi.org/10.46237/amusbfd.1085050.

Full text
Abstract:
Objective: Premenstrual Syndrome (PMS) is a set of emotional, physical and behavioral problems that occur in the luteal phase and is a condition that dissipates with the onset of menstruation. The aim of this study is to determine the status of students living in the dormitory with PMS symptoms and to determine what their own methods of coping with PMS complaints are. Methods: The population of the study is a total 412 university students residing in girls’ dormitories. Total 392 volunteer students were included in the study. The research coverage rate is 95.1%. Research data were collected through a questionnaire including socio-demographic characteristics, gynecological data and PMS diary. Results: While 51.5% of the students had regular menstruation, 54.1% of them had a painful menstrual period, and 42.9% of them reported that they experienced PMS symptoms in at least 3 consecutive menstrual periods and in a severity that would affect their life. There was no significant relationship between PMS symptoms and independent variables such as chocolate, coffee, fast food, smoking, dieting and sunbathing. According to the PMS diary, it was determined that during 3 cycles, symptoms appeared on the 2nd day at the earliest before menstruation, and at the latest on the 10th day before menstruation. During each menstrual period, students should be protected from cold, take a warm shower, apply hot, drink herbal tea, pay attention to nutritional content, burn incense, use cosmetic products, massage. It has been determined that they produce natural solutions. Conclusion: it is important to carry out studies on the management of PMS symptoms, especially in these periods, which start 10 days before menstruation and when PMS symptoms are felt in almost one third of each cycle and the quality of life is adversely affected.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
27

BAKIR, Nazife, and Nezihe KIZILKAYA BEJİ. "ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNDE PREMENSTRUAL SENDROM PREVELANSI VE ETKİLEYEN FAKTÖRLER." İnönü Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Dergisi, January 19, 2021. http://dx.doi.org/10.33715/inonusaglik.835785.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
28

ELVAN, Ata. "Premenstrüel Sendrom Fiziksel Aktivite Düzeyini Etkiler mi?: Kesitsel Bir Çalışma." Journal of Exercise Therapy and Rehabilitation, August 23, 2023. http://dx.doi.org/10.15437/jetr.1229555.

Full text
Abstract:
Objective: The aim of this study is to examine the relationship between premenstrual syndrome (PS) status and physical activity in female university students. The study was designed as a prospective and cross-sectional study in university students.&#x0D; Method: Female students aged 18-24 studying at university were included. After informed consent was obtained from the students, demographic information was recorded, and an evaluation form and questionnaires regarding their menstrual status were informed and delivered as a sealed envelope. The evaluation form asks questions about the menstrual cycle order and status. “Premenstrual Syndrome Rating Scale” and “International Physical Activity Form (Short Form) (IPAQ)” were used as questionnaires. The data were analyzed at p
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
29

YEŞİLÇINAR, İlknur, and Derya YANIK. "Relationship Between Premenstrual Syndrome and Mental Well-Being in Women who Gave and did not Give Birth." Ordu Üniversitesi Hemşirelik Çalışmaları Dergisi, September 8, 2022. http://dx.doi.org/10.38108/ouhcd.1122220.

Full text
Abstract:
Amaç: Bu araştırma doğum yapan ve yapmayan kadınlarda premenstrual sendrom ve mental iyi oluş arasındaki ilişkinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. &#x0D; Yöntem: Tanımlayıcı, kesitsel ve karşılaştırmalı tipteki araştırma Ocak 2020-Haziran 2020 tarihleri arasında Türkiye’deki bir üniversitede öğrenim gören kadın hemşirelik bölümü öğrencileri ve aynı üniversitede görev yapan akademik ve idari personelde yürütülmüştür. Araştırma verileri katılımcı tanıtım formu, Premenstrual Sendrom Ölçeği ve Warwick-Edinburgh Mental İyi Oluş Ölçeği kullanılarak elde edilmiştir. Araştırma 123 doğum yapan ve 127 doğum yapmayan 250 kadınla gerçekleştirilmiştir. &#x0D; Bulgular: Araştırmaya dahil edilen kadınlardan doğum yapan ve yapmayanların prementrual sendrom yaşama durumları arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmuştur (p
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
30

DEMİRHAN, Ahsen, and Kevser ÖZDEMİR. "Nonfharmacological Methods Used in Managing Premenstrual Syndrome: A Systematic Review of Randomized Controlled Graduate Thesis." Sakarya Üniversitesi Holistik Sağlık Dergisi, June 5, 2023, 353–64. http://dx.doi.org/10.54803/sauhsd.1251146.

Full text
Abstract:
Bu çalışmanın amacı, premenstruel semptomların yönetiminde kullanılan nonfarmakolojik uygulamalar ile ilgili yapılan randomize kontrollü lisansüstü hemşirelik tezlerinin incelenmesidir. Literatür taraması, Ekim 2022-Kasım 2022 tarih aralığında gerçekleştirilmiştir. Tarama yapılırken 2000-2022 yıllar aralığında hemşirelik ve doğum ve kadın hastalıkları hemşireliği alanında yapılmış randomize kontrollü çalışmalar “PMS”, “premenstrüel sendrom” ve/veya “premenstrual syndrome” anahtar kelimeleri ile aratılmıştır. Tarama sonucunda 130 çalışma bulunmuştur. Araştırma 4 randomize kontrollü tez ile yürütülmüştür. Dahil edilen çalışmalar yıllara göre sıralanıp incelenmiş olup sayısal analizleri bilgisayar ortamında gerçekleştirilmiştir. Çalışmada kullanılan müdahalelerin sonuçları, PMSÖ, Depresyon Anksiyete Stres Ölçeği (DASÖ), Görsel Ağrı Skalası, Menstrüel Distres Şikâyet Listesi, Algılanan Stres Ölçeği, Dünya Sağlık Örgütü Yaşam Kalitesi Değerlendirme Ölçeği Kısa Formu, Menstrüel Distres Şikayet Listesi, DSÖYKÖ-KF ve Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Ölçeği (SYBDÖ II) aracılığı ile değerlendirilmiştir. Çalışmada yer alan tezler, aromaterapi, sağlıkla ilişkili eğitim modelleri, sağlık inanç modeli kullanımı ve akupresürün PMS semptomlarını hafifletmede etkili olduğunu göstermiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
31

ÖZKAN, Safiye, and Gülten KOÇ. "Kadınlarda Premenstrual Sendrom Yaşanmasını Etkileyen Sosyal ve Kültürel Faktörler." Hacettepe Üniversitesi Hemşirelik Fakültesi Dergisi, July 3, 2020, 180–85. http://dx.doi.org/10.31125/hunhemsire.763193.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
32

YORULMAZ, Deniz S., and Havva KARADENİZ. "Premenstrual Sendrom Yaşayan Üniversite Öğrencilerinin Yakınmalarını Azaltmaya Yönelik Kültürel Uygulamaları." İnönü Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Dergisi, March 26, 2021. http://dx.doi.org/10.33715/inonusaglik.833166.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
33

Aluş Tokat, Merlinda, Hülya Özberk, Efsun Derin, Cansu Demirdağ, and Sıla Göksoy. "Hemşirelik Öğrencilerinde Premenstrual Sendrom Yaşama Durumuna Kültürel Duyarlılık ve Farklılıkların Etkisi." STED / Sürekli Tıp Eğitimi Dergisi, December 6, 2024. https://doi.org/10.17942/sted.1402042.

Full text
Abstract:
Amaç: Bu araştırma hemşirelik lisans öğrencilerinin kültürlerarası duyarlılık ile premenstrual sendrom (PMS) arasındaki ilişkiyi belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Bu araştırma 01 Haziran- 31 Ağustos 2021 tarihleri arasında bir hemşirelik fakültesinde kesitsel ve tanımlayıcı bir çalışma olarak yapılmıştır. Araştırmaya toplam 437 hemşirelik öğrencisi dahil edilmiştir. Araştırma verileri Tanımlayıcı Özellikler Formu, Premenstrual Sendrom Ölçeği, Kültürlerarası Duyarlılık Ölçeği ve Kültürel Özellikler Değerlendirme Formu kullanılarak elde edilmiştir. Bulgular: Öğrencilerin yaş ortalaması 20,8±1,6’dır ve %30,4’ü 22-24 yaş aralığındadır. Öğrencilerin kendisinde PMS varlığı algısı %82,2 oranındadır. Öğrencilerin PMS'ye yönelik geleneksel yöntem kullanma durumu %47,6’dır. Öğrencilerden farklı kültürlerden insanlarla iletişime geçince mutlu olanlarda, farklı kültürden insanlarla iletişime geçmeye çekinmeyenlerde ve sadece kendi kültüründen insanlarla tanışmak istemeyenlerde kültürlerarası duyarlılık daha yüksek bulunmuştur. Üçüncü ve dördüncü sınıf öğrencilerde kültürlerarası duyarlılığı en yüksek olanlar şiddetli düzeyde PMS yaşayan öğrencilerdir. Üçüncü sınıf öğrencilerde kültürlerarası duyarlılık azaldıkça PMS semptomlarından uyku değişiklikleri ve şişkinlik artmaktadır. Dördüncü sınıf öğrencilerde kültürlerarası duyarlılık azaldıkça PMS semptomlarından anksiyete ve iştah değişiklikleri artmaktadır. Öğrencilerin toplamı için kültürlerarası duyarlılık azaldıkça PMS semptomlarından anksiyete, depresif düşünceler ve uyku değişiklikleri artmaktadır. Sonuç: Bu çalışmada kültürlerarası duyarlılık ile PMS arasında ilişki bulunmuş, kültürlerarası duyarlılık azaldıkça PMS semptomlarından anksiyete, depresif düşünceler, iştah değişiklikleri, uyku değişiklikleri ve şişkinliğin şiddeti artmıştır. Bu nedenle kültürel etkileşim ortamı olan üniversitelerdeki öğrencilerin kültürlerarası duyarlılık düzeyleri ve etkileyen faktörlerin PMS yönetiminde göz önünde bulundurulması önerilir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
34

Bakır, Nazife, and Hatice Balcı Yangın. "Üniversite Öğrencilerinde Premenstrual Sendrom ve Sağlıklı Yaşam Biçimi Davranışları Arasındaki İlişki." Yaşam Becerileri Psikoloji Dergisi, May 20, 2019, 39–51. http://dx.doi.org/10.31461/ybpd.538946.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
35

afacan satıoğlu, merve. "Ebelik Bölümü Öğrencilerinde Premenstrual Sendrom Görülme Sıklığı ve Baş Etme Yöntemleri." UNIKA Journal of Health Sciences, January 1, 2023. http://dx.doi.org/10.47327/unikasaglik.103.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
36

OFEI, Prıscılla Ampofoa, and Sündüz Özlem ALTINKAYA. "Ebelik Bölümü Öğrencilerinde Premenstrüel Sendrom Görülme Sikliği ve Yaşam Tarzi ile İlişkisi." İnönü Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksek Okulu Dergisi, July 31, 2023. http://dx.doi.org/10.33715/inonusaglik.1289969.

Full text
Abstract:
This study was conducted to determine the prevalence of premenstrual syndrome (PMS) and its relationship with lifestyle among the undergraduate midwifery students at Aydin Adnan Menderes University. 288 undergraduate female midwifery students (who had no mental disorder/ used no anti-depressants and did not use combined oral contraceptives) were recruited for the study. While data on the anthropometric, socio-demographic, menstrual and lifestyle characteristics of the participants were collected using data collection form, the premenstrual syndrome scale was utilised to determine the presence/absence of PMS in each participant. Student’s T test, Mann Whitney U test, Pearson’s Chi-square test, Chi-square test, Fisher's Exact test and multiple logistic regression analysis via Backward LR procedure were employed in comparing the groups with and without PMS and determining the best predicting factors for PMS. The prevalence of PMS among the participants was found to be 51.3%. According to the result of the multiple logistic regression analysis; whereas fast-food consumption, taking vitamin /mineral supplements, poor income and expense balance, generally feeling stressed, irregular sleep and feeling pain during menstruation were found to have a statistically significant positive relationship with PMS; consumption of white meat was found to be negatively related with PMS. A significant proportion of the study’s population suffered from PMS. Therefore, more attention from healthcare providers on the subject, the incorporation of PMS-related topics into educational curricula, social support and lifestyle modifications are recommended.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
37

ÇOBAN, Beyza, and Kevser KARLI. "Premenstrual Sendromun İştah ve Besin Tercihi Üzerine Etkileri." Kastamonu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Dergisi, August 3, 2023. http://dx.doi.org/10.59778/sbfdergisi.1312932.

Full text
Abstract:
Menstrual döngü kadınlarda aylık olarak tekrar eden ve üremeyi sağlayan fizyolojik bir süreçtir. Menstrual döngü sırasında hormonal dalgalanmalar nedeniyle psikolojik değişiklikler meydana gelebilir. Premenstrüel sendrom (PMS) olarak tanımlanan bu psikolojik değişiklikler kadınların %20-40'ını etkiler. Adet döneminde beynin hipotalamus kısmındaki açlık ve tokluk merkezlerini etkilenmektedir. İştahın arttığı ve besin tercihinde değişikliklerin olduğu bildirilmektedir. Çikolata ve tatlılar gibi basit şekerler içeren, yağ ve tuz içeriği yüksek besinlerin tüketiminin arttığı tespit edilmiştir. Bu, artan enerji alımına ve diyet önerilerinin üzerinde basit şeker ve yağ alımına yol açar. Batı tarzı bir diyet benimseyen kadınlarda PMS'nin şiddetlendiği bildirilmiştir. Kompleks karbonhidratlar, yeterli protein, azaltılmış doymuş yağ, düşük kolesterol, basit şeker ve tuz içeren sağlıklı bir diyet modeli ile PMS şiddetinin azaltılabileceği düşünülmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
38

GHALAYİNİ, Dania, and Sena KAPLAN. "COVID-19 Pandemi Döneminin Adet Döngüsü ve Premenstrüel Sendrom Üzerindeki Etkisine Genel Bir Bakış." Türkiye Sağlık Bilimleri ve Araştırmaları Dergisi, August 26, 2022, 69–84. http://dx.doi.org/10.51536/tusbad.1110598.

Full text
Abstract:
Yeni koranavirüs hastalığı (COVID-19) tüm dünyada önemli bir halk sağlığı sorunudur. COVID-19 pandemisi, artan dismenore, menstrüel kanama ve artan sıklık, yoğunluk, model, hacim ve Premenstrüel sendrom (PMS) dahil olmak üzere menstrual döngüsünde değişiklikler yaşayan kadınlar hakkında yaygın medya ve blog tartışmalarına yol açmıştır. Premenstrüel sendrom, üreme çağındaki kadınların genel sağlığını ve refahını etkilemektedir. Menstrual döngüsü değişiklikleriyle ilgili veri eksikliği, COVID-19'dan etkilenen kadın sayısını, uzunluklarını ve sonuçlarını sorunlu hale getirmiştir. Menstrual döngüsü, genel sağlık ve esenliğin temel bir göstergesi ve itici gücü olarak kabul ediliyor ve hayati bir işaret olarak anılmaktadır. Bu fenomen hem önemli hem de endişe vericidir. Pandemi COVID-19'un başlamasından sonraki menstrual döngüsü varyasyonları bu çalışmada tanımlanacak, özetlenecek ve eleştirel olarak değerlendirilecektir. Bu, gelecekte yapılması gereken çalışma alanlarını vurgulamaya yardımcı olacaktır. Sonuç olarak Google Scholar ve PubMed'in İngilizce ve Türkçe sürümlerine başvurmuştuk. Menstrüel sendrom, PMSve COVID-19 hakkında çokça atıfta bulunulan birkaç makale vardır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
39

YILMAZ, Hacı Ömer, and Çağdaş Salih MERİÇ. "Determining the Relationship Between Adherence to DASH Diet and Premenstrual Syndrome." Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, August 7, 2023. http://dx.doi.org/10.37989/gumussagbil.1271053.

Full text
Abstract:
Bu araştırma, sağlıklı beslenme düzenlerinden birisi olan DASH diyetinin, kadınlarda sıklıkla görülebilen premenstrüel sendrom ile ilişkisini belirlemek amacıyla planlanmış ve yürütülmüştür. Tanımlayıcı-kesitsel tipte olan bu araştırmanın örneklemini Gümüşhane Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi’nde Kasım-Aralık 2022 tarihlerinde eğitim gören kadın öğrenciler oluşturmaktadır. Basit rastgele örneklem metodu kullanılarak ve çevrimiçi anket formu oluşturularak (Google Forms) dijital iletişim araçları ile 314 kadın öğrencinin verileri değerlendirilmiştir. Araştırmacılar tarafından literatür incelenerek hazırlanan anket formunda, katılımcıların sosyo demografik özellikleri, beslenme alışkanlıkları, DASH diyetinde tüketim miktarı önerilen besin grupları tüketimi ve Premenstrüel Semptomlar Tanılama Ölçeği yer almaktadır. Elde edilen verilerin istatistiksel analizinde Ki-Kare, ANOVA ve Pearson Kolerasyon testleri kullanılmıştır. Sonuç olarak; kadın öğrenciler arasında hem premenstrüel sendrom (%47,1) hem de premenstrüel disforik bozukluk (%44,2) oranının oldukça yüksek olduğu saptanmıştır. DASH diyetine uyum düzeyi en yüksek grupta, en düşük olan gruba göre daha düşük şiddette premenstrüel semptom düzeyleri tespit edilmiştir. Ayrıca DASH diyetine uyum puanı ile Premenstrüel Semptom Tanılama Ölçeği toplam puanı ve alt boyutlarıyla negatif anlamlı korelasyon ilişkisi tespit edilmiştir. Sonuç olarak DASH diyetine yüksek düzeyde uyumun, premenstrüel semptomların şiddet ve sıklığını azaltabileceği düşünülmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
40

ÇELİK, Aslı, Havva Sümeyye EROĞLU, Arife AKBULUT, and Gürkan DEMİRTAŞ. "Investigation of physical activity self-worth according to the presence of premenstrual syndrome in Turkish women." Current Perspectives on Health Sciences, June 1, 2023. http://dx.doi.org/10.58208/cphs.1264363.

Full text
Abstract:
Amaç: Premenstruel sendrom (PMS), özellikle genç yaştaki kadınlarda görülen ve kadınları fiziksel, ruhsal ve davranışsal yönden etkileyen bir süreçtir. Bu çalışma premenstruel sendromu olan ve olmayan kadınların fiziksel aktiviteye dair öz değer düzeylerini karşılaştırmak amacıyla planlandı. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya menstruasyon gören 18-35 yaş arasındaki kadın katılımcılar davet edildi. Katılımcıların tanımlayıcı verileri kaydedildi. PMS varlığını ve şiddetini belirlemek için Premenstruel Sendrom Ölçeği (PMSÖ) ve fiziksel aktiviteye dair öz değer algılarını değerlendirmek için Kadın Fiziksel Aktivite Öz-Değer Ölçeği (KFAÖDÖ) kullanıldı. Değerlendirme formları Google Formlar üzerinden hazırlanarak sosyal medya aracılığı ile katılımcılara ulaştırıldı. Bulgular: PMS olan (grup 1, n=125) ve PMS olmayan (grup 2, n=125) olmak üzere toplam 250 katılımcı dahil edildi. Grup 1’in yaş ortalaması 21.96±3.91 iken grup 2’nin yaş ortalaması 21.90±3.82 olarak bulundu ve grupların yaş ortalamalarının benzer olduğu görüldü (p=0.909). Grupların KFAÖDÖ puanları karşılaştırıldığında; bilgi ve duygu alt boyut puanında ve toplam puanları arasında grup 2’nin puanlarının daha yüksek olduğu ve gruplar arasındaki farkın anlamlı olduğu görüldü (p=0.001). Sosyal ilişkiler alt boyutunda grup 2’nin puanlarının daha yüksek olduğu belirlendi ancak istatistiksel olarak gruplar arasında anlamlı bir fark bulunmadı (p=0.463). PMSÖ’nün alt boyutları ile KFAÖDÖ-bilgi, duygu ve toplam puanları arasında istatistiksel olarak düşük-orta düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu görüldü (p0.05). Sonuç: Çalışma sonucunda premenstruel sendromu olan kadınların fiziksel aktivite öz değerlerinin daha düşük olduğu saptandı. Fiziksel aktiviteye karşı bilgi azlığı ve duygusal farkındalığı az olan kadınlar PMS semptomlarını daha şiddetli yaşadığı görüldü. PMS semptomlarını azaltmak ve öz değer duygusunu arttırmak için kadınları fiziksel aktiviteye yönlendirmek ve bilgilendirici eğitimler düzenlemek faydalı olabilir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
41

ÇEVİK, Ayseren, and Sultan ALAN. "Ebelik Öğrencilerinin Premenstrual Sendrom Yaşama Sıklığı İle Algıladıkları Stres Düzeyi Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi." Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi, January 22, 2021. http://dx.doi.org/10.31020/mutftd.781048.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
42

ÜNAL, BETÜL, CANSU DEMİR, and ALİ VEYSEL ÖZDEN. "POLİKİSTİK OVER, DİSMENORE VE PREMENSTRUAL SENDROMDA EGZERSİZ YAKLAŞIMLARI VE ÖNERİLERİ." Atlas Universitesi Tip ve Saglik Bilimleri Dergisi, June 1, 2025. https://doi.org/10.54270/atljm.2025.80.

Full text
Abstract:
Menstrüasyon, kadınlarda üreme sağlığının önemli göstergelerinden biridir. Bu nedenle, adölesan ve erken yetişkinlik dönemindeki kadınların üreme sağlığını iyileştirmek için menstrüasyon sağlığı ve semptomlarını araştırmak büyük önem taşımaktadır. Bu derleme, Premenstrüel Sendrom (PMS), Polikistik Over Sendromu (PKOS) ve dismenore gibi menstrüasyonla ilişkili durumların kadınların yaşam kalitesini nasıl etkilediğini ve semptomların yönetiminde alternatif bir konservatif yöntem olarak egzersiz yaklaşımlarının rolünü vurgulamayı amaçlamaktadır. Kadınların büyük bir çoğunluğu menstrüel döngüleri boyunca çeşitli semptomlar yaşamaktadır. Bu semptomlar stres, ağrı, duygu durum bozuklukları ve yaşam kalitesini etkileyen sorunlara yol açabilir. Kadın sağlığını iyileştirmeye yönelik küresel çabalar büyük ölçüde üreme sağlığına odaklanmaktadır. PKOS, PMS ve dismenore tedavisinde farmakolojik tedaviler birincil yaklaşım olarak önerilse de yaşam tarzı ve diyet değişiklikleri ile birlikte egzersiz yaklaşımlarının günlük yaşama entegre edilmesi son derece önemlidir. Meta-analiz çalışmaları, bu üç problemin yönetiminde farklı egzersiz türlerinin etkinliğini kanıtlamıştır. Yapılan çalışmalarda aerobik egzersiz ön plana çıksa da, çoğu çalışmada önemli bir metodolojik heterojenite bulunmaktadır; spesifik egzersiz türü ve miktarı (optimal doz ve sıklık) henüz belirlenmemiştir. Bu nedenle, standart egzersiz reçetelerinin oluşturulabilmesi için daha fazla araştırmaya ihtiyaç vardır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
43

DUMAN, Fatma Nur, Didem ŞİMŞEK, and Zehra GÖLBAŞI. "Sağlık Bilimleri Fakültesi Öğrencilerinin Premenstrual Sendrom İle Baş Etmede Kullandığı Geleneksel ve Tamamlayıcı Tıp Uygulamaları." Mersin Üniversitesi Tıp Fakültesi Lokman Hekim Tıp Tarihi ve Folklorik Tıp Dergisi, January 31, 2022. http://dx.doi.org/10.31020/mutftd.984778.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
44

Bazancir Apaydın, Zilan, and Fulden Sari. "DOES EXERCISE HABIT AFFECT CENTRAL SENSITIZATION AND PREMENSTRUAL SYMPTOMS IN ADULT WOMEN? NON-EXERCISING VERSUS (IR)REGULAR-EXERCISING." Karya Journal of Health Science, June 3, 2024. http://dx.doi.org/10.52831/kjhs.1462237.

Full text
Abstract:
Amaç: Çalışmanın amacı yetişkin kadınlarda egzersiz alışkanlığının santral sensitizasyon ve premenstrüel semptomlar üzerine etkisinin araştırılmasıdır. Yöntem: Yüz iki yetişkin kadın (ortalama yaş 25.9 (8) yıl) çalışmaya dahil edildi. Katılımcılar egzersiz alışkanlıklarına göre üç gruba ayrıldı: egzersiz yapmayan grup (NG), düzensiz egzersiz yapan grup (IG) ve düzenli egzersiz yapan grup (RG). Santral sensitizasyon ve santral sensitizasyon pozitifliği, Santral Sensitizasyon Ölçeği (SSÖ-A ve SSÖ-B) kullanılarak değerlendirildi. Premenstrüel semptom şiddeti Premenstrüel Sendrom Ölçeği (PSÖ) ile belirlendi. Bulgular: Gruplar sosyodemografik ve menstrüel siklus özellikleri bakımından benzerdi (p&gt;0.05). Gruplar arasında SSÖ-A (p
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
45

AKMALI, Nilay, Nebahat ÖZERDOĞAN, and Elif GÜRSOY. "Bir devlet hastanesi’nde çalışan üreme çağındaki kadınlarda premenstrual sendrom prevalansı, ilişkili faktörler ve yaşam kalitesine etkisi." Mersin Üniversitesi Sağlık Bilimleri Dergisi, April 30, 2020, 63–74. http://dx.doi.org/10.26559/mersinsbd.639160.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
46

SARI ÇETİN, Hatice, and Nülüfer ERBİL. "Premenstrual Sendromda Ağrı Yönetimi." Ordu Üniversitesi Hemşirelik Çalışmaları Dergisi, April 26, 2020. http://dx.doi.org/10.38108/ouhcd.693294.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
47

EGE, Emel, and Elif BAŞAĞAÇ. "Premenstrüel Sendrom Semptomlarının Evlilik Uyumu İle İlişkisi." Ordu Üniversitesi Hemşirelik Çalışmaları Dergisi, March 8, 2021. http://dx.doi.org/10.38108/ouhcd.839898.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
48

YILDIRIM BAŞ, Funda, Esra Nur TOLA, and Basak Asli CANKAYA. "THE ASSOCİATİON OF TYPE D PERSONALİTY AND PREMENSTRUEL SENDROM." SDÜ Tıp Fakültesi Dergisi, October 27, 2021. http://dx.doi.org/10.17343/sdutfd.984626.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
49

BULUT, Aleyna, and Yasemin AYDIN KARTAL. "COVİD-19 Pansemisinin Premenstruel Sendrom Semprtomşarına Olan Etkisinin İncelenmesi." Van Sağlık Bilimleri Dergisi, November 28, 2022. http://dx.doi.org/10.52976/vansaglik.1132493.

Full text
Abstract:
Covid-19 pandemisi psikolojik, sosyo-ekonomik ve tıbbi yönleriyle küresel bir halk sağlığı problemine neden olan bir kriz sürecidir. Yayılımının önlenememesi, kesin ve etkili bir tedavisinin olmaması hastalığı uluslararası bir tehdit haline getirmiştir. Pandemiye bağlı yaşam biçimi davranışlarında meydana gelen değişiklikler PMS görülme oranını arttırdığı ve PMS semptomlarını şiddetlendirdiğine dair sınır sayıda çalışma sonuçları mevcuttur. Covid-19 ile PMS arasındaki ilişki belirlenmeli ve bu doğrultuda uygun bakım ve tedavi stratejileri planlanmalıdır. Bu derlemede Covid-19 pandemi sürecinin kadınlardaki PMS semptomlarına olan etkisinin mevcut literatür doğrultusunda incelenmesi ve sağlık profesyonellerine yol göstermesi amaçlanmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
50

POYRAZOĞLU, Serpil, and Osman GÜNAY. "KAYSERİ İL MERKEZİNDE PREMENSTRÜEL SENDROM SIKLIĞI VE İLİŞKİLİ FAKTÖRLER." ESTÜDAM Halk Sağlığı Dergisi, October 2, 2023. http://dx.doi.org/10.35232/estudamhsd.1353826.

Full text
Abstract:
Premenstrüel sendrom (PMS), oldukça sık görülen bir halk sağlığı sorunudur. PMS’li kadınların çoğunluğu, yakınmalarının normal olduğunu düşünerek sağlık örgütlerine başvurmaktan kaçındıkları için sorunun boyutlarını belirlemek güçtür. Bu çalışma, üreme çağındaki kadınlarda PMS ve semptomlarının sıklığını ve çeşitli faktörlerle ilişkisini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Kesitsel araştırma şeklinde planlanan çalışmamızda Kayseri il merkezinde bulunan 203 ebe bölgesinden rastgele seçilen 34 bölgeye ait hane kayıtları kullanılarak, her ebe bölgesinden bir hane rastgele seçilmiş, seçilen her haneden başlamak üzere 15–49 yaş kadınlar 50 kişiye ulaşıncaya kadar ardışık olarak örnekleme alınmıştır. Araştırmaya alınan 1019 kadına 52 sorudan oluşan anket formu ve Premenstrüel Sendrom Ölçeği (PMSÖ) ölçeği uygulanmıştır. Verilerin istatistiksel analizinde unpaired t testi, tek yönlü ANOVA (post hoc Tukey), Ki-kare testi ve Pearson korelasyon testi kullanılmıştır. Katılımcıların ortalama PMS puanı 102,9±35,1, PMS prevalansı %39,8 olarak bulunmuştur. Sigara içenlerde, genel sağlık algısı kötü olanlarda, ev dışında çalışanlarda, dismenoresi olanlarda ve annesinde veya kız kardeşinde PMS yakınmaları olanlarda PMS sıklığı daha fazladır (p
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!

To the bibliography