Academic literature on the topic 'Rekabet'

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the lists of relevant articles, books, theses, conference reports, and other scholarly sources on the topic 'Rekabet.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Journal articles on the topic "Rekabet"

1

Kurtulmuş, Ceyda, and Arzu Karaman Akgül. "Girişimcilik, inovasyon ve ekonomik büyümenin küresel rekabet üzerine etkisi: Panel veri analizi." Business & Management Studies: An International Journal 9, no. 2 (June 25, 2021): 765–77. http://dx.doi.org/10.15295/bmij.v9i2.1774.

Full text
Abstract:
Literatürde yer alan çalışmalara bakıldığında sıklıkla karşımıza inovasyonun ekonomik büyüme üzerine etkileri ve rekabet üzerine etkileri ile ilgili çalışmalar çıkmaktadır. Yapılan çalışmalarda inovasyon göstergeleri olarak patent sayıları ve Ar-Ge çalışmalarına yapılan harcama değişkenleri kullanıldığı görülmüştür. Girişimcilik ile ilgili çalışmalarda ise girişimciliği temsil eden faktörler olarak yeni firma sayıları, yeni süreç göstergeleri, istihdam verileri vb. değişkenler kullanılmıştır. Bu çalışmayla amaçlanan rekabetin temel taşlarından olan inovasyon ve girişimciliğin ekonomik büyüme ile ele alınarak küresel rekabet üzerine etkisinin birlikte incelenmesidir. Bu bağlamda, çalışmada hem zaman boyutu hem de birim boyutunun beraber ele alınabilmesi imkânını sağlayan panel veri analizi kullanılmıştır Çalışmada 2006-2016 yılları arasında 18 ülkenin inovasyon, girişimcilik ve ekonomik göstergeleri kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda Ar-Ge harcamalarının etkisinin gecikmeli yansıyor olabilmesinden dolayı küresel rekabet üzerinde negatif etkisi olduğu görülmüştür. Ekonomik büyümenin, yeni iş yoğunluğu ve patent sayılarının ise küresel rekabeti olumlu etkilediği görülmüştür.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Veysel, EREN. "Kamu Yönetiminde Rekabet, Rekabetin Kurumlaştırılması ve Rekabet Mekanizmaları." Ankara Üniversitesi SBF Dergisi 58, no. 4 (2003): 1. http://dx.doi.org/10.1501/sbfder_0000001690.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

AY TÜRKMEN, Mevhibe, and Yeliz AYNAOĞLU. "KÜRESEL REKABET ENDEKSİ GÖSTERGELERİNİN KÜRESEL İNOVASYON ENDEKSİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ." Business & Management Studies: An International Journal 5, no. 4 (January 7, 2018): 257–82. http://dx.doi.org/10.15295/bmij.v5i4.187.

Full text
Abstract:
Değişen rekabet ortamında inovasyon, ekonomilerin rekabet üstünlüğü sağlaması için önemli bir etmendir. Bir ekonomi inovasyona ne kadar önem veriyorsa diğer ekonomilerle rekabette o kadar gücü elinde tutuyor demektir. Rekabet ve inovasyon arasındaki bu etkileşime dayalı olarak bu çalışmada, Küresel Rekabet Endeksi (KRE) ile Küresel İnovasyon Endeksi (KİE) arasındaki ilişki incelenecektir. Bu bağlamda Küresel İnovasyon Endeksi sıralamasında 2009 yılında ilk 30’daki 29 ülkenin; Küresel Rekabet Endeksi parametrelerinin Küresel İnovasyon Endeksi üzerinde nasıl bir etkiye sahip olduğunu regresyon analizi ile tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışmada her iki endeksin 2009-2017 yılları arasındaki verileri kullanılmıştır. Çalışma sonucunda KİE ile KRE parametrelerinden yüksek eğitim ve öğretim, inovasyon ve emek piyasası etkinliği arasında yüksek pozitif bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. En düşük etkinin makroekonomik çevre parametresi ile olduğu görülmüştür. KRE faktör grupları üzerine yapılan modelde ise inovasyon ve uzmanlaşma faktör grubu ile KİE arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

ÖZÇELİK HEPER, FATMA. "TURİZM SEKTÖRÜNDE REKABET, DESTİNASYON REKABETİ VE DESTİNASYON REKABETİ MODELLERİ." INTERNATIONAL REFEREED JOURNAL OF MARKETING AND MARKET RESEARCHES, no. 10 (March 14, 2017): 64–83. http://dx.doi.org/10.17369/uhpad.2017.1.0004.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

PEHLİVAN, PINAR. "BANKACILIK SEKTÖRÜNDE REKABET ve REKABETİ BOZUCU EYLEMLER." SOCIAL MENTALITY AND RESEARCHER THINKERS JOURNAL 5, no. 26 (January 1, 2019): 1813–22. http://dx.doi.org/10.31576/smryj.393.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

ÇELİKKOL, Şimal. "ALGILANAN HİZMET KALİTESİNİN MÜŞTERİ MEMNUNİYETİNE ETKİSİ: ALGILANAN DEĞERİN ARACI ROLÜ." Business & Management Studies: An International Journal 8, no. 5 (December 25, 2020): 4680–701. http://dx.doi.org/10.15295/bmij.v8i5.1694.

Full text
Abstract:
Mobil hizmet sunan firmalar son derece rekabetçi bir ortamda hayatta kalmak ve sürdürülebilir bir rekabet avantajı elde etme çabasındadır. Literatür yaşanan bu yoğun rekabette, müşteri memnuniyetini etkileyen faktörleri anlamayı gerekli kılar. Bu nedenle araştırmada müşteri memnuniyetinin öncülü olarak değerlendirilen algılan hizmet kalitesi ve algılanan değeri içeren bir model önerilmiştir. Önerilen model test edilmesi için İstanbul’daki özel üniversite öğrencileri üzerinde anket uygulanmıştır. Kolayda örneklem yöntemiyle seçilen 419 öğrenciden anket verisi toplanmıştır. Toplanan anket verileri SSPS-24 ve Amos-18 istatiksel programları yardımıyla analiz edilmiştir. Yapılan analizler algılanan değer ve algılanan hizmet kalitesinin müşteri memnuniyetini olumlu yönde etkilediğini göstermektedir. Ayrıca algılanan hizmet kalitesinin müşteri memnuniyetine etkisinde algılan değerin aracı rolü olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular müşteri memnuniyetinin öncüllerini daha derinden anlamamıza yardımcı olurken, mobil internet hizmeti sunan firmalara yönelik farkındalık yaratacağı değerlendirilmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

ALTINTAŞ, Furkan Fahri. "REKABET VE İNOVASYON BOYUTLARI İLİŞKİSİNİN ÇOK YÖNLÜ DEĞERLENDİRİLMESİNE YÖNELİK AMPİRİK BİR ARAŞTIRMA: G20 GRUBU ÜLKELERİ ÖRNEĞİ." Business & Management Studies: An International Journal 8, no. 3 (September 25, 2020): 3052–96. http://dx.doi.org/10.15295/bmij.v8i3.1536.

Full text
Abstract:
Rekabet ve inovasyon kavramları birbirlerinin tamamlayıcısıdır. Dolayısıyla bu kavramlar organizasyonlar ve ülkeler için tek başına bir anlam ifade etmemektedir. Bu anlamda ülkelerin rekabet ve inovasyon arasındaki ilişkinin sağlamasında yapacağı faaliyetler sadece ekonomik anlamda değil, sosyal anlamda da gelişimi gösterebilecektir. Dolayısıyla ülkelerin rekabet ve inovasyon arasındaki ilişkiyi sağlayıp bu ilişkiden faydalanması önemlidir. Araştırmanın amaçları kapsamında G20 ülkelerine ait küresel rekabet ve inovasyon endekslerini oluşturan göstergelere ait değerler kapsamında rekabet ve inovasyon boyutları arasındaki ilişkiler çok yönlü olarak tespit edilmiştir. Bulgulara göre, heterojen ilişki anlamında inovasyon boyutu, homojen-heterojen ilişki anlamında ise rekabet boyutu rekabet ile inovasyon boyutları arasındaki ilişkisel yapıya daha çok katkı sağlamıştır. Sonuçlara göre, G20 ülkeleri için hangi göstergelerin birbirlerini tamamlaması gerektiği konusunda ve genel anlamda tüm ülkeler için rekabet ve inovasyon ilişkisinin sağlanmasına yönelik öneriler ortaya atılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

BAKAN, Muhammed. "REKABET VE TÜRK TİCARET KANUNUNDA HAKSIZ REKABET." Social Sciences Studies Journal 4, no. 16 (January 1, 2018): 1409–25. http://dx.doi.org/10.26449/sssj.530.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Yaşar COŞKUN, Sevda. "NEOLİBERAL DÖNÜŞÜME REKABET OTORİTELERİNİN KATKISI: TÜRK REKABET KURUMU ÖRNEĞİ." Kesit Akademi 7, no. 7 (January 1, 2017): 224–39. http://dx.doi.org/10.18020/kesit.1143.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

DAMAR, Arif, and Rıfat İRAZ. "ENTELEKTÜEL SERMAYE VE REKABET AVANTAJI ÖLÇEKLERİNİN TÜRKÇE’YE UYARLANMASI VE DEĞİŞKENLER ARASINDAKİ İLİŞKİLER: KOBİLER ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA." Business & Management Studies: An International Journal 8, no. 5 (December 25, 2020): 4487–520. http://dx.doi.org/10.15295/bmij.v8i5.1653.

Full text
Abstract:
Küreselleşmeyle birlikte bilginin önemi giderek artmaktadır. “Bilgi güçtür” anlayışıyla birlikte işletmeler sahip oldukları bilgiyi, deneyimi, yetenekleri geliştirerek rakiplerinden daha önce çevresel değişikliklere, belirsizliklere uyum sağlayarak, cevap vererek başarılı olma, farklı olma ve rekabet avantajı sağlama niyetindedirler. Bu bağlamda araştırma sorusu “KOBİ’lerin entelektüel sermaye düzeyleri rekabet avantajını etkiler mi?” şeklinde belirlenmiştir. Dolayısıyla bu çalışmada 10-249 çalışana sahip işletmelerin (KOBİ) entelektüel sermaye düzeylerinin rekabet avantajı üzerindeki etkisi incelenmiştir. Diğer yandan Türkiye’de KOBİ’lerin entelektüel sermaye düzeylerinin ve rekabet avantajının ölçümüne yönelik iki farklı ölçüm aracının dil eşdeğerliği ile geçerlik-güvenirlikleri araştırılmıştır.Ampirik araştırma niteliğinde olan bu çalışmada veri toplama aracı olarak anket tekniği kullanılmıştır. KOBİ’lerde yönetici olarak görev yapan çalışanlar araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Kolayda örnekleme tekniği ile belirlenen 130 katılımcıdan veriler elde edilmiştir. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, bağımsız gruplar t-testi, açıklayıcı ve doğrulayıcı faktör analizleri ve yol analizinden yararlanılmıştır. Sonuç olarak, Entelektüel Sermaye Ölçeği ve Rekabet Avantajı Ölçeklerinin Türkiye’de farklı yöntem ve uygulamalarda, kullanılabilir nitelikte geçerli ve güvenilir bir ölçüm aracı olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca entelektüel sermaye KOBİ’lerin rekabet avantajı üzerinde istatistiksel açıdan anlamlı ve pozitif etkiye sahiptir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
More sources

Dissertations / Theses on the topic "Rekabet"

1

Aydoğan, Fatih. "Ticaret ortaklıklarında rekabet yasaǧı : [kollektif ortaklıkta rekabet yasaği ...] /." İstanbul : Vedat, 2005. http://swbplus.bsz-bw.de/bsz302050841inh.htm.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Cengiz, Dilek. "Türk rekabet hukukunda uyumlu eylem ve bu eylemin hukuki sonuçları : örnek model olarak Amerika birleşik devletleri ve mehaz olarak Avrupa Birliği rekabet hukuku sistemlerinin işığında /." İstanbul : Beta Basım Yayım Dağıtım, 2006. http://swbplus.bsz-bw.de/bsz273029703inh.htm.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Altuntuğ, Nevriye Tanyeri Mustafa. "Küresel rekabet ortamında ayırt edici ve sürdürülebilir üstünlükler bağlamında temel yetenek tabanlı stratejiler ve bir uygulama /." Isparta : SDÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2007. http://tez.sdu.edu.tr/Tezler/TS00601.pdf.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Filiker, Ayşe Nur Kösekahyaoğlu Levent. "Türkiye ve AB beş yeni üyesinin 'Romanya, Bulgaristan, Macaristan, Çek Cumhuriyeti ve Polonya' rekabet ve KOBİ politikası /." Isparta : Süleyman Demirel Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2007. http://tez.sdu.edu.tr/Tezler/TS00570.pdf.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Aydın, Mithat. "Balkanlarda isyan Osmanlı-İngiliz rekabeti, Bosna-Hersek ve Bulgaristan'daki ayaklanmalar, (1875-1876) /." Cağaloğlu, İstanbul : Yeditepe, 2005. http://catalog.hathitrust.org/api/volumes/oclc/62750274.html.

Full text
Abstract:
Originally presented as the author's thesis (Ph. D.)--Ankara Üniversitesi, Turkey, 2002, under the title: Osmanlı-İngiliz ilişkilerinde Balkanların yeri (Bosna-Hersek ve Bulgaristan'daki ayaklanmalar, 1875-1876).
Includes bibliographical references (p. 187-198) and index.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Yücel, Levent Kodaman Timuçin. "Türkistan üzerinde Çin Halk Cumhuriyeti'nin Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya Federasyonu ile rekabeti /." Isparta : SDÜ Sosyal Bilimler Enstitüsü, 2008. http://tez.sdu.edu.tr/Tezler/TS00668.pdf.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles

Books on the topic "Rekabet"

1

Aslan, İ Yılmaz. Rekabet hukuku ve rekabetin korunması hakkında kanun. Bursa [Turkey]: Ekin Kitabevi Yayınları, 1997.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Camcı, Ömer. Haksız rekabet davaları. Cağaloğlu, İstanbul: Ömer Camcı, 2001.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Bağımsız idari otorite sistemi içinde rekabet kurulu ve rekabet uygulamaları. Ankara: Yetkin Yayınları, 2007.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

İşçinin rekabet etmeme borcu. Sıhhiye, Ankara: Adalet, 2012.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Güven, Pelin. Türk rekabet hukuku ve Avrupa Birliği rekabet hukukunda birleşme ve devralmaların denetlenmesi. Ankara: Yetkin Yayınları, 2002.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Erdem, Ercüment. Türk ve AT rekabet hukukunda birleşme ve devralmalar: Rekabetin korunması hakkında kanun, rekabet kurulu tebliğleri, AT konsey tüzüğü (4064/89). Cağaloğlu, İstanbul: Beta, 2003.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Aşçıoğlu, Meltem Küçükayhan. Rekabet hukuku ve dağıtım sözleşmeleri. Ankara: Adalet Yayınevi, 2011.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Tiryakioğlu, Bilgin. Rekabet hukukundan doğan kanunlar ihtilâfı. Ankara: Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi, 1997.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Rekabet hukuku ile ilgili makaleler. Cağaloğlu, İstanbul: Beta, 2007.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Can, Mustafa Erdem. Hukuki açıdan elektrik piyasasında rekabet. Ankara: Turhan Kitabevi Yayınları, 2006.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
More sources

Book chapters on the topic "Rekabet"

1

Kaplanhan, Fatih. "Dijitalleşme, Vergi ve Egemenlik Sorunu." In Bilişim Teknolojileri ve İletişim: Birey ve Toplum Güvenliği, 141–61. Turkish Academy of Sciences, 2020. http://dx.doi.org/10.53478/tuba.2020.015.

Full text
Abstract:
"Küreselleşme ile sosyal, kültürel, teknolojik, ekonomik, beşerî ve dijital dünyada yaşanan gelişmeler devletleri bir birine daha bağımlı hale getirmektedir. Endüstri 4.0, bilişim teknolojisinin geleneksel endüstriyel süreçlere uygulanması endüstriyel süreçleri tamamen değiştirmektedir. Bilgi ekonomisinde ilerleme için bilgi teknolojilerinin her alanda kullanılması gerekmektedir. Bu yeni teknolojilerin üretilmesinde ve bu teknolojilere hakimiyette devlet ve toplumun ortak hareket etmesi, çalışmaların oluşturulan plan çerçevesinde uygulanması büyük önem arz etmektedir. Küreselleşme ulus-devletin üstünde bir hukuk düzenine güç vererek egemenlik kavramının kapsamını da daraltmaktadır. Küreselleşme hızını devam ettirirken, bölgeselleşme de ciddi bir eğilim olarak ortaya çıkmaktadır. Aslında küreselleşmenin ortaya çıkardığı yoğun uluslararası rekabet ortamında bölgesel iş birliği ve güç birliği olmadan egemenliği korumak kolay görünmemektedir. Küreselleşme bir taraftan yerel kültürleri ön plana çıkarırken bir taraftan da ulus devletlerin dünyadan tecrit olmuş bir hâlde kendi sınırları içinde istedikleri gibi hareket etme imkânını ortadan kaldırmaktadır. Bütün devletlerin uyacağı kurallar koyacak küresel bir otorite mevcut değildir. Devletler arasında anlaşmalar zor sağlanmakta, küreselleşmenin negatif dışsal maliyetini güçlü devletler ulus üstü şirketlere veya güçsüz devletlere ödettirmektedir. Giderek hacmi büyüyen az sayıda firmanın hâkim hale geldiği oligopol piyasaları bu anlamda serbest piyasanın hâkimiyetini temsil etmemektedirler. Artık devletlerin piyasaları kontrol etme amacıyla değil piyasaların düzgün işleyebileceği bir rekabet ortamı oluşturmak amacıyla hareket etmeleri gerekmektedir. Rekabet ortamı sağlanmadığında piyasanın hâkimiyeti bir takım oligopol / tekellerin ortaya çıkmasına ve toplumsal kaynakların etkinlikten uzak bir şekilde tahsis edilmesine yol açmaktadır. Zaman geçtikçe ulus üstü firmalar ile yerli, milli firmalar arasındaki teknolojik ve finansal uçurum büyümektedir. Bu haksız rekabeti engellemek için alınacak tedbirlerin gecikmesi tedbirlerin pozitif etkisini azaltmaktadır. Haksız rekabeti engellemek için yerli milli şirketlere pozitif ayrımcılık yapmak için “ulus üstü firmalar ile yerli, milli firmalar arasındaki teknolojik ve finansal uçurum” yeterli bir gerekçedir. Bu bağlamda endüstri, sanayi dijitalleşme ve bu alandaki oligopolleşmelere karşı yapılan mevzuat çalışmaları ve yapılası gerekenler değerlendirilecektir."
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

KOŞAR, Didem. "Stratejik “Ortaklaşa Rekabet”: Uganda Ortaöğretim Kurumlarında Okul Müdürü Ağı Oluşturma." In Sosyal Ağ Teorisi ve Eğitimde Değişim, 211–36. Pegem Akademi Yayıncılık, 2019. http://dx.doi.org/10.14527/9786052411537.11.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Dereli, Türkay. "Yapay Zekâ ve İnsanlık." In Bilişim Teknolojileri ve İletişim: Birey ve Toplum Güvenliği, 91–106. Turkish Academy of Sciences, 2020. http://dx.doi.org/10.53478/tuba.2020.012.

Full text
Abstract:
Toplum yapısındaki değişimlerde teknolojik gelişmelerin ve özellikle devriminin etkisi büyüktür. Her yeni teknolojik gelişme, tekniğin etkisiyle döneme özel toplumsal ilişkileri yaratmıştır. Teknolojinin olmadığı ve sanayi öncesi toplumlarda toprağa bağlı bir yaşam düzeni hakimdi. Teknoloji ve bilimin gelişimi, kırda çalışanların kentlere akması, kentlerin büyümesi; kentlere özgü yeni hizmetlerin ve işlerin ortaya çıkması, sosyal ve ekonomik ilişkilerin farklılaşması gibi bir dizi sonucu ortaya çıkarmıştır. Bu çerçevede her bir değişimin yeni sosyal düzen ve toplumsal ilişkilerde farklılaşma yarattığı sonucu ortaya çıkmaktadır. Tekniğin dünü dünde bıraktığı ve bireylerin değişimle birlikte kendilerini yeni koşullara uyarlamaları, farklılığa ayak uydurmayı bir beceri haline dönüştürmüştür. İçinde bulunduğumuz yüzyılda Dördüncü Sanayi Devrimi’ni (Endüstri 4.0) yaşıyoruz. Bilgi, bu sanayi devriminde işletme düzeyinden öte, ülke düzeyinde rekabet gücünü artıran en önemli kaynak olarak görülmektedir. Bilginin en alt seviyede veriden elde edildiği gerçeği, aslında rekabetin veri zenginliğine indirgenebileceğini de göstermektedir. Sahip olunan verilerden anlamlı bilgiler elde edilmesi, bilginin en etkin şekilde depolanıp saklanması ve ihtiyaç duyulduğunda hızlı bir şekilde kullanılabilmesi, yeni yöntemler geliştirilmesini gerektirmektedir. Bunun yolu ise, hızlı çalışma kabiliyetine sahip olan ve ayrıca insan beyninin çalışma anlayışı ile olabildiğince bütünleştirilmiş teknolojilerin kullanımından geçmektedir. Bu teknolojilerden en öne çıkanı ise, hiç şüphesiz, aslında yıllardır önemli bir araştırma alanı olarak kabul edilen, ancak son yıllarda oldukça popülerleşen Yapay Zekâ’dır. Zekâ, en basit tanımıyla insanların düşünme kavrama, akıl yürütme ve yorumlama becerilerinin bütünüdür. İnsana özgü bir beceri olarak öne çıkan zekâ, olayların sonraki adımlarına yönelik çıkarımsama becerisini ifade eden bir kavramdır. Zekâ insana özgü bir yetenek olarak tanımlanmakla birlikte gelişen teknoloji, belirli algoritmalar çerçevesinde insanların yerine belli faaliyetleri yerine getirebilecek teknik gelişmelerin yaratılabileceğini ortaya çıkarmıştır. Yapay zekâ; en basit haliyle insan tarafından yapıldığında ‘zekâ’ olarak adlandırılan davranışların, makine tarafından da yapılması biçiminde çerçevelenebilir. Gelinen noktada yapay zekâ, günümüz gündelik yaşamının çok sayıda işlemini kolaylaştırma işleviyle gündeme gelmiştir. Yapılan çalışmalarla bugün makineler, insanına yanıt veren, onlar yerine plan yapan ve onlar gibi tepki veren birimler haline dönüşmüştür. Bu çalışmada yapay zekâ ve insanlığa katkıları geçmişten bugüne konulaştırılmaktadır. Literatürden yararlanılan çalışmada geleceğe ilişkin çıkarımlar hedeflenmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Ertürk Kılıç, Burcu, and Fatma Nevra Seggie. "Rekabetçi Değerler Liderliği." In Liderlik Kuram - Araştırma - Uygulama, 617–28. Ankara Pegem Akademi Yayıncılık, 2020. http://dx.doi.org/10.14527/9786257052252.38.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

"Anhang 2 - Interview mit Mohamed Bouissef Rekab." In Inszenierungen des Rifkriegs in der spanischen, hispano-marokkanischen und frankophonen marokkanischen Gegenwartsliteratur, 339–44. Vervuert Verlagsgesellschaft, 2015. http://dx.doi.org/10.31819/9783964562395-015.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

"VIII. Die multiperspektivische Rekonstruktion des Rifkriegs: Mohamed Bouissef Rekabs El dédalo de Abdelkrim (2002)." In Inszenierungen des Rifkriegs in der spanischen, hispano-marokkanischen und frankophonen marokkanischen Gegenwartsliteratur, 175–206. Vervuert Verlagsgesellschaft, 2015. http://dx.doi.org/10.31819/9783964562395-009.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

"Research Assessing Couple and Family Therapies for Posttraumatic Stress Disorder: Jay Lebow and Kathleen Newcomb Rekart." In Handbook of Stress, Trauma, and the Family, 269–87. Routledge, 2013. http://dx.doi.org/10.4324/9780203644157-22.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

"Intradural spinal tumors Harold L. Rekate and Trimurti D. Nadkarni, with contributions from Astrid K. Gnekow, Roger J. Packer and." In Brain and Spinal Tumors of Childhood, 415–24. CRC Press, 2004. http://dx.doi.org/10.1201/b13511-35.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles

Conference papers on the topic "Rekabet"

1

ACAR, A. Zafer, and Pınar GÜROL. "Küresel Lojistik Merkezlerden Limanların Rekabet Gücünün Değerlendirilmesi." In II.Ulusal Liman Kongresi. Denizcilik Fakültesi: Dokuz Eylül Üniversitesi, 2015. http://dx.doi.org/10.18872/deu.b.ulk.2015.0043.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Yalçın, Melis. "DİJİTAL İLETİŞİM PLATFORMLARINDA KİŞİSEL VERİ GÜVENLİĞİ: WHATSAPP MARKA İMAJINA YÖNELİK BİR ARAŞTIRMA." In COMMUNICATION AND TECHNOLOGY CONGRESS. ISTANBUL AYDIN UNIVERSITY, 2021. http://dx.doi.org/10.17932/ctc.2021/ctc21.062.

Full text
Abstract:
Bilgi iletişim teknolojilerinde yaşanan hızlı gelişim, beraberinde pek çok sorunu gündeme getirmiştir. Bu sorunlardan biri de kişisel veri güvenliği sorunudur. Verilerin kötü amaçla kullanılması, sanal ortamda iletişim kuran bireyler ve kurumların kişisel veri güvenliğini tehdit altına almaktadır. Kişisel veri güvenliği sorunu, markaların son yıllarda krizler yaşamalarına ve güven kaybetmelerine yol açmaktadır. Sahip olduğu özelliklerle rakiplerinden farklılaşmayı ve hedef kitle tarafından tercih edilme sebebini sağlayan markaların, sürdürülebilir rekabet avantajı elde etmek için hedef kitlenin zihninde olumlu bir imaj oluşturmaları gerekmektedir. Söz konusu imajın pozitif yönde oluşması, markalara ilişkin güven duygusuyla ilişkilendirilmektedir. Özellikle son zamanlarda bazı sosyal medya şirketleri, kişisel veri güvenliği konusunda risk taşıdıkları gerekçesiyle eleştiri odağı olmaktadır. Bu nedenle kişisel verilerin güvenlik ihlali sebebiyle kişiler tarafından başka bir uygulamaya geçilmesi söz konusu olmaktadır. Dolayısıyla bu süreçte bazı sosyal medya şirketlerinin marka imajı olumsuz yönde etkilenmektedir.Bu çalışma kapsamında dijital iletişim platformlarında bireysel ve kurumsal boyutuyla kişisel veri güvenliği sorununu ele almak, kamuoyunda sıkça gündeme gelen WhatsApp tarafından ilk kez 7 Ocak 2021 tarihinde kullanıcılara sözleşme metni gönderilmesiyle başlayan kişisel veri güvenliği krizinin marka imajındaki rolünü tespit etmek amaçlanmıştır. Bu amaç çerçevesinde nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. WhatsApp uygulamasını kullanan 12 kişiyle derinlemesine görüşme yapılarak elde edilen bulgular değerlendirilmiştir. Yapılan araştırmayla birlikte WhatsApp’ın kişisel veri güvenliğiyle ilgili yaşadığı krizin marka imajı üzerindeki rolü ortaya konmuştur.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

ÇEDİKÇİ ÇEVİK, Tuğçe, and Gonca YILDIRIM. "TOPLAM KALİTE YÖNETİMİ ÇERÇEVESİNDE HALKLA İLİŞKİLER TANITIM VE REKLAMCILIK ÖĞRENCİLERİNİN AKREDİTASYON ALGISI ÜZERİNE BİR İNCELEME." In COMMUNICATION AND TECHNOLOGY CONGRESS. ISTANBUL AYDIN UNIVERSITY, 2021. http://dx.doi.org/10.17932/ctc.2021/ctc21.036.

Full text
Abstract:
İçinde bulunduğumuz bilgi ve iletişim teknolojileri çağında ekonomik, siyasi, sosyal, kültürel anlamda her şey hızla değişmektedir. Bu bağlamda yükseköğretim kurumları da eğitim-öğretim sistemlerini, yönetim anlayışlarını bugünün ve yarının gereksinimlerini karşılayacak biçimde geliştirmek ve yenilemek durumundadır. Buna istinaden artan rekabet baskısı altında iç ve dış paydaşların gereksinimlerinin tüm çalışanların katılımıyla en üst düzeyde karşılanması olarak tanımlanan Toplam Kalite Yönetimi (TKY) de son yıllarda yükseköğretim kurumlarının yönetim anlayışına dahil olmuştur. Bu doğrultuda kalitenin iyileştirilerek devamlılığının sağlanması, çeşitli standart ve kurallara uygunluğunun denetlenmesi hususunda da akreditasyon süreçleri devreye girmektedir. Bu çalışma kapsamında Türkiye’deki iletişim fakültelerinin akreditasyon değerlendirmelerinde yetkili kurum İLEDAK tarafından akredite edilen Halkla İlişkiler ve Tanıtım Programı ve akreditasyon sürecinde olan Reklamcılık Programı öğrencilerinin akreditasyon algıları incelenmektedir. Bu çalışmanın amacı TKY çerçevesinde akredite olmuş ve olmamış iki bölüm öğrencisinin akreditasyon algılarını karşılaştırmaktır. İletişim fakültelerindeki akreditasyon süreçlerinin birkaç yıl önce başlaması sebebiyle, bu alanda akreditasyon algısı üzerine yapılmış makaleye rastlanılmamıştır. Türkiye’de Halkla İlişkiler Tanıtım ve Reklamcılık programları arasında yapılan ilk araştırmalardan olması, bu çalışmayı diğerlerinden özgün ve önemli kılmaktadır. Araştırma, kolayda örnekleme yöntemi ile ulaşılan 261 öğrenci arasında yapılan anketin verilerine dayanmaktadır. Buna göre akredite olmuş Halkla İlişkiler ve Tanıtım öğrencilerinin akreditasyon algılarının, henüz akredite olmamış Reklamcılık öğrencilerine kıyasla daha yüksek olduğu gözlemlenirken, Reklamcılık öğrencilerinin konuyla ilgili bilinç düzeylerinin beklenenden yüksek olduğu tespit edilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Akbulut, Deniz, and Enes Metin Dönmez. "Kurumsal İtibar Yönetiminde Finansal Performansin Rolü: Pandemi Sürecinde Kurumlarin Yayinladiği Basin Bültenleri Üzerine Bir Analiz." In COMMUNICATION AND TECHNOLOGY CONGRESS. ISTANBUL AYDIN UNIVERSITY, 2021. http://dx.doi.org/10.17932/ctc.2021/ctc21.060.

Full text
Abstract:
Kuruluşlar tüm varlıklarında olduğu gibi itibarları söz konusu olduğunda da yönetime ihtiyaç duymaktadırlar. Başarılı bir kurumsal itibara sahip olunabilmesi kurumların mevcut itibarlarını nasıl yönettikleri ile yakından ilişkilidir. Uzun vadede oluşan kurumsal itibarın başlıca bileşenleri duygulara hitap etme, ürün ve hizmet kalitesi, vizyon ve liderlik, finansal performans, işyeri çevresi ve sosyal sorumluluk olarak kategorilendirilmiştir (Fombrun vd., 2013: 253). Bu bileşenlerden finansal performans özellikle kriz durumlarında öne çıkan temel faktörlerden biri olarak konumlanmaktadır. Finansal performans aynı zamanda hedef kitle ile kurulan tüm ilişkilerde güvenin oluşmasında etkili bir unsurdur. Dolayısıyla kuruluşların güven temelli sağlam bir kurumsal itibar oluşturabilmesi için finansal performanslarını iyi bir kurumsal iletişim stratejisi ile yansıtmaları gerekmektedir.2019 yılında tüm dünyayı etkisi altına alan Covid-19 pandemisi Türkiye’de de birçok kurumu ekonomik yönden olumsuz yönde etkilemiştir. Küresel bir kriz olarak nitelendirilebilecek olan bu durum karşısında kurumlar, krizi fırsata dönüştürebilmek amacıyla kurumsal itibar yönetimini destekleyici kurumsal iletişim faaliyetlerinde bulunmuştur. Kurumların paydaşları ve kamuoyu nezdindeki olumlu imajlarını sağlamlaştırmak amacı ile gerçekleştirilen bu faaliyetler içerisinde özellikle kurumların finansal performanslarının öne çıkarıldığı görülmektedir. Bu araştırma kapsamında Global Times (2020)‘nin Covid 19’un Ekonomi Üzerindeki Sektörel Etkisi raporunda verilen sektörlerden Türkiye’de otomotiv sektörü kapsamında faaliyet gösteren beş şirketin pandemi döneminde kurumsal web siteleri üzerinden yayınladıkları basın bültenleri finansal performans göstergeleri bağlamında içerik analizi yöntemi ile incelenmiştir. Araştırmanın amacı kuruluşların basın bültenlerinde finansal performanslarını yansıttıkları unsurları içeren stratejilerini kamuoyuna nasıl yansıttıklarını ortaya koymaktır. Araştırma sonucunda incelenen tüm basın bültenlerinde en çok yer alan finansal performans göstergesi “rekabet üstünlüğü” olarak saptanmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

GÜÇDEMİR, Yeşim, and Kemal GÜNAY. "KURUMSAL SOSYAL SORUMLULUK VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK SÖYLEMLERİ BAĞLAMINDA TWİTTER’DA KONULAR VE EĞİLİMLER." In COMMUNICATION AND TECHNOLOGY CONGRESS. ISTANBUL AYDIN UNIVERSITY, 2021. http://dx.doi.org/10.17932/ctc.2021/ctc21.045.

Full text
Abstract:
Günümüz zorlu rekabet koşullarında şirketlerin başarası ürün ve hizmet stratejilerinin yanında sosyal paydaşlarla olan ilişkilerine de bağlıdır. Bu nedenle, daha yüksek bir marka değerine yol açabilecek güçlü bir imaj ve itibar oluşturmak için kurumsal sosyal sorumluluk (KSS) ve sürdürülebilirlik faaliyetlerinin önemi gittikçe daha fazla artmaktadır. Çalışmada, bilgisayar tabanlı içerik analizi yöntemi kullanılarak, kurumsal sosyal sorumluluk, sürdürülebilirlik hastagler ve anahtar kelimeleri üzerine hangi konu ve temaların yer aldığı ortaya konulacaktır. Çalışma soruları; Kurumsal sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik tartışmaları, hangi konular ve temalar etrafında işleniyor? Bu konular arasındaki ilişki nedir (ilişki korelasyonu)? Bu konular zaman içinde nasıl değişti? Bu sorular doğal dil işleme teknikleri kullanılarak tartışılacaktır. Twitter’ın seçilme nedeni, küresel şirketler tarafından en yaygın olarak kullanılan sosyal medya aracı olması, işletmelerin % 84’ü tarafından kullanılması (Cooper, 2020).Sürdürülebilirlik gibi ilişkili terimlerle birlikte KSS, akademik araştırma için popüler bir konudur. Dergiler, kurumsal ve hükümet raporları, makaleler, web sayfaları ve sosyal medya gönderileri kurumsal sosyal sorumluluk ve sürdürülebilirlik için büyük miktarda veri üretmektedir (Lee, 2008). Bu konuda yapılan çalışmaların birçoğu el ile veya yarı otomatik içerik analizi kullanılarak yapılma eğilimindedir. Çalışma, otomatik içerik analizi yöntemini kullanarak araştırma alanını genişletecektir. Teknik olarak LDA (Latent Dirichlet Allocation) konu modelleme, kümeleme analizleri teknikleri bir arada kullanılacaktır. Araştırma kapsamında araç olarak, yazarlara farklı fonksiyonlarda kullanım kolaylığı sağladığından dolayı Python ve RStudio programlama dilleri birlikte kullanılacaktır. Örneklem olarak kurumsal sosyal sorumluluk (#kss) ve sürdürülebilirlik (#surdurulebilirlik) kelimeleriyle ilgili Twitter API’dan elde edilen tüm tweetler çalışmanın örneklemini oluşturmaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

ORTAK, Şaban. "ATATÜRK DÖNEMİNDE TÜRKİYE-İRAN İLİŞKİLERİNİN İYİLEŞMESİ ÇERÇEVESİNDE TÜRK KADINLARININ İRAN VATANDAŞLARI İLE EVLENME YASAĞININ KALDIRILMASI." In 9. Uluslararası Atatürk Kongresi. Ankara: Atatürk Araştırma Merkezi Yayınları, 2021. http://dx.doi.org/10.51824/978-975-17-4794-5.78.

Full text
Abstract:
Türk-İran ilişkileri siyasi ve dini rekabetin gölgesinde gelişme göstermiştir. Bu rekabette Anadolu'da yaşanan Şiilik etkisiyle yaşanan isyanlar ve Safevîler döneminde bu mezhebin resmen devlet tarafından sahiplenilmesi Türk-İran ilişkilerindeki ayrışmayı derinleştirmiştir. Mezhep farkı iki devletin sadece siyasi ilişkilerini değil, toplumların sosyal hayatını da etkilemiştir. Bu yüzden Şii kökenli İran vatandaşları; Müslüman kadınlarla evlenememe, emlâk edinememe, vakıf kuramama, gümrük muamelelerinde ayrı hükümler uygulanması, mirasçısı çıkmayan İranlıların mallarının devlete intikali gibi uygulamalara tabi tutulmuşlardır. Daha önceleri de bu yönde yasak olmakla birlikte, Osmanlı Devleti tarafından 1822 yılında çıkarılan bir "buyruldu" ile; Osmanlı vatandaşı kadınların İran vatandaşı erkeklerle evlenmeleri yasaklanmıştır. 1874 yılında yayınlanan "Osmanlı Devleti Vatandaşları İle İran Devleti Vatandaşlarının Evlenmelerine Dair Yasağın Devamına Dair Nizamname" ile bu yasak pekiştirilmiştir. Bu yasaklara rağmen; İran vatandaşı erkeklerle Osmanlı vatandaşı kadınların evlendikleri görülmüştür. Türkiye'de Cumhuriyetin İlanı sonrasında yapılan inkılâplarla hızlanan laikleşme süreci ve İran'da da 1926'da yönetime el koyan Rıza Şah'ın da bilinen Şii politikanın aksine batı yanlısı ve laik politikaları iki ülkenin mezhep çekişmesi gölgesindeki ilişkileri yumuşatmıştır. 17 Şubat 1926'da kabul edilip 4 Nisan 1926 tarihinde yayınlanan Türk Kanun-ı Medenîsi ile Türkiye'de medeni hukuk alanında laik sisteme geçilmiştir. Bu kanunda İran da dahil olmak üzere başka ülke vatandaşları ile evlenme konusunda herhangi bir kısıtlama getirilmemiştir. 26 Nisan 1926 tarihinde kabul edilen ve 5 Mayıs 1926 tarihinde yayınlanan 824 sayılı kanunla da; Türk kadınları ile İran vatandaşı erkeklerin evlenmelerine dair yasak kaldırılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

BİTİKTAŞ, Fevzi, and Çimen KARATAŞ ÇETİN. "Liman Hizmetlerinde Fiyatlandırma Stratejileri Ve Rekabete Etkileri: Ege Bölgesi Konteyner Limanları Üzerinde Bir Araştırma." In II.Ulusal Liman Kongresi. Denizcilik Fakültesi: Dokuz Eylül Üniversitesi, 2015. http://dx.doi.org/10.18872/deu.b.ulk.2015.0042.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

ERGENÇ, Erkut. "COVİD-19 SONRASI E-TİCARET ALTYAPI HİZMETİ SAĞLAYICISI SEÇİMİNDE MÜŞTERİ GEREKSİNİMLERİ FAKTÖRLERİ; BİR AHP UYGULAMASI." In COMMUNICATION AND TECHNOLOGY CONGRESS. ISTANBUL AYDIN UNIVERSITY, 2021. http://dx.doi.org/10.17932/ctc.2021/ctc21.023.

Full text
Abstract:
Günümüz karmaşık dünyasında işletmeler mal ve hizmetlerinin müşterilere ulaştırılmasında çeşitli yöntemleri aktif olarak kullanmaktadır. İnternetin hayatımıza aktif olarak girmesi ve son dönemde internet üzerinde gerçekleştirilen satın almaların sayısının artması nedeniyle işletmelerin rekabetçi üstünlük sağlayabilmeleri için interneti pazarlama faaliyetlerinde aktif bir şekilde kullanmak zorundadırlar. Özellikle Covid-19 sonrası birçok işletme faaliyetlerini halk sağlığı önlemleri nedeniyle internet üzerinden gerçekleştirmek zorunda kalmıştır. İnternetin tutundurma faaliyetlerine destek olmasının yanında doğrudan pazarlama ile ürünlerin müşteriler tarafından e-ticaret vasıtasıyla satın alınması ve bazı hizmetlerin online olarak ulaştırılması günümüzde rekabetçi bir strateji ve işletmeler tarafından da aktif olarak kullanılan yöntemlerden biri haline gelmiştir. Bu bağlamda işletmeler kendi e-ticaret sitelerini kurma konusunda eskisine göre daha istekli hale gelmiştir. Bu çalışma ile e-ticaret altyapısı seçiminde işletmelerin ihtiyaç duydukları özellikleri tespitinde kullanabilecekleri özelliklerin ortaya konulması hedeflenmiştir. Bu bağlamda ES-QUAL ve E-Recs-QUAL ölçeklerinde yer alan e-hizmet kalitesi boyutları bağlamında e-ticaret siteleri için 21 özellik kendi aralarında gruplandırılarak AHP yöntemi ile önem sıralaması gerçekleştirilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

AYDIN, Ayşe. "1948 TÜRKİYE İKTİSAT KONGRESİ VE BASINA YANSIMASI." In 9. Uluslararası Atatürk Kongresi. Ankara: Atatürk Araştırma Merkezi Yayınları, 2021. http://dx.doi.org/10.51824/978-975-17-4794-5.04.

Full text
Abstract:
Türkiye Cumhuriyeti Devleti temellerini atmaya başladığı dönemde ekonomik kalkınmaya da büyük önem verdi. Çok erken tarihlerden itibaren ekonomik kalkınmada benimsenecek yol ve strateji konusunda çalışmalar yapıldı. 17 Şubat 1923’de İzmir İktisat Kongresi bu amacı gerçekleştirebilmek için toplandı. Kongrede alınan kararlar, hükümete ve Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne gönderildi. Ayrıca kongrede alınan kararlar hükümet programında ve Cumhuriyet Halk Partisi programında da yer aldı ve uygulamaya konuldu. Genç cumhuriyetin yönetici kadrosu, özel sektörün ekonomik hayattaki eksikliğinden dolayı temel yatırım sayılabilecek alanları da kendi eliyle gerçekleştirmeye çalıştı. Bunda sermaye yokluğu, teknolojik yetersizlik ve müteşebbis düşüncenin henüz yeterince yerleşememiş olması da etkili oldu. Türkiye Cumhuriyeti Devleti, 1929 Dünya Ekonomik Krizi sonrası daha mutedil bir devletçiliğe yöneldi ancak bu da ekonomik kalkınmayı gerçekleştirmede yeterli olamadı. 1939-1945 yılları arasında yaşanan II. Dünya Savaşı ve sonrasında da Türkiye’nin ekonomik durumunun kötü olmasından dolayı İstanbul Tüccar Derneği yönetim Kurulu 29 Haziran 1948’de yaptığı toplantıda, ülkenin içinde bulunduğu ekonomik meseleleri incelemek ve çözüm önerilerinde bulunmak amacıyla İstanbul’da bir ticaret ve iktisat kongresi toplamaya karar verdi. Hazırlıklar tamamlandıktan sonra kongre, 22 Kasım’da açıldı. Kongreyi basın da yakından takip etti ve değerlendirmelerde bulundu. Kongreye daha önce kendileriyle görüşmeler yapılmış olmasına rağmen CHP iktidarı sıcak bakmadı ve katılmadı. Buna rağmen çok sayıda meslek kuruluşu, aydın ve sivillerin katıldığı kongrede, dış ticaret, vergi reformu, devletçilik gibi konularla ilgili komisyonlar oluşturularak altı gün çalışıldı. Ekonomide uygulanan devletçiliğin yanında serbest rekabete de fırsat tanınmasını ve bu konuda hükümetin istikrarlı ve güven verici bir konumda olması değerlendirilmesi yapıldı. Bu çalışmamızda dönemin kaynakları ve süreli yayınları öncelikli olarak taranarak, telif ve tetkik eserler de incelenerek konu değerlendirilecektir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles

Reports on the topic "Rekabet"

1

Kutlu, İhsan. Türki̇ye’de Sağlıkta Özelleşmenin Sonuçları Sağlık Hı̇zmetlerı̇nı̇n Değişen Arz ve Talep Yapısı. İLKE İlim Kültür Eğitim Vakfı, March 2021. http://dx.doi.org/10.26414/pn018.

Full text
Abstract:
1980 yılı sonrasında dünyada ve Türkiye’de ağırlık kazanmaya başlayan neoliberal politikalar sağlık sistemini de kapsayacak şekilde hayatın pek çok alanına nüfuz etmiştir. Bu bağlamda tarihsel kökleri daha eski yıllara dayanmakla birlikte ülkemizde özellikle Sağlıkta Dönüşüm Programı çerçevesinde bu politikalar uygulamaya konulmuş ve zaman içerisinde önemli değişimler yaşanmıştır. Sağlık alanında özel sektörün giderek yaygınlık kazanması da yaşanan bu değişimlerden biri olmuştur. Sağlık sisteminin özelleşmesinin rekabete dayalı olarak sağlık hizmeti kalitesinin artması gibi olumlu bazı sonuçları olsa da bu eğilim tekelleşme gibi birtakım riskler de barındırmaktadır. Bu çalışmada sağlık hizmeti verilen kurumlar (hastane sayıları vb.), personel durumu (he-kim-hemşire sayıları) ve sağlık hizmetinin kullanımıyla (müracaat, ameliyat sayıları vb.) ilgili veriler üzerinden sağlıkta özelleşme eğilimi incelenmiş olup seçilen bu göstergelere dayanarak mevcut/muhtemel riskler dile getirilmiş ve bazı somut politika önerileri takdim edilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!

To the bibliography