To see the other types of publications on this topic, follow the link: Rekabet.

Journal articles on the topic 'Rekabet'

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the top 50 journal articles for your research on the topic 'Rekabet.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Browse journal articles on a wide variety of disciplines and organise your bibliography correctly.

1

Kurtulmuş, Ceyda, and Arzu Karaman Akgül. "Girişimcilik, inovasyon ve ekonomik büyümenin küresel rekabet üzerine etkisi: Panel veri analizi." Business & Management Studies: An International Journal 9, no. 2 (June 25, 2021): 765–77. http://dx.doi.org/10.15295/bmij.v9i2.1774.

Full text
Abstract:
Literatürde yer alan çalışmalara bakıldığında sıklıkla karşımıza inovasyonun ekonomik büyüme üzerine etkileri ve rekabet üzerine etkileri ile ilgili çalışmalar çıkmaktadır. Yapılan çalışmalarda inovasyon göstergeleri olarak patent sayıları ve Ar-Ge çalışmalarına yapılan harcama değişkenleri kullanıldığı görülmüştür. Girişimcilik ile ilgili çalışmalarda ise girişimciliği temsil eden faktörler olarak yeni firma sayıları, yeni süreç göstergeleri, istihdam verileri vb. değişkenler kullanılmıştır. Bu çalışmayla amaçlanan rekabetin temel taşlarından olan inovasyon ve girişimciliğin ekonomik büyüme ile ele alınarak küresel rekabet üzerine etkisinin birlikte incelenmesidir. Bu bağlamda, çalışmada hem zaman boyutu hem de birim boyutunun beraber ele alınabilmesi imkânını sağlayan panel veri analizi kullanılmıştır Çalışmada 2006-2016 yılları arasında 18 ülkenin inovasyon, girişimcilik ve ekonomik göstergeleri kullanılmıştır. Çalışmanın sonucunda Ar-Ge harcamalarının etkisinin gecikmeli yansıyor olabilmesinden dolayı küresel rekabet üzerinde negatif etkisi olduğu görülmüştür. Ekonomik büyümenin, yeni iş yoğunluğu ve patent sayılarının ise küresel rekabeti olumlu etkilediği görülmüştür.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Veysel, EREN. "Kamu Yönetiminde Rekabet, Rekabetin Kurumlaştırılması ve Rekabet Mekanizmaları." Ankara Üniversitesi SBF Dergisi 58, no. 4 (2003): 1. http://dx.doi.org/10.1501/sbfder_0000001690.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

AY TÜRKMEN, Mevhibe, and Yeliz AYNAOĞLU. "KÜRESEL REKABET ENDEKSİ GÖSTERGELERİNİN KÜRESEL İNOVASYON ENDEKSİ ÜZERİNDEKİ ETKİSİ." Business & Management Studies: An International Journal 5, no. 4 (January 7, 2018): 257–82. http://dx.doi.org/10.15295/bmij.v5i4.187.

Full text
Abstract:
Değişen rekabet ortamında inovasyon, ekonomilerin rekabet üstünlüğü sağlaması için önemli bir etmendir. Bir ekonomi inovasyona ne kadar önem veriyorsa diğer ekonomilerle rekabette o kadar gücü elinde tutuyor demektir. Rekabet ve inovasyon arasındaki bu etkileşime dayalı olarak bu çalışmada, Küresel Rekabet Endeksi (KRE) ile Küresel İnovasyon Endeksi (KİE) arasındaki ilişki incelenecektir. Bu bağlamda Küresel İnovasyon Endeksi sıralamasında 2009 yılında ilk 30’daki 29 ülkenin; Küresel Rekabet Endeksi parametrelerinin Küresel İnovasyon Endeksi üzerinde nasıl bir etkiye sahip olduğunu regresyon analizi ile tespit edilmeye çalışılmıştır. Çalışmada her iki endeksin 2009-2017 yılları arasındaki verileri kullanılmıştır. Çalışma sonucunda KİE ile KRE parametrelerinden yüksek eğitim ve öğretim, inovasyon ve emek piyasası etkinliği arasında yüksek pozitif bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. En düşük etkinin makroekonomik çevre parametresi ile olduğu görülmüştür. KRE faktör grupları üzerine yapılan modelde ise inovasyon ve uzmanlaşma faktör grubu ile KİE arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki tespit edilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

ÖZÇELİK HEPER, FATMA. "TURİZM SEKTÖRÜNDE REKABET, DESTİNASYON REKABETİ VE DESTİNASYON REKABETİ MODELLERİ." INTERNATIONAL REFEREED JOURNAL OF MARKETING AND MARKET RESEARCHES, no. 10 (March 14, 2017): 64–83. http://dx.doi.org/10.17369/uhpad.2017.1.0004.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

PEHLİVAN, PINAR. "BANKACILIK SEKTÖRÜNDE REKABET ve REKABETİ BOZUCU EYLEMLER." SOCIAL MENTALITY AND RESEARCHER THINKERS JOURNAL 5, no. 26 (January 1, 2019): 1813–22. http://dx.doi.org/10.31576/smryj.393.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

ÇELİKKOL, Şimal. "ALGILANAN HİZMET KALİTESİNİN MÜŞTERİ MEMNUNİYETİNE ETKİSİ: ALGILANAN DEĞERİN ARACI ROLÜ." Business & Management Studies: An International Journal 8, no. 5 (December 25, 2020): 4680–701. http://dx.doi.org/10.15295/bmij.v8i5.1694.

Full text
Abstract:
Mobil hizmet sunan firmalar son derece rekabetçi bir ortamda hayatta kalmak ve sürdürülebilir bir rekabet avantajı elde etme çabasındadır. Literatür yaşanan bu yoğun rekabette, müşteri memnuniyetini etkileyen faktörleri anlamayı gerekli kılar. Bu nedenle araştırmada müşteri memnuniyetinin öncülü olarak değerlendirilen algılan hizmet kalitesi ve algılanan değeri içeren bir model önerilmiştir. Önerilen model test edilmesi için İstanbul’daki özel üniversite öğrencileri üzerinde anket uygulanmıştır. Kolayda örneklem yöntemiyle seçilen 419 öğrenciden anket verisi toplanmıştır. Toplanan anket verileri SSPS-24 ve Amos-18 istatiksel programları yardımıyla analiz edilmiştir. Yapılan analizler algılanan değer ve algılanan hizmet kalitesinin müşteri memnuniyetini olumlu yönde etkilediğini göstermektedir. Ayrıca algılanan hizmet kalitesinin müşteri memnuniyetine etkisinde algılan değerin aracı rolü olduğu tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular müşteri memnuniyetinin öncüllerini daha derinden anlamamıza yardımcı olurken, mobil internet hizmeti sunan firmalara yönelik farkındalık yaratacağı değerlendirilmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

ALTINTAŞ, Furkan Fahri. "REKABET VE İNOVASYON BOYUTLARI İLİŞKİSİNİN ÇOK YÖNLÜ DEĞERLENDİRİLMESİNE YÖNELİK AMPİRİK BİR ARAŞTIRMA: G20 GRUBU ÜLKELERİ ÖRNEĞİ." Business & Management Studies: An International Journal 8, no. 3 (September 25, 2020): 3052–96. http://dx.doi.org/10.15295/bmij.v8i3.1536.

Full text
Abstract:
Rekabet ve inovasyon kavramları birbirlerinin tamamlayıcısıdır. Dolayısıyla bu kavramlar organizasyonlar ve ülkeler için tek başına bir anlam ifade etmemektedir. Bu anlamda ülkelerin rekabet ve inovasyon arasındaki ilişkinin sağlamasında yapacağı faaliyetler sadece ekonomik anlamda değil, sosyal anlamda da gelişimi gösterebilecektir. Dolayısıyla ülkelerin rekabet ve inovasyon arasındaki ilişkiyi sağlayıp bu ilişkiden faydalanması önemlidir. Araştırmanın amaçları kapsamında G20 ülkelerine ait küresel rekabet ve inovasyon endekslerini oluşturan göstergelere ait değerler kapsamında rekabet ve inovasyon boyutları arasındaki ilişkiler çok yönlü olarak tespit edilmiştir. Bulgulara göre, heterojen ilişki anlamında inovasyon boyutu, homojen-heterojen ilişki anlamında ise rekabet boyutu rekabet ile inovasyon boyutları arasındaki ilişkisel yapıya daha çok katkı sağlamıştır. Sonuçlara göre, G20 ülkeleri için hangi göstergelerin birbirlerini tamamlaması gerektiği konusunda ve genel anlamda tüm ülkeler için rekabet ve inovasyon ilişkisinin sağlanmasına yönelik öneriler ortaya atılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

BAKAN, Muhammed. "REKABET VE TÜRK TİCARET KANUNUNDA HAKSIZ REKABET." Social Sciences Studies Journal 4, no. 16 (January 1, 2018): 1409–25. http://dx.doi.org/10.26449/sssj.530.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Yaşar COŞKUN, Sevda. "NEOLİBERAL DÖNÜŞÜME REKABET OTORİTELERİNİN KATKISI: TÜRK REKABET KURUMU ÖRNEĞİ." Kesit Akademi 7, no. 7 (January 1, 2017): 224–39. http://dx.doi.org/10.18020/kesit.1143.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

DAMAR, Arif, and Rıfat İRAZ. "ENTELEKTÜEL SERMAYE VE REKABET AVANTAJI ÖLÇEKLERİNİN TÜRKÇE’YE UYARLANMASI VE DEĞİŞKENLER ARASINDAKİ İLİŞKİLER: KOBİLER ÜZERİNE BİR ARAŞTIRMA." Business & Management Studies: An International Journal 8, no. 5 (December 25, 2020): 4487–520. http://dx.doi.org/10.15295/bmij.v8i5.1653.

Full text
Abstract:
Küreselleşmeyle birlikte bilginin önemi giderek artmaktadır. “Bilgi güçtür” anlayışıyla birlikte işletmeler sahip oldukları bilgiyi, deneyimi, yetenekleri geliştirerek rakiplerinden daha önce çevresel değişikliklere, belirsizliklere uyum sağlayarak, cevap vererek başarılı olma, farklı olma ve rekabet avantajı sağlama niyetindedirler. Bu bağlamda araştırma sorusu “KOBİ’lerin entelektüel sermaye düzeyleri rekabet avantajını etkiler mi?” şeklinde belirlenmiştir. Dolayısıyla bu çalışmada 10-249 çalışana sahip işletmelerin (KOBİ) entelektüel sermaye düzeylerinin rekabet avantajı üzerindeki etkisi incelenmiştir. Diğer yandan Türkiye’de KOBİ’lerin entelektüel sermaye düzeylerinin ve rekabet avantajının ölçümüne yönelik iki farklı ölçüm aracının dil eşdeğerliği ile geçerlik-güvenirlikleri araştırılmıştır.Ampirik araştırma niteliğinde olan bu çalışmada veri toplama aracı olarak anket tekniği kullanılmıştır. KOBİ’lerde yönetici olarak görev yapan çalışanlar araştırmanın örneklemini oluşturmaktadır. Kolayda örnekleme tekniği ile belirlenen 130 katılımcıdan veriler elde edilmiştir. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistikler, bağımsız gruplar t-testi, açıklayıcı ve doğrulayıcı faktör analizleri ve yol analizinden yararlanılmıştır. Sonuç olarak, Entelektüel Sermaye Ölçeği ve Rekabet Avantajı Ölçeklerinin Türkiye’de farklı yöntem ve uygulamalarda, kullanılabilir nitelikte geçerli ve güvenilir bir ölçüm aracı olduğu tespit edilmiştir. Ayrıca entelektüel sermaye KOBİ’lerin rekabet avantajı üzerinde istatistiksel açıdan anlamlı ve pozitif etkiye sahiptir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
11

ŞEKER, Ayberk. "TEKNOLOJİ TRANSFERİNİN TEKNOLOJİK GELİŞİM, ÜRETİM VE YÜKSEK TEKNOLOJİ ÜRÜNLERİNİN İHRACATI ÜZERİNDEKİ ETKİSİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ." Business & Management Studies: An International Journal 6, no. 3 (November 29, 2018): 583–603. http://dx.doi.org/10.15295/bmij.v6i3.303.

Full text
Abstract:
Uluslararası rekabette küreselleşme süreciyle birlikte, ülkelerin ve şirketlerin üretim süreçlerinde bilgi ve teknoloji faktörü en önemli rekabet avantajlarından biri haline gelmiştir. Bilgi ve teknoloji faktörü, ülkelerin üretim verimliliklerinde ve uluslararası rekabet avantajı elde etmelerinde olumlu etkiler göstermektedir. Çalışma kapsamında doğrudan yabancı yatırımlar ve ithalat yoluyla gerçekleştirilen teknoloji transferi ile Türkiye ülke içerisindeki teknoloji birikiminin Türkiye’nin teknolojik gelişimi, sanayi üretimi ve yüksek teknolojili ürün ihracatı üzerindeki etkisini araştırmak amacıyla; Türkiye ve Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü’ne (OECD) üye 11 ülkenin 2010 ve 2015 yılları arasındaki dönemi kapsayan doğrudan yabancı yatırımlar, ithalat, yerli patent başvuruları, sanayi üretim endeksi ve yüksek teknolojili ürün ihracatı ile panel veri analizleri gerçekleştirilmiştir. Analizler sonucunda, doğrudan yabancı yatırımlar vasıtasıyla gerçekleşen teknoloji transferinin Türkiye’nin teknolojik gelişimi üzerinde anlamlı ve olumlu etkisi olduğu görülmüştür. İthalat yoluyla gerçekleştirilen teknoloji transferi ve ülke içindeki teknolojik birikimin ise Türkiye’nin teknolojik gelişimi, sanayi üretimi ve yüksek teknolojili ürün ihracatında anlamlı ve olumlu yönde etkiye sahip olduğu tespit edilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
12

BAKAN, İsmail, and Buket SEZER. "PAZARA İLK GİREN Mİ YOKSA TAKİPÇİ OLARAK İKİNCİ GİREN Mİ OLMAK? PAZARA GİRİŞ SIRASININ AVANTAJLARI VE REKABET ÜZERİNDEKİ ÖNEMİ." Business & Management Studies: An International Journal 8, no. 1 (March 25, 2020): 502–18. http://dx.doi.org/10.15295/bmij.v8i1.1292.

Full text
Abstract:
Genellikle pazara ilk giren veya yeni bir ürün ya da hizmeti pazarlamada ilk sırada yer alan firmaların rekabet elde etmede önemli avantajlar kazandığı düşünülmektedir. Pazarda ilk harekete geçip Pazar liderliğini başarıyla sürdüren şirketler bulunsa da ikinci harekete geçen pek çok şirketin de pazarda üstünlük kazanıp rekabet üstünlüğünü ele geçirdiği yapılan çalışmalarda mevcuttur. Bu konuya ilişkin tartışmalara uluslararası literatürde pek çok makalede yer verilirken, ulusal literatürde konuya ilişkin bir makaleye ulaşmak hayli güçtür. Bu çalışmada pazara giriş sırasının rekabet üstünlüğü elde etme üzerindeki etkilerinin ne olduğunu saptamak üzere teorik bir araştırma yapılmıştır. Araştırma sonucuna göre, ilk harekete geçen ya da takipçi olarak ikinci ve sonradan harekete geçen firmaların yani pazara giriş sırasının farklı sektörler için farklı avantajlar ve dezavantajlar yarattığı bunun sonucunda da rekabet üzerinde farklı etkiler oluşturduğu bulgusuna ulaşılmıştır. Bu çalışma, pazara farklı zamanlarda giriş yapan firmaların sahip oldukları avantaj ve dezavantajların rekabet üstünlüğü üzerindeki etkisininin ilk kez inceleniyor olması bakımından önem taşımaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
13

DEMİROĞLU, Mehmet. "Pazarlama Yönetiminde Markalar." Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 11, no. 2 (July 1, 2020): 169. http://dx.doi.org/10.33537/sobild.2020.11.2.14.

Full text
Abstract:
Marka, bir işletmenin mal ve hizmetlerini bir başka işletmenin mal ve hizmetlerinden ayırt eder. Pazarlama yönetimi araçlarından olan markalar, müşteri zihinlerinde ürünlere ilişkin bir imaj oluşturur. Ürünlerin piyasa fiyatı, marka imajı ile oluşan değeri de içerir. Pazarlama açısından, marka değerine odaklanan birçok çalışma vardır. Küresel ortamda pazarlama stratejileri geliştirmede, markalaşma çabaları önem kazanmıştır. İşletmeler için sürdürülebilir rekabet avantajı sağlamada, marka oluşturma ve marka koruması önemli hale gelmiştir. Ülkeler açısından da, rekabet avantajı sağlamada yine marka oluşturmanın ve korumanın önemli rolü vardır. Ülkelerin rekabet gücünde önemli göstergeler olan ihracat/ milli gelir büyüklükleri ile marka oluşturma/koruma faaliyetleri arasında genelde benzer bir eğilim vardır. İşletmeler açısından marka oluşturma ve marka koruması, sürdürülebilir rekabet avantajı sağlayarak daha fazla getiri elde etmede vazgeçilmez öneme sahiptir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
14

SOYLEMEZ, S. "English Title Not Available [Turkish Title:YENI EKONOMI, REKABET VE REKABET POLITIKALARI]." Ekonomik Yaklasim 12, no. 40 (2001): 1. http://dx.doi.org/10.5455/ey.10337.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
15

Ekinci Hamamcı, Emine Demet. "Türkiye’de Bölgesel Rekabet Edebilirlik." Istanbul Journal of Economics / İstanbul İktisat Dergisi 69, no. 1 (June 28, 2019): 67–101. http://dx.doi.org/10.26650/istjecon2018-0007.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
16

ÇUKURYURT, Yakup, and Meral UZUNÖZ. "REKABET VE REGÜLASYON ÜZERİNE." Journal of Research in Economics 4, no. 2 (October 25, 2020): 91–112. http://dx.doi.org/10.35333/jore.2020.233.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
17

ASLAN, Yılmaz. "REKABET SORUŞTURMALARINDA ŞİKAYETÇİNİN POZİSYONU." Marmara Üniversitesi Avrupa Topluluğu Enstitüsü Avrupa Araştırmaları Dergisi 9, no. 1 (2015): 55–91. http://dx.doi.org/10.29228/mjes.267.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
18

Karahan, Atilla. "Bilgi Liderliğinin Verimlilik Üzerine Etkisi: Sağlık Sektöründe Bir Araştırma." Bilgi Dünyası 10, no. 1 (April 30, 2009): 60–79. http://dx.doi.org/10.15612/bd.2009.305.

Full text
Abstract:
Bilgiyi sistematik bir biçimde yöneten ve katma değer elde eden işletmeler rekabet avantajı sağlayacak ve rekabeti karşılayacaktır. İşletmelerde bilginin elde edilmesi, saklanması, paylaşılması ve kullanılmasına, diğer bir deyişle bilgi yönetiminin etkin ve başarılı bir şekilde gerçekleşmesine etki eden faktörler bulunmaktadır. Araştırmanın temel amacı küresel ekonomide bilgi liderliğinin verimlilik üzerine etkisinin araştırılmasıdır. Çalışma, bilgiyi üretme ve kullanmada en başarılı örnekleri sergileyen araştırma hastanelerinde görev yapan yöneticiler üzerinde gerçekleştirilmiştir. Araştırmanın kapsamına Afyon Kocatepe Üniversitesi, Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi, Konya Selçuk Üniversitesi, Kütahya Dumlupınar Üniversitesi ve Eskişehir Osmangazi Üniversitesi hastanelerinde görev yapan başhekimler, başhekim yardımcıları, hastane müdürleri, müdür yardımcıları, başhemşireler ve başhemşire yardımcılarından oluşan toplam 120 yönetici dahil edilmiştir. Bu araştırmanın sonucunda ise bilgi liderliğinin verimlilik üzerine olumlu etkisi olduğu sonucuna varılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
19

DURDU, Ali, and Emine İPEK. "Bilgi Yönetiminin İşletmelere Yenilik ve Rekabet Üstünlüğü Sağlaması." AJIT-e: Online Academic Journal of Information Technology 11, no. 43 (December 31, 2020): 105–14. http://dx.doi.org/10.5824/ajite.2020.04.005.x.

Full text
Abstract:
Günümüzde bilgi, hayatımızın en önemli faktörü olarak nitelendirilmektedir. Bilgiyi yönetebilmek için teknolojik gelişmelere ayak uydurabilmek gereklidir. Bilgi yönetimi, işletmelerde rekabet avantajı sağlamakta ve işletmelerin pazar değerini artırmaktadır. Ortaya çıkan fırsatları rakiplerden önce görebilmek ve bunun sonucunda elde edilen üstünlüğü uzun vadede sürdürebilmek bilgi yönetiminin belirleyici rolleri olarak görülmektedir. Çalışmada, bilgi, bilgi yönetimi kavramları incelenmiş, bilgi yönetiminin amaçları ve işletme için önemine değinilmiş, bilgi yönetiminin işletmeye sağladığı yenilik ve rekabet üstünlüğü ortaya koyulmuştur.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
20

Zeki Demir, Ahmet. "ENGELLİLER, FARKLILIK ve REKABET AVANTAJI." Journal of Academic Social Sciences 22, no. 22 (January 1, 2016): 135. http://dx.doi.org/10.16992/asos.1004.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
21

ÖNEY, Celal. "MİSYONER ÖRGÜTLERİN REKABET SAHNESİ FİLİSTİN." Journal Of History School 6, no. XV (January 1, 2013): 331–54. http://dx.doi.org/10.14225/joh306.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
22

ORAL, Mükerrem. "İŞLETMELERİN YENİLİKÇİ REKABET YAKLAŞIMI ÇABALARI." Journal of Academic Social Sciences 88, no. 88 (January 1, 2019): 359–83. http://dx.doi.org/10.16992/asos.14732.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
23

Metin, TOPÇUOĞLU. "REKABET HUKUKU UYGULAMASINDA TEŞEBBÜS BİRLİKLERİ." Ankara Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dergisi 50, no. 4 (2001): 1. http://dx.doi.org/10.1501/hukfak_0000000581.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
24

Lale, DAVUT. "MONOPOLLÜ REKABET MODELİNDE TUTARLILIK SORUNU." Ankara Üniversitesi SBF Dergisi 52, no. 1 (1997): 1. http://dx.doi.org/10.1501/sbfder_0000001986.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
25

GÜRKAN, Nurdan. "STRATEJİK (GİRİŞİMCİ) BİR DURUŞ OLARAK GİRİŞİMSEL ORYANTASYON KAVRAMI." Business & Management Studies: An International Journal 5, no. 2 (September 16, 2017): 405–22. http://dx.doi.org/10.15295/bmij.v5i2.114.

Full text
Abstract:
Girişimcilik kavramı, işletmeler arasındaki rekabetin artması ile birlikte gittikçe daha önemli ve dikkat çeken bir kavram haline gelişmiştir. Literatürde ilk olarak girişimciliğin bireysel yönüne değinilmiş, daha sonraları ise işletme seviyesinde girişimcilik ile ilgili çalışmalara yer verilmiştir. Aynı zamanda, geleneksel girişimcilik modellerinden davranışsal girişimcilik modellerine geçiş ile birlikte girişimcilerin kişilik özelliklerden ziyade davranışların ön plana çıktığı görülmektedir. İşletme seviyesinde girişimcilik diğer bir ifade ile işletme girişimciliği kavramı işletmelerin girişimciliğe yönelimlerini içermektedir. İşletmelerin girişimciliğe yönelmesi de literatürde girişimsel oryantasyon olarak adlandırılmıştır. İşletmelerin varlıklarını sürdürebilme ve rakiplerinden farklılaşmayı sağlayabilme noktasında girişimsel oryantasyon kavramı çok önemli bir yere sahiptir. Bu çalışma ile, işletmelerin rekabet üstünlüğü açısından öne çıkan girişimsel oryantasyon kavramına yer verilecek ve söz konusu kavramla ilgili farkındalığın artması sağlanmaya çalışılacaktır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
26

ALTUNÖZ, Utku. "Rekabet Değerlendirme Yaklaşımları ile Rekabet Dinamiklerinin Ampirik Analizi: 1997-2013 Yılları için Türk Bankacılık Sektörü." Cankiri Karatekin Universitesi Iktisadi ve Idari Bilimler Fakultesi Dergisi 6, no. 1 (January 1, 2016): 1. http://dx.doi.org/10.18074/cnuiibf.263.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
27

EKİNCİ, Yeliz, and Melis Almula KARADAYI. "AVRUPA BİRLİĞİ ÜLKELERİNİN ARAŞTIRMA VE GELİŞTİRME ETKİNLİKLERİNİN ANALİZİ." Business & Management Studies: An International Journal 5, no. 1 (April 21, 2017): 1–19. http://dx.doi.org/10.15295/bmij.v5i1.97.

Full text
Abstract:
Ülkelerin Araştırma ve Geliştirme (Ar-Ge) faaliyetleri gelişmekte olan pazarda rekabet edebilmek adına büyük önem taşımaktadır. Bu önem yaygın olarak kabul edilmesine rağmen, Ar-Ge faaliyetlerinin etkinliği literatürde nadir olarak incelenmiştir. Bu nedenle, bu çalışma Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin Ar-Ge verimliliğini incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışma kapsamında, ülkeler arasındaki rekabetin çok yüksek olduğu AB ülkeleri seçilmiştir, ayrıca bu ülkeler Ar-Ge faaliyetlerine ciddi miktarda kaynak ayırmaktadırlar. Veri Zarflama Analizi (VZA) göreceli etkinlik skorlarını ölçmek için kullanılmıştır. Sonrasında, AB ülkelerinin siyasi ve düzenleyici ortamının Ar-Ge verimliliği üzerindeki etkisi hipotez testleri ile analiz edilmiştir. Göreceli etkinlik skorları ve hipotez testlerinin sonuçları, sosyal politika düzenleyiciler için Ar-Ge faaliyetlerinin planlanması konusunda karar vermede değerli bilgiler vermektedir. Çalışmanın sonuçları ayrıca Türkiye gibi, AB’ye katılmak isteyen ülkelere fayda sağlayacaktır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
28

YAVRUCUK, Gökay. "Göktürk- Sui İlişkilerinde Politik Hedefler ve Yöntemler." Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 10, no. 2 (June 30, 2019): 135. http://dx.doi.org/10.33537/sobild.2019.10.2.12.

Full text
Abstract:
552'de vücuda gelerek, kısa sürede büyük bir imparatorluğa dönüşen Gök Türk Kağanlığı; 30 yıl içinde Wei Hanedanı'nın bölünmüş olmasından istifade ile ziyadesiyle güçlenmişti. 581'de bir saray darbesiyle kurulan Sui Hanedanı, imparatorun mutlak otoritesi ekseninde şekillenmişti. Cihanşümul ideallerin yön verdiği iki devlet derhal rekabete girişti. Bu rekabet, savaşları, akrabalık ve barış tekliflerini, sembollerle dolu diplomasi dilini, elçi olarak seçilen kişilerin unvanlarına odaklanan niyet okumaları, işbirlikçi asilzadeleri içeren karmaşık bir sürece dönüştü. Düşmanının dâhilî zaaflarını kullanarak 584'te geçici bir zafer kazanan Sui, zaferini pekiştirebilmek için iskân, asimilasyon ve vassalı yatıştırma politikalarından mürekkep bir kombinasyon denedi. Az çok başarılı olduysa da 618'de bu kez kendisi zaaflarının kurbanı oldu. Çin'de isyanlar yayılarak Sui Hanedanı tarihe karışırken, Doğu Türkleri de 30 yıllık esaretin ardından, Çinli isyancı liderlerin desteğini almaya çalıştığı bir dış güç olarak, yeniden güç kazandı. Bu çalışmada Sui Hanedanı'nın izlediği politikalar ve sonuçları değerlendirmeye tabi tutulacaktır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
29

ARSLAN, Gülçin, and Kıymet YAVUZASLAN. "BANKACILIK SEKTÖRÜNDE İNOVASYONUN YERİ VE ÖNEMİ: TÜRKİYE ÖRNEĞİ." Business & Management Studies: An International Journal 7, no. 2 (June 26, 2019): 946–68. http://dx.doi.org/10.15295/bmij.v7i2.1131.

Full text
Abstract:
Rekabet ortamının en yüksek olduğu sektörlerin başında gelen bankacılık sektöründe teknolojik yeniliklerin, bankaların rekabet edebilirliğini arttıran bir unsur olduğu görülmektedir. Üstelik bankaların, müşteri portföyünün niteliği bankacılılık sektörünün, inovasyondan sağlanacağı getirilerin de belirleyicisi olabilir. Bu çalışmada; Türkiye’de bankacılık sektörünün teknolojik yenilikler ile birlikte nasıl bir gelişim sağladığı ve uluslararası alanda bankacılık sektörünün rakiplerine göre hangi konumda olduğu incelenmiştir. Türk bankacılık sektörüne en yakın uluslararası rakip olarak gösterilebilecek AB ile karşılaştırıldığında; teknoloji kullanım oranı bakımından, özellikle genç nüfus potansiyeli yüksek olmasına rağmen Türkiye’de bankaların şube sayısı ve e- ticaret gibi gelişim gösterebileceği daha pek çok alan olduğu görülmüştür.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
30

ŞAHAR, Leman, Tuğbay Burçin GÜMÜŞ, Taner BİLİM, Hande Gülnihal GÜMÜŞ, Serpil GÜMÜŞ Yazar Soyadı, Yazar Adı Yazar Soyadı, and Sefer GÜMÜŞ. "SAĞLIK HİZMETLERİNİN PAZARLANMASINDA EKSİK REKABET KOŞULLARI." INTERNATIONAL REFEREED JOURNAL OF RESEARCH ON ECONOMICS MANAGEMENT 01, no. 02 (December 31, 2014): 65. http://dx.doi.org/10.17373/uheyat.2014028719.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
31

YÜCENURŞEN, Mehmet. "REKABET AVANTAJI ARACI OLARAK RAKİPLERİN MUHASEBESİ." International Journal of Social Humanities Sciences Research (JSHSR) 3, no. 6 (January 1, 2016): 157–65. http://dx.doi.org/10.26450/jshsr.26.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
32

BAHAR SAYIN, Hediye. "Haksız Rekabet Kapsamında "İş Şartlarına Uymama"." Journal of International Scientific Researches 2, Bahar 2017 (January 1, 2017): 287. http://dx.doi.org/10.21733/ibad.2147.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
33

DEMİR, Yeter, and Erkan DEMİREL. "Rekabet Avantajı Yaratmada Entelektüel Sermayenin Önemi." ISGUC, The Journal of Industrial Relations and Human Resources 13, no. 1 (January 2011): 81–104. http://dx.doi.org/10.4026/1303-2860.2011.0165.x.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
34

HAMAMCI-, Emine Demet EKİNCİ. "Türkiye’de Yaratıcı Ekonominin Uluslararası Rekabet Gücü." Journal of Turkish Studies Volume 15 Issue 8, Volume 15 Issue 8 (2020): 3979–4007. http://dx.doi.org/10.7827/turkishstudies.45456.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
35

KÜÇÜKEŞMEN, Ercan. "SÜRDÜRÜLEBİLİR REKABET İÇİNDEKİ İNOVASYONUN (YENİLEŞİM) ÖNEMİ." International Journal of Social Humanities Sciences Research (JSHSR) 6, no. 48 (January 1, 2019): 4447–57. http://dx.doi.org/10.26450/jshsr.1693.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
36

KIRAN, Abdullah. "Mezhebi Rekabet mi, Mezhep Savaşları mı?" Anemon Muş Alparslan Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 3, no. 1 (July 3, 2015): 171. http://dx.doi.org/10.18506/anemon.91031.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
37

ÇELİK, Fatih. "Styria Bölgesi (Avusturya) Yenilik Sistemi'nin Genel Bir Değerlendirmesi." Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 11, no. 2 (July 1, 2020): 81. http://dx.doi.org/10.33537/sobild.2020.11.2.8.

Full text
Abstract:
Yenilik, kısaca bilginin ürünler ve süreçler şeklinde ticarileştirilmesidir. Yenilikler, klasik iktisatçılardan beri ekonomide önemli bir yere sahiptir. Günümüzün küreselleşen dünyasında bu önemi daha da artmıştır. Küresel rekabet gücünde, yenilikler önemli bir unsur haline gelmiştir. Bu nedenle yeniliklerde sistem yaklaşımı temelinde 1980'lerde Ulusal Yenilik Sistemi (UYS), 1990'larda Bölgesel Yenilik Sistemi (BYS) ve 2000'lerde Sektörel Yenilik Sistemi (SYS) gibi yaklaşımlar geliştirilmiştir. Bu çalışmada, Avusturya'nın Styria Bölgesi Yenilik Sistemi temel bileşenleri (stratejiler, aktörler ve araçlar) ile analiz edilmiştir. Bir sanayi bölgesi olan Styria, II. Dünya Savaşı sonrasında Avrupa'nın yeniden yapılanmasında önemli bir rol oynamıştır. Bu dönemde, demir-çelik sektörüne dayalı bölge ekonomisi oldukça gelişmiştir. 1980'lerde dış ticarete açılan bölge, düşük maliyetli gelişmiş ülkelerin rekabet baskısı altında kalmıştır. Bölgenin küresel rekabet gücünü yenilikler temelinde artırmak için yerel aktörlerin işbirliğinde Bölgesel Yenilik Sistemi geliştirilmiştir. Nitel araştırma yöntemlerinden doküman analizi tekniğiyle yapılan analizle Styria Bölgesi Yenilik Sistemi'nin temel bileşenleri (stratejiler, aktörler ve araçlar) ortaya konmuştur. Bunlar, stratejiler (kalkınma, teknoloji, ekonomi ve araştırma stratejileri), aktörler (Bilim, Araştırma ve Ekonomi Bakanlığı, Ulaştırma, Yenilik ve Teknoloji Bakanlığı ile bölge yönetimi, üniversiteler ve araştırma kurumları gibi yerel aktörler) ve araçlar (mali destekler, kümeler, yetkinlik merkezleri gibi). Analizle Styria bölgesinin yenilik sistemi temelinde sanayi toplumundan bilgi toplumuna dönüşüm sürecinde olduğu gözlenmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
38

ARITKAN, Aylin, and Erdoğan GAVCAR. "Muğla Esnafının Elektronik Ticarete Bakış Açısının İstatistik Yöntemlerle Araştırılması." International Journal of Social, Political and Economic Research 7, no. 3 (September 3, 2020): 518–43. http://dx.doi.org/10.46291/ijospervol7iss3pp518-543.

Full text
Abstract:
Elektronik ticaret, teknolojinin gelişmesiyle birlikte rekabet gücünü artırmak için zorunlu hale gelirken, iş gücü, mekân ve zamandan tasarruf sağlamaya da yardımcı olmaktadır. Bu çalışma, Muğla esnafının elektronik ticarete bakış açısının istatistik yöntemlerle açıklanması amacıyla yazılmıştır. Çalışmanın amacına yönelik olarak esnafa işletmelerini tanımaya yönelik sorular ve elektronik ticaret ile ilgili olumlu ve olumsuz ifadelerin yer aldığı anket soruları yöneltilmiş, ayrıca yüz yüze görüşme yöntemi ve açık uçlu sorularla elektronik ticarete bakış açıları anlaışmaya çalışılmıştır.Anket soruları ve yüzyüze görüşme tekniği, artan rekabet koşullarında küçük esnaf, büyük işletmelere göre temelde altyapı yetersizliği sebebiyle geri planda kalmaktadır.Rekabet üstünlüğü sağlamaları ve tüketicilerin isteklerine cevap verebilmeleri yönünden esnafa elektronik ticaret ile ilgili bilgiler verilmeli. Böylece ön yargılar yıkılarak, devlet desteği ve teşviklerle ticaret sisteminin değişimi sağlanmalıdır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
39

halis, mine, reshad ehadov, and muhsin halis. "AZERBAYCAN / GENCE BÖLGESİ TURİZMİN SEKTÖRÜNÜN REKABET ANALİZİ." Kastamonu Universitesi Iktisadi ve Idari Bilimler Fakultesi Dergisi, no. 12 (April 1, 2016): 560. http://dx.doi.org/10.21180/kuiibf.20161218345.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
40

Taşkın, F. Dilvin. "Türk Bankacılık Sektöründe Finansal İstikrar-Rekabet İlişkisi." Maliye Finans Yazıları 1, no. 103 (April 30, 2015): 175–204. http://dx.doi.org/10.33203/mfy.307961.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
41

Pado, Güven. "Açık İnovasyonun Rekabet Stratejisi Üzerine Olan Etkileri." Journal of International Scientific Researches 1, no. 2 (January 1, 2016): 15. http://dx.doi.org/10.21733/ibad.56.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
42

AYDEMİR, Başak Aydem. "İşletmelerin Yeni Rekabet Aracı Olarak Kurumsal İtibar." ISGUC The Journal of Industrial Relations and Human Resources 10, no. 2 (2008): 27–53. http://dx.doi.org/10.4026/1303-2860.2008.0072.x.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
43

GÜLTEKİN, Sadettin. "REKABET GÜCÜ AÇISINDAN TÜRKİYE'NİN ORGANİK TARIM POTANSİYELİ." Journal of Academic Social Sciences 63, no. 63 (January 1, 2017): 215–29. http://dx.doi.org/10.16992/asos.13309.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
44

Ödemiş, Murat, Ertuğrul Düzgün, and Ayşegül Düzgün. "Turizm Destinasyonlarının Rekabet Gücünü Artırmasında İnovasyonun Yeri." Journal of International Scientific Researches 2, no. 4 (January 31, 2017): 21. http://dx.doi.org/10.23834/isrjournal.285456.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
45

UYSAL, Hulya, Gamze SANER, Ela ATIŞ, Sevtap GÜMÜŞ, and Selçuk KARABAT. "Türkiye’nin Avrupa Birliği Şarap Pazarında Rekabet Gücü." Nevşehir Bilim ve Teknoloji Dergisi 5 (April 4, 2016): 144. http://dx.doi.org/10.17100/nevbiltek.210980.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
46

AKARÇAY, Nermin. "BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ KULANIMININ İŞLETMELERİN REKABET GÜCÜNE ETKİLERİ." International Journal of Social Humanities Sciences Research (JSHSR) 6, no. 43 (January 1, 2019): 3235–47. http://dx.doi.org/10.26450/jshsr.1524.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
47

ŞİMŞEK, Nevzat, Hayal Ayça ŞİMŞEK, and Daniyar NURBAYEV. "Avrasya Ekonomik Birliği Pazarında Kazakistan'ın Rekabet Gücü." Sosyoekonomi 25, no. 33 (July 31, 2017): 81. http://dx.doi.org/10.17233/sosyoekonomi.319672.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
48

Orçun ÖZGÜN, Tevfik. "OSMANLI İMPARATORLUĞU'NDA İKTİSADİ REKABET VE GALATA BANKERLERİ." Journal Of History School 11, no. XXXVII (January 1, 2018): 685–702. http://dx.doi.org/10.14225/joh1414.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
49

TUNCA, Halil. "Tarımsal Ürünlerde Rekabet Gücü: Bölgesel Bir Analiz." Pamukkale Journal of Eurasian Socioeconomic Studies 7, no. 1 (June 22, 2020): 1–17. http://dx.doi.org/10.34232/pjess.707332.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
50

AYDIN, Murat. "DEVLETİN EKMEK PİYASASINDAKİ ROLÜ: REKABET KURUMU KARARLARI." SOCIAL MENTALITY AND RESEARCHER THINKERS JOURNAL 7, no. 49 (January 1, 2021): 2157–71. http://dx.doi.org/10.31576/smryj.1039.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!

To the bibliography