Academic literature on the topic 'Şiddet'

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the lists of relevant articles, books, theses, conference reports, and other scholarly sources on the topic 'Şiddet.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Journal articles on the topic "Şiddet"

1

Karaca, Bülent Koray, Berna Aydın, Ahmet Turla, and Cihad Dündar. "Samsun’da Hekimlerin Meslekleri Nedeniyle Yaşadıkları Şiddetin Özellikleri ve Şiddetin Önlenmesi Konusundaki Düşünceleri." Bulletin of Legal Medicine 20, no. 2 (July 9, 2015): 76–82. http://dx.doi.org/10.17986/blm.2015210942.

Full text
Abstract:
Amaç: Bu çalışmada Samsun ilinde görev yapan hekimlerin meslekleri nedeniyle maruz kaldıkları şiddetin türü, sıklığı ve şiddete uğrama nedenleri ile şiddetin önlenmesi konusundaki düşüncelerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.Gereç ve yöntem: Tanımlayıcı nitelikteki bu araştırmanın verileri, etik kurul onayı ve yazılı kurumsal izinler alındıktan sonra 01.06.2013-30.11.2013 tarihleri arasında Samsun ilinde görev yapan ve araştırmaya gönüllü olarak katılan 865 hekimden anket formu aracılığıyla ve yüzyüze görüşme tekniğiyle toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS istatistik programı (Version 13.0) ile değerlendirilmiş, çözümlemede tanımlayıcı istatistikler ve ki kare analizi kullanılmıştır.Bulgular: Çalışmaya katılan 865 hekimin 587’si (%67,8) çalışma yaşamı boyunca en az bir kez mesleği nedeniyle şiddete uğradığını, bunların da %86,4’ü en son yaşadığı şiddetin sözel şiddet olduğunu, %74,4’ü hasta yakınları ve %38,9’u hastalardan şiddet gördüğünü, %81,4’ü saldırganın erkek olduğunu, %43,9’u haksız istekleri reddettiği için şiddete maruz kaldığını belirtmiştir.Çalışmaya katılan hekimlerin %72,3’ü genel olarak sağlık sistemindeki olumsuzlukların sorumlusunun hekim olarak gösterilmesi nedeniyle hekimlerin şiddete maruz kaldığını, %79,6’sı şiddetin önüne geçmek için ülkemizde hekime yönelik şiddet konusunda yasal yaptırımların yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirtmiştir.Sonuç: Birçok koruyucu hekimlik yaklaşımında esas olduğu gibi, şiddet de gerçekleşmeden engellenmelidir.Anahtar kelimeler: şiddet; işyeri şiddeti; hekime yönelik şiddet
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Karadayı, Beytullah, Ende Varlık, İbrahim Eray Çakı, Mehmet Altınok, Ahsen Kaya, Hüseyin Afşin, and Abdi Özaslan. "Diş Hekimlerine Yönelik Şiddet: Bir Anket Çalışması." Bulletin of Legal Medicine 21, no. 2 (August 18, 2016): 72–77. http://dx.doi.org/10.17986/blm.2016220391.

Full text
Abstract:
Amaç: Bu çalışmanın iki amacı vardır. Birincisi ağız ve diş sağlığı tanı ve tedavi birimlerinde çalışan diş hekimlerinin maruz kaldıkları ve tanık oldukları şiddetin niteliklerinin belirlenmesidir. İkincisi ise yaşanan şiddet olayı sonrasındaki sürecin ortaya konulmasıdır.Gereç ve Yöntem: 1 Temmuz 2014 - 31 Aralık 2014 tarihleri arasında İstanbul’daki kamuya ait ağız ve diş sağlığı merkezleri ile üniversitelerin diş hekimliği fakültelerinde görev yapan diş hekimlerine yönelik bir anket çalışması yapıldı. Anket formu üç bölümden oluşturuldu. Birinci bölümde demografik veriler, ikinci bölümde şiddetin sebepleri ve şiddetin önlenmesine yönelik alınabilecek önlemler, üçüncü bölümde ise maruz kalınan şiddetin niteliklerinin belirlenmesine yönelik sorular bulunmaktadır.Bulgular: Katılımcıların %48.5’i (n=32) tüm meslek hayatları boyunca en az bir kere şiddete maruz kaldığını, şiddete maruz kaldığını belirtenlerin %65.6’sının (n=21) da son bir yıl içinde şiddetle karşılaştığı saptandı. Maruz kaldıkları şiddet türü sorgulandığında, %71.9’u (n=23) sadece sözel, %18.7’si (n=6) ise hem sözel hem de fiziksel şiddete maruz kaldıklarını belirtti. Toplumda şiddet vakalarının arttığına inananların oranı %95.5 (n=63) bulundu. Anket çalışması yapılan kurumda şiddet vakalarının arttığına inananların oranı %69.7 (n=46) ve şiddetin engellenebileceğini düşünenlerin oranı ise % 86.4 (n=57) olarak belirlendi.Sonuç: Çalışma küçük bir grubun bu konudaki görüşlerini yansıtmakla birlikte diş hekimlerinin de sağlık alanındaki şiddetten etkilendiğini göstermektedir.Anahtar Kelimeler: Diş hekimleri; Fiziksel şiddet; Sözel şiddet; Şiddet
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Yarış, Füsun, Bülent Savran, İsmail Birincioğlu, and Deniz Kartı. "Trabzon’da Aile İçi Şiddete Uğrayan Kadınların Savcılık Kayıtlarının Değerlendirilmesi." Bulletin of Legal Medicine 7, no. 2 (August 1, 2002): 51–55. http://dx.doi.org/10.17986/blm.200272475.

Full text
Abstract:
Çalışmada Trabzon’da kadına yönelik aile içi şiddet olgularının sosyodemografik özelliklerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Adli Tıp Şube Müdürlüğü’nce 2000 yılında darp raporu verilen 363 kadından Trabzon’da yaşayan, aile içi şiddete maruz kalmış ve haklarında takipsizlik kararı verilmiş olan 164 kadının savcılık dosyaları incelendi. Olgularm yaş ortalaması 30.9 (10-67), %64.0’ü (n=105) evli, %3.7’si (n=6) okuryazar değil, %58.5’i (n=96) ilkokul mezunu, %62.2’si (n= 102) ev hanımıydı. %89.0’u (n= 146) fiziksel ve sözel, %9.8’i (n= 16) sözel, %1.2’si (n=2) cinsel, fiziksel ve sözel şiddet görmüştü. %31.7’sinde (n=52) şiddet sürekliydi, %65.2’si (n=107) evde darp edilmişti. Şiddeti uygulayanlar; %41.5’inde (n=68) eş idi. Şiddetin çoğunlukla fiziksel ve sözel olması, ilkokul mezunu ve çocuklu ev hanımlarına ev içinde uygulanması, düşük sosyal düzeydeki kadınların şiddetten daha fazla etkilendiğini göstermektedir.Anahtar Kelimeler: Aile içi şiddet, kadın
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Turla, Ahmet, Berna Aydın, and Berkay Ünlü. "İntern Hekimlerin Hekime Yönelik Şiddet Konusunda Yaşanmışlıkları ve Düşünceleri." Bulletin of Legal Medicine 17, no. 1 (April 24, 2014): 5–11. http://dx.doi.org/10.17986/blm.20121713.

Full text
Abstract:
Amaç: Bu araştırmada Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde eğitimlerine devam eden, meslek hayatına atılmalarına az bir süre kalan intern hekimlerin hastane ortamında uğradıkları ya da tanık oldukları şiddet davranışları ve hekime yönelik şiddetin önlenmesi konusundaki düşüncelerinin araştırılması amaçlanmıştır.Gereç ve yöntem: Kesitsel nitelikteki bu araştırma, 01-30.Eylül.2013 tarihinde Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde eğitimlerine devam eden intern hekimlere gönüllülük esasına göre gözlem altında anket uygulanarak yapılmıştır. Araştırmaya 161 intern hekimden 139’u (%86,3) katılmıştır. Araştırma öncesinde Tıp Fakültesi Dekanlığı’ndan gerekli izinler alınmıştır. Elde edilen veriler paket istatistik programı (SPSS 20.0) yardımı ile değerlendirilmiş, sayı ve yüzdelikler şeklinde sunulmuştur.Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 23,79±1,23 yıl olup 75 (%54)’i kadın, 64 (%46)’ü erkektir. Katılımcıların %43,2’si öğrenciliği süresince çalıştığı kliniklerde yaptığı iş nedeniyle hasta ya da hasta yakınları tarafından şiddete uğradığını ve ayrıca %78,4’ü de başka bir hekimin mesleği nedeniyle uğradığı şiddete tanık olduğunu ifade etmektedir. Katılımcıların büyük çoğunluğu (%97,8) hekime yönelik şiddetin önlenebilir olduğunu ve şiddetin nedeninin de en fazla (%82,7), “sağlık sistemindeki olumsuzlukların sorumlusunun hekim olarak gösterilmesi” olduğunu düşünmektedir. İntern hekimlerin %95,7’si bu şiddeti önlemede en önemli yapılması gerekenin, “Hekime yönelik şiddet konusundaki yasal yaptırımların yeniden düzenlenmesi” olduğunu belirtmektedirler.Tartışma ve sonuç: Eskiye oranla sağlık çalışanlarına karşı şiddetin büyük ölçüde arttığı ve alınan önlemlerin yetersizliği bu konuda yapılan birçok çalışmanın ortak verisidir. Ancak sağlık işyerinde gözlenen artmış şiddetin toplumdaki profilin bir yansıması olduğu da unutulmamalıdır. Ülkemizde bu konuda yapılan çalışmalar yeterli düzeyde değildir. Bu konuda şiddetin nedenleri ve risk gruplarına yönelik çalışmalar yapılması, şiddetin önlenmesi yönünde daha etkin programlar geliştirilmesine öncülük edecektir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Ayhan, Fatma, and Birgül Özkan. "Domestic violence impact on adolescentsAile içi şiddetin ergenler üzerindeki etkisi." Journal of Human Sciences 13, no. 3 (September 23, 2016): 3753. http://dx.doi.org/10.14687/jhs.v13i3.3923.

Full text
Abstract:
Objcective: This research was performed in order to evaluate the effects on adolescents of witnessing intrafamilial violence. Methods: 1196 students attending four high schools affiliated to the Ministry of Education in the Turkish province of Karaman represented the research sample in this descriptive and cross-sectional study. A questionnaire eliciting students’ individual characteristics, together with witnessing interparental violence, acceptance of interpersonal violence and use of violence scales were employed as data collection tools. Findings: Age, type of school, parental education levels, income, the family being in receipt of economic assistance, the student working in paid employment and number of siblings were significantly correlated with adolescent witnessing of violence. A positive correlation was determined between witnessing violence and acceptance and use of violence.Results: The research shows that adolescents witnessing violence has positive effects on their attitudes toward violence. Intrafamilial violence in particular therefore needs to be reduced and families need to receive counseling on the subject in order for the levels of violence in society to be lowered. ÖzetAmaç: Buaraştırma; ergenlerin aile içi şiddete tanık olmasının şiddete yönelik tutumlarına etkilerini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel türdeki araştırmanın örneklemini Karaman ilinde Milli Eğitim bakanlığına bağlı dört lisedeki 1196 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak; öğrencilerin bireysel özelliklerini belirlemeye yönelik soru formu, ebeveynler arası şiddete tanıklık ölçeği, şiddet kabullenme ve şiddet uygulama ölçekleri kullanılmıştır. Bulgular: Yaş, okul türü, baba ve annenin eğitim durumu, gelir durumu, ailenin ekonomik yardım alma durumu, öğrencinin gelir getiren bir işte çalışma durumu, kardeş sayısı değişkenleri ile ergenlerin şiddete tanıklık etme durumları arasında anlamlı fark bulunmuştur. Araştırmada şiddete tanıklık etme durumu ile şiddeti kabullenme ve şiddet uygulama arasında pozitif şekilde korelasyon olduğu tespit edilmiştir. Sonuç: Araştırmada ergenlerin şiddete tanıklık etme durumunun şiddete yönelik tutumları üzerinde önemli etkilerinin olduğu belirlenmiştir. Bu nedenle toplumda şiddet oranlarının azalması için öncelikle aile içi şiddetin azaltılması, ailelere bu konuda danışmalık verilmesinin gerekliliği ortaya çıkmaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Sözen, Mehmet Şevki, Birgül Tüzün, Halis Dokgöz, and Şebnem Korur Fincancı. "Bireysel ve Toplumsal Şiddetin Sorgulanması Bir Anket Çalışması." Bulletin of Legal Medicine 4, no. 2 (August 1, 1999): 54–59. http://dx.doi.org/10.17986/blm.199942354.

Full text
Abstract:
İnsanlık tarihi boyunca ve günümüzde her toplumda varolan ancak ülkemizde yıllardır süregelen anlayış, hoşgörü ve uzlaşma yoksunluğu, ilişki ve iletişim bozukluğu, kavram ve değer çatışmaları sebebiyle daha belirgin olarak ortaya çıkan saldırgan davranışlar ve şiddet eylemleri zaman zaman insan yaşamını tehdit eder boyutlara ulaşabilmektedir. Bu çalışmada, toplumda bireyler arasında varolan iletişim şekilleri ele alınarak çeşitli etkenlerin davranış şekillerine yansıma biçimleri irdelenmiştir. Şiddetin toplumsal yaşamda nasıl, ne şekilde ve hangi koşullarda ortaya çıktığı, ne ölçüde kabul edilebilir olarak onaylandığı sorgulanarak şiddetin psikososyal yapısının incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada, toplumun farklı sosyoekonomik ve sosyokültürel düzeylerinden seçilen çeşitli yaş ve meslek gruplarındaki 171 kişiye 20 sorudan oluşan çoktan seçmeli bir anket uygulanmıştır. Ankete katılan 89 kadın ve 82 erkek 15-70 yaş grubunda bulunup, 59’u üniversite mezunu, 44’ü üniversite öğrencisi, 43’ü ise orta öğrenim eğitimi almış kişilerdir. Olguların 24’ü düşük, 110’u orta ve 37’si yüksek gelir düzeyine sahip olup, 111’i evli ve 99’u çocuk sahibidir. Katılımcıların %44.4’ü toplumda en yaygın şiddetin aile içinde yaşandığını düşünürken, %65.5’i ekonomik sıkıntıların aile içinde yaşanan şiddette en önemli etken olduğunu vurgulamışlardır. Çocuk yetiştirmede çok yaralayıcı olmamak koşulu ile dayak eğitimin bir parçasıdır görüşünü sadece %15.8’i desteklerken %12.9’u bu konuda kararsız kaldıklarını belirtmişlerdir. Zaman zaman bir kişiyi dövmenin rahatlatıcı olabileceği ise ankete katılanların %59.7’si tarafından olumlu olarak yanıtlanmıştır. Kişilerin, özellikle erkek çocuklarının yaşadıkları şiddet deneyimlerinin ileri dönemlerde kendilerini savunmaları için yararlı olduğu görüşü ise sadece %15.8’i tarafından destek bulmuştur. Olguların %85.9’u ise, şiddetin toplumda kabul gördüğü oranda çoğaldığı fikrine katılmıştır. Çalışmamız toplumun her kesiminde, her yaş ve rolde herkesin saldırgan eylemlerden yakındığı, buna karşın bilerek ya da bilmeyerek, isteyerek ya da istemeyerek belirgin şekilde benzer eylemlerde bulundukları veya şiddete göz yumarak bir ölçüde eyleme katıldıkları gerçeğini yansıtmaktadır.Anahtar kelimeler: Şiddet, bireysel şiddet, toplumsal şiddet
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Balcı, Yasemin, Gülsüm Kadı, Ümit Ünüvar Göçeoğlu, and Leman İnanç. "Sık Hastane Başvurusu Ev içi Şiddetin Habercisi mi?" Bulletin of Legal Medicine 24, no. 2 (October 13, 2019): 93–99. http://dx.doi.org/10.17986/blm.2019250195.

Full text
Abstract:
Amaç:Eş şiddeti toplumun her kesiminde değişik oranlarda görülmektedir ve orta-uzun vadede çok farklı sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Bu çalışmada, Adli Tıp Polikliniğine eşinden/partnerinden şiddet görme nedeniyle başvuran olguların son bir yıl içindeki hastane başvurularını değerlendirerek; şiddet mağdurlarının sağlık sorunlarını ortaya koymak ve şiddet ile ilişkisini belirlemek amaçlanmıştır. Yöntem: 01 Haziran 2014-31 Mayıs 2017 tarihleri arasında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Adli Tıp Polikliniğine eş/partner şiddeti nedeniyle başvuran olguların demografik verileri yanı sıra, hastanemiz hasta kayıt sisteminden; her bir olgunun adli tıp polikliniğine başvurusundan önceki son bir yılda diğer poliklinik/klinik başvuruları geriye doğru incelenmiştir. Bulgular:Belirtilen tarihlerde polikliniğimize başvuran toplam 3966 olgu arasından 198 olgu (%5) eşi tarafından fiziksel şiddete maruz kalmıştı. Olguların 177’si (%89.4) kadın, 21’i (%10.6) erkekti. Yaş ortalaması 35.2±10.5 (aralık 17-76) olup, en fazla olgu %37.4 oranıyla 30-39 yaş grubundaydı. Rapor talep eden birim 115 olgu ile en fazla savcılık adına polis merkezleri idi. Olguların son bir yıl içinde hastanemizin değişik birimlerine başvuru sayısının ortalaması 7.5 ± 8.5 bulundu. Olguların yıllık başvurusunda; tek bir poliklinikten 10 farklı polikliniğe kadar farklı başvuruları olabildiği, 1 ile 10 farklı semptom/yakınma ile başvurdukları tespit edildi. Yakınma ve semptomların en sık kas iskelet sistemi, gastrointestinal sistem ve psikiyatrik yakınma ve semptomlar olduğu görüldü. 39 yaş ve altındaki genç grubun başvuru sayısının istatistiksel olarak daha fazla olduğu görüldü. Tartışma ve Sonuç: Eş şiddetine maruz kalanların büyük çoğunluğunu kadınlar oluşturmaktadır. Şiddet mağdurlarının psikosomatik semptom ve yakınmalarla yıllık hastane başvuruları 10’un üzerinde olabilmektedir. 39 yaş ve altı olguların görece fazlalığı; şiddetin bedenselleştirilerek ifade edilmesi...
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Kaya, Erhan, and Ferdi Tanır. "Acil Servis Hekimlerinin Şiddet ve Adli Olaylara Maruziyet Durumlarının İncelenmesi." Bulletin of Legal Medicine 25, no. 3 (December 19, 2020): 191–97. http://dx.doi.org/10.17986/blm.1361.

Full text
Abstract:
Amaç: Acil servis hekimlerinin şiddet ve adli olaylara maruziyet durumlarını ve ilişkili olabilecek faktörleri belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Kesitsel tipte olan çalışmanın evrenini Adana il merkezinde 31 farklı sağlık kurumunda çalışan 248 acil servis hekimi oluşturmaktadır. 01 Temmuz-31 Aralık 2016 tarihleri arasında 202 acil servis hekimine yüz yüze tekniği ile anket yapıldı. Veri toplama araçları; doktorların sosyodemografik bilgilerini, şiddet öyküsünü ve adli olaylarla ilgili yaklaşımlarını içeren anket formu idi. Veri değerlendirmesinde frekans analizi ve Ki Kare testi uygulandı. Bulgular: Araştırmaya katılanların yaş ortalaması 38.3±9.6, acil servislerde çalışma süresi ortalaması 8.9±7.7 yıl olup acil hekimlerinin %75.7’si erkekti. Çalışma yaşamı boyunca şiddete uğrama oranı %88.1’di. En fazla maruz kalınan şiddet türleri %88.1 ile sözel şiddet ve %30.7 ile fiziksel şiddet idi. Hekimlere şiddetin en fazla hasta ve hasta yakınları tarafından yapıldığı çalışmamızda hekimlerin yarısının meslek hayatı boyunca tıbbi uygulamalar nedeniyle en az bir kez mahkemede bulunduğu saptandı. Hekimlerin şiddete uğrama durumları ile davacı olmaları arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki görüldü (p<0,05). Hekimlerin %20.8’i adli soruşturma geçirdiğini, %85.6’sı malpraktis kaygısı yaşadığını belirtti. Sonuç: Şiddet ve adli olaylar ile çok sık karşılaşan, tıbbi ve hukuki yönden büyük sorumluluklar yüklenen acil servis hekimleri kendilerini tedirgin ve yalnız hissedebilmektedir. Sağlık çalışanlarına şiddet ile ilgili hukuki yaptırımların artırılması gerekmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

ASLAN, Mecbure, and Çiğdem DEMİRCİ. "TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİ VE AİLE İÇİ ŞİDDET ETKİLEŞİMİ: ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA." Business & Management Studies: An International Journal 7, no. 5 (December 25, 2019): 3027–46. http://dx.doi.org/10.15295/bmij.v7i5.1382.

Full text
Abstract:
Toplumsal cinsiyete bağlı eşitsizlikler gelişmekte olan ülkelerde daha çok görülmektedir. Bu noktadan hareketle araştırmada, toplumsal cinsiyet eşitsizliği algısı ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin de aile içi şiddet ile ilişkisine dair görüşler üniversite öğrencileri örnekleminde nitel bir araştırmayla ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu araştırma, birincil verileri elde etmek için nitel bir araştırma yöntemi olan olgubilim (fenomenoloji) deseninde tasarlanmıştır. Araştırmada rastgele amaçlı örneklem yöntemiyle belirlenen 10 üniversite öğrencisine yarı yapılandırılmış açık uçlu sorular sorulmuştur. Araştırma bulgularına göre katılımcılar genel olarak aile içi şiddete kesinlikle karşı olduklarını, aile içinde şiddete daha çok kadınların ve çocukların maruz kaldıklarını ifade etmişlerdir. Şiddetin sebebi olarak da kültürel faktörler ve yetişme biçimi, daha önce aile içi şiddet görülmesi, eğitimsizlik, medyanın olumsuz etkileri, kadının ekonomik özgürlüğünü elde etmesi gibi nedenleri göstermişlerdir. Sonuç olarak bu çalışmada; üniversite öğrencileri tarafından, toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve aile içi şiddet arasında pozitif bir ilişki olduğu algılanmaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Yüksel Kaptanoğlu, İlknur, and M. Murat Yüceşahin. "Türkiye'de Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Cinsiyet Temelli Mekânlardaki Karakteristikleri." Kadın/Woman 2000, Journal for Women's Studies 17, no. 2 (December 12, 2016): 65–82. http://dx.doi.org/10.33831/jws.v17i2.211.

Full text
Abstract:
Kadına yönelik şiddet, Türkiye’nin önemli toplumsal sorunlarından biri olmaya devam ediyor. Ancak, kadına yönelik aile içi şiddet ile kadınların cinsiyet temelli mekânları kullanımları arasındaki ilişkiyi ele alan ve feminist coğrafya odağında duran ampirik çalışmalar halâ sınırlı. Bu çalışmada, evlenmiş kadınların yaşamlarının herhangi bir döneminde maruz bırakıldıkları şiddet biçimleri, şiddetle mücadele etme yöntemleri ile yaşamlarının uzun bir bölümünü geçirdikleri farklı mekânlar arasında nasıl bir ilişki olduğunu ortaya koymayı amaçladık. Çalışmada nicel yaklaşımı esas aldık. Analizlerde Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırması 2008’in mikro verisini kullandık. Cinsiyet temelli mekân değişkenini ‘ev dışında bir işte çalışmaya’ ilişkin bilgiyi esas alarak oluşturduk. Gelir getirsin ya da getirmesin ev dışında çalıştığını belirten kadınlar ile farklı nedenlere dayalı olarak çalışmadığını belirten kadınları, sırasıyla, ‘kamusal mekânla ilişkili olanlar’ ve ’yaşamları özel mekânla sınırlı olanlar’ biçiminde iki farklı grup olarak ayrıştırdık. Böylece kadınların yaşamlarını daha çok geçirdikleri ev (özel mekân) ya da ev dışı (kamusal mekân) mekânların sosyo-demografik özellikleri, maruz kaldıkları fiziksel ve cinsel şiddet, kontrol edici davranışlar ve şiddetle mücadele etme biçimleri açısından bir farklılık yaratıp yaratmadığını ki-kare testi kullanarak sorguladık. Sonuçlar, cinsiyet temelli mekânlara göre şiddet yaygınlığının belirgin biçimde değiştiğini gösteriyor. Yakın dönemde maruz kalınan fiziksel şiddet, özel mekân ile daha fazla ilişkili olan kadınlar için daha yaygın iken, kamusal mekânla daha fazla ilişkili olan kadınlar için cinsel şiddet daha fazla. Eşlerin kadınlara yönelik kontrol edici davranış biçimleri ise özel ve kamusal mekânla olan etkileşime göre farklılıklar içeriyor. Şiddete maruz kalan kadınların şiddetle mücadele için kurumsal başvuru mekanizmalarını kullanmaları kamusal mekânla ilişkili olan kadınlar açısından daha yaygın iken, bu ilişkinin kadınları güçlendirmede kilit bir faktör olduğunu gösteriyor.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
More sources

Books on the topic "Şiddet"

1

Şiddet!: Şiddet kavramı, aile içi şiddet, kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarı. Ankara: Orient, 2011.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Aytaç, Serpil, Nuran Bayram, and R. Füsun Sokullu-Akıncı. İşyerinde şiddet. Cağaloğlu, İstanbul: Beta, 2011.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Ünlü, Müge Demirkır. Kadına yönelik şiddet ve aile-içi şiddet. Kadıköy, İstanbul: Legal, 2012.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Vatandaş, Celalettin. Aile ve şiddet: Türkiye'de eşler arası şiddet. Afyon: T.C. Afyon Kocatepe Üniversitesi, 2003.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Mumcu, Uğur. Yolsuzluk, şiddet, bağımlılık. Kavaklıdere, Ankara: Um:ag, 2006.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Medyanın efendisi şiddet. Cağaloğlu, İstanbul: Doruk, 2012.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Odası, İstanbul Ticaret, and Genar (Firm), eds. İstanbul'da şiddet ve şiddetin sosyolojik arka planı: Araştırma raporu. İstanbul: İstanbul Ticaret Odası, 2008.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

1955-, Arat Yeşim, ed. Türkiye'de kadına yönelik şiddet. 2nd ed. İstanbul: [s.n.], 2008.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Hekime yönelik şiddet çalıştayı. İstanbul: İstanbul Tabip Odası, 2009.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Emine, Gürsoy-Naskali, and Koç Aylin, eds. İğdiş, sünnet, bedene şiddet kitabı. Cağaloğlu, İstanbul: Kitabevi, 2009.

Find full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
More sources

Book chapters on the topic "Şiddet"

1

Özabacı, Nilüfer Ş. "Şiddet." In Çağımızın Çözüm Arayan Sorunu Şiddet, 2–22. Ankara Pegem Akademi Yayıncılık, 2020. http://dx.doi.org/10.14527/9786058006096.01.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Özabacı, Nilüfer Ş. "Şiddet Türleri." In Çağımızın Çözüm Arayan Sorunu Şiddet, 105–16. Ankara Pegem Akademi Yayıncılık, 2020. http://dx.doi.org/10.14527/9786058006096.07.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Genç, Fatma. "Aile içi şiddet." In Kadın ve aile hayatı, 89–109. Ankara:Pegem Akademi Yayıncılık, 2017. http://dx.doi.org/10.14527/9786052410127.04.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

TÜRKÜM, Ayşe Sibel. "Aile İçi Şiddet." In Aileye ve Eğitime İlişkin Sorunlar ve Çözümler, 158–82. Pegem Akademi Yayıncılık, 2019. http://dx.doi.org/10.14527/9786052419960.05.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Özabacı, Nilüfer Ş. "Aile İçi Şiddet." In Çağımızın Çözüm Arayan Sorunu Şiddet, 23–39. Ankara Pegem Akademi Yayıncılık, 2020. http://dx.doi.org/10.14527/9786058006096.02.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Özabacı, Nilüfer Ş. "Okul Şiddeti." In Çağımızın Çözüm Arayan Sorunu Şiddet, 77–90. Ankara Pegem Akademi Yayıncılık, 2020. http://dx.doi.org/10.14527/9786058006096.05.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Güçlü, Eda. "Suç, şiddet, düzen, emniyet güçleri, gözetim." In İstanbul Bİblİyografyası, 179–80. Institut français d’études anatoliennes, 2014. http://dx.doi.org/10.4000/books.ifeagd.819.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Körük, Serdar. "Ergenlik Dönemi ve Riskli Davranışlar." In Çağımızın Çözüm Arayan Sorunu Şiddet, 42–56. Ankara Pegem Akademi Yayıncılık, 2020. http://dx.doi.org/10.14527/9786058006096.03.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Özabacı, Nilüfer Ş. "Zorbalık." In Çağımızın Çözüm Arayan Sorunu Şiddet, 61–75. Ankara Pegem Akademi Yayıncılık, 2020. http://dx.doi.org/10.14527/9786058006096.04.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Körük, Serdar. "Saldırganlık ve Şiddeti Açıklayan Yaklaşımlar." In Çağımızın Çözüm Arayan Sorunu Şiddet, 93–103. Ankara Pegem Akademi Yayıncılık, 2020. http://dx.doi.org/10.14527/9786058006096.06.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles

Conference papers on the topic "Şiddet"

1

SAĞLAM, Murat. "ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİNİN SOSYAL MEDYA ŞİDDETİ ALGISI." In COMMUNICATION AND TECHNOLOGY CONGRESS. ISTANBUL AYDIN UNIVERSITY, 2021. http://dx.doi.org/10.17932/ctc.2021/ctc21.080.

Full text
Abstract:
Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından, “Fiziksel güç veya iktidarın kasıtlı bir tehdit veya gerçeklik biçiminde bir başkasına uygulanması sonucunda maruz kalan kişide yaralanma, ölüm ve psikolojik zarara yol açması ya da açma olasılığı bulunması” (Polat, 2016: 15) olarak açıklanan “şiddet” kavramı, insanlık tarihi kadar eskidir. İnsanın içinde bulunduğu dünyayı anlama, anlamlandırma ve dış dünyayla etkileşim kurma çabalarından doğan yazıda, yazının şekillenmesiyle ortaya çıkan Geleneksel Medya’da, insanların iletişim ve bilgiyi şekillendirme ihtiyaçlarına cevap vermede yetersiz kalan Geleneksel Medya’nın yerini alan Yeni Medya’da da dönüşümler geçirerek varlığını korumuş ve sürdürmüştür. İnsanlara bireysel olarak kullanıcı olma, bilgiye müdahale etme, iletişim süreçlerine doğrudan etki etme, günlük gelişmelere anlık olarak tepki gösterme imkânı sağlayan Yeni Medya teknolojilerinde “şiddet” kavramı, görsel şiddet, duygusal şiddet, psikolojik şiddet, ifşa ve linç gibi kavramlara dönüşmüş durumdadır. Kullanıcılar sosyal medya platformlarında inşa ettikleri açık profillerle anlık iletişim ve etkileşim kolaylığına ulaşırken kendilerini de açık hedef haline getirmektedirler. Sosyal medya platformlarında şiddet çoğu zaman bilinçli ve planlı bir şekilde uygulanırken bilinçsiz kullanıcılar tarafından farkında olunmadan da uygulanabilmektedir. Bu nedenle bireylerin sosyal medya uygulamalarını kullanırken hangi eylem ve söylemlerini şiddet kavramı kapsamına girip girmediğini bilmeleri, şiddetten korunabilmeleri için oldukça önemlidir. Şiddet türleri ile ilgili farkındalık kazanmak, şiddetin yaygınlaşmasının, siber zorbalığın ve şiddetin normalleşmesinin önüne geçecektir. Bu çalışmanın amacı, kendilerine sanal yaşamlar kuran Sosyal Medya kullanıcılarından lise çağındaki öğrencilerin şiddet ve sosyal medya şiddeti algılarını belirlemek ve öğrencilerde farkındalık oluşturacak çözüm önerileri geliştirmektir. Bu amaçla araştırmada yöntem olarak internet yoluyla nitel veri toplama araçlarından olan e-posta yoluyla görüşme yöntemi kullanılmıştır. Ulaşılan veriler ortaöğretim öğrencilerinin şiddet algılarını belirlemek amacıyla analiz edilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Kızbaz, Arzu. "Reklamın Görünmeyen Yüzü : ‘Gizli Şiddet’." In 4th International Symposium on Innovative Approaches in Social, Human and Administrative Sciences. SETSCI, 2019. http://dx.doi.org/10.36287/setsci.4.8.064.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Sarıtaç, Dilan. "KADIN HAK ARAYIŞINDA YENİ BİR ADALET YÖNTEMİ: SOSYAL MEDYA ORTAMI TWITTER’DA ERKEKLER YERİNİ BİLSİN AKIMI ÜZERİNE İNCELEME." In COMMUNICATION AND TECHNOLOGY CONGRESS. ISTANBUL AYDIN UNIVERSITY, 2021. http://dx.doi.org/10.17932/ctc.2021/ctc21.072.

Full text
Abstract:
İnsanın doğuştan gelen özelliklerinden birisi de cinsiyetidir. Bu bağlamda insanlar cinsiyetlerini kullanarak diğerleri üstünde otorite kurmaya çalışabilmektedir. Cinsiyete dayalı eşitsizliğe en çok kadınların uğradığı gözlenmekte; cinsiyetleri dolayısıyla eşleri, babaları, abileri veya diğer aile bireyleri tarafından öldürülebilmektedir. Kadınların kendi seçimleri olmayan cinsiyet yüzünden maruz kaldıkları durumlar çoğalmış ve olağan bir hale gelmiştir. Bu duruma karşı çıkan, yaşanan şiddet olaylarına dikkat çekmek isteyen ve sesini duyurmayı arzu eden kadınlar Twitter’da bir akım başlatmış, gündelik yaşamda duymakta oldukları şiddet içerikli cümleleri tersine çevirerek farkındalık yaratmaya çalışmışlardır. Böylelikle #erkekleryerinibilsin hashtagi oluşturulmuş ve bu durumu hem ironik dille anlatmışlar hem de kamuoyunu duyarlı olmaya yöneltecek cümlelerle markaları, belediyeleri ve ünlü insanları destek vermeye çağırmışlardır. Kadınların durumu tersine çeviren tweetleri ile duygudaşlık yapan her insanda bir farkındalık oluşturacağı ve duruma farklı bir açıdan bakacağı düşünülmektedir. Bu çalışmada hashtag ile başlayan ve sonrasında birçok markayı, belediye resmi hesaplarını ve alanında ünlü birçok insanı etkileyen #erkekleryerinibilsin akımı için 5 adet resmi belediye hesabından atılan tweetler incelenmiş ve bu tweetlere karşı atıldıkları günden itibaren 2 hafta içinde atılan kullanıcı yorumları içerik analizi yöntemiyle tablolaştırılarak çözümlenmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

EVCİN, Erol. "MENEMEN HADİSESİ VE ÖĞRETMEN KUBİLAY’IN KATLİNE TÜRK KAMUOYUNDAN YÜKSELEN TEPKİLER." In 9. Uluslararası Atatürk Kongresi. Ankara: Atatürk Araştırma Merkezi Yayınları, 2021. http://dx.doi.org/10.51824/978-975-17-4794-5.20.

Full text
Abstract:
İzmir'in Menemen ilçesinde askerliğini yedek subay olarak yapmakta olan genç öğretmen Mustafa Fehmi Kubilay 23 Aralık 1930 tarihinde “şeriat” söylemiyle halkı galeyana getirmek isteyen bir grup tarafından katledilmiştir. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk yıllarında Şeyh Sait ayaklanmasından sonra “irticai” anlamda karşılaşılan ikinci önemli badire olan bu hadisede bir kısım mürtecinin “şeriat” maskesi ve söylemi altında Türkiye Cumhuriyeti’nin üzerine inşa edildiği Cumhuriyet rejimi ile laiklik ilkesine ve inkılâplara şiddetli bir saldırısı ve başkaldırışı söz konusu olmuştur. Serbest Cumhuriyet Fırkası’nın kapanışının akabinde gerçekleşen bu olayların söz konusu fırka ile ilişkisine yönelik tartışmalar önem arz etmektedir. Hadisenin akabinde icra edilen tahkik, tetkik ve yargılamalar devletin otoritesini kuvvetlendirmiş ve bir anlamıyla Cumhuriyet Halk Fırkası’nın iktidarını da pekiştirmiştir. Bütün bu özellikleri değerlendirildiğinde hadise Cumhuriyet tarihinin önemli inceleme ve araştırma konularından birini teşkil etmektedir. Çalışma konusunun özünü, Türk kamuoyunda ve vicdanında derin bir teessür uyandıran söz konusu elim hadiseye ülke sathında gösterilen tepkiler teşkil etmiştir. Bu tepkiler Cumhurreisi Gazi Mustafa Kemal, Başvekil İsmet İnönü ile önde gelen diğer devlet erkânından başlayarak Anadolu’nun en ücra köşelerine kadar yayılmıştır. Çalışma, Menemen Hadisesi ile Kubilay’ın şehadetine ülke sathında gösterilen tepkileri birincil kaynaklar ışığında bütüncül bir yaklaşımla ilk defa ele alıyor olması nedeniyle önem ve özgünlük arz etmektedir. Anadolu’nun dört bir yanından yükselen tepkiler, Gazi Mustafa Kemal’e, Cumhuriyete, devlete ve hükümete güven telgrafları, çeşitli mahallerde düzenlenen büyük çaplı protesto mitingleri, matbuatta hadisenin şiddetli bir şekilde kınanması, zanlılara yönelik tahkikatın ve mahkeme celselerinin kamuoyu tarafından yakından takibi şeklinde olmuştur.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Halim, Raihana, Zaynab Dahi, and Nazar Mohammad Halim. "Tip 2 Diyabette Devamlı Egzersiz ve Safran Kullanımınınİnsülin Direnci ve Glikozun Hücre İçine Alımına Etkisi." In International Students Science Congress. Izmir International Guest Student Association, 2021. http://dx.doi.org/10.52460/issc.2021.012.

Full text
Abstract:
Diyabet (Şeker Hastalığı) insülin hormonunun eksikliği veya etkisizliği sonucu oluşan, ömür boyu süren, yüksek kan glikoz seviyesi ile karakterize bir metabolik hastalıktır. İnsülin hormonu tamamen eksikse "Tip 1 diyabet (insüline bağımlı diyabet)", denmekte, genellikle çocuklarda ve gençlerde görülmektedir. "Tip 2 diyabet (insüline bağımlı olmayan diyabet)", tip 1 diyabetten farklı olarak, insülin hormonun miktarı yetersiz veya dokular insüline karşı direnç göstermektedir daha çok 35 yaş ve üzeri görülmektedir. Diyabetin en yaygın şekli olan tip 2 diyabet gelişiminde insülin direnci önemli bir rol oynar.2014 yılında yapılan çalışmaya göre diyabet hastalarının sayısı 422 milyon olduğu belirtmiştir. Bu rakam 2035'te 592 milyona çıkacağı tahmin edilmektedir. İlaç tedavisinin yanı sıra, diyabet sağlıklı beslenme ve fiziksel egzersizle kontrol edilebilmektedir. Eski çağlardan beri, bitkiler dünya çapında bir ayurveda tıbbı kaynağı olarak kullanılmıştır ve tıp babası Hipokrat “Gıda ilacınız olsun ve ilacınız yemeğiniz olsun” tavsiyesinde bulunmuştur. Safran (Crocussativus L.) bitkisi dünyadaki en eski doğal ve farmasötik bitkilerden biri olarak bilinmektedir. Safran, 150'den fazla bileşen içermekte, biyolojik olarak aktif metabolitlerikrosin, pikrokrosin ve safranaldır. Safran ağırlıklı olarak gıda, kozmetik ve boya endüstrilerinde kullanılmasının yanında, son zamanlardaki çalışmalar; antidepresan, antispazmodik, antidiyabetik, antikanser ve balgam söktürücü etkilerini göstermektedir. Yapılan birkaç araştırmada safranın insülin direnci üzerinde etkisi olduğu saptanmıştır. Safran tedavisi ile glikoz alımı hücreler tarafından önemli ölçüde uyarılmıştır. Ayrıca, safran ekstresi, doza bağımlı bir şekilde insülin sekresyonunu belirgin olarak arttırmıştır. Aynı şekilde, fiziksel egzersiz de, diyabetin önlenmesi ve tedavisinde önemli bir rol oynamakta ve glikozun hücre içine taşınmasını kolaylaştırmaktadır. Diyabet hastalarında, egzersizin glikoz seviyesi üzerinde etkisi birçok çalışmada araştırmacılar tarafından belirtilmiştir. Egzersiz yoğunluğu ile uyarılan insülin sekresyonundaki değişiklikler hakkında az bilgi bulunmaktadır. Birkaç çalışmada kadın ve erkek, obez ve orta yaşlarda olan diyabetik hastalar üzerinde denemeler gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların insülin sekresyonlarındaki değişiklikleri, glikoz seviyeleri ve ortalama glikoz toleransları kaydedilmiştir. Bireyler orta şiddette egzersiz yaptıktan sonra anlamlı derecede düşük glikoz seviyeleri göstermişlerdir. Başka bir çalışmada, fiziksel egzersiz ile birlikte safran ekstresinin kullanımının etkisi araştırılmıştır. Bu yöntemi kullanarak, diyabetin kontrolü için daha etkili ve doğal bir yöntemin ortaya çıkabileceği düşünülmüştür. Özetle, bazı çalışmalarda elde edilen sonuçlara göre, kadınlar ve erkekler üzerinde akut yüksek yoğunluklu egzersizin, orta yoğunluklu egzersizden daha fazla kan glikozunun düşürdüğünü göstermiştir. Ayrıca, safranının devamlı egzersizle birleştirilmesinin diyabetik hastalar üzerinde güçlü bir törapatik faktör olduğu gösterilmiştir. Bu nedenle, diyabet hastalıklarına, devamlı egzersiz ve safran tüketiminin kombinasyonundan yararlanarak glikoz düzeylerini kontrol etmeleri tavsiye edilir. Bununla birlikte, moleküler düzeyde diyabetik parametreler üzerinde safranın spesifik bileşiklerinin uygun dozunu ve rolünü tanımlamak için daha fazla araştırma yapılması gerekmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles

Reports on the topic "Şiddet"

1

Bayazıt, Mahmut, Melsa Ararat, Pınar Başbay, and Sevda Alkan. COVID-19 sürecinde çalışma hayatı ve ev içi şiddet. Sabanci University, March 2021. http://dx.doi.org/10.5900/su_som_wp.2021.41335.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Bayazıt, Mahmut, Melsa Ararat, and Sevda Alkan. İş dünyası aile içi şiddete karşı projesi etki araştırması sonuçları. Sabanci University, December 2019. http://dx.doi.org/10.5900/su_som_wp.2019.39580.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Alkan, Sevda, Melsa Ararat, and Nil Mutluer. Kadına yönelik aile içi şiddetle ilgili işyeri politikaları geliştirme ve uygulama rehberi. Sabanci University, December 2015. http://dx.doi.org/10.5900/su_som_wp.2015.28157.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Ararat, Melsa, Sevda Alkan, Ahsen Zeynep Özdemir, Yılmaz Aylin Ezgi, Atlı Buket, and Çamdereli Rümeysa. Belediyeler için kadına yönelik hane içi şiddetle ilgili kurum politikası geliştirme ve uygulama rehberi. Sabanci University, June 2021. http://dx.doi.org/10.5900/su_som_wp.2021.41568.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!

To the bibliography