To see the other types of publications on this topic, follow the link: Şiddet.

Journal articles on the topic 'Şiddet'

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the top 50 journal articles for your research on the topic 'Şiddet.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Browse journal articles on a wide variety of disciplines and organise your bibliography correctly.

1

Karaca, Bülent Koray, Berna Aydın, Ahmet Turla, and Cihad Dündar. "Samsun’da Hekimlerin Meslekleri Nedeniyle Yaşadıkları Şiddetin Özellikleri ve Şiddetin Önlenmesi Konusundaki Düşünceleri." Bulletin of Legal Medicine 20, no. 2 (July 9, 2015): 76–82. http://dx.doi.org/10.17986/blm.2015210942.

Full text
Abstract:
Amaç: Bu çalışmada Samsun ilinde görev yapan hekimlerin meslekleri nedeniyle maruz kaldıkları şiddetin türü, sıklığı ve şiddete uğrama nedenleri ile şiddetin önlenmesi konusundaki düşüncelerinin belirlenmesi amaçlanmıştır.Gereç ve yöntem: Tanımlayıcı nitelikteki bu araştırmanın verileri, etik kurul onayı ve yazılı kurumsal izinler alındıktan sonra 01.06.2013-30.11.2013 tarihleri arasında Samsun ilinde görev yapan ve araştırmaya gönüllü olarak katılan 865 hekimden anket formu aracılığıyla ve yüzyüze görüşme tekniğiyle toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS istatistik programı (Version 13.0) ile değerlendirilmiş, çözümlemede tanımlayıcı istatistikler ve ki kare analizi kullanılmıştır.Bulgular: Çalışmaya katılan 865 hekimin 587’si (%67,8) çalışma yaşamı boyunca en az bir kez mesleği nedeniyle şiddete uğradığını, bunların da %86,4’ü en son yaşadığı şiddetin sözel şiddet olduğunu, %74,4’ü hasta yakınları ve %38,9’u hastalardan şiddet gördüğünü, %81,4’ü saldırganın erkek olduğunu, %43,9’u haksız istekleri reddettiği için şiddete maruz kaldığını belirtmiştir.Çalışmaya katılan hekimlerin %72,3’ü genel olarak sağlık sistemindeki olumsuzlukların sorumlusunun hekim olarak gösterilmesi nedeniyle hekimlerin şiddete maruz kaldığını, %79,6’sı şiddetin önüne geçmek için ülkemizde hekime yönelik şiddet konusunda yasal yaptırımların yeniden düzenlenmesi gerektiğini belirtmiştir.Sonuç: Birçok koruyucu hekimlik yaklaşımında esas olduğu gibi, şiddet de gerçekleşmeden engellenmelidir.Anahtar kelimeler: şiddet; işyeri şiddeti; hekime yönelik şiddet
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Karadayı, Beytullah, Ende Varlık, İbrahim Eray Çakı, Mehmet Altınok, Ahsen Kaya, Hüseyin Afşin, and Abdi Özaslan. "Diş Hekimlerine Yönelik Şiddet: Bir Anket Çalışması." Bulletin of Legal Medicine 21, no. 2 (August 18, 2016): 72–77. http://dx.doi.org/10.17986/blm.2016220391.

Full text
Abstract:
Amaç: Bu çalışmanın iki amacı vardır. Birincisi ağız ve diş sağlığı tanı ve tedavi birimlerinde çalışan diş hekimlerinin maruz kaldıkları ve tanık oldukları şiddetin niteliklerinin belirlenmesidir. İkincisi ise yaşanan şiddet olayı sonrasındaki sürecin ortaya konulmasıdır.Gereç ve Yöntem: 1 Temmuz 2014 - 31 Aralık 2014 tarihleri arasında İstanbul’daki kamuya ait ağız ve diş sağlığı merkezleri ile üniversitelerin diş hekimliği fakültelerinde görev yapan diş hekimlerine yönelik bir anket çalışması yapıldı. Anket formu üç bölümden oluşturuldu. Birinci bölümde demografik veriler, ikinci bölümde şiddetin sebepleri ve şiddetin önlenmesine yönelik alınabilecek önlemler, üçüncü bölümde ise maruz kalınan şiddetin niteliklerinin belirlenmesine yönelik sorular bulunmaktadır.Bulgular: Katılımcıların %48.5’i (n=32) tüm meslek hayatları boyunca en az bir kere şiddete maruz kaldığını, şiddete maruz kaldığını belirtenlerin %65.6’sının (n=21) da son bir yıl içinde şiddetle karşılaştığı saptandı. Maruz kaldıkları şiddet türü sorgulandığında, %71.9’u (n=23) sadece sözel, %18.7’si (n=6) ise hem sözel hem de fiziksel şiddete maruz kaldıklarını belirtti. Toplumda şiddet vakalarının arttığına inananların oranı %95.5 (n=63) bulundu. Anket çalışması yapılan kurumda şiddet vakalarının arttığına inananların oranı %69.7 (n=46) ve şiddetin engellenebileceğini düşünenlerin oranı ise % 86.4 (n=57) olarak belirlendi.Sonuç: Çalışma küçük bir grubun bu konudaki görüşlerini yansıtmakla birlikte diş hekimlerinin de sağlık alanındaki şiddetten etkilendiğini göstermektedir.Anahtar Kelimeler: Diş hekimleri; Fiziksel şiddet; Sözel şiddet; Şiddet
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Yarış, Füsun, Bülent Savran, İsmail Birincioğlu, and Deniz Kartı. "Trabzon’da Aile İçi Şiddete Uğrayan Kadınların Savcılık Kayıtlarının Değerlendirilmesi." Bulletin of Legal Medicine 7, no. 2 (August 1, 2002): 51–55. http://dx.doi.org/10.17986/blm.200272475.

Full text
Abstract:
Çalışmada Trabzon’da kadına yönelik aile içi şiddet olgularının sosyodemografik özelliklerinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Adli Tıp Şube Müdürlüğü’nce 2000 yılında darp raporu verilen 363 kadından Trabzon’da yaşayan, aile içi şiddete maruz kalmış ve haklarında takipsizlik kararı verilmiş olan 164 kadının savcılık dosyaları incelendi. Olgularm yaş ortalaması 30.9 (10-67), %64.0’ü (n=105) evli, %3.7’si (n=6) okuryazar değil, %58.5’i (n=96) ilkokul mezunu, %62.2’si (n= 102) ev hanımıydı. %89.0’u (n= 146) fiziksel ve sözel, %9.8’i (n= 16) sözel, %1.2’si (n=2) cinsel, fiziksel ve sözel şiddet görmüştü. %31.7’sinde (n=52) şiddet sürekliydi, %65.2’si (n=107) evde darp edilmişti. Şiddeti uygulayanlar; %41.5’inde (n=68) eş idi. Şiddetin çoğunlukla fiziksel ve sözel olması, ilkokul mezunu ve çocuklu ev hanımlarına ev içinde uygulanması, düşük sosyal düzeydeki kadınların şiddetten daha fazla etkilendiğini göstermektedir.Anahtar Kelimeler: Aile içi şiddet, kadın
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Turla, Ahmet, Berna Aydın, and Berkay Ünlü. "İntern Hekimlerin Hekime Yönelik Şiddet Konusunda Yaşanmışlıkları ve Düşünceleri." Bulletin of Legal Medicine 17, no. 1 (April 24, 2014): 5–11. http://dx.doi.org/10.17986/blm.20121713.

Full text
Abstract:
Amaç: Bu araştırmada Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde eğitimlerine devam eden, meslek hayatına atılmalarına az bir süre kalan intern hekimlerin hastane ortamında uğradıkları ya da tanık oldukları şiddet davranışları ve hekime yönelik şiddetin önlenmesi konusundaki düşüncelerinin araştırılması amaçlanmıştır.Gereç ve yöntem: Kesitsel nitelikteki bu araştırma, 01-30.Eylül.2013 tarihinde Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde eğitimlerine devam eden intern hekimlere gönüllülük esasına göre gözlem altında anket uygulanarak yapılmıştır. Araştırmaya 161 intern hekimden 139’u (%86,3) katılmıştır. Araştırma öncesinde Tıp Fakültesi Dekanlığı’ndan gerekli izinler alınmıştır. Elde edilen veriler paket istatistik programı (SPSS 20.0) yardımı ile değerlendirilmiş, sayı ve yüzdelikler şeklinde sunulmuştur.Bulgular: Katılımcıların yaş ortalaması 23,79±1,23 yıl olup 75 (%54)’i kadın, 64 (%46)’ü erkektir. Katılımcıların %43,2’si öğrenciliği süresince çalıştığı kliniklerde yaptığı iş nedeniyle hasta ya da hasta yakınları tarafından şiddete uğradığını ve ayrıca %78,4’ü de başka bir hekimin mesleği nedeniyle uğradığı şiddete tanık olduğunu ifade etmektedir. Katılımcıların büyük çoğunluğu (%97,8) hekime yönelik şiddetin önlenebilir olduğunu ve şiddetin nedeninin de en fazla (%82,7), “sağlık sistemindeki olumsuzlukların sorumlusunun hekim olarak gösterilmesi” olduğunu düşünmektedir. İntern hekimlerin %95,7’si bu şiddeti önlemede en önemli yapılması gerekenin, “Hekime yönelik şiddet konusundaki yasal yaptırımların yeniden düzenlenmesi” olduğunu belirtmektedirler.Tartışma ve sonuç: Eskiye oranla sağlık çalışanlarına karşı şiddetin büyük ölçüde arttığı ve alınan önlemlerin yetersizliği bu konuda yapılan birçok çalışmanın ortak verisidir. Ancak sağlık işyerinde gözlenen artmış şiddetin toplumdaki profilin bir yansıması olduğu da unutulmamalıdır. Ülkemizde bu konuda yapılan çalışmalar yeterli düzeyde değildir. Bu konuda şiddetin nedenleri ve risk gruplarına yönelik çalışmalar yapılması, şiddetin önlenmesi yönünde daha etkin programlar geliştirilmesine öncülük edecektir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Ayhan, Fatma, and Birgül Özkan. "Domestic violence impact on adolescentsAile içi şiddetin ergenler üzerindeki etkisi." Journal of Human Sciences 13, no. 3 (September 23, 2016): 3753. http://dx.doi.org/10.14687/jhs.v13i3.3923.

Full text
Abstract:
Objcective: This research was performed in order to evaluate the effects on adolescents of witnessing intrafamilial violence. Methods: 1196 students attending four high schools affiliated to the Ministry of Education in the Turkish province of Karaman represented the research sample in this descriptive and cross-sectional study. A questionnaire eliciting students’ individual characteristics, together with witnessing interparental violence, acceptance of interpersonal violence and use of violence scales were employed as data collection tools. Findings: Age, type of school, parental education levels, income, the family being in receipt of economic assistance, the student working in paid employment and number of siblings were significantly correlated with adolescent witnessing of violence. A positive correlation was determined between witnessing violence and acceptance and use of violence.Results: The research shows that adolescents witnessing violence has positive effects on their attitudes toward violence. Intrafamilial violence in particular therefore needs to be reduced and families need to receive counseling on the subject in order for the levels of violence in society to be lowered. ÖzetAmaç: Buaraştırma; ergenlerin aile içi şiddete tanık olmasının şiddete yönelik tutumlarına etkilerini değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Tanımlayıcı ve kesitsel türdeki araştırmanın örneklemini Karaman ilinde Milli Eğitim bakanlığına bağlı dört lisedeki 1196 öğrenci oluşturmuştur. Araştırmada veri toplama aracı olarak; öğrencilerin bireysel özelliklerini belirlemeye yönelik soru formu, ebeveynler arası şiddete tanıklık ölçeği, şiddet kabullenme ve şiddet uygulama ölçekleri kullanılmıştır. Bulgular: Yaş, okul türü, baba ve annenin eğitim durumu, gelir durumu, ailenin ekonomik yardım alma durumu, öğrencinin gelir getiren bir işte çalışma durumu, kardeş sayısı değişkenleri ile ergenlerin şiddete tanıklık etme durumları arasında anlamlı fark bulunmuştur. Araştırmada şiddete tanıklık etme durumu ile şiddeti kabullenme ve şiddet uygulama arasında pozitif şekilde korelasyon olduğu tespit edilmiştir. Sonuç: Araştırmada ergenlerin şiddete tanıklık etme durumunun şiddete yönelik tutumları üzerinde önemli etkilerinin olduğu belirlenmiştir. Bu nedenle toplumda şiddet oranlarının azalması için öncelikle aile içi şiddetin azaltılması, ailelere bu konuda danışmalık verilmesinin gerekliliği ortaya çıkmaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Sözen, Mehmet Şevki, Birgül Tüzün, Halis Dokgöz, and Şebnem Korur Fincancı. "Bireysel ve Toplumsal Şiddetin Sorgulanması Bir Anket Çalışması." Bulletin of Legal Medicine 4, no. 2 (August 1, 1999): 54–59. http://dx.doi.org/10.17986/blm.199942354.

Full text
Abstract:
İnsanlık tarihi boyunca ve günümüzde her toplumda varolan ancak ülkemizde yıllardır süregelen anlayış, hoşgörü ve uzlaşma yoksunluğu, ilişki ve iletişim bozukluğu, kavram ve değer çatışmaları sebebiyle daha belirgin olarak ortaya çıkan saldırgan davranışlar ve şiddet eylemleri zaman zaman insan yaşamını tehdit eder boyutlara ulaşabilmektedir. Bu çalışmada, toplumda bireyler arasında varolan iletişim şekilleri ele alınarak çeşitli etkenlerin davranış şekillerine yansıma biçimleri irdelenmiştir. Şiddetin toplumsal yaşamda nasıl, ne şekilde ve hangi koşullarda ortaya çıktığı, ne ölçüde kabul edilebilir olarak onaylandığı sorgulanarak şiddetin psikososyal yapısının incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmada, toplumun farklı sosyoekonomik ve sosyokültürel düzeylerinden seçilen çeşitli yaş ve meslek gruplarındaki 171 kişiye 20 sorudan oluşan çoktan seçmeli bir anket uygulanmıştır. Ankete katılan 89 kadın ve 82 erkek 15-70 yaş grubunda bulunup, 59’u üniversite mezunu, 44’ü üniversite öğrencisi, 43’ü ise orta öğrenim eğitimi almış kişilerdir. Olguların 24’ü düşük, 110’u orta ve 37’si yüksek gelir düzeyine sahip olup, 111’i evli ve 99’u çocuk sahibidir. Katılımcıların %44.4’ü toplumda en yaygın şiddetin aile içinde yaşandığını düşünürken, %65.5’i ekonomik sıkıntıların aile içinde yaşanan şiddette en önemli etken olduğunu vurgulamışlardır. Çocuk yetiştirmede çok yaralayıcı olmamak koşulu ile dayak eğitimin bir parçasıdır görüşünü sadece %15.8’i desteklerken %12.9’u bu konuda kararsız kaldıklarını belirtmişlerdir. Zaman zaman bir kişiyi dövmenin rahatlatıcı olabileceği ise ankete katılanların %59.7’si tarafından olumlu olarak yanıtlanmıştır. Kişilerin, özellikle erkek çocuklarının yaşadıkları şiddet deneyimlerinin ileri dönemlerde kendilerini savunmaları için yararlı olduğu görüşü ise sadece %15.8’i tarafından destek bulmuştur. Olguların %85.9’u ise, şiddetin toplumda kabul gördüğü oranda çoğaldığı fikrine katılmıştır. Çalışmamız toplumun her kesiminde, her yaş ve rolde herkesin saldırgan eylemlerden yakındığı, buna karşın bilerek ya da bilmeyerek, isteyerek ya da istemeyerek belirgin şekilde benzer eylemlerde bulundukları veya şiddete göz yumarak bir ölçüde eyleme katıldıkları gerçeğini yansıtmaktadır.Anahtar kelimeler: Şiddet, bireysel şiddet, toplumsal şiddet
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Balcı, Yasemin, Gülsüm Kadı, Ümit Ünüvar Göçeoğlu, and Leman İnanç. "Sık Hastane Başvurusu Ev içi Şiddetin Habercisi mi?" Bulletin of Legal Medicine 24, no. 2 (October 13, 2019): 93–99. http://dx.doi.org/10.17986/blm.2019250195.

Full text
Abstract:
Amaç:Eş şiddeti toplumun her kesiminde değişik oranlarda görülmektedir ve orta-uzun vadede çok farklı sağlık sorunlarına neden olabilmektedir. Bu çalışmada, Adli Tıp Polikliniğine eşinden/partnerinden şiddet görme nedeniyle başvuran olguların son bir yıl içindeki hastane başvurularını değerlendirerek; şiddet mağdurlarının sağlık sorunlarını ortaya koymak ve şiddet ile ilişkisini belirlemek amaçlanmıştır. Yöntem: 01 Haziran 2014-31 Mayıs 2017 tarihleri arasında Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi Adli Tıp Polikliniğine eş/partner şiddeti nedeniyle başvuran olguların demografik verileri yanı sıra, hastanemiz hasta kayıt sisteminden; her bir olgunun adli tıp polikliniğine başvurusundan önceki son bir yılda diğer poliklinik/klinik başvuruları geriye doğru incelenmiştir. Bulgular:Belirtilen tarihlerde polikliniğimize başvuran toplam 3966 olgu arasından 198 olgu (%5) eşi tarafından fiziksel şiddete maruz kalmıştı. Olguların 177’si (%89.4) kadın, 21’i (%10.6) erkekti. Yaş ortalaması 35.2±10.5 (aralık 17-76) olup, en fazla olgu %37.4 oranıyla 30-39 yaş grubundaydı. Rapor talep eden birim 115 olgu ile en fazla savcılık adına polis merkezleri idi. Olguların son bir yıl içinde hastanemizin değişik birimlerine başvuru sayısının ortalaması 7.5 ± 8.5 bulundu. Olguların yıllık başvurusunda; tek bir poliklinikten 10 farklı polikliniğe kadar farklı başvuruları olabildiği, 1 ile 10 farklı semptom/yakınma ile başvurdukları tespit edildi. Yakınma ve semptomların en sık kas iskelet sistemi, gastrointestinal sistem ve psikiyatrik yakınma ve semptomlar olduğu görüldü. 39 yaş ve altındaki genç grubun başvuru sayısının istatistiksel olarak daha fazla olduğu görüldü. Tartışma ve Sonuç: Eş şiddetine maruz kalanların büyük çoğunluğunu kadınlar oluşturmaktadır. Şiddet mağdurlarının psikosomatik semptom ve yakınmalarla yıllık hastane başvuruları 10’un üzerinde olabilmektedir. 39 yaş ve altı olguların görece fazlalığı; şiddetin bedenselleştirilerek ifade edilmesi...
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Kaya, Erhan, and Ferdi Tanır. "Acil Servis Hekimlerinin Şiddet ve Adli Olaylara Maruziyet Durumlarının İncelenmesi." Bulletin of Legal Medicine 25, no. 3 (December 19, 2020): 191–97. http://dx.doi.org/10.17986/blm.1361.

Full text
Abstract:
Amaç: Acil servis hekimlerinin şiddet ve adli olaylara maruziyet durumlarını ve ilişkili olabilecek faktörleri belirlemektir. Gereç ve Yöntem: Kesitsel tipte olan çalışmanın evrenini Adana il merkezinde 31 farklı sağlık kurumunda çalışan 248 acil servis hekimi oluşturmaktadır. 01 Temmuz-31 Aralık 2016 tarihleri arasında 202 acil servis hekimine yüz yüze tekniği ile anket yapıldı. Veri toplama araçları; doktorların sosyodemografik bilgilerini, şiddet öyküsünü ve adli olaylarla ilgili yaklaşımlarını içeren anket formu idi. Veri değerlendirmesinde frekans analizi ve Ki Kare testi uygulandı. Bulgular: Araştırmaya katılanların yaş ortalaması 38.3±9.6, acil servislerde çalışma süresi ortalaması 8.9±7.7 yıl olup acil hekimlerinin %75.7’si erkekti. Çalışma yaşamı boyunca şiddete uğrama oranı %88.1’di. En fazla maruz kalınan şiddet türleri %88.1 ile sözel şiddet ve %30.7 ile fiziksel şiddet idi. Hekimlere şiddetin en fazla hasta ve hasta yakınları tarafından yapıldığı çalışmamızda hekimlerin yarısının meslek hayatı boyunca tıbbi uygulamalar nedeniyle en az bir kez mahkemede bulunduğu saptandı. Hekimlerin şiddete uğrama durumları ile davacı olmaları arasında istatistiksel olarak anlamlı ilişki görüldü (p<0,05). Hekimlerin %20.8’i adli soruşturma geçirdiğini, %85.6’sı malpraktis kaygısı yaşadığını belirtti. Sonuç: Şiddet ve adli olaylar ile çok sık karşılaşan, tıbbi ve hukuki yönden büyük sorumluluklar yüklenen acil servis hekimleri kendilerini tedirgin ve yalnız hissedebilmektedir. Sağlık çalışanlarına şiddet ile ilgili hukuki yaptırımların artırılması gerekmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

ASLAN, Mecbure, and Çiğdem DEMİRCİ. "TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTSİZLİĞİ VE AİLE İÇİ ŞİDDET ETKİLEŞİMİ: ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİ ÜZERİNE NİTEL BİR ARAŞTIRMA." Business & Management Studies: An International Journal 7, no. 5 (December 25, 2019): 3027–46. http://dx.doi.org/10.15295/bmij.v7i5.1382.

Full text
Abstract:
Toplumsal cinsiyete bağlı eşitsizlikler gelişmekte olan ülkelerde daha çok görülmektedir. Bu noktadan hareketle araştırmada, toplumsal cinsiyet eşitsizliği algısı ve toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin de aile içi şiddet ile ilişkisine dair görüşler üniversite öğrencileri örnekleminde nitel bir araştırmayla ortaya konulmaya çalışılmıştır. Bu araştırma, birincil verileri elde etmek için nitel bir araştırma yöntemi olan olgubilim (fenomenoloji) deseninde tasarlanmıştır. Araştırmada rastgele amaçlı örneklem yöntemiyle belirlenen 10 üniversite öğrencisine yarı yapılandırılmış açık uçlu sorular sorulmuştur. Araştırma bulgularına göre katılımcılar genel olarak aile içi şiddete kesinlikle karşı olduklarını, aile içinde şiddete daha çok kadınların ve çocukların maruz kaldıklarını ifade etmişlerdir. Şiddetin sebebi olarak da kültürel faktörler ve yetişme biçimi, daha önce aile içi şiddet görülmesi, eğitimsizlik, medyanın olumsuz etkileri, kadının ekonomik özgürlüğünü elde etmesi gibi nedenleri göstermişlerdir. Sonuç olarak bu çalışmada; üniversite öğrencileri tarafından, toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve aile içi şiddet arasında pozitif bir ilişki olduğu algılanmaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Yüksel Kaptanoğlu, İlknur, and M. Murat Yüceşahin. "Türkiye'de Kadına Yönelik Aile İçi Şiddetin Cinsiyet Temelli Mekânlardaki Karakteristikleri." Kadın/Woman 2000, Journal for Women's Studies 17, no. 2 (December 12, 2016): 65–82. http://dx.doi.org/10.33831/jws.v17i2.211.

Full text
Abstract:
Kadına yönelik şiddet, Türkiye’nin önemli toplumsal sorunlarından biri olmaya devam ediyor. Ancak, kadına yönelik aile içi şiddet ile kadınların cinsiyet temelli mekânları kullanımları arasındaki ilişkiyi ele alan ve feminist coğrafya odağında duran ampirik çalışmalar halâ sınırlı. Bu çalışmada, evlenmiş kadınların yaşamlarının herhangi bir döneminde maruz bırakıldıkları şiddet biçimleri, şiddetle mücadele etme yöntemleri ile yaşamlarının uzun bir bölümünü geçirdikleri farklı mekânlar arasında nasıl bir ilişki olduğunu ortaya koymayı amaçladık. Çalışmada nicel yaklaşımı esas aldık. Analizlerde Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Araştırması 2008’in mikro verisini kullandık. Cinsiyet temelli mekân değişkenini ‘ev dışında bir işte çalışmaya’ ilişkin bilgiyi esas alarak oluşturduk. Gelir getirsin ya da getirmesin ev dışında çalıştığını belirten kadınlar ile farklı nedenlere dayalı olarak çalışmadığını belirten kadınları, sırasıyla, ‘kamusal mekânla ilişkili olanlar’ ve ’yaşamları özel mekânla sınırlı olanlar’ biçiminde iki farklı grup olarak ayrıştırdık. Böylece kadınların yaşamlarını daha çok geçirdikleri ev (özel mekân) ya da ev dışı (kamusal mekân) mekânların sosyo-demografik özellikleri, maruz kaldıkları fiziksel ve cinsel şiddet, kontrol edici davranışlar ve şiddetle mücadele etme biçimleri açısından bir farklılık yaratıp yaratmadığını ki-kare testi kullanarak sorguladık. Sonuçlar, cinsiyet temelli mekânlara göre şiddet yaygınlığının belirgin biçimde değiştiğini gösteriyor. Yakın dönemde maruz kalınan fiziksel şiddet, özel mekân ile daha fazla ilişkili olan kadınlar için daha yaygın iken, kamusal mekânla daha fazla ilişkili olan kadınlar için cinsel şiddet daha fazla. Eşlerin kadınlara yönelik kontrol edici davranış biçimleri ise özel ve kamusal mekânla olan etkileşime göre farklılıklar içeriyor. Şiddete maruz kalan kadınların şiddetle mücadele için kurumsal başvuru mekanizmalarını kullanmaları kamusal mekânla ilişkili olan kadınlar açısından daha yaygın iken, bu ilişkinin kadınları güçlendirmede kilit bir faktör olduğunu gösteriyor.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
11

Gündüz, Yüksel. "An examination of violence that students are exposed and students’ responses against violence according to their school levelsÖğrencilerin okul düzeylerine göre yaşadıkları şiddet ve bu şiddete karşı gösterdikleri tepkilerin incelenmesi." Journal of Human Sciences 15, no. 2 (June 28, 2018): 1278. http://dx.doi.org/10.14687/jhs.v15i2.5223.

Full text
Abstract:
The purpose of this study is to reveal violence that students are exposed and students’ responses against violence according to their school levels. In this context, it has been searched for answers related to in which school level students are exposed to violence the most, the gender of teachers that engage in violence, the types of violence that students are exposed the most and what students’ responses against violence in school level are. This research was carried out using general screening model. The sample of this research consists of 615 voluntary students that took education of pedagogical proficiency in Ondokuz Mayıs University, Faculty of Education in 2015-2016 Academic year. Four surveys developed by researcher and prepared with expert opinion were used to obtain data. When examined the findings of this research, it can be seen that violence exists in the first five years of primary education the most while it exists in higher education the least. The other finding is that male teachers engage in much more violence to their students. Hitting hands with a stick, slapping face, pulling ear, hitting fingers with a ruler and standing on one foot are emerged as types of violence. Students exhibit behaviors as keeping silent, adopting negative attitude, being uninterested in lessons, sulking, being disrespectful, showing grudge or hatred against violence. Extended English summary is in the end of Full Text PDF (TURKISH) file.ÖzetYapılan çalışmanın amacı, okul düzeylerine göre öğrencilerin yaşadıkları şiddet ve bu şiddete karşı gösterdikleri tepkilerin neler olduğunu ortaya koymaktır. Bu kapsamda, öğrencilerin şiddeti en çok yaşadıkları eğitim düzeyinin, şiddet uygulayan öğretmenlerin cinsiyetinin, en çok uğranılan şiddet türünün ve uygulanan şiddete karşı okul düzeyinde gösterilen tepkilerin neler olduğuna ilişkin sorulara yanıt aranmıştır. Araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmanın örneklemini, 2015-2016 eğitim öğretim yılında Ondokuz Mayıs Üniversitesi Eğitim Fakültesi bünyesinde yapılan pedagojik formasyon eğitimi alan 615 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada araştırmacı tarafından geliştirilen ve uzman görüşü alınarak hazırlanan 4 anket kullanılmıştır. Bulgularına bakıldığında: En çok şiddet ilköğretimin ilk 5 yılında, en az şiddet yükseköğretim düzeyinde yaşanmıştır. Erkek öğretmenlerin daha çok şiddet uyguladığı görülmektedir. Şiddet türü olarak, ele sopayla vurma, yüze tokat atma, kulak çekme, cetvelle parmak uçlarına vurma, tek ayaküstünde durdurmanın uygulandığı görülmektedir. Öğrenciler şiddete karşı, sessiz kalma, olumsuz tavır takınma, derse ilgisiz kalma, küsme, saygı göstermeme, kin ve nefret gösterme davranışlarında bulunmuşlardır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
12

MAHMANDAROV, Dashdamır, and Kemaleddin TAŞ. "Kurban ve Şiddet: İslamcı Şiddetin Göstergebilimsel Analizi." CenRaPS Journal of Social Sciences 2, no. 2 (July 15, 2020): 281–97. http://dx.doi.org/10.46291/cenraps.v2i2.30.

Full text
Abstract:
İslamcı şiddet yirmi birinci yüzyılın başlarından itibaren dünya gündemini işgal etmeye devam etmektedir. Amerika`da, Avrupa`da ve dünyanın diğer bölgelerinde şiddet eylemlerini sürdüren şiddet grupları çeşitli çalışmalara konu olmakta ve bu şiddetin kökenleri, nedenleri anlaşılmaya çalışılmaktadır. Bu çalışmada ilk olarak kurban ve şiddet arasındaki ilişki Rene Girard`ın mimetik teorisi bağlamında ele alınacaktır. Daha sonra İslamcı şiddet bu mimetik teori bağlamında değerlendirilecektir. İslamcı şiddet gruplarının en korkuncu olarak tanımlanan ve dünyaya korku salan İslam Devleti`nin İngilizce dergisi olan Dabiq`ten seçilen şiddet içerikli iki fotoğraf göstergebilimsel olarak incelenecektir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
13

Hamzaoğlu, Mehtap, and Emrah Konuralp. "Türkiye’de Kadına Karşı Şiddetin Sembolik ve Doğrudan Biçimleri: Namus Olgusu ve Namus Cinayetleri." Bulletin of Legal Medicine 24, no. 3 (December 29, 2019): 226–35. http://dx.doi.org/10.17986/blm.2019356619.

Full text
Abstract:
Gündelik yaşamda bir grubun diğerine kurduğu tahakkümün korunmasını sağlayan görünmez şiddet, yapısal, sembolik ya da normalleşmiş şiddet gibi çeşitli süreçler vardır. Pierre Bourdieu da güç ve tahakküm analizinden ve bunların modern toplumlarda toplumsal olarak yeniden üretilmesinden yola çıkarak, sembolik iktidar ve şiddet kavramını ortaya atmıştır. Sembolik iktidar, zihinlere dünya ve toplum düzeni tasavvurunun ve ırka, dine, etnik kökene veya cinsiyete dayalı toplumsal bölünmelerin meşru ve doğal olduğunu empoze etme gücüdür. Sembolik şiddet de toplumsal dünyamızı toplumun bütün üyeleri tarafından paylaşılan meşru ve “doğal” olarak varsaydığımız algı, düşünce ve eylem çerçevelerimiz olan bilişsel yapılar yoluyla gerçekleştirilir. Böylece sembolik şiddet, aynı zamanda biliş ve tanıma eylemleri olan tüm tahakküm ve boyun eğdirme eylemlerini ve hiyerarşileri kapsar. Kadının tahakküm altına alınması, ataerkil bir toplum ve devlet düzenin kurulmasıyla gerçekleştirilmiştir. Doğrudan şiddete başvurmadan, toplumsal dünya ilişkin kodlamaların eğitim sistemi ve din gibi ortak algı çerçeveleri üzerinden kadına yönelik sembolik şiddet, sembolik eril iktidarın ve tahakkümün korunmasında etkin rol üstlendiği görülmektedir. Bu makalede ataerkil düzenin dayandığı sembolik iktidarın kadının cinsel denetimini normalleştiren bir sembolik şiddet biçimi olarak namus olgusunun antropolojik ve sosyolojik gelişimi ile namusa dayalı bir doğrudan şiddet biçimi olan namus cinayetleri, Türkiye bağlamında incelenmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
14

Gürpınar, Kağan, Işıl Pakiş, Cem Terece, and Mehmet Oğuz Polat. "Hukuk Fakültesi Öğrencilerinde Kadına Yönelik Şiddet Algısı ve Yaklaşımlarının Değerlendirilmesi." Bulletin of Legal Medicine 25, no. 3 (December 19, 2020): 167–75. http://dx.doi.org/10.17986/blm.1291.

Full text
Abstract:
Amaç: Kadına yönelik şiddetin önemli bir sağlık sorunu olduğu bilinmektedir. Çalışmada hukuk fakültesi öğrencilerinin kadına yönelik şiddet hakkında farkındalıklarının, bilgi düzeyler- inin ve tutumlarının araştırılması ve buna yönelik çözüm önerilerinin sunulması amaçlanmıştır.Gereç ve Yöntem: Araştırmaya Maltepe Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nde okuyan 192 öğrenci katılmıştır. Araştırma verisi araştırıcılar tarafından literatür taranarak hazırlanan anket formu ile toplanmıştır.Bulgular: Çalışmaya katılan öğrencilerin yaşları 18-38 arasında olup ortalama yaş 21,6’dır. Çalışmada toplumsal cinsiyet rolleri ve eşitliğine ilişkin önermelere verilen yanıtlarda eşitlikçi görüşler %70,9 ile %90,7 arasındadır. Öğrencilerin “Bazı durumlarda kadınlar eşleri tarafından dayak yemeyi hak eder” önermesine katılma oranları %9,9’dur. Kadınların erkeklere göre eşitlikçi önermelere katılma oranları daha yüksek bulunmuştur (p<0.005). Fiziksel, ekonomik, cinsel şiddet ile ilgili farkındalık kadınlarda erkeklere göre daha yüksek bulunmuştur. Annesi lise ve üniversite mezunu olanlarda ve annesi bir işte çalışanlarda toplumsal cinsiyete yönelik eşitlikçi bakış açısı daha yüksek bulunmuştur. Katılımcıların %52,1’i “Ailenin Korunması ve Kadına Yönelik Şiddetin Önlenmesine Dair Kanun’u’’ bildiklerini ifade etmiştir.Sonuç: Kadına yönelik şiddet olgularının saptanması, tedavisi ve rehabilitasyonu, şiddeti önleyici önlemlerin alınması, kadınların yargı sürecinde haklarının korunması sürecinde hukukçuların da içinde olduğu pek çok disiplin görev almaktadır. Hukuk fakültesi öğrencilerine yönelik yapılan bu çalışmada toplumsal eşitliği savunan görüşler yüksek oranlarda olsa da bu bulgu kadın öğrencilerin çok yüksek oranlarda eşitlikçi yaklaşımlara katılmaları ile ilgilidir. Bu alanla ilgili farkındalığı artıracak çalışmaların yapılması, üniversite eğitim programına bu alanla ilgili derslerin konulması, konunun gündemde tutulması, meslek içi eğitimlerle de desteklenmesiçok önemlidir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
15

Metin, Ali, Nursel Gamsız Bilgin, and Veli Yıldırım. "Bakımevinde Ölüm ile Sonuçlanan Engelli Çocuğa Yönelik Fiziksel İstismar Olgusu." Bulletin of Legal Medicine 19, no. 3 (December 15, 2014): 193–97. http://dx.doi.org/10.17986/blm.2014193258.

Full text
Abstract:
Engelliler toplumumuzun yaklaşık %12.3 gibi büyük bir bölümünü oluşturmaktadır. Engelli bireyler, şiddet açısından risk grubunda bulunmaktadır. Engelliler çocuklar, kadınlar, yaşlılar gibi fiziksel, cinsel, ekonomik, duygusal şiddettin hedefi olmaktadır. Yaşanan şiddetin sonucunda fiziksel ve ruhsal sorunlar yaşamakta, engel durumları artmakta veya yaşamlarını yitirebilmektedirler. Yapılan ulusal ve uluslararası birçok çalışmada engellilerin fiziksel ve cinsel başta olmak üzere birçok şiddet türüne maruz kaldıkları vurgulanmaktadır 9 yaşında bakımevinde kalan olgumuzda bakımından sorumlu kişi tarafından şiddetin en ağır sonucuna maruz kalmıştır. Şiddetin boyutu ve etkilerinin ortaya konulması şiddetin kaynağının yok edilmesine katkı sağlayacaktır. Anahtar Kelimeler: engelli çocuk; fiziksel istismar; ölüm
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
16

Cenger, Cüneyt Destan, Atiye Börtlüoğlu, Birgül Tüzün, Mustafa Cihad Göktepe, Ayşen Ufuk Sezgin, and Şebnem Korur Fincancı. "Sağlık Çalışanlarına Yönelik Şiddet: Olgu Serisi." Bulletin of Legal Medicine 23, no. 2 (February 19, 2018): 133–37. http://dx.doi.org/10.17986/blm.2018238628.

Full text
Abstract:
Dünyada ve Türkiye’de sağlık çalışanlarına yönelik şiddet artarak önemli bir iş sağlığı problemi haline gelmektedir. Sağlık kuramlarındaki şiddet “Hasta, hasta yakınları ya da herhangi bir bireyden gelen, sağlık çalışanı için risk oluşturan; tehdit davranışı, sözel tehdit, ekonomik istismar, fiziksel saldırı, cinsel saldırıdan oluşan durum” olarak tanımlanmıştır. Çalışmamızda İstanbul Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Polikliniği’ne başvuran sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin değerlendirilmesi amaçlanmaktadır. Hasta/yakını tarafından şiddet görme nedeni ile başvuran 5 sağlık çalışanı değerlendirildi. Olgular 26-47 yaşlarında olup, yaş ortalamaları 30.8 yıl idi. Olguların biri erkek, üçü doktor, biri hemşire, diğeri de hasta bakıcıydı. Muayenelerinde dört olguda olaya bağlı fiziksel şiddet bulgusu, dört olguda ise ruhsal travma bulgusu saptanmıştır. Sağlık politikaları değişiklikleri ile sağlık çalışanı ve hastaların karşı karşıya getirilmesi, basında tıbbi uygulama hatalarının ele alınış biçimi ve güvenli çalışma koşullarının sağlanamaması sonucunda sağlık çalışanı adeta sistemin tüm aksaklıklarının sorumlusu, şiddetin hedefi olmuştur. Sağlık çalışanlarının %72.6’sının çalıştıkları süre boyunca herhangi bir...
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
17

Oner UZUN, Mustafa. "MÜZİKTE ŞİDDET-ŞİDDETTE MÜZİK." Journal of Academic Social Sciences 80, no. 80 (January 1, 2018): 145–61. http://dx.doi.org/10.16992/asos.14246.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
18

Can, Muhammet, Tuğrul Erbaydar, Tamer Edirne, and Sabahat Ölçer. "2005-2009 Yılları Arasında Van Aile Mahkemesinde Görülen Boşanma Davalarında Kadına Yönelik Şiddet Olgularının İncelenmesi." Bulletin of Legal Medicine 15, no. 1 (April 1, 2010): 21–26. http://dx.doi.org/10.17986/blm.2010151702.

Full text
Abstract:
Kadına yönelik şiddet kadınların fiziksel, duygusal sağlıkları ve sosyal statüleri üzerindeki olumsuz etkileri ile önemli bir halk sağlığı sorunu olduğu gibi adli ve insan hakları ile ilgili boyutları ile de bir adli tıp sorunudur. Bu çalışmada, Van ilinde 2005- 2009 döneminde boşanma davalarmda eş şiddeti olgularının saptanması ve özelliklerinin tanımlanması amaçlanmıştır. Van Aile Mahkemesi’nde 2005-2009 döneminde sonuçlanmış boşanma davalarını incelemek üzere mahkeme arşivindeki dava dosyaları ve dava kayıt defterlerindeki bilgiler taranarak, içeriğinde şiddet unsurunun yer aldığı 193 dosya incelenmiş ve boşanma davalarından koruma kararı ile sonuçlananlar tespit edilmiştir. 193 dosya içinde, kadınların ortalama yaşı 31,39 (+8,46), ailenin çocuk sayısı 2,07 (+1,82), resmi nikahlı olarak evlilik süresi 9,27 yıl (+8,36 yıl) olarak tespit edildi. Şiddet unsuru yer alan dosyalarda adli / tıbbi raporların bulunma oranının ortalama %19,2 olduğu, tüm boşanma dosyalarında 4320 sayılı yasa gereği koruma kararı alınma oranının ise her yıl düzenli olarak arttığı ve ortalama %15,5 olduğu saptandı. Boşanma davalarmda ve her türlü aile içi şiddet olgusunda mahkeme kayıtlarının ve tıbbi raporlama işlemlerinin standardize edilmesi gereklidir. 4320 sayılı yasanın etkin kullanılması için, hakim, savcı ve avukatların bilgilendirilmelerine yönelik çalışmalar ve mahkemeler, sosyal hizmet örgütlenmesi, adli tıp birimleri ve hastane acil birimleri arasında koordinasyonun iyileştirilmesi yararlı olacaktır.Anahtar kelimeler: Aile mahkemesi, boşanma, kadına yönelik şiddet, aile içi şiddet
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
19

Sözen, Mehmet Şevki, Birgül Tüzün, Şebnem Korur Fincancı, and Halis Dokgöz. "Yabancı Uyruklu Kadınlarda Cinsel Amaçlı Şiddet Olgu Sunumu." Bulletin of Legal Medicine 4, no. 1 (April 1, 1999): 24–27. http://dx.doi.org/10.17986/blm.199941347.

Full text
Abstract:
Sosyokültürel değişimlerin oldukça yoğun yaşandığı bir şehir olma özelliğini taşıyan İstanbul'da farklı amaçlarla ikamet eden yabancı uyruklu kadınların sayısındaki hızlı artış cinsel amaçlı şiddet olgularındaki tırmanış ile paralel olarak karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışmada, 1996 yılı içerisinde Adli Tıp Kurumu Morg İhtisas Dairesi'nde otopsileri yapılan 32 yabancı uyruklu kadının otopsi raporları incelenerek, cinsel amaçlı şiddet sonucu ölüm oluşan olgular belirlenmiş ve 2 olgu örnek olarak sunulmuştur. Olgular 25-35 yaş grubunda olup, her iki olguda da çok sayıda travmatik lezyon saptanmıştır. Ölüm şekli, travma izleri, ölüm sebebi ve laboratuar bulguları irdelenerek, ölümlerin cinsel amaçlı şiddet sonucu oluştuğu kanaatine varılmıştır. Elde edilen sonuçlar; cinsel şiddetin hangi boyutlara ulaşabileceğini vurgulamak açısından önem taşımaktadır.Anahtar kelimeler: Yabancı uyruklu kadınlar, Cinsel amaçlı şiddet, Ölüm
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
20

Nurettin BARAN and Mefhar Gültekin TEMİZ. "Diyarbakır Ekolojik Koşullarında Farklı Pamuk Genotiplerinin Verticillium Solgunluğuna (Verticillium dahliae Kleb) Karşı Dayanıklılıklarının Augmented Deneme Desenine Göre Belirlenmesi." ISPEC Journal of Agricultural Sciences 5, no. 3 (September 4, 2021): 627–40. http://dx.doi.org/10.46291/ispecjasvol5iss3pp627-640.

Full text
Abstract:
Bu çalışma, doğal olarak epidemi koşulları bakımından verticillium solgunluk hastalığına bulaşık olan Diyarbakır Dicle Üniversitesi Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü deneme sahasında, 2019 üretim sezonunda yürütülmüştür. Solgunluk hastalığına (Verticillium dahliae kleb.) dayanıklı olan pamuk genotiplerin durumlarını tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Çalışmada, 124 adet pamuk genotiplerin yanı sıra kontrol olarak 4 adet tescilli çeşit (ST-468, ES-1, Edessa, DP-499) kullanılmıştır. Araştırma, augmented deneme desenine göre 4 bloğun her biri 29 ve 1 bloğun ise 28 sıradan oluşacak şekilde, toplamda 5 blok olarak yürütülmüştür. Çalışma sonucunda, incelenen tüm özellikler yönünden genotipler arasında önemli farklılıklar olduğu belirlenmiştir (p≤0.01). %50-60 koza açım zamanında yaprak hastalık şiddet indeks değerleri 0.295-2.970 ve gövde kesiti hastalık şiddeti indeks değerleri 0.042-2.948 arasında değiştiği belirlenmiştir. İncelenen veriler doğrultusunda farklı pamuk genotiplerin ilişkin, %50-60 koza açım zamanında yaprak hastalık şiddet indeksi ve gövde kesiti hastalık şiddet indeks değerleri arasında pozitif yönde korelasyon olduğu saptanmıştır. Bu çalışmadaki bulgular hastalığa dayanıklı/tolerant anaçların belirlenmesi ve seçimi amacıyla yürütülecek pamuk ıslah programlarına ışık tutacaktır. Çalışmada, 124 adet pamuk genotiplerin yanı sıra kontrol olarak 4 adet tescilli çeşit (ST-468, ES-1, Edessa, DP-499) kullanılmıştır. Araştırma, augmented deneme desenine göre 4 bloğun her biri 29 ve 1 bloğun ise 28 sıradan oluşacak şekilde, toplamda 5 blok olarak yürütülmüştür. Çalışma sonucunda, incelenen tüm özellikler yönünden genotipler arasında p≤0,01 düzeyinde önemli farklılıklar olduğu belirlenmiştir. Yaprak hastalık şiddet indeks değerleri 0,295-2,970 ve iletim dokularında hastalık şiddeti indeks değerleri 0,042-2,948 arasında değiştiği belirlenmiştir. İncelenen veriler doğrultusunda farklı pamuk genotiplerin ilişkin yaprak ve iletim dokularında bulunan semptomlara göre elde edilen hastalık şiddet indeksi değerleri arasında pozitif yönde korelasyon olduğu saptanmıştır. Hastalığa dayanıklı/tolerant olan pamuk genotipleri belirleyerek ilerde yürütülecek pamuk ıslah programlarında dayanıklı/tolerant anaç seçiminde ışık tutacaktır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
21

Bozdağ, Faruk, and Nilüfer Voltan Acar. "Evaluation of violence against women in the context of analytic psychotherapyKadına yönelik şiddetin analitik psikoterapi bağlamında değerlendirilmesi." Journal of Human Sciences 14, no. 4 (October 31, 2017): 3356. http://dx.doi.org/10.14687/jhs.v14i4.4905.

Full text
Abstract:
In this study, it was aimed to evaluate violence against women, one of the common problems of the society, especially in the context of analytical psychotherapy, based on some recent events in the media. For this purpose, two cases involving violence against women were discussed with the basic approach of analytical psychotherapy. In the study, the emotions, thoughts and behaviors of violent men were tried to be explained based on the concepts of conscious, unconscious, complex and archetypes of analytical psychotherapy. As a result, in this study, some clues about the points that psychological counselors should take into consideration in the psychological treatment of men who resort to violence against women.Extended English abstract is in the end of PDF (TURKISH) file. ÖzetBu çalışmada toplumun yaygın sorunlarından biri olan kadına yönelik şiddetin özellikle son zamanlarda medyada yer alan bazı olaylar temel alınarak analitik psikoterapi bağlamında değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla kadına yönelik şiddeti içeren iki olay, analitik psikoterapinin temel yaklaşımıyla ele alınmıştır. Çalışmada şiddet uygulayan erkeklerin duygu, düşünce ve davranışları analitik psikoterapinin bilinç, bilinçdışı, kompleks ve arketip kavramları esas alınarak açıklanmaya çalışılmıştır. Sonuç olarak bu çalışmada kadına yönelik şiddet uygulayan erkeklerin psikolojik tedavilerinde psikolojik danışmanların göz önünde bulundurmaları gereken noktalara ilişkin bir takım ipuçları ortaya çıkmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
22

Kılıççıoğlu, Doğu Barış, Cudi Ferat Buran, and Zeynep Sağlık Küçük. "Forensic medical analysis of the domestic violence against women attempts to the emergency department: İzmir caseAcil servise başvuran kadına yönelik şiddet olgularına adli tıbbi bakış: İzmir örneği." Journal of Human Sciences 13, no. 3 (November 20, 2016): 4764. http://dx.doi.org/10.14687/jhs.v13i3.4171.

Full text
Abstract:
Objective: With our study, followed by interviews with victims of domestic violence against women cases directed to our forensic department; sociodemographic characteristics of the victims, the nature of their exposure to violence, investigate the trauma they experienced and to have tried to behave more attentive to their health care these patients are evaluated, expression the need to pass a special training process for this area.Method: This research is a descriptive study that has been carried out on 156 women applying to the Emergency Department of İzmir Katip Çelebi University Atatürk Training and Research Hospital after being exposed to the domestic physical violence, and directed to the Forensic Medicine Polyclinic in 2013 so that the legal authorities could draw up their forensic reports subsequent to the notification of forensic cases.The questions in the “Registration Form for Domestic Violence against Women” drawn up by the Prime Ministry of the Republic of Turkey were used during the interviews.The steps such as interviewing with the subjects, recording the data on the forms, briefing the victims about violence and developing a security plan were taken together with an experienced forensic nurse and a forensic medicine specialist who have received education in this field.Current data recorder in the computer and analyzed with SPSS for Windows 15.0 statistical software. In the statistics, the data obtained from the records in the form of the variables; the number, frequency, average, minimum and maximum values are calculated.Findings: To give an example of the remarkable results found in our study; when women are admitted to the emergency department 5.1% is pregnant, 28.2% were subjected to sexual violence, 83.3% had been threatened with death, 17.3% of the firearms kept at home, 12.4% attempt as a result of the burns, serious injuries such as fractures, 92.3% of the increase in recent years of violence, 55.1% the violent has substance abuse, 90.6% of children are also exposed to violence and 93% stated that children witnessed the violence.Result: The findings obtained in this study demonstrate the significance of the education for medical professionals working in this field so that the women exposed to the domestic violence can benefit from qualified diagnosis, treatment and rehabilitation processes. It is an indisputable reality that this issue makes great contribution to the social rehabilitation processes as well as the provision of qualified diagnosis and treatment for the victims. ÖzetAmaç: Çalışmamız, adli tıp polikliniğimize yönlendirilen kadına yönelik şiddet mağduru olgular ile yapılan görüşmelerin ardından; kişilerin sosyodemografik özellikleri, maruz kaldıkları şiddetin nitelikleri, yaşadıkları travmanın etkileri irdelenmeye ve bu olguları değerlendiren sağlık çalışanlarının daha özenli davranmasının, gerekirse bu alana yönelik özellikli bir eğitim sürecinden geçmesinin gerekliliğinin belirtilmesi amacıyla planlanmış olup, tanımlayıcı nitelikte bir çalışmadır. Yöntem: Çalışmamız, aile içinde şiddet görmeleri sonrasında İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Servisi’ne başvuran ve adli olgu bildirimlerinin yapılmasının ardından, adli raporlarının düzenlenmesi için 2013 yılı içerisinde Adli Tıp Polikliniği’mize yönlendirilen 156 kadın ile gerçekleştirilen, tanımlayıcı nitelikte bir çalışmadır.Olgular ile görüşmeler adli hemşire ve adli tıp uzmanı ile birlikte gerçekleştirilmiştir. Görüşmeler sırasında; Başbakanlık tarafından hazırlanan “Kadına Yönelik Aile İçi Şiddet Kayıt Formu”ndaki sorulardan yararlanılmıştır. Mevcut veriler, bilgisayar ortamına girilmiş ve SPSS for Windows 15.0 istatistik programı ile analiz edilmiştir. Yapılan istatistiklerde kayıt formunda yer alan değişkenlerden elde edilen verilerin sayısı, frekansı, ortalama, en küçük ve en büyük değerleri hesaplanmıştır.Bulgular: Çalışmamızda saptanan dikkat çekici sonuçlara örnek vermek gerekirse, acil servise başvurularında kadınların; %5,1’i gebe olduğunu, %28,2’si cinsel şiddete maruz kaldığını, %83,3’ü ölümle tehdit edildiğini, %17,3’ü evlerinde ateşli silah bulunduğunu, %12,4’ü şiddet sonucunda yanık, kemik kırığı gibi ciddi yaralanmalar ile başvurduğunu, %92,3’ü şiddetin son bir senede artış gösterdiğini, %55,1’i şiddet uygulayanın madde bağımlılığı olduğunu, %90,6’sı çocukların da şiddet gördüğünü ve %93’ü çocukların yaşanan şiddete tanıklık ettiğini ifade etmiştir. Sonuç: Elde edilen bulgular; aile içi şiddet mağduru kadınların nitelikli tanı, tedavi ile rehabilitasyon süreçlerinin yerine getirilebilmesi için bu alanda çalışan sağlık personelinin eğitimli olmasının önemini göstermektedir. Ayrıca nitelikli muayeneyle elde edilecek bulgular ile düzenlenen raporların, iletildiği adli makamlar tarafından değerlendirilmesiyle hak kayıplarının önüne geçilmesi sağlanacaktır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
23

ASLAN COBUTOĞLU, Serap. "KADIN VE ŞİDDET: MANVES CİTY’DE ŞİDDETİN TÜRLERİ (FİZİKSEL, EKONOMİK VE CİNSEL ŞİDDET)." Motif Akademi Halk Bilimi Dergisi 14, no. 33 (March 15, 2021): 239–66. http://dx.doi.org/10.12981/mahder.858388.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
24

Özer, Ömer. "Medyada Şiddet Kullanımı: Şiddet Ekonomisi, Medyanın İdeolojik Şiddeti ve Yetiştirme Kuramı Açısından Bir Değerlendirme." Marmara Iletisim Dergisi 27, no. 27 (July 22, 2017): 1. http://dx.doi.org/10.17829/midr.20172729519.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
25

Toprak Ergönen, Akça, Emin Biçen, and Gökhan Ersoy. "COVID-19 Salgınında Ev İçi Şiddet." Bulletin of Legal Medicine 25, -Sp (May 30, 2020): 48–57. http://dx.doi.org/10.17986/blm.2020.v25i.1408.

Full text
Abstract:
Büyük salgınların toplumun sosyal yapısı ve döngüsünde çeşitli değişimlere yol açtığı bilinmektedir. Başta gelen değişimlerden biri de suç oranlarında ve türlerinde görülen değişimdir. Gerçekte, toplam suç sayılarında belirgin bir düşme görülmesine karşın, bazı suç türlerinin sıklığı azalırken bazılarınınki artmaktadır. Artış gösteren suç tiplerinden biri de ev içi şiddet olgularıdır. Yeterli sayıda sistematik çalışmalar bulunmasa da, Türkiye'de COVID-19 salgını süresince kadına yönelik şiddet olgularının arttığını gösteren veriler vardır. Bir önceki yıla kıyasla 2020 yılı Mart ayında fiziksel şiddet %80, psikolojik şiddet %93, sığınma evi talebi %78 oranında artmıştır. Anket niteliğindeki bir başka çalışma ise pandemi sürecinde kadına yönelik şiddet olaylarında %27.8 oranında artış olduğunu bildirmiştir. Ancak, bu dönemde çocuk istismarı olgularının sayısının azaldığı görülmüştür. Bu durumun sosyal kısıtlamalar nedeniyle olguların saptanmasının zorlaşmasından kaynaklandığı bildirilmektedir. Bu sosyal kısıtlamalar ile pandemini oluşturduğu korku ortamının yaşlı istismarı ve ihmali riskini de arttırabileceği belirtilmiştir. COVID-19 salgınına karşı alınan önlemlerden başta geleni olan karantina uygulamasında evde uzun zaman kısıtlı kalmanın olumsuz etkilerinin azaltılabilmesi için gerekli önlemlerin alınması önemlidir. Bu zorlu süreçte, toplumun her bireyi, birey ve toplum sağlığının korunmasındaki rolünün farkında olarak üzerine düşen sorumluluğu yerine getirmelidir. Bu derlemede, mevdut veriyi de sunarak, COVID-19 salgını süresince ev içi şiddetin kadınlara, çocuklara, LGBTİ ve yaşlı bireylere yönelik olarak artışını irdeledik. Türkiye'deki ve dünyadaki durumu özetledikten sonra, artışın nedenlerini, sorunun çözümünde uluslararası ve ulusal kuruluşların yaptıkları önerileri ortaya koymayı amaçladık.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
26

SEVİNİK, Hasan. "SAĞLIK KURUMLARINDA ŞİDDET VE ŞİDDETİ ÖNLEMEDE HEMŞİRENİN ROLÜ." Journal of Academic Social Sciences 37, no. 37 (January 1, 2016): 675. http://dx.doi.org/10.16992/asos.11811.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
27

GENÇ, Yusuf. "GENÇLERİN SÖZEL ŞİDDETİ ÖĞRENME YOLARI VE ŞİDDET EĞİLİMLERİ." Journal of Academic Social Sciences 30, no. 30 (January 1, 2016): 144. http://dx.doi.org/10.16992/asos.1335.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
28

COŞKUN, Sibel. "ŞİDDETE MARUZ KALMA DURUMUNUN ŞİDDET EĞİLİMİNE ETKİSİNİN İNCELENMESİ." Social Sciences Studies Journal 6, no. 71 (January 1, 2020): 4349–59. http://dx.doi.org/10.26449/sssj.2633.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
29

CERECİ, Sedat. "MEDYADAKİ ŞİDDET YANSIMALARI VE DİNİN ŞİDDETLE BİRLEŞTİRİLMESİ ÖRNEKLERİ." Journal of Academic Social Science Studies 7, Number: 37 (January 1, 2015): 1. http://dx.doi.org/10.9761/jasss3012.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
30

BAYER, Ali. "EŞLERARASI ŞİDDET VE DİN: ŞİDDETİN ÖNLENMESİNDE ERKEĞİN ROLÜ." Route Educational and Social Science Journal 4, no. 17 (January 1, 2017): 220–34. http://dx.doi.org/10.17121/ressjournal.773.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
31

Ayan, Sezer. "Violence against women in women’s perception; an examination of women’s shelters in TurkeyKadın algısında kadına yönelik şiddet; Türkiye’de kadın sığınma evleri üzerine bir inceleme." Journal of Human Sciences 15, no. 1 (March 2, 2018): 251. http://dx.doi.org/10.14687/jhs.v15i1.5187.

Full text
Abstract:
Aim. To determine if there is a correlation between women’s traditional views about marriage and the family (TBAMAK), patriarchal beliefs about marriage (PBAM), and beliefs about wife beating (IBWB) and type and frequency of violence they are subjected to. Method. This study’s universe comprises of 64 women housed in Turkish Ministry of Family and Social Policies’ women protection houses because of domestic violence. Findings. Data gathered during this study demonstrates that there is a direct correlation between having traditional beliefs about marriage and women being subjected to sexual violence. There is a direct correlation between having beliefs justifying wife beating (JUWB) and women being subjected to sexual violence. There is also an inverse correlation between having patriarchal beliefs about marriage and women being subjected to physical, economical, psychological violence and neglect. Furthermore, a statistically significant correlation was demonstrated between having traditional beliefs about family and marriage and frequency of being subjected to violence. Results. Data suggests that having traditional and patriarchal beliefs about family and marriage and having beliefs justifying wife beating are partially determinative about the type and frequency of violence women are subjected to. Extended English summary is in the end of Full Text PDF (TURKISH) file. ÖzetAmaç, Kadınların aile ve evlilik hakkında geleneksel (TBAMAF) ve ataerkil inançları (PBAM) ve kadın dövmeye ilişkin inançları (IBWB) ile uğradıkları şiddetin türü ve sıklığı arasında bir ilişki olup olmadığını belirlemektir. Yöntem. Çalışmanın evrenini, Türkiye’de Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığına bağlı kadın konuk evlerinde aile içinde şiddete maruz kalmaları nedeni ile koruma altına alınan 64 kadın oluşturmaktadır. Bulgular. Aile ve evlilik hakkında geleneksel inançlara ve kadın dövmeyi haklılaştırmaya ilişkin (JUWB) inaçlara sahip olma ile cinsel şiddete maruz kalma arasında doğrudan; evlilik hakkında ataerkil inançlara sahip olma ile cinsel şiddet hariç, fiziksel, ekonomik, psikolojik şiddete ve ihmale maruz kalma arasında ters yölü bir ilişki vardır. Öte yandan kadınların şiddete uğrama sıklığı ile sadece aile ve evlilik hakkında geleneksel inançları arasında anlamlı bir ilişki olduğu tespit edilmiştir. Sonuç. Veriler, kadınların aile ve evlilik hakkında geleneksel ve ataerkil inançlara ve kadın dövmeye ilişkin inançlara sahip olmalarının maruz kaldıkları şiddetin türü ve sıklığı üzerinde kısmen belirleyici olduğunu göstermektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
32

Varol, Nurgün. "Okulda ŞİDDET." ALANYAZIN EĞİTİM BİLİMLERİ ELEŞTİREL İNCELEME DERGİSİ - CRITICAL REVIEWS IN EDUCATIONAL SCIENCES 1, no. 2 (December 31, 2020): 99–107. http://dx.doi.org/10.22596/cresjournal.0102.99.107.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
33

GENÇ, Yusuf. "GENÇLERİ FİZİKSEL ŞİDDETE İTEN SEBEPLER, ÖĞRENME YOLARI VE ŞİDDET EĞİLİMLERİ." Journal of Academic Social Science Studies 3, Number: 44 (January 1, 2016): 51. http://dx.doi.org/10.9761/jasss3321.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
34

MERMER, Gülengül. "Hemşirelik Öğrencilerinin Kadına Yönelik Şiddet ve Mesleki Şiddete İlişkin Rolle." Researcher Social Science Studies 6, Cilt 6 Sayı 4 (January 1, 2018): 129–43. http://dx.doi.org/10.18301/rss.752.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
35

KIMTER, Nurten. "KADINA YÖNELİK AİLE İÇİ FİZİKSEL ŞİDDET, FİZİKSEL ŞİDDETİ MEŞRULAŞTIRMA, DİNDARL." Kesit Akademi 17, no. 17 (January 1, 2018): 193–227. http://dx.doi.org/10.18020/kesit.1575.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
36

Kayı, Zehra, Mehmet Fatih Yavuz, and Nadir Arıcan. "Kadın Üniversite Gençliği ve Mezunlarına Yönelik Cinsel Saldırı Mağdur Araştırması." Bulletin of Legal Medicine 5, no. 3 (December 1, 2000): 157–63. http://dx.doi.org/10.17986/blm.200053421.

Full text
Abstract:
Çalışmamızda ülkemizde üniversite gençliği ve mezunlarına yönelik olarak kadınlarda hangi oranlarda cinsel şiddet eylemlerinin gerçekleştiği, kimler tarafından, nerede, ne zaman uygulandığı, adli makamlara ne derece yansıdığı, yansımıyorsa nedenleri ve mağdurların etkilenme dereceleri araştırılmıştır. Araştırmamıza üniversite öğrencisi ve mezunu toplam 700 kadın katılmıştır. İddia ettiğimiz veriler literatürlerle uyumlu olarak kadınların bu eylemlere yüksek oranlarda maruz, kaldığını ve özellikle temas içeren cinsel şiddet türlerinin sanılanın aksine yabancılar tarafından değil, çoğunlukla tanıdık kişilerce gerçekleştirildiği, çok büyük oranının adli makamlara yansımadığını ortaya koymuştur. Sözel, görsel ve dokunsal cinsel şiddet türlerinden herhangi birine maruz kalma oranı kadınlarda % 84 tür. Basit cinsel içerikli dokunuştan zorla cinsel ilişkiye kadar uzanan dokunsal cinsel şiddet türlerine maruz kalma oranı ise % 44.8 olarak bulunmuştur. Mağduriyet oranının yüksekliğinin yanı sıra adli makamlara iletilme oranlarının düşük olması, özellikle adli tıp açısından olayı ispatlama zorluğunu aşacak çalışmaların (etkin muayene ve delillerin değerlendirilmesi) önemini ortaya koymaktadır.Anahtar Kelimeler: Cinsel şiddet, kadın, mağdur.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
37

SİLİ KALEM, Ayşegül. "GÖÇ EDEN ŞİDDET: KADINA YÖNELİK ŞİDDETİN GÖÇ SÜRECİNDE DÖNÜŞÜMÜ." Journal of Academic Social Sciences 39, no. 39 (January 1, 2017): 274–90. http://dx.doi.org/10.16992/asos.11898.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
38

AYAN, Sezer. "ŞİDDET GÖREN/GÖRMEYEN KADINLARIN TOPLUMSAL CİNSİYET ALGISINDA ŞİDDETİN YERİ." Social Sciences Studies Journal 4, no. 16 (January 1, 2018): 1288–96. http://dx.doi.org/10.26449/sssj.519.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
39

KURTDAŞ, M. Çağlar. "SİNEMADA ŞİDDETİN KUTSANMASI (JOKER FİLMİNİN ŞİDDET BAĞLAMINDA SOSYOLOJİK ANALİZİ)." Avrasya Uluslararası Araştırmalar Dergisi 8, no. 23 (September 15, 2020): 428–46. http://dx.doi.org/10.33692/avrasyad.664652.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
40

Aksoy Derya, Yeşim, Gülçin Nacar, and Sermin Timur Taşhan. "Examine the attitudes toward spouse violence of health sciences faculty studentsSağlık bilimleri fakültesi öğrencilerinin eş tarafından uygulanan şiddete ilişkin tutumları." Journal of Human Sciences 15, no. 2 (May 18, 2018): 919. http://dx.doi.org/10.14687/jhs.v15i2.4902.

Full text
Abstract:
This study aimed to examine the attitudes toward violence by spouse of health sciences faculty students. The study which is cross-sectional was conducted on students of the health sciences faculty which was in a public university, between April-May 2017. As the study was planned to include all students, no sample group was selected for the study. However the sample of the study consist of 949 students who participated lessons between the dates of this study and volunteered for study. The data was collected with using a ‘Participant İnformation Form’ prepared by the researchers after a review of the literature and ‘The Scale for Attitudes Toward Wife Beating (ATWB)’. Descriptive statistics, independent sample t-test, ANOVA, post hoc Bonferroni and Cronbach's alpha reliability analysis were used to analyze the data. This study found that 16.4% of students’ mother subjected to violence from their father, 55.1% of students met with a woman who had been subjected to violence by her husband and 37% of students had received information about violence against women during their training process. According to the findings of the study, female students’ ATWB all sub-dimension scores mean and total score mean were higher than male students (p<0.001) and fourth class students’ mean score were lower than other grades (p<0.05). Students’ whose mother and father graduated from university and whose father were employed, all sub-dimensions mean scores and total score mean were lowest except ‘responsibility of men for violence against their wives’ sub-dimension (p<0.001). According to study findings; more than half of the health science faculty students met with a woman who had been subjected to violence by her husband during their training process, Their information about violence against women was inadequate, female students had a more appropriate attitude towards violence against woman, senior-level students had a more negative attitude towards violence against woman than other students and education level of parents and father's working status affected the attitude toward violence against woman. In conclusions, it is recommended that education / training curriculum of students who will work in the health field should include information about violence. Especially in the training to be given individual differences of the students must be considered. It must be emphasized the importance of not reflecting the social patterns to professional practice.Extended English summary is in the end of Full Text PDF (TURKISH) file.ÖzetAraştırma, sağlık bilimleri fakültesi öğrencilerinin eş dövmeye ilişkin tutumlarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Kesitsel olarak planlanan bu araştırma Nisan-Mayıs 2017 tarihleri arasında bir kamu üniversitesine bağlı sağlık bilimleri fakültesinde yürütülmüştür. Araştırmada, örneklem seçimine gidilmemiştir. Evrenin tamamının çalışmaya dahil edilmesi hedeflenmiştir. Araştırmanın örneklemini veri toplama tarihleri arasında derslere katılan ve araştırmaya katılmayı kabul eden 949 öğrenci oluşturmuştur. Araştırma verileri, "Katılımcı Bilgi Formu" ve " Eş Dövmeye İlişkin Tutum Ölçeği " kullanılarak elde edilmiştir. İstatistiksel değerlendirmede; tanımlayıcı istatistikler, bağımsız gruplarda t testi, ANOVA, post hoc Bonferroni ve Cronbach’s alfa güvenirlik analizi kullanılmıştır. Öğrencilerin %16.4’ ünün annesinin babasından şiddet gördüğü, %55.1’ inin öğrencilik süreci boyunca eşi tarafından şiddet uygulanan bir kadınla karşılaştığı, %37.8’ inin eğitim/öğretim süreci boyunca kadına yönelik şiddete ilişkin bilgi aldığı bulunmuştur. Kız öğrencilerin eş dövmeye ilişkin tutum ölçeği tüm alt boyut ve toplam puan ortalamaları erkek öğrencilere göre daha yüksek (p<0.001), dördüncü sınıftaki öğrencilerin ise diğer sınıfta öğrenim gören öğrencilere göre daha düşüktür (p<0.05). Annesi ve babası üniversite mezunu olan öğrenciler ile babası herhangi bir işte çalışan öğrencilerin eş dövmenin erkeğin sorumluluğu olması alt boyut puan ortalaması dışında tüm alt boyut ve toplam puan ortalamaları en düşüktür (p<0.001). Araştırmada öğrencilerin yarısından fazlasının öğrencilik süreci boyunca eşi tarafından şiddet uygulanan bir kadınla karşılaştığı, eşe yönelik şiddete ilişkin bilgilerinin yetersiz olduğu, kız öğrencilerin eşe yönelik şiddete ilişkin daha onaylayıcı bir tutuma sahip oldukları, son sınıf öğrencilerinin diğer öğrencilere göre eşe yönelik şiddeti daha olumsuz algıladığı ve anne-baba eğitim düzeyi ile babanın çalışma durumunun şiddete yönelik tutumu etkilediği belirlenmiştir. Sağlık alanında çalışacak olan öğrencilerin eğitim/öğretim müfredatında şiddete ilişkin bilgilere yer verilmesi önerilmektedir. Verilecek olan eğitimde özellikle öğrencilerin bireysel farklılıklarının göz önüne alınması ve sahip oldukları toplumsal kalıpları mesleki uygulamalara yansıtmamasının önemi vurgulanmalıdır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
41

Tuğba, TAŞ. "Türkiye’de kadına yönelik şiddete ilişkin farkındalık yaratmayı amaçlayan fotoğraflardaki görsel şiddet." fe dergi feminist ele 10, no. 2 (2018): 13–24. http://dx.doi.org/10.1501/fe0001_0000000205.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
42

Tokdemir, Mehmet, and Hüdaverdi Küçüker. "Çocuk Suçluluğu ve Medya." Bulletin of Legal Medicine 5, no. 3 (December 1, 2000): 164–67. http://dx.doi.org/10.17986/blm.200053422.

Full text
Abstract:
Elazığ Islahevinde bulunan, suç işlediklerinde yaşları 12- 17 arasında değişen (ortalama 1 S.0± 1.2), 106 erkek hükümlü çocuk ergenin tamamı, daha önce suç işlememiş benzer sosyoekonomik düzeydeki yaşları 13-18 arasında değişen (ortalama 13.611.3) 126 erkek okul öğrencisiyle medya ve müzik izlemleri yönünden karşılaştırılarak, iki grup arasındaki farklılıklarının ortaya konması amaçlandı. Hükümlü çocuk ergenler Islahevine girmeden önce ortalama 34-39 saat/hafla televizyon seyrederken, kontrol grubu olgularının 19-26 saat/hafta televizyon seyrettikleri belirlenmiştir. Ayrıca hükümlü çocuk/ergenlerin %51.9'u şiddet içerikli macera-savaş filmi seyrederken, suç işlememiş okul öğrencilerinde bu oran %25.4 olarak tespit edilmiştir. Her iki grup arasında anlamlı farkların olması, medyanın çocuk/ergenlerin şiddet davranışlarına yönelmesinde rol oynadığını göstermekte olup, bu konuda ilgili kişi ve kurumların ciddi önlemler alması gerektiği kanaatine varılmıştır.Anahtar Kelimeler: Çocuk/ergen suçluluğu, medyada şiddet, müzik ve şiddet.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
43

Aydın, Berna, Ahmet Turla, and Neva Danışkan Sataloğlu. "Samsun’da Cinayet Kurbanı Çocuklar 1998-2007." Bulletin of Legal Medicine 14, no. 1 (April 1, 2009): 16–21. http://dx.doi.org/10.17986/blm.2009141685.

Full text
Abstract:
Küresel bir halk sağlığı sorunu olan şiddetin tüm türleri, dünyanın her yerinde görülmektedir. Kendi kendini yaralama, kişilerarası ya da toplu şiddet sonucu, her yıl bir milyondan fazla kişi ölmekte ve çok daha fazlası da yaralanmaktadır. Yaşanan şiddetten çocuklar ve gençler de etkilenmekte olup 2000 yılı verilerine göre, dünyada 199.000 (Yüzbinde 9.2) genç cinayeti olduğu, şiddet sonucu günde ortalama 10-29 yaş arası 565 çocuk, adölesan ve genç erişkinin öldüğü bildirilmektedir. Bu çalışmada, Samsun İl merkezinde meydana gelen 0-18 yaş grubu cinayet olguları değerlendirilerek, çocukluk çağı cinayetlerine yönelik bazı çıkarımlarda bulunmak amaçlanmıştır. Samsun Adliyesi’ndeki kayıtlar retrospektif olarak incelenerek; 10 yıllık (1998-2007) sürede Samsun Ağır Ceza Merkezi bölgesinde gerçekleştirilen 0-18 yaş grubu 18 cinayet olgusuna ait veriler değerlendirilmiştir. Olguların %77,8 (14 olgu)’i erkektir ve en fazla olgu (11 olgu) 16-18 yaş grubundadır. İki olguda sanık belirlenememiş olup, 2’sinde annesi, l’inde babası, 8’inde arkadaşı, akrabası ya da komşusu, 5 olguda ise tanımadığı bir kişidir. Sadece 2 olguda ölüme neden olan olay evde meydana gelmiştir. Olguların çoğunda (12 olgu) ateşli silah ya da kesici-delici alet kullanılmıştır. Cinayet öncesi sanıkla aralarmda tartışma olduğu bildirilen olgu sayısı 11’dir. Çocuğun yaşama ve sağlıklı olarak yaşamını sürdürme hakkının korunması için birey ve toplum olarak gerekli önlemleri almamız ve toplumsal şiddetin azaltılmasına yönelik çalışmalar yapmamız gerekmektedir.Anahtar kelimeler: Çocukluk çağı, cinayet
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
44

HAYLI, Çiğdem Müge. "AİLE İÇİ ŞİDDET." Journal of International Social Research 12, no. 63 (April 30, 2019): 631–35. http://dx.doi.org/10.17719/jisr.2019.3260.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
45

Aksoy, Hasan, and Meltem Önder. "Aknede Şiddet Değerlendirmesi." TURKDERM 54, s1 (November 3, 2020): 16–19. http://dx.doi.org/10.4274/turkderm.galenos.2020.05882.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
46

MURAT, Mualla. "Keloğlan Masallarında Şiddet." JOURNAL OF SOCIAL, HUMANITIES AND ADMINISTRATIVE SCIENCES 5, no. 19 (January 1, 2019): 832–53. http://dx.doi.org/10.31589/joshas.169.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
47

KOTANCI, Aykut Yaşar. "TAŞELİ MASALLARINDA ŞİDDET." Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi 12, no. 49 (March 30, 2021): 424–34. http://dx.doi.org/10.17498/kdeniz.838688.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
48

PULAT, Ali. "EDEBİ ŞİDDET: ROMAN VE ŞİDDET İLİŞKİSİ ÜZERİNE TEORİK BİR DEĞERLENDİRME." SOCIAL MENTALITY AND RESEARCHER THINKERS JOURNAL 6, no. 37 (January 1, 2020): 1990–2008. http://dx.doi.org/10.31576/smryj.661.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
49

AYDEMİR, Mustafa. "Medyada Şiddetin Dönüşümüne Bilinçaltı Etki Yöntemleri Ve “Mutlu Şiddet” İlişkisi." Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Sosyal Ve Ekonomik Araştırmalar Dergisi 2014, no. 3 (September 1, 2014): 166. http://dx.doi.org/10.18493/kmusekad.33073.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
50

Tarhan, Sinem, Hicran Çetin Gündüz, and Subhan Ekşioğlu. "Ambivalent sexism, gender and attitudes towards violence against women in marriageÇelişik duygulu cinsiyetçilik, toplumsal cinsiyet ve evlilikte kadına yönelik şiddete ilişkin tutumlar." Journal of Human Sciences 14, no. 2 (May 21, 2017): 1894. http://dx.doi.org/10.14687/jhs.v14i2.4474.

Full text
Abstract:
The purpose of this study is to examine the relationships between ambivalent sexism, gender roles, attitudes of the students towards violence against women in marriage and gender among undergraduate students studying at psychological counseling and guidance department. The study group was 420 undergraduate students studying at Psychological Counseling and Guidance departments at Erciyes University, Sakarya University and Karadeniz Technical University. Socialization of Gender Norms Scale (Epstein, 2008), Ambivalent Sexism Inventory (Glick and Fiske, 1996) and Attitudes toward Physical Wife Abuse Scale (Sakallı-Uğurlu and Ulu, 2003) were used as the data collection instruments. Hierarchical regression analysis was used in analyzing the collected data and the partial impact size was examined. The results of the analyses indicated that gender, egalitarian gender roles and hostile sexism were variables predicting tolerance of verbal violence and attitudes towards divorce after physical violence; whilst gender and egalitarian gender roles were predictors of attitudes towards physical violence. Hostile sexism, on the other hand, was found to be predictor of only attitude towards verbal violence and attitude towards divorce after physical violence. The findings of this study indicate that although students adopt more egalitarian attitudes as the level of education increases, they are under the impact of gender roles and ambivalent sexism. Therefore, in order to prevent violence against women in marriage it is important to improve egalitarian gender attitudes both towards men and women and to prevent hostile sexism.Extended English abstract is in the end of PDF (TURKISH) file. ÖzetBu çalışmanın amacı rehberlik ve psikolojik danışma bölümünde okuyan üniversite öğrencilerinde çelişik duygulu cinsiyetçilik, toplumsal cinsiyet rolleri, evlilikte kadına yönelik şiddete ilişkin tutumlar ve cinsiyet arasındaki ilişkileri incelemektir. Çalışma grubunu Erciyes, Sakarya ve Karadeniz Teknik Üniversitesi’nin PDR bölümünde okuyan toplam 420 öğrenci oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak Toplumsal Cinsiyet Oluşum Ölçeği (Epstein, 2008), Çelişik Duygulu Cinsiyetçilik Ölçeği (Glick ve Fiske, 1996) ve Evlilikte Kadına Yönelik Şiddete İlişkin Tutumlar Ölçeği (Sakallı-Uğurlu ve Ulu, 2003) kullanılmıştır. Verilerin analizinde hiyerarşik regresyon analizi kullanılmış, kısmi etki büyüklüklerine bakılmıştır. Analiz sonucunda cinsiyet, eşitlikçi cinsiyet rolleri ve düşmanca cinsiyetçilik sözel şiddete toleransı ve fiziksel şiddet sonrası ayrılmaya yönelik tutumu yordayan değişkenler olarak bulunurken, cinsiyet ve eşitlikçi cinsiyet rollerinin fiziksel şiddete yönelik tutumu yordadığı görülmüştür. Düşmanca cinsiyetçiliğin ise sadece sözel şiddete yönelik tutum ve fiziksel şiddet sonrasında ayrılmaya yönelik tutum alt boyutlarında yordayıcı olduğu tespit edilmiştir. Bu araştırmanın bulguları eğitim düzeyi arttıkça öğrencilerin daha eşitlikçi tutumlar benimsediklerini göstermekle birlikte toplumsal cinsiyet rolleri ve çelişik duygulu cinsiyetçiliğin etkisi altında kaldıklarını ortaya koymaktadır. Bu nedenle evlilikte kadına yönelik şiddete ilişkin tutumların önlenebilmesi için hem erkek hem de kadınlara yönelik eşitlikçi cinsiyet tutumlarının geliştirilmesi ve düşmanca cinsiyetçiliğin önlenmesi önemli görülmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!

To the bibliography