To see the other types of publications on this topic, follow the link: Sosyal açıdan.

Journal articles on the topic 'Sosyal açıdan'

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the top 50 journal articles for your research on the topic 'Sosyal açıdan.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Browse journal articles on a wide variety of disciplines and organise your bibliography correctly.

1

ÖNDER, İzzettin. "Sosyal Hakların Ekonomik Açıdan İrdelenmesi." Fiscaoeconomia 1, no. 1 (January 31, 2017): 1. http://dx.doi.org/10.25295/fsecon.238916.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

GÜLFİL, Derya. "Ateistlerde Olumsuz Tanrı Algısının Psiko-sosyal Açıdan Değerlendirilmesi." İnsan ve Toplum Bilimleri Araştırmaları Dergisi 8, no. 2 (June 30, 2019): 1289–312. http://dx.doi.org/10.15869/itobiad.489478.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Üçler, BULDUK. "İdari ve Sosyal Açıdan Karakeçili Aşiretleri ve Yerleşimleri." Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Tarih Bölümü Tarih Araştırmaları Dergisi 19, no. 30 (1997): 1. http://dx.doi.org/10.1501/tarar_0000000118.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

Sezgin, Osman, and A. Sena Sezgin. "Psiko-sosyal Açıdan Küreselleşme, Empoze Kültür ve Davranışa Yansıması." Kalem Uluslararasi Egitim ve Insan Bilimleri Dergisi 1, no. 1 (December 1, 2011): 91–121. http://dx.doi.org/10.23863/kalem.2017.3.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Silik, Cemal Ersin, and M. Murat Kızanlıklı. "Uluslararası Turizm Harcamalarının Sosyal, Kültürel ve Ekonomik Açıdan İncelenmesi." Turk Turizm Arastirmalari Dergisi 4, no. 3 (July 7, 2020): 3016–37. http://dx.doi.org/10.26677/tr1010.2020.523.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Özgen; DÖNMEZ, YALÇIN. "Sosyal psikolojik açıdan yabancılaşma: Dean’in Yabancılaşma Ölçegi’nin Türkçeye uyarlanması." Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 8, no. 2 (2017): 150–75. http://dx.doi.org/10.1501/sbeder_0000000143.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

Taksi Deveciyan, Meri. "Dijital girişimcilik ekosisteminde sürdürülebilirlik." JOURNAL OF AWARENESS 8, no. 1 (February 3, 2023): 77–88. http://dx.doi.org/10.26809/joa.1978.

Full text
Abstract:
Dijital girişimciliğin ve dijital iş ekosisteminin bilinen faydalarına rağmen, ortaya çıkan teknolojilerin ve modern iş modellerinin uygulanması kaçınılmaz şekilde sürdürülebilir yönetim zorluklarını (sosyal ağlardaki güvenlik açıklarının bozulması/açığa çıkması, hem ağ denetçileri hem de görevliler için ek sosyo-teknik baskı vb.) da beraberinde getirmektedir. Teorik açıdan bakıldığında, çalışma, genel olarak dijital girişimcilik teorik yapısına ve nasıl yapıldığına katkıda bulunan, dijital girişimcilik ile sürdürülebilirlik arasındaki bağlantıyı anlamak için kavramsal bir inceleme gerçekleştirmektedir. Çalışmada dijital girişimcilikte sürdürülebilirlik boyutu ekonomik, sosyal ve çevresel açıdan ele alınarak incelenmektedir. Ayrıca çalışma ile bilimsel literatür üzerine inceleme, dijital girişimcilik, dijital iş ekosistemi alanlarının sürdürülebilirlik boyutundaki yapısına genel bir bakış sunulması amaçlanmaktadır. Araştırmanın yöntem kısmında ise meta analizi yönteminden faydalanılarak ulusal ve uluslararası literatürde dijital girişimcilik ekosisteminde sürdürülebilirlik boyutunda yapılmış birbirinden bağımsız birden çok araştırmanın sonuçları birleştirilmiştir. Ayrıca MAXQDA 2022 nitel veri analizinden faydalanılarak incelenen makalelerin özetlerinde en sık tekrarlanan kelimeler ile ele alınan konu/değişkenler kelime bulutu analizi ile kavramsallaştırılmıştır. Makalenin, dijital girişimcilik ve sürdürülebilirlik terimlerinin birlikte kavramsal çerçevesini tasvir etmesi ve bu alanda çalışmak isteyenlere farkındalık yaratması beklenmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

KARAKUŞ, Aylin, Cemil Cahit YESİLBURSA, and Kubilay YAZICI. "SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMEN ADAYLARININ ÇEVRİMİÇİ TETİKTE OLMA DURUMLARININ İNCELENMESİ." Araştırma ve Deneyim Dergisi 7, no. 2 (December 31, 2022): 15–29. http://dx.doi.org/10.47214/adeder.1213167.

Full text
Abstract:
Bu çalışmanın amacı sosyal bilgiler öğretmen adaylarının çevrimiçi tetikte olma durumunu cinsiyet, sınıf, çevrimiçi içerik kullanım amacı, çevrimiçi iletişim ortamı, akıllı telefonu günlük kontrol etme sıklığı, günlük internet kullanım miktarı ve sosyal medya kullanım miktarı değişkenleri açısından incelemektir. Araştırmada, nicel araştırma yöntemlerinden biri olan betimsel tarama modeli kullanılmıştır. Araştırmada çalışma grubu kolay ulaşılabilir örnekleme yöntemi ile belirlenmiştir. Buna göre çalışma grubunda, 2 devlet üniversitesinde okuyan 310 sosyal bilgiler öğretmen yer almıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Karakoyun (2021) tarafından Türkçeye uyarlanan “Çevrimiçi tetikte olma ölçeği” ile araştırmacılar tarafından hazırlanan “Kişisel bilgi formu” kullanılmıştır. Verilerin analizinde cinsiyet değişkenine göre farklılaşma durumu ilişkisiz örneklemler için t-testi (Independent Samples t-Test) ile analiz edilmiştir. Sınıf, çevrimiçi içerik kullanım amacı, çevrimiçi iletişim ortamı, akıllı telefonu günlük kontrol etme sıklığı, günlük internet kullanım süresi ve sosyal medya kullanım süresine göre farklılaşma durumları ilişkisiz örneklemler için tek yönlü varyans analizi (One-Way ANOVA) ile test edilmiştir. Çalışmanın bulgularına göre cinsiyet, sınıf, çevrimiçi içerik kullanım amacı değişkenlerinde istatistiksel açıdan anlamlı farklılığın olmadığı, çevrimiçi iletişim ortamı, akıllı telefonu günlük kontrol etme sıklığı, günlük internet kullanım miktarı ve sosyal medya kullanım miktarı değişkenlerinde istatistiksel açıdan anlamlı farklılığın olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

GÜLTEKİN, Hasan. "Veysî’nin Sosyal Tenkit İçerikli Kasides." Erdem, no. 64 (June 1, 2013): 31–48. http://dx.doi.org/10.32704/erdem.2013.64.031.

Full text
Abstract:
17. asrın ünlü nasiri Veysî'nin kaleme aldığı kaside formundaki bu şiir, dönemin sosyal yaşantısına bireysel ve kurumsal açıdan ağır eleştiri ler getirmektedir. 17. asrın diğer şair ve yazarlarının, toplumun içinde bulunduğu duruma dair eleştirel yaklaşımlarına benzer nitelikteki bu eleştirilerin dozu bazen çok yüksektir. Devlet yönetimindeki zafiyetleri göstermek isteyen Veysî, padişaha devlet yönetimindeki kişilerin zu lüm ve keyfi davranışlarının halkın huzurunu bozduğunu belirtip, tek tek görevlerini sayarak kurumları ve yöneticilerini eleştirmektedir. Ada letin ve kanun hâkimiyetinin zalimlerin eline geçmiş olmasından duy duğu endişesinin korkuya dönüştüğünü, fakat devleti, içinde bulun duğu kötü durumdan kurtaracak adaletli bir padişahın geleceğinden umutlu olduğunu söylemektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Gürkan, Hasan. "Türk Tarih Öğretiminde Psiko-Sosyal Açıdan Savaşlar ve Yansımaları (1914-1939)." History Studies International Journal of History 12, no. 4 (August 1, 2020): 1867–82. http://dx.doi.org/10.9737/hist.2020.902.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
11

AYDINBAŞ, Esra. "Ankara İli 5 Yaş Grubu Çocuklarda Anadilde Dua Deneyimi İle Sosyal Davranış İlişkisi Üzerine Bir İnceleme." Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 10, no. 2 (June 30, 2019): 35. http://dx.doi.org/10.33537/sobild.2019.10.2.4.

Full text
Abstract:
Bu çalışmada, okul öncesi çocuklarda anadilde dua deneyimi ile sosyal davranış ilişkisi araştırılmıştır. Okul öncesi dönem çocuklarında çeşitli nedenlerle, içe kapanıklık, öfke ile zarar verme, yalan söyleme gibi sosyal davranış sorunları ortaya çıkabilmektedir. Bu davranış sorunlarının azaltılması için kendi dilinde dua etme deneyiminin, çocuğa içsel bir pekiştirme sağlayacağı, onu manevi açıdan güçlendireceği, sorunlarla baş etme kapasitesini artıracağı ve çocuğun sosyal davranışlarını belirlemede etkili olacağı düşünülmüştür. Bu düşünceyle sekiz oturum boyunca Türkçe dua etkinlikleri düzenlenmiş ve dua etkinliklerinin çocukların sosyal davranışları üzerindeki yansıması, öğretmen formu aracılığıyla uygulanan okul öncesi sosyal davranış ölçeğinin ön-test ve son-test verileri karşılaştırılarak araştırılmıştır. Uygulamalar neticesinde çocukların sosyal davranış sorunlarının azaldığı saptanmıştır. Araştırma bulgularına göre dua deneyiminin çocukların sosyal davranışları üzerinde olumlu etkisinin olduğu söylenebilir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
12

Aykırı, Kudret. "Ataması Yapılmayan Sosyal Bilgiler Öğretmenlerinin Alanlarına Ayrılan Kontenjan Sayılarına İlişkin Görüşleri." Yaşadıkça Eğitim 36, no. 2 (May 16, 2022): 491–519. http://dx.doi.org/10.33308/26674874.2022362410.

Full text
Abstract:
Bu çalışma ataması yapılmayan sosyal bilgiler öğretmenlerinin 2021 yılında kendi alanlarına ayrılan kontenjan sayılarına ilişkin görüşlerini belirlemek amacıyla yapılmıştır. Araştırmada nitel araştırma yöntemlerinden durum çalışması yöntemi kullanılmıştır. Çalışma grubu ölçüt örnekleme yöntemi ile seçilmiştir. Atama kontenjanı sayıları için mücadele eden 20 öğretmen ile görüşülmüştür. Yarı yapılandırılmış görüşme formları kullanılmıştır. Veriler tematik analiz yöntemi ile analiz edilmiştir. Araştırmanın sonuçları şunlardır: Ataması yapılmayan sosyal bilgiler öğretmenleri kontenjan sayıları duyurusu sonrası sağlıklarının ruhsal, fiziksel, sosyal ve finansal açıdan olumsuz etkilendiği görüşündedir. Kontenjanların sayısının düşük olmasını çeşitli nedenlere bağlamışlardır. Ayrıca, ataması yapılmayan sosyal bilgiler öğretmenleri kendileri ve kendilerinin etkin oldukları sosyal medya hesapları dışındaki diğer paydaş kişi ve kurumların mücadele etmediklerini düşünmektedirler ve her paydaşa mücadele stratejileri önerileri sunmuşlardır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
13

TEMEL, Saffet, Cem ANGIN, and Barış ÖVGÜN. "Sosyal Güvenlik Reformu ve Kadın." Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 12, no. 1 (February 1, 2021): 153. http://dx.doi.org/10.33537/sobild.2021.12.1.13.

Full text
Abstract:
Türkiye'de sosyal güvenlik sisteminin zamanla bütçeyeekonomiye olan etkilerinin artması, kurumsal açıdan aşırı parçalı bir hal alması ve mevzuat yönünden giderek karmaşıklaşması gibi nedenlerle reforma ihtiyacı olduğu ileri sürülmüş ve bu kapsamda ilk reform hamlesi 1999 yılında 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanunu ile gerçekleştirilmiştir. Ancak daha geniş bir reform çalışması 2006 yılı ve sonrasında çıkarılan 5510 ve 5502 sayılı kanunlarla gerçekleştirilmiştir. Sosyal güvenlik reformu sağlık, emeklilik, bütçeye etki, sosyal güvence, bölüşüm ilişkileri gibi çok çeşitli açılardan ele alınabilecek oldukça geniş kapsamlı bir reform hamlesidir. Bu nedenle bu çalışmada reformun kapsamı sınırlandırılarak sosyal güvenlik reformunun nasıl bir “kadın” portresi çizdiği, kadına ve kadın emeğine bakış açısının nasıl olduğu, kadını toplumda nasıl ve nerede konumlandırdığı ortaya koyulacaktır. Bu kapsamda çalışmada Türkiye'de sosyal güvenlik reformunun politika transferi yoluyla neoliberal yönelimlere göre gerçekleştirildiği ve bu dönüşüm içerisine kadın emeğinin sosyal güvenlik kapsamına çok dar bir şekilde dahil edildiği ileri sürülmüştür.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
14

DURSUN, Mehmet Tahir, and Çağdaş AYDIN. "Sosyal Bilim Araştırmalarında Sözlü Tarih Yöntemi." Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 22, Özel Sayı 2 (December 31, 2022): 1–18. http://dx.doi.org/10.18037/ausbd.1227271.

Full text
Abstract:
Sosyal bilim alanında yapılan araştırmalar, bilimsel yöntem açısından veri toplama sürecinde birtakım kurallar ve tekniklerin uygulanmasını gerektirmektedir. Kantitatif araştırmalarda anket, istatistiki veriler kullanılırken kalitatif araştırmalarda gözlem, görüşme, odak grup vb. farklı veri toplama teknikleri kullanılmaktadır. Bu çalışma, sosyal bilimin konusu olan insan odaklı araştırmalarda tarihe ve geçmişe ışık tutarak gelecek nesillere bilgi aktarmak amacıyla kullanılan sözlü tarih yöntemine odaklanmaktadır. Çalışmada, sözlü tarih yönteminin kavramsal çerçevesi ve aynı yöntemle yazılmış araştırmalar irdelenmiştir. Alanyazındaki çalışmalar incelenerek, sözlü tarih yönteminin araştırmacılar tarafından nasıl ele alındığı, hangi aşamalarla yürütüldüğü ve teknik açıdan özellikleri ortaya çıkarılmıştır. Ek olarak, sözlü tarih yönteminin gereksinimleri ve aşamaları detaylı bir şekilde açıklanmıştır. Bu çalışmanın, gelecekte sözlü tarih yönteminin kullanılması planlanan kalitatif araştırmalara yol gösterici bir kılavuz sunması hedeflenmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
15

Dönmez Turan, Ayşegül, and Işık Mendeş Pekdemir. "Davranış Teorilerinin Bireysel, Sosyal ve Normatif Açıdan Kavramlaştırılması: BSN Davranış Modeli Önerisi." Istanbul Management Journal 29, no. 85 (January 25, 2019): 127–86. http://dx.doi.org/10.26650/imj.2018.29.85.0010.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
16

Dürüst, Çiğdem. "Covıd-19 Sürecinin Psikososyal Açıdan Değerlendirilmesi." Uluslararası Sosyal Bilimler ve Sanat Araştırmaları 1, no. 1 (January 17, 2022): 41–55. http://dx.doi.org/10.32955/neuissar202211487.

Full text
Abstract:
Covid-19 salgını ağır klinik seyir ve hızlı yayılım gösteren, insanlığın iki yıla yakın bir süredir baş edemediği bir sağlık sorundur. Hem hastalar hem de hasta yakınları için zor olan bu süreç, bireyleri baş etme yöntemi geliştirme çabası içerisinde çeşitli zorluklara sürüklemektedir. Aşırı stres, kaygı gibi duyguların yanı sıra fiziksel, ruhsal ve ekonomik sorunların yaşanması, aile ve toplumun psikososyal olarak etkilenmesine neden olurken, aşırı önlemler alan ya da hiç önlem almayacak kadar sessiz ve duyarsız kalan iki uçlu bir ölçeğin kendiliğinden oluşmasına neden olmuştur. Pozitif tanısı alan birey ve yakınları, yaşanan stres ve kaygıya bağlı çaresiz ve umutsuzlukla baş etmek zorunda kalmaktadır. Salgının ölüm tehdidinin azaldığı, bireylerinse hastalığı kabullenmeye başladığı ikinci aşama denilebilecek şu günlerde ise psikososyal sorunların dahagözlemlenir hale gelmesi beklenmektedir. İşlevsel olmayan davranışlar olarak değerlendirilebilecek sosyal sorunlardaki artışa bağlı davranışlar üzerinde değerlendirme yapmayı amaçlayan bu makale, kültürel dünya görüşü, benlik saygısı, kültürel uyum ve ölüm kaygısıyla birlikte değerlendirilerek COVID-19 tanılı birey ve yakınlarının yaşayabileceği olası psikososyal sorunlardan ve bu sorunlarla baş etmeye yardımcı olabilecek birtakım sorunları psikolojik danışmanlık bakış açısıyla ele almayı hedeflemiştir. Bu çalışma, psikolojik danışmanlık bakış açısının gerek okul psikolojik danışmanlığı gerek klinik psikolojik danışmanlık gerekse de toplum ruh sağlığı hizmeti verebilecek her alanda değerlendirilmesi gerekliliğinin anlaşılmasını vurgulamak üzere yapılmış bir literatür derlemesidir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
17

Martal, Abdullah. "XVI. Yüzyılda Osmanlı İmparatorluğunda Su-Yolculuk." Belleten 52, no. 205 (December 1, 1988): 1585–654. http://dx.doi.org/10.37879/belleten.1988.1585.

Full text
Abstract:
Osmanlı İmparatorluğunu siyasi açıdan ele alan araştırmalar sayıca belirli bir yere ulaşmasına rağmen, sosyal yönüyle, özellikle alt yapı kuruluşlarıyla ilgili çalışmaların çok az olduğu gözlenmektedir. Osmanlıların sosyal yapısını ilgilendiren konulardan biri de su işleridir. Su, her zaman insanların günlük yaşayışlarında vazgeçilmez unsurlardan biri olmuştur. Bu sebeple, Osmanlılarda su işlerinin nasıl yürütüldüğünü, bu konuda neler yapıldığını ve günümüze neler kaldığını öğrenmek yerinde olur. Ayrıca, XX. yüzyılın ikinci yarısında tarih araştırmalarına getirilen yeni boyutlara bir tamamlama niteliği taşıyabilir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
18

Kalkan, Sinan. "Küçük Çocukların Sosyal-Duygusal Gelişiminin Desteklenmesinde Piramit Modeli." Turkish Journal of Special Education Research and Practice 3, no. 2021-V3-I1 (December 15, 2021): 1–22. http://dx.doi.org/10.37233/trsped.2021.0110.

Full text
Abstract:
Okul öncesi dönemde çocukların sosyal-duygusal gelişiminin desteklenmesi çocuklar için öğrenme, davranış ve sosyal kabul açısından kritik öneme sahiptir. Bu nedenle öğretmenler tarafından okul öncesi dönemdeki çocukların sosyal-duygusal gelişimlerinin desteklenmesi, çocukların gelişimi ve öğrenme süreçleri açısından oldukça önemlidir. Son yıllarda küçük çocukların sosyal-duygusal gelişimini ve öğrenme süreçlerini desteklemeye yönelik önleyici ve iyileştirici nitelikte, etkililiği araştırmalar tarafından kanıtlanmış birçok strateji ve müdahale yaklaşımı bulunmaktadır. Bu müdahale yaklaşımlarından biri de Piramit Modelidir. Bu çalışmada, okulöncesi yaş grubundaki çocukların sosyal-duygusal gelişimlerini desteklemek ve problem davranışlarını önlemek amacıyla geliştirilen önleyici müdahale programlarından biri olan Piramit Modelinin tanıtılması amaçlanmaktadır. Bu nedenle çalışmada, müfredat programlarıyla pedagojik açıdan uyumlu olan ve bu bağlamda işlevsellik gösteren Piramit Modelinin aşamaları tüm yönleriyle ele alınmaktadır. Piramit Modelinin tanıtılmasının ulusal alanyazında küçük çocukların sosyal-duygusal gelişimlerini desteklemeyi hedefleyen erken çocukluk dönemi araştırmalarına yol göstereceği düşünülmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
19

BAHAR, Ömer Faruk, and Şerife DURMAZ. "SOCIAL MUNICIPALITY PRACTICES AND PERCEPTİONS AGAINST POVERTY." Adıyaman Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, no. 45 (December 31, 2023): 703–40. http://dx.doi.org/10.14520/adyusbd.1228455.

Full text
Abstract:
Bu çalışma da sosyal belediyecilik kavramının uygulayıcıları tarafından nasıl algılandığı sorusuna belirli bir olguyu derinlemesine çözümleme imkânı sunan nitel araştırma yöntem kullanılarak cevap aranmaktadır. Araştırmada Antalya’da diğer merkez ilçelere göre halkı göreceli olarak sosyoekonomik açıdan daha düşük gelirli olan, fazlasıyla göç alan ve yoksulluğun yoğunlaştığı merkez ilçesinin yerel yönetim birimi olan ilçe belediyesi örneklem olarak alınmıştır. Belediyenin sosyal belediyecilik uygulamalarını gerçekleştiren birimlerde görevli personelle yarı yapılandırılmış mülakatlar yapılarak sosyal belediyecilik algısı, uygulamalar, yaşanan problemler ve pandemi etkisi ve öz değerlendirmeleri MAXQDA 2020 programı kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma çıktılarında katılımcıların, sosyal belediyecilik kavramını daha çok yardımlar üzerinden anlamlandırdığı, sağlık uygulamalarının ağırlıklı olduğu, yoğun göçün en büyük sorun olarak görüldüğü ve sosyal belediyecilik uygulamalarında yöneticinin etkisinin yüksek olarak ifade edildiği görülmüştür. Ayrıca insan odaklı bir sosyal belediyecilik uygulamasının temel alındığı ve pandeminin uygulama ve faaliyetlerin kısıtlanmasına neden olduğu tespit edilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
20

DEMİRTAŞ, Çağrı, and Adnan ALTUN. "Sosyal Bilgiler Eğitimi ve Bilgi Okuryazarlığı: Bilgi Türlerine İlişkin Bir Uygulama." Abant İzzet Baysal Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi 22, no. 4 (December 29, 2022): 1447–66. http://dx.doi.org/10.17240/aibuefd.2022.22.74506-1168684.

Full text
Abstract:
Araştırmanın amacını, sosyal bilimler olarak sosyal bilgiler öğretimi kapsamında, öğretmen adaylarının (yorum, öngörü, strateji, kavram, çıkarım ve teori) bilgi türlerini deneyimlemesi oluşturmuştur. Sosyal bilgiler öğretmen adaylarıyla, bilgi türlerinin pedagojik açıdan öğretilebilir olup olmadığını belirlemek amacıyla tasarım tabanlı öğretim yaklaşımı temelinde eylem araştırması süreci hazırlanmış ve uygulanmıştır. Eylem araştırması sürecinde öğretmen adaylarının süreci yürütmekte zorlandıkları belirlenmiş, ancak her bir bilgi türüne ilişkin gelişim gösterdikleri görülmüştür. Elde edilen verilerin analizi sonucunda sosyal bilgiler öğretmen adaylarının bilgi türlerine ilişkin kavram yanılgıları ile ilgili farkındalık sahibi oldukları belirlenmiştir. Örneğin öğrenciler “çıkarım” ve “yorum” kavramları arasındaki farkı bu süreçte öğrendiklerini belirtmişlerdir. Ayrıca sosyal bilgiler öğretmen adaylarının eğitim öğretim yaşantılarında ezbere dayalı uygulamalar ile sürekli karşılaştıkları ve bunun bir beklenti ve alışkanlık hâline geldiğini ifade ettikleri bulgusuna ulaşılmıştır. Bu kapsamda bilgi türlerinin basitleştirilerek alt eğitim kademelerinde öğretilmesinin, deneyimlenmesinin gelecek çalışmalarda ele alınması önerilmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
21

KOÇYİĞİT, Rifat Gökhan. "Mimarlıkta Çoklu Bağlamsallıklar Sorunsalı." Mimarlık Bilimleri ve Uygulamaları Dergisi (MBUD) 7, no. 2 (December 30, 2022): 763–80. http://dx.doi.org/10.30785/mbud.1172754.

Full text
Abstract:
Bağlam kavramı ilkin dil felsefesi, göstergebilim gibi alanlarda anlamın oluşma şartlarını açıklamak için kullanılmaya başlamıştır. Mimarlıkta ise yirminci yüzyılın ikinci yarısından itibaren tasarım nesnesini çevreleyen şartları açıklamak için kullanılmaktadır. Ontolojik açıdan kimi zaman fiziksel gerçeklik içinde, kimi zaman da sosyal gerçeklik içinde parça-bütün ilişkisine göndermede bulunabilmektedir. Epistemolojik açıdan ise bağlam, bir yandan mimari nesneyi konu edinen yargı, söylem veya bilginin anlam ve doğruluk koşullarına göndermede bulunan betimleyici ve analitik bir kavram olarak karşımıza çıkarken bir yandan da tasarımı yönlendirici normatif temelli, tasarımı keyfilikten uzaklaştıran kural koyucu ve doktriner nitelikte bir kavram olarak ortaya çıkmaktadır. Tüm bu çok boyutlu, çok anlamlı ve çok katmanlı yapı çözümlenip, ayrımlar ortaya konmadığında, kavram anlamsal belirsizlik nedeniyle hem pratikte hem de kuramsal alanda giderek işlevselliğini yitirmektedir. Bu çalışma mimarlık kuramlarında yer alan bağlam kavramsallaştırmalarını epistemolojik ve ontolojik açıdan çözümleyerek kavramın mimarlık alanında daha belirli hale getirilmesini amaçlamaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
22

Kuşdil, M. Ersin, and Sercan Karlıdağ. "Kentsel Hayattaki Alevilerin Kimlik Repertuvarına Sosyal Psikolojik Bir Bakış: Etnik Kimlik, Ana Dili ve İç-Grup Temsillerinin Benlik Sınıflandırmasındaki Rolü." ALEVİLİK–BEKTAŞİLİK ARAŞTIRMALARI DERGİSİ, no. 23 (July 6, 2021): 43–80. http://dx.doi.org/10.24082/2021.abked.288.

Full text
Abstract:
“Aleviliğe” ilişkin akademik çalışmalardaki artan ivmeye rağmen, Aleviliğin taşıyıcısı ve Aleviliği şekillendiren sosyal özneler olarak “Aleviler” ile ilgili sosyal bilimsel çalışmalar sınırlı gözükmektedir. Bu sınırlılığa karşı bir çözüm arayışı olarak “sosyal psikolojik bakış açısıyla” Alevilerin kendilerini tanımlama ve kimlik inşa süreçlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Bu incelemede, Aleviler/Aleviliğin inanç-teozofisi ve sosyo-tarihsel özgünlüğü olarak addedilen “insanlık” nosyonu bir kolektif kimlik inşası örneği olarak özel bir konumda yer almıştır. Literatürde kentleşme ve modernleşmenin Aleviliği dışarılıklı deneyimlenen bir olgu olmaya götürdüğü değerlendirilmektedir. Buna göre, kentsel hayattaki Alevi öznenin, insanlık nosyonuyla kurduğu bağ ve kimlik repertuvarının “etnik kimlik”, “ana dili” ve “iç-gruba yönelik sosyal temsiller” açısından incelenmesi, bu araştırmanın kapsamını oluşturmaktadır. Çalışma dahilindeki anket uygulaması, 64’ü kadın, 142 Alevi katılımcıyla (Ort.yaş = 37.4) İstanbul ve İzmir kentlerinde gerçekleştirilmiştir. Elde edilen veriler içerik analizi, betimsel analizler, kappa, ki-kare ve tek-yönlü varyans analizleri ile incelenmiştir. Bulgulara göre, katılımcıların beyan ettikleri kimlik ifadelerinin/unsurlarının (f = 1136) %9.6’sını, insanlık kolektif kimlik kategorisi kullanımına dayalı üst-soyutluk düzeyinde kimlik unsuru oluşturmaktadır. Katılımcılar arasında insanlık kolektif kimliği, grup kimliği ve kişisel/ilişkisel kimlik kullanım sıklıklarının etnik kimliğe ve ana diline bağlı olduğu tespit edilmiştir. Katılımcıların iç-gruplarına yönelik sosyal temsillerinde beş kategori açığa çıkmıştır: (1) İnsanlık Kimliği ve Etik Duruşları ile Aleviler, (2) Sosyo-Kültürel Sermaye ve Nitelikleri ile Aleviler, (3) Toplumsal Statüleri ve Politik Angajmanları ile Aleviler, (4) Treytleri ile Aleviler, (5) İnanca Dayalı Kültürel Grup Olarak Aleviler. Sonuçlar, etnik kimlik ve ana dilinin Alevi kimliğini çalışırken dikkate alınması gereken faktörler olduğunu ve iç-grup temsillerinin kimlik sürecinin içeriğini anlamada önemli katkılar sunabileceğini göstermektedir. Makalenin son bölümünde, söz konusu bulgular sosyal kimlik ve sosyal temsiller ekollerine dayanarak sosyal psikolojik açıdan ve ilişkili sosyal bilim disiplinlerine atıfla tartışılmış, yanı sıra araştırmanın sınır(lılık)ları üzerinde durulmuştur.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
23

TUZCU, Mehmet Arcan, and Elif SAVAŞKAN. "İşletme Okullarında Yürütülen Sosyal Sorumluluk Projeleri Geleceğin Yöneticilerine Ne Tür Katkılar Sağlayabilir?" Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 11, no. 2 (July 1, 2020): 154. http://dx.doi.org/10.33537/sobild.2020.11.2.13.

Full text
Abstract:
Toplumsal yaşamda meydana gelen değişimler, organizasyonları da bu değişim sürecine uymaya zorlamaktadır. Aksi durum organizasyonların toplumsal beklentilere cevap veremeyip güç kaydetmelerine neden olabilmektedir. Örgütlerin sosyal sorumlulukları konusunda da toplumun talepleri her geçen gün artmaktadır. Bu noktada hem işletmeler hem de üniversiteler sosyal açıdan sorumlu uygulamalara daha çok yönelmektedirler. İşletmeler ekonomik olduğu kadar sosyal sorumluluklarını, üniversiteler de araştırma yapmak ve nitelikli insan yetiştirmek kadar toplumsal gelişmeye katkı sağlama sorumluluklarını yerine getirmeye çalışmaktadırlar. Bu süreçte özellikle işletme okullarında okuyan öğrencilerin üniversite yaşamlarında yürütecekleri sosyal sorumluluk projeleri toplumsal ihtiyaçlara destek olmaktadır. Diğer taraftan bu projeler hem öğrencilerin kişisel gelişimleri ve hem de gelecekte çalışacakları toplumsal beklentilerle şekillenen organizasyonların başarısı için de önemlidir. Bu çalışmanın amacı işletme okullarında yürütülen sosyal sorumluluk projelerin olası katkılarını ortaya koymaya çalışmaktır. Bu amaçla 14 farklı sosyal sorumluluk projesini hayata geçiren 134 Ankara Üniversitesi İşletme Bölümü öğrencisinin gerçekleştirmiş olduğu projelerden elde ettiği kazanımların neler olduğu içerik analizi ile belirlenmeye çalışılmıştır. Elde edilen bulgular tamamlanan sosyal sorumluluk projelerinin toplumsal olduğu kadar bireysel ve örgütsel kazanımların ortaya çıkmasına katkı sağladığını göstermektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
24

SARMIŞ, Mustafa. "Dinî Gruplarda Hegemonik İşleyiş Mekanizması." Ankara Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Dergisi 63, no. 1 (May 31, 2022): 321–54. http://dx.doi.org/10.33227/auifd.1072155.

Full text
Abstract:
Bu makalenin amacı; dinî grupların sosyal yapısal temel unsurlarının üyeler üzerindeki etkilerini, üyelerin dinî gruplara yönelmelerini sağlayan güdüleri, grupla bütünleşmelerini sağlayan ögeleri ortaya çıkarmak ve söz konusu faktörlerin üyelerde bir hegemonyaya yol açıp açmadığını belirleyerek bu hegemonik unsurların bir işleyiş mekanizması üzerinden üyeleri yönlendirip yönlendirmediğini inceleme altına almaktır. Makalede grupların yapısal özellikleri ve üyelerin gruplara yönelik tutum ve davranışları teorik açıdan sosyal psikolojik bir yaklaşımla ele alınmaktadır. Bu kapsamda sosyal etki ve uyma konusu başta olmak üzere itaat, boyun eğme, özdeşleşme ve benimseme olguları, grup-üye arasındaki etkileşimler ve gruplar arası ilişki biçimleri hegemonya kavramıyla bağlantılı olarak araştırılmaktadır. Makalede yorumlayıcı sosyal bilimsel yaklaşım çerçevesinde ideal tip yöntemi kullanılmıştır. Bu bağlamda Türkiye’deki tarikat ve cemaatlere yönelik gerçekleştirilmiş çalışmalar doküman analizi yöntemiyle incelenmiş, aynı zamanda araştırmacının çeşitli gözlemleri dikkate alınarak hegemonyaya yol açabilecek özellikler on başlık altında toplanmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
25

Yeşilbağ, Yüksel. "Türkiye Yükseköğretim Sisteminde Eğitimin Getirileri: Ampirik Bir Uygulama." Yaşadıkça Eğitim 34, no. 2 (September 4, 2020): 264–83. http://dx.doi.org/10.33308/26674874.2020342195.

Full text
Abstract:
Bu araştırma üniversite de çeşitli bölümlerde yapılan sosyal ve bireysel eğitim yatırımlarının getiri oranlarını hesaplamayı amaçlamaktadır. Araştırmada tarama modeli kullanılmıştır. Çalışma gurubunu, on beş farklı yükseköğretim bölümünden mezun olup İstanbul’da özel sektörde ücretli olarak çalışan 795 kişi oluşturmaktadır. Maliyetlere ilişkin veriler YÖK’ün 1997 yılında yaptığı araştırmadan, kazançlara ilişkin verilerse araştırmacı tarafından geliştirilen anket aracılığıyla elde edilmiştir. Araştırmada sosyal ve bireysel getiriler kısa-yol yöntemiyle hesaplanmıştır. Ayrıca maliyet-fayda analizinde kullanılan yöntemlerden olan fayda-maliyet oranı ile üniversite yatırımının sosyal ve bireysel açıdan verimliliği test edilmiştir. Araştırmada şu bulgulara ulaşılmıştır: Tüm bölümlerde sosyal getiri oranları %5 -%14,8; bireysel getiriler %12,3 -%18,5 arasında değişmektedir. Üniversite eğitiminin sosyal getiri oranı %8,9, fayda-maliyet oranı 11,93; bireysel getiri oranı %16,6, fayda-maliyet oranı 15,17’dir. Cinsiyetler açısından anlamlı farklılık görülmemiştir. Bireysel getiri oranı kadınlar için %16,3, erkekler için %16,6 bulunmuştur. Bu hesaplamalar tüm Türkiye çapında ve bütün eğitim tür ve düzeylerinde daha geniş bir örneklem üzerinde yapılmalıdır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
26

Çakır Özbey, Dilek, and Gökhan Savaş. "Vefa Sosyal Destek Grupları: Pandemi Sürecinde Kamu Hizmeti ve Vatandaş Memnuniyeti." Journal of Humanity and Society (insan & toplum) 13, no. 1 (March 2023): 307–44. http://dx.doi.org/10.12658/m0685.

Full text
Abstract:
Pandemi sürecinde ortaya çıkan Vefa Sosyal Destek Grupları hem (sosyal) medyada hem de literatürde çoğunlukla sosyal dayanışma ve yardımlaşma üzerinden gündeme gelmektedir. Vefa gruplarının kamu idaresi koordinasyonunda faaliyet göstermesi ise faaliyetlerinin niteliği konusunda kafa karışıklığına sebep olmaktadır. Kimi zaman bir yardımlaşma pratiği ya da sorumluluk hareketi olarak kavramsallaştırılan Vefa grupları, bazen de tabandan örgütlenme pratiğine uygun bir yönetişim uygulaması ve/ya sosyal hizmet faaliyeti olarak da karşımıza çıkmaktadır. Bu çalışma, Vefa Sosyal Destek Gruplarının niteliğini ve nasıl kavramsallaştırılması gerektiğini tartışmaya açarak literatüre katkı yapmayı hedeflemektedir. Vefa Sosyal Destek Gruplarını kamusal bir aktör olarak tanımlayan bu çalışma, faaliyetlerini de salgın sürecinde sokağa çıkmalarının kısıtlanmasıyla temel ihtiyaçlarının sağlanması noktasında mağduriyet yaşayan vatandaşlara yönelik sunulan kamu hizmeti olarak kavramsallaştırmaktadır. Vefa gruplarının hizmetlerinin son dönemde sosyolojik açıdan üzerinde durulan ‘hastalık’ ve ‘yaşlılık’ üzerinden organize edilmesi, pandemi sürecinde dezavantajlı grupların yeniden tanımlanması ve bu gruplara yönelik ilgili kamu hizmetlerinin belirlenmesinde önemlidir. Çalışmanın ikinci kısmında söz konusu kamu hizmetine yönelik vatandaş memnuniyet anketi gerçekleştirilmiştir. Vatandaş memnuniyeti bağlamında (1) Vefa Sosyal Destek Gruplarının doğrudan hizmet sunduğu vatandaşların (2) bu faaliyetlerden yararlanmamış vatandaşların ve (3) Vefa Sosyal Destek Gruplarında yer almış kamu personelinin ilgili hizmete yönelik algıları ayrı ayrı değerlendirilmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
27

AKARSU, Osman, and Musa Said DÖVEN. "Factors affecting the entrepreneurial orientation: A research in Technoparks." Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 23, no. 1 (June 1, 2022): 143–64. http://dx.doi.org/10.17494/ogusbd.1093800.

Full text
Abstract:
Bu çalışmada, girişimcilik yönelimini etkileyen faktörler ülkemiz teknoparklarında yer alan girişimcilerin durumu ele alınarak incelenmiştir. Üst Yönetim Kuramından süzülen değişkenler bireysel, örgütsel, çevresel ve sosyal statü faktörleri olarak gruplandırılarak irdelenmiş ve bireysel değişkenler içerisinde yer alan yaş, toplam deneyim ve eğitim düzeyi, örgütsel değişkenler içerisinde yer alan girişimin kuruluş yaşı ve çevresel değişkenler içerisinde yer alan algılanan çevresel belirsizlik düzeyi değişkenlerinin girişimcilik yönelimi üzerinde istatistiksel açıdan anlamlı etkide bulunduğu ortaya çıkmıştır. Dış faktörler olarak ele alınan çevresel ve sosyal statü faktörleri, iç faktörler olarak değerlendirilen bireysel ve örgütsel faktörlerden daha fazla girişimcilik yönelimini etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
28

MENGÜ, Enver. "Sosyolojik Açıdan Sosyal Girişimcilik." Journal of Economy Culture and Society 61, no. 1 (June 30, 2020). http://dx.doi.org/10.26650/jecs2019-0057.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
29

ŞAHİN, Ceylan, and Abdüsselam Selami ÇİFTER. "Behavior changer product approaches in the context of social responsible design: A thematic review focus on literature." GRID - Architecture, Planning and Design Journal, July 22, 2022. http://dx.doi.org/10.37246/grid.1006449.

Full text
Abstract:
Sosyal sorumlu tasarım kavramının; sosyal açıdan yararlı, toplumsal amaçlara ulaşmayı ön plana çıkaran ve kolektif değerlerle yönlendirilen tasarımların geliştirmesiyle kendini gösterdiği görülmektedir. Yapılan çalışmada bu yaklaşımla gerçekleştirilen tasarımlar değerlendirilerek, insanları planlanan davranışa yönlendiren uygulamalar üzerinde bir literatür araştırması gerçekleştirilmiştir. Bu kapsamda son 15 yılda, “davranış”, “değiştirici”, “sosyal”, “sorumlu”, “ürün”, “tasarımı” anahtar kelimeleri taranarak bulunan tasarımlar incelenmiştir. Tematik analiz metoduyla, örnek açıklamalarında yer alan veriler kodlanarak sosyal sorumlu tasarımlar temalaştırılmıştır. Kodlamalar sonucu dört tema belirmiştir. Araştırmanın sonucunda davranış değiştirme amacı taşıyan sosyal sorumlu tasarımlarda, değiştirme eyleminin gerçekleştirmesini sağlayan örtük bilgiler açığa çıkarılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
30

Elpeze Ergeç, Nüket, Müge Kantar Davran, Nigar Yarpuz Bozdoğan, Burcu Avcıbay, Hatice Yazgan, and Olcay Karacan. "Regl Döneminin Sosyal, Kültürel ve Ekonomik Açıdan İncelenmesi." İstanbul Üniversitesi Kadın Araştırmaları Dergisi / Istanbul University Journal of Women’s Studies, October 13, 2023, 0. http://dx.doi.org/10.26650/iukad.2023.1293397.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
31

ÜNSAL, Serkan. "Merkezi Sınavların Velilere Yönelik Sosyal, Psikolojik ve Ekonomik Yansımaları." Cumhuriyet International Journal of Education, October 16, 2023. http://dx.doi.org/10.30703/cije.1311762.

Full text
Abstract:
Bu araştırmanın amacı merkezi sınavların velilere yönelik sosyal, psikolojik ve ekonomik yansımalarını veli görüşleri doğrultusunda incelemektir. Araştırmada nitel araştırma desenlerinden fenomoloji deseni (Olgu bilim) kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu ölçüt örnekleme yöntemiyle belirlenen öğrencisi Liselere Giriş Sınavı (LGS) veya Yükseköğretime Geçiş Sınavına (YGS) hazırlanan 14 veli oluşturmuştur. Veriler araştırmacı tarafından geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formuyla toplanmıştır. Verilerin analizinde içerik analizi kullanılmıştır. Araştırmanın sonuçlarına göre merkezi sınavlar velilere sosyal açıdan; sosyalleşmelerine katkı sağlama, sosyal hayatlarını kısıtlama, sosyal baskı oluşturma, şeklinde etkide bulunurken, psikolojik Açıdan yıpratma, heyecan oluşturma, gerginlik oluşturma, üzme, baskı oluşturma şeklinde etkide bulunmuştur. Araştırmada merkezi sınavların veli öğrenci arasındaki iletişimin sınav odaklı gerçekleşmesine, yorucu olmasına, sınırlı zamanda gerçekleşmesine, iletişimde çatışmaların ve kopmaların yaşanmasına neden olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca araştırmada merkezi sınavlara yönelik öğrencilere ek kaynak almak, öğrenciyi kursa göndermek ve özel ders aldırmak velileri ekonomik açıdan zorladığı sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmada merkezi sınavlarla ilgili alınacak kararların ve yapılacak planlamaların velilere yönelik olası etkilerinin de göz önünde bulundurulması gerektiği önerilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
32

ANLI, Gazanfer, and Mehmet Yavuz Furkan SOLAK. "İyimserlik Bağlamında Sosyal İlişkilere İlişkin Bir Derleme." Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, February 8, 2024, 35–53. http://dx.doi.org/10.18026/cbayarsos.1293288.

Full text
Abstract:
Bazı insanlar birçok bakımdan hayatta beklentilere sahip olup geleceğe bakışını güvenle inşa etmektedir. Bu bakış, iyimserliği işaret etmekle beraber, iyimserleri niteleyen inancı da tanımlamaktadır. Kötümserlerin inançları ise olumsuzluklarla dolu beklentileri barındırmaktadır. Alanyazındaki araştırmalara göre iyimserlik, sosyal ilişkiler bağlamında dikkate alınabilecek çeşitli hususlar açısından yararlı olabilmektedir. Ancak Türkiye'de sosyal ilişkiler bağlamında gerçekleştirilen iyimserlik araştırmalarının oldukça yetersiz olduğu görülmektedir. Bu makalenin amacı ise sosyal ilişkilerde yer alan iyimserlik araştırmalarını derlemektir. Alanyazında iyimserlik yapısının; romantik ilişkiler, ebeveynlik ve aile gibi çeşitli bağlamlarda araştırıldığı görülmektedir. Sonuçlar, iyimserlik kavramının sosyal destek, yalnızlık, diğer insanlar tarafından istendik, çekici olma veya sosyal kabul, ilişki kalitesi veya ilişkiden memnuniyet duyma, yakın ilişkilerin kurulması, zamansal açıdan ilişki sürekliliği, ilişkideki sorunların çözülmesine karşı yaklaşım tarzı ve sorunların çözülmesindeki başarıya dair algılar gibi pek çok açıdan önemli olduğunu işaret etmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
33

DEMİRKAYA, Seher. "TÜRK DİASPORASININ SOSYAL GÜVENLİĞİNE İLİŞKİN DÜZENLEMELER." Turkish Journal of Diaspora Studies, March 14, 2024. http://dx.doi.org/10.52241/tjds.2024.0072.

Full text
Abstract:
Türk vatandaşları, özellikle 1960’lı yıllar itibariyle farklı sebeplerle Türkiye dışında yaşamaya/bulunmaya başlamışlardır. Diaspora kavramı, kendi ülkeleri dışında farklı ülkelerde yaşamlarını devam ettiren kişileri ifade etmektedir. Bu nedenle yurt dışında çeşitli sebeplerle bulunan Türk vatandaşları dışında, vatandaşlık bağı bulunmayan kişilerin de varlığını kabul etmek gerekir. Bu açıdan Türk Diasporası kavramı, vatandaşlık bağının da ötesine geçen daha geniş bir kavramı ifade etmektedir. Türk vatandaşlarının sahip olduğu sosyal, ekonomik, siyasal ve hukuki hakların Türk Diasporası açısından da değerlendirilmesi gerekir. Bu temel haklardan biri de sosyal güvenlik haklarıdır. Sosyal güvenlik hakkının bulunulan veya hukuki açıdan bağlı olunan/bulunulan ülkede korunması ve devamlılığının sağlanması son derece önemlidir. Türk Sosyal Güvenlik Sistemi, Türk vatandaşlarına belli haklar ve güvenceler sağlamaktadır. Türk Diasporası açısından durum değerlendirildiğinde, mevcut hakların yalnızca vatandaşlık bağının devamlılığına odaklanması, sosyal güvenlik bakımından korunma düzeyinde bir eksikliğe dikkat çekmektedir. Çalışmada, yurt dışında bulunan Türk vatandaşlarına özgü sosyal güvenlik uygulamalarının Türk Diasporası açısından da değerlendirilmesine ilişkin bir durum tespiti yapılmaya çalışılmaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
34

BATUR, Behçet. "Peygamber Kavramının Din Sosyolojisi Açısından Tahlili." Din ve Bilim - Muş Alparslan Üniversitesi İslami İlimler Fakültesi Dergisi, December 3, 2022. http://dx.doi.org/10.47145/dinbil.1192032.

Full text
Abstract:
Modern din sosyolojisinde peygamber kavramına yönelik olarak, tarihi ve sosyolojik bir perspektiften, yeteri kadar inceleme yapıldığı pek söylenemez. Günümüzde peygamber kavramına dönük olarak yapılan araştırmaların büyük çoğunluğunun ilahiyat merkezli incelemeler olduğu görülmektedir. Peygamber kavramının teolojik boyutu olduğu kadar tarihi ve sosyolojik bir boyutunun olduğu da muhakkaktır. Tarihi açıdan büyük dinlerin doğuşunda ve gelişiminde bu figürlerin yeri yadsınamaz. Dolayısıyla peygamberlik konusunun sosyal bilimsel açıdan ele alınması bu bağlamda önem arz etmektedir. Tarihsel açıdan bir olgu olarak peygamberlik konusunun, özellikle Yahudilik, Hıristiyanlık, İslamiyet gibi büyük dinlerdeki önemi teslim edilmelidir. Peygamberlik olgusunun bu dinlerde ne anlam ifade ettiği, tarihte farklı bölge ve zamanlarda farklı peygamber figürlerinin ortaya çıkışı ve bunların toplumla kurdukları ilişkiler genelde dinlerin, özelde ise büyük dinlerin anlaşılabilmesi bakımından incelenmeye değer ve gereklidir. Peygamberlik konusunun tarihi ve sosyolojik açıdan incelenmesi, peygamber, tarih ve din ilişkisinin açığa kavuşturulmasıyla birlikte bunun modern din sosyolojisi alanına da önemli bir katkıda bulunacağı düşünülmektedir
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
35

Toprak, Mihrap, and Gonca Güzel Şahin. "Deneyimsel Pazarlama: Otel İşletmeleri Üzerine Bir Araştırma (Experiential Marketing: A Research on Hotel Businesses)." Journal of Business Research - Turk, March 28, 2024. http://dx.doi.org/10.20491/isarder.2024.1802.

Full text
Abstract:
Amaç -Rekabetin hızla yaşandığı günümüzde müşterilerin istek ve beklentilerinin değişmesi işletmeleri de farklı hizmet sunmaya yöneltmektedir. Böyle bir durumda işletmeler de rakiplerine karşı öne çıkabilmek için pazarlama faaliyetlerinde farklılaşma yolunu tercih etmişlerdir. Bu pazarlama faaliyetlerinden biri de deneyimsel pazarlamadır. Deneyimsel pazarlamanın önemini anlayan turizm işletmeleri de eşsiz benzersiz deneyim sunmaya yönelik pazarlama faaliyetleri için çabalamaktadır. Bu nedenle Ankara’da bulunan 4ve 5 yıldızlı otel işlemelerinde müşterilere sunulan deneyim boyutlarını belirlemek, deneyim boyutlarının müşteri memnuniyeti ve müşteri sadakati üzerindeki etkisini araştırmak amaçlanmıştır.Yöntem –Bu araştırmanın evrenini Ankara’da yer alan 4 ve 5 yıldızlı otel işletmelerinde konaklayan yerli ve yabancı müşteriler oluşturmaktadır. Araştırmada 56 otel işletmesinin misafirlerine çıkış esnasında anket yapılmıştır. Araştırmada elde edilen verileri değerlendirmek için BM SPSS 28 ve R programı (R Core Team, 2023) kullanılmıştır. Araştırmanın analizinde Mann-Whitney U, Shapiro-Wilk, Kruskal-Wallis H, Dunn testleri ve yol analizi tekniklerinden faydalanılmıştır.Bulgular –Araştırma sonucunda, müşteri deneyim boyutlarından estetik, eğlence, ergonomiklik, sosyal etkileşim, sosyal tatmin ve eğitim boyutlarının müşteri memnuniyeti üzerinde istatistiksel açıdan anlamlı bir etkiye sahip olduğu belirlenmiştir. Yine müşteri deneyimi boyutlarından estetik, ergonomiklik, alturistik, sosyal etkileşim, sosyal tatmin ve eğitim boyutlarının müşteri sadakati üzerinde istatistiksel açıdan anlamlı bir etkiye sahip olduğu ortaya çıkarılmıştır. Tartışma –İşletmeler müşteri sadakati kazanmak için müşteri beklentilerine odaklanmalı ve müşteri memnuniyetini sağlamayı hedeflemelidir. İstatistiksel açıdan anlamlı bulunan estetik, eğlence, ergonomiklik, sosyal etki, sosyal tatmin ve eğitim boyutlarının yol katsayıları pozitif olduğu için; bireylerin estetik, eğlence, ergonomiklik, sosyal etki, sosyal tatmin ve eğitim düzeyleri puanları arttıkça müşteri memnuniyet düzeyinin de artacağı öngörülmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
36

ÖKSÜZ, Mehtap, and Murat AYDIN. "Türkiye’de Sosyal Harcamaların Makroekonomik Etkileri: 1990 Sonrası Kriz Dönemleri Özelinde Bir Analiz." International Journal of Social Inquiry, April 13, 2023. http://dx.doi.org/10.37093/ijsi.1187005.

Full text
Abstract:
Ekonomik kriz yılları; makroekonomik göstergelerin bozulduğu, ekonomik ve sosyal sorunların yaşandığı, mali açıdan tehlikeli ve sosyal açıdan yıkıcı bir dönemi ifade etmektedir. Bu dönemde her zaman olmasa da çoğunlukla hükûmetler sadece makroekonomik göstergelere odaklanmakta, krizin ortaya çıkardığı sosyal sorunları ötelemektedir. Oysa kriz dönemlerinden en çok etkilenen, onun en ağır yükünü çeken bizzat toplumunun en zayıf kesimi olmaktadır. Çünkü kriz döneminde bu kesimin işsiz kalması, enflasyona ayak uydurması ve gelir dağılımının daha da bozulduğu bir ortamda yaşaması gerekmektedir. Tüm bu bozulma ve sosyal olumsuzlukların giderilmesinde hükûmetlerin kullanabileceği mali araç ise sosyal harcamalardır. Yoksullaşan, gelir kaybına uğrayan veya sosyal yardıma muhtaç hale gelen bu insanlara, insanca yaşaması için sosyal harcamalar yapılması gerekmektedir. Sosyal harcamaların ise tekrar makroekonomik göstergelere etki ederek ekonomiyi etkilemesi söz konusudur. Bu nedenle bu çalışmada, ekonomik kriz dönemlerinde sosyal harcamaların Gayri Safi Yurtiçi Hâsıla, enflasyon ve işsizlik üzerindeki etkileri araştırılmıştır. Araştırmada “Kesirli Frekanslı Fourier Otoregresif Gecikmesi Dağıtılmış Eşbütünleşme Testi” kullanılmış, veri seti olarak 1983-2021 yıllarına ait sosyal harcama, ekonomik büyüme, işsizlik ve enflasyon verileri ele alınmıştır. Çalışmanın sonucunda kriz dönemlerinde sosyal harcamaların ekonomik büyüme ve işsizliği istatistiki olarak anlamlı ve pozitif etkilediği, enflasyonu ise istatistiki olarak anlamlı ve negatif etkilediği sonucuna ulaşılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
37

BAŞARAN, İsmail, and Ahmet UÇAR. "Social Policy Practices of Municipalities within the Context of Social State: The Case of Manisa Metropolitan Municipality." Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, July 28, 2022, 321–41. http://dx.doi.org/10.18026/cbayarsos.1136321.

Full text
Abstract:
Yürütme açısından ve mali açıdan özerkliğe sahip olan belediyeler, öncelikle belirli belediye sınırları içinde yaşayan sakinlerin ve toplulukların ihtiyaçlarını karşılamak için kurulmuş kamu hukukuna tabi kurumlardır. Belediyelerin karar organları seçim yoluyla oluşturulur. Sosyal politikaları yerel düzeyde başarıyla yürüten belediyeler literatürde genellikle "sosyal belediyecilik" kavramıyla araştırılmaktadır. Sosyal belediyecilik odaklı belediyeler, toplulukların barınma, eğitim, sağlık, yoksulluk, işsizlik ve çevre ile ilgili sorunlarını yönetmek ve ortadan kaldırmak için çeşitli sosyal hizmetler ve programlar sunmaktadır. Sosyal belediyeciliği uygulamaya alan belediye idareleri kadınlar, çocuklar, gençler, yaşlılar ve engellilerden oluşan dezavantajlı guruplara özellikle daha fazla önem vermektedirler. Türkiye'de son zamanlarda sosyal belediyecilik alanında önemli gelişmeler gözlenebilmektedir. Dolayısıyla bu çalışmanın temel amaçlarından biri sosyal belediyeciliği bir kavram olarak sunmak ve bu konuda en iyi uygulamaları sergilemektir. Çalışma daha sonra Manisa Büyükşehir Belediyesi'nin sosyal belediyecilik çerçevesinde değerlendirilebilecek hizmetlerini ortaya koymaya ve analiz etmeye geçecektir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
38

Özalp, Ahmet. "Anlamın Görüntüsü: Sosyal Bağlamda Sembolik Etkileşimci Yaklaşım ve Din." Elektronik Sosyal Bilimler Dergisi, March 27, 2024. http://dx.doi.org/10.17755/esosder.1417914.

Full text
Abstract:
Sembolik etkileşimci yaklaşım insanlar arası etkileşimlerden doğan anlam ve eylem dünyasını araştırma konusu yapmaktadır. Bu açıdan sembolik etkileşim, insanların karşılıklı eylemleriyle şekillenen dünyada karşılaştıkları olayları yorumlama veya durumu tanımlama süreci şeklinde tanımlanmaktadır. Din, insanlar arasındaki ilişkilerde çok sayıda anlam üretilen ve yorumlama yapılan konuların başında gelmektedir. Araştırmanın odak noktası, bireylerin sosyal etkileşim sürecinde karşılıklı ürettikleri ve sürekli yeniden inşa ettikleri sembolik anlamları inceleyen sembolik etkileşimci yaklaşım ile din olgusu arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu bağlamda, önce yaklaşımın tarihsel gelişim sürecine odaklanılacak, daha sonra yaklaşımın fikri kurucuları kabul edilen George Herbert Mead, Charles Cooley ve William I. Thomas’ın yaklaşıma katkıları tartışılacaktır. Sembolik etkileşimciliği sosyolojik açıdan kuramsal temellere oturtan Herbert Blumer’in yaklaşım üzerindeki etkileri değerlendirilip, yaklaşımın sosyolojik açıdan din ile ilişkisi kimlik, sembol, anlam, ortak eylem ve üç önerme bağlamları açısından analiz edilecektir. Çalışmada, din olgusunun sembolik anlamlar üretme, kimlik ve ortak eylem üzerindeki etkisiyle sınırlanmasının temel nedeni sembolik etkileşimcilik yaklaşımda üzerinden en çok tartışılan konular olmasıdır. Bu bağlamda çalışmanın temel amacı, literatüre katkı sağlamaya ek olarak din ve sembolik etkileşimci yaklaşım arasındaki ilişkinin anlaşılmasına yönelik yeni bir bakış açısı getirmektir. Araştırmanın sonuçlarına göre; din, sosyal etkileşim süreçlerinde yer alan insanlar arası ilişkilerden türetilen yeni anlamlarla kimlik oluşturmada önemli rol oynamaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
39

KAYA, Büşra, and Çağrı Gümüş GÜMÜŞ. "Medyum Mağduru Hayvanlar İlgili Sosyal Medya Postlarının Göstergebilimsel Açıdan İncelenmesi." Korkut Ata Türkiyat Araştırmaları Dergisi, March 7, 2022. http://dx.doi.org/10.51531/korkutataturkiyat.1063689.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
40

ÖZCAN, Zeynep. "Psiko-Sosyal Açıdan İnönü Dönemi Dinî Hayatla İlgili Bazı Değerlendirmeler." Journal of History Culture and Art Research 3, no. 2 (November 3, 2014). http://dx.doi.org/10.7596/taksad.v3i2.332.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
41

OGUZTURK, Bekir Sami, and Recep KOÇ. "Türkiye’nin 100. Yılında Sosyal Sermaye ve İnovasyonun Bölgesel Açıdan Durumu Üzerine Mekânsal Ekonometrik Bir Analiz." Süleyman Demirel Üniversitesi Vizyoner Dergisi, September 26, 2023, 1–25. http://dx.doi.org/10.21076/vizyoner.1294896.

Full text
Abstract:
Çalışmanın amacı, sosyal sermaye ve inovasyonun bölgesel kalkınmada nasıl bir etkisinin olduğunu araştırmaktır. Bu doğrultuda mekânsal bir model geliştirilmiştir. Bu model hem yatay kesit hem de zaman serisi içerdiğinden dolayı: sosyal sermaye ve inovasyonun bölgesel kalkınma göstergesi olarak kişi başı gayri safi milli hasılayı mekânsal olarak etkilediği varsayılmış ve bu doğrultuda mekânsal panel veri analizi yapılmıştır. Çalışmanın verileri 2007-2021 yılları arasında TR42 Doğu Marmara Kalkınma Bölgesine (MARKA) bağlı illerin sosyal sermaye endeksi, inovasyon endeksi ve kişi başı gayri safi milli hâsıla verilerinden elde edilmiştir. Sosyal sermaye ve inovasyon kavramlarının nicel özellik kazanması için öncelikle bunların alt belirleyicileri tespit edilmiştir. Bunların, çalışılan bölge için ulaşılabilen belirleyicileri ile sosyal sermaye ve inovasyon endeksleri ilgili yıllar içerisinde elde edilmiştir. Çalışma sonucunda hem bölge genelinde hem de iller arasında mekânsal bağımlık tespit edilmiştir. Ayrıca mekânsal etki modele eklenince modelin Sabit Etkili Mekânsal Hata Panel Veri Analizi (SEM) ile analizin yapılması kabul edilmiştir. Sonuç olarak inovasyonun kişi başı geliri etkilemesi anlamlı bulunmazken sosyal sermayenin kişi başı geliri etkilemesi anlamlı bulunmuştur. Sosyal sermayedeki bir birimlik artışın, kişi başı gayri safi milli hasılayı 2.530 dolar olarak azalttığı tespit edilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
42

ÖDEMİŞ, Mehmet, and Yasin ÇELER. "Sosyal Projelere Katılımın Empatik Gelişime Etkisi." İlahiyat Akademi, June 29, 2022. http://dx.doi.org/10.52886/ilak.1118466.

Full text
Abstract:
İnsanın kendi ve öteki arasındaki ilişkisinin mahiyetini güçlü olanın hayatta kaldığı doğal seleksiyon kuralı mı belirlemektedir yoksa erdemler ve ahlaki değerler mi? Ahlak ve irade eğitimi, bu sorunun yanıtında kritik önem taşıdığı gibi benlik gelişiminin sağlıklı ilerlemesine de yardımcı olmaktadır. Öte yandan eğitimin çıktılarının sadece kendini önemseyen egosantrik bireylerden oluşması, toplum ve insanlık adına endişeye sebebiyet verir. Empati eğitimi ise insanın çok yönlü düşünmesini ve farklı bakış açılar geliştirmesini sağlayan bir fayda sağlar. Bu bağlamda genelde modern hayatın dayattığı sosyopsikolojik durumlar, özelde ise salgın dönemi şartlarının bireyselleşmeyi artırıcı etkisi, empati eğitimini yeniden düşünmeyi gerekli kılmaktadır. Bu amaçla bir proje okulu olan İzmir Atatürk Lisesi’nde Best Buddies programına katılan öğrencilerle ilgili bir ölçek çalışması yapılmış ve sonuçlar, bu makalede analiz edilerek değerlendirilmiştir. Gönüllü öğrencilere özel gereksinimli bireylerle empati kurmalarını sağlayacak çeşitli eğitimler verilmiş ve farkındalıklarının gelişmesine yardımcı olacak etkinlikler düzenlenmiştir. Çalışma grubu, programa gönüllü olarak katılan ve katılmayan toplam iki yüz öğrenciden oluşmaktadır. Bunlar, farklı cinsiyet ve sınıflara ait öğrencilerdir. Bulgular, empati eğitiminde uygulamalı eğitimin (yaparak/yaşayarak öğrenme modelinin) daha olumlu sonuçlar verdiğini göstermiştir. Özellikle bireylerin empatik kapasitelerini artırıcı nitelikteki eğitimlerin, emosyonel yanıt ve sosyal yeti düzeylerinde istatistiksel açıdan kayda değer farklılar yarattığı tespit edilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
43

Gülmez, Bilge. "SOSYAL YAPILANDIRMACI YAKLAŞIM AÇISINDAN ALMANCA DERS KİTAPLARINDA BİR KÜLTÜRLERARASI UNSUR OLARAK TOPLUMSAL CİNSİYET." Erzincan Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, June 7, 2024. http://dx.doi.org/10.46790/erzisosbil.1483887.

Full text
Abstract:
Yabancı dil öğretimi günümüzde teknoloji ve sosyal medya alanında ilerlemeyle birlikte sınıf dışına taşınmış olmakla beraber sınıf içerisinde ders materyalleri olarak ana kaynak ders kitapları yerini korumaktadır. Özellikle Türkiye’de yabancı dil eğitimi halen daha yüz yüze, öğrenci odaklı öğretmen eşliğinde gerçekleşmeye devam etmektedir. İster sınıf içi ister sınıf dışı olsun yabancı dil ders materyali olmaksızın öğrenilememektedir. Bu açıdan ders kitapları bilhassa anadil dışında bir yabancı dil için kaçınılmazdır. Bu çalışmamızda Almancanın yabancı dil olarak öğretilmesinde kullanılan ders kitaplarının genel olarak sosyal yapılandırmada kullanıldığını iddia etmekte ve özel olarak ise toplumsal cinsiyet kavramının bu ders kitaplarında işlendiğini saylamaktayız. Bu açıdan örnek olarak liselerde okutulan Almanca A1 seviyesinde ders kitaplarını ele aldıktan sonra toplumsal cinsiyet konusuna nasıl yaklaştıklarını ele alacağız. Sosyal yapılandırmacılık teorisinden yola çıkarak incelediğimiz Almanca ders kitaplarında toplumsal cinsiyet kavramının ve içeriğinin kültürel olarak ve dil yoluyla yapılandırıldığını iddia etmekteyiz.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
44

Kaptan, Merve Nur. "Hermeneutik Açıdan Mevlevî Âyinleri." Tasavvur / Tekirdağ İlahiyat Dergisi, May 31, 2024. http://dx.doi.org/10.47424/tasavvur.1453347.

Full text
Abstract:
Sosyal bilimlerde iki temel paradigmadan söz edilmektedir. Bunlardan ilki açıklamaya yönelik düşüncede temellenen pozitivizm; diğeri ise poziti-vizme alternatif olarak ortaya çıkan anlayıcı/yorumlayıcı paradigmadır. Sosyo-kültürel manada birçok alanda kendine yer bulan bir anlam kuramı olarak hermeneutik yaklaşım anlamaya/yorumlamaya dayalı paradigmalar arasında yer almaktadır. Hermeneutik yaklaşım görünenin aksine görünmeyeni kavrayabilme noktasında karşımıza çıkmaktadır. Bu minvalde sosyo-kültürel açıdan Türk kültürünün bir parçası olarak Mevlevi ayinlerini hermeneutik bağlamda ele almak ayinlerin anlam dünyasını ortaya çıkarmak açısından önem arz etmektedir. Mevlevilik tarikatı tasavvuf düşüncesinde vahdet-i vücud esasına ve aynı zamanda ezoterik bir inanç sistemine dayanmaktadır. Bu manada bahsi geçen inanç sistemini yansıtan Mevlevilik ve Mevlevi ayinleri görünenin ötesinde anlamlar içermektedir. Özellikle musiki, ayinlerde ana unsur olarak öne çıkarak, doğrudan töreni yönlendirebilen bir niteliğe sahiptir. Bu doğrultuda ritüel esnasındaki icralar musiki ile başlamakta ve musiki ile yönetilerek ritüelin sürekliliği sağlanmaktadır. Dolayısıyla Mevlevilikte musiki vecde eşlik eden bir araç misyonu görmektedir. Mevlevi semaında yapılan her hareket, her uygulama ve merasimin ayrılmaz bir parçası olan Mevlevi ayinlerinin her aşaması, her olgusu ve her edimi içinde metaforik anlamlar barındırmaktadır. Bu çerçevede hermeneutik paradigmasının teolojik boyutu ile sınırlı olan araştırmada Mevlevi ayinlerinin manevi anlamları literatür çalışmasıyla tespit edilmiş, konu ile alakalı belgeler incelenmiş, elde edilen verilerin betimsel analizi yapılmış ve bulgular ortaya konulmuştur.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
45

BİLİK, Mehmet Baki. "Depremler Açısından Van Kent Merkezinin Sosyal ve Ekonomik Zarargörebilirliği." Resilience, December 21, 2022. http://dx.doi.org/10.32569/resilience.1195145.

Full text
Abstract:
Van kent merkezini oluşturan Tuşba, İpekyolu ve Edremit ilçelerinin deprem tehlikelerine karşı sosyal ve ekonomik zarargörebilirliğini ele alan bu araştırma, yerel ve ulusal kaynaklardan elde edilmiş verilere dayanmaktadır. Geçmişte birçok depreme maruz kalmış ve bu depremlerde büyük kayıplar vermiş Van ilinin gelecekte de benzer yıkıcı depremlere maruz kalacağını gösteren birçok araştırma bulunmaktadır. Sismik aktivitenin yoğun olduğu bir yerleşkeye kurulmuş olan kentin olası depremlere karşı her an hazır olması gerekmektedir. Araştırma kapsamında kentin zarargörebilirliğini etkileyen değişkenler uzman görüşleri etrafında belirlenmiştir. Bu değişkenlerle ilgili veriler yerel ve ulusal kaynaklardan elde edilmiştir. Ardından söz konusu veriler sayısallaştırılarak CBS/GIS programına aktarılmış ve kent merkezinin zarargörebilirlik harita ve tabloları oluşturulmuştur. Kent merkezini oluşturan 37 mahallede ikamet eden nüfusun sosyal ve ekonomik özelliklerini ortaya koyan araştırma geliştirdiği ölçek üzerinden kentin zarargörebilir yönlerini ortaya koymaktadır. Benzer araştırmalardan farklı olarak zarargörebilir unsurların kent coğrafyasına dağılımını gösteren araştırma, kent merkezinin hangi açıdan ne düzeyde zarargörebilir olduğunu açıklamaktadır. Yapılan tespitler kentin düşük eğitim özellikleri, hassas nüfus grupları ve yoksul kesimleri itibariyle zarargörebilir olduğunu göstermektedir. Özellikle okuryazar olmayan nüfus grupları, afetlerden sakınım konusunda farkındalık düzeyini olumsuz etkilemektedir. Benzer şekilde kalabalık hane nüfusu ile işsiz ve niteliksiz kadınların yoğunluğu kentin zarargörebilirliğini arttırmaktadır. Güvencesiz yaşlı nüfus ile yoğun çocuk nüfusu kenti sosyal kırılganlığını arttırmaktadır. Öte taraftan kentin ekonomik özellikleriyle de kırılgan olduğu gözlenmiştir. Nüfusun %26 (123.087) ’sı çeşitli biçimlerde vakıflardan yardım almaktadırlar. Yine vakıf verilerinden hareketle 44.360 hane ekonomik açıdan çok zayıf, zayıf veya normal kategoride olduğu gözlenmiştir. Gelir özellikleri açısından Türkiye’yi gerilerden takip eden Van Kentinde özellikle 8.273 çok zayıf veya zayıf hane mevcut halleriyle afet olmadan afet koşullarını yaşamaktadırlar. Nihayetinde birçok farklı gösterge üzerinden yapılan analizlerde Van kent merkezinin sosyal ve ekonomik açıdan kırılgan olduğu tespit edilmiştir. Kent merkezinin sosyal ve ekonomik zarargörebilirliği merkez mahallelerden çevre mahallelere doğru gittikçe artmaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
46

KALÇIK, Tuba. "Ayasofya Cami’sinin İbadete Açılmasının İç Politikaya Yansıması: Parti Liderlerinin Sosyal Medya Paylaşımları." Mevzu – Sosyal Bilimler Dergisi, March 7, 2023. http://dx.doi.org/10.56720/mevzu.1230171.

Full text
Abstract:
Teknolojinin getirdiği yenilikler hayatın birçok alanında olduğu gibi si-yasal alanı da yakından etkileyip, dönüştürmüştür. Eskiden hedef kitlesi ile basın-yayın organları üzerinden iletişime geçen siyasal aktörler, bugün akıllı telefon aracılığıyla bile kısa bir sürede yoğun bir kitleye ulaşma şansına sahiptirler. Sosyal medya bu açıdan siyasal iletişim alanında önemli bir dönüşüme katkı sağlamıştır. Sosyal medya, seçmenlerle iletişime geçmede ve kamuoyu oluşturmadaki gücünü gören siyasal aktörlerin vazgeçilmezi haline gelmiştir. Çalışma, Ayasofya Camisi’nin ibadete açılmasını, muhafazakâr-sağ kesimin en büyük temsilcisi konumunda olan Adalet ve Kalkınma Partisi ile seküler-Batıcılık geleneğinin en büyük temsilcisi konumunda olan Cumhuriyet Halk Partisi’nin liderlerinin sosyal medya paylaşımlarına nasıl yansıdığını incelemeyi amaçlamaktadır. Bu bağlamda, ilk olarak günümüzde önemli bir siyasal iletişim platformu olan sosyal medyanın nasıl kullanıldığı ve sembolik açıdan Ayasofya’nın önemi ele alındıktan sonra 24 Temmuz 2020’de Ayasofya Camisi’nin ibadete açılmasının Türk siyasetine yansıması, Türkiye’nin siyaset alanında oy oranı açısından da iki büyük partisi konumunda olan AK Parti ve CHP’nin liderlerinin sosyal medya paylaşımları söylem analizi üzerinden incelenmiştir. Elde edilen bulgulara göre, Ayasofya Camisi’nin ibadete açıl-masını, muhafazakâr-sağ kesimin en büyük temsilcisi konumunda olan AK Parti ile seküler-Batıcılık geleneğinin en büyük temsilcisi konumunda olan CHP liderlerinin siyasetteki konumlanışlarındaki farklılıkların sosyal medya-daki paylaşımlarına da yansıdığı görülmüştür.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
47

Söz, Fatma Nur, Esra Karabulut, and Gözdegül Başer. "Covid-19 un Turizm Fakültesi Öğrencilerinin Akademik ve Psiko-Sosyal Durumu Üzerindeki Etkisi (Impacts of Covıd-19 On the Academic and Psycho-Soci al Status of Tourism Faculty Students)." Turk Turizm Arastirmalari Dergisi, December 19, 2022. http://dx.doi.org/10.26677/tr1010.2022.1138.

Full text
Abstract:
Bu araştırmanın amacı, Covid-19 pandemisinin Turizm Fakültesi öğrencilerinin akademik ve psiko-sosyal durumları üzerindeki etkisini değerlendirmektir. COVID-19 pandemisinin etkileri üniversite öğrencileri üzerinde farklı açılardan pek çok araştırmada ele alınmıştır. Bununla birlikte, lisans düzeyindeki turizm öğrencilerine yönelik az sayıda araştırma bulunmaktadır. Turizm sektörünün Covid-19 pandemisinde en fazla etkilenen sektörler arasında yer alması, pandemiden ötürü bir süre stajların ertelenmesi, sektörel belirsizlik gibi konular turizm öğrencilerini oldukça etkilemiştir. Bu araştırma ile Covid-19 pandemisinin turizm lisans öğrencilerinin akademik ve psiko-sosyal durumları üzerindeki etkilerinin incelenerek belirli çıkarımların yapılabilmesi ile olası krizlere yönelik önerilerde geliştirilmiştir. Araştırma kapsamında 153 adet turizm fakültesi öğrencisine, yüz yüze anket uygulaması yapılmıştır. Verilerin analizi SPSS 22.0 ile yapılmış olup, t testi ve ANOVA testleri uygulanmıştır. Akademik açıdan değişimlere uyum sağlandığı, psiko-sosyal açıdan ele alınan boyutlara bakıldığında, yaşam kalitesinin istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermiş (p<0.05), psikolojik dayanıklılık boyutunun ise istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık göstermemiş olduğu belirlenmiştir (p>0.05). Turizm Fakültesi öğrencilerinin akademik ve psiko-sosyal durumlarını pandemi sürecinde iyi yönettikleri ve genel olarak süreci olumlu deneyimledikleri gözlenmektedir. Bu araştırma, 2209-A Üniversite Öğrencileri Araştırma Projeleri Desteği kapsamında TÜBİTAK tarafından desteklenmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
48

YILMAZ, Aysun Ezgi. "TOPLUMUN SOKAKTAKİ AYNASI: DUVAR YAZILARINDA MİZAHIN KULLANIMI." Motif Akademi Halk Bilimi Dergisi, February 24, 2023. http://dx.doi.org/10.12981/mahder.1184622.

Full text
Abstract:
Sosyal hayatta yer alan birçok etmen, bireylerin kendilerini doğrudan ifade etmesinin önünde engel teşkil etmektedir. İnsanlığın bu engeller karşısında direniş yöntemlerinden biri ise mizahtır. Doğrudan ifade edilemeyen hususlar, mizah aracılığıyla dile getirilirken toplumun sosyal, siyasal, ekonomik, kültürel vb. dinamikleri de ayrıntılı olarak açığa çıkmaktadır. Türk kültüründe Keloğlan, Nasreddin Hoca, Karagöz halk mizahının geleneksel temsilcileri olarak kabul edilirken günümüzde küresel bir köy haline gelen dünyada, iletişim kanallarının gelişmesi ve genişlemesi ile mizahın icra biçimlerinin çeşitlendiği görülmektedir. Bir yandan hâlâ geleneksel olarak devam ettirilen mizah, diğer yandan sosyal medya vb. platformlarda sürdürülmektedir. Bu bağlamda mizahın görüldüğü bir başka alan ise kamusal alanlar içerisinde değerlendirilen sokak duvarlarıdır. Gerek bireysel gerekse toplumsal konularla ilgili duygu ve düşüncelerin paylaşıldığı duvar yazılarında dilsel açıdan farklı kullanımların varlığı dikkat çekmektedir. Çalışma kapsamında mizahi bir dil kullanıldığı düşünülen duvar yazıları ele alınmıştır. Yakın dönem duvar yazıları üzerine yapılan bu incelemede; insanlık tarihinin başlangıcından bu yana varlığını sürdüren duvar yazılarının günümüz kent kültürü içerisinde nasıl bir iletişim kanalı olduğu gösterilmiş Türk toplumunda son on yılda (2011-2021) yaşanan sosyal, siyasal, kültürel değişimlerin mizaha nasıl yansıdığı ve bu değişimlerin mizahı nasıl şekillendirdiği değerlendirilmiştir
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
49

Sakallı-Uğurlu, Nuray, and Beril Türkoğlu. ""Erkek” Olmak ya da Olmamak: Sosyal Psikolojik Açıdan Erkeksilik/Erkeklik Çalışmaları." Türk Psikoloji Yazıları 22, no. 44 (October 18, 2019). http://dx.doi.org/10.31828/tpy1301996120190516m000014.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
50

Geçimli, Meryem, and B. Burak Kaptan. "İçmimarlık ve Sürdürülebilirlik İlişkisi: Ekolojik, Ekonomik ve Sosyal/Kültürel Açıdan İnceleme." Afyon Kocatepe Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, March 20, 2019, 191–201. http://dx.doi.org/10.32709/akusosbil.427062.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!

To the bibliography