To see the other types of publications on this topic, follow the link: Şubat.

Journal articles on the topic 'Şubat'

Create a spot-on reference in APA, MLA, Chicago, Harvard, and other styles

Select a source type:

Consult the top 50 journal articles for your research on the topic 'Şubat.'

Next to every source in the list of references, there is an 'Add to bibliography' button. Press on it, and we will generate automatically the bibliographic reference to the chosen work in the citation style you need: APA, MLA, Harvard, Chicago, Vancouver, etc.

You can also download the full text of the academic publication as pdf and read online its abstract whenever available in the metadata.

Browse journal articles on a wide variety of disciplines and organise your bibliography correctly.

1

ÖZKAN, Nasıf, and Emin ZEYTİNOĞLU. "Borsa İstanbul Pay Endekslerinde Diğer Ocak, Şubat ve Ağustos Ayları Etkisi." Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 22, no. 4 (2022): 1047–62. http://dx.doi.org/10.18037/ausbd.1225875.

Full text
Abstract:
Bu çalışma, altı Borsa İstanbul Pay Endeksinde diğer Ocak, Şubat ve Ağustos ayı etkisinin varlığını araştırmaktadır. Bu kapsamda Ocak, Şubat ve Ağustos aylarında oluşan endeks getirilerinin, gelecek 11 aylık elde tutma dönemi getirilerini tahmin edip edemediği analiz edilmektedir. Analiz için endekslerin Ocak 1991 ile Ocak 2022 tarihleri arasındaki aylık fazla getiri verileri kullanılmaktadır. Elde edilen bulgulara göre, Borsa İstanbul Pay Endekslerinde diğer Ocak ve Ağustos ayı etkileri yoktur. Ancak diğer Şubat ayı etkisinin varlığına dair kanıtlar gösterilmektedir. Buna göre, ilgili endeksin Şubat ayı fazla getirisi ile Şubat ayından sonra oluşan 11 aylık elde tutma dönemi getirisi aynı yönde hareket etmektedir. Ayrıca endekslerin Şubat ayından sonraki 11 aylık elde tutma dönemi getirileri BIST 100 Endeksinin Şubat ayı fazla getirileriyle de açıklanabilmektedir. Bu bağlamda, yatırımcılar ve portföy yöneticileri piyasa öngörülerini ve yatırım stratejilerini oluşturmak için pozitif veya negatif Şubat ayı fazla getirilerini kullanabilir ve piyasada fazla getiriler elde edebilir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
2

Işık, Muhittin. "15 Temmuz Darbe Girişimi ve 28 Şubat Postmodern Darbesinin Karşılaştırmalı Bir Değerlendirmesi." Akademik Araştırmalar ve Çalışmalar Dergisi (AKAD) 16, no. 31 (2024): 589–601. http://dx.doi.org/10.20990/kilisiibfakademik.1507936.

Full text
Abstract:
Amaç: Bu araştırmanın amacı, 15 Temmuz Darbe Girişimi ve 28 Şubat Postmodern Darbesinin farklı boyutlarıyla karşılaştırmalı bir değerlendirmesini yapmaktır. Tasarım/Yöntem: Araştırma tek bir yöntemle sınırlandırılmamıştır. Bu bağlamda kavram ve olaylar serisinin net bir şekilde anlaşılması için araştırmada arşiv araştırması tekniği, tarihsel ve betimsel araştırma yöntemlerinden yararlanılmıştır. Bu teknik ve yöntemler aracılığıyla 15 Temmuz Darbe Girişimi ve 28 Şubat Postmodern Darbesi’si farklı boyutlarıyla karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Analizler sonucunda; aktörler, ekonomik etkiler, kamuoyundaki yansımalar çerçevesinde ele alındığında 15 Temmuz Darbe Girişimi ve 28 Şubat Postmodern Darbesi’nin ortak yönleri olmakla beraber farklı özelliklerinin olduğu sonucuna ulaşılmıştır. Bu çerçevede her iki gelişme de Türkiye’de demokrasinin gelişmesine engel teşkil etmiş, Türkiye ekonomisini derinden etkilemiştir. Ancak ordu ve medyanın başat aktör olduğu 28 Şubat Postmodern Darbesi farklı kesimleden destek almış olmasına rağmen, 15 Temmuz Darbe Girişimi’nin Fethullahçı Terör Örgütü dışında herhangi bir aktörün açık desteğini almadığı ileri sürülebilir. Sınırlılıklar: Örneklemin sadece 15 Temmuz Darbe Girişimi ve 28 Şubat Postmodern Darbesi’nden oluşması ve söz konusu iki gelişmenin ana hatlarıyla karşılaştırmalı bir değerlendirmesinin yapılması araştırmanın sınırlılıklarıdır. Özgünlük/Değer: Darbe alanında yoğun olarak çalışılmasına karşın 15 Temmuz Darbe Girişimi’nin 28 Şubat Postmodern Darbesi ile karşılaştırmalı değerlendirmesi kapsamında sınırlı sayıda incelemelerin olduğu saptanmıştır. 15 Temmuz ve 28 Şubat özelinde darbelerin aktörleri, motivasyonları, ekonomik etkileri ve kamuoyundaki yansımaları incelenerek darbe literatürüne katkı sağlayabilecek sonuçlara ulaşması araştırmanın özgün değerini oluşturmaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
3

Özsoy, Emre. "1917 Şubat Devrimi ve İdil-Ural Tatarları: Kökler ve Devrimin Anlamı (Şubat-Mayıs 1917)." Marmara Türkiyat Araştırmaları Dergisi 12, no. 1 (2025): 353–86. https://doi.org/10.16985/mtad.1604742.

Full text
Abstract:
Şubat Devrimi, beklenmedik zamanlamasına karşın uzun yıllardır biriken toplumsal ve siyasi kaynamanın bir sonucu olarak Bolşevik Devrimi’ne giden yolun en önemli aşamasıdır. Çarlık idaresinin otokratik mirasını yıkan bu gelişme sadece Rus toplumunun değil, gayri Rus halkların da siyasi ve ideolojik olarak yeniden yapılanmasının, Rusya çatısı altında yeni bir kimlik yaratma kaygısının da adıdır. Bu kapsamda, Müslüman bakiyeler içerisinde, devrim döneminin en hareketli coğrafyasını oluşturan İdil-Ural bölgesi, sahip olduğu matbuat araçları ve aydın kadrosuyla otuz milyona yakın Rusya Müslümanını yöneten bir konumda yer almıştır. Kazan Tatarlarının liderliğinde ilerleyen bu süreç, devrimden kaynaklı etkenler yanında Müslümanların dinî ve millî kimlikleriyle birleşerek şekillenmiştir. Bu çalışma, İdil-Ural Tatarlarının Şubat Devrimi’nden, mayıs ayında Moskova’da düzenlenen Bütün Rusya Müslümanlarının Birinci Kongresi’ne kadar geçen iki ay içerisindeki faaliyetlerini ele almaktadır. Çalışmada İdil-Ural Tatarlarının Şubat Devrimi’ni nasıl karşıladığı sorunsalının; bölgedeki devrimci anlayışın ilk örnekleri, ideolojik yaklaşımlar ve aydınların faaliyetleri üzerinden incelenmesi amaçlanmaktadır. Çalışmanın kaynaklarını Vakit, Yuldız, Koyaş, Tormış gibi dönemin önde gelen süreli yayınları oluşturmaktadır. İdil-Ural bölgesinde devrim sürecini yöneten kadronun söz konusu yayınlarda çıkan yazıları incelenmiş, resmî haberler ve yerel halkın tutumu ile birlikte değerlendirmeye tabi tutulmuştur. Bu açıdan çalışma; Şubat Devrimi’nin İdil-Ural’da karşılanışını, aydınlar ve toplum üzerindeki etkisini ilk kez süreli yayınlar temelinde incelemesiyle ön plana çıkmaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
4

İnce, Devrim. "28 Şubat Haberciliği: Bir Meşruiyet Restorasyonu." İlef Dergisi 1, no. 1 (2014): 57–87. http://dx.doi.org/10.24955/ilef.106584.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
5

Devrim, İNCE. "28 Şubat haberciliği bir meşruiyet restorasyonu." İlef Dergisi 1, no. 1 (2014): 57–87. http://dx.doi.org/10.1501/ilef_0000000004.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
6

Tezel, İpek, and Mehmet Tanyaş. "6 Şubat Kahramanmaraş Afetinde Beslenme Lojistiği." Afet ve Risk Dergisi 8, no. 1 (2025): 213–30. https://doi.org/10.35341/afet.1463708.

Full text
Abstract:
Afet; insanların ve yerel yönetimlerin tek başlarına üstesinden gelemedikleri, can ve mal kaybına sebep olan olaylardır. Ulusal ve uluslararası işbirliği, afetle mücadelenin önde gelen konusudur. Afet organizasyonunda önemli konulardan biri de insanoğlunun en temel ihtiyaçlarından biri olan beslenme ve temiz su ihtiyacıdır. Beslenme afet öncesi, afet sırası ve afet sonrasında farklı bir şekilde gerçekleştirilmek durumundadır. Özellikle ilk 72 saat içerisinde dil, din, ırk ayrımı gözetmeksizin beslenme ihtiyacının karşılanması için belirli öncelikler (arama kurtarma ekipleri, bebekler, yaşlılar, engelliler vb) oluşturulmalıdır. Türkiye'de kurulan T.C. İçişleri Bakanlığına bağlı Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı (AFAD) öncülüğünde, Türk Kızılayı Teşkilat Yönetmeliği'nin ilgili maddeleri gereğince "Ulusal Afet Beslenme" grubunun sorumluluğu Türk Kızılayı' na verilmiştir. Bu çalışmada Türk Kızılayı' nın beslenme modeli ve sorumluluğundaki "Ulusal Afet Beslenme" (UABG) grubunun görev ve sorumlulukları incelenmiş, Türk Kızılayı’ nda çalışmakta olan personeller ile görüşmeler yapılmıştır. Literatüre ve yarı yapılandırılmış görüşmelere dayalı olarak MAXQDA 2020 paket programı ile olgubilim desenine göre çalışmalar yapılarak yeni bir "Afet Beslenme Lojistik Modeli" önerilmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
7

ÇORUH, Ebru, and Zeynep AZİZOĞLU. "SYMBOLIZING THE HOUSES DESTROYED IN THE SIX FEBRUARY (6 FEBRUARY) EARTHQUAKE PRODUCT AND PROCESS DEVELOPMENT OF EXPERIMENTAL DESIGN." ZEITSCHRIFT FÜR DIE WELT DER TÜRKEN / JOURNAL OF WORLD OF TURKS / TÜRKLERİN DÜNYASI DERGİSİ 16, no. 1 (2024): 175–88. http://dx.doi.org/10.46291/zfwt/160112.

Full text
Abstract:
Nowadays, with the change in society and the increase in consumption, people have progressed towards living a more comfortable and aesthetic life. With the rise of fashion to higher levels, new product design experiments have been made in society by producing different materials and experimental fabrics. With experimental design, new approaches and interpretations to fashion have come. Design is a creation process that is formed by observing, combining many emotions and thoughts such as visual perception, feeling, thinking, criticism, evaluation and creation ability, and visually brings the relationship of integrity of space and objects into a form. Fashion is an important unit that contributes to the progress and development of the clothing industry, which uses design science, art and technology together. This study was conducted as an experimental study on the effect left on a person after a natural disaster. A clothing design was created based on the effect of ruined buildings after the earthquake that occurred on February 6, 2023 and affected 10 provinces. The impact of this devastation on human psychology was investigated and a texture representing heart pain and the burdens on the shoulders was created. The created design was interpreted with the theme of "Viran" and plaster bandage, linen textured fabric, fiber and beads were used. An experimental product and its story were created with these materials. The evaluation phase of the prepared design and the suitability of the materials used were interpreted. Finally, images of the product and production stages are explained. Keywords: Experimental Design, Clothing Design, Earthquake
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
8

Yetkın, Musa. "6 ŞUBAT 2023 DEPREMLERİ İÇİN KIRSALDAKİ YIĞMA YAPILARIN PERFORMANSLARI ÜZERİNE BİR SAHA ARAŞTIRMASI: NURDAĞI/GAZİANTEP ÖRNEĞİ." Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Mühendislik Bilimleri Dergisi 27, no. 3 (2024): 821–37. http://dx.doi.org/10.17780/ksujes.1430177.

Full text
Abstract:
6 Şubat 2023 tarihinde Türkiye’nin güneydoğusunda iki yıkıcı deprem meydana gelmiştir. Mw=7.7 ve Mw=7.6 büyüklüğündeki bu iki depremin merkez üssü sırasıyla Kahramanmaraş’ın Pazarcık ve Elbistan ilçeleridir. Bu depremlerde çok sayıda kişi hayatını kaybetmiş ve birçok yapı yıkılmış/ağır hasar görmüştür. Bu yıkıcı depremlerden en fazla etkilenen yerleşim yerlerinden birisi de Gaziantep ilinin Nurdağı ilçesi olmuştur. Bu makale çalışması, 6 Şubat 2023 depremleri sonrası Nurdağı ilçesinde kırsalda inşa edilen yığma yapıların performanslarını belirlemeye yönelik yapılan bir saha araştırmasını ve elde edilen bulguların değerlendirilerek birtakım çözüm önerileri geliştirilmesi konularını kapsamaktadır. Bu çalışmada, öncelikle Nurdağı ilçesinin yer aldığı bölgenin depremselliği ve 6 Şubat 2023 depremlerinin karakteristik özelliklerinden bahsedilmiştir. Daha sonra Nurdağı ilçesi için yapılan saha araştırmasında gözlenen yığma yapı hasarları sunulmuş ve bu hasar tipleri için değerlendirmeler yapılmıştır. Çalışmanın sonunda ise hasarlı yapılar ve yeni inşa edilecek yığma yapılar için birtakım çözüm önerileri sunulmuştur.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
9

Karademir, Nadire. "6 Şubat Depremleri Sonrasında Kahramanmaraş’ta Spor Turizmi." Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 21, no. 2 (2024): 783–98. http://dx.doi.org/10.33437/ksusbd.1472069.

Full text
Abstract:
Günümüzde spor turizmi bölge/ülkelere ekonomik, sosyo-kültürel, politik ve çevresel katkıları nedeniyle görünürlüğünü arttırmış olan alternatif turizm türleri arasında yer almaktadır. Kahramanmaraş asrın felaketini yaşamış köklü tarihi ve dört mevsimi ile olumlu coğrafi şartları bünyesinde barındıran bir mekân konumdadır. Çalışma Kahramanmaraş’ın spor turizmi potansiyelinin ortaya konulması, özellikle 6 Şubat depremlerinden sonraki dönemdeki çalışmaların değerlendirilmesi ve geleceğe yönelik öneriler sunulması amacıyla yapılmıştır. Spor turizminin yörede güçlü ve zayıf yönlerini, fırsat ve tehditleri ortaya koymak adına SWOT analizi uygulanmıştır. Bölgenin en güçlü yönünü doğa, su ve kış sporları ile güreş, okçuluk, cirit gibi geleneksel sporlar; en zayıf yönünü ise yetersiz spor turizmi yatırımları, yetersiz tanıtım, otel/motel, eğlence/ alışveriş merkezlerinin yetersizliği ve deprem endişesi oluşturmaktadır. Kahramanmaraş’tan özellikle güreş branşında başarılı sporcular yetişmesi önemli bir fırsat olmakla birlikte, çevre illerin çok daha çekici olup nitelikli spor merkezlerini barındırıyor olması yöre için tehdit oluşturmaktadır. Bölgede var olan spor turizmi potansiyelinin tüm paydaşların katılımı ile geliştirme çalışmalarına yönelik stratejilerin belirlenip, yöre ekonomisine katkı sağlayacak, ulusal ve uluslararası arenada tanınırlığını arttıracak adımların atılması önem taşımaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
10

Cem, EROĞUL. "14 Şubat 2007 günü Yavuz Sabuncu’yu Uğurlarken." Ankara Üniversitesi SBF Dergisi 62, no. 3 (2007): 5–7. http://dx.doi.org/10.1501/sbfder_0000002029.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
11

Uzun, Cemile. "6 Şubat Depremi ve Twitter Duygu Analizi." Türk Dili ve Edebiyatı Dergisi / Journal of Turkish Language and Literature 63, no. 2 (2023): 235–49. http://dx.doi.org/10.26650/tuded2023-1350807.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
12

Tufan Buzpınar, Ş. "AHMET CEVDET PAŞANIN SURİYE VALİLİĞİ (Şubat-Kasım 1878)." Turk Kulturu lncelemeleri Dergisi 02, no. 09 (2003): 37–52. http://dx.doi.org/10.24058/tki.126.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
13

ERCAN, Hüseyin. "6 Şubat 2023 Depremlerinin Kamu Maliyesi Açısından Değerlendirilmesi." Turkish Studies-Economics,Finance,Politics Volume 19 Issue 3, Volume 19 Issue 3 (2024): 865–83. http://dx.doi.org/10.7827/turkishstudies.75073.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
14

YILDIZ, Filiz. "MEDYADA TOPLUMSAL DAYANIŞMANIN İNŞASI: 6 ŞUBAT KAHRAMANMARAŞ DEPREMLERİ." Journal of Academic Social Sciences 150, no. 150 (2024): 46–73. http://dx.doi.org/10.29228/asos.75252.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
15

Tutal, Gül Şebnem, Türkan Kejanlı, and Demet Aykal. "6 Şubat 2023 Depremlerinin Etkilerinin Değerlendirilmesi: Diyarbakır Örneği." Türk Deprem Araştırma Dergisi 7, no. 1 (2025): 36–51. https://doi.org/10.46464/tdad.1552933.

Full text
Abstract:
Bu çalışmada, 6 Şubat 2023 depremlerinin Diyarbakır ilindeki yıkıcı etkileri analiz edilmiştir. Depremde tamamen yıkılan altı yapı üzerinden gerçekleştirilen araştırmada, yapıların inşa edildikleri dönemde yürürlükte olan deprem yönetmeliklerine uygunluğu, uygulamada yapılan hatalar ve planlama kararları değerlendirilmiştir. Diyarbakır’ın farklı bölgelerinde meydana gelen yıkımlar, kent planlaması ve afet risk yönetimi açısından eksiklikler olduğunu göstermiştir. Çalışmada, afet riskleri, deprem ve kent planlaması arasındaki çok yönlü ilişki detaylı olarak incelenmiştir. Diyarbakır Büyükşehir Belediye arşivlerinden ve Diyarbakır Barosu'nun depreme ilişkin hazırladığı raporlardan elde edilen güncel bilgiler değerlendirmede kullanılmıştır. Çalışmanın bulgularına bakıldığında, yıkılan yapıların inşa sürecinde ve sonrasında yapılan hatalar görülmüştür. Planlama ve denetleme aşamasındaki eksiklikler belirlenmiştir. Çalışmada, gelecekteki olası afetlere karşı kentsel alanlarda yapı güvenliğini artırmak amacıyla, bütünleşik ve yenilikçi stratejilerin geliştirilmesine yönelik öneriler sunulmuştur.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
16

Işık, Muhittin. "28 Şubat Postmodern Darbesinin İç ve Dış Nedenleri Üzerine Notlar." Siirt Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi 12, no. 1 (2024): 45–62. http://dx.doi.org/10.53586/susbid.1480864.

Full text
Abstract:
Bu çalışma, Türkiye’yi 28 Şubat sürecine götüren hususları ana hatlarıyla ele almayı amaçlamaktadır. 28 Şubat süreci hakkında çok sayıda çalışma olmasına rağmen sürecin iç ve dış boyutlarını birlikte irdeleyen çalışmalar konusunda literatürde eksiklik söz konusudur. Bu çalışma ise bahsi geçen eksikliği önemli ölçüde giderme iddiasındadır. Geniş bir literatür taramasının ürünü olan bu çalışmada sürecin iktisadi, toplumsal, politik, hukuki ve askeri boyutları ayrı başlıklar altında incelenmeyip iç ve dış nedenler içerisinde bir bütün halinde incelenmiştir. Bu çerçevede 28 Şubat sürecinin nedenleri iç ve dış nedenler olmak üzere iki başlık altında incelenmiştir. Türkiye’yi 28 Şubat’a götüren iç nedenler; devlet-siyaset-mafya arasındaki karanlık ilişkiyi gündeme taşıyan Susurluk krizi, dönemin Başbakanı Necmettin Erbakan tarafından Başbakanlık Konutu’nda tarikat önde gelenlerine verilen iftar yemeği, Refah Partili Kültür Bakanı İsmail Kahraman’ın Taksime camii yapımı için onay vermesi, Refah Partili Sincan Belediye Başkanı tarafından organize edilen Kudüs Gecesi etkinliği, Refah Partisi’ne yakınlıkları ile bilinen Aczimendilerin laiklik karşıtı söylem ve eylemleri, Erbakan’ın havuz sistemini uygulamaya koymasıyla büyük sermaye çevrelerinin çıkarlarının zedelenmesi, Refah Partisi’nin önde gelen temsilcilerinin laiklik karşıtı eylemleri olarak ifade edilebilir. Sürecin dış nedenleri ise Erbakan’ın İran ve Libya gezileri, D-8 girişimi olarak sıralanabilir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
17

Kozyel, Mehmet, and İstem Köymen. "6 Şubat 2023 Depreminde Hatay İline Müdahale Eden İtfaiye Personelinin Karşılaştığı Zorluklar Üzerine Nitel Bir İnceleme." Afet ve Risk Dergisi 8, no. 1 (2025): 340–55. https://doi.org/10.35341/afet.1526390.

Full text
Abstract:
6 Şubat 2023 depremi Türkiye’de çok büyük bir yıkım ortaya çıkarmıştır. Depremin 11 ilde doğrudan etkisini göstermesi yönetimsel olarak çok büyük zorluklarla karşılaşılmasına sebep olmuştur. Bu sebeple bu süreçte yaşanılan zorlukların doğru bir şekilde tespit edilip ileriye yönelik planlamaların bu doğrultuda yapılması çok önemlidir. Bu çalışmanın temel amacı 6 Şubat depreminde müdahalede görev alan itfaiye personelinin müdahale sürecinde ve sonrasında yaşadığı sorunları belirlemek ve geleceğe yönelik planlama yapılmasına yardımcı olmaktır. Araştırma 6 Şubat depreminde, Hatay ilinde müdahale çalışmalarında görev alan Denizli Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı’nda çalışanlar ile yapılmıştır. 01.07.2023-18.07.2023 tarihleri arasında veriler yüz yüze yapılan derinlemesine görüşme yöntemiyle toplanmıştır. Verilerin analizi MAXQDA 2023 programıyla yapılmıştır. Depreme müdahale sırasında katılımcılar en büyük sorunlar arasında koordinasyon ve iletişim eksikliği, ekipman eksikliği, güvenlik ve ulaşım sorunları olduğunu belirtmişlerdir. Ayrıca depreme müdahale sırasında deprem kaynaklı hasar çok büyük olduğu için personelin sayıca yetersiz kaldığı, teknik ekipmanlarda eksiklik olduğu ve arama köpeklerinin olmadığını belirtmişlerdir. Depreme müdahale sırasında kişisel ihtiyaçlarının karşılanma durumu sorulduğunda; su sorunu yaşamadıklarını ancak duş ve tuvalet ihtiyacın karşılanmadığını, gıda ihtiyacının kısmen karşılandığını, kıyafet ihtiyacının yangın kıyafetiyle müdahale ettikleri için çabuk yorulduklarını, barınak ihtiyacını ise araçta dinlenerek karşıladıklarını ifade etmişlerdir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
18

Öztürk, Özge. "6 Şubat Depremlerinin Teknokent Girişimcileri Üzerindeki Etkisi: Malatya Teknokent Örneği." Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 35, no. 2 (2025): 787–800. https://doi.org/10.18069/firatsbed.1599327.

Full text
Abstract:
6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremler 11 ili olumsuz etkilemiştir. Afet sonrası 50 bini aşkın kişi hayatını kaybetmiştir. Bölgede yaşayan yaklaşık 11 milyon kişi deprem sonrası hayata uyum sağlamaya çalışmaktadır. Cumhuriyet tarihinin en yıkıcı depremleri olan 6 Şubat depremleri sonrasında bölgede ekonomik faaliyetlerde de bir yavaşlama olmuş, çoğu işletme uzaktan çalışma, üretim veya hizmet hacmini küçültme, tedarikçileri veya müşterileri ile ilişkilerinde sıkıntı yaşama, nitelikli personelin işten ayrılması ve nitelikli personel ihtiyacını giderememe vb. sorunlar yaşamıştır. Bu sıkıntıları hafifletmek amacıyla devlet tarafından destek paketleri geliştirilmiş ve şartları sağlayan firma yetkilileri bu desteklerden faydalanmıştır. Bu çalışma kapsamında 6 Şubat depremleri sonrasında yenilikçi girişimde bulunan ve Ar-Ge çalışmalarını yürüterek ayakta kalmak zorunda olan teknokent firmalarının durumunun belirlenmesi amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda çalışmamız Malatya Teknokent bünyesinde faaliyet gösteren firmalar üzerinde gerçekleştirilmiştir. Deprem sonrasında firmalarda meydana gelen değişiklikleri belirlemek üzere 33 soruluk bir anket oluşturulmuştur. Geliştirilen anketin çevrim içi formu oluşturularak, bağlantı bilgileri Malatya Teknokent’te faaliyet gösteren firma yetkilileri ile paylaşılmış ve veriler toplanmıştır. Toplanan veriler SPSS (Statistical Package for the Social Sciences) programı yardımıyla analiz edilmiştir. Ayrıca Malatya Teknokent Yön. A. Ş.’den personel sayısı, proje sayısı vs. veriler alınmıştır. Eldeki tüm verilere dayanarak ortaya çıkan bulgular yorumlanarak sunulmuştur.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
19

ALTINIRMAK, Serpil, and Yavuz GÜL. "Covid-19 Salgını Hisse Senedi Piyasalarını Etkiledi Mi? Seçilen Ülkelerden Kanıtlar." Anadolu Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 22, no. 3 (2022): 955–76. http://dx.doi.org/10.18037/ausbd.1181541.

Full text
Abstract:
Bu çalışma, COVID-19 salgınının hisse senedi piyasaları üzerindeki etkisini araştırmaktadır. Bu kapsamda, hisse senedi getiri ve risklerinin 1 Şubat 2020 – 31 Temmuz 2020 (COVID-19 dönemi) ile 1 Şubat 2019 – 31 Temmuz 2019 dönemleri (COVİD-19 öncesi dönem) arasında farklılaşıp farklılaşmadığını tespit etmek için Wilcoxon İşaretli Sıra testi kullanılmıştır. Yapılan analizler neticesinde, COVID-19 döneminde piyasalar arasındaki korelasyonların genellikle artış sergilediği bulunmuştur. Ayrıca, aynı dönemde piyasalarda standart sapmaların yükseldiği ve ortalama getirilerin düştüğü (DSEX, JSE, KSE, MERV hariç) gözlemlenmiştir. Wilcoxon testi sonuçları, hisse senedi getirileri ve standart sapmalar açısından dönemler arasındaki farkların istatistiksel olarak anlamlı olduğunu kanıtlamaktadır. Bu bulgular, COVID-19 salgınının hisse senedi piyasalarını olumsuz etkilediğini işaret etmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
20

Urnek, Sema, and Bestami Kara. "Deprem Sonrası Travma Belirtilerinin Hatay İli Özelinde İncelenmesi." Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, no. 56 (April 30, 2025): 35–49. https://doi.org/10.52642/susbed.1468368.

Full text
Abstract:
Bu çalışmanın amacı, 6 Şubat 2023 tarihinde Türkiye'nin Kahramanmaraş ilinde meydana gelen ve geniş bir coğrafyayı etkileyen doğal afet sonrasında, Hatay ilinde depremi yaşayan bireylerde travma gelişip gelişmediğini, gelişen travmanın düzeyini ve travma yüklerinin hangi alt boyutlarda yoğunlaştığını ortaya koymaktır. Araştırmanın evrenini Türkiye’nin Hatay ilinde ikamet eden ve 6 Şubat depremini deneyimlemiş 18 yaş ve üzeri bireyler oluşturmaktadır. Verilerin toplanmasında tanımlayıcı sorular ile Tanhan ve Kayri (2013) tarafından geliştirilen 20 soruluk Deprem Sonrası Travma Düzeyini Belirleme Ölçeği (DSTDBÖ)’nden yararlanılmıştır. Veriler, çevrimiçi anket formu kullanılarak toplanmıştır. Araştırma 418 kişinin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Verilerin analizinde IBM SPSS Statistics 25 programı kullanılmış ve veriler %95 güven aralığında, p
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
21

Düzenli, Furkan. "6 Şubat Depremleri Sonrasında Gerçekleşen İç Göç Hareketlerinin Analizi." Muhakeme Dergisi 7, no. 1 (2024): 56–82. http://dx.doi.org/10.33817/muhakeme.1493115.

Full text
Abstract:
6 Şubat Kahramanmaraş merkezli iki büyük deprem sadece 11 ili değil Türkiye’nin tamamını ilgilendiren önemli sosyal bir hadise olarak tarihteki yerini aldı. Önemli iç göç hareketlerine neden olan depremin ardından yaşananlar, afet sosyolojisinin Türkçe literatürde neden daha fazla çalışılması gerektiğini hatırlattı. Ülkemizde uluslararası düzensiz göç çalışmalarının gölgesinde kalan iç göç hareketlerinin ülke içerisinde oluşturduğu hareketliliğin tetkik edilmeye muhtaç durumu, özellikle afet sosyolojisinin göç hareketleri ile birlikte incelenmesi gerekliliği ile birleşince bu çalışmanın üzerinden uzun yıllar geçse de kendisinden sonra gelen çalışmalara rehberlik edeceği gerçeğini ortaya koymaktadır. Çalışma, 6 Şubat Depremlerinin ardından Türkiye içerisinde yaşanan iç göç hareketlerini, afet sosyolojisi bağlamında ve sosyal politikalar ekseninde analiz etmeyi ve durum tespiti yapmayı, gelecekte yaşanması muhtemel benzer afet durumlarında da yapılması gerekenleri aktarmayı amaç edinmektedir. Sonuç itibariyle düşünüldüğünde ise; Türkiye’de deprem sonrası yaşanan iç göç hareketlerinin kısa sürede geri dönüşlere sebep olduğu fakat bu süreç içerisinde toplumun belleğinde önemli kırılmalara da neden olduğu görülmüştür.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
22

ÖLÇER, Sevcan. "19. YÜZYILDAN KALMA KRİSTAL BİR CAM TABAK." Arış, no. 24 (June 1, 2024): 18–37. http://dx.doi.org/10.32704/akmbaris.2024.190.

Full text
Abstract:
Çalışmaya konu olan kristal cam tabak 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan Kahramanmaraş Ulu Cami minaresinden elde edilmiştir.6 Şubat 2023’teGüneydoğu Anadolu bölgesindeki on ili (Kahramanmaraş, Hatay, Adıyaman, Şanlıurfa, Gaziantep, Adana, Osmaniye, Kilis, Diyarbakır, Malatya) kapsayan geniş bir alanda art arda gerçekleşen ve büyük yıkımlara neden olan iki büyük deprem yaşanmıştır. Kahramanmaraş merkezli bu depremlerde Kahramanmaraş Ulu Cami ağır hasar almış ve minaresi yıkılmıştır. Caminin minaresinde bacini olarak kullanılmış kristal bir cam tabak ve beraberindeki Willow Pattern seramik tabaklar, depremden sonra Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından başlatılan “Deprem Enkaz Kazı Çalışmaları” sırasında bağlı bulundukları kesme taşlarla birlikte yıkılan molozlar arasında tespit edilmiştir. Bu tabaklar araştırmacıların genelde üzerinde durmadığı ancak oldukça önemli eserlerdir. Anadolu’da bacini süslemeli eserler arasında ilk defa cam tabak kullanımına rastladığımız söz konusu eser, günümüze kadar hiç dikkate alınmamış ve araştırılmamıştır. Çalışmanın amacı 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerde yıkılan minareden koparak düşen ve incelenebilir duruma gelen bu tabağı bilimsel bir şekilde ele almak, belgelemek, tarihlendirmek ve ayrıntılı olarak açıklamaktır. Kristal cam tabak üzerinden cam endüstrisinde gerçekleşen gelişmelerin ortaya konulması ve toplumsal beğenilerin irdelenerek çeşitli alanlarda fikir edinilmesini sağlamaktır. Ayrıca bu tabağın menşeini, üretim yeri ve uygulama teknikleriyle Osmanlı Devleti ve Avrupalı Devletler arasındaki ticari faaliyetleri aydınlatmaktır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
23

ÖZÇELİK, Fatih. "1 ŞUBAT 1944 BOLU - GEREDE DEPREMİ’NİN ÇANKIRI VİLÂYETİNE ETKİLERİ." Journal of History School LX, no. LX (2022): 3068–91. http://dx.doi.org/10.29228/joh.62199.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
24

ERDOĞAN, Barış. "Depremin Sosyolojisi: 6 Şubat Felaketinin Toplumsal ve Kültürel Boyutları." TRT Akademi 8, no. 18 (2023): 718–25. http://dx.doi.org/10.37679/trta.1306900.

Full text
Abstract:
Deprem, dünya genelinde en yaygın gerçekleşen ve tahrip edici gücü en büyük olan doğal felaketlerden biridir. Deprem hem bireysel hem de kurumsal düzeyde toplumsal yapı üzerinde derin izler bırakır. Bu makalede depremlerin, özelde de 6 Şubat 2023 tarihinde Türkiye’de 11 ili etkileyen ve 50 binden fazla can kaybına neden olan Kahramanmaraş Pazarcık merkezli saat 04.17'de yaşanan 7,7 büyüklüğündeki
 ilk depremin ve bundan yaklaşık 9 saat sonra meydana gelen Elbistan merkezli 7,6 büyüklüğündeki ikinci depremin, toplum üzerinde yarattığı etkileri sosyoloji perspektifinden inceleyeceğiz.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
25

AKINCI, Berat. "28 Şubat Post-Modern Darbesinin Ulusal ve Uluslararası Aktörleri." Turkish Studies-Economics,Finance,Politics Volume 18 Issue 4, Volume 18 Issue 4 (2023): 1223–41. http://dx.doi.org/10.7827/turkishstudies.71677.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
26

GÜCEK, Süleyman, Kamil Bekir AFACAN, and İsmail ZORLUER. "The Fact of Soil Amplification and Liquefaction After the Earthquakes of February 6, 2023: Examples of Antakya, Gölbaşı, Türkoğlu." Afyon Kocatepe University Journal of Sciences and Engineering 23, no. 3 (2023): 740–52. http://dx.doi.org/10.35414/akufemubid.1298648.

Full text
Abstract:
6 Şubat 2023 Kahramanmaraş-Pazarcık (Mw=7.7) ve Elbistan (Mw=7.6) Depremleri 11 ilimizi etkilemiş olup depremler, Türkiye'nin doğusunda ve güney doğusunda yer alan Hatay, Adıyaman, Kahramanmaraş, Malatya, Gaziantep, Osmaniye, Adana, Kilis, Diyarbakır, Şanlıurfa ve Elazığ illerinde binlerce insanımızın hayatlarını kaybetmesine, on binlerce insanın yaralanmasına, alt yapı ve ulaşım sistemlerinde, yapılarda ve yollarda ciddi hasarlara neden olmuştur. Bu çalışma kapsamında 6 Şubat depremleri sonrasında sahaya özel analizlerle, hasarın ve yıkımın ne kadar büyük olduğunu tahmin edebilme kapasitesi araştırılmıştır. Her türlü statik-sismik tasarım için yönetmelik genel bir standart sunmaktadır. Depremlerin yıkıcılığının azaltılmasına bir katkı sağlamak amacıyla bölgede depremden en çok etkilenen 3 farklı bölgeden alınan sondaj-sismik ölçüm bilgilerine dayanarak sahaya özel analizler yapılmıştır. Arazi ve laboratuvar deney sonuçlarından yararlanılarak DeepSoil v6 programında zemin büyütme ve sıvılaşma analizleri yapılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
27

Kocakaplan, Sedef, and Ozden Saygili. "6 Şubat Kahramanmaraş Depremleri Sonrası Mimari Miras: Tarihi Yığma Yapılar Üzerine Ön Gözlemler." Afyon Kocatepe University Journal of Sciences and Engineering 25, no. 3 (2025): 621–34. https://doi.org/10.35414/akufemubid.1556983.

Full text
Abstract:
2023 yılı 6 Şubat tarihinde, Türkiye'nin Kahramanmaraş ilinde Richter ölçeğine göre 7.7 büyüklüğünde şiddetli bir deprem meydana gelmiş, ardından 7.6 büyüklüğünde bir başka büyük deprem daha yaşanmıştır. Bu sismik olaylar, çok sayıda can kaybı ve yaralanmalara ve bölgedeki tarihi yığma yapılarda geniş çaplı hasarlara neden olmuştur. Bu yapıların düşük dayanım, yetersiz sismik detaylandırma ve sınırlı süneklik gibi etkenlerden kaynaklanan sismik zayıflıkları, çatlama, yer değiştirme ve bazı durumlarda tamamen yıkılma gibi çeşitli hasar türlerine yol açmıştır. Bu çalışmanın amacı, 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremlerinden etkilenen bölgedeki çeşitli şehirlerde bulunan yığma tarihi yapıların kapsamlı saha araştırması sonuçlarını sunmaktır. Makale, yığma tarihi yapılarda gözlemlenen hasar mekanizmalarını, özellikle duvarlar, kubbeler ve minareler üzerindeki etkilerini inceleyen keşif çalışmalarının bulgularını paylaşmaktadır. Deprem hasarlarından elde edilen bu çıkarımlar, gelecekte bu tür yapıların deprem hasarlarını azaltmada önemli katkılar sağlayacaktır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
28

BAYBURT, Berrin. "28 ŞUBAT POST-MODERN DARBESİ'NİN İSLAMİ DERNEK VE VAKIFLARA ETKİLERİ." Journal of Academic Social Science Studies 11, Number: 64 (2017): 413–30. http://dx.doi.org/10.9761/jasss7477.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
29

Taşlı, Hüseyin. "Afet Sonrası Evsizliği: 6 Şubat 2023 Depremi ve Malatya Örneği." İstanbul Üniversitesi Sosyoloji Dergisi / İstanbul University Journal of Sociology 44, no. 2 (2025): 561–82. https://doi.org/10.26650/sj.2024.44.2.0666.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
30

TAPAN, İrfan. "Kahramanmaraş Merkezli Depremlerin (6 Şubat 2023) Malatya Ovasındaki Yerleşmelere Etkisi." Journal of Turkish Studies Volume 19 Issue 3, Volume 19 Issue 3 (2024): 1215–47. http://dx.doi.org/10.7827/turkishstudies.75708.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
31

KİLLİ YILMAZ, Gülsüm. "Prof. Dr. Fuat GANİYEV (1 Ağustos 1930- 28 Şubat 2016)." Modern Türklük Araştırmaları Dergisi /Journal of Modern Turkish Studies 13, no. 1 (2016): 181–83. http://dx.doi.org/10.1501/mtad.13.2016.1.11.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
32

Tezer, Saadet Tuğçe. "Antakya'da Kırılganlığın İnşası: 6 Şubat ve 20 Şubat Depremleri." Istanbul Bilgi University, February 25, 2025. https://doi.org/10.47613/reflektif.2025.205.

Full text
Abstract:
Afetler, toplumun tamamı veya önemli bir kısmı için kayıplara neden olan, normal hayatı durduran ya da kesintiye uğratan, toplumun baş etme kapasitesinin yeterli olmadığı doğa, teknoloji ve insan kaynaklı olaylar ile bunların neden olduğu sonuçlara verilen genel isimdir (AFAD, 2023). Dünyanın pek çok yeri gibi, ülkemiz de özellikle üzerinde kurulduğu coğrafyanın getirdiği doğal afet türleri açısından büyük bir kırılganlık taşımaktadır. Tarihte çok defa görülen ve önemli ölçüde can ve mal kaybına, büyük yıkımlara neden olan depremler, coğrafyamızda tarih boyunca en etkili afet türü olarak görülmektedir. Afetlerin etkilerinin giderek derinleştiği günümüzde, şehir planlama disiplininin kapsamı büyük ölçüde afetlere dirençli kent planlamayla ilişkilenmektedir. 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş merkezli depremlerde 11 ilde büyük bir yıkım ve hasar oluşmuş, en büyük yıkım ve hasarın oluştuğu kent ise Antakya olmuştur. Antakya’da depremle gerçekleşen hasarın nedenleri incelendiğinde, ağırlıklı olarak deprem öncesi süreçteki planlama ve yapılaşma süreçlerinin etkileri göze çarpmaktadır. Depremden sonra iki yıl geride kalmışken, bugüne kadar olan planlama ve yapılaşma süreçlerini incelemek, Antakya’nın ilerleyen yıllarda karşılaşabileceği afetlerdeki dirençlilik ve kırılganlık durumunun öngörülmesi açısından önem taşımaktadır. Bu makale, Antakya’da deprem öncesi ve deprem sonrası yapılaşma ve planlama faaliyetlerini örnekler üzerinden birbiriyle ilişkili olarak incelemekte, “Antakya’da kırılganlığın inşası” çerçevesinde kavramsallaştırmaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
33

SALİK ATA, Neşe. "KAHRAMANMARAŞ MERKEZLİ 6 ŞUBAT DEPREMLERİNİN KRİZ YÖNETİMİ BAĞLAMINDA DEĞERLENDİRİLMESİ." Meriç Uluslararası Sosyal ve Stratejik Araştırmalar Dergisi, October 31, 2023. http://dx.doi.org/10.54707/meric.1327520.

Full text
Abstract:
Ülkemizde yaşanan 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremleri son yılların en yıkıcı doğal afetlerinden birisidir. Meydana gelen bu depremler çok sayıda can kaybına, yaralanmalara ve ağır hasarlara sebep olmuştur. Felakete yol açan 6 Şubat depremleri çözülmesi gereken büyük bir krizi de beraberinde getirmiştir. Meydana gelen depremlerde krize sebep olan unsurlar nelerdir ve krizi yönetmek için neler yapıldı gibi sorular çerçevesinde bu çalışma oluşturulmuştur. Bu çalışma ile 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremlerini kriz yönetimi bağlamında incelemek amaçlanmaktadır. Bu bağlamda Kahramanmaraş depremleri hakkında bilgi verilerek yaşanan bu depremlerde krize sebep olan unsurlar ve 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Depremleri kriz yönetimi açısından ele alınmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
34

"Cemreler Ne Zaman Düşer? Anlamı, Tarihleri ve Halk Arasındaki Önemi." üha, 2025. https://doi.org/10.32739/uha.id.58406.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
35

Özger, Mehmet. "28 ŞUBAT ROMANLARI -Saklı Kitap Örneği-." Bingöl Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, July 30, 2024. http://dx.doi.org/10.29029/busbed.1503878.

Full text
Abstract:
Osmanlının son dönemleri ve Türkiye Cumhuriyeti birçok darbeye sahne olmuştur. Darbe dönemleri; özgür iradenin, seçme hakkının, bireysel özgürlüklerin rafa kaldırıldığı, demokratik yönetimin sekteye uğradığı zamanlardır. Edebî eserleri toplum ve tarihten ayrı düşünmek mümkün olmadığı için bu dönemlerin sosyo-politik problemleri doğal olarak edebî eserlere de yansımıştır. 27 Mayıs 1960, 12 Mart 1971, 12 Eylül 1980 ve sonrasında 28 Şubat 1997 ve 15 Temmuz 2016 tarihlerinde yapılan darbeler, Cumhuriyet tarihinin kayda geçen darbeleridir. Her darbeden sonra darbeye dair romanlar, şiirler, öyküler yazılmıştır. Nitekim 27 Mayıs, 12 Mart ve 12 Eylül hakkında yazılmış romanlar edebiyat tarihinde yerini almıştır ancak 28 Şubat Darbesi hakkındaki eserlere pek de değinilmemiştir. 28 Şubat Darbesi’ni konu edinen yaklaşık olarak yirmi civarında roman, yüzlerce öykü ve bir o kadar da şiir yazılmıştır. Hemen her darbe romanının temel konu ve izleklerinden olan fiziksel/psikolojik şiddet, sorgu, hapishane, sansür/otosansür, toplumsal baskı, devletin kurumlarının ideolojik aygıtlar olarak kullanılması ve sürgünlük 28 Şubat romanlarının da temel problemleri olarak görülebilir. Bu temalara ek olarak 28 Şubat’a özgü konu ve izlekler ise şunlardır: başörtüsü, ikna odaları, başörtüsü eylemleri. Başörtülü bir kadın yazar olarak Sibel Eraslan, Saklı Kitap adlı romanında dönemin sosyo-politik sorunlarını eserine yansıtmıştır. 28 Şubat romanlarının genel karakteristiği Sibel Eraslan’ın Saklı Kitap adlı romanında da göze çarpmaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
36

Yiğit, Azize, Özgür Yiğit, Cemal Tekin, Şeref Göknar, and Yoldaş Daşkın. "28 Şubat Postmodern Darbe Süreci ve Etkilerinin Değerlendirilmesi." Akademik Tarih ve Dusunce Dergisi, December 25, 2023. http://dx.doi.org/10.46868/atdd.2023.586.

Full text
Abstract:
Yapılan bu araştırmanın amacı; 28 Şubat postmodern darbe süreci ve etkilerinin değerlendirilmesidir. Cumhuriyet bakımından yeterli ilerlemeye ulaşamamış ülkelerde sivil ve askeri bölümlerde kesin bir çizgi çizilemediği gibi bazı zaman dilimlerinde askeri kanadın politikaya dâhil olmaktan geri durmadığı hususlar mevcuttur. Bu durumla ilişkili olarak, demokratik milletlerde muhtıra, müdahale ve askeri darbe vb. hadiselerin görülme olasılığı çok düşükken; demokratik açıdan gelişmemiş ya da gelişmekte olan ülkelerde ise siyaset ve politikaya askeri kanadın darbe veya dolaylı müdahale şeklinde hareketleri fazlasıyla görülür. Askeri her darbenin veya müdahalenin kendine has özellikleri olsa da 28 Şubat Post-modern Darbesi evvel hareketlerden farklı şekilde görülür. Diğer askeri müdahalelerde, askerin doğrudan payı apaçık belli olsa da, 28 Şubat askeri müdahalesi süreci’nde askerin doğrudan ön planda olmasından ziyade, sivil ve medya toplum kuruluşlarıyla birlikte, siyaset ve politikaya dâhil olup müdahale ettiği belirtilmektedir. Yakın Türk siyaset tarihi’nde yaşanmış olan darbelerin ortak noktası ansızın gelişip yaşanmalarıdır. Fakat 28 Şubat Post-Modern Darbesi kendi başına bir süreçten meydana gelmektedir. 28 Şubat askeri müdahalesi ile birlikte askeri bölüm, sivil halk üstünde öncesine göre çok fazla güç ve baskı kurmuştur.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
37

Pekmen, Hüseyin Baran. "LOZAN BARIŞ KONFERANSI’NA VERİLEN ARADAN SONRA TÜRK HEYETİNİN ANADOLU’YA DÖNÜŞÜ." Vakanüvis - Uluslararası Tarih Araştırmaları Dergisi, December 19, 2024. https://doi.org/10.24186/vakanuvis.1557994.

Full text
Abstract:
Lozan Barış Konferansı’ndaki faaliyetlere ve görüşmelere rağmen anlaşmaya varamayan taraf ülkelerin heyetleri, teker teker memleketlerine dönmeye başlamışlardır. Bu çerçevede, İsmet Paşa’nın başkanlığını yaptığı Türk heyeti de 6 Şubat 1923 tarihinden itibaren dönüş için yol arayışına girmiştir. İsmet Paşa ve beraberindeki heyet, 7 Şubat gününün sabahı Lozan’dan hareket etmiş, 10 Şubat günü Bükreş’e ulaşmıştır. Heyet, 14 Şubat’a kadar Bükreş’te ikamet etmek durumunda kalmıştır. 14 Şubat’ta Köstence’ye gitmek üzere yola çıkan kafilenin yolcuğu, 16 Şubat gününün sabahı, kendileri için hükumet tarafından gönderilen Gülcemal vapuruna binmeleri ile devam etmiş, vapur 16 Şubat akşamında İstanbul’a yanaşmıştır. Ankara’ya dönmek üzere 17 Şubat gününün akşamında İstanbul’dan trenle yola çıkan kafile, 18 – 19 Şubat’ı Eskişehir’de geçirmiş, 20 Şubat’ta ise Ankara’ya ulaşmıştır. Olumsuz hava şartlarının oldukça etkili ve belirleyici olduğu bu yolculuk esnasında hem Lozan’dan dönen heyetin hem de Ankara’da ve İstanbul’da heyeti bekleyen devlet erkanının, dönüşün ne zaman tamamlanacağına dair olan tahminleri tutmamıştır. Genel vaziyetin oldukça nazik olması, bazı meselelerin ortaya çıkmasına neden olmuştur; dönüş yolunun nasıl olacağı, İzmir limanı meselesi nedeniyle İsmet Paşa ile Rauf Bey arasındaki sürtüşme, İsmet Paşa’yla görüşmek isteyen devlet erkanı ve yerli – yabancı gazeteciler gibi meseleler gündemi meşgul etmiştir. Doğrudan ulaşılan Devlet Arşivleri Başkanlığı Cumhuriyet Arşivi, Devlet Arşivleri Başkanlığı Osmanlı Arşivi, Dışişleri Bakanlığı Türk Diplomatik Arşivi, Türkiye Büyük Millet Meclisi Zabıt Ceridesinin yanı sıra ikinci el kaynaklardan ulaşılarak kullanılan Foreign Office evrakı ve Paris Büyükelçiliği Arşivi bu çalışmanın temelini oluşturacaktır. Bunların yanında hatırat, basından örnek olarak Tevhid-i Efkar Gazetesi ve araştırma eserlerinin kullanıldığı bu çalışmayla birlikte bahsedilen süreç, kronolojik olarak aktarılmaya çalışılacaktır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
38

Boz, Arınç, and Adem Demirbozan. "Türkiye’de Meydana Gelen 6 Şubat Kahramanmaraş Depremlerinin Vergi Gelirlerine Etkisi: Kahramanmaraş ve Hatay Üzerine Bir Değerlendirme." International Journal of Public Finance, August 6, 2024. https://doi.org/10.30927/ijpf.1429090.

Full text
Abstract:
Depremler sismik hareketlerden kaynaklanan ve önlenemeyen doğal afetlerdir. Türkiye bulunduğu coğrafya bakımından deprem ülkesi konumundadır. 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş’ta meydana gelen depremler 11 ilin bulunduğu büyük bir coğrafyayı etkilemiştir. Depremlerin birincil etkilerinden olan can ve mal kayıplarının dışında, sosyal yaşam, psikoloji ve de ekonomi üzerinde birçok etkisi bulunmaktadır. Depremlerin ekonomi üzerindeki etkilerinden biri de genelde kamu gelirlerini, özelinde ise vergi gelirlerini azaltmasıdır. Bu bağlamda 6 Şubat depremlerinin kamu gelirleri üzerindeki etkisi araştırmanın çıkış noktasıdır. Türkiye’de kamu gelirleri içerisindeki yaklaşık %80’lik payı sebebiyle araştırma, vergi gelirlerinin incelenmesiyle sınırlandırılmıştır. Bu doğrultuda, 6 Şubat 2023 tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş merkezli depremlerin, vergi gelirlerine etkisi Türkiye’nin toplam vergi gelirleri dikkate alınarak, on bir il bazında hesaplanmıştır. Yapılan ikincil veri analizi sonucunda elde edilen bulgular değerlendirildiğinde, Türkiye’de yaşanan depremlerin sonrasında vergi gelirlerinin şubat ayında bir önceki aya göre %29 azaldığı görülmüştür. Toplam vergi gelirleri içerisinde on bir ilin payının depremden önceki ayda %5 civarında olduğu, deprem sonrasında bu oranın %2,5’e düştüğü gözlemlenmiştir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
39

Kardaş, Zakire. "6 ŞUBAT DEPREMLERİNİN GENEL SEÇİMLERDE SEÇMENİN SİYASİ TERCİHİNE ETKİLERİ:"KAHRAMANMARAŞ ÖRNEĞİ"." Uluslararası Türk Kültür Coğrafyasında Sosyal Bilimler Dergisi, December 29, 2024. https://doi.org/10.55107/turksosbilder.1564046.

Full text
Abstract:
6 Şubat 2023 tarihinde saat 04.17’de meydana gelen çifte depremler 6 Şubat depremleri olarak adlandırılmaktadır. Türkiye’nin 11 ilini etkileyen depremler bölgede yaşayan insanlar başta olmak üzere ülke genelinde derin bir travmaya neden olarak insanları psiko-sosyal açıdan olumsuz olarak etkilemiştir. Afet ve sonrası yapılan arama kurtarma ve bölgeye yardım ulaştırma çabalarının seçmende ne derece etkili olduğu, 14 Mayıs 2023’te yapılan genel seçim sonuçları ile 24 Haziran 2018’de yapılan genel seçim sonuçları karşılaştırılarak ortaya konmuştur. Bu tezin araştırma problemi 6 Şubat depremlerinin Kahramanmaraş ilinde seçmenin siyasi tercihi üzerindeki etkisini saptamaktır. Kavramsal çerçevede öncelikle afet ve afet çeşitleri konuları ikincil kaynaklardan elde edilen verilerle açıklanmış, Türkiye’nin deprem gerçeği konusunda yazılan makalelerden faydalanılarak literatürde konu ilgili alan yazın taraması yapılmış, sonrasında seçmen ve seçmen davranışını etkileyen faktörler ele alınarak 6 Şubat depremleri sonrasında yapılan 2023 genel seçimlerinde seçmenin 6 Şubat depremleriyle ilintili olarak siyasi tercihinde herhangi bir değişikliğe gidip gitmediği konusunda anket çalışmaları yapılmıştır. Şehrin siyasi temsilcileriyle gerçekleştirilen yarı yapılandırılmış mülakat neticesinde elde edilen sonuçlar ile 24 Haziran 2018 tarihinde yapılan genel seçim sonuçları ve 14 Mayıs 2023 tarihinde yapılan genel seçim sonuçlarının analizi karşılaştırılarak araştırma ölçüsünde depremlerin seçmenin siyasi tercihine önemli etkisi olmadığı görülmüştür. Gerek felaketin merkez üssü olması gerek seçim sonuçları nedeniyle gündeme gelen Kahramanmaraş ili, on bir ili etkileyen deprem bölgesinde çalışmada özellikle seçilmiş olup çalışma Kahramanmaraş il merkezi ve diğer tüm ilçelerinde yapılan anket çalışması ve en çok oy alan dört siyasal partinin il ya da merkez ilçedeki temsilcilikleri ile görüşülerek çıkan sonuçlardan elde edilen verilerin raporlaştırılması ile tamamlanmıştır. Çalışmanın, alanında ilk olması nedeniyle 6 Şubat depremleri olarak nitelendirilen büyük afetin ve afet sonrası yürütülen faaliyetlerin seçmenlerin siyasi tercihlerinde etkisi olup olmadığının saptanmasının ve bundan sonra seçmen davranışını belirleyen sosyo-psikolojik faktörler konusunda yapılacak olan araştırmalarda afetin seçmen davranışını ne denli etkilediği hususunda literatüre alanında katkı sağlaması beklenmektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
40

Erkal, Kürşad, and Faruk Temel. "28 Şubat Sürecinde Medya: Medyanın Erkler Arasındaki Rolüne İlişkin Bir İnceleme." İçtimaiyat, May 6, 2024. http://dx.doi.org/10.33709/ictimaiyat.1441413.

Full text
Abstract:
28 Şubat süreci, Türkiye’de medyanın erkler arasındaki rolleri ve topluma dönük etkinlikleri bakımından özgün bir nitelik taşımaktadır. 28 Şubat sürecinde medya; ordu, yargı, STK, sermaye grupları ve çeşitli odaklarla kurduğu karmaşık ilişkilerin neticesi olarak seçilmiş hükümete yönelik manipülatif bir yayıncılık anlayışını benimsemiştir. Medyanın bu süreçteki etkinlikleri dördüncü güç şeklinde tanımlanan medyayı, demokratik sistemlerde medyaya biçilen rollerin uzağında bir konuma taşımıştır. Bu bağlamda 28 Şubat darbesi özelinde medyanın erkler arasındaki konumlanışı ve çeşitli pratiklerinin tanımlanması, medya etkinliklerinin nedenlerinin açıklanması araştırmanın temel sorusu olarak ortaya çıkmaktadır. Bu çerçevede araştırma medyanın siyaset, kamu ve sermaye üçgeninde hangi rolü yerine getirdiği sorusu doğrultusunda medyanın 28 Şubat sürecindeki pratiklerinin tespit edilmesini amaçlamaktadır. Araştırma; gazete içerikleri, dönemin aktörlerinin görüşleri ve alan yazında birikmiş veri doğrultusunda dokuman analizini esas alan niteliksel bir yaklaşımı benimsemektedir. Çalışma sonuç olarak medyanın demokratik sistemlerde durması gereken özgürlükçü alanı terk ettiğini ve toplum yerine başka güç odaklarına yaslandığını ortaya koyarken medyanın kamu, siyaset ve sermaye üçlüsü arasındaki konumlanışının kamu adına değil, başkaca güç unsurlarının taleplerini siyaset kurumuna dayatan otoriter görünümde işlev taşıdığını göstermektedir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
41

KOÇ AKGÜL, Selma. "Disaster Journalism from Disaster Communication Ecology: 6 February 2023 K.Maraş Earthquakes." Akademik Yaklaşımlar Dergisi, February 10, 2024. http://dx.doi.org/10.54688/ayd.1398134.

Full text
Abstract:
Afet İletişim Ekolojisi Penceresinden Afet Gazeteciliği:
 06 Şubat 2023 K.Maraş Depremleri
 
 
 ÖZ
 Afete dirençli toplum hedefi ve afet okuryazarlığının geliştirilmesinde önemli bir misyon üstlenen medyanın 6 Şubat 2023 K. Maraş depremleriyle tekrar tartışma konusu olması ve yeni risklerin afete dönüşme potansiyelleri bu makalenin gerekçesini oluşturmuştur. Amaç, gazetecilikle ilgili uygulamaları Afet bilimi ve İletişim bilimi yaklaşımlarının kesiştiği “Afet iletişim ekolojisi” paradigmasından değerlendirmektir. Argümantasyon yönteminin kullanıldığı çalışmada 6 Şubat 2023 K. Maraş depremlerine yönelik gazetecilik pratikleri üzerinden afet gazeteciliği nasıl algılanıyor, nasıl algılanmalıdır? sorularının yanıtları aranmıştır. Sonuç olarak afet gazeteciliğinin afet okuryazarlık yetkinliğiyle beraber haber etik kod ve normlarını içselleştiren bir uzmanlık gerektirdiği sadece afet zamanlarında habercilikle sınırlandırılmasının ise mümkün olmadığı tespitleri yapılmıştır. Afet iletişim ekolojisi bakış açısıyla gazetecilerin afet okuryazarlık yetkinliğinin geliştirilmesi ve medyanın kamu adına gözetim ve denetim işlevini nasıl yerine getirebileceğine yönelik haber analizlerine gazeteci ve okurun da dahil edildiği saha araştırmalarının eklenmesi gerektiği vurgulanarak öneriler sunulmuştur. 
 
 Anahtar Kelimeler: Afet gazeteciliği, 6 Şubat K. Maraş Depremleri, Afet iletişim Ekolojisi, Afet Haber Eko Sistemi, Sürdürülebilirlik.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
42

ÇAĞLAYAN, Sezai, and Zeynep PİLAN. "Ulusal ve Uluslararası Boyutlarıyla Afet Müdahale Hukuku ve 6 Şubat Depremleri̇." Türk Deprem Araştırma Dergisi, October 18, 2023. http://dx.doi.org/10.46464/tdad.1358110.

Full text
Abstract:
6 Şubat Kahramanmaraş depremleri, afetlerin yıkıcılığını acı bir şekilde tekrar hatırlattı. Buna karşın, yerleşik bir afet müdahale rejimi ise tam anlamıyla oluşturulabilmiş değildir. Afet müdahale adına var olan uluslararası kurallar IDRL İlkeleri ile ILC Taslak Maddeleri’nden, ulusal kurallar ise farklı konularda çıkartılmış iç hukuk normlarından ibarettir. Bu çalışmanın amacı ulusal ve uluslararası boyutlarıyla afet müdahale hukukunu incelemek ve bu iki hukuk dalı kapsamındaki düzenlemelerin 6 Şubat Depremleri’ne müdahaledeki etkinliğini değerlendirmektir. Yapılan değerlendirmede, uluslararası afet müdahale hukukunun soft law niteliğe sahip olduğu; ulusal ve uluslararası afet müdahale hukukunda uluslararası yardımların idamesi noktasında benzerlikler olsa da ulusal müktesebatın oluşumunda uluslararası afet müdahale düzenlemelerinin dikkate alınmadığı; 6 Şubat Depremleri’ne müdahalenin ise iki hukuk sisteminin sahip olduğu sınırlı etkileşime koşut gerçekleştiği sonucuna varılmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
43

İnce, Hüseyin Hakan, and Eda Nur Soylu. "Ülkemizdeki Yapı Denetim Sisteminin İki Yüzü." Uluslararası Sürdürülebilir Mühendislik ve Teknoloji Dergisi, November 27, 2024. https://doi.org/10.62301/usmtd.1572798.

Full text
Abstract:
Yapı denetimi, proje aşamasından başlayarak yapıların projelerine ve ilgili yönetmeliklere uygun olarak inşa edilip edilmediğinin kontrol edilmesi ve bu uygunluğa onay verilmesi sürecidir. Bu sürecin, yapıların kalitesini ve güvenliğini arttırdığı bir gerçektir. Ancak 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremlerinde yapı denetimli bazı binalarda olan yıkımlar yapı denetim sistemimizin sorgulanmasına yol açmıştır. Bu çalışmada öncelikle, Ülkemizdeki yapı denetim sistemi ve tarihçesi hakkında bilgi verilmiş, yapı denetim kavramı, yapı denetimin amacı ve kapsamı incelenmiştir. 6 Şubat depremleri sonrasında yapı denetim sistemimizin olumlu taraflarının yanında sistemdeki olumsuzlukların ve eksikliklerin ortaya koyulması için yapı denetim şirketleri çalışanlarıyla görüşmeler yapılmış, bulgular ortaya koyulmuş, bu depremler sonrasında yapı denetimli binaların durumları değerlendirilmiştir. Tüm bu veriler ışığında yapı denetim sistemimizin olumlu taraflarının olmasının yanında halen sistemde ve uygulamada sorunlar ve eksiklikler olduğu 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş depremleri sonrasında görülmüştür.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
44

Pazarbaşı, Betül, and Farida Kachybekova. "DOĞA KÖKENLİ AFETLERDE GÖÇMENLERİN TÜRK HABER MEDYASINDA TEMSİLİ: 06 ŞUBAT 2023 KAHRAMANMARAŞ DEPREMLERİNDE SURİYELİ SIĞINMACILARA İLİŞKİN HABER ÇERÇEVELERİ." İNİF E - Dergi, November 21, 2024. http://dx.doi.org/10.47107/inifedergi.1508327.

Full text
Abstract:
Afetler toplumların yapısını derinden etkileyen zararlı ve geniş yıkıma neden olan ani olaylardır. Afet bilgi içeriği, afet zamanlarının, toplumsal tepkilerin ve kamuoyunun objektif bir haritasını oluşturmaktadır. Afetler tüm toplumu etkilese de göçmen nüfuslar genellikle afetlerde ve kriz dönemlerinde çoğunluk nüfusa göre çok daha savunmasız bir grubu temsil etmektedir. Afet araştırmaları sıklıkla göçmenlere değil vatandaşlara odaklanma eğilimindedir. Göçün giderek küresel bir sorun haline gelmesi ve felaketlerde göçmenlerin yaşamlarının güvence altına alınmasının önemli ve acil bir politika gerektirmesi, bu çarpık bakış açısının yeniden gözden geçirilmesini önemli bir zorunluluğa dönüştürmektedir. Etkili risk, kriz ve afet iletişimi bu topluluklara verilen zararı azaltmanın kritik yolunu inşa etmektedir. Bu konuda en önemli görevlerden biri de medyaya düşmektedir. Afet iletişim ekolojisi içinde önemli aktörlerden biri olan medyanın göçmenlere yönelik yaklaşımı ve haber çerçeveleri toplumun göçmenlere yönelik bakış açısını şekillendirmektedir. 06 Şubat Kahramanmaraş depremleri medyanın afetlerde sığınmacıları nasıl haberleştirdiğini analiz etmek için önemli bir vaka çalışması sunmakta ve mevcut literatüre katkı koymaktadır. Bu amaçla çalışma, 06 Şubat Kahramanmaraş merkezli depremlerde Suriyeli sığınmacıların medyada nasıl temsil edildiğini haber çerçeveleme teorisi bağlamında analiz etmeyi hedeflemektedir. Araştırma kapsamında Türkiye’de günlük olarak yayın yapan ve farklı ideolojilere sahip olan Yeni Şafak, Hürriyet ve Sözcü gazetelerinin internet haber siteleri örneklem olarak seçilmiş, sığınmacılar ile ilgili yayınlanan toplam 51 haber niceliksel ve niteliksel olarak içerik analizi yöntemi ile analiz edilmiştir. Çalışmanın zaman çerçevesi depremin meydana geldiği 06 Şubat 2023 tarihinden 28 Şubat 2023 tarihine kadar olan iki haftalık süre ile sınırlandırılmıştır. Elde edilen bulgular 06 Şubat Kahramanmaraş depremlerinde örneklem olarak belirlenen gazetelerin Suriyeli Sığınmacılar ile ilgili haberleri kendi ideolojik yaklaşımlarına bağlı olarak çerçevelendiklerini ve kamuoyunu bu çerçeveler üzerinden yönlendirmeye çalıştıklarını ortaya koymaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
45

ARPACI, İşıl. "SEÇKİNCİ SİYASET BAĞLAMINDA BİR 28 ŞUBAT ANALİZİ." Liberal Düşünce Dergisi, March 20, 2020, 187–203. http://dx.doi.org/10.36484/liberal.679077.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
46

Sezik, Murat. "6 ŞUBAT DEPREMLERİNİN ADIYAMAN KENT KİMLİĞİNE ETKİSİ." İnönü University International Journal of Social Sciences (INIJOSS), December 3, 2024. https://doi.org/10.54282/inijoss.1521226.

Full text
Abstract:
Kültürel ve fiziksel bir mekân olan kent kimliklidir ve kente kimlik kazandıran unsurlar çok yönlüdür. Bu kimlik unsurları arasında sivil mimari örnekleri, tarihi yapılar, kamu binaları, dini ve kültürel mekânlar gelecekle geçmiş arasında bağ kurduklarından öne çıkmaktadırlar. Günümüz dünyasında kentlerin kimlik unsurları arasında yer alan kültür varlıklarına yönelik pek çok tehdit bulunmaktadır. Bunların en tehlikelisi ise doğal afetlerdir. Meydana gelen doğal afetler ile sadece kentlerin fiziki yapısı değil; aynı zamanda kenti ve toplumu geçmişi ile bağlayan değerler de zarar görmektedir. Bu afetlerden biri de 6 Şubat 2023 Kahramanmaraş Depremleridir. Bu depremler 11 İli etkilemiş ancak Hatay, Kahramanmaraş, Malatya ve Adıyaman illeri ciddi yıkımlarla karşılaşmıştır. Bu dört ilde geniş alanlarda meydana gelen yıkımlar sonucunda özellikle kent merkezleri, kente kimliğini veren tarihi ve kültürel yapılar önemli ölçüde zarar görmüştür. Bu nedenle kentlerin yeniden inşasında ve eski yapıların yenileriyle yer değiştirmesinde kentin doğal ve yapay çevre unsurlarının (kentin morfolojisi) korunması kentin kimliğini kaybetmemesi adına önem arz etmektedir. Dikkate alınması gereken diğer önemli bir husus ise yerel halkın kente yabancılaşmasının önlenmesidir. Bu bağlamda araştırmanın amacı; Adıyaman ilinin kent kimliğini oluşturan fakat depremlerden zarar gören kültürel varlıkların tespitinin yapılması, beraberinde kültürel varlıkların yeniden ihyası, kentin sağlıklı planlanması ve yerel yönetimler için bir yol haritasının önerilmesidir. Araştırmada literatür taraması, belge toplanması, görüşmeler yapılması ve gözlemlere dayalı nitel yöntem kullanılmıştır. Araştırmanın gerçekleştirilebilmesi için İnönü üniversitesi ile Adıyaman Valiliği arasında yazışmalar yapılmış ve gerekli belge ve bilgiler resmi kanallardan toplanmıştır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
47

"6 Şubat depremlerinin yıl dönümünde uzmanı uyardı!" üha, 2024. http://dx.doi.org/10.32739/uha.id.44110.

Full text
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
48

Mistikoğlu, Gülgün. "Şubat 2023 Depremlerinin Hatay’da Oluşturduğu Sorunların Değerlendirilmesi." Kent Akademisi, June 14, 2024. http://dx.doi.org/10.35674/kent.1486592.

Full text
Abstract:
ÖZ Türkiye’nin deprem kuşağı üzerinde yer aldığı, özellikle Hatay çevresinin tarihte defalarca yüksek şiddette depremlere maruz kalıp, defalarca yeniden yapılandığı bilinmektedir. 06 Şubat 2023 tarihinde Kahraman Maraş merkezli yaşanan depremler 11ilde etkili olmuştur. Depremin merkezi olmamasına rağmen en büyük yıkım Hatay kentinde olmuştur. Bu çalışmada adeta bir deprem müzesi haline gelen Hatay’da deprem kalıntıları arasında gözlemler yapılmıştır. Depremden 10 ay sonra yapılan bu gözlemlerde ağır ve orta hasarlı yapıların göçme mekanizmaları, yıkılmamış az hasarlı yapılardaki yapı elemanları örnekleri incelenerek, nitel bir araştırma yöntemi uygulanmıştır. Depremin sonuçlarının bu kadar ağır bir tablo oluşturması nedeni bir veya birkaç konu ile açıklanamaz. Depremin Hatay kentinde meydana getirdiği bu büyük yıkımın sebepleri birçok konu başlığı olarak ele alınıp incelenmiştir. Tespit edilen bu hataların tekrar olmaması için, Hatay kentinin yeniden ayağa kalkmasında rol oynayacak kentsel politikalar içinde mimarlık açısından önemli görüş ve unsurlar değerlendirilmiştir. Ayrıca toplumsal yapımızda sosyal olguların daha etik ilkelerle güçlendirilmesi de öneriler arasında yer almaktadır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
49

Beyaz Karçal, Zelal. "6 Şubat Depremleri Sonrası Mülksüzleştirme Yoluyla Birikim." Istanbul Bilgi University, February 25, 2025. https://doi.org/10.47613/reflektif.2025.209.

Full text
Abstract:
Kapitalizm 1970’li yıllarla birlikte içsel çelişkilerinin üstesinden gelmek ve sermaye birikimine yayılacak yeni alanlar açmak üzere neoliberal paradigmayla yeniden biçimlenmiştir. David Harvey kapitalizmin 70’ler krizinin ardından ortaya çıkan sermayenin yeni birikim modelini “mülksüzleştirerek birikim/el koyarak birikim” teziyle açıklamakta ve özellikle kentsel mekanların mülksüzleştirme yoluyla birikim dalgasının önemli birer merkezi haline geldiğini vurgulamaktadır. Harvey’e göre sermaye birikimi sözleşme özgürlüğü, hukuk ve özel mülkiyet gibi temel kurumsal yapılar ile para güvenliğinin sağlandığı bir ortamda gerçekleşebilir. Bunun için de zor tekelini elinde bulunduran güçlü bir devlete ihtiyaç vardır. Devlet hem sermaye birikimine temel oluşturmak üzere varlıkları devletleştirerek ya da özelleştirerek hem de kapitalist kurumların düzenlenmesini sağlayarak birikim sürecinde önemli rol oynamaktadır. Bu çalışmada Türkiye’de 6 Şubat 2023 tarihinde Maraş merkezli gerçekleşen ve 11 kentte büyük yıkımla sonuçlanan depremlerin ardından mülksüzleştirme yoluyla birikim sürecinin dinamikleri tartışılmaktadır. Çalışma acele kamulaştırma, rezerv yapı alanı ve riskli alan ilanları gibi deprem sonrası uygulamaların kentin yapılı çevresi içerisinde yer alan taşınmazlar üzerinden gerçekleştirilen mülksüzleştirmenin yasal araçları olduğu; öncelikli olarak kolektif çıkara değil servet transferi yoluyla kapitalist birikime hizmet ettiği sonucuna ulaşmaktadır. Bu bağlamda deprem sonrası yıkıma uğrayan kentlerin yeniden inşa süreciyle egemen sınıf ittifakının hegemonyayı zor yoluyla kentselleştirdiğini söylemek mümkündür. Kent hakkını gözetmeden ve kentsel müştereklere el konulması yoluyla işletilen yeniden inşa sürecinin var olan sınıfsal eşitsizlikleri derinleştireceği ve aynı zamanda kültürel ve ekolojik tahribata yol açacağı açıktır.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
50

YİLMAZ, İnan, and Günver GÜNEŞ. "Çine Community Center and Its Activities 1938-1951." Belgi Dergisi, June 13, 2022. http://dx.doi.org/10.33431/belgi.1093600.

Full text
Abstract:
19 Şubat 1932’de açılan Halkevleri, Cumhuriyetin kültürel kalkınma projeleridir. Halkevleri, Dil, Tarih ve Edebiyat, Temsil, Spor, Güzel Sanatlar, Köycülük, Halk Dershaneleri ve Kurslar, Kütüphane ve Yayın ve Müze ve Sergi ve Sosyal Yardım olmak üzere 9 farklı faaliyet kolunda etkinlik yürütmüştür. Aydın’da ilinde Halkevi faaliyetleri, 19 Şubat 1932’de Aydın Halkevinin kurulmasıyla başlamıştır. Aydın Halkevinin ardından Nazilli, Söke, Bozdoğan, Germencik, Horsunlu, Karacasu, Kılavuzlar, Sultanhisar, Umurlu, Yenipazar, Karapınar (İncirliova), Kuyucak Halkevleri açılmıştır. Çine Halkevi ise 20 Şubat 1938 tarihinde kuruluşunu tamamlayarak bulunduğu bölgenin sosyal ve kültürel gelişimi için faaliyetlere girişmiştir. 1938-1951 yılları arasında 13 yıl cumhuriyet modernleşmesinin Çine’deki merkezi olan Halkevi bünyesinde Spor Şubesi, Temsil Şubesi, Sosyal Yardım Şubesi, Köycülük Şubesi, Kütüphane ve Yayın Şubesi olmak üzere 5 şube ile faaliyet göstermiştir. Bu araştırmada arşiv belgeleri, resmi yayınlar, dönemin basını ve hatıratlara dayalı olarak Halkevinin Cumhuriyetin kuruluş sürecinde Çine kasabasının her yönden kalkınması amacıyla gerçekleştirdiği faaliyetler değerlendirilecektir.
APA, Harvard, Vancouver, ISO, and other styles
We offer discounts on all premium plans for authors whose works are included in thematic literature selections. Contact us to get a unique promo code!

To the bibliography